Na-ISE. Øvelsens pædagogiske rammer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Na-ISE. Øvelsens pædagogiske rammer"

Transkript

1 1 Na-ISE Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 7 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt andet elektrokemi inklusiv emnet ionselektive elektroder. Mange analysesvar på især klinisk biokemisk afdeling bygger på en elektrokemisk måling, hvilket betyder at øvelsen er relevant for såvel den teoretiske som kliniske undervisning. Formål Formålet med øvelsen er at komplementere den teoretiske undervisning ved at give mulighed for at lære elektrokemi gennem praktiske erfaringer. træne omhu i forbindelse med laboratoriearbejde. at udføre forsøg og beregninger som opfylder DANAKs krav til bestemmelse af linearitetsområde og beregning af Bias. Formålet med rapportskrivning er at træne planlægning, udførelse og dokumentation af en eksemplarisk kemisk analyse, træne rapportskrivning med relation til PBP og anvende naturvidenskabelig metode i form af inddragelse af andres resultater i diskussion. Evaluering Øvelsesforløbet evalueres ved at rapporten rettes og godkendes af kemiunderviseren Ved rapportretningen vil der være specielt fokus på at kemiindholdet i rapporten er fagligt korrekt, at de generelle rapportskrivningslinjer er fulgt og diskussionsafsnittet

2 2 Arbejdsform Øvelsen tænkes udført og inddraget i kemiundervisningen på følgende måde: Præanalytisk De beregninger, der ligger til grund for fremstillingen af fortyndinger (Bilag 2 i rapportskabelonen), er lavet og kontrolleret som en del af den teoretiske kemiundervisning, inden øvelsen udføres. Analytisk Øvelsen udføres i laboratoriet under vejledning af laboratoriepersonalet og faglæreren. Fremgangsmåden findes i afsnittet Materialer og metoder. Øvelsen laves i grupper af to til tre personer. Holdet sammensætter selv maksimalt 10 grupper. Måleresultaterne kan med fordel skrives direkte ind i Bilag 3 i rapportskabelonen. Postanalytisk Hver øvelsesgruppe indhenter følgende resultater fra mindst tre af de øvrige øvelseshold: o [Na + ] i en vandprøve o [Na + ] i hhv den tempererede og kølede kontrol Resultaterne kan eksempelvis samles i Bilag 4 i rapportskabelonen Hver øvelsesgruppe afleverer en rapport, som skal godkendes. Kemiunderviseren yder hjælp og vejledning til kemifaglige og rapportrelaterede elementer.

3 3 Forberedelse af øvelse (Præanalyse) Fremstilling af standarder: Beregninger NB: Bilag 2 i rapportskabelonen udfyldes før selve øvelsesdagen, fx i forbindelse med kemiundervisningen. Når der i det følgende henvises til Bilag 2 er det i rapportskabelonen. Til undersøgelse af øvelsens første mål fremstilles ni standarder, der dækker intervallet fra 1, mol/l til 1, mol/l. Koncentrationerne er valgt således at punkterne er jævnt fordelt på standardkurvens logaritmiske x-akse. Standard 1 til 7 fremstilles ud fra Standard 1 og Standard 8 og 9 fremstilles ud fra Standard 5, hvorfor der fremstille 100 ml deraf. Bilag 2 anviser yderligere detaljer om fremstillingen. Præanalyse opgave 1: Beregn koncentrationer af Standard 2-8, og indsæt værdierne i Bilag 2. Beregn Log([Na + ]/M) for alle standarder, og indsæt Bilag 2. Overvej hvorfor Standard 8 og 9 IKKE fremstilles ud fra Standard 1, hvilket ville være den foretrukne fremstillingsprocedure. Forsøgsdesing Som beskrevet i Teori hørende til modul 7 kemiøvelsen 1, Anviser DANAK at standarderne analyseres i en tilfældig orden.... Præanalyse opgave 2: Beslut rækkefølgen af målingerne og indskriv den Bilag 2. 1 Møller E, Teori knyttet til modul 7 kemiøvelsen i Bioanalytikeruddannelsen - Netundervisning. VIA University College Bioanalytikeruddannelsen. Tilgængelig på (tilgået )

4 4 ISA-pufferens ph: Beregning Radiometer foreskriver at betingelsen: ph pna + 3 skal være opfyldt for at [Na + ] bestemmelsen anses for pålidelig. Præanalyse opgave 3: Beregn pna+3 for alle standarder og indfør værdierne i 6. kolonne i Bilag 2. Beregn ISA pufferens ph. Beregningen forventes indsat som nyt bilag i den rapport som afleveres. Hvad bliver ph i måleopløsningerne når de tilsættes ISA puffer? Vandprøven Ved øvelsens skal der måles på vandprøve som er tempereret postevand i vandflasker. Den gruppe, som først er klar, fremstiller en pool af vandprøven til alle grupper, beregn ml pr. gruppe, på følgende måde: Vandprøverne, som findes i pastikflasker, hældes i en stor konisk kolbe og tilsættes ISA-puffer, så koncentrationen af dette bliver 0,04 mol/l. Bland grundigt. Hver øvelsesgruppe udtager til gruppens brug cirka 400 ml fra poolen i et bægerglas. Præanalyse opgave 4: Beregn hvilken volumen af poolen af vandprøve der skal bruges til 10 øvelsesgrupper. Beregn volumen af ISA-pufferen som skal tilsættes poolen af vandprøve for af koncentrationen bliver 0,04 mol/l.

5 5 Øvelsesvejledning (Analyse) Introduktion Denne øvelsesvejledning skal bruges i forbindelse med forberedelse af øvelsen til at udføre øvelsen. Udarbejdning af rapporten hørende til øvelsen sker med udgangspunkt i: Kemipensum: Møller, E R.; Wind T. Modul 7 Kemi Noter VIA University college, Bioanalytikeruddannelsen, 3. udgave, oktober 2010 (eller nyere) Supplement til kemipensum: Møller E. Teori knyttet til modul 7 kemiøvelsen VIA University college, Bioanalytikeruddannelsen. Tilgængelig på: (set ). Bendsen, T, Wind T. Kritisk forskel VIA University college, Bioanalytikeruddannelsen. Tilgængelig på (set ). En rapportskabelon som er specielt tilpasset øvelsen og som kan hentes på hjemmesiden Det er naturligvis tilladt at ændre layout mv. hvis det findes påkrævet. Det er tanken at skabelonen bruges såvel i forbindelse med forberedelse af øvelsen som til at notere måleresultater. Skabelonen inkluderer adskillige elementer fra øvelsesvejledningen, som anses for relevante for rapporten, fx Mål, Bilag 1, Bilag 2, Bilag 3 mv. o De beregninger som er lavet som forberedelse til øvelsen og som skal indskrives i Bilag 2. o De målinger som er foretaget i forbindelse med øvelsen, og som indskrives i Bilag 3. o De målinger som er indhentet fra andre øvelsesgrupper, som indskrives i Bilag 4. Mål Målet med øvelsen er at bestemme koncentrationsintervallet hvor der i praksis er linearitet mellem log[na + ] og hvilepotentialet samt udføre kalibrering for en Na + -analyse baseret på brug af en Na + -ionselektiv elektrode (Na-ISE) bestemme [Na + ] i en vandprøve og sammenligne med producentens oplysning om natriumindholdet. undersøge temperaturens indvirkning på en Na + -analyse.

6 6 Materialer og metoder Apparatur Natrium-ISE fra Radiometer: ISE21 Na Referenceelektrode fra Radiometer: REF251 med dobbelt saltbro Millivoltmeter/pH-meter fra Radiometer: PHM210 Magnetomrører og elektrodeholder Termometer Utensilier Automatpipetter Målekolber Bægerglas Sprøjteflaske Skyllebæger af plast Kleenex Magnetfanger Kemikalier og reagenser Kemikalie CAS-nr. Mærkning GHS Farepiktogram H-koder P-koder Stamopløsning: 0,100 mol/l NaCl(aq) Tempereret kontrol 0,0500 mol/l NaCl(aq) ISA-puffer 4 mol/l (NH4 + 4 mol/l/nh3 4 mol/l) GHS05 GHS09 H314 H400 P273-P280- P305+P351+ P338-P310 ISA-puffer 0,02 mol/l Mættet KCl(aq) Vandprøve Truelsbjergværket: 20mg/L Kastedværket: 25 mg/l Kilde: Aarhusvand i mail til Eval Møller 12/11/2015.

7 7 Sikkerhed Kemikalier/reagenser mærket med P-kode 280 kræver brug af handsker og beskyttelsesbriller ved håndtering. Placeringen af sikkerhedsudstyr fremgår af Instruktion i god laboratorieadfærd og sikkerhed. Tilsætningen af ISA-puffer 4 mol/l skal foregå i stinkskab, og man skal anvende handsker til dette. Kemikalieaffald hældes i dunken mærket Z andet affald. Metode Fremstilling af måleopløsninger Standarder Da institutionen pt ikke er nok 50 ml målekolber til at alle grupper kan fremstille alle standarder deles grupperne (1 med 2; 3 med 4 osv.) om fremstillingen af standarderne. 2 Grupper med ulige numre fremstiller standard 2, 3, 4, 6 og 7 ud fra anvisningerne i Bilag 2 i rapportskabelonen ved at overføre den beregnede volumen af stamopløsning til en passende målekolbe og derefter (evt.) fylde op med demineraliseret vand til mærket. Bland grundigt. Grupper med lige numre fremstiller standard 1, 5, 8 og 9 ud fra anvisningerne i Bilag 2 i rapportskabelonen ved at overføre den beregnede volumen af stamopløsning til en passende målekolbe og derefter (evt.) fylde op med demineraliseret vand til mærket. Bland grundigt. Når standard 8 og 9 er fremstillet, fyldes en 50 ml målekolbe til stregen med Standard 5. Vandprøverne Den gruppe, som først er klar, fremstiller en pool af vandprøven ifølge beregningerne hørende til Præanalyse opgave 4: Hver øvelsesgruppe udtager til gruppens brug cirka 400 ml fra poolen i et bægerglas. Tempereret kontrol Fyld en 50 ml målekolbe til stregen med den tempererede kontrolopløsning. 2 I tilfælde af et ulige antal øvelsesgrupper fremstiller én gruppe alle standarder selv.

8 Temoeratur C 8 Kølet kontrol Alle grupper fremstiller en kølet kontrol. Fremstillingen foretages i En isterning af kontrolopløsningen fra fryseren oveføres til et 100 ml målebæger, som tilsættes 38 ml kontrolopløsning fra køleskabet. Den kølede kontrol placeres i køleskab indtil måling. Umiddelbart inden målingen den kølede kontrol hentes den og tilsættes ISA puffer efter anvisningerne herunder. Målingen af den kølede kontrol skal foregå med passende omtanke eftersom temperaturen stiger rimelig hurtigt. Figur 1 viser eksempel på hvorledes temperaturen udvikler sig når en isterning tilsættes den volumen vand der benyttes ved øvelsen. 14 Smeltning af en isterning i vand Minutter Figur 1 Temperaturudvikling ved opløsning af en isterning i 38 ml vand. Tilsætning af ISA-puffer ALLE opløsninger, som skal måles, skal opfylde de anviste betingelser mht. ph. Derfor skal opløsningerne tilsættes ISA-puffer, så koncentrationen af ISA-puffer er passende. Vi har valgt at ISA-pufferkoncentrationen skal være 0,04 mol/l. Vandprøverne er ved fremstillingen tilsat ISA-puffer og skal derfor klar til måling. Standardarder og kontroller (inklusiv den kølede) Hæld indholdet af målekolberne op i 100 ml bægerglas. Tilsæt i stinkskab 0,5 ml ISA-puffer 4 mol/l til hvert bægerglas.

9 9 Klargøring af elektroder og måling Klargør elektroderne som beskrevet i Bilag 1 Klargøring af elektroderne. De enkelte målinger udføres som beskrevet i Bilag 1 Måling. Alle målte hvilepotentialer noteres i Bilag 3 i rapportskabelonen. Start med at måle på den tempererede kontrol. Dernæst måles på de ni standarder i tilfældig rækkefølge. Hæld 50 ml af vandprøve op i et bægerglas og foretag en måling. Hæld den målte opløsning ud. Hæld en ny portion af vandprøven op og foretag en ny måling. Gentag dette indtil der foreligger 7 målinger. Mål igen på kontrollen. Mål desuden kontrollens temperatur og noter den i Bilag 3. Mål den afkølede kontrol. Umiddelbart efter målingen måles temperaturen i den afkølede kontrol og noteres i Bilag 3. Afslut øvelsen med oprydning som beskrevet i Bilag 1 Oprydning. Herefter ryddes alt øvrigt op.

10 Bilag 1. - Potentialmålinger på PHM210 m. ISE21 Na Beskrivelse af elektroderne Til målinger af natriumionaktivitet/koncentration anvendes et element bestående af en ISE med Na + -følsom glasmembran og en referenceelektrode med dobbelt saltbro. Dobbelt saltbro vil sige, at der ud over den sædvanlige saltbro (i dette tilfælde mættet KCl) er tilføjet en ekstra saltbro (i dette tilfælde med ISA-puffer). Når kalium- og chloridionerne strømmer ud af saltbroen gennem den porøse stift, kommer de derfor ikke direkte ud i måleopløsningen, men ud i den ekstra saltbro. Gennem dennes porøse stift strømmer ISA-puffer ud i måleopløsningen. Der er således sikret elektrisk kontakt mellem måleopløsningen og referenceelektroden, men forurening med kalium- og chloridioner minimeres. Når målingerne er afsluttet tømmes den ekstra saltbro, så senere målinger påbegyndes med en ren ISA-puffer. Udstyret er monteret med to elektroder. En Na + -ISE (ligner en sædvanlig glaselektrode til ph-måling) og en referenceelektrod REF251 med dobbelt saltbro. ISE-en er normalt neddyppet i 0,1 M NaCl i et bægerglas eller er påsat en lille plastikhætte med samme opløsning. Referenceelektroden indeholder to reservoirer: Reservoiret med det øverste påfyldningshul indeholder mættet KCl. Reservoiret med det nederste påfyldningshul er tomt, når elektroden ikke er i brug. Begge påfyldningshuller er lukkede med en lille plastikring med gummiprop, når elektroden ikke er i brug. Elektrodernes afstand og størrelse gør, at et 100 ml bægerglas vil være passende. Det skal indeholde minimum 40 ml måleopløsning. Det er nemlig særdeles vigtigt, at både elektrodens Na + -følsomme glasmembran og referenceelektrodens porøse stift (kan anes som en lille gråhvid prik på siden lige over glasmembranen) er helt neddyppet i måleopløsningen. Alle målinger foretages med magnetomrøring. Mellem målinger i forskellige opløsninger skylles elektroderne med ISA-puffer 0,02 mol/l og aftørres med Kleenex. Hvis bægerglasset genbruges, skylles dette først med opløsningen, som skal måles. Skyllevæsken bortkastes. 10 Klargøring af elektroderne Fjern bægerglasset med NaCl fra ISEen. Fjern de to ringe med gummipropper fra referenceelektroden. De må ikke sidde på elektroden under målingerne. Fjern plasthætten, der beskytter elektrodens spids. Påfyld om nødvendigt mættet KCl i det inderste reservoir gennem det øverste påfyldningshul. Påfyld 0,02 M ISA-puffer i det yderste reservoir gennem det nederste påfyldningshul.

11 11 Sæt elektroderne på plads i holderen. Herefter aftørres elektroderne forsigtigt med Kleenex, skylles med 0,02 M ISA-puffer og aftørres igen med Kleenex. Skal der ikke måles umiddelbart herefter, sænkes holderen med elektroderne, så de er neddyppet i ISA-puffer 0,02 M i et bæger. Elektroderne skal da naturligvis renses umiddelbart før brug. Måling Anbring en rengjort magnet i bægerglasset, som anbringes på magnetomrøreren. Start omrøringen. Sænk elektroderne forsigtigt ned i bægerglasset, så den runde glasboble på ISE-en er helt neddyppet. Elektroden må ikke berøre magneten. Magnetomrøreren startes, hvis det ikke allerede er gjort. Hvis displayet ikke efter kort tid - viser spændingsforskellen i mv, trykkes på knappen ph/mv nederst til venstre, til dette er tilfældet. ISE-en har en responstid på ½-1 min, afhængigt af Na + - koncentrationen. Ved meget lave koncentrationer dog flere minutter. Når teksten STAB i displayet er væk eller blinker, er spændingen ikke konstant. Efterhånden som den stabiliserer sig, blinker færre bogstaver, og når ingen bogstaver blinker (evt. blinker B-et langsomt), kan aflæsningen foretages. Oprydning Efter brug tømmes referenceelektrodens nederste reservoir for ISA-puffer. Dette gøres lettest på følgende måde: Tag elektroden op af holderen og påsæt klemmen med gummidup på det øverste hul, der fører til reservoiret med mættet KCl. Denne opløsning skal være i reservoiret hele tiden! Hold elektroden vandret med det nederste påfyldningshul nedad og sug med en plastik-engangspipette, til reservoiret er tomt. Evt. vippes op og ned et par gange for at få det hele med. Sæt elektroden tilbage i holderen, tør den af og påsæt den anden klemme med gummidup. Påsæt plasthætten. Rens og tør ISE-en og dyp den i 0,1 M NaCl i et bægerglas.

Kemiøvelse 3 C3.1. Na-ISE. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 3 C3.1. Na-ISE. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 3 C3.1 Na-ISE Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 7 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

Kemiøvelse 3 C3.1. Na-ISE. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 3 C3.1. Na-ISE. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 3 C3.1 Na-ISE Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 7 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

Na + -selektiv elektrode

Na + -selektiv elektrode C.11.1 Na + -selektiv elektrode Formål: Øvelsens formål er at kalibrere en Na + -ISE (ionselektiv elektrode) finde elektrodens linearitetsområde anvende elektroden til koncentrationsbestemmelse belyse

Læs mere

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 2 C2.1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

Måling af ph i syrer og baser

Måling af ph i syrer og baser Kemiøvelse 1 1.1 Måling af ph i syrer og baser Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 1 ved bioanalytikeruddannelsen. Øvelsen skal betragtes som en

Læs mere

Kemiøvelse 2 1. Puffere

Kemiøvelse 2 1. Puffere Kemiøvelse 2 1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt andet

Læs mere

Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer. Sammenhæng. Formål. Arbejdsform: Evaluering

Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer. Sammenhæng. Formål. Arbejdsform: Evaluering 1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt andet syrebaseteori

Læs mere

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 2 C2.1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

Kemiøvelse 2 C2.1. Buffere. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 2 C2.1. Buffere. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 2 C2.1 Buffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

Titel: OPLØSELIGHEDEN AF KOBBER(II)SULFAT. Litteratur: Klasse: Dato: Ark 1 af. Helge Mygind, Kemi 2000 A-niveau 1, s. 290-292 8/9-2008/OV

Titel: OPLØSELIGHEDEN AF KOBBER(II)SULFAT. Litteratur: Klasse: Dato: Ark 1 af. Helge Mygind, Kemi 2000 A-niveau 1, s. 290-292 8/9-2008/OV Fag: KEMI Journal nr. Titel: OPLØSELIGHEDEN AF KOBBER(II)SULFAT Navn: Litteratur: Klasse: Dato: Ark 1 af Helge Mygind, Kemi 2000 A-niveau 1, s. 290-292 8/9-2008/OV Formålet er at bestemme opløseligheden

Læs mere

Øvelse: Analyse af betanin i rødbede

Øvelse: Analyse af betanin i rødbede Forløb: Smagen af frugt og grønt: Kemimateriale modul 2-8 Aktivitet: Øvelse: Analyse af betanin i rødbede Fag: Kemi Klassetrin: 1. g, 2. g, 3. g Side: 1/14 Øvelse: Analyse af betanin i rødbede Forfattere:

Læs mere

Dialyse og carbamidanalyse

Dialyse og carbamidanalyse C.12.1 Dialyse og carbamidanalyse Formål: Ved dialyse af en vandig opløsning af proteinet albumin og det lavmolekylære stof carbamid trænes forskellige laboratorieprocedurer (afpipettering, tidtagning,

Læs mere

Kombineret ph-elektrode type 160015. Gevind (PG 13) Evt. påfyldning af KCl. Ag/AgCl-referenceelement. Membran. Intern bufferopløsning

Kombineret ph-elektrode type 160015. Gevind (PG 13) Evt. påfyldning af KCl. Ag/AgCl-referenceelement. Membran. Intern bufferopløsning Kombineret ph-elektrode type 160015 Komponenter Top af elektrode med stikforbindelse og O-ringstætning Gevind (PG 13) Evt. påfyldning af KCl Ag/AgCl-referenceelement Kaliumchloridopløsning - 3,5 mol/l

Læs mere

Reflektometrisk cholesterolmåling

Reflektometrisk cholesterolmåling cq1.1 Reflektometrisk cholesterolmåling Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse indgår på modul 9 ved Bioanalytikeruddannelsen i et undervisningsforløb der er sammensat af kemi og patofysiologi.

Læs mere

Laboratoriekørekort. Radioaktive kilder. Øvelsens pædagogiske rammer

Laboratoriekørekort. Radioaktive kilder. Øvelsens pædagogiske rammer Z.9.1 Radioaktive kilder Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse knytter sig til fysikundervisningen på modul 6 ved bioanalytikeruddannelsen. Fysikundervisningen i dette modul har fokus på

Læs mere

Exoterme og endoterme reaktioner (termometri)

Exoterme og endoterme reaktioner (termometri) AKTIVITET 10 (FAG: KEMI) NB! Det er i denne øvelse ikke nødvendigt at udføre alle forsøgene. Vælg selv hvilke du/i vil udføre er du i tvivl så spørg. Hvis du er interesseret i at måle varmen i et af de

Læs mere

Fysik øvelse 2. Radioaktivitet. Øvelsens pædagogiske rammer

Fysik øvelse 2. Radioaktivitet. Øvelsens pædagogiske rammer B.2.1 Radioaktivitet Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse knytter sig til fysikundervisningen på modul 6 ved Bioanalytikeruddannelsen. Fysikundervisningen i dette modul har fokus på nuklearmedicin

Læs mere

E 10: Fremstilling af PEC-solceller

E 10: Fremstilling af PEC-solceller E 10: Fremstilling af PEC-solceller Formål Formålet med forsøget er at fremstille PEC (Photo Electro Chemical) solceller ud fra vinduesruder, plantesaft, hvid maling og grafit fra en blyant. Apparatur

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

UNDERSØGELSE AF JORDRESPIRATION

UNDERSØGELSE AF JORDRESPIRATION UNDERSØGELSE AF JORDRESPIRATION Formål 1. At bestemme omsætningen af organisk stof i jordbunden ved at måle respirationen med en kvantitative metode. 2. At undersøge respirationsstørrelsen på forskellige

Læs mere

Jernindhold i fødevarer bestemt ved spektrofotometri

Jernindhold i fødevarer bestemt ved spektrofotometri Bioteknologi 4, Tema 8 Forsøg www.nucleus.dk Linkadresserne fungerer pr. 1.7.2011. Forlaget tager forbehold for evt. ændringer i adresserne. Jernindhold i fødevarer bestemt ved spektrofotometri Formål

Læs mere

Kvantitativ bestemmelse af reducerende sukker (glukose)

Kvantitativ bestemmelse af reducerende sukker (glukose) Kvantitativ bestemmelse af reducerende sukker (glukose) Baggrund: Det viser sig at en del af de sukkerarter vi indtager med vores mad er hvad man i fagsproget kalder reducerende sukkerarter. Disse vil

Læs mere

Øvelse: Chlorofylindholdet i spinat

Øvelse: Chlorofylindholdet i spinat Forløb: Smagen af frugt og grønt: Kemimateriale modul 2-8 Aktivitet: Øvelse: Chlorofylindholdet i spinat Fag: Kemi Klassetrin: 1. g, 2. g, 3. g Side: 1/6 Øvelse: Chlorofylindholdet i spinat Forfattere:

Læs mere

Daniells element Louise Regitze Skotte Andersen

Daniells element Louise Regitze Skotte Andersen Louise Regitze Skotte Andersen Fysikrapport. Morten Stoklund Larsen - Lærer K l a s s e 1. 4 G r u p p e m e d l e m m e r : N i k i F r i b e r t A n d r e a s D a h l 2 2-0 5-2 0 0 8 2 Indhold Indledning...

Læs mere

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Center for Undervisningsmidler, afdeling København Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Formål At separere og analysere proteiner i almindelige fødevarer ved brug af gelelektroforese. Teori Alle dele

Læs mere

Biokemisk oxygenforbrug over 5 døgn (BOD 5 ) på lavt niveau med tilsætning af N-allylthiourea

Biokemisk oxygenforbrug over 5 døgn (BOD 5 ) på lavt niveau med tilsætning af N-allylthiourea 1. Omfang og anvendelsesområde Biokemisk oxygenforbrug over 5 døgn (BOD 5 ) på lavt niveau med tilsætning af N-allylthiourea 2. udgave Godkendt: 28-05-2019 Denne metode beskriver måling af biokemisk oxygenforbrug

Læs mere

Studieplan Bioanalyse Semester 1

Studieplan Bioanalyse Semester 1 OMRÅDET FOR SUNDHEDSUDDANNELSER Studieplan Bioanalyse Semester 1 Bioanalytikeruddannelsen i Odense Efterår 2017 Semester 1 Indhold 1. Fagets fokus og emner... 3 2. Lektionsplan... 4 3. Litteraturliste:...

Læs mere

Identifikation af aminosyre

Identifikation af aminosyre Identifikation af aminosyre Kapitel 8: Bioteknologi proteiner, DNA og bioethanol Problemstilling Aminosyrer er opløselige i vand og har syre-baseegenskaber. Et 2-aminosyremolekyle indeholder mindst én

Læs mere

KEMISK IN STITUT ENHAVNS UNIVERS ITET KØB. estere. samt. ved GC

KEMISK IN STITUT ENHAVNS UNIVERS ITET KØB. estere. samt. ved GC H..C.ØRSTEDS UNGDMSLABRATRIUM KEMISK IN STITUT KØB ENHAVNS UNIVERS ITET Syntese og ekstraktion af naturlige estere samt identifikation ved GC Af Marc Cedenius Indhold Gran... 2 Syntese af Eddikesyre( )bornylester...

Læs mere

Konkurrence mellem to bakteriearter

Konkurrence mellem to bakteriearter 1 Biologi-forsøg: Populationsbiologi/evolution Konkurrence mellem to bakteriearter Forsøget undersøger, hvordan en ydre miljøfaktor (temperatur) påvirker konkurrencen mellem to forskellige arter. I dette

Læs mere

STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT A: NATURLIGE NANOMATERIALER

STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT A: NATURLIGE NANOMATERIALER STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT A: NATURLIGE NANOMATERIALER Navn: Dato:.. MÅL: - Lær om eksistensen af naturlige nanomaterialer - Lysets interaktion med kolloider - Gelatine og mælk som eksempler

Læs mere

Nitrat sticks AquaChek 0-50 Bilag 3 Nitrat sticks

Nitrat sticks AquaChek 0-50 Bilag 3 Nitrat sticks Notat SEGES P/S SEGES Planter & Miljø Test af måleudstyr til måling af nitrat i drænvand Ansvarlig KRP Oprettet 12-10-2016 Projekt: [3687, TReNDS] Side 1 af 5 Test af måleudstyr til måling af nitrat i

Læs mere

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L)

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L) Ølbrygning Udarbejdet af Jacob Højgaard Thinggaard, Viborg Gymnasium og Hf for Aktuel Naturvidenskab. Se også artiklen: Ølbrygning avanceret bioteknologi i nr. 5 2016. http://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/aktuel_naturvidenskab/nr

Læs mere

Bilag til Kvantitativ bestemmelse af glucose

Bilag til Kvantitativ bestemmelse af glucose Bilag til Kvantitativ bestemmelse af glucose Det synlige formål med øvelsen er at lære, hvorledes man helt præcist kan bestemme små mængder af glucose i en vandig opløsning ved hjælp af målepipetter, spektrofotometer

Læs mere

Procedure Test og træning af lugtdommere til hangrisesortering

Procedure Test og træning af lugtdommere til hangrisesortering Procedure Test og træning af lugtdommere til hangrisesortering 20. September 2011 Proj.nr. 2000666 LME/CB/MT 1. Generelt Denne protokol omhandler test og træning af lugtdommere til påvisning af hangriselugt

Læs mere

Olfaktometrisk titrering

Olfaktometrisk titrering Side: 1/8 Olfaktometrisk titrering Forfattere: Henrik Parbo Redaktør: Morten Christensen, Thomas Brahe Faglige temaer: Olfaktometri, ph, Titrering, Thioler Kompetenceområder: Introduktion: Titrering med

Læs mere

KAN PLASTIK NEDBRYDES?

KAN PLASTIK NEDBRYDES? KAN PLASTIK NEDBRYDES? Øvelsen består af flere dele Lav selv bioplast Design et nedbrydningsforsøg 1. Lav selv bioplast Teori Den plastik, der er i din smartphone, er forskellig fra plasten i din tandbørste

Læs mere

Kemiøvelser (til læreren)

Kemiøvelser (til læreren) Fra ressourceforbandelse til grøn omstilling Kemiøvelser (til læreren) Udviklet af Kjeld Lundgaard, kemilærer på Ingrid Jespersens Gymasieskole Lærervejledning & kommentarer til forsøgene Nedenstående

Læs mere

Øvelse 4.2 1/5 KemiForlaget

Øvelse 4.2 1/5 KemiForlaget KST G ERNÆRING Benthe Schou ØVELSE 4. Øvelse: Iodtal for fedtstoffer Indledning Et fedtstofs ernæringsmæssige sundhed bestemmes af hvilke fedtsyrer, der indgår i fedtstoffet. Fedtstoffets sundhed er stærkt

Læs mere

Et fedtstofs iodtal. Problemstilling. Kapitel 2: Uorganisk kemi (iodometri) R 1 CH 2 O C R 2 O R 3. H + Br Br C C Br Br

Et fedtstofs iodtal. Problemstilling. Kapitel 2: Uorganisk kemi (iodometri) R 1 CH 2 O C R 2 O R 3. H + Br Br C C Br Br Et fedtstofs iodtal Kapitel 2: Uorganisk kemi (iodometri) Problemstilling Additionsreaktionen til dobbeltbindinger mellem -atomer, 8?7, kan vises ved addition af dibrom til et fedtstof. Reaktionen benyttes

Læs mere

Algedråber og fotosyntese

Algedråber og fotosyntese Algedråber og fotosyntese Fotosyntesen er en utrolig kompleks proces, som kan være svær at forstå. Heldigvis kan fotosyntesen illustreres på en måde, så alle kan forstå, hvad der helt præcist foregår i

Læs mere

Det store energikørekort

Det store energikørekort Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat - Højnæsvej 71-2610 Rødovre - tlf.: 36 72 64 00 www.vvs-uddannelse.dk/folkeskole - E-mail: folkeskole@vvsu.dk

Læs mere

Matematiske modeller Forsøg 1

Matematiske modeller Forsøg 1 Matematiske modeller Forsøg 1 At måle absorbansen af forskellige koncentrationer af brilliant blue og derefter lave en standardkurve. 2 ml pipette 50 og 100 ml målekolber Kuvetter Engangspipetter Stamopløsning

Læs mere

Projekt Vandløb 1p uge 43 og 44, 2012. Projekt Vandløb

Projekt Vandløb 1p uge 43 og 44, 2012. Projekt Vandløb Projekt Vandløb Denne projektopgave markerer afslutningen på det fællesfaglige emne Vand. I skal enten individuelt eller i mindre grupper (max fire personer pr gruppe) skrive en rapport, som sammenfatter

Læs mere

BRUGERMANUAL. BD ProbeTec ET lyseringsvarmeapparat BD ProbeTec ET primer- og opvarmerapparat

BRUGERMANUAL. BD ProbeTec ET lyseringsvarmeapparat BD ProbeTec ET primer- og opvarmerapparat BRUGERMANUAL BD ProbeTec ET lyseringsvarmeapparat BD ProbeTec ET primer- og opvarmerapparat Becton, Dickinson and Company 7 Loveton Circle Sparks, Maryland 21152 USA 800-638-8663 BENEX Limited Bay K 1a/d,

Læs mere

Bilag 1: ph. ph er dimensionsløs. Den har en praktisk betydning men ingen fundamental betydning.

Bilag 1: ph. ph er dimensionsløs. Den har en praktisk betydning men ingen fundamental betydning. Bilag 1: Introduktion har afgørende betydning for det kommende afværgeprojekt ved Høfde 4. Det skyldes, at basisk hydrolyse, som er det første trin i den planlagte treatment train, foregår hurtigere, jo

Læs mere

Kuvettetest LCK 554 BI 5

Kuvettetest LCK 554 BI 5 Kuvettetest Princip Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug over 5 døgn, med hæmning af nitrifikation med 5 mg/l allylthiourinstof. Bestemmelsen af det opløste ilt sker i en alkalisk opløsning under tilstedeværelse

Læs mere

VUC Århus Laboratoriekursus for selvstuderende i kemi højniveau

VUC Århus Laboratoriekursus for selvstuderende i kemi højniveau Øvelse 1: Bestemmelse af reaktionshastighed Apparatur: 100 ml bægerglas, pipetter 10 ml og 20 ml, sugebold, reagensglas, spatel, stopur. Kemikalier: 0.200 M Na 2 S 2 O 8 ; 0.100 M Na 2 S 2 O 8 (opløsningen

Læs mere

Fremstilling af bioethanol

Fremstilling af bioethanol Bioteknologi 3, Tema 6 Forsøg www.nucleus.dk Linkadresserne fungerer pr. 1.7.2011. Forlaget tager forbehold for evt. ændringer i adresserne. Fremstilling af bioethanol Nedenstående fermenteringsforsøg

Læs mere

DNA origami øvelse 2013. DNA origami øvelse

DNA origami øvelse 2013. DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand Øvelse B Version 7.0 Biologisk rensning Fjern sukker fra Formål: På renseanlægget renses spildeet mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning bruges bakterier og mikroorganismer til at nedbryde

Læs mere

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN MODUL 7: INTRODUKTION TIL INNOVATION INGENIØRENS ARBEJDSMETODE ELEVVEJLEDNING INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN I denne aktivitet skal I øve jer i at bruge ingeniørens arbejdsmetode. Øvelsen

Læs mere

PHEP 4. Vandtæt ph- og temperaturmåler

PHEP 4. Vandtæt ph- og temperaturmåler PHEP 4 Vandtæt ph- og temperaturmåler PHEP 4 er enkel at anvende. Alligevel anbefales det at gennemlæse denne instruktion nøje, før instrumentet tages i brug. Nærværende instruktion vil forsyne Dem med

Læs mere

ADDA/ADACDT vejledning

ADDA/ADACDT vejledning ADDA/ADACT vejledning 1 ADDA/ADACDT vejledning Formål Fysikundervisningen ved VIA University College Bioanalytikeruddannelsen modul 6 inkluderer måling af ioniserende stråling ved brug af en scintillationsdetektor.

Læs mere

Isolering af DNA fra løg

Isolering af DNA fra løg Isolering af DNA fra løg Formål: At afprøve en metode til isolering af DNA fra et levende væv. At anvende enzymer.. Indledning: Isolering af DNA fra celler er første trin i mange molekylærbiologiske undersøgelser.

Læs mere

Elektroder for ph-, redox- og temperatur op til 135 C Elektroderne opfylder normen DIN (120 mm 12mm)

Elektroder for ph-, redox- og temperatur op til 135 C Elektroderne opfylder normen DIN (120 mm 12mm) Generelt Til måling af ph, redox og temperatur leveres elektroder og tilbehør. ne fremstilles efter de mest moderne metoder, så krav til teknologi, kvalitet og nøjagtighed opfyldes. Til elektroderne leveres

Læs mere

Mælkesyrebakterier og holdbarhed

Mælkesyrebakterier og holdbarhed Mælkesyrebakterier og holdbarhed Formål Formålet med denne øvelse er at undersøge mælkesyrebakteriers og probiotikas evne til at øge holdbarheden af kød ved at: 1. Undersøge forskellen på bakterieantal

Læs mere

Analyse af benzoxazinoider i brød

Analyse af benzoxazinoider i brød Analyse af benzoxazinoider i brød Øvelsesvejledning til kemi-delen af øvelsen. Af Stine Krogh Steffensen, Institut for Agroøkologi, AU Eleven har forberedt før øvelsen: 1. Eleven har udfyldt skemaet herunder

Læs mere

Kuvettetest LCK 381 TOC Total organisk kulstof

Kuvettetest LCK 381 TOC Total organisk kulstof VIGTIGT NYT! Det aktuelle udgavenummer er nu angivet ved analyseproceduren eller aflæsning. Kuvettetest Princip Total kulstof () og total uorganisk kulstof () bliver gennem oxidation () eller forsuring

Læs mere

Brugsanvisning, oversættelse

Brugsanvisning, oversættelse Brugsanvisning, oversættelse Funktionsbeskrivelse Top 1. Display (LCD) 2. Read =tryk for Aflæsning 3. Zero =Nulstil 4. ON/Off Tænd/ sluk 5. Primær display 6. Sekundær display 7. Rustfri stål brønd til

Læs mere

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Spildevandscenter Avedøre Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Øvelse I Formål: På renseanlægget renses et mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget benyttes

Læs mere

Øvelses journal til ELA Lab øvelse 4: Superposition

Øvelses journal til ELA Lab øvelse 4: Superposition Øvelses journal til ELA Lab øvelse 4: Navn: Thomas Duerlund Jensen, Jacob Christiansen, Kristian Krøier Øvelsesdato: 8/10-2002 Side 1 af 5 Formål: Eksperimentelt at eftervise superpositionsprincippet og

Læs mere

PARTIELT MOLÆRT VOLUMEN

PARTIELT MOLÆRT VOLUMEN KemiF1 laboratorieøvelser 2008 ØvelseF1-2 PARTIELT MOLÆRT VOLUMEN Indledning I en binær blanding vil blandingens masse være summen af komponenternes masse; men blandingens volumen vil ikke være summen

Læs mere

Øvelse: Ligevægt. Aflever de udfyldte journalark på Fronter individuelt

Øvelse: Ligevægt. Aflever de udfyldte journalark på Fronter individuelt KEMI kl.2.1 Øvelse Oprettet 2007-05-20 hjsn@rts.dk videreforarbejdet af 2008-09 bos@rts.dk Øvelse: Ligevægt Læremål at kunne anvende Le Chateliers princip til bestemmelse af forskydningen af en ligevægt

Læs mere

Fremstilling af ferrofluids

Fremstilling af ferrofluids Fremstilling af ferrofluids Eksperiment 1: Fremstilling af ferrofluids - Elevvejledning Formål I dette eksperiment skal du fremstille nanopartikler af magnetit og bruge dem til at lave en magnetisk væske,

Læs mere

Kuvettetest LCK 554 BI 5

Kuvettetest LCK 554 BI 5 VIGTIGT NYT! Det aktuelle udgavenummer er nu angivet ved analyseproceduren eller aflæsning. Se venligst punktet Bemærk (se nedenfor). Kuvettetest Princip Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug over 5 døgn,

Læs mere

Øvelse med tarmkræftceller i kultur.

Øvelse med tarmkræftceller i kultur. Øvelse med tarmkræftceller i kultur. Baggrund Hver 3. dansker bliver ramt af kræft, inden de er blevet 75 år. Tyktarmskræft er den 3. hyppigste kræftform hos både mænd og kvinder, hvor henholdsvis 7.3

Læs mere

Dataopsamling øvelser

Dataopsamling øvelser Dataopsamling øvelser Øvelse 6.1 Tolkning af data 1... 3 Øvelse 6.2 Tolkning af data 2... 3 Øvelse 6.3 Målinger med dataloggere 1... 5 Øvelse 6.4 Målinger med dataloggere 2... 6 Dataopsamling øvelser Side

Læs mere

Manual til Welldana Controller 30-203100. Fuldautomatisk - kemikaliedoseringsanlæg. Til måling og regulering af vandkvaliteten i svømmebade.

Manual til Welldana Controller 30-203100. Fuldautomatisk - kemikaliedoseringsanlæg. Til måling og regulering af vandkvaliteten i svømmebade. Manual til Welldana Controller 30-203100. Fuldautomatisk - kemikaliedoseringsanlæg. Til måling og regulering af vandkvaliteten i svømmebade. Der tages forbehold for evt. produktændringer. Copyright: Welldana

Læs mere

Opskrift på Smart gele (6-10 klumper)

Opskrift på Smart gele (6-10 klumper) MODUL 7: INTRODUKTION TIL INNOVATION SMART GELE OPSKRIFT Opskrift på Smart gele (6-0 klumper) Du skal bruge: liter vand 80 g polyvinylalkohol (PVA) 5-30 ml 4 % borax vægt gryde Termometer Sølvfolie Bægerglas

Læs mere

DNA origami øvelse. Introduktion. DNA origami øvelse 3 timer 2018

DNA origami øvelse. Introduktion. DNA origami øvelse 3 timer 2018 DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen.

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen. 7.12 Bagning med hjortetaksalt I skal undersøge, hvilke egenskaber bagepulveret hjortetaksalt har. Hjortetaksalt bruges i bagværk som kiks, klejner, brunkager m.m. Saltet giver en sprødhed i bagværket.

Læs mere

Bestemmelse af koffein i cola

Bestemmelse af koffein i cola Bestemmelse af koffein i cola 1,3,7-trimethylxanthine Koffein i læskedrikke Læs følgende links, hvor der blandt andet står nogle informationer om koffein og regler for hvor meget koffein, der må være i

Læs mere

TRANSPORTABEL ISTERNINGMASKINE

TRANSPORTABEL ISTERNINGMASKINE TRANSPORTABEL ISTERNINGMASKINE Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt før ibrugtagning af ismaskinen. Gem brugervejledningen til senere brug. BESKRIVELSE AF ISMASKINEN 1. Øverste kappe 2.

Læs mere

AKUT TOKSICITETSTEST MED FERSKVANDSKREBSDYRET DAPHNIA MAGNA

AKUT TOKSICITETSTEST MED FERSKVANDSKREBSDYRET DAPHNIA MAGNA Daphnia magna - Akut toksicitetstest Side 5.1 AKUT TOKSICITETSTEST MED FERSKVANDSKREBSDYRET DAPHNIA MAGNA K. Ole Kusk September 2009 Daphnia magna tilhører dyregruppen krebsdyr. Dafnie-arterne er ferskvandsorganismer,

Læs mere

Julehygge. Stearinlys

Julehygge. Stearinlys Julehygge Til juletiden hører hygge med familien og hvad er bedre end at tænde nogle stearinlys, se en julefilm i TV, spise chokolade og måske tage en lille morfar på sofaen i al ubemærkethed? Stearinlys

Læs mere

Laboratorieforsøg: Phosphats binding i jord

Laboratorieforsøg: Phosphats binding i jord Laboratorieforsøg: Phosphats binding i jord Karina Knudsmark Jessing, ph.d. studerende Jordbunds-og Miljøkemi, Institut for Grundvidenskab Assistent: ph.d. studerende Karin Cederkvist Dias 1 Oversigt over

Læs mere

ELISA Kvantitativ bestemmelse af human IgA i brystmælk Elevvejledning.

ELISA Kvantitativ bestemmelse af human IgA i brystmælk Elevvejledning. ELISA Kvantitativ bestemmelse af human IgA i brystmælk Elevvejledning. Professionshøjskolen University College Nordjyland Laborantafdelingen 2012 Side 1 Indledning En kvinde føder og bliver mor til sit

Læs mere

DNA origami øvelse DNA origami øvelse

DNA origami øvelse DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

Nyborg Svømme- og Badeland

Nyborg Svømme- og Badeland Nyborg Svømme- og Badeland Adresse : Nyborg Idræts- & Fritidscenter Storebæltsvej 15 5800 Nyborg Kontaktperson Bjarne Vibæk Afdelingsleder bjarne@ni-f.dk Bemærk: Det kan være svært at besøge svømmehallen

Læs mere

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter Ismaskine Model nr. 1664 220-240V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter BRUGSANVISNING 1 Vigtige sikkerhedsforanstaltninger. Ved brug af elektriske apparater er det vigtigt at overholde grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger,

Læs mere

Kuvettetest LCK 555 BI 5 /BI [n]

Kuvettetest LCK 555 BI 5 /BI [n] VIGTIGT NYT! Det aktuelle udgavenummer er nu angivet ved analyseproceduren eller aflæsning. Se venligst punktet Bemærk (se nedenfor). Kuvettetest Princip Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug over 5/[n]

Læs mere

SWISSCAVE VINKØLESKAB. Brugsanvisning. Model: WL440x/450x

SWISSCAVE VINKØLESKAB. Brugsanvisning. Model: WL440x/450x SWISSCAVE VINKØLESKAB Brugsanvisning Model: WL440x/450x Distributør i Skandinavien: Wineandbarrels A/S info@wineandbarrels.com Tak fordi du har købt et SWISSCAVE vinkøleskab. Læs og følg venligst alle

Læs mere

Kædens længde kan ligger mellem 10 og 14 carbonatomer; det mest almindelige er 12.

Kædens længde kan ligger mellem 10 og 14 carbonatomer; det mest almindelige er 12. Kemi laboratorieforsøg 9.2 Anioniske surfaktanter Anioniske surfaktanter er vaskeaktive stoffer, der har en hydrofob ende og en hydrofil ende. Den hydrofile ende er negativt ladet, dvs. en anion. Da der

Læs mere

E G P Å S T R E. Vejledning til opstregninger

E G P Å S T R E. Vejledning til opstregninger L E G P Å S T R E G Vejledning til opstregninger Leg på streg Vejledning til opstregninger Se filmen Sådan streger du op på www.legpaastreg.dk Leg på streg er et koncept, som kombinerer fysisk aktivitet

Læs mere

Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 2,5 Kemi Jonas Kalmark, Daniel Blankenstejner & Ticho Nielsen. Organisk kemi for dummies

Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 2,5 Kemi Jonas Kalmark, Daniel Blankenstejner & Ticho Nielsen. Organisk kemi for dummies Organisk kemi for dummies 1 Indholdsfortegnelse Projektets formål:... 2 Målgruppe:... 4 Resume af interviewet:... 5 Teori:... 6 forsøg:... 6 Indledning:... 6 Materialer... 7 kalier:... 8 Fremgangs måde:...

Læs mere

Gæringsprocessen ved fremstillingen af alkohol tager udgangspunkt i glukose molekylet (C

Gæringsprocessen ved fremstillingen af alkohol tager udgangspunkt i glukose molekylet (C Molekyler af alkohol Byg molekylerne af forskellige alkoholer, og tegn deres stregformler Byg alkoholmolekyler med 1, 2 og 3 C atomer og 1 OH gruppe. Tegn deres stregformler her og skriv navnet ved. Byg

Læs mere

Vejledning i brug og rengøring af bryganlæg

Vejledning i brug og rengøring af bryganlæg Vejledning i brug og rengøring af bryganlæg Vejledning i brug og rengøring af Hjemmebryggerens komplette 25 liters bryganlæg. Ud over de dele der følger med bryganlægget, har du brug for følgende: Ved

Læs mere

C2014 alle øvelsesvejledninger

C2014 alle øvelsesvejledninger C2014 alle øvelsesvejledninger Øvelsesvejledning Lys, varme & energi Forsøg iltbobler og vandpest (biologi) 1 liter bægerglas med vand Frisk afklippet vandpeststilk. Det er vigtigt at finde en god stilk,

Læs mere

2. Samling af IONSYS

2. Samling af IONSYS Oplysninger til læger og sundhedspersonale: Instruktioner til anvendelse og bortskaffelse Lampe Doseringsknap Visning af tilført dosis IONSYS (transdermalt system til fentanyl 40 mikrogram pr. dosis op

Læs mere

Brombærsolcellens Fysik

Brombærsolcellens Fysik Brombærsolcellens Fysik Søren Petersen En brombærsolcelle er, ligesom en almindelig solcelle, en teknologi som udnytter sollysets energi til at lave elektricitet. I brombærsolcellen bliver brombærfarvestof

Læs mere

Dyr i bevægelse. Forsøg med respirometer måling af opløst ilt (i vand) Lærervejledning - den tekniske baggrund. Naturhistorisk Museus Århus

Dyr i bevægelse. Forsøg med respirometer måling af opløst ilt (i vand) Lærervejledning - den tekniske baggrund. Naturhistorisk Museus Århus Forsøg med respirometer måling af opløst ilt (i vand) Respirometeret er et lukket vandkammer fremstillet af akryl med et volumen på ca. 500 ml, hvor det fx er muligt at måle vandets iltindhold i mg/l eller

Læs mere

Forsæbning af kakaosmør

Forsæbning af kakaosmør Side: 1/10 Forsæbning af kakaosmør Forfattere: Lone Berg Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Kompetenceområder: Introduktion: Formålet med denne øvelse er at bestemme kakaosmørs gennemsnitlige molare

Læs mere

Brugervejledning Alkometer IM-550

Brugervejledning Alkometer IM-550 Brugervejledning Alkometer IM-550 Introduktion Dette apparat er beregnet til måling af alkohol i den menneskelige udåndingsluft. Målinger foretaget af dette apparat, kan bruges til diagnosticering af alkohol

Læs mere

Biotechnology Explorer

Biotechnology Explorer Biotechnology Explorer Oprensning af genomisk DNA fra plantemateriale Manual Katalog nr. 166-5005EDU explorer.bio-rad.com Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen, Nærum Gymnasium, februar 2009

Læs mere

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand Måling af ledningsevne I rent og ultrarent vand Anvendelse af ledningsevne Mest anvendt til kvalitets kontrol Overvågning af renhed på vand til processen Kontrol af vand i processen Kontrol af drikkevand

Læs mere

Øvelsesvejledninger til laboratoriekursus i Kemi C

Øvelsesvejledninger til laboratoriekursus i Kemi C Øvelsesvejledninger til laboratoriekursus i Kemi C VUC Aarhus, HF-afdelingen 2015 Indholdsfortegnelse: side Indholdsfortegnelse 2 Velkommen til laboratoriekursus i kemi C på VUC Aarhus 3 Laboratoriearbejdet

Læs mere

Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion

Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion produceres fra rapsolie som består af 95% triglycerider (TG), samt diglycerider (DG), monoglycerider (MG) og frie fedtsyrer (FA). Under reaktionen

Læs mere

Rapport. Standardprocedure for lugttest af hangrise (human-nose test) Camilla Bejerholm

Rapport. Standardprocedure for lugttest af hangrise (human-nose test) Camilla Bejerholm Rapport Standardprocedure for lugttest af hangrise (human-nose test) 9. november 2010 Proj.nr.: 1379429 Version: 2 CB/MT Camilla Bejerholm Baggrund og formål Som led i diskussion af brancheregler, herunder

Læs mere