Information til forældre om astma

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Information til forældre om astma"

Transkript

1 Information til forældre om astma Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne omkring luftrørene. De hævede slimhinder er fyldt med betændelsesceller, som udskiller signalstoffer, der udløser og vedligeholder irritationen. Tilstedeværelsen af disse betændelsesceller er en af astmaens gåder. De irriterede slimhinder er følsomme og reagerer med øget irritation, hævelse og slimdannelse ved forskellige påvirkninger. Kramperne i bronkiemuskulaturen skyldes ligeledes de irriterende signalstoffer i slimhinden. Det vigtigste i behandlingen af astma er derfor at dæmpe eller fjerne betændelsestilstanden. Astma er en anfaldssygdom. Det betyder, at symptomerne udløses eller forværres, når luftrørene bliver påvirket af noget, der forværrer irritationstilstanden. Hvordan viser astma sig? De typiske symptomer på astma er hoste, øget slimdannelse i luftrørene samt besværet og evt. hvæsende vejrtrækning, som ofte forværres ved fysisk aktivitet og/eller om natten. Barnet kan desuden være alment påvirket med træthed, uoplagthed, dårligt humør, psykisk sarthed og nedsat appetit samt specielt hos små børn tendens til hyppigt tilbagevendende forkølelser og andre infektionssygdomme. Risikofaktorer til astma For alle aldersgrupper gælder, at arv fra forældrene ofte spiller en stor rolle. Det betyder, at risikoen for at udvikle astma er større, hvis en eller begge forældre har eller har haft astma og/eller allergisk sygdom. Småbørnsastma (0-5-årsalderen): De vigtigste udløsende og vedligeholdende faktorer i denne aldersgruppe er virusinfektioner i luftvejene f.eks. almindelig forkølelse samt passiv rygning. Astma hos børn over 5 år: I denne aldersgruppe er allergi en hyppig udløsende og vedligeholdende årsag til astma. Der kan f.eks. være tale om allergi over for husstøvmider, pelsdyr, pollen og skimmelsvampe. Desuden kan astma udløses og vedligeholdes af uspecifikke faktorer som f.eks. røg, fugt, tør luft samt generende lugte og dampe.

2 Anstrengelsesudløst astma: Mange børn med astma har såkaldt anstrengelsesudløst astma, som er en tilstand, hvor anstrengelse i sig selv udløser astma, fordi de følsomme og hyperreaktive slimhinder i luftvejene hos personen med astma irriteres af den hurtige vejrtrækning under anstrengelse. Fremtidsudsigterne ved astma: De fleste småbørn med primært infektionsudløst astma også kaldet astmatisk bronkitis vokser fra deres astma i løbet af småbarns- eller børnehavealderen. Nogle vokser fra deres astma senere i barndommen eller ungdommen. Andre får diagnosticeret astma senere i barndommen eller ungdommen. Allergi hos barnet eller astma og/eller allergi hos forældrene øger risikoen for vedvarende astma. Hvordan stilles diagnosen astma? Små børn (< ca. 5 år) Hos små børn stilles diagnosen ud fra forældrenes beskrivelse af symptomerne, suppleret med svarene på mere detaljerede spørgsmål fra lægen. Desuden foretages en almindelig lægeundersøgelse med bl.a. stetoskopi af hjerte og lunger. De fleste børn med tilbagevendende astmaanfald har ingen symptomer, når de undersøges hos lægen. Kun ved et svært astmaanfald kan unormale vejrtrækningslyde høres, når lægen lytter til barnets lunger med stetoskopet. Når lægen vurderer, at diagnosen er sandsynlig, kan denne bekræftes endeligt ved, at behandling med astmamedicin hjælper. Større børn (> ca. 5-6 år) Større børn kan som regel medvirke til en egentlig lungefunktionsundersøgelse. Det er en undersøgelse, hvor barnet skal puste kraftigt ind i et rør med udstyr, som måler luftmængden og luftstrømshastigheden ved kraftig udånding. Herved kan lungernes og luftrørenes funktion vurderes. I nogle tilfælde gives luftvejsudvidende/muskelafslappende medicin efter første undersøgelse og undersøgelsen gentages efter minutter. Hvis medicinen medfører markant forbedring af resultatet, kan det bekræfte mistanken om astma. Anstrengelsesudløst astma kan hos større børn diagnosticeres ved en løbetest. Ved denne undersøgelse skal barnet løbe på et løbebånd i 6-8 minutter med høj puls. Der foretages lungefunktionsundersøgelse før og gentagne gange efter løbeturen, hvorved det kan måles, om anstrengelsen udløser en astmatisk reaktion i luftrørene.

3 Hvordan behandles astma? Målet med medicinsk behandling af astma er at barnet får færre astmaanfald eller helt undgår disse, får færre, mildere og mindre langvarige infektionsepisoder samt at barnet er veltilpas i hverdagen og ikke er hæmmet i sin fysiske udfoldelse og udvikling generelt. En effektiv behandling af astma består af to typer medicin: Muskelafslappende medicin, som får kramperne i musklerne omkring luftrørene til at ophøre. Denne medicin virker hurtigt og kortvarigt (3-4 timer) og anvendes efter behov til at lindre barnets symptomer, når de opstår. Nogle børn med mild astma kan nøjes med denne type medicin i perioder med symptomer. Denne type af medicin gives altid som inhalation. Forebyggende medicin, som skal gives hver dag. Denne type medicin dæmper betændelsen/irritationen i slimhinden og stabiliserer denne, så den bliver mindre følsom for de forskellige typer af påvirkning, som er beskrevet ovenfor. Behandlingen med forebyggende medicin tilstræbes at virke så godt, at barnet kun undtagelsesvist får astmasymptomer med behov for muskelafslappende medicin. Der findes 2 forskellige typer forebyggende medicin, som kan bruges hver for sig eller i kombination o Inhalation med binyrebakhormon, som dæmper betændelsesprocessen/ irritationstilstanden i luftrørene generelt. Dette er en effektiv behandling til langt de fleste og gives i de fleste tilfælde som førstevalgsbehandling. o Tabletbehandling med et stof (Montelukast), som blokerer virkningen af et af de vigtige signalstoffer (leukotriener), som udskilles af betændelsescellerne i luftrøret. Denne type o behandling er meget effektiv hos nogle, mens den hos et mindretal ikke har nogen virkning. o Enkelte børn har behov for supplement af den daglige behandling med muskelafslappende medicin. Til fast daglig anvendelse gives denne i en form, der har en forlænget virkningsvarighed på ca. 12 timer. Huskeregel: Fast forebyggende inhalationsmedicin leveres i en beholder, som er enten brun, orange eller rød. Muskelafslappende medicin, som anvendes ved behov, leveres i en beholder, som er blå. Muskelafslappende medicin med lang virkningsvarighed leveres i en beholder, som er grøn. Beholdere med en kombination af fast forebyggende inhalationsmedicin og muskelafslappende medicin med lang virkningsvarighed er typisk enten lilla, pink eller postkasserøde.

4 Bivirkninger I almindelige doser har ingen af de ovennævnte behandlinger nogen alvorlig bivirkninger. Muskelafslappende medicin: Den muskelafslappende medicin får pulsen til at stige en smule, hvilket man sædvanligvis ikke kan mærke. Enkelte børn oplever at de kommer til at ryste lidt på hænderne. Ingen af disse bivirkninger er farlige og forsvinder hurtigt. Inhaleret binyrebarkhormon: I de almindelig doser er den eneste almindelige bivirkning til inhaleret binyrebarkhormon en lille risiko for væksthæmning, som gennemsnitligt svarer til, at barnet vil opnå en voksenhøjde på omkring en centimeter mindre end ellers, hvis barnet behandles gennem mange år. Et meget lille mindretal af børn oplever dårligt humør, som kan nødvendiggøre ophør med behandlingen. Endelig er der en lille risiko for svamp i mund og svælg, hvis man glemmer at skylle munden eller børste tænder efter inhalation af medicinen. Montelukast: Enkelte børn oplever lette bivirkninger ved behandling med Montelukast i form af kvalme, ondt i maven og utilpashed. Disse symptomer er ikke farlige, men kan nødvendiggøre ophør med behandlingen. De forsvinder, når behandlingen stoppes. Herudover skal man generelt være opmærksom på, at alle slags medicin kan have forskellige bivirkninger, som er sjældne og derfor ikke kan beskrives detaljeret her. Man skal derfor kontakte lægen, hvis barnet får symptomer, det ikke har haft før, kort tid efter at en behandling er startet. Opfølgning: Når behandling er iværksat, aftales efter behov kontrolbesøg hos lægen eller sygeplejersken med henblik på at kontrollere effekten af behandlingen og justere denne, hvis virkningen ikke er tilfredsstillende. Det vurderes også, om barnet kan holde pause med medicinen i en periode eller om barnet evt. skal prøve at holde op med behandlingen for at se, om den fortsat er nødvendig eller ej. I perioder, hvor det går godt, ses barnet som regel i klinikken 2-3 gange om året. Hvis der er spørgsmål til sygdommen eller behandlingen mellem kontrolbesøgene, er I velkommen til at kontakte lægen eller sygeplejersken telefonisk inden for de faste telefontider eller per mail via Lægevejen.dk.

5 Behandlingsplan for astma/astmatisk bronkitis Barnets navn og CPR-nummer (label): Fast forebyggende medicin, som skal tages hver dag: Symptomlindrende medicin, som kan tages efter behov, altså ved astmasymptomer i form af hoste og/eller vejrtrækningsbesvær eller før anstrengelse: Ved spørgsmål er I velkommen til at kontakte os via Lægevejen.dk eller telefonisk i telefontiden mandag til torsdag kl (læge) eller (sygeplejerske).

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma Information til forældre om astma Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne omkring luftrørene. De hævede slimhinder

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere Idræt og Astma Information til trænere og idrætslærere Hvorfor skal børn og unge med astma træne? Astma Du møder mange, der har astma Som underviser i idræt kan du ikke undgå at møde børn med astma. 7%

Læs mere

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen ALLERGI...5 UDVIKLING AF ALLERGI...5 SYMPTOMER...5 ÅRSAGER...5 UNDERSØGELSE...6 INDEKLIMA...7 HUSSTØVMIDER...7 PELSDYR...8 SKIMMELSVAMPE...8 POLLEN...8 POLLEN...9

Læs mere

KOL-bogen. En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening. www.lunge.dk. Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1

KOL-bogen. En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening. www.lunge.dk. Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1 KOL-bogen En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1 Indholdsfortegnelse Hvad er KOL?.........................................................................................

Læs mere

Læs denne pjece, hvis dit barn netop har haft feberkramper.

Læs denne pjece, hvis dit barn netop har haft feberkramper. Feberkramper 1 Feberkramper er forfattet af Finn Ursin Knudsen, overlæge, dr.med., og opdateret af Peter Uldall, professor, dr.med., Rigshospitalets børneafdeling og udgivet af Dansk Epilepsiforening med

Læs mere

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve Høfeber Denne brochure handler om allergi over for pollen, krydsreaktioner med fødevarer, og hvad du selv kan gøre for at undgå det, du er allergisk over for. Men også om, hvordan du behandler din høfeber

Læs mere

Lindring og lettelse ved forkølelse

Lindring og lettelse ved forkølelse Lindring og lettelse ved forkølelse Stoppet næse? Stoppet næse hos det lille barn? Forkølelsessår? Slip af med den stoppede næse og få luft igen! Forkølelse med stoppet næse... Hvad er forkølelse?... 4

Læs mere

Alfa-1-bogen Udgivet af Danmarks Lungeforening i anledning af Alfa-1 Foreningens 10 års jubilæum oktober 2005

Alfa-1-bogen Udgivet af Danmarks Lungeforening i anledning af Alfa-1 Foreningens 10 års jubilæum oktober 2005 Alfa-1-bogen Udgivet af Danmarks Lungeforening i anledning af Alfa-1 Foreningens 10 års jubilæum oktober 2005 Alfa-1 bogen er udarbejdet af projektsygeplejerske Marianne Hestad, projektsygeplejerske Svenja

Læs mere

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Hvad er allergi i øjne og næse? Ved allergi i øjne og næse sker der en allergisk reaktion i øjets og næsens

Læs mere

BØRNESYGDOMME. - en håndbog

BØRNESYGDOMME. - en håndbog BØRNESYGDOMME - en håndbog Tekst: Hill & Knowlton A/S Redaktion: Ansvarshavende redaktør Henrik Schrøder, dr.med., speciallæge i pædiatri, overlæge ved Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. I pjecen har vi samlet de vigtigste informationer om strålebehandling

Læs mere

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose 2 SYMPTOMER OG DIAGNOSE Hvad er overfølsomhed over for mad? 4 Hvor mange er overfølsomme? 6 Kan fødevareallergi forebygges? 7 Symptomer 8 Hvilke fødevarer

Læs mere

Små vaskulitter. GPA/Wegeners granulomatose, MPA og Churg-Strauss syndrom

Små vaskulitter. GPA/Wegeners granulomatose, MPA og Churg-Strauss syndrom Små vaskulitter GPA/Wegeners granulomatose, MPA og Churg-Strauss syndrom Små vaskulitter GPA/Wegeners granulomatose, MPA og Churg-Strauss syndrom Vaskulitis er en stor sygdomsgruppe, som har det fælles,

Læs mere

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende Allergivaccination Allergivaccination Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergivaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere om

Læs mere

Hvad er symptomerne på kræft i struben?

Hvad er symptomerne på kræft i struben? Kræft i struben Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på strubekræft? 4 Hvilke undersøgelser skal der til? 6 Hvor syg er jeg? 8 Hvilken behandling findes der? 12 Hvordan lever jeg som strubeløs (total

Læs mere

Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT

Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT Værd at vide om allergi 3 Hvad er allergi? Allergi er en af de hurtigst voksende folkesygdomme, og i Danmark lider omkring 20 % af befolkningen

Læs mere

Indledning. Granulomatose med polyangiitis - symptomer, diagnose og behandling. Symptomer på Granulomatose med Polyangiitis

Indledning. Granulomatose med polyangiitis - symptomer, diagnose og behandling. Symptomer på Granulomatose med Polyangiitis Indledning Denne pjece handler om tre forskellige sygdomme, som har det tilfælles at de kaldes vaskulitter. Granulomatose med polyangiitis- GPA (tidligere Wegeners Granulomatose) og Mikroskopisk Polyangiitis

Læs mere

Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom

Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom Novartis Healthcare A/S, Lyngbyvej 172, DK-2100 København Ø Tlf. +45 39 16 84 00, Fax +45 39 16 84 01, E-mail skriv.til@novartis.com EXE-12/2009-42 EXE.1876

Læs mere

SARKOIDOSE EN PATIENTVEJLEDNING FRA DANMARKS LUNGEFORENING

SARKOIDOSE EN PATIENTVEJLEDNING FRA DANMARKS LUNGEFORENING SARKOIDOSE EN PATIENTVEJLEDNING FRA DANMARKS LUNGEFORENING Denne patientvejledning findes ikke i en trykt udgave, men kan hentes fra www.lungeforening.dk Indholdsfortegnelse Hvad er sarkoidose?... 3 Forskellige

Læs mere

Alfa-1-bogen. Informationsbog til patienter med Alfa-1-antitrypsinmangel og deres pårørende

Alfa-1-bogen. Informationsbog til patienter med Alfa-1-antitrypsinmangel og deres pårørende Alfa-1-bogen Informationsbog til patienter med Alfa-1-antitrypsinmangel og deres pårørende Alfa-1-bogen Informationsbog til patienter med Alfa-1-antitrypsinmangel og deres pårørende Udgivet af Danmarks

Læs mere

Immun Trombocytopeni (ITP)

Immun Trombocytopeni (ITP) Immun Trombocytopeni (ITP) - en håndbog for patienter og pårørende Danmarks Bløderforening Immun Trombocytopeni (ITP) en håndbog for patienter og pårørende ISBN: 978-87-90861-19-3 ISBN: 978-87-90861-20-9

Læs mere

Hvad er PCD? informationsfolder for patienter

Hvad er PCD? informationsfolder for patienter Hvad er PCD? informationsfolder for patienter Hvad er PCD? informationsfolder for patienter er oversat fra engelsk og redigeret af læge Helene Kobbernagel, projektkoordinator Maria Phillipsen, afdelingslæge

Læs mere

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er angstlidelser? 04 Hvorfor får nogle angstlidelser? 06 Hvad sker der

Læs mere

Information om livmoderhalskræft

Information om livmoderhalskræft Information om livmoderhalskræft Indhold Livmoderhalskræft Biologiske fakta om livmoderhalsen Hvad er livmoderhalskræft? Årsager til livmoderhalskræft Folkeundersøgelsen for livmoderhalskræft (Screening)

Læs mere

Naturlig hjælp til børn

Naturlig hjælp til børn Naturlig hjælp til børn Forening til oplysning om homøopatiske lægemidler og antroposofisk lægekunst 1 Kære læser Dette hæfte henvender sig først og fremmest til forældre, der ønsker at behandle deres

Læs mere

Behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft information DBCG 2010-neo-b Behandling af brystkræft Behandling af brystkræft omfatter i de fleste tilfælde en kombination af lokalbehandling (operation og eventuel strålebehandling) samt medicinsk behandling.

Læs mere

Lymfesystemet: Tværsnit af lymfeknude:

Lymfesystemet: Tværsnit af lymfeknude: Lymfekræft Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på lymfekræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvor syg er jeg? 12 Hvilken behandling findes der? 19 Er der andre behandlingsformer? 21 Hvad

Læs mere

Et bedre liv med KOL. En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL

Et bedre liv med KOL. En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL Et bedre liv med KOL En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL indholdsfortegnelse Et bedre liv med KOL Om KOL side Din egen KOL-bog... 5 Flere og flere får KOL... 6 KOL

Læs mere

Pjecen trykkes i 15.000 eksemplarer. Udgivelsesår: 2010. www.epilepsiforeningen.dk epilepsi@epilepsiforeningen.dk

Pjecen trykkes i 15.000 eksemplarer. Udgivelsesår: 2010. www.epilepsiforeningen.dk epilepsi@epilepsiforeningen.dk svar på epilepsi Svar på epilepsi er forfattet af Per Sidenius, ledende overlæge på Neurologisk Afdeling F., Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, og udgivet af Dansk Epilepsiforening med støtte fra

Læs mere