Vi diskuterede os frem til tre fokusområder, vi særligt ville diskutere i år. Disse var:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vi diskuterede os frem til tre fokusområder, vi særligt ville diskutere i år. Disse var:"

Transkript

1 SEKTIONEN HTX, HHX, EUX OG EUD September 2016 Årsberetning 2016 Årets gang overordnet Bestyrelsens sammensætning Kurser Udgivelser Dansk Noter Samarbejder - bl.a. uni-netværk og det nordiske samarbejde Økonomi og medlemsstatus Årets gang overordnet Ved det konstituerende møde af nuværende E-bestyrelse i januar i år aftalte vi overordnet i dette år at have ekstra fagpolitisk fokus med henvisning til Dansklærerforeningen som både en danskfaglig platform og et væsentligt fagpolisk rum i en tid, der er præget af travlhed ude på skolerne. Vi diskuterede os frem til tre fokusområder, vi særligt ville diskutere i år. Disse var: 1. Omlagt skriftlighed (i praksis og politisk set) hvordan kan man didaktisere processen? Hvordan gør vi med formativ evaluering på elevernes skriftlige arbejde? Hvordan planlægges et forløb ift. progression etc.? 2. Ny lyrik - i undervisningen (i forlængelse af Politikens pris) 3. Hvordan gør vi med den kortere og kortere forberedelsestid? Hvor kan vi bruge konceptualiseret undervisning? Kan vi bruge det? Hvordan ser danskfagets fremtid ud? Det fagpolitiske fokus blev i den grad cementeret med først regeringens reformudspil og siden den forligstekst, der nu er ved at blive udmøntet i læreplanerne. Lyrikken har vi nok fået diskuteret for lidt, de andre to fokusområder noget mere. Bestyrelsen skrev på Dansklærerforeningens hjemmeside og på vores Facebook-side en kommentar til regeringens udspil samt fik - da forligsteksten kom - hastearrangeret et DANSKLÆRERFORENINGEN CVR RATHSACKSVEJ FREDERIKSBERG C DANSKLF@DANSKLF.DK DANSKLF.DK TLF.:

2 høringsmøde i Vejle for dansklærere i hhx og htx med fagkonsulent, Lars Holst Madsen, for at skabe så gode muligheder for indflydelse som muligt for dansklærerne. Særligt har vi i bestyrelsen ift. reformen haft fokus på og kæmpet for at sikre timer nok til det skriftlige arbejde i faget. Bl.a. hvor timerne til de obligatoriske skriveforløb (jf. forligsteksten) skal komme fra, og i særdeleshed også at insistere på, at arbejdet med sprog aldrig kan adskilles fra det samlede udtryk. Vi har endvidere fokus på litteraturens rolle i danskfaget. Vi har fokus på danskfagets rolle i det nye sop (studieområdeprojekt). Vi har også fokus på nye eksamensformer. Endvidere har vi diskuteret fordele ved fx en opblødning af kravene i læreplanen for dansk i hhx. Ligesom et værkkrav på htx har været diskuteret. Sideløbende med dette arbejde har vi stadig en øget indsats for dansklærere i eux med erfaringsmøder, ligesom vi har repræsentanter i forskellige netværk - bl.a. Nordspråk, PSU og Uni-Netværk og i vores faglige tidsskrift, Dansk Noter. Side 2/9 I beretningen nedenfor uddybes bestyrelsens sammensætning og årets arbejde. Bestyrelsens sammensætning E-bestyrelsens sammensætning og områder/udvalg: - Gitte Lautrup (htx): Formand, Fællesbestyrelsen, Uni-netværket, Årskurset - Ditte Eberth Timmermann (htx): Næstformand, redaktionen i Dansk Noter, Bogudvalget - Dorthe Hedegaard Mikkelsen (htx): Uni-netværket, Nordspråk - Lise Fuur Andersen (hhx): PS (pædagogisk samarbejdsudvalg) i GL - Rikke Bjørn Jensen (hhx og htx): Bogudvalget, superbruger af Conference Manager - Lisbeth Kahr Greve (htx og eux): eux - Susanne Uhd Pedersen (htx): Præsentation af foreningen på fagdidaktisk, suppleant i PS kursus - Sejer Hansen (hhx): Bogudvalget, Uni-netværket Bestyrelsen for Dansklærerforeningens sektion for hhx, htx, eux og eud består af otte engagerede dansklærere, der laver et godt stykke frivilligt arbejde. Bestyrelsen arbejder via Fællesbestyrelsen og på repræsentantskabsmøderne tæt sammen med den øvrige forening - og er endvidere løbende i kontakt med G-bestyrelsen om konkrete fælles indsatsområder - fx årskurset. Vi mødes i hele bestyrelsen cirka fire gange årligt, men har flere mindre arbejdende udvalg, netværksmøder og til tider en livlig mailkorrespondance. Man kan se vores forskellige opgaver ovenfor. Vi har i år ikke haft et decideret kursusudvalg, men bestyrelsen diskuterer i fællesskab behov for kurser samt giver mulighed for at arrangere kurser og søge udviklingsmidler. I år har vi fx afholdt et kursus om Dansk i studieretningen og moderne dannelse på htx, og vi har endvidere et skriftlighedskursus i støbeskeen (se nedenfor). I denne bestyrelsesperiode er følgende uddannelsesretninger repræsenteret: hhx, htx og teknisk eux. Bestyrelsesperioden går til næste generalforsamling, hvor der vil være valg til bestyrelsen.

3 Bestyrelsen dækker fire ungdomsuddannelser, som vi alle gerne vil have repræsenteret i bestyrelsen. Det gør vi ikke helt nu. Vi vil derfor meget gerne oprette underudvalg og erfagrupper, der knytter sig til de enkelte ungdomsuddannelser. Dette kan læses som en opfordring! Man er altid velkommen til at tage kontakt til os. Et godt eksempel på et underudvalg er her arbejdet med eux. Lisbeth Kahr Greve har samlet en gruppe både fra merkantil og teknisk eux. Gruppen skal mødes igen i november i år med henblik på at udveksle erfaringer og finde et fælles fagpolitisk ståsted. Side 3/9 Kurser EUX Der er et stort behov hos undervisere i dansk på eux for at udveksle erfaringer. For at imødekomme dette ønske holder vi løbende møder, hvor Lars Holst Madsen også er med. Det viste sig ved sidste møde d. 8. marts 2016, at der er stor forskel på, hvordan vi arbejder på merkantil og tech. Vi kører ikke efter denne samme bekendtgørelse, og eleverne er meget forskellige på de to retninger. Vi holder vort næste møde d. 8. nov. i København på Niels Brocks. På dette erfamøde vil vi fokusere på den skriftlige del i danskfaget og hvilke forventninger vi i den forbindelse kan have til vore elever. Vi vil i den forbindelse få en folkeskolelærer, der underviser i dansk i de store klasser, til at fortælle om realistiske forventninger. Hvordan stilladserer vi for at leve op til eksamensopgaverne? Vi vil denne dag arbejde konkret med eksempler på afleveringer - og derudfra få snakket om, hvordan vi bedømmer danskopgaver. Det kan være svært at komme ud til skolerne - så spred endelig det gode budskab! Toning af dansk i studieretningerne på htx D. 3. maj afholdt vi kurset Moderne dannelse og toning af dansk i studieretningerne på htx på Aarhus Gymnasium. Kurset beskæftigede sig med, hvordan vi toner dansk i studieretningerne på htx, og hvilke dannelsesidealer vi opererer med i danskundervisningen på htx for at opnå, at vores elever lærer at forholde sig reflekterende og ansvarligt til deres omverden: medmennesker, natur og samfund, og til deres egen udvikling, som det står beskrevet i formålsparagraffen. Vi havde inviteret tre forskere, Jakob Bek-Thomsen, Stine Slot Grumsen og Mathias Clasen, og en htx-lærer til at give os forskellige vinkler på emnet. Endvidere havde vi inviteret vores fagkonsulent, Lars Holst Madsen. Kursusdagen var resultatet af et udviklingsarbejde om moderne dannelse og toning af dansk i studieretningerne på htx. Læreplansmøde med Lars Holst Madsen for htx og hhx Fredag d. 26. august afholdt Dansklærerforeningens E-sektion for hhx og htx læreplansmøde på Vejle Tekniske Gymnasium. De nugældende læreplaner for Dansk A i hhv. hhx og htx blev nærlæst, kommenteret og diskuteret, og de fremmødte undervisere kom med ønsker og input til læreplansudvalgets videre arbejde. Følgende blev vendt:

4 HHX Det diskuteredes, om afsnittet Identitet skulle omformuleres, så danskfagets berøringsflader til de samfundsvidenskabelige fag, og hermed dets potentiale for tværfaglighed inden for skoleformen, først blev nævnt, når faget selv var præsenteret. Der var overvejelser omkring at lade begrebet kreativitet erstatte af innovation. Det blev foreslået at lade den nuværende skelnen mellem henholdsvis litterære tekster og trykte og elektroniske tekster erstatte af en skelnen mellem fiktions- og faktatekster, da de fremmødte i forvejen arbejder med disse kategorier i det daglige. Der blev fremført et ønske om at løsne HHX-bekendtgørelsen lidt op, da flere oplevede det som vanskeligt at nå syv fokusområder. Side 4/9 HTX De fremmødte undervisere var enige om, at den tekstanalytiske kompetence godt må fylde mere i formålsbeskrivelsen. Der argumenteredes ligeledes for, at digital dannelse kunne henregnes til fagets formål, da danskfaget kan hjælpe de unge med at begå sig fornuftigt og tolerant i den digitale verden. Det diskuteredes, om litteraturen kunne få en større plads i læreplanen. I denne forbindelse fremførtes det synspunkt, at en læreplan med flere bindinger gør det vanskeligere for den enkelte underviser at målrette emnerne til en given klasses forudsætninger. Det debatteredes, om der skulle stilles krav om værklæsning. For begge uddannelser Mødet afsluttedes med en diskussion af, om den mundtlige eksamen skal ændres, så den i højere grad afspejler det daglige arbejde i undervisningen. Fagkonsulenten opfordrede til, at interesserede lærere tilmelder sig forsøg med nye eksamensformer, hvis sådanne fremover meldes ud fra Undervisningsministeriets side. Kommende kursus Vi har taget det første spadestik til at udvikle et kursus under den foreløbige arbejdstitel Skriftlig fremstilling og skrivehandlinger i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse og har formuleret følgende mail til Ellen Krogh: Vi sidder i dansklærerforeningens bestyrelse for E-sektionen, hvor vi skal i gang med at udvikle et kursus med fokus på skriftlig fremstilling og skrivehandlinger i overgangen fra grundskolen til ungdomsuddannelse. Vi er bekendt med, at der i de senere år har været meget fokus på området, alligevel mener vi, at der stadig er et udtalt behov for at arbejde målrettet med overgangen, især når det gælder det skriftlige arbejde. Vi mener i bestyrelsen, at den forestående gymnasiereforms fokus på styrkelsen af den skriftlige dimension af danskfaget i gymnasiet understreger vigtigheden heraf. I vores arbejde som dansklærere oplever vi ofte store udfordringer i forhold til det skriftlige arbejde. Lige fra elevernes manglende evne til at honorere opgavegenrernes krav til deres manglende grammatiske kompetencer. Tit ender diskussionerne af elevernes manglende skriftsproglige kompetencer med, at ansvaret placeres hos grundskolen, en kritik der hverken er

5 særlig konstruktiv eller retfærdig, for reelt ved mange af os ikke ret meget om, hvordan der arbejdes med skriftlighed og skrivehandlinger i grundskolen. Vi tror på, at et større og mere udbredt kendskab til hinandens undervisningspraksis vil gavne elevernes udbytte af det skriftlige arbejde. Vi forestiller os et kursus/et seminar med den foreløbige arbejdstitel Skriftlig fremstilling og skrivehandlinger i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, der kunne munde ud i materiale, der bliver tilgængeligt på EMU en eller Dansklærerforeningens hjemmeside. Vi vil invitere eksperter/forskere, der ved noget om skriftlighed på henholdsvis ungdomsuddannelserne og i grundskolen. Side 5/9 Ellen Krogh har allerede takket ja, ligesom vi har også været i kontakt med Pernille Tjellesen, som er læringskonsulent for dansk i folkeskolen og har fået et par kontakter til lærere i grundskolen. Vi arbejder videre på at finde oplægsholdere til kurset og regner med, at kurset skal løbe af stablen en gang i det nye år. Udgivelser Der er i det forgangne år kommet rigtig godt gang i bogudgivelserne. I bogpakkerne i efteråret 2015 og foråret 2016 har der bl.a. været følgende udgivelser: Lars Green Dall: Ormehuller. Naturvidenskab i dansk/essays. Marlene Ørnstrup Petersen og Ditte Eberth Timmermann: Tekstarbejde på tværs. Tekstanalyse i dansk og engelsk Marianne Stidsen: Rilkes Engle. Eksistentialismen i går i dag i morgen. Kristina Holgersen: To slags mørke Ditte Campion: Blik for køn. Kønsdiskurser, hate speech, queerteori Søren Boy Skjold: Den journalistiske fortælling August Strindberg: Frøken Julie + uv-materiale Nils Gunder Hansen & Ivy York Möller-Christensen (red.): Etik til forhandling. Litteratur - film - tv Dernæst er der udgivelser om natursyn (litteraturhistorisk), dansk og globalisering (kassette med immigrantlitteratur, orientalisme, Grønland, vidnesbyrd-litteratur), normalitetsbegreber og normer og en kontrapunktisk metodebog på trapperne i bogpakken her i efteråret, mens forårets bogpakke bl.a. vil byde på udgivelser om digital litteratur, populærvidenskabelig retorik, en ny kanon og en grammatikhåndbog. Derudover er der også udgivelser om monstre, en naturvidenskabelig lyrikbog og en udgivelse om omlagt skriftlighed på vej. Vi har i E-bestyrelsen drøftet behovet for mere elevmålrettede bogudgivelser med korte teoriafsnit og i det hele taget materiale, som kan bruges direkte i undervisningen. Derudover også ønsket om mere elevdifferentieret materiale og særudgivelser til eux. Deltagelse i PS PS er GL s Pædagogiske Samarbejdsudvalg, hvor repræsentanter fra de faglige foreninger mødes med GL (hovedbest.medlemmer og GL-medarbejdere). Der afholdes 2-3 møder om året

6 afhængig af behov. I år har der været ét møde sammen med UVM, hvor der blev samlet op på FIP-møderne, og ét møde hvor justeringen af gymnasiereformen blev drøftet. Ang. reformen er der tilsyneladende stor forskel på hvor meget de faglige foreninger er inddraget i læreplansarbejdet. GL har kontakten til ministeriet og formidler viden og erfaring om beslutningsprocessen. Side 6/9 Dansk Noter Dansk Noters fire numre i 2016 har som temaer haft Island (Tradition og natur), Omlagt, Nye genrer og til december kommer Sandheden i journalistik og medier - det årsmøde som du sidder til lige nu. Temaerne for 2017 begynder også at tage form. Vi udkommer med et nummer om Danmark som kolonimagt, et nummer om Teknologi, et nummer om Ytringsfrihed og Det forbudte og som altid med et årsmødenummer. Det er redaktionens ambition at bringe et udsnit af de tekster inden for medier, litteratur og sprog der kapsler danskfaget og fascinerer os som undervisere. Dansk Noter er et tidsskrift hvor universitetsforskning, formidling og kravet om rettidigt anvendelige tekster (typisk mandag morgen) helst skal gå hånd i hånd. For fortsat at være et tidsskrift der tiltrækker et bredt kollektiv af forfattere tilbyder Dansk Noter fagfællebedømmelse til de forfattere fra forskningsverdenen der ønsker det. Vi er meget glade for både at kunne tiltrække forfattere fra universiteterne og gymnasieverdenerne, og vi er i den lykkelige situation at vi modtager mange bidrag. Kun med et varieret udbud af artikler kan Dansk Noter rumme et udsnit af de brændende platforme som danskfaget står oprejst på. I 2016 har vi bragt en række anmeldelser idet vi har tilknyttet et korps af skarpe og læsestærke anmeldere, men vi kan sagtens være flere. Skulle du også have lyst til at blive en del af Dansk Noters anmeldelseskorps, modtager vi meget gerne din -adresse og kvitterer med en, to eller uendeligt mange af spændende danskfaglige bøger alt efter ambitionsniveau. Dette arbejde er som alt andet arbejde i Dansk Noter ulønnet og vil ikke belaste dine skatteforhold. I 2017 vil vi forsøge os med en Man kan også.. -sektion, hvor vi vil præsentere praksisnære indlæg fra undervisningen. Vi håber meget at læserne har lyst til at bidrage med eksempler, ligesom vi også stadig meget gerne modtager indlæg til vores debatsektion, Synspunkt. Mener du fx noget om reformen (og det gør du jo..), de kommende læreplaner, om litteraturens ubærlige forsvinden, om kanonen, om fremtidens danskfag, så er det (også) os du skal skrive til. I redaktionen sidder Anne Mette Finderup, Ditte Eberth Timmermann, Ivar Lærkesen, Kurt Christensen, Lisa Kaas, Birgitte Elkjær Lamb, Maja Wester, Marie Gerner-Smidt, Kristoffer Kildelund og Jette Sindbjerg Martinsen. Kurt Christensen og Lisa Kaas er billedredaktører, og på Dansk Noter sætter vi billedsiden højt og har på det seneste præsenteret så forskellige kunstnere og fotografer som Stense Andrea Lind-Valdan, islandske Erró, Morten Barker og Krass Clement. Jette Sindbjerg Martinsen repræsenterer G-bestyrelsen. Ditte Eberth Timmermann er E- bestyrelsens repræsentant. Resten af redaktionen sidder ikke i Dansklærerforeningens gymnasiebestyrelser, men indgår altså i det danskfaglige foreningsarbejde. Har andre medlemmer lyst til at bidrage til foreningens arbejde, er der plads - også i redaktionen.

7 Samarbejder Uni-netværk Der var møde på SDU den 14/ Repræsentanter fra AU og SDU deltog sammen med repræsentanter fra G- og E-sektionen i Dansklærerforeningen. Fokuspunktet var skriftlighed og overgangsudfordringer. Næste møde vil være i slutningen af feb. næste år på AU, hvor Dorthe, Julie og Gitte deltager sammen med Lars Holst Madsen. Side 7/9 Det nordiske samarbejde Nordspråk afholdt arbejdsmøde på Læreruddannelsen Zahle d. 21/ , og i april afholdtes arbejdsmøde på Lysebu, Oslo. En del medlemmer stoppede efter arbejdsmødet i november Der var derfor mange nye ansigter, som gerne vil deltage i arbejdet, hvilket er meget positivt. Der blev givet en god introduktion til Nordspråks opgaver, herunder især kursusdelen. Kurset Ung vrede i norden blev afholdt i København, maj Det nu afholdte sommerkursus i juli var på Gotland og skal evalueres til arbejdsmødet i november 2016 i København. Det kommende sommerkursus i 2017 vil være i Grønland. I E-sektionen er vi bl.a. repræsenteret i en tvær-nordisk gruppe, som skal komme med ideer til indhold til en nordisk sprog- og kulturfestival under Nordisk Sprogkoordination i september 2017 i Aarhus. Økonomi Vi har fået Dansklærerforeningens direktør Morten Stig Andersen til at redegøre for udviklingen af økonomien i vores sektion og sammenlignet med resten af foreningen. Medlemsudvikling. Pr. 31. august 2016 har Foreningen medlemmer fordelt som følger: Sektion Kategori 31. aug dec Forskel Forskel % 31. dec Forskel Forskel % G Ordinære Studerende Ledige Ægtefæller Pensionister I ALT

8 E Ordinære Ledige Pensionister Side 8/9 Ægtefæller I ALT F Ordinære Studerende Ledige Ægtefæller Pensionister Voksenundervisere I ALT L Ordinære Ledige Pensionister Ægtefæller I ALT Interessemedlemmer Total Dette er en tilbagegang i forhold til 31. december 2015 på 47 medlemmer (1 %) for hele Foreningen. Trenden har de senere år desværre været, at vi har set en vigende medlemstilgang. Dette kan f.eks. ses ved at sammenligne de aktuelle tal med niveauet i 2011, hvor der kan konstateres en tilbagegang på medlemmer (21 %) i perioden. Men baseret på de sidste par måneder af 2015 og frem til her til august 2016 er der et begrundet håb om, at medlemstallet kan stabilisere sig på små medlemmer og forhåbentligt i hvert fald fastholdes på dette niveau. E sektionen har i modsætning til Foreningen som helhed oplevet en fremgang på 12 medlemmer (4 %) i løbet af 2016, hvilket vi selvfølgelig er meget tilfredse med og glade for. For at søge at øge værdiskabelsen af et medlemskab af Dansklærerforeningen er der i samarbejde med Huset igangsat et arbejde for at definere, hvordan et nyt medlemskoncept kan

9 se ud i fremtiden. Vi glæder os meget til at se resultatet af undersøgelserne og analyserne som bl.a. indbefatter afholdelse af fokusgruppemøder og spørgeskemaundersøgelse. Side 9/9 Foreningens økonomi Den vigende medlemstilslutning har desværre også haft den konsekvens, at Foreningens indtægter fra medlemskontingenter er faldende gennem årene fra f.eks. fra kr. 3,8 mio. i 2011 til en forventet indtægt i 2016 på kr. 3,1 mio. - en forskel på kr. 0,7 mio. (19 %) på 5 år. Foreningen bruger flere penge end vi får ind gennem kontingenter og dette underskud dækkes af forlagets indtjening. Økonomien for E sektionen har udviklet sig som følger: Pr. 31. december Kr Estimat 2016 Budget 2016 Forskel Forskel % Aktuel 2015 Forskel Forskel % Kontingenter Møder og udvalg Øvrige omkostninger Tidsskrifter Medlemsaktiviteter Driftsomkostninger i alt Resultat Estimatet for hele år 2016 forventes at genere et resultat på tkr. 79, hvilket er en fremgang i forhold til budget på tkr. 43 (119 %) grundet reducerede driftsomkostninger væsentligst relateret til møder og udvalg. Det forventes også en lille øgning i kontingentindtægter. Sammenlignes med 2015 går resultatet dog tilbage med tkr. 15 (16 %). Kurser. I 2015 har Dansklærerforeningen afholdt kurser for i alt deltagere, hvilket generede en omsætning på kr. 2,2 mio. Heraf har E sektionen afholdt 2 kurser med 53 deltagere, hvilket vi er meget tilfredse med, da vi er en lille sektion. Den gennemsnitlige deltagerbetaling har udgjort kr År 2016 har er også gået godt indtil nu, hvor sektionen har afholdt 2 kurser i perioden januar til august 55 deltagere i alt. Økonomien har også udviklet sig rigtigt positivt i indeværende år. /Gitte Lautrup, formand for Dansklærerforeningens sektion for hhx, htx, eux og eud September 2016

Årsberetning 2015. I år har vi bl.a. diskuteret følgende emner:

Årsberetning 2015. I år har vi bl.a. diskuteret følgende emner: SEKTIONEN HTX, HHX, EUX OG EUD Årsberetning 2015 Status på danskfaget Bestyrelsen mødes cirka 4 gange om året, deltager i Dansklærerforeningens repræsentantskabsmøder 2 gange om året samt indgår i forskellige

Læs mere

Årsberetning E-sektionens bestyrelse 2017

Årsberetning E-sektionens bestyrelse 2017 SEKTIONEN HTX, HHX, EUX OG EUD September 2017 Årsberetning E-sektionens bestyrelse 2017 Årets gang et overordnet blik Hvilke ændringer har gymnasiereformen medført for danskfaget i erhvervsgymnasierne?

Læs mere

Årsberetning E-sektionens bestyrelse 2018

Årsberetning E-sektionens bestyrelse 2018 SEKTIONEN HTX, HHX, EUX OG EUD Oktober 2018 Årsberetning E-sektionens bestyrelse 2018 Årets gang et overordnet blik Hvad er Dansklærerforeningen E s identitet? Hvordan kan vi favne så mange uddannelser

Læs mere

Vedtægter for Dansklærerforeningen

Vedtægter for Dansklærerforeningen Vedtægter for Dansklærerforeningen I. Navn og formål 1 Dansklærerforeningens navn er Dansklærerforeningen. 2.1 Dansklærerforeningens formål er at tjene og udvikle faget dansk alle steder hvor danskundervisning

Læs mere

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / SEPTEMBER 2018

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / SEPTEMBER 2018 NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / SEPTEMBER 2018 Kære kolleger, 18.09.2018 Velkommen til det nye skoleår! Jeg vil godt starte med at sige tak til den tidligere fagkonsulent. Henning Agesen har gjort

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 11 for dansklærere på htx

Nyhedsbrev nr. 11 for dansklærere på htx Nyhedsbrev nr. 11 for dansklærere på htx August 2013 Kære danskkolleger Jeg vil starte det nye skoleår med at se et par måneder tilbage i tiden, nemlig til den skriftlige prøve i dansk A, som er hovedemnet

Læs mere

LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS

LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS Redaktion: Lis Pøhler Karen B. Braad Dorte Kamstrup Lis Madsen Ane Panfil Marianne Thrane Dansk i læreruddannelsen Indhold 5 Forord 9 Dansk i læreruddannelsen 32 Hvad er læring

Læs mere

Nyhedsbrev fra fagkonsulenten Claus Faber Timm, erhvervsret

Nyhedsbrev fra fagkonsulenten Claus Faber Timm, erhvervsret Indhold Nyt fra Fagkonsulenten... 1 Årsmødet i erhvervsretslæreforeningen... 2 FIP kursus erhvervsjura... 3 Sparring blandt kollegaer... 3 Husk... 3 Indlæg og bidrag... 4 Nyhedsbrev Emu... 4 Nyt fra Fagkonsulenten

Læs mere

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / DECEMBER 2018

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / DECEMBER 2018 NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / DECEMBER 2018 17.12.2018 Kære kolleger Hermed årets sidste nyhedsbrev. Læs bl.a. om lokale studieretninger med it-fag på B-niveau, om FIP (husk nu tilmelding) og informatik

Læs mere

Brobygningsaktiviteter starten på en erhvervsuddannelse. Nyborg Gymnasium, 7. Juni 2018

Brobygningsaktiviteter starten på en erhvervsuddannelse. Nyborg Gymnasium, 7. Juni 2018 Brobygningsaktiviteter starten på en erhvervsuddannelse Nyborg Gymnasium, 7. Juni 2018 Intro og bro Formål Temadagen vil stille skarpt på, hvordan den enkelte skole kan arbejde systematisk og kvalitetsudvikle

Læs mere

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Læreplanens intention Fagets kerne: Sprog og litteratur (og kommunikation) Teksten som eksempel (på sprogligt udtryk) eller Sproget som redskab (for at kunne

Læs mere

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / MAJ 2019

NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / MAJ 2019 NYT FRA FAGKONSULENTEN I IT-FAGENE / MAJ 2019 Kære kolleger 15.5.2019 Hermed skoleårets sidste nyhedsbrev. Læs bl.a. om nye vejledninger, efteruddannelse, erhvervsinformatik. Jeg ønsker jer en god eksamen.

Læs mere

Årsberetning september Indledning 2. Bestyrelsens sammensætning 3. Medlemsstatus 4. Bestyrelsens løbende arbejde

Årsberetning september Indledning 2. Bestyrelsens sammensætning 3. Medlemsstatus 4. Bestyrelsens løbende arbejde SEKTIONEN FOR LÆRERUDDANNELSE september 2016 Årsberetning 2016 1. Indledning 2. Bestyrelsens sammensætning 3. Medlemsstatus 4. Bestyrelsens løbende arbejde 4.1. Kurser og arrangementer 4.2. Udgivelser

Læs mere

Referat fra PS-mødet den 17. september 2014

Referat fra PS-mødet den 17. september 2014 www.gl.org Referat fra PS-mødet den 17. september 2014 Foreløbig dagsorden: 1. Endelig dagsorden 2. Referat fra sidste møde tirsdag den 8. april 2014 3. Seminar for de faglige foreningers bestyrelser marts

Læs mere

Nyhedsbrev fra fagkonsulenten Claus Faber Timm, erhvervsret

Nyhedsbrev fra fagkonsulenten Claus Faber Timm, erhvervsret Nyt fra fagkonsulenten: Fagdidaktisk kursus i erhvervsjura afviklet fra den 2. 4. oktober 2017 Nedenfor kan man se lidt fra kandidaterne. For Ulla og jeg var det spændende at se, hvordan det gik med at

Læs mere

Årsberetning 2014. Oktober 2014

Årsberetning 2014. Oktober 2014 SEKTIONEN FOR STX OG HF Oktober 2014 Årsberetning 2014 Status på dansk - vigtige diskussioner/debatemner Bestyrelsen mødes ca. en gang hver måned. Siden sidste årsmøde har dagsordenen rummet blandt andet

Læs mere

Stiftende generalforsamling for Bioteknologiundervisere i Danmark (BiD). Rødkilde Gymnasium, 20 september 2018, kl

Stiftende generalforsamling for Bioteknologiundervisere i Danmark (BiD). Rødkilde Gymnasium, 20 september 2018, kl Stiftende generalforsamling for Bioteknologiundervisere i Danmark (BiD). Rødkilde Gymnasium, 20 september 2018, kl. 16-17 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Valg af referent 3. Præsentation af styregruppen

Læs mere

Fagligt fokus i det nye idéhistorie B (2017) FIP-kursus, 11. maj 2017, IBC Kolding V/Fagkonsulenten

Fagligt fokus i det nye idéhistorie B (2017) FIP-kursus, 11. maj 2017, IBC Kolding V/Fagkonsulenten Fagligt fokus i det nye idéhistorie B (2017) FIP-kursus, 11. maj 2017, IBC Kolding V/Fagkonsulenten Sammenhænge mellem regelgrundlaget for faget: Læreplanen: Lovgrundlag: Det, som man SKAL gøre. Revideres

Læs mere

Nyt fra fagkonsulenten i psykologi, september 2012

Nyt fra fagkonsulenten i psykologi, september 2012 Nyt fra fagkonsulenten i psykologi, september 2012 Justering af vejledninger juli 2012 Der er sket nogle få ændringer af vejledningerne for psykologi C og B. Der er især på C omkring udforming af eksamensspørgsmål,

Læs mere

Referat til bestyrelsesmøde i Religionslærerforeningen

Referat til bestyrelsesmøde i Religionslærerforeningen Referat til bestyrelsesmøde i Religionslærerforeningen Fredag d. 17. Januar 2014 0. Til stede: Signe Elise Bro, Gunnar Lundsgaard, Peter Jensen, Kirsten Falkesgaard Slot og Sine Camilla Jensen. Afbud:

Læs mere

DALBO a.m.b.a. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 20. maj 2019, som blev afholdt i mødelokale på kontoret, Humlehaven 2, Aabenraa.

DALBO a.m.b.a. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 20. maj 2019, som blev afholdt i mødelokale på kontoret, Humlehaven 2, Aabenraa. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 20. maj 2019, som blev afholdt i mødelokale på kontoret, Humlehaven 2, Aabenraa. Tilstede: Der deltog 24 repræsentanter af i alt 28 mulige. Herudover

Læs mere

LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS

LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS Redaktion: Gorm Bagger Andersen Lis Pøhler Gorm Bagger Andersen Karen B. Braad Dorte Kamstrup Lis Madsen Ane Panfil Marianne Thrane Dansk i læreruddannelsen Gorm Bagger Andersen,

Læs mere

Præsentation af forsøgsprojekt (til offentliggørelse på EMU)

Præsentation af forsøgsprojekt (til offentliggørelse på EMU) Præsentation af forsøgsprojekt (til offentliggørelse på EMU) Projektets titel Projektets formål Projektets produkt(er) Deltagende institutioner Deltagende fag Start- og sluttidspunkt Kontaktperson (navn

Læs mere

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen Februar 2011 REFERAT AF GENERALFORSAMLING I FORBINDELSE MED SELSKABETS ÅRSKURSUS Fredag den 28. januar 2011, kl. 16.30 Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens

Læs mere

Årsberetning Status på dansk - vigtige diskussioner/debatemner

Årsberetning Status på dansk - vigtige diskussioner/debatemner SEKTIONEN FOR STX OG HF September 2016 Årsberetning 2016 Status på dansk - vigtige diskussioner/debatemner Gymnasiereform - debat og resultat Læreplaner fornyes Bestyrelsen 2016 en ny bestyrelse Medlemsstatus

Læs mere

Konstituerende bestyrelsesmøde lørdag d. 13. januar 2018 Dagsorden

Konstituerende bestyrelsesmøde lørdag d. 13. januar 2018 Dagsorden Konstituerende bestyrelsesmøde lørdag d. 13. januar 2018 Dagsorden 1. Den politiske situation 2. Den nye reform: Nye strategier fra Klassikerforeningen fx ift. AP og klassiske studieretninger? 3. Økonomi,

Læs mere

Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, htx, maj 2014.

Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, htx, maj 2014. Dansk A i htx Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar 2014 Kære danskkolleger, Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, htx, maj 2014. Mange efterlyser tidligere opgavesæt til brug for

Læs mere

I 2013 har vi startet to fuldt tegnet byggeøkonomhold. Det vil sige 2x 24 studerende. Der er venteliste både i Aarhus og København.

I 2013 har vi startet to fuldt tegnet byggeøkonomhold. Det vil sige 2x 24 studerende. Der er venteliste både i Aarhus og København. Årsberetning 2013-2014, for foreningen Danske Byggeøkonomer INDLEDNING: September 2014 Denne årsberetning er den første som dækker et helt år efter vi har flyttet regnskabsåret til at starte 1.juli. Overordnet

Læs mere

Med nogle ting virker det som om, at lærerne i folkeskolen og lærerne på gymnasiet er to helt forskellige steder. Det er slet ikke det samme, de

Med nogle ting virker det som om, at lærerne i folkeskolen og lærerne på gymnasiet er to helt forskellige steder. Det er slet ikke det samme, de Med nogle ting virker det som om, at lærerne i folkeskolen og lærerne på gymnasiet er to helt forskellige steder. Det er slet ikke det samme, de lægger vægt på. (gymnasieelev, 1.g) Samarbejde mellem grundskoler

Læs mere

FAGLIG UDVIKLING I PRAKSIS NYE LÆREPLANER MEDIEFAG

FAGLIG UDVIKLING I PRAKSIS NYE LÆREPLANER MEDIEFAG FAGLIG UDVIKLING I PRAKSIS NYE LÆREPLANER MEDIEFAG Odense Katedralskole 22. marts 2017 Side 1 Disposition Dagens program og formål Kort om FIP, netværksgrupper, dagens workshops, padlet og EMU Gymnasiereform:

Læs mere

Bestyrelsen for Skanderborg Odder Center for Uddannelse

Bestyrelsen for Skanderborg Odder Center for Uddannelse Referat Skanderborg den 28. september 2017 Mødeforum: Bestyrelsen for Skanderborg Odder Center for Uddannelse Dato/tid: Den 20. september 2017 kl. 16.45-18.15 Sted: Deltagere: Afbud: Referent: Hotel Ry

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere og censorer

Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere og censorer Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere og censorer Bilag til evaluering af dansk A på hhx DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Indledning Dette bilag til EVA s evaluering af dansk a på hhx indeholder i tabelform

Læs mere

Evalueringsrapport om kvaliteten af teoretisk pædagogikum 2011 til 2013.

Evalueringsrapport om kvaliteten af teoretisk pædagogikum 2011 til 2013. Den 14. marts 014 Evalueringsrapport om kvaliteten af teoretisk pædagogikum 011 til 013. I henhold til Pædagogikumbekendtgørelsen er der i relation til teoretisk pædagogikum nedsat et rådgivende udvalg,

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget, Europaudvalget, Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannels 2012-13 BUU alm. del Bilag 16, EUU alm. del Bilag 22, FIV alm. del Bilag 12 Offentligt TALEPAPIR

Læs mere

Faglig udvikling i praksis Græsk og latin

Faglig udvikling i praksis Græsk og latin Faglig udvikling i praksis Græsk og latin Fredericia Gymnasium 21. april 2016 Anne Bisgaard Vase, Fagkonsulent i græsk, latin, oldtidskundskab og almen sprogforståelse Side 1 Dagens program 09.30 10.00

Læs mere

Matematik i læreruddannelsen LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS. Redaktion: Gorm Bagger Andersen Lis Pøhler

Matematik i læreruddannelsen LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS. Redaktion: Gorm Bagger Andersen Lis Pøhler LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS Redaktion: Gorm Bagger Andersen Lis Pøhler Michael Wahl Andersen Hans Jørgen Beck Karen B. Braad Lotte Skinnebach Marianne Thrane Peter Weng Matematik i læreruddannelsen Kroghs

Læs mere

Referat af Paideias ordinære generalforsamling d

Referat af Paideias ordinære generalforsamling d Referat af Paideias ordinære generalforsamling d. 13.11.2012 Fremmøde: 13 medlemmer 1. Valg af dirigent. Berit Rød blev valgt uden modkandidater. Hanne Kristensen blev valgt som referent. 2. Bestyrelsens

Læs mere

MÅL OG RESULTATER i DIREKTØR OLE SVITS KONTRAKT For perioden den 1. januar 2017 til den 31. december 2017

MÅL OG RESULTATER i DIREKTØR OLE SVITS KONTRAKT For perioden den 1. januar 2017 til den 31. december 2017 MÅL OG RESULTATER i DIREKTØR OLE SVITS KONTRAKT For perioden den 1. januar 2017 til den 31. december 2017 Side 1 Bestyrelsens vurdering af målopfyldelse af de enkelte mål. Basisramme 2017: 1. Flere elever

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere og censorer

Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere og censorer Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere og censorer Bilag til evaluering af dansk A på htx DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Indledning Dette bilag til EVA s evaluering af dansk a på htx indeholder i tabelform

Læs mere

Krav og forventninger til anmeldere

Krav og forventninger til anmeldere Krav og forventninger til anmeldere Indhold Fra lærer til lærer... 1 Kvalitet, habilitet og troværdighed... 2 Læremidlets anvendelse... 2 It baserede læremidler... 2 Udnyttes det digitale potentiale?...

Læs mere

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx Engelskfaget i stx udvikler sig i disse år som konsekvens af sprogets stadig større udbredelse som lingua franca i den digitaliserede og

Læs mere

5. Fremlæggelse og godkendelse af estimat 2016 og budget 2017, herunder fastsættelse af kontingenter for næste år

5. Fremlæggelse og godkendelse af estimat 2016 og budget 2017, herunder fastsættelse af kontingenter for næste år Referat fra Generalforsamlingen 2016 Den 12. april 2016, kl. 16.00 Afholdt ved Messe C, Vestre Ringvej 101, 7000 Fredericia Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Regnskab til generalforsamlingens

Læs mere

IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN ARTS AARHUS UNIVERSITET

IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN ARTS AARHUS UNIVERSITET EDU It IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN au ARTS AARHUS UNIVERSITET INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 2 1. STUDENTEROPLÆG MED KOMMENTARER FRA STUDERENDE 3 2. DISKUSSION

Læs mere

Referat for bestyrelsesmøde nr. 9,

Referat for bestyrelsesmøde nr. 9, Referat for bestyrelsesmøde nr. 9, Tirsdag den 15. februar 2011 kl. 15.00-18.00 på Hilton, København Deltagere: Brian Krog Christensen, Randi Brinckmann, Nils O. Andersen, Wenche Erlien. Lene Beck Mikkelsen

Læs mere

MØDEINDKALDELSE. Skolebestyrelsesmøde. Børn og Unge - Uddannelse og Læring - Højen Skole. 19.august 2014 19.00. Personalerummet 16.30.

MØDEINDKALDELSE. Skolebestyrelsesmøde. Børn og Unge - Uddannelse og Læring - Højen Skole. 19.august 2014 19.00. Personalerummet 16.30. Emne: Skolebestyrelsesmøde Mødedato 19.august 2014 Mødested/lokale Personalerummet Mødetidspunkt kl. 16.30 Forventet sluttidspunkt kl. 19.00 Deltagere Evt. afbud bedes meddelt til Kontoret Direkte telefonnr.

Læs mere

KLF S KOMMUNIKATIONSPOLITIK

KLF S KOMMUNIKATIONSPOLITIK KLF S KOMMUNIKATIONSPOLITIK Københavns Lærerforening ønsker at sikre lettilgængelig og tidssvarende kommunikation til og fra medlemmer og omverdenen. Vores indsats skal være præget af åbenhed, professionalitet

Læs mere

Faglig udvikling i praksis it fag

Faglig udvikling i praksis it fag Faglig udvikling i praksis it fag Informatik, Informatik B merk eux, It-A, Programmering Marselisborg Gymnasium, 13. marts 2018 UVM/STUK Henning Agesen / Elisabeth Husum Side 1 Dagens program 10.00 10.15

Læs mere

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C PRØVEVEJLEDNING Dansk Niveau F, E, D og C Gældende for hold med start efter 1. januar 201 Indhold Mål... 3 Forudsætning for prøven... 3 Prøveform... 3 Prøvens tilrettelæggelse... 4 Eksaminationsgrundlag...

Læs mere

Ny skriftlighed. Gymnasiedage 30. september 2010. Ellen Krogh Syddansk Universitet

Ny skriftlighed. Gymnasiedage 30. september 2010. Ellen Krogh Syddansk Universitet Ny skriftlighed Gymnasiedage 30. september 2010 Ellen Krogh Syddansk Universitet Hvad jeg vil tale om Skriftlighed i det nye tekstsamfund Skriftlighed i fag og samspil Skriftlighed som udviklingsprojekt

Læs mere

SCT. KNUDS GYMNASIUM Læssøegade 154, 5230 Odense M. - Tlf Fax Homepage:

SCT. KNUDS GYMNASIUM Læssøegade 154, 5230 Odense M. - Tlf Fax Homepage: Rektor Odense, den 11. september 2014 Referat af møde i bestyrelsen ved Sct. Knuds Gymnasium onsdag. d 18. september 2013 kl. 16.00-18.00 Afbud fra: Kurt Houlberg, Jørgen Povlsen, Hjalte Hansen Dagsorden

Læs mere

Dagsorden. Udvalgskommissoriet til posten ansvarlig for fagpolitisk samarbejde blev diskuteret og er stadig under udarbejdelse.

Dagsorden. Udvalgskommissoriet til posten ansvarlig for fagpolitisk samarbejde blev diskuteret og er stadig under udarbejdelse. Referat fra bestyrelsesmøde i Religionslærerforeningen Sted: Århus hos Thomas (Helga Pedersens Gade 3, 2.4, 8000 Århus C) Tid og dato: 24. april 2018, kl. 11 Til stede: Thomas Thomsen (TT), Jesper Østergaard

Læs mere

Tysk begyndersprog A hhx, juni 2010

Tysk begyndersprog A hhx, juni 2010 Bilag 26 Tysk begyndersprog A hhx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, og de forskellige sider af faget betinger hinanden gensidigt.

Læs mere

Resultatlønsaftale 2010-11

Resultatlønsaftale 2010-11 Resultatlønsaftale 2010-11 Obligatoriske indsatsområder 1) Fælles skoleprojekt mere fleksibel anvendelse af kompetencerne på skolen. Det store generationsskifte i personalegruppen samt flere store udefra

Læs mere

Evaluering af studieområdet på htx. Tabelrapport

Evaluering af studieområdet på htx. Tabelrapport Evaluering af studieområdet på htx Tabelrapport Evaluering af studieområdet på htx Tabelrapport 2016 Evaluering af studieområdet på htx 2016 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt

Læs mere

Det gør også at vi til stadighed er meget optaget af at sætte Revalidering i fokus og dermed selvfølgelig også vores faggruppe.

Det gør også at vi til stadighed er meget optaget af at sætte Revalidering i fokus og dermed selvfølgelig også vores faggruppe. Formandens beregning i Revalideringsfaggruppen Generalforsamling 16.april 2015 i Odense 1. Velkommen til Generalforsamling i Revalideringsfaggruppen 2015 Mit navn er Hanne Poulsen. Som faggruppeformand

Læs mere

Målstyret undervisning Dansk udskoling

Målstyret undervisning Dansk udskoling ffm.emu.dk Målstyret undervisning Dansk udskoling 22. april 2015 Inger-Lise Lund illu@ucc.dk Forenklede Fælles Mål udskoling A Gennemgang af målhierarki ffm.emu.dk C Danskhed og national identitet Danas

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 08-09 Institution Herningsholm Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX Dansk A Benedicte

Læs mere

Årsberetning Oktober 2017

Årsberetning Oktober 2017 FOLKESKOLESEKTIONEN Oktober 2017 Årsberetning 2017 Baggrund for strategi Strategi: synlighed og kvalitet Ambassadører Hjemmeside Andre perspektiver på året DANSK Kurser og udgivelser Fagpolitiske meningsdannere

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Opfølgningsplan. hhx. Frafald Overgang til videregående uddannelse

Opfølgningsplan. hhx. Frafald Overgang til videregående uddannelse Opfølgningsplan hhx Frafald Overgang til videregående uddannelse 2015 Opfølgningsplan Analyse Frafald Skolen har konstateret, at der har været et stort frafald for de seneste 3 årgange af HHX-elever. Der

Læs mere

Dagsorden til møde i bestyrelsen ved Horsens Gymnasium mandag den 4. februar kl

Dagsorden til møde i bestyrelsen ved Horsens Gymnasium mandag den 4. februar kl Dagsorden til møde i bestyrelsen ved Horsens Gymnasium mandag den 4. februar kl. 16.00 19.00 Afbud: Helle Lindkvist Kjeldsen, Anne Marie Illum, Viggo Norn, Patrick Strunge Andersen. Arne Kjær ledte mødets

Læs mere

Litteratursiden i din undervisning

Litteratursiden i din undervisning Litteratursiden i din undervisning Hvad er Litteratursiden? Litteratursiden er bibliotekernes website om litteratur. Sitet er for alle, der vil inspireres til gode læseoplevelser, diskutere litteratur

Læs mere

1. Synlig læring og læringsledelse

1. Synlig læring og læringsledelse På Roskilde Katedralskole arbejder vi med fem overskrifter for vores strategiske indsatsområder: Synlig læring og læringsledelse Organisering af samarbejdet omkring læring og trivsel Overgange i uddannelsessystemet,

Læs mere

Nyhedsbrev om studieområdet på htx. Tema: Prøven i studieområdet

Nyhedsbrev om studieområdet på htx. Tema: Prøven i studieområdet Nyhedsbrev om studieområdet på htx Tema: Prøven i studieområdet Undervisningsministeriet Uddannelsesstyrelsen April 2011 1 Hvorfor dette nyhedsbrev? I juni 2010 kom der som bekendt en ny læreplan for studieområdet.

Læs mere

Vedrørende Kulturforståelse på de gymnasiale ungdomsuddannelser

Vedrørende Kulturforståelse på de gymnasiale ungdomsuddannelser Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 190 Offentligt Foretræde den 26. april 2016 Iben Jensen og Michael Bang Sørensen. Vedrørende Kulturforståelse Vedrørende Kulturforståelse på de

Læs mere

på, at vi kan komme meget længere, og at betydelig flere skoler og skolefolk vil kunne finde inspiration, viden og nye mødesteder ved at være med.

på, at vi kan komme meget længere, og at betydelig flere skoler og skolefolk vil kunne finde inspiration, viden og nye mødesteder ved at være med. Formandens mundtlige beretning Lilleskolernes Sammenslutnings repræsentantskab Fredag den 8. marts, 2019 På Roskilde Lille Skole ----- Lilleskolernes Sammenslutning er et fællesskab. Et fællesskab for

Læs mere

Dansk som første-, andet-, tredjesprog. Bergthóra Kristjánsdóttir Tórshavn den 11. 14.8 2014

Dansk som første-, andet-, tredjesprog. Bergthóra Kristjánsdóttir Tórshavn den 11. 14.8 2014 Dansk som første-, andet-, tredjesprog Bergthóra Kristjánsdóttir Tórshavn den 11. 14.8 2014 Dansk som andetsprog i curriculære dokumenter Hvor findes dansk som andetsprog? Hvad gør dansk som andetsprog

Læs mere

Rektors resultatlønskontrakt for 2018/19

Rektors resultatlønskontrakt for 2018/19 Rektors resultatlønskontrakt for 2018/19 Resultatlønskontrakten skal medvirke til at styrke åbenhed og gennemskuelighed på (SG) samt understøtte rektors indsats for at opnå de opstillede mål for skoleåret

Læs mere

Referat fra møde i Midtfyns Gymnasiums bestyrelse Tirsdag den 29. august 2013

Referat fra møde i Midtfyns Gymnasiums bestyrelse Tirsdag den 29. august 2013 Referat fra møde i Midtfyns Gymnasiums bestyrelse Tirsdag den 29. august 2013 Medlemmer af bestyrelsen: Svend Aage Koch-Christensen Fhv. adm. direktør Formand. Udpeget af DI Fyn Herdis Hanghøi Socialudvalgsformand

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

www.handicaphistoriskselskab.

www.handicaphistoriskselskab. www.handicaphistoriskselskab. Historisk Selskab for Handicap og Samfund www.handicaphistoriskselskab.dk Årsmøde og generalforsamling den 9. april 2011 på Kofoedsminde i Rødbyhavn Årsmøde og generalforsamling

Læs mere

Nyhedsbrev 2/6 2015 Sctknud-gym.dk Besøg os på Facebook Rektors klumme Kære læser Sommerferien nærmer sig, og den særlige eksamensstemning har indfundet sig på skolen. Vi kan se tilbage på et skoleår med

Læs mere

Projektafslutning og slutrapport. Projekt nr 5011

Projektafslutning og slutrapport. Projekt nr 5011 Projektafslutning og slutrapport Projekt nr 5011 Projektets titel: En ny skolehverdag med mere effektiv planlægning til gavn for elevernes faglige resultater og trivsel. Projektets formål: På Rybners hhx

Læs mere

Referat. Dato: Torsdag den 10. april 2014 kl til Emne: Referat fra mødet

Referat. Dato: Torsdag den 10. april 2014 kl til Emne: Referat fra mødet Referat Udvalg: PASS Dato: Torsdag den 10. april 2014 kl. 10.00 til 12.00 Emne: Referat fra mødet Tilstede: Nanna Højlund, FOA, formand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner Jette Hovedskov, Danske regioner

Læs mere

Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet

Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet FIP1819-68b d. 6. februar på Aarhus Akademi FIP 1819-68a d. 7. februar på Ørestad Gymnasium Faglig udvikling i praksis i studieretningsprojektet, 2019

Læs mere

Netværk om ny praksis

Netværk om ny praksis 7. februar 2011 Netværk om ny praksis Opfølgning på evaluering og revision af studieretningsgymnasiet I) Formål Nørresundby Gymnasium og HF, Faaborg Gymnasium og Odder Gymnasium ønsker gennem fortsat samarbejde

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo

Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo 1. Bemærkninger til referat den 12. august 2014? Nej

Læs mere

Fordeling af karakterer

Fordeling af karakterer Sammendrag af censorberetning for dansk som andetsprog D skriftlig fremstilling Maj termin 2015 Der er indgivet beretning af 26 beskikkede censorer på grundlag af 606 besvarelser Besvarelserne fordeler

Læs mere

Bestyrelsen Borupgaard Gymnasium

Bestyrelsen Borupgaard Gymnasium Bestyrelsen Borupgaard Gymnasium M ø d e r e f e r a t Dato: den 20.januar 2010 Tid: kl. 17 Sted: rektors kontor Til stede: Peter Speldt Flemming Krogh Preben Busch Michael Krautwald-Rasmussen Charlotte

Læs mere

Administration Selskabet har skiftet bank til jyske bank grundet besværlig adgang til netbanken

Administration Selskabet har skiftet bank til jyske bank grundet besværlig adgang til netbanken Beretning 24 Selskabets indtægter stammer fra institutionsmedlemsskaber. Pr. januar 25 havde selskabet følgende antal medlemmer: institutionsmedlemsskaber- store: 8, institutionsmedlemsskaber (pt. mangler

Læs mere

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Formål: Projektet Videnformidling og Dialog via nye kanaler Vi&Di, vil via konkurrencen Erfagruppe 2.0 Matchen skabe opmærksomhed på, at sociale medier

Læs mere

Opfølgningsplaner selvevaluering på Learnmark Horsens 2019

Opfølgningsplaner selvevaluering på Learnmark Horsens 2019 Opfølgningsplaner selvevaluering på Learnmark Horsens 2019 Selvevaluering med opfølgningsplaner Med afsæt i selvevaluering er der udarbejdet opfølgningsplaner, hvor indsatser er prioriteret. Selvevalueringer

Læs mere

3. Regnskab til generalforsamlingens godkendelse

3. Regnskab til generalforsamlingens godkendelse Referat fra Generalforsamlingen 2019 Den 10. april 2019, kl. 14.00 Afholdt ved DDV, Købmagergade 86, 7000 Fredericia Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Regnskab til generalforsamlingens

Læs mere

E. Fremlæggelse og godkendelse af budget, herunder fastlæggelse af kontingent.

E. Fremlæggelse og godkendelse af budget, herunder fastlæggelse af kontingent. Generalforsamling Psykiatrisk Museum/ MADHouse Middelfart Den 25. marts 2015 Referat fra den ordinære generalforsamling i Dansk Rengøringsteknisk Forening Dagsorden: A. Valg Af dirigent. B. Formandens

Læs mere

DILFs 53. generalforsamling DILF Vesterbrogade 149, København V. 27. april 2015 Referat

DILFs 53. generalforsamling DILF Vesterbrogade 149, København V. 27. april 2015 Referat DILFs 53. generalforsamling DILF Vesterbrogade 149, København V. 27. april 2015 Referat Formanden for DILF, Anders Høegh, bød velkommen til de fremmødte. 1. Valg af dirigent Bestyrelsen foreslog bestyrelsesmedlem,

Læs mere

Julearrangement med foredrag

Julearrangement med foredrag NYHEDSBREV DECEMBER 2007 Kære medlem Inden vi får set os om er det jul igen. Hver årstid har sin charme, men julen er jo noget særligt med dens stemning og glæde. Sædvanen tro inviterer Selvhjælpsgrupper

Læs mere

Formålet er at skabe et godt samarbejde med en række folkeskoler omkring overgangen til ungdomsuddannelse. Samarbejdet skal

Formålet er at skabe et godt samarbejde med en række folkeskoler omkring overgangen til ungdomsuddannelse. Samarbejdet skal Talent- og brobygningsarbejdet 2013-2014 (funktionsbeskrivelse) Projektets formål Formålet er at skabe et godt samarbejde med en række folkeskoler omkring overgangen til ungdomsuddannelse. Samarbejdet

Læs mere

Nordfyns Gymnasium Bestyrelsen Nye fællesskaber

Nordfyns Gymnasium Bestyrelsen Nye fællesskaber Nordfyns Gymnasium Bestyrelsen Nye fællesskaber områder for perioden 2019 til 2022 Formål med de strategiske fikspunkter Oversigten skal fungere som et styringsredskab for bestyrelsen Oversigten skal understøtte

Læs mere

Rektors resultatlønskontrakt for skoleåret

Rektors resultatlønskontrakt for skoleåret Rektor Tønder den 11. august 2016 Rektors resultatlønskontrakt for skoleåret 2016 2017 Formål med resultatlønskontrakten (ifølge Undervisningsministeriet) De primære formål med resultatlønskontrakten for

Læs mere

Netværksmøde Sprogvejledere Fredag 9. december 2016 Kl Dagtilbud & Skole

Netværksmøde Sprogvejledere Fredag 9. december 2016 Kl Dagtilbud & Skole Netværksmøde Sprogvejledere Fredag 9. december 2016 Kl. 9.00-11.00 Dagtilbud & Skole Dagsorden 1. Siden sidst? 2. Ny litteratur 3. Literacydag i Aarhus 1. Siden v. Betina, sidst? Anita og Gitte 4. Handleplaner

Læs mere

Tabelrapport - Anvendelsen af it på ungdomsuddannelserne

Tabelrapport - Anvendelsen af it på ungdomsuddannelserne Tabelrapport - Anvendelsen af it på ungdomsuddannelserne Tabelrapport - Anvendelsen af it på ungdomsuddannelserne 2015 Tabelrapport - Anvendelsen af it på ungdomsuddannelserne 2015 Danmarks Evalueringsinstitut

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium

Københavns åbne Gymnasium Københavns åbne Gymnasium Info om AT -Almen studieforberedelse Redaktion Nina Jensen Almen studieforberedelse Generel og overordnet beskrivelse. AT er et tværfagligt fag, hvor man undersøger en bestemt

Læs mere

Implementering af gymnasiereformen for bestyrelser

Implementering af gymnasiereformen for bestyrelser DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER Implementering af gymnasiereformen for bestyrelser 1 Indholdsfortegnelse Baggrund for reformen

Læs mere

ESB-netværket i fremtiden arbejdsområder, indsatser og perspektiver. Årsmøde i ESB-netværket 16. marts Odense

ESB-netværket i fremtiden arbejdsområder, indsatser og perspektiver. Årsmøde i ESB-netværket 16. marts Odense ESB-netværket i fremtiden arbejdsområder, indsatser og perspektiver Årsmøde i ESB-netværket 16. marts 2017 - Odense Program 10.00: Velkommen til ESB-netværkets årsmøde v/ Ebbe Schou Hargbøl, ESB-sekretariatet

Læs mere

Dagsorden til bestyrelsesmøde i UngRingsted. Mandag d. 3. dec Kl Korsevænget 16

Dagsorden til bestyrelsesmøde i UngRingsted. Mandag d. 3. dec Kl Korsevænget 16 Dagsorden til bestyrelsesmøde i UngRingsted Mandag d. 3. dec. 2018 Kl. 16.30-18.30 Korsevænget 16 Deltagere: Lisbeth Andersen (Formand), Daniel Nørhave (Næstformand), Lene Kløcker Eilertsen, Klaus Heine

Læs mere

HTX. Esnord.dk TEKNISK GYMNASIUM CAMPUS HELSINGØR EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS

HTX. Esnord.dk TEKNISK GYMNASIUM CAMPUS HELSINGØR EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS HTX TEKNISK GYMNASIUM CAMPUS HELSINGØR HTX handler ikke bare om at læse en masse teori, det handler også om at bruge teorien til at skabe et produkt. Signe Blomsterberg, HTX 3B Esnord.dk EUD EUX HG HHX

Læs mere

Faglig udvikling i praksis Dansk A i hhx - den nye læreplan

Faglig udvikling i praksis Dansk A i hhx - den nye læreplan Faglig udvikling i praksis Dansk A i hhx - den nye læreplan Roskilde Handelsskole d. 14. marts 2017 IBC, Kolding d. 15. marts 2017 Program: 10.00 10.45 Den nye læreplan for Dansk A ved fagkonsulent Lars

Læs mere

Udviklingsprojekter om skriftlighed

Udviklingsprojekter om skriftlighed \\filsrv\bentek$ Udviklingsprojekter om skriftlighed Opstartsmøde 28. februar 2011 Bente Kristiansen Skrivekonsulent, ph.d. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet Formålet med dagen Etablere

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af mål og centrale kundskabs- og færdighedsområder for læreruddannelsens fag. 18. august 2006 Sags nr.: 003.702.

Kommissorium for udarbejdelse af mål og centrale kundskabs- og færdighedsområder for læreruddannelsens fag. 18. august 2006 Sags nr.: 003.702. Afdelingen for videregående uddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Kommissorium for udarbejdelse af mål og centrale

Læs mere

Kort nyt Skriftlig eksamen sommer 2016 (htx og stx) Bioteknologi A Lidt om gymnasieforliget

Kort nyt Skriftlig eksamen sommer 2016 (htx og stx) Bioteknologi A Lidt om gymnasieforliget Kort nyt Skriftlig eksamen sommer 2016 (htx og stx) Bioteknologi A Lidt om gymnasieforliget 1 Kort nyt Fip-kurser i foråret Møder vil blandt andet have fokus på læreplanerne typisk kl. 10-16 Annonceres

Læs mere