Hans Andersen Vesterholm

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hans Andersen Vesterholm"

Transkript

1 Hans Andersen Vesterholm Dette kapitel er skrevet af Hans Andersen Vesterholm selv. Jeg blev født den 30. januar 1928 på gården Vesterholm. Gården ligger på landet ca. 25 km nord for Vejle. Selv om jeg ikke kan huske det, var der ikke noget der hed elektricitet, radio eller fjernsyn. Først omkring 1930 blev der installeret elektricitet på gården, og det var kun til belysning. Disse pærer var meget små, jeg vil tro de lå omkring 15 eller 25 Watt. Telefonen kom til gården i min bedstefar, Hans Andersens tid. Han havde måske partstelefon sammen med købmanden. I min barndom havde vi i alt fald partstelefon, hvor vi delte telefonen med mine bedsteforældre. Opvarmningen på gården bestod dels af det store komfur i køkkenet og dels af kakkelovne i stuerne. Da der altid var tændt op i køkkenet, var der dejligt varmt her. Derfor opholdt man sig der, når man var inden døre om dagen. I køkkenet stod der et bord med en fast bænk på den ene side og nogle træstole på den anden side. Ved siden af køkkenet lå spisekammeret og bryggerset. Afløbet i bryggerset var en rist i gulvet, som vandet sivede ned igennem. Først havde bryggerset et murstensgulv, men senere blev der lagt et cementgulv. I bryggerset vaskede man sig med koldt vand i et vaskefad af blik. Koldt vand, der blev hentet i spande fra vandpumpen ude i gården ved kostalden. Derfor kan det jo godt være, at man ikke blev vasket lige godt hver dag, hvis der ikke var hentet nok vand ind. Af samme årsag var det måske begrænset, hvor ofte man blev vasket dengang. På den anden side var det jo nok sådan overalt på landet. I bad kom vi en gang om ugen. Om sommeren foregik badet i en balje i bryggerset, mens om vinteren foregik badet i en stor balje i køkkenet foran komfuret. Så tog mor den mindste først, og en efter en blev vi alle tre vasket i det samme vand. Jeg formoder far og mor så gik i bad i vandet bagefter os. Hvordan karlen og pigen blev vasket husker jeg ikke. Når vi så havde været i bad, fik vi rent undertøj på. En gang i mellem skulle der foretages storvask. Det tog normalt 3 dage at vaske storvask. Den første dag blev vasketøjet lagt i blød. Husk på at alt vandet skulle hentes i spande fra vandpumpen i gården ved kostalden. På 2. dagen blev vasketøjet så forvasket og kogt. Forvasken bestod i at man stod og skrubbede det på et vaskebræt. Senere blev tøjet så kogt i gruekedlen. Når tøjet så var kogt blev det det taget op og bragt over til vandpumpen og skyllet i koldt vand. På tredjedagen hang tøjet så og tørrede på tørresnore. Vi børn skulle for det meste sørge for at køerne fik vand. Om sommeren var det nemt nok, for så drev vi køerne over til dammen og lod dem drikke direkte fra den. Men om vinteren skulle alt vandet pumpes op i en stor beholder i kostalden. I den beholder, var der en prop i bunden. Den kunne man trække op og så løb vandet automatisk ind til køerne.

2 Om aftenerne og på søndag eftermiddage blev der fyret op i kakkelovnen i den lille stue. Her opholdt familien ind til skulle i seng. Ved siden af den lille stue var der 2 pæne stuer, som kun blev brugt når der kom gæster. Derfor var disse stuer altid kolde og fugtige, da der kun blev fyret op i dem ved særlige lejligheder. Derudover var der i stueetagen et soveværelse og et pigekammer. I tagetagen var der først et og siden 2 karlekamre. I juni 1930 blev min broder Vagn født. Selv husker jeg ikke noget om det, men jeg har formodentlig været hos min mormor og morfar, i deres købmandsbutik der var nabo til gården Vesterholm. Mormor passede købmandsbutikken, medens morfar, der var karetmager, havde et værksted ude bagved. Der hørte et lille landbrug til købmandsbutikken. Her havde de 2 heste, 5-6 køer, nogle grise og høns. Én gang om ugen tog min morfar til Vejle og solgte æg. Så havde han kolonialvarer med tilbage. Jeg husker min mormor som en meget mild og venlig dame, hvorimod min morfar var en ilter herre, vi børn var nok alle lidt bange for ham. Oppe på marken var en lille dam, min morfar fortalte, hvis man lagde sig ned på jorden og lyttede godt efter, kunne man under den første verdenskrig mærke jorden ryste når de svære kampe stod på.. I maj 1934 blev min anden broder Børge født. Før fødslen havde faster Else sagt til Vagn og jeg, at vi skulle lægge noget sukker i vindueskarmen. For så kunne det være at storken kom med en lillebror eller en lillesøster. Dette troede vi selvfølgelig på og lagde sukkeret ud. Vi ville jo gerne se storken komme med et lille barn. På dagen blev Vagn og jeg så sendt til min farfar og farmor i Vindelev. Da det hele var overstået blev vi hentet hjem igen. Vi var jo selvfølgelig skuffede over at vi ikke havde set storken komme med vores nye lillebror, så vi havde sagt, havde vi vidst det ville ske, så var vi blevet hjemme. Hvordan var det så at være barn i 1930 erne. Vi levede nok en meget beskyttet tilværelse. Både karlen, pigen eller faster Else var der altid til at passe på os. Vi var derfor aldrig alene. Der var faste regler for hele dagen. Hver morgen fik vi havregrød til morgenmad. I løbet af formiddagen fik vi formiddagskaffe med rugbrød eller franskbrød med honning, brun farin eller hjemmelavet marmelade. Til middag blev der serveret af gårdens egne produkter, f.eks. frikadeller, stegt eller kogt flæsk. Om lørdagen var der altid pandekager og om søndagen blev der enten serveret flæskesteg, kylling eller bøf. Der var altid to retter mad til middag. Til dessert blev der serveret rødgrød, sagosuppe eller en eller anden grød efter årstiden. Om søndagen blev der enten serveret citron- eller saftfromage. Til eftermiddagskaffen blev der serveret et stykke kage. Aftensmaden bestod altid af brød med forskelligt pålæg. Alle disse måltider foregik i køkkenet rundt om køkkenbordet. Men om aftenen blev der servere kaffe i den lille stue, hvor vi alle opholdt os.

3 Nu må man ikke tro at alle disse måltider var tegn på, at det var en drivertilværelse. Mellem hvert af måltiderne blev der arbejdet hårdt. Arbejdet var delt op efter årstiden. Når foråret kom begyndte arbejdet på markerne med at køre gødning ud. Senere blev der harvet og sået korn som byg og havre, hvede blev sået om efteråret, til sidst blev der sået roer. I forsommeren altså maj juni måned blev der hakket eller udtyndet roer, så der kun kom til at stå en roe for ca. hver 20 cm. I juni blev høet høstet, og i august var det kornhøst. Hvis vejret var dårligt, kunne man ikke få det tørt, så det kunne kører ind. Derfor blev negene flyttet, så der kunne komme luft til, måske skulle negene lægges ned og åbnes i bunden, så de kunde tørre indeni Kartoflerne blev taget op i oktober. Vi havde kun til eget forbrug. Til sidst blev roerne taget op og lagt i store roekuler. Dengang blev de dækket til med halm og jord. Når alt var taget op af jorden, blev den pløjet og gjort klar til en ny sæson. Om vinteren gik tiden med at passe dyrene, muge ud, give dem foder, børste og strigle. Kornet skulle tærskes med en plejl, (senere kom der en tærskemaskine på gården), og til sidst skulle kornet males på kværnen. En gang om ugen skulle der også køres roer ind. Det kunne være et meget hårdt arbejde. For at kunne læsse roer skulle man først hakke jorden på roekulen løs og grave den væk, for så at læsse roerne over på vognen. Den frosne jord kunne være lige så hård som beton. Kom der sne, skulle man ud, over at passe gårdens drift, også hjælpe til med at holde vejene åbne. Så kom snefogeden rundt og beordrede hver gård til at stille med en eller flere folk. Først langt senere blev snerydningen overtaget af kommunens sneplove. Når så vinteren var ovre, kunne det hele så starte forfra. Tøjet, som vi børn gik i, var noget der var gået i arv. Så snart et barn blev for stor til tøjet, blev det givet videre til det næste barn. Jeg tror nok, at vi havde meget tøj, den tid taget i betragtning, men ikke sammenlignet med i dag. Det meste af undertøjet og strømperne var hjemmestrikkede. Både drenge og piger gik med livstykker med strømpebånd. Livstykker er et stykke stof som sad omkring livet under skjorten, og var der ene og alene for at holde de lange hjemmestrikkede strømper oppe. Når vi var hjemme, havde vi vores dagligdags tøj, men når vi skulle i byen, i kirke m.m. havde vi et sæt fint tøj. Jeg vil nu fortælle om min skolegang i Nyborg forskole og Langskov gl. skole. Jeg gik i skole hos Elisabeth Nielsen. Det var en nydelig ældre dame, som min bedstefar Hans Andersens børn også havde gået til skole hos, da lå skolen på Hvolgårds mark.

4 Men tilbage til Nyborg skole 1.klasse. Jeg husker ikke, hvor mange vi var, 6-7 stykker vistnok. Der var, som jeg husker det, lang vej ad skolestien, når man var alene, jeg var den eneste fra Hvolgårds mark. Vi lærte ABC og skrev på tavle. Jeg havde et træ penalhus, som jeg fik af faster Else, en sideskoletaske, hvor der var en lomme på til madpakken. På skolens legeplads var der en vandpumpe med et blikkrus, som vi alle drak vand af. I skolestuen var der bibelske billeder på vægen og to store træer i potter. Der skulle vi samle de blade op, der var faldet af, inden vi gik hjem. I 2. klasse var der lille og store anden. Der var 2 piger, Dorthea og Gerda fra Hvolgårds mark, at følges med. Vi sang hver morgen enten I Østen Stiger Solen Op eller Morgenstund Har Guld I Mund, der var to store sorte pletter ved de 2 salmer i salmebogen. Der var en episode de to piger. Jeg skulle fortælle dem et andet ord, for fængsel, hvis jeg ikke kunde det, vilde de smide mig i bækken, når vi gik hjem. Det kunde jeg ikke, men de smed mig ikke i bækken alligevel. Efter 2 år i anden klasse gik vi i Langskov skole, hvor også børnene fra Ølholm forskole kom til. Nu var vi mange i klassen nok 24 der var det hed lille 3, og store 3. vi blev undervist samme, om sommeren hver gik vi skole hver anden dag og om vinteren hverdag siden var det lille 4. og store 4 og efter 7 års skolegang var det slut den sidste vinter gik også til præst i Uldum det var meget koldt den vinter med sne vi gik derned og tilbage igen og i skole over middag. Nu lidt tilbage i tiden Vagn blev født i 1930 og Børge i Far fik i vinteren 1d935 blindtarmsbetændelse han gik forlænge inden han kom til læge og blev indlagt på sygehuset, han blev opereret og fik bughindebetændelse, dengang var det en alvorlig sag, der var ikke noget penicillin, han var indlagt meget længe og var meget dårlig, men han kom over det, men det tog lang tid inden han var rask igen, han fik en brokskade som han gik med resten af livet. Jeg kan også mindes krigen i Spanien, selv om det var langt borte gjorde det indtryk De første år af min tilværelse levede vi en meget beskyttet tilværelse, der var altid nogle til at passe os, der var både karl og pige, eller også vores bedsteforældre eller faster Else. Vi havde pligter så snart vi var store nok, med at hjælpe det vi kunde både i stald og mark om sommeren gik vi kun i skole hver anden dag, om vinteren det hver dag, der var langt til skole i Langskov, dengang var der en meget velholdt sti igennem skoven. Den var også kirkesti. Jeg var der igen, for et par år siden og i dag kan man næsten ikke finde den. Da var Kirken også samlingspunkt for de fleste og gravstederne blev passet af familien, der blev sat blomster op hver lørdag og luget og revet, i dag betaler de fleste for at få gravstedet passet. Og i dag er alle gravstederne affotograferet og man kan gå på Internet og finde dem, det er meget godt eller ville navne jo bare forsvinde når gravpladsen nedlægges. Så kom 2. verdenskrig i 1939, den første krigsvinter skete der ikke så meget, men 9. april 1940 blev Danmark besat af Tyskland det skete meget tidlig om morgen vi blev vækket af flyvemaskiner der var på til Aalborg og derfra videre til Norge senere på dagen kom der lange koloner af biler af A 13 der kørte nordpå, med kanoner og tropper det var Lynkrig vi havde ikke en chance for gøre modstand, der blev nedkastet flyveblade OPROB fra den tyske værnemagt, det tog kun nogle få timer så var Danmark besat, en besættelse der varede til den 5. maj 1945, ellers så vi ikke meget til tyskerne, og livet fortsatte vi og vi passede vores arbejde. Vi mærkede ikke så meget til krigen på landet, vi var jo selvforsynende med de fleste varer, men der sparet på alting, og der selvfølgelig rationeringsmærker og mørklægning også i stalden vi havde mange gamle sække fra kunstgødning, som blev hængt for vinduerne, vi fik også indlagt El.. kraft da der ikke kunde skaffes petroleum. Tøj blev repareret og genbrugt og gik i arv fra de store til de mindre, jeg kan huske vi fik bukser af min farmors vadmels frakke de var så stive og skrabede skinnet på indersiden af lårene.

5 Jeg blev konfirmeret i Uldum Kirke i april 1942 det vat meget hårde vintre, vi gik til præst i Uldum og gik på banelinien fra Ølholm og til Uldum for ikke at gå så langt. Der kørte ikke mange tog under krigen. Inden jeg gik ud af skolen, fik jeg til julen 1941 en bog som hed: 40. fortællinger af vor fædrelands historie af sognefoged og dannebrogsmand, Niels Bundgård og hustrus legat til flinke elever i Langskov skole. Jeg tror nok det var fordi Kr. Bundgård kendte min bedstefar Hans Andersen og han broder sognefoged Mathias Andersen i Bjerlev. Jeg var på Vesterlund Ungdomsskole fra nov til april Jeg kan huske, da vi tog på juleferie, pakkede vi vores sager ned. Vi vidste ikke om vi kom tilbage igen til januar. Tyskerne var begyndt at beslaglægge skoler for at bruge dem til flygtninge. Det er mærkeligt at tænke på, at vi havde ture til Øster Nykirke og Rørbæk sø. Dengang vidste jeg ikke, at mine forfædre havde gået på de samme veje. Nov kom jeg ud at tjene hos Karl Therkelsen i Knude, og oplevede en politifamilie der var under jorden. Den vinter lærte jeg også at fælde grantræer, der skulde bruges meget træ, jeg var også med til at plante ny skov. Jeg så den for få år siden det var store træer men de er også ca. 60 år. En af de sidste dage i april 1945 var der et bombedement af Flensborg, rystelserne fra bomberne kunde mærkes, dørene rystede og man kunde høre svag motorlarm fra flyene, men intet se. Der oplevede jeg den 4. maj om aftenen befrielsen engelske fly fløj ganske lavt hen over hovederne på os. 5. maj kl ringede kirkeklokkerne i en time og Karl Terkelsen kom og sagde jeg kunde holde fri resten af dagen det var en lørdag så fik også fri om søndagen. Det var min bedstefar Anders Andersens fødselsdag den 6. maj vi sad i haven i Ølholm og så tyskerne drage hjem en lang kolonne hvor de sad på bilernes skærme og tage bare de kunde få lov til at køre med, når der ikke var mere brændstof fortsatte de til fods, med trækvogne og barnevogne med deres bagage på, en slagen hær, når de kom til grænsen blev det hele taget fra dem, der var mange ældre mennesker, kvinder og børn, de blevet samlet i store lejre, og senere sendt hjem. 1.november 1946 kom jeg i lære hos købmand Chr. Brøndum i Smidstrup ved Fredericia, der er ikke så meget at fortælle, jeg fik 40. Kr. om måneden og kost og logi, jeg fik kørekort og kørte varetur i en Ford model 34, vi tog sæderne ud, så kunde jeg have æg med hjem, jeg fik ordrene med på de varer de manglede, og dagen efter blev varerne så leveret, jeg gik på handelsskole i Vejle det var på cykel i al slags vejer, men det var det eneste transportmiddel dengang. I fritiden tog vi måske til Vejle for at se en film, om sommeren kørte vi til Hvidbjerg, var det godt vejer kunde vi godt overnatte i skoven eller på stranden det tog vi ikke så nøje dengang. 31. oktober1950 var jeg udlært og skulde ind som soldat, den 10. november skulde jeg stille i Randers, som dragon, heldigvis uden hest det var kun 4 numre fra, det havde jeg ikke klaret. Jeg lå ved 2. eskadron 1 deling med nr og blev kaldt Ølholm alle dragoner har navn efter deres hjemsted. Jeg var med til at skyde det nye Garand gevær model 50, de første par måneder havde vi ingen geværer de kom først senere og vi fik aldrig en bajonet. Jeg blev hjemsendt i oktober Jeg kom til Smidstrup igen og var der i 3. måneder og kom 1. marts 1952 til Vejle, hos købmand Ingo Mortensen, Søndermarksvej 2, dengang var det en meget fin forretning, og det var et godt sted at være, jeg boede Søndermarksvej 6, så der var ikke langt på arbejde, jeg spiste i Kvindernes Bygning på Borgvold. Jeg var hos Ingo Mortensen til 1. juli Jeg var derefter hos R. Færch A/S oplag Ved Andlæget 6, Vejle. Vi ekspederede tobaksvarer til købmænd og tobakshandlere og kiosker i Fredericia, Kolding og Vejle området, det var ikke en god arbejdsplads, der var alt for mange intriger, det eneste gode at jeg mødte Alice der, her var jeg til 15. maj 1959.

6 Jeg fik arbejde som telefonsælger hos Th. Holmskov & Co. På vester Engvej 18 i Vejle, de handlede på tidspunkt med bageriartikler og sydfrugter, det var et forholdsvis ny firma som var begyndt at importere frugt og grønt, jeg skal lige fortælle at Alice og jeg fik lejlighed i Møllevangen, Petersholms alle 8 den 15. maj og skulle giftes den 23. maj 1959, der var mange ting at se til de første dage. Den første tid var det mest bageriartiklerne der var det vigtigste, men meget hurtigt var det sydfrugterne der tog over, Jeg havde kunder i Holstebro og Thisted da jeg startede, men hurtigt kom der kunder til i Sønderjylland, på Fyn, Aarhus og Grenå senere i Aalborg, Skive og Lemvig, det var Frugtgrossister jeg solgte varer til. Her var gode arbejdsforhold. I 1960 blev Arno født og lejligheden blev for lille, vi fik en større lejlighed på Signesvej 3 og i 1962 blev Lars født, Alice gik hjemme de første år, det var almindeligt den gang i 1972 begyndte Alice at arbejde vi var nu flyttet i Signesvej nr.1, drengene fik hver deres værelse, det var en dejlig lejlighed med udsigt over engene og Vejle by. I 1972 flyttede Holmskov og Co. Til Ulvehavevej 42 hvor de byggede nyt, firmaet fik nyt navn H & P Frugtimport. Der blev solgt meget frugt i disse år, vi fik de første år vores varer fra Hamborg, og bananer fra de Canariske øer de var i stokke og pakket ind i papir og hø, det skete der kom er slange eller edderkop med, de blev pakket ud og hængt op på kroge til modning, senere blev de skåret af stokken og lagt i kasser. Senere begyndte vi selv at købe varer ude i Europa og bananer fra mellem Amerika. De første år kom varerne med bane, senere med bil. Her arbejde jeg til 1. januar 1993 ca. 33 år og gik på efterløn. Vi havde nu fået et lille hus på Løget Høj 96, der har alle de faciliteter som vi skulle bruge som pensionister der er en lille overkommelig have. Her kommer børnebørn og børn på besøg når de har lyst. Vi gik på slægtsforsknings kursus hos O. Markussen, Fredericia omkring 1975, der lærte vi at søge i kirkebøger, og var en tur i Viborg på landsarkivet, det var lidt langt at køre og man blev helt tom i hovedet når man havde siddet med de gamle bøger en hel dag, vi var deroppe senere flere gange, men i 2002 blev det muligt at sidde hjemme med I.T, så kunde jeg arbejde et par timer og så lave noget andet ind imellem, og så være frisk igen. Det var virkelig noget der gav resultat. Til slut skal der lyde en tak for hjælpen til Arno for billeder, Lars for opsætning og Alice for hjælp med korrektur og tålmodighed de mange timer jeg har brugt på I.T. Vejle i december Hans Vesterholm.

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Opgaver til Hjemmets fire vægge

Opgaver til Hjemmets fire vægge Opgaver til Hjemmets fire vægge 1 Møblér Pouls lejlighed Diskuter og tegn, hvordan I mener, Pouls lejlighed så ud. Tegn, klip og klister møbler på tegningen. Husk etageseng, sovesofa og alt det andet en

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden?

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden? Før læsning: Introduktion til årtiet Gruppearbejde: Se på billederne i bogen side 3. Hvad kender I? Hvad tænker I? Hvad tror I kapitlet handler om? Hvad ved I om dette årti i jeres eget hjemland / verden

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen.

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen. Så Betydningen af så afhænger af ordenes rækkefølge: Ledsætninger: / / / / / / / / / 1) Tarzan låste døren, så jeg ikke kunne komme ind. Luk døren, så det ikke trækker s a v Så fortæller her hvad planen

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Amitheswary. I Danmark er der respekt for alle

Amitheswary. I Danmark er der respekt for alle Amitheswary I Danmark er der respekt for alle Amitheswary er 46 år og kommer fra Sri Lanka. Hun har været i Danmark siden 1992 34 Livet i Sri Lanka I Sri Lanka boede jeg sammen med min familie. Jeg har

Læs mere

NORDISK LEJRSKOLE & KURSUSCENTER

NORDISK LEJRSKOLE & KURSUSCENTER Side/Page/Seite 1 / 5 Forplejning Maden er det halve ophold Vort køkken, som er sammensat af faglært personale, tilbereder alle måltider af friske råvarer. Der lægges stor vægt på årstidens grøntsager,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU. Brugerråds bladet. Første udgave 2012 Nr 1.

Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU. Brugerråds bladet. Første udgave 2012 Nr 1. Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU Brugerråds bladet Første udgave 2012 Nr 1. Brugerrådets medlemmer er repræsentanter for alle i Aktiv-Bo & Beskæftigelse samt STU. Brugerrådet I må gerne komme med forslag

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

Landbrug i gamle dage på markarbejde

Landbrug i gamle dage på markarbejde Landbrug i gamle dage på markarbejde Blandt Lokalhistorisk Arkivs over 10.000 billeder fra den tidligere Støvring Kommune er en hel del, der fortæller om arbejdet i landbruget før i tiden. En del af billederne

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning.

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning. INDHOLD: 1) Hvorfor have en kostpolitik 2) De 10 kostråd 3) Måltids sammensætning 4) Råvarer 5) Indkøb 6) Spisemiljø 7) Køkkenets åbningstider 8) Køkkenets service 9) Elever med i køkkenet 10) Regler for

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Et aktivt liv på sin egen måde

Et aktivt liv på sin egen måde Artikel i Muskelkraft nr. 4, 2005 Et aktivt liv på sin egen måde Om et halvt år flytter 29-årige Marc Jørgensen hjemmefra og ind i sit eget hus en opfyldelse af et af hans mål i livet Af Jane W. Schelde

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til Kapitel 1 Det var Julies fødselsdag, og hun havde spekuleret meget på, hvad hendes far og mor mon ville give hende. Hun havde skrevet en lang liste over småting, hun syntes hun manglede, og så havde hun

Læs mere

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår.

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. Her ligger TUMLETOFTEN, en almindelig dansk by. Den er ikke særlig stor, men den er heller ikke helt lille. Egentlig

Læs mere

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer Dokumentation til Grønne Spirer I det sidste års tid har vi arbejdet meget intens for at gøre børnene i SpireVium mere bevidste om, hvad der kan findes i naturen i de forskellige årstider. Vi har også

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Tekst og affotografering N.M. Schaiffel-Nielsen Kunstmaler Axel Marinus Sørensen. Han ville så gerne have heddet Randbøl til efternavn, men det ville myndighederne

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

Gyldendals Åbne Encyklopædi fortæller følgende om bedemandens opgaver gennem tiden:

Gyldendals Åbne Encyklopædi fortæller følgende om bedemandens opgaver gennem tiden: Den sidste rejse. af Hans Høilund-Carlsen Når en nær slægtning dør, henvender vi os i dag til en bedemand, der mod betaling hjælper de efterladte med at få løst de mange opgaver, der er knyttet til den

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Weitemeyers Kilde. Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske

Weitemeyers Kilde. Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Søren Andreasen er kendt for at fly e ud i en jord/halmhy e om sommeren, mens han opdyrkede sit stykke land på Lamme orden. Man mener, at da Søren

Læs mere

Hip, hip,hip. Hurra!! Denne folder er en hyldest til vor far. Margrethe, Børge og Morten Tage Eskild Jensen Født den 15. Sept. 1918 I Vester Linderum

Hip, hip,hip. Hurra!! Denne folder er en hyldest til vor far. Margrethe, Børge og Morten Tage Eskild Jensen Født den 15. Sept. 1918 I Vester Linderum Hip, hip,hip Hurra!! Denne folder er en hyldest til vor far.. Margrethe, Børge og Morten Tage Eskild Jensen Født den 15. Sept. 1918 I Vester Linderum Notater: 2 11 For 3 år siden kom far på sygehus med

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

Center Nyt Centerklasserne Mølholm Skole og SFOYgdrassil, Vejle December 2013

Center Nyt Centerklasserne Mølholm Skole og SFOYgdrassil, Vejle December 2013 Center Nyt Centerklasserne Mølholm Skole og SFOYgdrassil, Vejle December 2013 Læs, lyt eller se klip om: Besøg i kirken Stormen Bodil Kringsminde som i gamle dage! Find nissen i Yggdrasil Lego robotter

Læs mere

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Det dufter af midsommer derude. Netop nu står naturen i fuld flor det dufter af et væld af blomster og nyslået hø. Lige nu er naturen på sit højeste; råen har netop

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og

JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og hvad mon han så vil sige? Han skal nok finde på noget fjollet.

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

Nimbus, - skrevet af Arne Raundahl, maj 1974.

Nimbus, - skrevet af Arne Raundahl, maj 1974. Om at Anskaffe sig en Nimbus Nimbus, - skrevet af Arne Raundahl, maj 1974. Hvad er det, der skaber den helt specielle atmosfære omkring en Nimbus? Ja, det kan selvfølgelig være ret individuelt, hvad man

Læs mere

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner.

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner. Gl.ager14.4.59. KæreBrevduevenner. Ja,nuerjegvedatværeovredetmedinfluenzaen,iPåskenvarjegnuikkemangesure sildværd,jegholdtmigiroogkomingenstederihelepåsken. Jegharlavetmegetforskelligtsiden1.April,jegharjoværetløsarbejder:Jegharkørtfor

Læs mere

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn. MULIGHEDER Hvis mennesker havde fire ben, så ville alt gå i stykker. Hvis der ikke var kæledyr i Sevel, så ville København blive en landsby. Hvis Sevel var hovedstad i Danmark, så ville himlen blive grøn

Læs mere

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro er en gammel stedsbetegnelse for overgangen af Skals å, i tidernes

Læs mere

INVITATION TIL NLD-LEJR 9. - 11. oktober 2015

INVITATION TIL NLD-LEJR 9. - 11. oktober 2015 INVITATION TIL NLD-LEJR 9. - 11. oktober 2015 Lejr for børn med diagnoser og deres familier NLD-lejren afholdes i naturskønne omgivelser i Fuglsø ved Mols Bjerge OPLEV Dejlige fællesrum Familieværelser

Læs mere

Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958

Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958 1 TEMA: REJSER Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958 Familien Aakjær rejser meget. I dette hæfte vil du få et lille indblik i hvordan først Jeppe

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Test din viden om Præpositioner

Test din viden om Præpositioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Præpositioner 9 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

Tal om skrald. . Ved at genanvende metaldåser reducerer man altså mængden af affald og brugen af energi og ressourcer.

Tal om skrald. . Ved at genanvende metaldåser reducerer man altså mængden af affald og brugen af energi og ressourcer. 1. Opgavesæt om metal Familien Falk bor her på Frederiksberg og består af mor og far (Camilla og Peter) og deres to børn Caroline og Jonas. Familien Falk elsker dåsemad. I løbet af en uge spiser de 3 dåser

Læs mere

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med.

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med. Forord Jeg har ikke skrevet denne bog som et selvportræt eller som en biografi, men nærmere som en oplysning til de unge, som, jeg håber, vil kunne bruge min historie som en viden om, hvor sårbar man er,

Læs mere

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det?

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det? 1. Opgavesæt om metal Peter) og deres to børn Caroline og Jonas. Familien Falk elsker dåsemad. I løbet af en uge spiser de 3 dåser flåede tomater, 1 dåse majs, 1 dåse søde ærter, 2 dåser med bønner, 1

Læs mere

Velkommen til Aleris-Hamlet. Malebog

Velkommen til Aleris-Hamlet. Malebog Velkommen til Aleris-Hamlet Malebog Du kan læse bogen sammen med din mor og far og høre lidt om, hvordan det er at være på hospitalet. Bagefter kan du male tegningerne. I dag skal du på hospitalet og opereres.

Læs mere

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 3 SESS: 15 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 PIA JUUL SKADEN roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 4 SESS: 14 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 Skaden Pia Juul/Tiderne

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

JEG er din KARTOFFEL!

JEG er din KARTOFFEL! JEG er din KARTOFFEL! I dette hæfte kan du lære noget om mig. Skriv dit navn: Ha det sjovt! Jeg er din Kartoffel! side 2 af 14 Mit kartoffelliv: Fra knold til kartoffelplante til knold. Jeg bliver lagt

Læs mere

Uge 47 Uddannelse og jobuge. Fra Idé til produkt 2. klasse. Eksempler fra Frederiksberg virksomheder

Uge 47 Uddannelse og jobuge. Fra Idé til produkt 2. klasse. Eksempler fra Frederiksberg virksomheder Uge 47 Uddannelse og jobuge Fra Idé til produkt 2. klasse Eksempler fra Frederiksberg virksomheder Den gode stol Hvem er jeg og hvad er jeg god til? Du er god til mange ting Hvis man spørger folk, hvad

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

KONTAKT 12/13 nr. Indhold: A P R I L

KONTAKT 12/13 nr. Indhold: A P R I L KONTAKT 12/13 nr. A P R I L Indhold: Aktuelt i april s. 2 Fritternyt s. 3 4.a syr slanger s. 3 Besøg af Vejen Musiksko le s. 4 8.årgang i Odense s. 4 A-dage i E 3 s. 5 Foredrag med forfatter s. 6 Skolefest

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 1 Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 2 Den daglige pædagogiske praksis i Vuggestueafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Til Hverdag. Erindringskasse med temaet. Børne-og Ungdomsliv. GlostrupHistorie Din by dine historier dit hus Glostrup Lokalhistoriske Arkiv

Til Hverdag. Erindringskasse med temaet. Børne-og Ungdomsliv. GlostrupHistorie Din by dine historier dit hus Glostrup Lokalhistoriske Arkiv Børne-og Ungdomsliv 1) Yoyo: Yoyoer var en populær legetøjsdille flere gange i løbet af 1900-tallet. 1. 2) Kugleramme: Hjælpemiddel til regning. 3) Børnelommetørklæde: Stoflommetørklæde fra 1950 erne i

Læs mere

1. sal: Dagcenteret: 2. sal: 3. sal: 4. sal: 5. sal: Avisen for Othellos beboere og brugere

1. sal: Dagcenteret: 2. sal: 3. sal: 4. sal: 5. sal: Avisen for Othellos beboere og brugere 1. sal: Dagcenteret: 6. årgang 1. udgave 1. juni 2015 5. Eva Hjort 6. Anna Elvira Andersen 7. Anna Wraa 15. Eli Agnethe Hansen 2. sal: 1. Rigmor Vils 2. Ole Kragh Pedersen 3. Vagner Hansen 12. Gerda Jepsen

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

AaCRM på hjul af Contador & Co.

AaCRM på hjul af Contador & Co. AaCRM på hjul af Contador & Co. Figur 1 AaCRM foran hotellet er klar til første tur Costa Blanca, Alicante og den spanske østkyst det må være grisefester, betonhoteller og badedyr! Sådan var min klare

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik

Mad- og Måltidspolitik Mad- og Måltidspolitik 2014 Idræts og naturbørnehuset Tingvej 3 6535 Branderup J 13-01-2014 2 Mad- og Måltidspolitik 1. Derfor er det vigtigt at vi har en mad- og måltidspolitik. Hvad og hvorfor: - Idræts-

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

Niels Rasmussen d. 11.11.11

Niels Rasmussen d. 11.11.11 I mange år har jeg leget med ord, første gang jeg husker var i forbindelse med en lejr for ca. 25 år siden. Jeg husker det handlede om alle vores men er, men der kom en mand Senere har jeg gjort det i

Læs mere

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne Forholdsord fortæller os, hvor noget er i forhold til en anden ting. Fx: Bogen lå på bordet Haven var foran huset Forholdsord kan være: I, under, over, ved siden af, foran, ved, bagved, fra, på, igennem

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere