80/20 reglen. Der har været skolestart for en masse børn. Hos os er Asbjørn startet i 0. klasse og Maja i 3. klasse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "80/20 reglen. Der har været skolestart for en masse børn. Hos os er Asbjørn startet i 0. klasse og Maja i 3. klasse."

Transkript

1 80/20 reglen Så er efteråret på vej. Jeg håber du har nydt august med en masse dejlige solskin. Men også med lidt rusk og en masse regn. Specielt hvis du bor i Århus. Der har været skolestart for en masse børn. Hos os er Asbjørn startet i 0. klasse og Maja i 3. klasse. Jeg kan rigtig godt lide denne tid året. Fordi der på en måde er et slags nytår. Nye rutiner, nye dagligdage, nye fritidsinteresser. Og det er også en god anledning til at se på om der er vaner, man gerne vil have ændret. Om der f.eks. skal ske noget med morgen-rutinerne. Eller sengetider. Eller hvor lang tid man må spille Nintendo hver dag. Eller om der skal være lidt mere nydelse i hverdagen. Nydelse er jo en stor del af sundhed - fordi glæde er en vigtig del af sundhed. Det er bl.a. det månedens guld handler om. For selvfølgelig skal det hele ikke være klid og broccoli. Og der er jo også mærkedage, fødselsdage, gæster og besøg. Så månedens guld handler om, hvordan det bliver lækkert og festligt, uden at der bliver trukket for mange minusser på næringsstof-kontoen. I denne måned får du også et bonus-interview med Nadia Louise Kristensen. Nadia er uddannet slyngeinstruktør, men selvom du ikke har børn i slynge-alderen (måske bliver du overrasket over, hvor længe man kan bruge en slynge), så lyt med alligevel. For der er en masse spændende viden om hvad hudkontakt betyder, og det bliver man aldrig for gammel til at drage nytte af.

2 Så er der også de lækre opskrifter fra Kristel. I denne måned kan du godt forberede dig på at tænderne løber i vand... Og hvis ikke du har været inde forbi klubbens facebook side, så gør dig selv den storetjeneste at kigge ind. Det er et hav af guldkorn, viden, erfaring og støtte. Og nogle af medlemmerne har været så smarte at foreslå, at alle indlæg begynder med det emneord, som emnet handler om. Så du kan simpelthen gå ind og søge på et emne (søgefeltet er øverst i højre hjørne på siden). På den måde har du et helt sundheds-leksikon til fri rådighed. Og hvis ikke der står noget, du kan bruge, skriver du bare et nyt indlæg. Og lynhurtigt har du hjælp. Det er simpelthen helt fantastisk. Og så vil jeg også lige minde dig om, at du jo nu har mulighed for at blive VIP-medlem her i Klub Æblebørn og få adgang til alt det materiale, som Æblebørn har lavet. Alle E-guides og tidligere temaer her i klubben. Det kan du læse mere om på KLubÆblebørn.dk Men nu vil jeg starte på månedens guld. Sundhed er komplekst. Jeg ved godt, at jeg nogen gange kan komme til at lyde som om at det nærmest kun handler om at spise grøntsager og sunde fedtstoffer. Og jeg har helt klart den holdning, at der er rigtig meget sundhed, der handler om, hvad vi putter i kroppen. Og når jeg bruger så meget af mit fokus på det, er der selvfølgelig også fordi jeg synes, der mange steder er for lidt fokus på det.

3 F.eks. i nogle institutioner og ikke mindst i det etablerede sundhedsvæsen. Men jeg tror faktisk også at det er sundt at hygge sig ind imellem. For når vi hygger os og nyder, så kommer der gode følelser i spil. Og det har betydning for både krop og sind. 80/20 reglen handler om, at hvis man spiser sundt og nærende 80 % af tiden, så er der plads til at hygge sig 20 % af tiden. Faktisk er det lidt misvisende at kalde det en regel. For det handler jo fuldstændigt om, at hver familie gør netop det, som passer til dem. Men jeg tænker slet ikke at målet er at stile efter 100 % grønkål. For rigtigt mange kan det nemlig blive meget surt. Og fyldt med dårlig samvittighed, hvis man ikke lever op til det hele tiden. Langt de fleste kan godt lide lidt sødt eller snacks engang imellem. Og min påstand er altså, at det kan man også godt gøre og alligevel være sund. Fordi der er en masse glæde og nydelse forbundet med at hygge sig lidt engang imellem. Men hvis der var guf og hygge hver dag i rigelige mængder, så forsvinder sundheden. Samtidig ville man heller ikke nyde det på samme måde, når der så endelig var fødselsdag, disney sjov eller mærkedage. Så derfor kan det være en fin inspiration at tænke på en balance omkring de stykker. Men igen - find den balance der passer hjemme hos jer. Min opfordring lyder egentlig mest på at I tager stilling til, hvordan det sådan ca. skal være hjemme hos jer. Og når I så hygger jer, så gør det med fuldstændig god samvittighed. For nydelsen og sundheden forsvinder jo, hvis tankerne fortæller kroppen, at det er noget forkert den er i gang med. Når I så skal hygge jer, så er der faktisk også rigtig god mulighed for at gøre det med tanke på "foderplanen".

