Det er ikke personligt

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det er ikke personligt"

Transkript

1 Det er ikke personligt Hans Harhoff Andersen 18. september 2013

2 Forudsætninger for dette kursus

3 Forudsætninger for dette kursus

4 Forudsætninger for dette kursus Fysik

5 Forudsætninger for dette kursus Fysik Matematik

6 Forudsætninger for dette kursus Fysik Matematik Engelsk

7 Forudsætninger for dette kursus Fysik Matematik Engelsk Dansk

8 Forudsætninger for dette kursus Fysik Matematik Engelsk Dansk Betjening af IT/EDB

9 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk)

10 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk) Undgå jeg, vi og man. Skriv i passivt sprog fx perioden af pendulets svingning bestemmes ved fitning til de optagne data, men ikke jeg lavede et fit til de data som vi havde optaget da vi lavede forsøget.

11 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk) Undgå jeg, vi og man. Skriv i passivt sprog fx perioden af pendulets svingning bestemmes ved fitning til de optagne data, men ikke jeg lavede et fit til de data som vi havde optaget da vi lavede forsøget. Undgå talesprog.

12 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk) Undgå jeg, vi og man. Skriv i passivt sprog fx perioden af pendulets svingning bestemmes ved fitning til de optagne data, men ikke jeg lavede et fit til de data som vi havde optaget da vi lavede forsøget. Undgå talesprog. Tænk over nutid/datid. Som udgangspunkt skrives i nutid, men i specielle tilfælde kan datid være ok ala grundet strømafbrydelse på dagen kunne vi ikke fortsætte datatagning.

13 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk) Undgå jeg, vi og man. Skriv i passivt sprog fx perioden af pendulets svingning bestemmes ved fitning til de optagne data, men ikke jeg lavede et fit til de data som vi havde optaget da vi lavede forsøget. Undgå talesprog. Tænk over nutid/datid. Som udgangspunkt skrives i nutid, men i specielle tilfælde kan datid være ok ala grundet strømafbrydelse på dagen kunne vi ikke fortsætte datatagning. Læs rapporten igennem også for stavefejl og sproglige formuleringer.

14 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk) Undgå jeg, vi og man. Skriv i passivt sprog fx perioden af pendulets svingning bestemmes ved fitning til de optagne data, men ikke jeg lavede et fit til de data som vi havde optaget da vi lavede forsøget. Undgå talesprog. Tænk over nutid/datid. Som udgangspunkt skrives i nutid, men i specielle tilfælde kan datid være ok ala grundet strømafbrydelse på dagen kunne vi ikke fortsætte datatagning. Læs rapporten igennem også for stavefejl og sproglige formuleringer. Læs især hinandens afsnit igennem; alle er ansvarlige for hele rapporten!

15 Sprog II Jeg spiser, at spise

16 Sprog II Jeg spiser, at spise Jeg lærer fysik, at lære fysik

17 Det er en del af bachelor-uddannelsen 3.5 Stave- og formuleringsevne Ved bedømmelsen af samtlige skriftlige prøver, uanset hvilket sprog prøven er aflagt på, indgår den studerendes stave- og formuleringsevne. Det faglige indhold vægter tungest, mens staveog formuleringsevnen indgår modificerende i bedømmelsen af den samlede målopfyldelse. STUDIEORDNING FOR BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK (2012) goo.gl/sqvhu1 Det eksperimentelle program på bacheloruddannelsen i fysik For at kunne kommunikere med omverdenen, er det vigtigt at kunne præsentere sine resultater på en klar og præcis måde i skriftlig og mundtlig form. Det eksperimentelle forløb vil således også træne dig i at præsentere dine data i velvalgte tabeller og grafer samt i at udvise omhu i de sproglige formuleringer og i den logiske opbygning af rapporter. Fra Aula

18

19 Gratis fra universitetets computere samt via VPN

20 Sprog III Standart Standard. karret karet. MatLab MATLAB eller Matlab. picoskop PicoScope loggerpro Loggerpro

21 Sprog og Matematik Når man skriver matematik i sine rapport såsom Newtons anden lov F = ma, (1) hvor F er den resulterende kraft, m er massen af legemet og a er acceleationen, er det vigtigt at huske tegnsætning. Tænk på ligninger som sætninger. Nummererede ligninger (og figurer) er også smarte, da man så kan referere til fx ligning 1.

22 Abstract Abstractet er en opsummering af rapporten der giver læseren et overblik over resultaterne og om rapporten er værd at læse. En kort beskrivelse af jeres forsøg. Jeres resultater fx. g pendul = 9.87(5) m s 2. Konklusion

23 Abstract Abstractet er en opsummering af rapporten der giver læseren et overblik over resultaterne og om rapporten er værd at læse. En kort beskrivelse af jeres forsøg. Jeres resultater fx. g pendul = 9.87(5) m s 2. Konklusion Andre kommentarer til første side Husk at angive hvilket institut I kommer fra (Fysik, Matematik eller Geoscience). Det er ikke nødvendigt med understregning af en ansvarlig forfatter.

24 Abstract Abstractet er en opsummering af rapporten der giver læseren et overblik over resultaterne og om rapporten er værd at læse. En kort beskrivelse af jeres forsøg. Jeres resultater fx. g pendul = 9.87(5) m s 2. Konklusion Andre kommentarer til første side Husk at angive hvilket institut I kommer fra (Fysik, Matematik eller Geoscience). Det er ikke nødvendigt med understregning af en ansvarlig forfatter. I er alle ansvarlige.

25 Abstract Abstractet er en opsummering af rapporten der giver læseren et overblik over resultaterne og om rapporten er værd at læse. En kort beskrivelse af jeres forsøg. Jeres resultater fx. g pendul = 9.87(5) m s 2. Konklusion Andre kommentarer til første side Husk at angive hvilket institut I kommer fra (Fysik, Matematik eller Geoscience). Det er ikke nødvendigt med understregning af en ansvarlig forfatter. I er alle ansvarlige. Det er smart at angive adresse så jeg kan få fat på jer hvis der er et problem med rapporten og for at give svar ang. den sidste rapport.

26 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne.

27 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud.

28 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud. Gem altid data og mellemregninger så I nemt kan rette figurer senere!

29 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Lær at bruge Word (evt. OpenOffice) eller Latex. Hvem bruger hvad? Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud. Gem altid data og mellemregninger så I nemt kan rette figurer senere!

30 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Lær at bruge Word (evt. OpenOffice) eller Latex. Hvem bruger hvad? Helst Latex. Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud. Gem altid data og mellemregninger så I nemt kan rette figurer senere!

31 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud. Gem altid data og mellemregninger så I nemt kan rette figurer senere! Lær at bruge Word (evt. OpenOffice) eller Latex. Hvem bruger hvad? Helst Latex. Brug vektorgrafik dvs. pdf, svg eller emf. På den måde bliver figurerne ikke pixelerede.

32 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud. Gem altid data og mellemregninger så I nemt kan rette figurer senere! Lær at bruge Word (evt. OpenOffice) eller Latex. Hvem bruger hvad? Helst Latex. Brug vektorgrafik dvs. pdf, svg eller emf. På den måde bliver figurerne ikke pixelerede. Indsæt formler vha. Word Equation Editor (eller Mathtype) eller i Latex med $\sqrt{2}$.

33 Figurer

34 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne!

35 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige!

36 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten).

37 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur.

38 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur. Næsten identiske måleserier kan udelades, lav istedet opsummerende tabel eller figur.

39 Figurer Tabeller af rå PicoScope data er aldrig interessante. Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur. Næsten identiske måleserier kan udelades, lav istedet opsummerende tabel eller figur.

40 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur. Næsten identiske måleserier kan udelades, lav istedet opsummerende tabel eller figur. Tabeller af rå PicoScope data er aldrig interessante. Figurer skal kun indeholde relevant information og der skal ikke være legends og fitresultater oven i data. Disse ting hører til i figurteksten.

41 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur. Næsten identiske måleserier kan udelades, lav istedet opsummerende tabel eller figur. Tabeller af rå PicoScope data er aldrig interessante. Figurer skal kun indeholde relevant information og der skal ikke være legends og fitresultater oven i data. Disse ting hører til i figurteksten. Man plotter ikke U vs. t. Skriv i stedet U som funktion af t eller samhørende værdier af U og t. Det hedder desuden (t, U) ikke (U, t)

42 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur. Næsten identiske måleserier kan udelades, lav istedet opsummerende tabel eller figur. Tabeller af rå PicoScope data er aldrig interessante. Figurer skal kun indeholde relevant information og der skal ikke være legends og fitresultater oven i data. Disse ting hører til i figurteksten. Man plotter ikke U vs. t. Skriv i stedet U som funktion af t eller samhørende værdier af U og t. Det hedder desuden (t, U) ikke (U, t)

43 Det nye: Statistik

44 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal!

45 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal! For endelige resultater udregnes spredning/usikkerhed/standardafvigelse (eng. standard deviation)

46 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal! For endelige resultater udregnes spredning/usikkerhed/standardafvigelse (eng. standard deviation) Procentvis afvigelse hører (heller ikke) til i gymnasiet.

47 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal! For endelige resultater udregnes spredning/usikkerhed/standardafvigelse (eng. standard deviation) Procentvis afvigelse hører (heller ikke) til i gymnasiet. R 2 er ikke et godt mål for noget som helst. Vurder i stedet selv om fittet passer med data fx om data punkter er spredt ligeligt omkring fittet.

48 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal! For endelige resultater udregnes spredning/usikkerhed/standardafvigelse (eng. standard deviation) Procentvis afvigelse hører (heller ikke) til i gymnasiet. R 2 er ikke et godt mål for noget som helst. Vurder i stedet selv om fittet passer med data fx om data punkter er spredt ligeligt omkring fittet. Gentag målinger. Jo flere gange et forsøg gentages jo bedre estimater for middelværdi samt spredning

49 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal! For endelige resultater udregnes spredning/usikkerhed/standardafvigelse (eng. standard deviation) Procentvis afvigelse hører (heller ikke) til i gymnasiet. R 2 er ikke et godt mål for noget som helst. Vurder i stedet selv om fittet passer med data fx om data punkter er spredt ligeligt omkring fittet. Gentag målinger. Jo flere gange et forsøg gentages jo bedre estimater for middelværdi samt spredning For gentagelser af det samme forsøg kan man fx plotte middelværdien samt ± spredning og se om punkter falder udenfor (mere end 68% af gangene)

50 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen.

51 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen. Luftmodstand Baggrundsniveau

52 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen. Luftmodstand Baggrundsniveau I rapporten bør kun nævne fejlkilder der faktisk betyder noget og om muligt estimere størrelsen.

53 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen. Luftmodstand Baggrundsniveau I rapporten bør kun nævne fejlkilder der faktisk betyder noget og om muligt estimere størrelsen. Usikkerhed er fx støj eller begrænset opløsning. I princippet kan man gentage målingen mange gange for at få bedre statistik og dermed mindre usikkerhed.

54 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen. Luftmodstand Baggrundsniveau I rapporten bør kun nævne fejlkilder der faktisk betyder noget og om muligt estimere størrelsen. Usikkerhed er fx støj eller begrænset opløsning. I princippet kan man gentage målingen mange gange for at få bedre statistik og dermed mindre usikkerhed. Elektrisk støj Ting der varierer uafhængigt fra måling til måling Videopoint tracking

55 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen. Luftmodstand Baggrundsniveau I rapporten bør kun nævne fejlkilder der faktisk betyder noget og om muligt estimere størrelsen. Usikkerhed er fx støj eller begrænset opløsning. I princippet kan man gentage målingen mange gange for at få bedre statistik og dermed mindre usikkerhed. Elektrisk støj Ting der varierer uafhængigt fra måling til måling Videopoint tracking Usikkerheder udregnes vha. ophobningsloven og estimerede usikkerheder fra målinger og fit.

56 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget

57 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille.

58 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget

59 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde

60 Fysikken Fejlkilder i frit falds-forsøget Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde

61 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting).

62 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse

63 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?)

64 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?) afstand mellem lineal og bold ca. 5%

65 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?) afstand mellem lineal og bold ca. 5% Hvis linealen hænger skævt

66 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?) afstand mellem lineal og bold ca. 5% Hvis linealen hænger skævt framerate

67 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?) afstand mellem lineal og bold ca. 5% Hvis linealen hænger skævt framerate Usikkerhed i frit falds-forsøg Videopoint tracking

68 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?) afstand mellem lineal og bold ca. 5% Hvis linealen hænger skævt framerate Usikkerhed i frit falds-forsøg Videopoint tracking Håndholdt kamera?

69 Tænk selv og sammen Det er en god ide at snakke med sine holdkammerater om rapporterne. De har tit forstået andre ting end jer og har måske haft samme problemer.

70 Tænk selv og sammen Det er en god ide at snakke med sine holdkammerater om rapporterne. De har tit forstået andre ting end jer og har måske haft samme problemer. Tænk kreativt og selvstændigt. Hvordan kan vi gøre forsøget bedre? Hvilke fejlkilder er der og hvordan kan vi undgå dem eller estimere dem?

71 Tænk selv og sammen Det er en god ide at snakke med sine holdkammerater om rapporterne. De har tit forstået andre ting end jer og har måske haft samme problemer. Tænk kreativt og selvstændigt. Hvordan kan vi gøre forsøget bedre? Hvilke fejlkilder er der og hvordan kan vi undgå dem eller estimere dem? Hvad kan vi gøre bedre næste gang?

72 Tænk selv og sammen Det er en god ide at snakke med sine holdkammerater om rapporterne. De har tit forstået andre ting end jer og har måske haft samme problemer. Tænk kreativt og selvstændigt. Hvordan kan vi gøre forsøget bedre? Hvilke fejlkilder er der og hvordan kan vi undgå dem eller estimere dem? Hvad kan vi gøre bedre næste gang? Det er meningen at I til eksamensprojektet selv skal designe opstillinger der tester fysik på bedst mulige måde.

FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse. Matematisk Pendul. Jacob Christiansen Afleveringsdato: 10. april 2003 Morten Olesen Andreas Lyder

FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse. Matematisk Pendul. Jacob Christiansen Afleveringsdato: 10. april 2003 Morten Olesen Andreas Lyder FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse Matematisk Pendul Hold E: Hold: D12 Jacob Christiansen Afleveringsdato: 10. april 2003 Morten Olesen Andreas Lyder Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Formål...3

Læs mere

Impuls og kinetisk energi

Impuls og kinetisk energi Impuls og kinetisk energi Peter Hoberg, Anton Bundgård, and Peter Kongstad Hold Mix 1 (Dated: 7. oktober 2015) 201405192@post.au.dk 201407987@post.au.dk 201407911@post.au.dk 2 I. INDLEDNING I denne øvelse

Læs mere

Modelkontrol i Faktor Modeller

Modelkontrol i Faktor Modeller Modelkontrol i Faktor Modeller Julie Lyng Forman Københavns Universitet Afdeling for Anvendt Matematik og Statistik Statistik for Biokemikere 2003 For at konklusionerne på en ensidet, flersidet eller hierarkisk

Læs mere

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen:

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen: Forsøgsopstilling: En kugle ligger mellem to skinner, og ruller ned af den. Vi måler ved hjælp af sensorer kuglens hastighed og tid ved forskellige afstand på rampen. Vi måler kuglens radius (R), radius

Læs mere

Studieretningsopgave

Studieretningsopgave Virum Gymnasium Studieretningsopgave Harmoniske svingninger i matematik og fysik Vejledere: Christian Holst Hansen (matematik) og Bodil Dam Heiselberg (fysik) 30-01-2014 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Projektopgave Observationer af stjerneskælv

Projektopgave Observationer af stjerneskælv Projektopgave Observationer af stjerneskælv Af: Mathias Brønd Christensen (20073504), Kristian Jerslev (20072494), Kristian Mads Egeris Nielsen (20072868) Indhold Formål...3 Teori...3 Hvorfor opstår der

Læs mere

Faldmaskine. , får vi da sammenhængen mellem registreringen af hullerne : t = 2 r 6 v

Faldmaskine. , får vi da sammenhængen mellem registreringen af hullerne : t = 2 r 6 v Faldmaskine Rapport udarbejdet af: Morten Medici, Jonatan Selsing, Filip Bojanowski Formål: Formålet med denne øvelse er opnå en vis indsigt i, hvordan den kinetiske energi i et roterende legeme virker

Læs mere

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål.

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. Labøvelse 2, fysik 2 Uge 47, Kalle, Max og Henriette Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. 1. Vi har to forskellige størrelser: a: en skive

Læs mere

David Kallestrup, Aarhus School of Engineering, SRP-forløb ved Maskinteknisk retning 1

David Kallestrup, Aarhus School of Engineering, SRP-forløb ved Maskinteknisk retning 1 1 Pendul David Kallestrup, Aarhus School of Engineering, SRP-forløb ved Maskinteknisk retning 1 1.1 Hvad er et pendul? En matematiker og en ingeniør ser tit ens på mange ting, men ofte er der forskelle

Læs mere

1/41. 2/41 Landmålingens fejlteori - Lektion 1 - Kontinuerte stokastiske variable

1/41. 2/41 Landmålingens fejlteori - Lektion 1 - Kontinuerte stokastiske variable Landmålingens fejlteori - lidt om kurset Landmålingens fejlteori Lektion 1 Det matematiske fundament Kontinuerte stokastiske variable - rw@math.aau.dk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Kursusholder

Læs mere

Resonans 'modes' på en streng

Resonans 'modes' på en streng Resonans 'modes' på en streng Indhold Elektrodynamik Lab 2 Rapport Fysik 6, EL Bo Frederiksen (bo@fys.ku.dk) Stanislav V. Landa (stas@fys.ku.dk) John Niclasen (niclasen@fys.ku.dk) 1. Formål 2. Teori 3.

Læs mere

IT-manual August 2014

IT-manual August 2014 IT-manual August 2014 Indhold IT-pixibog Opgave i brug af Lectio At skrive store opgaver i Word Opgave i at bruge Words specialfunktioner 1 IT-pixibog Skolens computere - låner jeg en computer? - hente

Læs mere

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning Graftegning på regneark. Ved hjælp af Excel regneark kan man nemt tegne grafer. Man åbner for regnearket ligger under Microsoft Office. Så indtaster man tallene fra tabellen i regnearkets celler i en vandret

Læs mere

Eksperimentel matematik Kommentarer til tag-med opgaver

Eksperimentel matematik Kommentarer til tag-med opgaver Eksperimentel matematik Kommentarer til tag-med opgaver Hypotesedannelse I har alle produceret grafer af typen 0.8 0.6 0.4 0.2 0 0. 0.2 0.3 0.4 0.5 (de lilla punkter er fundet ved en strenglængde på 35,

Læs mere

Brydningsindeks af vand

Brydningsindeks af vand Brydningsindeks af vand Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 15. marts 2012 Indhold 1 Indledning 2 2 Formål

Læs mere

En Maple time med efterfølgende elevgruppe diskussion og refleksionssamtale med lærer.

En Maple time med efterfølgende elevgruppe diskussion og refleksionssamtale med lærer. Bilag 5 En Maple time med efterfølgende elevgruppe diskussion og refleksionssamtale med lærer. Indledning Vi har som led i projektet observeret en del lektioner, med helt eller delvis fokus på Maple-brug.

Læs mere

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Bølgelængdeinterval: 350 nm 1000 nm, nøjagtighed: < 1 nm. Brug Logger Pro s nyeste udgaver (3.6.0 eller 3.6.1). Hent evt. opdateringer fra Verniers hjemmeside

Læs mere

Anvendt Statistik Lektion 7. Simpel Lineær Regression

Anvendt Statistik Lektion 7. Simpel Lineær Regression Anvendt Statistik Lektion 7 Simpel Lineær Regression 1 Er der en sammenhæng? Plot af mordraten () mod fattigdomsraten (): Scatterplot Afhænger mordraten af fattigdomsraten? 2 Scatterplot Et scatterplot

Læs mere

Mini SRP. Afkøling. Klasse 2.4. Navn: Jacob Pihlkjær Hjortshøj, Jonatan Geysner Hvidberg og Kevin Høst Husted

Mini SRP. Afkøling. Klasse 2.4. Navn: Jacob Pihlkjær Hjortshøj, Jonatan Geysner Hvidberg og Kevin Høst Husted Mini SRP Afkøling Klasse 2.4 Navn: Jacob Pihlkjær Lærere: Jørn Christian Bendtsen og Karl G Bjarnason Roskilde Tekniske Gymnasium SO Matematik A og Informations teknologi B Dato 31/3/2014 Forord Under

Læs mere

Introduktion til TI-Interactive!

Introduktion til TI-Interactive! Introduktion til TI-Interactive! TI-Interactive! er et program, som befinder sig i grænseområdet mellem almindelig tekstbehandling, regneark og egentlige tunge matematikprogrammer. Man kan gøre mange af

Læs mere

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1):

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1): Lærervejledning Formål Gennem undersøgelsesbaseret undervisning anvendes lineære sammenhænge, som middel til at eleverne arbejder med repræsentationsskift og aktiverer algebraiske teknikker. Hvilke overgangsproblemer

Læs mere

Løsning til eksamen d.27 Maj 2010

Løsning til eksamen d.27 Maj 2010 DTU informatic 02402 Introduktion til Statistik Løsning til eksamen d.27 Maj 2010 Referencer til Probability and Statistics for Engineers er angivet i rækkefølgen [8th edition, 7th edition]. Opgave I.1

Læs mere

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau)

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Matematik i WordMat En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Beregning... 4 3. Beregning med brøker...

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Harmonisk oscillator. Dan Elmkvist Albrechtsen, Edin Ikanović, Joachim Mortensen Hold 4, gruppe n + 1, n {3}, uge 46-47

Harmonisk oscillator. Dan Elmkvist Albrechtsen, Edin Ikanović, Joachim Mortensen Hold 4, gruppe n + 1, n {3}, uge 46-47 Harmonisk oscillator Dan Elmkvist Albrechtsen, Edin Ikanović, Joachim Mortensen Hold 4, gruppe n + 1, n {3}, uge 46-47 28. november 2007 Indhold 1 Formål 2 2 Teori 2 3 Fremgangsmåde 3 4 Resultatbehandling

Læs mere

Ideliste til projekter med kommentarer

Ideliste til projekter med kommentarer Ideliste til projekter med kommentarer Vedrørende projektfasen i uge 42-44 2014. Følgende er en samling af mere eller mindre løse ideer til projekter som kan bruges som inspiration før definition af jeres

Læs mere

Monter Photogaten og kraftsensoren på stativet som vis på figuren nedenfor.

Monter Photogaten og kraftsensoren på stativet som vis på figuren nedenfor. Cirkelbevægelse. Formålet med øvelser er: - At undersøge sammenhængen mellem kraften og hastigheden i en cirkelbevægelse. - At undersøge hvorledes ændring af massen og radius påvirker kraften. (variabelkontrol)

Læs mere

Newton-Raphsons metode

Newton-Raphsons metode Newton-Raphsons metode af John V. Petersen Indhold Indledning: Numerisk analyse og Newton-Raphsons metode... 2 Udlede Newtons iterations formel... 2 Sætning 1 Newtons metode... 4 Eksempel 1 konvergens...

Læs mere

Kasteparabler i din idræt øvelse 1

Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Vi vil i denne første øvelse arbejde med skrå kast i din idræt. Du skal lave en optagelse af et hop, kast, spark eller slag af en person eller genstand. Herefter skal

Læs mere

SSO MINIKURSUS. Få mest muligt ud af opgaveskrivningen!

SSO MINIKURSUS. Få mest muligt ud af opgaveskrivningen! SSO MINIKURSUS Få mest muligt ud af opgaveskrivningen! Hovedpunkter En eksamensopgave Forarbejdet Opgaveformuleringen Disposition og layout Dokumentation Selvstændighed Abstract Vurderingskriterier SSO-opgaven

Læs mere

Aflevering 4: Mindste kvadraters metode

Aflevering 4: Mindste kvadraters metode Aflevering 4: Mindste kvadraters metode Daniel Østergaard Andreasen December 2, 2011 Abstract Da meget få havde løst afleveringsopgave 4, giver jeg har en mulig (men meget udførlig) løsning af opgaven.

Læs mere

Kapitel 3 Lineære sammenhænge

Kapitel 3 Lineære sammenhænge Matematik C (må anvendes på Ørestad Gymnasium) Lineære sammenhænge Det sker tit, at man har flere variable, der beskriver en situation, og at der en sammenhæng mellem de variable. Enhver formel er faktisk

Læs mere

SRO. Newtons afkølingslov og differentialligninger. Josephine Dalum Clausen 2.Y Marts 2011 SRO

SRO. Newtons afkølingslov og differentialligninger. Josephine Dalum Clausen 2.Y Marts 2011 SRO SRO Newtons afkølingslov og differentialligninger Josephine Dalum Clausen 2.Y Marts 2011 SRO 0 Abstract In this assignment I want to illuminate mathematic models and its use in the daily movement. By math

Læs mere

Opgaveark....Of doom! Bjarke Mønsted

Opgaveark....Of doom! Bjarke Mønsted LATEX Opgaveark...Of doom! Bjarke Mønsted Indhold 1 Pointsystem 1 2 Installation (15 point) 2 3 Hent preamble (15 point) 2 4 Kompiler et dokument (10 point) 2 5 Ligninger (10 point) 2 5.1 Bonusopgave:

Læs mere

Brugervejledning til Graph

Brugervejledning til Graph Graph (brugervejledning) side 1/17 Steen Toft Jørgensen Brugervejledning til Graph Graph er et gratis program, som ikke fylder meget. Downloades på: www.padowan.dk/graph/. Programmet er lavet af Ivan Johansen,

Læs mere

Matematik A eksamen 14. august Delprøve 1

Matematik A eksamen 14. august Delprøve 1 Matematik A eksamen 14. august 2014 www.matematikhfsvar.page.tl Delprøve 1 Info: I denne eksamensopgave anvendes der punktum som decimaltal istedet for komma. Eks. 3.14 istedet for 3,14 Opgave 1 - Andengradsligning

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Regressionsanalyse

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Regressionsanalyse Epidemiologi og biostatistik. Uge, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Lineær regressionsanalyse - Simpel lineær regression - Multipel lineær regression Regressionsanalyse Regressionsanalyser

Læs mere

FORSØGSVEJLEDNING. Kasteparablen

FORSØGSVEJLEDNING. Kasteparablen Fysik i idræt - Idræt i fysik 006 FORSØGSVEJLEDNING Kasteparablen Formål: At bestemme kastelængden (x-positionen) for kast ed forskellige afleeringsinkler: o Ca. 30 o. o Ca. 45 o. o Ca. 60 o. og ed brug

Læs mere

Massespektrometri og kulstof-14-datering

Massespektrometri og kulstof-14-datering Massespektrometri og kulstof-14-datering Opgavehæfte AMS 14 C Daterings Center Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet JO\ AUG 2004 BP\FEB 2010 Opgaverne 5,6 og 7 er hentet eller modificeret

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Dig og din puls Lærervejleding

Dig og din puls Lærervejleding Dig og din puls Lærervejleding Indledning I det efterfølgende materiale beskrives et forløb til matematik C, hvori eleverne skal måle hvilepuls og arbejdspuls og beskrive observationerne matematisk. Materialet

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

Mikro-kursus i statistik 1. del. 24-11-2002 Mikrokursus i biostatistik 1

Mikro-kursus i statistik 1. del. 24-11-2002 Mikrokursus i biostatistik 1 Mikro-kursus i statistik 1. del 24-11-2002 Mikrokursus i biostatistik 1 Hvad er statistik? Det systematiske studium af tilfældighedernes spil!dyrkes af biostatistikere Anvendes som redskab til vurdering

Læs mere

Brugervejledning til Graph (1g, del 1)

Brugervejledning til Graph (1g, del 1) Graph (brugervejledning 1g, del 1) side 1/8 Steen Toft Jørgensen Brugervejledning til Graph (1g, del 1) Graph er et gratis program, som ikke fylder meget. Downloades på: www.padowan.dk/graph/. Programmet

Læs mere

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment Rygtespredning: Et logistisk eksperiment For at det nu ikke skal ende i en omgang teoretisk tørsvømning er det vist på tide vi kigger på et konkret logistisk eksperiment. Der er selvfølgelig flere muligheder,

Læs mere

Projektbeskrivelse Let-Engelsk d

Projektbeskrivelse Let-Engelsk d Lavet af Jacob A. & Morten fra 2.5 Fag programmering side nummer: 1 af 13 Projektbeskrivelse Let-Engelsk d Arbejdsgruppen: Jacob A & Morten fra 2.5. Afl. Dato: 1. marts 2012 Skrevet af: Jacob A. Fag: Programmering.

Læs mere

Kuglers bevægelse i væske

Kuglers bevægelse i væske Kuglers bevægelse i væske Øvelsens formål er - at eftervise v 2 -loven for bevægelse i væsker: For et legeme der bevæger sig i vand. - at se at legemet i vores forsøg er så stort, at vi ikke har laminar

Læs mere

- Få mest muligt ud af opgaveskrivningen!

- Få mest muligt ud af opgaveskrivningen! - Få mest muligt ud af opgaveskrivningen! En eksamensopgave Forarbejdet Opgaveformuleringen Disposition og layout Dokumentation Selvstændighed Abstract Vurderingskriterier Alle regler står i pjecen om

Læs mere

Hvem skal samle handsken op?

Hvem skal samle handsken op? 85 Hvem skal samle handsken op? Henrik Peter Bang, Christianshavns Gymnasium, Niels Grønbæk, Institut, Claus Richard Larsen, Christianshavns Gymnasium, Kommentar til Udfordringer ved undervisning i enzymer,

Læs mere

Bevægelse op ad skråplan med ultralydssonde.

Bevægelse op ad skråplan med ultralydssonde. Bevægelse op ad skråplan med ultralydssonde. Formål: a) At finde en formel for accelerationen i en bevægelse op ad et skråplan, og at prøve at eftervise denne formel, ud fra en lille vinkel og vægtskål

Læs mere

En verden af fluider bevægelse omkring en kugle

En verden af fluider bevægelse omkring en kugle En verden af fluider bevægelse omkring en kugle Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 29. marts 2012 Indhold

Læs mere

Lineære sammenhænge, residualplot og regression

Lineære sammenhænge, residualplot og regression Lineære sammenhænge, residualplot og regression Opgave 1: Er der en bagvedliggende lineær sammenhæng? I mange sammenhænge indsamler man data som man ønsker at undersøge og afdække eventuelle sammenhænge

Læs mere

Projektopgave Matematik A. Vejleder: Jørn Bendtsen. Navn: Devran Kücükyildiz Klasse: 2,4 Roskilde Tekniske Gymnasium

Projektopgave Matematik A. Vejleder: Jørn Bendtsen. Navn: Devran Kücükyildiz Klasse: 2,4 Roskilde Tekniske Gymnasium Projektopgave Matematik A Tema: Eksponentielle modeller Vejleder: Jørn Bendtsen Navn: Devran Kücükyildiz Klasse: 2,4 Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 01-01-2008 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1.

Læs mere

Projekt 6.1 Rygtespredning - modellering af logistisk vækst

Projekt 6.1 Rygtespredning - modellering af logistisk vækst Projekt 6.1 Rygtespredning - modellering af logistisk vækst (Projektet anvender værktøjsprogrammet TI Nspire) Alle de tilstedeværende i klassen tildeles et nummer, så med 28 elever i klassen uddeles numrene

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Matematik A STX december 2016 vejl. løsning Gratis anvendelse - læs betingelser!

Matematik A STX december 2016 vejl. løsning  Gratis anvendelse - læs betingelser! Matematik A STX december 2016 vejl. løsning www.matematikhfsvar.page.tl Gratis anvendelse - læs betingelser! Opgave 1 Lineær funktion. Oplysningerne findes i opgaven. Delprøve 1: Forskrift Opgave 2 Da

Læs mere

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

Øvelse 1.5: Spændingsdeler med belastning Udført af: Kari Bjerke Sørensen, Hjalte Sylvest Jacobsen og Toke Lynæs Larsen.

Øvelse 1.5: Spændingsdeler med belastning Udført af: Kari Bjerke Sørensen, Hjalte Sylvest Jacobsen og Toke Lynæs Larsen. Øvelse 1.5: Spændingsdeler med belastning Udført af: Kari jerke Sørensen, Hjalte Sylvest Jacobsen og Toke Lynæs Larsen. Formål: Formålet med denne øvelse er at anvende Ohms lov på en såkaldt spændingsdeler,

Læs mere

Projekt 4.9 Bernouillis differentialligning

Projekt 4.9 Bernouillis differentialligning Projekt 4.9 Bernouillis differentialligning (Dette projekt dækker læreplanens krav om supplerende stof vedr. differentialligningsmodeller. Projektet hænger godt sammen med projekt 4.0: Fiskerimodeller,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2015 Institution VUC Lyngby Uddannelse stx Fag og niveau Fysik B Lærer(e) Christian Møller Pedersen

Læs mere

Nanostatistik: Opgaver

Nanostatistik: Opgaver Nanostatistik: Opgaver Jens Ledet Jensen, 19/01/05 Opgaver 1 Opgaver fra Indblik i Statistik 5 Eksamensopgaver fra tidligere år 11 i ii NANOSTATISTIK: OPGAVER Opgaver Opgave 1 God opgaveskik: Når I regner

Læs mere

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter.

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. Kræfter og Energi Jacob Nielsen 1 Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. kraften i x-aksens retning hænger sammen med den

Læs mere

Resumé: En statistisk analyse resulterer ofte i : Et estimat θˆmed en tilhørende se

Resumé: En statistisk analyse resulterer ofte i : Et estimat θˆmed en tilhørende se Epidemiologi og biostatistik. Uge, torsdag 5. februar 00 Morten Frydenberg, Institut for Biostatistik. Type og type fejl Statistisk styrke Nogle speciale metoder: Normalfordelte data : t-test eksakte sikkerhedsintervaller

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Epidemiologi og Biostatistik

Epidemiologi og Biostatistik Kapitel 1, Kliniske målinger Epidemiologi og Biostatistik Introduktion til skilder (varianskomponenter) måleusikkerhed sammenligning af målemetoder Mogens Erlandsen, Institut for Biostatistik Uge, torsdag

Læs mere

HUM TEOL JURA SUND SAMF SCIENCE BRIC. 8 institutter. 6 institutter. 12 institutter. 13 institutter. Bestyrelse. Rektorsekretariatet.

HUM TEOL JURA SUND SAMF SCIENCE BRIC. 8 institutter. 6 institutter. 12 institutter. 13 institutter. Bestyrelse. Rektorsekretariatet. Samarbejde i studiemiljøet Kim Lefmann, Niels Bohr Institutet Københavns Universitet MBU konference om teknikfag og gruppeeksamen Roskilde, 24/1-2013 Dias 1 Bestyrelse Rektorsekretariatet Direktion Uddannelsesservice

Læs mere

Program: 1. Repetition: fordeling af observatorer X, S 2 og t. 2. Konfidens-intervaller, hypotese test, type I og type II fejl, styrke.

Program: 1. Repetition: fordeling af observatorer X, S 2 og t. 2. Konfidens-intervaller, hypotese test, type I og type II fejl, styrke. Program: 1. Repetition: fordeling af observatorer X, S 2 og t. 2. Konfidens-intervaller, hypotese test, type I og type II fejl, styrke. 1/23 Opsummering af fordelinger X 1. Kendt σ: Z = X µ σ/ n N(0,1)

Læs mere

IT undervisning. Digitale medier. Skræddersy dit eget forløb! Office

IT undervisning. Digitale medier. Skræddersy dit eget forløb! Office UNDERVISNING IT undervisning Skræddersy dit eget forløb! WebGaits undervisere har en bred erfaring indenfor en lang række IT-områder. WebGait planlægger undervisningen så den passer til de udfordringer

Læs mere

Brugsvejledning for Frit fald udstyr

Brugsvejledning for Frit fald udstyr Brugsvejledning for 1980.10 Frit fald udstyr 13.12.10 Aa 1980.10 1. Udløser 2. Tilslutningsbøsninger for prøveledninger 3. Trykknap for udløser 4. Kontaktplader 5. Udfræsning for placering af kugle 6.

Læs mere

Matematik A-niveau - bestemmelse af monotoniforhold (EKSEMPEL 1): Side 94 opgave 11:

Matematik A-niveau - bestemmelse af monotoniforhold (EKSEMPEL 1): Side 94 opgave 11: Matematik A-niveau - bestemmelse af monotoniforhold (EKSEMPEL 1): Side 94 opgave 11: Opgave a) Ligningen for tangenten bestemmes. Dog defineres funktionen. Tangent-formlen er pr. definition. (1) Altså

Læs mere

Velkommen til Flemmings store Maplekursus 1. lektion. Skift mellem tekst- og matematikmode

Velkommen til Flemmings store Maplekursus 1. lektion. Skift mellem tekst- og matematikmode Velkommen til Flemmings store Maplekursus 1. lektion. Skift mellem tekst- og matematikmode Man kan skifte mellem tekst- og matemamatikmode ved at trykke på F5. I øjeblikket er jeg i tekstmode.. 2. lektion.

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi FORMÅL Formålet har været at undersøge, hvor dygtige de enkelte gymnasier er til at løfte elevernes faglige niveau. Dette kan man ikke undersøge blot ved at

Læs mere

Maple 11 - Chi-i-anden test

Maple 11 - Chi-i-anden test Maple 11 - Chi-i-anden test Erik Vestergaard 2014 Indledning I dette dokument skal vi se hvordan Maple kan bruges til at løse opgaver indenfor χ 2 tests: χ 2 - Goodness of fit test samt χ 2 -uafhængighedstest.

Læs mere

Brydningsindeks af luft

Brydningsindeks af luft Brydningsindeks af luft Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 14. marts 2012 1 Introduktion Alle kender

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 9 sider Skriftlig prøve, lørdag den 13. december, 2014 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle tilladte hjælpemidler på

Læs mere

Øvelsesvejledning RG Stående bølge. Individuel rapport. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser.

Øvelsesvejledning RG Stående bølge. Individuel rapport. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser. Stående bølge Individuel rapport Forsøgsformål At finde resonanser (stående bølger) for fiskesnøre. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser. At se hvordan hastigheden afhænger af belastningen

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

Graph brugermanual til matematik C

Graph brugermanual til matematik C Graph brugermanual til matematik C Forord Efterfølgende er en guide til programmet GRAPH. Programmet kan downloades gratis fra nettet og gemmes på computeren/et usb-stik. Det betyder, det også kan anvendes

Læs mere

Matematik A og Informationsteknologi B

Matematik A og Informationsteknologi B Matematik A og Informationsteknologi B Projektopgave 2 Eksponentielle modeller Benjamin Andreas Olander Christiansen Jens Werner Nielsen Klasse 2.4 6. december 2010 Vejledere: Jørn Christian Bendtsen og

Læs mere

3.600 kg og den gennemsnitlige fødselsvægt kg i stikprøven.

3.600 kg og den gennemsnitlige fødselsvægt kg i stikprøven. PhD-kursus i Basal Biostatistik, efterår 2006 Dag 1, onsdag den 6. september 2006 Eksempel: Sammenhæng mellem moderens alder og fødselsvægt I dag: Introduktion til statistik gennem analyse af en stikprøve

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi INDHOLD Formålet har været at undersøge, hvor dygtige de enkelte gymnasier er til at løfte elevernes faglige niveau. Dette kan man ikke undersøge blot ved

Læs mere

Intern evaluering af Makroøkonomi 2 Langt sigt Forelæsninger, efterår 2003 Underviser: Hans Jørgen Whitta-Jacobsen

Intern evaluering af Makroøkonomi 2 Langt sigt Forelæsninger, efterår 2003 Underviser: Hans Jørgen Whitta-Jacobsen Intern evaluering af Makroøkonomi 2 Langt sigt Forelæsninger, efterår 2003 Underviser: Hans Jørgen Whitta-Jacobsen Er dine generelle forudsætninger for at følge faget tilstrækkelige? Meget gode 7 9,1%

Læs mere

Mappestruktur- og logik i VuptiWeb er stort set den samme som på vores computer.

Mappestruktur- og logik i VuptiWeb er stort set den samme som på vores computer. 6 MEDIEARKIV Mediearkivet bruges til opbevaring af filer (billeder og dokumenter), som vi bruger på vores hjemmeside. Før vi kan vise et billede eller linke til en fil, skal de uploades til mediearkivet.

Læs mere

grafer og funktioner trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

grafer og funktioner trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner, trin 1 ISBN: 978-87-92488-11-4 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

T A L K U N N E N. Datasæt i samspil. Krydstabeller Grafer Mærketal. INFA Matematik - 1999. Allan C

T A L K U N N E N. Datasæt i samspil. Krydstabeller Grafer Mærketal. INFA Matematik - 1999. Allan C T A L K U N N E N 3 Allan C Allan C.. Malmberg Datasæt i samspil Krydstabeller Grafer Mærketal INFA-Matematik: Informatik i matematikundervisningen Et delprojekt under INFA: Informatik i skolens fag Et

Læs mere

Indhold Grupperede observationer... 1 Ugrupperede observationer... 3 Analyse af normalfordelt observationssæt... 4

Indhold Grupperede observationer... 1 Ugrupperede observationer... 3 Analyse af normalfordelt observationssæt... 4 BH Test for normalfordeling i WordMat Indhold Grupperede observationer... 1 Ugrupperede observationer... 3 Analyse af normalfordelt observationssæt... 4 Grupperede observationer Vi tager udgangspunkt i

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere

2 -test. Fordelingen er særdeles kompleks at beskrive med matematiske formler. 2 -test blev opfundet af Pearson omkring år 1900.

2 -test. Fordelingen er særdeles kompleks at beskrive med matematiske formler. 2 -test blev opfundet af Pearson omkring år 1900. 2 -fordeling og 2 -test Generelt om 2 -fordelingen 2 -fordelingen er en kontinuert fordeling, modsat binomialfordelingen som er en diskret fordeling. Fordelingen er særdeles kompleks at beskrive med matematiske

Læs mere

Andengradsligninger. Frank Nasser. 11. juli 2011

Andengradsligninger. Frank Nasser. 11. juli 2011 Andengradsligninger Frank Nasser 11. juli 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold December 2015 vinter VUC Vestegnen stx Mat A Gert Friis

Læs mere

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Sandsynlighedsregning og lagerstyring Normalfordelingen og Monte

Læs mere

Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger

Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger Normalfordelingen Standard Normal Fordelingen Sandsynligheder for Normalfordelingen Transformation af Normalfordelte Stok.Var. Stikprøver og Stikprøvefordelinger

Læs mere

Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven:

Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven: Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven: Opgaverne er alle bygget op efter samme koncept; eleverne laver observationer i Dyrehaven og på Bakken og bruger derefter observationerne til at lave

Læs mere

Teknologi Projekt. Trafik - Optimal Vej

Teknologi Projekt. Trafik - Optimal Vej Roskilde Tekniske Gymnasium Teknologi Projekt Trafik - Optimal Vej Af Nikolaj Seistrup, Henrik Breddam, Rasmus Vad og Dennis Glindhart Roskilde Tekniske Gynasium Klasse 1.3 7. december 2006 Indhold 1 Forord

Læs mere

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab defineres som menneskelige aktiviteter, hvor

Læs mere

Ohms lov. Formål. Princip. Apparatur. Brug af multimetre. Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd.

Ohms lov. Formål. Princip. Apparatur. Brug af multimetre. Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd. Ohms lov Nummer 136050 Emne Ellære Version 2017-02-14 / HS Type Elevøvelse Foreslås til 7-8, (gymc) p. 1/5 Formål Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd. Princip Et stykke

Læs mere

American Football. I det følgende ser vi nærmere på, hvilke pladser, der er på et american football hold.

American Football. I det følgende ser vi nærmere på, hvilke pladser, der er på et american football hold. American Football Opgaven Jeres klasse er blevet udtaget til at deltage i en american football turnering. I skal stille med 2 hold. Der kan vindes store præmier, så I ønsker naturligvis at stille med to

Læs mere

Kapital- og rentesregning

Kapital- og rentesregning Rentesregning Rettet den 28-12-11 Kapital- og rentesregning Kapital- og rentesregning Navngivning ved rentesregning I eksempler som Niels Oles, hvor man indskyder en kapital i en bank (én gang), og banken

Læs mere

I fysik er der forskellige skriftlige discipliner, som du kan læse mere om på denne og de følgende sider.

I fysik er der forskellige skriftlige discipliner, som du kan læse mere om på denne og de følgende sider. Side 1 af 7 Indhold Rapportering rapportskrivning... 1 Løsning af fysikfaglige problemer opgaveregning.... 2 Formidling af fysikfaglig indsigt i form at tekster, præsentationer og lignende... 4 Projektrapporter...

Læs mere