Joraform AB har siden 1990 udviklet og markedsført kompostmaskiner til lokal kompostering af husholdningsaffald.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Joraform AB har siden 1990 udviklet og markedsført kompostmaskiner til lokal kompostering af husholdningsaffald."

Transkript

1 Joraform AB har siden 1990 udviklet og markedsført kompostmaskiner til lokal kompostering af husholdningsaffald. Vores kunder er primært boligforeninger, haveforeninger, byggefirmaer, skoler og cateringvirksomheder. Joraform har leveret omkring automatiske kompost maskiner, både i Sverige og udlandet. Joraform er en kompost virksomhed med stor erfaring inden for kompostering af madaffald. Vi har samarbejdet med EPA i komposteringsanlæg projekter, hvor flere hundrede husstande deltog svenske og det svenske Lantbruksuniversitet har gennemført analyser og dyrkningsforsøg på den færdige kompost. Vores mål er at udvikle miljøvenlige produkter, som gør det nemmere for dig at leve miljøbevidst. Genbrug gennemsyrer hele virksomheden. Konstant udvikling Joraform er i konstant udvikling. Det startede i 1990 med vores roterende kompost til den enkelte husstand. Ideen med den roterende kompostbeholder, som vi var de første med på markedet, har vi fortsat med at udvikle. I dag har vi løsninger til kompostering af madaffald i op til flere hundrede husstande. Vores fuldt automatiserede store kompostere har kapacitet til op til 100 husstande. De er udstyret med kværn, der er en forudsætning for effektiv og rationel kompostering. De to kamre betyder, at den kompostering, der finder sted inde i beholderen, bliver særdeles effektiv, og at komposten er klar til brug straks efter tømning, og dermed bliver et attraktivt produkt for brugeren. JK en ny generation af kompost maskiner til den storefamilie, storkøkkener og skoler. Kompostbeholderen er lavet af genanvendelige materialer. Vores produkter kan sammenlignes på alle niveauer; bekvemmelighed, kvalitet og service. Nemt og bekvemt For at kompostere i den store komposter behøver man ikke at være en ekspert på kompostering. Dybest set er du bare nødt til at sortere dit affald. Når du installerer komposter fra Joraform føljer der altid en teoretisk/praktisk information med til alle brugere / beboere. Økonomi Ved kompostering af affald hvor du bor, reducerer du vægten af dit affald med ca. 50%! Haven Glæde Udover kompostering har vi en bred vifte af eksklusive haveredskaber i rustfrit stål og håndtag i voksbehandlet ask, samt have- og arbejdsvogne fremstillet af kunststof.

2 Dit eget økologiske kredsløb 1. Introduktion 2. Hvad kan jeg kompostere? 3. Tre enkle trin til at starte din kompost 4. Hvad skal du ikke gøre? 5. Tømning 6. Tips 7. Yderligere oplysninger 8. Fejlsøgning 1. Introduktion Tak fordi du valgte en Jorakomposter. Kompostering er en fantastisk måde at omdanne organisk stof til jorden. Kompostmuld øger jordens kvalitet og planternes trivsel. Private husholdninger kan let bidrage til en forbedring af affaldsproblemet ved kompostering med en Jorakomposter. Det reducerer ikke kun transporten og håndteringen af affald, det reducerer også dine udgifter. I denne guide giver vi dig nogle gode råd om, hvordan du skal kompostere. Kompostering skal være enkel, effektiv og give forbedringer til både din økonomi og miljøet. Held og lykke, og har du spørgsmål, så ring eller skriv til os. Sådan bruger du din JK 125/270/400 komposter: I køkkenet: Brug en beholder med inddeling, så du ved, hvor meget affald du har, og dermed undgår at overfylde komposteren. - JK 125 kan håndtere 1,4-1,7 liter / dag - JK 270 3,5-4,3 liter / dag - JK liter / dag Når du sorterer dit affald, så læg kun det, du er sikker på i komposteren. Er du i tvivl så lad være! Læg hellere mindre portioner i og oftere, end for store portioner! 2. Hvad kan jeg kompostere?

3 Egnet til kompostering Ikke egnet til kompostering Madrester (rå, kogt, stegt og røget) Cigaretskod Kød også små ben Tyggegummi Blomster fra vaser og krukker Metaller og staniol Skaldyr og fisk Grøntsager Æg også skaller Kartofler Brød og kager Frugt - alle slags Kaffegrums og filtre Teposer og teblade Gummibånd, elastikker Kattegrus Støvsugerposer Kuverter og andre tryksager Al plast Mælke- og juicekartoner Plastikfolie Stykker af farvet eller imprægneret træ Køkkenrulle og servietter (ufarvet) Aske, kalk eller jord Savsmuld fra kæledyr Væsker, mælk, etc. 3. Tre enkle trin til at starte din kompost Læg lidt aktiv kompost (hvis du har noget) i venstre kammer (brug kun et kammer ad gangen), ellers læg dine madrester i. Tilføj træpiller eller savsmuld som anvist herunder. Luk døren og drej komposteren én gang. Bemærk Komposteren har to kamre, og du bør kun fylde ét ad gangen. Det tager 6-8 uger at fylde et kammer. Det er fuldt, når der er omkring 10 cm luft til øverste kant. I det fyldte kammer bliver temperaturen høj, og materialet vil være færdig komposteret, når det andet kammer er fyldt. Findeling af affaldet. For et hurtigere resultat, kan affaldet skæres i mindre stykker, inden det lægges i komposteren. Det forkorter nedbrydningstiden. Tilsæt strøelse (meget vigtigt for en god proces) Savsmuld eller træpiller tilsættes for at absorbere fugten, neutralisere kvælstoffet og give en fin struktur af mulden. Tilsæt strøelse (meget vigtigt for en god proces) Savsmuld eller træpiller tilsættes for at absorbere fugten, neutralisere kvælstoffet og give en fin struktur af mulden. Træpiller: 10% af den mængde affald, du tilføjer. 2 liter affald = 2 dl træpiller. Savsmuld: 30% af den mængde affald, du tilføjer. 2 liter affald = 6 dl savsmuld.

4 Drej komposteren Når komposteren roteres, trækkes luft ind gennem hullerne, hvilket forhindrer dannelsen af dårlig lugt, og tørre og våde materialer blandes. Det er nok at dreje komposteren en og en halv omgang, hver gang nyt materiale tilsættes. Hvis materialet er meget vådt drejes komposteren oftere for bedre at fordele materialet. 4. Hvad skal du ikke gøre? Lad ikke materialet blive for vådt i komposteren. Alt affald til kompost skal være veldrænet. Du må ikke tilføje mælk, suppe eller sauce direkte i komposten. Lad det i stedet ligge i vasken et stykke tid og dryppe af inden du lægger det i komposteren. Tilsæt ikke aske og kalk, så dør processen. Lad ikke materialet blive for tørt. Vær opmærksom på at du ikke tilsætter for meget savsmuld eller træpiller. Det er yderst absorberende og tørrer kompostmaterialet ud, og dermed kan processen stoppe og mulden bliver tør og klumpet. Er der klumper i komposten, skal de nedbrydes fx med en skovl. Fugten er afgørende for at mikroorganismerne overlever. Du finder snart ud af, hvad der er den rigtige fugtighed i materialet - affaldet bør være fugtig, men ikke for vådt og ikke for tørt! 5. Tømning Åbn den aktuelle låge, roter komposteren en halv omgang. Tøm den færdige kompost på f.eks. en presenning eller i en trillebør. 6. Tips Godt tilbehør: En beholder med låg til opbevaring af tørt strøelse. En lille skovl med omkring 25 cm håndtag. Den er god til at hakke eventuelle klumper med.

5 Sæt komposteren hvor det er nemmest for dig. Hvis du sætter den ude, skal du huske følgende: Den skal være let tilgængelig uanset vejret. Komposteren skal beskyttes af et hegn eller andet mod vinden, for eksempel mellem nogle buske. Et tag over komposteren forhindrer regn i at trænge ind i den. 7. Yderligere information Temperatur. Kompostering forekommer ved temperaturer mellem +2 og +78 C. De enkelte mikroorganismer arbejder ved forskellige temperaturer. Højere temperaturer giver en højere grad af hygiejnisk behandling og er derfor at foretrække. Med en jævn fordeling af fugt og ilt og en konstant forsyning af affald, kan temperaturen stige til C. Du behøver ikke noget termometer, men kan mærke varmen og se dampen komme fra komposteren. Som et resultat af den høje temperatur i komposten er materialet hygiejnisk og kan anvendes direkte i blomsterbede og køkkenhaven. Ved høj temperaturer og høj ph kan der være ammoniak i dampen. Hvis der er en stærk ammoniak lugt i længere tid (1 uge) tilsættes en lille mængde strøelse og der roteres. Ben og æggeskaller nedbrydes ikke biologisk, men forvitres og de vil forblive i den færdige kompost. De kan eventuelt fjernes, hvis materialet skal anvendes i potter eller krukker. Kompostmulden giver næringsstoffer til dine planter. 5 liter er nok pr. kvadratmeter. Til krukker blandes 1 liter kompost med ca. 5 liter gammel jord. Kompostering om vinteren Hvis du starter din JK 125/270/400 i vintermånederne, specielt hvis du har små mængder affald, kan det hjælpe at lægge en plastflaske med varmt vand i kammeret for at øge temperaturen i begyndelsen. Når komposteringsprocessen kører normalt (efter et par dage), er der ikke behov for ekstra tilførsel af varme. I løbet af vinteren, når du måske ikke har behov for kompostjord, kan materialet opbevares under en pressenning eller lignende, så næringsstofferne ikke udvaskes. Materialer der ikke bør anvendes som strøelse: Savsmuld fra frisk træ (har dårlig sugeevne) Tørv (har lavt ph og dæmper processen) Høvlspåner eller flis er for groft (har dårlig sugeevne) Groft hakket hø eller halm (for dårlig sugeevne) Betydningen af tilstrækkelig iltning Mikroorganismerne, der arbejder med nedbrydningen er aerobe, hvilket betyder at de har brug for en konstant strøm af ilt gennem materialet. Hvis iltningen ikke er tilstrækkelig kan der kan opstå lugtgener. Jorakomposteren er konstrueret således, at iltningen modsvarer kapaciteten af affald per uge. Hvis der kommer for meget affald i komposteren bliver iltningen ikke tilstrækkelig og lugtgener vil forekomme. Hvis du er ekstra omhyggelig med at findele affaldet kan komposteren håndtere større mængder. Tilsætningen af strøelse, såsom savsmuld eller træpiller betyder, at mulden alligevel bliver iltet.

6 Betydningen af omrøring En af de store fordele ved Jorakomposteren er, at det er meget let at blande materialet. Når komposteren roteres luftes materialet, fugten fordeles jævnt og nye overflader udsættes for mikroorganismer. Korrekt balance af affaldet Tilsætningen af strøelse har tre funktioner. Mikroorganismerne kræver både kul og kvælstof for at kunne arbejde. For hver del kvælstof kræves ca. 30 dele kul. Køkken affald med et højt indhold af kvælstof, behøver derfor kul for at balancere affaldet. Ved tilsætning af savsmuld eller træpiller absorberes fugten, tilføjer struktur til materialet og tilfører kul til mikroorganismerne. Det er meget vigtigt, at det er den rigtige type strøelse der tilføres komposten for at absorbere fugten. Problemer med komposteringsprocessen opstår normalt, fordi det er for vådt, materialet er ikke tilstrækkeligt findelt eller der er tilført forkert mængde af strøelse. 8. Fejlfinding Hvordan kan jeg vide, at luftfugtigheden er korrekt? Tag en håndfuld materiale i hånden og pres det. Hvis der løber vand mellem fingrene, er det for vådt. Er der kun et par dråber, så er det rigtigt. Hvis det ikke kan presses sammen, er det for tørt. Problem Årsag Handling Lav varme, kulde? 1. For tørt. 2. For vådt. 1. Tilsæt vand. 2. Se "dårlig lugt" nedenfor. 3. Afkøling af vinden. 3. Tøm ikke alt materialet. Sæt komposteren mere beskyttet. Larver? (Hvide orme ca. 1 cm) Svampe? For vådt / koldt Naturligt forekommende Tilsæt strøelse og bland, læg en flaske med varmt vand i for at øge temperaturen. Ingen Store klumper? For vådt Tilsæt strøelse, bland godt og findel klumperne. Dårlig lugt? Hvis du oplever en dårlig lugt fra din kompost kan det skyldes en eller flere af følgende årsager: Tilførsel af ilt er ikke tilstrækkelig Materialet er for vådt Komposteren fyldes for hurtigt (hvilket fører til at temperaturen falder og nedbrydningen stopper) Hvis balancen mellem strøelse og affald ikke er korrekt, og det er for vådt til en formuldning kan forekomme, skal du gøre følgende: Tilsæt mere strøelse Roter komposteren flere gange, så alt materialet bliver luftet. Hvis der er klumper i materialet, skal de findeles med værktøj.

7 Lugt Årsag Handling Ammoniak Intensiv proces, høj ph Tilsæt strøelse, rotere. Fordærv, mose gasaffaldet er for vådt, for lidt strøelse. Tilsæt strøelse, rotere. Skarp sur lugt Iltmangel kan skyldes for hurtig fyldning. Dræn for vand, tilsæt strøelse, rotere. Kompostering og Miljø Gør skrald til en fordel i stedet for en byrde. Har du tænkt over, hvad skrald koster? Mængden af affald vokser og omkostningerne til bortskaffelse stiger støt. Vi ved at vi ikke kan fortsætte på denne måde, men hvad kan vi konkret gøre ved det? Svaret er genanvendelse og kompostering. Vægtmæssigt består halvdelen af din skraldepose derhjemme af komposterbart materiale. Materialer der let kan komposteres i nærheden af dig og blive til frugtbar jord uden miljøskadelig transport. Du kan også tage skridtet videre og sortere glas, metal, aviser, plast og pap så der kun er 25% tilbage af posens indhold til bortskaffelse. Det er ingen overdrivelse, når vi siger, at omkostningerne til affaldshåndtering kan halveres, når sortering er indført. De miljømæssige fordele er endnu større. "Affald skal behandles så tæt på det sted, hvor det opstårt." EU 's sjette miljødirektiv, 24/ Uddrag fra forordning (1997:185) om producentansvar for emballage. 5 Husholdninger og andre forbrugere, bør adskille emballage fra husholdningsaffald og andet affald, og overlade det til bortskaffelse. Bekendtgørelse (1998:949) Den kompost vi får fra lokal kompostering er af så god kvalitet, at den opfylder KRAVmærkningens kriterier for miljøvenligt dyrkning. Jora kompost - miljøbevidsthed ved hvert skridt Vi gør det lettere at leve miljøbevidst. Joraform er et rent komposteringsselskab med omfattende erfaring inden for kompostering af madaffald. Vi har samarbejdet med EPA i komposteringsanlæg projekter, hvor flere hundrede husstande deltog. National Agricultural University har lavet analyser og dyrkningsforsøg på den færdige kompost. Environmental Protection Agency Report 4513 viser, at en løbende kompost (dvs. kontinuerlig tilførsel af affald i samme container) ikke giver et tilfredsstillende slutprodukt, men kræver yderligere kompostering. Dette er grundlaget for, hvorfor vi valgte tokammersystemet med indbygget efterkompostering. Tokammersystemet gør håndteringen lettere for brugeren, noget vi mener, er af afgørende betydning. Vi arbejder med design og udvikling af kompost udstyr til lokal kompostering af

8 husholdningsaffald. Vi tilbyder også undervisning og information om kompostering. Vores kunder er primært boligforeninger, private, byggefirmaer, skoler og cateringvirksomheder. Vores mål er at udvikle miljøvenlige produkter, som gør det nemmere for dig at leve miljøbevidst. Vi lever op til det vi taler for. Vores kontor er bygget i henhold til økologisk sunde principper af naturlige materialer, adskilte afløb m.m. Genbrug gennemsyrer hele virksomheden. Med blikket vendt mod fremtiden Jorakomposteren er i konstant udvikling. Tilbage i 1990 startede vi som den allerførste på markedet med en roterende kompostbeholder. I dag har vi flere kompost maskiner til forskellige behov. Vi stræber konstant efter forbedringer. Den automatiske strøelsesdispenser er blot ét eksempel på nye produkter. Fra abstrakt til konkret Flere vil være med når komposteringsprocessen går fra abstrakt til konkret. Den synlige returrejse Fordelene ved lokal kompostering er talrige, selv fra brugernes perspektiv. Når du genanvender affaldet synligt for andre, breder interessen sig også til naboerna. At være i stand til at hente en pose muldjord er et godt bevis på, at det virkelig kan betale sig at kompost. I stedet for at se en skraldevogn køre det til et förbrændingen. Nej tak til stinkende skralderum. Det skal være godt at sortere sit affald. Derfor er det vigtigt at tænke lidt ekstra over, hvor du placere genbrugsstation. Et lyst rum til inden for rimelig afstand fra boligen fungerer bedst. Denne planlægning har vi stor erfaring i og den deler vi gerne med dig, uansetom du er ved at bygge for affaldssortering eller anvende eksisterende lokaler. Vi kan besvare dine spørgsmål så snart de opstår Information er grundlaget for en effektiv genanvendelse. Vores omfattende erfaring giver os mulighed for at hjælpe med svar til dine mange spørgsmål. Det kan være alt fra, hvordan oplysningerne til beboerne bedst gennemføres, hvor affaldspladsen bedst placeres, og hvad den skal indeholde. Vi arbejder med både teoretisk og praktisk information om affaldssortering. På en nem og behagelig måde kan vi vise, at det med genanvendelse ikke er så kompliceret som mange mennesker tror. Gratis kompostråd Udstyr For at lykkes med kompostering af madaffald skal det iltes på en enkel måde. Den nemmeste måde sker ved hjælp af en roterende kompostbeholder. Uden en roterende beholder som Jorakomposteren skal der tilføres ilt manuelt 2-3 gange/uge ved hjælp af en løftestang eller lignende. Hvis det ikke lykkes er der risiko for at affaldet, grundet mangel på ilt, rådner i stedet for at blive komposteret.

9 Tilladelser og afgifter I nogle kommuner er det gratis at kompostere for alle. I andre kommuner skal man søge om tilladelse eller anmelde kompostering. Kontakt venligst din lokale miljøforvaltning. Måske kan du mindske aftgiften til skraldeordningen. Det er måske nok med en afhentning per måned i stedet. Det affald der normalt lugter bliver i stedet lagt i komposteren. Komposter størrelse Det komposterbare husholdningsaffald er 2,5 l / person per uge. JK 125 kan klare op til 12 liter affald + strøelse/uge. JK 270 kan klare op til 30 liter affald + strøelse/uge. JK400 kan klare op til 80 liter affald + strøelse/uge. Vælg komposterstørrelse der svarer til dit ugentlige husholdningsaffald. Suppler eventuelt med haveaffald op til kapaciteten af beholderen. Jord- eller væg placering? Beholderens konstruktion giver dig mulighed for at vælge. En høj placering af komposteren giver en bekvem tømning. Dette kan gøres med det medfølgende stativ eller ved at bruge et vægbeslag, der fås som tilbehør. Stativet giver dig mulighed for at flytte komposteren til forskellige steder i haven. Husk at en fuld komposter på væggen kan veje så meget som 250 kg, så det vil kræve særdeles kraftige skruer (træ) og rawplugs (beton) for at komposteren skal være sikkert monteret på væggen. Komposterings grundregler -God luftcirkulation -Lige balance mellem kulstofrigt (kulhydrater) og nitrogenrigt (protein) affald -Jo mindre stykker, jo hurtigere nedbrydning -Velblandet -Korrekt luftfugtighed -Rigtige strøelse (fintmalet savsmuld eller træpiller) Omsætning luft I en Jorakomposter er det naturlige iltforbrugende mikroorganismer, der sørger for nedbrydningen af affaldet, ikke orme, bænkebidere og lignende. Jorakomposteren er designet til nem og bekvem iltning. Ilt skal ikke kun være i beholderen. Det vil være til rådighed i hele kompostmassen under nedbrydningen. Derfor skal fugtigt og kompakt madaffald blandes med tør savsmuld eller træpiller, der absorberer fugt og giver struktur, og dermed bliver massen også luftig. Korrekt balanceret affald Mikroorganismerne har brug for både kulstof og kvælstof. For hver del kvælstof behøves ca. 30 dele kulstof. Grønt affald og madaffald er rig på kvælstof. Derfor tilsættes kulstof. Ved at tilsætte træpiller eller savsmuld tilføres kulstof i den form som kræves til kompostering.

10 Korrekt luftfugtighed Komposten må ikke være for våd, da der så ikke vil finde nogen iltning af materialet sted. Affaldet der bliver lagt i komposteren skal være veldrænet. Det må ikke være for tørt, for så stopper processen. Tørring er konserverende. Fugt er afgørende for at næring transporteres til mikroorganismerne. Ved nedbrydning dannes der vand, som kondenserer sig på beholderlåget. Det er en del af processen. Ved at dreje beholderen en gang dagligt, og gerne mere blandes vandet og materialet holdes fugtigt. Hvis materialet er for tør, kan du tilføje en lille smule vand. Hvornår har materialet den rigtige fugtighed? Tage noget af komposten i hånden og klem. Strømmer der vand mellem fingrene, er det for vådt og du skal tilsætte mere strøelse. Hvis massen ikke kan klemmes sammen, er den for tør og der tilsættes vand. Kommer der bare et par dråber er det som det skal være. Rotering En af de store fordele ved Jorakomposteren er den nemme måde at tilføre ilt. Ved at dreje beholderen iltes materialet og fugtigheden bliver mere ensartet og dermed skabes nye overflader bliver tilgængelig for mikroorganismerne, således at processen går meget hurtigere. Temperatur Kompostering sker i temperaturområdet 2-78 grader C. Der er forskellige mikroorganismer, som er aktive i forskellige temperaturområder. Jo højere temperaturer jo højere niveau af hygiejne. Med den jævne fugtighed og luftning i Jorakomposteren og kontinuerlig tilsætning af affald kan temperaturen nemt komme op på grader. Du behøver ikke købe et termometer, men du kan se, hvordan det damper, og det bliver så varmt, at du ikke kan holde din hånd inde i beholderen. Ved høj temperatur og højt ph, kan kvælstof afgive ammoniak. Ved stærk ammoniaklugt skal tilsættes mere savsmuld eller træpiller. Arbejd altid med et rum ad gangen Komposteren fyldes i et rum ad gangen. Der må kun fyldes op til 10 cm fra kanten. Det tager omkring 5 uger med maksimale ugentlige mængder affald. Derefter fyldes det andet rum. Når dette er fyldt, er det tid til at tømme det første rum. Og sådan går processen i ring. Fyldning af kompost Åbn en af beholderens hængslede låg, for at undgå tilsmudsning fra låget åbnes det væk fra dig. Fyld med affald og strøelse. Hvis der er klumper i blandingen, findeles de med en skovl eller lignende. Roter mindst en halv omgang. Tømning Åben låget på rummet. Drej komposteren en halv omgang og lad det færdige materiale falde ud på en presenning eller en lav trillebør. Luk låget. Den færdige kompost materiale Med den høje temperaturudvikling i Jorakomposteren er komposten normalt klar til brug uden videre. Fordi små ben og æggeskaller ikke nedbrydes biologisk men forvitres, er de der stadig og kan fjernes, hvis du skal

11 bruge mulden i potter og altankasser. Kompostjord er meget nærende. Ca. 5 l / m² er til bede og køkkenhaven er rigtig. I potter og krukker blandes 1 liter kompost med 5 l gammel jord.

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

Kompost Gode råd og vejledning om kompost.

Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Gode råd og vejledning om kompost.

Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6 Indholdsfortegnelse Hjemmekompostering - praktisk, billigt og nemt! side 1 Hvad er kompostering? side 2 Hvor skal beholderen stå? side 3 Sådan kommer du i gang side 4 Sådan holder du komposteringen ved

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

4-i-i emballageaffald

4-i-i emballageaffald 4-i-i emballageaffald I dag har du mulighed for at aflevere dit emballageaffald på en genbrugsstation. Som en service udvider vi denne ordning med en 4-i-i beholder, der gør det nemmere for dig at komme

Læs mere

Kompost er havens guld

Kompost er havens guld Kompost er havens guld - Vejledning i opstart og pasning af kompost i lukket kompostbeholder Ca. 1/3 af det affald vi producerer er grønt affald, der kan komposteres. 100 kg grønt affald giver 20-40 kg

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken

Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Vandtårnsparken er udvalgt til at deltage i et forsøg med affaldssortering, som gennemføres af Næstved Kommune

Læs mere

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Tøm ofte spanden med det grønne køkken affald, så undgår du lugt i køkkenet. Kompostering er nemt! Genbrug det grønne køkken affald Hjemmekompostering giver mere plads

Læs mere

Ny affaldsordning: Sådan sorterer du

Ny affaldsordning: Sådan sorterer du Ny affaldsordning: Sådan sorterer du Giv dit affald nyt liv Dit affald får værdi, når du sorterer Sorø Kommunes nye affaldsordning betyder, at du fremover får hentet mere affald derhjemme. Affaldet genbruges

Læs mere

er i dag ressourcer 81 kg bioaffald pr. husstand i Slagelse Kommune bliver hvert år brændt af. Det er meget bedre for miljøet at genbruge det.

er i dag ressourcer 81 kg bioaffald pr. husstand i Slagelse Kommune bliver hvert år brændt af. Det er meget bedre for miljøet at genbruge det. Alt affald er i dag ressourcer 81 kg bioaffald pr. husstand i Slagelse Kommune bliver hvert år brændt af. Det er meget bedre for miljøet at genbruge det. 2 ENDNU MERE GENBRUG I dag afleverer vi i Slagelse

Læs mere

Ny affaldsbeholder. med to rum. Bio. Rest. Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald

Ny affaldsbeholder. med to rum. Bio. Rest. Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald Ny affaldsbeholder med to rum Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald Bio Rest Kære borger Den 1. juli 2009 er vi klar med den nye affaldsordning i Kalundborg Kommune. Fremover skal du sortere

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør

Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering I Skovparken er vi gode til at sortere vores affald. Vi er endda helt i front på visse områder. Fx var vi blandt

Læs mere

Ny affaldsordning: Sådan sorterer du

Ny affaldsordning: Sådan sorterer du Ny affaldsordning: Sådan sorterer du Giv dit affald nyt liv Dit affald får værdi, når du sorterer Sorø Kommune får ny affaldsordning d. 30. april 2018. Den nye ordning betyder, at du fremover skal sortere

Læs mere

Fælleskompostering i etageejendomme

Fælleskompostering i etageejendomme Fælleskompostering i etageejendomme Denne pjece er produceret af Københavns Kommune og er redigeret af R98 s kommunikationsafdeling på baggrund af materiale fra Københavns Miljø- og Energikontor, KMEK.

Læs mere

ssækken højst 25 kg affald i d

ssækken højst 25 kg affald i d ssækken affald højst 25 kg affald i r Læs he får u d n a, hvord ald f f a e r mind FÅ mindre affald KVIT OVERFLØDIG INDPAKNING UNDGÅ MADSPILD Vælg produkter, der ikke er pakket ind Køb kun det mad, som

Læs mere

en Guide til din affaldssortering

en Guide til din affaldssortering en Guide til din affaldssortering Hjælp dig selv og miljøet Til dig i forsøgsområdet ved Brummers Plads Forsøget SORTER MERE har nu kørt over 1/2 år. Forsøgsområdets beboere har sammen med de 7 andre forsøgsområder

Læs mere

Datablad. Lugt behandling: Carbon nano procesteknologi Materiale: Yder ABS Inder tank Rustfri stål

Datablad. Lugt behandling: Carbon nano procesteknologi Materiale: Yder ABS Inder tank Rustfri stål Varenr: 102407 Varenavn: Komposterings maskine GG-CMO-02 Brand: Greengood Tekniske oplysninger m.v. Strømforbrug: 240W Dimensioner: 400x400x790mm Energi forbrug pr. mdr.: 60-90 kwh Vægt: 27 kg. Input kapacitet:

Læs mere

Fra madaffald til vand

Fra madaffald til vand Fra madaffald til vand Brugervenlig med kontinuerlig fyldning Lugtfri proces Forbedrer hygiejnen i køkkenet Et perfekt system, der konverter madaffald til vand Lave driftsomkostninger Se video: https://www.youtube.com/watch?v=z-ahrd3hoco

Læs mere

Ny affaldsordning fra 1. oktober 2016 HVER FOR SIG HVER SIN VEJ

Ny affaldsordning fra 1. oktober 2016 HVER FOR SIG HVER SIN VEJ Ny affaldsordning fra 1. oktober 2016 HVER FOR SIG HVER SIN VEJ BIOAFFALD RESTAFFALD NY BEHOLDER med 2 rum til dit affald Du får snart en ny affaldsbeholder med 2 rum. Fremover skal du nemlig sortere dit

Læs mere

en Guide til din affaldssortering

en Guide til din affaldssortering en Guide til din affaldssortering Hjælp dig selv og miljøet Til dig i Kildemosen METAL Forsøget SORTER MERE har nu kørt over 1/2 år. Kildemosens beboere har sammen med de 7 andre forsøgsområder allerede

Læs mere

Ny af dit køkkenaffald

Ny af dit køkkenaffald Ny sortering af dit køkkenaffald Beholder med sort låg er til restaffald, beholder med grønt låg er til bioaffald. Kære borger I løbet af 2012 skal alle husstande i den tidligere Ledøje Smørum Kommune

Læs mere

Nye affaldsordninger i Køge Kommune

Nye affaldsordninger i Køge Kommune Nye affaldsordninger i Køge Kommune Februar 2019 Nyttige oplysninger fra Affald og Genbrug VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER! Kære politikere og kolleger Denne lille folder indeholder nyttig information

Læs mere

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39 1 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 6 3 Tilfredshed Side 8 4 Affaldssortering Side 27 5 Konklusion Side 39 2 1 Formål, metode og fordeling I dette afsnit

Læs mere

AFFALDS- SORTERING SORTERINGSVEJLEDNING

AFFALDS- SORTERING SORTERINGSVEJLEDNING AFFALDS- SORTERING SORTERINGSVEJLEDNING SÅ SKAL DER SORTERES Når du sorterer korrekt, så sikrer vi at affaldet holdes adskilt hele vejen frem til genanvendelse. AFFALDET SORTERES I FEM TYPER - OG AFHENTES

Læs mere

DIN NYE AFFALDSORDNING

DIN NYE AFFALDSORDNING DIN NYE AFFALDSORDNING stadig Skidt er godt! NEMMERE OG MERE Roskilde Kommunes nye affaldsordning skal gøre det nemt for dig at sortere mere affald tæt på din bolig. I denne folder kan du læse om, hvordan

Læs mere

Bykompostspanden. terrasse.

Bykompostspanden. terrasse. Bykompostspanden Vil du gerne genbruge dit madaffald og lave din egen kompost på en nem og enkel måde? Så er Bykompostspanden løsningen! Uanset om du bor i hus, lejlighed, sommerhus eller kolonihave, og

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Sct. Jørgens Park er, sammen med tre andre boligområder, udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

DYNAMISK KOMPOSTTROMLE. Samlevejledning Detaljeret produktbeskrivelse Komposteringsvejledning

DYNAMISK KOMPOSTTROMLE. Samlevejledning Detaljeret produktbeskrivelse Komposteringsvejledning DYNAMISK KOMPOSTTROMLE Samlevejledning Detaljeret produktbeskrivelse Komposteringsvejledning Indholdsfortegnelse Generelle anvisninger 2 Samlevejledning 3 Komposttromlens egenskaber 21 Komposteringsbeskrivelse

Læs mere

Nye beholdere og nemmere affaldssortering til dig VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER!

Nye beholdere og nemmere affaldssortering til dig VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER! Nye beholdere og nemmere affaldssortering til dig VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER! Din nye affaldsløsning Køge Kommunes nye affaldsordning vil gøre det nemmere for dig at sortere dit affald. Samtidig

Læs mere

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING k o m p o s t NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og

Læs mere

SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD

SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD SORTERINGSVEJLEDNING DIT AFFALD ER VIGTIGT sortér det rigtigt! DIT AFFALD ER VIGTIGT JEG HAR TO RUM Vordingborg Kommunes nye affaldsordning betyder, at du nemt kan komme af

Læs mere

2 HJULET BIOBEHOLDER. Part of the ESE world BIO SELECT, 2 HJULET BIOBEHOLDER BIO SELECT

2 HJULET BIOBEHOLDER. Part of the ESE world BIO SELECT, 2 HJULET BIOBEHOLDER BIO SELECT 2 HJULET BIOBEHOLDER Part of the ESE world BIO SELECT, 2 HJULET BIOBEHOLDER BIO SELECT 2 HJULET BIOBEHOLDER BIO LOGISK BIOAFFALD Bioaffald er det organiske affald, der naturligt stammer fra vegetabilske

Læs mere

Dit affald Ny ordning i Viborg midtby

Dit affald Ny ordning i Viborg midtby Dit affald Ny ordning i Viborg midtby Miljøstationer i midtbyen Regeringen har besluttet, at affald skal genanvendes og udnyttes langt bedre i fremtiden, end det er tilfældet i dag. I Viborg Kommune genanvender

Læs mere

Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald

Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald Sammen sorterer vi meget mere Vores affald er fyldt med værdifulde ressourcer, som vi kan udnytte, når blot vi sorterer. Med sorteringsguiden lige ved

Læs mere

nyt om AFFALD - fra helårshuse i Frederikssund Kommune

nyt om AFFALD - fra helårshuse i Frederikssund Kommune nyt om AFFALD - fra helårshuse i Frederikssund Kommune Indholdsfortegnelse Kære borger................................... side 4 Ændringer i dit område... side 6 Nye spande hvornår og hvordan?............

Læs mere

Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald

Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald Sammen sorterer vi meget mere Vores affald er fyldt med værdifulde ressourcer, som vi kan udnytte, når blot vi sorterer. Med sorteringsguiden lige ved

Læs mere

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE BIO MAD OG GRØNT HAVE FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE FORSØG I 2016 DET KAN DU LÆSE I GUIDEN BIO Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Forsøg med bioaffald Tidsplan for forsøget Køkkenspand og bioposer

Læs mere

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Affaldshæfte 2015 I N F O R M AT I O N O M A F F A L D

Affaldshæfte 2015 I N F O R M AT I O N O M A F F A L D TIL SAMTLIGE HUSSTANDE I LEJRE KOMMUNE Affaldshæfte 2015 I N F O R M AT I O N O M A F F A L D Bedre sortering giver mere genbrug I de kommende år skal vi sortere og genbruge endnu mere af vores husholdningsaffald

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald PAPIR RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD KARTON METAL PLAST GLAS Sådan sorterer du dit affald Fællesløsning TEKNIK OG MILJØ RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR KARTON METAL PLAST GLAS

Læs mere

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø)

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Krav til affaldet Hvilke typer affald kan anlægget håndtere? Har affaldets beskaffenhed nogen betydning (f.eks. tørt, vådt, urenheder, sammenblanding,

Læs mere

Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald

Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald Sammen sorterer vi meget mere Vores affald er fyldt med værdifulde ressourcer, som vi kan udnytte, når blot vi sorterer. Med sorteringsguiden lige ved

Læs mere

2015 Ny affaldsløsning

2015 Ny affaldsløsning 2015 Ny affaldsløsning Affaldssortering i fire rum TEKNIK OG MILJØ 2 Fire farverige typer RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR KARTON METAL PLAST GLAS + + + = RENERE MILJØ Horsens Kommune gør

Læs mere

Når skraldet skal fjernes

Når skraldet skal fjernes Når skraldet skal fjernes Information om affaldssystemet i Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Horsens Kommunes affaldssystem - nemt for dig og godt for miljøet Horsens Kommune har et velfungerende

Læs mere

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI DET DU GØR MED AFFALDET - HAR BETYDNING FOR ANDRE I løbet af 2018 kommer der nye skilte på dine affaldsbeholdere. Det skal gøre det nemmere

Læs mere

Sammen sorterer vi meget mere

Sammen sorterer vi meget mere Sammen sorterer vi meget mere Vores affald er fyldt med værdifulde ressourcer, som vi kan udnytte, når blot vi sorterer. Med sorteringsguiden lige ved hånden er det nemt at se, hvordan du sorterer. Du

Læs mere

Bio-guide_ELEVBOG. Bio-guide ELEVBOG

Bio-guide_ELEVBOG. Bio-guide ELEVBOG Bio-guide ELEVBOG BIO-GUIDE TIL DIN FAMILIE Hver dag laver vi masser af affald! Affaldet smider vi ofte i en skraldespand, hvor alle mulige typer affald er blandet. Men faktisk kan man genanvende affaldet

Læs mere

Vores affald. - forsvinder ikke af sig selv!

Vores affald. - forsvinder ikke af sig selv! Vores affald - forsvinder ikke af sig selv! Vi lever på mange måder i et overflodssamfund. Vi forbruger og smider væk som aldrig før. To tons affald om dagen I Danmark må hver enkelt skraldemand håndtere

Læs mere

DIN NYE AFFALDSORDNING

DIN NYE AFFALDSORDNING DIN NYE AFFALDSORDNING stadig Skidt er godt! NEMMERE OG MERE Roskilde Kommunes nye affaldsordning skal gøre det nemt for dig at sortere mere affald tæt på din bolig. I denne folder kan du læse om, hvordan

Læs mere

følg den grønne tråd og find de grønne råd

følg den grønne tråd og find de grønne råd følg den grønne tråd og find de grønne råd Nemt genbrug I Ringsted Kommune har vi et ønske om at genbruge mest muligt af vores affald. Derfor forbedrer vi løbende vores affaldsordninger, så du får nemmere

Læs mere

Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene

Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene Biologi, 9. klasse til 1.g Forfattere: Janus Hendrichsen, Flemming Nielsen, Jens Prom Illustrationer: Bryan d Emil Redaktion: Line Anne Roien

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune Frederiksberg Kommune E/F FRØBELS ALLE B & T ADMINISTRATIONSAPS. H.C. Andersens Boulevard 51 1553 København V Din ejendom får en affaldsbeholder til madaffald 23. februar 2018 I får leveret en eller flere

Læs mere

Velkommen til møde om den nye affaldsløsning SKRALDETANTERNE KOMMER TAG PÆNT I MOD DEM

Velkommen til møde om den nye affaldsløsning SKRALDETANTERNE KOMMER TAG PÆNT I MOD DEM Velkommen til møde om den nye affaldsløsning SKRALDETANTERNE KOMMER TAG PÆNT I MOD DEM Velkommen til møde for grundejerforeninger om den nye affaldsløsning Velkomst og indledning v. Miljøchef Kathleen

Læs mere

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast glas Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald PAPIR RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD KARTON METAL HÅRD PLAST GLAS Sådan sorterer du dit affald Fællesløsning TEKNIK OG MILJØ 2 Hvorfor sortere? RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR

Læs mere

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS ØSTERBRO LÅNEHØNS Høns er en god idé! De er bæredygtige affaldskværne, de producerer friske æg hver dag, de laver den bedste gødning til dine planter, de er ret tamme, og

Læs mere

PLAST. Plast skal være fri for fødevarer og drypfri.

PLAST. Plast skal være fri for fødevarer og drypfri. PLAST Plast er fx emballage fra madvarer, frugt og grønt, dunke fra drikkevarer, shampoo, milde vaskemidler, opvaskemidler og rengøringsmidler, cd-hylstre og bobleplast, plastikposer fra slik, plastikindpakning

Læs mere

Affald kommer ikke af sig selv...

Affald kommer ikke af sig selv... Affald kommer ikke af sig selv... - og forsvinder ikke af sig selv! Det er ikke til at bære! Arbejdstilsynet har fastsat regler for, hvordan skraldemanden skal udføre sit arbejde. To tons affald om dagen...

Læs mere

1. JUNI 20. Brøndby Kommune

1. JUNI 20. Brøndby Kommune une ndby Komm rø B l ti r e m rne kom Skraldetante 14 1. JUNI 20 Vær parat til dine nye affaldsbeholdere i juni 2014 Den 1. juni 2014 starter den nye affaldsordning. Allerede i april/maj måned får du dine

Læs mere

Nye beholdere til det genanvendelige affald

Nye beholdere til det genanvendelige affald sammen om GENBRUG Nye beholdere til det genanvendelige affald Pap, papir, plast, glas og metal er værdifulde ressourcer, som kan genbruges til nye produkter. Men det kræver, at det sorteres fra og ikke

Læs mere

Tøjshaver. Brugsanvisning. Tchibo GmbH D Hamburg 87248FV05X03VI

Tøjshaver. Brugsanvisning. Tchibo GmbH D Hamburg 87248FV05X03VI Tøjshaver da Brugsanvisning Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 87248FV05X03VI 2016-06 Kære kunde! Din nye, effektive tøjshaver er udstyret med et bevægeligt skærehoved med ekstra stor skære - flade og aftagelig

Læs mere

Sådan bruger du dine nye beholdere

Sådan bruger du dine nye beholdere Sådan bruger du dine nye beholdere Klar til sortering! I Danmark skal vi sortere og genanvende mere affald. Regeringen har fastsat et mål om, at vi inden 2022 skal genanvende mindst 50% af vores husholdningsaffald.

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder INSTRUKTIONER Inden du begynder Kombucha-moderen er tørret og skal aktiveres. Opbevar kombucha-moderen i køleskab indtil aktivering. Aktiveringsprocessen tager 10-28 dage. Se instruktionerne herunder.

Læs mere

SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD

SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD stadig Skidt er godt! MADAFFALD husk at bruge de nedbrydelige bioposer Alle madrester tilberedte eller rå Frugt- og grøntsagsrester Brugt køkkenrulle Pasta, nudler og ris Afskårne

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning max 110 kg OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 90356AS2X3VII 2016-12 Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug.

Læs mere

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER LIDT OM KOMPOST OG REGLER FOR BRUG AF SKOVMOSENS FÆLLESKOMPOST. UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER Dit grønne haveaffald er guld værd. Din havejord er træt efter mange års intensiv dyrkning.

Læs mere

Sådan brænder vi for naturen

Sådan brænder vi for naturen Sådan brænder vi for naturen Sammen kan vi gøre det bedre Effektiv og miljøvenlig affaldsforbrænding med el- og fjernvarmeproduktion stiller høje krav til teknologien. De høje krav kan vi bedst imødekomme,

Læs mere

Så enkelt er det 6 Sorteringen i køkkenet 8 Placeringen af beholderen 10 Hold gang i processen 12 Kompostering med varme 14 Kompostering med orme 16

Så enkelt er det 6 Sorteringen i køkkenet 8 Placeringen af beholderen 10 Hold gang i processen 12 Kompostering med varme 14 Kompostering med orme 16 Kompost Håndbog Det er enkelt at lave kompost ud af det grønne affald fra køkken og have. Når affaldet bliver til kompost, gør det gavn hjemme i haven i stedet for at belaste miljøet. Brug denne håndbog

Læs mere

Tøjshaver. Brugsanvisning. Tchibo GmbH D Hamburg 93505HB1XVIII

Tøjshaver. Brugsanvisning. Tchibo GmbH D Hamburg 93505HB1XVIII Tøjshaver Brugsanvisning Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93505HB1XVIII 2017-07 Kære kunde! Din nye, effektive tøjshaver er udstyret med et bevæ - geligt skærehoved med ekstra stor skæreflade og aftagelig afstandsholder.

Læs mere

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Velkommen til Skraldetanterne dine nye affaldsbeholdere Brøndby Kommune gør det nu lettere for dig at sortere dit affald, så det kan blive genbrugt. Derfor får alle med

Læs mere

Sådan bruger du dine nye beholdere

Sådan bruger du dine nye beholdere Sådan bruger du dine nye beholdere Klar til sortering! I Danmark skal vi sortere og genanvende mere affald. Regeringen har fastsat et mål om, at vi inden 2022 skal genanvende mindst 50% af vores husholdningsaffald.

Læs mere

Inspiration til indretning af affaldssortering i dit køkken. Se her, hvordan en række affaldskunder i Fors A/S har indrettet deres sortering

Inspiration til indretning af affaldssortering i dit køkken. Se her, hvordan en række affaldskunder i Fors A/S har indrettet deres sortering Inspiration til indretning af affaldssortering i dit køkken Se her, hvordan en række affaldskunder i Fors A/S har indrettet deres sortering Sorteringssystem af genbrugsplast Fors A/S har i tæt samarbejde

Læs mere

SLIP NEMT AF MED DIT AFFALD KØKKENKVÆRNEN.DK

SLIP NEMT AF MED DIT AFFALD KØKKENKVÆRNEN.DK SLIP NEMT AF MED DIT AFFALD KØKKENKVÆRNEN.DK FRA VÆRDILØST SKRALD TIL ALTERNATIV ENERGI Med en InSinkErator køkkenkværn installeret under vasken i dit køkken, kan du bidrage til et bedre miljø. De madrester,

Læs mere

SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD

SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD SÅDAN SORTERER DU DIT AFFALD stadig Skidt er godt! MADAFFALD husk at bruge de nedbrydelige bioposer Alle madrester tilberedte eller rå Frugt- og grøntsagsrester Brugt køkkenrulle Pasta, nudler og ris Afskårne

Læs mere

SLIP NEMT AF MED DIT AFFALD

SLIP NEMT AF MED DIT AFFALD SLIP NEMT AF MED DIT AFFALD WWW.AN.DK/INSINKERATOR Model 56 Model 6 Model 66 FRA VÆRDILØST SKRALD TIL ALTERNATIV ENERGI SLIP NEMT AF MED DIT Within seconds, food waste is ground and flushed through the

Læs mere

Hvad var husstandens samlede indkomst før skat sidste år? Er der nogen i huset, der er medlem af en miljøorganisation?

Hvad var husstandens samlede indkomst før skat sidste år? Er der nogen i huset, der er medlem af en miljøorganisation? Vi bor i Hvor mange voksne, unge og børn bor i husstanden Hvad var husstandens samlede indkomst før skat sidste år Hus 1 0 0 200,000 400,000 kr Er der nogen i huset, der er medlem af en miljøorganisation

Læs mere

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen.

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. Vores affald Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. mener, at vi i fremtiden skal minimere mængden af affald. Det skal især ske ved at forebygge, at affaldet opstår, og ved at

Læs mere

PLAST. Plast skal være fri for fødevarer og drypfri.

PLAST. Plast skal være fri for fødevarer og drypfri. PLAST Plast er fx emballage fra madvarer, frugt og grønt, dunke fra drikkevarer, shampoo, milde vaskemidler, opvaskemidler og rengøringsmidler, cd-hylstre og bobleplast, plastikposer fra slik, plastikindpakning

Læs mere

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning.

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning. Kompost Du kan nemt lave dit haveaffald og grønne køkkenaffald om til færdig kompost på 1-2 år. Komposten kan bruges som jordforbedring og til at gøde planterne i haven. FAKTA Ajourført: torsdag d. 9.

Læs mere

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed Mælkeskummer Model Nr: 2137 Generel vejledning om pleje og sikkerhed Tak, fordi du har valgt en elektrisk mælkeskummer. Apparatet er designet og fremstillet efter høje standarder, og ved korrekt brug og

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

SORTERINGSGUIDE TÅRNBY KOMMUNE TÅRNBY KOMMUNE

SORTERINGSGUIDE TÅRNBY KOMMUNE TÅRNBY KOMMUNE SORTERINGSGUIDE TÅRNBY KOMMUNE TÅRNBY KOMMUNE ADGANGS FORHOLD ADGANGSFORHOLD Din adgangsvej og placeringen af affaldsbeholderen skal leve op til kommunens regulativ for husholdningsaffald. På den måde

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast glas 2015 Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal

Læs mere

SORTERINGS- GUIDEN 2016

SORTERINGS- GUIDEN 2016 SORTERINGS- GUIDEN 2016 VILLA / RÆKKEHUS DIT AFFALD ER FOR GODT TIL AT SMIDE UD Sortering skal være så nemt som muligt for dig og din familie. I sorteringsguiden kan du se, hvordan du sorterer dit affald.

Læs mere

Fra bord til jord. Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost

Fra bord til jord. Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost Fra bord til jord Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost Vi genbruger organisk affald Kartoffelskræller og madrester er fulde af energi og næringsstoffer. Fordi det organiske affald indeholder

Læs mere

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Oktober 2015 5. info Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Hvordan sorterer din nabo? Kære beboer i Lærkeparken Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er stadig godt i

Læs mere

Sorteringsvejledning

Sorteringsvejledning Sorteringsvejledning PAPIR Aviser Reklamer Magasiner Ugeblade Tegneserier Printerpapir Kuverter Breve Papiraffald skal være rent og tørt, når det kommes i beholderen. Nej tak til pap, mælkekartoner, pizzabakker,

Læs mere

Din indsats. Projekt S.A.G.A. Sortering Af Genanvendeligt Affald. for vores fremtid. gør en forskel

Din indsats. Projekt S.A.G.A. Sortering Af Genanvendeligt Affald. for vores fremtid. gør en forskel Projekt S.A.G.A. Sortering Af Genanvendeligt Affald Din indsats gør en forskel for vores fremtid Kære Borger Som tidligere informeret per brev deltager din adresse i et forsøgsprojekt SAGA. Med baggrund

Læs mere

Dansk vejledning Elkedel PC-WKS1108

Dansk vejledning Elkedel PC-WKS1108 Dansk vejledning Elkedel PC-WKS1108 Produktoversigt: 1. Tud 2. Tryk for lukning 3. Låg 4. Knap til åbning af låg 5. Håndtag 6. Niveau MIN / MAX vandstand 7. Base enhed 8. 220V ledning 9. Tænd/Sluk 10.

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald SKRALDETANTERNE Sådan sorterer du dit affald Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald Sådan sorterer du dit affald BRØNDBY KOMMUNE Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

BOLIGFORENINGENS Guide til affald og genbrug. Til beboerne i ejendommen: Skriv adressen på ejendommen eller boligblokken.

BOLIGFORENINGENS Guide til affald og genbrug. Til beboerne i ejendommen: Skriv adressen på ejendommen eller boligblokken. BOLIGFORENINGENS Guide til affald og genbrug Til beboerne i ejendommen: Skriv adressen på ejendommen eller boligblokken. KONTAKTPERSON Jeg er kontaktperson for affald i denne boligforening. Du kan spørge

Læs mere

SLIP NEMT AF MED DIT MADAFFALD. InSinkErator køkkenkværne 2016

SLIP NEMT AF MED DIT MADAFFALD. InSinkErator køkkenkværne 2016 SLIP NEMT AF MED DIT MADAFFALD InSinkErator køkkenkværne 2016 WWW.AN.DK/INSINKERATOR FRA VÆRDILØST SKRALD TIL ALTERNATIV ENERGI Med en InSinkErator køkkenkværn installeret under vasken i dit køkken, kan

Læs mere

Elektrisk proptrækker

Elektrisk proptrækker Elektrisk proptrækker da Brugsanvisning Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92230FV05X07VII 2017-05 Kære kunde! Med din nye elektriske proptrækker kan du nemt fjerne folien fra vinflaskens hals og hurtigt trække

Læs mere

gladsaxe.dk/affald Hit med dit MADAFFALD ren så får du energi MADAFFALD

gladsaxe.dk/affald Hit med dit MADAFFALD ren så får du energi MADAFFALD gladsaxe.dk/affald Hit med dit ren så får du energi Så er det tid til at sortere madaffald Her er din nye køkkenspand til indsam Når du er kommet godt i gang med ling af madaffald i køkkenet. Den er sorteringen

Læs mere