Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening"

Transkript

1 Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening

2 Ringmærkning af fugle er en dansk opfindelse, som har givet os en masse viden om fugle. Blandt andet at en gråspurv kan blive 12 år, og at stær og solsort kan blive 20 år. Ægget kom før hønen Fuglene nedstammer fra øgler. Øgler lægger æg. Derfor kom ægget før hønen. Fugle har fjer. Fjerene sidder i bede rundt på kroppen, og de gør fuglen i stand til at flyve, isolerer den mod kulde, og holder fuglen tør. Vidste du, at der findes en fugl i Sydamerika, der stadig har to frie kløer på vingerne. Den hedder zigøjnerfugl, og den lugter grimt. SKOV FUGLE /-FOLK Tekst og ide: Eva Skytte, Stephan Springborg og Thorstein Thomsen Tegninger: Bettina Brønnum Reimer Redaktion: Bettina B. Reimer, Thorstein Thomsen, Lars Bendix Poulsen, Stephan Springborg og Eva Skytte Lay-out: Lars Hebo Olsen, XPress Reklame Tryk: Schultz Grafisk 1.oplag: ISBN: (papirudgave) (webudgave)

3 Da archaeopteryx levede for 140 millioner år siden, var der ingen mennesker. Vi kom først mere end 139 millioner år senere. Archaeopteryx betyder Gamle vinge. Det passer meget godt, selvom den nok ikke har været så skrap til at flyve. Archaeopteryx var både en øgle og en fugl. Den ligner ikke de fugle, vi kender i dag. Den havde øglehoved og lang kødet hale med fjer. Den var på størrelse med en krage og havde tre frie kløer på vingerne. Vi archaeopteryx er er de ældste fugle, som I mennesker kender til. Vi levede for 140 millioner år siden. Alle de skrækkelige fortidsøgler uddøde for 65 millioner år siden. Men ikke os fugle. Vi levede videre. Ja, og vores efterkommere, vores tippe-lippe-lippe-oldebørn, de flyver rundt i skovene den dag i dag. Vi fugle og specielt da vi archaeopteryx er er helt fantastiske. Men der er bare lige én ting, vi ikke forstår: Hvorfor er børn så vilde med små fortidsøgler af plastik, eller med store modeller, der kan vippe lidt med hovedet og brumme gennem en højtaler? Hvorfor er de så vilde med dem, når de kan gå ud af døren og se noget meget mere fantastisk: Levende øgler, der sidder i træerne, eller flyver gennem luften. Røntgenbilleder af fossiler af archaeopteryx viser, at hjernen og øjnene var indrettet til flyvning. Så de havde ikke bare fjer for at kunne hoppe langt og se flotte ud.

4 Vingefang: cm Ynglepar: 600 Bestandsudvikling: Tilbagegang Vi kan godt forstå, de rige folk engang brugte os til jagt. Men vi synes, vi er bedre end falkene, så hvorfor hedder det falkonerjagt? Vi kan stå stille i luften, accelerere lynhurtigt og manøvrere med fuld fart gennem en skov. Og hvorfor begyndte folk på et tidspunkt at slå os ihjel? Jo, vi spiser en lille fugl en gang imellem. Men katte spiser mange flere, og dem prøvede I jo ikke at udrydde, vel? Så se på os. Vi er de hurtigste og smukkeste. Høgenes størrelse Hunnen er næsten dobbelt så stor som hannen. De deles nemlig om byttet i deres territorium, så de ikke konkurrerer om føden. Hunnen tager store fugle og hannen de lidt mindre. I gamle dage troede man, at det var to arter, og man kaldte hannen duehøg og hunnen hønsehøg. I meget gamle dage var skovene kongens og herremændenes, og folk boede uden for skovene. De var landmænd om sommeren og skovarbejdere om vinteren. Almindelige folk måtte tage de små træer til at lave hegn og redskaber af. De store træer tilhørte kongen og adelen. Kongen brugte selv skoven til jagt, og det var et flot syn, når kongen og hans jægere kom ridende gennem skoven med hunde foran og en falk eller en høg på armen. Mange rovfugle har fundet ind til byerne, og vi kan se dem i haverne og i byens parker. For 500 år siden brugte kongen og adelen duehøgen til falkonérjagt. Det tager månedsvis at træne en duehøg til at blive fortrolig med mennesker og komme tilbage med byttet. Rovfugle får ét kuld, hvor æggene klækker i den rækkefølge, de er blevet lagt. Når der er dårligt med føde, får de mindste unger ikke noget mad og dør. Fuglehætte til falkonérjagt Falkonérens fugl får hætte på, når den bliver transporteret rundt, så den ikke bliver skræmt.

5 Ja, ja. Duehøge praler med, at de er smukke, men de er ikke så smukke som os rødhalse. Mennesker har altid syntes, at vi var noget helt særligt. Og det kan man se af, at de har givet os så mange navne: Rødhals, rødkælk, hårmand, fire, bifugl. Men ikke nok med det. I England har vi fået et drengenavn, Robin. Og et efternavn, Redbreast. Robin Rødbryst. Og det er der ikke liiige nogen andre fugle, der har, vel? Kun Anders And og fætter Guf. Men de kan hverken flyve eller lægge æg, så de tæller ikke. Vi er de sødeste. Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Lille fremgang Rødhalsen kan godt lide mennesker med spader, for når jorden bliver vendt, kommer der dejlige insekter og kryb frem, haps. Men den kan nu også godt lide, at haven ikke bliver passet. I den slags haver er der mere mad, og derfor flere rødhalse, pindsvin og tudser. Brændestabler og rod i skoven er også godt. Høj stemme Rødhalsen siger Tik hele året. Både hanner og hunner synger, og det er helt vildt sjældent hos fugle. Du kan efterligne rødhalsens sang ved at tage en våd korkprop og gnide den mod en flaske. I gamle dage lavede bønderne næsten alting selv. De dyrkede løvenge og stævningsskov til husdyrfodring om vinteren og samlede en masse grene og vidjer til at lave river, koste, skåle, trug, skeer, hængsler, hegn og alt muligt andet. Alle steder, hvor der boede mennesker, kom rødhalsene og flere andre fugle. Og den gang spiste de alle slags fugle, så der blev sat fælder, limpinde og snarer op. Det var farligt at være fugl hos menneskene i gamle dage.

6 Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Tilbagegang Vi ugler kan sidde helt stille i lang tid. Det er, fordi vi tænker. Vi er meget kloge. Derfor har mennesker gjort os til symbol for klogskab. Vi er symbol for mange boghandlere og universiteter og skoler og biblioteker i mange lande. Og så har vi gode øjne og ører. Vi kan se i mørke. Og vi kan høre i mørke. Og vi kan også tænke i mørke. Vi er de klogeste. Uglens synsfelt er 270 grader. Den kan dreje hovedet mere end os, men den kan til gengæld ikke bevæge sine øjne i øjenhulerne. Vi kan bevæge øjnene, men kun dreje hovedet lidt. Undersøg hvor langt ud til siden du kan se: Løft begge arme op i vandret ud fra kroppen, så du ligner et kors. Drej så hovedet til venstre og læg mærke til, hvor du har din venstre kind. Prøv det samme til højre. Den lydløse flyver Uglen har forskrækket mange folk, fordi den flyver helt lydløst som et spøgelse i skoven. Det kan den, fordi vingefjerene ikke har en skarp kant, men er sådan lidt børstede. Det dæmper lyden, og det er rigtig smart, når man skal fange en mus, der hører godt. På et tidspunkt blev arbejdet i skoven et fuldtidserhverv. Folk flyttede ind i skoven, og en af uglerne flyttede med. Det var sløruglen. Den bor gerne i lader og hønsehuse. Mange gange har den lagt æg og ruget ved siden af hønsene, og der er sikkert spist mange slørugleæg ved en fejltagelse. Gylp Nogle fugle gylper den del af maden op, som de ikke kan bruge. Gylpet ville ellers være blevet til fugleklatter, så fugle, der gylper, har meget hvide klatter. Det har f.eks. ugler, måger og hejrer. Uglen er en levende musefælde. I mange skove bliver der sat uglepinde op for at trække uglerne til. Musene gnaver nemlig af de små træer. Så uglerne er en stor hjælp i skoven.

7 Ja, ja. Ugler praler med, at de kan tænke i mørke. Men hvad tænker de på? På mus. Faktisk er ugler ikke særlig kloge. De ved det bare ikke selv. Grågæs er meget klogere. Og mine fætre kragerne og ravnene. De allerklogeste er naturligvis os skovskader. Vi kan huske 100 forskellige steder, hvor vi har gravet agern ned i skovbunden. Hvor mange mennesker kan det? Vi er de klogeste. Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Uændret Skovens politibetjent Det kalder vi skovskaden, fordi den advarer, når der kan være fare på færde. Derfor er det svært at være jæger mellem skovskader. Fiskerne bruger skovskadens vingefjer til at fiske med. En gang havde vi grise og køer i skoven. De spiste græs, bog og agern. Grisene kalder vi oldensvin. De rodede i jorden og gjorde det lettere for bog og agern at spire. På den måde var de med til at plante træer ligesom skovskaden. Dyrene spiste desværre også de små nye træer, så de er ikke så gode for skoven som skovskaden. Derfor smed kongen alle de tamme dyr ud, og skovene blev hegnet med stendiger.

8 Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Uændret Hvorfor hedder det en flagspætte? Flag er tysk og betyder egentlig plet. Og spætte betyder plettet, så en flagspætte er en pletplette. Spætternes næb bliver slidt meget af hakkeriet i det hårde træ. Derfor vokser et spættenæb hele tiden, og det ville blive tre gange så langt på et år, hvis ikke spætten sled næbbet ved at hakke i træ. Vi spætter er super til at bygge lejligheder i træer. Nogle gange kommer skovejeren og fælder vores træ. Men hvis træet får lov til at blive stående, kan vi lave flere lejligheder i samme træ, for vi bygger en ny lejlighed hvert år. Stære, fluesnappere og andre fugle flytter ind i vores gamle lejligheder. Det er en stor fordel for jer mennesker. Tænk på alle de fuglekasser, I så slipper for at bygge. I kan være glade for os. Vi er de bedste til at bygge højhuse. Hvorfor får spætten ikke hjernerystelse? Spættens næb forskyder sig ind under dens kranium, når den hakker. Spætten hakker for at fange larver inde i træet, for at lave redehuller og for at markere sit territorium. Spætter har arbejdet i træ i mange år. Men det har menneskene også. I gamle dage bøjede man f.eks. grene med tov og lodder, så de kunne vokse i den helt rigtige form til at bygge skibe af. I dag former vi træet ved at dampe, lime og presse det til den form, vi ønsker. Lang og klistret tunge Spættens tunge er lang, klistret og har modhager. Den kan komme dybt ind i træet og snuppe fede larver. Nu bygger vi fuglekasser, fordi vi mangler en masse spættehuller. Du kan se på skovognatur.dk hvordan.

9 Tænk sig, at der er spætter, der praler med, at de kan lave et hul i et træ. Er det særlig modigt? Næh, vel? Men vi skovsnepper, vi er modige. Vi er de eneste vadefugle, der tør gå ind i skoven. Selvom der både er ræve og jægere. Vi smager nemlig meget bedre end spætter. Derfor er jægerne efter os. Og godt nok kan vi se baglæns, men det er farligt alligevel. Vi er de modigste. Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Lille fremgang Parringsflugt om natten Skovsneppens fjer har de samme farver som skovbunden med visne blade. Derfor er de svære at få øje på. Men du kan høre den, når den i forårsnætter flyver rundt og kalder på magen med mærkelige knor-pist lyde. Du kan kende en sneppejæger på penselfjerene i hatten. Penselfjeren er den yderste svingfjer, som er meget lille og stiv. I Danmark bliver skudt omkring skovsnepper om året. Skovsneppen ser bedre bagud end frem, så den kan opdage en fjende i god tid. Ulempen ved det er, at den ikke så godt kan se, det den skal spise. Derfor har den en meget følsom og bevægelig næbspids, som kan finde regnormen nede i deres huller. Skovsneppen er så velsmagende, at den regnes for det lækreste af alt kød. I gamle dage var det kun meget få, der havde smagt en skovsneppe. Men fordi der er kommet moderne jagtgeværer, er det nu muligt for alle at smage. Kong Frederik den VII skabte for omkring 150 år siden den tradition, at årets første sneppe skulle sendes til det kongelige køkken. Jægerne fik en belønning, og kongen fik en masse snepper fra hele landet.

10 Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Stor fremgang I gamle dage sad vi ravne på vikingeguden Odins skuldre. Han var den klogeste i verden. Og hvorfor var han det? Fordi vi hviskede ting i hans øre. Hvordan kunne vi gøre det? Fordi vi kan tale. Flere sprog oven i købet. Vi har selvfølgelig vores eget advarselsskrig, men vi kan også efterligne kragernes advarselsskrig, hvis det er nødvendigt. Det kan en papegøje også. Men den plaprer bare. Den ved ikke, hvad den siger. Det gør vi. Og ja, skovskaden er god til at huske, men vi er de klogeste. På et tidspunkt fik menneskene brug for meget mere træ til at bygge nye huse af, til brænde, til ALT MULIGT. Industrien flyttede ud i skoven. Her byggede man teglværker, krudtværker, savværker. Der blev lagt skinner, så tog kunne køre varer ind og ud af skoven. På den tid var geværet blevet mere almindeligt. Alt hvad der skadede jagten, forsøgte man at udrydde og det gik også ud over rovfuglene. Ravnene blev slået ihjel, fordi de spiste fasan-æg og kyllinger, og den blev til sidst helt udryddet. Men nu er ravnene fredede, og der kommer flere og flere af dem. Hvis du vil se ravne, så find de steder, hvor kragefuglene sover om natte. Er der ravne i området, vil de overnatte her. Skader bygger tag over deres reder for at beskytte dem mod rov, hvis der er krager eller ravne i nabolaget. Bergmanns regel Jo nordligere man kommer, jo større bliver dyrene. Derfor er de grønlandske ravne de største. De danske er meget mindre. Kragefugle er stadig forhadte af nogle mennesker; men det har vist sig, at de mest lever af det, vi kalder skadedyr, og dermed faktisk hjælper os. Blandt andet spiser de en masse mus.

11 Ja, ja. Ravnen er klog. Men hvad er den egentlig rigtig god til? Den kan lidt af hvert. Lidt her og lidt dér. Vi korsnæb, vi er specialister. Vi er super gode til én ting. Se på vores næb. Det er som en saks. Vi kan klippe skællene på en grankogle over, så vi let kan plukke frøene ud og spise dem. Der er ikke nogen fugl, der er bedre til at spise grankoglefrø end os. Vi er simpelthen bare de bedste. Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Meget varierende Korsnæb er en ret ny fugl i Danmark. Først da vi havde plantet rødgran og de fik kogler, kom korsnæbbene og byggede reder. SPÆTTE KORSNÆB Korsnæbb får unger allerede i januar, når det er koldt og mørkt. På den tid er der modne frø i koglerne, så der er masser af mad. Du kan kende koglerne, som korsnæb har spist af, på skællene, der er flækkede. På et tidspunkt havde menneskene udryddet næsten al skov i Danmark. Træ blev svært at få fat i. Derfor indførte man nye regler for de danske skove. Man plantede mange nye træer, også nye arter, som f. eks. grantræer, og derfor har vi nu korsnæb i skovene. Der blev nu brug for mange mennesker til at passe skovene. Skovrideren var chef. Skovfogeden bestemte, hvad der skulle laves ude i skoven. Skovløberen var leder af et hold skovarbejdere og boede selv i skoven. Skovarbejderen lavede det hårde arbejde. Selvom der er korsnæb i en skov et år, er den der måske ikke året efter. Den flytter sig efter de gode koglesteder.

12 Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Lille fremgang Vi skovduer er måske ikke så kloge. Vi er måske heller ikke så hurtige. Vi er måske heller ikke så modige. Men vores fugleklatter er helt fantastiske. Når vi har bygget vores rede af grene, så prutter vi den til med fugleklatter, så reden bliver hård og stærk. Det er også sådan menneskene bygger bindingsværkshuse. Først bygger de huset op med et træskelet. Så murer de det til. Men deres cement og mørtel kommer ikke ud af deres numser. Så vi er de bedste til at prutte. Det er ikke kun duen, der er på udkig efter bog. Skovens folk holder også øje, og i år med mange bog forberedes skovbunden ved, at man pløjer og laver lysninger, så de nye træer kan spire og vokse op. Om dagen sidder der ofte store flokke af duer i skovbunden og leder efter føde. Når de bliver bange, flyver de op med et mægtigt spektakel af klaprende vinger som nemt kan gøre os forskrækkede. Om natten kan der også være mærkelige lyde i skoven. Selv om vi er blevet klogere, kan det stadig gøre nogle af os bange. Men måske ikke lige for trolde, ånder, lygtemænd og spøgelser, som man troede på i gamle dage. Duemælk Ungerne er fra starten blinde og næsten nøgne. De bliver fodret på en helt speciel måde. Når rugetiden er ved at være slut, begynder forældrene at lave duemælk. Ungen stikker sit brede bløde næb ind i forældrefuglens gab og drikker. Det hormon, som styrer produktionen af duemælk, er det samme som det, der styrer mælkedannelsen hos pattedyrene. Duer elsker bog. Den gemmer dem i en pose i halsen, som vi kalder kroen. Har du set en due, der klaprer med vingerne i luften? Det er duens parringsflugt, som den bruger til at lokke en mage tæt på.

13 Efter solsorten er vi bogfinker den mest almindelige fugl i Danmark. Men vi er ikke lige så kendte som gråspurven. Det er uretfærdigt. Det må vi ændre på. Så hør her. Hvis du ikke lige kan se os, så kan du høre os. Det er os, der siger: Det-det-det-ka-jegsi-li-så-tit-det-ska-være. Nogle gange siger vi også fink. Og derfor hedder alle de fugle, der ligner os finker. Så vi er de bedste til at sige: Det-det-det-ka-jeg-sili-så-tit-det-ska-være. Husk det nu. For jeg siger det ikke mere. Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Stabil Bogfinken er så populær, at nogle også har slæbt dem hele Jorden rundt, så der nu lever vilde bogfinker i New Zealand. Forskere har lavet forsøg med bogfinker, der viser, at de skal lære sangen af forældrene. Hvis ikke de hører efter, bliver de ret dårlige til at synge. Før i tiden tog man varsler af fugle. Når bogfinken sagde fink, varslede det regn, og så tog man regntøj med på arbejde. Nu er det ikke helt så nødvendigt med regntøj længere. Vi har opfundet en masse maskiner, som vi kan sidde i, og som kan gøre det tunge og besværlige arbejde for os. Derfor er der heller ikke brug for så mange folk til at arbejde i skoven mere. Hvis vejret er rigtig slemt, bliver man hjemme og reparerer på de mange maskiner. Der er heldigvis altid noget, der er gået i stykker.

14 Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Lille tilbagegang Vi fasaner er lige så smarte som kartoflen. Kartoflen bliver godt nok spist af menneskene. Men netop derfor har menneskene lagt den i jorden over hele verden. Og der er nu milliarder af kartofler overalt. Vi fasaner er lige så kloge som kartoflen. Vi bliver godt nok skudt og spist, men se hvor mange, vi er blevet. Menneskene har bragt os hertil fra Asien og sørger for, vi lever godt. Så smarte har vi været. Vi fasaner er jægerens kartoffel. Vi er de bedste kartofler. Man fandt på meget for at udrydde fasanens fjender. I gamle dage var det risikabelt for krybskytter at bruge gevær, fordi de larmede. Nogle krybskytter brugte spyd til at jagte fasaner. Når fasanerne sov i træerne om natten, kunne en krybskytte jage et spyd i dem nedefra og snuppe dem på den måde. Skoven giver menneskene en hel masse, som vi kan bruge, blandt andet kød. Jagt er igen blevet et vigtigt produkt, men ikke kun for kongen. Rigtig mange går på jagt, og de private skove får i dag op mod 1/3-del af deres indkomst fra jagten. De gamle konger indførte fasanen fra Asien som jagtfugl. Nu er den blevet den vigtigste jagtfugl. Hvert år sætter jægerne fasaner ud, men mange klarer sig også frit i naturen. Selvom fasanen kommer fra de varme lande har den tilpasset sig, så den nu yngler alle steder i Danmark.

15 Vi sortmejser har ikke så meget at prale af. Vi er ikke nogens kartoffel. Det skulle da lige være spurvehøgens. Vi er bare små mejser, som passer os selv i de danske nåleskove. Vi ser ikke ud af så meget. Men vores forfædre er altså også archaceopteryx er. På den måde kan man sige, at vi har overlevet i 140 millioner år. Ligesom alle de andre fugle i skovene. Jeg synes, vi alle sammen er en succes. Fordi vi ikke er uddøde. Fordi vi har kunnet tilpasse os omgivelserne. Fordi vi stadig er her. Fordi vi alle sammen kan noget, der gør, at vi kan klare os i naturen. På hver vores måde. Vi er alle sammen de bedste til at være det, vi er. Vingefang: 17-21cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Varierende Sortmejsen samler insekter som forråd til vinteren. Insekterne kan holde sig i kulden, fordi de er fint pakket ind i deres hudskelet. Sortmejsen er den mindste mejse i nåleskoven, og den kan derfor søge føde længst ude på grenene. Mangel på redehuller gør at sortmejsen yngler under væltede træer og rødder. SORTMEJSE TOPMEJSE SUMPMEJSE BLÅMEJSE MUSVIT HALEMEJSE Sortmejsen er indvandret i løbet af de sidste hundrede år og er nu almindelig i de fleste skove. Den er mest talrig i de store nåleskove. Nu kommer der igen rigtig mange mennesker i skoven, men vi har travlt med noget helt andet. Vi cykler, løber, går tur, går i skole, spiller rollespil, geocacher og meget andet. Vi kommer i vores fritid, når vi skal motionere og slappe af. For sortmejsen og de fleste andre småfugle betyder det ikke noget, at vi kommer mere i skoven. Men nogle fugle er meget sårbare overfor forstyrrelser ved deres reder. Store rovfugle kan ligefrem opgive at yngle, hvis de bliver forstyrret.

16 Alle kan kende en fugl, når de ser den. En fugl har fjer og næb. Mange af dem er rigtig gode flyvere. Du kan se eller høre dem alle steder på og under vandet, i skoven, i luften, i ovnen. Både fugle og mennesker har megen glæde af skoven. Det kan du læse mere om i denne lille bog. Vingefang: cm Ynglepar: 2-2,5 mio. Bestandsudvikling: Lille fremgang Vi solsorte er ikke kun i skovene, men også i haver og parker. Vi er den mest almindelige fugl i Danmark, og næsten alle børn kan genkende os. Specielt os hanner, som er helt sorte i fjerene. De fleste kender også vores dejlige sang. Vi er faktisk ikke til at komme uden om. Derfor er vi kommet på bagsiden af den her lille bog, og det er mere, end man kan sige om duehøgen, rødhalsen, natuglen, skovskaden, flagspætten, skovsneppen, ravnen, korsnæbbet, skovduen, bogfinken, fasanen og sortmejsen. De er inde i bogen her. Så hvis du absolut vil vide noget om dem, må du åbne bogen og høre, hvad de har at sige. Men husk: Vi solsorte er nummer ét. Vi er de bedste. Vil du vide mere om fugle? Du kan låne forskellige fuglebøger på biblioteket, gå i boghandelen eller søge på internettet. Aktiviteter med skovens fugle På kan du finde aktiviteter med skovens fugle for alle årets måneder. Søg efter fugle&folkjanuar, fugle&folkfebruar osv. eller bare fugle&folk.

Med hår og tænder skovens pa edyr

Med hår og tænder skovens pa edyr Med hår og tænder skovens pa edyr Forfa er: Thorstein Thomsen Tegninger: Be ina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen, Skoven i Skolen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2005 Fakta:

Læs mere

Skovens træer en opslagsbog

Skovens træer en opslagsbog Skovens træer en opslagsbog Træfabler Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen, Skoven i Skolen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2003 1 Emma sagde

Læs mere

Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer

Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Vores nye sko kov Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2000. Dette hæfte er udgivet af Skov- og

Læs mere

Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K

Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K Børnenes U-landskalender 2012 Elevbog 1 Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K Ghana af Charlotte Blay 4 Kapitel 1 5 Det er ikke så længe siden, de fik en skole

Læs mere

I denne bog står næsten ALT OM SKOVEN. (og hvis det ikke står der, står der, hvor det står)

I denne bog står næsten ALT OM SKOVEN. (og hvis det ikke står der, står der, hvor det står) I denne bog står næsten ALT OM SKOVEN (og hvis det ikke står der, står der, hvor det står) Udgivet af Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen og Dansk Skovforening, 2004 Tekst: Thorstein Thomsen, Stephan

Læs mere

Dyrene i Regnskoven Udarbejdet af Randers Regnskovs Skoletjeneste - 2007 5. Udgave

Dyrene i Regnskoven Udarbejdet af Randers Regnskovs Skoletjeneste - 2007 5. Udgave Dyrene i Regnskoven Viser en voksen persons hånd. Viser en voksen person på 175 centimeter og et barn på 120 centimeter. Tegningen af dyret ved siden af viser dyrets maksimale længde eller højde. l = lyseun

Læs mere

Tilpasning og sanser Lærerstyret undervisning - Lærervejledning

Tilpasning og sanser Lærerstyret undervisning - Lærervejledning Tilpasning og sanser Lærerstyret undervisning - Lærervejledning Pædagogisk ide Denne aktivitet er en lærerstyret undervisning i klassen. For at gøre forberedelsen til undervisningen og til besøget på Bornholms

Læs mere

Fasanen. Elevhæfte Undervisningsmateriale til Folkeskolens 3.-6. klasse

Fasanen. Elevhæfte Undervisningsmateriale til Folkeskolens 3.-6. klasse Fasanen Elevhæfte Undervisningsmateriale til Folkeskolens 3.-6. klasse Dette hæfte indeholder såvel en tekst som nogle opgaver til undervisning i fasanens biologi og levevilkår i Danmark. Teksten fortæller

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Fuglekassesti. Halkær Mølle Naturcenter

Fuglekassesti. Halkær Mølle Naturcenter Fuglekassesti Halkær Mølle Naturcenter Indhold: Side: Velkommen til Fuglekassestien... 2 Hvorfor opsætte redekasser?... 3 Hvordan gør du?... 3 Gør din have mere fuglevenlig... 5 Fuglebeskrivelser... 7

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Arbejdsområder. Pattedyr i byen. Du har brug for naturen. Og den har brug for dig!

Arbejdsområder. Pattedyr i byen. Du har brug for naturen. Og den har brug for dig! Arbejdsområder Pattedyr i byen Du har brug for naturen. Og den har brug for dig! Indhold Pindsvinet Oplev byens pattedyr...2 Pindsvinet...3 Egernet...7 Flagermusene...10 Ræven...14 Husmåren...17 En dyrevenlig

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN

1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN 1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN 2 Ida-Marie Rendtorff Ida-Marie Rendtorff er ikke helt sikker på lige præcis, hvornår hendes forfatterskab begyndte. Måske var det dengang, hun som 3-årig drak blæk.

Læs mere

Peter Jepsen. Det er også min. natur. Tema om biodiversitet

Peter Jepsen. Det er også min. natur. Tema om biodiversitet Peter Jepsen Det er også min natur Tema om biodiversitet Det er også min natur Tema om biodiversitet Elevbog 2008, Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Forfatter: Peter Jepsen Redaktør: Annegrete

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 TEMA OM FRUGT Æbler Delemne

Læs mere

Gør dit barn klogere på 101 MÅDER. .dk - Lærende og udviklende legetøj. Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er.

