Fødevarepotentiale i de to nationalparker Mols Bjerge og Skjern Å -

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fødevarepotentiale i de to nationalparker Mols Bjerge og Skjern Å -"

Transkript

1 Fødevarepotentiale i de to nationalparker Mols Bjerge og Skjern Å - Ekspertvurderinger, analyser og anbefalinger Marts 2011 Vern og verdiskaping - naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling

2 Screening Der gennemføres en screening over alle fødevareproducenter, primærproducenter, kulturinstitutioner, restauranter, oplevelsessteder og turismeaktører i de to nationalparker Desk research Der indhentes erfaringer fra ind- og udland om lokale fødevareprojekter i beskyttede områder, herunder forbrugerforventninger til varemærker, økologi, regionalitet. Ligeledes gennemføres en desk research på relevante mærkningsordninger. Spørge skema Producenternes fremtidsforventninger og interesser i projektdeltagelse undersøges, og der skabes en grobund for deres deltagelse i fremtidigt projektarbejde. Ekspert vurderinger Ekspertvurderinger med henblik på udpegning af særlige indsatser og realitetsvurderinger. Realitets vurdering og ejerskab Der indkaldes til en innovativ workshop med udvalgte aktører fra spørgeskemaundersøgelsen med henblik på lokal mobilisering. Analyse og anbefalinger Analyseresultater, anbefalinger samt idékatalog afleveres Efterfølgende materiale vedrører fase 4 Ekspertvurderinger samt fase 6 Analyse og anbefalinger Fase 5 - Realitets vurdering og ejerskab, afholdes af de respektive parker.

3 Hvordan arbejder man videre med fødevarepotentialerne i nationalparkerne? Analyserne afdækker en række forhold omkring fødevarepotentialerne i de to nationalparker. Med afsæt i analyserne skitseres en række mulige arbejdstemaer og indsatser, som kan sætte gang i udnyttelsen af fødevarepotentialerne og overvindelsen af eventuelle barrierer. Der lægges op til at starte en proces inden for udvalgte arbejdstemaer.

4 Målsætning: Målet er - under hensyntagen til naturværdierne - at styrke indtjeningsmulighederne for aktører, som arbejder med fødevarer, og samtidig at understøtte oplevelsesmulighederne for de besøgende. Arbejdstemaer Lederskab, kommunikation, synlighed samt samarbejde og interaktion imellem arbejdstemaer Værdikæde udvikling Infrastruktur til oplevelser Integreret formidling Fødevareevents Landskab og nicher Eksempler på aktiviteter: Eksempler på aktiviteter: Eksempler på aktiviteter: Eksempler på aktiviteter: Eksempler på aktiviteter: Samarbejde Forarbejdning af råvarer Produktudvikling Detailhandel Nye gårdbutikker Fokus på fisk Nye virksomheder Mikroproduktion Bespisning Stier og ruter Picnicområder Bålpladser Lokalisering af bespisning Infrastruktur til fødevareevents Skiltning Overnatningslokalisering Mærkningsordning PR og nyheder Brochurer Guides Apps internet Eventmarkedsføring Festivals Guidede ture Konkurrencer Sanketure Kokke events Idræts og krop Nye afgrøder Nye dyrehold Afgræsning Fiskeri / akvakultur Skovbrug i nye former Nye plejemetoder Energiafgrøder

5 Arbejdstema 1: Værdikæde -udvikling Formål: Målet med dette arbejdstema er at styrke samarbejdsrelationerne i værdikæden med henblik på at skabe nye, økonomisk bæredygtige produkter og nicher. Arbejdsmetode: Workshops og arbejdsgrupper med aktører, som har givet udtryk for at være interesserede i at videreudvikle deres produkter og aktiviteter og at samarbejde med andre om det. Roller: Drivkræfterne er producenter, detailhandlere, turistvirksomheder m.v. Der kan evt. stilles proceskonsulent til rådighed. Det er aktørerne selv, som bestemmer tempoet og retningen på arbejdet. De tager ansvar for at føre det ud i livet. Output: Flere konkrete produkter, nye produkter, nye koncepter, bredere markedsføring, mere initiativkraft.

6 Arbejdstema 1: Værdikæde -udvikling Eksempler på initiativer: Eksemplerne springer ud af ideer og tankemåder fra spørgeskemaanalysen og andre erfaringer: Udvikling af et honningkoncept. Motivering af flere producenter på relevante lokaliteter. Samspil med det biologiske grundlag, der giver særlige smagsoplevelser for honningen. Udvikling af produkter og opskrifter med honning. Åbning af nye salgskanaler for honninger i turistvirksomheder og lokal detailhandel. Dambrug med nationalparkpræg. Samarbejde mellem dambrugere og eventmagere om udvikling af et koncept for rygning af fisk og bespisning ved events i nationalparken og udenfor. Kendte designere til at udvikle mobile faciliteter.. Emballage og gårdbutikker: Udvikling af emballage, som fremmer holdbarhed og flytbarhed af nationalparkens produkter, og som er med til at positionere gårdbutikkerne bedre

7 Arbejdstema 1: Værdikæde -udvikling Eksempler på initiativer (fortsat): Åbne køkkenhaver og gode råvarer i restauranterne. Samarbejde med Haveselskabet, private haveejere og restauranter om at promovere en havekultur. Udgivelse af bøger og blade om mad og haver i nationalparkerne Biogas-projekt. Genbrug og videreforarbejdning af biologisk restmateriale fra produktioner i nationalparken. Anvendelse i faciliteter i nationalparken, fx opvarmning. Synliggørelse af miljø- og klimavirkninger for de besøgende.. Mikroproduktion: Udvikling af effektive og oplevelsesegnede teknologier og forretningskoncepter til fx bagerier, slagterier, sylterier, tørrerier, røgerier, osterier, mejerier, vinerier, bryggerier, mosterier, destillerier, Osv.

8 Arbejdstema 1: Værdikæde -udvikling Eksperten Hans Jørgen Jensen, LAG-koordinator Bornholm siger: Landmanden er central. Hvordan får vi aktiveret og interesseret langt flere landmænd? Altså hvordan kan en værdikædebetragtning evt. være med til at frigøre landmandens afhængighed af de stærkt konkurrencepressede verdensmarkedspriser? Fx forretningskoncepter, hvor grise og lam sælges fra spæd inkl. pleje/opvækst/slagteaftaler Oplevelsesøkonomi - man skal bruge tankegange herfra. Man kan på det varmeste anbefale en netværks-/klyngetilgang til opgaven. De nordtyske biosfærereservater samt Wattensee i Nordholland kunne være gode best-practice for danske nationalparkers værdikæder. Hvorfor ikke etablere samarbejde mellem de 5 foreløbige nationalparker omkring fødevaretemaet?

9 Arbejdstema 2: Infrastruktur til oplevelser Formål: Målet med dette arbejdstema er at udvikle en infrastruktur, som støtter op omkring fødevarerelaterede oplevelser, og som er et incitament for aktørerne til at sætte aktiviteter iværk. Arbejdsmetode: Markvandringer, fotosafaris, registreringer af eksisterende faciliteter, designworkshops, test-mock-ups, samling af gode eksempler. Roller: Deltagerne er kommunale planforvaltninger, skovdistrikter, vejmyndigheder, interesserede lokale beboere og eksterne designere og (landskabs)arkitekter m.v. Andre kan kaldes ind til at teste og give meninger til kende. Output: Planforslag til stier og ruter, afklaring af lokaliseringsmuligheder for konkrete faciliteter, manual med principper for design og planlægning.

10 Arbejdstema 2: Infrastruktur til oplevelser Eksempler på initiativer: Eksemplerne springer ud af ideer og tankemåder fra spørgeskemaanalysen og andre erfaringer: Udvikling af fødevareruter. Beskrivelse og afmærkning af stier og/eller ruter, hvor der via tavler, skiltning eller mobilteknologier gives oplysninger om fødevareproduktionen på arealerne, og som bringer besøgende forbi gårdbutikker m.v. med mulighed for at smage og købe lokale produkter.. Skiltning i landskabet. Videreudvikling af Statsskovenes skiltesystemer og designprofil, så det også omfatter lokale fødevareproducenter, som kan besøges Genanvendelse af landbrugsbygninger. Konkret implementering af innovative forslag til anvendelse af nedlagte landbrugsbygninger fra Realdanias konkurrence om emnet - med hensyntagen til bevaring af det omgivne kulturlandskab

11 Arbejdstema 2: Infrastruktur til oplevelser Eksempler på initiativer (fortsat): Design og indretning af pladser til fødevareevents. Design af pladser i samspil med byer og landskaber, herunder stillingtagen til parkering, toiletfaciliteter, mobile anlæg m.v. Brug af belægninger, beplantninger og udstyr og tilpasning til konkrete lokaliteter. Integration af formidling og bæredygtighed, for eksempel spildevandshåndtering. Sammenhæng med stier og ruter Nationalparken i kommuneplanen. Sammenhængene med byerne og infrastrukturen, afgrænsninger mellem byerne og landskabet. Byggemuligheder og byggebetingelser i og tæt ved nationalparken Osv.

12 Arbejdstema 2: Infrastruktur til oplevelser Eksperten Berit Kaae, Seniorforsker KU siger: Infrastruktur handler for mig også om logistikløsninger.. Strategisk placerede og bevaringsværdige bygninger kan anvendes til udstilling, fødevareevents, fælles butik for småproducenter, cafe osv. Nationalparkens officielle servicefaciliteter som besøgscentre kan også placeres i sådanne bygninger, og de kan satse på at anvende produkter i cafe og butik. Design er en vigtig faktor, det kan bruges mange steder, for eksempel i form af udvikling af en eller flere souvenirkasser til produkter fra området. Målgruppen for fødevareoplevelser er både turister og lokale.

13 Arbejdstema 3: Integreret formidling Formål: Målet med dette arbejdstema er at udvikle kommunikation omkring fødevarepotentialerne i nationalparkerne, herunder også at udvikle nye, effektive former for kommunikation. Arbejdsmetode: Udvikling af gode historier, kontakt til kommunikatører, styrkelse af samarbejder med medier, koordinering med destinationsmarketing. Roller: Deltagerne er turistforeninger, producentforeninger, stærke kommunikatører lokalt, nationalparkadministrationerne m.v. Output: Konkret langsigtet offensiv kommunikationsstrategi og nedslagspunkter for kommunikationstiltag på det korte sigt med kommitment af aktører til at gennemføre det.

14 Arbejdstema 3: Integreret formidling Eksempler på initiativer: Eksemplerne springer ud af ideer og tankemåder fra spørgeskemaanalysen og andre erfaringer: Eksempelsamling om storytelling. Samling af gode historier om fødevarer i nationalparkerne, både om traditionelle produktioner og mere eksperimentelle, om fødevareproducenternes livsformer i nationalparkerne m.v... Udvikling af stof om fødevarer til destinationsmarkedsføringen. Flere tilbud og højere prioritet på hjemmesiden, stærkere interlinking. Regional Madkultur. Undersøgelser af potentialerne i eksisterende mærkningsordninger. Mulighederne for at skabe en synergi for producenter og parker.

15 Arbejdstema 3: Integreret formidling Eksempler på initiativer (fortsat): Udvikling af apps til smartphones om fødevarer. Undersøgelse af muligheder og økonomi i at bruge de nyeste formidlingsformer til at skabe interesse for nationalparkernes fødevarer, herunder Facebook, Twitter, geocatching etc... Koncept for en guidebog for nationalparken med fødevareformidling i centrum. Principper for internetversion og papirversion Lokale fødevareambassadører. Formidling om lokal fødevareproduktion på restauranter og cafeer, i skoler, på museer osv. Kommitment af journalister fra lokale medier, borgerjournalister, bloggere osv Brand extention af kendte attraktioner i området: Fregatten, Landbrugsmuseet, Nørre Vosborg,..

16 Arbejdstema 3: Integreret formidling Eksperten Eva Nautrup, Direktør Foodlife siger: Der skal fokuseres meget på involvering både af besøgende, men i lige så høj grad af den almindelige befolkning, ikke kun direkte aktører i fødevareproduktion.. Formidling, markedsføring og innovation skal gå hånd i hånd.. Der er gode erfaringer med at trække brugerne langt stærkere ind i innovationsprocesser. Brugerne turister og andre besøgende - kan give inspiration blandt andet gennem brugerpaneler og innovationsorienterede websites. Aktive brugere har en vigtig rolle i en seriøs og troværdig formidling, og de kan blive en slags forretningskolleger for producenterne og andre aktører i parkerne.

17 Arbejdstema 4: Fødevareevents Formål: Målet med dette arbejdstema er at udpege konkrete muligheder for interessante fødevareevents i nationalparkerne. Arbejdsmetode: Workshops og idémøder. Besigtigelser af lokaliteter. Studiebesøg ved fødevareevents andre steder. Roller: Deltagerne er producentforeninger, turistdestinationer, forbrugerorganisationer, museer, fødevarerelaterede markedsføringsorganisationer, nationalparkadministrationerne, uddannelses-institutioner m.v. Det er aktørerne selv, som bestemmer tempoet og retningen på arbejdet. De tager ansvar for at føre det ud i livet. Output: Forslag til konkrete fødevareevents og vurdering af bæredygtighed og effekter.

18 Arbejdstema 4: Fødevareevents Eksempler på initiativer: Eksemplerne springer ud af ideer og tankemåder fra spørgeskemaanalysen og andre erfaringer: Høstfest. Udvikling af specialiserede begivenheder i forbindelse med f.eks. frugteller bærsæsonen med eksponering af produkter, konkurrencer osv... Udvikling af unik idrætsbegivenhed, for eksempel Årets proteinløb, og arbejde med at udvikle relevante fødevaremæssige koblinger og formidling af nationalparkens forskellige produktioner.. Guidede ture og markvandringer. Tilbud om gåture for mindre grupper, herunder turister og teambuilding arrangementer...

19 Arbejdstema 4: Fødevareevents Eksempler på initiativer (fortsat): Madkonkurrencer med anvendelse af lokale fødevarer. Udgivelse af opskrifter fra konkurrencerne. Medieeksponering og samarbejder med restauranter i området. Madlavningskurser for eksempel madlavning på bål, eller madlavning med lokale råvarer i hele processen fra slagtning til spisning. Tilbagevendende fødevaremarkeder Farmermarkeder, hvor der er også planlægges andre indslag, kobles med kunst og kultur o.l. Osv.

20 Arbejdstema 4: Fødevareevents Eksperterne siger: Bodil Blichfeldt, associate Peofessor, Ph.d, Aau Det største problem er at udvikle koncepter, som gæsterne faktisk er villige til at betale (nok) for. Hele problematikken omkring hvem det er, der bærer udgifterne til de forskellige events og hvem der høster frugterne af dette arbejde er et centralt diskussionsemne, som skal afklares. Fokus på alle de nødvendige tilladelser, der skal til for at måtte sælge sin egen lille small scale produktion. Event både startes og videreudvikles af ildsjæle i området.

21 Arbejdstema 5: Landskab og nicher Formål: Målet med dette arbejdstema er at arbejde med at afsøge nye former for økonomisk og naturmæssigt bæredygtige landbrugsmæssige nicher. Moderne genfortolkning af ekstraktivisme bæredygtig udnyttelse af naturens ressourcer. Arbejdsmetode: Småskalaeksperimenter. Gennemgang af forskning inden for landbrugsforskning. Roller: Deltagerne er producentforeninger, landbrugs- og skovbrugsforskere, interesserede enkeltlandmænd, nationalparkorganisationerne, aftagerorganisationer. Output: Forslag til konkrete produktioner og vurdering af, om de matcher nationalparkernes produktionsstruktur, produktionsbetingelser og landskaber, og forslag til at skabe produktions- og afsætningsfællesskaber.

22 Arbejdstema 5: Landskab og nicher Eksempler på initiativer: Eksemplerne springer ud af ideer og tankemåder fra spørgeskemaanalysen og andre erfaringer: Nye løsninger på afgræsningsbehovet. Gennemgang af muligheder for dyr og planter, som kan give et attraktivt økonomisk udbytte og værdi til landskabet. Langsigtede udviklingsmuligheder for akvakultur. Nye fisketyper, nye former for vand-recirkulation. Sammenhæng med landskabets udseende og udvikling, beplantning og faciliteter for publikum osv. Afgrøders landskabseffekter. Gennemgang af afgrøder i forhold til, hvordan de bidrager positivt til nationalparkens landskabsæstetik og dermed oplevelsesværdi. Alternative afgrøder, som understøtter nationalparkmålene..

23 Arbejdstema 5: Landskab og nicher Eksempler på initiativer (fortsat): Flora og fauna på udyrkede områder. Bæredygtige måder at styrke mulighederne for at sanke, gå på jagt, fiske osv. Styrkelse af bestand og produktivitet af vildt forekommende planter og dyr gennem udsættelse, beskyttelse osv. Sammenhæng med nyt nordisk køkken og andre aftagerkoncepter Udvidet nyttehaveproduktion. Samarbejder mellem haveejere om effektiv dyrkning, udveksling og afsætning af produkter i mindre skala... Biomasse og bioenergi. Forsøg med klimatilpassede, økonomiske produktionsformer, knyttet tæt sammen med besøgsoplevelser i parkerne.. Osv

24 Arbejdstema 5: Landskab og nicher Eksperten Knud Thybirk, Projektleder, Agro Business Park siger: Ekstraktivisme handler om at høste overskud og lade grundstammen blive tilbage. Det er ved at komme ind i Nordisk køkken, hvor man sanker skovsyre mos, svampe, bær osv Nationalparker har behov for naturpleje, som giver biomasse. Natur-ensilage kan fx omdannes til økologisk biogas, og økologer kan derefter bruge den afgassede biomasse til gødning. En spændende cyklus med historiske perspektiver Grøn Nationalpark Energi energien bruges ideelt set til at tilberede maden i nationalparken. Mange forbrugere vil finde det rigtigt en internaliseret værdi Det er inspirerende at sammenkoble naturbeskyttelse, landdistrikts- og fødevarenetudvikling, og bioenergi.

25 VER-DI er medfinansieret af VER-DI Vern og verdiskaping - naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling

Vestjyske Fødevarer og Oplevelser Fase 2

Vestjyske Fødevarer og Oplevelser Fase 2 Vestjyske Fødevarer og Oplevelser Fase 2 Oplysninger om ansøger Vestjyske Fødevarer og Oplevelser er et projekt under Region Midtjyllands indsats vedrørende profilering af små fødevareproducenter og netværk

Læs mere

Fødevarepotentiale i de to nationalparker Mols Bjerge og Skjern Å -

Fødevarepotentiale i de to nationalparker Mols Bjerge og Skjern Å - Fødevarepotentiale i de to nationalparker Mols Bjerge og Skjern Å - Resultater af en spørgeskemaundersøgelse Marts 11 Vern og verdiskaping - naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling

Læs mere

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010 Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å Oktober 2010 Kort om konceptet Borgerinddragelse og lokal forankring har været centrale elementer i det hidtidige arbejde med Nationalpark

Læs mere

Mødet foregår på Bechs Hotel, Storegade 4, 6880 Tarm, Danmark

Mødet foregår på Bechs Hotel, Storegade 4, 6880 Tarm, Danmark VER-DI Vern og verdiskaping - naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling Projektleder Thomas Olesen Program for 1. årsmøde i VER-DI projektet 3 4. november 2009 og 2. møde i Styregruppen

Læs mere

Fadebursloven Nyborg, april 2013

Fadebursloven Nyborg, april 2013 Fadebursloven Nyborg, april 2013 Kongens Fadebur Kongens Fadebur er et fødevarenetværk etableret af Nyborg Slot for fødevareproducenter, specialiserede fødevareforhandlere og restauranter på Fyn. Mission:

Læs mere

Udvikling, vækst og integritet i den danske økologisektor

Udvikling, vækst og integritet i den danske økologisektor Udvikling, vækst og integritet i den danske økologisektor Niels Halberg Vidensyntese om muligheder og barrierer for fortsat udvikling og markedsbaseret vækst i produktion, forarbejdning og omsætning af

Læs mere

Fødevarepotentiale i de to nationalparker Nationalpark Mols Bjerge og Nationalpark Skjern Å. Resultater af en spørgeskemaundersøgelse

Fødevarepotentiale i de to nationalparker Nationalpark Mols Bjerge og Nationalpark Skjern Å. Resultater af en spørgeskemaundersøgelse Fødevarepotentiale i de to nationalparker Nationalpark Mols Bjerge og Nationalpark Skjern Å Resultater af en spørgeskemaundersøgelse Marts 1 Med udpegningen af nationalparker får danskerne og besøgende

Læs mere

Østjyllands Spisekammer

Østjyllands Spisekammer Østjyllands Spisekammer Udviklingsdelen Et projekt under fødevareindsatsen i Grøn Vækst-programmet 1 1. Titel Projektets titel er Østjyllands Spisekammer udvikling 2. Hvilke nye og forbedrede produkter,

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 1 for Toftegård/Herslev Bryghus

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 1 for Toftegård/Herslev Bryghus Forslag til Kommuneplantillæg nr. 1 for Toftegård/Herslev Bryghus Baggrund Toftegård/Herslev Bryghus har i 2017 taget initiativ til en lokal fødevareklynge En del af Herslev for lokale fødevareproducenter.

Læs mere

Turisme og fødevarer i en bornholmsk kontekst muligheder og potentialer. Vi arbejder for turismen

Turisme og fødevarer i en bornholmsk kontekst muligheder og potentialer. Vi arbejder for turismen Turisme og fødevarer i en bornholmsk kontekst muligheder og potentialer Vi arbejder for turismen www.bornholm.info/erhverv Hvad gør vi/hvor er vi Vi har 75 fødevareproducerende virksomheder på Bornholm.

Læs mere

GRO er et banebrydende fødevareprojekt, der kan skabe vækst, innovation og. forretningsudvikling i din virksomhed. grønne regionale madoplevelser

GRO er et banebrydende fødevareprojekt, der kan skabe vækst, innovation og. forretningsudvikling i din virksomhed. grønne regionale madoplevelser gro gro GRO er et banebrydende fødevareprojekt, der kan skabe vækst, innovation og forretningsudvikling i din virksomhed grønne regionale madoplevelser Deltagelse kræver at din virksomhed ligger i Region

Læs mere

Et internationalt anerkendt Food Value Chain Lab for åben innovation i den danske landbrugs- og fødevaresektor

Et internationalt anerkendt Food Value Chain Lab for åben innovation i den danske landbrugs- og fødevaresektor Et internationalt anerkendt Food Value Chain Lab for åben innovation i den danske landbrugs- og fødevaresektor PROJEKTIDE PROJEKT IDE Åben læring, innovation og demonstration Food Universe et unikt miljø

Læs mere

Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN

Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN Lone Kristensen Lektor i Landskabsforvaltning, Skov & Landskab, Københavns Universitet Indholdet Noget Diaplan og dets organisering og

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

Januar Forslag til. Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2011

Januar Forslag til. Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2011 Januar 2011 Forslag til Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2011 Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2011 Tidligere handlingsplaner fra Markedsføringsgruppen har kun været 1-årige. Denne handlingsplan

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

Turisme og event. Politik for Herning Kommune

Turisme og event. Politik for Herning Kommune Turisme og event Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Turisme- og eventpolitik - vision 7 1 - Erhvervsturisme 9 2 - Events 11 3 - Ferieturisme 13 4 - Attraktionsudvikling

Læs mere

Rebild Kommune Hvad er visionsarbejde?

Rebild Kommune Hvad er visionsarbejde? Rebild Kommune Hvad er visionsarbejde? 1 De kommunale visioners betydning 2 Snapshot: Rebild Kommune 3 Sådan laver man en vision 4 Serviceeftersyn: Styrkepositionerne dur de? Visioner gør en forskel Også

Læs mere

Indhentning af tilbud

Indhentning af tilbud Indhentning af tilbud Midtjysk Turisme ønsker at få tilbud på opgaveløsning vedrørende følgende opgaver i regi af Socialfondsprojektet RETHINK Kulturturisme : Konsulentbistand til testprojekt Det internationale

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

Forbrugertrends. Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte

Forbrugertrends. Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte Forbrugertrends Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte Trends? en måde at skabe overblik Kilde: http://pejgruppen.com/hvad-er-trend/ Trends påvirker de værdier, der præger menneskets

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere

EVENTBOOST // INSPIRATION TIL ØGET INDTJENING I FORBINDELSE MED EVENTS // FORSLAG TIL AKTIVITETER DER KOBLER SMAGSOPLEVELSER MED TURISMETILBUD

EVENTBOOST // INSPIRATION TIL ØGET INDTJENING I FORBINDELSE MED EVENTS // FORSLAG TIL AKTIVITETER DER KOBLER SMAGSOPLEVELSER MED TURISMETILBUD EVENTBOOST // INSPIRATION TIL ØGET INDTJENING I FORBINDELSE MED EVENTS // FORSLAG TIL AKTIVITETER DER KOBLER SMAGSOPLEVELSER MED TURISMETILBUD KOLOFON Midtjysk Turisme Eventboost er skrevet og udgivet

Læs mere

27-01-2015 Randi Friis Hansen Gustaf Bock ØKOLOGISK VÆRDITILVÆKST FRA SET FRA GÅRDSPLADSEN

27-01-2015 Randi Friis Hansen Gustaf Bock ØKOLOGISK VÆRDITILVÆKST FRA SET FRA GÅRDSPLADSEN 27-01-2015 Randi Friis Hansen Gustaf Bock ØKOLOGISK VÆRDITILVÆKST FRA SET FRA GÅRDSPLADSEN DAGENS INDHOLD Værditilvækst med udgangspunkt i GÅRDSPLADSEN 1. Intro til os - hvad kan vi gøre for jer!! 2. Markedet

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 (Omtryk - 02/02/2012 - Redigeret svar fra miljøministeren) ULØ alm. del, endeligt svar på spørgsmål 56 Offentligt J.nr. NST- 101-00584 Den 9.1.2012 Miljøministerens

Læs mere

Vækst for fremtiden Regionale styrkepositioner - en ny regional indsats. LO-workshop om regionale vækststrategier 8. Juni 2012

Vækst for fremtiden Regionale styrkepositioner - en ny regional indsats. LO-workshop om regionale vækststrategier 8. Juni 2012 Vækst for fremtiden Regionale styrkepositioner - en ny regional indsats LO-workshop om regionale vækststrategier 8. Juni 2012 Temaer 1. Om styrkepositioner 2. Om smart vækst en fremgangsmåde for at skabe

Læs mere

Ideer fra Matrix projektet

Ideer fra Matrix projektet Workshop om integrering af lavinput- landbrug og fødevarenetværk som virkemidler i landdistriktspoli9kken: Ideer fra Matrix projektet ved Henning Hervik, Økologisk Rådgivning/Gefion Niels Nørskov, LHN/ObyN

Læs mere

Eva Søndergaard AgroTech SMAG PÅ LANDSKABET

Eva Søndergaard AgroTech SMAG PÅ LANDSKABET Eva Søndergaard AgroTech SMAG PÅ LANDSKABET BAGGRUND - TO PRODUKTER FORMÅLET MED PROJEKTET At udvikle et koncept for naturpleje og afsætning af kød produceret på naturarealer Hovedbudskaber: Landmanden

Læs mere

Mulighedernes Danmark

Mulighedernes Danmark Mulighedernes Danmark Stine Lea Jacobi Programchef Realdania 12. oktober 2017 Agenda Hvem er Realdania? Udfordringer og muligheder Tre tilgange til udvikling To nye indsatser Opsamling Realdanias mission

Læs mere

Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013

Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 November 2012 Forslag til Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 Hovedindsatsområder 2011 2013 Markedsføringsgruppen arbejder med en overordnet plan for

Læs mere

Østjyllands Spisekammer

Østjyllands Spisekammer Østjyllands Spisekammer Projektbeskrivelse til netværksansøgning Et projekt under fødevareindsatsen i Grøn Vækst-programmet 1 Indhold 1. Titel... 3 2. Formål... 3 3. De deltagende virksomheder... 3 3.1

Læs mere

Landsbyklynger. Pilotprojektet 2015-2016

Landsbyklynger. Pilotprojektet 2015-2016 Landsbyklynger Pilotprojektet 2015-2016 Baggrund I en situation hvor ændrede erhvervsmæssige og demografiske strukturer i yderområderne øger presset på tilpasning af den kommunale servicestruktur, er det

Læs mere

LAG Midt-Nordvestsjælland

LAG Midt-Nordvestsjælland LAG Midt-Nordvestsjælland Tilskud til udvikling af liv og erhverv i landdistrikterne Lokale aktionsgrupper (LAG er) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene

Læs mere

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i VELKOMMEN TIL ØKOLOGI i Aftenens Program Velkomst Sådan styrker du din bundlinje Oplæg og debat Økologi i Landbrug & Fødevarer Politik Viden og Rådgivning Samarbejde Mere Økologi i Danmark hvad skal der

Læs mere

Turismekonference 23. November Gæstetilfredshedsanalyse 2016 Blokhus / Slettestrand-Svinkløv

Turismekonference 23. November Gæstetilfredshedsanalyse 2016 Blokhus / Slettestrand-Svinkløv Turismekonference 23. November 2016 Gæstetilfredshedsanalyse 2016 Blokhus / Slettestrand-Svinkløv BAGGRUND: Hver Dataindsamlingen Respondenterne destinationer har indsamlet 300 besvarelser pr. feriested,

Læs mere

Landbruget i landskabet. Et samarbejde mellem landbrug og kommuner om at sikre fremtidens produktion og forvaltning af det åbne land

Landbruget i landskabet. Et samarbejde mellem landbrug og kommuner om at sikre fremtidens produktion og forvaltning af det åbne land Landbruget i landskabet FRA REGULERING TIL PLANLÆGNING Et samarbejde mellem landbrug og kommuner om at sikre fremtidens produktion og forvaltning af det åbne land Kontakt LandboNord: Allan K. Olesen, ako@landbonord.dk

Læs mere

Projekt. Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen

Projekt. Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen Projekt Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen Projektbeskrivelse maj 2006 Springflod en kulturfestival i Vadehavsregionen Kortfattet beskrivelse af projektet Målet er at skabe en kulturfestival,

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision og et mål for

Læs mere

Der findes et sted, der smager af noget LEJRE KOMMUNES MADPOLITIK

Der findes et sted, der smager af noget LEJRE KOMMUNES MADPOLITIK Der findes et sted, der smager af noget LEJRE KOMMUNES MADPOLITIK Der findes et sted, der smager af noget Når børn, forældre og personale i landsbyens børnehave slagter hanekyllinger for efterfølgende

Læs mere

Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen. Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022

Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen. Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022 Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022 UDKAST 21. marts 2012 1 1. Introduktion til Kataloget Visions- og idékataloget

Læs mere

INVITATION TIL FORSKNINGENS DØGN 2017 I AABENRAA

INVITATION TIL FORSKNINGENS DØGN 2017 I AABENRAA INVITATION TIL FORSKNINGENS DØGN 2017 I AABENRAA Sønderjyske Fødevarer kvalitet og sundhed Aabenraa Kommune ønsker at styrke kendskabet til og skabe ny viden om sønderjyske fødevarer. Derfor sætter vi

Læs mere

NOTAT 8. Notat vedr. virkemidler rettet mod bynære behov. Scenarie 2 By og land - Fokus 1

NOTAT 8. Notat vedr. virkemidler rettet mod bynære behov. Scenarie 2 By og land - Fokus 1 NOTAT 8 Notat vedr. virkemidler rettet mod bynære behov Scenarie 2 By og land - Fokus 1 04. september 2014 1 Hvad er bynære behov En erkendelse af de negative konsekvenser ved det industrialiserede landbrug

Læs mere

Idéoplæg Skal vi have et biogasanlæg i Lejre Kommune?

Idéoplæg Skal vi have et biogasanlæg i Lejre Kommune? Idéoplæg Skal vi have et biogasanlæg i Lejre Kommune? Baggrund Lejre Kommune har modtaget en ansøgning, fra Daka ReFood, som ønsker at undersøge mulighederne for at etablere et anlæg i det område, der

Læs mere

Vestkystens kultur og fødevareoplevelser Et projekt, der skal styrke den fælles fødevarefortælling ved Danmarks Vestkyst

Vestkystens kultur og fødevareoplevelser Et projekt, der skal styrke den fælles fødevarefortælling ved Danmarks Vestkyst Vestkystens kultur og fødevareoplevelser Et projekt, der skal styrke den fælles fødevarefortælling ved Danmarks Vestkyst Introduktion Fem faser i projektet Vestkysten er fyldt med gode fødevareoplevelser,

Læs mere

Smag og Oplev Middelfart 19. marts 2012

Smag og Oplev Middelfart 19. marts 2012 Smag og Oplev Middelfart 19. marts 2012 LAG Middelfart og projektet Hvem er LAG Middelfart? Forening under Landdistriktsprogrammet 2007-2013 Landdistriktsprogrammets overordnede formål er at skabe attraktive

Læs mere

Kongens Fadebur - Afsætning og udvikling af produkter - Lad os komme i gang!

Kongens Fadebur - Afsætning og udvikling af produkter - Lad os komme i gang! 18. februar 2013 Kongens Fadebur - Afsætning og udvikling af produkter - Lad os komme i gang! REFERAT for Workshop 2, der blev afholdt den 13. februar 2013, kl. 8.30 12.30 i Riddersalen på Nyborg Slot.

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag til Kommuneplantillæg for udvidelse af aktiviteterne ved Herslev Bryghus

Indkaldelse af ideer og forslag til Kommuneplantillæg for udvidelse af aktiviteterne ved Herslev Bryghus Indkaldelse af ideer og forslag til Kommuneplantillæg for udvidelse af aktiviteterne ved Herslev Bryghus Motivation Herslev Bryghus med gårdbutik/café har til huse på gården Toftegård i landsbyen Herslev.

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BENYTTELSE AF NATIONALPARK MOLS BJERGES LOGO

RETNINGSLINJER FOR BENYTTELSE AF NATIONALPARK MOLS BJERGES LOGO RETNINGSLINJER FOR BENYTTELSE AF NATIONALPARK MOLS BJERGES LOGO Baggrund...3 Oversigt over typer af logoer...14 Retningslinjer for benyttelse af Nationalpark Mols Bjerges logo: Inden for branding af fødevarer...4

Læs mere

Retningslinjer for benyttelse af. Nationalpark Mols Bjerges LOGO

Retningslinjer for benyttelse af. Nationalpark Mols Bjerges LOGO Retningslinjer for benyttelse af Nationalpark Mols Bjerges LOGO Version 3 af 2. oktober 2012 Indholdsfortegnelse: Side Overordnede retningslinjer for benyttelse af Nationalpark Mols Bjerges logo 3 Retningslinjer

Læs mere

Erfaringer fra GUDP-projekt:

Erfaringer fra GUDP-projekt: Erfaringer fra GUDP-projekt: Intensiv mobil svineproduktion integreret i markdriften SV-AR Periode: 4 år - Start 1. januar 2017 - Slut 31. december 2020 PL: Else Torp Christensen, Økologisk Landsforening

Læs mere

Workshop 3: Fødevareingredienser og pharma produkter fra grøn biomasse, bi og restprodukt

Workshop 3: Fødevareingredienser og pharma produkter fra grøn biomasse, bi og restprodukt Workshop 3: Fødevareingredienser og pharma produkter fra grøn biomasse, bi og restprodukt 11.03.2015 Workshop session 1: Hvor og hvordan samarbejder vi bedst? Gyda præsenterede de tre trædesten/projekter

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

Natur & Landbrugskommissionens visioner. Jørn Jespersen Formand

Natur & Landbrugskommissionens visioner. Jørn Jespersen Formand Natur & Landbrugskommissionens visioner Jørn Jespersen Formand Medlemmer af NLK Jørn Jespersen (formand), direktør for brancheorganisationen Dansk Miljøteknologi Birgitte Sloth, professor i økonomi og

Læs mere

Ansøgning til Erhvervs- og Vækstministeriet

Ansøgning til Erhvervs- og Vækstministeriet Ansøgning til Erhvervs- og Vækstministeriet Projektets titel: Etablering af partnerskab for udvikling og afsætning af bornholmske kvalitetsfødevarer Bornholms varemærke i forhold til fødevarer er stærkere

Læs mere

T:\Winword\910 Tønder Handelsstandsforening\Arbejdsmateriale 2013-14\Memoer\Memo - initiativ bycenterchef.docx

T:\Winword\910 Tønder Handelsstandsforening\Arbejdsmateriale 2013-14\Memoer\Memo - initiativ bycenterchef.docx Memo stillingen som Event- og Marketingkoordinator Baggrund Tønder Erhvervsråd og Tønder Handelsstandsforening har indgået en aftale om tilpasning af den eksisterende bycenterchefstilling til de behov

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

KANTINE & PERSONALERESTAURANT

KANTINE & PERSONALERESTAURANT KANTINE & PERSONALERESTAURANT SUBSTANS startede oprindelig med at drive kantinen på Nordisk Ministerråd. Det gjorde vi i nogle år, før vi så valgte at starte et nyt køkken op med vores frokosttilbud. I

Læs mere

NATURSYN. Vi arbejder for RASKnatur

NATURSYN. Vi arbejder for RASKnatur NATURSYN Vi arbejder for RASKnatur RASKnatur 2 INDLEDNING Danmarks Jægerforbund er en interesseorganisation for jægere. Vi arbejder for vores vision MEST MULIG JAGT OG NATUR, hvor jagten er en del af naturforvaltningen,

Læs mere

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER 1 of 7 F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER F.1. UDVIKLINGSSTRATEGIENS VISION LAG Djurslands vision er at videreudvikle og synliggøre Djursland som et områdefyldt

Læs mere

Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet

Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet Projektbeskrivelse Museerne ved Vadehavet har netop afsluttet en gennemgang de bevaringsværdige bygninger i området, der blandt andet havde

Læs mere

STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV

STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV 2016-2020 21 April 2017 BAGGRUND Med optagelsen af den danske del af Vadehavet på UNESCOs verdensarvsliste i 2014 og etableringen af Nationalpark Vadehavet i 2010

Læs mere

Fem fælles MÅLSÆTNINGER BORNHOLM. 1:..tilbyder DK s bedste fødevaremiljø. 2:..producerer DK s bedste fødevarefortælling

Fem fælles MÅLSÆTNINGER BORNHOLM. 1:..tilbyder DK s bedste fødevaremiljø. 2:..producerer DK s bedste fødevarefortælling Fem fælles MÅLSÆTNINGER BORNHOLM 1:..tilbyder DK s bedste fødevaremiljø 2:..producerer DK s bedste fødevarefortælling 3:..vælger den lokale råvare & produktion 4:..fremtidssikrer gennem mangfoldighed 5:..søger

Læs mere

Grønt Råd Planstrategi 2015 26. november 2015 Navn / stilling / oplæg Bæredygtighed Planstrategi hvad er grundlaget og rammerne Forholdet til Visionen Temaer i Planstrategi 2015 Erhverv Uddannelse Trafik

Læs mere

Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog

Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog Handlingskatalog for Turisme BRNs tovholdergruppe for turisme har, i samarbejde med repræsentanter fra BRN erhvervsforum, udarbejdet et handlingskatalog

Læs mere

Hemmelige Stier. Projektstatus Klik for at redigere undertiteltypografien i masteren

Hemmelige Stier. Projektstatus Klik for at redigere undertiteltypografien i masteren Hemmelige Stier Projektstatus 2012 Klik for at redigere undertiteltypografien i masteren KMØ Ramme Organisationsmodel Mål Afsæt Mødeaktivitet Digital platform Forandringsteori Udfordringer 2013 Gevinster

Læs mere

Vækstmuligheder blandt mindre fødevareproducenter i landdistrikterne via digitale løsninger - Eksemplet The Food Assembly

Vækstmuligheder blandt mindre fødevareproducenter i landdistrikterne via digitale løsninger - Eksemplet The Food Assembly Vækstmuligheder blandt mindre fødevareproducenter i landdistrikterne via digitale løsninger - Eksemplet The Food Assembly Tomas Vedsmand Partner PhD GEMBA Innovation 2 Indhold 1. Afsættet: Fødevareproduktion

Læs mere

En ny stærk økologipolitik. - på vej mod en grøn omstilling

En ny stærk økologipolitik. - på vej mod en grøn omstilling En ny stærk økologipolitik - på vej mod en grøn omstilling Fødevareministerens økologipolitiske udspil November 2011 Fødevareministerens November 2011 kologipolitiske udspil En stærk økologipolitik Økologi

Læs mere

TALE VED FOOD FESTIVAL DEN 4. SEPTEMBER 2015 KL Tak for invitationen til at åbne FOOD Festival 2015.

TALE VED FOOD FESTIVAL DEN 4. SEPTEMBER 2015 KL Tak for invitationen til at åbne FOOD Festival 2015. TALE VED FOOD FESTIVAL DEN 4. SEPTEMBER 2015 KL. 16.00 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at åbne FOOD Festival 2015. Jeg har allerede set mig lidt omkring på festivalpladsen. Og jeg må

Læs mere

Velkommen. Præsentation

Velkommen. Præsentation Velkommen Præsentation Det skal vi tale om i dag Præsentation af organisationen Hvad er Geopark Festival? Hvordan gik GF 2018? Rammer for Geopark Festival 2019 FNs verdensmål & Geopark Odsherreds fokusmål

Læs mere

User Experience metoder i fødevarebranchen

User Experience metoder i fødevarebranchen User Experience metoder i fødevarebranchen Rådgivning i produktudvikling, innovation og brugerinvolvering til primært fødevarebranchen Helle Heiselberg, Cand.ling.merc. og projektleder for forbrugerplatformen

Læs mere

Landdistriktspolitik og handlingsplan Indledning

Landdistriktspolitik og handlingsplan Indledning Landdistriktspolitik 2015-2018 og handlingsplan 2017-2018 Indledning Ringkøbing- Skjern Kommunes vision Naturens rige er udtryk for at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv og at skabe

Læs mere

Tekniske energianlæg i landskabet

Tekniske energianlæg i landskabet Miljø- og Fødevareministeriet Tekniske energianlæg i landskabet Hvordan kan vi samtænke og indpasse dem? 1 Tekniske energianlæg i landskabet - hvordan kan vi samtænke og indpasse dem? Smukke energianlæg

Læs mere

Norddjurs Kommune. Kunst- og kulturpolitik Inddragelse, engagement og mangfoldighed. Høringssvar

Norddjurs Kommune. Kunst- og kulturpolitik Inddragelse, engagement og mangfoldighed. Høringssvar Norddjurs Kommune Kunst- og kulturpolitik 2017 2020 Inddragelse, engagement og mangfoldighed Høringssvar Velkommen til Kunst- og kulturpolitik 2017 2020 (Side 4) Kunst- og kulturpolitikkens mål - Alle

Læs mere

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE Indhold Vadehavet / Nationalpark Vadehavet? Historien Loven Geografien Organisationen Økonomien Nationalparkplanen, vision og målsætninger Aktiviteterne

Læs mere

Klyngekonference Rø d. 1.-2. Nov.

Klyngekonference Rø d. 1.-2. Nov. Kulturvækst Bornholm Klyngekonference Rø d. 1.-2. Nov. Kulturvækst Bornholm Kulturvækst Bornholm Skal knytte udviklingen af kulturlivet til Bornholms Vækststrategi Skal styrke den kvalitative og kvantitative

Læs mere

Bondens Marked v. Jette Højholdt Producenter Sjælland / Hovedstaden

Bondens Marked v. Jette Højholdt Producenter Sjælland / Hovedstaden Bondens Marked v. Jette Højholdt Producenter Sjælland / Hovedstaden Balancerer du rundt med et væld af forskellige kasketter og alt for mange opgaver der skal løses? Har du behov for input til forarbejdning,

Læs mere

Hvad er det? Hvorfor? Hvordan gør man? Hvad har det med fødevareproducenter at gøre? Jon Sundbo, RUC

Hvad er det? Hvorfor? Hvordan gør man? Hvad har det med fødevareproducenter at gøre? Jon Sundbo, RUC Hvad er det? Hvorfor? Hvordan gør man? Jon Sundbo, RUC Hvad har det med fødevareproducenter at gøre? Hvad er en oplevelse? 2 Hvad er oplevelsesøkonomi? Kaffen koster 100 kr + 50 kr oveni for musik Servicen

Læs mere

Erhvervspolitik for Fanø Kommune

Erhvervspolitik for Fanø Kommune Erhvervspolitik for Fanø Kommune 2015-2020 Vedtaget i Fanø Byråd den 16.02.2015 Vision Fanø kommunes vision er at være mødested for et mangfoldigt, kvalitetsbevidst og bæredygtigt erhvervsliv. Udviklingen

Læs mere

Økonomiske potentialer i forskellige typer lokale, økologiske fødevarekæder

Økonomiske potentialer i forskellige typer lokale, økologiske fødevarekæder Økonomiske potentialer i forskellige typer lokale, økologiske fødevarekæder Jørgen Dejgård Jensen, Ramona Teuber, Kia Ditlevsen, Jesper Lassen, Sigrid Denver og Tove Christensen Institut for Fødevare-

Læs mere

overskrift Destinationsudvikling med hjertet Christa Brønd Den 30. oktober 2013 Christa Brønd Manto A/S

overskrift Destinationsudvikling med hjertet Christa Brønd Den 30. oktober 2013 Christa Brønd Manto A/S overskrift Destinationsudvikling med hjertet Christa Brønd Christa Brønd Den 30. oktober 2013 Manto A/S Agenda Manto & jeg. Vækstteamets anbefalinger: Et (blandt flere) svar på dansk turismes udfordringer.

Læs mere

Handlingsplan gældende for 2018 For Landdistriktspolitikken Indledning

Handlingsplan gældende for 2018 For Landdistriktspolitikken Indledning Handlingsplan gældende for 2018 For Landdistriktspolitikken 2015-2018 Indledning Ringkøbing- Skjern Kommunes vision Naturens rige er udtryk for at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv

Læs mere

STYRK DIT SALG AF ØKOLOGISKE FØDEVARER

STYRK DIT SALG AF ØKOLOGISKE FØDEVARER ØKOLOGISK LANDSFORENING INVITERER TIL INSPIRATIONS- OG UDDANNELSESDAGE STYRK DIT SALG AF ØKOLOGISKE FØDEVARER Afsætningen af økologiske fødevarer er fortsat i vækst og efterspørgslen stigende, men det

Læs mere

Eventstrategi. for Furesø Kommune

Eventstrategi. for Furesø Kommune Eventstrategi for Furesø Kommune 1 INDHOLD BAGGRUND 3 STRATEGI 4 Strategimål 1: Events skal skabe lokal merværdi i Furesø Kommune Strategimål 2: Events i Furesø Kommune skal være af høj standard Strategimål

Læs mere

Handlingsplan Handlingsplan Turisme

Handlingsplan Handlingsplan Turisme Turisme 1 Rebild i øjenhøjde Vision Rebild 365 Rebild Kommune ligger i hjertet af Himmerland og er beriget med skove, søer og kilder. Med Rold Skov som nærmeste nabo er skoven og naturen en unik del af

Læs mere

Strategi for plan- og Agenda Bilag til Plan- og Boligudvalgs møde den 22. november 2011 Indsigelser og forvaltningens bemærkninger

Strategi for plan- og Agenda Bilag til Plan- og Boligudvalgs møde den 22. november 2011 Indsigelser og forvaltningens bemærkninger Strategi for plan- og Agenda 21 2011 Bilag til Plan- og Boligudvalgs møde den 22. november 2011 Indsigelser og forvaltningens bemærkninger Dette er et kort sammendrag af hovedindholdet i de indkomne indsigelser

Læs mere

Fødevarepolitik og handlingsplan

Fødevarepolitik og handlingsplan 1 Fødevarepolitik og handlingsplan 2019-23 Vision Et stærkt vestjysk fødevareerhverv, der gør sig gældende nationalt og internationalt til gavn for vores område. 1. Fødevarefortællingen Vores aktiviteter

Læs mere

Gastro 2025 Marts 2019

Gastro 2025 Marts 2019 Gastro 2025 Marts 2019 Gastro 2025 Regeringen lancerer den 12. marts 2019 en række initiativer, der vil understøtte Danmarks internationale styrkeposition som gastronomisk toneangivende nation. Initiativerne

Læs mere

Fremtidsscenarier. For fødevareerhvervet

Fremtidsscenarier. For fødevareerhvervet Fremtidsscenarier For fødevareerhvervet Metode Kombination af scenarie og Delphiteknik Scenarie-teknik opstille en eller flere sandsynlige fremtider ud fra nutidens tendenser Delphi-teknik. eksperter bliver

Læs mere

Kommissorium og udvalg for etablering af et MadExperimentarium

Kommissorium og udvalg for etablering af et MadExperimentarium Kommissorium og udvalg for etablering af et MadExperimentarium Den 16 juni 2009 indgik regeringen og Dansk Folkeparti en aftale om Grøn Vækst, hvis formål er at fremme et grønnere og mere konkurrencedygtigt

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

International signaturbegivenhed for topgastronomi og kvalitetsfødevarer

International signaturbegivenhed for topgastronomi og kvalitetsfødevarer International signaturbegivenhed for topgastronomi og kvalitetsfødevarer - Ansøgning til Vækstforum i Region Midtjylland om støtte til afvikling i 2012 og 2013 Baggrund Der er i øjeblikket en enestående

Læs mere

Gæsteroplevelser, Profilering & Samarbejde. Anette Therkelsen, Laura James, Camilla Larsen, TRU, AAU

Gæsteroplevelser, Profilering & Samarbejde. Anette Therkelsen, Laura James, Camilla Larsen, TRU, AAU Gæsteroplevelser, Profilering & Samarbejde Anette Therkelsen, Laura James, Camilla Larsen, TRU, AAU Datagrundlag: Gæsternes efterspørgsel, oplevelser og vurdering af HFF o Interviews & uformelle snakke

Læs mere

Smagsoplevelser. vejen til vækst

Smagsoplevelser. vejen til vækst Smagsoplevelser vejen til vækst INGREDIENSLISTE: Helle Bjerg Hellesøe Uddannet Cand. Mag i historie og kommunikation Baggrund blandt andet hos: Dansk Fødevare Forum Kokkelandsholdet RelationMedia Midtjysk

Læs mere

VER-DI - Vern og verdiskaping naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling

VER-DI - Vern og verdiskaping naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling VER-DI - Vern og verdiskaping naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling Version 3 Programområde (endast ett möjligt): X Kattegat/Skagerrak Öresund/Kattegat/Skagerrak Prioriterat område

Læs mere

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Der arbejdes målrettet og strategisk med kulturudviklingen i kommunen. I forlængelse af byrådets beslutning af juni 2011 udnyttes synergien i sammenhæng

Læs mere

STATUS PROJEKT: EGNSUNIKKE PRODUKTER & SERVICES NATURPARK ÅMOSEN SEPTEMBER 2018

STATUS PROJEKT: EGNSUNIKKE PRODUKTER & SERVICES NATURPARK ÅMOSEN SEPTEMBER 2018 STATUS PROJEKT: EGNSUNIKKE PRODUKTER & SERVICES NATURPARK ÅMOSEN SEPTEMBER 2018 - STATUS PÅ EUP - HVILKE FORVENTNINGER ER DER? - STATUS PÅ OPLEVELSER & L ÆKKERIER Aktivitet Status - Kick - off * afholdt

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt.

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. BILAG 3. PROJEKTBESKRIVELSE Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. Februar 2015 2 Vidensgrundlag for balance mellem benyttelse

Læs mere

Referat fra møde i Cook.org på Vestjyllands Højskole

Referat fra møde i Cook.org på Vestjyllands Højskole Referat fra møde i Cook.org på Vestjyllands Højskole Titel: Omstilling til økologi Dato: 26-10-2016 Tid: 09.00 16.00 Sted: Vestjyllands Højskole, Skraldhedevej 8, 6950 Ringkøbing, Denmark Deltagere: 17

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 November 2013 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision

Læs mere