Pia Olsen Dyhrs landsmødetale 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pia Olsen Dyhrs landsmødetale 2015"

Transkript

1 Pia Olsen Dyhrs landsmødetale 2015 DET TALTE ORD GÆLDER For lidt over et halvt år siden modtog jeg en mail. En mail fra Lone. En mail, der gjorde indtryk. En mail om hendes mand Jørgens situation det skal åbenbart være os kvinder, der råber vagt i gevær. En mail, som jeg har fået lov til at dele med jer her i dag. Kære Pia. Jeg er 55 år og fuldtidsbeskæftiget, og jeg er gift med den dejligste mand, som har været på arbejdsmarkedet, siden han var 17. Han var fuldtidsbeskæftiget, indtil han blev sparet væk fra sit job i efteråret Siden da har han søgt et utal af job, men kun været til samtale på de to første, han søgte. Siden da har han ikke oplevet respons bortset fra afslag. Og i tirsdags skrev Lone til mig igen Kære Pia. Det er underligt, du lige skriver i dag... Men rart! Jørgens indtægt er fra i går nul kroner, da hans arbejdsmarkedsydelse udløb, og han jo ikke kan få kontanthjælp grundet min indtægt. Det var så det. Det er bare én beretning fra de over danskere, der har mistet dagpengene. Det svarer til alle indbyggere i Vejle by. Hele Rudersdal kommune. Eller næsten ligeså mange, som der bor i hele Grønland. Det er alvorligt. For Jørgen og Lone og alle de andre, der har mistet dagpengene. Deres familier og børn. Men også for vores samfund. For vores fællesskab. For os alle sammen. For når én mister dagpengene, så mister vi alle trygheden. Vores samfundsmodel er unik. Den bygger på en stærk alliance mellem os alle sammen. Ikke en ny eller liberal alliance, men en solidarisk alliance. Vi betaler skat. Til gengæld får vi et stærkt fællesskab, der træder til. Når vi vil uddanne os, selvom vi ikke kommer fra boglige hjem. Når uheldet rammer, og vi skal på hospitalet. Når vi mister vores arbejde. En vigtig del af det sætter vi på spil, når dum stædighed spænder ben for en dagpengeløsning - nu.

2 Det er en helt fundamental del af vores samfund, at vi har et sikkerhedsnet, der griber os, når vi har brug for det. Det skaber tryghed. Og det skaber den fleksibilitet på arbejdsmarkedet, hvor man tør skifte job. Men vores velfærdssamfund skal kunne meget mere end det. Være mere end et sikkerhedsnet. Det skal være en trampolin. En trampolin, der skyder os op igen, når vi mister vores arbejde. En trampolin, der bringer alle talenter i spil. Der giver os nye muligheder, som vores forældre og bedsteforældre ikke fik. En trampolin, der løfter alle. Uanset hvilken tyngde, baggrund eller byrde, vi hver især bærer på. Flyselskabet Ryanairs chef har lidt svært ved at forstå, hvad den danske model er. Han forveksler den måske meget belejligt med Helena Christensen. Men den danske model er, ja, en meget bedre forretningsmodel end den Ryanair nogensinde kommer bare i nærheden af. Den danske samfundsmodel er et stærkt velfærdssamfund med fri og lige adgang til sundhed og uddannelse. Den danske arbejdsmarkedsmodel er et samfund, hvor man får en løn, man kan leve anstændigt af. Kort sagt: Det danske samfund er ikke et Ryanair-samfund, der tjener sine penge på at presse lønninger, arbejdsvilkår og tryghed helt i bund. Nej, vi viser hvordan man kan løfte i flok, hele tiden øge kvaliteten, sikre ordentlige lønninger, ordentlige skoler, hospitaler, børnehaver og universiteter. Viser hvordan høje ambitioner, en insisteren på social retfærdighed og øget velfærd har skabt et af verdens rigeste, mest veluddannede og trygge samfund. Viser at der er et alternativ til et samfund, der ender med at være så fattigt, at ingen har råd selv til de allerbilligste flybilletter. En ting er Ryanairs chef men hvad med de borgerlige herhjemme? Hvad er deres løsninger på de udfordringer, som vores samfund står overfor? Jo, det er lavere løn og lavere skat. Hvor lav løn gør den fattige fattigere og den rige rigere. Det er jo det Venstre forsøger at få lempet ind med deres moderne kontanthjælpsloft. Lavere ydelser, der skal trække lønnen ned. Smart, men lidt for smart.

3 Vores samfund har været platform for nogle af verdens store erhvervssucceser. Fordi vi uddanner nogle af de bedste og mest kreative medarbejdere. Vi presser hinanden til kreativitet og nytænkning. Og kigger hele tiden på, hvordan det offentlige og private kan spille sammen. Tænk bare efter. Der er masser af eksempler. Tag f.eks. insulin. Næsten halvdelen af al insulin i verden produceres af Novo Nordisk. Deres ambition er at finde kuren mod diabetes. Igennem års arbejde lykkedes det dem at udvikle insulin fra et produkt udvundet af svin til et raffineret genmodificeret produkt. Bedre og mere sikkert for den enkelte patient. Og dengang deres nye produkt kom på markedet sikrede staten gratis insulin til danske diabetespatienter. De fik et solidt hjemmemarked. Det var en kæmpe succes, både i Danmark og i resten af verden. Min egen far havde sukkersyge. Og de nye muligheder betød alverden for ham og mange andre. Et mere stabilt blodsukker og mere styr generelt på sukkersygen. Ja, hans liv blev bedre, hans helbred blev bedre, og hans livskvalitet steg. Og for alle os, der ikke har sukkersyge. Ja, så er Novo en af vores kæmpe eksportsucceser, som både sikrer tusindvis af arbejdspladser og milliarder af kroner i statskassen. Som igen kan bruges på endnu bedre uddannelse og forskning. Som igen har bidraget til hele tiden at videreudvikle Novos produkter. Og som har gjort Danmark til et af verdens førende lande inden for medicin. Det er jo ikke lav skat eller lave lønninger, der får den kinesiske biotekvirksomhed BGI til at investere milliarder i Danmark. Eller får Forbes og mange andre til at udråbe Danmark til et erhvervssmørhul. Det er fordi, vi kan noget helt unikt fordi Novo og alle de andre er HER. IO Interactive er et andet eksempel. Måske kender I dem ikke helt så godt som Novo, men de er verdensklasse på deres felt. Hitman er en af deres helt store succeser computerspil. Godt tegnet, fed animation, ja bare gode spil. De satser på unge udviklere, kreative og kloge hoveder. Som handelsminister mødte jeg dem første gang, og fik i den grad øjnene op for en innovativ eksportbranche. Virksomheder som IO Interactive og Novo Nordisk har nydt godt af, at vi i Danmark er helt fremme indenfor kreativitet, forskning og teknologisk udvikling. Og det er med til at tiltrække virksomheder og medarbejdere. Fordi vi kan noget, som ingen andre kan. Det skaber arbejdspladser. Arbejdspladser, der SKABER og sikrer vores velfærd. Det er det, vi lever af og skal leve af i fremtiden.

4 Så kan vi fortsat sikre en stærk trampolin. En trampolin, der skyder os op og sikrer nye muligheder. Det er jo det FRIHED handler om. Og vel at mærke frihed for alle. Ikke kun de rige og heldige. Det kræver et stærkt fællesskab. Hvorfor understreger jeg det? Det gør jeg, fordi trampolinen er lidt slatten i fjedrene. Vores samfundsmodel er ikke en selvfølgelighed. Vi må stramme fjedrene op. For den politiske virkelighed vi ser tårne sig op den sætter fællesskabet under pres. Vi ser en aggressiv højrefløj, der vil øge uligheden i Danmark. De rigeste skal have endnu flere skattelettelser, for det skaber job. Det mantra kører igen og igen. Afskaf topskatten flere job. Afskaf topskatten flere job. Afskaf topskatten flere job. Det lyder som en ridset grammafonplade fra gamle dage. Men hvad er de historiske erfaringer egentlig skaber det virkelig job? Nej. Hvad har derimod skabt job? Det har en indædt insisteren på uddannelse, at bringe alle talenter i spil, grønne politiske pejlemærker og en stærk alliance mellem det offentlige og private erhvervsliv. Det virker glimrende. Hvorfor så begynde at eksperimentere. Hvorfor rive ned. Det er da dumt at ødelægge en succeshistorie. Når direktørens løn stiger, mens den ufaglærtes står stille, og de ufaglærte mister deres job, ja, så stiger uligheden - også i Danmark. Vi må have et opgør med den stigende ulighed. Når samfundets værdier bliver ophobet på få hænder, så er det urimeligt over for de mange, og det slider på trampolinen. Selv i Danmark er det fortsat i alt for høj grad dine forældres uddannelse og indtægt, der bestemmer dine muligheder i livet. Og i høj grad hvor man fødes. Og jeg mener ikke, om man fødes i Danmark eller i Zimbabwe. Her i Danmark er der store forskelle, i hvor længe vi i gennemsnit lever. Har I set vores nye film, hvor jeg kører med en bus gennem København? Bare indenfor et så lille område som København er der en kæmpe forskel. Hvis man f.eks. kører fra Enghave-kvarteret i Sydhavnen til Gentofte, så stiger gennemsnitslevealderen med næsten syv år. Eller sagt på en anden måde: Folk dør i gennemsnit syv år før i Enghave-området. Og det hænger i høj grad sammen med deres økonomiske forhold. Vi skal mere viden om uligheden og dens konsekvenser. Det er SF s forslag.

5 Jeg mener, vi kortlægger jo moseområder, og Danmarks Statistik kan svare på alt lige fra, hvor mange der bliver skilt, til hvor mange der fik navnet Pia sidste år. Sikkert ikke så mange. Men en udredning af uligheden? Nej, det afviser regeringen med økonomi- og indenrigsministeren i spidsen. Morten Østergaard benægter ligefrem, at ulighed betyder, at færre får en uddannelse, selvom tallenes tale er entydig. Han benægter skadevirkninger af øget ulighed, såsom at folk dør tidligere. Det er ellers til at tage og føle på. Og han benægter, at ulighed skader væksten, selvom både IMF og OECD ikke udpræget venstreorienterede organisationer siger, at det er konsekvensen. En ting står i hvert fald tindrende klart at det er tydeligt, at De Radikale ikke lytter, eller i hvert fald kun til en bestemt slags økonomer. Nemlig de økonomer, der tror at lavere topskat, øget brugerbetaling og opgør med universelle velfærdsydelser er vejen frem. Så er det jo ubekvemt, at den ulighed, der følger med i købet, har så mange skadelige virkninger. Men kære Radikale: Politik handler om alle mennesker. Også dem i Enghave. Eller på Vestsjælland. Eller Fyn. Eller nogle af de desværre mange steder, hvor uligheden for alvor viser sit ansigt i disse år. Det er vi simpelthen nødt til at gøre noget ved. Ellers risikerer vi, at Danmark knækker over. Øget ulighed vil også være konsekvensen af en anden radikal idé, nemlig øget brugerbetaling på velfærd. Øget brugerbetaling for at kunne sætte topskatten ned. Hvis vi indfører brugerbetaling på f.eks. 100 kr. for et lægebesøg, gør det ikke nogen forskel for os Morten du og jeg med en god løn. Men for andre kan det betyde, at de ikke kommer til lægen i tide. Det kan betyde flere sygedage til skade for økonomien det kan betyde, at flere bliver smittet, fordi man ikke kommer i behandling, og det kan betyde, at kræftsvulsten vokser sig større med dyrere og længere behandling til følge. Hvis det overhovedet nås i tide. Er det rimeligt? Nej. Er det sundt? Nej. Er det god samfundsøkonomi? Slet ikke. Hvis vi ikke kan hjælpe dem med dårligt helbred, et skrøbeligt sind, eller som har en lille indtægt, så er vores velfærdssamfund ved at revne. Så mister vi noget meget unikt og meget stærkt i vores samfund. En af de helt store udfordringer, vi står overfor, er klimaet. Klimaet i Arktis ændrer sig dobbelt så hurtigt som resten af kloden.

6 Temperaturen kan stige med fire til syv grader de næste hundrede år. Lad os nu erkende det. Konsekvenserne af klimaændringerne er langt mere dramatiske der end noget andet sted. Hvis temperaturen stiger med to grader fra minus en til plus en ja, så smelter sne og is. Det er netop det, vi ser ske lige NU. Det truer dyreliv, isbjørne, sæler og fugle. Havet stiger i Holland, i Maldiverne har det alvorlige konsekvenser, og hvad sker der, hvis golfstrømmen drejer sig ja. Der foregår lige nu et gigantisk globalt eksperiment med planeten. Et eksperiment vel at mærke uden fortrydelsesret. Om hundrede år kan vi ikke bare spole filmen tilbage.. Der er kun den her planet og i den tilstand som vi efterlader den i til vores oldebørn. Og hvis ikke vi handler, så tror jeg, at de vil undre sig over den uansvarlige kurs vi lagde for dagen. Vores planet har ikke brug for mere varm luft! I mere end 3 årtier har SF kæmpet for klimaet. Ofte alene. Vi ved det nytter. At det nytter at kæmpe. At det lange seje træk, vi igennem årene har kæmpet i SF, bærer frugt. Vi kan med stolthed tage en pæn del af æren for klimaloven, der reducerer CO2-udslippet med 40 procent i Og for den meget ambitiøse energiaftale, som vi indgik i Den er et paradigmeskift til et helt nyt vedvarende energisystem den største ændring siden vi sagde nej til A-kraft i Så kære venner. Velkommen til SF s landsmøde Det er skønt at se jer igen. Når man er samlet til landsmøde, så er det naturligt at spørge: Nå, hvad er der så sket siden sidst? Der er sket en hel del, hvis vi tænker tilbage. Vi har været en del af en solid finanslov med mere velfærd. Vi har holdt regeringen fast på, at dagpengeproblemet skal løses. Ja, Kære Helle det er vist på nethinden tror jeg ja, det dagpengeproblem du kender. Sammen med SFU sikrede vi et formidabelt valg til Europaparlamentet, og et genvalg til Margrete du gjorde det. Og så har vi gjort os klar til det valg, der kommer Meget snart! Jeg er klar. Og jeg fornemmer, at I er klar. Er I det? Det er godt, for der er brug for et stærkt SF til at sikre bedre velfærd, en endnu stærkere trampolin og en mere bæredygtig fremtid. Der er nok at tage fat på. Det gør vi sammen!

7 Arbejdsmarkedet ændrer sig i disse år. Og Danmark er ikke en ø i verden. Så lønpresset mærkes. Når en dansk slagteriarbejder tjener 220 kroner i timen, hvor en tysk kollega tjener lige over 60 kroner i timen. Når en dansk lastbilschauffør tjener om måneden, mens en rumænsk tjener Vel og mærke uden de samme rettigheder eller arbejdsvilkår. Den tyske slagteriarbejder er ofte fra Polen. Ansat på vikarkontrakt uden sikkerhed i ansættelsen og uden hjælp, når de hurtigt er nedslidt af det hårde arbejde. Den rumænske lastbilschauffør lever gerne tre måneder på de danske landeveje og laver mad på gasblus på rastepladsen. Det er social dumping. Det underminerer mange års kamp for ordentlige arbejdsvilkår og en løn, man kan leve af. Løsningen er IKKE at slå på polakken. Eller rumæneren. Eller sætte grænsebomme op. Løsningen er at stå fast på vores ret til at kræve danske løn- og arbejdsvilkår i Danmark. Sætte ind over for de virksomheder, som undergraver vores overenskomster. Og så tage kampen i EU, så vi kan modvirke unfair konkurrence. Ellers skrider hele fundamentet under os. Hele vores velfærdsmodel. Udfordringen er stor ikke mindst i de brancher, som arbejder på tværs af grænser. Nyeste eksempel er luftfartsbranchens absolut sorte får Ryanair ja, der har vi dem igen. De er nu kommet til København. Deres arbejdsforhold er decideret noget svineri. En gennemsnitsarbejdsuge er på 60 timer. Lønnen på kr. om måneden, hvorfra man tvinges til at betale sin egen uniform, pension og ferie. I morgen får vi besøg af italienske Alessandra. Hun er tidligere stewardesse hos Ryanair. Og ja, det er ikke eventyr fra de højere luftlag, hun vil fortælle om. Man kan roligt sige, at der ikke er noget socialt ved social dumping! En anden kæmpe udfordring mod vores samfund er skattely. Den verdenskendte økonom Thomas Piketty har kaldt det tyveri, når et skattely som Luxembourg stjæler nabolandenes skatteindtægter. Jeg plejer at sige, at skattely, det er bare et poetisk ord for grådig egoisme. Det er jo det, der er tale om. Egoistisk tyveri ved højlys dag. De egoistiske skurke er både de store multinationale virksomheder, men også den hær af revisionsfirmaer, der lever af at rådgive om, hvordan man bedst kan snyde fællesskabet.

8 Det er nasseri, og det offentlige herhjemme skal holde op med at bruge de firmaer for vi har ikke brug for rådgivning uden moralsk kompas. Vi skal da ikke med skattekroner i ryggen handle hos virksomheder, som sørger for at andre skattekroner havner i et skattely under sydlige himmelstrøg. Det skriger til himlen, at man i EU endnu ikke er blevet enige om, at lukke ned for den slags usolidariske kneb. Der skal mere fart på det arbejde nu. Skattely og skatteunddragelse er et stort problem i EU. Men det er et endnu større problem i for eksempel Afrika. Her er der lande som mister langt flere penge, som følge af skatteunddragelse, end de får i ulandsbistand. Helt grotesk. Mens vi sad i regering, fik vores, ja, mange skatteministre, sat skattely på dagsordenen, men det er langt fra nok. Det er helt centralt, at kampen mod skattely og skatteunddragelse bliver global. Og at der speedes op. Nu. De seneste år i dansk politik har handlet om at få styr på økonomien. Der skulle ryddes op efter spekulation, grådighed, en løssluppen finanssektor og en mildest talt uansvarlig borgerlig regering. Oprydningsarbejdet har krævet hårde prioriteringer og svære kompromisser. Vi har påtaget os vor del af arbejdet. For krisen betød, at vi mistede arbejdspladser, og der skulle knokles for at skabe nye. Vi har været med til at skabe nye arbejdspladser de sidste tre og et halvt år. Det er rigtig godt. Både for den, der har fået et arbejde. Og for dansk økonomi. Og det lysner. Der bliver skabt job. Væksttallene bliver justeret den rigtige vej. Optimismen breder sig langsomt. Vi har nu råd til at tænke fremad. Vi står derfor med et afgørende valg: Hvilken retning skal vores samfund gå de kommende år? Vores samfund er unikt, men det skal hele tiden udvikles og forbedres. Vi er ikke i mål. Og verden forandres konstant. For SF er valget indlysende. Vi skal investere hver en krone fra et økonomisk opsving i mennesker. Vi skal investere i vores fællesskab, og vi skal investere i en bæredygtig fremtid for vores børn og børnebørn. Det vil vi gøre, fordi det er RIGTIGT. Det skal vi gøre, fordi det er en fornuftig og langsigtet samfundsøkonomisk investering. En investering, der giver store afkast, både menneskeligt og økonomisk. Ja, undskyld min regnarks-argumentation. Den behøver vi SF ere jo ikke. Vi ved jo godt, at vi får det bedste samfund. Men belært af timelange møder i finansministeriet, så er det den eneste logik, der er gangbar hos dem.

9 Vi vil derfor INVESTERE i bedre forhold for vores børn. Hvis børn får en god start på livet, klarer de sig bedre på sigt. Derfor skal der være flere voksne i børnehaver, vuggestuer og i de små klasser i skolen. Så alle børn kan komme godt fra start uanset hvilke udfordringer, de bokser med. Jeg ser gerne, at der er en voksen pr. tre børn i vuggestuerne og en voksen pr. seks børn i børnehaverne. Og langt flere skoleklasser med to voksne i dele af undervisningen. Hvorfor? På min datters fritidshjem er der en pædagog, der hedder Nico. Hver gang jeg henter Laura, ved han præcis, hvor hun er, hvem hun har leget med, og hvordan hendes dag har været. Nico er bare et eksempel på en fantastisk engageret pædagog, der er oprigtigt interesseret i børnene. Men det kræver også tid og overskud. Det kræver, at vi prioriterer flere voksne til de små. Både danske og internationale undersøgelser viser, at børn der går i gode dagtilbud med meget voksenkontakt, klarer sig bedre senere i livet. Det gælder i forhold til deres uddannelse, jobmuligheder, indkomst og familieliv som voksne. Og det drejer sig ikke kun om deres liv. Det drejer sig også om samfundsøkonomien. Derfor siger vi med et smil på læben, at vores børn er den bedste aktie. Statsministeren har ved flere lejligheder slået fast, at den dagpengereform som blev gennemført af Dansk Folkeparti, De Radikale og de øvrige borgerlige partier i 2010 er noget bras. Det kan vi hurtigt give hende ret i. Men så melder spørgsmålet sig jo: Hvorfor så ikke gøre noget ved det? Flertallet er der jo, hvis Socialdemokraterne har modet. Så hvorfor ikke starte med at halvere genoptjeningskravet til et halvt år? Ja, det fatter jeg simpelthen ikke. Vi har allerede rundet mennesker, der har mistet retten til dagpenge. Det er næsten flere, end man regnede med, da reformen blev gennemført. Jeg indledte min tale med at fortælle om Lones mand Jørgen. Hver time mister to som Jørgen retten til dagpenge. To i timen. Det går ikke. Så kære Helle valget er ikke udskrevet. Vi kan nå det endnu. Skal vi ikke rette op på det bras af en dagpengereform, de borgerlige skabte? Vi taler om folk, der har søgt stillinger uopfordret, ringet rundt, er troppet op på arbejdspladser, har sendt ansøgning efter ansøgning eller været i virksomhedspraktik. Der bliver skabt flere job, men ikke nok og ikke hurtigt nok. Mange af dem, der har mistet dagpengene, er i slutningen af 50 erne. Folk, der har arbejdet i år. Og som mistede deres arbejde, da krisen ramte.

10 Deres største ønske er at få et arbejde. Jobbene er der bare ikke. At piske disse mennesker økonomisk er en skændsel mod vores ellers stærke danske arbejdsmarked. Så jeg synes, at statsministeren skylder danskerne et klart svar. Når nu statsministeren ikke vil lave forbedringer her og nu, vil statsministeren så afvise et nyt regeringssamarbejde med De Radikale, hvis de ikke vil være med til at halvere genoptjeningskravet og forlænge dagpengeperioden? Det svar tripper vi stadig for at høre. Det skal simpelthen på bordet, inden vælgerne sætter deres kryds. Alt andet er uholdbart! Og jo, der skal fortsat skabes flere nye arbejdspladser. Det, der virkelig rykker er de grønne produktionsarbejdspladser. Dem skal vi have flere af. Kravet er en ambitiøs klimapolitik. Så udbygger vi ikke alene Danmarks førerposition på det grønne område, vi skaber også flere arbejdspladser og får flere skattekroner til fælles velfærd. Vi er et foregangsland for resten af verden. Vi viser jo, at en ambitiøs klimaindsats kan gå hånd i hånd med jobskabelse og en stærk økonomi. Vi skal stille skrappere krav til landbruget, sikre bedre dyrevelfærd, mindre sprøjtegift, mere bæredygtig produktion, mere økologi og sundere fødevarer. For grønne arbejdspladser er et faktum. Alle har hørt om vindmøller som er den vigtigste eksportvare fra dansk maskinindustri i mands minde så lad mig fortælle om noget andet. I slutningen af marts måneden var jeg på besøg i Maabjerg i Vestjylland. På et gigantisk biogasanlæg. Det omsætter gylle, spirede kartofler, mælkevalle og meget andet til energi og gødningsstoffer. Men de kan mere end det. For lige nu udvikler de på et anlæg, der kan omdanne halm til bioethanol. Så vi kan køre på vores affald i fremtiden. Bioethanolen skal erstatte benzin. I Maabjerg ved Holstebro vil det skabe ekstra job og en lang bedre økonomi for landmændene. Og det sidste er jo tiltrængt. Men det er kun begyndelsen. Der er plads til måske seks anlæg i Danmark. Så kan vi komme op på job og samtidig spare klimaet for udslip svarende til personbiler. Hvis de drømme skal flyve, så skal der lidt hjælp til. Vores forslag er, at staten stiller en garanti, så det første anlæg kan komme i gang, helst med det samme. Det kan godt være at gylle og mælkevalle ikke er lige så sexet, som når Apple melder sin ankomst, men det skaber langt flere job.

11 De kommende år vil antallet af folkepensionister stige med næsten Min mor er en af dem. Hun bliver 65 år om halvanden år. Hun er heldigvis stadigvæk forholdsvis sund og rørig, så hun får ikke brug for hjemmehjælp foreløbigt. Mange af de ældre vil helst klare sig selv. Men nogle vil være nedslidte og får brug for hjælp. Det skal de have. Det kræver flere penge. Hvad er Venstres svar? Nul kroner! Lars Løkkes plan afsætter helt præcist 0 kr! Nul kroner betyder flere ældre med det samme antal hjemmehjælpere. Enten skal de løbe vanvittigt stærkt eller også udhules den enkelte ældres velfærd. Jeg forudser, at begge dele vil ske. Men det er det modsatte, mere omsorg, livskvalitet og pleje, der er brug for. Lad os få et nedskæringsstop i ældreplejen. Lad os starte der. Det er det mindste, vi kan gøre for mennesker, som har ydet deres gennem et langt liv. Min mor, jeres mødre har simpelthen fortjent det. En ting er Løkke. Jeg har mildest talt ikke de store forventninger til den mand. Men hvad med regeringen? Ja, det står i det uvisse. Socialdemokraterne siger på store plakater, at de vil videre men hvorhen? De radikale vil hæve pensionsalderen. Og gøre op med pensionisternes krævementalitet. Vor herre til hest. En logik, der er svær at følge for en nedslidt buschauffør, murer eller rengøringsassistent. Vi taler om mennesker der har knoklet gennem et helt liv og betalt deres skat. Min mor startede med at arbejde i hendes teenager-år. Hun har betalt sin skat. Og ikke krævet meget af fællesskabet. Selvfølgelig skal hun have en hjælpende hånd i alderdommen. Og det er ikke krævementalitet at få folkepension eller støtte til at betale huslejen, så man ikke skal stå klar med flyttekasserne, dagen efter man har mistet sin mand eller kone gennem et helt liv. Dansk Folkeparti har taget godt imod vores forslag om nedskæringsstop i ældreplejen. Men ord skal som sagt følges op af handling, hvis det ikke bare skal være tom snak. Jeg mangler stadig et helt klart svar fra Kristian Thulesen Dahl, om Dansk Folkeparti også efter et valg ligegyldigt udfaldet vil være med til at sikre en værdig ældrepleje. Et nedskæringsstop. Det kræver fire mia. kr. som INGEN i blå blok er villige til at finde. For godt to måneder siden blev Danmark ramt af et frygteligt terrorangreb. To mennesker mistede livet og seks betjente blev såret. Den smukke mindehøjtidelighed foran Krudttønden varme hjerter, de mange blomster foran Synagogen i København viste at vi sørgede.

12 Men i vores sorg rykkede vi samtidig tættere sammen i forsvaret for vores demokrati og grundlæggende værdier. Flere steder i verden er ekstremt voldelige og fascistiske bevægelser på fremmarch. Islamisk Stat i Syrien og Irak. Boko Haram i Nigeria. Og Al-Shabaab i Somalia. Alle grupper som bekæmper demokrati, frihed og menneskerettigheder. Som brutalt myrder civile, skærer halsen over på fanger og fordriver lokalbefolkningen for at nå deres mål. Vi skal hjælpe de mennesker, som må flygte fra vold og terror. Og vi skal være aktive i den humanitære hjælp i f.eks. Syrien, hvor 2/3 af befolkningen nu lever af nødhjælp. Men uden militær hjælp til dem, der kæmper mod ISIS på jorden, ville deres fremmarch have været endnu voldsommere. Derfor støtter SF også indsatsen med F-16 fly i Nordirak, så vi kan være med til at slå ISIS tilbage og beskytte blandt andet kurderne. Vi ved også, at der findes islamistiske terrornetværk, der interesserer sig for Danmark. Og vi ved, at der bor og lever mennesker i Danmark, som sympatiserer og identificerer sig med disse brutale grupper og ideologier. Det skal vi tage alvorligt. Det skal vi handle på. Den enkelte terrorhandling er for disse mennesker en taktisk manøvre, der i deres perverterede verdensopfattelse skal vinde flere almindelige, ikke mindst unge, muslimer for sagen. Det er en del af konceptet, at terrorhandlingen skal skabe skel og frygt. Destabilisere vores demokrati og samfundsform. Og opildne til konflikt mellem den muslimske del af befolkningen og resten af befolkningen. Den udfordring er reel. Også i Danmark. I slutningen af februar mødte jeg Imram i S-toget på vej hjem efter en tv-debat. Han er muslim. Og han er politimand. På turen mellem Valby og Vanløse station var han ganske klar i spyttet: Håndtér terrorudfordringen klogt og husk at alle muslimer er ikke militante islamister. Point taken, Imram. Jeg er helt enig! For det er helt afgørende, at vi sætter et skarpt skel mellem de radikaliserede islamister og almindelige muslimer. De muslimer i Danmark, der ligesom Imram ønsker at leve et almindeligt liv som alle os andre kristne, ateister eller hvad vi nu tror eller ikke tror på. Muslimer, der bakker fuldt og helt op om de samme grundlæggende værdier og demokratiske spilleregler. Med de religiøse traditioner, der nu er deres og som i sig selv ikke gør en kat fortræd. Dem skal vi vise respekt og stille præcis de samme krav til, som vi stiller til alle andre. Vi skal stå vagt om vores frihedsrettigheder, demokrati og grundlæggende værdier om ligestilling, tolerance og frihed til forskellighed. Angreb med vold på disse værdier skal bekæmpes. Om så de kommer fra den yderste højrefløj, den yderste venstrefløj eller fra religiøse ekstremister. Det har SF altid gjort. Og det vil vi fortsætte med.

13 Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at forebygge og modvirke radikalisering og nye terrorangreb. Det kræver hårde redskaber over for dem, som lige nu er parat til at begå vold og terror. Og det kræver en bred indsats for at få kappet fødekæden til disse ekstreme miljøer. Opgaven er stor. I dagene efter terrorangrebet i København blev vi mindet om, at der få kilometer fra Krudttønden er folk i Danmark, som hylder islamistisk terror. Folk, der lever i den kriminelle underverden, og som flirter med ekstremisme og vold. Folk, der hylder den afdøde terrorist og sågar mener, at man fortjener at dø, hvis man tegner en fornærmende tegning. Det vidner i den grad også om, at integrationen langt fra er lykkedes alle steder. Det skal vi tage alvorligt. Folk skal trygt kunne færdes i deres boligområder. Tage til politiske møder. Og ytre sig frit inden for lovens rammer. Vi skal derfor have sat mere skub i integrationen. Den bedste vej til bedre integration er ved at flere med indvandrebaggrund i Danmark kommer i uddannelse eller arbejde. Vi vil ikke have en etnisk underklasse uden kontakt til arbejdsmarkedet eller resten af samfundet. Jeg kan selv huske det fra Ishøj, hvor min søster flyttede til da hun flyttede hjemmefra. Der var kvinder, der ikke talte dansk. Kvinder der blev holdt hjemme og reelt isoleret fra alle os andre. Familier der ikke blev en del af Danmark. Det er den forkerte vej. Vi skal leve sammen og ikke mindst arbejde sammen. Det er den bedste integration overhovedet. Venstre ved du, hvor du har. Også i fremtiden. Der er altid et angreb på fællesskabet klar på hylden. Det første hug kom i 2010, da Løkke halverede dagpengeperioden og fordoblede genoptjeningskravet. Uden at Venstre havde sagt en lyd om det forud for folketingsvalget i Det næste hug er på vej, for nu skal kontanthjælpen have øksen præcis hvor meget, hvem og hvordan vil Løkke ikke fortælle. Og tredje hug ja, det skal komme helt af sig selv, nemlig lavere lønninger mindstelønningerne skal erstattes af mikrolønninger. Som Løkkes tro væbner Claus Hjorth har sagt, skal de ned på tysk niveau. Her er mindstelønnen 64 kr. i timen. Det kan man ikke købe mange sko for. Med mindre man går i meget meget små sko. Løkke snakker om skattelettelser i bunden. Vi får se. Vi får se. Hvis man vil have skattelettelser i bunden uden det rammer velfærden må man finde pengene i toppen. Det vil Løkke ikke. Det vil vi.

14 Danmark skal tilslutte sig den gruppe af EU-lande, som lige nu arbejder på at indføre en skat på børsspekulation. Så det bliver spekulanter og banker der betaler for lavere skat i bunden. Ikke kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionisterne som Venstre ønsker. Helt konkret kan man med en meget beskeden beskatning af spekulationen give butiksmedarbejderen, buschaufføren og hjemmehjælperen op til kroner mere i hånden om året. Det er rimeligt. Det er retfærdigt. Og det er klogt. Og nu vi er i gang med lidt bingo med luftige Venstre begreber, så lad os også lige vende nulvækst. Nulvækst. Det lyder måske ikke så slemt. Men det er det. Uden flere penge til det offentlige sundhedssystem så øges uligheden i sundheden. Hvor de rige med private sundhedsforsikringer får en langt bedre behandling end alle andre, som ikke har råd. Løkke glæder sig uden tvivl til at forgylde privathospitalerne igen. Og skulle der blive lidt håndører til vores fælles sundhedsvæsen, skal de krone for krone tages fra ja fra hvad? Fra daginstitutionerne, hvor der så bliver endnu flere børn pr. voksen? Fra ældreplejen hvor de næsten ekstra ældre så må deles om endnu mindre? Eller fra folkeskolen som allerede er hårdt spændt for? Svaret blæser i vinden. Imens vokser utrygheden og usikkerheden. I går kunne man så i en avis læse, hvad Venstres nulvækst reelt kommer til at betyde. Resultatet er ikke overraskende men alligevel skræmmende offentlige stillinger skal skæres væk. Det er konsekvensen stillinger. Det er voldsomt. Det er sygeplejersken, Social- og sundhedshjælperen, pædagogen, politimanden og mange flere det vil gå ud over i landets forskellige regioner. Det er hård kost. Og det er den helt forkerte vej at gå. Lad os i stedet bruge pengene på flere hjælpere. Flere hænder. Mere tid. Mere tillid til de ansatte. Det er vejen frem. Men Løkke vil sikkert også forsøge sig med mere brugerbetaling. Bliver det på sygehuset, i daginstitutionerne, i hjemmehjælpen, på universiteterne? Vi ved det ikke. Men vi ved, hvor galt det liberalistiske projekt kan gå. For det har vi set i Sverige. Med Reinfeldt i spidsen er kernevelfærd som skoler, daginstitutioner og sygehuse blevet privatiseret med alvorlige konsekvenser til følge. Mange er endt i konkurs, og der er talrige eksempler på ulykkelige børnefamilier, der er ladt i stikken, fordi den lokale skole simpelthen gik konkurs. Måske er det derfor at Liberal Alliance er blevet så svenskofile her på det sidste. Det er næppe på grund af Sveriges progressive ligestillingspolitik eller udenrigspolitik, tænker jeg.

15 Jeg tror, at Pippi og de andre seje svenske forbilleder, jeg har, ville betakke sig for den omklamring fra LA. Som Pippi siger: Den der er vældig stærk skal også være vældig rar. Og det er vel næsten så langt fra en neoliberal verdensopfattelse man kommer! Jeg vil også gerne her i dag ønske statsministeren tillykke med 10 års jubilæet. Uha. Det virker voldsomt længe for sådan en som mig, der kun har lidt over et år på bagen. Det falder rigtig godt i tråd med 100 året for kvinders stemmeret. Men det er så vist også det eneste, Socialdemokraterne har bidraget med på ligestillingsområdet de senere år. Og hvem ved - måske får vi sågar snart en kvindelig amerikansk præsident. Jeg hepper! Dor de der macho republikanske klimafornægtere, dem er der ikke meget mandfolk over. Jeg har bemærket, at nogen synes, at vi SF ere er lidt besværlige. Nå ja, det har jeg det egentlig helt okay med. For hvis det er besværligt at kæmpe for en dagpengepengeløsning, for et bedre klima, for barsel til mænd, en skat på aktiespekulation, bekæmpelse af skattely og for bedre forhold for børn og ældre. Ja, så er vi besværlige. Og så vil jeg gerne love: Det bliver vi ved med! Det ligger i vores DNA. Vi bliver ved med at kæmpe for de ting, vi tror på. Vi søger altid at få vores politik gjort til virkelighed også selv om vi ikke når helt i mål hver gang. SF har fokus på at levere helt konkrete resultater, som forbedrer hverdagen og livet for mennesker. For os er det ikke nok at have rene hænder og fine paroler til 1. maj - vi vil forandre. Senest har vi været med til at lave en finanslov med en masse gode konkrete forbedringer. Så sent som i forgårs fik folkeskoler i Brøndby, Kalundborg, Horsens og 10 andre kommuner penge til at styrke inklusionen af elever med særlige udfordringer. Selvom vi ikke er i mål, er det endnu et vigtigt skridt på vejen. Nu står vi så her. På tærsklen til et nyt valg. SF's mærkesager er klar. Vi er klar. Der er stadig meget at kæmpe for. Jeg har lovet Lone og Jørgen, at SF utrætteligt fortsætter kampen for et mere retfærdigt dagpengesystem. Og jeg kan garantere, at så længe børn fødes i fattigdom, så længe vi har en smeltende klode, så længe vi har stigende ulighed, ja så fortsætter vores arbejde.

16 For at ændre verden til det bedre. Sammen. Det er vores fornemste opgave. Det er derfor, SF er til. Rigtigt godt landsmøde!

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale 2011

Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale 2011 Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale 2011 (Det talte ord gælder) Krisen og VKO har været et dyrt bekendtskab for Danmark. Vi har mistet 180.000 private arbejdspladser. Der er blevet slået hul i statskassen.

Læs mere

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. Hvor er det dejligt at være tilbage på Bornholm. Det er godt at mærke Folkemødets

Læs mere

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale.

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale. Villy Søvndals tale Grundlovsdag 2011 Det danske demokrati har mange år på bagen. Vi er vant til det. Faktisk så forvænte, at vi nogle gange tager det for givet. Vi er så sikre på vores ytringsfrihed her

Læs mere

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder) Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015 (Det talte ord gælder) Valgkampen er nu inde i den absolut sidste fase. Om godt 20 timer går danskerne til stemmeurnerne. Det er nu, der skal tages stilling.

Læs mere

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende valg for Danmark. Det er første finanslov, efter vores økonomi er kommet ud af den mest omfattende krise siden 1930 erne. og arbejdspladser presses konstant

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Det talte ord gælder Godaften. Jeg tror, at mange har det ligesom jeg: Nytåret er den tid på året, hvor vi gør status. Hvor vi tænker over

Læs mere

Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten

Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten 1 1 1 1 1 1 0 1 0 Danske partier fra samfundsfaget.dk Enhedslisten Enhedslisten er et socialistisk parti, der arbejder for et samfund, hvor lighed og solidaritet er i centrum. Partiet blev stiftet i ved

Læs mere

1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf

1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf 1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf Holdt af Kurt Jørgensen, sektorformand HK Privat -Slagelse Kære venner Jeg har en god nyhed med til jer i dag. Seneste nyt fra partiet Venstre er: Venstre

Læs mere

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger 1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger Godmorgen Kære venner I mere end hundrede år har vi Socialdemokraterne og fagbevægelsen - kæmpet for større retfærdighed, større frihed,

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder)

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder) Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014 (Det talte ord gælder) Kære alle. Folkemødet er en succes. Og det viser, at bag al snakken om spin, politiske intriger og magtkampe

Læs mere

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken:

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Kære venner, Jeg vil gerne takke jer alle sammen, fordi I er kommet her i dag. Tak fordi I vil være med til at fejre fællesskabet. Vi vil kæmpe mod intolerance og

Læs mere

SAMMEN OM DANMARK TO VEJE FOR DANMARK. Vi søger mandat til at danne og lede en ny regering.

SAMMEN OM DANMARK TO VEJE FOR DANMARK. Vi søger mandat til at danne og lede en ny regering. SAMMEN OM DANMARK Socialdemokraterne og SF går samlet til folketingsvalg den 15. september. Vores partier er forskellige. Vores historier og vores mærkesager er ikke identiske. Men vi har valgt at stå

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Mette Reissmann. December 2014. Indhold

Mette Reissmann. December 2014. Indhold Mette Reissmann Jeg ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår! De bedste julehilsner fra Mette Reissmann (MF) udlændinge og integrationsordfører samt formand for by og boligudvalget December 2014 Indhold

Læs mere

Danske vælgere 1971 2007

Danske vælgere 1971 2007 Danske vælgere 1971 7 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Jakob Holm og Maja Smidstrup Det danske valgprojekt 1. udgave, september 11 1 Forord Det danske valgprojekt

Læs mere

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen 1 Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen En af de danskere, der voksede op her på Bornholm, er arbejderforfatteren Martin Andersen Nexø. Og øen danner også rammen om første del

Læs mere

Det er helt afgørende, at man ikke bare på forhånd siger, at man skal sidde i regering for enhver pris. For selvfølgelig handler det om indholdet.

Det er helt afgørende, at man ikke bare på forhånd siger, at man skal sidde i regering for enhver pris. For selvfølgelig handler det om indholdet. PARTILEDERRUNDE SF-formand er klar til at gå i regering igen Af Gitte Redder @GitteRedder Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 14. august 2015, 05:00 Del: Drømmeriet skal tilbage i SF, og det skal

Læs mere

KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00

KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00 KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00 Del: En ny opgørelse viser, at kommunerne sidste år brugte tre milliarder kroner

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Igennem de sidste fire år har Socialdemokraterne sikret en fornuftig balance i udlændingepolitikken. På den ene side påtager

Læs mere

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder?

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? 1 Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? Her er formændene for 6 af de største danske partier. Hvem er hvem? 1. Bendt Bendtsen 2. Mogens Lykketoft 3. Pia Kjærsgaard 4.

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Aarhus byrådsmøde onsdag 6. maj 2015. Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015

Aarhus byrådsmøde onsdag 6. maj 2015. Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Vi starter med sag nummer 1 fra borgmesterens afdeling, Aarhus Vand A/S, generalforsamling 2015. Nogle korte bemærkninger? Ja, jeg beder jer undertegne under

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Fremtiden begynder i dag, som den gør hver dag. Den nyere danske tradition med at holde afslutningsdebat, selvom vigtige

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder ***

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder *** Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder *** Venstre havde et historisk godt valg. 947.725 danskere satte deres kryds ved Venstre og gav os

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag Helle Sjelle Fordi det er dit valg om din hverdag Læs om... Et valg om din hverdag Politik handler om din hverdag... side 2 Dine børn skal lære at læse, skrive og regne ordenligt Vi skal have fagligheden

Læs mere

Interessen for frie markedskræfter stiger med

Interessen for frie markedskræfter stiger med KLASSEKAMP Opbakningen til den danske model skrider blandt de velstillede Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. maj 2015, 05:00 Del: Sagen om Ryanair har placeret den danske model i valgkampen.

Læs mere

INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK

INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK December 2014 Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti Religiøs radikalisering og ekstremisme er en alvorlig trussel

Læs mere

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark 28. maj 2014 Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Der findes islamistiske miljøer i Danmark, hvorfra der udbredes en militant islamistisk ideologi. Miljøerne

Læs mere

Danske vælgere 1971-2011

Danske vælgere 1971-2011 Danske vælgere 1971-11 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Jakob Holm, Maja Smidstrup og Katrine Kramb Det danske valgprojekt 2. udgave, februar 13 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ellen Trane Nørby, MF(V), Politisk ordfører ordførertale til åbningsdebatten 2011 torsdag den 6. oktober

Ellen Trane Nørby, MF(V), Politisk ordfører ordførertale til åbningsdebatten 2011 torsdag den 6. oktober Ellen Trane Nørby, MF(V), Politisk ordfører ordførertale til åbningsdebatten 2011 torsdag den 6. oktober Klausuleret til torsdag den 6. oktober kl. 10.05. -------------------- DET TALTE ORD GÆLDER ----------------------

Læs mere

Garanti for et rødt Glostrup GLOSTRUP

Garanti for et rødt Glostrup GLOSTRUP Garanti for et rødt Glostrup GLOSTRUP glostrup.enhedslisten.dk Din garanti, for et rødt Glostrup Glostrup er en fantastisk by, en by hvor der skal være plads til alle - høj som lav, unge som gamle, danskere

Læs mere

Kristian Thulesen Dahl:
Danskere skal arbejde flere år fremfor at give plads 10-09-2015 til flygtninge 22:00:45 - UgebrevetA4

Kristian Thulesen Dahl:</br>Danskere skal arbejde flere år fremfor at give plads 10-09-2015 til flygtninge 22:00:45 - UgebrevetA4 PARTILEDERRUNDE : Danskere skal arbejde flere år fremfor at give plads til flygtninge Af Gitte Redder @GitteRedder Mette Lauth @mettela Fredag den 11. september 2015, 05:00 Del: Uden en effektiv grænsekontrol,

Læs mere

OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00

OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00 OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00 Del: Danmark får brug for at hente 150.000 flere udlændinge ind på arbejdsmarkedet

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

Mange tak for invitationen. Jeg har set frem til at hilse på jer.

Mange tak for invitationen. Jeg har set frem til at hilse på jer. Tale 14. maj 2014 J.nr. 14-1544539 Danmark skal helt ud af krisen - Tale til Forsikring & Pensions årsmøde torsdag den 15. maj Dansk økonomi skal tilbage i topform Mange tak for invitationen. Jeg har set

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Jeg siger det, ikke bare fordi, der er mange kendte ansigter, som vækker gode minder om mange fælles faglige og politiske aktioner.

Jeg siger det, ikke bare fordi, der er mange kendte ansigter, som vækker gode minder om mange fælles faglige og politiske aktioner. Finn Sørensen 1. maj tale Den 1. Maj holdt jeg nedenstående tale (med lidt variationer) hos Dansk Elforbund Kbh, Byggefagenes Hus, Socialarbejdernes telt i Fælledparken og LO Slagelse Det er en særlig

Læs mere

Vi bakker Helle op. Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk. August 2010

Vi bakker Helle op. Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk. August 2010 August 2010 Vi bakker Helle op Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk Følg vore lokale politiker, se næste arrangement. Besøg vores nye hjemmeside. Kære Socialdemokrat. Efter et flot forår,

Læs mere

Af Mathias Overgaard & Peter Lilja

Af Mathias Overgaard & Peter Lilja Stor forskel på mulighed for uddannelse Hvis du er arbejdsløs, er det ikke lige meget, hvor i landet, du bor. Der er nemlig stor forskel på, hvor mange penge de kommunale jobcentre bruger på uddannelse

Læs mere

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting:

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting: Nyt skoleår 2015 Hvad er meningen med livet? Og med at blive designer? Tale v. Elsebeth Gerner Nielsen Velkommen til Designskolen Kolding. Velkommen til et nyt skoleår. Velkommen til nye og gamle studerende.

Læs mere

Synopsis i sturdieområet del 3. Tema: Globalisering Emne: Fag: International økonomi og engelsk. HH H3b. XX handelsgymnasium 2010

Synopsis i sturdieområet del 3. Tema: Globalisering Emne: Fag: International økonomi og engelsk. HH H3b. XX handelsgymnasium 2010 Synopsis i sturdieområet del 3 Tema: Globalisering Emne: Fag: International økonomi og engelsk HH H3b XX handelsgymnasium 2010 Indholdsfortegnelse Indledning og problemformulering... 2 Det danske velfærdssamfund...

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Kirsten Normann Andersens Grundlovstale i Strandbyparken i Esbjerg. Grundlovstale 5. juni 2013. Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus

Kirsten Normann Andersens Grundlovstale i Strandbyparken i Esbjerg. Grundlovstale 5. juni 2013. Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus Grundlovstale 5. juni 2013 Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus Folkebevægelsens mission er vigtigere end nogensinde. Lidt ironisk kan man måske konkludere, at tidligere tiders succes kan være forklaringen

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

SF s Landsmøde 2015 - Ændringsforslag til landsmødeudtalelsen SF vil investere i mennesket, fællesskabet og planeten

SF s Landsmøde 2015 - Ændringsforslag til landsmødeudtalelsen SF vil investere i mennesket, fællesskabet og planeten Ændringsforslag til landsmødeudtalelsen SF vil investere i mennesket, fællesskabet og 1. Overskrift: Planeten ændres til kloden Begrundelse: planeten lyder som en børneudsendelse 2. Overskrift ændres til:

Læs mere

Rasmus Horn Langhoff. August 2014. Indhold. Kære socialdemokrater, venner og læsere af mit nyhedsbrev. Side 1 af 7

Rasmus Horn Langhoff. August 2014. Indhold. Kære socialdemokrater, venner og læsere af mit nyhedsbrev. Side 1 af 7 Rasmus Horn Langhoff August 2014 Indhold Sundhedspakke er kernesocialdemokratisk 3 Danmark har brug for stærke fagforeninger 3 Hvor er pengene, Dansk Folkeparti 4 Fælles svendebrevskampagne med LO 5 Kære

Læs mere

1. maj tale 2006 - Fælles Fremtid. v/lo-sekretær Marie-Louise Knuppert. 1. maj er en tradition, som vi i fagbevægelsen er stolte over at holde i hævd.

1. maj tale 2006 - Fælles Fremtid. v/lo-sekretær Marie-Louise Knuppert. 1. maj er en tradition, som vi i fagbevægelsen er stolte over at holde i hævd. 1. maj tale 2006 - Fælles Fremtid v/lo-sekretær Marie-Louise Knuppert 1. maj er en tradition, som vi i fagbevægelsen er stolte over at holde i hævd. 1. maj er en hyldest til fremtiden. Det er den dag,

Læs mere

Vi kan for tiden glæde os over alle de mange job, der er på det danske arbejdsmarked. Der er lige frem mangel på arbejdskraft i nogle områder.

Vi kan for tiden glæde os over alle de mange job, der er på det danske arbejdsmarked. Der er lige frem mangel på arbejdskraft i nogle områder. PDMWDOHYHG/2VHNUHW U7LQD0 OOHU.ULVWHQVHQ Første maj er en god tradition. Det er her vi gør status, og fejrer de resultater, vi har nået - og de resultater, modige mænd og kvinder nåede før os. Og det er

Læs mere

Fair Forandring. Derfor begrænser vi os til ændringer, der tjener et klart og nødvendigt formål.

Fair Forandring. Derfor begrænser vi os til ændringer, der tjener et klart og nødvendigt formål. Tryghed om skat og velfærd Socialdemokraterne og SF vil efter næste folketingsvalg sætte sig i spidsen for et nyt flertal, som tager ansvar for en ny prioritering af fællesskabets mål og midler. Det har

Læs mere

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads Eksempel på brug af Molins model Forårets 2011 blev et af de mest hektiske og dramatiske i dansk politik i adskillige år. Regeringens havde indkaldt til vigtige forhandlinger om den kriseramte danske økonomi

Læs mere

Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013

Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013 Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013 HK s vision er: Vi skal være Danmarks mest indflydelsesrige fagforening og arbejdspladsens foretrukne valg. HK s mission lyder: HK skaber værdi,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Fem myter om mellem- og topskat

Fem myter om mellem- og topskat Fem myter om mellem- og topskat Hvad er sandt og falsk i skattedebatten 2 Danmark skal have lavere skat Statsministeren har bebudet, at regeringen til næste forår vil forsøge at samle et bredt politisk

Læs mere

Nej til SU-nedskæringer

Nej til SU-nedskæringer Nej til SU-nedskæringer Nej til SU-nedskæringer Regeringen har meldt ud, at der skal spares 2 mia. kr. på SU en og at studerende skal hurtigere igennem deres uddannelser. Det betyder, at den kommende SU-reform

Læs mere

30 april 2015. Seniorjobberen Nyhedsbrev Nyhedsbrev. Nr. 4

30 april 2015. Seniorjobberen Nyhedsbrev Nyhedsbrev. Nr. 4 30 april 2015 Nr. 4-30. april 2015. Nr. 4 Efterløn er en ny frihed Pia Porning tog en vuggende overgang fra seniorjob til efterløn en lang sejltur i den svenske skærgård. Nu er hun flyttet til Sverige.

Læs mere

Cevea: Lighed får de rige til at stole på andre - UgebrevetA4.dk 08-06-2015 09:15:18

Cevea: Lighed får de rige til at stole på andre - UgebrevetA4.dk 08-06-2015 09:15:18 TAK FOR TILLIDEN Cevea: Lighed får de rige til at stole på andre Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Mandag den 8. juni 2015, 05:00 Del: Er det lighed, der er grunden til, at danskerne er et af verdens mest

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Link til Helle Thorning-Schmidts tale (Det talte ord gælder) Historien om hvordan Danmark fik sin grundlov fortæller meget om os som nation. Det

Læs mere

Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest.

Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest. Denne weekend har bekræftet, hvad vi allerede vidste: Det er dejligt at være liberal! Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest. Men det vigtigste ved dette landsmøde er

Læs mere

GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00

GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds - UgebrevetA4.dk 17-06-2015 22:00:51 GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00 Del: Der er

Læs mere

Du danske sommer. Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig. Hold kæft. Snart kolde farver i sky og vand. Hold kæft deroppe!

Du danske sommer. Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig. Hold kæft. Snart kolde farver i sky og vand. Hold kæft deroppe! Du danske sommer Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig Snart kolde farver i sky og vand Snart nøgne piger ved hver en strand Hold kæft. Hold kæft deroppe! Mer, mer, I skal holde

Læs mere

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003 Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 23 Der er 3 store spørgsmål for udvikling de kommende år Er det igangværende opsvinget holdbart?

Læs mere

Danmark tjener penge på det nordiske samarbejde Af minister for nordisk samarbejde Carsten Hansen (S)

Danmark tjener penge på det nordiske samarbejde Af minister for nordisk samarbejde Carsten Hansen (S) Danmark tjener penge på det nordiske samarbejde Af minister for nordisk samarbejde Carsten Hansen (S) Fem lande. Tre selvstyrende områder. 26 millioner indbyggere og verdens 12. største økonomi. Det er

Læs mere

Derfor vil Socialdemokraterne invitere alle Folketingets partier til at indgå en bred politisk aftale om et trygt og ordentligt arbejdsmarked.

Derfor vil Socialdemokraterne invitere alle Folketingets partier til at indgå en bred politisk aftale om et trygt og ordentligt arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked er unikt. Vi evner at kombinere fleksibilitet og tryghed, og regulering af lønninger sker uden politisk indblanding. Det gør vores økonomi omstillingsparat i en tid, hvor den globale

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Et trygt og solidarisk dagpengesystem

Et trygt og solidarisk dagpengesystem Et trygt og solidarisk dagpengesystem Over 50.000 mennesker har allerede mistet deres dagpenge som følge af den katastrofale dagpengereform. Og tallet stiger måned for måned. Det skaber utryghed hos alle

Læs mere

København og Aarhus er ude af krisen

København og Aarhus er ude af krisen STORBYFEST København og Aarhus er ude af krisen Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 23. september 2014, 05:00 Del: facebook twitter Google+ Google+ Send mail Både i København og Aarhus er der

Læs mere

Alexandra en helt særlig fighter

Alexandra en helt særlig fighter Alexandra en helt særlig fighter 15-årige Alexandra og hendes familie har været mere udfordret end de fleste. Men et stærkt familiesammenhold, en reservemormor og forældrenes indsats for også at være kærester

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Grundbegreber om bæredygtig udvikling

Grundbegreber om bæredygtig udvikling Grundbegreber om bæredygtig udvikling Begreber til forståelse af bæredygtig udvikling Bæredygtig udvikling handler om, hvordan vi gerne ser verden udvikle sig, og hvordan det skal være at leve for os nu

Læs mere

Val(g)by for fællesskab

Val(g)by for fællesskab Val(g)by for fællesskab Hvad skal styre samfundsudviklingen? Borgerlige ideer om brugerbetaling, individuel bjergsomhed og blinde markedsmekanismer? Eller fornuftige, kollektive, demokratiske beslutninger

Læs mere

Faktum er jo, at vi i Danmark har fejluddannet flere generationer. VUs Thomas Banke i RÆSON:

Faktum er jo, at vi i Danmark har fejluddannet flere generationer. VUs Thomas Banke i RÆSON: VUs Thomas Banke i RÆSON: VI LEVER i en globaliseret verden. En verden hvor udfordringerne for et lille land som Danmark bliver større og større. Det industrielle erhvervsliv flytter arbejdspladser ud

Læs mere

DET BEDSTE LAND FOR VERDEN

DET BEDSTE LAND FOR VERDEN DANMARK 1 DET BEDSTE LAND FOR VERDEN Alternativets ambition er at udvikle det danske samfund, så Danmark ikke bare er det bedste land i verden, men det bedste land for verden. ET BÆREDYGTIGT SAMFUND Alternativet

Læs mere

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor!

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! 25 Brug din orlov - der er nok til både far og mor Udgivet af Minister for ligestilling Januar 2007 Distribution: Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 Kriserne raser! Fyresedler. Flere fattige. Familier, der går fra hus og hjem. Sådan mærker vi danskere sammen med resten af Verden den økonomiske krise.

Læs mere

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer.

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer. Den 1. maj 2005 PDMWDOH Y/2VHNUHW U+DUDOG% UVWLQJ (Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer. Der er altid noget glædeligt over 1. maj. Det er en af de dage i

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin JUNI 2015 Institution HF I NØRRE NISSUM VIA UC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF SAMFUNDSFAG B HANS

Læs mere

Skattespekulation og samfundsansvar

Skattespekulation og samfundsansvar Skattespekulation og samfundsansvar Rapporten er udarbejdet af Analyse Danmark A/S for Mellemfolkeligt Samvirke 2014 Indhold 1. Indledning... 3 1.1. Metode...3 1.1.1. Dataindsamlingsperiode...3 1.1.2.

Læs mere

Grundlovstale 2014 Cafe Liv, Høng

Grundlovstale 2014 Cafe Liv, Høng Jeg hedder Morten Løvschall, er formand for Handicaprådet i Holbæk, formand for LEV i Holbæk og sidder i hovedbestyrelsen og forretningsudvalget for LEV på landsplan. Men vigtigst af alt er jeg far til

Læs mere

DSR EN FAGFORENING MED AMBITIONER ARBEJDSPAPIR TIL DSR S KONGRES 2014

DSR EN FAGFORENING MED AMBITIONER ARBEJDSPAPIR TIL DSR S KONGRES 2014 DSR EN FAGFORENING MED AMBITIONER ARBEJDSPAPIR TIL DSR S KONGRES 2014 Dansk Sygeplejeråd er en fagforening med ambitioner. Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund. Vi vil være en stærk og dynamisk

Læs mere

VILJE TIL AT PRIORITERE KONKURRENCEEVNEN

VILJE TIL AT PRIORITERE KONKURRENCEEVNEN VILJE TIL AT PRIORITERE KONKURRENCEEVNEN Liberal Alliances indspark til finansloven for 2013 Skatter har selvfølgelig en indvirkning på konkurrenceevnen. Det er et vigtigt rammevilkår. Sådan sagde statsminister

Læs mere

Lars Løkke Rasmussens tale til Folkemødet 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Lars Løkke Rasmussens tale til Folkemødet 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Lars Løkke Rasmussens tale til Folkemødet 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Jeg har glædet mig til Folkemødet i år. De første to år skulle arrangementet lige finde sine egne ben, formatet skulle afpudses og mobildækningen

Læs mere

Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund.

Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund. 1 Formandstale SF s landsmøde 1.-2. marts 2014 [Det talte ord gælder] Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund.

Læs mere

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver forklarer at grunden til, at det går så godt nok er at de har haft en AKT-lærer inde over klassen, og det har gjort at de har fundet ud af at agere på samme

Læs mere

Folkeskolen er den vigtigste institution i det københavnske velfærdssamfund. Kun med

Folkeskolen er den vigtigste institution i det københavnske velfærdssamfund. Kun med Stærke skoler! Folkeskolen er den vigtigste institution i det københavnske velfærdssamfund. Kun med en stærk folkeskole kan vi bygge et stærkt samfund. Kun ved at bygge videre på den pædagogiske indsats

Læs mere

Tale til Folkemødet 2015. 14. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Tale til Folkemødet 2015. 14. juni 2015. (Det talte ord gælder) Tale til Folkemødet 2015 14. juni 2015 (Det talte ord gælder) Det er dejligt at være på Bornholm. Det er femte gang, der er Folkemøde. For fire år siden stod jeg her i Allinge på en lille scene oppe ved

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

BEDRE DAGPENGE- DÆKNING

BEDRE DAGPENGE- DÆKNING BEDRE DAGPENGE- DÆKNING økonomisk tryghed Et debatoplæg fra: Tilsyneladende hviler det danske A-kassesystem godt og trygt i sig selv. A-kassernes Samvirke har i efteråret 2004 dokumenteret, at a-kasserne

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

Synes, mener eller tror?

Synes, mener eller tror? Synes, mener eller tror? Tror, synes og mener dækkes på mange sprog af samme ord. Men på dansk er begrebet delt op efter den psykologiske baggrund: Synes udtrykker en følelse i situationen, tror udtrykker,

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

Derfor skal du investere

Derfor skal du investere Derfor skal du investere Investering er ofte lig med store kursudsving og mange bekymringer. Er det ikke bedre blot at spare op og undgå risiko? Nej, for hvis du ikke investerer, mister du penge hver dag,

Læs mere

RÅD TIL AT STIFTE OG VÆRE FAMILIE

RÅD TIL AT STIFTE OG VÆRE FAMILIE RÅD TIL AT STIFTE OG VÆRE FAMILIE Når man stifter familie, følger nye behov. Et samfund, der stiller sig i vejen for, at disse behov kan opfyldes, stiller sig i vejen for, at familier kan stiftes og trives.

Læs mere