Gør dit barn klogere på 101 MÅDER. .dk - Lærende og udviklende legetøj. Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er. Gør dit barn klogere på 101 MÅDER en e-bog med 101 (sjove) spørgsmål og facts, som du og dit barn kan undre jer over sammen... Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er..dk - Lærende

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

Nationalmuseet 2013 En stor tak til Erindringsmøntmidlerne for økonomisk Støtte til projektet Fortid for begyndere. isbn: 978-87-7602-213-6

Nationalmuseet 2013 En stor tak til Erindringsmøntmidlerne for økonomisk Støtte til projektet Fortid for begyndere. isbn: 978-87-7602-213-6 FORTID FOR BEGYNDERE INDHOLD 3 Introduktion til pædagogen 3 6 Ægte vikingeskatte 6 8 Vikingernes mange rejser 8 10 Hvordan så vikingerne ud? 10 12 Gunulf og Ragnhild 12 17 Vikingernes tro 17 21 Odins visdom

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

FOR T I D F O R B E GY N DE R E R I DDERE

FOR T I D F O R B E GY N DE R E R I DDERE FOR T I D F O R B E GY N DE R E R I DDERE 03 Dette hæfte handler om Riddere 03 04 Ridderbesøg på Nationalmuseet 04 04 Fortid for begyndere 04 05 Ridderens Verden 05 17 Ridderhunden Rolf 17 19 Gode venner

Læs mere

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL Historie 3 historie3-omslag.indd 1 Historie 3 Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL 11/02/11 14.16 HISTORIE Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 3GYLDENDAL Historie 3 Af Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 1. udgave,

Læs mere

Og det er ganske vist...

Og det er ganske vist... Og det er ganske vist... Distriktsturneringen 2005 Forord Dette års distriktsturnering er en rejse i H. C. Andersens eventyr. Vi kommer til at møde alle de kendte figurer: Klods Hans, Den grimme ælling,

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Her er 25 ord. De skal sættes sammen med de 5 ord herunder. X-tra Dansk 4

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Her er 25 ord. De skal sættes sammen med de 5 ord herunder. X-tra Dansk 4 Her er 25 ord. De skal sættes sammen med de 5 ord herunder. X-tra Dansk 4 1 Find vokalerne Her i disse 10 ord er vokalerne faldet ud. Find ud af, hvad der skal stå og skriv vokalerne f n g r m l n g s

Læs mere

Kan n. natur. Insekter

Kan n. natur. Insekter o Kan n natur Insekter KaN on Natur med Danmarks Naturkanon Naturen er grunden til, at vi mennesker kan leve på Jorden. Derfor skal vi vide noget om naturen, opleve den og passe på den. Lige meget hvor

Læs mere

Eventyrlige steder i Ravnsholt Skov

Eventyrlige steder i Ravnsholt Skov Eventyrlige steder i Ravnsholt Skov Historierne er skrevet af Bjørli Lehrmann - som har fået hjælp og inspiration fra Allerøds børn, John Rasmussen og fra gamle myter. Kortet herunder viser de eventyrlige

Læs mere

BIOS Grundbog B. Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack

BIOS Grundbog B. Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå BIOS Grundbog B Af Thomas Bach Piekut; Rikke Risom; Anders V. Thomsen; Leif Schack Dette er en pdf-fil med Bios Grundbog A Filen

Læs mere

12-årige Min troede, han skulle drukne. s.19. s.4 DILEMMA: s.16. s.10. s.28 FLYGTEDE FRA VANDET: s.8. Hvad vil DU redde?

12-årige Min troede, han skulle drukne. s.19. s.4 DILEMMA: s.16. s.10. s.28 FLYGTEDE FRA VANDET: s.8. Hvad vil DU redde? FLYGTEDE FRA VANDET: 12-årige Min troede, han skulle drukne KLAR TIL NÆSTE OVERSVØMMELSE Jeg skal redde naboens datter s.16 s.4 VANDET STIGER - DRUKNER DANMARK? DILEMMA: Hvad vil DU redde? s.19 s.10 INTERVIEW

Læs mere