Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening"

Transkript

1 Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening

2 Ringmærkning af fugle er en dansk opfindelse, som har givet os en masse viden om fugle. Blandt andet at en gråspurv kan blive 12 år, og at stær og solsort kan blive 20 år. Ægget kom før hønen Fuglene nedstammer fra øgler. Øgler lægger æg. Derfor kom ægget før hønen. Fugle har fjer. Fjerene sidder i bede rundt på kroppen, og de gør fuglen i stand til at flyve, isolerer den mod kulde, og holder fuglen tør. Vidste du, at der findes en fugl i Sydamerika, der stadig har to frie kløer på vingerne. Den hedder zigøjnerfugl, og den lugter grimt. SKOV FUGLE /-FOLK Tekst og ide: Eva Skytte, Stephan Springborg og Thorstein Thomsen Tegninger: Bettina Brønnum Reimer Redaktion: Bettina B. Reimer, Thorstein Thomsen, Lars Bendix Poulsen, Stephan Springborg og Eva Skytte Lay-out: Lars Hebo Olsen, XPress Reklame Tryk: Schultz Grafisk 1.oplag: ISBN: (papirudgave) (webudgave)

3 Da archaeopteryx levede for 140 millioner år siden, var der ingen mennesker. Vi kom først mere end 139 millioner år senere. Archaeopteryx betyder Gamle vinge. Det passer meget godt, selvom den nok ikke har været så skrap til at flyve. Archaeopteryx var både en øgle og en fugl. Den ligner ikke de fugle, vi kender i dag. Den havde øglehoved og lang kødet hale med fjer. Den var på størrelse med en krage og havde tre frie kløer på vingerne. Vi archaeopteryx er er de ældste fugle, som I mennesker kender til. Vi levede for 140 millioner år siden. Alle de skrækkelige fortidsøgler uddøde for 65 millioner år siden. Men ikke os fugle. Vi levede videre. Ja, og vores efterkommere, vores tippe-lippe-lippe-oldebørn, de flyver rundt i skovene den dag i dag. Vi fugle og specielt da vi archaeopteryx er er helt fantastiske. Men der er bare lige én ting, vi ikke forstår: Hvorfor er børn så vilde med små fortidsøgler af plastik, eller med store modeller, der kan vippe lidt med hovedet og brumme gennem en højtaler? Hvorfor er de så vilde med dem, når de kan gå ud af døren og se noget meget mere fantastisk: Levende øgler, der sidder i træerne, eller flyver gennem luften. Røntgenbilleder af fossiler af archaeopteryx viser, at hjernen og øjnene var indrettet til flyvning. Så de havde ikke bare fjer for at kunne hoppe langt og se flotte ud.

4 Vingefang: cm Ynglepar: 600 Bestandsudvikling: Tilbagegang Vi kan godt forstå, de rige folk engang brugte os til jagt. Men vi synes, vi er bedre end falkene, så hvorfor hedder det falkonerjagt? Vi kan stå stille i luften, accelerere lynhurtigt og manøvrere med fuld fart gennem en skov. Og hvorfor begyndte folk på et tidspunkt at slå os ihjel? Jo, vi spiser en lille fugl en gang imellem. Men katte spiser mange flere, og dem prøvede I jo ikke at udrydde, vel? Så se på os. Vi er de hurtigste og smukkeste. Høgenes størrelse Hunnen er næsten dobbelt så stor som hannen. De deles nemlig om byttet i deres territorium, så de ikke konkurrerer om føden. Hunnen tager store fugle og hannen de lidt mindre. I gamle dage troede man, at det var to arter, og man kaldte hannen duehøg og hunnen hønsehøg. I meget gamle dage var skovene kongens og herremændenes, og folk boede uden for skovene. De var landmænd om sommeren og skovarbejdere om vinteren. Almindelige folk måtte tage de små træer til at lave hegn og redskaber af. De store træer tilhørte kongen og adelen. Kongen brugte selv skoven til jagt, og det var et flot syn, når kongen og hans jægere kom ridende gennem skoven med hunde foran og en falk eller en høg på armen. Mange rovfugle har fundet ind til byerne, og vi kan se dem i haverne og i byens parker. For 500 år siden brugte kongen og adelen duehøgen til falkonérjagt. Det tager månedsvis at træne en duehøg til at blive fortrolig med mennesker og komme tilbage med byttet. Rovfugle får ét kuld, hvor æggene klækker i den rækkefølge, de er blevet lagt. Når der er dårligt med føde, får de mindste unger ikke noget mad og dør. Fuglehætte til falkonérjagt Falkonérens fugl får hætte på, når den bliver transporteret rundt, så den ikke bliver skræmt.

5 Ja, ja. Duehøge praler med, at de er smukke, men de er ikke så smukke som os rødhalse. Mennesker har altid syntes, at vi var noget helt særligt. Og det kan man se af, at de har givet os så mange navne: Rødhals, rødkælk, hårmand, fire, bifugl. Men ikke nok med det. I England har vi fået et drengenavn, Robin. Og et efternavn, Redbreast. Robin Rødbryst. Og det er der ikke liiige nogen andre fugle, der har, vel? Kun Anders And og fætter Guf. Men de kan hverken flyve eller lægge æg, så de tæller ikke. Vi er de sødeste. Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Lille fremgang Rødhalsen kan godt lide mennesker med spader, for når jorden bliver vendt, kommer der dejlige insekter og kryb frem, haps. Men den kan nu også godt lide, at haven ikke bliver passet. I den slags haver er der mere mad, og derfor flere rødhalse, pindsvin og tudser. Brændestabler og rod i skoven er også godt. Høj stemme Rødhalsen siger Tik hele året. Både hanner og hunner synger, og det er helt vildt sjældent hos fugle. Du kan efterligne rødhalsens sang ved at tage en våd korkprop og gnide den mod en flaske. I gamle dage lavede bønderne næsten alting selv. De dyrkede løvenge og stævningsskov til husdyrfodring om vinteren og samlede en masse grene og vidjer til at lave river, koste, skåle, trug, skeer, hængsler, hegn og alt muligt andet. Alle steder, hvor der boede mennesker, kom rødhalsene og flere andre fugle. Og den gang spiste de alle slags fugle, så der blev sat fælder, limpinde og snarer op. Det var farligt at være fugl hos menneskene i gamle dage.

6 Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Tilbagegang Vi ugler kan sidde helt stille i lang tid. Det er, fordi vi tænker. Vi er meget kloge. Derfor har mennesker gjort os til symbol for klogskab. Vi er symbol for mange boghandlere og universiteter og skoler og biblioteker i mange lande. Og så har vi gode øjne og ører. Vi kan se i mørke. Og vi kan høre i mørke. Og vi kan også tænke i mørke. Vi er de klogeste. Uglens synsfelt er 270 grader. Den kan dreje hovedet mere end os, men den kan til gengæld ikke bevæge sine øjne i øjenhulerne. Vi kan bevæge øjnene, men kun dreje hovedet lidt. Undersøg hvor langt ud til siden du kan se: Løft begge arme op i vandret ud fra kroppen, så du ligner et kors. Drej så hovedet til venstre og læg mærke til, hvor du har din venstre kind. Prøv det samme til højre. Den lydløse flyver Uglen har forskrækket mange folk, fordi den flyver helt lydløst som et spøgelse i skoven. Det kan den, fordi vingefjerene ikke har en skarp kant, men er sådan lidt børstede. Det dæmper lyden, og det er rigtig smart, når man skal fange en mus, der hører godt. På et tidspunkt blev arbejdet i skoven et fuldtidserhverv. Folk flyttede ind i skoven, og en af uglerne flyttede med. Det var sløruglen. Den bor gerne i lader og hønsehuse. Mange gange har den lagt æg og ruget ved siden af hønsene, og der er sikkert spist mange slørugleæg ved en fejltagelse. Gylp Nogle fugle gylper den del af maden op, som de ikke kan bruge. Gylpet ville ellers være blevet til fugleklatter, så fugle, der gylper, har meget hvide klatter. Det har f.eks. ugler, måger og hejrer. Uglen er en levende musefælde. I mange skove bliver der sat uglepinde op for at trække uglerne til. Musene gnaver nemlig af de små træer. Så uglerne er en stor hjælp i skoven.

7 Ja, ja. Ugler praler med, at de kan tænke i mørke. Men hvad tænker de på? På mus. Faktisk er ugler ikke særlig kloge. De ved det bare ikke selv. Grågæs er meget klogere. Og mine fætre kragerne og ravnene. De allerklogeste er naturligvis os skovskader. Vi kan huske 100 forskellige steder, hvor vi har gravet agern ned i skovbunden. Hvor mange mennesker kan det? Vi er de klogeste. Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Uændret Skovens politibetjent Det kalder vi skovskaden, fordi den advarer, når der kan være fare på færde. Derfor er det svært at være jæger mellem skovskader. Fiskerne bruger skovskadens vingefjer til at fiske med. En gang havde vi grise og køer i skoven. De spiste græs, bog og agern. Grisene kalder vi oldensvin. De rodede i jorden og gjorde det lettere for bog og agern at spire. På den måde var de med til at plante træer ligesom skovskaden. Dyrene spiste desværre også de små nye træer, så de er ikke så gode for skoven som skovskaden. Derfor smed kongen alle de tamme dyr ud, og skovene blev hegnet med stendiger.