4 Det er jo lidt tankevækkende, at når det handler om dyr som bliver opdrættet i landbruget, har enhver landmand fuldstændig styr på, hvordan foderplanen skal være, for at dyrene trives bedst muligt. De har helt tjek på, om der skal tilsættes vitaminer og mineraler til foderet - hvilket der ofte skal. De ville aldrig servere en masse underlødigt foder, som vil give syge dyr med dårlig trivsel. Det har de simpelthen ikke råd til. For det vil give dårlige tal på bundlinien. Og langt de fleste landmænd har også et ønske om, at deres dyr skal være raske, så de har det bedst. Vores børn fortjener i mine øjne ikke dårligere betingelser end landbrugs-dyrene. Det er jo ikke altid, det er jer selv, der bestemmer menuen, når man f.eks. er i byen. Og her må det blive jeres mavefornemmelse, der bestemmer, om I bare spiser det der bliver serveret. Måske fordi det ikke er særlig tit, og I ved, at I spiser godt og sundt derhjemme. Eller hvis I ved, at det kommer til at påvirke jer selv eller jeres børn rigtigt meget at spise noget, som I måske ikke tåle særlig godt - eller fordi blodsukkeret ryger sig en tur, så kan I selv medbringe nogle lækre alternativer. Nogle synes det føles lidt ubehageligt at skille sig ud fra mængden, når man selv tager mad med. Og hvis det bare ER for svært for jer, at svare på spørgsmål om, hvorfor I nu ikke spiser det, der bliver serveret, så spis med god samvittighed og tag højde for reaktioner, der kan komme efterfølgende. Eller også være åbne om jeres sårbarhed og fortæl, at det faktisk er svært for jer at skille jer ud, men at I kan mærke på jer selv og jeres børn, at I har det bedst med jeres egen mad.

5 Respekter andres valg af madvarer, og bed dem om at respektere jeres. Fortæl hvad det gør ved jer, hvis I føler at de ser skævt til jer. Men når det er jer selv, der bestemmer, så har I masser af muligheder for at servere guf, der smager fantastisk, men stadig er fyldt med næring. Og som ikke indeholder kemiske forbindelser, der laver rav i kroppen. Noget af det, som man kan støde på i konventionelt slik og drikkevarer er kemiske sødemidler f.eks. aspartam/nutrasweet/e951. Og Azo farvestoffer. Jeg har tidligere haft en lille guide om tilsætningsstoffer med i klubben. Den har jeg lagt ind igen til dig i denne måned, hvis du ikke allerede har den. Men jeg vi også her lige minde dig lidt om, hvad problemet med kemiske sødemidler kan være. Jeg kan godt forstå fristelsen til at spise light-produkter. Tænk hvis man nu kunne spise alt det, der smager sødt. Uden at påvirke blodsukkeret og give kroppen for meget energi. Men der er flere problemer. Hvis du har hørt april måneds tema om stabilt blodsukker, har du måske allerede hørt dette før, men jeg vil lige tage det med til de nye medlemmer, der er kommet her i sommer. I forhold til blodsukkersvingninger, så er det sådan, at 25 % af blodsukker påvirkningen den kommer allerede, når munden smager noget sødt. Så hvis dit barn drikker en light saftevand, så starter kroppen allerede med at udskille insulin, når den søde smag registreres. Problemet opstår så, når der ikke kommer noget sukkerholdigt ind i kroppen. For så transporterer insulinet for meget sukker fra blodbanen ind i cellerne. Blodsukkeret falder og dit barn bliver skrup sulten og sukker-hungrende.

6 Det andet problem med light-produkter er, at sødemidlerne er små kemi-fabrikker, som på ingen måde er naturlige for kroppen. Og så kan vi diskutere herfra og hele natten med, om de nu er direkte skadelige eller ej. Der findes fine undersøgelser, som viser både at de er sikre, mens andre at de er meget skadelige. Og det kunne der skrives tykke bøger om, som muligvis ville kede dig ret meget. Derfor jeg vil bare invitere dig til at overveje, om dit barn skal være kemisk prøveklud? Jeg synes ikke, vi skal gamble med vores børns kroppe. Så hvis der er fest i huset og det er tid til saftevand eller sodavand. Så vil jeg varmt anbefale dig at vælge en der er naturlig sødet frem for de kemisk sødede udgaver. Og så selvfølgelig begrænse det til virkelig festlige lejligheder. Hvad så med almindelig hvidt sukker? Er det ikke et godt naturligt valg, hvis man gerne vil holde kroppen sund. Hvidt sukker stammer fra sukkerroer. Det hvide sukker er det, der er tilbage, når melassen er skillet fra. I melassen sidder alle roens næringsstoffer. Melasse bruges derfor bl.a. til dyrefoder. Fibrene er også skilt fra. De sælges bl.a. til brødindustrien, som så kan prale med fiberrigt brød og få nøglehulsmærker på pakkerne. Restproduktet det hvide pulver uden næringsstoffer på nær kalorier bruges så til mennesker.. Fordi, der ingen næringsstoffer i i hvidt sukker, har kroppen brug for at tære på kroppens egne beholdninger af næringsstoffer, når sukkeret skal omsættes i kroppen. Så ud over at sukker ikke tilfører noget godt til kroppen, så er det faktisk med til at dræne kroppen for næringsstoffer. Og det er allerede nedbrudt, så fordøjelsen skal heller ikke først have fordøjet og spaltet maden. Men sukkeret drøner lige ind i blodbanen og sætter sving på blodsukkeret.

7 Så hvad skal du vælge at søde med, hvis jeres hygge mad skal være sødt? Der findes mange forskellige naturlige sødemidler. Prøv dig lidt frem og find dine favoritter. Økologisk mørkt rørsukker er nemt at bruge, fordi de fleste af os er vandte til at bruge almindelig sukker i madlavningen. Vi kender smagen og konsistensen. Mørkt økologisk rørsukker dræner ikke kroppen for næringsstoffer ligesom det hvide sukker, da det ikke er raffineret. Men ulempen er, at det stadig påvirker blodsukkeret. Hvilket jo kan være problematisk på mange områder: immunforsvaret, koncentration, søvn, humør osv. Men i små mængder f.eks. som krydderi, der er med til at fremhæve smagen af noget andet, er det selvfølgelig ok. Agave sirup er også et naturligt sødemiddel. Det giver ikke stigninger i blodsukkeret på samme måde som sukker gør. Det har en skøn smag og er fantastisk f.eks. på fuldkornspandekager. Ulempen ved agavesirup er, at det indeholder store mængder fri fruktose. Små mængder fruktose, som man får ved at spise hel frugt, kan være udmærket, mens kroppen ikke forstår at bruge de store mængder fri fruktose som energi. Medmindre du brænder den energi af øjeblikkeligt, sendes fruktosen til leveren og ikke ud i blodbanen. Her bliver det konverteret til triglycerider, som er fedt. Så store mængder agavesirup er ikke godt. Brug det med måde! Sukrin er et naturligt sødemiddel, der findes i naturen og er blevet spist i små mængder siden tidernes morgen. Sukrin forekommer i en del frugter såsom meloner, pærer og druer. Sukrin betegnes som et kulhydrat, men opfører sig ikke som almindelige kulhydrater som sukker og stivelse. Sukrin bliver ikke brugt som energi i kroppen, men udskilt direkte i urinen.

8 Sukrin har konsistens som sukker og søder ca. 75 % af sukker. Fordelen er altså at konsistensen er nem at bruge og det påvirker ikke kroppen negativt. Ulempen er, at det er meget dyrere end almindeligt sukker. Det købes i helsekostbutikker. Herhjemme hos os bruger jeg f.eks. sukrin til at lave kanel-sukker af, når det er jul. Stevia er et af de nyeste sødemidler, der er kommet frem. Eller det vil sige, at det ikke er spor nyt. Det har bare ikke været godkendt til at spise, før Coca Cola gik ind i sagen og lavede en masse lobby-arbejde. Det har været godkendt i Japan i mere end 20 år. Så nu må stevia sælges til som fødevare. Stevia er 100 % naturligt og søder 300 gange mere end sukker. Ulempen er derfor, at det kan være svært at docere. Der findes dog forskellige produkter, hvor Stevia er blandet sammen med noget andet, for at gøre doseringen og konsistensen bedre. Det ser også ud til, at Stevia faktisk har nogle gode egenskaber. Stoffet stimulerer nemlig organismens evne til at anvende den insulin, kroppen selv producerer Tørret og frisk frugt er selvfølgelig det allermest naturlige at søde med. Banan, rosiner, dadler og æblejuice virker meget sødende i f.eks. kager og smoothies. For at få sødmen ekstra frem, er det en rigtig god idé at lægge dadler og rosiner i blød i koldt vand natten over. GUF.

9 Så når du skal vælge noget guf til fredag aften, fødselsdagen, gæsterne, fastelavn eller hvad det nu kan være, så synes jeg du skal vælge noget, der ikke dræner dit barns krop. Men i stedet nærer det og gavner det. Og som samtidig smager så lækkert, at I nyder det i fulde drag. På den måde bliver det sundhed på alle planer. Så hvad kunne være gode idéer til snacks? Popcorn. Poppet i gryde eller popcorn maskine. Ikke i mikroovn, da fedtstofferne er for dårlige og emballagen er giftig. Kage bagt af gode råvarer. Fuldkornsmel. Sunde fedtstoffer. Naturlige sødemidler. Guf-kugler. Lavet i foodprocessoren af dadler, mandler, kakao, kokosolie. Nødder og tørret frugt. Peanuts, rosiner, mandler, cashew, hasselnødder. Pandekager eller vafler af gode råvarer. Hjemmelavet is. F.eks. sorbetis med økologiske bær og naturlige sødemidler. Økologisk slik og mørk chokolade, når det skal være hurtigt og nemt. Frugtspyd. Eller bare masser af lækkert frugt: mango, melon, vindruer, bær..

10 Hjemmebagte knækbrød med kanel og tørret æble. Hvis du er VIP-medlem har du adgang til alle Kristels opskrifter som hun har lavet til klubben. Her er f.eks. opskrifter på: knækbrød, fastelavnsboller, mandelsmåkager, juleguf, koldskål, sommerkage og jordbærmuffins. Alle har i denne måned også adgang til lækre guf-opskrifter her på siden. Og så er der jo masser af måder at sætte fut på hyggen, uden at det behøvet at have noget med mad at gøre. Tænd stearinlys tændt til og sæt lidt rolig musik på. Pluk lidt blomster og sæt i en vase. Det kan sagtens være mælkebøtter. Dæk op på gulvet med et tæppe og lav skovtur. Brug servietter. Læg dug på bordet. Tag hatte på. Spis med pinde. Osv.

11 Jeg håber at denne måneds tema har inspireret dig til at lade hyggen få en vigtig plads i livet. Hvis dit barn til hverdag næres af sund mad er der også plads til at skeje lidt ud ind imellem. Måske synes du, at det med de 80/20 faktisk lyder meget fornuftigt? Så kan I jo pejle efter det. Og så husk mulighederne for at vælge nærende alternativer til slik og søde sager med alskens mystiske ingredienser. Jeg håber du har lyst til at dele dine idéer til sund og lækkert børneguf inde på Klub Æblebørns Facebook side. Jeg glæder mig til at vi snakkes ved derinde og igen i næste måneds Guld tema. Kærlig hilsen Anette opstrup Naturlig Sundhedsplejerske.

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Spis dig sund, slank og stærk

Spis dig sund, slank og stærk Spis dig sund, slank og stærk Find den rette balance i kosten, uden at forsage alt det usunde. Test dig selv, og se hvilken mad, der passer til dig Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Spis dig sund, slank

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Hvad er en mad- og måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er et velegnet styringsredskab for arbejdet med mad og måltider i børnehaven. En kostpolitik er en fælles vedtaget og

Læs mere

Sandved Børnegårds Kostpolitik

Sandved Børnegårds Kostpolitik Kostpolitik Sandved Børnegårds Kostpolitik Vi vil, fra børnegårdens side, tage initiativ til at børnenes sundhed gøres til et emne, vi diskuterer og forholder os mere bevidst til. Det, at mange børn spiser

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :)

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) Krop & Sundhed - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) S ide 2 Krop & S u n dhed Å rgang 1, Nummer 1 Søvn - hvorfor er det så vigtigt? Søvn er en nødvendighed for alle levende væsner.

Læs mere

Blodsukkerets betydning for dit barns sundhed og immunforsvar.

Blodsukkerets betydning for dit barns sundhed og immunforsvar. Blodsukkerets betydning for dit barns sundhed og immunforsvar. Hvorfor skal du vide noget om det? Det skal vi kigge på, fordi det faktisk har en rigtig stor betydning for dit barns sundhed surprice. Et

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

PÅske special... ... er til, fordi vi er MODSTANDERE af slikcølibat, begrænsning og afsavn. MAD

PÅske special... ... er til, fordi vi er MODSTANDERE af slikcølibat, begrænsning og afsavn. MAD PÅske special...... er til, fordi vi er MODSTANDERE af slikcølibat, begrænsning og afsavn. MAD skal være NYDELSE og NÆRING. Ikke dårlig SAMVITTIGHED og oppustet mave. Selvfølgelig skal påsken fejres med

Læs mere

CASE 2: Lauras brunch

CASE 2: Lauras brunch CASE 2: Lauras brunch Laura har inviteret tre veninder hjem til sund og lækker brunch. Først skal hun i supermarkedet og købe ind til sin brunch og I skal hjælpe hende. Nedenfor er der 7 stop i supermarkedet

Læs mere

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Kostvejledning Det overordnede formål med kostvejledningen er, at sikre børnenes trivsel med sund og energi rigtigt mad i det daglige, men lige så vigtigt, at børnene lærer betydningen af at spise sundt,

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

"Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed"

Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed GRATIS GUIDE "Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed" TIL DIG FRA ANNE KNUDSEN NYDELSESCIRKLEN INTRODUKTION Mange af os har lært, at vejen til vægttab og sundhed handler om at holde sig fra

Læs mere

sunde muffins der smager magisk!

sunde muffins der smager magisk! Magic Muffin - sunde muffins der smager magisk! Hvem elsker ikke lækre hjemmebagte muffins? Nu kan nyde dem med virkelig god samvittighed - for de er uden kornprodukter, mælk og sukker. Til gengæld er

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Juli 2016 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

Kost- og sukkerpolitik. Børnehuset Mirabellen

Kost- og sukkerpolitik. Børnehuset Mirabellen Kost- og sukkerpolitik Børnehuset Mirabellen Mirabellens kost- og sukkerpolitik Mirabellens forældreråd har formuleret en kost- og sukkerpolitik for Mirabellen med udgangspunkt i den allerede eksisterende

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9. eller

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Oktober 2012. Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Oktober 2012. Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Oktober 2012 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 På de næste sider finder opskrifterne til mellemmåltiderne i kostplansforslaget. Husk at mælk i kaffen kan være det, der gør det svært at komme ned i vægt! altså hvis du

Læs mere

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab og godt igennem julen? Randers Kommune

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab og godt igennem julen? Randers Kommune Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab og godt Randers Kommune Del 1 Ernæringsteori Vægttab, måltider og mæthed Hjælp til sundere indkøb Hvordan kommer jeg så i gang? Pause 2 Ernæringsteori Almindelig

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Chokoladecookies med lakrids

Chokoladecookies med lakrids Chokoladecookies med lakrids 12 stk 50 g kokosolie eller smør 1 banan 75 g fibersirup eller yaconsirup 1 æg 175 g fuldkornsspeltmel eller havremel, hvis de ønskes glutenfri 1 tsk bagepulver 1 tsk vaniljepulver

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mange børn spiser mindst halvdelen af deres daglige måltider i daginstitutionen. Måltiderne spiller derfor en vigtig rolle i børnenes hverdag, og de har betydning

Læs mere

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt.

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt. Sundhed er at lytte Forøg dit velvære med gode råd om mad og sundhed Nicolay Marcus Zederlinn FLOWFOOD Indledning Her er en lille bog med gode råd om mad og sundhed. Hvert enkelt af rådene kan du erfare

Læs mere

Sundere snacks - Inspiration

Sundere snacks - Inspiration Sundere snacks - Inspiration Dette inspirationskatalog med sunde snacks har til formål at inspirere børn og voksne til et sundere alternativ, når der skal hygges på skolens område. Inspirationen er hentet

Læs mere

Kostpolitik for Korsholm/Søften

Kostpolitik for Korsholm/Søften Kostpolitik for Korsholm/Søften Favrskov Kommune Den rette ernæring har stor betydning for barnets udvikling og trivsel. Barnet bruger energi på bevægelse, udvikling og læring. Derfor har kroppen brug

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

Fase 4 afslutningsfase

Fase 4 afslutningsfase Fase 4 afslutningsfase 2-4 uger Fase 4 er magen til fase 2 og så må du spise et ugentligt alt-jeg-kan-spise-måltid. Det er vigtigt, at du ikke følger fase 3 længere end 4 uger. Du må gerne gentage fase

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 Formål: Samfundsmæssigt er der sket en stigning i antallet af overvægtige børn og nu kan overvægt konstateres helt ned i 3 års alderen. Et stigende

Læs mere

Ikke bare sukker. I Danmark bliver der særligt dyrket sukkerroer på Sydvestsjælland, Lolland og Faster. Side 1 af 11 Skoleskabet.

Ikke bare sukker. I Danmark bliver der særligt dyrket sukkerroer på Sydvestsjælland, Lolland og Faster. Side 1 af 11 Skoleskabet. Ikke bare sukker Sukker er ikke bare sukker. Sukker er faktisk rigtig mange forskellige ting. Billedet ovenover er bare et lille udsnit af det sukker vi bruger mest i Danmark. Sukker er en fællesbetegnelse

Læs mere

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011 Formålet med kostpolitikken Kostpolitikken er udarbejdet af bestyrelsen på baggrund af tanken om, at sund kost og en aktiv hverdag giver glade børn. Grundlaget for politikken er gode råd fra sundhedsstyrelsen

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kostpolitik i Sognefogedgården

Kostpolitik i Sognefogedgården Kostpolitik i Sognefogedgården Lidt om baggrunden for kostpolitikken Kostpolitikken er udarbejdet i samarbejde mellem personalet og bestyrelsen. Som udgangspunkt er Sognefogedgården en sund institution.

Læs mere

Kostpolitik for Trækronerne

Kostpolitik for Trækronerne Kostpolitik for Trækronerne Udarbejdet af Forældrebestyrelsen Revideret 2012 Kostpolitik for Trækronerne Mad er vigtig som brændstof, nydelse og som samlende element i hverdagen. Både derhjemme, i institutionen

Læs mere

Jeg håber du har haft en dejlig højtid med dine børn. Og at I har fået fejret nytåret med maner.

Jeg håber du har haft en dejlig højtid med dine børn. Og at I har fået fejret nytåret med maner. Velkommen til Klub Æblebørn i den allerførste måned af 2012. Jeg håber du har haft en dejlig højtid med dine børn. Og at I har fået fejret nytåret med maner. Jeg glæder mig rigtig meget til dette år! Jeg

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Hvorfor en kostpolitik? I Magdalene Haven mener vi, det er vigtigt, at børn spiser sundt og varieret hver dag! Derfor har vi udarbejdet denne kostpolitik.

Læs mere

Sundhed i børnehøjde. www.ikast-brande.dk

Sundhed i børnehøjde. www.ikast-brande.dk Sundhed i børnehøjde Kendte ordsprog om vaner En vane har lange rødder. Det man i barndommen nemmer man ej i alderdommen glemmer Ordsprog fra 1300 tallet. "Vaner begynder som edderkoppespind og ender som

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK 2012 - BØRNEHUSENE BULDERVANG MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK BØRNEHUSENE BULDERVANG Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt Vi spiser

Læs mere

Kære forældre. Madpakker

Kære forældre. Madpakker KOSTPOLITIK Kære forældre Vi har i bestyrelsen og personalegruppen besluttet, at vi i Børne- og Familiehuset har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Forbrænding og stofskifte side 2-5 Husk Morgenmad side 6-7 Let og lækkert brød og boller side 8-23 Morgenmad på den proteinrige måde. side 24-31 Middagsretter der

Læs mere

ALMEDINA BAJRAMOVIC BOSKAILO DET SØDE VALG. 40 skønne desserter uden gluten og sukker. mellemgaard

ALMEDINA BAJRAMOVIC BOSKAILO DET SØDE VALG. 40 skønne desserter uden gluten og sukker. mellemgaard ALMEDINA BAJRAMOVIC BOSKAILO DET SØDE VALG 40 skønne desserter uden gluten og sukker mellemgaard Det søde valg 40 skønne desserter uden gluten og sukker 2017 Almedina Bajramovic Boskailo og Forlaget mellemgaard

Læs mere

Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud

Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud Kostpolitik for Galten/Låsby Dagtilbud Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for dagtilbudsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Syndige men sunde alternativer til slikmunde

Syndige men sunde alternativer til slikmunde Syndige men sunde alternativer til slikmunde Denne bog er et uddrag af min bog, som udkommer december/januar måned. Hele grundidéen er, at de snaks, jeg præsenterer dig for, er skabt af fødevarer, som

Læs mere

MØLLEBJERGHAVES KOSTPOLITK

MØLLEBJERGHAVES KOSTPOLITK MØLLEBJERGHAVES KOSTPOLITK At børnene får en sund og ernæringsmæssig rigtig kost minimering af sukkerindtaget som minimum økologiske basisprodukter At vi gennem dialog, samarbejde og vidensdeling hele

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. for Dagplejen

Mad- og måltidspolitik. for Dagplejen Mad- og måltidspolitik for Dagplejen Mål hvad vil vi? Vi vil så et frø hos børn i Dagplejen, så vi hjælper dem på vej med at udvikle sunde madvaner. Gennem en fælles mad og måltidspolitik tilføjer vi en

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

De kommer desuden oftere i konflikter med de andre børn, samt har let til gråd.

De kommer desuden oftere i konflikter med de andre børn, samt har let til gråd. KOSTPOLITIK FOR BØRNEHUSET SMØRBLOMSTEN Kostpolitikken i Børnehuset Smørblomsten er udarbejdet med udgangspunkt i Sundheds og levnedsmiddelstyrelsens anvisninger, samt Slagelse kommunes kostpolitik.* Vi

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden.

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. I Børnehuset Solgården ønsker vi at være med til at, grundlægge nogle sunde kostvaner. Vi vil gerne følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og derfor har vi i nedenstående

Læs mere

KOSTPOLITIK I UGLEBO.

KOSTPOLITIK I UGLEBO. KOSTPOLITIK I UGLEBO. Baggrund for udarbejdelse af kostpolitik Det har længe været et fælles ønske fra bestyrelsen og personalegruppen at få revideret kostpolitikken. Derfor arrangerede vi(forældrebestyrelsen)

Læs mere

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 I Planeten er det vigtigt, at børnene oplever det at spise som noget rart og trygt således at børnene får lyst til at deltage i måltidet. Det betyder at

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

Kostpolitik. Tovværkets Børnegård

Kostpolitik. Tovværkets Børnegård Kostpolitik Tovværkets Børnegård Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

Kostpolitik ved egenproduktion

Kostpolitik ved egenproduktion Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik ved egenproduktion Foreløbigt gældende for Vuggestuen Smaaland, D.I.I. Villekulla, Vuggestuen Vimmerby Kostpolitik ved egenproduktion for Dagtilbud Ø-gaderne: Vuggestuen

Læs mere

Kost & Ernæring K1 + K2

Kost & Ernæring K1 + K2 Kost & Ernæring K1 + K2 Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign.

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign. Kostpolitik 2017 Indhold Måltiderne... 3 Spis mindre sukker... 3 Medbestemmelse... 4 Egne lejligheder... 4 Fokus på den enkelte... 5 Ikke alle dage er ens... 5 Sociale aktiviteter... 5 Fokus på madspil...

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Dagplejen NORD Forord Horsens Kommune ønsker at fremme sund kost, motion og god hygiejne blandt børn i alderen 0-6 år. Som led heri er der udarbejdet en fælles

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

For børn og voksne slikmunde. www.dorteklattschou.dk

For børn og voksne slikmunde. www.dorteklattschou.dk RAW Slik, Dessert og Is er rige på vitaminer, enzymer, protein, mineraler, sporstoffer, antioxidanter, essentielle aminosyrer, fri for kemi og fuld af SUND SAMVITTIGHED. For børn og voksne slikmunde KÆRLIG

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN Formål Formålet med retningslinjer for kost er at sikre en ernæringsrigtig kost i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Thorsø Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Artikel 1: Energi og sukker

Artikel 1: Energi og sukker Artikel 1: Energi og sukker Selvom der er meget fokus på, hvor vigtigt det er at spise sundt, viser de seneste undersøgelser, at danskerne stadig har svært at holde fingrene fra de søde sager og fedtet.

Læs mere

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade.

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Børnehaven Bredstrupsgades lokale sundhedspolitik er udarbejdet i et samarbejde mellem personale og forældrebestyrelse. Sundhedspolitikken har sit udgangspunkt

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Buldervang 2009 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt. Vi spiser sund og varieret kost. Vi spiser

Læs mere

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- og kostpolitik for Herslev Flexinstitution I Børnehuset har vi valgt at sætte fokus på børnehavens kost- og trivselspolitik. Dette

Læs mere

En kærlig hilsen fra tandplejen

En kærlig hilsen fra tandplejen En kærlig hilsen fra tandplejen Kære forældre Jeres barn bliver født med sunde tænder. Det er derefter jeres opgave at sørge for, at jeres barns tænder bliver ved med at være sunde. I har som forældre

Læs mere

En Bedre Jul. Klinisk Diætist Hanne Svendsen E bog

En Bedre Jul. Klinisk Diætist Hanne Svendsen E bog En Bedre Jul Sådan får du en lettere jul med nydelse og tips til at ændre julevaner, forbedre egne opskrifter, julefælder og 27 juleopskrifter testet og anbefalet af diætisten Klinisk Diætist Hanne Svendsen

Læs mere

Kalendergaver til Far

Kalendergaver til Far Else Marie Lehman Kalendergaver til Far 2012 Lehman Bøger Sådan bruger du bogen 1. Vælg de 24 gaver, du har allermest lyst til at give og print dem på en god printer sammen med siden Kære Far. Glæd dig

Læs mere

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens.

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens. Mad og måltider i Børnehuset Hvidehøj. Overordnede mål: Hvidehøjs mad og måltider tager afsæt i Egedals kommunes politik samt Ganløse Slagslundes bestyrelses overordnede mål for mad og måltider. Vi vil

Læs mere

Kostpolitik. Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015

Kostpolitik. Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015 Kostpolitik Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015 Kostpolitik Hillerød Dagpleje har valgt at udarbejde en kostpolitik, hvor vi arbejder for en sund dansk kost. Vi tilstræber, at alle produkter er

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen. Boulevarden Aalborg Tlf Retningslinier til forældre vedrørende vægtregulering

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen. Boulevarden Aalborg Tlf Retningslinier til forældre vedrørende vægtregulering Retningslinier til forældre vedrørende vægtregulering Retningslinier til forældre vedrørende vægtregulering: Ændringerne i barnets hverdag fungerer bedst på længere sigt, når det gøres til et familieprojekt,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet af og godkendt af bestyrelsen i Harmonien. Politikken skal sætte rammerne for den mad- og måltidspraksis,

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Ulstrup Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Formålet med at have en kostpolitik, er at bidrage til styrkelse af børns sundhed, både her og nu og på længere sigt. For HellumHejHuset er det

Læs mere

Tovværkets Børnegårds

Tovværkets Børnegårds Tovværkets Børnegårds Kostpolitik Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde

Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde Kostpolitik for Boeslunde Børnehus Formål Slagelse kommune har en overordnet kostpolitik, som har til formål at: - Fremme sunde kostvaner, herunder skabe forudsætning

Læs mere

Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre

Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre I Busters Verden har personalet og forældrerådet i fællesskab udarbejdet en vejledende kostpolitik med retningslinjer gældende for Busters Verden. Kosten

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

Gode råd om hvordan man kommer af med stress

Gode råd om hvordan man kommer af med stress Gode råd om hvordan man kommer af med stress Først skal du erkende, at du har et problem, at du ikke har det godt og ikke kan gøre det, du gerne vil, og som du plejer at gøre. Din familie, venner og veninder

Læs mere

Sukker politik i Kastaniehuset 2016

Sukker politik i Kastaniehuset 2016 Presentation title Date 1 Sukker politik i Kastaniehuset 2016 Sunde børn er glade børn Presentation title Date 2 Agenda Hvorfor have en sukkerpolitik? Hvad er sukker? Nye retningslinier i Kastaniehuset

Læs mere

Børnebyens kostpolitik

Børnebyens kostpolitik Børnebyens kostpolitik Kernehuset / Kastanjehuset PILDAMSVEJ 4 C HAVNBJERG 6430 NORDBORG Kostpolitik: Sund mad God madpakke Hyggelige måltider God oplevelse behov Redigeret oktober 2011 Forord Kostpolitikken

Læs mere

KOSTPOLITIK BØGELY SKOVBØRNEHAVE

KOSTPOLITIK BØGELY SKOVBØRNEHAVE KOSTPOLITIK BØGELY SKOVBØRNEHAVE 1. Målsætning og vision Med vores kostpolitik ønsker vi, at sikre børnenes trivsel og gode kostvaner. Sund mad er en meget vigtig forudsætning for, at vi kan sikre vores

Læs mere

Kig dig for. Der er sukkerstads alle vegne.

Kig dig for. Der er sukkerstads alle vegne. Kig dig for. Der er sukkerstads alle vegne. Her finder du sukker i store mængder: Chokolade Chokoladebarer Energibarer Is alle slags Juice af koncentrat Kager Kiks Morgenmadsprodukter Muffins Müslibarer

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER Spis gode kulhydrater Du får mest ud af træningen, hvis du har fyldt din krops kulhydrat- og væskedepoter. Det gælder både hvis du

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere