Projekt Sund og Klog - et samarbejde mellem Tarup-Davinde I/S og Faaborg Midtfyn Kommune.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projekt Sund og Klog - et samarbejde mellem Tarup-Davinde I/S og Faaborg Midtfyn Kommune."

Transkript

1 Projekt Sund og Klog - et samarbejde mellem Tarup-Davinde I/S og Faaborg Midtfyn Kommune. Projektets grundlæggende ramme Fagsekretariatet Sundhed og Handicap i Faaborg-Midtfyn Kommune og Tarup-Davinde I/S har taget initiativ til at udvikle et motionskoncept i naturen, som retter sig mod forskellige målgrupper med særlige behov for tilpassede aktiviteter. Konceptets grundlæggende idé er at bruge naturen som ramme om et motionstilbud, samtidig med at deltagerne, sammen med ligesindede, får viden om naturen som de møder undervejs. Det er aftalt, at Tarup-Davinde I/S står som den overordnede udbyder at motionstilbuddet. Medarbejdere med tilknytning til Fagsekretariatet Sundhed og Handicap er de primære ansvarlige for rekruttering af deltagere til pilotprojektet. Modelprojektet har udgangspunkt i grundlæggende principper for arbejdet med sundhedsfremme og bygger på en bred tilgang til sundhed. Der afprøves en metode, der kan målrettes forskellige grupper i samfundet. I projektet er det forsøgt at holde fokus på ulighed i sundhed. Begge målgrupper repræsenterer segmenter, som normalt ikke ad egen vej opsøger almindelige sundhedstilbud. Projektet afvikles over tre faser: Fase 1: Pilotprojektet Sund og Klog Fase 2: Evalueringsfase Fase 3: Forankring af pilotprojektet Tarup/Davinde I/S er hovedansvarlig for indholdet i fase 1. Tarup/Davinde I/S og Fagsekretariatet Sundhed og Handicap, Faaborg-Midtfyns Kommune er ansvarlige for fase 2 og 3 som udgør evaluerings- og forankringsprocessen.

2 Det tilsigtes, at pilotprojektet kan forankres og videreføres gennem frivillige patient- eller lokalforeninger, som hovedansvarlige aktører. Tidsramme Fase 1: Det er målet at afvikle aktivitetsforløbene i løbet af maj og juni måned Fase 2: Det er målet at der evalueres løbende gennem fase 1, og at slutevalueringen ligger færdig i løbet af august Fase 3: Det er målet at Patient og idrætsforening kan tilbyde videreførelse af aktiviteterne ved sæsonstart Fase 1 Mål og hensigter Hvad er det overordnede mål og formål med pilotprojektet? Formål projekt A og B: Pilotprojektet skal sikre, at deltagerne får positive bevægelsesoplevelser og gode oplevelser sammen med ligesindede, med naturomgivelserne i Tarup/Davinde området som ramme. Delmål: Deltagerne oplever og udviser øget fysisk aktivitetsniveau på egen hånd. Delmål projekt B: Deltagerne involverer sig i netværks-/motivationsgrupper. Det primære formål for borgerne er, at de får positive bevægelsesoplevelser, som efterfølgende kan motivere dem til at bruge Tarup/Davinde området, eller involvere sig i andre bevægelsesaktiviteter. Projektet fokuserer ikke på, om deltagerne i projekt A og B opnår forbedringer på målbare parametre indenfor sundhedsforskning. Målgruppe Målgruppen består af to segmenter. De er valgt ud fra en stigende efterspørgsel på aktiviteter til målgruppen specielt projekt A: Projekt A: Overvægtige drenge og piger i alderen år, henvist til overvægtsprojektet i Faaborg-Midtfyn Kommune Ka du knuse kilo?. Projekt B: Kvinder med type 2 diabetes i alderen år.

3 Borgere med andre kroniske sygdomme eller medfødte lidelser fx hjertepatienter, udviklingshæmmede eller sindslidende kan ligeledes være mulige grupper til et lignende modelprojekt. Sundhedsproblemet og dets indflydelse på livskvalitet Begge målgrupper oplever fysiske begrænsninger i dagligdagen på grund af betydelig overvægt (BMI over 30 for voksne). Begge grupper er uvante- eller har dårlige erfaringer med bevægelse og er motorisk besværede eller -ubrugte. Ofte vil der være konkurrerende problematikker omkring forhøjet blodtryk, lavt kondital og bevægeapparatet (knæ, hofter, ryg). Der kan ofte ses en tendens til at specielt målgruppe A beskrives som ressourcesvage, socialt udsatte og ofte med problemer omkring selvtillid og selvværd. Overvægt fører ofte til mobning og ensomhed i barndommen og til overvægt og evt. følgesygdomme som voksen. Mere viden om målgrupperne: Deltagerantal Der er endnu ikke truffet beslutning om antallet af deltagere på de respektive hold. Det er dog vigtigt at holdene har en vis størrelse for at skabe dynamik og give mulighed for gennemførelse af forskellige aktiviteter. I projekt A skal der vægtes et deltagerantal der rummer mulighed for, at børnene, ud over at kunne gennemføre aktiviteter, kan knytte bånd til hinanden og styrke deres sociale relationer. I forhold til projekt B er det væsentligt, at gruppen når et antal deltagere, der muliggør, at der kan skabes grobund for dannelse af netværksgrupper.

4 Vejledende antal: Projekt A: personer Projekt B: personer Der skal træffes endelig beslutning om deltagerantal

5 Rekruttering og rekrutteringskanaler Det er aftalt, at Fagsekretariatet Sundhed og Handicap, repræsenteret ved Kirsten Nørgaard Dahl og Susanne Geisler, er hovedansvarlige for rekrutteringen af deltagere til pilotprojektet. Erfaringer fra lignende projekter viser, at det kan være vanskeligt at rekruttere og fastholde deltagerne til at gennemføre forløbet. Det er således afgørende, at der under rekrutteringen af deltagere til pilotprojektet prioriteres, at personerne viser en høj grad af motivation og forandringsparathed, samt at der bliver taget højde for målgruppens mulige barrierer overfor projektet. Derfor er det vigtigt at overveje, hvorledes projektet videreformidles til målgruppen. Det anbefales at rekrutteringen foretages af de personer, som i forvejen står i tæt forbindelse til de mulige deltagere. Disse personer står som velkendte garanter for gode oplevelser og har derfor mulighed for at styrke deltagernes relation til projektet. Målgruppe A Opgørelser fra de lokale skolesundhedsplejeskers viser, at der umiddelbart findes et stort rekrutteringsgrundlag blandt børn i nærmiljøet omkring Tarup/Davinde (Ferritslev, Sdr.Nærå, Årslev). Nøglepersoner omkring børnene, der kan inddrages i rekruttering kunne være: Pædagoger fra fritidstilbud Lærere klasselærer/idrætslærer Sundhedsplejerske Susanne Geisler (FM- Kommune) Målgruppe B Rekruttering af deltagere til målgruppe B Kvinder med diabetes 2 kan med fordel ske gennem den allerede velfungerende lokale motivationsgruppe under Diabetesforeningen. Projektet kan præsenteres på en af gruppens møder og eventuelt med små appetitvækkere i form af lege eller lign.

6 Der skal fremstilles informationsbrochure, til uddeling på motivationsgruppens møder. Der er endvidere mulighed for rekruttering gennem de individuelle livsstilssamtaler med borgere som gennemføres i FM-Kommune og gennem henvisning fra egen læge. Kirsten Nørgaard Dahl (FM-Kommune) har kontakt til motivationsgruppen og gennemfører livsstilssamtaler og er dermed overordnet ansvarlig for at hverve deltagere til målgruppe B. Det er besluttet at prioritere den nordlige del af kommunen, som gerne skulle gøre rekruttering til aktiviteterne lettere. Rekrutteringen foretages umiddelbart inden projektstart, så deltagernes motivation forbliver høj i perioden indtil aktiviteterne sættes i gang. Ved skønnet behov kan der suppleres med annoncering gennem de lokale medier og lignende relevante kanaler, eks. frivilligcenteret og praktiserende læger. Der skal igangsættes rekrutteringstiltag Der skal udarbejdes informationsmateriale Transport Det kan forventes, at områdets placering kan udgøre en barriere for at få deltagerne inkluderet i et kontinuerligt forløb. Som udgangspunkt bør deltagerne derfor rekrutteres primært fra nærområdet så transporten til aktiviteterne bliver så overskuelig som muligt. Der er indtil videre drøftet 2 forskellige transport-muligheder i forhold til børnegruppen. 1. Cykeltoget, der opsamler børnene på de lokale skoler. Transporten foregår da i samlet flok til området og børnene er varmet op vad ankomsten og frie til at bevæge sig til de forskellige lokaliteter. 2. Der går rutebil lige til Naturskolens dør. Børnene kan få udleveret gratis buskort, så de kun skal transportere sig til nærmeste busstoppested. Giver udfordringer når der skal være aktiviteter ved Davinde Sø, Phønix eller på Ibjerget. 3. Opsamling i privat bus på de lokale skoler. Bussen kan frit fragte børnene ud på de respektive lokaliteter. Udfordringer i forhold til økonomi.

7 Der skal afklarende undersøgelser til vedrørende transport hvilke muligheder har vi?

8 Tidspunkt Projektets organisering og tilrettelæggelsen af aktiviteter kan endvidere styrkes med oplysninger der gør det muligt, at tage højde for strukturelle forhold. Derfor er det nødvendigt at undersøge hvornår det er mest optimalt at lægge aktiviteterne altså - hvilken ugedag er mest hensigtsmæssig, hvilket tidspunkt er mest hensigtsmæssigt, hvilke transportmuligheder er mest hensigtsmæssige etc. Et bud kunne være i direkte forlængelse af skoletiden. Her er det nødvendigt at undersøge, hvorvidt det er muligt at finde en dag, hvor børnene tilnærmelsesvist slutter skolen på samme tidspunkt. Det kan eventuelt blive aktuelt at diskutere med de respektive SFO-tilbud, om der er mulighed for assistance derfra til at se efter børnene mens de venter på opsamling. Der skal undersøges og tages beslutning om ugedag og tidspunkt. Økonomi Der udarbejdes et overordnet budget for de aktiviteter som der tilbydes i projektforløbet. Omkostningerne ved projektet andrager sig primært til udgifter til instruktører, uddannelse af instruktører, materialer og evt. transport. De samarbejdende parter bidrager til projektet ved at stille de respektive medarbejdere til rådighed. Det forventes, at der må påregnes deltagerbetaling. Dette bør dog drøftes yderligere med henblik på afklaring af fordele og ulemper. Der skal udarbejdes budget. Succes kriterier Succes kriterierne for pilot projekterne vurderes at være opnået såfremt følgende indfries: Deltagerne har fået positive bevægelsesoplevelser i naturen sammen med ligesindede. Deltagerne har fået positive oplevelser af social karakter sammen med ligesindede. Deltagerne i projekt B har formået at danne motivations- og netværksgrupper. Deltagerne har fået ny viden om og kendskab til naturen i deres lokalområde. Deltagerne er præsenteret for alternativ anvendelse af naturen i deres lokalområde. Deltagerne har øget deres fysiske aktivitetsniveau i forhold til projektets start.

9 Fase 2 Evaluering Ansvarlig: T-D I/S og Fagsekretariatet Sundhed og Handicap i FMK Evalueringen skal vurdere pilotprojektets kvalitet og effekter. Gennem evalueringen synliggøres det ligeledes, hvorvidt pilotprojektet har været i stand til at indfri de opstillede mål og delmål: Formål projekt A og B: At udvikle en model, der kan benyttes til andre målgrupper. Pilotprojektet skal sikre, at deltagerne får positive bevægelsesoplevelser og gode oplevelser sammen med ligesindede, med naturomgivelserne i Tarup/Davinde området som ramme. Delmål: Deltagerne oplever og udviser øget fysisk aktivitetsniveau på egen hånd. Delmål projekt B: Deltagerne involverer sig i netværks-/motivationsgrupper. Resultater, informationer og erfaringer fra evalueringen benyttes til videreudvikling og optimering af projektet, så det kan videreføres af den part, der skal sikre driften efter pilotprojektets afslutning. Der evalueres efter hvert enkelt forløb, ligesom der indsamles data både før og efter projektets start. Det anbefales at der gennemføres en evaluering baseret på kvalitative metoder. På den måde bliver det muligt at indfange og gengive deltagernes personlige oplevelser, som er centrale målepunkter for evalueringen. Evalueringen kan udføres som en kombination af både individbaserede og gruppeinterviews. Evalueringen skal således monitorere parametre så som deltagernes fysiske aktivitetsniveau før og efter (ikke direkte måling af fysiske aktivitetsniveau men mere i form af spørgeskema eller gruppeinterview vedr. oplevelsen af at være fysisk aktiv), oplevelsen af de sociale relationer, netværksdannelse, positive og negative bevægelsesoplevelser, erfaringer gode og dårlige, kendskab til området og helhedsindtryk. Endvidere skal der måles på, hvor mange gange den enkelte har deltaget, samt deltagernes eventuelle barrierer for aktivitet og fremmøde, samt transportforhold. Med henblik på videre forankring i fase 3 er det specielt interessant at skaffe indsigt i de forhold der fortæller noget om, hvad der får deltagerne til at møde op/ ikke at møde op.

10 Det er vigtigt at evalueringen gøres interessant og at der tænkes kreativt i forhold til anvendelse af alternative evalueringsmetoder. Det er hensigten, at relevant materiale fra evalueringen også bruges aktivt i områdets øvrige portaler for markedsføring. Evalueringsparametre i forhold til nationale tiltag overfor målgrupperne er ligeledes en brugbar mulighed. Følgende muligheder er indtil videre drøftet: Brug af video sekvenser Brug af personernes positive udtalelser citater i foldere og på hjemmesiden. Der skal udarbejdes evalueringsmateriale. Der skal tages kontakt til Syddansk Universitet, Institut for Idræt og Biomekanik, med henblik på inspiration og eventuel assistance til evaluering. Fase 3 Forankring Ansvarlig: T-D I/S og FMK Der skal arbejdes aktivt for, at lokale aktører på frivillig basis overtager driften af aktiviteter i området efter pilotprojektets afslutning. De lokale aktører bør tilbydes kvalificeret uddannelse der sikrer, at de fremadrettet er i stand til at varetage aktiviteterne på egen hånd. For projektets overlevelse er det nødvendigt på forhånd at undersøge, hvorvidt ressourcerne blandt frivillige i lokalsamfundet er til stede. Følgende foreninger kan bringes i spil i den forbindelse: Lokalgruppen ved Diabetesforeningen: Big Kids under Adipositas foreningen: Foreningen Opad : DGI-Fyn ved Anne-Grethe Månsson: Lokalforeningerne:

11 SNAP SNIF Rolfsted IF Der skal udarbejdes informationsmateriale til foreningerne og afholdes informations- /interessentmøde. Følgende fagprofessioner ansat i Faaborg Midtfyn Kommune kan involveres: Projekt Ka du knuse kilo? v/ forebyggelsessygeplejerske Susanne Geisler Hjemmesygeplejersker Skoler Sundhedsplejersker Fagsekretariatet Sundhed og Handicap (Diætist og motionsvejleder)

12 Aktiviteter Ved tilrettelæggelsen af aktiviteterne er det centralt at der dels tages højde for deltagernes fysiske forudsætninger og tidligere bevægelseserfaringer. Der bør lægges vægt på, at de aktiviteter der præsenteres, ikke er noget der minder om traditionel Skoleidræt, som ofte vil være forbundet med negative oplevelser for mange af deltagerne. Det betyder dog ikke at der ikke må præsenteres aktiviteter hvor der konkurreres. Konkurrencen er et vigtigt element af idrættens væsen og skal ikke underkendes som motivationsskabende faktor. Aktiviteterne skal sikre succesoplevelser og gerne motivere og inspirere deltagerne til også at bevæge sig på egen hånd. Det er ligeledes afgørende at forløbene har en positiv og åben atmosfære, der understreger, at der er plads til alle, så alle har lyst til at komme igen den efterfølgende gang. Alle deltagere får udleveret en skridttæller, der gerne skulle stimulere den enkeltes motivation for et øget aktivitetsniveau. Der er i tur- og aktivitetsforslagene endnu ikke taget højde for, hvorledes Tarup-Davinde området bruges, samt hvordan naturformidlingen skal indgå. Det anbefales at der lægges vægt på naturformidling af det sjældne, sjove, seje, skøre, skæve, som gør områdets natur unik og som det kan give status at vide. Det er vigtigt at den videre tilrettelæggelse af ture sker i tæt samarbejde med Naturskolens naturvejledere, så deres kompetencer og kendskab til området udnyttes optimalt. Aktiviteterne kan tilrettelægges ud fra følgende temaer: Huskelege/Genkendelseslege/Memory - Kimslege Orientering Stafetter Småspil Vandaktiviteter Grundmotorik kravle/rulle/hæge/svinge Alternative bevægelsesudfordringer eks. Den grønne kælkebakke Gamle lege Kamp og kraftlege Alternativ triatlon Stavgang

13

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Notat Danske Fysioterapeuter Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Resume Fysioterapeuter har en lang tradition for at beskæftige sig

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Fra bænkevarmer til danseløve. Resultaterne er opsamlet i perioden august 2009 til marts 2010

Fra bænkevarmer til danseløve. Resultaterne er opsamlet i perioden august 2009 til marts 2010 Status på evaluering af rehabiliteringsprojektet Fra bænkevarmer til danseløve Resultaterne er opsamlet i perioden august 2009 til marts 2010 Udarbejdet af Videncenterleder Jette Bangshaab marts 2010.

Læs mere

Slutevaluering af projekt Styrket indsats på kost- og motionsområdet

Slutevaluering af projekt Styrket indsats på kost- og motionsområdet Slutevaluering af projekt Styrket indsats på kost- og motionsområdet Evaluering udarbejdet af sundhedskonsulenterne Julie Dalgaard Guldager samt Lene Schramm Petersen marts 2015. 1 I projekt Styrket indsats

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Aktiv Ferie. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Aktiv Ferie. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Aktiv Ferie Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 8 Indhold 1. Introduktion...... 9 2. Projektets aktiviteter....... 10 3. Projektets resultater..... 10 4. Projektets virkning.......... 11 5. Læring

Læs mere

Idrættens outsidere. Inklusion eller eksklusion af vanskeligt stillede børn og unge i idrætten

Idrættens outsidere. Inklusion eller eksklusion af vanskeligt stillede børn og unge i idrætten Idrættens outsidere Inklusion eller eksklusion af vanskeligt stillede børn og unge i idrætten Center for forskning i Idræt, Sundhed & Civilsamfund www.sdu.dk/cisc Institut for Idræt & Biomekanik Syddansk

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter

Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter Projekttitel: Trivsel og Sundhed på arbejdspladsen Baggrund for projektet: Bilernes hus ønsker at have fokus på medarbejdernes trivsel. Det er et vigtigt parameter

Læs mere

Jump4Fun i Ballerup Kommune

Jump4Fun i Ballerup Kommune Jump4Fun i Ballerup Kommune Udarbejdet af DGI Storkøbenhavn, April 2019 Hvad er Jump4Fun i Ballerup Lavt selvværd, ensomhed og dårlige oplevelser fra idrætstimerne i skolen, kan være nogle af de barrierer

Læs mere

Social Frivilligpolitik

Social Frivilligpolitik Social Frivilligpolitik 2 Forord Det frivillige sociale arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats, som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen er meningsfuld

Læs mere

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle Kommunes Sundhedspolitik 2017-2024 T S A K UD Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle vil Livet I Vejle Kommune er langt de fleste borgere sunde og raske. Sådan bør det fortsat være. Men sundhed

Læs mere

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle Kommunes Sundhedspolitik 2017-2024 Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle vil Livet I Vejle Kommune er langt de fleste borgere sunde og raske. Sådan bør det fortsat være. Men sundhed er en ressource,

Læs mere

Ungdomskursus KOST, MOTION OG TRIVSEL

Ungdomskursus KOST, MOTION OG TRIVSEL Detaljeret Mål: Målet med Viljensvej.coms ungdomskursus er, at 1. forebygge livsstilsrelaterede sygdomme hos den enkelte deltager, 2. give den enkelte deltager en bedre fysik, 3. give den enkelte deltager

Læs mere

Breddeidrætskommune. Aabenraa Kommune Erfaringer fra syv projekter, som tilsammen gør Aabenraa Kommune til breddeidrætskommune

Breddeidrætskommune. Aabenraa Kommune Erfaringer fra syv projekter, som tilsammen gør Aabenraa Kommune til breddeidrætskommune Breddeidrætskommune Aabenraa Kommune 2013-2016 Erfaringer fra syv projekter, som tilsammen gør Aabenraa Kommune til breddeidrætskommune På linje med Breddeidræt Formål med projektet At få eleverne til

Læs mere

Projekt SMUK. Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48. Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen

Projekt SMUK. Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48. Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen Projekt SMUK Resumé slutrapport J.nr.7-311-38/48 Monika Gunderlund Sundhedsafdelingen Slutevaluering projekt SMUK (resumé) Side 2 Projektperiode: 01.09.2009 31.05.2012 Sundhedsstyrelsens satspulje: Vægttab

Læs mere

Notat. Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move

Notat. Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 18. juni 2015 Tlf. dir.: 4477 2693 E-mail: cho@balk.dk Kontakt: Camilla Hoelstad Holm Notat Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move

Læs mere

Projekt: Sunde og glade børn i Halsnæs Kommune Christina H. Schneekloth, Sundhedskonsulent

Projekt: Sunde og glade børn i Halsnæs Kommune Christina H. Schneekloth, Sundhedskonsulent Projekt: Sunde og glade børn i Halsnæs Kommune 2007-2010 Christina H. Schneekloth, Sundhedskonsulent Generel og specifik indsats Formål at forebygge og behandle overvægt hos børn og unge særligt blandt

Læs mere

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED Udvalgsplan 2014-2017 Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Handleplan Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser

Handleplan Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser Handleplan 2017 2018 Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi. i sundhedspolitikken 2015-2018) Fremme røgfrie miljøer,

Læs mere

Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse. Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed

Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse. Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed 2012-2016 Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed 1 Indledning Denne rapport har til formål at evaluere resultaterne

Læs mere

Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper

Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper Personer uden for arbejdsmarkedet Arbejdet med målgruppen bør gribes an på en utraditionel og holistisk måde, som tager udgangspunkt

Læs mere

Etniske Piger. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Etniske Piger. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Etniske Piger Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 27 Indhold 1. Introduktion...... 28 2. Projektets aktiviteter......... 29 3. Projektets resultater.... 29 4. Projektets virkning........ 31 5. Læring

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet Formål og opgaver Kommissorium: Kommissorium gældende for Frivillighedsrådet

Læs mere

Et sundt og aktivt børneliv

Et sundt og aktivt børneliv Et sundt og aktivt børneliv Bevægelsesstrategi for dagtilbud 0-6 år 2017-2018 Et sundt og aktivt børneliv Et sundt børneliv er et aktivt børneliv med gode muligheder for bevægelse. Gennem bevægelse styrker

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato Dato 16-06-2014 Sagsnr. 1-1010-147/6 MAHA maha@sst.dk Bilag 2 - Kravspecifikation 1. Indledning Sundhedsstyrelsen inviterer hermed alle interesserede aktører til at afgive tilbud på evaluering af satspuljen

Læs mere

FYSISK AKTIVITET EN NATURLIG DEL AF HVERDAGEN I HALSNÆS. Familie og voksenstøttes. Idrætsindsatser for borgere med psykiske lidelser

FYSISK AKTIVITET EN NATURLIG DEL AF HVERDAGEN I HALSNÆS. Familie og voksenstøttes. Idrætsindsatser for borgere med psykiske lidelser FYSISK AKTIVITET EN NATURLIG DEL AF HVERDAGEN I HALSNÆS Introduktion til Familie og Voksenstøttes idrætstilbud til sindslindende Familie og voksenstøttes Idrætsindsatser for borgere med psykiske lidelser

Læs mere

Ansøgning til Aarhus kommunes budgetforhandlinger - AktiveUnge.dk

Ansøgning til Aarhus kommunes budgetforhandlinger - AktiveUnge.dk Ansøgning til Aarhus kommunes budgetforhandlinger - AktiveUnge.dk AktiveUnge.dk ønsker at søge Aarhus kommune om midler, 526.000,00 kr. til et projektforløb der strækker sig over tre år fra 2017-2019.

Læs mere

Sund i Naturen Møde i følgegruppen Hvordan går det derude? 20. Marts 2018

Sund i Naturen Møde i følgegruppen Hvordan går det derude? 20. Marts 2018 Sund i Naturen Møde i følgegruppen Hvordan går det derude? 20. Marts 2018 Konsulent og projektleder, Christina Bjørk Petersen, E-mail: cbp@friluftsraadet.dk Tel: 24644229 Projekt Sund i Naturen Udvalgte

Læs mere

Space. Fordeling af indsatser og ressourcer Den deltagende skole

Space. Fordeling af indsatser og ressourcer Den deltagende skole ne i Space Samme indsatser i alle kommuner Efter nærmere dialog med Syddansk Universitet stiller hver deltagende kommune i Space med to folkeskoler placeret i byzoner. Der sættes en række indsatser i gang

Læs mere

Jens SuneJakobsen Uddannet folkeskolelærer 1999 Bach. Institut for Idræt - KU Motionsansvarlig i Projekt for familier med overvægtige børn (PlusKidz)

Jens SuneJakobsen Uddannet folkeskolelærer 1999 Bach. Institut for Idræt - KU Motionsansvarlig i Projekt for familier med overvægtige børn (PlusKidz) Jens SuneJakobsen Uddannet folkeskolelærer 1999 Bach. Institut for Idræt - KU Motionsansvarlig i Projekt for familier med overvægtige børn (PlusKidz) 2001/02 i samarbejde med Rigshospitalet, KK, Julemærkehjem,

Læs mere

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Vejen er en kommune i bevægelse, der i fællesskab med borgeren skaber rammer for trivsel, der bidrager til så mange gode leveår som muligt. Baggrund Temaplanen for

Læs mere

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede

Læs mere

SAMMEN OM SUNDHED PÅ BISPEBJERG OG NØRREBRO FOREBYGGELSESCENTRENE KØBENHAVN

SAMMEN OM SUNDHED PÅ BISPEBJERG OG NØRREBRO FOREBYGGELSESCENTRENE KØBENHAVN SAMMEN OM SUNDHED PÅ BISPEBJERG OG NØRREBRO FOREBYGGELSESCENTRENE KØBENHAVN Foto: KØS Museum for kunst i det offentlige rum. Fotograf: Anders Sune Berg EN VARIG INDSATS FOR LIGHED I SUNDHED Sammen om sundhed

Læs mere

SAMMEN om det sunde liv. Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt

SAMMEN om det sunde liv. Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt SAMMEN om det sunde liv Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt Vi skal gøre mere og lidt til Overvægt er et stigende folkesundhedsproblem. Det gælder også i Nyborg Kommune, hvor

Læs mere

Projekt frivillige Madguider i Odense Kommune

Projekt frivillige Madguider i Odense Kommune Projekt frivillige Madguider i Odense Kommune Forebyggelse Borgere med kronisk sygdom, eller risiko for at få en kronisk sygdom, vejledes og motiveres til varige livsstilsændringer. Hvad skulle indsatsen

Læs mere

Der etableres en overordnet styregruppe for projektet med 1 repræsentant for følgende:

Der etableres en overordnet styregruppe for projektet med 1 repræsentant for følgende: Projektets navn: Gang i Odense Tovholder/organisering Deltagende organisationer: Odense Kommune, Dansk Firmaidræts Forbund, Kræftens bekæmpelse, Gigtforeningen, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, DGI

Læs mere

Notat 29. november Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare. Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed.

Notat 29. november Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare. Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed. Notat 29. november 2017 Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed. Statistik fra psykiatrien i Region Syddanmark viser at: Danskere med

Læs mere

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projektansøgning LBR s styregruppe behandlede på møde den 24. juni et forslag til en aktivitet

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål fra Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Pia Allerslev (V) vedrørende vægttabstilbud i Københavns Kommune

Besvarelse af spørgsmål fra Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Pia Allerslev (V) vedrørende vægttabstilbud i Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Til Cecilia Lonning-Skovgaard og Pia Allerslev Besvarelse af spørgsmål fra Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Pia Allerslev (V) vedrørende vægttabstilbud

Læs mere

Bilag 1 til Greve Kommunes ansøgning til Lighed I Sundhed-projektet:

Bilag 1 til Greve Kommunes ansøgning til Lighed I Sundhed-projektet: Projektbeskrivelse Revideret oktober 2008 Behov for indsats En stor del af de dårligst stillede kontanthjælpsmodtagere er karakteriserede ved at have andre problemer ud over ledighed. En del af disse problemer

Læs mere

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Sundhedsudvikling og Folkesundhed Aarhus (FSAa) har i samarbejde med Institut for Folkesundhed

Læs mere

Projektets mål. 10 kommuner har ved udgangen af 2019 har afprøvede og evaluerede friluftsforløb forankret i deres folkesundhedsindsats.

Projektets mål. 10 kommuner har ved udgangen af 2019 har afprøvede og evaluerede friluftsforløb forankret i deres folkesundhedsindsats. Projektets mål 10 kommuner har ved udgangen af 2019 har afprøvede og evaluerede friluftsforløb forankret i deres folkesundhedsindsats. Det gør vi ved at: Udvalgte målgrupper 1. Udvikle, afprøve og evaluere

Læs mere

KONCEPTBESKRIVELSE. - Adventureklub

KONCEPTBESKRIVELSE. - Adventureklub KONCEPTBESKRIVELSE - Adventureklub Adventureklubben er en idrætsklub for udsatte børn og unge. Gennem forskellige motions- og idrætsaktiviteter er det hensigten at stimulere deres nysgerrighed, styrke

Læs mere

Etablering af national database om børns sundhed.

Etablering af national database om børns sundhed. Bilag A. Projektbeskrivelse for: Etablering af national database om børns sundhed. Indhold 1. Baggrund for Børnedatabase-projektet 2. Formål og metode 3. Projektets organisering 4. Den tekniske løsning

Læs mere

Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen.

Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Gruppens formål: Formålet med gruppens arbejde er at udarbejde et oplæg til en overordnet/generisk model til etablering

Læs mere

Projekt Den hele kroniker et forløbsprogram initiativ

Projekt Den hele kroniker et forløbsprogram initiativ Ringsted september 2009 Ansøgning til pulje til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom Projekt Den hele kroniker et forløbsprogram initiativ Kontaktpersoner i Ringsted Kommune: Sundhedschef

Læs mere

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune En sundhedsstrategi, der virker En sundhedsstrategi med to spor Slagelse Kommune har en stor udfordring med befolkningens sundhedstilstand. Sundhedsprofil

Læs mere

Overvægt er et stigende problem i samfundet generelt, - således også på ældreområdet i Svendborg Kommune.

Overvægt er et stigende problem i samfundet generelt, - således også på ældreområdet i Svendborg Kommune. Projekttitel: Et lettere liv Et utraditionelt og helhedsorienteret tilbud til overvægtige i ældreplejen i Svendborg Kommune. Projektet tager udgangspunkt i individet og har fokus på kontakt i hele forløbet.

Læs mere

Visioner for Sundhedsaftalen

Visioner for Sundhedsaftalen Visioner for Sundhedsaftalen 2019-2023 I Syddanmark har vi udviklet et solidt samarbejde om patientforløb på tværs af sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Udgangspunktet for samarbejdet er vores

Læs mere

Virkningsevaluering en metode til monitorering og evaluering af patientuddannelse. Michaela Schiøtz Cand.scient.san.publ., Ph.d.

Virkningsevaluering en metode til monitorering og evaluering af patientuddannelse. Michaela Schiøtz Cand.scient.san.publ., Ph.d. Virkningsevaluering en metode til monitorering og evaluering af patientuddannelse Michaela Schiøtz Cand.scient.san.publ., Ph.d. Agenda 1 Hvordan forstås forandringer? Hvad er virkningsevaluering? Køreplan

Læs mere

Sundhedsstrategi. Sundhed, sundhedsmål, sundhedsstrategi, sundhedsindsatser og måling af sundhedsindsatser. Oktober

Sundhedsstrategi. Sundhed, sundhedsmål, sundhedsstrategi, sundhedsindsatser og måling af sundhedsindsatser. Oktober Sundhedsstrategi Sundhed, sundhedsmål, sundhedsstrategi, sundhedsindsatser og måling af sundhedsindsatser 012 Oktober Sundhedsstrategi Banedanmark HR Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Læs mere

Inklusion af fysisk og psykisk Handicappede. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Inklusion af fysisk og psykisk Handicappede. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Inklusion af fysisk og psykisk Handicappede Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 61 Indhold 1. Introduktion....... 62 2. Projektets aktiviteter......... 63 3. Projektets resultater..... 63 4. Projektets

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen 2019-2022 Den 24. april 2018 afholdte Sundhedskoordinationsudvalget et politisk opstartsmøde

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for Thomasskolens SFO Kanelen

Mål og indholdsbeskrivelse for Thomasskolens SFO Kanelen 06-05-2013 Mål og indholdsbeskrivelse for Thomasskolens SFO Kanelen Mål og indholdsbeskrivelse for Thomasskolens SFO Kanelen Forord Vi vil i denne indholdsbeskrivelse benytte Den Logiske Model som metode

Læs mere

Visionskommune. Introduktion til arbejdet med visionskommuner.

Visionskommune. Introduktion til arbejdet med visionskommuner. Visionskommune Introduktion til arbejdet med visionskommuner. VISIONSKOMMUNE Målsætninger En visionskommune er en kommune, der bevidst i hele kommunens virke arbejder for at få flest mulige borgere til

Læs mere

Orientering om Familieinstitutionen. Familieinstitutionens idegrundlag, opbygning og metode

Orientering om Familieinstitutionen. Familieinstitutionens idegrundlag, opbygning og metode Orientering om Familieinstitutionen Familieinstitutionens idegrundlag, opbygning og metode Projektet er et pilotprojekt og afsluttes i sommeren 2007. Projektet er direkte inspireret af metoder fra et familieinstitut

Læs mere

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante borgere Baggrund: I dag oplever vi i kommunen, at borgere enten på Sundhedscentret eller i psykiatrien har ringe

Læs mere

Workshop om ledelse og motivation til frivillighed

Workshop om ledelse og motivation til frivillighed Workshop om ledelse og motivation til frivillighed Oplæg ved DM i foreningsudvikling, Vejle, 28. september 2013 v/, ph.d. stipendiat Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) Institut

Læs mere

Drejebog om Jump4fun. Side 2 Introduktion til Jump4fun. Side 3 Trænerens rolle i Jump4fun. Side 4 Krav og forventninger til foreningen

Drejebog om Jump4fun. Side 2 Introduktion til Jump4fun. Side 3 Trænerens rolle i Jump4fun. Side 4 Krav og forventninger til foreningen Drejebog om Jump4fun Side 2 Introduktion til Jump4fun Side 3 Trænerens rolle i Jump4fun Side 4 Krav og forventninger til foreningen Side 5 Økonomi for foreninger Side 6 Forventninger til samarbejdspartnere

Læs mere

Aabenraa i Bevægelse. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Aabenraa i Bevægelse. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Aabenraa i Bevægelse Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 2 Indhold 1. Introduktion........ 3 2. Projektets aktiviteter........ 4 3. Projektets resultater....... 4 4. Projektets virkning.........

Læs mere

Recovery Ikast- Brande Kommune

Recovery Ikast- Brande Kommune Recovery Ikast- Brande Kommune Individuelle forløb og gruppeforløb i Socialpsykiatrien I dette hæfte vil man kunne læse om de individuelle forløb og gruppeforløb, der vil kunne tilbydes i socialpsykiatrien

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE. Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1

SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE. Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1 SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1 SUNDHEDSPOLITIK - ET FÆLLES ANLIGGENDE

Læs mere

HOLD FAST! En inspirationsguide til den gode overgang fra kommunalt sundhedstilbud til fastholdelse i friluftsfælleskaber

HOLD FAST! En inspirationsguide til den gode overgang fra kommunalt sundhedstilbud til fastholdelse i friluftsfælleskaber HOLD FAST! En inspirationsguide til den gode overgang fra kommunalt sundhedstilbud til fastholdelse i friluftsfælleskaber Vejen til brobygning Denne guide er til dig, der arbejder med at skabe brobyggende

Læs mere

Foreningerne ind i Folkeskolen. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Foreningerne ind i Folkeskolen. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Foreningerne ind i Folkeskolen Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 39 Indhold 1. Introduktion......... 40 2. Projektets aktiviteter............ 40 3. Projektets resultater....... 41 4. Projektets

Læs mere

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave Bevægelse og lege Barnet er sin krop og har sin krop. Barnet er i verden gennem kroppen. Den udvikling og læring, som finder sted blandt børn i dagtilbud, er særlig

Læs mere

Version. PROJEKTBESKRIVELSE Strategi for Faaborg-Midtfyn som fællesskab

Version. PROJEKTBESKRIVELSE Strategi for Faaborg-Midtfyn som fællesskab Version PROJEKTBESKRIVELSE Strategi for som fællesskab Projektbeskrivelse Projekt: Strategi for som fællesskab Projektejer: Direktionen Dato: Maj 2014 Baggrund for projektet: I er der et politisk ønske

Læs mere

Serviceområde: Sundhedsområdet

Serviceområde: Sundhedsområdet Serviceområde: Sundhedsområdet Fokusområde: Genoptræning efter sundhedslovens 140. Hvilke behov dækker ydelsen: Vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Slutevaluering af projekt

Slutevaluering af projekt Slutevaluering af projekt Børn i balance en forebyggende indsats for børn med motoriske vanskeligheder (Version 2 20/3) Evaluering udarbejdet af sundhedskonsulent Julie Dalgaard Guldager marts 2015. 1

Læs mere

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Information til lægen

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Information til lægen www.ballerup.dk/sundhedshuset Information til lægen Motion og Kost i dit SundhedsHus Motion- og sundhedsvejledning til borgere med type- 2 diabetes, prædiabetes, hypertension eller dyslipidæmi Motion og

Læs mere

Idræt-leg-bevægelses-SFO

Idræt-leg-bevægelses-SFO Idræt-leg-bevægelses-SFO Vi har vores opmærksomhed rettet imod den kropslige udfoldelse og bevægelsesglæde i hverdagens aktiviteter. Hver dag tilbyder vi børnene aktiviteter i festsalen, tumlesalen, skoven

Læs mere

Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK

Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK Ønsket er, at politikken skal fremstå vedkommende, relevant, værdifuld og retningsskabende for hele området Forord Brønderslev Kommune har en ambition om,

Læs mere

Projektplan. Projektets navn: Sundhedsfremmende livsstilsbesøg hos familier med børn i 3-4 års alderen med fokus på vægt og trivsel.

Projektplan. Projektets navn: Sundhedsfremmende livsstilsbesøg hos familier med børn i 3-4 års alderen med fokus på vægt og trivsel. Projektplan Projektets navn: Sundhedsfremmende livsstilsbesøg hos familier med børn i 3-4 års alderen med fokus på vægt og trivsel. Baggrund for indsatsen: Sundhedsstyrelsen udgav i 2013 Forebyggelsespakken

Læs mere

SUNDHEDSTJEK: STYRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD

SUNDHEDSTJEK: STYRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD SUNDHEDSTJEK: STYRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD I forbindelse med aftalen om satspuljen på sundheds- og ældreområdet for 2016-2019, er det besluttet at udbyde en ansøgningspulje til gennemførelse

Læs mere

Anja Stepien Projektplan IVA, 30.9.2013 Det erhvervsrelaterede projekt

Anja Stepien Projektplan IVA, 30.9.2013 Det erhvervsrelaterede projekt Projektplan Formelle data Studerende: Anja Stepien a09anst@stud.iva.dk og a09stni@stud.iva.dk Projektstedet: Holstebro Bibliotek, Kirkestræde 11, 7500 Holstebro Kontaktpersoner: Vita Debel vita.debel@holstebro.dk

Læs mere

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021 Bilag 1. Tillæg til samarbejdsaftale for Halsnæs Kommune (Nedenstående er under udarbejdelse og derfor ikke bindende) KAPITEL 6, DEL2 : DELMÅL OG INDSATSER Skema 6.x: Skema til opstilling af delmål og

Læs mere

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud i Region Hovedstaden Baggrunden for det tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram Region Hovedstadens tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram

Læs mere

Handicappede i foreningslivet

Handicappede i foreningslivet Juni 2015 / coh UDKAST Handicappede i foreningslivet - Fritidsguider kan være en del af løsningen til tilgangen Projekt: Team af frivillige fritidsguider etableres og tilføres kompetencer / uddannes til

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted Afdeling: Østerhåb Udfyldt af gruppe: Rødder Dato: 9.9.2015 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

Resumé. 1 Se rapportens citat fra Brian Mikkelsens og Eva Kjers udtalelser s. 17.

Resumé. 1 Se rapportens citat fra Brian Mikkelsens og Eva Kjers udtalelser s. 17. 33 idrætsprojekter for overvægtige børn er blevet støttet af midler fra puljen Idrætsprojekter for vanskeligt stillede børn. Puljen blev lanceret af Kulturministeriet og Socialministeriet i august 2006.

Læs mere

Før under efter - kommunikation

Før under efter - kommunikation Før under efter - kommunikation 1 Få mere ud af arrangementet med kommunikation FØR UNDER - EFTER Vi afholder et arrangement for at gøre opmærksom på et emne eller et budskab Tænk arrangementet som én

Læs mere

Sundhedsidræt. Børn 0-6 år. lg mere aktiv kommune

Sundhedsidræt. Børn 0-6 år. lg mere aktiv kommune lg mere aktiv kommune Sundhedsidræt Den danske sundhedsprofil viser, at 29 pct. af voksne er mindst moderat fysisk aktive i fritiden. Potentialet for at styrke befolkningens sundhed gennem øget motions-

Læs mere

Livsstilscenter Brædstrup

Livsstilscenter Brædstrup Baggrund Livsstilscentret åbnede på Brædstrup Sygehus i 1996 Eneste af sin art i Danmark Modtager patienter fra hele landet Danmarks højst beliggende sygehus, 112 meter over havets overflade Målgrupper

Læs mere

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse Tænketank for brugerinddragelse Danske Patienter har modtaget 1,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje til vidensopsamling om brugerinddragelse til et projekt, der har til formål at sikre effektiv udbredelse

Læs mere

Strategi for læring Daginstitution Torsted

Strategi for læring Daginstitution Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via 2016-17 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus: Hjælpsomhed og konflikthåndtering

Læs mere

Skabelon til projektbeskrivelse

Skabelon til projektbeskrivelse Skabelon til projektbeskrivelse 1. Projektets titel: Livsstilsintervention med Løsninger for Livet 2. Baggrund: Beskriv baggrunden for at der er taget initiativ til projektet, samt hvilken viden projektet

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Projekt Sund i Naturen lige nu

Projekt Sund i Naturen lige nu Projekt Sund i Naturen lige nu Aktiviteter Faser FASE 1 vidensindsamling og partnerskaber Kortlægning og analyse af eksisterende indsatser Indsamling af viden om brobygningsmodeller Indledende workshops

Læs mere

Evalueringsopgave af breddeidrætskommuner. Slutevaluering - Resumé

Evalueringsopgave af breddeidrætskommuner. Slutevaluering - Resumé Evalueringsopgave af breddeidrætskommuner Slutevaluering - Resumé Udarbejdet for Af Juni 2012 1 Resumé I forsommeren 2009 udbød Kulturministeriet og Nordea-fonden en fælles pulje til breddeidrætskommuner.

Læs mere

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG I Sundhedspolitikken 2014-2018 har Byrådet opsat seks overordnede målsætninger. Målsætningen for bevægelse

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Projekt: ADHD Basisteam, Hørsholm kommune Reference nr. 7-313-04-11/2. Projektansvarlig: Læge Anne Munch Bøegh Psykolog Helle Lindhard

Projekt: ADHD Basisteam, Hørsholm kommune Reference nr. 7-313-04-11/2. Projektansvarlig: Læge Anne Munch Bøegh Psykolog Helle Lindhard Projekt: ADHD Basisteam, Hørsholm kommune Reference nr. 7-313-04-11/2 Projektansvarlig: Læge Anne Munch Bøegh Psykolog Helle Lindhard Dato: 24. maj 2011 1.0. Generel del Projektets formål er en tidligere

Læs mere

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb?

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Oplæg på årsmøde i DSKS, 9. januar 2015 Oversygeplejerske Kirsten Rahbek, Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Forebyggelse og sundhedsfremme i fokus Sundhed er fysisk, psykisk og social velbefindende et mål

Læs mere