Gys og gru. Lærerark. Opgaverne er egnet til undervisning i faget dansk.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gys og gru. Lærerark. Opgaverne er egnet til undervisning i faget dansk."

Transkript

1 Lærerark Gys og gru Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. og som udgangspunkt, vil der være en afklaring af emne og gennemgang af relevant teori i undervisningslokalet i ca. ½ time. Dernæst skal eleverne i grupper ud til en location i Tivoli, hvor de skal arbejde med en gyserfortælling i ca. 40 min. Til slut er der opsamling i klassen, hvor gruppernes historier fortælles, og forløbet rundes af. Forløbet har fokus på genrens virkemidler og eleverne kommer til især at arbejde med mundtlig formidling. Hvis du og klassen ønsker at arbejde videre med fortællingen eller skrive nye gysere med udgangspunkt i Tivoli, vil det være muligt at få dem lagt på Tivolis hjemmeside. De færdige historier skal i så fald sendes til: Forløbet kan stå alene, bruges i sammenhæng med en eller flere af nedenstående opgaver eller i forbindelse med et længerevarende undervisningsforløb om gysergenren. Opgaverne kan enten laves før eller efter forløbet i Tivoli, da det både kan bruges som en motiverende start eller som en spændende afslutning. Opgaverne er egnet til undervisning i faget dansk. De følgende sider er både elevark til udprint og/eller forslag til øvelser/opgaver, der kan laves enten individuelt, i grupper eller på klassen. Derudover er der også litteraturforslag til nogle af opgaverne. Det er tænkt som et katalog af opgaver og forslag, hvor du som lærer vælger det, der er egnet til lige netop din klasse. Introduktion til gysergenren kan enten laves som en fælles eller gruppevis brainstorm. Stikord noteres på tavlen og i elevernes hæfter, eller eleverne kan i grupper lave øvelsen: Hvad får dig til at gyse? Dette sluttes af med en opsamling på klassen. Lav brainstorm evt. ud fra flg. spørgsmål: Hvilke gysertekster kender I? Hvorfor tilhører de gysergenren? Hvad er det, der kendetegner gysergenren?

2 ELEVARK 1 Hvad får dig til at gyse? - Hurtigskrivningsøvelse Hvad skal du bruge? To stykker papir eller et par ledige sider i dit hæfte Blyant eller kuglepen Sådan gør du (individuelt): Du skal nu skrive uafbrudt i 5 minutter, om det du kommer til at tænke på, når du hører ordet: Gys eller gyser Gruppevis: I skal nu drøfte, hvad der får jer til at gyse. Kan I se nogle fællestræk? Sortér det I gyser over ud fra, om det er oplevelser, I selv har været ude for, noget I har hørt eller læst om, om det er noget, I har set på film eller andet. Kan I, ud fra de oplevelser I har drøftet, sige noget om hvad der er det, der kendetegner et godt gys? Er det nogle af de samme ting, der kendetegner gysergenren?

3 ELEVARK 2a Gysets psykologi Grundlæggende handler al litteratur om, hvad vi mennesker oplever, føler, tænker og gør så det gør gyserlitteratur selvfølgelig også. Derfor får du nu en meget kort og forenklet indføring i nogle begreber, der er særligt nyttige i forhold til GYSET. Lægen og psykoanalytikeren Sigmund Freud ( ) påviste for ca. 100 år siden at vi udover at rumme det, vi er bevidste om, rummer en langt større del, vi ikke kender, en del vi er ubevidste om. Ind imellem disse to dele af vores personlighed, mener han også, at vi rummer noget, han kalder det førbevidste. Freuds model over det bevidste og ubevidste ses herunder (den er ofte sammenlignet med et isbjerg, da kun toppen af isbjerget ca. 10%, kan ses klart og tydeligt): Den synlige, tilgængelige, fornuftsmæssige og sproglige del af personligheden vores selvopfattelse og erkendelse af omverdenen. Eksempler på bevidste beslutninger: Jeg tror, jeg vil give min mor en æske chokolade i fødselsdagsgave, for hun elsker chokolade. Det er frostvejr udenfor, så jeg må hellere tage noget varmt tøj på. Det bevidste Det førbevidste Denne del indeholder viden og oplysninger, vi ikke umiddelbart har brug for, men som vi automatisk henter frem, når det er påkrævet. Det er vores almene hukommelse og lager af ufarlige oplevelser, erfaringer og følelser, og derfor tilgængelige for os. De ting vi gør uden at tænke over det, fx cykle, spise med kniv og gaffel osv., eller når musik fremkalder særlige billeder og følelser i os vi ellers havde glemt, er eksempler på det førbevidste. Det ubevidste Her er vi nede i den største del af vores personlighed den store usynlige del af isbjerget, hvor vi, ifølge Freud, gemmer alle de oplevelser, forestillinger, fantasier og konflikter, som bevidstheden ikke kan tåle at have med at gøre. Alt det som føles angstskabende, farligt, truende og forbudt. Selvom det ikke er synligt, eksisterer det videre og er i høj grad med til at styre og påvirke os, uden at vi tænker over det. Forestil dig et lille barn, der føler sig svigtet af sine forældre, umiddelbart bliver barnet ked af det og måske også rasende, måske så rasende at barnet i et kort øjeblik hader sine forældre. Det er en voldsom følelse, som barnet ikke kan rumme og derfor fortrænger barnet den den forsvinder ikke, men gemmes i det ubevidste, og måske lader barnet sin aggression gå ud over et andet barn. Det ubevidste består af meget mere end fortrængt vrede og had. Udover følelser der opstår som følge af konflikter og fortrængninger, indeholder det ubevidste også medfødte følelser og behov/drifter.

4 ELEVARK 2b Opgaver om det bevidste, det førbevidste og det ubevidste Opgave 1 Kom med eksempler på bevidste beslutninger, du dagligt tager. Opgave 2 a) Hvilke ting foretager du dig hver dag uden, at du tænker nærmere over det? b) Prøv fx at høre noget musik, du var helt vild med for 1 eller 2 år siden. Hvilke billeder, stemninger og tanker fremkalder det i dig? c) Nævn hurtigt titlerne på 3 gyserfilm- eller romaner. Opgave 3 a) Kan du komme i tanke om en situation, hvor du blev alt for vred i forhold til situationen? Overvej hvorfor du overreagerede og blev så vred. b) Er der personer, situationer eller ting, du enten føler dig tiltrukket af, eller som du hader, uden at du egentlig ved hvorfor? c) Tænk på noget du elsker at læse om igen og igen, Tv-udsendelser eller film, du absolut må se, eller computerspil, der gang på gang opsluger dig i timevis. Hvad er det egentlig i indholdet, der tiltrækker dig, og hvilke behov og ønsker kunne eventuelt knytte sig til disse følelser? Opgave 4 a) Hvorfor tror du egentlig at så mange af os frivilligt søger gyset i film og bøger? b) Kan du komme i tanke om andre situationer, hvor vi frivilligt opsøger, det at blive bange?

5 ELEVARK 2c Psykologiske modstillinger i gys Mange gyserhistorier handler om ting, der sker under den pæne overflade, bag det synlige. Bag facaden både hos det enkelte menneske, i familien eller i samfundet gemmer der sig noget andet. Dette noget er ikke pænt, ordentligt og forståeligt. Det er noget, der får os til at gyse får os til at føle, at der er noget helt, helt galt. Meget gyserlitteratur viser altså noget om modsætningerne mellem det bevidste og det ubevidste. Psykologiske modstillinger: Det bevidste i gyset - det vi oplever som: Kendt og forståeligt Normalt, naturligt Acceptabel seksualitet og aggression Det moralske Det anstændige Acceptable idealer, normer, dyder, regler og love Kultur Det menneskelige(mennesket) Lys Dag Død Det ubevidste i gyset - det vi oplever som: Ukendt og uforståeligt Unormalt, unaturligt og afvigende Uacceptabel seksualitet og aggression Det umoralske Det obskøne Anarki og kaos Natur Det umenneskelige(umennesket, monsteret og dyret) Usynligt Nat Død Opgave 1 Nævn nogle gysere(både film og bøger), der handler om disse psykologiske modstillinger fortæl kort hvilke modstillinger, du synes, der i fokus og hvorfor. Opgave 2 Kender du andre genrer, der inddrager lignende modsætninger? Kan du finde andre lighedspunkter? Opgave 3 Læs novellen Hvordan bruges modsætningerne mellem bevidste og ubevidste i fortællingen?

6 ELEVARK 3 Berettermodellen Berettermodellen er en model over den klassiske opbygning af en historie. Den består af anslag, præsentation, uddybning, point of no return, konfliktoptrapning, klimaks og udtoning. Den lille berettermodel, som er anslag, point of no return, klimaks og udtoning kan med fordel bruges til kortere historier som for eksempel noveller. Berettermodellen kan også bruges i forbindelse med filmanalyse Opgave 1 a) Læs novellen og prøv at inddele den i anslag, præsentation, uddybning, point of no return, konfliktoptrapning, klimaks og udtoning. b) Hvis du skulle bruge den lille berettermodel(anslag, point of no return, klimaks og udtoning), hvor ville du så dele den? c) Er I alle enige i opdelingen? Drøft hvorfor jeres inddelinger er forskellige. Drøft hvordan fx point of no return kan defineres. Og hvad med de andre dele?

7 Lærerark Forslag til det videre arbejde Efter besøget i Tivoli Arbejd videre med klassens historie. Tips til det videre arbejde: Lav grundige personkarakteristikker af hovedpersonerne Arbejd med de forskellige locations og sørg for at få dem bundet godt sammen ved at lave personernes rute rundt i Tivoli. Arbejd med personernes tanker og følelser på deres vej rundt i Tivoli Arbejd med beskrivelserne af Tivoli Klassen skal arbejde videre med historien, så den til sidst fremstår som en helstøbt gysernovelle. Når den er klar til udgivelse sendes den til Tivoli(se første ark), hvorefter den lægges på hjemmesiden. Klassen laver en gyserantologi Lav jeres egen gyserantologi - brug: skriv en gyser s.60 Vild med dansk(men lad dem selv komme frem med elementerne. Evt. ved brainstorm. Gyserkortfilm Kan det eleverne har lært overføres til filmgenren? Lad dem lave små korte gysere(3-5 min.), hvor de bruger deres smartphones eller tablets til at optage på. Lad dem vælge nogle fokuspunkter: Suprise/suspense, farvesymbolik, kameravinkel, lydeffekter eller andet.

8 Lærerark Forslag til litteratur Elevark 2(Gysets psykologi): Hjertet, der røbede af Edgar Allan Poe, fra novellesamlingen Hemmelighedsfulde Fortællinger eller Bøddel af Kenneth Bøgh Andersen, fra novellesamlingen Horror.dk Elevark 3(Berettermodellen): Delilas lokker af Teddy Vork eller Cornelia af Michael Kamp fra novellesamlingen Horror.dk For yderligere inspiration til arbejdet med gysergenren se også: Gys, splat og Freud af Ebbe Krogh og Finn Lykke Schmidt Horror.dk 12 danske noveller, redigeret af Mathias Clasen. Til bogen er tilknyttet hjemmesiden hvor man kan hente lidt inspiration til arbejdet med novellerne, samt finde nyttige links. Vild med Dansk 7 af Lise Ammitzbøl, Dorte Olsen og Henrik Poulsen Højt hår af Ebbe Krogh og Finn Lykke Schmidt http//hitchcock.bitis.dk/ hvis I har interesse i at arbejde med Hitchcock. Der står lidt om Hitchcock, hans film, de filmiske virkemidler han benyttede sig af, og der er et overblik over alle hans film. Inspiration til opgaver og tekst er bl.a. fundet i Vild med dansk 7 og Højt hår.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Blå øjne - et gratis undervisningsmateriale. af Kevin Japsen. 1. udgave 2012. Forside: Peter Nielsen, pncreate.com ISBN-13: 978-87-92879-15-8

Blå øjne - et gratis undervisningsmateriale. af Kevin Japsen. 1. udgave 2012. Forside: Peter Nielsen, pncreate.com ISBN-13: 978-87-92879-15-8 Blå øjne - et gratis undervisningsmateriale af Kevin Japsen 1. udgave 2012 Forside: Peter Nielsen, pncreate.com ISBN-13: 978-87-92879-15-8 Materialet er udviklet og designet til undervisningsforløb i forbindelse

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG undervisningsforløbet Cool Uden Røg Formål Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning, identitet og selviscenesættelse. Formålet med forløbet

Læs mere

Stian Holes Garmanns hemmelighed

Stian Holes Garmanns hemmelighed Opgave- og aktivitetsbog til Stian Holes Garmanns hemmelighed Udarbejdet af Morten Torndahl ~ 1 ~ Indholdsfortegnelse Indledning 3 Garmanns hemmelighed 3 Trinmål 4 Bogens opbygning 5 Differentiering 5

Læs mere

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Lærerark - baggrundsviden Hvad bruger mennesker kropssprog til? Vores kropssprog siger noget om vores indre stemning. Trækker man f.eks. vejret hurtigt, er man

Læs mere

Samarbejde som nøglen til ro og arbejdsglæde i klassen

Samarbejde som nøglen til ro og arbejdsglæde i klassen Samarbejde som nøglen til ro og arbejdsglæde i klassen Af Mette Stange, konsulent 34 Jeg vil i denne artikel redegøre for hvorfor ro, samarbejde og engagement hænger sammen med en stærk fællesskabskultur

Læs mere

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre TEMA Stress Værktøj 2 Det vi skal gøre, og det vi kan gøre Hvis der er tid og overskud 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Prioritering af tiden Kerneydelserne og det ekstra Kerneydelserne

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn Pjece til forældre Lyst til at lære - Sådan lærer dit barn Kære forælder Udgivet af: Aarhus Kommune Børn og Unge Pædagogisk Afdeling Udgivet: Første udgave, januar 2011 Copyright: Aarhus Kommune Børn og

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 tips til bedre ansøgninger til fonde Forord 3 Tip 1 - Skriv en kort og præcis ansøgning 4 Tip 2 - Søg støtte til et konkret projekt 5 Tip 3 -

Læs mere

Sådan kommer du i gang med at bruge video

Sådan kommer du i gang med at bruge video Sådan kommer du i gang med at bruge video INDHOLD INDLEDNING... 3 DERFOR SKAL DU I GANG MED AT BRUGE VIDEO... 4 OVERVEJELSER... 5 SOCIALE MEDIER... 5 YOUTUBE... 6 OPDATER OFTE... 6 UDSTYR... 6 HVAD SÅ

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Kære undervisere og elever. 2. Historien bag Findes der gribbe i Grønland? - Interview med den rigtige Henrik Carlsen

Indholdsfortegnelse. 1. Kære undervisere og elever. 2. Historien bag Findes der gribbe i Grønland? - Interview med den rigtige Henrik Carlsen Indholdsfortegnelse 1. Kære undervisere og elever 2. Historien bag Findes der gribbe i Grønland? - Interview med den rigtige Henrik Carlsen 3. Robinsonaden som genre 4. Isolation 5. At fortælle sin historie

Læs mere

Afslut dine relationer. ordentligt

Afslut dine relationer. ordentligt Din personlige udvikling Ofte er vi ikke klar over, hvor meget det påvirker vores fremtidige liv, når vi ikke får sagt ordentlig farvel til dem, der betyder noget for os. Dem, vi bliver uvenner med eller

Læs mere

Undervisning om Alkoholproblemer i familien

Undervisning om Alkoholproblemer i familien Undervisning om Alkoholproblemer i familien Målgruppe: 7.-10.klasse i grundskoler Samlet omfang: 2 lektioner Desuden mulighed for, at en gruppe elever vælger emnet som fordybelsesområde. Rammer: Emnet

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

De tre domæner på Skovgården

De tre domæner på Skovgården De tre domæner på Skovgården Udarbejdet af pædagogisk leder Hanne Dalsgaard, Skole- og behandlingshjemmet Skovgården. Februar 2010. Som vi ser det, er domænerne et rigtigt anvendeligt redskab, som på mange

Læs mere

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt.

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt. Bilag 6: Spørgeguide inklusiv forskningsspørgsmål Intro: (5 min.) Velkommen og tusind tak, fordi du vil deltage i vores samtale om unge og økonomi. Jeg hedder XX. Vi er 5 studerende fra Roskilde Universitet,

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

Mundtlighedsforløb: Omfang: 4-6 moduler á 90 minutter.

Mundtlighedsforløb: Omfang: 4-6 moduler á 90 minutter. Mundtlighedsforløb: Omfang: 4-6 moduler á 90 minutter. Forløb: Kursisterne skal som del af deres introduktionskursus til 2-årigt HF introduceres til mundtlig formidling. Forløbet i uge 36 og 37 har fokus

Læs mere

Projektopgaven 9. klasse

Projektopgaven 9. klasse Projektopgaven 9. klasse http://www.emu.dk/elever7-10/projektarbejde/projektopgaven/ Projektopgaven i 9. klasse Projektopgaven er en tværfaglig opgave, hvor du bruger forskellige fags indhold og metoder.

Læs mere

INDHOLD. I INTRO side 2

INDHOLD. I INTRO side 2 INDHOLD I INTRO side 2 II DIGTETS KENDETEGN side 3 Digtet side 4 Digtets indhold side 5 Digtets fortæller side 5 Digtets form side 6 Digtets lyd side 8 Digtets sprog side 19 Digtets helhed side 24 III

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag 1 Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag Er du god til at forklare din viden for andre? Synes du, det er sjovt at stå på en scene? Kan du gøre indtryk på publikum?

Læs mere