At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C Anmeldelse af stoffer og materialer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C Anmeldelse af stoffer og materialer"

Transkript

1 At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C Anmeldelse af stoffer og materialer Maj Opdateret maj 2016

2 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølov - givningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges til at uddybe og forklare ord og formuleringer i reglerne (lov og bekendt - gørelser) forklare, hvordan kravene i reglerne kan efterkommes efter Arbejdstilsynets praksis oplyse om Arbejdstilsynets praksis i øvrigt på baggrund af bl.a. afgørelser og domme forklare arbejdsmiljølovgivningens områder og sammenhæng mv. Tal i parentes henviser til listen over relevante At-vejledninger/ -anvisninger/-meddelelser på bagsiden af At-vejledningen. Er en At-vejledning bindende? At-vejledninger er ikke bindende for virksomhederne, arbejdsmiljøor ga ni sa tionerne eller andre, men vejledninger bygger på regler (lov og bekendtgørelser), der er bindende. Arbejdstilsynet vil ikke foretage sig me re i de situationer, hvor fx en virksomhed har fulgt en At-vejledning. Virksomhederne kan vælge andre fremgangsmåder mv., men Arbejds - tilsynet vil i så fald vurdere, om den valgte fremgangsmåde er lige så god og i overensstemmelse med reglerne. Når en At-vejledning gengiver bindende metodekrav mv. fra lov eller bekendtgørelser, skal virksomhederne følge de på gældende metoder. Det vil altid fremgå tydeligt af en At-vejledning, når der gengives bindende metodekrav mv. Hvor findes information om At-vejledningerne? Et emne kan være beskrevet i mere end én At-vejledning. Derfor er det en god idé at orientere sig på Arbejdstilsynets hjemmeside på Internettet på adressen I en overgangsperiode vil der stadig findes gamle At-meddelelser og At-anvisninger, der ligesom At-vejledningerne beskriver, hvordan arbejdsmiljølovgivningen kan overholdes. Med tiden vil alle At-meddelelser og At-anvisninger udgå, efterhånden som de afløses af At-vejledninger. Også her kan der hentes hjælp på Arbejdstilsynets hjemmeside.

3 3 Indhold 1. Produktregistret Formålet med anmeldelse Produkter, der skal anmeldes Produkter, der ikke skal anmeldes Hvem skal anmelde? Anmeldelse I hvilke tilfælde skal produkterne anmeldes? Mellemprodukter, der skal anmeldes Kategorier af anmeldelse Sådan kan der anmeldes Henvisning til tidligere anmeldelse Behandling og opbevaring af oplysninger Sagsbehandling af anmeldelser i Produktregistret Ajourføring Anden anmeldelse/registrering Bilag 1 Definitioner Bilag 2 Oplysninger, der skal fremgå af anmeldeskemaet

4 4 Denne vejledning handler om anmeldelse af stoffer og materialer, som anvendes erhvervsmæssigt. Ved erhvervsmæssig fremstilling eller import forstås, at det fremstillede eller importerede stof/materiale anvendes ved arbejde eller arbejdsprocesser af erhvervsmæssig karakter, også når produktet videresælges i Danmark, bruges i egen virksomhed eller eksporteres. Krav om anmeldelse af stoffer og materialer er fastsat i arbejdsmiljølovgiv - ningen. Tildeling af Produktregistrets produktregistreringsnummer (PR-nr.) er Arbejdstilsynets tilkendegivelse af, at stoffet eller materialet er registreret i Produktregistret med de krævede oplysninger, jf. bilag 2. En nærmere definition af de begreber, der anvendes i denne vejledning, findes i bilag Produktregistret Produktregistret blev grundlagt i 1979 som et centralt fælles register for Arbejdstilsynet og Miljøstyrelsen. Registret indeholder information om anmeldte produkter. Disse informationer er indsendt til registret af virksomheder i både Danmark og udlandet. I registret findes der oplysning om produkternes tekniske funktion, brancher, faremærkning, sammensætning samt oplysning om importerede/producerede mængder. (1) 2. Formålet med anmeldelse For at kunne mindske de sundheds-, miljø- og arbejdsmiljørisici, som kemiske stoffer kan medføre, kræves kendskab til, hvor de kemiske produkter findes på markedet, samt i hvilke mængder de forekommer. Produktregistret giver dermed gode muligheder for at få et overblik over kemikaliers udbredelse. En viden, myndighederne bl.a. bruger til prioritering af indsatser, kontrol, risikovurderinger, overvågning, statistik og gennemstrømsanalyser.

5 5 3. Produkter, der skal anmeldes Anmeldeordningen omfatter anmeldepligtige stoffer eller materialer (produkter), som årligt fremstilles, importeres, overdrages eller overlades til erhvervsmæssig brug i mængder fra 100 kg og op til 1000 kg af et rent stof eller fra 100 kg eller derover af et materiale. Vær opmærksom på, at der i REACH-forordningen er fastsat særlige krav om registrering til Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur (ECHA) af stoffer, som fremstilles eller markedsføres i EU i mængder på 1000 kg eller mere pr. år. Læs mere på ECHA s hjemmeside Følgende stoffer/materialer er omfattet af anmeldeordningen: 1. Stoffer og materialer, der opfylder kriterierne for klassificering som farlige efter reglerne i CLP-forordningen. (2, 4) 2. Stoffer og materialer, der er optaget med en grænseværdi i bekendtgørelse om grænseværdier for stoffer og materialer. (3) 3. Materialer, der indeholder 1 % eller derover (for gasformige materialer 0,2 %) af et stof optaget med en grænseværdi i bekendtgørelse om grænseværdier for stoffer og materialer. 4. Andre stoffer og materialer, der er omfattet af krav om sikkerhedsdatablad i REACH-forordningen. (5) 5. Stoffer og materialer, som direktøren for Arbejdstilsynet bestemmer, skal anses for farlige for eller forringende for sikkerhed eller sundhed. Dog gælder en grænse på kg for stoffer og materialer, der udelukkende fremstilles eller importeres til forskningsformål, og hvor anvendelsen er be - grænset til få personer. Ved forskning forstås afprøvning, udvikling eller forsøg i begrænset omfang, hvor kun et lille og afgrænset antal personer vil være direkte involveret i omgangen. 4. Produkter, der ikke skal anmeldes Følgende produkter skal ikke anmeldes: Artikler, som fx termometre, plastspande m.m. Produkter, der udelukkende anvendes af private. Produkter, hvor der importeres/produceres mindre end 100 kg pr. år. Rene stoffer, som importeres eller fremstilles i mængder mindre end 100 kg og i mængder større end 1000 kg. Nærings- og nydelsesmidler, der er færdige til indtagelse. Lægemidler, der er gjort klar til indtagelse. Foderstoffer. Kosmetiske produkter. Affald.

6 6 Produkter, der indeholder radioaktive stoffer. Medicinsk udstyr, som er bestemt til at anbringes i eller at anvendes direkte i kontakt med det menneskelige legeme, forudsat at der er fastsat regler i anden lovgivning. Produkter, der udelukkende fremstilles eller importeres til forskningsformål, i en mængde på under kg, når anvendelsen er begrænset til få personer. Produkter, der kun er i transit i Danmark. Produkter i flydende form, som udelukkende anses for at være anmeldepligtige på baggrund af et indhold af et eller flere af følgende stoffer fra bekendtgørelse om grænseværdier (3): Titandioxid, Chemical Abstract Service No (CAS-nr.) , , Jernoxid, CAS-nr Kaolin, respirabel, CAS-nr Kiselsyre, SiO2, amorf, CAS-nr Kiselsyre, SiO2, amorf, respirabel, CAS-nr Undtaget er også produkter udelukkende omfattet af de uspecifikke grænseværdier for organisk støv og mineralsk støv, inert. 5. Hvem skal anmelde? Den, som fremstiller eller importerer anmeldepligtige produkter til erhvervsmæssig brug, har pligt til at anmelde dem. Anmeldelse skal ske senest 1 måned efter påbegyndelse af fremstilling eller import. Den udenlandske producent kan anmelde i stedet for den danske importør. Navn, CVR-nr. og kontaktpersons navn samt adresse på den/de danske importører af produktet skal dog oplyses. Udenlandske anmeldere skal opfylde de samme krav om ajourføring af de indsendte oplysninger som danske anmeldere. Konsulenter kan anmelde på vegne af fremstillere og importører.

7 7 6. Anmeldelse 6.1. I hvilke tilfælde skal produkterne anmeldes? Der skal foretages anmeldelse af alle produkter, der ikke har været anmeldt før, og som efter de nuværende regler skal anmeldes se afsnit 3. Endvidere er der krav om anmeldelse af et produkt, der allerede er anmeldt, men som nu bliver markedsført under et andet handelsnavn. Der kan eventuelt henvises til den tidligere anmeldelse, se nærmere herom i afsnit Et anmeldepligtigt produkt, der fremstilles ved at fortynde et andet anmeldepligtigt produkt med henblik på markedsføring, skal også anmeldes Mellemprodukter, der skal anmeldes En virksomhed, der producerer et stof eller produkt, skal anmelde såvel slutproduktet som mellemprodukter, der opstår undervejs i processen, hvis mellemproduktet falder ind under definitionen på produkter, der skal anmeldes, selv om sådanne mellemprodukter ikke markedsføres. Mellemproduktet skal dog kun anmeldes, hvis det opbevares i separat beholder. En bruger, der under en arbejdsproces foretager en simpel blanding eller fortynding til intern brug, skal ikke anmelde det blandede/fortyndede materiale Kategorier af anmeldelse Anmeldelse af produkter kan opdeles i fire hovedkategorier: 1) Et produkt bestående af et enkelt kemisk stof eller af materialer, som er identificeret ved et CAS-nr. 2) Et produkt bestående af flere stoffer/råvarer. 3) Flere produkter i en ramme (definition af ramme: se bilag 1). 4) Ikke-anmeldepligtige produkter kan anmeldes frivilligt, hvis dette sker elektronisk via Produktregistrets anmeldesystem. Fælles for de fire ovenstående kategorier er, at anmelderen af et produkt, som har fået tildelt PR-nr., skal opfylde alle krav med hensyn til ajourføring Sådan kan der anmeldes Anmeldelse af produkter kan foretages elektronisk via Produktregistrets anmeldesystem eller ved indsendelse af et anmeldeskema. Der må kun anmeldes ét produkt på hvert anmeldeskema, dog med rammeanmeldelser som en undtagelse.

8 Elektronisk anmeldelse Arbejdstilsynet har et elektronisk anmeldesystem til registrering af produkter. Læs mere om elektronisk anmeldelse på vores hjemmeside Her er det muligt at forespørge på og ajourføre firmaets egne elektroniske anmeldelser. Derudover kan der søges på handelsnavne på produkter, som har fået udleveret PR-nr. Man kan søge på handelsnavn eller PR-nr. Man kan få vist de ikke-fortrolige oplysninger, der hører til det fremsøgte produkt. Der kan også søges på stoffer. Produktregistret indeholder CAS-numre med tilhørende navne. Der kan søges på CAS-nr., bruttoformel, stofnavn, EF-nr. og Index-nr. Man kan få vist de oplysninger, der hører til det fremsøgte stof. Det elektroniske anmeldesystem opfylder høje krav om sikkerhed. Al kommunikation til og fra systemet bliver krypteret på højt niveau (128 bit kryptering), og som en del af sikkerhedsfaciliteterne er det kun brugere, som får udleveret et personligt digitalt certifikat, der kan få adgang til dette anmeldesystem. Oprettelse som elektronisk anmelder kan ske ved direkte henvendelse til Produktregistret eller på til med oplysninger om firmanavn, adresse, tlf.nr. og navn(e) på bruger(e). Danske firmaer skal endvidere angive CVR-nr Anmeldelse i anmeldeskema Anmeldeskema kan downloades fra Arbejdstilsynets hjemmeside Et fuldt udfyldt skema skal indsendes til Produktregistret på pd@at.dk eller til Produktregistret, Postboks 850, 2100 København Ø Henvisning til tidligere anmeldelse Overtagelse af et allerede anmeldt produkt Hvis et firma vil overtage et allerede anmeldt produkt fra et andet firma, fx hvis firmaet har opkøbt det andet firma og dermed dets import/produktion, skal den tidligere anmelder bekræfte overførslen. Herefter trækkes PR-nummeret fra den tidligere anmelder. Den nye anmelder skal for hvert enkelt produkt indsende oplysning om: Handelsnavn (samt oplysning om tidligere handelsnavn ved eventuel navneændring) Dato for overtagelse Mængde i kilo fordelt på hjemmemarked/eksport/eget brug for et kalenderår Branche, hvor produktet anvendes Mærkning Toldtarif

9 9 Ud fra en vurdering af kvaliteten af de øvrige foreliggende oplysninger vil den nye anmelder enten få tildelt et PR-nr. for produktet eller blive anmodet om at ajourføre oplysningerne Anmeldelse fra ny anmelder af allerede anmeldt produkt Ved anmeldelse af et produkt, som tidligere er anmeldt af et andet firma, kan man undlade at udfylde punktet vedrørende sammensætningen. I så fald skal der vedlægges en erklæring fra den tidligere anmelder/producenten om, at man er indforstået med, at de sammensætningsoplysninger, der er indeholdt i den oprindelige anmeldelse, må benyttes i forbindelse med sagsbehandlingen af den nye anmeldelse Behandling og opbevaring af oplysninger De indsendte oplysninger vil blive behandlet fortroligt efter reglerne om registret for stoffer og materialer. (1) Oplysningerne behandles og opbevares under særlige sikkerhedsforanstaltninger. Der er fastsat sikkerhedsinstruks om krav til sikkerhed i systemet. Oplysningerne opbevares i særskilte og overvågede arkiver, og alle medarbejdere, der håndterer anmeldelser, er blevet sikkerhedsgodkendt hertil. Anmelderen kan bede om, at visse oplysninger, fx importmængder og kemisk sammensætning, bliver registreret som fortrolige med begrundelse herfor. 7. Sagsbehandling af anmeldelser i Produktregistret Når en anmeldelse er modtaget i Produktregistret, bliver den registreret og gennemgået, og hvis alle krævede oplysninger er til stede, tildeles PR-nr. I modsat fald bliver anmelderen bedt om at indsende de manglende oplysninger. Tildelingen af PR-nr. er ikke en godkendelse af produktet, men dokumentation for, at produktet er registreret i Produktregistret med de krævede oplysninger. 8. Ajourføring En anmelder af et produkt skal orientere Produktregistret om eventuelle efterfølgende væsentlige ændringer. Anmeldere af såvel anmeldepligtige som ikkeanmeldepligtige produkter, der har fået udleveret PR-nr., forpligter sig til at ajourføre de indsendte oplysninger.

10 10 Produktregistret skal underrettes i følgende tilfælde: Såfremt firmaet ophører med at importere/producere et produkt. Ved ændring i forholdet mellem de komponenter, der indgår i produktet, samt enhver erstatning af en komponent i produktet. Ved ændring af handelsnavn for det anmeldte produkt. Såfremt anmelderfirmaet skifter navn eller adresse. Ved ændring i anvendelsesområde for det anmeldte produkt. Ved ændring af faremærkning af det anmeldte produkt. Ved tilføjelse eller fjernelse af specifikke varer, der angives i et sortiment under en rammeanmeldelse. Ved væsentlige ændringer i producerede/importerede mængder af det anmeldte produkt. Der er ligeledes pligt til hvert andet år, efter henvendelse fra Produktregistret, at ajourføre mængdeoplysningerne. Dette sker ved senest den 1. april at indsende mængdeoplysninger for forrige kalenderår. Nogle ændringer i anmeldelsen kan medføre, at produktet skal have et nyt PRnr. Fx når en ændring i den kemiske sammensætning medfører en ændret mærkning. En ajourføring kan således medføre, at produktets PR-nr. trækkes tilbage, og et nyt tildeles. Ved henvendelse om ajourføring af produktets oplysninger bedes produktets PR-nr., handelsnavn og sagsnr. oplyst. Afhængigt af ændringernes karakter kan de indsendes på et anmeldeskema, via det elektroniske anmeldesystem, på e- mail til pd@at.dk eller med almindelig post. 9. Anden anmeldelse/registrering Der gælder særlige anmelderegler for stoffer/materialer, der skal anmeldes efter Miljøstyrelsens regler, fx offshore kemikalier, pesticider, biocider og nye kemiske stoffer. Råvarer, som indgår i anmeldepligtige produkter, kan også anmeldes.

11 11 Bilag 1 Definitioner Stoffer: Ved stoffer forstås grundstoffer og deres forbindelser. Materialer: Ved et materiale forstås en sammensætning af to eller flere stoffer/råvarer. Produkter: Ved et produkt forstås et stof eller et materiale, som opbevares i egen emballage, med eget handelsnavn og egen fremstiller/leverandør/im - portør. Varer: Ved varer forstås det samme som ved produkter. Rammer: Produkter, som ligner hinanden, kan anmeldes under samme PR-nr. i en rammeanmeldelse. For at sådanne materialer kan registreres under samme PR-nr. og udgøre en ramme, kræves, at: de tilhører en sammenhørende gruppe, en produktserie, fx forskellige nuancer i en farveserie de har samme anvendelse og funktion de kemisk ligner hinanden, dvs. at de kun adskiller sig ved få alternative komponenter, fx pigmenter, eller/og ved variationer i koncentrationen af de enkelte indholdsstoffer, eller/og ved variation i de fysiske egenskaber de har samme faremærkning de, hvis der er tildelt kodenummer, har samme kodenummer de har samme kemisk-toksikologiske egenskaber. Specifikke varer: Enkelte varer i en ramme, fx forskellige nuancer i en farveserie.

12 12 Bilag 2 Oplysninger, der skal fremgå af anmeldeskemaet 1. Oplysninger vedrørende anmeldefirma Navn, adresse, tlf.nr., kontaktpersons navn og adresse samt CVR-nr. for anmeldefirmaet, det vil sige det firma, som ønsker at få tildelt PR-nr. 2. Oplysninger vedrørende producenten Navn, adresse og tlf.nr. på produktets producent (om muligt). 3. Oplysninger vedrørende leverandøren Navn, adresse og tlf.nr. på produktets leverandør. Leverandøren kan være producenten, men det kan også være et andet firma. 4. Oplysning om handelsnavn Det fulde handelsnavn produktet skal markedsføres under, herunder rammenavn. Under dette punkt kan der ligeledes oplyses: Handelsnavne på specifikke varer i en rammeanmeldelse. Andre handelsnavne, som produktet markedsføres under. Oprindeligt handelsnavn og tilhørende PR-nr. ved ændring af handelsnavn. 5. Oplysninger vedrørende anmelderen Navn og adresse på anmeldefirmaets kontaktperson, anmelderens underskrift samt dato. 6. Oplysninger om sammensætning Oplysninger om produktets sammensætning skal være præcise, entydige og fuldstændige, jf. afsnit 6.1. Summen af de anførte vægtprocenter skal give 100 % For at opnå præcise og entydige sammensætningsoplysninger identificeres stofferne og råvarerne/materialerne således: rene stoffer ved oplysning om deres entydige kemiske navn og CAS-nr. Dette gælder også materialer, der er tildelt et enkelt CAS-nr. polymerer, som ikke har fået tildelt et CAS-nr., ved oplysning om entydigt kemisk navn og CAS-nr. for alle de indgående monomerer i polymeren (polymerens byggesten). råvarer ved oplysning om deres fulde handelsnavn, producent og sammensætning. For råvarer/materialer, som har fået tildelt et PR-nr., kan dette nummer også anvendes til at identificere råvaren/materialet. Oplysningskravene for råvarernes/materialernes sammensætning er de samme som for det anmeldte produkt.

13 Stoffer og materialer, for hvilke der kræves entydige oplysninger a 0,1 % for stoffer klassificeret efter reglerne i CLP-forordningen (4) med akut toksicitet kategori 1, 2 og 3 specifik målorgantoksisk ved en enkelt eksponering kategori 1 carcinogenicitet kategori, 1A og 1B kimcellemutagenicitet kategori 1A og 1B reproduktionstoksicitet kategori 1A og 1B. b) 1 % for alle andre stoffer. Udover a og b gælder følgende dog altid: Stoffer tilsat på grund af deres konserverende virkning skal oplyses uanset koncentration. Hvis stoffer er på bilag VI i CLP-forordningen (4) eller er omfattet af de særlige mærkningsregler i bilag II i CLP-forordningen (4) med en lavere procentgrænse, så er disse grænser gældende for, hvornår indholdsstofferne skal oplyses. Hvis et stof med en lavere grænse end ovenstående kan udløse krav om sikkerhedsdatablad efter REACH-forordningen (5), så er disse grænser gældende for, hvornår indholdsstofferne skal oplyses Øvrige stoffer og materialer Øvrige stoffer og materialer må oplyses med almen teknisk betegnelse som fx parfume, fyldstof, farvestof Generelt om udfyldelse af pkt. 6 Produktets sammensætning anføres i skemaet ved for hvert stof eller materiale at udfylde en rubrik med oplysninger om enten: CAS-nr., kemisk navn og indgående vægtprocent eller Råvarens/materialets handelsnavn, eventuelt PR-nr., producent og indgående vægtprocent eller Stoffets eller materialets almene tekniske betegnelse og indgående vægtprocent. Vægtprocenter for indgående stoffer eller materialer skal oplyses med præcise værdier, dvs. at det ikke er tilstrækkeligt at anføre koncentrationsintervaller. Undtagelsen er, når disse intervaller kan begrundes i produktionstekniske forhold, fx justering af viskositet eller ph-værdi, hvor procentindhold må oplyses med op til nogle få procents relativ afvigelse. Her skal der vedlægges en begrundelse for brug af intervaller. Summen af de anførte vægtprocenter skal give 100%. Anmeldere, som fra leverandøren ikke kan få adgang til de nødvendige sammensætningsoplysninger, kan lade leverandøren eller producenten indsende oplysningerne direkte til Produktregistret Rammeanmeldelser Produkter, som ligner hinanden, kan anmeldes under samme PR-nr. i en rammeanmeldelse.

14 14 For at sådanne materialer kan registreres under samme PR-nr. og udgøre en ram - me, skal disse materialer kunne henføres under definitionen af rammer i bilag 1. I anmeldeskemaet er der ikke taget højde for rammeanmeldelser. Det gøres nemmest i tabelform, men der kan også indsendes et udfyldt skema for hver enkelt af de specifikke varer, som ønskes optaget under det samme PR-nr. 7. Oplysning om teknisk funktion Specifikke oplysninger om, hvad produktet anvendes til, fx affedtningsmiddel, grunder, motorolie. Produktets tekniske funktion skal altid beskrives i tekst, men må også gerne tilføjes Produktregistrets kode for funktion (se nærmere under Produktregistret på 8. Oplysning om brancher Specifikke oplysninger om, hvilke brancher produktet tænkes anvendt af, dvs. hvilken faggruppe, der anvender produktet. Fx skal en gulvmaling, som anvendes i fødevareindustrien, men påføres af specialiserede malere, oplyses med branchen malere og ikke fødevareindustri. Anvendes produktet endvidere af private, oplyses dette også. Såfremt der er mere end én branche, anføres såvidt muligt den procentvise fordeling. Branche(r) for produktet skal altid beskrives i tekst, men må også gerne tilføjes Danmarks Statistiks Erhvervskode, NACE-kode (se nærmere under Produktregistret på 9. Oplysning om toldtarif Oplysning om produktets toldtarif til statistiske formål. 10. Oplysning om fremstillede eller importerede mængder Danske anmeldere skal oplyse forventet mængde for det kommende hele år, fordelt på eksport, hjemmemarked og eventuelt eget brug. Mængden skal oplyses i vægtenheder (kilo eller ton). 11. Oplysning om dansk importør Udenlandske anmeldere skal oplyse navne og adresser på samtlige danske importører, kontaktpersons navn og adresse, samt importmængde for hver importør. Mængden skal ligeledes oplyses i vægtenheder (kilo eller ton).

15 Oplysning om faremærkning Oplysning om produktets farepiktogrammer, signalord, faresætninger og sikkerhedssætninger efter CLP-forordningen. (4) Hvis produktet ikke er mærkningspligtigt, sættes et kryds i den pågældende boks. 13. Oplysning om fysisk tilstandsform Oplysning om produktets tilstandsform ved 20 C. Der gives oplysning om, hvorvidt der er tale om væske, fast form, herunder pulvere og pasta, eller en gas. 14. Oplysning vedrørende fortrolighed Oplysninger, der ønskes behandlet som fortrolige, med begrundelse herfor. Der gøres op mærksom p å, at alle felter i anmeldeskemaet skal udfyldes, undtagen p unktet vedrørende op lysning om dansk imp ortør, hvis anmeldefirmaet er et dansk firma, og p unktet vedrørende op lysning om p roducent, hvis denne ikke er kendt.

16 Læs også: (1) Bekendtgørelse om registret for stoffer og materialer. (2) Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører mv. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø med ændringer. (3) Bekendtgørelse om grænseværdier for stoffer og materialer. (4) Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 1272/2008 om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger mv. (5) Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier med senere ændringer. Læs også branchearbejdsmiljørådenes vejledninger mv.: Branchearbejdsmiljørådenes vejledninger kan findes på www-bar-web.dk. Arbejdstilsynet Landskronagade København Ø Telefon Telefax e-post

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C Anmeldelse af stoffer og materialer

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C Anmeldelse af stoffer og materialer At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.13 Anmeldelse af stoffer og materialer Maj 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Anmeldelse af farlige stoffer og materialer

Anmeldelse af farlige stoffer og materialer Anmeldelse af farlige stoffer og materialer De vigtigste regler om anmeldelse af farlige stoffer og materialer til Produktregisteret. Vejledningen handler om, hvornår virksomheder, som fremstiller eller

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 Arbejdstilsynet, j.nr. 20140065277 Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 I medfør af 35, stk. 1, 49, stk.

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1)

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1) BEK nr 1794 af 18/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20155000200 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer til brug på offshoreanlæg m.v.

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer til brug på offshoreanlæg m.v. 1 Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer til brug på offshoreanlæg m.v. 1 Udkast til ny ekstern høring 31. maj 2010 I medfør af 4 a,

Læs mere

Kapitel 1. Område og definitioner

Kapitel 1. Område og definitioner Bilag 17 Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer til brug i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1) I medfør af 4 a,

Læs mere

BEK nr 1206 af 23/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. januar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1206 af 23/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. januar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1206 af 23/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20159000172 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer til brug på offshoreanlæg m.v.

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer til brug på offshoreanlæg m.v. Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer til brug på offshoreanlæg m.v. 1 Bek. nr. 1508 af 15. december 2010 med senere ændringer ikke

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer til brug på offshoreanlæg m.v.

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer til brug på offshoreanlæg m.v. 1 Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer til brug på offshoreanlæg m.v. 1 Udkast til ny ekstern høring, november 2010 I medfør af 4

Læs mere

At-VEJLEDNING. Organisering af samarbejdet om arbejdsmiljø i virksomheder med ansatte på særlige vilkår. At-vejledning F.3.8-1

At-VEJLEDNING. Organisering af samarbejdet om arbejdsmiljø i virksomheder med ansatte på særlige vilkår. At-vejledning F.3.8-1 At-VEJLEDNING Organisering af samarbejdet om arbejdsmiljø i virksomheder med ansatte på særlige vilkår At-vejledning F.3.8-1 Marts 2012 - Opdateret januar 2016 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.14-1. Vaccination af personer, der er beskæftiget med kloakslam og spildevand

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.14-1. Vaccination af personer, der er beskæftiget med kloakslam og spildevand At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.14-1 Vaccination af personer, der er beskæftiget med kloakslam og spildevand Januar 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 4.02.1 af marts 1992 - Opdateret april 2015 2

Læs mere

At-VEJLEDNING. Cromat i cement

At-VEJLEDNING. Cromat i cement At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.1.4 Cromat i cement Maj 2006 Erstatter At-meddelelse nr. 3.01.1 af februar 1986 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff REACH og CLP ved import fra ikke-eu-lande Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012 Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff Importørens ansvar i forhold til Sikkerhedsdatablade og Eksponeringsscenarier

Læs mere

At-VEJLEDNING. Tømning af containere gasset med metylbromid. At-vejledning D

At-VEJLEDNING. Tømning af containere gasset med metylbromid. At-vejledning D At-VEJLEDNING Tømning af containere gasset med metylbromid At-vejledning D.2.22-2 Februar 2007 Opdateret juni 2014 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølov

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Arbejde med flyveaske

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Arbejde med flyveaske At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.21 Arbejde med flyveaske Februar 2007 - Erstatter At-meddelelse nr. 4.04.17 af oktober 1990 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne

Læs mere

F.0.3 Juni 2003 Egentlig militærtjeneste

F.0.3 Juni 2003 Egentlig militærtjeneste At-VEJLEDNING F.0.3 Juni 2003 Egentlig militærtjeneste 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges til at

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret januar Ioniserende stråling

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret januar Ioniserende stråling At-VEJLEDNING D.7.3-1 Maj 2002 - Opdateret januar 2019 Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997 Ioniserende stråling Vejledning om lægeundersøgelser ved arbejde, der kan medføre udsættelse for ioniserende

Læs mere

At-VEJLEDNING. D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014. Hjemmearbejde

At-VEJLEDNING. D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014. Hjemmearbejde At-VEJLEDNING D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014 Hjemmearbejde Vejledningen handler om arbejdsmiljølovgivningens krav, når den ansatte arbejder hjemme 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6 At-VEJLEDNING Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø At-vejledning F.3.6 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.8 Aftaler om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006 2 Hvad

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger At-VEJLEDNING D.7.1-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-meddelelse nr. 4.30.1 af april 1993 Arbejdshygiejniske målinger Vejledning om målingstyper, brug af målinger samt vurdering af måleresultater

Læs mere

At-VEJLEDNING. Regelgrundlag for indretning, ombygning og reparation af trykbærende udstyr

At-VEJLEDNING. Regelgrundlag for indretning, ombygning og reparation af trykbærende udstyr At-VEJLEDNING TEKNISKE HJÆLPEMIDLER B.4.6 Regelgrundlag for indretning, ombygning og reparation af trykbærende udstyr April 2007 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne

Læs mere

Brugervejledning til Produktregistret Juni 2017

Brugervejledning til Produktregistret Juni 2017 Brugervejledning til Produktregistret Juni 2017 Her er en udførlig vejledning til at komme i gang med at anmelde produkter i det elektroniske system for Produktregistret. I vejledningen beskrives også

Læs mere

Kapitel 1. Formål og anvendelsesområde

Kapitel 1. Formål og anvendelsesområde Udkast til Bekendtgørelse om register over blandinger og varer, der indeholder eller frigiver nanomaterialer samt producenter og importørers indberetningspligt til registeret 1) I medfør af 42, stk. 1,

Læs mere

At-VEJLEDNING. Kranførercertifikat. At-vejledning B.2.1.1-2

At-VEJLEDNING. Kranførercertifikat. At-vejledning B.2.1.1-2 At-VEJLEDNING Kranførercertifikat At-vejledning B.2.1.1-2 August 2000 Opdateret maj 2014 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølov - givningen skal fortolkes.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 28-04-2014 SDS version: 1.1

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 28-04-2014 SDS version: 1.1 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 28042014 SDS version: 1.1 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Handelsnavn: Dem. Vand Produkt nr.:

Læs mere

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder, bortset fra bygge- og anlægsarbejde At-vejledning F.3.

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder, bortset fra bygge- og anlægsarbejde At-vejledning F.3. At-VEJLEDNING Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder, bortset fra bygge- og anlægsarbejde At-vejledning F.3.5-1 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde

Læs mere

Demineraliseret vand

Demineraliseret vand Demineraliseret vand - Version 1 Side 1 af 5 SIKKERHEDSDATABLAD Demineraliseret vand Sikkerhedsdatabladet er i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2015/830 af 28. maj 2015 om ændring af

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.2

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.2 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 02112016 SDS version: 1.2 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Dem. Vand Produkt nr.: 1010.001/005/030

Læs mere

At-VEJLEDNING. Sikkerheds- og sundhedsarbejdet ved ombygning mv. af ukompliceret erhvervsbyggeri, herunder daginstitutioner og skoler

At-VEJLEDNING. Sikkerheds- og sundhedsarbejdet ved ombygning mv. af ukompliceret erhvervsbyggeri, herunder daginstitutioner og skoler At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.2.9 Sikkerheds- og sundhedsarbejdet ved ombygning mv. af ukompliceret erhvervsbyggeri, herunder daginstitutioner og skoler Maj 2006 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen. At-vejledning F.3.7-2

At-VEJLEDNING. Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen. At-vejledning F.3.7-2 At-VEJLEDNING Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen At-vejledning F.3.7-2 Maj 2011 Opdateret januar 2016 Erstatter At-vejledning F.2.1 Sikkerhedsgruppens arbejdsmiljøuddannelse,

Læs mere

At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.2.3. Arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer af sikkerheds- og sundhedsarbejdet på bygge- og anlægspladser

At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.2.3. Arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer af sikkerheds- og sundhedsarbejdet på bygge- og anlægspladser At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.2.3 Arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer af sikkerheds- og sundhedsarbejdet på bygge- og anlægspladser Vejledning om indhold, omfang og deltagere samt tilmelding og gennemførelse

Læs mere

At-VEJLEDNING. Fyldestationer til fyldning af flasker. At-vejledning B.4.5-2

At-VEJLEDNING. Fyldestationer til fyldning af flasker. At-vejledning B.4.5-2 At-VEJLEDNING Fyldestationer til fyldning af flasker At-vejledning B.4.5-2 April 2007 Opdateret juni 2014 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølov givningen

Læs mere

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler At-VEJLEDNING A.1.7 Februar 2002 Recirkulation Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan

Læs mere

At-VEJLEDNING. Erstatter At-meddelelse nr. 3.01.7 af januar 1990. Trykimprægneret træ

At-VEJLEDNING. Erstatter At-meddelelse nr. 3.01.7 af januar 1990. Trykimprægneret træ At-VEJLEDNING C.1.1 Juli 2000 Erstatter At-meddelelse nr. 3.01.7 af januar 1990 Trykimprægneret træ Vejledning om beskyttelse mod sundhedsfarer ved arbejde med trykimprægneret træ 2 Hvad er en At-vejledning?

Læs mere

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3. At-VEJLEDNING Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2 Høreværn Vejledning om brug af høreværn Juni 2009 Erstatter marts 2001 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Brugervejledning til Produktregistret Januar 2019

Brugervejledning til Produktregistret Januar 2019 Brugervejledning til Produktregistret Januar 2019 Her er en udførlig vejledning til at komme i gang med at anmelde produkter i det elektroniske system for Produktregistret. I vejledningen beskrives også

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Arbejdshygiejniske dokumentations - målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Arbejdshygiejniske dokumentations - målinger At-VEJLEDNING D.7.2-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-anvisning 4.3.0.1 af maj 1996 Arbejdshygiejniske dokumentations - målinger Vejledning om krav til dokumentationsmålinger, der skal kunne

Læs mere

At-VEJLEDNING. Helbredskontrol ved natarbejde. At-vejledning D.7.5

At-VEJLEDNING. Helbredskontrol ved natarbejde. At-vejledning D.7.5 At-VEJLEDNING Helbredskontrol ved natarbejde At-vejledning D.7.5 August 2010 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger

Læs mere

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte At-vejledning F.3.1

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte At-vejledning F.3.1 At-VEJLEDNING Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte At-vejledning F.3.1 Maj 2011 Erstatter At-vejledningerne F.2.4 Virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006, F.2.5

Læs mere

Udarbejdet på baggrund af EU forordning 1907/2006 (REACH) Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.1

Udarbejdet på baggrund af EU forordning 1907/2006 (REACH) Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.1 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 19122017 SDS version: 1.1 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Demineraliseret vand Produktnr.:

Læs mere

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6-1

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6-1 At-VEJLEDNING Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø At-vejledning F.3.6-1 Maj 2011 Opdateret januar 2016 Erstatter At-vejledning F.2.8 Aftaler om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde,

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Nedrivning

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Nedrivning At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.15 Nedrivning Februar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

At-VEJLEDNING. Røgudvikling og røgklasser ved svejsning

At-VEJLEDNING. Røgudvikling og røgklasser ved svejsning At-VEJLEDNING C.1.2 April 2001 Røgudvikling og røgklasser ved svejsning Vejledning om vurdering af røgudvikling og røgklasser ved valg af beklædte elektroder, rørtråde og massive tråde (tilsatsmateriale)

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen. At-vejledning F.3.7

At-VEJLEDNING. Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen. At-vejledning F.3.7 At-VEJLEDNING Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen At-vejledning F.3.7 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.1 Sikkerhedsgruppens arbejdsmiljøuddannelse, marts 2006 2 Hvad

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.6. Brug af ultralyd

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.6. Brug af ultralyd At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.6 Brug af ultralyd December 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.3 af september 1987 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING. Faldsikring

At-VEJLEDNING. Faldsikring At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.5 Faldsikring Juli 2007 - Erstatter At-meddelelse nr. 4.09.2 af oktober 1985 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsbrugsanvisning for stoffer og materialer

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsbrugsanvisning for stoffer og materialer At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.11 Arbejdspladsbrugsanvisning for stoffer og materialer November 2005 Erstatter april 2003 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne

Læs mere

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 At-VEJLEDNING D.6.1 Marts 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 Støj 2. udgave april 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Ikke anmeldepligtig Anvendelse: Kantsamlinger og udspartlinger af Rigidur Fibergipsplader

SIKKERHEDSDATABLAD. Ikke anmeldepligtig Anvendelse: Kantsamlinger og udspartlinger af Rigidur Fibergipsplader 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN 1/5 PR-nr. Ikke anmeldepligtig Anvendelse: Kantsamlinger og udspartlinger af Rigidur Fibergipsplader Emballage: 5kg papirsække Leverandør: Gyproc

Læs mere

Classification Labelling Packaging. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Temamøde, Greenet. 30. oktober 2013

Classification Labelling Packaging. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Temamøde, Greenet. 30. oktober 2013 Classification Labelling Packaging Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Temamøde, Greenet. 30. oktober 2013 CLP Forordningen: EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1272/2008 af 16. december

Læs mere

At-VEJLEDNING. Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997. Ioniserende stråling

At-VEJLEDNING. Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997. Ioniserende stråling At-VEJLEDNING D.7.3 Maj 2002 Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997 Ioniserende stråling Vejledning om lægelig kontrol med arbejde med ioniserende stråling 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsvurdering. At-vejledning D Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsvurdering. At-vejledning D Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering At-VEJLEDNING Arbejdspladsvurdering Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering At-vejledning D.1.1-3 Juli 2009 Opdateret april 2016 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.0

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.0 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 02032015 SDS version: 1.0 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Ikke anmeldelsespligtig Handelsnavn:

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.14 Planlægning af faste arbejdssteders indretning August 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.13 af december 1996 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

D.2.10 Oktober 2003 Tømning, vedligeholdelse og reparation af spånsiloer

D.2.10 Oktober 2003 Tømning, vedligeholdelse og reparation af spånsiloer At-VEJLEDNING D.2.10 Oktober 2003 Tømning, vedligeholdelse og reparation af spånsiloer 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Oversigt (indholdsfortegnelse) Producenter og importørers indberetningspligt til nanoproduktregisteret

Oversigt (indholdsfortegnelse) Producenter og importørers indberetningspligt til nanoproduktregisteret Page 1 of 5 BEK nr 644 af 13/06/2014 Gældende Offentliggørelsesdato: 17-06-2014 Miljøministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) 1 2 3 4 5 6 7 Formål og anvendelsesområde Definitioner Producenter og importørers

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 540 af 2. september 1982 om stoffer og materialer, som senest sat i kraft ved kundgørelse nr. 11 af 13. februar 1997.

Bekendtgørelse nr. 540 af 2. september 1982 om stoffer og materialer, som senest sat i kraft ved kundgørelse nr. 11 af 13. februar 1997. Bekendtgørelse nr. 540 af 2. september 1982 om stoffer og materialer, som senest sat i kraft ved kundgørelse nr. 11 af 13. februar 1997.*) 1) Kapitel 1 Område og definitioner Kapitel 2 Almindelige bestemmelser

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5. Infralyd

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5. Infralyd At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5 Infralyd November 2004 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.4 af februar 1998 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Bekendtgørelse om kosttilskud 1)

Bekendtgørelse om kosttilskud 1) BEK nr 1239 af 27/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. marts 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2017-27-31-00296 Senere ændringer

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Ikke omfattet Anvendelse: 8 kg plastiktønde Leverandør:

SIKKERHEDSDATABLAD. Ikke omfattet Anvendelse: 8 kg plastiktønde Leverandør: 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN 1/5 PR-nr. Ikke omfattet Anvendelse: Insekticid Emballage: 8 kg plastiktønde Leverandør: Schering-Plough Animal Health Hvedemarken 12 3520 Farum

Læs mere

REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar

REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar MEMO/08/240 Bruxelles, den 11. april 2008 REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar EU's nye kemikalielovgivning REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsvurdering. At-vejledning D.1.1. Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsvurdering. At-vejledning D.1.1. Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering At-VEJLEDNING Arbejdspladsvurdering Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering At-vejledning D.1.1 Juli 2009 2. udgave 2010 Erstatter januar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

F.0.4 December 2003 Forebyggelse af arbejdsulykker i små virksomheder

F.0.4 December 2003 Forebyggelse af arbejdsulykker i små virksomheder At-VEJLEDNING F.0.4 December 2003 Forebyggelse af arbejdsulykker i små virksomheder 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

D.7.4 Marts 2003 Måling af støj på arbejdspladsen

D.7.4 Marts 2003 Måling af støj på arbejdspladsen At-VEJLEDNING D.7.4 Marts 03 Måling af støj på arbejdspladsen 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

Fordele ved REACH. Dagens tekst. Hvad er nyt? i store træk. Hvad er nyt? Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på?

Fordele ved REACH. Dagens tekst. Hvad er nyt? i store træk. Hvad er nyt? Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på? Fordele ved REACH set fra miljøets synspunkt Torben Nørlem Miljøstyrelsen Kemikalier Dagens tekst Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på? Ikke: Radioaktive stoffer Alle stoffer

Læs mere

At-VEJLEDNING. Indretning af arbejdssteder. A.0.2 April Erstatter At-meddelelse nr af juni 1994

At-VEJLEDNING. Indretning af arbejdssteder. A.0.2 April Erstatter At-meddelelse nr af juni 1994 At-VEJLEDNING A.0.2 April 2003 Erstatter At-meddelelse nr. 1.00.1 af juni 1994 Indretning af arbejdssteder 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING. Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr. At-vejledning B.4.10

At-VEJLEDNING. Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr. At-vejledning B.4.10 At-VEJLEDNING Periodiske undersøgelser af trykbærende udstyr At-vejledning B.4.10 August 2009 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning)

Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning) Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning) 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdelsesdato: 26-09-2008 Ide-Ren. ApS Revision: 23-06-2010

Læs mere

At-VEJLEDNING. Nedstyrtningsfare på forbrændingsanlæg. D.2.2 Maj 2001

At-VEJLEDNING. Nedstyrtningsfare på forbrændingsanlæg. D.2.2 Maj 2001 At-VEJLEDNING D.2.2 Maj 2001 Nedstyrtningsfare på forbrændingsanlæg Vejledning om forebyggelse af risiko for nedstyrtning i skakter på forbrændingsanlæg 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13 Gravearbejde Januar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

BARDAHL AUTO SHAMPOO

BARDAHL AUTO SHAMPOO Udfærdigelsesdato: 18.12.2010 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 61500 PR-nr.: Ikke anmeldepligtig Relevante identificerede

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Polyfilla Plastisk Træ - Eg/Natur 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden

Sikkerhedsdatablad. Polyfilla Plastisk Træ - Eg/Natur 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdet den: 19-02-2010 / HSV Borup Kemi I/S Bækgårdsvej 67 Anvendelse: Fugemasse.

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Køle-smøremidler

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Køle-smøremidler At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.17 Køle-smøremidler December 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 4.04.6 af april 1991 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning.

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 22-03-2006 Revision: 14-11-2007 / HBN Erstatter den:

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.4.2019 C(2019) 2962 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 25.4.2019 om sikring af, at det elektroniske kvoteregister for markedsføring af hydrofluorcarboner

Læs mere

Information om fastsættelse af KODENUMRE

Information om fastsættelse af KODENUMRE Information om fastsættelse af KODENUMRE Siden 1982 har der for malevarer eksisteret en bekendtgørelse om fastsættelse af kodenumre og en tilhørende bekendtgørelse om arbejde med kodenummerede produkter.

Læs mere

Tlf.: +45 2810 7874 email: michael@hygienevision.com. 1.4 Nødtelefon: Giftcentralen kan kontaktes på tlf. 35 316 060 / 82 121 212.

Tlf.: +45 2810 7874 email: michael@hygienevision.com. 1.4 Nødtelefon: Giftcentralen kan kontaktes på tlf. 35 316 060 / 82 121 212. Udstedelsesdato: November 2013 Revisionsdato: November 2013 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: 1.1 Produktidentifikator: Handelsnavn: PR-nr.: Synonymer: Ikke anmeldepligtig.

Læs mere

Borup Lofthvidt - Version 2 Side 1 af 6 SIKKERHEDSDATABLAD. Borup Lofthvidt

Borup Lofthvidt - Version 2 Side 1 af 6 SIKKERHEDSDATABLAD. Borup Lofthvidt Borup Lofthvidt - Version 2 Side 1 af 6 SIKKERHEDSDATABLAD Borup Lofthvidt Sikkerhedsdatabladet er i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2015/830 af 28. maj 2015 om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Produktet er ikke anmeldelsespligtigt og er derfor ikke tildelt et Pr. nr.

SIKKERHEDSDATABLAD. Produktet er ikke anmeldelsespligtigt og er derfor ikke tildelt et Pr. nr. Ædelkorund Udstedelsesdato: Middelfart, den 6. maj 2011 1. Identifikation Produktnavn: Produktnummer: Anvendelse: Ædelkorund Produktet er ikke anmeldelsespligtigt og er derfor ikke tildelt et Pr. nr. Produktet

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 16-04-2008 Revision: 16-04-2008 / HBN Erstatter den:

Læs mere

At-VEJLEDNING. Bestemmelse af kontrolklasser for trykbærende udstyr. At-vejledning B.4.9-2

At-VEJLEDNING. Bestemmelse af kontrolklasser for trykbærende udstyr. At-vejledning B.4.9-2 At-VEJLEDNING Bestemmelse af kontrolklasser for trykbærende udstyr At-vejledning B.4.9-2 August 2008 Opdateret marts 2017 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

REACH guide for plastvirksomheder

REACH guide for plastvirksomheder REACH guide for plastvirksomheder Hvordan kommer din virksomhed i gang med REACH? REACH berører producenter, importører og brugere af kemiske stoffer enten i ren form eller i kemiske produkter eller artikler.

Læs mere

At-VEJLEDNING. Faldsikring. At-vejledning D.5.5-3

At-VEJLEDNING. Faldsikring. At-vejledning D.5.5-3 At-VEJLEDNING Faldsikring At-vejledning D.5.5-3 Juli 2007 - Opdateret oktober 2016 - Erstatter At-meddelelse nr. 4.09.2 af oktober 1985 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en) 13738/16 ADD 1 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 21. oktober 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Vejledning til forhandlere af medicinsk udstyr

Vejledning til forhandlere af medicinsk udstyr VEJ nr 9869 af 02/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 6. august 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Lægemiddelstyrelsen, j.nr. 2016 081 665 Senere ændringer

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 30-04-2008 Revision: 30-04-2008 / HBN Erstatter den:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-direktiv 1907/2006/EF

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-direktiv 1907/2006/EF Printdato: 22.06.2010 Side 1/5 1. Identifikation af stoffet / materialet og fremstiller, leverandør eller importør Identifikation af stoffet / materialet Produktnummer: 750200, 750210 Anvendelse af stoffet

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

SIKKERHEDSDATABLAD. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn Frugtfluefælde 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Line-X Danmark ApS Dalager 4

Sikkerhedsdatablad. Line-X Danmark ApS Dalager 4 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdet den: 04-05-2009 / MPE Line-X Danmark ApS Dalager 4 Anvendelse: Overfladebehandling.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 26-11-2007 Revision: 10-11-2004 / HBN Erstatter den:

Læs mere

At-VEJLEDNING. Måling af støj på arbejdspladsen. At-vejledning D.7.4

At-VEJLEDNING. Måling af støj på arbejdspladsen. At-vejledning D.7.4 At-VEJLEDNING Måling af støj på arbejdspladsen At-vejledning D.7.4 April 2010 Erstatter marts 2003 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Produktidentifikator: Dem. Vand Produkt nr.: 1010.

SIKKERHEDSDATABLAD. 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Produktidentifikator: Dem. Vand Produkt nr.: 1010. SIKKERHEDSDATABLAD 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Produktidentifikator: Dem. Vand Produkt nr.: 1010.001/005/ 030 PRnr.: Anvendelse: Til industriel brug (vand til batterier

Læs mere

At-VEJLEDNING. Anerkendelse som elevatorsagkyndig og uddannelse af montører

At-VEJLEDNING. Anerkendelse som elevatorsagkyndig og uddannelse af montører At-VEJLEDNING B.2.2 December 2001 Anerkendelse som elevatorsagkyndig og uddannelse af montører Vejledning om de krav, virksomheden skal leve op til, og de procedurer, den skal følge, for at blive anerkendt

Læs mere

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade KORTFATTET VEJLEDNING Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade Dette dokument gennemgår kort hovedprincipperne og -forpligtelserne for udarbejdelse og levering af sikkerhedsdatablade i henhold til REACHforordningen

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Cloos pistololie Robolin - A Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden

Sikkerhedsdatablad. Cloos pistololie Robolin - A Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 16112007 Revision: 16112007 / HBN Erstatter den: 28032007

Læs mere

Laboratorier og procesindustri. Vejledning om Arbejdspladsbrugsanvisninger

Laboratorier og procesindustri. Vejledning om Arbejdspladsbrugsanvisninger Laboratorier og procesindustri Vejledning om Arbejdspladsbrugsanvisninger På procesindustrielle virksomheder og laboratorier med farlige stoffer og materialer er det et lovkrav, at arbejdsgiveren udarbejder

Læs mere

Universal rengøringsmiddel. Tlf.:

Universal rengøringsmiddel. Tlf.: Udstedelsesdato: November 2013 Revisionsdato: November 2013 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: 1.1 Produktidentifikator: Handelsnavn: PR-nr.: Synonymer: Ikke anmeldepligtig.

Læs mere