FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde"

Transkript

1 8. april 2015 FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde Spørgsmål 1: Hvilken betydning får de nye retningslinjer for gældende aftaler om industrisamarbejde mellem udenlandske leverandører og Erhvervsstyrelsen? Kontrakter om industrisamarbejde (ICC) samt aftaler om banking og prækvalifikationsbanking, der er indgået mellem Erhvervsstyrelsen og udenlandske leverandører, gælder uændret. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Tlf Fax CVR-nr E-post erst@erst.dk Spørgsmål 2: Hvilken betydning får de nye retningslinjer for Erhvervsstyrelsens godkendelse af udviklingsprojekter og faktorer? ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET Med de nye retningslinjer for industrisamarbejde kan Erhvervsstyrelsen fortsat forhåndsgodkende udviklingsprojekter mellem udenlandske leverandører og danske virksomheder. Men de nye retningslinjer får betydning for, hvilke faktorer der kan godkendes. For ICC, der er indgået under de tidligere regler, fremgår afviklingsområdet for udviklingsprojekter af ICC en, men ICC en specificerer ikke hvilke faktorer, der kan godkendes. Derfor afhænger faktorerne af, hvornår udviklingsprojektet er sendt til Erhvervsstyrelsen til forhåndsgodkendelse. Hvis udviklingsprojektet er sendt efter den 2. april 2014, hvor de tidligere regler blev ophævet, godkendes faktorer efter de nye retningslinjer. Hvis udviklingsprojektet er sendt efter den 2. april 2014, men der har været en dialog mellem Erhvervsstyrelsen og den udenlandske leverandør om et konkret udviklingsprojekt inden den 2. april 2014, kan faktorer fastsættes efter de tidligere retningslinjer. Hvis udviklingsprojektet er sendt til Erhvervsstyrelsen før 2. april 2014, vurderes det efter de tidligere retningslinjer.

2 2/8 For ICC, der indgås efter de nye retningslinjers ikrafttrædelse 1. juli 2014 godkendes faktorer i henhold til de nye retningslinjer. Det bemærkes, at der ikke er indgået nye ICC er i perioden fra 2. april 2014 til 1. juli Spørgsmål 3: Kan aktiviteter, der gennemføres, inden Forsvarsministeriet underskriver anskaffelseskontrakt med den valgte leverandør, godkendes som afvikling af forpligtelsen til industrisamarbejde? Nej, ifølge de nye retningslinjer kan afviklingen ske fra det tidspunkt, hvor den udenlandske leverandør vælges som leverandør, jf. retningslinjernes pkt.5.4. Dette tidspunkt vil normalt være sammenfaldende med Forsvarsministeriets underskrivelse af anskaffelseskontrakten. Det er først på dette tidspunkt, at der foreligger det fornødne sikre grundlag for at konstatere, at Danmark i tilknytning til anskaffelsen får behov for industrisamarbejde til at varetage Danmarks væsentlige sikkerhedsinteresser, herunder ved at understøtte forsyningssikkerhed vedrørende det anskaffede eller til svarende produkter og tjenesteydelser. Erhvervsstyrelsen kan imidlertid give en betinget forhåndsgodkendelse af udviklingsprojekter fra det tidspunkt, hvor forpligtelsen til industrisamarbejde og de relevante strategiområder er fastsat, og den udenlandske leverandør har indgået en betinget ICC med Erhvervsstyrelsen. Det betyder, at potentielle udenlandske leverandører i god tid kan forberede afviklingen af en eventuel forpligtelse til industrisamarbejde ved at indhente betingede forhåndsgodkendelser hos Erhvervsstyrelsen af eventuelle udviklingsprojekter og tilhørende faktorer. For den valgte leverandør kan forhåndsgodkendte projekter afvikles umiddelbart efter, at forsvaret har underskrevet anskaffelseskontrakten. For de øvrige potentielle leverandører bortfalder forhåndsgodkendelsen af projekterne, efter at forsvaret har underskrevet anskaffelseskontrakten med den valgte leverandør. Det bemærkes, at hvis den potentielle leverandør har en gældende ICC, og det forhåndsgodkendte projekt falder inden for denne ICC s afviklingsområde, kan Erhvervsstyrelsen godkende projektet som afvikling under denne ICC.

3 3/8 Spørgsmål 4: Kan der indgås bankingaftaler under de nye retningslinjer? Der kan ikke indgås aftaler om banking eller prækvalifikationsbanking under de nye retningslinjer. Begrundelsen er, at industrisamarbejde skal være knyttet til varetagelsen af en konkret sikkerhedsinteresse identificeret i forbindelse med hver enkelt konkret anskaffelse Allerede indgåede aftaler om banking og prækvalifikationsbanking gælder uændret. Banking i forbindelse med gældende aftaler om banking og prækvalifikationsbanking kan anvendes til afvikling på eventuelle kommende forpligtelser til industrisamarbejde, indtil den pågældende aftale om banking eller prækvalifikationsbanking udløber. Såfremt en udenlandsk leverandør med en bankingaftale pålægges en ny forpligtelse i form af en rammekontrakt, har den udenlandske leverandør mulighed for at påtage sig forpligtelsen up-front. Derved kan det bankede beløb blive modregnet den nye forpligtelse. Beløbet for en sådan afvikling udgøres af kontraktens forventede, maksimale beløbsmæssige ramme. Den forventede maksimale beløbsmæssige ramme fastsættes af Forsvarsministeriet. Spørgsmål 5: Kan dual use produkter godkendes som afvikling af industrisamarbejde? Efter de nye retningslinjer kan dual use produkter ikke godkendes som afvikling af industrisamarbejde, da afviklingen skal vedrøre forsvarsmateriel eller forsvarstjenesteydelser, således som dette defineres i retningslinjernes pkt Hvis afviklingen sker på grundlag af en ICC, der er indgået under de tidligere retningslinjer, kan afviklingen omfatte dual use produkter, hvis disse er omfattet af det afviklingsområde, der er defineret i den pågældende ICC. Spørgsmål 6: Hvilke typer ICC er der under de nye retningslinjer? Under de nye retningslinjer opereres med to ICC-skabeloner en for anskaffelseskontrakter og en for rammeaftaler. Dog vil der ikke længere være nogen opdeling i ICC 1, ICC 2 og ICC 3 efter forpligtelsens omfang. Allerede indgåede ICC 1, ICC 2 og ICC 3 gælder uændret.

4 4/8 Spørgsmål 7: Kan der indgås swap aftaler (aftaler om at udligne forpligtelser til industrisamarbejde med andre lande) under de nye retningslinjer? Der kan ikke indgås nye swap aftaler under de nye retningslinjer, da industrisamarbejde skal være knyttet til varetagelsen af en konkret sikkerhedsinteresse identificeret i forbindelse med hver enkelt konkret anskaffelse. Allerede indgåede aftaler om swap gælder uændret. Spørgsmål 8: Hvordan sikrer Erhvervsstyrelsen, at afviklingen sker inden for konkrete strategiområder og har relation til den pågældende anskaffelse eller tilsvarende? Erhvervsstyrelsen følger løbende afviklingen af industrisamarbejde både i forhold til den enkelte udenlandske leverandør og i forhold til det samlede område for industrisamarbejde. De udenlandske leverandører skal én gang årligt rapportere til Erhvervsstyrelsen om det afviklede industrisamarbejde. Afrapporteringen sker på grundlag af den pågældende ICC. Hvis den pågældende ICC er indgået efter de nye retningslinjer, skal den udenlandske leverandør bl.a. anføre, hvilket strategisk område den konkrete afvikling vedrører, og leverandøren skal bekræfte, at afviklingen er relateret til den konkrete anskaffelse eller tilsvarende, og at der er tale om forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser. Hvis den pågældende ICC er indgået efter de tidligere retningslinjer, skal leverandøren bekræfte, at afviklingen sker inden for rammerne af den pågældende ICC. Erhvervsstyrelsens skabeloner for afrapportering skal anvendes. Det sikrer, at afrapporteringen indeholder alle nødvendige oplysninger. Afrapportering vedrørende udviklingsprojekter skal ske i henhold til den konkrete forhåndsgodkendelse. Hvis udviklingsprojektet er baseret på en ICC efter de nye retningslinjer, skal der bl.a. afrapporteres vedrørende forsvarsmateriel, strategiske områder og afviklingens relation til den konkrete anskaffelse eller tilsvarende. I forbindelse med forhåndsgodkendelsen skal leverandøren anføre, hvilket strategisk område den konkrete afvikling vedrører, og leverandøren skal bekræfte, at afviklingen er relateret til den konkrete anskaffelse eller tilsvarende, og at der er tale om forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser.

5 5/8 Erhvervsstyrelsen gennemgår alle rapporter. Erhvervsstyrelsen kan i den forbindelse indhente udtalelser fra den pågældende virksomhed i Danmark eller fra Forsvarsministeriet (vedrørende afgrænsningen af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser). Erhvervsstyrelsens godkendelse beror på en konkret vurdering. Derudover indgår drøftelser af afviklingen som et fast punkt i Erhvervsstyrelsens løbende dialog med de enkelte udenlandske leverandører. Spørgsmål 9: Hvordan udregnes bod i forbindelse med rammeaftaler? Boden beregnes som 50 pct. af det beløb, der mangler at blive afviklet 3 år efter rammeaftalens udløb. Ved fastsættelsen af forpligtelsen til industrisamarbejde angiver Forsvarsministeriet hvilket beløb, rammeaftalen maksimalt kan omfatte i den samlede løbetid. Den maksimale ramme vil fremgå af ICC en, men den konkrete afvikling vil blive beregnet efter det konkrete træk på rammeaftalen i hele dens løbetid. Forsvarsministeriet oplyser årligt til Erhvervsstyrelsen, hvor meget der er trukket på rammeaftalen, og Erhvervsstyrelsen oplyser årligt den udenlandske leverandør om den aktuelle forpligtelse. Da der trækkes løbende på en rammeaftale i hele dens løbetid, kan der ikke fastsættes en milepæl for 50 pct. afvikling. Derfor knyttes boden i forbindelse med rammeaftaler til udløbet af rammeaftalen. Da der kan trækkes på rammeaftalen helt frem til dens udløb, fastsættes boden 3 år efter rammeaftalens udløb. Spørgsmål 10: Hvad er baggrunden for den nye opdeling og fastsættelse af faktorer? Faktorerne vurderes konkret ud fra den sikkerhedsinteresse, der varetages. På den baggrund vurderes overførsel af teknologi at have større betydning end andre aktiviteter som fx udenlandske leverandørers finansiering af aktiviteter for danske virksomheder, og derfor kan den højeste faktor godkendes for teknologioverførsel. Faktorerne vurderes på grundlag af den type aktivitet, der er tale om: 1. Den udenlandske leverandør overfører teknologi (maskiner, udstyr, software, licenser, immaterielle rettigheder m.v.) til en virksomhed i Danmark, som efterfølgende ejer den pågældende teknologi og/eller rettigheder. Her kan der godkendes op til en faktor 7.

6 6/8 2. Den udenlandske leverandør betaler for gennemførelsen af konkrete udviklingsprojekter i en virksomhed i Danmark eller betaler for rådgivning til en virksomhed i Danmark i forbindelse med konkrete udviklingsprojekter. Det kan både være rådgivning fra leverandørens egne eksperter eller fra eksterne eksperter, herunder i forbindelse med træning og efteruddannelse. Her kan der godkendes op til en faktor Den udenlandske leverandør stiller - uden krav om betaling - nogle af sine faciliteter til rådighed for virksomheden i Danmark. Det kan fx være testfaciliteter eller en stand på en messe, hvor virksomheden i Danmark møder nye kunder og samarbejdspartnere i forbindelse med et konkret udviklingsprojekt. Her kan der godkendes op til en faktor Den udenlandske leverandør køber varer eller tjenesteydelser hos en virksomhed i Danmark. Her kan der godkendes en faktor 1. Spørgsmål 11: Hvad vil det sige, at industrisamarbejde skal være relateret til den konkrete anskaffelse eller tilsvarende? Industrisamarbejde skal være nødvendigt for udvikling, fremstilling, vedligeholdelse, anvendelse og opgaveløsning, der er relateret til den konkrete anskaffelse eller til forsvarsmateriel eller forsvarstjenesteydelser, der svarer til den konkrete anskaffelse. Industrisamarbejde kan således både vedrøre udvikling og produktion, den praktiske anvendelse i felten, men også efterfølgende service og support relateret til den konkrete anskaffelse eller tilsvarende. Baggrunden er, at forpligtelsen til industrisamarbejde skal bidrage til at opretholde og udvikle industrielle kompetencer og kapaciteter inden for specifikke, strategiske teknologiområder i Den nationale forsvarsindustrielle strategi, der i relation til en konkret anskaffelse vurderes at være nødvendige og proportionale for at varetage Danmarks væsentlige sikkerhedsinteresser. Disse strategiske teknologiområder vurderes konkret i relation til den enkelte anskaffelse på en case by case basis og vil fremgå af udbudsmaterialet fra Forsvaret. Som helt overvejende grundregel betyder det, at industrisamarbejde i forbindelse med fx et pansret køretøj til forsvaret skal være relateret til den pågældende anskaffelse eller tilsvarende, kørende militære pansrede platforme. Det betyder, at forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser herunder teknologier, der knytter sig til den konkrete anskaffelse, men som også kan anvendes på tilsvarende, kørende, militære platforme, kan anvendes som afvikling på en industrisamarbejdsforpligtelse. Det gælder både udvikling, fremstilling, vedligeholdelse, anvendelse og opgaveløsning. Forudsætningen er, at afvikling af industrisamarbejde skal bidrage til at opretholde og udvikle industrielle kompetencer og kapaciteter inden for de specifikke, strategiske teknologiområder identificeret i forbindelse med anskaffelsen.

7 7/8 I forbindelse med afviklingen af en forpligtelse til industrisamarbejde vil det være en konkret vurdering, om en konkret vare eller tjenesteydelse anses for at være relateret til den konkrete anskaffelse eller tilsvarende. Erhvervsstyrelsen vil i tvivlstilfælde konsultere Forsvaret. Den udenlandske leverandør kan anmode Erhvervsstyrelsen om at forhåndsgodkende, om konkret forsvarsmateriel eller forsvarstjenesteydelser anses for at være relateret til den konkrete anskaffelse eller tilsvarende. Erhvervsstyrelsen forhåndsgodkender på baggrund af den konkrete artikel 346-vurdering i relation til den konkrete anskaffelse. I forbindelse med forhåndsgodkendelser skal den udenlandske leverandør anføre, hvilke strategiske områder som den konkrete afvikling vedrører, og leverandøren skal bekræfte, at afviklingen er relateret til den konkrete anskaffelse eller tilsvarende, og at der er tale om forsvarsmateriel eller forsvarstjenesteydelser. Erhvervsstyrelsens forhåndsgodkendelse vil tage udgangspunkt i leverandørens oplysninger. Udenlandske leverandører kan i tvivlstilfælde rette henvendelse til Erhvervsstyrelsen for en afklarende dialog. Spørgsmål 12: Kan Erhvervsstyrelsen i forbindelse med udviklingsprojekter godkende en incitamentsordning til en udenlandsk leverandør ifm. en dansk virksomheds efterfølgende salg? I forbindelse med udviklingsprojekter kan Erhvervsstyrelsen godkende en incitamentsordning for den danske virksomheds efterfølgende salg af det udviklede produkt eller ydelse til den udenlandske leverandør, der er involveret i projektet. Formålet med en sådan incitamentsordning er at forankre de fra projektet nye kompetencer og kapaciteter hos den danske virksomhed, samt at understøtte udviklingen af langsigtede strategiske relationer mellem den udenlandske leverandør og den relevante danske forsvarsindustrielle virksomhed. Muligheden gælder for alle udenlandske leverandører, der indsender udviklingsprojekter, der indebærer et til projektet knyttet følgesalg fra den danske virksomhed til leverandøren. Incitamentsordningen vil konkret bestå i en milepælsbonus, der vil fratrækkes den udenlandske leverandørs industrisamarbejdsforpligtelse. Milepælsbonussen udløses, når et bestemt mål for følgesalg af det konkrete produkt eller ydelse i udviklingsprojektet opnås. Det er en betingelse, at salget alene vedrører det gennem projektet udviklede produkt eller ydelse, og at følgesalget finder sted maksimalt 3 år efter afslutningen af udviklingsdelen af projektet. Milepælen vil således skulle nås inden for denne periode. En milepælsbonus vil udgøre 50 % af værdien af følgesalget fra den danske virksomhed til den udenlandske leverandør. Både selve følgesalgets værdi og milepælsbonussen vil tælle som afvikling af industrisamarbejde og fratrækkes leverandørens forpligtelse.

8 8/8 For at sikre et rimeligt forhold mellem den afviklingsmæssige værdi af udviklingsdelen af et projekt kontra den kombinerede afviklingsmæssige værdi af det efterfølgende salg inkl. milepælsbonus fastsættes et øvre loft. Den kombinerede værdi af følgesalg samt milepælsbonus kan maksimalt være 25 gange større end værdien af udviklingsaktiviteterne i projektet. Hvis den udenlandske leverandør eksempelvis overfører teknologi og rådgivning til den danske virksomhed for 1 mio. kr., kan den kombinerede værdi af følgesalg inkl. milepælsbonus maksimalt udgøre en afviklingsværdi på 25 mio. kr. Yderligere følgesalg godkendes som almindeligt køb 1:1. Følgesalget og milepælen skal vedrøre forsvarsmateriel. Spørgsmål 13: Kan Erhvervsstyrelsen i forbindelse med udviklingsprojekter godkende den danske virksomheds salg af det udviklede produkt eller ydelse til tredjepart som afvikling af en modkøbsforpligtelse? Erhvervsstyrelsen godkender i forbindelse med udviklingsprojekter den danske virksomheds salg af det udviklede produkt eller ydelse til tredjepart som afvikling på en leverandørs forpligtelse til industrisamarbejde. Det er en betingelse, at salget alene vedrører det gennem projektet udviklede produkt eller ydelse, og at følgesalget finder sted maksimalt 3 år efter afslutningen af udviklingsdelen af projektet. Tredjepart forstås i denne forbindelse, som en aktør der ikke er omfattet af eligible parties, jf. ICC ens afsnit 5 og 14. Værdien af salget modregnes forpligtelsen for den udenlandske leverandør, der er involveret i udviklingsprojektet. Følgesalg til tredjepart godkendes som almindeligt køb 1:1. Formålet med at godkende salg til tredjepart som afvikling på en modkøbsforpligtelse er at sikre en reel forankring af de nye kompetencer og kapaciteter, som den danske virksomhed opbygger gennem udviklingsprojektet. Følgesalget skal vedrøre forsvarsmateriel.

Retningslinjer for industrisamarbejde

Retningslinjer for industrisamarbejde 1. juli 2014 Retningslinjer for industrisamarbejde 1. Anvendelsesområde 1.1. Retningslinjerne finder anvendelse på Forsvarsministeriets anskaffelser af nyt forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser fra

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014 1. Resumé Dette er første årlige statusrapport for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret, der

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017

Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017 Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017 Gorm Egebjerg Kristensen Souschef Forsvarsministeriets Materiel- og kapacitetskontor Indhold

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2013 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt 5. december 2016 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2015 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 27. september 2017 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel blev i 2016 pålagt nye forpligtelser til at

Læs mere

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø 17. september 2018 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret for 2017 samt for Industripartnerskabet for forsvarsrelateret eksport til USA 1. Resumé Udenlandske leverandører

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Forslag. Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser

Forslag. Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser UDKAST 27. juni 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen Forslag til Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2. oktober 28 Sag 7/859 /ssi/frn/-ebst Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 1. Resumé Der er pt. 32 udenlandske leverandører af forsvarsmateriel, som er forpligtet

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra pulje målrettet shredderbranchen

Vejledning til ansøgning om støtte fra pulje målrettet shredderbranchen 28. maj 2014 Vejledning til ansøgning om støtte fra pulje målrettet shredderbranchen 1. Puljens formål Puljen har til formål at fremme investering i teknologiudvikling i danske shreddervirksomheder. 2.

Læs mere

Forsvarsudvalget (2. samling) FOU alm. del - Bilag 45 Offentligt. Status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret

Forsvarsudvalget (2. samling) FOU alm. del - Bilag 45 Offentligt. Status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret Forsvarsudvalget (2. samling) FOU alm. del - Bilag 45 Offentligt 15. januar 2008 Sag 07/00859 /ssi/frn/-ebst Status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret Resumé Der er pt. 30

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk

Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk August 2012 Sag Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Baggrund Virksomhedsportalen Virk.dk blev etableret i 2003, og er jf. den

Læs mere

Tilsagn om tilskud til projektet Havnefaciliteter på Hjortø, j.nr. 1025-236 fra ø-støtteordningen under Landdistriktspuljen, 2. ansøgningsrunde 2015

Tilsagn om tilskud til projektet Havnefaciliteter på Hjortø, j.nr. 1025-236 fra ø-støtteordningen under Landdistriktspuljen, 2. ansøgningsrunde 2015 Svendborg Svenborg havn, Færge og Sundfart Hans Søby Jessens Mole 6 5700 Svendborg Tilsagn om tilskud til projektet Havnefaciliteter på Hjortø, j.nr. 1025-236 fra ø-støtteordningen under Landdistriktspuljen,

Læs mere

KONTRAKTBILAG 11. Krav om uddannelses- og praktikaftaler

KONTRAKTBILAG 11. Krav om uddannelses- og praktikaftaler KONTRAKTBILAG 11 Krav om uddannelses- og praktikaftaler Sagsnummer.: 18/561 KRAV OM UDDANNELSES- OG PRAKTIKAFTALER Vejledning til tilbudsgiver/leverandør På baggrund af Regeringens og Danske Regioners

Læs mere

Resumé af påtale til H. Lundbeck A/S vedr. delårsrapporten for 1. halvår 2015

Resumé af påtale til H. Lundbeck A/S vedr. delårsrapporten for 1. halvår 2015 25. april 2016 Sag 2015-2583 /MiaSim Resumé af påtale til H. Lundbeck A/S vedr. delårsrapporten for 1. halvår 2015 Indledning Erhvervsstyrelsen har som led i regnskabskontrollen med de børsnoterede virksomheder

Læs mere

Vejledning om registrering af godkendte revisorers efteruddannelse

Vejledning om registrering af godkendte revisorers efteruddannelse 4. december 2014 /AVE Sag Vejledning om registrering af godkendte revisorers efteruddannelse Godkendte revisorer skal senest den 1. april 2015 registrere deres efteruddannelsestimer for perioden 2012-2014

Læs mere

Spørgsmål & Svar. Udbud af kontrakt om etablering og drift af virksomhedspanel og borgerpanel i Region Syddanmark 2011/S

Spørgsmål & Svar. Udbud af kontrakt om etablering og drift af virksomhedspanel og borgerpanel i Region Syddanmark 2011/S 1 Spørgsmål & Svar Udbud af kontrakt om etablering og drift af virksomhedspanel og borgerpanel i 2011/S 50-082163 Ordregiver har modtaget nedenstående spørgsmål vedr. udbudsmaterialet. Spørgsmålene, der

Læs mere

Udkast til tilsagn om tilskud

Udkast til tilsagn om tilskud Udkast til tilsagn om tilskud Dato Journalnr.: Tilsagn om tilskud til [modtager af tilskud] Erhvervsstyrelsen har vurderet de ansøgninger om tilskud til etablering af højhastighedbredbåndsforbindelser

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Den nationale forsvarsindustrielle strategi 27. juni 2013 Arbejdsgruppen om en forsvarsindustriel strategi Den nationale forsvarsindustrielle strategi Indledning Truslerne mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører December 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om modkøb ved køb af forsvarsmateriel

Læs mere

Faktaark: Den generelle iværksætter i 2012

Faktaark: Den generelle iværksætter i 2012 11. november 214 /agnela og marrat Sag Faktaark: Den generelle iværksætter i 212 Den generelle iværksætter i Danmark i 212 er en dansk mand på mellem 36-4. Han er gift og har ingen børn. Han kommer fra

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Formålet med besøgene var at føre tilsyn med vekselkontorets overholdelse af reglerne i hvidvaskloven 1.

Formålet med besøgene var at føre tilsyn med vekselkontorets overholdelse af reglerne i hvidvaskloven 1. Vekselkontoret 24. marts 2015 Sag 2015-1917 /CSJ Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 12. november 2014 og 28. november 2014 tilsynsbesøg hos Formålet

Læs mere

Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark

Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark 0. Indledning Nedenstående tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark udgør sammen med lov

Læs mere

oplyste, at det var styrelsens opfattelse, at alle de nævnte kundeforhold skulle legitimeres i henhold til lovens 12.

oplyste, at det var styrelsens opfattelse, at alle de nævnte kundeforhold skulle legitimeres i henhold til lovens 12. Revisionsselskab Revisor 29. oktober 2013 Sag 2013-0035462 Afgørelse vedrørende S, CVR-nr.... og registreret revisor... overholdelse af hvidvaskloven. Erhvervsstyrelsen aflagde tilsynsbesøg i henhold til

Læs mere

Version 2 (den 4. oktober 2012)

Version 2 (den 4. oktober 2012) Regler for administration af bæredygtige energiprojekter der gennemføres med støtte fra Energifonden 2012 (Krav til de projektansvarlige virksomheder, organisationer eller institutioner vedrørende projektbeskrivelse,

Læs mere

Revisionsvirksomhed. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. 1. Indledning. Erhvervsstyrelsen afholdte den 17. marts 2015 kontrolbesøg med.

Revisionsvirksomhed. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. 1. Indledning. Erhvervsstyrelsen afholdte den 17. marts 2015 kontrolbesøg med. Revisionsvirksomhed 20. april 2015 Sag 2015-1923 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen afholdte den 17. marts 2015 kontrolbesøg med. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus

Læs mere

Repræsentationsaftale

Repræsentationsaftale Repræsentationsaftale (Spillerrepræsentation) mellem Mellemmandens fulde navn CPR-nr. Mellemmandsvirksomhedens fulde navn CVR-nr. Forretningsadresse Postnr./By/Land (i det følgende kaldet "mellemmanden")

Læs mere

2. Afgørelse Tilsynsbesøget den 20. juni 2013 giver Erhvervsstyrelsen anledning til, i medfør af hvidvasklovens 32, stk. 5, at give påbud om, at:

2. Afgørelse Tilsynsbesøget den 20. juni 2013 giver Erhvervsstyrelsen anledning til, i medfør af hvidvasklovens 32, stk. 5, at give påbud om, at: Vekselkontor 1. juli 2013 Sag 2013-0031924 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 20. juni 2013 et tilsynsbesøg hos, CVR-nr.... Vekselkontoret var under

Læs mere

Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013

Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013 10. oktoberr 2014 /Hbr Sag Bilag 4.b.a Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013 ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Stamdata Tabel 1: Stamdata

Læs mere

Styrelsen kunne tillige konstatere, at virksomheden ikke har udarbejdet interne retningslinjer i henhold til lovens 25.

Styrelsen kunne tillige konstatere, at virksomheden ikke har udarbejdet interne retningslinjer i henhold til lovens 25. Virksomhed Att.: 7. februar 2014 Sag Sendes pr. e-mail til Afgørelse vedrørende overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 28. januar 2014 et tilsynsbesøg i henhold til hvidvasklovens

Læs mere

Tilslutningsaftale selvejende institutioner. Rammeaftale Interaktive tavler og av-udstyr

Tilslutningsaftale selvejende institutioner. Rammeaftale Interaktive tavler og av-udstyr Tilslutningsaftale selvejende institutioner Rammeaftale 50.70 Interaktive tavler og av-udstyr Indholdsfortegnelse 1. Tilslutning af selvejende institutioner... 3 1.1. Selvejende statslige og selvejende

Læs mere

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 2. juli 2014 Sag Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 1. Indledning Den 9. maj 2014 sendte Erhvervsstyrelsen et notat om ændring af definitioner og

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Den nationale forsvarsindustrielle strategi 1. juli 2014 Den nationale forsvarsindustrielle strategi Sammenfatning Trusler mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse. Det betyder, at Danmarks sikkerhed afhænger af fællesskabet

Læs mere

Etablering af mobildækning

Etablering af mobildækning Slagelse Kommune Att.: Louise Frændemark 21. januar 2015 /RIKROS Etablering af mobildækning I har i jeres mails af 15. december 2014 og 7. januar 2015 stillet en række spørgsmål, der vedrører Slagelse

Læs mere

Revisionsselskab S1 ApS Revisionsfirma S2 Revisor R. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Revisionsselskab S1 ApS Revisionsfirma S2 Revisor R. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Revisionsselskab S1 ApS Revisionsfirma S2 Revisor R 18. juli 2013 Sag 2012-0033489 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Styrelsen var den 20. juni 2013 på et tilsynsbesøg hos S1, CVR-nr.

Læs mere

TDC ERHVERV RABATAFTALE

TDC ERHVERV RABATAFTALE TDC ERHVERV RABATAFTALE Marts 2017 1. Aftalens omfang TDC Erhverv Rabataftale ( Aftalen ) gælder i tillæg til den mellem TDC Erhverv og Kunden indgåede kontrakt for levering af de denne aftale omfattede

Læs mere

Omstillingsomkostninger. Advokat Henrik Holtse Gorrissen Federspiel

Omstillingsomkostninger. Advokat Henrik Holtse Gorrissen Federspiel Advokat Henrik Holtse Ordregiver er berettiget til at indregne, men det skal fremgå af udbudsmaterialet med angivelse af beløb eller beregningsmetode. Eksempel Kommune X har en kontrakt med en leverandør,

Læs mere

Formålet med tilsynsbesøget var at føre tilsyn med virksomhedens overholdelse af reglerne i hvidvaskloven 1.

Formålet med tilsynsbesøget var at føre tilsyn med virksomhedens overholdelse af reglerne i hvidvaskloven 1. Vekselkontor S ApS 12. februar 2013 Sag 2013-0033123 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 31. januar 2013 tilsynsbesøg hos S ApS, CVRnr. (udeladt). Formålet

Læs mere

Tilbudsbetingelser. for. Operatøropgaven for Erhvervspartnerskabet for avanceret produktion

Tilbudsbetingelser. for. Operatøropgaven for Erhvervspartnerskabet for avanceret produktion Tilbudsbetingelser for Operatøropgaven for Erhvervspartnerskabet for avanceret produktion 1. ORIENTERING 1.1 Opgaven Erhvervsstyrelsen indhenter hermed tilbud på opgaven Operatør for Erhvervspartnerskabet

Læs mere

Repræsentationsaftale

Repræsentationsaftale Repræsentationsaftale (Spillerrepræsentation) mellem Fulde navn CPR-nr. Forretningsadresse Postnr./By/Land (i det følgende kaldet "spilleragenten") og Fulde navn CPR-nr. Adresse Postnr./By/Land (i det

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 4. juni 2015 Sag 2015-2013 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen var den 26. november 2014 på kontrolbesøg hos..., CVR-nr. på selskabets adresse. På mødet var... repræsenteret

Læs mere

Bilag I.A Tilslutningsaftale Øvrige ikke-kommunale Kunder

Bilag I.A Tilslutningsaftale Øvrige ikke-kommunale Kunder Bilag I.A Tilslutningsaftale Øvrige ikke-kommunale Kunder Rammeaftale 50.85 Brændstof og fyringsolie Delaftale 2 Levering af Brændstof og fyringsolie Indholdsfortegnelse 1. Øvrige ikke-kommunale Kunders

Læs mere

Repræsentationsaftale

Repræsentationsaftale Repræsentationsaftale (Spillerrepræsentation) mellem Fodboldagentens fulde navn CPR-nr. Fodboldagentvirksomhedens fulde navn CVR-nr. Forretningsadresse Postnr./By/Land Fodboldagentens e-mailadresse (i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme og regional udvikling 2013/1 LSF 132 (Gældende) Udskriftsdato: 4. december 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 14/00941 Fremsat den 6. februar 2014

Læs mere

Repræsentationsaftale

Repræsentationsaftale Repræsentationsaftale (Spillerrepræsentation) mellem Fodboldagentens fulde navn CPR-nr. Fodboldagentvirksomhedens fulde navn CVR-nr. Forretningsadresse Postnr./By/Land (i det følgende kaldet "fodboldagenten")

Læs mere

Ved klubskifte mellem en dansk klub og en udenlandsk klub er reglerne om kompensation for træning og udvikling af spillere fastlagt i FIFA s regler.

Ved klubskifte mellem en dansk klub og en udenlandsk klub er reglerne om kompensation for træning og udvikling af spillere fastlagt i FIFA s regler. Kompensation for træning og udvikling mellem danske klubber Vejledning Ved klubskifte mellem en dansk klub og en udenlandsk klub er reglerne om kompensation for træning og udvikling af spillere fastlagt

Læs mere

Spørgsmål og svar af 25. februar 2013

Spørgsmål og svar af 25. februar 2013 Spørgsmål og svar af 25. februar 2013 Af nedenstående fremgår spørgsmål og svar, der har været stillet i forbindelse med prækvalifikation, og som kan have relevans for fortolkningen af Udbudsbekendtgørelsen

Læs mere

VEJLEDNING. Oprydning af ferie- og fritidsreservationer Teknisk vejledning

VEJLEDNING. Oprydning af ferie- og fritidsreservationer Teknisk vejledning VEJLEDNING 15. marts 2017 Sag nr.: 2017-1434 Oprydning af ferie- og fritidsreservationer Teknisk vejledning Vejledningen præciserer baggrunden for opgaven og skitserer de enkelte elementer i forløbet for

Læs mere

TDC A/S.

TDC A/S. TDC A/S 17. januar 2012 regulering@tdc.dk Påbud om offentliggørelse af månedlige KPI er til standardtilbud for rå kobber og delt rå kobber på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang (marked

Læs mere

NOTAT OM NORDDJURS KOMMUNES MULIGHED FOR AT BENYTTE FINANSMINISTERIETS RAMMEKONTRAKT OM DATAKOMMUNIKATION

NOTAT OM NORDDJURS KOMMUNES MULIGHED FOR AT BENYTTE FINANSMINISTERIETS RAMMEKONTRAKT OM DATAKOMMUNIKATION Sagsnr. 25024-1 NOTAT OM NORDDJURS KOMMUNES MULIGHED FOR AT BENYTTE FINANSMINISTERIETS RAMMEKONTRAKT OM DATAKOMMUNIKATION 1. Indledning Norddjurs Kommune (herefter benævnt Kommunen ) har bedt Bender von

Læs mere

Vejledning. Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder. 1. Indledning

Vejledning. Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder. 1. Indledning Vejledning Februar 2012 Markedskontoret Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder ERHVERVSSTYRELSEN 1. Indledning Denne vejledning beskriver, hvordan Erhvervsstyrelsen har til hensigt at anvende

Læs mere

Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen

Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen Maj 2015 1: Om vejledningen Denne vejledning gælder for driftstilskud fra Danskernes Digitale Biblioteks driftspulje (DDB s driftspulje) for ansøgningsåret

Læs mere

Betalingskommune - Kontaktperson: [navn] [telefon] [e-mail] [Funktion] 4 Handlekommune Handlekommune er den samme som betalingskommune

Betalingskommune - Kontaktperson: [navn] [telefon] [e-mail] [Funktion] 4 Handlekommune Handlekommune er den samme som betalingskommune STANDARDKONTRAKT FOR KØB AF YDELSER PÅ DET SPECIALISEREDE VOKSENOMRÅDE BILAG TIL 2014 STYRINGSAFTALEN FOR REGION SJÆLAND OBS: Der gøres opmærksom på at der kan være uoverensstemmelse mellem boliglovgivningen,

Læs mere

Udbud af kontrakt om nyt intranet til Femern A/S Prækvalifikation

Udbud af kontrakt om nyt intranet til Femern A/S Prækvalifikation 8. juli 2014 Udbud af kontrakt om nyt intranet til Prækvalifikation har til opgave at designe og planlægge en fast forbindelse mellem Danmark og Tyskland over Femern Bælt. er en del af det danske, statsejede

Læs mere

Erhvervsstyrelsen aflagde den 27. august 2015 et varslet kontrolbesøg hos

Erhvervsstyrelsen aflagde den 27. august 2015 et varslet kontrolbesøg hos Selskabsopretteren 16. oktober 2015 Sag 2015-8962 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 27. august 2015 et varslet kontrolbesøg hos, CVR.nr.. Kontrolbesøget

Læs mere

Retningslinjer for Forsvarets Efterretningstjenestes behandling af personoplysninger mv. om danske statsborgere og herboende udlændinge.

Retningslinjer for Forsvarets Efterretningstjenestes behandling af personoplysninger mv. om danske statsborgere og herboende udlændinge. 12. maj 2010 Retningslinjer for Forsvarets Efterretningstjenestes behandling af personoplysninger mv. om danske statsborgere og herboende udlændinge. Indledning Forsvarets Efterretningstjeneste har til

Læs mere

Mere end flådestyring

Mere end flådestyring www.toyota-forklifts.dk TOYOTA I_SITE Mere end flådestyring Hvordan kan jeg reducere omkostninger i forbindelse med skader? Hvad er min optimale flådestørrelse? Hvordan kan jeg øge min udnyttelsesgrad?

Læs mere

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV.

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Side 1 af 5 KLAUSULER 1. TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Entreprenøren forpligter sig til at tiltræde [Charteret for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, FN's Global Compact eller lignende], eller

Læs mere

Bilag I.A Tilslutningsaftale øvrige ikke-kommunale Kunder. Rammeaftale Brændstof og fyringsolie Delaftale 1 Tankkort til tankstationer

Bilag I.A Tilslutningsaftale øvrige ikke-kommunale Kunder. Rammeaftale Brændstof og fyringsolie Delaftale 1 Tankkort til tankstationer Bilag I.A Tilslutningsaftale øvrige ikke-kommunale Kunder Rammeaftale 50.85 Brændstof og fyringsolie Indholdsfortegnelse 1. Øvrige ikke-kommunale Kunders brug af Rammeaftalen... 3 2. Proces for efterfølgende

Læs mere

UDKAST. Telia Fremsendes alene via

UDKAST. Telia Fremsendes alene via Telia regulatory@telia.dk 31. august 2018 Fremsendes alene via e-mail /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Telias mobilnet for 2019 1 Indledning

Læs mere

Udbud af drift, vedligeholdelse og videreudvikling af Ledningsejerregistret Besvarelse af spørgsmål

Udbud af drift, vedligeholdelse og videreudvikling af Ledningsejerregistret Besvarelse af spørgsmål Udbud af drift, vedligeholdelse og videreudvikling af Ledningsejerregistret Besvarelse af spørgsmål Version Ændringer Dato 1.0 Spørgsmål/svar på spørgsmål stillet ved spørgemøde afholdt den 9. januar 2014.

Læs mere

Selskab S ApS. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 11. maj 2013 et tilsynsbesøg hos S ApS.

Selskab S ApS. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 11. maj 2013 et tilsynsbesøg hos S ApS. Selskab S ApS 13. maj 2013 Sag 2013-0034037 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 11. maj 2013 et tilsynsbesøg hos S ApS. Formålet med tilsynsbesøget var

Læs mere

SAMHANDELSAFTALE VEDRØRENDE KON- TROL OG OPFØLGNING MED SOCIALE KLAUSU- LER

SAMHANDELSAFTALE VEDRØRENDE KON- TROL OG OPFØLGNING MED SOCIALE KLAUSU- LER Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 166727 SAMHANDELSAFTALE VEDRØRENDE KON- TROL OG OPFØLGNING MED SOCIALE KLAUSU- LER MELLEM

Læs mere

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2015

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2015 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Journalnummer Kontor 2015 38 KUR 17. august 2015 Retningslinjer for program

Læs mere

TILSAGN AF JUNI 2013

TILSAGN AF JUNI 2013 TILSAGN AF JUNI 2013 A/S Dagbladet Politiken, Jyllands-Posten og Det Berlingske Officin A/S (nu henholdsvis JP/Politikens Hus A/S og Berlingske Media A/S, i det følgende kaldet Parterne ) afgav den 24.

Læs mere

Tilbudsbetingelser. for. CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen

Tilbudsbetingelser. for. CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen Tilbudsbetingelser for CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen 1 1. ORIENTERING 1.1 Udbuddet Erhvervsstyrelsen udbyder hermed opgaven CSR i små

Læs mere

Delårsrapporten er ikke revideret eller reviewet af virksomhedens revisor.

Delårsrapporten er ikke revideret eller reviewet af virksomhedens revisor. FORTROLIGT Coloplast A/S Att.: Bestyrelsen Sendt til virksomhedens digitale postkasse Dato 24. januar 2017 Ref. ChrSoj J.nr. 2016-7089 Regnskabskontrolsag vedrørende delårsrapporten for perioden 1. oktober

Læs mere

Repræsentationsaftale

Repræsentationsaftale Repræsentationsaftale (Klubrepræsentation) mellem Fodboldagentens fulde navn CPR-nr. Fodboldagentvirksomhedens fulde navn CVR-nr. Forretningsadresse Postnr./By/Land Fodboldagentens e-mailadresse (i det

Læs mere

Vejledning til Serveraftalen

Vejledning til Serveraftalen Vejledning til Serveraftalen Moderniseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K T 3392 8000 www.modst.dk og www.statensindkob.dk Side 2 af 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Hvad

Læs mere

Kønsfordeling i de største danske virksomheder

Kønsfordeling i de største danske virksomheder 17. februar 215 Kønsfordeling i de største danske virksomheder Erhvervsstyrelsen har foretaget en ny undersøgelse af kønsfordelingen blandt de største danske virksomheder i januar 215. Det er valgt at

Læs mere

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark. 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark. 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 Sagsnr. 1-30-76-29-14 Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 1.1 I Udbudsbetingelserne er der i afsnit 10.3, s. 16, angivet I

Læs mere

Erhvervsstyrelsen har modtaget Deres redegørelse af 10. januar 2012 vedrørende A ApS.

Erhvervsstyrelsen har modtaget Deres redegørelse af 10. januar 2012 vedrørende A ApS. Revisionsinteressentskab S 30. januar 2012 Sag 2012-0026367 Afgørelse i henhold til hvidvaskloven Erhvervsstyrelsen har modtaget Deres redegørelse af 10. januar 2012 vedrørende A ApS. I redegørelsen har

Læs mere

Hi3G Denmark ApS. Fremsendes alene via . Afgørelse om Hi3G Denmarks ApS behandling og opbevaring af lokaliseringsdata

Hi3G Denmark ApS. Fremsendes alene via  . Afgørelse om Hi3G Denmarks ApS behandling og opbevaring af lokaliseringsdata Hi3G Denmark ApS 15. juni 2017 Fremsendes alene via e-mail /chtoch Afgørelse om Hi3G Denmarks ApS behandling og opbevaring af lokaliseringsdata til fejlsøgning Indledning På baggrund af en borgerhenvendelse

Læs mere

BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER

BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER 1 BAGGRUND 1.1 Den 25. maj 2018 er EU s persondataforordning trådt i kraft og udgør sammen med Databeskyttelsesloven en regulering af behandling af personlige oplysninger.

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Kontorhotellet 10. december 2015 Sag 2015-13527 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 25. november 2015 et varslet kontrolbesøg hos. Kontrolbesøget skete

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2).

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2). 10. september 2018 /andbec ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle

Læs mere

Udbud af landinspektørydelser

Udbud af landinspektørydelser Udbud af landinspektørydelser Spørgsmål stillet den 2. februar 2017 Spørgsmål vedr. udbudsbetingelser: Af udbudsbetingelsernes pkt. 6.4 fremgår det, at som mindstekrav kræves, at ansøger opfylder kravene

Læs mere

Kontraktbilag 9. Samarbejdsorganisation

Kontraktbilag 9. Samarbejdsorganisation Kontraktbilag 9 Samarbejdsorganisation 2 INDHOLD INDHOLD 2 1 Generelt 3 2 Løbende mødeopfølgning 3 2.1 Koordinationsmøder 3 2.2 Årlige møder med LDs eksterne rådgivere på persondata og it-risiko 3 3 Samarbejdsorganisation

Læs mere

Retningslinjer for Regional Key Account 2017

Retningslinjer for Regional Key Account 2017 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagnsnummer Kontor 65.J.9 KUR 14. marts 2017 Retningslinjer for Regional Key Account

Læs mere

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2016

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2016 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Journalnummer Kontor 65.J.7 KUR 24. august 2016 Retningslinjer for program for

Læs mere

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet for 2018

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

! Databehandleraftale

! Databehandleraftale ! Databehandleraftale Indledning 1.1. Denne aftale vedrørende behandling af personoplysninger ( Databehandleraftalen ) regulerer Pensopay APS CVR-nr. 36410876 (databehandleren) og Kunden (den Dataansvarlige

Læs mere

UNDERBILAG C.3 PRINCIPPER FOR FASTSÆTTELSE AF PRISER FOR SNITFLADER

UNDERBILAG C.3 PRINCIPPER FOR FASTSÆTTELSE AF PRISER FOR SNITFLADER UNDERBILAG C.3 PRINCIPPER FOR FASTSÆTTELSE AF PRISER FOR SNITFLADER 4. marts 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORMÅL... 3 2 PRINCIPPER FOR PRISSÆTNING AF DRIFT PÅ SNITFLADER... 3 3 PRISER FOR ETABLERING, TILSLUTNING

Læs mere

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via Mundio Mobile legal@mundio.com Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Mundio Mobile s mobilnet

Læs mere

Aftale om serverhosting

Aftale om serverhosting Version: 3.0125 - d. 25. januar 2013 Aftale om serverhosting mellem Kunde (Herefter kaldet kunden) Adresse Post og by CVR: xxxx xxxx Wannafind.dk A/S (Herefter kaldet leverandøren) Danmarksvej 26 8660

Læs mere

Aftale om køb eller reservation af infrastrukturkapacitet

Aftale om køb eller reservation af infrastrukturkapacitet Aftale om køb eller reservation af infrastrukturkapacitet mellem Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø CVR nummer: 18 63 22 76 (herefter kaldet Banedanmark) og YY CVR nummer: (herefter kaldet ansøgeren)

Læs mere

Udviklingsforløb for fremstillingsvirksomheder i Holstebro Kommune

Udviklingsforløb for fremstillingsvirksomheder i Holstebro Kommune Udviklingsforløb for fremstillingsvirksomheder i Holstebro Kommune Baggrund På baggrund af møde fremsendes oplæg til forløb, der styrker udviklingen af og væksten i udvalgte fremstillingsvirksomheder i

Læs mere

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr]

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr] Leveringsaftale mellem NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V (herefter benævnt Kunden) og [navn] [adresse] [cvr-nr] (herefter benævnt Leverandøren) [dato] Bistand til planlægning af jordfordeling

Læs mere

Strategisk samarbejdsaftale

Strategisk samarbejdsaftale Strategisk samarbejdsaftale mellem Forsvarsakademiet og UC SYD Indgået i 2016 Forsvarsakademiet Svanemøllens Kaserne Ryvangs Allé 1 Postboks 2521 2100 København Ø CVR-nr.: 16287180 (herefter betegnet FAK

Læs mere

Teknisk rådgivning og bistand ved fase 2 kortlægning af råstofferne sand, grus og sten i Region Syddanmark 1. Bilag 3 Skabelon for rammeaftale

Teknisk rådgivning og bistand ved fase 2 kortlægning af råstofferne sand, grus og sten i Region Syddanmark 1. Bilag 3 Skabelon for rammeaftale Teknisk rådgivning og bistand ved fase 2 kortlægning af råstofferne sand, grus og sten i Region Syddanmark 1 Bilag 3 Skabelon for rammeaftale Teknisk rådgivning og bistand ved fase 2 kortlægning af råstofferne

Læs mere

Erhvervsstyrelsen vil aflægge vekselkontoret et nyt tilsynsbesøg på et senere tidspunkt med henblik på at følge op på om påbuddene er overholdt.

Erhvervsstyrelsen vil aflægge vekselkontoret et nyt tilsynsbesøg på et senere tidspunkt med henblik på at følge op på om påbuddene er overholdt. Vekselkontoret 2. juli 2015 Sag 2015-3047 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 27. februar 2015, et kontrolbesøg hos ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus

Læs mere

Notat om aftalte ændringer og suppleringer i Herning Kommunes forslag til Kommuneplan 2017

Notat om aftalte ændringer og suppleringer i Herning Kommunes forslag til Kommuneplan 2017 7. december 2016 Sag nr.: 2016-10545 /lismol + majbag Notat om aftalte ændringer og suppleringer i Herning Kommunes forslag til Kommuneplan 2017 Herning Kommune har sendt forslag til kommuneplan nr. 2017

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 TDC A/S regulering@tdc.dk Dato 25. september 2013 /Jonas Østrup Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 Indledning TDC

Læs mere

STANDARDKONTRAKT FOR KØB AF YDELSER PÅ DET SPECIALISEREDE VOKSENOMRÅDE BILAG TIL 2014 STYRINGSAFTALEN FOR REGION SJÆLAND

STANDARDKONTRAKT FOR KØB AF YDELSER PÅ DET SPECIALISEREDE VOKSENOMRÅDE BILAG TIL 2014 STYRINGSAFTALEN FOR REGION SJÆLAND STANDARDKONTRAKT FOR KØB AF YDELSER PÅ DET SPECIALISEREDE VOKSENOMRÅDE OBS: Der gøres opmærksom på at der kan være uoverensstemmelse mellem boliglovgivningen, serviceloven og evt. gældende rammeaftale

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 23. juli 2013 (J.nr. 2012-0027348). Ikke grundlag

Læs mere

KONKURRENCE- UDSÆTTELSE

KONKURRENCE- UDSÆTTELSE KONKURRENCE- UDSÆTTELSE DET KONGELIGE BIBLIOTEK NATIONALBIBLIOTEK OG KØBENHAVNS UNIVERSITETS- BIBLIOTEK NSA 2 BO KRANTZ SIMONSEN J.nr. 16/00868 Udbudsbetingelser vedr. opgradering af Det Kongelige Biblioteks

Læs mere

Rammeaftale om levering af konsulentydelser til MEA - Midtjysk ErhvervsudvikingsAkademi

Rammeaftale om levering af konsulentydelser til MEA - Midtjysk ErhvervsudvikingsAkademi Rammeaftale om levering af konsulentydelser til MEA - Midtjysk ErhvervsudvikingsAkademi 1 Indholdsfortegnelse 1. Parterne... 3 2. Baggrund... 3 3. Rammeaftalens omfang... 4 4. Aftalegrundlag Rammeaftalen...

Læs mere