Lad dig inspirere til nye historier med følgende vinkler, der både kan anvendes til temaer eller enkeltvis:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lad dig inspirere til nye historier med følgende vinkler, der både kan anvendes til temaer eller enkeltvis:"

Transkript

1 Mannaz Brief November 2010 Skru op for energien på jobbet I en tid, hvor økonomer og erhvervsliv skændes om, hvorvidt krisen endelig kan afblæses, oplever flere og flere medarbejdere, at energien på arbejdspladsen påvirkes af mange forandringer og nye arbejdsrutiner. I løbet af de seneste ti år har teknologien og en øget informationsmængde, vendt op og ned på manges hverdag på jobbet. Det stiller øgede krav til, hvordan vi disponerer vores tid, fokuserer på de rette opgaver og bevarer energien til at fungere optimalt i arbejdslivet. Mannaz Brief sætter denne gang fokus på, hvad det kræver at begå sig i en stadig mere kompleks arbejdsrolle og på, hvor energien til at præstere skal komme fra. De tre udvalgte emner giver inspiration til historier inden for mødeledelse og effektivitet. Endeligt er der et eksempel fra Mannaz egen virkelighed, hvor kunden er inviteret helt ind i hjertet af virksomheden, hvilket skaber en energisk og dynamisk stemning både for kunder og medarbejdere. Lad dig inspirere til nye historier med følgende vinkler, der både kan anvendes til temaer eller enkeltvis: 1. Multitasking er skadeligt 2. Møder dræner energien 3. Gør kunden til din kollega Kontaktpersoner I forbindelse med hver historie er der angivet en kontaktperson, som kan uddybe og perspektivere vinklen yderligere. Vil du vide mere? Mannaz udsender løbende M Knowledge - et af Danmarks største nyhedsbreve om ledelse, kompetenceudvikling og tendenser i erhvervslivet. På kan du tilmelde dig den personlige nyhedsmail og udvælge netop de områder, du har journalistisk interesse i.

2 1. Multitasking er skadeligt Den moderne medarbejder oplever ofte at blive afbrudt i sit arbejde. Vi foretager langt flere overspringshandlinger på jobbet end tidligere, mens mulighederne for at finde ro og tid til fordybelse formindskes. Og vi betaler en høj pris for udviklingen. I løbet af de seneste ti år har de flestes arbejdsliv og arbejdsdag ændret sig markant. Internet, , mobiltelefoner og mobile kalendere har sprængt grænserne for, hvad der er muligt, og hvor hurtigt det kan lade sig gøre. Samtidig er der også endnu bedre muligheder for at lade sig distrahere og lave overspringshandlinger online, eller når der arbejdes hjemmefra. Hjerneforskere og psykologer har påvist og dokumenteret, at vi betaler en høj pris, når vi springer rundt i opgaver eller forsøger at gøre flere ting på én gang. Fordi dybden af vores opmærksomhed styrer dybden af vores tanker og hukommelse, ofrer vi den normale forståelse og læring, når vi hele tiden skal multitaske. Vi gør mere, men ved mindre. Og jo flere opgaver vi jonglerer med, og desto hurtigere vi skifter mellem dem, desto højere en pris betaler vi også. Problemet i dag er ikke, at vi multitasker. Det har vi altid gjort. Problemet er, at vi sjældent stopper med gøre flere ting samtidigt. Bombardementet af informationer er stigende, og som et resultat afsætter vi mindre tid til mere rolige og eftertænksomme øjeblikke, der kræver koncentration, fordybelse og refleksion. Der findes dokumentation for, at afbrydelser betyder meget for vores evne til at arbejde koncentreret og løse vores opgaver tilfredsstillende. Hver gang vi bliver afbrudt, tager det længere og længere tid - op til minutter - at vende tilbage til dér, hvor vi var i opgaven. Undersøgelser fra University of Michigan bekræfter, at tiden, der spildes, stiger i takt med kompleksiteten af opgaven. Den amerikanske forfatter, Nicholas Carr, har for nylig udgivet bogen The Shallows De Overfladiske, der netop beskæftiger sig med online-verdenens påvirkning af den menneskelige psyke. Han påpeger, at vore online-vaner ændrer selve strukturen i vores hjerne - og ødelægger evnen til at tænke dybt og lære nyt. Aktualiteten i historien er også, at der i politiske kredse og erhvervslivet fokuseres meget på, at produktiviteten er faldende i Danmark. Vi taler om at finde nye måder at begå os på i en øget konkurrencesituation og fremhæver ofte, at vi har en styrke i vores evne til at bringe viden i spil. Men i realiteten findes der et stort uudnyttet potentiale inden for den måde, mange medarbejdere udnytter deres tid på i en hverdag, som ofte er overfyldt af informationer og opgaver, der skal balanceres. I Mannaz har vi flere dygtige undervisere, som er blandt de førende eksperter i Danmark inden for området personlig effektivitet og planlægning. De kan perspektivere, hvordan vi frigør mere energi i hverdagen, undgår at synke til bunds i dårlige vaner og dermed opnår en større, daglig effektivitet. Lene Nilsson, direktør i Mannaz Tlf. direkte: Mobil:

3 Øvrig research A) En ny undersøgelse fra det britiske medietilsyn, Ofcom, viser, at vores britiske naboer bruger over syv timer dagligt på at se tv, gå online, sende s og sms er, læse webaviser og surfe på mobil og pc. Undersøgelsen findes her: B) Den engelske psykolog, Glenn Wilson, fra The University of London påviste i et forsøg fra 2005, hvordan en gruppe af studerende klarede at løse opgaver - først i et stille arbejdsmiljø og dernæst i et arbejdsmiljø, hvor de konstant blev afbrudt af en strøm af sms'er, pludselige samtaler og opringninger. Det viste sig, at når forsøgspersonerne blev afbrudt, klarede de sig markant dårligere. Løsningerne svarede til en IQ reduceret med ca. 10 point i forhold til da de havde arbejdsro. De, som blev afbrudt for at svare på mails eller sms'er, klarede sig endda dårligere end en kontrolgruppe, som havde røget hash hver dag i et år. Effekten på deres hjerne svarede faktisk til, at de havde gået glip af en nats søvn. Læs mere om forsøget her:

4 2. Møder dræner energien Mange ansatte er fanget i en endeløs strøm af møder, som ofte er ineffektive og fattige på resultater. Den danske mødekultur trænger til et grundigt eftersyn, hvis der skal skabes større produktivitet i samfundet. Så sidder man der igen - endnu et møde skal overstås. Flere af kollegaerne dukker ikke op til tiden, mens de, som er til stede, sidder uroligt i stolene, nogle kigger ud af vinduet, andre i loftet og andre igen er travlt optaget af at skrive små krusseduller på deres notatpapir. Det er desværre alt for ofte det billede, medarbejdere har af møderne, som de deltager i på arbejdspladsen. De oplever, at mødetiden går ud over de normale opgaver, de er sat i verden for og har lyst til at udføre. Undersøgelser dokumenterer en klar sammenhæng mellem arbejdsglæde og god mødekultur. Op mod tyve procent af møderne på danske arbejdspladser er spild af tid, viser en undersøgelse foretaget af Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Samtidig topper lange og meningsløse møder listen over, hvad der typisk udløser vrede, fald i motivation og stress blandt medarbejdere. I en situation, hvor produktiviteten er under pres, efterspørger flere og flere virksomheder en bedre mødekultur. Mannaz arbejder indgående med området og kan, som ekspert, give gode råd til, hvordan virksomheder kan løse problemet og henvise til cases, der kan sætte ord på deres personlige oplevelser med at udvikle en bedre mødekultur. Mariann Illum Vendler, kursuschef i Mannaz Tlf. direkte: Mobil: Faktaboks: Opskrift på det gode møde 1. Begynd mødet til tiden også selv om ikke alle er dukket op. 2. Indled hvert punkt på dagsordenen ordentligt. Vær skarp på formålet med mødet, sørg for en god beskrivelse af de enkelte punkter og formulér et klart delmål. Gør klart for mødedeltagerne, hvor lang tid diskussionen må vare. 3. Styr diskussionen og driv den fremad. Husk at konkludere undervejs: Hvad besluttede vi, hvem gør hvad? Skriv referatet på mødet eller umiddelbart efter, så beslutninger og ansvar er nedskrevet 4. Slut gerne mødet før tid. Det giver en fornemmelse af effektivitet. 5. Hold en pause på fem til ti minutter hver time. Det giver deltagerne mere energi. 6. Lad eventuelt rollen som mødeleder gå på skift. Men mødelederen bør altid være erfaren, respekteret og skrap.

