NORDISK MINISTERRÅD København den 30 juni 2003 Sekretariatet BW/DSK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NORDISK MINISTERRÅD København den 30 juni 2003 Sekretariatet BW/DSK"

Transkript

1 NORDISK MINISTERRÅD København den 30 juni 2003 Sekretariatet BW/DSK GODKENDT REFERAT FRA MØDE I EMBEDSMANDSKOMITÈEN FOR MILJØSPØRGSMÅL, (EK-M) I SANDHAMN DEN 2-3 JUNI 2003 Lars-Erik Liljelund var ordfører på mødet. Deltagerlisten fremgår af bilag Dagsorden blev godkendt med tilføjelse af følgende punkter under øvrige spørgsmål: CSD orientering fra Norge Revidering af strategien for bæredygtig udvikling Information fra et møde mellem nordiske og baltiske parlamentarikere 2. Opfølgning/evaluering af miljøhandlingsprogrammet Processen På EK-M mødet i februar godkendtes proces, tidsplan og indhold for evaluering af miljøhandlingsprogrammet MHP. AU diskuterede den videre proces på deres møde i april. Den foreløbige midtvejsrapport indeholder udfyldte skemaer fra NFK gruppen, kemikaliegruppen samt hav- og luftgruppen, samt en gennemskrivning og vurdering af opfyldelsen af hvert emne i miljøhandlingsprogrammet. Skemaerne indeholder en oversigt over gruppernes aktiviteter i forhold til målsætningerne og forventede resultater i miljøhandlingsprogrammet samt lister over deres deltagelse i internationale møder/forhandlinger og informationsaktiviteter. De øvrige arbejdsgrupper er allerede i gang med at udfylde skemaet, listerne samt den endelige midtvejsrapport vedrørende opfølgning/evaluering af miljøhandlingsprogrammet vil foreligge til EK-M og MR-M på deres møder oktober. Den endelige rapport vil endvidere indeholde opsamling og sammenskrivning af nordiske indspil i internationale forhandlingsprocesser, indspil i nærområdesamarbejdet samt informations indspil. Derudover vil der være en oversigt og beskrivelse af samarbejdsprojekter, ad hoc projekter bevilget af AU, afholdte seminarer samt vurdering af disse i forhold til opfyldelse af miljøhandlingsprogrammet. I efteråret skal arbejdsgrupperne tilkendegive, hvilke mål de ønsker at arbejde videre med samt hvilke nye mål eller emner man ønsker skal indgå i det nye miljøhandlingsprogram. Efterfølgende skal der i samarbejde med det kommende islandske formandskab formuleres et politikpapir vedrørende proces, indhold og prioriteringer af miljøhandlingsprogrammet til behandling i EK-M/MR-M i februar 2004.

2 Af sekretariatets orientering fremgik det endvidere, at der er mange spændende faglige og politiske resultater af gruppernes arbejde, som man måske skulle fremlægge som et vigtigt resultat af opfølgning af MHP. Videre blev det fremhæver, at de faglige netværk fungerer rigtig godt. Arbejdsgrupperne er interesserede i at øge fokus på informationsformidling for at synliggøre nordiske resultater og mål, som er godt i gang med at blive opfyldt. Som eksempel på opfyldelse af informationsstrategien nævntes kemikaliepjecen samt biodiversitetspjecen, som blev præsenteret på WSSD. Model for virksomhedsberetning/virksomhedsplan I forbindelse med EK-M s godkendelse af arbejdsgrupperne virksomhedsberetninger for 2002 besluttedes følgende: For at sikre en klarere og mere ensartet afrapportering af virksomheden udarbejder sekretariatet et virksomhedsberetningsparadigma, der skal sikre at grupperne rapporterer: kort sammenfatning om årets vigtigste politiske resultater konkrete faglige og politiske resultater opfyldelse af gruppens arbejde i forhold til miljøhandlingsprogrammets mål og forventede resultater indspil til EK-M og MR-M indspil til internationale forhandlinger informationsvirksomhed opfyldelse af formandskabsprogram På baggrund af disse bemærkninger er udarbejdet en ny model for såvel virksomhedsberetning som virksomhedsprogram. Forslaget blev diskuteret på AU i april og er efterfølgende blevet udsendt til formænd og sekretærer for samtlige arbejdsgrupper for deres kommentarer. Forslagene skal endeligt diskuteres i forbindelse med sekretærmødet den 19 juni. EK-M diskuterede arbejdet med midtvejsrapporteringen/evalueringen af miljøhandlingsprogrammet samt forslag til nye modeller for virksomhedsberetninger og virksomhedsplaner. EK-M besluttede, at godkende skemaerne for virksomhedsplaner og virksomhedsberetninger samt tog rapportudkastet til efterretning. 3. Opfølgning af Norrback rapporten Styrkelse og forenkling af de nordiske aftaler På EK-M mødet i februar præsenterede Jonas Ebbeson fra Stockholms universitet sit forstudie omkring den nordiske miljøbeskyttelseskonvention. EK-M diskuterede konventionen herunder dens merværdi i forhold til andre konventioner som f.eks. Espoo- og Århuskonventionen. EK-M besluttede, at man ville fortsætte dialogen nationalt med sine jurister og eksperter og vende tilbage til konventionen i forbindelse med EK-M s sommermøde i juni.

3 Rapporten er nu revideret og indeholder endvidere en sammenfatning på svensk og engelsk. Endelig er det afsluttende kapitel om miljøbeskyttelseskonventionens fremtid blev uddybet. Det tager udgangspunkt i følgende punkter: Er miljøbeskyttelseskonventionen passeret af Esbo- og Århuskonventionerne? Det konkluderes, at konventionen fortsat medfører rettigheder for den enkelte og nabolandenes overvågningsmyndigheder, som Esbo- og Århuskonventionerne ikke gør. Forbedret tillempning af miljøbeskyttelseskonventionen. Revidering og udvidelse af miljøbeskyttelseskonventionen? Der peges på muligheden af at udvide konventionen såvel emnemæssigt som geografisk. Nye initiativer til nordisk miljøsamarbejde På AU mødet i april diskuterede man rapporten og nævnte bl.a., at konventionen indeholdt noget særligt, som andre internationale aftaler ikke havde til trods for, at den nordiske konvention i dag er adskillige år gammel. Særligt informationsspredning til såvel regionale myndigheder, domstole, uddannelsesinstitutioner m.fl. kunne overvejes. Flere lande lagde vægt på, at man i det videre arbejde kunne virke for at udbrede kendskabet til den eksisterende konvention, frem for at revidere og udbygge konventionen. EK-M diskuterede rapporten med udgangspunkt i de fire ovennævnte punkter. EK-M besluttede, at anmode AU om at se nærmere på spørgsmålet omkring udbredelse af kendskabet til konventionen. 4. NEFCO Miljøudviklingsfonden EK-M besluttede i oktober 2002 at anmode NEFCO om at udarbejde en redegørelse om den nordiske miljøudviklingsfonds (NMF) hidtidige virksomhed som underlag for en diskussion om fremtiden for miljøudviklingsfonden. NEFCO havde på baggrund af denne beslutning udarbejdet en rapport i samarbejde med en ekstern konsulent (ECON). For så vidt angår den hidtidige virksomhed konkluderer rapporten, at målet med oprettelsen af fonden var at etablere additionelle faciliteter for støttefinansiering af miljøprojekter i Nordens nærområder med udgangspunktet, at i det indledende oprydningsarbejde ville støttemidler spille en vigtig katalytisk rolle. Gennemgangen af NMF s opnåede resultater viser, at NMF har været et vigtigt nordisk bidrag til effektiv gennemførelse af miljøprojekter i Nordens nærområder. Gennem udvikling af nye og innovative finansieringsinstrumenter har faciliteten bidraget til gennemførelse af projekter med positiv miljøeffekt. NMF s program udløber ved udgangen af 2003.

4 NEFCO s investeringsfond Miljøministrene besluttede i november 2002 at indbetale til NEFCO s grundkapital for 2002 og For så vidt angår en eventuel beslutning om at fortsætte under årene , i overensstemmelse med miljøministrenes tidligere principbeslutning, skal man diskutere NEFCO s fremtidige geografiske virksomhedsområde. EK-M besluttede at foreslå, at MR-M tager spørgsmålet om NEFCO op igen på miljøministermødet i Luleå i august. 5. Nærområdeseminar i St. Petersburg april 2003 Nordisk Ministerråd var den april vært for et seminar i St.Petersburg om den nordlige dimension og miljøsamarbejdet i nærområdet. Seminariet var en succes med deltagelse af i alt 82 personer fra de nordiske lande, Baltikum, Rusland, samt de regionale organisationer. Følgende konklusioner fra seminaret blev fremhævet: EU commission: ND should be an added value to other cooperation and involve all partner countries and regional organisations. Environmental cooperation is a key factor but sustainable development is the basic principle The importance of small and medium sized projects should be clearly stated in the ND action plan Water management/transboundary water project cooperation plays a crucial role in SD Cleaner production projects should be proposed to be included in the ND action plan The Arctic window in the ND should be kept open Modernisation of environmental legislation in order to harmonize with EU and to implement multilateral environmental agreements Environmental investments must be guided by an overall comprehensive approach There is an obvious need of further development of management skills regarding environmental knowledge and project cooperation The ND is a window of opportunity and should be of great interest for all countries to influence På seminarets anden dag blev der arbejdet omkring følgende temaer i arbejdsgrupper: Vand, helse og kemikalier Naturbeskyttelse samt biologisk mangfoldighed Marin eutrofiering Renere teknologi samt systemer for miljøstyring Repræsentanter fra miljøsektorens arbejdsgrupper havde forud for seminaret forberedt baggrundsmateriale. Målet med gruppearbejdet var at åbne op for en dialog med nærområderne om konkrete samarbejdsprojekter. Fra gruppen om vand, helse og kemikalier kom der forslag til følgende 3 samarbejdsområder: cross-border co-operation for river basin management, drinking water resource management in

5 NW Russia samt capacity building for chemicals management in NW Russia. Endvidere pegede gruppen på 3 projektideer i forhold til sundhed, nemlig contamination of drinking water pipes, drinking water & health problems in Karelia samt capacity building to change the hygienic circumstances in hospitals. Endelig fremhæver grupper følgende 3 generelle projektideer a) capacity builing on LEHAPs (local environmental health action plans), b) training for applying and using EU funds for cross border projects, c) support to environmental management associations in Baltic States and NW Russia. Gruppen om naturbeskyttelse og biologisk mangfoldighed fremhævede følgende samarbejdsområder som særlig vigtige: 1) Beskyttede områder, 2) rødbogs arter (Red Book Species), samt 3) integreret kystzoneplanlægning. Gruppen fremhæver, at involvering i beskyttede områder kræver tæt samarbejde med andre organer, hvorfor The Habitat Contact Forum blev nævnt som en nøgle aktør. I forhold til marin eutrofiering blev der foreslået følgende 3 projektideer, henholdsvis 1) workshop om River and Coastal Zone Catchment Tools for Marine Eutrophication Abatement, 2) se på mulighederne for at introducere lovgivning om Baltic Sea Area Protection in relation to cross border management of runoff drainage areas, 3) producere bæredygtig udviklings indikatorer for Østersø regionen. Gruppen udtaler i øvrigt at fremtidige projekter kunne knyttes såvel til NMR rammeprogrammet for nærområdet som til de eksisterende arbejdsgrupper, men at NMR også kunne gå ind og medfinansiere EU støttede projekter. I konklusionerne fra gruppen omkring renere teknologi fremhæves 9 projektidéer. Imidlertid valgte gruppen at prioritere 3 projektideer, henholdsvis capacity building (EMS & CP), SEA EIA (environmental impacts assesment) Transboundary projects samt Agenda 21/ICZM (integrated coastal zone management). Afslutningsvis fremhæver gruppen at man ønsker at få afklaret, hvorvidt NMR er indstillet på at støtte økonomisk ved udarbejdelsen af projekt ansøgninger. Et foreløbigt udkast til rapport fra seminaret blev uddelt på mødet. EK-M stillede man sig positivt til at arbejdsgrupperne kan søge om midler for udarbejdelse af forstudier for samarbejde med partnere i nærområdet. Denne støtte skulle være rettet særligt mod russiske men også mod baltiske behov. EK-M byder endvidere ansøgninger fra regionale aktører udenfor Norden velkommen som en opfølgning af seminariet. EK-M besluttede, at anmode arbejdsgrupperne om i videst muligt omfang at indarbejde eventuelle nye samarbejdsprojekter med nærområderne i deres arbejdsprogrammer for 2004 dette med henblik på at de kan blive overvejet i forbindelse med miljøsektoren ansøgninger til nærområdeprogrammet for Afslutningsvis besluttede EK-M en dead-line den 16 juni for kommentarer til Executive Summary fra seminaret.

6 6. Seminaret om miljø og helse januar 2003 I hovedkonklusionerne fra seminaret om miljø og helse, som blev afholdt den januar 2003 i Malmø, refereres der til vigtigheden af politisk opfølgning, tværsektorielt samarbejde samt informationsudveksling. Endvidere nævnes følgende konkrete projektidéer: - Miljø og helsesamarbejde på lokalt niveau i nærområderne - Luftforureninger, specielt partikler i forbindelse med revideringen af Göteborgprotokollen - Holdbar mobilitet i relation til infrastruktur, miljø og helse - Fælles projekt med de baltiske stater om friluftsliv, børn og helse På EK-M mødet i februar betonede man videre at kemikalieområdet er relevant i opfølgningen af miljø- og helsearbejdet. Sekretariatet har været i kontakt med helsesektoren i NMR med henblik på at initiere konkrete samarbejdsprojekter som opfølgning af seminaret. Endvidere har sekretariatet anmodet følgende arbejdsgrupper om at indkomme med forslag til projektskitser samt tage kontakt med de nationale helsemyndigheder herom: Miljø og helsesamarbejde på lokalt niveau i nærområderne Produkter og affaldsgruppen Luftforureninger Hav og luftgruppen Holdbar mobilitet i relation til infrastruktur, miljø og helse Den tværsektorielle gruppe for holdbar mobilitet Fælles projekt med de Baltiske stater om friluftsliv, børn og helse Natur, friluftsliv- og kulturmiljøgruppen Kemikaliers påvirkning på menneskers helse - Kemikaliegruppen Projektskitserne forventes at foreligge i midten af august. Sekretariatet vil på det tidspunkt præsentere forslagene for helsesektoren for at høre deres indstilling til det videre samarbejde omkring de foreslåede projekter. AU forventes at behandle sagen yderligere på deres møde i september. 7. Præsentation af kemikaliegruppen Alf Lundgren formand for kemikaliegruppen præsenterede gruppens arbejde. Indledningsvis om gruppens organisation og struktur. Videre orienterede Alf Lundgren særligt om gruppens arbejde om NordUTTE s zebrafisk projekt om hormonforstyrrende emner, som har været et prioriteret område, hvor Norden har bidraget til arbejdet i såvel OECD som EU arbejdet og andet internationalt samarbejde. Projektet har en egen hjemmeside samt et netværk med forskere, som skal bygge bro mellem forskere og myndigheder. Videre blev EK-M orienteret om bl.a. produktregistergruppen, som er kommet langt i samordningen af de nordiske registre, men som også er nået ud internationalt med bl.a. SPIN-databasen og derved har påvirket EU s nye kemikaliepolitik og OECD s Task Force on Environmental Exposure Assessment. Endelig

7 orienterede formanden om, hvorledes kemikaliegruppen vil forberede et nordisk indspil til EU s kviksølvstrategi jfr. miljøministrenes beslutning i februar. Blandt resultater af gruppens arbejde nævnte formanden udvikling af nordisk samsyn, arbejdsfordeling mellem landene, kompetenceudvikling. 8. Opfølgning af det svenske formandskab Sekretariatet orienterede om arbejdsgrupperne rapporteringer angående gruppernes opfølgning af det svenske formandskab. Det svenske formandskabet orienterede om planerne for de 2 konferencer, henholdsvis om miljøteknik og om skoven i Norden sidstnævnte initiativ med fokus på NGO erne, hvorfor man bl.a. har taget kontakt med Foreningen Norden omkring afholdelsen. Begge initiativer støttes af den strategiske pulje med hver DKK jfr. beslutning truffet af NSK den 21 maj. Begge konferencerne forventes afholdt i november og invitationer vil blives sendt ud inden sommerferien. Videre planlægges et seminar om Lokal Agenda 21 som opfølgning af WSSD. Seminariet forventes kobles til CSD særligt energi og vand. Et program for seminariet er endnu ikke udarbejdet. Sverige orienterede om ideen man har haft i det svenske miljøministerium om et nordisk netværk omkring lovharmonisering. Et sådant netværk eksisterer allerede og der er allerede gode kontakter. Sverige er interesseret i at formalisere netværket og kommer med et forslag på et senere tidspunkt. Endelig er kemikaliegruppen på vej med et forslag omkring kviksølv til opfølgning af MR-M beslutning, mens hav- og luftgruppen arbejder med spørgsmålet omkring oliespild. Således udtrykte Sverige tilfreds med de mange initiativer som er igangsat til opfølgning af deres formandskabsprogram. EK-M tog orienteringen til efterretning. 9. Miljøinitiativ for børn og unge I diskussionen om rapporten om miljøinitiativ for børn og unge på EK-M s møde i februar nævnte Danmark følgende 2 forslag til opfølgning af rapporten: At komplettere den foreliggende rapport og lægge den ud på internettet med links til de respektive lande som overskuelig oversigter over initiativerne At vælge et konkret projekt ud, f.eks. grønt flag og udarbejde det med en nordisk/nærområdedimension. Uanset fremgang burde undervisningssektoren i NMRS involveres for eventuelt samarbejde.

8 EK-M stillede sig positivt til de danske forslag. Efterfølgende er rapporten lagt ud på det nordiske skolenetværk AU diskuterede rapporten på deres møde den 23 april, herunder mulighederne for at initiere et samarbejdsprojekt med uddannelsessektoren. Bl.a. diskuterede man at eventuelt samarbejdsprojekt muligvis kunne kobles til Nordisk Råds natur- og miljøpris 2003, hvor prisen gives til en eller flere unge personer eller ungdomsorganisationer som under længere tid har skabt ekstraordinære ressourcer til gavn for miljøet. Som opfølgning af AU s diskussion har sekretariatet været i kontakt med uddannelsessektoren og orienterede herom på mødet. Undervisningssektoren stiller sig meget positiv til at miljøsektoren tager initiativ for børn og unge på miljøområdet. På det nordiske skolenetværk kunne man lave miljøprojekter. Undervisningssektoren kan bistå med teknisk hjælp og elever kan søge om rejsestøtte fra undervisningssektorens mobilitetsprogram. EK-M besluttede at reservere og anmode AU at arbejde videre med at initiere et projekt for børn og unge i tråd med tidligere forslag herom, jfr. ovenfor. 10. Forberedelse af MR-M møde MR-M s sommermøde finder sted den august 2003 på Nordkalotten Hotel and Conference Center i Luleå, Sverige. Mødet afholdes back to back med miljøministermødet for Barents Euro- Arctic Council og Østersørådets miljøministermøde. Følgende emner er på dagsorden for mødet: EU/EØS Andre internationale spørgsmål o CSD Nærområdespørgsmål o NEFCO Præsentation af Natur-, friluftsliv- og kulturmiljøgruppen o Nature in the North Temadiskussion Den Nordlige Dimension o Vedtagelse af nordisk udtalelse om miljøemner EK-M diskuterede dagsorden for mødet. EK-M besluttede, at anmode AU om at videreføre processen til en færdig udtalelse.

9 10. Mødeplanlægning EK-M besluttede, følgende mødedatoer for kommende møder: EK-M MR-M 28 oktober i Oslo i forbindelse med Nordisk Råds session 29 oktober i Oslo i forbindelse med Nordisk Råds session Det kommende islandske formandskab vil snarest komme tilbage med forslag for mødedatoer for EK-M og MR-M i februar Afslutningsvis tog EK-M miljøsektoren aktivitetsoversigt til orientering. EK-M besluttede, at anmode det svenske formandskab om at invitere baltiske kollegaer til mødet under sessionen. 11. Øvrige spørgsmål Rapport om etisk mærkning af fødevarer Sekretariatet præsenterede rapporten om etisk mærkning, der er udarbejdet i samarbejde mellem fødevare-, forbruger-, miljø-, fiskeri- og jordbrugssektoren. Udgangspunktet for rapporten har bl.a. været statsministerdeklarationen om bæredygtig udvikling fra 1998 samt en deklaration vedtaget på ministermødet for jord- og skovbrug, levnedsmidler og fiskeri i juni 2001 om mulighederne for mere konsumentinformation om etiske forhold i fødevareproduktion. Rapporten indeholder en række forslag til nordiske initiativer til fremme for forbrugerinformation om etik. EK-M tog orienteringen om rapporten til efterretning. Grønne markeder og renere teknologier Den danske miljøstyrelse har i forlængelse af MR-M s tidligere beslutning om prioritering af BU puljens anvendelse udarbejdet en ansøgning med det overordnede mål, at de nordiske lande skal spille en ledende rolle i udvikling af grønne markeder. Danmark præsenterede initiativet. Delmålene med projektet er at tilvejebringe: - mere viden om hvordan man kan bidrage til gunstige betingelser (grønt marked) for at virksomhederne kan udvikle, producere og afsætte renere produkter - viden om hvordan man mest effektivt kan stimulere efterspørgslen og fjerne barrierer for miljøvenlige og ressource effektive teknologiers markedsadgang - understøtte BU-strategiens målsætning om ovenstående samt - understøtte beslutningerne på verdenstopmødet i Johannesburg og EU s arbejde med bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre.

10 Ansøgningen til forprojektet lægger op til, at en konsulent i snævert samarbejde med de relevante nordiske arbejdsgrupper (NMRIPP, PA og Miljø-Økonomigruppen) konkretiserer projektets mål, aktiviteter og forventede resultater på baggrund af følgende: En afklaring af hvilken indsats man hidtil har gjort nordisk og nationalt indenfor området, herunder hvilke aktiviteter der har været eller planlægges igangsat i de pågældende nordiske arbejdsgrupper En afklaring af de nordiske styrkepositioner og prioriteringer indenfor området En oversigt over hvilke initiativer der er på den internationale dagsorden f.eks. i forhold til EU, opfølgningen af Johannesburg og CSD På baggrund af ovenstående formulering af projekt med konkrete indsatsområder indenfor de rammer, der er beskrevet omkring det overordnede mål, delmålene, aktiviteterne og den nordiske nytte. EK-M besluttede, at reservere DKK til et forprojekt samt anmode AU om at arbejde videre med sagen. Information fra Baltic Nordic Assembly Sekretariatet orienterede om en politisk tilkendegivelse fra Baltic Nordic Assembly angående Østersøen der er sendt miljøministrene. CSD Norge oplyste, at man netop har overtaget formandskabet i CSD, hvorfor man ønsker støtte fra de øvrige nordiske lande omkring udpegning af emner m.v. Man vil fremover fokusere på nogle få emner samt forsøge at flytte fokus fra embedsværket i New York til regionerne. For så vidt angår emner kræver mange flere års arbejde før resultater kan påvises, man er derfor også interesseret i emner, hvor resultater opnås på kort sigt. EK-M besluttede at tage CSD på dagsordenen for MR-M mødet i august. Revidering af strategien for bæredygtig udvikling Bo Lindroos orienterede om arbejdet med revideringen af strategien for bæredygtig udvikling. Der er nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra samtlige nordiske lande. Evalueringsrapporten fra Sune Eriksson blev uddelt under mødet. Rapporten konstaterer, at strategien har skabt et fælles platform for de nordiske lande i international sammenhæng. Miljødelen er en ganske omfattende del af den nuværende strategi. Ved revideringen burde man forsøge at styrke den sociale og økonomiske søjle. Evalueringsrapporten fremlægges NSK og MR-SAM i næste uge samt den endelige version af indikatorrapporten. Ved revideringen vil man arbejde efter lead-country princippet. Kapitlerne i den nye strategi vil således blive delt op mellem landene. Man har allerede taget beslutning om at holdbar produktion og konsumption bliver et særligt kapitel i den nye strategi. Afslutningsvis understregede Bo Lindroos, at ansvaret for teksten ligger i landene ikke i NMR. Gruppens næste møde finder sted den 9-10 oktober. EK-M tog orienteringen til efterretning.

NORDISK MINISTERRÅD November Godkendt referat fra EK-M møde den 1. November Godkendelse af dagsorden

NORDISK MINISTERRÅD November Godkendt referat fra EK-M møde den 1. November Godkendelse af dagsorden NORDISK MINISTERRÅD November 2004 Godkendt referat fra EK-M møde den 1. November 2004. Hugi Ólafsson var formand for mødet. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med en ændring af dagsordenspunkternes

Læs mere

NORDISK MINISTERRÅD København den 11 marts 2002 Sekretariatet BW/DSK

NORDISK MINISTERRÅD København den 11 marts 2002 Sekretariatet BW/DSK NORDISK MINISTERRÅD København den 11 marts 2002 Sekretariatet BW/DSK GODKENDT REFERAT FRA MØDE I EMBEDSMANDSKOMITÈEN FOR MILJØSPØRGSMÅL, (EK-M), KØBENHAVN DEN 18 FEBRUAR 2002 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

NORDISK MINISTERRÅD København den 5 marts 2003 Sekretariatet BW/DSK

NORDISK MINISTERRÅD København den 5 marts 2003 Sekretariatet BW/DSK NORDISK MINISTERRÅD København den 5 marts 2003 Sekretariatet BW/DSK GODKENDT REFERAT FRA MØDE I EMBEDSMANDSKOMITÈEN FOR MILJØSPØRGSMÅL, (EK-M), KØBENHAVN DEN 17 FEBRUAR 2003 Lars-Erik Liljelund var ordfører

Læs mere

Connie Hedegaard var formand for mødet.

Connie Hedegaard var formand for mødet. Nordisk Ministerråd Til MR-M Kopi Fra NMRS Emne Godkendt referat fra MR-M møde i Reykjavik den 26. oktober 2005 Store Strandstræde 18 DK-1255 København K Tel +45 3396 0200 Fax +45 3396 0201 www.norden.org

Læs mere

NORDISK MINISTERRÅD København den 1. marts 2004 Sekretariatet BW/DSK

NORDISK MINISTERRÅD København den 1. marts 2004 Sekretariatet BW/DSK NORDISK MINISTERRÅD København den 1. marts 2004 Sekretariatet BW/DSK GODKENDT REFERAT FRA MØDE I EMBEDSMANDSKOMITÈEN FOR MILJØSPØRGSMÅL, (EK-M) I KØBENHAVN DEN 12. FEBRUAR 2004. Halldór Þorgeirsson var

Læs mere

1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet MiFi s prioriteringer i 2006

1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet MiFi s prioriteringer i 2006 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet MiFi fordeler i 2006 sine midler til henholdsvis 3 eksisterende projekter (alle igangsat i 2005) og 5 nye projekter (projektstart 2006). Dertil kommer et eller flere

Læs mere

Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv. 24. april 2007 i Helsingfors, Finland. Kort referat

Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv. 24. april 2007 i Helsingfors, Finland. Kort referat EK-A 1/07 J.nr. 41012.15.001/07 13.06.2007 LDJ Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv 24. april 2007 i Helsingfors, Finland Kort referat 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden Den finske formand bød

Læs mere

Integrated Coastal Zone Management and Europe

Integrated Coastal Zone Management and Europe Integrated Coastal Zone Management and Europe Dr Rhoda Ballinger Format of talk What is ICZM Europe and the coast non-iczm specific Europe and ICZM ICZM programme development ICZM Recommendation What is

Læs mere

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd Nordisk Ministerråd Mødegruppe Nordisk embedsmandskomite for energi, EK-E Mødetid 27. august 2008-28. august 2008 Mødested Näringsdepartementet, Stockholm Store Strandstræde 18 DK-1255 København K Tel

Læs mere

SKEMA til virksomhedsberetninger for miljøsektoren- 1. Sammenfatning af virksomheden med årets vigtigste resultater MiFi aktiviteter i 2005

SKEMA til virksomhedsberetninger for miljøsektoren- 1. Sammenfatning af virksomheden med årets vigtigste resultater MiFi aktiviteter i 2005 1 SKEMA til virksomhedsberetninger for miljøsektoren- må højst fylde 5 sider 1. Sammenfatning af virksomheden med årets vigtigste resultater MiFi har i 2005 holdt to møder hhv. d. 28/1 og d. 14-15/9. Begge

Læs mere

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd Nordisk Ministerråd Mødegruppe Embedsmandskomiteen for arbejdsliv, EK-A Mødetid 3. oktober 2007 Mødested Beskæftigelsesministeriet, Holmens Kanal 20, København K, mødelokale F Store Strandstræde 18 DK-1255

Læs mere

Mandat for Grænsehindringsrådet

Mandat for Grænsehindringsrådet Mandat for Grænsehindringsrådet 2018-2021 Baggrund Arbejdet med at fjerne grænsehindringer er højt prioriteret i det nordiske samarbejde som en vigtig men dog afgrænset del af arbejdet med at nå statsministrenes

Læs mere

Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og data (NMD)

Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og data (NMD) København den 1. oktober 2003 Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og data (NMD) ARBEJDSPROGRAM 2004 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet NMD s arbejdsprogram for 2004 er sammensat af en række

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

Referat af klimagruppens 1. møde/2007 (Oslo 24. januar)

Referat af klimagruppens 1. møde/2007 (Oslo 24. januar) Klima2007-1: 1.2 22. februar 2007 Referat af klimagruppens 1. møde/2007 (Oslo 24. januar) Deltagere: Jon D. Engebretsen (JDE), OED, Norge, ordstyrer Sune Thorvildsen (ST), ENS, Danmark, Tina Knudssen (TK),

Læs mere

2. Opfyldelse af MHP mål, aktivitet og forventet resultat

2. Opfyldelse af MHP mål, aktivitet og forventet resultat [NMD 01c/05] 1 Den nordiske arbejdsgruppe for Miljøovervågning og data (NMD) VIRKSOMHEDSBERETNING 2004 1. Sammenfatning af virksomheden med årets vigtigste resultater NMD s aktiviteter har i 2004 været

Læs mere

Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017

Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017 Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017 Tidsrum: 10-13.00 Sted: Erhvervsstyrelsen, 4. sal Langelinie Allé 17 2100 København Ø Referat 1 Velkomst og gensidig orientering siden sidst Mødet d. 7. december var

Læs mere

Connie Hedegaard var formand for mødet.

Connie Hedegaard var formand for mødet. Nordisk Ministerråd Til MR-M Kopi Fra NMRS Emne Referat fra MR-M møde i Ilulissat den 15. august 2005 Store Strandstræde 18 DK-1255 København K Tel +45 3396 0200 Fax +45 3396 0201 www.norden.org Connie

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

NORDISK PROGRAM FOR 2030-AGENDAEN. Programbeskrivelse Generation 2030

NORDISK PROGRAM FOR 2030-AGENDAEN. Programbeskrivelse Generation 2030 NORDISK PROGRAM FOR 2030-AGENDAEN Programbeskrivelse 2017-2020 Generation 2030 Viljedeklaration fra de nordiske samarbejdsministre om gennemførelse af 2030-agendaen i Norden Vi, de nordiske samarbejdsministre

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

Tids- og aktivitetsplan

Tids- og aktivitetsplan Tids- og aktivitetsplan Tid Aktivitet opgaver Inden første møde i temagruppe Opgaver: - oversigt over opgaver/aftaleområder -tjekliste - screening af nuværende aftale Uge 4-7 1. møde i temagruppen -arbejdsform/proces

Læs mere

Udkast til referat af møde fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse, den 18. september 2006, kl. 10 12, EPOS

Udkast til referat af møde fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse, den 18. september 2006, kl. 10 12, EPOS Udkast til referat af møde fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse, den 18. september 2006, kl. 10 12, EPOS Til stede: Peder Ring, Danske Regioner Per Hvenegaard, TL Birgit Andersen, H:S

Læs mere

INDEX. Central Danmark...3 NordDanmark...4 Syddansk Danmark...5 Region Sjælland...6

INDEX. Central Danmark...3 NordDanmark...4 Syddansk Danmark...5 Region Sjælland...6 OPEN DAYS 2010 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET Central Danmark NordDanmark Syddansk Danmark Region Sjælland DANMARK 1 INDEX Central Danmark...3 NordDanmark...4 Syddansk Danmark...5 Region Sjælland...6 2 Central

Læs mere

GREEN STRING CORRIDOR

GREEN STRING CORRIDOR GREEN STRING CORRIDOR Femern Bælt-forbindelsens betydning for den sydvestlige del af Østersøen Ved udviklingschef Kristian Johnsen, Region Hovedstaden PowerPoint har forhindret en automatisk overførsel

Læs mere

Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram

Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram Nordisk seminar Nuuk 9. februar 2011 Kristian Birk Afdelingschef Vækst og Klima Footer indsættes via: 'Vis' / 'Sidehoved og sidefod' / Indsæt teksten i Sidefodfeltet

Læs mere

Referat fra møde mellem UBU-netværket og den tværministerielle gruppe for FN's tiår for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling

Referat fra møde mellem UBU-netværket og den tværministerielle gruppe for FN's tiår for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling Den internationale enhed Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3395 5411 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Referat fra møde mellem UBU-netværket og den tværministerielle

Læs mere

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1601025 Dok. nr.: 365099 Dato: 11-05-2017 Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af

Læs mere

Referat fra Næringsudvalgets møde den 26. juni, 2006 Bornholm, Danmark

Referat fra Næringsudvalgets møde den 26. juni, 2006 Bornholm, Danmark Nordisk Råd J-Nr: 06-932-02 Dato: 27. juni 2006 JTS Dagsordenspunkt 1 Bilag 3 Referat fra Næringsudvalgets møde den 26. juni, 2006 Bornholm, Danmark Dagsordenspunkt 1 Godkendelse af udkast til dagsorden

Læs mere

Bilag 3A: Oplæg til organisering og involvering UDKAST 31. januar 2019

Bilag 3A: Oplæg til organisering og involvering UDKAST 31. januar 2019 Organisering Fundamentet for BRN s samarbejdsmodel er en netværksorganisation, der består af en fast kerne af aktører samt en ad-hoc baseret organisering og involvering fra sag til sag, hvor vi sammensætter

Læs mere

Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde vedr. Nordisk seminar 28. marts 2019

Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde vedr. Nordisk seminar 28. marts 2019 Oqalugiatissaq Aningaasaqarnermut Nunani Avannarlerni suleqatigiinnermut Naalakkersuisoq Talepapir til Naalakkersuisoq for Finanser og Nordisk samarbejde Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde

Læs mere

2. Opfyldelse af MHP s mål, aktiviteter og forventet resultat. 3. Gruppens konkrete aktiviteter som skal forelægges EK-M og MR-M

2. Opfyldelse af MHP s mål, aktiviteter og forventet resultat. 3. Gruppens konkrete aktiviteter som skal forelægges EK-M og MR-M KLIMAGRUPPEN Forslag til arbejdsprram for 1. Sammenfatning arbejdsprrammet Udgangspunkt for gruppens arbejde er mandatet beslut vejledning fra embedsmandskomitéerne ministerråd for henholdsvis - respektive

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter juni 2016

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter juni 2016 Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 22.-23. juni 2016 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden og referat af HBM maj 2016 2. Sager til diskussion/beslutning 2.1 Regnskab 2015 til

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Om det retlige samarbejde og om samarbejdet i øvrigt fastsætter Helsinkiaftalen bl.a. følgende:

Om det retlige samarbejde og om samarbejdet i øvrigt fastsætter Helsinkiaftalen bl.a. følgende: MINISTERRÅDSFÖRSLAG Justitssektorens Samarbejdsprogram 1. Indledning Det nordiske samarbejde som omfatter Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt de selvstyrende områder Færøerne, Grønland og Åland

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

Referat fra Møde i udviklingsudvalg for elektronikindustri Den 6. juni kl. 10.00-15.00

Referat fra Møde i udviklingsudvalg for elektronikindustri Den 6. juni kl. 10.00-15.00 Referat fra Møde i udviklingsudvalg for elektronikindustri Den 6. juni kl. 10.00-15.00 Hos Danfoss Silicon Power GMBH Husumer strasse 251, 24941 Flensburg, Tyskland Til udvalgsmødet foreslå følgende dagsorden:

Læs mere

Center for Telemedicin

Center for Telemedicin Center for Telemedicin Strategi 2013-2014 Mission, vision, værdier og strategiske indsatser 1 Center for Telemedicin Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N. www.telemedicin.rm.dk September 2013 Center for Telemedicin,

Læs mere

Proces for de interdisciplinære centre. Processen for oprettelse af et interdisciplinært center:

Proces for de interdisciplinære centre. Processen for oprettelse af et interdisciplinært center: Modtager(e): Universitetsledelsen NOTAT Proces for de interdisciplinære centre Interdisciplinære centre Søren Klit Lindegaard Fuldmægtig Dato: 01. juni 2011 Ref: SKL Side 1/5 I forbindelse med rapporten

Læs mere

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd. Mødegruppe Samarbetsministrarna, MR-SAM Mødetid 30. oktober 2012 Mødested Helsinki, Riksdagen lokale E 562

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd. Mødegruppe Samarbetsministrarna, MR-SAM Mødetid 30. oktober 2012 Mødested Helsinki, Riksdagen lokale E 562 Nordisk Ministerråd Mødegruppe Samarbetsministrarna, MR-SAM Mødetid 30. oktober 2012 Mødested Helsinki, Riksdagen lokale E 562 Ved Stranden 18 DK-1061 København K Tel +45 3396 0200 Fax +45 3396 0202 www.norden.org

Læs mere

10. Formandens afsluttende bemærkninger, herunder evaluering af og kommunikation fra mødet samt forventede emner for næste møde.

10. Formandens afsluttende bemærkninger, herunder evaluering af og kommunikation fra mødet samt forventede emner for næste møde. 6. november 2014 /chrska Beslutningsreferat: 14. møde i institutionen den 28. oktober 2014 Til stede: Mads Øvlisen (formand), Jonas Christoffersen, Jens Erik Ohrt, Kim Haggren, Marie Voldby, Christina

Læs mere

Beslutning: Medborger- og Forbrugerudvalget godkendte udkast til dagsorden. Udkast til referat fra udvalgets møde den 30. januar 2007 i Helsingfors

Beslutning: Medborger- og Forbrugerudvalget godkendte udkast til dagsorden. Udkast til referat fra udvalgets møde den 30. januar 2007 i Helsingfors Nordisk Råd J-Nr: 07-952-01 Dato: 12. april 2007 Dagsordenspunkt 2. Bilag 3 Referat fra møde i Medborger- og Forbrugerudvalget den 25. april 2007 kl. 13.00 14.15 i København Lokale: Eigtveds Pakhus, lokale:

Læs mere

Beslutningsreferat for 29. møde i MKI den 3. marts 2017.

Beslutningsreferat for 29. møde i MKI den 3. marts 2017. 09-03-2017 /marbay Beslutningsreferat for 29. møde i MKI den 3. marts 2017. Til stede: Mads Øvlisen (formand), Kim Haggren, Linda Nielsen, Rasmus Raabjerg Nielsen, Ellen Marie Friis Johansen, Christina

Læs mere

Emne: Godkendelse af referat fra mødet den 14. september

Emne: Godkendelse af referat fra mødet den 14. september Referat Udvalg: PASS-udvalget Dato: Tirsdag den 23. november 2010 Emne: Godkendelse af referat fra mødet den 14. september Til stede: Nanna Højlund, FOA, formand Ursula Dybmose, KL, næstformand Helle Nørtoft

Læs mere

Referat. 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Godkendelse af referat fra forrige møde, april 2010

Referat. 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Godkendelse af referat fra forrige møde, april 2010 Nordisk Råd Mødegruppe Kontrollkommittén, KK Mødetid 22. september 2010 Mødested Malmö, Sverige Ved Stranden 18 DK-1061 København K Tel +45 3396 0400 Fax +45 3311 1870 nordisk-rad@norden.org www.norden.org

Læs mere

Nye projekter skal bidrage til de tre overordnede mål i erhvervsstrategien. Læs mere om målene i Aalborg bygger bro s

Nye projekter skal bidrage til de tre overordnede mål i erhvervsstrategien. Læs mere om målene i Aalborg bygger bro s #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel PROJEKTANSØGNING Dette ansøgningsskema anvendes til projekter, der søger om medfinansiering fra Aalborg Erhvervsråd. Alle initiativer, som ønsker

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sekretariatet orienterer 3. Bestyrelsens arbejde i 2015 4. Årsrapport 5. Symposium 2015 6. Kendskab

Læs mere

Referat 7. februar 2017 Kl. 12:30 14:30 i Byrådssalen Bogense Rådhus, Nordfyns Kommune Østergade Bogense

Referat 7. februar 2017 Kl. 12:30 14:30 i Byrådssalen Bogense Rådhus, Nordfyns Kommune Østergade Bogense Referat 7. februar 2017 Kl. 12:30 14:30 i Byrådssalen Bogense Rådhus, Nordfyns Kommune Østergade 23 5400 Bogense Sekretariat: Byregion Fyn Thomas Thume Nielsen thni@odense.dk tlf. nr. 30 66 16 28 1 Dagsorden

Læs mere

Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden

Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden J.nr. /4-1613-20/1 P R O J E K T B E S K R I V E L S E Projekt Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden Projektejer Søren Brostrøm Projektleder Bjørn Ursin Knudsen Startdato Januar 2012 Slutdato

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Dato: Mandag den 10. oktober 2016 kl. 12.00-15.00 Sted: Mødelokale M6, Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3B, 6000 Kolding Deltagere: Birthe Mette Pedersen, Programchef,

Læs mere

ARBETSPROGRAM 2005 - MIFI

ARBETSPROGRAM 2005 - MIFI ARBETSPROGRAM 2005 - MIFI SKEMA til rapportering af arbejdsprogram 1. Sammenfatning af arbejdsprogrammet MiFi s aktiviteter i 2005 vil ligge indenfor følgende tre hovedområder: 1) Akvatisk biologisk mangfoldighed

Læs mere

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15.

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15. Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 106 Offentligt Samrådsspørgsmål E [samrådet finder sted den 25.2.2010 kl. 13] Vil ministeren redegøre for, hvorledes man fra dansk side påtænker

Læs mere

Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social

Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Psykiatri og Social Administrationen Sekretariat, Kommunikation og HR Tingvej 15 A, 2. sal Postboks 36 DK-8800 Viborg Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for

Læs mere

Vejledning til Ansøgningsblanket til projektmidler fra Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram Ramme for projekterne

Vejledning til Ansøgningsblanket til projektmidler fra Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram Ramme for projekterne Vejledning til Ansøgningsblanket til projektmidler fra Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram 2015-17 Ramme for projekterne Målsætningen for det arktiske samarbejdsprogram er at give støtte til

Læs mere

Kommissorium. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Kommissorium. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Kommissorium Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 Indhold 1: Formål... 3 2: Indhold og opgaver...4 3: Organisering... 4 4: Forretningsorden... 6 5: Finansiering

Læs mere

OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET. Central Danmark NordDanmark Sjælland DANMARK

OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET. Central Danmark NordDanmark Sjælland DANMARK OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET Central Danmark NordDanmark Sjælland DANMARK INDEX I. Regional Partnerships Official Partners of the OPEN DAYS 2011 Midtjylland... 3 Nordjylland... 4 Sjælland...

Læs mere

Deltagere: David Hansen, Julie Fink, Niels Dam (ordstyrer), Stefan R. Hansen, Erik Friis, Erling Birkbak & Thea Hass (referent)

Deltagere: David Hansen, Julie Fink, Niels Dam (ordstyrer), Stefan R. Hansen, Erik Friis, Erling Birkbak & Thea Hass (referent) Spejdernes bestyrelse Tirsdag d. 8. juni 2017 kl. 20.30-22.00 Sted: Skype REFERAT Deltagere: David Hansen, Julie Fink, Niels Dam (ordstyrer), Stefan R. Hansen, Erik Friis, Erling Birkbak & Thea Hass (referent)

Læs mere

10699/19 1 TREE.1. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 17. juli 2019 (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197

10699/19 1 TREE.1. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 17. juli 2019 (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. juli 2019 (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197 UDKAST TIL PROTOKOL RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (miljø) 26. juni 2019 10699/19 1 INDHOLD 1.

Læs mere

Udvalget for Velfærd i Nordens betænkning over Samarbejdsprogram om integration af flygtninge og indvandrere

Udvalget for Velfærd i Nordens betænkning over Samarbejdsprogram om integration af flygtninge og indvandrere BETÆNKNING OVER MEDDELELSE OM REKOMMANDATION Rek. 6/2016/velfærd D 2017 Tidligere nummer Behandles i B 311 Udvalget for Velfærd i Norden Udvalget for Velfærd i Nordens betænkning over Samarbejdsprogram

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes gerne på mail: uddannelsekultur@regionsjalland.dk eller pr post til Region

Læs mere

Tovholdergruppemøde Infrastruktur Business Region North Denmark

Tovholdergruppemøde Infrastruktur Business Region North Denmark Tovholdergruppemøde Infrastruktur Business Region North Denmark 25. august 2015 Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Deltagere Morten Lemvigh Region Nordjylland Per Toppenberg Region Nordjylland Jørgen Basballe

Læs mere

Sekretariatsledelsen. Tirsdag 10. februar 2015. Morsø Kommune Holgersgade 2 7900 Nykøbing Mors

Sekretariatsledelsen. Tirsdag 10. februar 2015. Morsø Kommune Holgersgade 2 7900 Nykøbing Mors Sekretariatsledelsen Tirsdag 10. februar 2015 Morsø Kommune Holgersgade 2 7900 Nykøbing Mors 1 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsordenen 2. Opsamling fra seneste møder: bestyrelsen og erhvervsforum 23.1

Læs mere

Vejens konstruktion. Tid: Sted: Scandic hotel, Lappeenranta. Formænd og sekretærmøde referat 03. møde

Vejens konstruktion. Tid: Sted: Scandic hotel, Lappeenranta. Formænd og sekretærmøde referat 03. møde Formænd og sekretærmøde referat 03. møde 2009-07.06. Tid: 15.00-16.30 Sted: Scandic hotel, Lappeenranta Indkaldte: Danmark: Mads Jegsen Jens Adamsen Finland: Matti Vehviläinen Mikko Leppanen Island: Sigursteinsson

Læs mere

Nordisk Miljø- og Fiskerisamarbeid ARBEJDSPLAN FOR NORDISK MILJØ- OG FISKERISTRATEGI 2001

Nordisk Miljø- og Fiskerisamarbeid ARBEJDSPLAN FOR NORDISK MILJØ- OG FISKERISTRATEGI 2001 Nordisk Miljø- og Fiskerisamarbeid ARBEJDSPLAN FOR NORDISK MILJØ- OG FISKERISTRATEGI 2001 Indledning I henhold til Nordisk Miljø- og Fiskeristrategi 1999 2002, godkendt af Nordisk Ministerråd, miljøministrene

Læs mere

Dagsorden til bestyrelsesmøde i Fynskredsen, på Fangel Kro den 27. februar 2018 kl

Dagsorden til bestyrelsesmøde i Fynskredsen, på Fangel Kro den 27. februar 2018 kl Dagsorden til bestyrelsesmøde i, på Fangel Kro den 27. februar 2018 kl. 13.30 Afbud: Gæst: Kirsten Kromann. Mads Fuglsang deltog under pkt. 1-3 Direktør Astrid Blom deltager under hele mødet. Mødet er

Læs mere

Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 14. april 2005 Med henblik

Læs mere

side 1 Åbent referat for Det Lokale Beskæftigelsesråds møde den kl. 14:00 Mødelokale 1 ved jobcentret Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Det Lokale Beskæftigelsesråds møde den kl. 14:00 Mødelokale 1 ved jobcentret Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Det Lokale Beskæftigelsesråds møde den 25.08.2010 kl. 14:00 Mødelokale 1 ved jobcentret Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 153. Bordet rundt... 3 154. LBR sammensætning...

Læs mere

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI STRATEGI / 13-05-2019 SIDE 1 AF 6 STRATEGI 2019-2020 SIDE 2 AF 6 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. MISSION... 4 3. MÅL... 4 4. FORUDSÆTNINGER... 4 5. AKTIVITETSOMRÅDER... 4 5.1 Projektudvikling... 5 5.2 Interessevaretagelse...

Læs mere

MILJØ OG GRØN VÆKSTUDVALGET. Tirsdag den 10. januar Klokken: Sted: Regionsgården, Hillerød. Mødelokale: H 5. Møde nr.

MILJØ OG GRØN VÆKSTUDVALGET. Tirsdag den 10. januar Klokken: Sted: Regionsgården, Hillerød. Mødelokale: H 5. Møde nr. DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN MILJØ OG GRØN VÆKSTUDVALGET Tirsdag den 10. januar 2012 Klokken: 17.00 19.00 Sted: Regionsgården, Hillerød Mødelokale: H 5 Møde nr. 1 Medlemmer: Lars Gardhøj Lise Rask Abbas

Læs mere

Jette Fugl, KUBIS, Mette Bechmann, CBS, Thomas Vibjerg Hansen, AUB og Jens Dam, SDU

Jette Fugl, KUBIS, Mette Bechmann, CBS, Thomas Vibjerg Hansen, AUB og Jens Dam, SDU ANSØGER KUBIS OG CBS ØKONOMISK / JURIDISK ANSVARLIG KUBIS v Hans Kristian Mikkelsen PROJEKTBESKRIVELSE OG TIDSPLAN 19. TITEL (100 tegn) Levende læring Udvikling af biblioteksfaglig digitale læringsobjekter

Læs mere

Climate adaptation in Denmarkand a groundwater dilemma

Climate adaptation in Denmarkand a groundwater dilemma Climate adaptation in Denmarkand a groundwater dilemma Rolf Johnsen www.regionmidtjylland.dk Challenges with water Denmark 10-40% Precipitation ½-1m Sea level change 5-15 % Increase in runoff 0-2 m Groundwater

Læs mere

EU s rammeprogram FP7

EU s rammeprogram FP7 EU s rammeprogram FP7 EU-tilskud til transportforskning Anders Bjerrum EU-konsulent EU-tilskud til transportforskning anders.bjerrum@fp7consult.dk 1 Disposition Oversigt over programmerne i EU s rammeprogram

Læs mere

Handlingsplan UU Overfladeindustri 2010-2011

Handlingsplan UU Overfladeindustri 2010-2011 CSH Side 1 23-04-2010 Handlingsplan UU Overfladeindustri 2010-2011 Aktiviteter Tilfredshed med faglærerkompetencer Andre internationale muligheder Oplæg om nano på Minimesse 8.april 2010 Virksomhedspraktik

Læs mere

Aichi-målene, hvad går de ud på?

Aichi-målene, hvad går de ud på? Aichi-målene, hvad går de ud på? Natur og Miljø Konferencen, Herning den 6. juni 2018 Annette Samuelsen Biodiversitetskonventionen og dens to protokoller Konventionen (CBD) Vedtaget i Rio 1992 og trådte

Læs mere

Orientering om den internationale kemikaliekonference, ICCM, den januar 2006 i Dubai. Endelige forhandlinger om en international

Orientering om den internationale kemikaliekonference, ICCM, den januar 2006 i Dubai. Endelige forhandlinger om en international Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 237 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. 7034-0122 Ref. momwe/ae Den 24. januar 2006 Orientering om den internationale kemikaliekonference, ICCM, den 4.

Læs mere

Mødet indledes med en kort rundtur på Afd. Absalon ved Pædagogisk leder Michael Larsen ca. 20 min. Vi mødes i skolens fællesrum.

Mødet indledes med en kort rundtur på Afd. Absalon ved Pædagogisk leder Michael Larsen ca. 20 min. Vi mødes i skolens fællesrum. Holbæk By Skole Skolebestyrelsen Mødet indledes med en kort rundtur på Afd. Absalon ved Pædagogisk leder Michael Larsen ca. 20 min. Vi mødes i skolens fællesrum. Skolebestyrelsen Holbæk By Skole Tidspunkt:

Læs mere

Det Lokale Beskæftigelsesråd. Referat

Det Lokale Beskæftigelsesråd. Referat Brønderslev Kommune Det Lokale Beskæftigelsesråd Referat Dato: 25. oktober 2007 Lokale: 272, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 15.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/61 Godkendelse af referat...

Læs mere

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Sagsnr.: 18/4943 RESUMÉ Indstilling: A: Tilsagn Projektpræsentation Innovationsnetværk Offshoreenergy.dk 2014-2018 - forlængelse Forretningsområde

Læs mere

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 27. februar 2015 Rådhus Allé Frederikshavn

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 27. februar 2015 Rådhus Allé Frederikshavn Tovholdergruppemøde Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark Den 27. februar 2015 Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Deltagere Ole Bendix Hjørring Kommune Michael Christensen Mariagerfjord

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde den 27. august 2014, København

Referat af bestyrelsesmøde den 27. august 2014, København Referat af bestyrelsesmøde den 27. august 2014, København Til stede: Knud Henning Andersen, Ebbe Lilliendal, Lasse Breddam, Kurt Pedersen og Anne Wieth-Knudsen (referent) Afbud: Per Fruerled, Finn Pedersen

Læs mere

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L Bestyrelsesmøde nr. 6 18. juni 2015 Kl. 16.00 19.00 Campus Helsingør, Rasmus Knudsens Vej 9, 3000 Helsingør Rundvisning fra kl. 15.15 16.00 Spisning fra kl. 19.00

Læs mere

BESTYRELSESMØDE 3.6.2014

BESTYRELSESMØDE 3.6.2014 BESTYRELSESMØDE 3.6.2014 Til stede: Birgit, Kurt, Heidi, Sara, Cathrine, Candela og Rune. 1. Valg af ordstyrer og referent 2. Meddelelser 3. LAND 4. Grønt Netværk 5. EPT 6. PLANT 7. Mobiliteter 8. Hjemmesiden

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 28.10.10 kl. 16:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Hans Barlach (C) Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Side

Læs mere

Referat. 35/13 Godkendelse af dagsorden. 36/13 Betænkning over meddelelse ang. Rek. *8/2010-Udvisning af nordiske medborgere (første og anden at-sats)

Referat. 35/13 Godkendelse af dagsorden. 36/13 Betænkning over meddelelse ang. Rek. *8/2010-Udvisning af nordiske medborgere (første og anden at-sats) Nordisk Råd Mødegruppe Medborgar- och konsumentutskottet, MK Mødetid 25. juni 2013 Mødested Flensburg Ved Stranden 18 DK-1061 København K Tel +45 3396 0400 Fax +45 3311 1870 nordisk-rad@norden.org www.norden.org

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Kære gæster, Det er med glæde, at jeg på det danske. Folketings vegne kan byde alle 200 deltagere fra de 15

Kære gæster, Det er med glæde, at jeg på det danske. Folketings vegne kan byde alle 200 deltagere fra de 15 Formandens velkomsttale ved åbningen af Østersøkonferencen på Hotel Nyborg Strand 31. august 2009 kl. 10.30 Ca. 5-6 minutter, efterfulgt af musik Efterfølgende taler er Niels Sindal Ref. 08-000894-37 Kære

Læs mere

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 24. september 2007 Lokale: Mødelokale 2, Dronninglund Rådhus Tidspunkt: 13,30-15,10 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/42 Motion

Læs mere

1. Godkendelse af referatet fra BM 18/08/15

1. Godkendelse af referatet fra BM 18/08/15 Dagsorden for møde i: Bestyrelsen for Dato for møde: 16. september 2015, kl. 13.45-16.00. For referat: Janus Pill Christensen Sted: Videokonference via LifeSize. Deltagere: Martin B. Josefsen, Bente Andersen,

Læs mere

UFM s indsats for arktisk forskning i EU. Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation

UFM s indsats for arktisk forskning i EU. Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation UFM s indsats for arktisk forskning i EU Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation Om UFM og arktisk forskning Polarsekretariatet og Forum for Arktisk Forskning Side 2 Styrelsen for Forskning

Læs mere

Norden en bæredygtig region med fokus på livslang læring

Norden en bæredygtig region med fokus på livslang læring Den danske UNESCOnationalkommission Invitation til nordisk konference Norden en bæredygtig region med fokus på livslang læring 11. november 2010, Odense, Danmark Baggrund Det danske formandskab for Nordisk

Læs mere

BESTYRELSESMØDE NR. 4/REFERAT

BESTYRELSESMØDE NR. 4/REFERAT BESTYRELSESMØDE NR. 4/REFERAT Tidspunkt : Torsdag den 1. juni 2006, kl. 16.15-18.30 Sted : Hotel Prindsen, Roskilde Tilstede : Hans Chr. Kirketerp-Møller, Janne Christensen, Ole Bjørn Petersen, Hanne Højgaard

Læs mere

1. Godkendelse af referatet fra BM 02/12/15

1. Godkendelse af referatet fra BM 02/12/15 Dagsorden for møde i: Bestyrelsen for Dato for møde: 21. januar 2016, kl. 18.30-20.30. For referat: Sted: Video - LifeSize Deltagere: Bente Andersen, Bjarne Rittig-Rasmussen, Anette Spence, Hans Stryger

Læs mere

Vejledning til Ansøgningsblanket 2017 til projektmidler fra Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram Ramme for projekterne

Vejledning til Ansøgningsblanket 2017 til projektmidler fra Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram Ramme for projekterne Vejledning til Ansøgningsblanket 2017 til projektmidler fra Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram 2015-17 Ramme for projekterne Målsætningen for det arktiske samarbejdsprogram er at give støtte

Læs mere

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. maj 2019

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. maj 2019 Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering maj 2019 Farvekoder: Grøn = indsatsen forløber planmæssigt Gul = indsatsen kræver opmærksomhed i følgegruppen/afventer afklaringer

Læs mere

92-gruppen Forum for Bæredygtig Udvikling

92-gruppen Forum for Bæredygtig Udvikling Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 328 Offentligt 92-gruppen Forum for Bæredygtig Udvikling FN s 10år for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling: Danmarks forpligtelser 92-gruppen indgår

Læs mere

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018 Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018 kl. 9.00 15.30 der er kaffe fra kl. 8.30 Dagsorden: 1. Mødets åbning 2. Dagsorden 2.1. Referat 3. Sager til behandling 3.1. KB s arbejdsform 3.1.1. Udkast

Læs mere