Finanstilsynets undersøgelse af pensionsmægleres. brug af egne rådgivningsværktøjer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Finanstilsynets undersøgelse af pensionsmægleres. brug af egne rådgivningsværktøjer"

Transkript

1 Finanstilsynet 19. oktober 2010 Finanstilsynets undersøgelse af pensionsmægleres brug af klientkontomodeller, pensionsmægleres dobbeltroller og pensionsmæglernes brug af egne rådgivningsværktøjer 1. Baggrund og resume Baggrund PFA Pension har i maj 2010 rettet henvendelse til økonomi- og erhvervsministeren om pensionsmægleres uafhængighed og mæglernes brug af tvivlsomme forretningsmodeller. PFA Pension påpeger, at der er indgået en uhellig alliance mellem virksomheder og visse pensionsmæglere, der indregner et for højt administrationshonorar i præmien for medarbejdernes pensionsordning, for at kunne tilbageføre det overskydende beløb til virksomheden via en såkaldt klientkonto. PFA Pension anfører, at når det er virksomhedens medarbejdere der betaler pensionsmæglerens administrationshonorar, bør et eventuelt overskud på pensionsmæglerens honorar tilbageføres til medarbejdernes pensionskonto. PFA Pension og pensionsbranchen har desuden kritiseret pensionsmæglere for at sætte deres uafhængighed over styr, når de både står for udbud af pensionsordninger, og tillige skal stå for den efterfølgende løbende servicering af pensionsordningerne. Endelig har PFA Pension og pensionsbranchen rejst kritik af, at visse pensionsmæglere i forbindelse med udbud af pensionsordninger stiller krav om, at mæglerens eget rådgivningsværktøj eller investeringskoncept skal anvendes. Finanstilsynet behandler i denne rapport de rejste kritikpunkter. Resume Klientkontomodellen:

2 2/14 Finanstilsynet har undersøgt anvendelsen af klientkontomodellen og konstateret, at modellen kun anvendes i begrænset omfang. Finanstilsynets undersøgelser har ikke kunne afdække et misbrug af modellen, og det falder uden for rammerne for Finanstilsynets tilsynsvirksomhed at foretage yderligere undersøgelser, som ville kunne afsløre virksomheder, der misbruger modellen til at opnå en uberettiget gevinst. Forsikring & Pension og Forsikringsmæglerforeningen har i oktober 2010 indgået aftale om, at omkostningsoverskud på klientkonti skal komme pensionsopsparerne til gode. Finanstilsynet vil følge effekten af den indgåede aftale mellem Forsikring & Pension og Forsikringsmæglerforeningen gennem en tæt dialog med branchen. Hvis aftalen ikke skaber ordnede forhold, er det Finanstilsynets vurdering, at der må ske ændring af reglerne, så der indføres forbud mod at tilbageføre overskud på en klientkonto til virksomheden. Finanstilsynet finder ikke, at der er behov for at pålægge en pensionsmægler at oplyse de enkelte medarbejdere i en pensionsordning om de årlige omkostninger til mæglerbetjening, idet det vil være forbundet med store administrative udgifter og da der i mange forsikringsoversigter allerede i dag oplyses om disse omkostninger. Forsikring & Pension skal inden årets udgang redegøre for i hvilket omfang pensionsselskaberne medtager denne oplysning i den årlige forsikringsoversigt, der sendes til kunderne. Pensionsmæglernes dobbeltrolle og rådgivningsværkstøjer: Finanstilsynet har endvidere undersøgt pensionsmæglernes eventuelle manglende uafhængighed i relation til udbud, hvis det i udbuddet kræves, at mægleren skal stå for den løbende rådgivning og administration og/eller at man skal anvende mæglerens rådgivningsværktøj. Finanstilsynet har konstateret, at den nuværende lovgivning giver pensionsmæglere mulighed for både at varetage et udbud af en pensionsordning og den efterfølgende rådgivning og administration af ordningen. Lovgivningen er baseret på et EU-direktiv, og der er ikke mulighed for at indføre et forbud mod at en pensionsmægler forestår begge opgaver. Finanstilsynet vil udarbejde regler, der påbyder en forsikringsmægler i udbudsmaterialet at oplyse, i hvilket omfang det forudsættes, at mæglerens rådgivningsværktøj anvendes, og efter hvilke kriterier de indkomne udbud vil blive bedømt, herunder hvilken vægt det tillægges, at mæglerens rådgivningsværktøj anvendes.

3 3/14 2. Generelt om brug af pensionsmæglere Når en privat virksomhed ønsker at tilbyde medarbejderne en pensionsordning benytter nogle virksomheder sig af en pensionsmægler, der kan rådgive virksomheden om muligheder og indhold af pensionsordningen. I disse situationer er det meget normalt, at der i virksomheden sammensættes en gruppe af personer med repræsentanter for medarbejdere og virksomhed, som får til opgave sammen med pensionsmægleren at fastlægge rammer og krav for virksomhedens pensionsordning. Det vurderes, at især større erhvervsvirksomheder anvender pensionsmæglere. På det offentlige arbejdsmarked fastlægges pensionsordningerne derimod ved overenskomster mellem de offentlige arbejdsgivere og de ansattes organisationer, hvor det ligeledes aftales i hvilke pensionsselskaber eller pensionskasser, de ansattes pensionsordning skal tegnes. Dette betyder, at der på offentlige arbejdsmarked ikke anvendes pensionsmæglere. 3. Pensionsmægleres anvendelse af klientkontomodeller Lovgrundlaget for anvendelse af klientkontomodeller Pensionsmægleres virksomhed er reguleret i lov om forsikringsformidling. Når en privat erhvervsvirksomhed ønsker bistand fra en pensionsmægler til at placere sine medarbejderes pensionsordninger i et forsikringsselskab, skal der efter lovens 14, stk.1, indgås en samarbejdsaftale mellem virksomheden (kunden) og pensionsmægleren. Aftalen skal angive, hvilke ydelser, pensionsmægleren skal levere til virksomheden, og hvad virksomheden og virksomhedens medarbejdere skal betale herfor. Dette følger af, at der i 2006 blev indført et forbud i 14 a, stk. 2 mod, at forsikringsmæglere kan modtage provision fra forsikringsselskaberne i tilknytning til det enkelte kundeforhold. Det er derfor alene virksomheden eller virksomhedens medarbejdere, der skal betale for mæglerens ydelser. Der er fastsat særlige regler i lov om forsikringsformidling for, hvordan virksomheden og virksomhedens medarbejdere skal betale pensionsmæglerens honorar. Disse regler skal sikre en skattemæssig ligebehandling af den pensionspræmie, der indbetales til pensionsselskabet, uanset om pensionsordningen serviceres af pensionsselskabet eller af en pensionsmægler. Reglerne skal bl.a. sikre, at virksomhedens og medarbejdernes pensionspræmie i begge situationer kan fratrækkes i den skattemæssige indtægt.

4 4/14 Denne skattemæssige ligebehandling af pensionspræmien omfatter såvel den del af præmien, der er aftalt mellem pensionsmægleren og virksomheden i forbindelse med etableringen af pensionsordningen, og det honorar virksomheden og pensionsmægleren aftaler at virksomheden og virksomhedens medarbejdere skal betale for pensionsmæglerens rådgivning de efterfølgende år. Efter 14 a, stk. 1, skal pensionsmægleren derfor oplyse forsikringsselskabet om størrelsen af det honorar, som er aftalt mellem virksomheden og pensionsmægleren. Forsikringsselskabet skal indregne dette honorar i medarbejdernes forsikringspræmie og videresende dette honorar til pensionsmægleren. Omkostninger til administration og løbende rådgivning af medarbejderne i en pensionsordning fastsættes ved pensionsordningens etablering og udgør typisk 4 % af den årlige pensionspræmie Er det aftalt, at pensionsmægleren varetager den løbende rådgivning af virksomhedens medarbejdere, fordeles dette beløb mellem pensionsselskab og pensionsmægler efter en aftalt fordelingsnøgle, og pensionsselskabet videresender pensionsmæglerens andel til denne. Det er her pensionsmæglerens risiko, hvis det aftalte honorar viser sig ikke at dække de i årets løb leverede ydelser, ligesom eventuelt overskud ikke afregnes til virksomheden eller til virksomhedens ansatte, men er pensionsmæglerens fortjeneste, som det gælder i andre liberale erhverv. I visse pensionsselskaber benyttes i stedet en såkaldt klientkontomodel. Her bliver der oprettet en klientkonto hos mægleren, hvor mæglerens administrationshonorar indsættes og de ydelser, som mægleren yder i årets løb, registreres. Når året er gået, opgør mægleren kontoen. Overskud henholdsvis underskud udbetales til / indbetales af virksomheden eller overføres til kommende år. Der er ikke fastsat regler om, hvordan kontoen skal opgøres og om et evt. overskud kan/skal tilbagebetales til virksomheden. Der er derimod regler for pensionsselskabers anmeldelse til Finanstilsynet af fordeling af realiserede resultater. Her følger det af 21, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed, at anmeldte regler for beregning og fordeling af realiseret resultat jf. 20, stk. 1, nr. 3, skal være præcise og klare og føre til en rimelig fordeling. Det er Finanstilsynets opfattelse, at et pensionsselskabs anmeldelse af mulighed for udbetaling af (dele af) overskud på omkostningsregnskabet til virksomheder er i strid med de nævnte bestemmelser. Det skyldes, at når en ordnings omkostningsoverskud udbetales til virksomheden, får medarbejderne generelt ikke en andel af det realiserede omkostningsresultat, som er rimeligt i forhold til, hvordan det har bidraget til dette resultat.

5 5/14 Finanstilsynet har derfor med ovenstående hjemmel påbudt pensionsselskabet at indsende nye regler for beregning og fordeling af omkostningsoverskud til virksomheder. Hvis et pensionsselskab har udbetalt omkostningsoverskud til virksomheder, har Finanstilsynet endvidere påbudt et selskab at rette op på forholdet over for de forsikrede ved at stille krav om, at en rimelig andel tilbageføres til medarbejderne i virksomheden. Finanstilsynets undersøgelse af klientkontomodellen PFA Pension har anført, at der findes eksempler på at pensionsmæglerne og virksomhederne bevidst skulle indgå aftaler om, at pensionsmæglere indregner et for højt rådgivningshonorar i præmierne for at give virksomheden mulighed for at få det overskydende honorar tilbagebetalt og dermed direkte tjener på medarbejdernes præmiebetaling. Finanstilsynet har været i kontakt med Forsikringsmæglerforeningen og Forsikring & Pension om udbredelsen af de såkaldte klientkonti i pensionsmæglerbranchen. Forsikringsmæglerforeningen oplyser, at udbredelsen af klientkonti er relativt begrænsede. Således har de 3 største pensionsmæglere ud af 1961 firmapensionsaftaler kun indgået aftale med virksomhederne om benyttelse af klientkonti i 89 tilfælde. Forsikringsmæglerforeningen oplyser endvidere, at en pensionsmægler, der har 60 firmapensionsaftaler, har de 28 ordninger vist underskud, mens 32 ordninger har vist overskud. Ifølge Forsikringsmæglerforeningen anvendes klientkonti i de tilfælde, hvor pensionsselskaberne ikke indregner pensionsmæglerens rådgivningshonorar i medarbejderens løbende pensionspræmie. Forsikringsmæglerforeningen oplyser endvidere, at de gerne ser, at brugen af klientkonti kan ophøre under den forudsætning, at alle pensionsselskaber er i stand til over pensionspræmien at opkræve det mellem virksomheden og pensionsmægler aftalte honorar, og videresende dette til pensionsmægleren. Forsikringsmæglerforeningen oplyser, at den enkelte pensionsmægler ikke har indflydelse på, hvorledes virksomheden anvender et eventuelt overskud på klientkontoen. Det er formentlig reguleret via et aftaleforhold mellem virksomheden og virksomhedens medarbejdere. Forsikring & Pension har anført, at forsikringsselskaberne ikke er part i disse aftaler mellem pensionsmæglerne og virksomhederne eller i de aftaler, der måtte være indgået mellem virksomheden og medarbejderne om anvendelse af eventuelt overskud på medarbejdernes betaling for pensionsmægle-

6 6/14 rens løbende rådgivning. Forsikring & Pension er dog bekendt med eksistensen og brugen af klientkonti hos nogle pensionsmæglere. Ingen af de to foreninger har fremlagt materiale, der viser, at klientkonti benyttes til uberettiget at flytte penge fra medarbejdernes pensionsindbetalinger til virksomheden. Finanstilsynet har heller ikke fra anden side modtaget konkrete oplysninger herom. Der er ikke fastsat særlige lovregler for, om eller hvorledes pensionsmægleren skal refundere virksomhedens medarbejdere et eventuelt overskud på administrationshonoraret. Anvendelsen af eventuelt uforbrugte midler afhænger af den aftale, som er indgået mellem virksomheden og pensionsmægleren. I denne aftale er det typisk således, at er det aftalte honorar til pensionsmægleren ikke tilstrækkeligt til at dække det faktiske omfang af pensionsmæglerens rådgivning af medarbejderne i det forløbne år, dækkes dette underskud af virksomheden. Dette modsvarer det tilfælde, at klientkontoens overskud tilsvarende tilbageføres til virksomheden. Forsikring & Pension foreslår, at der foretages en tilbundsgående undersøgelse - fx en advokatundersøgelse af brugen af klientkonti i forbindelse med afregning af mæglerservice og rådgivning for at sikre den fortsatte tillid og opbakning til det private pensionssystem. HK / Privat har i forbindelse med sagen opfordret Finanstilsynet til at afdække hvilke virksomheder, der uberettiget anvender de ansattes pensionsindbetalinger med henblik på at kunne retsforfølge virksomhederne gennem det fagretlige system. Det følger af lov om forsikringsformidling 46, at Finanstilsynet kan foretage undersøgelser, som er egnede til at fremme gennemsigtigheden på forsikringsformidlingsområdet. Tilsynet med forsikringsformidlingsområdet gælder udøvelsen af forsikringsformidlingsvirksomhed, herunder også forholdet mellem pensionsmæglerne og deres kunder, som fx er virksomheder, der ønsker en pensionsordning for deres medarbejdere. Er der tale om, at virksomheder anvender eventuelt overskud fra en klientkonto uden at indgå aftale med virksomhedens medarbejdere om anvendelsen af disse midler, er der imidlertid tale om et forhold, der udelukkende angår virksomheden og virksomhedens medarbejdere. Denne relation er ikke underlagt tilsyn fra Finanstilsynet. Eftersom de enkelte pensionsmæglere i tilfælde af et overskud på en klientkonto udbetaler det overskydende beløb til virksomheden eller overfører det til næste år, lever pensionsmæglerne op til de gældende regler om pensionsmæglernes honorering. Ligeledes gælder det, at pensionsmæglerne ikke

7 7/14 har kendskab til anvendelsen af midlerne, efter de er blevet overført til kunden (virksomheden) fra klientkontoen. Hvorvidt der er virksomheder, der ved brug af en klientkontomodel, sikrer sig råderet over dele af de pensionsmidler, som virksomhedens ansatte har indbetalt, kan således ikke afdækkes gennem det almindelige tilsynsarbejde, da virksomhederne ikke er forpligtede til at oplyse Finanstilsynet om anvendelsen af de pågældende midler. Det er endvidere Finanstilsynets vurdering, at en advokatundersøgelse heller ikke vil kunne afdække, hvorvidt der er virksomheder, der ved brug af en klientkontomodel, sikrer sig råderet over dele af de pensionsmidler, som virksomhedens ansatte har indbetalt. Dette skyldes, at virksomhederne ikke kan pålægges at afgive de nødvendige oplysninger, der skal danne grundlag for en sådan advokatundersøgelse. Finanstilsynet har således ingen mulighed for at gå videre med sagen, da den vedrører aftaleforholdet mellem virksomheden og medarbejderne. Finanstilsynet har heller ikke mulighed for at anmode om en politimæssig efterforskning, idet det kræver, at Finanstilsynet har en begrundet mistanke om, at en konkret virksomhed misbruger klientkontomodellen til egen vinding. Finanstilsynets undersøgelse har ikke afdækket sådanne tilfælde. Hvis en medarbejder i en virksomhed har en konkret mistanke til, at der er virksomheder, der ved brug af en klientkontomodel, snyder deres ansatte for dele af de pensionsmidler, som de har indbetalt, kan dette anmeldes til politiet af medarbejderen eller eventuelt af fagforeningen på vegne af medarbejderen. Alternativt må medarbejderne i den enkelte virksomhed via samarbejdsudvalg eller andre kunne stille krav om en tilbundsgående redegørelse fra virksomheden. PFA Pension og Forsikringsmæglerforeningen har i september 2010 indgået aftale om, at realiseret overskud på en klientkonto altid går tilbage til pensionsopsparerne. Denne aftale er i oktober 2010 fulgt op af en aftale mellem Forsikring & Pension og Forsikringsmæglerforeningen, der fastslår, at Aftaler indgået på arbejdsmarkedet mellem arbejdsgivere og lønmodtagere skal respekteres i aftaler med pensionsmæglere og pensionsselskaber.

8 8/14 I situationer, hvor der er aftalt en bidragssats til en pensionsordning mellem arbejdsgiver og lønmodtager, skal evt. omkostningsoverskud, bonus og lignende komme de ansatte til gode. I situationer, hvor der er aftalt en forsikringsdækning mellem arbejdsgiver og lønmodtager, kan evt. rabatter eller bonus tilgå arbejdsgiveren. I denne situation er det arbejdsgiver, der betaler for den aftalte dækning og som bærer risikoen. 1 Lønmodtager vil opnå den aftalte forsikringsdækning under alle omstændigheder. Forsikring & Pension og Forsikringsmæglerforeningen opfordrer arbejdsgiverne til at være åbne over for lønmodtagerne om de aftaleforhold, der indgås mellem virksomheden og et pensionsselskab eller en pensionsmæglervirksomhed. Finanstilsynets konklusion vedrørende klientkontomodellen Finanstilsynet har som det fremgår ovenfor ikke modtaget dokumentation for, at klientkonti systematisk misbruges til at overføre midler fra pensionsindbetalingerne fra en virksomheds ansatte til virksomheden. Det er imidlertid uheldigt og skadeligt for tilliden til det danske pensionssystem, hvis der kan rejses tvivl om, hvorvidt pensionsmæglerne bevidst indregner et for højt honorar til dækning af omkostninger for at kunne tilbageføre et overskud til virksomheden. Finanstilsynet vil følge effekten af den indgåede aftale mellem Forsikring & Pension og Forsikringsmæglerforeningen gennem en tæt dialog med branchen. Hvis det viser sig, at den aftalte løsning ikke fungerer i praksis, er det Finanstilsynets vurdering, at pensionsmæglernes brug af disse klientkonti bør reguleres. Det kan ske ved en ændring af lov om forsikringsformidling, så der indføres et forbud mod, at en pensionsmægler udbetaler et eventuelt nettooverskud på en klientkonto til virksomheden. Der er ikke behov for at indføre samme regelsæt over for pensionsselskaberne, fordi det allerede følger af reglerne i lov om finansiel virksomhed, at pensionsselskabernes anmeldte regler for beregning og fordeling af et realiseret resultat, skal være præcise og klare samt føre til en rimelig fordeling. 4. Pensionsmægleres dobbeltroller Lovgrundlaget for pensionsmægleres dobbeltroller Forsikringsmægleres virksomhed er reguleret i lov om forsikringsformidling. I lovens 1 er erhvervsmæssig forsikringsformidling og pensionsmæglernes opgave defineret, som den aktivitet, der består i mod vederlag at forelægge, 1 Pensionsbeskatningslovens 17 giver adgang til, at arbejdsgiver kan tage forbehold om, at bonus fra forsikring helt eller delvis skal tilfalde arbejdsgiveren selv.

9 9/14 foreslå eller udføre det indledende arbejde i forbindelse med indgåelse af forsikringsaftaler, eller at indgå sådanne aftaler eller at medvirke ved administrationen og opfyldelsen af sådanne aftaler, navnlig i skadetilfælde. Beskrivelsen af aktiviteterne stammer fra EU direktivet om forsikringsformidling 2002/92 af 9. december En mægler kan således efter direktivet både medvirke til at finde det rette forsikringsselskab og stå for den efterfølgende administration, rådgivning m.v., der er knyttet til forsikringen. Hvis pensionsmægleren skal varetage den løbende rådgivning af den enkelte medarbejder om pensionsordningen under ansættelsesforholdet, aftales dette med virksomheden i forbindelse med indgåelse af samarbejdsaftalen Det er med andre ord op til virksomheden at beslutte, om pensionsmægleren alene skal sende pensionsordningen i udbud, eller om mægleren også skal stå for den løbende rådgivning af virksomhedens medarbejdere. På samme måde som det er virksomheden, der beslutter, at der skal være en pensionsordning for medarbejderne og i hvilket pensionsselskab virksomhedens ordning placeres. Pensionsmæglerens eventuelle dobbeltrolle er således resultatet af et aktivt valg fra virksomhedens side. Finanstilsynets undersøgelse af dobbeltrolleproblematikken Pensionsbranchen har i den senere tid sat spørgsmålstegn ved pensionsmæglernes uafhængighed i de situationer, hvor mægleren både står for at sende en pensionsordning i udbud, og samtidig har indgået aftale om at levere den løbende rådgivning og administration af ordningen. Forsikring og Pension foreslår, at der iværksættes et arbejde med indførelsen af en pligt for pensionsmæglerne til at informere de ansatte om de omkostninger, der er forbundet med mæglernes service og rådgivning. Pensionsbranchen har endvidere foreslået, at der indføres et forbud mod at en pensionsmægler både står for et udbud af en ordning og for den løbende rådgivning og administration i henhold til ordningen. Modsat har pensionsmæglerne gjort gældende, at den rådgivning og service, de kan yde, er af en helt anden uvildig kvalitet end pensionsselskabernes rådgivning, bl.a. fordi mæglerne alene varetager medarbejderens interesser, mens en rådgiver ansat i et pensionsselskab altid også vil tage hensyn til selskabets interesser. Lovens beskrivelse af en mæglers arbejdsopgaver stammer fra direktivet om forsikringsformidling. Finanstilsynet har derfor foretaget en undersøgelse af, hvordan direktivet er implementeret i de øvrige EU-lande og specifikt

10 10/14 anmodet om at få oplyst, hvorvidt en mægler både kan stå for et udbud af en ordning og den efterfølgende servicering. Finanstilsynet har modtaget svar fra 11 lande (Finland, Tyskland, Ungarn, Island, Italien, Luxembourg, Malta, Spanien, Sverige, Slovenien og Storbritannien). I samtlige disse lande har mæglerne mulighed for at varetage begge opgaver. EU-kommissionen har besluttet, at direktivet om forsikringsformidling skal revideres og har i den anledning konsulteret CEIOPS (forsikringstilsynskomitéen i EU). Kommissionen har særligt bedt CEIOPS forholde sig til, hvorvidt der er behov for at ændre direktivets oplysningsforpligtelser og indføre særlige regler om håndtering af interessekonflikter. På baggrund af de hidtidige forhandlinger i CEIOPS er Kommissionen og et bredt flertal af medlemsstater af den opfattelse, at en pensionsmæglers uvildighed bedst reguleres via informationskrav og regler om håndtering af interessekonflikter og ikke via et forbud. Finanstilsynets konklusion vedrørende dobbeltrolleproblematikken Hvad angår de situationer, hvor pensionsmæglerne både sender en ordning i udbud og aftaler, at mægleren skal stå for den efterfølgende servicering, giver den nuværende lovgivning og direktivet om forsikringsformidling mulighed herfor. Det samme er tilfældet i alle de lande, der har besvaret Finanstilsynets forespørgsel. Det er endvidere Finanstilsynets vurdering, at den nuværende EU-regulering heller ikke giver mulighed for at indføre begrænsninger i pensionsmæglernes arbejdsområde, herunder et forbud mod at stå for både udbud og den efterfølgende servicering. I forbindelse med den forestående revision af direktivet om forsikringsformidling er der blandt andet peget på et behov for nye regler om information om provision og andre former for præmiering samt regler for håndtering af interessekonflikter. Det er i den forbindelse også blevet drøftet, om der i direktivet skal identificeres en række omstændigheder, som medfører, at risikoen for en interessekonflikt er så stor, at det må anses som nødvendigt at forbyde en mægler at acceptere en given opgave. Det vil nødvendigvis betyde en reducering af mæglernes mulige dobbeltroller. Kommissionen har inviteret til en offentlig høring om deres ideer til et ændret direktivforslag i december Kommissionens direktivforslag forventes at blive fremlagt i foråret 2011.

11 11/14 Det blev allerede i forbindelse med provisionsforbuddets indførelse i 2006 overvejet at indføre en pligt - som foreslået af Forsikring & Pension - for mæglerne til årligt at oplyse den enkelte medarbejder i en virksomhedspensionsordning om de omkostninger, der er forbundet med mæglerens løbende rådgivning. Forslaget blev ikke gennemført, da en undersøgelse viste at det ville være forbundet med uforholdsvise store administrative og økonomiske omkostninger for mæglerne at sende denne oplysning til virksomhedens medarbejdere. Erhvervs- og Selskabsstyrelsens beregninger viste således, at den foreslåede oplysningspligt ville medføre administrative byrder for forsikringsmæglervirksomhederne på 14,3 mio. kr. i omstillingsomkostninger og 41,9 mio. kr. i løbende omkostninger. Da pensionsselskaberne i forvejen har disse oplysninger, blev det anset for mest hensigtsmæssigt, at pensionsselskaberne medtog denne oplysning i den årlige depotoversigt, der sendes til den enkelte medarbejder i en pensionsordning. Dette blev imidlertid ikke lovfæstet. Finanstilsynet har i 2007 opfordret pensionsselskaberne til at medtage oplysningerne i den årlige oversigt til pensionskunderne, og tilsynet er bekendt med, at flere pensionsselskaber medtager denne oplysning. Finanstilsynet vil følge op på denne opfordring ved at anmode Forsikring & Pension om inden årets udgang at redegøre for i hvilket omfang pensionsselskaberne medtager denne oplysning i den årlige depotoversigt, der sendes til kunderne. Der synes derfor ikke at være behov for at indføre en sådan oplysningspligt for forsikringsmæglerne. 5. Pensionsmægleres anvendelse af egne rådgivningsværktøjer Lovgrundlaget for pensionsmægleres anvendelse af egne rådgivningsværktøjer Pensionsmæglernes aktiviteter er som nævnt reguleret af et EU direktiv, som giver mulighed for, at pensionsmæglere også kan varetage den løbende rådgivning og servicering af en virksomheds pensionsordning. En pensionsordning består af forsikringsselskabets afdækning af den valgte risiko(alderspension, invalidepension, ægtefællepension, osv.) og af den løbende administration af ordningen og serviceringen af den enkelte pensionstager i pensionsordningens løbetid. Denne løbende servicering kan varetages såvel af pensionsselskabet som af en pensionsmægler. Ønsker virksomheden, at medarbejdernes pensionsordning etableres som et markedsrenteprodukt, hvor medarbejderen får adgang til aktiv investe-

12 12/14 ringspleje af de indbetalte pensionsbidrag, skal der tages stilling til den enkeltes risikovillighed. Til dette formål har såvel pensionsselskaberne som pensionsmæglerne udviklet forskellige rådgivningsværktøjer, der kan afdække den enkeltes risikovillighed og på dette grundlag foreslå hvordan pensionsmidlerne skal investeres. Finanstilsynets undersøgelse af pensionsmæglernes salg af rådgivningsværktøjer Når virksomheden ønsker, at medarbejderne skal have mulighed for at træffe valg af investeringsprofil, skal der for den enkelte medarbejder fastlægges risikovillighed for dermed at kunne vælge de investeringsprodukter, som modsvarer den afkastrisiko, som medarbejderen ønsker at tage. Til brug herfor har såvel pensionsselskaber som enkelte mæglervirksomheder udviklet værktøjer, der kan anskueliggøre sammenhængen mellem risikovillighed og investeringsafkast. I begge tilfælde er det en ydelse, som medarbejderen betaler for. PFA anfører, at pensionsmæglernes uafhængige rådgivning kan drages i tvivl, fordi det ikke kan udelukkes, at pensionsmæglerne anbefaler virksomheden, at medarbejderne skal kunne benytte pensionsmæglerens egne rådgivningsværktøjer og dermed opnår en betaling herfor. Forsikring & Pension finder, at mæglernes anbefaling af egne rådgivningsværktøjer svækker tilliden til mæglernes uvildighed. Det er Forsikring & Pension s opfattelse, at den indtjening som pensionsmæglerne opnår ved at virksomheden benytter Aon Opti eller Pension Planner indebærer, at pensionsmægleren sætter sin uvildighed over styr. Uanset at det formelt overlades til virksomhedens eget valg at vælge mellem pensionsselskabets eller pensionsmæglernes rådgivningsværktøjer, finder pensionsbranchen, at realiteterne i markedet er en helt anden. Det er pensionsbranchens opfattelse, at pensionsmæglernes anbefaling af pensionsselskab påvirkes af, om pensionsmæglerens eget rådgivningsværktøj passer sammen med pensionsselskabets tilbud. Forsikringsmæglerforeningen har indsendt en redegørelse for pensionsmæglernes anvendelse af egne rådgivningsværktøjer. Boksene på næste side giver eksempler på pensionsmæglernes rådgivningsværktøjer.

13 13/14 Aon Opti Forsikringsmæglervirksomheden Aon A/S har udviklet Aon Opti, der er et investeringsrådgivningsværktøj som et alternativ til pensionsselskabernes egne investeringsrådgivningsværktøjer. Aon Opti afdækker den enkelte medarbejders risikovillighed. Morningstar, udvælger de bedste fonde blandt de fonde som det enkelte pensionsselskab stiller til rådighed i forhold til den risiko, som den enkelte medarbejder har valgt. Det er virksomhedens valg, om virksomheden og dermed medarbejderne benytter Aon Opti eller pensionsselskabets eget rådgivningsværktøj. I udbudsmaterialet, der sendes til pensionsselskaberne vil det fremgå, om virksomheden ønsker at medarbejderne skal kunne benytte sig af Aon Opti. Er det muligt at vælge Aon Opti betales der en fastlagt årlig % af medarbejderens pensionsdepot til pensionsmægleren. Virksomheden oplyses om dette honorar - i lighed med oplysningerne om de øvrige omkostninger, der skal betales ved brug af pensionsmægler - inden der indgås samarbejdsaftale. Pension Planner Forsikringsmæglervirksomheden Willis benytter Pension Planner blandt flere andre rådgivningsværktøjer. Som Aon Opti er Pension Planner et investeringsrådgivningsværktøj, som tilbydes virksomheden, når der vælges pensionsordning, hvor den enkelte medarbejder har mulighed for aktiv investeringspleje. Til forskel fra Aon Opti er der til Pension Planner tilknyttet 7 investeringsfonde, som medarbejderens pensionsopsparing placeres i som alternativ til pensionsselskabets egne fonde. Vælger virksomheden, at medarbejderne skal have mulighed for at anvende Pension Planner som investeringsrådgivningsværktøj gives samarbejdspartneren Alfred Berg Fondsmæglerselskab A/S, fuldmagt til at investere og ændre sammensætningen blandt de 7 fonde på basis af den fastlagte risikoprofil for den enkelte medarbejder.

14 14/14 Forsikringsmæglerforeningen har oplyst, at medarbejderen betaler pensionsmægleren et aftalt beløb for at kunne benytte det valgte investeringsrådgivningsværktøj. Som lovgivningen foreskriver, angives pensionsmæglerens honorar for de enkelte ydelser i samarbejdsaftalen og dette gælder ligeledes for det honorar, som medarbejderne skal betale for anvendelse af pensionsmæglerens investeringsrådgivningsværktøj. Forsikringsmæglerforeningen har endvidere anført at det fastlægges i samarbejdsaftalen med virksomheden om pensionsselskabets investeringsrådgivningsværktøj ønskes anvendt eller om pensionsmæglernes tilbud herpå foretrækkes. I så fald vil dette ønske indgå i udbudsmaterialet, som pensionsmægleren sender til pensionsselskaberne, der deltager i udbudsrunden. Finanstilsynets konklusion vedrørende pensionsmæglernes anvendelse af rådgivningsværktøjer Der er intet i det gældende regelsæt, der forhindrer, at pensionsmægleren i forbindelse med sin øvrige rådgivning af virksomheden også rådgiver om, hvorledes den enkelte medarbejders risikoprofil fastlægges, og til dette formål tilbyder virksomheden at benytte rådgivningsværktøjer, som pensionsmægleren enten selv har udviklet eller har en aftale med et selvstændigt firma om at tilbyde. Rådgivning af virksomheden om alle aspekter af den pensionsordning, som virksomheden agter at etablere for medarbejderne og dermed også af den enkelte medarbejder, er en integreret del af pensionsmæglerens aktiviteter. Finanstilsynet har mulighed for at fastsætte regler for udbud af pensionsordninger, herunder krav til hvilke oplysninger udbuddet skal indeholde. Finanstilsynet agter at udnytte denne mulighed til at fastsætte regler om, at det i forbindelse med et udbud oplyses, i hvilket omfang det forventes, at mæglerens rådgivningsværktøj anvendes i den efterfølgende rådgivning og administration, og efter hvilke kriterier de indkomne bud vil blive vurderet, herunder hvilken vægt anvendelse af mæglerens værktøj tillægges.

Supplerende undersøgelse. Pensionsmægleres og pensionsselskabers anvendelse af klientkonti

Supplerende undersøgelse. Pensionsmægleres og pensionsselskabers anvendelse af klientkonti Supplerende undersøgelse Pensionsmægleres og pensionsselskabers anvendelse af klientkonti Indholdsfortegnelse 1. Baggrund og konklusion... side 3 2. Baggrunden for etablering af klientkonti... side 5 3.

Læs mere

Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital

Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital Finanstilsynet Dato. 14. september 2018 Undersøgelse af livsforsikringsselskaber: Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital Baggrund Finanstilsynet

Læs mere

Forsikringsmæglervirksomhed. Markedsudvikling 2012

Forsikringsmæglervirksomhed. Markedsudvikling 2012 Forsikringsmæglervirksomhed Markedsudvikling 2012 Indholdsfortegnelse 1. Konklusioner... 3 2. Hovedtendenser i forsikringsmæglernes indberetninger til Finanstilsynet... 4 Tabel 1: Forsikringsmæglere -

Læs mere

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade 110 2100 København Ø Mæglere - ændringsforslag til god skik bekendtgørelsen for mæglere - høringssvar fra Finanstilsynet har den 30. marts 2012 sendt forslag til

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling Erhvervsudvalget L 52 - Bilag 19 Offentligt Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling (Forsikringsmæglervirksomheders oplysningspligter og forbud mod at forsikringsmæglervirksomheder

Læs mere

Skift af pensionsordning. Vejledning til tillidsrepræsentanter

Skift af pensionsordning. Vejledning til tillidsrepræsentanter Skift af pensionsordning Vejledning til tillidsrepræsentanter 07 Skift af pensionsordning Udgivet af CO-industri Tekst: Bjarne Kjær (DJ) Foto: Arkiv Oplag: 2.000 ISBN: 978-87-92141-55-2 CO-Meddelelsesnr.:

Læs mere

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder APC Forsikringsmæglere A/S Att.: Direktionen Strandgade 4 1401 København K 12.juni 2017 J.nr. 69510-0010 Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder Afgørelse I medfør

Læs mere

Markedsudvikling for forsikringsmæglervirksomhed i 2008

Markedsudvikling for forsikringsmæglervirksomhed i 2008 Markedsudvikling for forsikringsmæglervirksomhed i 2008 1. Konklusioner: Forsikringsmæglerne præsterede samlet en omsætning fra forsikringsformidling i 2008 på lidt over en milliard kr. svarende til en

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Øget åbenhed og gennemsigtighed i mæglerbranchen - Forsikring & Pensions forslag til ny kunde- og markedsinformation Finanstilsynet har i brev af 16. september

Læs mere

Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler

Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler NFT 3/2007 Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler af Tine Egelund Thomsen og Morten Samuelsson Tine Egelund Thomsen

Læs mere

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen.

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen. Kendelse af 3. maj 2001. 00-189.505. Klagerens virksomhed var omfattet af lov om forsikringsmæglervirksomhed. 1 i lov om forsikringsmæglervirksomhed. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

ETISKE REGLER FOR FORSIKRINGSMÆGLERFORENINGEN (FMF)

ETISKE REGLER FOR FORSIKRINGSMÆGLERFORENINGEN (FMF) ETISKE REGLER FOR FORSIKRINGSMÆGLERFORENINGEN (FMF) Nærværende regelsæt er ændret af FMF s bestyrelse den 21. februar 2014. Ændringerne er angivet ved overstregninger i de hidtidige regler eller ved tilføjelser

Læs mere

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed Finanstilsynet Arhusgade 110 2100 København ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

Arbejdsgruppen om sikring af små hvilende pensioner anbefalinger til pensionsbranchen

Arbejdsgruppen om sikring af små hvilende pensioner anbefalinger til pensionsbranchen Arbejdsgruppen om sikring af små hvilende pensioner anbefalinger til pensionsbranchen Baggrund Danmark har et dynamisk arbejdsmarked, hvor mange lønmodtagere ofte skifter job. For en del lønmodtagere indebærer

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 %, L99 og U10 1. Lovgrundlag

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om forsikringsmæglervirksomheders og genforsikringsmæglervirksomheders årlige indberetninger

Vejledning til bekendtgørelse om forsikringsmæglervirksomheders og genforsikringsmæglervirksomheders årlige indberetninger (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Vejledning til bekendtgørelse om forsikringsmæglervirksomheders og genforsikringsmæglervirksomheders årlige indberetninger

Læs mere

Den rejste kritik af forsikringsmæglerne består overordnet af fire punkter:

Den rejste kritik af forsikringsmæglerne består overordnet af fire punkter: Redegørelse om aflønning af forsikringsmæglere 1. Indledning I den offentlige debat er der stillet spørgsmålstegn ved forsikringsmæglernes uvildighed, når de formidler pensionsordninger til kunder. Den

Læs mere

Vejledning om forsikringsmæglervirksomheder - og genforsikringsmæglervirksomheders årlige indberetning til Finanstilsynet

Vejledning om forsikringsmæglervirksomheder - og genforsikringsmæglervirksomheders årlige indberetning til Finanstilsynet Vejledning om forsikringsmæglervirksomheder - og genforsikringsmæglervirksomheders årlige indberetning til Finanstilsynet Indledning Afsnit I Forsikringsmægler og genforsikringsmæglervirksomheder, der

Læs mere

I medfør af 3, stk. 5, og 42, stk. 7, i lov nr. 41 af 22. januar 2018 om forsikringsformidling fastsættes:

I medfør af 3, stk. 5, og 42, stk. 7, i lov nr. 41 af 22. januar 2018 om forsikringsformidling fastsættes: BEK nr 481 af 03/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juni 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr.1912-0014 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forsikringsformidling

Forslag. Lov om ændring af lov om forsikringsformidling Erhvervsudvalget L 52 - Bilag 1 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag til Lov om ændring af lov om forsikringsformidling (Forsikringsmæglervirksomheders

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 7 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0041 Dok.: HTR40329 Besvarelse af spørgsmål nr. 7 af 12. januar

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler BEK nr 1185 af 06/12/2004 (Gældende) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring,

Læs mere

Vestre Landsret Pressemeddelelse

Vestre Landsret Pressemeddelelse Vestre Landsret Pressemeddelelse PRESSEMEDDELELSE: Danica Pension frifundet i sager om gebyrer/omkostningsbidrag på pensioner Vestre Landsrets 10. afdeling har den 28. august 2008 afsagt dom i 3 sager,

Læs mere

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Traditionel

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Traditionel Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Traditionel Finanstilsynet har fastlagt nogle retningslinjer, som skal sikre en rimelig fordeling af overskud til pensionskunder. For dig med pensionsordning i Traditionel

Læs mere

Aalborg Universitets vederlagsregler

Aalborg Universitets vederlagsregler Aalborg Universitets vederlagsregler Regler for beregning af vederlag for patenterbare opfindelser ved Aalborg Universitet gældende med virkning for opfindelser indberettet efter den 1. juli 2009. I henhold

Læs mere

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel Finanstilsynet har fastlagt nogle retningslinjer, som skal sikre en rimelig fordeling af overskud til pensionskunder. For dig med pensionsordning

Læs mere

Samarbejdsaftale. mellem. CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375

Samarbejdsaftale. mellem. CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375 Samarbejdsaftale mellem CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375 og [Forsikringsmæglerens navn og adresse] (Herefter Forsikringsmægleren ) 1. Indledning

Læs mere

Forbrugerbeskyttelse

Forbrugerbeskyttelse Forbrugerbeskyttelse Julie Galbo, Finanstilsynet AIDA Det danske selskab for forsikringsret 27/1-2011 Oversigt Sampension Tanker om gruppelivsforsikring SEB-afgørelsen Ny informationsbekendtgørelse God

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser ved nedsat erhvervsevne Forsikringsbetingelser af 1. februar 2016

Almindelige forsikringsbetingelser ved nedsat erhvervsevne Forsikringsbetingelser af 1. februar 2016 Almindelige forsikringsbetingelser for livsforsikringsvirksomhed i Nordea Liv & Pension, livsforsikringsselskab A/S CVR-nr. 24260577, Klausdalsbrovej 615, 2750 Ballerup, Danmark Disse forsikringsbetingelser

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1) BEK nr 1256 af 01/11/2013 Udskriftsdato: 21. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 1952-0004 Senere ændringer til forskriften BEK nr

Læs mere

Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger

Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger AP Pension Livsforsikringsaktieselskab Att.: Direktionen Østbanegade 135 2100 København Ø 12.juni 2017 J.nr. 6652-0008 Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger Afgørelse

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse af 4 i bekendtgørelse af lov om forsikringsformidling

Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse af 4 i bekendtgørelse af lov om forsikringsformidling Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V 18. marts 2015 Ref. CGS J.nr. 5951-0040 Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser for Profilpension, Topdanmark Link og Topdanmark Link Livscyklus Forsikringsbetingelser 6584-4 april 2014 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Telefon 44 68 33

Læs mere

Finanstilsynet Sendt på mail til Lotte Søgaard på LOS@ftnet.dk og Lars Østergaard på LOE@ftnet.dk

Finanstilsynet Sendt på mail til Lotte Søgaard på LOS@ftnet.dk og Lars Østergaard på LOE@ftnet.dk Finanstilsynet Sendt på mail til Lotte Søgaard på LOS@ftnet.dk og Lars Østergaard på LOE@ftnet.dk MiFID - kommentarer til specialudvalgsnotat om forslag til revision af direktivet om markeder for finansielle

Læs mere

Fokus Lov om finansielle rådgivere

Fokus Lov om finansielle rådgivere Kapitalmarked og finansielle virksomheder 6. november 2013 Fokus Lov om finansielle rådgivere I dette nyhedsbrev sætter vi fokus på Lov om finansielle rådgivere (klik på link), der træder i kraft den 1.

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

Forsikringsmæglervirksomheder. Markedsudvikling 2009

Forsikringsmæglervirksomheder. Markedsudvikling 2009 Forsikringsmæglervirksomheder Markedsudvikling 2009 1. Konklusioner... 3 2. Hovedtendenser i forsikringsmæglernes indberetninger til Finanstilsynet... 4 Tabel 1: Forsikringsmæglere - uddrag af indberetninger

Læs mere

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper Rente-, risiko- og omkostningsgrupper Finanstilsynet har fastlagt nogle retningslinjer, som skal sikre en rimelig fordeling af overskud til pensionskunder. For dig med pensionsordning i Danica Traditionel

Læs mere

Telia pensionsordning. Pension

Telia pensionsordning. Pension Telia pensionsordning Pension Velkommen Telias pensionsordning 2 Forsikringer 3 - Dine forsikringer 4 - Forsikringsoversigt 5 Drømmer du om en alderdom med plads til det hele, så få dig en god pensionsordning

Læs mere

Forsikring & Pensions svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører

Forsikring & Pensions svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Kamilla Bøgebjerg Nørlem Sendt til kbn@ftnet.dk s svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører takker for muligheden

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser for Profilpension, Profilpension Mix, Topdanmark Link og Topdanmark Link Livscyklus Forsikringsbetingelser 6584-5 marts 2017 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup

Læs mere

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser Finanstilsynet 20. marts 2012 Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser Baggrund Danske livsforsikringsselskaber og pensionskasser stilles i disse år over for

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 98 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 20. februar 2008 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og arbejdsmarkedsbidragsloven (Skattefritagelse

Læs mere

Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S) og Peter Hummelgaard Thomsen (S).

Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S) og Peter Hummelgaard Thomsen (S). Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 427 Offentligt [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 21. april 2016 Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK

VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK Vejledning om vederlagspolitik, version 2.0, - 1. september 2015 Anbefalinger for god Selskabsledelse, maj 2013, opdateret november 2014 INDHOLD 1. FORM OG INDHOLD... 3 2.

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser 6584 8 februar 2019 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Telefon 44 68 33 11 www.topdanmark.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Til notater 25 Fritvalgs Lønkonto Stk. 1 Stk. 2

Til notater 25 Fritvalgs Lønkonto Stk. 1 Stk. 2 24-25 Anm. 22-24 De lokale parter kan søge råd og bistand vedrørende lønsystemer hos organisationerne samt i "Plusløn", som er organisationernes metodevejledning i lønsystemer. 25 Fritvalgs Lønkonto Fritvalgs

Læs mere

Forsikringsmæglervirksomhed. Markedsudvikling 2013

Forsikringsmæglervirksomhed. Markedsudvikling 2013 Forsikringsmæglervirksomhed Markedsudvikling 2013 Indholdsfortegnelse 1. Konklusioner... 3 2. Hovedtendenser i forsikringsmæglernes årsregnskaber... 4 Tabel 1: Forsikringsmæglere - uddrag af indberetninger

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på eller konverteret til beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2

Læs mere

Aktuelle forsikringer indgår i bonusopgørelsen med ændringer for så vidt angår dækningens størrelse og løbetid.

Aktuelle forsikringer indgår i bonusopgørelsen med ændringer for så vidt angår dækningens størrelse og løbetid. Forende Gruppeliv - BONUSREGULATIV pr. 1. januar 2013 6.0 Kapitalforsikringer og eventuelle rente- og rateforsikringer 6.1 Overskuddet ved gruppelivsforsikring tilfalder de enkelte gruppelivsordninger

Læs mere

NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING

NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING Kontakt Jens Steen Jensen Partner 22.1.2018 Tirsdag den 16. januar 2018 vedtog Folketinget en ny forsikringsformidlingslov, som væsentligt ændrer og omskriver den eksisterende

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 4 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 4 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 4 Offentligt 8. december 2014 J.nr. 14-4371532 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 55 - Forslag til lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser Forsikringsbetingelser 6584-7 Januar 2018 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Telefon 44 68 33 11 www.topdanmark.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forsikringsformidling (omarbejdning), KOM (2012) 360

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forsikringsformidling (omarbejdning), KOM (2012) 360 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 12. december 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forsikringsformidling

Læs mere

WILLIS ER UVILDIG RÅDGIVNING

WILLIS ER UVILDIG RÅDGIVNING WILLIS ER UVILDIG RÅDGIVNING UVILDIGHED KAN IKKE GRADBØJES I Willis bliver vi som markedsleder ind i mellem mødt med indvendinger mod vores rolle som forsikringsmægler og vores forretningsmodel generelt.

Læs mere

Af vedtægterne for Investeringen B, således som de fremtræder den 19. oktober 2000, fremgår blandt andet:

Af vedtægterne for Investeringen B, således som de fremtræder den 19. oktober 2000, fremgår blandt andet: Kendelse af 28. februar 2001. 00-176.277. 87 i lov om forsikringsvirksomhed om anbringelse af blandt andet pensionskassers kapital ikke til hinder for investering i investeringsforeningsandele, hvor forsikringstagernes

Læs mere

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 25. februar 2016 FM 2016/25 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Dette forslag skal ses i sammenhæng med 18, stk. 3, nr. 4, i forslaget til Inatsisartutlov om kommunernes og

Læs mere

1 OMLÆGNING FRA DANICA TRADITIONEL TIL DANICA BALANCE OMLÆGNING FRA DANICA TRADITIONEL TIL DANICA BALANCE

1 OMLÆGNING FRA DANICA TRADITIONEL TIL DANICA BALANCE OMLÆGNING FRA DANICA TRADITIONEL TIL DANICA BALANCE 1 OMLÆGNING FRA DANICA TRADITIONEL TIL DANICA BALANCE OMLÆGNING FRA DANICA TRADITIONEL TIL DANICA BALANCE 2 OMLÆGNING FRA DANICA TRADITIONEL TIL DANICA BALANCE OMLÆGNING KORT FORTALT Vi tilbyder frem til

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

Resumé Formandskabet har den 15. oktober 2012 udsendt KOM(2007)603 af 9. oktober 2007 med henblik på genoptagelse af forhandlingerne om direktivet.

Resumé Formandskabet har den 15. oktober 2012 udsendt KOM(2007)603 af 9. oktober 2007 med henblik på genoptagelse af forhandlingerne om direktivet. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0603 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grund- og nærhedsnotat om genoptagelse af ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om mindstekrav til fremme af arbejdskraftens

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

Information om Willis Towers Watsons indsamling og behandling af personoplysninger

Information om Willis Towers Watsons indsamling og behandling af personoplysninger Information om Willis Towers Watsons indsamling og behandling af personoplysninger April 2018 Information om Willis Towers Watsons indsamling og behandling af personoplysninger Med denne skrivelse informeres

Læs mere

G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82

G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 % samt L99 1/7 1. Lovgrundlag

Læs mere

Finanstilsynet Att. Kamilla Bøgebjerg Nørlem Århusgade København Ø

Finanstilsynet Att. Kamilla Bøgebjerg Nørlem Århusgade København Ø Finanstilsynet Att. Kamilla Bøgebjerg Nørlem Århusgade 110 2100 København Ø Høringssvar på Finanstilsynets undersøgelse om information og rådgivning om pensionsforhold ved jobskifte (F&P) har modtaget

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Indhold - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales med et engangsbeløb - Når pensionen skal udbetales

Læs mere

Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s regler om provisionsbetalinger vedrørende porteføljeplejeordninger

Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s regler om provisionsbetalinger vedrørende porteføljeplejeordninger Dansk Aktionærforening FinansDanmark Forbrugerrådet Tænk Fondsmæglerforeningen Investeringsfondsbranchen 24. januar februar 2017 Ref. MEST J.nr. Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser ved nedsat erhvervsevne Forsikringsbetingelser af 1. juni 2014

Almindelige forsikringsbetingelser ved nedsat erhvervsevne Forsikringsbetingelser af 1. juni 2014 Almindelige forsikringsbetingelser for livsforsikringsvirksomhed i Nordea Liv & Pension, livsforsikringsselskab A/S CVR-nr. 24260577, Klausdalsbrovej 615, 2750 Ballerup, Danmark Disse forsikringsbetingelser

Læs mere

DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE MEDLEMSEJET PENGENE TILHØRER DIG 2

DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE MEDLEMSEJET PENGENE TILHØRER DIG 2 DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE 31/21 13.08.2014 Er det en fordel at være medlem af Lægernes Pensionskasse? Kunne det være bedre for mig som læge at have en obligatorisk pensionsordning

Læs mere

Der er indkommet følgende spørgsmål til Lolland Kommunes udbud på Bygningsscreening og miljøkortlægning for PCB, asbest og bly.

Der er indkommet følgende spørgsmål til Lolland Kommunes udbud på Bygningsscreening og miljøkortlægning for PCB, asbest og bly. Spørgsmål og svar nr. 7: Der er indkommet følgende spørgsmål til Lolland Kommunes udbud på Bygningsscreening og miljøkortlægning for PCB, asbest og bly. Spørgsmål 1: Lige et par spørgsmål til kontrakten:

Læs mere

Investeringsbetingelser - for Livslang Pension. Nykredit Livsforsikring A/S

Investeringsbetingelser - for Livslang Pension. Nykredit Livsforsikring A/S Version 7875-1, Side 2 af 8 Indholdsfortegnelse: 1...3 2 Teknisk grundlag...3 3 Definitioner...3 4 Opsparingsplejekoncepter...3 5 Pensionsindbetalinger... 5 6 Risikopræmie og omkostninger... 5 7 Kurser

Læs mere

Skatteministeriet js@skat.dk Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. Bemærkninger til lovforslagsudkast om initiativer mod sort arbejde

Skatteministeriet js@skat.dk Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. Bemærkninger til lovforslagsudkast om initiativer mod sort arbejde Skatteministeriet js@skat.dk Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Bemærkninger til lovforslagsudkast om initiativer mod sort arbejde 14.03.2012 Skatteministeriet har sendt et lovforslagsudkast i høring

Læs mere

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår 2014 Danske investorer skal have endnu bedre vilkår Tre initiativer fra Investeringsfondsbranchen Danske investeringsforeninger er blandt de bedste i Europa til at skabe værdi til investorerne. Men branchen

Læs mere

Kristian Jensen / Birgitte Christensen

Kristian Jensen / Birgitte Christensen J.nr. 2007-321-0006 Dato: 4. december 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget L 10 - Forslag til Pensionsafkastbeskatningslov. Hermed sendes i 5 eksemplarer et ændringsforslag, som jeg ønsker at stille ved

Læs mere

Om tilvejebringelsen af kapitalen i K A/S' understøttelsesfond, fremgår det af 8, stk. 1 i fondens vedtægter:

Om tilvejebringelsen af kapitalen i K A/S' understøttelsesfond, fremgår det af 8, stk. 1 i fondens vedtægter: Kendelse af 21. november 2001. 00-224.386. Ikke hjemmel til at undlade forsikringsmæssig afdækning af pensionstilsagn. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 1, stk. 1. (Lise Høgh, Ellen Andersen og Jan

Læs mere

DIP S GENERALFORSAMLING TORSDAG DEN 20. APRIL 2017 KL

DIP S GENERALFORSAMLING TORSDAG DEN 20. APRIL 2017 KL DIP S GENERALFORSAMLING TORSDAG DEN 20. APRIL 2017 KL. 17.00 Pkt. 4.1 Redegørelse for gennemførelse af nye, forbedrede pensionsordninger efter pensionsvalget i 2006, fremsat af Hans Hagen Redegørelse,

Læs mere

Forretningsbetingelser

Forretningsbetingelser Forretningsbetingelser 1. Forretningsbetingelserne, aftale og parterne 1.1. Forretningsbetingelserne gælder for alle opgaver, som Vistisen & Lunde udfører for kunden, medmindre kunden har indgået anden

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser Investeringsbetingelser 6584-9 april 2019 Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Telefon 44 68 33 11 www.topdanmark.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Vejledning til ændring af ferieaftalen (uhævede feriepenge)

Vejledning til ændring af ferieaftalen (uhævede feriepenge) Side 1 Vejledning til ændring af ferieaftalen (uhævede feriepenge) 1. Indledning Med virkning for optjeningsåret 2002, dvs. ferieåret 2003/2004, er Ferieloven ændret. Den kommunale ferieaftale er ligeledes

Læs mere

Bekendtgørelse om kompetencekrav til personer, der yder forsikringsdistribution

Bekendtgørelse om kompetencekrav til personer, der yder forsikringsdistribution Bekendtgørelse om kompetencekrav til personer, der yder forsikringsdistribution I medfør af 43, stk. 4, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse ** og ** i lov om forsikringsformidling,

Læs mere

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. november 2008. 2. udkast (Ændringsforslag fra skatteministeren) Betænkning. over

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. november 2008. 2. udkast (Ændringsforslag fra skatteministeren) Betænkning. over Til lovforslag nr. L 41 Folketinget 2008-09 Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. november 2008 2. udkast (Ændringsforslag fra skatteministeren) Betænkning over Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven

Læs mere

FAIF Loven DVCA orientering

FAIF Loven DVCA orientering FAIF Loven DVCA orientering Indledning Den 22. juli 2013 trådte den ny lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. ( FAIF loven ) i kraft. FAIF loven implementerer EU Direktiv 2011/61/EU om

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR OM BESTANDSOVERDRAGELSE AF PFA SORAARNEQ

SPØRGSMÅL OG SVAR OM BESTANDSOVERDRAGELSE AF PFA SORAARNEQ SPØRGSMÅL OG SVAR OM BESTANDSOVERDRAGELSE AF PFA SORAARNEQ 28.8.2017 Baggrund for bestandsoverdragelsen Hvad er baggrunden for beslutningen om at bestandsoverdrage PFA Soraarneq? Omkostningsniveauet er

Læs mere

1 Politik for vederlag i Berlin IV A/S

1 Politik for vederlag i Berlin IV A/S 1 Politik for vederlag i Berlin IV A/S 1.1 Formål og anvendelse Formålet med denne lønpolitik er at gennemføre de regler, der er fastsat i 20-22 i lov om forvaltere af alternative investeringsfonde ("FAIF-loven")

Læs mere

Høringssvar: Barselsudligning for selvstændigt erhvervsdrivende

Høringssvar: Barselsudligning for selvstændigt erhvervsdrivende pjaicenter@bm.dk Høringssvar: Barselsudligning for selvstændigt erhvervsdrivende Beskæftigelsesministeriet har ved brev af 30. januar 2013, j.nr. 2012-10299, fremsendt udkast til lovforslag om barselsudligning

Læs mere

Omlægning fra Danica Traditionel til Danica Balance

Omlægning fra Danica Traditionel til Danica Balance Omlægning fra Danica Traditionel til Danica Balance 1 Omlægning kort fortalt Vi tilbyder i foråret 2017 en række af vores kunder at omlægge deres pensionsopsparing i Danica Traditionel til Danica Balance.

Læs mere

Fornyet høring om mulige interessekonflikter i forholdet mellem forsikringsselskabet og den bygningssagkyndige

Fornyet høring om mulige interessekonflikter i forholdet mellem forsikringsselskabet og den bygningssagkyndige Justitsministeriet Sendt på mail jm@jm.dk og tcm@jm.dk 14. august 2015 Fornyet høring om mulige interessekonflikter i forholdet mellem forsikringsselskabet og den bygningssagkyndige Tak for muligheden

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse BEK nr 1110 af 14/11/2004 (Gældende) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1) I medfør af 9, stk. 1 og 2, 31 og 39 i lov nr. 362 af 19.

Læs mere

PBU. Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet. Århusgade København 0

PBU. Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet. Århusgade København 0 PBU Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København 0 Ref.: fce/jov Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv. for livsforsikringsvirksomhed

Læs mere

Bilag 3. Krav til regnskaber mv.

Bilag 3. Krav til regnskaber mv. Bilag 3 Krav til regnskaber mv. Indholdsfortegnelse 1. PLIGT TIL AT UDARBEJDE SÆRSKILTE REGNSKABER... 3 2. UDVEKSLING AF YDELSER MELLEM AKTIVITETER... 3 3. OMKOSTNINGSFORDELING... 3 4. INDTÆGTSFORDELING...

Læs mere

Aftale mellem Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension om initiativer som følge af Gable Insurance AGs konkurs mv.

Aftale mellem Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension om initiativer som følge af Gable Insurance AGs konkurs mv. 1. december 2016 Aftale mellem Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension om initiativer som følge af Gable Insurance AGs konkurs mv. Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension (F&P) er enige om at gennemføre

Læs mere

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber Finanstilsynet 20. marts 2012 Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber Baggrund Danske skadesforsikringsselskaber stilles i disse år overfor en række udfordringer. Blandt de

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Nuværende vedtægt. Forslag til ændringer af vedtægten 1. NAVN OG HJEMSTED. 1.1. Foreningens navn er Ase Lønmodtager.

Nuværende vedtægt. Forslag til ændringer af vedtægten 1. NAVN OG HJEMSTED. 1.1. Foreningens navn er Ase Lønmodtager. Nuværende vedtægt Forslag til ændringer af vedtægten 1. NAVN OG HJEMSTED 1.1. Foreningens navn er Ase Lønmodtager. 1.2. Foreningen har hjemsted i den kommune, hvor sekretariatet har adresse. 2. FORMÅL

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Link

Investeringsbetingelser for Danica Link Side 1 Ref. D999 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Sådan tilskrives afkast - Sådan vælger du en indbetalingsprofil - Hvis du har valgt udbetalingsgaranti - Sådan handler vi med investeringsforeningsbeviser

Læs mere

Aftalen omhandler Rådgivningspakke 3 Vi gør det for dig. Pris Kr.

Aftalen omhandler Rådgivningspakke 3 Vi gør det for dig. Pris Kr. Dato - 2018 Aftalen omhandler Rådgivningspakke 3 Vi gør det for dig Pris 8.750 Kr. I forhold til præcist dit hus og ud fra oplysningerne i tilstandsrapporten og el-installationsrapporten, finder vi det

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance

Investeringsbetingelser for Danica Balance Investeringsbetingelser for Balance Side 1 Ref. D99 Indhold - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales med

Læs mere

Investeringsbetingelser

Investeringsbetingelser af 1. februar 2016 for pensionsordninger i Nordea Liv & Pension, livsforsikringsselskab A/S (herefter kaldet selskabet), CVR-nr. 24260577, Klausdalsbrovej 615, 2750 Ballerup. ne gælder for VækstPension,

Læs mere