5 3. Gør kunden til din kollega Som noget ganske særligt har Mannaz inviteret kunderne indenfor i hjertet af virksomheden. Kunder og medarbejdere deler både kantine og fællesarealer. Gevinsten er en tættere dialog og større dynamik i hverdagen. Kunder og forbrugere køber ikke kun ind med pengepungen og hovedet, men især med hjertet. Følelser står, ifølge forskning fra London Business School, for over 50 pct. af årsagen til, om vi køber eller ej. Der er 20 følelser, der styrer eller ødelægger vores opfattelse og lyst til at købe en virksomheds produkter. Der er altså et direkte link imellem en virksomheds evne til at opbygge emotionelle bindinger og dens evne til at tjene penge. I Mannaz har man taget konsekvenserne af dette og inviteret kunderne helt ind i dagligdagen ved at etablere Mannaz House. En del af Mannaz bygninger i Hørsholm er ombygget i samarbejde med et arkitektfirma med henblik på at skabe et velfungerende læringsmiljø internt og en større interaktion med kunder direkte i huset. Kunder og medarbejdere spiser sammen i kantinen, deles om fællesarealerne og mødes under gående møder i den nærliggende natur. Tiltaget har skabt mere liv, energi og dynamik på arbejdspladsen og giver langt optimale muligheder for at dele erfaringer og nye ideer med kunderne. Man møder kunden til en sludder om løst og fast ved kaffemaskinen. Præcis som man ville gøre med en kollega. Erhvervspsykolog, Marika Tingleff, er en af medarbejderne i Mannaz, som har ændringerne helt inde på livet. Til daglig møder hun både kunderne, når hun underviser dem på uddannelsesforløb i Mannaz House, og når hun har en almindelig arbejdsdag på kontoret. Marika kan fortælle mere om, hvordan det påvirker arbejdsmiljøet, når man inviterer kunderne helt ind i hjertet af en virksomhed. Marika Louise Tingleff, erhvervspsykolog i Mannaz Tlf. direkte: Mobil:

udvikling livslang læring Stopper vi nogensinde med at lære?

udvikling livslang læring Stopper vi nogensinde med at lære? magasinet der inspirerer dig til selvindsigt VOL. 02 Personlig udvikling multitasking er skadeligt Vi betaler en høj pris for at jonglere med flere opgaver samtidig Mening på de indre linjer Kroner rimer

Læs mere

Personlig Effektivitet

Personlig Effektivitet Personlig Effektivitet Indholdsfortegnelse Handlingsplan... 3 Introduktion til holdninger... 5 Introduktion til målsætning... 7 Introduktion til prioritering... 9 Introduktion til analyse... 10 Introduktion

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2007 4. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2007 4. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2007 4. årgang Kære læser! Så er ferien slut for de fleste og vi skal til at tage fat igen. Vi lægger ud lige på og hårdt med en artikel om de forhold, man som virksomhed skal

Læs mere

udvikling Personlig den medarbejder Brug hjernen til en forandring Effektivitet Hvorfor trives effektive medarbejdere bedst?

udvikling Personlig den medarbejder Brug hjernen til en forandring Effektivitet Hvorfor trives effektive medarbejdere bedst? magasinet der inspirerer dig til selvindsigt Personlig udvikling gennemslagskraft Hvad gør du, hvis du ikke har det? energi Styrk din fysiske og mentale energi Effektivitet Hvorfor trives effektive medarbejdere

Læs mere

guide Sådan undgår du Chris MacDonald Styrk dit liv med Marts 2015

guide Sådan undgår du Chris MacDonald Styrk dit liv med Marts 2015 guide Marts 2015 Sådan undgår du stress Styrk dit liv med Chris MacDonald Se flere guider på bt.dk/plus Se og flere b.dk/plus guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 SUNDHED OG VÆGT INDHOLD SIDE 4 Stress er

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for min nye undersøgelse om ledergruppen anno 2013. Jeg håber, at du også vil bruge

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at:

Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at: Hånden på hjertet hvor gode er de møder I holder? Går deltagerne fra møderne og er helt høje fordi der var en super stemning, de fik lov til at bidrage med en masse gode ideer og der blev produceret noget

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

jobsøgning guide Sådan kommer du i mål med din sider Masser af tips og komplette guider Aha-oplevelser og ekspertviden

jobsøgning guide Sådan kommer du i mål med din sider Masser af tips og komplette guider Aha-oplevelser og ekspertviden Foto: Iris guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 32 sider Sådan kommer du i mål med din jobsøgning Masser af tips og komplette guider Aha-oplevelser og ekspertviden Jobsøgning INDHOLD

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

EFFEKTER AF DEN OFFENTLIGE LEDERUDDANNELSE I PRAKSIS ØSTJYSK LEDELSESAKADEMI

EFFEKTER AF DEN OFFENTLIGE LEDERUDDANNELSE I PRAKSIS ØSTJYSK LEDELSESAKADEMI EFFEKTER AF DEN OFFENTLIGE LEDERUDDANNELSE I PRAKSIS ØSTJYSK LEDELSESAKADEMI 1 Indhold Indhold... 2 1 Indledning... 3 2 Hovedkonklusioner... 3 DEL 1... 4 3 Effekterne af DOL i praksis... 4 3.1 Lederen

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... Forandrings- ledelse

fremtiden starter her... Gode råd om... Forandrings- ledelse fremtiden starter her... Gode råd om... Forandrings- ledelse INDHOLD Hvad er forandring? 3 Hvad er forandringsparathed? 3 Forandringsprocessens 8 trin 5 Trin 1: Skab følelsen af forandringens nødvendighed

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

Brug møder til videndeling

Brug møder til videndeling Brug møder til videndeling Brug møder til videndeling af Ib Ravn, Ph.D., ravn@lld.dk, Learning Lab Denmark På danske arbejdspladser bortødsler man gladeligt en mængde gode lejligheder til videndeling.

Læs mere

ARBEJDSHÆFTE OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ DIT ANSVAR EN FÆLLES OPGAVE

ARBEJDSHÆFTE OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ DIT ANSVAR EN FÆLLES OPGAVE ARBEJDSHÆFTE OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ DIT ANSVAR EN FÆLLES OPGAVE Finansforbundet Redigeret februar 2007 Tekst: Analyse & Politik Layout: Kommunikation INDLEDNING Finansforbundet ønsker med denne pjece

Læs mere

Specialeskrivning. Når det er svært. Studenterrådgivningen

Specialeskrivning. Når det er svært. Studenterrådgivningen Specialeskrivning Når det er svært Studenterrådgivningen Indhold Forord... 2 Specialeproblemer... 3 Tal med andre om dine besværligheder med specialet... 3... 4 Vejledere... 4... 5 Struktur og rammer...

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV

DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV VELKOMMEN TIL DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV Udstyret med en bærbar computer, en internet forbindelse eller bare en mobiltelefon kan mange ansatte i den finansielle sektor efterhånden

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Mannaz Brief. Maj 2011 Den lille nation med svovlstikkerne

Mannaz Brief. Maj 2011 Den lille nation med svovlstikkerne Mannaz Brief Maj 2011 Den lille nation med svovlstikkerne Globaliseringen og den forøgede mobilitet af virksomheder bliver et af de største temaer de næste 10 år. Thomas Friedman, Pullitzer- belønnet udenrigskorrespondent

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

HR-News. Sundhed på arbejdspladsen. Ordrer bremser læring. Mad med hjem er en gevist. Oktober

HR-News. Sundhed på arbejdspladsen. Ordrer bremser læring. Mad med hjem er en gevist. Oktober HR-News Sundhed på arbejdspladsen - mere og andet end gulerødder og kondisko. Som en del af BAR FOKAs (branchearbejdsmiljørådet for Finans, Offenligt kontor og Administration) projekt om den sunde arbejdsplads,

Læs mere

stress Tilbage på job efter en sygemelding dm.dk

stress Tilbage på job efter en sygemelding dm.dk stress Tilbage på job efter en sygemelding dm.dk 2 Stress skal løses i fællesskab Fakta Ifølge tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er omkring 35.000 danskere dagligt sygemeldt på grund

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Skab gode trivselsprocesser

Skab gode trivselsprocesser Skab gode trivselsprocesser Inspiration til arbejdet med trivsel og psykisk arbejdsmiljø frastresstiltrivsel.dk Indhold: 3 Skab gode trivselsprocesser 25 Grundlaget for pjecen 6 Systematik i indsatsen

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere