Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap"

Transkript

1 Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig ledelse. Når samarbejde er nøgleordet i al god ledelse, er det vigtigste at kunne skabe et team ved at: Personaleledelse Den gode leder tager ikke både magten og æren. Det er det, der er et af vores kernebudskaber! Som tidligere omtalt: Du har magten, men lad medarbejderne få æren. Sådan lyder det bedste råd, vi har fået af en af de største virksomhedsledere, vi har kendt. Han forstod at lytte til sine medarbejdere, vise dem tillid og bruge deres idéer uden selv at løbe med roserne Fjerde del: Personaleledelse og coaching - Sætte fælles mål - Inspirere og opmuntre - Udvikle et samarbejde - Få det bedste ud af alle medarbejdere Men at skabe et team gør det ikke alene. Man er nødt til også at se på resultaterne. Netop på dette punkt er kravene til ledelsen blevet strammet gevaldigt op de seneste år. Derfor må lederen også tænke og handle forretningsmæssigt og sørge for, at fokus fastholdes, samt at de overordnede mål overholdes. Begavede medarbejdere kan selv, men hvis målene ikke nås, må det have konsekvenser. Forskellen mellem succes og mangel på samme ligger ofte i evnen til at frigøre energier og talenter, som findes i enhver organisation. Samarbejde er nøglen, der løser op for alle de uudnyttede potentialer, medarbejderne har i sig. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig ledelse. Husk ros og skulderklap Kreativitet i virksomheden er noget, du som leder skal forstå at rose og påskønne. Lyt til medarbejdernes idéer, og brug dem, hvis de er rimelig gode. Og det er de faktisk tit. Lad være med at bruge medarbejdernes idéer, som var det dine egne. Igen: Tænk på, hvem der har magten, og hvem der har æren. Når en medarbejder har gjort noget godt, så husk at rose. Vi har så svært ved at rose og belønne, men at skælde ud, det kan der altid blive plads til. Vi kan alle sammen meget mere, når vi taler pænt til hinanden. Prøv at lægge mærke til det. Læs mere om ros og anerkendelse på side 65.

2 Åbenhed og tillid Åbenhed er noget af det vigtigste som leder. Det er ufatteligt, hvad der kan bruges af krudt på løse rygter. På den anden side er det utroligt, hvad en virksomhed kan lave af forandringer, når bare de sker i åbenhed. Ethvert budskab skal sælges to gange og altid først til medarbejderne. De skal vide, hvad der sker, hvorfor, og hvad det betyder for dem. Se mere om intern markedsføring på side 122. Hvis medarbejderne ikke har fuld tillid til deres leder, skaber det dårlige medarbejdere. En sådan svag chef burde fyres. Tillid er noget af det vigtigste for at få et godt og frugtbart samarbejde og dermed en god virksomhed med en positiv ånd. Den måde, du relaterer til andre mennesker på, og hvor meget tillid du har til dem, er et af de vigtigste aspekter i dit arbejdsliv. Fælles succesoplevelser skaber åbenhed og motivation. Åbenhed og motivation skaber tillid Fjerde del: Personaleledelse og coaching Tillid giver grobund for at lære ny adfærd og nye holdninger. Ændret adfærd giver udbytterigt samarbejde og åben kommunikation. Det giver succes. Du kan prøve at lave nedenstående test for at se, hvor meget tillid du har til andre. I hvert sæt spørgsmål markerer du det svar, der passer bedst til din nuværende tilgang.

3 Din egen tillidstest Markér det svar i hvert sæt, der passer bedst til din situation. 1. A. Jeg ved med det samme, om en ny person vil passe ind i vores team eller ej. B. Jeg er tilfreds med at arbejde med stort set hvem som helst. C. Jeg er særdeles kræsen med hensyn til de mennesker, jeg ønsker og ikke ønsker at arbejde sammen med Fjerde del: Personaleledelse og coaching 2. A. en del af mit arbejde som leder består i at beskytte mit personale mod den store mængde informationer, de ikke ville vil forstå, og som de alligevel ikke har brug for. B. Som leder fortæller jeg mit personale alting. C. Jeg sørger for, at mit personale ved alt om virksomhedens værdier og mål. 3. A. Hvis man vil have en opgave udført ordentligt, må man gøre det selv. B. Jeg tror fuldt og fast på vigtigheden af at styrke og bekræfte personalet. Hvis man blot fjerner alle ubetydelige begrænsninger på arbejdspladsen, kan man være sikker på, at folk gør deres arbejde ordentligt. C. Jeg sætter kun folk til en opgave, hvis jeg stoler på, at de besidder de færdigheder og det engagement, der skal til for at gøre det ordentligt, og jeg samtidig har vurderet konsekvenserne af en eventuel fiasko. 4. A. Den eneste måde, hvorpå man kan sikre, at folk gør deres arbejde ordentligt, er ved at overvåge dem nøje. B. De fleste mennesker er til at stole på. Man skal bare give dem en chance. C. Jeg holder folk ansvarlige for deres resultater, men jeg blander mig ikke i deres metoder. 5. A. Jeg har ikke tid til at lytte til mit personales personlige problemer, med mindre der er tale om noget meget alvorligt. B. Mit personale har ikke brug for mig som barnepige. De er voksne, ansvarlige mennesker. C. Det er meget vigtigt for mig at tage mig tid til at lytte til mit personale og deres bekymringer. 6. A. Jeg bryder mig ikke om megen konsulteren udvalgsbeslutninger er sjældent det bedste. B. Demokratiske beslutningsprocesser er altid at foretrække. C. I hvor høj grad jeg spørger andre til råds, afhænger af beslutningens art.

4 7. A. Etik er udmærket i teorien, men i erhvervslivet lader etikken sig ikke altid realisere. B. Man er nødt til at stole på, at folk lader sig lede af deres egen samvittighed i vanskelige spørgsmål. C. Jeg stræber efter at leve op til de højeste etiske standarder. 8. A. Hvis folk kvajer sig, skal de få med mig at bestille! B. Hvis folk begår en fejl, er det som regel bedst at give dem en chance til. C. Jeg har ry for at være retfærdig, men hård ved dem, der ikke leverer de forventede resultater. Opgave/test 4: Tillid til andre er noget af det vigtigste for en leder. Prøv at teste dig selv, og tænk over, hvor meget tillid du har til dine medarbejdere Fjerde del: Personaleledelse og coaching Denne lille øvelse er din egen øjeblikkelige vurdering af dig selv. Men hvad kan du lære af den? Hvis du hovedsageligt har sat kryds ved A erne, er du ikke specielt begejstret for at vise andre tillid på din arbejdsplads. Denne holdning har måske været dig til gavn før i tiden, men det kan den ikke blive ved med at være. Det er en lidt gammeldags holdning, hvor man før i tiden antog, at medarbejdere ikke var til at stole på. Sådan er det heldigvis ikke mere. Nu kræves der som bekendt åbenhed. Hvis du har markeret flest B er, betragter du dig selv som en ret tillidsfuld person. Men måske er du for tillidsfuld? Virksomheder, der stoler på folk uden grund, overlever som regel ikke ret længe. Du skal naturligvis fortsat vise tillid, men samtidig sikre, at du når det ønskede resultat. Hvis du har krydset af ved flest C er, arbejder du allerede med en tilpas blanding af tillid og resultatorienterethed.

5 1 5 6 Fjerde del: Personaleledelse og coaching Hvordan får man det bedste frem i sine kolleger God ledelse handler blandt andet om, hvordan man får det bedste frem i sine kollegaer. Når du har valgt et lederjob, er en af dine fornemmeste opgaver at coache dem til at yde det bedste for holdet. Coaching-begrebet stammer fra idrættens verden, hvor træneren vejleder sportsudøveren i at yde sit bedste, både fysisk og psykisk. Ledere, der interviewes om deres succeser, er enige om, at vi skal fungere som både pædagoger, psykologer og som trænere for vores hold. Her gælder det eksempelvis om: - At etablere en dialog, hvor alle kender deres opgaver - At udvikle samarbejdet - At sikre den personlige og faglige udvikling Som lederen skal du møde dine medarbejdere på mange forskellige niveauer, og du skal derfor have forskellige kasketter på for at få det bedste frem i alle. Men du kan kun være coach for den, der vil lære noget, og som kan forestille sig, at det er muligt at blive dygtigere. Som leder må du derfor lære nogle overordnede principper for coaching. Du lærer at interviewe dine medarbejdere og coache. Sandheden er, at en virksomhed ikke får mere succes, end de ansatte ønsker. Derfor afhænger al succes også af den energi, der investeres i intern markedsføring, møder, kurser og træning. Det er her, fremtidens ledere bør sætte ind for at skabe succeser for deres virksomhed og dermed også for sig selv. Læs meget mere om coaching fra side 201. Læs mere om intern markedsføring på side 122. Lederens udfordring bliver at gøre coaching til en positiv og efterspurgt oplevelse, fordi du hjælper dine kolleger til at opnå sikkerhed og selvtillid i forhold til kunderne. Du skaber forståelse for, at man kun kan beholde kunderne, hvis de er tilfredse hver gang.

6 Huskeliste organisation - Har jeg en aktuel organisationsplan, som omfatter de medarbejdere, jeg er ansvarlig for? - Er den i overensstemmelse med virkeligheden, og bør jeg ændre den? - Er nogle af mine medarbejdere for travlt optaget af unyttige aktiviteter? - Er nogle af mine medarbejdere beskæftiget med arbejde, der lige så godt kunne udføres af mindre kvalificerede? - Er der nogen aktiviteter, der koster mig mere, end de er værd? - Er der enkeltpersoner eller grupper, der har: - For meget at lave? - For lidt at lave? - Er der nogen, der rapporterer til mere end én overordnet? - Er der nogen, mig selv inkluderet, der har for mange direkte underordnede? - Har jeg officielt udpeget en næstkommanderende? - Hvis ikke, hvorfor? - Findes der en særlig flaskehals i min organisation? - Har jeg en alternativ plan, hvis min nuværende skulle bryde sammen? - Kan nøglepersonernes arbejde klares af andre i en nødsituation? - Har jeg en overkapacitet eller underkapacitet, når man tænker på spidsbelastninger, sygdom, ferie og så videre? Fjerde del: Personaleledelse og coaching Figur 27: Har du en god organisation? Har du en overkapacitet eller underkapacitet, når man tænker på spidsbelastninger, sygdom og ferie?

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen.

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Spørgeguide til telefon interview med Kirsten Christensen d. 23/2 2012 Formål: At skabe et overblik og en forståelse

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

VIGTIGT OMKRING OPHAVSRET

VIGTIGT OMKRING OPHAVSRET 1 Velkommen til dette minikursus i Coaching. Kurset består af 18 små lektioner. Lektionerne er letlæste, og nemme at gå til. Du vil ret hurtigt kunne gennemgå kurset og begynde at bruge dine ny færdigheder.

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Knokl hårdt og bliv fyret

Knokl hårdt og bliv fyret Knokl hårdt og bliv fyret Onsdag den 14. maj 2008, 0:01 Hårdt arbejde giver ikke automatisk succes. Læs om de fem områder, hvor du måske gør en kæmpe arbejdsindsats - uden reelt at blive belønnet for det.

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

Personlig Effektivitet

Personlig Effektivitet Personlig Effektivitet Indholdsfortegnelse Handlingsplan... 3 Introduktion til holdninger... 5 Introduktion til målsætning... 7 Introduktion til prioritering... 9 Introduktion til analyse... 10 Introduktion

Læs mere

TRIVSEL & BUNDLINJE EN FÆLLES VINDERSAG

TRIVSEL & BUNDLINJE EN FÆLLES VINDERSAG TRIVSEL & BUNDLINJE EN FÆLLES VINDERSAG Samarbejdsrådet for Finanssektoren Maj 2015 INDHOLD En fælles vindersag 5 God trivsel kan ses på bundlinjen 6 Hvad definerer den gode trivsel? 8 Fælles opgave forskellige

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Man skulle ikke skulle tro det med det forår, men vi skal faktisk til at planlægge vores sommerferie nu. Spørgsmålet er,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Gode kollegiale samtaler

Gode kollegiale samtaler TEMA Stress Værktøj 4 Der støtter og udvikler 1 Indhold Introduktion Formålene med dette værktøj Før I går i gang Hvordan kommer I i gang Processen trin for trin Redskab 1: Tre typer af samtaler Tre typer

Læs mere

Konflikthåndtering på arbejdspladsen

Konflikthåndtering på arbejdspladsen Konflikthåndtering på arbejdspladsen En værktøjskasse om konflikthåndtering Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets

Læs mere

Coach dig selv til Succes

Coach dig selv til Succes Coach dig selv til Succes i alle livets forhold 6 guidede øvelser til personlig vækst Af Birgit Friis Certificeret Coach Indhold Baggrund for denne udgivelse 4 Coach dig selv til succes 6 ØVELSE 1: Skibet

Læs mere

Ledelsesbaseret coaching. - Coaching af frontmedarbejdere i SKAT kundecenter

Ledelsesbaseret coaching. - Coaching af frontmedarbejdere i SKAT kundecenter Ledelsesbaseret coaching - Coaching af frontmedarbejdere i SKAT kundecenter Niels Zachariassen 1, projektleder, SKAT Kundeservice & Bo Vestergaard 2 Organisationskonsulent i Region Nordjylland, tidligere

Læs mere

Lever du en andens liv?

Lever du en andens liv? Lever du en andens liv? Fra FO/fremtidsorientering 2/2008 De fleste mennesker jagter anerkendelsen i arbejdslivet, men kun de færreste opnår den. Vores virksomheder og organisationer har endnu ikke belønningssystemer,

Læs mere

Ledere der lykkes hvad er det, de kan?

Ledere der lykkes hvad er det, de kan? Ledere der lykkes hvad er det, de kan? Fem kernekompetencer hos kommunale ledere med succes KL og KTO Indhold Hvad er det, de kan? 4 De fem kernekompetencer: 7 1. Relationel forståelse 8 2. Tillidsvækkende

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

TMA Talent Analyse. Ekspert talentrapport og interviewguide. Janus Mikkelsen 2 april 2008

TMA Talent Analyse. Ekspert talentrapport og interviewguide. Janus Mikkelsen 2 april 2008 TMA Talent Analyse Ekspert talentrapport og interviewguide Janus Mikkelsen 2 april 2008 Slotmarken 18, 1.th. DK-2970 Hørsholm T + 45 70 20 33 20 I www.summitconsulting.dk E Info@summitconsulting.dk Indhold:

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen INDHOLD 1. Indledning 3 2. Hvad er mobning? 4 Tegn på mobning 4 3. Forebyg mobning 5 Gode råd til lederen om at forebygge mobning 5 Løs konflikter 5 Skab

Læs mere

WORKBOOK. DNA networking udnyt dit netværkspotentiale. Netværks Akademiet

WORKBOOK. DNA networking udnyt dit netværkspotentiale. Netværks Akademiet Netværks Akademiet WORKBOOK DNA networking udnyt dit netværkspotentiale - FÅ HEMMELIGHEDEN VED AT KOBLE ENKLE EFFEKTFULDE COACHING-TEKNIKKER MED DINE NETVÆRKSKOMPETENCER Netværks Akademiet NAVN... VIRKSOMHED...

Læs mere

Hvad gør Klubhus-fællesskaber til sande klubhus-fællesskaber? Robby Vorspan, ICCD. 13. Internationale Konfrence, Plenary Session

Hvad gør Klubhus-fællesskaber til sande klubhus-fællesskaber? Robby Vorspan, ICCD. 13. Internationale Konfrence, Plenary Session Gennem årene har det verdensomspændende klubhusfællesskab lagt mere og mere vægt på "fællesskabs" aspektet i sin definition af, hvad der gør et klubhus til et klubhus. Vi har erkendt, at det faktum at

Læs mere

Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress TEMA Psykisk arbejdsmiljø Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod stress er det

Læs mere

Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads. For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge

Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads. For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge Indholdsfortegnelse Forord 3 Indledning 4 Arbebjdet skal organiseres målrettet

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere