Hans Andersen Vesterholm

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hans Andersen Vesterholm"

Transkript

1 Hans Andersen Vesterholm Dette kapitel er skrevet af Hans Andersen Vesterholm selv. Jeg blev født den 30. januar 1928 på gården Vesterholm. Gården ligger på landet ca. 25 km nord for Vejle. Selv om jeg ikke kan huske det, var der ikke noget der hed elektricitet, radio eller fjernsyn. Først omkring 1930 blev der installeret elektricitet på gården, og det var kun til belysning. Disse pærer var meget små, jeg vil tro de lå omkring 15 eller 25 Watt. Telefonen kom til gården i min bedstefar, Hans Andersens tid. Han havde måske partstelefon sammen med købmanden. I min barndom havde vi i alt fald partstelefon, hvor vi delte telefonen med mine bedsteforældre. Opvarmningen på gården bestod dels af det store komfur i køkkenet og dels af kakkelovne i stuerne. Da der altid var tændt op i køkkenet, var der dejligt varmt her. Derfor opholdt man sig der, når man var inden døre om dagen. I køkkenet stod der et bord med en fast bænk på den ene side og nogle træstole på den anden side. Ved siden af køkkenet lå spisekammeret og bryggerset. Afløbet i bryggerset var en rist i gulvet, som vandet sivede ned igennem. Først havde bryggerset et murstensgulv, men senere blev der lagt et cementgulv. I bryggerset vaskede man sig med koldt vand i et vaskefad af blik. Koldt vand, der blev hentet i spande fra vandpumpen ude i gården ved kostalden. Derfor kan det jo godt være, at man ikke blev vasket lige godt hver dag, hvis der ikke var hentet nok vand ind. Af samme årsag var det måske begrænset, hvor ofte man blev vasket dengang. På den anden side var det jo nok sådan overalt på landet. I bad kom vi en gang om ugen. Om sommeren foregik badet i en balje i bryggerset, mens om vinteren foregik badet i en stor balje i køkkenet foran komfuret. Så tog mor den mindste først, og en efter en blev vi alle tre vasket i det samme vand. Jeg formoder far og mor så gik i bad i vandet bagefter os. Hvordan karlen og pigen blev vasket husker jeg ikke. Når vi så havde været i bad, fik vi rent undertøj på. En gang i mellem skulle der foretages storvask. Det tog normalt 3 dage at vaske storvask. Den første dag blev vasketøjet lagt i blød. Husk på at alt vandet skulle hentes i spande fra vandpumpen i gården ved kostalden. På 2. dagen blev vasketøjet så forvasket og kogt. Forvasken bestod i at man stod og skrubbede det på et vaskebræt. Senere blev tøjet så kogt i gruekedlen. Når tøjet så var kogt blev det det taget op og bragt over til vandpumpen og skyllet i koldt vand. På tredjedagen hang tøjet så og tørrede på tørresnore. Vi børn skulle for det meste sørge for at køerne fik vand. Om sommeren var det nemt nok, for så drev vi køerne over til dammen og lod dem drikke direkte fra den. Men om vinteren skulle alt vandet pumpes op i en stor beholder i kostalden. I den beholder, var der en prop i bunden. Den kunne man trække op og så løb vandet automatisk ind til køerne.

2 Om aftenerne og på søndag eftermiddage blev der fyret op i kakkelovnen i den lille stue. Her opholdt familien ind til skulle i seng. Ved siden af den lille stue var der 2 pæne stuer, som kun blev brugt når der kom gæster. Derfor var disse stuer altid kolde og fugtige, da der kun blev fyret op i dem ved særlige lejligheder. Derudover var der i stueetagen et soveværelse og et pigekammer. I tagetagen var der først et og siden 2 karlekamre. I juni 1930 blev min broder Vagn født. Selv husker jeg ikke noget om det, men jeg har formodentlig været hos min mormor og morfar, i deres købmandsbutik der var nabo til gården Vesterholm. Mormor passede købmandsbutikken, medens morfar, der var karetmager, havde et værksted ude bagved. Der hørte et lille landbrug til købmandsbutikken. Her havde de 2 heste, 5-6 køer, nogle grise og høns. Én gang om ugen tog min morfar til Vejle og solgte æg. Så havde han kolonialvarer med tilbage. Jeg husker min mormor som en meget mild og venlig dame, hvorimod min morfar var en ilter herre, vi børn var nok alle lidt bange for ham. Oppe på marken var en lille dam, min morfar fortalte, hvis man lagde sig ned på jorden og lyttede godt efter, kunne man under den første verdenskrig mærke jorden ryste når de svære kampe stod på.. I maj 1934 blev min anden broder Børge født. Før fødslen havde faster Else sagt til Vagn og jeg, at vi skulle lægge noget sukker i vindueskarmen. For så kunne det være at storken kom med en lillebror eller en lillesøster. Dette troede vi selvfølgelig på og lagde sukkeret ud. Vi ville jo gerne se storken komme med et lille barn. På dagen blev Vagn og jeg så sendt til min farfar og farmor i Vindelev. Da det hele var overstået blev vi hentet hjem igen. Vi var jo selvfølgelig skuffede over at vi ikke havde set storken komme med vores nye lillebror, så vi havde sagt, havde vi vidst det ville ske, så var vi blevet hjemme. Hvordan var det så at være barn i 1930 erne. Vi levede nok en meget beskyttet tilværelse. Både karlen, pigen eller faster Else var der altid til at passe på os. Vi var derfor aldrig alene. Der var faste regler for hele dagen. Hver morgen fik vi havregrød til morgenmad. I løbet af formiddagen fik vi formiddagskaffe med rugbrød eller franskbrød med honning, brun farin eller hjemmelavet marmelade. Til middag blev der serveret af gårdens egne produkter, f.eks. frikadeller, stegt eller kogt flæsk. Om lørdagen var der altid pandekager og om søndagen blev der enten serveret flæskesteg, kylling eller bøf. Der var altid to retter mad til middag. Til dessert blev der serveret rødgrød, sagosuppe eller en eller anden grød efter årstiden. Om søndagen blev der enten serveret citron- eller saftfromage. Til eftermiddagskaffen blev der serveret et stykke kage. Aftensmaden bestod altid af brød med forskelligt pålæg. Alle disse måltider foregik i køkkenet rundt om køkkenbordet. Men om aftenen blev der servere kaffe i den lille stue, hvor vi alle opholdt os.

3 Nu må man ikke tro at alle disse måltider var tegn på, at det var en drivertilværelse. Mellem hvert af måltiderne blev der arbejdet hårdt. Arbejdet var delt op efter årstiden. Når foråret kom begyndte arbejdet på markerne med at køre gødning ud. Senere blev der harvet og sået korn som byg og havre, hvede blev sået om efteråret, til sidst blev der sået roer. I forsommeren altså maj juni måned blev der hakket eller udtyndet roer, så der kun kom til at stå en roe for ca. hver 20 cm. I juni blev høet høstet, og i august var det kornhøst. Hvis vejret var dårligt, kunne man ikke få det tørt, så det kunne kører ind. Derfor blev negene flyttet, så der kunne komme luft til, måske skulle negene lægges ned og åbnes i bunden, så de kunde tørre indeni Kartoflerne blev taget op i oktober. Vi havde kun til eget forbrug. Til sidst blev roerne taget op og lagt i store roekuler. Dengang blev de dækket til med halm og jord. Når alt var taget op af jorden, blev den pløjet og gjort klar til en ny sæson. Om vinteren gik tiden med at passe dyrene, muge ud, give dem foder, børste og strigle. Kornet skulle tærskes med en plejl, (senere kom der en tærskemaskine på gården), og til sidst skulle kornet males på kværnen. En gang om ugen skulle der også køres roer ind. Det kunne være et meget hårdt arbejde. For at kunne læsse roer skulle man først hakke jorden på roekulen løs og grave den væk, for så at læsse roerne over på vognen. Den frosne jord kunne være lige så hård som beton. Kom der sne, skulle man ud, over at passe gårdens drift, også hjælpe til med at holde vejene åbne. Så kom snefogeden rundt og beordrede hver gård til at stille med en eller flere folk. Først langt senere blev snerydningen overtaget af kommunens sneplove. Når så vinteren var ovre, kunne det hele så starte forfra. Tøjet, som vi børn gik i, var noget der var gået i arv. Så snart et barn blev for stor til tøjet, blev det givet videre til det næste barn. Jeg tror nok, at vi havde meget tøj, den tid taget i betragtning, men ikke sammenlignet med i dag. Det meste af undertøjet og strømperne var hjemmestrikkede. Både drenge og piger gik med livstykker med strømpebånd. Livstykker er et stykke stof som sad omkring livet under skjorten, og var der ene og alene for at holde de lange hjemmestrikkede strømper oppe. Når vi var hjemme, havde vi vores dagligdags tøj, men når vi skulle i byen, i kirke m.m. havde vi et sæt fint tøj. Jeg vil nu fortælle om min skolegang i Nyborg forskole og Langskov gl. skole. Jeg gik i skole hos Elisabeth Nielsen. Det var en nydelig ældre dame, som min bedstefar Hans Andersens børn også havde gået til skole hos, da lå skolen på Hvolgårds mark.

4 Men tilbage til Nyborg skole 1.klasse. Jeg husker ikke, hvor mange vi var, 6-7 stykker vistnok. Der var, som jeg husker det, lang vej ad skolestien, når man var alene, jeg var den eneste fra Hvolgårds mark. Vi lærte ABC og skrev på tavle. Jeg havde et træ penalhus, som jeg fik af faster Else, en sideskoletaske, hvor der var en lomme på til madpakken. På skolens legeplads var der en vandpumpe med et blikkrus, som vi alle drak vand af. I skolestuen var der bibelske billeder på vægen og to store træer i potter. Der skulle vi samle de blade op, der var faldet af, inden vi gik hjem. I 2. klasse var der lille og store anden. Der var 2 piger, Dorthea og Gerda fra Hvolgårds mark, at følges med. Vi sang hver morgen enten I Østen Stiger Solen Op eller Morgenstund Har Guld I Mund, der var to store sorte pletter ved de 2 salmer i salmebogen. Der var en episode de to piger. Jeg skulle fortælle dem et andet ord, for fængsel, hvis jeg ikke kunde det, vilde de smide mig i bækken, når vi gik hjem. Det kunde jeg ikke, men de smed mig ikke i bækken alligevel. Efter 2 år i anden klasse gik vi i Langskov skole, hvor også børnene fra Ølholm forskole kom til. Nu var vi mange i klassen nok 24 der var det hed lille 3, og store 3. vi blev undervist samme, om sommeren hver gik vi skole hver anden dag og om vinteren hverdag siden var det lille 4. og store 4 og efter 7 års skolegang var det slut den sidste vinter gik også til præst i Uldum det var meget koldt den vinter med sne vi gik derned og tilbage igen og i skole over middag. Nu lidt tilbage i tiden Vagn blev født i 1930 og Børge i Far fik i vinteren 1d935 blindtarmsbetændelse han gik forlænge inden han kom til læge og blev indlagt på sygehuset, han blev opereret og fik bughindebetændelse, dengang var det en alvorlig sag, der var ikke noget penicillin, han var indlagt meget længe og var meget dårlig, men han kom over det, men det tog lang tid inden han var rask igen, han fik en brokskade som han gik med resten af livet. Jeg kan også mindes krigen i Spanien, selv om det var langt borte gjorde det indtryk De første år af min tilværelse levede vi en meget beskyttet tilværelse, der var altid nogle til at passe os, der var både karl og pige, eller også vores bedsteforældre eller faster Else. Vi havde pligter så snart vi var store nok, med at hjælpe det vi kunde både i stald og mark om sommeren gik vi kun i skole hver anden dag, om vinteren det hver dag, der var langt til skole i Langskov, dengang var der en meget velholdt sti igennem skoven. Den var også kirkesti. Jeg var der igen, for et par år siden og i dag kan man næsten ikke finde den. Da var Kirken også samlingspunkt for de fleste og gravstederne blev passet af familien, der blev sat blomster op hver lørdag og luget og revet, i dag betaler de fleste for at få gravstedet passet. Og i dag er alle gravstederne affotograferet og man kan gå på Internet og finde dem, det er meget godt eller ville navne jo bare forsvinde når gravpladsen nedlægges. Så kom 2. verdenskrig i 1939, den første krigsvinter skete der ikke så meget, men 9. april 1940 blev Danmark besat af Tyskland det skete meget tidlig om morgen vi blev vækket af flyvemaskiner der var på til Aalborg og derfra videre til Norge senere på dagen kom der lange koloner af biler af A 13 der kørte nordpå, med kanoner og tropper det var Lynkrig vi havde ikke en chance for gøre modstand, der blev nedkastet flyveblade OPROB fra den tyske værnemagt, det tog kun nogle få timer så var Danmark besat, en besættelse der varede til den 5. maj 1945, ellers så vi ikke meget til tyskerne, og livet fortsatte vi og vi passede vores arbejde. Vi mærkede ikke så meget til krigen på landet, vi var jo selvforsynende med de fleste varer, men der sparet på alting, og der selvfølgelig rationeringsmærker og mørklægning også i stalden vi havde mange gamle sække fra kunstgødning, som blev hængt for vinduerne, vi fik også indlagt El.. kraft da der ikke kunde skaffes petroleum. Tøj blev repareret og genbrugt og gik i arv fra de store til de mindre, jeg kan huske vi fik bukser af min farmors vadmels frakke de var så stive og skrabede skinnet på indersiden af lårene.

5 Jeg blev konfirmeret i Uldum Kirke i april 1942 det vat meget hårde vintre, vi gik til præst i Uldum og gik på banelinien fra Ølholm og til Uldum for ikke at gå så langt. Der kørte ikke mange tog under krigen. Inden jeg gik ud af skolen, fik jeg til julen 1941 en bog som hed: 40. fortællinger af vor fædrelands historie af sognefoged og dannebrogsmand, Niels Bundgård og hustrus legat til flinke elever i Langskov skole. Jeg tror nok det var fordi Kr. Bundgård kendte min bedstefar Hans Andersen og han broder sognefoged Mathias Andersen i Bjerlev. Jeg var på Vesterlund Ungdomsskole fra nov til april Jeg kan huske, da vi tog på juleferie, pakkede vi vores sager ned. Vi vidste ikke om vi kom tilbage igen til januar. Tyskerne var begyndt at beslaglægge skoler for at bruge dem til flygtninge. Det er mærkeligt at tænke på, at vi havde ture til Øster Nykirke og Rørbæk sø. Dengang vidste jeg ikke, at mine forfædre havde gået på de samme veje. Nov kom jeg ud at tjene hos Karl Therkelsen i Knude, og oplevede en politifamilie der var under jorden. Den vinter lærte jeg også at fælde grantræer, der skulde bruges meget træ, jeg var også med til at plante ny skov. Jeg så den for få år siden det var store træer men de er også ca. 60 år. En af de sidste dage i april 1945 var der et bombedement af Flensborg, rystelserne fra bomberne kunde mærkes, dørene rystede og man kunde høre svag motorlarm fra flyene, men intet se. Der oplevede jeg den 4. maj om aftenen befrielsen engelske fly fløj ganske lavt hen over hovederne på os. 5. maj kl ringede kirkeklokkerne i en time og Karl Terkelsen kom og sagde jeg kunde holde fri resten af dagen det var en lørdag så fik også fri om søndagen. Det var min bedstefar Anders Andersens fødselsdag den 6. maj vi sad i haven i Ølholm og så tyskerne drage hjem en lang kolonne hvor de sad på bilernes skærme og tage bare de kunde få lov til at køre med, når der ikke var mere brændstof fortsatte de til fods, med trækvogne og barnevogne med deres bagage på, en slagen hær, når de kom til grænsen blev det hele taget fra dem, der var mange ældre mennesker, kvinder og børn, de blevet samlet i store lejre, og senere sendt hjem. 1.november 1946 kom jeg i lære hos købmand Chr. Brøndum i Smidstrup ved Fredericia, der er ikke så meget at fortælle, jeg fik 40. Kr. om måneden og kost og logi, jeg fik kørekort og kørte varetur i en Ford model 34, vi tog sæderne ud, så kunde jeg have æg med hjem, jeg fik ordrene med på de varer de manglede, og dagen efter blev varerne så leveret, jeg gik på handelsskole i Vejle det var på cykel i al slags vejer, men det var det eneste transportmiddel dengang. I fritiden tog vi måske til Vejle for at se en film, om sommeren kørte vi til Hvidbjerg, var det godt vejer kunde vi godt overnatte i skoven eller på stranden det tog vi ikke så nøje dengang. 31. oktober1950 var jeg udlært og skulde ind som soldat, den 10. november skulde jeg stille i Randers, som dragon, heldigvis uden hest det var kun 4 numre fra, det havde jeg ikke klaret. Jeg lå ved 2. eskadron 1 deling med nr og blev kaldt Ølholm alle dragoner har navn efter deres hjemsted. Jeg var med til at skyde det nye Garand gevær model 50, de første par måneder havde vi ingen geværer de kom først senere og vi fik aldrig en bajonet. Jeg blev hjemsendt i oktober Jeg kom til Smidstrup igen og var der i 3. måneder og kom 1. marts 1952 til Vejle, hos købmand Ingo Mortensen, Søndermarksvej 2, dengang var det en meget fin forretning, og det var et godt sted at være, jeg boede Søndermarksvej 6, så der var ikke langt på arbejde, jeg spiste i Kvindernes Bygning på Borgvold. Jeg var hos Ingo Mortensen til 1. juli Jeg var derefter hos R. Færch A/S oplag Ved Andlæget 6, Vejle. Vi ekspederede tobaksvarer til købmænd og tobakshandlere og kiosker i Fredericia, Kolding og Vejle området, det var ikke en god arbejdsplads, der var alt for mange intriger, det eneste gode at jeg mødte Alice der, her var jeg til 15. maj 1959.

6 Jeg fik arbejde som telefonsælger hos Th. Holmskov & Co. På vester Engvej 18 i Vejle, de handlede på tidspunkt med bageriartikler og sydfrugter, det var et forholdsvis ny firma som var begyndt at importere frugt og grønt, jeg skal lige fortælle at Alice og jeg fik lejlighed i Møllevangen, Petersholms alle 8 den 15. maj og skulle giftes den 23. maj 1959, der var mange ting at se til de første dage. Den første tid var det mest bageriartiklerne der var det vigtigste, men meget hurtigt var det sydfrugterne der tog over, Jeg havde kunder i Holstebro og Thisted da jeg startede, men hurtigt kom der kunder til i Sønderjylland, på Fyn, Aarhus og Grenå senere i Aalborg, Skive og Lemvig, det var Frugtgrossister jeg solgte varer til. Her var gode arbejdsforhold. I 1960 blev Arno født og lejligheden blev for lille, vi fik en større lejlighed på Signesvej 3 og i 1962 blev Lars født, Alice gik hjemme de første år, det var almindeligt den gang i 1972 begyndte Alice at arbejde vi var nu flyttet i Signesvej nr.1, drengene fik hver deres værelse, det var en dejlig lejlighed med udsigt over engene og Vejle by. I 1972 flyttede Holmskov og Co. Til Ulvehavevej 42 hvor de byggede nyt, firmaet fik nyt navn H & P Frugtimport. Der blev solgt meget frugt i disse år, vi fik de første år vores varer fra Hamborg, og bananer fra de Canariske øer de var i stokke og pakket ind i papir og hø, det skete der kom er slange eller edderkop med, de blev pakket ud og hængt op på kroge til modning, senere blev de skåret af stokken og lagt i kasser. Senere begyndte vi selv at købe varer ude i Europa og bananer fra mellem Amerika. De første år kom varerne med bane, senere med bil. Her arbejde jeg til 1. januar 1993 ca. 33 år og gik på efterløn. Vi havde nu fået et lille hus på Løget Høj 96, der har alle de faciliteter som vi skulle bruge som pensionister der er en lille overkommelig have. Her kommer børnebørn og børn på besøg når de har lyst. Vi gik på slægtsforsknings kursus hos O. Markussen, Fredericia omkring 1975, der lærte vi at søge i kirkebøger, og var en tur i Viborg på landsarkivet, det var lidt langt at køre og man blev helt tom i hovedet når man havde siddet med de gamle bøger en hel dag, vi var deroppe senere flere gange, men i 2002 blev det muligt at sidde hjemme med I.T, så kunde jeg arbejde et par timer og så lave noget andet ind imellem, og så være frisk igen. Det var virkelig noget der gav resultat. Til slut skal der lyde en tak for hjælpen til Arno for billeder, Lars for opsætning og Alice for hjælp med korrektur og tålmodighed de mange timer jeg har brugt på I.T. Vejle i december Hans Vesterholm.

Kong Vinter og Madam Tø

Kong Vinter og Madam Tø Jeg kan næsten ikke vente, til jeg kommer i skole i dag. Jeg er så spændt på at høre resten af historien om Ole, Onkel Rimfrost og Kong Vinter, ja, også om hende Madam Tø. Men fru Andersen siger, at før

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Min første plads Oustrupgaard 1914

Min første plads Oustrupgaard 1914 Min første plads Oustrupgaard 1914 Niels Østergaard, Rørbæk, fortæller Min første plads Niels Østergaard, Rørbæk, fortæller. Den første plads, jeg havde som tjenestekarl eller dreng, var på Oustrup Møllegaard.

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Husmandsstedet. l. En husmand er en mand, der ejer et hus og et stykke jord på nogle få tønder land (1 tønde land = 5500 m2).

Husmandsstedet. l. En husmand er en mand, der ejer et hus og et stykke jord på nogle få tønder land (1 tønde land = 5500 m2). Husmandsstedet. l. En husmand er en mand, der ejer et hus og et stykke jord på nogle få tønder land (1 tønde land = 5500 m2). I 1800-årene var de fleste husmænd meget fattige, og mange af dem flyttede

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Betingelsen kan også udtrykkes med en imperativ: / / / / / 4c) Kom en plastikpose over sadlen! Så bliver den ikke våd. v s a

Betingelsen kan også udtrykkes med en imperativ: / / / / / 4c) Kom en plastikpose over sadlen! Så bliver den ikke våd. v s a Så Betydningen af så afhænger af ordenes rækkefølge: Ledsætninger: så som konjunktion (so that): / / / / / / / / / 1) Tarzan låste døren, så jeg ikke kunne komme ind. Luk døren, så det ikke trækker s a

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

En sådan bemærkning går selvfølgelig ikke upåagtet hen. Vera blev prompte inviteret til at deltage i bogprojektet.

En sådan bemærkning går selvfølgelig ikke upåagtet hen. Vera blev prompte inviteret til at deltage i bogprojektet. Ludvigsgave - Friisenfeldt Folkehold, daglejere og løsarbejdere foreviget i fotos Beretning ved Vera Wöhliche, datter af Hans og Jelva Wöhliche karl og malkepige Hans og Jelva Wöhliche flyttede i 1947

Læs mere

Opgaver til Bliver der krig?

Opgaver til Bliver der krig? Opgaver til Bliver der krig? 1. Dannevirke På billedet side 5 kan du se noget af Dannevirke-volden. Hvilken del var mon lettest at forsvare den gamle del som du ser i forgrunden, eller den nye del? Hvorfor?

Læs mere

Astrid og S.P. Jensen

Astrid og S.P. Jensen Astrid og S.P. Jensen Vore erindringer Redigeret af John Lykkegaard Astrid og S.P. Jensen Vore erindringer udgivet 2006 udgivet som e-bog 2011 S. P. Jensen og Forlaget Mine Erindringer Redigeret af John

Læs mere

Opgaver til Hjemmets fire vægge

Opgaver til Hjemmets fire vægge Opgaver til Hjemmets fire vægge 1 Møblér Pouls lejlighed Diskuter og tegn, hvordan I mener, Pouls lejlighed så ud. Tegn, klip og klister møbler på tegningen. Husk etageseng, sovesofa og alt det andet en

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og Tom og skønheden I den lille landsby var der mange goder man kunne tage på markedet og handle frugt og grønt og tage til slagteren og købe den lækreste flæskesteg. Eller man kunne gå en tur i det fri og

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen.

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Så altså, Batman kedede sig. Hmm, tænkte han, jeg ringer da

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

De røde sko. H.C. Andersen, 1845 (6,7 ns)

De røde sko. H.C. Andersen, 1845 (6,7 ns) De røde sko H.C. Andersen, 1845 (6,7 ns) Der var en lille pige, så fin og så nydelig, men om sommeren måtte hun altid gå med bare fødder, for hun var fattig, og 5 om vinteren med store træsko, så at den

Læs mere

Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy.

Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy. Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy. I år deltog der 7 ungdomsløbere: Julius, Bjarke, Daniel, Fillip, Rasmus, Jens Kristian og Hans. Fra klubben deltog Henrik Holm, Søren German og Steen Holmegaard

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Grisejagt i Sverige. 19. 22. september 2012. Onsdag den 19. september

Grisejagt i Sverige. 19. 22. september 2012. Onsdag den 19. september Grisejagt i Sverige 19. 22. september 2012 Onsdag den 19. september For cirka en måned siden blev jeg af et par gode jagtkammerater, Anette og Kim, spurgt om jeg ville med dem til Sverige på jagt. Det

Læs mere

STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B

STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B HVAD NU HVIS Hvis Holbæk ikke var en by, så ville min ged falde om. Hvis Randers blev overtaget af fisk, så ville jeg pisse på et træ. Hvis jeg var

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

FRITTERENS MÅNEDSBREV

FRITTERENS MÅNEDSBREV FRITTERENS MÅNEDSBREV SÅDAN GIK NOVEMBER MÅNED I november måned fik børnene følgende at spise til eftermiddagsmad. Husk, som altid, at Lone gerne tager mod forslag til eftermiddagsmaden. A38 med ymerdrys

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen.

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen. Så Betydningen af så afhænger af ordenes rækkefølge: Ledsætninger: / / / / / / / / / 1) Tarzan låste døren, så jeg ikke kunne komme ind. Luk døren, så det ikke trækker s a v Så fortæller her hvad planen

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

På Læsø 16. - 20. april 2007

På Læsø 16. - 20. april 2007 På Læsø 16. - 20. april 2007 Med Vicki Morten Nina Kasper Martin og Jytte, Alex og Peter Mandag Vi kørte i to busser, skolens røde og Mortens grå Transit, fra Limfjordsskolen klokken 9.15 over Aalborg

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

De 2-3 årige på grøn stue

De 2-3 årige på grøn stue Dagens Høst I september måned har alle børn i Dybbølsten Børnehave arbejdet med temaet høst. Vi har på de 3 stuer haft forskellige aktiviteter og oplevelser. Nogle af disse oplevelser vil vi dele med jer.

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul.

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Torsdag 2. august havde vi besluttet at vi skulle ud at køre i veterantog. Nicklas, Esben, mor, Jan, Pia, morfar

Læs mere

Industrialiseringen i 1850-1950

Industrialiseringen i 1850-1950 Industrialiseringen i 1850-1950 I det herrens år 1845 klokken var 4 om morgenen, jeg Augustus Vitolius på 15 år var på vej ud på marken for at høste sammen med min hjælpende karl. Vi havde lige hentet

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Bedsteforældrene Rasmus og Anne Marie (side 1) Jeg holdt meget af at gå tur med mor om eftermiddagen, hver uge var vi en tur i Dronningensgade. Vi gik altid

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår.

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. Her ligger TUMLETOFTEN, en almindelig dansk by. Den er ikke særlig stor, men den er heller ikke helt lille. Egentlig

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Christian Bruuns jul 1917.

Christian Bruuns jul 1917. Christian Bruuns jul 1917. Oversat til nudansk og med nutidig retskrivning står der: D. 25./12. 1917. Kære forældre og søster. Vil hurtigt skrive et par ord inden middag. Det var altså den fjerde juleaften

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Konfirmationstale , 192, 68, Linedanser, 725

Konfirmationstale , 192, 68, Linedanser, 725 Konfirmationstale 2016 402, 192, 68, Linedanser, 725 1 + 1 = 2, 2 + 2 =4, 4 + 4 = 8, 8 + 8 = 16 der er tal over alt, I skal regne og jeg tror at I kommer til at stå i valget, om det skal være regning som

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den.

Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den. 17. jul. 2012 Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den. nedenfor er altså mit bud på en tekst der handler om kamp og kærlighed, kampaspektet

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

En anden familie og ferie

En anden familie og ferie Mit navn er Timon Mader. Jeg er 14 år gammel og blev født den 11.01.2002 i Flensborg, hvor vi boede indtil jeg var 2 år gammel. Med 2 år flyttede jeg til Danmark, hvor jeg så gik i tysk børnehave. Vi boede

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

medhjælperen lov til at køre hjem til sine forældre, og så var den juleaften faktisk forbi. Vi fik både æbler, figner, dadler og appelsiner og et

medhjælperen lov til at køre hjem til sine forældre, og så var den juleaften faktisk forbi. Vi fik både æbler, figner, dadler og appelsiner og et Juleaften Jeg husker juleaften som en travl dag, for lige fra morgenstunden af var der fart på både ude og inde. Ude var der travlt med at rydde op og gøre rent i stald og lo og omkring længerne, og blandt

Læs mere

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner.

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner. Gl.ager14.4.59. KæreBrevduevenner. Ja,nuerjegvedatværeovredetmedinfluenzaen,iPåskenvarjegnuikkemangesure sildværd,jegholdtmigiroogkomingenstederihelepåsken. Jegharlavetmegetforskelligtsiden1.April,jegharjoværetløsarbejder:Jegharkørtfor

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans Kringle Nielsen Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 6 af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg På det tidspunkt i 1957/58, hvor jeg var ung svend på konditori Sct. Knud i Odense, blev jeg kontaktet af en af de sidste to medlemmer

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Vi besøger farmor og farfar

Vi besøger farmor og farfar Vi besøger farmor og farfar Vi sidder alle omkring bordet og spiser aftensmad. Far, mor, Ulrik, mig og mejeristeleven, som bor oppe på det lille værelse oppe under taget på mejeriet. - Hvad med at køre

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Julen Skiferier. Skiferie i Val d Isère med Hareskov skiklub. Vi var på en fantastisk skiferie, med super vejr og sne, som I kan se på billede.

Julen Skiferier. Skiferie i Val d Isère med Hareskov skiklub. Vi var på en fantastisk skiferie, med super vejr og sne, som I kan se på billede. Skiferie i Val d Isère med Hareskov skiklub Julen 2009 Skiferier Vi var på en fantastisk skiferie, med super vejr og sne, som I kan se på billede. Når man er med skiklubben går man blot uden for hotellet

Læs mere

Oprydning efter container nr. 4 og begyndelse på nr. 5

Oprydning efter container nr. 4 og begyndelse på nr. 5 Oprydning efter container nr. 4 og begyndelse på nr. 5 Skjorte affald fyldte 9 sække. Godt det ikke kom derned. 26.5.2007 Kl. 10 begyndte jeg at rydde op og fik kørte et kæmpe læs op til brændbart. 12.30

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008

MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008 MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008 Dagbog fra Tyrkiet Søndag d. 13. jan. mandag d. 14. jan. 2008 Vi mødtes oppe på Limfjordsskolen kl. 18 og gjorde os klar til at tage med svømmebussen, som kørte os til

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34

15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34 15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34 Almægtige Gud og skaber. TAK, for at du giver os alt, hvad vi behøver; lær os at søge dit rige. AMEN Han havde dyrket markerne

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Den standhaftige tinsoldat

Den standhaftige tinsoldat Den standhaftige tinsoldat Skrevet af H.C. Andersen Der var engang femogtyve tinsoldater, de var alle brødre, for de var født af en gammel tinske. Geværet holdt de i armen, ansigtet satte de lige ud; rød

Læs mere