Barnets alsidige personlige udvikling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Barnets alsidige personlige udvikling"

Transkript

1 Barnets alsidige personlige udvikling Det gør vi hos os. Vi arbejder målrettet på at skabe en sammenhæng mellem familie og hjem f.eks. via familiebilleder, der stilles i institutionen. Den gode overgang er med til at give barnet tryghed. Vi er samtidig bevidste om, at skabe en god morgenstemning, der får barnet og familien til at føle sig velkommen og hører til i børnehaven. Vi ønsker, at forældrene giver sig god tid, sætter sig og snakker, så barnet føler sig trygt og er parat til at starte dagen i institutionen. Vi er ligeledes bevidste om, hvordan vi indretter lege- og læringsmiljøer, der lægger op til at det enkelte barn kan eksperimentere, undersøge og fordybe sig. Et læringsmiljø kan f.eks. være et hjørne, vi har indrettet med biler og bondegårdsdyr, hvor børnene kan sidde og lege med disse.. Vores indretning er baseret på, at materialer og legetøj er tilgængeligt, så alle børnene selv kan nå tingene. Vi synes, det er vigtigt for dem, at de selvstændigt kan gå i gang med det de har lyst til og er optaget af. Vi reflekterer ligeledes over, om legemiljøerne bliver brugt, eller om der skal tilføres nyt materiale, ny inspiration med henblik på at stimulere og videreudvikle barnets personlige udvikling. Vi gør os umage med at tage børnenes tanker og ideer alvorlig, blandt andet ved at lytte og spørge ind til deres hensigter. Børnene gør sig mange tanker om livet, venskaber, ting de vil lave osv. personalet forsøger at imødekomme dem, så de får erfaringer de kan bruge i fællesskab med andre. Vi ønsker, at støtte barnets udvikling ved at lade det gøre alt, hvad det selv kan. Eks.: De små finder hurtigt ud af selv at hente et glas vand, hvis de er tørstige, og de større tager selv initiativ til at dække bord m.m.

2 Vi bruger ligeledes meget tid på at undre os sammen med børnene. En undren, så de kan gøre sig egne tanker og ideer, der bidrager til starten på egen livsmestring. En livsmestring de skal udvikle på gennem hele livet. Det betyder, at børnene Styrkes i en positiv selvopfattelse og selvværd. Møder voksne, der respekterer det enkelte barn og som samtidig forstår at få barnet til at føle sig som en del af et fællesskab. Bliver gode legekammerater, lærer at samarbejde, viser omsorg for hinanden og forstår at knytte venskaber. Skal være med i en social sammenhæng med andre børn og voksne som gør verden stor, sjov, underlig og spændende. Får deres nysgerrighed understøttet. Bruger deres fantasi. Tegn: Mange bruger morgenbordet, børnene forlader tit bordet før deres forældre. Bruger ofte fantasi og er nysgerrige/undersøgende på, hvad der er omkring dem. Børnene hjælper hinanden. Børnene er opmærksomme på hinanden og det fællesskab de er en del af. Alle børn føler de har en ven.

3 Krop og bevægelse. Det gør vi hos os. Børnene skal have mulighed for at opleve et sansene miljø, der styrker den fysiske sundhed med fokus på ernæring, hygiejne og bevægelse.. Vi tilstræber, at vores legeplads er et sted, hvor børnene har mulighed for at prøve kræfter af og udfordre sig selv fysisk og psykisk. At de har mulighed for at klatre, balancere, cykle, grave, spille bold, eksperimentere, sanse og undersøge. Vi tager på turer hvor vi bruger nærmiljøet. Vi bruger også spejder huset, Kyhns minde og Grunden ved Ry hallen, hvor vi leger og klatrer op ad skrænter. De ældste børn traver den lange tur til Himmelbjerget 8 km. gennem skoven. Vi laver aktiviteter, hvor vi synger, danser og leger sanglege/andre lege. Indenfor har vi et pude rum, hvor børnene har mulighed for at tumle, klatre, bygge, hoppe, danse og prøve kræfter af. Vi giver dem også mulighed for at de kan bygge med stole og taburetter, så de kan lave deres egne balancebomme eller bygge huler. Der bliver lavet rutchebane på trappen. Der er hængestole på alle stuer.

4 Fødevarer Vi køber hovedsagligt økologiske madvarer og tilbyder frugt, brød og drikkevarer hver eftermiddag, så børnene får et solidt måltid, der mætter. Børnene har fri adgang til deres madpakker, da vi mener, det giver dem et naturligt forhold til mad, så de selv fornemmer, sulten / ikke sulten. Vi voksne er opmærksomme på, at de får noget sundt, da det er godt for børn, at de får noget, der giver god energi til hele dagen. Vi eksperimenter i køkkenet og over bålet med at smage nyt, få anderledes smagsoplevelser. Der er i forældrekredsen blevet udarbejdet forslag til fødselsdagsmenuer, hvor der bliver taget højde for et godt, solidt og varieret måltid, samtidig med, at der er plads til lidt sødt i mindre mængder. Det betyder at. Børnene møder mangfoldige bevægelsesudfordringer i dagligdagen. Får mulighed for at udvikle motoriske kompetencer, styrke udholdenhed og bevægelighed. Udvikler sunde kostvaner. Får øje for egen krop og dens muligheder gennem bevægelses- og sansemæssige oplevelser i dagligdagen. Opnår forståelse og respekt for egne og andres kropslige udtryk og reaktioner. Lærer at sætte egne kropslige grænser og respektere andres grænser. Tegn: Udviser glæde ved bevægelse. Udfordrer sig selv fysisk.

5 Spiser af madkassen, når de er sultne eller keder sig. Giver udtryk for, at de kan skelne mellem sunde og knap så sunde fødevarer.

6 Kulturelle udtryksformer og værdier Det gør vi hos os. Vi giver børnene mulighed for at opleve og afprøve sig selv gennem et bredt spekter af kulturelle udtryksformer. Børnene får gennem projekter og vores tænkning mulighed for oplevelser, der stimulerer skaberglæden og fantasien. Alt dette bruger de som inspiration i lege, hvor de kan omforme og eksperimenter med de udtryk, de møder. Børnene oplever et miljø, der er medvirkende til at vise verdens mangfoldighed med sprog, vaner og livsvilkår. Vi forsøger at bidrage til at børnene får en grundlæggende opfattelse af egne kulturelle rødder. Det betyder at: Institutionsmiljøet afspejler mangfoldighed Mødet med det, der er anderledes udfordrer børns nysgerrighed og tolerance. Kunst og kultur i børnehøjde er en naturlig del af den pædagogiske praksis. At børnene har adgang til materialer, der stimulerer skaberglæden og fantasien. Kunstneriske såvel som kulturelle arrangementer opleves både i dagtilbuddet, i lokalsamfundet, på museer o.l.. Børnene møder voksne, der aktivt formidler kunst og kultur At der skabes traditioner i fællesskabet.

7 Tegn. Børnene bliver bedre til at forstå og åbne op overfor, at noget kan være anderledes for deres kammerater. Børnene arbejder aktivt og kreativt med materialer, hvor kun fantasien sætter grænserne. Vi har ansatte, forældre og børn, der repræsenter forskelligheden i samfundet omkring os. Alle skal føle sig som en del af fællesskabet.

8 Natur og naturfænomener. Det gør vi hos os. Vi giver børnene mulighed for at færdes i naturen og opleve den som et rum for leg og fantasi med mulighed for både vilde og stille aktiviteter. Vi bidrager til, at børnene oplever naturen som et rum, hvori verden kan udforskes og hvor der er mulighed for at gøre erfaringer med naturfænomener. Vi inspirerer til at børnene gennem naturoplevelser får skabt grundlag for varig interesse, respekt og ansvar for naturen. Vi bruger den skønne natur omkring os sammen med børnene, i perioder flytter vi ud i naturen. På vores legeplads er der buske og træer gravejord, vandhane og byggemuligheder, så børnene får rig mulighed for at få oplevelser, eksperimentere og blive klogere. Børnene kan f.eks. klatre, kravle på skrænter, mærke hvad der sker når de plukker en brændenælde. De kan også finde dyr og planter og fordybe sig opdage, at en flintesten kan bruges til at skrabe/skære bark af grene. Vi laver bål, laver mad og lærer børnene at snitte med dolk. Børnene lærer tålmodighed, får respekt og vi viser dem tillid ved at lade dem lære at omgås noget farligt. Vi har høns og geder, som børnene kan være med til at passe til hverdag. I weekender og ferier hjælper børnenes familier på skift. Det betyder, at børnene: Oplever glæde ved at færdes i naturen. Møder voksne, som viser glæde, interesse og ansvarlighed for natur og miljø i hverdagen, og bringer ny viden til børnene.

9 Får erfaring med årsag, virkning og sammenhænge i naturen. Får mange forskellige sanseoplevelser. Udfordres motorisk gennem leg i naturen og oplever hvordan naturen er større end dem selv. Oplever naturen som kilde til æstetiske oplevelser og som et sted hvor fantasien kan udfolde sig i egne lege og eksperimenter. Tegn: Børnene har respekt for dyr og planter. Børnene kan lide at være ude og bruge naturen omkring dem. Børnene kan lide at komme på tur. Børnene finder selv på nye måder at inddrage naturen på.

10 Sociale kompetencer Det gør vi hos os. Vi hjælper børnene i at sætte personlige grænser for sig selv og at blive opmærksom på egne stærke/svage sider samt at tro på sig selv. Vi sætter initiativer i gang så børnene lærer hinanden at kende og oplever, at alle er en del af fællesskabet. Vi voksne, bestræber os på at være nærværende, tillids- og tryghedsskabende voksne, der støtter dem i deres sociale relationer med de andre børn. Vi øver børnene i at tilsidesætte egne behov, hjælpe andre og samtidig være nysgerrige og udforskende i samarbejdet med andre. Vi inddrager og opmuntre børnene i at hjælpe, vise omsorg for og samarbejde med andre. Vi øver børnene i at træffe valg vælge til og fra og mærke den betydning, deres valg har. Vi støtter børnene i at udtrykke deres følelser og tanker over for hinanden, når der opstår konflikter. Vi giver ikke løsninger, men forsøger at få dem til at nå til forståelse af hinanden via dialog, så de selv får mulighed for at finde en løsning. Vi støtter dem i at kommunikere og lytte i samvær med andre. Vi arbejder meget i grupper, både store og små, når der laves projekter. Vi snakker med børnene om, hvem de gerne vil lege med og er behjælpelig med at skabe kontakten. Det betyder at: Børnene oplever anerkendelse og respekteres, som de personer, de er.

11 Børnene oplever at høre til fællesskabet og har gode venskaber. Børnene oplever tryghed og tillid i relationen til både voksne og andre børn. Børnene oplever sig betydningsfulde i fællesskabet. Børnene får øvet sig i demokratiske processer. Børnene bliver øvet i at samarbejde. Børnene bliver øvet i at lytte til andre. Børnene bliver øvet i at vente på tur. Tegn. Børnene hjælper hinanden. Børnene har respekt for hinandens meninger. Børnene bliver bedre til at løse konflikter. Børnene vil hellere lege sammen end alene. Børnene ved, hvem der hører til på stuen.

12 Sproget. Det gør vi hos os. Vi leger med sproget. Vi styrker børnenes sproglige udvikling gennem den daglige kommunikation og aktiviteter. Vi opfordrer børnene i at udtrykke følelser og behov gennem sproget. Vi udfordrer børnene til sproglig kreativitet, så de opdager sprogets mange facetter. Vi interesserer os for, hvad børnene siger, lytter og spørger ind for at forstå, hvad de mener. Lærer dem at udtrykke deres tanker og meninger med ord sige til og fra f.eks. hvis de kommer i konflikt med hinanden. Vi øver dem i at stå frem for andre være i centrum af en gruppe. Vi bruger dialogisk læsning, som en givende metode for børn med særlige sproglige udfordringer, Vi etablerer små læsegrupper. Vi er i dialog med jer forældre, om hvordan I kan bidrage til at understøtte jeres barns sproglige udvikling. Vi spiser sammen i mindre grupper, hvor vi skaber en stemning, der giver mulighed for at høre på hinanden. Vi indretter huset således, at der er mulighed for børnene at stifte bekendtskab med bogstaver og tal. Vi understøtter børnenes nysgerrighed, så de udvikler interesse for det skriftlige sprog med dets symboler, tegn, bogstaver og tal. Vi lægger vægt på dialogen både imellem børnene og voksen/barn. Det betyder, at børnene: Støttes i at tilegne sig strategier i forhold til at bruge sproget til at skabe kontakt og forståelse med.

13 Møder voksne, der er kompetente sprogbrugere og som giver børnene mulighed for at udtrykke sig. Møder voksne der støtter dem i at udvikle et varieret og korrekt sprog. Støttes i at udvikle en evne til at bruge sproget, så det passer i forskellige situationer. Oplever en sammenhæng mellem kropssprog, mimik og det talte sprog. Får mulighed for at eksperimentere med forskellige kommunikations- og udtryksformer. Får støtte til at sætte ord og begreber på det, der foregår i hverdagen. Tegn. Børnene bruger sproget Børn, som får en fokuseret indsats kan klare sig bedre end tidligere, når de kommer i skole. Børnene leger med sproget.

14 Dokumentation og opfølgning Metoder Vi anvender forskellige metoder til dokumentation: Iagttagelser, udstillinger, logbøger, foto/video, interview, tegninger og nyhedsbreve. Vi øver os i at bruge evaluering som pædagogisk arbejdsmetode i samværet med børnene. Vi har gjort den erfaring, at for at kunne blive mere præcise i vores evaluering arbejder vi nu med hypoteser/teorier. Inden vi går i gang med et pædagogisk forløb har vi nedskrevet en hypotese om det, vi er interesserede i at have fokus på i børnegruppen. Undervejs i projektet bruges diktafon, foto, video, iagttagelser, en kort daglig dialog og refleksion med kollegaen så frustrationer, inspiration og innovation har mulighed for at komme til overfladen. Ved projektets afslutning, sker der en omfattende evaluering i samarbejde med en kollega i forhold til hypotesen og undersøgelses-spørgsmålet. I de fleste tilfælde opstår nye hypoteser og spørgsmål. Vi bliver derved klogere på, hvilke erfaringer børnene gør sig i et projekt. Vi finder også ud af, om vi skal bruge andre metoder til at støtte og hjælpe barnet på vej, så det f.eks. får større erfaring i at samarbejde med flere, og dermed styrke de sociale kompetencer. Vi kan nu dokumentere det forløb, børnene har været en del af på en mere præcis og faglig måde, således at også forældrene i dialog med pædagogerne har mulighed for at få en udvidet viden om deres barn, når det er sammen med andre jævnaldrende. Ved aktivt at følge op på de enkelte projekter og temaer vil vi gerne se tegn på: At personalet er i en konstant faglig udviklingsproces. At vi oplever mindre støj og større respekt for hinanden i huset.

15 At forældrene giver udtryk for, at deres barn udviser stor selvstændighed og kreativitet. At børnene får øget socialt ansvar, gerne hjælper og støtter hinanden af lyst. At børnene involverer sig og gerne bidrager til løsning af fælles problemstillinger.

Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Børnehus

Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Børnehus Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Børnehus Skanderborg Kommune Indledning Den pædagogiske lærerplan skal i henhold til dagtilbudsloven indeholde mål for, hvilke kompetencer og erfaring den pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Skole og Børnehus

Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Skole og Børnehus Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Skole og Børnehus Skanderborg Kommune Indledning Den pædagogiske lærerplan skal i henhold til dagtilbudsloven indeholde mål for, hvilke kompetencer og erfaring

Læs mere

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Gruppe Krop og bevægelse I Skanderborg vil vi understøtte at børn gives mulighed for at vælge sunde livsvaner sikre at der er fokus på kost og bevægelse. Den bedste start

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Målene i læreplanen skal udarbejdes med udgangspunkt i det rammer, vilkår og ressourcer institutionen har. Det vil sige med udgangspunkt i dagtilbuddets fysiske rammer, børne- og

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Børneuniversets læreplan:

Børneuniversets læreplan: Børneuniversets læreplan: Vi bruger dagligt lærerplanerne i vores pædagogiske arbejde. Fremtidens Dagtilbud (se afsnittet om dette i virksomhedsplanen) er Børneuniverset tilknyttet indtil 2016, som tager

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. Saltum & Vester Hjermitslev børnehaver. - vi går efter forskellen

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. Saltum & Vester Hjermitslev børnehaver. - vi går efter forskellen PÆDAGOGISK LÆREPLAN Saltum & Vester Hjermitslev børnehaver - vi går efter forskellen Pædagogisk læreplan for børnehavedelene i Saltum SI Den pædagogiske læreplan skal skabe en bevidsthed både over for

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

At blive anerkendt som en person i tilblivelse, der sætter spor undervejs

At blive anerkendt som en person i tilblivelse, der sætter spor undervejs 1. Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

GEFIONSGÅRDEN. Læreplanstema: Fri for mobberi

GEFIONSGÅRDEN. Læreplanstema: Fri for mobberi GEFIONSGÅRDEN SØNDERBROGADE 74 8700 HORSENS TLF.: 76 25 48 48 FAX: 75 61 39 13 TLF.: KLUB 76 25 48 33 E-MAIL: INFO@GEFIONSGAARDEN.DK Horsens, den 2. september 2011 Pædagogisk læreplan for Spirerne 2009

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i HLL

Pædagogiske læreplaner i HLL Pædagogiske læreplaner i HLL HLL-Netværket og denne folder Udgivet af HLL-netværket Tegninger: Susan Thygesen Lay-out: Intern Service Tryk: Intern Service, december 2015 I Lyngby-Taarbæk kommune er daginstitutionerne

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til, at børnene udfolder sig som selvstændige

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution 2011-2012 De 6 pædagogiske lærerplanstemaer I vores fælles hverdag på Herslev central Skole, i Flexinstitutionen, og SFO en som helhed, har

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER SOCIALE KOMPETENCER Vi vil hjælpe barnet med: At kunne sige til og fra At vide hvordan man er en god ven eller kammerat At lære at respektere egne og andres grænser At kunne vente og udsætte egne behov

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde 2017-2018 Velkommen til dagtilbuddet Rønde Børnehus, som består af Børnehuset Moesbakken og Børnehuset

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Georgs Æske er en integreret institution med en vuggestuegruppe en børnehavegruppe og en specialgruppe.

Georgs Æske er en integreret institution med en vuggestuegruppe en børnehavegruppe og en specialgruppe. Læreplan 2006 Indeks Grundlaget for det pædagogiske arbejde i Georgs Æske Vores syn på læring Vores målsætning og værdigrundlag Hvordan arbejder vi Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Solstrålen Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Solstrålen Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Solstrålen Hornsherred Syd Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene. De 6 læreplanstemaer Sprog Kultur og kulturelle udtryksformer Krop og bevægelse Sociale kompetencer Natur / naturfænomener Personlig alsidig udvikling På vores personaledage i april 2017 har vi haft vuggestuens

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 Firkløveren er et børnehus som består af fire institutioner med en fælles distriktsleder. Firkløverens institutioner ligger alle i Greve Midt. Bebyggelsen i Greve

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. Lærerplanernes udmøntning i Spurven Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. I arbejdet med de 6 læreplanstemaer bruger vi status og udviklingsmaterialet som ramme for vores

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Krop og Bevægelse At børnene oplever glæden ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At der i dagtilbuddet er muligt at styrke

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers:

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers: DAGPLEJENS LÆREPLANER 2017 Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers: Dagtilbudsloven 8: Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn

Læs mere