Opfølgning på Årsmødet den mangfoldige frivillige eller manglen på en stereotyp

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opfølgning på Årsmødet 2006. den mangfoldige frivillige eller manglen på en stereotyp"

Transkript

1 Opfølgning på Årsmødet 2006 den mangfoldige frivillige eller manglen på en stereotyp Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde December 2006

2 DEN MANGFOLDIGE FRIVILLIGE ELLER MANGLEN PÅ EN STEREOTYP Hvorfor arbejder en ung fyr som frivillig i stedet for at tage et studiejob? Hvad motiverer en erhvervsmand til at arbejde frivilligt? Hvad får etniske minoriteter til at engagere sig? Og kan det at arbejde som frivillig være et bevidst valg om en aktiv pensionisttilværelse? Disse spørgsmål stillede Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde på Rådets årsmøde den 27. september Hvordan ser en frivillig ud? Den store frivillighedsundersøgelse fra 2006 viser, at det typisk er en person på år - og lidt oftere en mand end en kvinde. Ser vi udelukkende på det sociale område, er der dog en klar overvægt af kvinder. Den typiske frivillige har børn, en videregående uddannelse og arbejder mere end 40 timer om ugen. Den typiske frivillige har boet i den samme kommune i mere end 5 år, oftest i provinsen, går i kirke og er meget interesseret i politik. Og så har den typiske frivillige en stor tillid til frivillige organisationer og tradition for frivilligt arbejde i familien. Men det giver jo ikke billedet af de mange frivillige, der knokler løs i alle ender af Danmark. I virkeligheden er det helt forkert at tale om en typisk frivillig. Der findes nemlig frivillige inden for alle grupper og typer i Danmark. Pointen er, at det er forskellige ting, der motiverer forskellige grupper til at arbejde frivilligt. Det giver vi nogle eksempler på her sammen med et par gode råd fra årsmødet til, hvad man skal være opmærksom på, når man rekrutterer frivillige. Frivillighedsundersøgelsen viser nemlig også, at der er masser af potentielle frivillige at tage af. Hele 45 % af den del af befolkningen, der ikke arbejder frivilligt i dag, tilkendegiver, at de godt kunne tænke sig det. Så det er blot om at komme i gang.

3 Hvorfor er den mangfoldige tilgang til frivillige vigtig? Det er Rådets holdning, at en mangfoldig tilgang til frivillige er vigtig. Det er den af mange forskellige årsager. For det første handler det om aktivt medborgerskab. Medborgerskab handler bl.a. om at tage et medansvar for det samfund, vi lever i. Medborgerskabet er derfor også en del af det at være frivillig. Som frivillige tager vi aktiv del i samfundet og tager ansvar for det fællesskab, vi indgår i. Vi gør en indsats for dem, der ikke ligner os selv, eller vi gør en indsats for ligesindede. Det er med til at skabe sammenhængskraft i samfundet og det er med til at skabe social kapital. Det gør, at mennesker fra forskellige samfundsgrupper, der normalt ikke har deres daglige gang sammen, mødes og opretter fællesskaber. Et andet element er rummeligheden i foreningslivet. Frivilligt socialt arbejde er kendetegnet ved, at vi kan rumme og er talerør for brugere, der i et vist omfang kan være udstødte af samfundet. Denne rummelighed bør også gøre sig gældende, når vi ser på de frivillige i foreningerne. Et mangfoldigt foreningsliv skaber derudover bedre foreninger og bedre tilbud til brugerne. Jo flere forskellige frivillige en forening har, des bedre muligheder har vi for at udvikle nye tilbud, der passer til netop de brugere, vi har. Derfor er den mangfoldige tilgang til frivillige vigtig. En dag var Peter Plys og Grislingen ude at gå i skoven for at lede efter Elefantdyret. Grislingen listede sig bagfra hen ved siden af Plys. Plys, hviskede han. Ja Grisling, hvad vil du?, spurgte Plys. Ingenting, svarede Grislingen og tog Plys pote, jeg ville blot være sikker på, at du var der.

4

5 4 FORTÆLLINGER OM 4 FORSKELLIGE FRIVILLIGE Den unge: Social indignation og ønske om udvikling af kompetencer Jeg følte, at der var brug for det, jeg kunne, og at jeg ville få lov til at bruge det. Sådan siger 23-årige Martin Primdahl om sin indgang til frivilligt arbejde i Red Barnet Ungdom. Om det, der motiverer ham, siger han: Jeg vil føle, at min personlige indsats gør en forskel. Holdningen om, at man bare skal komme ind og være med, så finder vi ud af noget, tænder mange af på. Med andre ord, Martin har som ung frivillig fokus på, hvad han kan tilføre opgaven. Jeg vil stilles overfor krav, der modsvarer mine forventninger til opgaven er en anden af Martins pointer. Forventningsafstemning er derfor helt afgørende. Hvis jeg skal løse en opgave, der er knyttet direkte til formålet, vil jeg gerne have, at det fremstår seriøst, siger Martin. Ud over, at det er en personlig tilfredsstillelse for mig at se, at vi redder børn og at organisationen kører, så styrker det yderligere mig som individ. Det er en ledelsesmæssig kravlegård for mig. Frivillige har jo den vidunderlige egenskab at smutte, hvis de ikke synes, det har været sjovt. Netop de kompetencer og arbejdsopgaver, man i det frivillige arbejde kan få lov til at prøve af, kan være afgørende for, at unge vælger et frivilligt engagement frem for et studiejob. For hvem vil ikke hellere få lov til at være frivillig leder eller lektiehjælper frem for at lave kaffe eller kopiere?

6 Den frivillige med etnisk baggrund: Fokus på det lokale sociale arbejde Billederne af urolighederne på Nørrebro fik i 1997 fædrene til at reagere. De ville ikke finde sig i, at deres bydel lignede Beirut. De ville gerne gøre en forskel, og de havde den fordel, at de kendte de unge, der var på gaden, og deres familier. Drivkraften for mig til at være frivillig er at være med til at løse problemerne i nærområdet, der hvor jeg bor. Jeg vil gerne lave socialt arbejde, og vores aktivitetscirkel viser netop det sociale engagement. Det er mit kvarter og mit lokalområde, og jeg vil gerne være aktiv deltager, der hvor jeg bor. Sådan er det for alle vores 70 frivillige med forskellig etnisk baggrund. Deres drivkraft er, at de gerne vil gøre noget for lokalområdet, siger Khalid Alsubeihi fra Fædregruppen på Nørrebro. Samtidig er det sociale arbejde i fokus det at man gør en forskel for mennesker, der på forskellig vis har et behov. Det er netop et fokus på det lokale engagement og det sociale arbejde, som motiverer etniske minoriteter til at blive frivillige. Samtidig er det vigtigt, at have et fokus på de konkrete aktiviteter, man kan blive en del af og som kan være med til at fremme kompetencer, man kan bruge i forhold til uddannelse og arbejde. Men det er også vigtigt at være opmærksom på, at etniske minoriteter ikke altid er en naturlig del af de forskellige frivillige netværk i nærområderne, og derfor skal rekrutteringen målrettes etniske minoriteter og sætte fokus på det sociale arbejde i lokalområdet.

7 Senioren med ønske om en aktiv pensionisttilværelse I mit aktive arbejdsliv har jeg aldrig haft tid til at lære at spille golf og bridge, og så må jeg jo finde på noget andet, siger Palle Simonsen med et smil, når han skal forklare, hvorfor han som pensionist er engageret i mange forskellige frivillige sociale foreninger. Jeg kan ikke lade være med at forsøge at være med til at bevæge noget i samfundet. Det handler simpelthen om et menneske, der vil fortsætte et aktivt og engageret arbejdsliv med en aktiv pensionisttilværelse, og her er frivilligt socialt arbejde oplagt. Samtidig har seniorer en masse erfaringer at byde på, som frivilligt socialt arbejde kan nyde godt af. Palle Simonsen mener, at alder nemt bliver et spørgsmål, når man skal udpege nye til bestyrelser. Der er stadig en aldersdiskrimination, der skal gøres op med, og mange bestyrelser har regler om, at man kun kan Foto: POLFOTO/Peter Hove Olsen sidde, til man er 70. Hvis man vil have noget ud af seniorerne som frivillige, er det nødvendigt at gøre op med dette. For der er vel ingen øvre aldersgrænse for frivillige? Erhvervsmanden der vil samarbejde med private virksomheder og fonde De erfaringer jeg har med at søge private midler og samarbejde med det private erhvervsliv i kombination med det netværk, jeg har, er det, der driver mig, fortæller Erik Thorsted fra Natteravnene. Også her kan et fokus på den konkrete opgave, f.eks. fundraising, være det, der motiverer til et frivilligt engagement. Men til forskel fra den unge frivillige, hvor fokus ligger på de kompetencer, man kan udvikle i det frivillige arbejde, ligger fokus her nærmere på de kompetencer fra arbejdslivet, man kan bringe med sig ind i det frivillige arbejde. På samme vis som virksomheder hellere vil samarbejde og bidrage med de kernekompetencer, de sidder inde med, frem for at give økonomisk støtte til foreningslivet, så vil ansatte i det private erhvervsliv gerne bidrage med deres kompetencer og netværk f.eks. som led i finansieringen af en frivillig social forenings arbejde.

8 Gode råd til rekruttering af frivillige 1. Tænk mangfoldigt og rummeligt i rekrutteringen 2. Rekrutter efter frivillige til konkrete/specifikke opgaver frem for til foreningen 3. Fortæl hvad I kan tilbyde den frivillige 4. Fortæl hvilke kompetencer, I har brug for 5. Sæt fokus på det sociale arbejde frem for det frivillige element 6. Overvej om I uforvarende kommer til at aldersdiskriminere Udgivet af: Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Nytorv 19, 3.sal 1450 København K Tlf.:

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3...

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 1 2 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger Vi vil som frivillige sociale foreninger gerne bidrage

Læs mere

LEG, LÆRING OG LEKTIER

LEG, LÆRING OG LEKTIER LEG, LÆRING OG LEKTIER INDHOLD Forord 3 En lektiecafé er mere end 2+2 4 Til fodbold i Herning 6 Foreningsliv på nydansk Københavns Internationale Forening 10 På biblioteket i Vollsmose 14 IT som motivation

Læs mere

Fri til frivilligt arbejde. Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører

Fri til frivilligt arbejde. Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører Fri til frivilligt arbejde Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører November 2007 Indhold 1. Introduktion... 3 1.1 Idéer for Livet Ambassadører... 3 1.2 Skandias motivation... 4 2. Evaluering

Læs mere

Frivillige sociale organisationers rolle i fremtidens velfærdssamfund - en udgangsbøn

Frivillige sociale organisationers rolle i fremtidens velfærdssamfund - en udgangsbøn Frivillige sociale organisationers rolle i fremtidens velfærdssamfund - en udgangsbøn RÅDET for FRIVILLIGT SOCIALT ARBEJDE Frivillige sociale organisationers rolle i fremtidens velfærdssamfund - en udgangsbøn

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014 Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 01 Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Fokusgruppeinterview. Jeg har haft to fokusgruppeinterview

Læs mere

Jeg bliver i samrådsspørgsmålet spurgt, om der er et generelt problem med brug af euforiserende stoffer på anbringelsesstederne.

Jeg bliver i samrådsspørgsmålet spurgt, om der er et generelt problem med brug af euforiserende stoffer på anbringelsesstederne. Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 284 Offentligt Det talte ord gælder. Jeg blev lige som de fleste andre bekymret, da jeg så 21 Søndags indslag om hashmisbruget på Nexus. Derfor

Læs mere

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det Denne artikel er den første i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra ULF. Artiklen handler

Læs mere

det er dit valg, men det handler om at ha det godt

det er dit valg, men det handler om at ha det godt MEDLEM AF HK-UNGDOM? det er dit valg, men det handler om at ha det godt Varenr.: 447526 15.11.24 specialproduction.dk Weidekampsgade 8 9 København C Tlf.: 33 3 46 36 Fax: 33 3 46 99 E-mail: hk.ungdom@hk.dk

Læs mere

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK 1 2 Khadija Y. H. Abdi er social- og sundhedshjælper og mor til tre. Hun er født i Somalia og kom til Danmark som 35-årig. Khadija

Læs mere

REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE AF FRIVILLIGE. Erfaringshåndbog

REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE AF FRIVILLIGE. Erfaringshåndbog REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE AF FRIVILLIGE Erfaringshåndbog Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Kommune 2011 Nærværende håndbog indeholder en række konkrete forslag til rekruttering og fastholdelse

Læs mere

afslører alt derfor træner jeg ungdomsholdet

afslører alt derfor træner jeg ungdomsholdet lland: FrivilligCenter Lo r dig! Der er brug fo Bliv Frivillig Make A Wish ønskefonden får drømmene til at gå i opfyldelse! Thomas fra VELO Poul fortæller: Jeg gør det for min egen skyld Sådan hjælper

Læs mere

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden Tryghed Ung på jobbet Udvikling Rettigheder Fællesskab Respekt meld dig ind nu......vi behøver hinanden Hey...kom og vær med Jeg synes, det er rigtig sjovt at være med i ungdoms - arbejdet i min afdeling.

Læs mere

HVORFOR ARBEJDE MED MANGFOLDIGHED I VORES FORENING? Gode grunde og konkrete metoder til arbejdet med mangfoldig inklusion i jeres forening

HVORFOR ARBEJDE MED MANGFOLDIGHED I VORES FORENING? Gode grunde og konkrete metoder til arbejdet med mangfoldig inklusion i jeres forening 1 HVORFOR ARBEJDE MED MANGFOLDIGHED I VORES FORENING? Gode grunde og konkrete metoder til arbejdet med mangfoldig inklusion i jeres forening INDHOLD INDHOLDSFORTEGNELSE KOLOFON --- --- --- --- 3 Mangfoldig

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Strategi 2015 Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation Fortalerarbejde Fundraising

Strategi 2015 Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation Fortalerarbejde Fundraising Strategi 2015 Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation Fortalerarbejde Fundraising 1 2 Indhold Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation

Læs mere

Farverige Foreninger. Gode idéer og erfaringer til at arbejde med mangfoldighed i foreningslivet. Af Majbrit Kronborg Mouridsen

Farverige Foreninger. Gode idéer og erfaringer til at arbejde med mangfoldighed i foreningslivet. Af Majbrit Kronborg Mouridsen Farverige Foreninger Gode idéer og erfaringer til at arbejde med mangfoldighed i foreningslivet Af Majbrit Kronborg Mouridsen Farverige Foreninger er udarbejdet i juni 2009 Initiativet er finansieret af

Læs mere

fra ungdommens røde kors eller besøgsvennerne der bruger deres fritid på at være noget for andre.

fra ungdommens røde kors eller besøgsvennerne der bruger deres fritid på at være noget for andre. Differens Dec. 08 Personligt engagement gør en forskel Af Torben Møller-Hansen, direktør i Foreningen Nydansker Tema: CORPORATE VOLUNTEERING Integration som frynsegode Det betaler sig at lade medarbejderne

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Kendt fra bl.a. Lille Nørd og andre tv-programmer til børn og unge. Jeg træffer Jeppe på mobilen tirsdag aften, efter jeg er hjemvendt fra et andet vellykket interview

Læs mere

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU GODT FORÆLDRESAMARBEJDE SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU Hvorfor er et godt forældresamarbejde i skolen vigtigt? Al forskning viser, at godt socialt sammenhold og høj faglighed

Læs mere

frivillighed og medborgerskab

frivillighed og medborgerskab Strategi for frivillighed og medborgerskab 2012-2015 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Udfordringer 6 Vision 8 Tema 1 Mere frivillighed og medborgerskab 12 Tema 2 Samarbejde på tværs af frivilligområdet

Læs mere

Frivillig-politik i Det Grønlandske Hus i Aalborg

Frivillig-politik i Det Grønlandske Hus i Aalborg Frivillig-politik i Det Grønlandske Hus i Aalborg Det Grønlandske Hus i Aalborg er et hus, som er åbent for alle med relationer til og interesse for Grønland og grønlandske forhold. Vores formål er at

Læs mere

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Katja Jørgensen Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Aalborg 2007 Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde 1. udgave

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

Frivillighåndbogen FRIVILLIGES ABC. Albertslund Boligsociale Center, 2011 i samarbejde med et frivillighedsudvalg. Sidst redigeret oktober 2013

Frivillighåndbogen FRIVILLIGES ABC. Albertslund Boligsociale Center, 2011 i samarbejde med et frivillighedsudvalg. Sidst redigeret oktober 2013 Frivillighåndbogen de FRIVILLIGES ABC Albertslund Boligsociale Center, 2011 i samarbejde med et frivillighedsudvalg. Sidst redigeret oktober 2013 Frivillighåndbogen Denne håndbog er til dig, der gør en

Læs mere

Flere hænder - ja tak!

Flere hænder - ja tak! Flere hænder - ja tak! Lederrekruttering FDF er et godt og attraktivt tilbud til børn og unge. En del af det tilbud er de mange engagerede ledere, der gør FDF til et vedkommende fællesskab baseret på

Læs mere

Nye tider nye foreningsformer? En pjece om ungdom og foreningsliv af Andy Højholdt & Jens Christian Nielsen, Center for Ungdomsforskning (CeFU)

Nye tider nye foreningsformer? En pjece om ungdom og foreningsliv af Andy Højholdt & Jens Christian Nielsen, Center for Ungdomsforskning (CeFU) Nye tider nye foreningsformer? En pjece om ungdom og foreningsliv af Andy Højholdt & Jens Christian Nielsen, Center for Ungdomsforskning (CeFU) 1 2 "Vi har en uskreven regel om, at man ikke behøver at

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere