FOR KØBENHAVNS MALERLAUG 03/2009. mindst skal tjene til at skabe nærhed medlemmerne og lauget imellem. Udover en arrangementskalender

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FOR KØBENHAVNS MALERLAUG 03/2009. mindst skal tjene til at skabe nærhed medlemmerne og lauget imellem. Udover en arrangementskalender"

Transkript

1 MÅNEDSbrev FOR KØBENHAVNS MALERLAUG 03/2009 Ring og få hjælp 02 til ID-kortene! 04 Ny hjemmeside i test Fra lige omkring sommerferien får medlemmerne af lauget et helt nyt medlemstilbud: En praktisk anvendelig hjemmeside. Netop i disse uger køres test på Københavns Malerlaugs nye hjemmeside, der forsynes med et antal helt nye funktioner funktioner, der ikke mindst skal tjene til at skabe nærhed medlemmerne og lauget imellem. Udover en arrangementskalender med beskrivelser af og tilmeldingsmulighed vedrørende aktiviteter i lauget etableres et diskussionsforum, hvor medlemmerne kan udveksle erfaringer, købe og sælge og stille spørgsmål til andre medlemmer. Systemet rummer også mulighed for, at lauget Giv os skønheden tilbage! kan skrive direkte til den kreds af medlemmer, der logger sig på med deres -adresse. Dermed kan lauget med uhyre kort varsel gøre medlemmerne bekendt med vigtige nyheder eller andre hasteinformationer. Hjemmesiden får også appel til fagets kunder, idet enhver kan tegne en profil og medvirke i diskussionsforaene. Dog er der en lukket del af siden, der er forbeholdt medlemmerne. Med den nye hjemmeside bliver Københavns Malerlaug også butiksdrivende endda med en butik i to etager. I den ene er alle velkomne; her sælges farveprøvesamlinger og andre produkter med bred appel. I den anden er salg og ekspedition af sager, der er forbeholdt medlemmerne. Medlemsbutikken omfatter også artikler og produkter, der er gratis for medlemmerne. Om føje tid modtager medlemmerne et brev, der oplyser om deres medlemsnummer, hvorpå de kan logge sig ind på hjemmesiden. Aktiviteter, arrangementer og nyhedsbreve vil dog fortsat i en rum tid blive udsendt til medlemmerne på tryk. Omkring 130 modtagere af Haandværkerforeningens sølv- og bronzemedaljer hædret på Københavns Rådhus. Fem gange bronze Fem malere herunder en skiltemaler modtog den 26. maj Haandværkerforeningen i Kjøbenhavns bronzemedalje for vel udført svendeprøve. Det drejede sig om Thomas Ulsøe Schmidt, Mikkel Rasmussen, Anja Kondal, Kennet Daner Petersen og Sidse Regina Hemmingsen. Medaljefesten blev også i år afviklet i Københavns Rådhushal under bivånelse af Dronning Margrethe og Prins Henrik. Årets æreshåndværker blev forfatteren og kunsthistorikeren Hans Edvard Nørregård-Nielsen, formand for Ny Carlsbergfondet. Billedet: Skiltemaler Sidse Regina Hemmingsen modtog foruden en bronzemedalje de Massmannske Søndagsskolers Medalje her overrakt af direktør Hans Christian Albrecht-Beste. Årets tur i Grønnegårdsteatret finder sted fredag, den 14. august.

2 02 Ring og få hjælp til ID-kortene Stadig forbindingskasser på lager Det er endnu højaktuelt at bestille ID-kort til dig selv og dine medarbejdere. Ring eventuelt til lauget og få hjælp. Jo flere, der benytter Københavns Malerlaugs klædelige ID-kort, desto større effekt får det. Det skal ses for at blive bemærket og husket. Et rundspørge blandt laugets medlemmer afslører, at den største barriere imod at få bestilt ID-kortene er at få fotograferet og uploadet billederne af medarbejderne. Men rolig nu hjælpen er på vej! Således er I velkomne til at ringe til laugssekretær Dorthe Jørgensen på og indbyde hende til at komme forbi til en kop the (hun drikker ikke kaffe). Har I blot fået taget billederne eventuelt bare med en mobiltelefon, der kan flyttes over på computeren via eller et kabel vil Dorthe forsynet med brugerord og password (og det medbringer hun selv!) i løbet af ingen tid få jer oprettet, hvorpå kortene vil være jer i hænde i løbet af en uges tid. En nøglering med en polet til supermarkedets indkøbsvogne i børstet stål er en af flere accessories, der er fremstillet i fobrindelse med laugets ID-kort. Af den statistik, som lauget har adgang til, fremgår, at en række virksomheder har foretaget kortbestillinger, men undladt at uploade billeder. Det kommer der ingen kort ud af. Derfor vil lauget også tage kontakt til disse virksomheder med henblik på at få bestillingerne fuldført. Kortholdere fås i lauget Lauget har udviklet et merchandiseprogram til brug sammen med kortet. Det gælder en kortholder i en kraftig, modstandsdygtig kvalitet og en holder til kortet og det gælder en fin lille yoyo, som kortet med besvær, men det er dog muligt kan fæstnes til. Der er også enkelte keyhangere tilbage et smart halsbånd med plads til diverse nøgler og ID-kortet. Endelig findes der den nydeligste indkøbsvognspolet i en nøglering. Og prisen? Altsammen er det kontingentfinansieret, så det er bare at få bestilt. FARVER I FOLKETINGET Laugets Kunstforening besøgte i maj Christiansborg, hvor malermester Bent Kromann igennem en lang årrække har udført massevis af spændende malearbejde. Undervejs har han samarbejdet med arkitekt Henrik Levison, og begge viste de 25 medlemmer rundt i det store hus. På billedet er kunstforeningsmedlemmerne fanget i Folketingets Bibliotek, der også har undergået en gigantisk forvandling.

3 03 Lauget holder ferie Tid til Grønnegård Københavns Malerlaug er som vanlig vært ved et glas vin under årets friluftsteater-udflugt i Grønnegårdsteatret. Den solskinsrige, regnfri aften finder i 2009 sted fredag den 14. august, hvor vi diverteres med Holberg-forestillingen Den Stundesløse; historien om forretningsmanden, der har så travlt, at han glemmer alt omkring sig, men som ved FOTO: JOHN HINNUM Fredag den 14. august går vi i teatret i Kunstindustrimuseets have. gode menneskers hjælp på ny kommer til fornuft. Haven er åben fra kl Billetter à kr. 265,- kan bestilles i lauget på senest en uge før. Picnickurve kan bestilles af dem, der ikke orker at smøre madpakke selv det skal ske via internettet på adressen dk. Se også særskilt indbydelse. 44 nye svende fra TEC I hovedrollerne oplever vi Henning Jensen og Ditte Gråbøl. Nok et hold nye svende hele 44 personer kunne feststemte forlade TEC s store kantine på Tobaksvejen forsynet med et splinternyt, løfterigt svendebrev efter svendebrevsoverrækkelserne i midten af juni. Endnu en gang var temaet art noveau, der også ved denne sidste svendeprøve med dette tema viste mangfoldige fortolkninger af denne dengang revolutionerende stilart. Medlem af svendeprøvekommissionen John Hinnum har traditionen tro valgt to motiver ud fra den del af prøverne, han medvirkede til bedømmelsen af. For frisen med dyrefigurerne stod Frank Rykær (malerfirmaet Robert Rasmussen) og mester for sommerfugleblomsterranken var Sune Frank Schrøder (Jacobsen & Co.). Juni-svendeprøven udløste to svendebreve med ros. For at være parat og frisk til en spændende efterårssæson holder lauget ferielukket i juli måned. I påkommende tilfælde kan Adam Pade i perioden onsdag den 1. juli-fredag den 31- juli træffes på telefon eller pr. på Laugskontoret vil på ny være aktivt bemandet fra mandag den 3. august. I det omfang tiden tillader det, ønskes I alle en fornøjelig og solbeskinnet ferie! (Lige lovlig) effektivt spamfilter Er I så uheldige at have en -adresse, der ender vil I kunne opleve store problemer med at sende mails til Københavns Malerlaug. Lauget er nemlig blevet forsynet med et spamfilter, der ikke kender forskel på organiserede, kontingentbetalende malermestre og folk med slette hensigter. Mails til lauget kan alternativt fax es til os på eller sendes til Adam Pade på dk. Problemet formodes løst hen over sommeren.

4 04 Sikkerhedskursus til efteråret Intet efterår uden et 9-kursus den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse jævnfør arbejdsmiljøloven. Næste kursus afholdes i september på følgende dage: Del 1 Mandag og tirsdag den 7. og 8. september Del 2 Torsdag den 17. september Del 3 Torsdag og fredag den 24. og 25. september. Giv os skønheden tilbage! TEC har gennemført første forløb af sin nye dekorationsmaleruddannelse. Næste forløb starter 7. september. Kurserne afholdes i Københavns Malerlaug med kursusstart kl Der undervises hele dagen med undtagelse af sidste dag, der slutter kl Prisen er 4.993,75 inkl. moms og dækker undervisning, materialer og forplejning undervejs. Bemærk, at medlemskalenderen har placeret del 2 forkert den 17/09 er den rette dato. Tilmelding skal ske til lauget på kursusdage om bygningsbevaring Center for Bygningsbevaring i Raadvad indleder i september en kursusrække med titlen Bygningsbevaring teori og praksis, der henvender sig til arkitekter, rådgivere og bygningskonstruktører. Kursusrækken består af 16 koncentrerede kursusdage og omfatter kurser i teori og holdninger, konstruktion, installation og energiforbedringer, eksteriør (henholdsvis interiør) restaurering, håndværksteknikker og materialer og afsluttes med et symposium i Viby på Fyn. Uddannelsen er udviklet i samarbejde med Kulturarvsstyrelsen og Arkitekternes Efteruddannelse. Er man ikke medlem af Arkitektforeningen, koster deltagelse kroner pr. kursusdag. Læs videre på En udstillingsmodel, kan man roligt kalde den skulptur af en ko i naturlig størrelse udført i akrylplast, der tager imod i TEC s flotte foyer på Ndr. Fasanvej: Her er et stort uddrag af malerfagets dekorative discipliner alle samlet på ét sted: Fra imiteret træ til imiteret kongeligt porcelæn, fra rustent jern til marmorering. Koen en tiloversbleven fra det internationale kulturprojekt CowParade var afslutningsopgaven efter gennemførelsen af TEC s nye dekorationsmaleruddannelse; en uddannelse opbygget af seks moduler af hver fem ugers varighed udviklet i samarbejde med Svendborg tekniske Skole. Afgangsprojekt blev til multiprojekt»ja, afslutningsprojektet blev sådan set til på baggrund af flere idéer,«siger faglærer og underviser på uddannelsen, Erik Jørgensen, TEC i Gladsaxe. Det må man sige. I uddannelsen er indlagt kurser i både klassisk og teknisk tegning, materialelære og dekorative teknikker som trompe l oeil, ådring og grisaille-teknik. Om muligt indgår også en studierejse. Alt i alt er uddannelsen et patchwork-tæppe af 15 forskellige kurser, heraf er de 10 helt nye. Med uddannelsen ønsker TEC og Svendborg tekniske Skole at bringe den tradition for dekorativt malearbejde tilbage, som faget havde indtil starten af forrige århundrede. I alt otte malere har gennemført det første uddannelsesforløb, der sluttede i april. Næste forløb starter 7. september i år.»uddannelsen er en formidabel måde

5 05 CowParade var et internationalt kulturprojekt, hvorunder kunstnere udsmykkede skulpturer af køer i naturlig størrelse, hvorpå disse blev bortauktioneret. Indtægterne gik til velgørende arbejde. Nu er dekorationsmalerudddannelsens afslutningsprojekt et markant indslag i TEC s foyer på Ndr. Fasanvej. at beholde svende på, man måske ellers måtte fyre på grund af krisen. Det er gratis for virksomhederne at lade en svend gennemgå uddannelsen, der i øvrigt forudsætter, at man er i beskæftigelse,«fortæller Erik Jørgensen, der selv som svend og selvstændig malermester har adskillige dekorationsopgaver bag sig. I og med at der er tale om AMU-kurser ydes godtgørelse til både mestre og svende. Hardcore-malermestre kalder den slags malearbejde for nissemaling og vil hellere have epoxykurser og uddannelse i spartling?»det er klart, at de dekorative maleteknikker må kunne omsættes på markedet. Men en hel del af den faglighed, der ligger i teknikkerne, kan jo også bruges i det daglige. Jeg tror nok, man får lært at spartle, hvis man først har fået marmorglitning ind under huden!«der skal mindst 10 og meget gerne 12 kursister til for at gøre uddannelsen nogenlunde rentabel for skolen, og skolen søger derfor nu rekrutter til det kommende uddannelsesforløb. Kontakt kan ske til TEC på Faglærer Erik Jørgensen er selv bidt af de dekorative teknikker og har været tæt involveret i udviklingen af den nye dekorationsmaleruddannelse. I et undervisningslokale på TEC i Gladsaxe opleves endnu sporene efter eleverne under den første gennemførelse af dekorationsmaleruddannelsen. Lauget holder ferielukket i juli

6 06 Arbejdstilsynet roser malerfaget Der lød ros fra Arbejdstilsynet til malerfaget, da 15 topfolk fra den danske byggebranche i maj burede sig inde i en skurvogn på Rådhuspladsen for at nå til enighed om et antal forslag til, hvordan mængden af arbejdsulykker på landets byggepladser kan nedbringes. Marathonmødet på Rådhuspladsen var kulminationen på en kampagne gennemført af Foreningen Dansk Arbejdsmiljø med mere end byggevirksomheder som medlemmer. I løbet af den lange dag medvirkede medarbejdere fra Arbejdstilsynet som gæster. Repræsentanterne roste malervirksomhederne for at kunne se, at arbejdsmiljøet er en del af ledelsesberedskabet, og at virksomhederne jo havde kunnet hive APV erne ned fra hylden, når tilsynet kom forbi. Der var i øvrigt ingen repræsentanter fra malerfaget med under den lange dag på Rådhuspladsen. Den bredt sammensatte gruppe nåede frem til i alt otte anbefalinger. Iblandt dem er udformningen af et byggeplads-kørekort, formuleringen af et fælles adfærdskodeks for færdsel på byggepladser og en klarere inddragelse af medarbejderne i arbejdsmiljøarbejdet på alle niveauer. Kunstforeningen udskriver konkurrence Rejsefonden har et. Seniorerne har et og ikke mindst lauget har et: Et logo, en signet noget, der er helt unikt for dem. Laugets kunstforening har sit eget brevpapir ellers ingen selvstændig identitet. Det gør Kunstforeningen nu noget ved og udskriver en konkurrence. Henover sommeren og i efterårsmånederne indbydes alle medlemmer af Kunstforeningen til at tegne et forslag til et nyt logo med en styrke, så ingen er tvivl om, hvad Københavns Malerlaugs Kunstforening er og står for. Præmien: Et kunstværk indkøbt af foreningen i årets løb og hertil al den hæder, vi kan mønstre. Ligesom i de store, professionelle bureaukonkurrencer, stilles der også i dette tilfælde en række krav til bidragene. Disse er: Logoet skal antage en cirkulær eller kvadratisk form (eller noget midt imellem) Det skal kunne placeres logisk og æstetisk passende både alene og i tilknytning til teksten: Københavns Malerlaugs Kunstforening. Forslag til typografi til teksten er velkommen, men bidraget skal altså kunne leve alene. Hold øje med posten brev om ny hjemmeside på vej En kunstforening bør om nogen have en særegen grafisk identitet. KM s kunstforening udskriver nu konkurrence om nyt logo. Ethvert bidrag må kunne fungere i nogenlunde samme størrelse som Københavns Malerlaugs signet og Rejsefondens ditto se evt. seneste brev fra lauget eller indbydelse fra Rejsefonden. Logoet skal kunne reproduceres i sort/hvid (eller gråtoner) uden at miste for megen sjæl eller væsentlige kendetegn. Farvevalget skal være behersket, og farverne skal kunne gengives efter cmyk-skalaen uden at miste for megen kulør. Det anbefales at anvende klare, intense kulører. Bidragene kan være enten PDF- eller TIFF-filer så højt opløst som muligt eller afleveres på papir. Med bidraget må følge en redegørelse for symbolik, farvevalg og andre personlige overvejelser. Bidrag skal være laugskontoret i hænde senest 1. november Vinderforslaget offentliggøres under generalforsamlingen i februar i Lad os håbe på en rigtig regnfuld sommer med masser af tid til kreativ udfoldelse på lærredet, computerskærmen eller papiret. Organisationskonsulent Thomas Bartels havde været på turné landet over, inden Arbejdsmiljøtinget blev sat på Rådhuspladsen den 18. maj. En samling af transparens Et lille antal dedikerede vindues- nørder besøgte onsdag den 20. maj som nogle af de første VKR-Holdings nystiftede studiesamling af godt 150 vinduer fra 1750 frem til vor egen tid. Vært var museumsleder, arkitekt Susanne Pauline Svendsen, der tog imod og viste rundt. Studiesamlingen skal med tiden blive til et helt museum og give studerende, forskere, rådgivere og håndværkere indblik i konstruktioner, materialevalg og begreber. Til samlingen knytter sig hjemmesiden der omfatter både billeder og fakta om samlingens vinduer. Hertil kommer en ordbog, der opsamler alle de mange termer, der knytter sig til vinduet. Hvem ved for eksempel, at en cudo er en isoleringsrude, hvor kantforseglingen omslutter kanten af glassene?

7 07 ILL: SVEND HØGH Har I i jeres kommune sikre formodninger om, at kommunen anvender bistandsklienter eller anden ledig (ufaglært) arbejdskraft til at få klaret lidt malearbejde her og der, vil Håndværksrådet og Københavns Malerlaug gerne høre om det. Et medlem af lauget har allerede henvendt sig til Håndværksrådet, der desværre må konstatere, at det ikke strider imod konkurrenceloven, når kommunen sætter ledige til at udføre eksempel- Maler kommunen selv? vis malearbejde højst kan aktiviteten medføre en begrænsning i arbejdsudbuddet. Men det er vel også nok, finanskrise og voksende ledighed taget i betragtning. Håndværksrådet vil med udgangspunkt i en række eksempler tilskrive kommunerne om det uheldige i denne praksis, ikke alene rent moralsk, men tillige dritsøkonomisk, når dårligt arbejde om føje år skal udbedres. Henvend jer endelig med sager her i lauget, så bringer vi dem videre! Efterårstur både med og uden golf Holder man af golf og er medlem af Københavns Malerlaugs Rejsefond er der glade dage i vente: Den 12. og 13. september drager medlemmerne til Åsljungagården ikke så forskrækkelig langt fra Helsingborg, og der spilles golf i den nærliggende Örkelljunga Golfklub. Man kan møde allerede fredag og spille golf fra første færd. Er golf et spil, der først skal læres, tilbyder Rejsefonden et helt træningsprogram lørdag. Er man ikke til golf, men til gengæld til smuk sydsvensk natur, er man mindst ligeså velkommen og har udsigt til smukke dage med dejlige vandremuligheder. Men puste på såret det må I selv klare Med Københavns Malerlaugs forbindingskasse kan du og svendene hjælpe jer selv. Her og nu. Er ulykken ude, og det skal gå stærkt eller skal der bare et plaster på såret er hjælpen nær. Københavns Malerlaug udbyder fortsat den omfattende forbindingskasse med hele 66 dele fra renseservietter til sikkerhedsnåle, fra et digitaltermometer til plaster. Selv en øjenskyl er med. Dog må du selv puste på såret, hvis det er det, der skal til. Forbindingskassen er en lille taske i solid kvalitet beregnet til det hårde liv i kassebilen og på byggepladsen og udsmykket med laugets fornemme signet. Og så er den forsynet med en visitkortlomme, så man kan se, hvilken mester der forsyner deres svende så fl ot. Forbindingskasserne koster 165 kroner + moms og forsendelse pr. stk og uden nogen form for binding til noget abonnement. Kasserne er på lager nu. Genopfyldning? Selvfølgelig da! Det sker på Bestil i dag og få fornemmelsen af at handle rigtigt gratis med i købet! JA TAK vi bestiller stk. forbindingskasser à kr. 165,- + moms og forsendelse. Navn/fa Adresse Postnr./by Tel

8 BAGsiden 60 år John Hammelev, konduktør i Malerfirmaet Bendt Barsdal A/S, fyldte 60 år den 6. maj. Det blev markeret med en overordentlig velbesøgt reception i CGC Golfklub i Vallensbæk, hvor John også er aktivt medlem. John Hammelev blev udlært i 1969, udstod sin værnepligt og blev siden i 1971 ansat hos Bendt Barsdal. Allerede i 1983 blev han konduktør. Og nej, der er ingen planer om at gå på efterløn, trappe ned eller på anden måde lade sig gå på af alderen:»jeg skal simpelt hen ud hver dag!«understreger John. OLDERMANDEN SKRIVER MÅNEDSbrev for Københavns Malerlaug Flere praktikpladser TAK! Det er blevet sagt så tit, at det ligner en floskel: Lad nu ikke finanskrisen gå ud over uddannelsen af fremtidens arbejdskraft giv plads til de unge i jeres virksomheder! Det er helt naturligt, at man i en tid med faldende ordremængder tøver med at påtage sig det store ansvar, det er at beskæftige og uddanne en lærling gennem tre år. Men rent faktisk findes der flere muligheder for at binde sig for mindre end tre år. I forbindelse med skolepraktikelever kan indgås delaftaler af kortere varighed. Eller man kan deles om uddannelsesansvaret med en kollega. Og i Malerfagets Faglige Fællesudvalg overvejer vi endnu flere fleksible muligheder. Både Malerfagets Faglige Fællesudvalg og TEC kan rådgive om de mange eksisterende ordninger. Brug lige fem minutter en af dagene på at se, om der ikke også skulle være en ordning for jer! For det er så vigtigt, at eleverne lærer af stifte bekendtskab med en rigtig arbejdsplads under deres uddannelse. nære tilskud på op til kroner for elever, der fastholdes i et læreforhold. Disse penge skal søges direkte hos Arbejdsgivernes Elevrefusion. Tilgangen af nye opgaver svinger gevaldigt fra virksomhed til virksomhed, men grundlæggende synes der at være grund til en forsigtig optimisme, omend krisen endnu er dyb og mærkbar for alle. Dog har vore beregnere tilsyneladende rigeligt at se til, og det vidner om udarbejdelse af mange tilbud. Disse kaster måske ikke så meget af sig lige nu, men siger noget om, hvad der er i vente, når markedet for alvor vender. Behøver jeg at nævne, at så får vi brug for den arbejdskraft, vi ikke synes, vi har kræfter til at uddanne lige nu? Her på kanten af sommerferien er tiden inde til at ønske alle vore medlemmer og samarbejdspartnere en god ferie. Og dog. Der måtte måske gerne komme en enkelt god vinduesakkord i vejen! Venlig hilsen Udsendes periodisk til laugets medlemmer og samarbejdsparter Københavns Malerlaug Amaliegade København K T F Redaktion Per Vangekjær Adam Pade Oplag 650 Oplysning om abonnement mv til Laugskontoret på Næste udgave udkommer ultimo august. Redaktionen slutter ultimo august Derfor er der også grund til at kippe med flaget for regeringens ekstraordi- Per Vangekjær Oldermand

PLADS TIL SANSELIGHED GLYPTOTEKET AFSLØRER FORTIDENS FARVERIGDOM HAANDVÆRKERFORENINGEN I KJØBENHAVN

PLADS TIL SANSELIGHED GLYPTOTEKET AFSLØRER FORTIDENS FARVERIGDOM HAANDVÆRKERFORENINGEN I KJØBENHAVN WWW.HVFKBH.DK 08 2014 HAANDVÆRKERFORENINGEN I KJØBENHAVN PLADS TIL SANSELIGHED GLYPTOTEKET AFSLØRER FORTIDENS FARVERIGDOM»Kommentar«: Et klimaproblem Håndværkeren skal ud af skyggen Erhvervsuddannelser

Læs mere

RUNE MALER 30 ERNE FREM I KORSBÆK MALEREN . 15. Maleruddannelserne får mere kvalitet. Mike og Marco knokler forud for WorldSkills

RUNE MALER 30 ERNE FREM I KORSBÆK MALEREN . 15. Maleruddannelserne får mere kvalitet. Mike og Marco knokler forud for WorldSkills . 15 MALEREN Maleruddannelserne får mere kvalitet SIDE 16 Mike og Marco knokler forud for WorldSkills SIDE 12 OG 30 03 MEDLEMSBLAD FOR MALERFORBUNDET I DANMARK JUNI RUNE MALER 30 ERNE FREM I KORSBÆK Bygningsmalere

Læs mere

s.2 succesfuld odense-iværksætter på Vej Mod nye eventyr s.14 to elever tager snart til Woldskills i london

s.2 succesfuld odense-iværksætter på Vej Mod nye eventyr s.14 to elever tager snart til Woldskills i london s.2 succesfuld odense-iværksætter på Vej Mod nye eventyr s.14 to elever tager snart til Woldskills i london s.16 eux er Bonus for BÅde elev og VirksoMhed s.18 praktik i udlandet styrker de unge for livet

Læs mere

Auto & Boligmontering. FAGBLADET FOR LANDSLAUGET Organisation for Auto- & Boligområdet i Danmark

Auto & Boligmontering. FAGBLADET FOR LANDSLAUGET Organisation for Auto- & Boligområdet i Danmark Auto & Boligmontering FAGBLADET FOR LANDSLAUGET Organisation for Auto- & Boligområdet i Danmark NR. 1077-3. kvartal 2009 111. ÅRGANG Bestyrelsen informerer Nu er en knap så varm sommer snart overstået,

Læs mere

Organiserne vender skuden HOVEDSTADENOKTOBER/2011

Organiserne vender skuden HOVEDSTADENOKTOBER/2011 HOVEDSTADENOKTOBER/2011 Organiserne vender skuden Med teamet af organisere er fagforeningen igen flyttet ud på arbejdspladserne, hvor den hører hjemme. Og det virker. Skuden er vendt, så HK Service Hovedstaden

Læs mere

frivilligkbh VIDENSTAPAS Unge strømmer til BETA for at være frivillige Livslinien har nået et nyt publikum

frivilligkbh VIDENSTAPAS Unge strømmer til BETA for at være frivillige Livslinien har nået et nyt publikum DE KØBENHAVNSKE FRIVILLIGCENTRES FÆLLESBLAD frivilligkbh Vi præsenterer en række små retter med perleeksempler på, hvordan frivillige foreninger løser gængse udfordringer VIDENSTAPAS Louis Nielsens samarbejde

Læs mere

FAI og D A F fusionerer 1. januar 2014 Side 4

FAI og D A F fusionerer 1. januar 2014 Side 4 EKSTRA SPRØJTEN 35. UDGAVE juni 2013 EKSTRA SPRØJTEN Hårdere straf for overtrædelse af konkurrenceloven Side 8 Det nye Autobranchens Videncenter Side 4 Lærlinge fra Skandinavien samlet Side 6 Kvalitet

Læs mere

K O MmagasinET. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 48 / juni / 2010. en plus en er tre

K O MmagasinET. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 48 / juni / 2010. en plus en er tre K O MmagasinET magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 48 / juni / 2010 en plus en er tre SPROG SKABER MERVÆRDI KS SÆTTER IND FOR AT OVERVINDE KULTURELLE OG SPROGLIGE FORHINDRINGER VIRKSOMHEDERNE

Læs mere

Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011

Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011 Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011 Skrevet af Ann Carina Tetschner, Konsulent, Center for arbejdsliv og læring 1 Forord til

Læs mere

Ny Mesterlære - stærkt gået

Ny Mesterlære - stærkt gået Ny Mesterlære - stærkt gået 13 stærke fortællinger fra ny mesterlære 2008 FoU-projekt 121492 Forfatter: Jane Jakobsen, DEL www.delud.dk Ny Mesterlære - stærkt gået FoU-projekt 121492 Forfattere: Jane Jakobsen,

Læs mere

PLETTEN. Nu er Benny igen en glad maler, side 18-19. Øst/Vest leverede forbundsformanden, side 4-5

PLETTEN. Nu er Benny igen en glad maler, side 18-19. Øst/Vest leverede forbundsformanden, side 4-5 PLETTEN N Y H E D S B R E V Marts 2015 Årgang 6 Nr. 7 ØST/VEST Nu er Benny igen en glad maler, side 18-19 Øst/Vest leverede forbundsformanden, side 4-5 Ta til generalforsamling og vind en ipad Mini, side

Læs mere

22 år og nyvalgt tillidsrepræsentant NR. 33 SEPTEMBER 2011. Læs i dette nummer blandt andet: www.3f.dk/hr. Læs side 5

22 år og nyvalgt tillidsrepræsentant NR. 33 SEPTEMBER 2011. Læs i dette nummer blandt andet: www.3f.dk/hr. Læs side 5 22 år og nyvalgt tillidsrepræsentant Læs side 5 NR. 33 SEPTEMBER 2011 Læs i dette nummer blandt andet: Leder: Medlemmerne er det vigtigste side 2 En stolt kokkefaglærer takker af side 3 Pensionist- og

Læs mere

s.2 til ministerstol s.6 og s.12 Nyt formandskab på s.14 s.16

s.2 til ministerstol s.6 og s.12 Nyt formandskab på s.14 s.16 s.2 Fra byggeplads til ministerstol s.6 og s.12 Nyt formandskab på Syddansk Erhvervsskole s.14 Tidligere Lindø-folk med nyt svendebrev s.16 Krisen har næsten forbigået nogle brancher s.2 MINISTER MED FAGLIG

Læs mere

Kursushåndbog. Om planlægning af kurser i egen organisation. - trin for trin

Kursushåndbog. Om planlægning af kurser i egen organisation. - trin for trin Kursushåndbog Om planlægning af kurser i egen organisation - trin for trin Kursushåndbog Om planlægning af kurser i egen organisation - trin for trin [ 4 ] Center for frivilligt socialt arbejde Redaktion

Læs mere

LÆRING FOR LIVET. Aftenskolerne har gode muligheder for samarbejde med folkeskolerne

LÆRING FOR LIVET. Aftenskolerne har gode muligheder for samarbejde med folkeskolerne ... ET NETVÆRK AF AFTENSKOLER OG FOLKEOPLYSENDE FORENINGER NYTº02JUNI 2014 ÅRGANG 12 LÆRING FOR LIVET På teaterskolen Move 'n Act i Århus undervises der i mere end skuespil Aftenskolerne har gode muligheder

Læs mere

nr. 2 februar 2009 Lindø lever Side 3

nr. 2 februar 2009 Lindø lever Side 3 nr. 2 februar 2009 Lindø lever Side 3 Krise giver TR mere gennemslagskraft Side 4-5 Sikkerhedsarbejdet skal moderniseres Side 6-7 Alle tilgodeset i fratrædelsesaftale Side 14-15 Krisetid sætter fokus på

Læs mere

Vi bruger da AMU på det groveste

Vi bruger da AMU på det groveste Efteruddannelse på AMU-kurser for faglærte og ufaglærte i bygge- og anlægsbranchen november 2010 Foto: Finn Hansen Side 2 Malere lærer nyt på AMU-kurser Stilladsuddannelsen når nye højder Uddannet Sjakbajs

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

IND TRYK November 05 NR 14 SENIORERNE LOGGER PÅ ER DU EN GOD MEDARBEJDER? DAGLIGDAG PÅ KTS

IND TRYK November 05 NR 14 SENIORERNE LOGGER PÅ ER DU EN GOD MEDARBEJDER? DAGLIGDAG PÅ KTS IND TRYK November 05 NR 14 SENIORERNE LOGGER PÅ Hver tirsdag mødes en gruppe seniorer til pc-undervisning på Rebslagervej. ER DU EN GOD MEDARBEJDER? Fire chefer giver deres bud på den gode medarbejder.

Læs mere

Arbejdstilsynet FORMANDSBLADET. Formandsbladet med på tilsyn. Private anmelder byggerier. Arbejdstilsynet har fokus på arbejdsmiljøet TEMA:

Arbejdstilsynet FORMANDSBLADET. Formandsbladet med på tilsyn. Private anmelder byggerier. Arbejdstilsynet har fokus på arbejdsmiljøet TEMA: FORMANDSBLADET 4 Fagblad for Dansk Formandsforening 107. årgang nr. 4 september 2014 TEMA: Arbejdstilsynet Arbejdstilsynet har fokus på arbejdsmiljøet Private anmelder byggerier Formandsbladet med på tilsyn

Læs mere

ETNISKE ERHVERVSDRIVENDE I ERHVERVSORGANISATIONERNE

ETNISKE ERHVERVSDRIVENDE I ERHVERVSORGANISATIONERNE ETNISKE ERHVERVSDRIVENDE I ERHVERVSORGANISATIONERNE INDHOLD INDLEDNING... 3 RESUMÉ AF PROJEKTBESKRIVELSE... 5 BAGGRUNDSOPLYSNINGER OM SELVSTÆNDIGE INDVANDRERE... 6 OM DEN DANSKE ERHVERVSSTRUKTUR... 6 BRANCHEVALG...

Læs mere

K O MmagasinET. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 61 / februar / 2012

K O MmagasinET. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 61 / februar / 2012 K O MmagasinET magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 61 / februar / 2012 IVÆRKSÆTtER SUCCES KOMMER AF GOD FORBEREDELSE VÆR ÅBEN OVER FOR KOMMUNIKATION MED ANDRE SÅDAN SMADRER DU HELT

Læs mere

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Juni 2007 Praktiske oplysninger Redaktionen Kenneth Jørgensen Nikolaj Højberg Klaus Hougaard Kirstine Nielsen Kontaktmail: inspirator@forfatterhaab.dk Er du interesseret i at annoncere i Inspirator? Så

Læs mere

STATS PENSIONISTEN. Medlemsblad for Statspensionisternes Centralforening. Nr. 4 NOVEMBER 2012

STATS PENSIONISTEN. Medlemsblad for Statspensionisternes Centralforening. Nr. 4 NOVEMBER 2012 Medlemsblad for Statspensionisternes Centralforening STATS PENSIONISTEN Nr. 4 NOVEMBER 2012 Leder: Der er plads til forbedringer i 2013 Generation Y Indkaldelse til repræsentantskabsmøde i Statspensionisternes

Læs mere

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING INDHOLDSFORTEGNELSE 4 Luk op for noget godt Sådan bruger du håndbogen 4 Værktøjer til rekruttering 6 Planlægning og forberedelse Trin 1-9: Kom godt

Læs mere

Nyt domicil bygger på medarbejdere

Nyt domicil bygger på medarbejdere MEDLEMSBLAD FOR KREDS ØST / EN FINANSKREDS I FINANSFORBUNDET / DECEMBER 2014 Nyt domicil bygger på medarbejdere Opførelsen af BankNordiks 3.700 kvadratmeter store hovedsæde på en bakke midt i Tórshavn

Læs mere

Stenhuggerlaugets generalforsamling 2. juni 2012, Sct. Jørgens Gaard, Kolding. Referat

Stenhuggerlaugets generalforsamling 2. juni 2012, Sct. Jørgens Gaard, Kolding. Referat Stenhuggerlaugets generalforsamling 2. juni 2012, Sct. Jørgens Gaard, Kolding Referat Dagsordenen for generalforsamlingen jvf. Stenhuggerlaugets vedtægter: 1. Valg af dirigent. 2. Oldermandens beretning.

Læs mere

Bag stilladserne skabes nye boliger

Bag stilladserne skabes nye boliger oktober 2012 26. ÅRGANG Bag stilladserne skabes nye boliger Fotoreportager side 8 og 14 Hold styr på varmen Læs side 6 Gamle køkkener udskiftes ved fraflytning Læs mere side 2 Regnvandet skabte åndehuller

Læs mere

2 elever. Støj. Personlighed skaber karriere. om karrieren. Trivselsledelse Fokus på den hele medarbejder side 22. Støjproblemer i storrumskontorer

2 elever. Støj. Personlighed skaber karriere. om karrieren. Trivselsledelse Fokus på den hele medarbejder side 22. Støjproblemer i storrumskontorer Julesjov vi har lidt godter og gode råd side 16-17 Personlighed skaber karriere Specialist, leder, taksator, elev: Vi ser på job og karriere Trivselsledelse Fokus på den hele medarbejder side 22 Glædelig

Læs mere