8 Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Uændret Hvorfor hedder det en flagspætte? Flag er tysk og betyder egentlig plet. Og spætte betyder plettet, så en flagspætte er en pletplette. Spætternes næb bliver slidt meget af hakkeriet i det hårde træ. Derfor vokser et spættenæb hele tiden, og det ville blive tre gange så langt på et år, hvis ikke spætten sled næbbet ved at hakke i træ. Vi spætter er super til at bygge lejligheder i træer. Nogle gange kommer skovejeren og fælder vores træ. Men hvis træet får lov til at blive stående, kan vi lave flere lejligheder i samme træ, for vi bygger en ny lejlighed hvert år. Stære, fluesnappere og andre fugle flytter ind i vores gamle lejligheder. Det er en stor fordel for jer mennesker. Tænk på alle de fuglekasser, I så slipper for at bygge. I kan være glade for os. Vi er de bedste til at bygge højhuse. Hvorfor får spætten ikke hjernerystelse? Spættens næb forskyder sig ind under dens kranium, når den hakker. Spætten hakker for at fange larver inde i træet, for at lave redehuller og for at markere sit territorium. Spætter har arbejdet i træ i mange år. Men det har menneskene også. I gamle dage bøjede man f.eks. grene med tov og lodder, så de kunne vokse i den helt rigtige form til at bygge skibe af. I dag former vi træet ved at dampe, lime og presse det til den form, vi ønsker. Lang og klistret tunge Spættens tunge er lang, klistret og har modhager. Den kan komme dybt ind i træet og snuppe fede larver. Nu bygger vi fuglekasser, fordi vi mangler en masse spættehuller. Du kan se på skovognatur.dk hvordan.

9 Tænk sig, at der er spætter, der praler med, at de kan lave et hul i et træ. Er det særlig modigt? Næh, vel? Men vi skovsnepper, vi er modige. Vi er de eneste vadefugle, der tør gå ind i skoven. Selvom der både er ræve og jægere. Vi smager nemlig meget bedre end spætter. Derfor er jægerne efter os. Og godt nok kan vi se baglæns, men det er farligt alligevel. Vi er de modigste. Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Lille fremgang Parringsflugt om natten Skovsneppens fjer har de samme farver som skovbunden med visne blade. Derfor er de svære at få øje på. Men du kan høre den, når den i forårsnætter flyver rundt og kalder på magen med mærkelige knor-pist lyde. Du kan kende en sneppejæger på penselfjerene i hatten. Penselfjeren er den yderste svingfjer, som er meget lille og stiv. I Danmark bliver skudt omkring skovsnepper om året. Skovsneppen ser bedre bagud end frem, så den kan opdage en fjende i god tid. Ulempen ved det er, at den ikke så godt kan se, det den skal spise. Derfor har den en meget følsom og bevægelig næbspids, som kan finde regnormen nede i deres huller. Skovsneppen er så velsmagende, at den regnes for det lækreste af alt kød. I gamle dage var det kun meget få, der havde smagt en skovsneppe. Men fordi der er kommet moderne jagtgeværer, er det nu muligt for alle at smage. Kong Frederik den VII skabte for omkring 150 år siden den tradition, at årets første sneppe skulle sendes til det kongelige køkken. Jægerne fik en belønning, og kongen fik en masse snepper fra hele landet.

10 Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Stor fremgang I gamle dage sad vi ravne på vikingeguden Odins skuldre. Han var den klogeste i verden. Og hvorfor var han det? Fordi vi hviskede ting i hans øre. Hvordan kunne vi gøre det? Fordi vi kan tale. Flere sprog oven i købet. Vi har selvfølgelig vores eget advarselsskrig, men vi kan også efterligne kragernes advarselsskrig, hvis det er nødvendigt. Det kan en papegøje også. Men den plaprer bare. Den ved ikke, hvad den siger. Det gør vi. Og ja, skovskaden er god til at huske, men vi er de klogeste. På et tidspunkt fik menneskene brug for meget mere træ til at bygge nye huse af, til brænde, til ALT MULIGT. Industrien flyttede ud i skoven. Her byggede man teglværker, krudtværker, savværker. Der blev lagt skinner, så tog kunne køre varer ind og ud af skoven. På den tid var geværet blevet mere almindeligt. Alt hvad der skadede jagten, forsøgte man at udrydde og det gik også ud over rovfuglene. Ravnene blev slået ihjel, fordi de spiste fasan-æg og kyllinger, og den blev til sidst helt udryddet. Men nu er ravnene fredede, og der kommer flere og flere af dem. Hvis du vil se ravne, så find de steder, hvor kragefuglene sover om natte. Er der ravne i området, vil de overnatte her. Skader bygger tag over deres reder for at beskytte dem mod rov, hvis der er krager eller ravne i nabolaget. Bergmanns regel Jo nordligere man kommer, jo større bliver dyrene. Derfor er de grønlandske ravne de største. De danske er meget mindre. Kragefugle er stadig forhadte af nogle mennesker; men det har vist sig, at de mest lever af det, vi kalder skadedyr, og dermed faktisk hjælper os. Blandt andet spiser de en masse mus.

11 Ja, ja. Ravnen er klog. Men hvad er den egentlig rigtig god til? Den kan lidt af hvert. Lidt her og lidt dér. Vi korsnæb, vi er specialister. Vi er super gode til én ting. Se på vores næb. Det er som en saks. Vi kan klippe skællene på en grankogle over, så vi let kan plukke frøene ud og spise dem. Der er ikke nogen fugl, der er bedre til at spise grankoglefrø end os. Vi er simpelthen bare de bedste. Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Meget varierende Korsnæb er en ret ny fugl i Danmark. Først da vi havde plantet rødgran og de fik kogler, kom korsnæbbene og byggede reder. SPÆTTE KORSNÆB Korsnæbb får unger allerede i januar, når det er koldt og mørkt. På den tid er der modne frø i koglerne, så der er masser af mad. Du kan kende koglerne, som korsnæb har spist af, på skællene, der er flækkede. På et tidspunkt havde menneskene udryddet næsten al skov i Danmark. Træ blev svært at få fat i. Derfor indførte man nye regler for de danske skove. Man plantede mange nye træer, også nye arter, som f. eks. grantræer, og derfor har vi nu korsnæb i skovene. Der blev nu brug for mange mennesker til at passe skovene. Skovrideren var chef. Skovfogeden bestemte, hvad der skulle laves ude i skoven. Skovløberen var leder af et hold skovarbejdere og boede selv i skoven. Skovarbejderen lavede det hårde arbejde. Selvom der er korsnæb i en skov et år, er den der måske ikke året efter. Den flytter sig efter de gode koglesteder.

12 Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Lille fremgang Vi skovduer er måske ikke så kloge. Vi er måske heller ikke så hurtige. Vi er måske heller ikke så modige. Men vores fugleklatter er helt fantastiske. Når vi har bygget vores rede af grene, så prutter vi den til med fugleklatter, så reden bliver hård og stærk. Det er også sådan menneskene bygger bindingsværkshuse. Først bygger de huset op med et træskelet. Så murer de det til. Men deres cement og mørtel kommer ikke ud af deres numser. Så vi er de bedste til at prutte. Det er ikke kun duen, der er på udkig efter bog. Skovens folk holder også øje, og i år med mange bog forberedes skovbunden ved, at man pløjer og laver lysninger, så de nye træer kan spire og vokse op. Om dagen sidder der ofte store flokke af duer i skovbunden og leder efter føde. Når de bliver bange, flyver de op med et mægtigt spektakel af klaprende vinger som nemt kan gøre os forskrækkede. Om natten kan der også være mærkelige lyde i skoven. Selv om vi er blevet klogere, kan det stadig gøre nogle af os bange. Men måske ikke lige for trolde, ånder, lygtemænd og spøgelser, som man troede på i gamle dage. Duemælk Ungerne er fra starten blinde og næsten nøgne. De bliver fodret på en helt speciel måde. Når rugetiden er ved at være slut, begynder forældrene at lave duemælk. Ungen stikker sit brede bløde næb ind i forældrefuglens gab og drikker. Det hormon, som styrer produktionen af duemælk, er det samme som det, der styrer mælkedannelsen hos pattedyrene. Duer elsker bog. Den gemmer dem i en pose i halsen, som vi kalder kroen. Har du set en due, der klaprer med vingerne i luften? Det er duens parringsflugt, som den bruger til at lokke en mage tæt på.

13 Efter solsorten er vi bogfinker den mest almindelige fugl i Danmark. Men vi er ikke lige så kendte som gråspurven. Det er uretfærdigt. Det må vi ændre på. Så hør her. Hvis du ikke lige kan se os, så kan du høre os. Det er os, der siger: Det-det-det-ka-jegsi-li-så-tit-det-ska-være. Nogle gange siger vi også fink. Og derfor hedder alle de fugle, der ligner os finker. Så vi er de bedste til at sige: Det-det-det-ka-jeg-sili-så-tit-det-ska-være. Husk det nu. For jeg siger det ikke mere. Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Stabil Bogfinken er så populær, at nogle også har slæbt dem hele Jorden rundt, så der nu lever vilde bogfinker i New Zealand. Forskere har lavet forsøg med bogfinker, der viser, at de skal lære sangen af forældrene. Hvis ikke de hører efter, bliver de ret dårlige til at synge. Før i tiden tog man varsler af fugle. Når bogfinken sagde fink, varslede det regn, og så tog man regntøj med på arbejde. Nu er det ikke helt så nødvendigt med regntøj længere. Vi har opfundet en masse maskiner, som vi kan sidde i, og som kan gøre det tunge og besværlige arbejde for os. Derfor er der heller ikke brug for så mange folk til at arbejde i skoven mere. Hvis vejret er rigtig slemt, bliver man hjemme og reparerer på de mange maskiner. Der er heldigvis altid noget, der er gået i stykker.

14 Vingefang: cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Lille tilbagegang Vi fasaner er lige så smarte som kartoflen. Kartoflen bliver godt nok spist af menneskene. Men netop derfor har menneskene lagt den i jorden over hele verden. Og der er nu milliarder af kartofler overalt. Vi fasaner er lige så kloge som kartoflen. Vi bliver godt nok skudt og spist, men se hvor mange, vi er blevet. Menneskene har bragt os hertil fra Asien og sørger for, vi lever godt. Så smarte har vi været. Vi fasaner er jægerens kartoffel. Vi er de bedste kartofler. Man fandt på meget for at udrydde fasanens fjender. I gamle dage var det risikabelt for krybskytter at bruge gevær, fordi de larmede. Nogle krybskytter brugte spyd til at jagte fasaner. Når fasanerne sov i træerne om natten, kunne en krybskytte jage et spyd i dem nedefra og snuppe dem på den måde. Skoven giver menneskene en hel masse, som vi kan bruge, blandt andet kød. Jagt er igen blevet et vigtigt produkt, men ikke kun for kongen. Rigtig mange går på jagt, og de private skove får i dag op mod 1/3-del af deres indkomst fra jagten. De gamle konger indførte fasanen fra Asien som jagtfugl. Nu er den blevet den vigtigste jagtfugl. Hvert år sætter jægerne fasaner ud, men mange klarer sig også frit i naturen. Selvom fasanen kommer fra de varme lande har den tilpasset sig, så den nu yngler alle steder i Danmark.

15 Vi sortmejser har ikke så meget at prale af. Vi er ikke nogens kartoffel. Det skulle da lige være spurvehøgens. Vi er bare små mejser, som passer os selv i de danske nåleskove. Vi ser ikke ud af så meget. Men vores forfædre er altså også archaceopteryx er. På den måde kan man sige, at vi har overlevet i 140 millioner år. Ligesom alle de andre fugle i skovene. Jeg synes, vi alle sammen er en succes. Fordi vi ikke er uddøde. Fordi vi har kunnet tilpasse os omgivelserne. Fordi vi stadig er her. Fordi vi alle sammen kan noget, der gør, at vi kan klare os i naturen. På hver vores måde. Vi er alle sammen de bedste til at være det, vi er. Vingefang: 17-21cm Ynglepar: Bestandsudvikling: Varierende Sortmejsen samler insekter som forråd til vinteren. Insekterne kan holde sig i kulden, fordi de er fint pakket ind i deres hudskelet. Sortmejsen er den mindste mejse i nåleskoven, og den kan derfor søge føde længst ude på grenene. Mangel på redehuller gør at sortmejsen yngler under væltede træer og rødder. SORTMEJSE TOPMEJSE SUMPMEJSE BLÅMEJSE MUSVIT HALEMEJSE Sortmejsen er indvandret i løbet af de sidste hundrede år og er nu almindelig i de fleste skove. Den er mest talrig i de store nåleskove. Nu kommer der igen rigtig mange mennesker i skoven, men vi har travlt med noget helt andet. Vi cykler, løber, går tur, går i skole, spiller rollespil, geocacher og meget andet. Vi kommer i vores fritid, når vi skal motionere og slappe af. For sortmejsen og de fleste andre småfugle betyder det ikke noget, at vi kommer mere i skoven. Men nogle fugle er meget sårbare overfor forstyrrelser ved deres reder. Store rovfugle kan ligefrem opgive at yngle, hvis de bliver forstyrret.

16 Alle kan kende en fugl, når de ser den. En fugl har fjer og næb. Mange af dem er rigtig gode flyvere. Du kan se eller høre dem alle steder på og under vandet, i skoven, i luften, i ovnen. Både fugle og mennesker har megen glæde af skoven. Det kan du læse mere om i denne lille bog. Vingefang: cm Ynglepar: 2-2,5 mio. Bestandsudvikling: Lille fremgang Vi solsorte er ikke kun i skovene, men også i haver og parker. Vi er den mest almindelige fugl i Danmark, og næsten alle børn kan genkende os. Specielt os hanner, som er helt sorte i fjerene. De fleste kender også vores dejlige sang. Vi er faktisk ikke til at komme uden om. Derfor er vi kommet på bagsiden af den her lille bog, og det er mere, end man kan sige om duehøgen, rødhalsen, natuglen, skovskaden, flagspætten, skovsneppen, ravnen, korsnæbbet, skovduen, bogfinken, fasanen og sortmejsen. De er inde i bogen her. Så hvis du absolut vil vide noget om dem, må du åbne bogen og høre, hvad de har at sige. Men husk: Vi solsorte er nummer ét. Vi er de bedste. Vil du vide mere om fugle? Du kan låne forskellige fuglebøger på biblioteket, gå i boghandelen eller søge på internettet. Aktiviteter med skovens fugle På kan du finde aktiviteter med skovens fugle for alle årets måneder. Søg efter fugle&folkjanuar, fugle&folkfebruar osv. eller bare fugle&folk.

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer

Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Vores nye sko kov Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2000. Dette hæfte er udgivet af Skov- og

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Goddag sang (Dalia Faitelson)

Goddag sang (Dalia Faitelson) Goddag sang Goddag goddag til alle sammen Idag idag vi mødes her Og ved I hvad, det ku være så dejligt Hvis I ta r med på eventyr Det handler om en lille tapper mus Der forlod sit hus Og solen den stakkel

Læs mere

Heksen Helga Håndvask

Heksen Helga Håndvask Historien om hvorfor Heksen Helga Håndvask lærte at vaske hænder Historie: Lisa Spangby Illustration: Daniel, Dubba PIIIISSSTTT. Ja, det er dig jeg kalder på kom og sæt dig ned, så skal jeg fortælle en

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer Dokumentation til Grønne Spirer I det sidste års tid har vi arbejdet meget intens for at gøre børnene i SpireVium mere bevidste om, hvad der kan findes i naturen i de forskellige årstider. Vi har også

Læs mere

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Med et vingefang på næsten halvanden meter er sølvmågen en af vores største måger. Den voksne sølvmåge er nem at kende med

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Pædagogisk ide I denne øvelse arbejdes der videre med stoffet fra den lærerstyrede undervisning i klassen. Men her er der fokus på nye vinkler

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb.

Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb. Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb. BJØRN Min snude er helt fantastisk, men til hvad? Svar til Læreren: at lugte med. Hunde har som bekendt en fantastisk god lugtesans, og

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Skovens fødekæder Svær 7.-10. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth Jørgensen

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Tilpasning og sanser Lærerstyret undervisning - Lærervejledning

Tilpasning og sanser Lærerstyret undervisning - Lærervejledning Tilpasning og sanser Lærerstyret undervisning - Lærervejledning Pædagogisk ide Denne aktivitet er en lærerstyret undervisning i klassen. For at gøre forberedelsen til undervisningen og til besøget på Bornholms

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Lav selv fuglekasser en vejledning

Lav selv fuglekasser en vejledning Lav selv fuglekasser en vejledning Det er svært at være fugl Mange af de fugle, der yngler i huller, har svært ved at finde egnede steder at yngle. Det skyldes især, at mange skove drives meget intensivt.

Læs mere

Natur/teknik som profilområde

Natur/teknik som profilområde Natur/teknik som profilområde Arnborg Skole 2011 / 2012 2 Vi har i det følgende ønsket at beskrive vore mål og ønsker med faget natur/teknik på Arnborg Skole. Initiativet er taget bl.a. på baggrund af,

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten FØRSTE BOG OM ANDERSSON / FURBERG / GYLLENSTEN Bogens første del handler om marsvin. De er gode kæledyr, som godt kan lide at blive aet og krammet. De findes i forskellige racer og farver og kan have lang

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Historien om heksen, der heksede Madmor Inger om til Mageløse Madam Inger og fik hende til I dag bor der en masse søde børn og nogle voksne ude i huset på

Læs mere

I dag klækkede du som vadefugl af et æg. Velkommen i en trækfugls liv! For at overleve, skal du bruge energi. Du starter dit liv som vadefugl med

I dag klækkede du som vadefugl af et æg. Velkommen i en trækfugls liv! For at overleve, skal du bruge energi. Du starter dit liv som vadefugl med Velkommen i en trækfugls liv! I dag klækkede du som vadefugl af et æg oppe i Arktis. For at overleve, skal du bruge energi. Du starter dit liv som vadefugl med 10 energipoint. Når du spiser vinder du energipoint.

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik.

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et MEGA godt emne det har været sjovt! Patrick Stistrup 6. klasse Indhold - Hvad har vi

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Et pædagogisk eventyr

Et pædagogisk eventyr Et pædagogisk eventyr af Ib Goldbach KISII 1. Udgave 2012 KISII & Ib Goldbach Et pædagogisk eventyr er fortællingen om Nerpik og Neqi Der var en gang en bygd. Den hed Eqaluit. Og en gang for mange, mange

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Til Akino og Caitlyn, mine søde små galninge

Til Akino og Caitlyn, mine søde små galninge En dag finder Gris en magisk kasse der kan kopiere alt der bliver lagt i den. Gris beskytter den så meget og bliver så mistænktsom af enhver der vil bruge den at han tyger til drastiske metoder. Han tvinger

Læs mere

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved.

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved. Stor Skallesluger i DOF-Storstrøm. Projektet blev startet op i samarbejde med Landskabskontoret i Storstrøms amt, som i efteråret 1993 tog initiativ til opsætning af kasser i vores kystnære skove. Selve

Læs mere

Den. tid. Vær kreativ FARVELÆG SANDT ELLER FALSK? TYRANNOSAURUS REX LEVEDE TÆTTERE PÅ MENNESKENE I HISTORISK TID END PÅ DE FØRSTE DINOSAURER.

Den. tid. Vær kreativ FARVELÆG SANDT ELLER FALSK? TYRANNOSAURUS REX LEVEDE TÆTTERE PÅ MENNESKENE I HISTORISK TID END PÅ DE FØRSTE DINOSAURER. Den mesozoiske tid Dinosaurerne er en af de mest succesrige dyrearter nogensinde. De herskede på Jorden i næsten 186 millioner år i den mesozoiske tid, også kaldet mesozoikum. FARVELÆG dinosaurerne og

Læs mere

Fasanen. Elevhæfte Undervisningsmateriale til Folkeskolens 3.-6. klasse

Fasanen. Elevhæfte Undervisningsmateriale til Folkeskolens 3.-6. klasse Fasanen Elevhæfte Undervisningsmateriale til Folkeskolens 3.-6. klasse Dette hæfte indeholder såvel en tekst som nogle opgaver til undervisning i fasanens biologi og levevilkår i Danmark. Teksten fortæller

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov også for mennesker med funktionshæmninger Af Sanne Jensen, socialpædagog med videreuddannelse i specialpædagogik, friluftslivsvejleder, gymnastik- og kano-/kajakinstruktør.

Læs mere

Data for svaler og mursejler

Data for svaler og mursejler Svaler I Danmark yngler tre svalearter, bysvale (Delichon urbicum), digesvale (Riparia riparia) og landsvale (Hirundo rustica). Desuden ses årligt rødrygget svale (Ceropis dauruca) (Sydeuropa) og meget

Læs mere

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 2 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 2

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 2 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 2 Årstid: Årstid: Forår og sommer Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 2 - trin for trin Som skal grønsmutterne være sammen med Troldefine. Troldefine elsker

Læs mere

Helgoland i den Tyske Bugt

Helgoland i den Tyske Bugt Helgoland i den Tyske Bugt Tekst og fotos af Dieter Maaszen Helgoland med Lange Anne yderst mod vest Besøg øen om foråret - ved påsketiden - herefter er der frit slag for fuglefolk og fotografer og andet

Læs mere

GUD SKABER VERDEN. (Første Mosebog 1-2)

GUD SKABER VERDEN. (Første Mosebog 1-2) GUD SKABER VERDEN (Første Mosebog 1-2) begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. I Først var der var ikke noget på jorden, for den var ikke færdig endnu. Guds ånd bevægede sig hen over det mørke, dybe vand.

Læs mere

Aktiviteter og lege i og med naturen som kan bruges på lejrskoler, ekskursioner og i natur og teknik

Aktiviteter og lege i og med naturen som kan bruges på lejrskoler, ekskursioner og i natur og teknik Aktiviteter og lege i og med naturen som kan bruges på lejrskoler, ekskursioner og i natur og teknik Ideen i de følgende aktiviteter er at eleverne gennem leg og fysisk aktivitet får en forståelse af levende

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

o Flugtskydning o Jagt o Vildt o Naturpleje o Fiskeri o Oplevelse o KLIK IND ~ www. Karlebosognsjagtforening

o Flugtskydning o Jagt o Vildt o Naturpleje o Fiskeri o Oplevelse o KLIK IND ~ www. Karlebosognsjagtforening BLAD NR 2 / 2009 Karlebo Jæger post FORÅR o Flugtskydning o Jagt o Vildt o Naturpleje o Fiskeri o Oplevelse o KLIK IND ~ www. Karlebosognsjagtforening Formanden har ordet! Uge 15. Så er det blevet forår!

Læs mere

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke? Opgave 1 Quiz og byt Klip langs de stiplede linier Modul 1 Hvad får du lyst til, når det er sommer? Har du været på sol-ferie? Hvad gør solen ved dit humør? Tæl til 10, men skift alle ulige tal ud med

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

Samuel. - en underlig fisk

Samuel. - en underlig fisk Samuel - en underlig fisk Fantasistafetten i Højen og Troldhøjen - oktober/november 2014 Der var engang en underlig blå fisk, der hed Samuel. Den kunne svømme ganske hurtigt - især hvis der var nogen efter

Læs mere

O V E R L E V E L S E N S A B C

O V E R L E V E L S E N S A B C Lærervejledning Charles Darwins evolutionsteori om artsdannelse bygger på begreberne variation og selektion og er et fundamentalt emne, da den er teorigrundlaget for hele videnskabsfaget biologi. Det er

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene.

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. 6 1. SCENE I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. Der bakses højlydt med døren. Annette kommer ind med en kuffert. Efter hende kommer Rasmus med en rejsetaske og diverse lufthavnsposer. Stuepigen går. Annette

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Side2/9. Billeder af maskinerne: Flishuggeren

Side2/9. Billeder af maskinerne: Flishuggeren Når man går ad stien gennem Tude Ådal i disse dage, vil man straks bemærke, at der er sket en hel del i vinterens løb. Flot udsigt over Tude Å og ådalen er dukket op og landskabets form er blevet tydeligere.

Læs mere

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer Mal Galegården og lær hvordan du undgår skrammer Spændende og farligt sted at lege Der er mange ting, man kan lave på en gård fuld af spændende maskiner og dyr, stald og lade, marker og have. Desværre

Læs mere

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Colobusabe Lige som vi mennesker bruger colobusaber i høj grad deres ansigt til at kommunikere med. Man kan altså se på deres ansigtsudtryk,

Læs mere

Da det slog klik for Frøken Klima. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen

Da det slog klik for Frøken Klima. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Da det slog klik for Frøken Klima Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Udgiver: Skov- og Naturstyrelsen, Hovedstaden Titel: Da det slog klik for Frøken Klima Redaktør: Anja Vensild Hørnell Forfatter:

Læs mere

Pigen og drengen og isen. Sara Sejrskild Rejsenhus

Pigen og drengen og isen. Sara Sejrskild Rejsenhus PÆDAGOGISK VEJLEDNING Pigen og drengen og isen Sara Sejrskild Rejsenhus Vejledning tager sit afsæt i fortællingen Pigen og drengen og isen. Vejledningens opgaver har fokus på klassesamtalen og på læring

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Den nysgerrige. Udforskere - Niveau 2 - Trin for trin. Udforskere Niveau 2

Den nysgerrige. Udforskere - Niveau 2 - Trin for trin. Udforskere Niveau 2 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Den engelske opdagelsesrejsende Mary Kingsley er en af de eneste kvindelige

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

Sjove Klip For Børn Klip der er lette at lave

Sjove Klip For Børn Klip der er lette at lave Gratis prøve Agnes Ingersen Sjove Klip For Børn Klip der er lette at lave Foto Claus Eliasen Denne bog er dedikeret min far der døde 5 dage før færdiggørelsen af bogen. Forlaget Ingersen www.forlagetingersen.dk

Læs mere

Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved.

Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved. Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved. Af Jesper Tofft & Klaus Dichmann En dag sidst i juli 2005 kom en af os (JT) lidt tilfældigt til at kigge på en falk som sad i en elmast et

Læs mere

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS ØSTERBRO LÅNEHØNS Høns er en god idé! De er bæredygtige affaldskværne, de producerer friske æg hver dag, de laver den bedste gødning til dine planter, de er ret tamme, og

Læs mere

Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen Walkthrough

Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen Walkthrough Denne Walktrough fører dig igennem højdepunkterne i Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen. Du vil dog gå glip af glæden ved at opdage tingene selv og du vil også gå glip af mange af dialogerne

Læs mere

Flagermus projekt I Sønderborg kommune. DN-Sønderborg 2012/13

Flagermus projekt I Sønderborg kommune. DN-Sønderborg 2012/13 Flagermus projekt I Sønderborg kommune DN-Sønderborg 2012/13 1 Baggrund for Flagermus-projektet - DN Sønderborg ønsker at sætte fokus på flagermus, da de er indikator-art for et intakt økosystem truede

Læs mere

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT 0 1 FORÆLDREMØDET 2 Man løser ikke problemerne ved at stikke af. Man må tale om det. 3 Selv om det kan være hårdt. 4 - Gør

Læs mere

Dyrs tilpasning. Hej med dig!

Dyrs tilpasning. Hej med dig! Dyrs tilpasning Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk jeg elsker teknik og natur. Jeg skal lære dig en masse om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

i de nordiske lande Frihed, naturoplevelser og spænding! Berndt Sundsten & Jan Jäger FØRSTE BOG OM Friluftsliv

i de nordiske lande Frihed, naturoplevelser og spænding! Berndt Sundsten & Jan Jäger FØRSTE BOG OM Friluftsliv Friluftsliv har altid fristet os mennesker. Vi kan tage på spændende ture overalt langt væk eller lige rundt om hjørnet. Vi kan tage på tur i flere uger, eller vi kan tage på tur en dag eller nogle timer.

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

forstod ikke, hvad de sagde. Måske hjalp det, hvis hun fløj nærmere ned til dem.

forstod ikke, hvad de sagde. Måske hjalp det, hvis hun fløj nærmere ned til dem. 7. Kapitel Lang tid efter landede Undo på toppen af et kæmpestort hus. Herfra, hvor hun sad, kunne hun se vidt omkring. Og dybt, dybt nede opdagede hun en masse vingeløse. Nogle for ud og ind af husene.

Læs mere