Introduktion til Udspring. En guide for tilskuere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Introduktion til Udspring. En guide for tilskuere"

Transkript

1 Introduktion til Udspring En guide for tilskuere Juli 2012

2 Udspring er en æstetisk sport, hvor ynde kombineres med styrke og smidighed, mens udspringeren bevæger sig gennem luften. Udspringeren skal have komplet kontrol over sin krop for at udnytte fysikken til at skabe det perfekte spring. Historie Udspring har sit udspring i gymnastikken og ikke svømningen. I begyndelsen var det primært svenske og tyske gymnaster, som bedre kunne lide at træne ved at lande i vandet end på et hårdt trægulv. Den første større kendte udsprings konkurrence foregik i 1871 fra London Bridge, og siden da har der været mange udsprings konkurrencer både i forbindelse med svømmestævner og siden 1904 også til OL. Udspring har også en lang historie i Danmark. Faktisk har Danmark haft en OL-guldvinder i 1920 i udspring fra 10m tårn, Stefani Fryland-Clausen. Hvordan fotograferer jeg udspring? INGEN BLITZ! Sørg for at lukke tiden er hurtig nok til at fryse springeren i luften, fx 1/500 sekund. Vent med at tage dit billede til udspringeren når toppen af sit spring, og overvej hvordan du kan få en god, rolig baggrund. Da udspring er en akrobatisk sport på linje med gymnastik er det også typisk i de yngre årgange, at udspringere topper. Thomas Daley, en britisk udspringer, deltog i sin første OL i 2008 i en alder af bare 14 år og 81 dage, og blev verdensmester på 10m tårn i en alder af 15. Danmarksmesteren i 2012 for mænd på vippe blev Gustav Friislund Sundgaard i en alder af 15, og der er generelt en overvægt af yngre udspringere i Danmark i dag.

3 De forskellige spring Hvad er det med alle de der tal? Indenfor udspring bruges et nummer-system til at beskrive de spring, som man kan deltage med i konkurrence. Som eksempel hedder en forlæns salto i hoftebøjet position i dette nummer-system 102B. Når udspringeren efter 3 sekunder rammer vandet fra et 10m tårn bevæger de sig med knap 60 km/t. Nummeret angiver bl.a. retningen, antal af salto og skrue rotationer, samt en position. Nummeret er med 3 tal og et bogstav, fx 102B..Spring med skrue dog har 4 tal og et bogstav fx 6243D. 1. Forlæns 2. Baglæns Første tal i nummeret angiver gruppen: 1xx. Forlæns 2xx. Baglæns 3xx. Molberg/Isander 4xx. Tysker 5xxx. Spring med skrue 6xx. Håndstand 3. Molberg/Isander Andet tal viser, om der tale om en flyvende start, hvor man starter med en halv salto strakt. Flyvende start ses sjældent i dag. Tredje tal viser antallet af halve saltoer, dvs. én hel salto er lig med et 2-tal og 2½ salto giver et 5-tal. Således er en 207C en baglæns 3½ salto., og C er en af de positioner, som du kan læse mere om på næste side Tysker 5. Skrue 6. Håndstand

4 De forskellige spring fortsat... Positioner, skruespring og håndstand... Positioner Sidste tegn i nummer-koden er et bogstav, der viser positionen eller formen undervejs i springet A. Strakt, hvor springeren har strakte knæ og hofte. B. Hoftebøjet, hvor springeren har strakte knæ og helt bøjet i hoften C. Sammebøjet, hvor springeren bøjer både knæ og hofter helt. D. Fri, som bruges ved skruespring, hvor man bruger to positioner undervejs. A. Strakt B. Hoftebøjet Skruespring Gruppen med skruespring, dvs. de starter med 5 har i alt fire cifre, fx 5235D. Første tal viser gruppen (5), andet tal viser retningen (dvs. 1-4), tredje tal viser antal halve salto rotationer og fjerde tal angiver antallet af halve skruer. Til sidst kommer bogstavet for positionen. 5235D bliver sådan til en baglæns (2) halvanden salto (3) med to og en halv skrue (5) i fri position (D). Håndstand Gruppe 6-spring har enten 3 eller 4 cifre for skruespring. Her er det sammensat af først et 6-tal, og herefter retningen, antallet af halve salto rotationer og så eventuelle halve skrue rotationer. Til sidst kommer som altid bogstavet for positionen. C. Sammenbøjet D. Fri Nogle eksempler på spring og deres koder: 101A - Forlæns hovedspring strakt 203B - Baglæns 1½ salto hoftebøjet 307C - 3½ molberg sammenbøjet 5231D - 1½ baglæns salto med ½ skrue i fri position. 612B - Forlæns håndstand salto hoftebøjet 6243D - Baglæns håndstand med dobbelt salto og 1½ skrue i fri position Håndstand laves kun fra tårn.

5 Hvad kan jeg som tilskuer lægge mærke til? Hvordan ser et rigtigt godt spring ud? Der er tre primære ting at lægge mærke til som tilskuer. Start, tilløb og afsæt Det skal være glidende og med god balance. Afsættet skal have en god højde og afstanden fra vippen eller tårnet skal være passende tæt på. Udførslen i luften Læg mærke til hastigheden for rotationerne og at kroppen holdes i en pæn og tydelig position: Sammenbøjet skal være kompakt med strakte tæer Hoftebøjet skal være med strakte ben og tæer med armene omkring benene eller strakt til siden Strakt skal være uden bøjning i fx hoften og med samlede ben med strakte tæer. Nedslag Vinkelret på vandet med et minimum af sprøjt med et passende afstand fra tårn/vippe og med en pæn kropsholdning med armene enten langs siden når man lander på fødderne eller strakt over hovedet når man lander på hovedet. Forskellen fra et godt spring til et rigtig godt spring er svært at se, men her er en række ting man kan holde øje med. Styrke og kraft Er der den ekstra god højde fra vippen og foregår rotationerne hurtigt? Enkle bevægelser Blive de mest komplekse spring udført med mindst muligt bevægelser, så selv de svære spring ser enkle ud? Kompakt kropsholdning Har springeren lukket kroppen flot sammen med strakte tæer, samlede ben og holdes position flot undervejs? Præcision De dygtigste udspringere er konsistente og præcis. Det gælder om at lave færrest og mindst mulige fejl undervejs i springet. En salto i sammenbøjet position giver de hurtigste saltoer. For at lave kroppen mindst muligt, og derved dreje hurtigst, trækker springerne knæene op til ørene. Det ser mærkeligt ud forfra, men da dommerne ser på udspring fra siderne er dette blevet den normale måde at lave sammenbøjet spring.

6 Konkurrencer og bedømmelser Dommerne giver en karakter fra 0 til 10: 0: Fuldstændig mislykket spring ½ - 2: Utilfredsstillende spring 2½ - 4½: Mangelfuldt spring 5-6: Tilfredsstillende spring 6½ - 8: Godt spring 8½ - 9½: Udmærket spring 10: Perfekt spring I de Olympiske Lege er der konkurrencer på 3 meter vippe og 10 meter tårn både individuelt og i par synkront, og alle opdelt i mænd og kvinder. Ved OL er der en indledende runde efterfulgt af en semifinale med de 18 bedste. Fra semifinalen går de 12 bedste videre til finalen. I synkron springes der direkte finale. Til stævner i Danmark konkurreres der primært på 1 og 3 meter vippen og 5 meter tårn. Alt efter hvor mange der stiller op stil stævnet vil der være opdelt imellem køn eller ej. Alle spring har en sværhedsgrad, som fremgår af en tabel, som udgives fra de internationale svømme FINA. På engelsk kaldes sværhedsgraden for Degree of Difficulty og forkortes DD. Sværhedsgraden er meget vigtig, for den ganges med karaktererne fra dommerne for at komme frem til springets samlede point. Således kan et sværere spring med dårligere karakter sagtens give flere point end et bedre bedømt spring, som er simplere. Ved stævner i Danmark bedømmes mange spring til mellem 5 og 6½. Springere ved fx OL bedømmes til mellem 8½ til 9½ selv i svære spring, og kun ret sjældent gives der 10-taller. Antallet af dommere svinger efter, hvilket stævne der er tale om. Der skal som minimum bruges 3 dommere, hvis karakterer lægges sammen og ganges med sværhedsgraden. Større stævner har 5 dommere, hvor den højeste og laveste karakter udgår. Derved minimerer man påvirkning af fejlbedømmelser eller personlige præferencer. Store stævner som OL har 7 dommere, hvor de 2 højeste og laveste karakterer fjernes fra den videre bedømmelse og derefter ganges med sværhedsgraden for springet. Er armene over hovedet ved et benspring må der højst gives 4½ point.

7 Spring ud i det! De fleste børn og voksne har prøvet at springe fra vipperne i svømmehallen. De har nok også prøvet at slå sig på en mave eller rygplasker. Udspringeren må ikke afbryde tilløbet til et spring. Det koster i første omgang minus 2 point fra hver dommer, og i anden omgang bedømmes springet til 0 point. Det kræver mod at lære udspring. Du kan være bange for at slå sig i et spring, men her er det vigtigt, at du forsøger springet alligevel. Det er en rigtig rar følelse bagefter, når du har præsteret noget, du ikke troede, du kunne finde ud af eller turde. Udspring er beslægtet med gymnastik, men er knap så belastende for bl.a. knæ og ryg. Det er super sjovt at gå til udspring og du får en flot kropsholdning og masser af motion. Du kan gå til udspring i bl.a. Aarhus, Odense, Greve, Lyngby, Farum. Du kan også prøve at høre i den lokale svømmeklub om de har lyst til at lave et udspringshold. Det eneste, det kræver er, at der er en vippe i svømmehallen og en træner, der har noget erfaring fra springgymnastik eller udspring. Der står meget mere om udspring på Dansk Svømmeunions hjemmeside på svoem.org under Udspring.

8 Hvorfor hedder det et Isander eller Molberg spring? Der er opkaldt efter to svenskere fra Uppsalas Svømmeselskab, Lars Fredrik Isander ( ) og Anders Fredrik Mollberg. Sidstnævnte var svømmeinstruktør i den svenske klub i og var efter sigende ganske godt bedugget, da han først gang lavede en molberg-salto, hvor han egentligt ville have lavet et isander-spring. Læs mere på svoem.org under Udspring

LEG OG LÆR MED UDSPRING NIVEAU 1-3

LEG OG LÆR MED UDSPRING NIVEAU 1-3 LEG OG LÆR MED UDSPRING NIVEAU Foto: Michael Vienø Opdag nye aktiviteter i vand og bliv bedre til at svømme. Hvad er Udspring? Udspring har sit afsæt i gymna Derfor er Udspring ikke kun et stikken og ikke

Læs mere

Omvendt dråbe. Hvad er det? I hoftebøjet stilling at ramme vandet med arme og ben samtidig

Omvendt dråbe. Hvad er det? I hoftebøjet stilling at ramme vandet med arme og ben samtidig Omvendt dråbe I hoftebøjet stilling at ramme vandet med arme og ben samtidig Forlæns udspring og under springet lukke sammen til hoftebøjet stilling ved at gribe om underbenene og derved danne en omvendt

Læs mere

Forlæns benspring hoftebøjet (100B)

Forlæns benspring hoftebøjet (100B) Forlæns benspring hoftebøjet (100B) Forlæns afsæt og bøjning i hoften med efterfølgende udstrækning inden landing Efter afsæt med armene over hovedet skal hoften bøjes, knæ holdes strakte og hænder holde

Læs mere

Begynder Bedømmelsesreglement for

Begynder Bedømmelsesreglement for Begynder Bedømmelsesreglement for Vedtaget og udgivet august 2014, mindre korrektur januar 2015 Af Udvalget for TeamGym Alle dele af reglementet kan findes på GymDanmark s hjemmeside Copyright GymDanmark,

Læs mere

Danske Tårnmesterskaber og - Årgangsmesterskaber 2015

Danske Tårnmesterskaber og - Årgangsmesterskaber 2015 Piger D Danske Tårnmesterskaber og - Årgangsmesterskaber 205 Greve Svømmehal Greve 2. december 205 Detalijerede resultater Sigrid Ellehammer Andersen (2004) -- LUK2002 40B tyskerspring 5,5 4,5 4,5 4,5

Læs mere

Forlæns benspring strakt (100A)

Forlæns benspring strakt (100A) Forlæns benspring strakt (100A) Stående afsæt fra kant eller vippe med front mod vandet. Landing i vand på ben i strakt stilling Opspring med hænder strakt over hovedet. Under springet trækkes armene ned

Læs mere

Appendix A1 Rytmesværheder og tegn

Appendix A1 Rytmesværheder og tegn Appendix A1 Rytmesværheder og tegn 1.0 Generelt For at udførte momenter regnes forskellige, skal de have forskellig koder. Tegningerne skal ikke opfattes som endegyldige for, hvordan momentet skal se ud.

Læs mere

Appendix A1 Rytmesværheder og tegn

Appendix A1 Rytmesværheder og tegn Appendix A1 Rytmesværheder og tegn 1.0 Generelt For at udførte momenter regnes forskellige, skal de have forskellig koder. Tegningerne skal ikke opfattes som endegyldige for, hvordan momentet skal se ud.

Læs mere

JYSK TRAMPOLIN SAMMENSLUTNING REGELSÆT 2017

JYSK TRAMPOLIN SAMMENSLUTNING REGELSÆT 2017 JYSK TRAMPOLIN SAMMENSLUTNING REGELSÆT 2017 01-08- 2017 Gruppeinddeling for jydekopstævner: Som udgangspunkt skal jydekop stævner dømmes efter FIG s regelsæt code of point 2017-2020. Dog har JTS s bestyrelse

Læs mere

Appendix A4 Genkendelse af elementer

Appendix A4 Genkendelse af elementer Appendix A4 Genkendelse af elementer 1 RYTMISK GULVSERIE 1.1 Generelt a) Alle sværhedselementer skal overholde de definerede normer i Appendix A1. b) For at opnå fuld sværhed, skal specifikke tekniske

Læs mere

Appendix A1 Rytmesværheder og tegn

Appendix A1 Rytmesværheder og tegn Appendix A1 Rytmesværheder og tegn 1.0 Generelt For at udførte momenter regnes forskellige, skal de have forskellig koder. Tegningerne skal ikke opfattes som endegyldige for, hvordan momentet skal se ud.

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

APPENDIX A1 - RYTMEMOMENTER

APPENDIX A1 - RYTMEMOMENTER Sværhedskrav Udførelseskrav Pivoter 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 drejning Valgfri placering af det frie ben og arme Drejningen måles fra hofte tå. Støttebenet skal være strakt eller bøjet APPENDIX A1 - RYTMEMOMENTER

Læs mere

POWER TUMBLING REGLEMENT

POWER TUMBLING REGLEMENT Danmarks Gymnastik Forbund POWER TUMBLING REGLEMENT 2013 2017 Følgende reglement er en dansk oversættelse af det FIG udskrevne reglement. Der er tilføjet små tilpasninger til danske forhold. Yderligere

Læs mere

Danske Årgangs Vippe Mesterskaber

Danske Årgangs Vippe Mesterskaber Danske Årgangs Vippe Mesterskaber Lundtoftevej 54 Lyngby 26. september 205 ~ 27. september 205 Detalijerede resultater 6.4.0.0 Gruppe D drenge m Oskar Veje Christiansen (2004) -- Frem Odense udspring,4

Læs mere

APPENDIX A1 - RYTMEMOMENTER

APPENDIX A1 - RYTMEMOMENTER Pivoter 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 drejning Valgfri placering af det frie ben og arme P201 P401 P601 P1001 P1201 900 1080 Valgfri placering af det frie ben og arme P202 P402 P602 P1002 P1202 900 1080 Placering

Læs mere

Appendix A4 Genkendelse af elementer

Appendix A4 Genkendelse af elementer Appendix A4 Genkendelse af elementer 1 RYTMISK GULVSERIE 1.1 Generelt a) Alle sværhedselementer skal overholde de definerede normer i Appendix A1. b) For at opnå fuld sværhed skal specifikke tekniske forventninger

Læs mere

Trip Trap DM format Farum 8. marts 2014

Trip Trap DM format Farum 8. marts 2014 Trip Trap DM format Farum 8. marts 204 Farum Farum 8. marts 204 Detalijerede resultater 6.0.0.2 03 m Spring Højde DD D D2 D3 D4 D5 D6 D7 Totalt Point Point Straf Fiona Oh Petersen (2002) -- Farum-Familie-Svøm

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

SpringCup 2015 Reglement 2. udgave, 29/11-2015

SpringCup 2015 Reglement 2. udgave, 29/11-2015 Indledning Hermed reglement for SpringCup 2015. Der er få ændringer i reglementet ift. sidste år. Disse ændringer er markeret med rødt. Nye tiltag i 2015: Dommer: Dommerne afgiver kun udførselskarakter

Læs mere

Det Danske Trinsystem for Kvindelig Idrætsgymnastik Januar 2018 Trin 1-6 Beskrivelse af øvelser

Det Danske Trinsystem for Kvindelig Idrætsgymnastik Januar 2018 Trin 1-6 Beskrivelse af øvelser Det Danske Trinsystem for Kvindelig Idrætsgymnastik Januar 2018 Trin 1-6 Beskrivelse af øvelser 1.1 Indledning Generelt trin 1-6 Materialet er opdelt i kapitler, hvor kapitel 2 beskriver de generelle fradrag.

Læs mere

APPENDIX A1 - RYTME-ELEMENTER

APPENDIX A1 - RYTME-ELEMENTER 1 BALANCER - (D=Danmarksserien - T=Talentrækken) Teksten indeholder definitionen på elementet og billedet er vejledende. 1.1A Dynamiske balancer - pirouetter Pirouetten skal udføres på en fod på tå. Rotationen

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

APPENDIX A1 - RYTMEMOMENTER

APPENDIX A1 - RYTMEMOMENTER APPENDIX A1 - RYTMEMOMENTER Sværhedskrav Udførelseskrav Sværhedsværdier på gulv Pivoter 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 Forlæns drejning Valgfri placering af det frie ben og arme Drejningen skal være på tå. Støttebenet

Læs mere

Kære svømmere og forældre

Kære svømmere og forældre Svømmeskole Kære svømmere og forældre Velkommen til svømmeskolen i DeltaSwim I denne folder kan du læse lidt om, hvad børnene skal lære i svømmeskolen. Du finder også andre vigtige informationer. Svømmeskolen

Læs mere

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent CRAWL Fra Plask&Leg til Talent Lidt om mig Træner siden 1993 - Kolding, S68 Hjørring, Roskilde Svømning, Hovedstadens Svømmeklub - Fra svømmeskole, via årgangssvømning til at blive cheftræner Uddannelsesmæssige

Læs mere

I samarbejde med DGI OG SjovtVand.dk præsenterer NAVN:

I samarbejde med DGI OG SjovtVand.dk præsenterer NAVN: I samarbejde med DGI OG SjovtVand.dk præsenterer SKRIV DIT NAVN HER :) NAVN: VELKOMMEN i Rødding svømmeklub Rødding Svømmeklub blev etableret i 1974, og har lige siden haft fokus på at lære vores medlemmer

Læs mere

Aspirant Bedømmelsesreglement 2020

Aspirant Bedømmelsesreglement 2020 Aspirant Bedømmelsesreglement 2020 Vedtaget og udgivet august 2014, mindre korrektur januar 2015 og 2016, samt mindre rettelser maj 2019 Af Udvalget for TeamGym Alle dele af reglementet kan findes på GymDanmarks

Læs mere

Danmarks Gymnastik Forbund Trampolin

Danmarks Gymnastik Forbund Trampolin Danmarks Gymnastik Forbund Trampolin Konkurrenceregler 2013 TTU/november-2013 KONKURRENCEREGLER Disse regler følger i vid udstrækning de internationale regler, der gælder i FIG, men er tilpasset danske

Læs mere

Appendix A5 Tabel over generelle fejl og fradrag

Appendix A5 Tabel over generelle fejl og fradrag Appendix A5 Tabel over generelle fejl og fradrag 1 RYTMISK GULVSERIE 1.1 Generelt a) E dommerne anvender nedenstående tabel over fejl til at foretage deres udførelsesfradrag. b) Udførelsesfradragene er

Læs mere

Stigeøvelser anno 2008 HEST

Stigeøvelser anno 2008 HEST Stigeøvelser anno 2008 HEST STIGE 1: Øvelse 2: Tilløb indspring over måtte ophop på springbræt landing på springbræt. Arme ved ører, hulning i kropsposition, let knæbøjning i afsæt og landing. Bemærk korrekt

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

POWER TUMBLING REGLEMENT

POWER TUMBLING REGLEMENT Danmarks Gymnastik Forbund POWER TUMBLING REGLEMENT 2009-2012 Følgende reglement er en dansk oversættelse af det FIG udskrevne reglement. Der er tilføjet små tilpasninger til danske forhold. Yderligere

Læs mere

VÆR MED I SKOLE OL 2014! Skole OL er tilbage, og det er NU du skal tilmelde din 4., 5., 6. eller 7. klasse på skoleol.tv2.dk!

VÆR MED I SKOLE OL 2014! Skole OL er tilbage, og det er NU du skal tilmelde din 4., 5., 6. eller 7. klasse på skoleol.tv2.dk! LÆNGDE REGLER Til OL-springerne: Der skal sættes af på ét ben og landes på to. Der må sættes af i hele den 1 meter brede afsætszone og der måles fra afsætsfodens tå og ud til netop den del af landingsmærket

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Danmarks Gymnastik Forbund REGLEMENT

Danmarks Gymnastik Forbund REGLEMENT Danmarks Gymnastik Forbund REGLEMENT 2013 2017 Følgende reglement er en dansk oversættelse af det FIG udskrevne reglement. Der er tilføjet små tilpasninger til danske forhold. Yderligere rettelser kan

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Træningsmateriale Længdespring

Træningsmateriale Længdespring Træningsmateriale Længdespring Længdespring Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 Lektion 1 afsættet... 5 Lektion 2 - tilløb... 6 Lektion 3 svævefasen... 8 Træningsøvelser og lege... 9 Konkurrencen...

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

Aktivitetsudvikling for tweens og teens

Aktivitetsudvikling for tweens og teens Aktivitetsudvikling for tweens og teens - Et opgør med banetove Hvorfor går tweens (og teens) til sport? At have det sjovt (90 pct.) Det SKAL være sjovt og man skal hygge sig med de andre At have det godt

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere

Holdbeskrivelse og tider / sæson 2016

Holdbeskrivelse og tider / sæson 2016 Gravid svømning Gravidsvømning foregår i Forum Horsens varmtvandsbassin. Bevægelse i vand er den bedste motion for gravide. Fysisk og psykisk velvære under graviditeten. Svømning afhjælper bl.a. graviditetsgener.

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

DANSK UDVIKLINGSPLAN

DANSK UDVIKLINGSPLAN RUTINESKEMA VARIATIONER INDHOLD - RESTRIKTIONER - OBLIGATISK DK 3 DK 1 DK 1 + DK 3 Regler for deltagelse gælder som ved det internationale reglement og man skal have en gyldig konkurrencelicens fra 1.

Læs mere

Oprykningskriterier i Vejle Svømmeklub

Oprykningskriterier i Vejle Svømmeklub Svømmerne i Vejle Svømmeklub vil blive vurderet på nedenstående parametre, for at sikre de rigtige oprykninger og et konstant flow i konkurrenceafdelingen. OBJEKTIVE KRITERIER Konkurrence niveau Trænings

Læs mere

Reglement 2016. Indhold

Reglement 2016. Indhold Reglement 2016 Indhold Rækkeinddeling.... 2 Ændringer i reglement 2016... 2 Indberetning af spring til indledende og Master... 3 Rettidigt... 3 For sent... 3 Spring i finalen:... 3 Prøvespring... 3 Afvikling...

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Bedre håndbold uden skader!

Bedre håndbold uden skader! Bedre håndbold uden skader! Indledning Oversat og gengivet fra norsk efter tilladelse fra E-post: ostrc@nih.no Hjemmeside: www.klokeavskade.no Træningsprogrammet er lavet for at forbedre præstationen og

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Introduktion til step

Introduktion til step Øvelser til step Introduktion til step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget inforation i KNÆleddet

Læs mere

Begynder Bedømmelsesreglement for

Begynder Bedømmelsesreglement for Begynder Bedømmelsesreglement for Vedtaget og udgivet august 2014, mindre korrektur januar 2015 og tilføjelser september 2016 Af Udvalget for TeamGym Alle dele af reglementet kan findes på GymDanmark s

Læs mere

Teknisk progression. Længdespring

Teknisk progression. Længdespring Teknisk progression Længdespring Den tekniske progression på dette niveau, beskæftiger sig med de grundlæggende øvelser til indlæringen af længdespring. Her kan det, i forhold til en praktisk og måske

Læs mere

Teknisk progression Diskoskast

Teknisk progression Diskoskast Teknisk progression Diskoskast Diskoskast er en teknisk disciplin, hvor der skal læres en del før man mestrer en god teknik. En af de allervigtigste elementer er, at man har en god rotationsteknik. Derfor

Læs mere

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Indhold Træning af motorik Kravle/Krybe fra 3 år... 4 Træning af motorik Klatre fra 3 år... 5 Træning af motorik Trille/Rulle

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale TRÆNING I EGET HJEM *Bonusmateriale MED TRÆNINGSPROGRAM Sammen med din ketodiæt kan du øge dit vægttab (og velvære!) med lidt træning. Denne e-bog er en kort bog om træning hjemmet, som er en god og nem

Læs mere

Guide: Frygt ikke styrketræning

Guide: Frygt ikke styrketræning Guide: Frygt ikke styrketræning Kvinder i alle former har gavn af styrketræning. Og nej, kvinder får ikke store muskler af at styrketræne. Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Frygt ikke styrketræning 05

Læs mere

Kombinerede rutiner: Generelle krav til både par og grupper: Individuelle:

Kombinerede rutiner: Generelle krav til både par og grupper: Individuelle: Kombinerede rutiner: Generelle krav til både par og grupper: 15.3 Rutinen skal starte fra en statisk position, være koreograferet hele vejen i et flow og slutte i en statisk position. 16.1 Rutinen må maximalt

Læs mere

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive r 4 ekstra r Foto: Scanpix Forebyg løbeskader med 5 effektive r Af Mai Libach Hansen

Læs mere

AGF Udsprings nyhedsbrev nr. 1, 2011

AGF Udsprings nyhedsbrev nr. 1, 2011 Springere fra AGF Udspring var i Ramasjang Live i vinterferien. Her ses fra venstre Avital, Isabel, Ane, Daniel, August, Niklas og Oliver Foto: Yakov Munkebo Velkommen Det er med stor glæde, jeg sender

Læs mere

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Træningsmateriale Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 - basisviden for underviseren... 3 Grundlæggende bevægelser...

Læs mere

LEG OG LÆR MED KUNSTSVØMNING NIVEAU 1-3

LEG OG LÆR MED KUNSTSVØMNING NIVEAU 1-3 TWEENS LEG OG LÆR MED KUNSTSVØMNING NIVEAU Foto: Jesper Westley Opdag nye aktiviteter i vand og bliv bedre til at svømme. Hvad er kunstsvømning? Kunstsvømning er en anderledes Historisk set opstod Kunstsvøm

Læs mere

INSPIRATION TIL MERE BEVÆGELSE PÅ TALTAVLEN

INSPIRATION TIL MERE BEVÆGELSE PÅ TALTAVLEN INSPIRATION TIL MERE BEVÆGELSE PÅ TALTAVLEN På dette ark finder du forskellige idéer til at sætte mere bevægelse på aktiviteterne i Leg på streg på taltavlen. Lav 10 sprællemænd forskudt af Spring over

Læs mere

01.00 - INDHOLDSFORTEGNELSE

01.00 - INDHOLDSFORTEGNELSE 01.00 - INDHOLDSFORTEGNELSE AFSNIT: EMNE: SIDE: 01.00 INDHOLDSFORTEGNELSE 1-2 02.00 DANMARKS IDRÆTS-FORBUNDS DANMARKS MESTERSKABER (DM) 1 - Arrangement af DM 3 2 - Deltagelse 3 3 - Anmeldelse og startgebyr

Læs mere

Velkommen til Udspringssektionens områdemøde 2012 Søndag den 29. april 2012 kl. 9.00

Velkommen til Udspringssektionens områdemøde 2012 Søndag den 29. april 2012 kl. 9.00 Gustav Friislund Sundgaard og Niklas Nybro Sørensen deltagere i synkront udspring ved NM 2011 Velkommen til Udspringssektionens områdemøde 2012 Søndag den 29. april 2012 kl. 9.00 1/9 Dagsorden 1. Valg

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget INforation under KNÆskallen

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

Skriftligt materiale fra GF springgymnastik

Skriftligt materiale fra GF springgymnastik Skriftligt materiale fra GF springgymnastik Faglige mål: Eleverne skal kunne redegøre for centrale begreber og metodikker inden for springgymnastik. beherske centrale færdigheder inden for springgymnastik

Læs mere

Velkommen til Udspringssektionens områdemøde Søndag d 15. maj 2011 kl.09.00

Velkommen til Udspringssektionens områdemøde Søndag d 15. maj 2011 kl.09.00 Udsprings talentsamling i Farum august 2010 Velkommen til Udspringssektionens områdemøde Søndag d 15. maj 2011 kl.09.00 Dagsorden for udspringssektionens områdemøde 2011 1. 2010 budget 2011 - se bilag

Læs mere

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke På de følgende sider kan du læse lidt om det nye idrætsmærke, som idrætskoordinatorerne i samarbejde med Hillerød Kommune og Mats Mejdevi

Læs mere

E dommerne anvender denne tabel over fejl til at foretage deres udførelsesfradrag. Udførelsesfradragene er opbygget i følgende grupper:

E dommerne anvender denne tabel over fejl til at foretage deres udførelsesfradrag. Udførelsesfradragene er opbygget i følgende grupper: Appendix A5 Tabel over generelle fejl og fradrag 1 Rytmisk gulvserie Generelt E dommerne anvender denne tabel over fejl til at foretage deres udførelsesfradrag. Udførelsesfradragene er opbygget i følgende

Læs mere

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse.

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse. Generel information Øvelsesprogrammet består af 3 Trin. Start med øvelserne i Trin 1 og gå først til næste Trin i øvelsesprogrammet, når du kan udføre øvelserne uden, at du oplever forværring af smerter

Læs mere

Gode råd til øvningen, inden du skal på camp igen

Gode råd til øvningen, inden du skal på camp igen Gode råd til øvningen, inden du skal på camp igen Efter en uge på H2O Camp, har du helt sikkert lært en masse om svømning. Du er også blevet dygtigere i vandet, og kan måske nu dykke ned til bunden eller

Læs mere

Danmarks Gymnastik Forbund. AGG Forum 2015

Danmarks Gymnastik Forbund. AGG Forum 2015 Danmarks Gymnastik Forbund AGG Forum 2015 URG s Elitesektions placering Dommer udvalg Økonomi udvalg Elitesektion AGG afdeling RSG afdeling URG 8 medlemmer Reglements udvalg Stævne udvalg Uddannelses udvalg

Læs mere

DANSK SVØMMEUNIONS MÆRKEKONCEPT. underviservejledning

DANSK SVØMMEUNIONS MÆRKEKONCEPT. underviservejledning DANSK SVØMMEUNIONS MÆRKEKONCEPT underviservejledning 1 2 Indhold AquaChamp mærkekonceptet... 4 Vigtige anvisninger ved brug af AquaChamp...5 AquaChamp Cup...5 Distancemærker... 7 Kant-til-kant op til 25.000

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Øvelser efter hofteartroskopi uge 6-12 Dette program indeholder progression af tidligere øvelser, som forberedelse til at kunne vende tilbage til fysisk krævende

Læs mere

MESTERSKABSBESTEMMELSER FOR SYNKRO

MESTERSKABSBESTEMMELSER FOR SYNKRO 01.00 - INDHOLDSFORTEGNELSE AFSNIT: EMNE: SIDE: 01.00 INDHOLDSFORTEGNELSE 1-2 02.00 DANMARKS IDRÆTS-FORBUNDS DANMARKS MESTERSKABER (DM) 1 - Arrangement af DM 3 2 - Deltagelse 3 3 - Anmeldelse og startgebyr

Læs mere

SPORTS ACROBATIK BEDØMMELSESREGLEMENT

SPORTS ACROBATIK BEDØMMELSESREGLEMENT SPORTS ACROBATIK BEDØMMELSESREGLEMENT 2010-2011 BEDØMMELSESREGLEMENT SIDE 1 ARTIKEL 1 MÅL OG HENSIGT: 1.1 Formålet med dette bedømmelsesreglement er: 1.1.1 At tilvejebringe en objektiv og ensartet vurdering

Læs mere

Danmarks Gymnastik Forbund REGLEMENT2013 2017. Version: 17/08/2015

Danmarks Gymnastik Forbund REGLEMENT2013 2017. Version: 17/08/2015 Danmarks Gymnastik Forbund REGLEMENT2013 2017 Version: 17/08/2015 Følgende reglement er en dansk oversættelse af det FIG udskrevne reglement. Der er tilføjet små tilpasninger til danske forhold. Yderligere

Læs mere

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER Husk hviledage! Alle tre træningsprogrammer udfordrer din styrke og kondition. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde en hviledag efter hvert træningspas. 28 I FORM 4/2016 3 seje programmer til

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I

Læs mere

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stepøvelser, hvor du bruger en stepbænk eller et trappetrin. Folderen er udarbejdet

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

Reglement Efterskole-DM i Rytme (revideret august 2014)

Reglement Efterskole-DM i Rytme (revideret august 2014) Reglement Efterskole-DM i Rytme (revideret august 2014) Holdene: Et hold består af 6 til 10 gymnaster (piger og/eller drenge), sammensat af elever fra samme efterskole. Altså 9. eller 10. klasse-elever.

Læs mere

Trip Trap beg. 28. september

Trip Trap beg. 28. september Trip Trap beg. 28. september Farum Svømmehal Farum 28. september 203 Detalijerede resultater 5.7.2.3 Trin kant Spring Højde DD D D2 D3 D4 D5 D6 D7 Totalt Point Point Straf Kramer, Freja Høj (2004) -- Farum-Familie-Svøm

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER med rekonstruktion af knæskallens indvendige

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) Ophavsretten

Læs mere

Puste til æg. Vaske sig selv i hovedet. Flyde på ryggen og maven med og uden redskab. Raketstarter på maven og ryg. Balanceøvelser med søslanger

Puste til æg. Vaske sig selv i hovedet. Flyde på ryggen og maven med og uden redskab. Raketstarter på maven og ryg. Balanceøvelser med søslanger General sæsonplan for Leg og Plask i Vordingborg Svømmeklub. Formål: Er at svømmerne efter endt sæson har fået skabt tryghed omkring det at komme i vandet samt tilvænning til at færdes i vandet. Der vil

Læs mere