Det er os, der har fingrene i dejen - om medarbejderdreven innovation i team (MIT)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det er os, der har fingrene i dejen - om medarbejderdreven innovation i team (MIT)"

Transkript

1 1 Det er os, der har fingrene i dejen - om medarbejderdreven innovation i team (MIT) Medarbejdere og ledere i Borgerservice i Silkeborg, Marianne Kristiansen og Jørgen Bloch-Poulsen HK Kommunalbladet Sammen med 70 medarbejdere og 3 ledere i Borgerservice i Silkeborg Kommune (BS) har vi i perioden gennemført et projekt, Medarbejderdreven Innovation i Team (MIT). Det er finansieret af Rådet for Teknologi og Innovation under Videnskabsministeriet samt Ernst B. Sunds fond. Medarbejderdreven innovation et eksempel I Team Skat og Pas arbejder tre medarbejdere med pas og kørekort. Tidligere skulle de sidde både i Front og Bagland. Det betød, at de skulle løbe frem og tilbage. De foreslog derfor, at de kunne sidde samlet i Front, så de slap for at spilde tid. De fik også organiseret, at kørelærerne fik en skranke for sig selv, så de kunne gå uden om nummersystemet og ringe på medarbejdernes direkte numre. Kørelærerne er glade for ordningen. Kollegerne i BS bliver ikke forstyrret længere. Der er kommet ro i teamet, fordi de nu ved, hvad de skal lave. Den ny organisering er således til gavn for alle, fortæller Karen Overgaard Pedersen fra Team Skat og Pas. Den ny ordning er en medarbejderdreven innovation. Det definerer vi som en ny fælles rutine, som er foreslået af medarbejderne, og som skaber bedre service for borgerne/brugerne, en mere hensigtsmæssig arbejdsorganisering og en bedre arbejdslivskvalitet bl.a. bedre trivsel i teamet. Tre medarbejdere i BS Ud over Karen er der i denne artikel interviews med Henriette Bang og Lise Sloth fra Team Børn, der dækker barsel og familieydelser. Henriette arbejder til daglig med barselsdagpenge og overlapper på familieydelser, er IT-koordinator og elevansvarlig. Hun fortæller sin elev, at hun også selv lærer nye ting hver dag, og at hun spørger ældre såvel som yngre kolleger om hjælp, da hun altid får et venligt og brugbart svar fra dem. Lise arbejder med familieydelser og overlapning på barselsdagpenge. Før kommunesammenlægningen arbejdede hun lige som Henriette i Gjern Kommune. Her var arbejdsområdet kontanthjælp. Lise nævner, at tiden er til store forandringer, og at hun også selv er indstillet på, at der skal forandring til. Hun fortæller, at hun siden hun kom til BS:

2 2 har fået et indblik i, at det at arbejde i teams er en helt anden arbejdsgang, end mange tidligere har været vant til. Nu er jeg kommet et sted hen, hvor der er flere unge og flere elever. Jeg har aldrig tænkt over generationsforskelle som nu. De unge er opvokset i en elektronisk tid og har en helt anden indgangsvinkel til tingene, hvor vi ældre naturligt nok har mere faglig viden og erfaring. En kombination af dette, er jeg overbevist om, giver et godt resultat. Ud over Karen, Henriette og Lise er der også udsagn fra Kirsten Høyer, leder for Team Skat og Pas og Tina Villumsen, leder for Team Børn. Forandring fra neden Grundtanken i projektet er, at alle medarbejdere, der har fingrene i dejen, som Henriette siger, ved, hvordan brødet skal bages, dvs. har nogle gode forslag til forbedringer. Princippet er, at alle medarbejderne kommer med forslag, da innovation ikke kun skabes i den såkaldte kreative klasse eller af dem, der er ansat i store virksomheders udviklingsafdelinger. I projektet har vi prøvet at få disse ideer frem ved at lave nogle særlige helikopterteammøder, hvor medarbejderne i et team havde tid til at gennemføre dialoger. Det er samtaler, hvor alle lægger hjernerne i blød sammen for at skabe nogle endnu bedre rutiner. BS i Silkeborg Kommune har gjort nogle vigtige erfaringer. Vi håber, de kan inspirere andre, der skal i gang med innovations- eller udviklingsprojekter, så de ikke bliver forandringsramte. Vi har sammenfattet fire bud på, hvilke betingelser der skal være til stede for vellykket medarbejderdreven innovation i team. Der skal være overskud og ro på i organisationen Alle team understreger, at betingelsen for at gå ind i udviklingsprocesser er, at der er en rimelig fast struktur og ro i organisationen. Som Lise siger: Det har simpelthen været de hårdeste år i min tilværelse på arbejdsmarkedet. Jeg synes, det helbredsmæssigt har kunnet mærkes. Jeg tænker her på de mange organisatoriske forandringer. Et godt samvær med kollegaerne har heldigvis påvirket i positiv retning, Jeg har skiftet fra en meget lille til en stor kommune. Fra at arbejde individuelt med stor personlig kompetence til at arbejde i team, og så har jeg skiftet arbejdsområde. Jeg er til forandring... men der skal være en rød tråd. Den synes jeg har været svært at se... Så det med at få ro og overskud, som vi er ved at få nu, det er faktisk vigtigt. Trives du og har lidt overskud, så får du også helt automatisk mere energi og glæde. Jeg synes, det var et uheldigt tidspunkt MIT-processen startede. Jeg oplevede, de fleste var mættet af forandring, og det var lidt ærgerligt. Henriette tilføjer om MIT-processen, der kom lige i kølvandet på andre organisationsudviklingsprocesser:

3 3 Vi skulle have startet op senere Der skal være overskud i organisationen for at få det bedste ud af sådan nogle processer. I dag synes betingelserne for MIT at være til stede, fordi der er kommet ro på i organisationen som Henriette siger. Medarbejderne skal kunne lære hinanden at kende både fagligt og socialt Karen fra Team Skat & Pas slettes fortæller, at de i dag kender hinandens opgaver i hele teamet og også har fået det bedre socialt: Vi er blevet gode til at snakke sammen i hele teamet og finde løsninger på fælles problemer som f.eks. pasning af telefon, vagtplaner og tage hinandens vagter, hvis det går helt galt. Henriette fra Team Børn ser ud til at dele denne opfattelse. Hun nævner f.eks., at der er kommet nye arbejdsgange i teamet. De hjælper hinanden på et andet fagområde og dækker for hinanden på tværs i frokostpausen. Lise fra samme team fremhæver: Vi er gode til at spørge om hjælp og så også prøve at lære noget ved en ekspedition. Dér føler jeg, at vi er ved at mærke, at vi er et team. Det uddyber Karen: I dag foregår kompetenceudviklingen i små klynger inden for teamet. Det er en fordel, fordi man husker det, man lærer, fordi man selv prøver f.eks. at lave pas. Viden bliver brugt nu. Det er en fordel, ellers bliver den glemt. Nu oplæres medarbejdere kun på fagområder, som de også betjener borgerne på, i stedet for at udvikle kompetencer som ikke bruges i praksis. Det at kende hinanden og hjælpe hinanden giver øget arbejdsglæde og overskud og fremmer MIT. Det er vigtigt, at ledelsen lytter, begrunder og giver rum At lytte og tage ansvar går begge veje. Som Kirsten, der er teamleder, siger: Mange gange har jeg også følt på møder, at medarbejderne kiggede på mig for, at jeg traf en beslutning. Hvor jeg nu er begyndt at kaste bolden lidt mere tilbage. Hvordan kan vi i fællesskab finde en løsning på det her? Hun bakkes op af sin kollega, Tina, der tilføjer: Jeg arbejder hele tiden med at stille åbne spørgsmål til folk og få dem til at reflektere Jeg synes, det er utrolig vigtigt, at de selv finder svarene. Jeg er

4 4 jo ikke ansat som leder til at være klogere end dem. Tit er det jo nogen ting, der vedrører deres egen hverdag, og jeg tror, de får en bedre hverdag, hvis de selv har indflydelse på den. De skal selv være med til at finde svarene på udfordringerne. Dette passer åbenbart som fod i hose til et medarbejder-ønske, som Henriette udtrykker således: MIT har medført, at teamet i dag selv kan tage nogle beslutninger. Ledelsen lytter mere til os i dag. Det er os, der sidder med fingrene i dejen og har erfaringer og kompetencer; dem lytter ledelsen mere til nu. Vi har derfor fået mere frihed som team. Det er også blevet mere åbent, så vi i dag selv kan træffe nogle beslutninger Vores leder bakker op omkring vores beslutninger: Lad os prøve det Samarbejdet med ledelsen har været den største positive forandring. Generelt synes holdningen at være, at medarbejderne bør høres, og det skal begrundes, hvis ledelsen beslutter sig i anden retning. Det skal være bæredygtigt Undervejs har vi udviklet og afprøvet nye måder at kommunikere og organisere møder på. Bæredygtig betyder, at teamene selv skal kunne fortsætte med de nye måder, som de finder fornuftige. Henriette nævner, at de i hendes team fortsætter processen ved at spørge, når de er ved at drukne: Hvorfor gør vi som vi gør? Hvad er problemet? Hvad kan vi gøre? Effekten er, som hun siger: Vi bliver mere glade. På MIT-møderne har vi ofte opdelt teamet i for- og imod-grupper, når et bestemt forslag skulle drøftes. Det synes at kunne fortsætte i Lises team. Hun siger: Vi er blevet delt op på møder og blevet tvunget til at forholde os til, hvad er det gode og hvad er det mindre gode, fordele og ulemper. Så er vi kommet ud i de små grupper med 3 stykker. Det synes jeg var en god måde. Det har vi også brugt efterfølgende en enkelt gang i vores team. Det sidder i folk, at det kan vi gøre. Der er nogen, der bedre kan få det sagt, hvis der kun er nogle få. Og så er det legalt, fordi det bliver præsenteret som en fælles ting. Forandringsramt eller innovativ? Regeringen ønsker, at private såvel som offentlige organisationer i Danmark skal være blandt verdens mest innovative. Ofte læser vi om, at organisationsændringer skyller ind over den offentlige sektor; at ledelser præsenterer ændringer uden tilstrækkelig argumentation/information; at medarbejdere er forandringsramte.

5 5 Vores erfaringer peger på, at medarbejderdreven innovation handler om at gå en anden vej, hvor der er en vis kontinuitet og ro i organisationen; hvor medarbejderne har tid til at lære teamkolleger at kende både fagligt og socialt; hvor ledelsen lytter, begrunder og giver rum; og hvor man fastholder og videreudvikler de gode rutiner, inden man kaster sig ud i den næste organisationsændring. Medarbejdere og ledere i Borgerservice i Silkeborg Kommune i samarbejde med Marianne Kristiansen, lektor, Ph.D. Aalborg Universitet og Jørgen Bloch-Poulsen, ekstern lektor, mag. art. Københavns Universitet.

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

HR-STRATEGI TRIVSELSMÅLINGER. Metoder. Forslag til metoder

HR-STRATEGI TRIVSELSMÅLINGER. Metoder. Forslag til metoder Metoder Forslag til metoder Refleksion over værdierne i politikken for attraktiv arbejdsplads 10 livgivende faktorer Japansk konsensusmetode Associations-metode AI (Appreciative Inquiry) - byg fremtiden

Læs mere

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen.

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Spørgeguide til telefon interview med Kirsten Christensen d. 23/2 2012 Formål: At skabe et overblik og en forståelse

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger?

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Pjecen kan fås hos: Socialt Udviklingscenter SUS Nørre Farimagsgade 13 1364 København K Tlf.: 33 93 44 50 www.sus.dk Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Rundt om

Læs mere

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

Mindfulness hos familierådgivningen i Ikast Brande kommune - 20 socialrådgivere og 5 HK - Hanne Nørskov er leder af Familierådgivningen. Indhold.

Mindfulness hos familierådgivningen i Ikast Brande kommune - 20 socialrådgivere og 5 HK - Hanne Nørskov er leder af Familierådgivningen. Indhold. Mindfulness hos familierådgivningen i Ikast Brande kommune - 20 socialrådgivere og 5 HK - Hanne Nørskov er leder af Familierådgivningen Indhold. 1. Indledning v. Hanne Nørskov 2. Målinger opsummeret 3.

Læs mere

fra ungdommens røde kors eller besøgsvennerne der bruger deres fritid på at være noget for andre.

fra ungdommens røde kors eller besøgsvennerne der bruger deres fritid på at være noget for andre. Differens Dec. 08 Personligt engagement gør en forskel Af Torben Møller-Hansen, direktør i Foreningen Nydansker Tema: CORPORATE VOLUNTEERING Integration som frynsegode Det betaler sig at lade medarbejderne

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

- Et brugerdrevent innovationsprojekt

- Et brugerdrevent innovationsprojekt - Et brugerdrevent innovationsprojekt Viden om demens i hjemmet Hands-on erfaringer er bedre end 100 PowerPointslides Vi vil gerne være med! En øjenåbner for demens koordinatoren Deltagere og partnere

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

Virtuelt møderum for at øge medindflydelsen på bostedet Cassiopeia

Virtuelt møderum for at øge medindflydelsen på bostedet Cassiopeia Virtuelt møderum for at øge medindflydelsen på bostedet Cassiopeia Rapport 1 Bostedet Cassiopeia i Brønderslev Kommune var en af de fem kommunale arbejdspladser, der i 2011 fik økonomisk støtte til et

Læs mere

Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads. For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge

Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads. For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge Indholdsfortegnelse Forord 3 Indledning 4 Arbebjdet skal organiseres målrettet

Læs mere

Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt

Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt August 2012 Enheden for Brugerundersøgelser Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt Man ved, at de er lidt utilfredse, og når man

Læs mere

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle Forældresamarbejde Forældresamarbejde er 1 af de 6 indsatser, som projektet Læring for alle afprøver i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem et intensivt læringsforløb og skolens almene del.

Læs mere

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvad det er der betyder noget

Læs mere

Forord... 2. Hvad menes der med dokumentation?... 3. Antal informanter i undersøgelsen:... 3. Metodevalg... 3. Undersøgelsesspørgsmål...

Forord... 2. Hvad menes der med dokumentation?... 3. Antal informanter i undersøgelsen:... 3. Metodevalg... 3. Undersøgelsesspørgsmål... Udarbejdet af Lea Pedersen, Udviklingsafdelingen Socialt Rehabiliteringscenter august 2012 Indholdsfortegnelse Forord... 2 Hvad menes der med dokumentation?... 3 Antal informanter i undersøgelsen:... 3

Læs mere

Mit eventyr med Diplomuddannelsen

Mit eventyr med Diplomuddannelsen Mit eventyr med Diplomuddannelsen Oplæg til HK konferencen d. 24. 25. september 2009 i Fåborg Jeg vil starte med kort at præsentere mig selv. Jeg hedder Maria Bagge Nielsen, jeg er 36 år, gift og har to

Læs mere

Social Rapport 2006. Balancering af gensidige forventninger

Social Rapport 2006. Balancering af gensidige forventninger Social Rapport 2006 Balancering af gensidige forventninger Indholdsfortegnelse Læsevejledning Kære medarbejdere side 3 Udvidelse og fastholdelse af arbejdsstyrken Kapacitetsudvikling og affødte aktiviteter

Læs mere

EFFEKTER AF DEN OFFENTLIGE LEDERUDDANNELSE I PRAKSIS ØSTJYSK LEDELSESAKADEMI

EFFEKTER AF DEN OFFENTLIGE LEDERUDDANNELSE I PRAKSIS ØSTJYSK LEDELSESAKADEMI EFFEKTER AF DEN OFFENTLIGE LEDERUDDANNELSE I PRAKSIS ØSTJYSK LEDELSESAKADEMI 1 Indhold Indhold... 2 1 Indledning... 3 2 Hovedkonklusioner... 3 DEL 1... 4 3 Effekterne af DOL i praksis... 4 3.1 Lederen

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere