Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 42 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 42 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 42 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedrørende udkast til lovforslag om Planklagenævnet 1. Indledning Med lovforslaget etableres et nyt klagesystem på planområdet. Lovforslaget fastlægger rammerne for Planklagenævnets virke og sammensætning. Forslaget blev sendt i høring den 19. august 2016 med høringsfrist den 16. september 2016 hos en bred kreds af myndigheder, organisationer m.v. Der er modtaget 43 høringssvar, hvoraf 28 myndigheder, organisationer mv. har haft bemærkninger til lovforslaget. KLs høringssvar er pt. fremsendt med forbehold for kommende politisk behandling. De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner i lovudkastet gennemgås og kommenteres nedenfor. Visse høringssvar har givet anledning til redaktionelle ændringer og præciseringer i lovteksten og bemærkningerne. Disse ændrer ikke ved substansen i det pågældende forslag og omtales derfor ikke nærmere i dette notat. 2. Generelle bemærkninger Høringen viser overordnet set, at en række organisationer og kommuner finder det positivt, at der etableres et nyt selvstændigt planklagenævn, imens en række andre organisationer og kommuner er bekymrede for eller imod etableringen af et nyt, selvstændigt planklagenævn. Arkitektforeningen, Dansk Erhverv (DE), Dansk Akvakultur og Landbrug & Fødevarer (L & F) er positive over for etablering af Planklagenævnet. L & F anfører, at det vil medføre mere nuancerede afgørelser i plansager. DE anfører, at en effektiv, professionel og faglig stærk klageinstans på planområdet er væsentlig for at sikre en god proces for klagesagerne. Danmarks Naturfredningsforening (DN), Foreningen af Byplanlæggere og De Samvirkende Købmænd (DSK) er kritiske overfor etableringen af Planklagenævnet. Foreningen af Byplanlæggere mener, at helhedssynet på arealanvendelsen vil blive indsnævret med Planklagenævnet. DSK mener, at klagesystemets opgave er at foretage en juridisk vurdering uden skelen til vækstfremmende eller politiske hensyn. Århus Kommune og DN mener, at klager, som vedrører både fx miljøvurderingsloven og planloven, bør behandles af samme nævn.

2 2/17 Kommentar Det fremgår af aftalen mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om Danmark i bedre balance Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet fra juni 2016, at der skal etableres et nyt klagesystem på planområdet, som skal afspejle en bedre balance mellem hensynet til vækst og udvikling over for hensynet til natur og miljø. Derfor nedlægges det nuværende Natur- og Miljøklagenævn, og der etableres et nyt klagenævn på planområdet med et selvstændigt fagligt miljø omkring fysisk planlægning. Det nye Planklagenævn skal underbygge, at afgørelser i klagesager på planområdet fremover baseres på en afvejning af hensynet til vækst og udvikling over for hensynet til natur og miljø, og dermed underbygge moderniseringen af planloven. Det fremgår desuden af aftalen, at de to nye klagenævn på henholdsvis planområdet og miljø- og fødevareområdet etableres sammen med en række andre statslige klagenævn i Nævnenes Hus i Viborg. Hensigten med etableringen af Nævnenes Hus er at skabe en fælles indgang for klagesager og et stærkt fagligt juridisk miljø omkring klagesagsbehandling, der på sigt kan bidrage til en bedre og mere effektiv sagsbehandling i de forskellige nævn, herunder i situationer, hvor der klages over flere forskellige afgørelser hos forskellige nævn. 3. Bemærkninger til konkrete emner Kommenteringen af høringssvarene vil ske med udgangspunkt i følgende overordnede opdeling: 3.1. Nævnets sammensætning 3.2. Klageadgang og prøvelse 3.3. Klagegebyr 3.4. Nævnets sagsbehandling 3.5. Sagsbehandlingstid 3.6. Lovforslagets konsekvenser 3.1. Nævnets sammensætning Sagkyndige medlemmer L & F er positive overfor, at nævnet blandt andet kommer til at bestå af medlemmer med viden om og indsigt i vækst og erhvervsudvikling og henviser til, at det vil være med til at sikre en bedre balance mellem vækst og miljøbeskyttelse. Dansk Akvakultur finder det positivt, at det nye klagenævn vil være et kombinationsnævn, så alle nuancer i en sag kan blive belyst.

3 3/17 DSK finder det betænkeligt, at de sagkyndige medlemmer udpeges af erhvervs- og vækstministeren, og at klagesystemet skal afspejle en bedre balance mellem hensynet til vækst og udvikling over for hensynet til natur og miljø. DSK frygter, at der vil ske en politisering af afgørelserne på bekostning af en faglig, juridisk vurdering og en sammenblanding af den udøvende og dømmende magt. DN mener ikke, at planlovens formål berettiger til, at vækst og erhverv tillægges dobbelt så mange repræsentanter som de øvrige sagkyndige interesser. Friluftsrådet og DIF ønsker desuden, at der udpeges sagkyndige medlemmer, der har erfaring med at kombinere vækstudvikling og hensynsfuld planlægning for naturarealer, i stedet for medlemmer, der har rødder i enten vækst- eller naturforhold. Friluftsrådet henviser til arbejdet i Collective Impact, som arbejder efter et multifunktionelt perspektiv. Foreningen af Byplanlæggere vurderer, at nævnssammensætningen vil medføre at planlægningen kommer til at understøtte vækst og i mindre grad regulere vækst under varetagelse af de øvrige hensyn. Københavns Kommune tilslutter sig, at de sagkyndige medlemmer skal udpeges i kraft af deres personlige kompetencer og ikke i kraft af deres ansættelsesforhold for at sikre nævnets uafhængighed. DN foreslår, at det indføres i lovforslaget, at de sagkyndige medlemmer skal udøve deres hverv upartisk og ikke må modtage instrukser om udførelsen af hvervet. Medlem vedr. fysisk planlægning Arkitektforeningen ønsker, at ministerens udpegning af et medlem med viden om fysisk planlægning skal ske på baggrund af en forudgående indstilling fra relevante organisationer. Arkitektforeningen anfører, at planfagligheden ikke må tilsidesættes eller underordnes hensyn til vækst og erhvervsudvikling. Medlem vedr. vækst og erhvervsudvikling L & F opfordrer til, at der udpeges et yderligere medlem med viden og vækst og erhvervsudvikling. Dansk Akvakultur ønsker at indstille medlemmet med viden om vækst og erhvervsudvikling. Medlem vedr. kultur- og landskabsforhold Bygherreforeningen foreslår, at der udpeges to medlemmer vedr. kultur- og landskabsforhold, så der udpeges én person inden for planlægning og byggefaglighed og én person inden for kultur-, frednings- og bevaringsforhold. Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur ønsker at deltage i indstillingen af medlemmet vedr. kultur- og landskabsforhold. DN foreslår,

4 4/17 at Danske Landskabsarkitekter eller Akademirådet skal indstille medlemmet. Medlem vedr. natur- og miljø Friluftsrådet og Dansk Idrætsforening (DIF) er bekymrede over, at der kun skal udpeges én person som sagkyndig på natur- og miljøområdet, og at denne person udpeges efter indstilling fra DN. Dansk Akvakultur foreslår, at Ingeniørforeningen skal være med til at indstille medlemmet. Dansk Land- og Strandjagt foreslår, at DCE Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet skal indstille medlemmet i stedet for DN. Planklagenævnets sagkyndige medlemmer skal underbygge et styrket fokus på saglighed og objektivitet. Det vil give mulighed for at fokusere skarpt på planområdet og løbende styrke nævnets planfaglighed. De sagkyndige medlemmer skal udover planfaglighed dække de øvrige fagområder, der er mest relevante for klagesager på planområdet. Det vurderes at være konkret faglighed omkring fysisk planlægning, vækst og erhvervsudvikling, kultur- og landskabsforhold og natur- og miljøforhold. Det vurderes mest hensigtsmæssigt, at medlemmerne udpeges af den ansvarlige minister, så der sikres en helhedsorienteret tilgang til nedsættelsen af nævnet. Det svarer til, hvad der i dag gælder for sagkyndige medlemmer af Natur- og Miljøklagenævnet. Det vurderes, at Planklagenævnet med de foreslåede sagkyndige medlemmer, der indstilles af de foreslåede organisationer m.v., får en sammensætning, der samlet set vil være godt rustet til at underbygge den nye balance mellem hensyn til vækst og udvikling og hensyn til natur og miljø på planområdet. Planklagenævnet skal være uafhængigt, og det fremgår af lovbemærkningerne, at nævnsmedlemmerne skal være uafhængige. De sagkyndige medlemmer udpeges derfor i kraft af deres personlige egenskaber og kompetencer og ikke i kraft af deres ansættelsesforhold eller særinteresser. Det vurderes på baggrund af ovenstående, at nævnets sammensætning af sagkyndige medlemmer bør opretholdes uændret i lovforslaget, men at nævnsmedlemmernes uafhængighed med fordel kan præciseres i lovteksten. Læge medlemmer Advokatrådet anfører, at inddragelsen af nuværende og tidligere medlemmer af Folketinget (læge medlemmer) indebærer en sammenblanding af udøvende, dømmende og lovgivende magt.

5 5/17 Friluftsrådet, DIF og DN er bekymrede over, at der ikke er flere end fire læge medlemmer i Planklagenævnet og ønsker, at der udpeges syv læge medlemmer som i det nuværende Natur- og Miljøklagenævn for at sikre bred politisk repræsentation. Danske Handicaporganisationer opfordrer til, at ét af de læge medlemmer skal besidde solidt kendskab til universelt design og tilgængelighed, så de internationale forpligtelser, der knytter sig til FN s Handicapkonvention, indgår i grundlaget for afgørelserne. Kommentar Med moderniseringen af planloven følger et behov for et nyt klagenævn på planområdet med en sammensætning, der afspejler en bedre balance mellem hensynet til vækst og udvikling over for hensynet til natur og miljø. Derfor nedlægges det nuværende Natur- og Miljøklagenævn, og der etableres et nyt Planklagenævn med et selvstændigt fagligt miljø omkring fysisk planlægning. I dag har Natur- og Miljøklagenævnet en læg sammensætning, når det behandler klager på planområdet. Det vil sige, at klagesagerne på planområdet udelukkende afgøres af juridiske og læge medlemmer. Planklagenævnet skal have et styrket fokus på planfaglighed og anden faglighed, der er særlig relevant for afgørelsen af sager på planområdet. Det underbygges af Planklagenævnets sagkyndige medlemmer. De sagkyndige medlemmer skal udover planfaglighed dække de øvrige fagområder, der er mest relevante for klagesager på planområdet. Derfor er der behov for fem sagkyndige medlemmer i nævnet, hvilket er uddybet nærmere ovenfor. Det anerkendes samtidig, at der er behov for både juridiske og læge medlemmer i Planklagenævnet, hvorfor ordningen med juridiske og læge medlemmer, der kendes fra Natur- og Miljøklagenævnet, videreføres i en tilpasset version, så nævnet både har juridiske, læge og sagkyndige medlemmer. De læge medlemmer vil på samme vis som i Natur- og Miljøklagenævnet kunne være medlemmer af Folketinget. Planklagenævnet skal samtidig have en størrelse (et antal medlemmer), der gør nævnet funktionsdygtigt. Planklagenævnets antal af læge medlemmer (4) skal ses i lyset heraf. Det vurderes derfor, at Planklagenævnet med de foreslåede 11 medlemmer får en hensigtsmæssig størrelse og via sin sammensætning vil være godt rustet til at underbygge den nye balance mellem hensyn til vækst og udvikling og hensyn til natur og miljø på planområdet. Det vurderes på baggrund af ovenstående, at lovforslaget sammensætning af læge medlemmer bør opretholdes uændret.

6 6/17 Suppleanter DI, Dansk Akvakultur og Bygherreforeningen foreslår, at der gives mulighed for at udpege suppleanter for at undgå længere sagsbehandling som følge af eventuel sygdom, inhabilitet eller lign. Alternativt foreslår Bygherreforeningen, at nævnet skal kunne træffe beslutninger uden fuldtallighed. Kommentar Set i sammenhæng med reglerne om nævnets beslutningsdygtighed efter lovforslagets 4, hvorefter det som udgangspunkt er et fuldtalligt nævn, der træffer beslutning, kan det være hensigtsmæssigt at have bestemmelser om suppleanter for at sikre et beslutningsdygtigt og effektivt nævn i tilfælde, hvor et medlem ikke kan deltage. På den måde kan det også sikres, at eventuelt forfald ikke får negativ indflydelse på sagsbehandlingstiden i Planklagenævnet. Det vurderes på baggrund af ovenstående, at lovforslaget bør justeres, så der udpeges suppleanter for alle nævnets medlemmer Klageadgang og prøvelse Klageadgang Advokatrådet, Arkitektforeningen, DE, DI, DN, DSK, Friluftsrådet og Retspolitisk Forening anfører, at klageadgangen bør skrives ind i loven i stedet for at blive fastlagt ved bekendtgørelse. DN og Friluftsrådet anfører, at klageadgangen og klageretten må antages at være så fundamental en rettighed, at reguleringen heraf bør ske ved lov. Arkitektforeningen og DSK anfører, at klageadgangen af retssikkerhedsmæssige grunde bør reguleres direkte i planloven. Formændene for de fire nationalparkfonde mener, det er vigtigt at fastholde nationalparkfondenes klageadgang efter planloven. Med lovforslaget er der ikke tilsigtet indholdsmæssige ændringer i klageadgangen på planområdet. De foreslåede ændringer vedr. klageadgangen har alene teknisk karakter, idet en del af reguleringen flyttes fra lov til bekendtgørelse. Med lovforslaget justeres klageadgangen i planlovens 58, så klageadgangen fremover vil blive reguleret nærmere i en bekendtgørelse, jf. de foreslåede 58, stk. 2 og 3. Det fremgår af lovbemærkningerne hertil, at erhvervs- og vækstministeren vil udstede en bekendtgørelse, der vil videreføre den gældende klageadgang på planområdet uændret. Det indebærer, at der for klager på planområdet ikke ændres på hvad, der kan påklages, hvem, der kan klage, og hvem, der har partsstatus. Ministeriet har noteret, at flere høringsparter udtrykker bekymring over, at lovforslaget giver mulighed for at fastsætte administrative regler om, hvad der kan påklages, og hvem der kan klage, idet lovforslaget alene lovfæster

7 7/17 planlovens nuværende bestemmelse i 58, stk. 1, nr. 1, hvorefter der kan klages over landzonetilladelser efter planlovens 35, stk. 1. Det bemærkes, at formålet med den foreslåede ændring er generelt at skabe en mere fleksibel regulering, hvor detailreguleringen foretages i bekendtgørelser, der i højere grad kan imødekomme fremtidige behov eller ønsker om justeringer. Det anerkendes samtidig, at der på planområdet skal sikres en vid adgang til at klage, og at lovforslaget ikke bør skabe uhensigtsmæssig tvivl om klageadgangen på planområdet. Det vurderes på baggrund af ovenstående, at lovforslaget bør justeres, så de gældende bestemmelser om klageadgang på planområdet videreføres uændret. Det vil samtidig sikre, at de fire nationalparkfondes klageadgang opretholdes. Det er dog nødvendigt at foretage mindre konsekvensrettelser i planloven som følge af de nye regler om VVM, jf. lov nr. 425 af 18. maj 2016 om miljøvurdering (VVM), hvorefter klager over VVM-afgørelser pr. 16. maj 2017 skal behandles af Miljø- og Fødevareklagenævnet. Opsættende virkning Thisted Kommune anfører, at klager fremover ikke vil have opsættende virkning, med mindre det er fastsat i anden lovgivning. Da planlovens bestemmelser om opsættende virkning ophæves, vil klager over landzonetilladelser ikke mere have opsættende virkning. Thisted Kommune finder det uheldigt under henvisning til, at det kan føre til merarbejde i kommunerne, og ønsker at den opsættende virkning opretholdes for klager over landzonetilladelser. L & F anfører, at lovforslaget er uklart mht. klagers opsættende virkning, og at det bør præciseres. DN anfører, at regler om klagers opsættende virkning bør fremgå af lovgivningen og ikke fastsættes af ministeren ved bekendtgørelse. DN ønsker, at de nuværende regler for klagers opsættende virkning videreføres, herunder efter planlovens landzoneregler, og at listen over, hvilke særlige grunde, der kan være til, at en klage skal have opsættende virkning, udvides med omstændigheder, hvor der kan ske uoprettelig skade på fx natur eller kultur. Det er hensigten med lovforslaget at videreføre gældende ret angående klagers opsættende virkning på planområdet. Det vurderes dog samtidig, at der bør tilstræbes en linje, hvor hovedlinjerne for reguleringen fastlægges ved lov, imens sagsbehandlingsregler og

8 8/17 reguleringen af mere tekniske spørgsmål vedr. klagesagerne fastsættes ved bekendtgørelse. Dermed kan reguleringen i højere grad imødekomme fremtidige behov for ændringer i tilrettelæggelsen af sagsbehandlingen på området. Reglerne om opsættende virkning, der i dag findes i planloven, vil derfor blive videreført dels i loven og dels i en bekendtgørelse, der udstedes med hjemmel i loven. Gældende ret om opsættende virkning af klager på planområdet videreføres derved med en mere énstrenget systematik. Det vurderes, at lovforslagets regler om opsættende virkning bør justeres og præciseres, så det fremgår mere klart. Det kan ske ved at samle reglerne om opsættende virkning i lovforslagets 7, så det fremgår klart heraf, at en klage kun har opsættende virkning i følgende situationer: - Når det er fastsat i eller i henhold til anden lovgivning, eller - ministeren har fastsat generelle regler herom i henhold til loven, eller - i tilfælde, hvor særlige grunde taler herfor, og Planklagenævnet beslutter det. Prøvelse Hjørring Kommune udtrykker bekymring over, hvorvidt det er tanken med lovforslaget at udvide Planklagenævnets kompetence til at efterprøve kommunernes skønsmæssige afgørelser i videre omfang end det nuværende Natur- og Miljøklagenævn. Dansk Akvakultur mener, at der bør fastsættes krav om, at der som hovedregel kun skal ske prøvelse af de forhold, der er klaget over, og at formanden skal orientere nævnet, hvis han træffer beslutning om fuld prøvelse. Advokatsamfundet anfører, at det følger af den almindelige vejledningspligt samt af, at flertallet af nævnets brugere ikke er professionelle klagere, at nævnet bør strække sig langt for at afdække klagepunkter. Arkitektforeningen bemærker, at det bør fremgå af lovforslagets bemærkninger, at nævnet altid skal begrunde sine beslutninger. DI mener, at bemærkningerne er for kortfattede og opfordrer til, at styrelsen uddyber, hvilke hensyn og sagsgange, der vil søges fremmet med de regler, som efterfølgende skal udstedes af ministeren ved bekendtgørelse. Dansk Akvakultur og DANVA foreslår, at der skal være mulighed for at tillade en specialists indtræden i en sag. Med lovforslaget videreføres gældende ret for, i hvilket omfang kommunens afgørelser på planområdet kan efterprøves.

9 9/17 Planklagenævnet vil være omfattet af de almindelige forvaltningsretlige regler, herunder forvaltningslovens almindelige pligt til at få en sag tilstrækkeligt oplyst (officialmaksimen), vejledningspligten og pligten til at begrunde afgørelser. Det vil være muligt at lade eventuelle ekspertudtalelser indgå i planklagenævnets sagsbehandling, hvor der vurderes at være nødvendigt. Med lovforslaget er der lagt op til, at erhvervs- og vækstministeren bemyndiges til at fastsætte nærmere regler om sagsbehandling, herunder oplysning af sager, begrundelse m.v., jf. lovforslagets 9. Det vurderes på den baggrund, at der ikke er behov for at ændre lovforslaget på dette punkt. Vesthimmerlands Kommune anfører, at det ikke er beskrevet i lovforslaget, hvorledes Planklagenævnet vil sikre lokale hensyn og vurderinger i den kommunale planlægning og mindre statslig indblanding. Planklagenævnet etableres som en uafhængig klageinstans, hvis oprettelse skal ses i sammenhæng med en større modernisering af planloven med det overordnede formål at skabe bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder. De lokale hensyn og vurderinger imødekommes blandt andet ved at styrke nævnets sammensætning, herunder udpegning af sagkyndige medlemmer med erfaring inden for konkret fysisk planlægning, vækst og erhvervsudvikling, kultur- og landskabsforhold samt natur- og miljøforhold. Bredden i sagkundskaben og nævnets øvrige medlemmer skal medvirke til at give en bedre og mere nuanceret klagesagsbehandling, hvor hensyn til lokale forhold, hvor sådanne indgår i behandlingen af sagerne, også tages i betragtning. Det vurderes på den baggrund, at lovforslaget ikke bør ændres på dette punkt. Danske Handicaporganisationer mener, at de internationale forpligtelser i FN s Handicapkonventions artikel 9 om fysisk planlægning og tilgængelighed bør indgå i grundlaget for Planklagenævnets afgørelser. Planklagenævnet skal træffe afgørelser i overensstemmelse med gældende national og international ret, herunder FN s Handicapkonvention. Det vurderes på den baggrund, at lovforslaget ikke bør ændres på dette punkt.

10 10/17 DN påpeger, at der pålægges klager ansvar for funktionaliteten af statens IT-systemer, når en klage kun er rettidig, når den er tilgængelig for adressaten for meddelelsen, og ønsker, at det ikke skal gælde, hvis klager kan dokumentere, at problemerne ikke er selvforskyldt. I eventuelle tilfælde, hvor det beror på myndighedens forhold, at en klage ikke er tilgængelig for nævnet inden for klagefristen, må myndigheden bære ansvaret herfor, forudsat at klager kan dokumentere, at afgørelsen på behørig vis er afsendt inden klagefristens udløb og under normale omstændigheder ville være tilgængelig for nævnet inden fristens udløb. Det vurderes på den baggrund, at lovforslaget ikke bør ændres på dette punkt Klagegebyr Arkitektforeningen ønsker at fastholde de nuværende klagegebyrer og mener ikke, at forøgelsen kan begrundes med, at klagegebyret skal dække en større andel af de gennemsnitlige udgifter til klagebehandlingen, når disse udgør ca kr. per sag. DN mener, at der er tale om voldsom forhøjelse af klagegebyrerne, samtidig med at klager over landbrugs- og fødevareområdet skal være gebyrfrie. DN henviser til, at stigningen er langt større end den generelle prisudvikling. DN agter at indbringe spørgsmålet for Aarhuskonventionens Compliance Committee, hvis det vedtages. Dansk Idrætsforening ønsker, at frivillige, almennyttige organisationer falder ind under reglerne om privatpersoners gebyr. Foreningen af Byplanlæggere anfører, at forøgelsen af gebyrerne får væsentlige økonomiske konsekvenser, der ikke indgår i beskrivelsen af de økonomiske konsekvenser for borgerne. Friluftsrådet finder det kritisabelt, at gebyret for virksomheder og organisationer hæves fra 500 kr. til kr., hvilket ikke kan begrundes med den almindelige prisudvikling. Friluftsrådet henviser til Aarhuskonventionens artikel 9 og mener ikke, at der er tale om et beskedent vederlag. Friluftsrådet ønsker en mindre prisstigning, eller at der skelnes mellem virksomheder og organisationer. Efter Århuskonventionen må det ikke være uoverkommeligt dyrt at klage over afgørelser efter miljølovgivningen, herunder planloven. Konventionen fastsætter dog ikke en konkret gebyrstørrelse, og det baserer sig således på en konkret vurdering, hvad der er uoverkommeligt dyrt.

11 11/17 Den såkaldte Compliance komité under UNECE fastlægger den nærmere fortolkning af Århuskonventionen. Komitéen har tidligere konkluderet, at et gebyr på kr. for virksomheder og organisationer var uoverkommelig dyrt. Det nye gebyr er således fastsat på baggrund af en vurdering af praksis fra Komitéen. Klagegebyret skal ses i forhold til, at den gennemsnitlige statslige udgift for en klagesag udgør ca kr. Det vurderes dog, at gebyrerne med fordel kan skrives ind i loven, så det sikres, at Folketinget derved inddrages i fastsættelsen af gebyrerne og i eventuelle senere ændringer af gebyrerne Nævnets sagsbehandling DI anbefaler, at der i lovforslaget om planklagenævnet etableres en visitationsfunktion for sager til formandsafgørelse og nævnsafgørelse. Dansk Akvakultur foreslår, at formanden skal orientere nævnet om de sager, der er truffet ved formandsafgørelser, og at nævnet skal kunne ændre på formandens beslutning. Advokatrådet finder, at det er uhensigtsmæssigt og kan svække tilliden, hvis et stort antal klager afgøres alene af formanden. I Planklagenævnet tillægges formanden en formandskompetence der svarer fuldt ud til den gældende formandskompetence i Natur- og Miljøklagenævnet på planområdet. Det betyder, at formanden eller en stedfortræder for denne får kompetence til på nævnets vegne at træffe kendelser i sager, der ikke indeholder spørgsmål af større eller principiel betydning, eller hvis afgørelse alene beror på en juridisk vurdering. Større og principielle afgørelser er afgørelser, hvor væsentlig hensyn til vækst og udvikling skal afvejes over for væsentlige hensyn til natur og miljø, herunder afgørelser af særligt vidtrækkende økonomisk betydning for samfundet eller for afgørelsens adressat. Det vil endvidere kunne tillægges betydning, om der i sagen er uenighed i mellem myndigheder, ofte markeret ved at klager er en myndighed. Kriteriet "større eller principiel" sigter endvidere til, at sagens væsentlige hensyn ikke er af rent lokal betydning. Formanden kan desuden træffe afgørelse i sager, der alene angår retlige spørgsmål - dvs. sager, der alene kræver juridisk sagkundskab. Sager, der alene angår retlige spørgsmål, vil for eksempel være aktindsigtssager, hvor der alene kræves juridisk sagkundskab. Tilsvarende vil hjemmelsspørgsmål, f.eks. spørgsmålet om, hvorvidt der er anvendt den rette påbudsbestemmelse eller afvisning af sager pga. formelle spørgsmål (klageberettigelse, klagefrist, forkert klageinstans m.v.), være juridiske spørgsmål, der kan afgøres af formanden alene. Formanden kan i den forbindelse træffe principielle juridiske afgørelser.

12 12/17 Planklagenævnet kan uddelegere sin beslutningskompetence eller afgørelseskompetence til chefer i sekretariatet i Nævnenes Hus. Nævnsformanden eller dennes stedfortrædere vil på samme vis kunne uddelegere sin formandskompetence til for eksempel chefer i sekretariatet i Nævnenes Hus. Det er nødvendigt at videreføre den gældende formandskompetence på området for at sikre et funktionsdygtigt nævn, hvor sagsbehandlingstiderne kan holdes på et rimeligt niveau. Det vurderes dog, at ovenstående bør præciseres i lovforslaget. DI og Dansk Skovforening efterspørger en præcisering af, hvilke dele af sagsbehandlingen, der skal være skriftlig, og hvilke dele af afgørelserne, der skal træffes på møde. Dansk Skovforening påpeger endvidere, at det ikke fremgår af 3 om, at nævnets sagsbehandling er skriftlig, at klager og myndigheden, hvis afgørelse er indklaget, har adgang til at møde for nævnet. DN påpeger, at det i lighed med lovforslag om miljø- og fødevareklagenævn bør indføjes, at afgørelserne træffes på møde. Som det fremgår af lovforslaget, er Planklagenævnets sagsbehandling som udgangspunkt skriftlig, dvs. at en klage indbringes skriftligt for nævnet, og at sagen afsluttes med, at klager modtager en skriftlig kendelse fra nævnet. Klageren og den myndighed, hvis afgørelse indklages, kan anmode om mundtlig forhandling af sagen, hvorefter formanden beslutter, om der foreligger særlige grunde, som gør, at anmodningen kan imødekommes. Det er således i begge tilfælde formanden, som beslutter, om en sag kan forhandles mundtligt. Undervejs i sagsbehandlingen kan Planklagenævnet drøfte sager på møder eller i skriftlig proces på samme vis, som nævnet træffer kendelser på et møde eller ved skriftlig proces i nævnet. Der kan fastsættes nærmere retningslinjer herom i Planklagenævnets forretningsorden. Det er dog altid formanden for nævnet, der beslutter i den konkrete sag, om afgørelsen skal træffes på et møde eller på skriftligt grundlag (skriftlig nævnsprocedure). Det vil normalt kun være nødvendigt for nævnet at træde sammen i de større eller principielt betydende sager, hvor en nævnsafgørelse kræver kollektivt kalibrerede afvejninger og egentlig votering, eller i sager hvor skriftlighed ikke er en egnet måde for nævnet at afgøre klagesagen på. Det vurderes, at ovenstående bør præciseres i lovforslaget, herunder bemærkningerne.

13 13/17 Bygherreforeningen anfører, at Planklagenævnet synes at kunne bidrage til en smidigere behandling af klagesager, som berører bygning- og anlægsprojekter. Advokatrådet, L & F, KL og Århus Kommune anfører, at den fornødne koordination af Planklagenævnets og Miljø- og Fødevareklagenævnets arbejde sikres i de tilfælde, hvor en klage nødvendiggør behandling i begge nævn. Et projekt kan forudsætte tilladelser, dispensationer og lignende efter flere love. Sådanne projekter vil kunne forudsætte op til flere afgørelser og dermed kunne påklages efter hver deres lov og eventuelt til hvert sit klagenævn. Ministeriet er opmærksomt på dette, og vurderer, at den nye nævnsstruktur på området, herunder den samlede placering af nævnene i Nævnenes Hus, vil give et godt grundlag for håndtering og koordinering af sager, der indeholder forskellige spørgsmål, der skal behandles i hvert sit nævn. I Nævnenes Hus skabes én fælles indgang for klagesager og et stærkt fagligt juridisk miljø omkring klagesagsbehandling, der på sigt kan bidrage til en bedre og mere effektiv sagsbehandling i de forskellige nævn. Dette bl.a. i form af klar og effektiv praksis for klagevejledning, visitation, sagsgange (samtidig eller successivt) mv. i forhold til sager der vedrører forskellige klagenævn. Det vurderes på den baggrund, at lovforslaget ikke bør ændres på dette punkt Sagsbehandlingstid Arkitektforeningen anfører, at må forventes, at behandlingstiderne for klager reduceres væsentligt, når Planklagenævnet etableres. KL anfører, at nævnenes sagsbehandlingstider bør overvåges, så risikoen for forlængede sagsbehandlingstider minimeres, og så der i modsat fald kan iværksættes initiativer til imødegåelse heraf. Vesthimmerlands Kommune mener, at en kortere sagsbehandlingstid er en væsentlig parameter for at sikre vækst og udvikling, og foreslår, at der i lovforslaget fastsættes bestemmelser om maksimal sagsbehandlingstid, og at der 3 år efter lovens ikrafttræden skal forelægges en redegørelse til Folketinget om planklagenævnets virke, herunder sagsbehandlingstider. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Natur- og Miljøklagenævnet har i de seneste år svinget imellem ca. 190 og 350 dage.

14 14/17 Af hensyn til særligt borgere, virksomheder og kommuner er det vigtigt at have et løbende fokus på, hvordan der kan sikres rimelige sagsbehandlingstider i klagesagerne. Derfor er der i den brede aftale om modernisering af planloven formuleret et mål om at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på sigt kan nedbringes og varigt være under 6 måneder. Det fremgår nu direkte af lovforslaget Lovforslagets konsekvenser Foreningen af Byplanlæggere og DN anfører, at formålet med Planklagenævnet er at ændre balancen i nævnets afgørelser mellem hensynet til vækst og udvikling over for natur og miljø, hvilket vil have betydning for miljøet. Foreningen af Byplanlæggere anfører desuden, at forøgelsen af gebyret vil have betydning for, hvor mange sager der påklages, hvilket ligeledes kan få betydning for miljøet. Arkitektforeningen noterer, at det anføres, at lovforslaget ikke har miljømæssige konsekvenser og forstår det således, at forslaget ikke indebærer en forringet varetagelse af hensynet til natur og miljø. Lovforslaget indeholder ikke bestemmelser, der ændrer på miljø- og naturbeskyttelse, landskabelige hensyn eller lignende. Det vurderes på den baggrund, at lovforslaget ikke bør ændres på dette punkt. 4. Oversigt over hørte organisationer, myndigheder m.v. 3F Fagligt Fælles Forbund, 92-gruppen, Advokatfirmaet Henning Moritzen, Advokatrådet/Advokatsamfundet, Affald Danmark, Akademikernes Centralorganisation, Akademirådet, Akademiet for de tekniske videnskaber, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Akademisk Arkitektforening, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Antenne-, Sattelit- og Kabeltv-branchens Fællesorganisation (ASK), Asfaltindustrien, ATV Akademiet for de Tekniske Videnskaber, Batteriforeningen, Bekæmpelsesmiddelrådets medlemmer, Benzinforhandlernes Fælles repræsentation, Biokemisk Forening ved Vivian Dyrup Juhl, BL Danmarks almene Boliger, Boxer TV ApS, Branchen Forbruger-Elektronik (BFE), Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord, Brancheforeningen SPT, Bryggeriforeningen, By & Havn, BYFO Foreningen for ejere af private fredede ejendomme i Danmark, Bygherreforeningen, Byggeskadefonden, Byggesocietetet, Bygningskultur Danmark, Bæredygtigt Landbrug, Canal Digital Danmark A/S, Campingrådet, Centralorganisationen af industriansatte i Danmark (COindustri), Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), Coop Danmark, DAKOFA (Dansk Kompetencecenter for Affald), Danmarks Apotekerforening, Danmarks Cykel Union, Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Frie AutoCampere, Danmarks Idrætsforbund, Danmarks Jægerforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Rederiforening, Danmarks

15 15/17 Sportsfiskerforbund, Danmarks Vindmølleforening, Dansk Akvakultur, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Autogenbrug, Dansk Automobil Sports Union (DASU), Dansk Bilbrancheråd, Dansk Blindesamfund, Dansk Botanisk forening, Dansk Byggeri, Dansk Bygningsinspektørforening, Dansk Byplanlaboratorium, Dansk Camping Union, Dansk Cyklistforbund, Dansk Detail, Dansk Ejendomsmæglerforening, Dansk Energi, Dansk Energi Brancheforening, Dansk Entomologisk Forening, Dansk Erhverv, Dansk ErhvervsFremme, Dansk Fjernvarme, Dansk Fåreavl, Dansk Gartneri, Dansk Industri, Dansk Journalistforbund, Dansk Kano- og Kajak Forbund, Dansk Juletræsdyrkerforening, Dansk Jægerforbund, Dansk Landboungdom, Dansk Landbrugsrådgivning (DLBR), Dansk Land- og Strandjagt, Dansk Landskabsarkitektforening, Dansk Magisterforening, Dansk Metal, Dansk Mode og Textil, Dansk Navigatørforening, Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Pelsdyravlerforening, Dansk Planteværn, Dansk producentansvarssystem (DPA-System), Dansk Retspolitisk Forening, Dansk Sejlunion, Dansk skovforening, Dansk Solvarme Forening, Dansk Sportsdykker Forbund, Dansk Supermarked I/S, Dansk Standard, Dansk Transport og Logistik, Dansk Vand- og Spildevandsforening, Dansk Vandrelaug, Danske Advokater, Danske Anlægsgartnere, Danske Arkitektvirksomheder, Danske Dagblades Forening, Danske Designere, Danske Døves Landsforbund, Danske Handicaporganisationer, Danske Havne, Danske Maritime, Danske Maskinstationer og Entreprenører, Danske Mediers, Danske Overfladebehandlere, Danske Revisorer, Danske Råstoffer, Danske Specialmedier, Danske Speditører, Danske Svineproducenter, Danske Udlejere, DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, De Danske Skytteforeninger, De Samvirkende Købmænd, DELTA, Den Danske Dyrlægeforening, Den Danske Landinspektørforening, Den Danske Nationalkomité for Geologi, Det Centrale Handicapråd, Det Danske Fjerkræråd, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning KO0RA, Det Ny Public Serviceråd, Det Økologiske Råd, Det Økonomiske Råd, DHI, Dk4, DONG Energy, DR, att.: DR Jura, Politik og Strategi, Dyrenes Beskyttelse, EHS Foreningen af el-overfølsomme, Ejendomsforeningen Danmark, Elretur, Energinet.dk, Energi- og Olieforum.dk, EnviNa, Erhvervslejernes Landsorganisation og Storkøbenhavns Erhvervslejer Forening, FAB Foreningen af byplanlæggere, Feriehusudlejernes Brancheforening, Ferskvandsfiskeriforeningen, Finansrådet, Forbrugerrådet, Forbundet arkitekter og designere, FORCE Technology, Foreningen Bevaringsværdige Bygninger, Foreningen af Bæredygtige Byer og Bygninger, Foreningen af Danske Biologer, Foreningen af Danske Brøndborere, Foreningen af Danske Interaktive medier (FDIM), Foreningen af Danske Kraftvarmeværker, Foreningen af Danske Privathavne, Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark, Foreningen af Fredningsnævnsformænd i Danmark og disses suppleanter, Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, Foreningen af Miljø-, plan- og naturmedarbejdere i det offentlige (Envi- Na), Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Foreningen for Dansk Internet Handel, Foreningen Vandværker i Danmark, Foreningen Digitale Publicister, Foreningen for Danmarks Fiskemel- og Fiskeolieindustri, Foreningen Ugeaviserne, Forsikring og Pension, Friluftsrådet, Fritidshusejernes Lands-

16 16/17 forening, FTVS fællesrådet for tv-sendesamvirker i Danmark, GI GenvindingsIndustrien, Godkendt Teknologisk Service GTS, Gold FM/Klassisk FM ApS, Green Network, Greenpeace Danmark, Grønne Familier, Hedeselskabet, HK Handel, HK Danmark, HK-Kommunal, HK- Kommunal Miljøudvalg, HOFOR, HORESTA, Høreforeningen, Håndværksrådet, Ingeniørforeningen IDA, Institut for Center Planlægning, ICP A/S, International Transport Danmark (ITD), I/S DIGI-TV, ITEK, Kalkog Teglværksforeningen, Kanal Hovedstaden, Kanal 23, Kolonihaveforbundet, Kommunalteknisk Chefforening, Kommunekemi A/S, Kyst, Land & Fjord, Københavns Kommune Center for byudvikling, Landbrug & Fødevarer, LandBoUngdom, Landdistrikternes Fællesråd, Landsbyrådet, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Landsforeningen for Gylleramte, Landsforeningen Levende Hav, Landsforeningen Praktisk Økologi, Landsforeningen Ældre Sagen, LO, Lejernes Landsorganisation i Danmark, Lægemiddelindustriforeningen (LIF), Lægeforeningen, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Nordicom, Mejeriforeningen, METV Mesopotamia TV, Miljøbevægelsen NOAH, Miljøpartiet de Grønne, Mobilselskabet 3 v/anne Louise Vogensen, MTG A/S, Mærsk Olie & Gas A/S, Nationalpark Thy, sekretariatet, Nationalpark Mols Bjerge, sekretariatet, Nationalpark Vadehavet, sekretariatet, Natur og Ungdom, Novo Nordisk A/S, Parcelhusejernes Landsforening, Plastindustrien, Praktiserende Landinspektørers Forening, Radio 100FM, Radio 2, RealDania, Realkreditforeningen, Realkreditrådet, ReturBat, Rådet for Danske Campister, Rådet for Større Badesikkerhed, Sammenslutningen af Danske Småøer, SBS-Net, SBS Radio A/S, att. Jim Receveur, SBS TV A/S, Skovdyrkerforeningerne, Skov & Landskab (Københavns Universitet), Småskovsforeningen Danmark, Spildevandsteknisk Forening, Statens Byggeforskningsinstitut (Aalborg Universitet), Stofa A/S, TDC, Teknologi-Rådet, Teknologisk Institut, Telekommunikationsindustrien, Telenor, Trolle Advokatfirma, TV Midt Vest, TV Syd, TV 2 Bornholm, TV 2/Danmark A/S, TV 2/Fyn, TV 2/Lorry, TV 2/Nord, TV 2/Øst, TV 2/Østjylland, TV 3 A/S, Verdensnaturfonden (WWF), Verdens Skove, Viasat, Videnscenter for Landbrug, Visit Denmark, WAOO, YOU- SEE, Ældresagen, Økologisk Landsforening, Ålborg Portland, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Arkitektskolen i Århus, Danmarks Medieog Journalisthøjskole, Danmarks Tekniske Universitet, Ellen Margrethe Basse, Aarhus Universitet, Helle Tegner Anker, Københavns Universitet, Kunstakademiets Arkitektskole, Københavns Universitet, Peter Pagh, Københavns Universitet, RUC Roskilde Universitetscenter, Syddansk Universitet og landets kommuner. Følgende organisationer, myndigheder m.v. har haft bemærkninger til lovforslaget: Brøndby Kommune, Hjørring Kommune, Københavns Kommune, Thisted Kommune, Vesthimmerlands Kommune, Aarhus Kommune, Aalborg Universitet, Advokatsamfundet/Advokatrådet, Arkitektforeningen, Bygherreforeningen, DIF Danmarks Idrætsforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Akvakultur, Dansk Bilbrancheråd, Dansk Erhverv, Dansk

17 Land- og Strandjagt, Dansk Skovforening, Danske Advokater, Danske Handicaporganisationer, Danske vandværker, DANVA, De Samvirkende Købmænd, DI, FAB Foreningen af Byplanlæggere, Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger, Friluftsrådet, KL Kommunernes Landsforening, Landbrug og Fødevarer, Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Ligebehandlingsnævnet, Nationalparkfonden Mols Bjerge, Nationalparkfonden Skjoldundernes Land, Nationalparkfonden Thy og Nationalparkfonden Vadehavet, Praktiserende Landinspektørers Forening, Retspolitisk Forening, Forbrugerrådet Tænk og Ældre Sagen. 17/17

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 83 Bilag 1 Offentligt NOTAT. 22. november 2013. Høringsliste

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 83 Bilag 1 Offentligt NOTAT. 22. november 2013. Høringsliste Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 83 Bilag 1 Offentligt NOTAT 22. november 2013 Høringsliste Advokatfirmaet Henning Moritzen Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) Akademikerne

Læs mere

Høringsliste forslag til modernisering af planloven

Høringsliste forslag til modernisering af planloven Høringsliste forslag til modernisering af planloven Ministerier Beskæftigelsesministeriet Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling Energi-, forsynings- og klimaministeriet Finansministeriet Forsvarsministeriet

Læs mere

Høringsliste ændringsforslag over lov om ændring af lov om planlægning, L121

Høringsliste ændringsforslag over lov om ændring af lov om planlægning, L121 Høringsliste ændringsforslag over lov om ændring af lov om planlægning, L121 Ministerier Beskæftigelsesministeriet Børne- og Socialministeriet Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Finansministeriet

Læs mere

NOTAT. Høringsliste vedr. forslag til lov om maritim planlægning (havplanlov)

NOTAT. Høringsliste vedr. forslag til lov om maritim planlægning (havplanlov) NOTAT 25. november 2015 Sag: 2015027106 Høringsliste vedr. forslag til lov om maritim planlægning (havplanlov) Offentlige myndigheder mv. Beskæftigelsesministeriet Datatilsynet DanPilot Energi-, Forsynings-

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 346 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 346 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 346 Offentligt 2. august 2016 Sag nr.: 2016-6893 /louhom Høringsliste Bekendtgørelse om administration af planloven i forbindelse med internationale

Læs mere

Kommuner/kommunale organisationer Danske Regioner KL HK-Kommunal Miljøudvalg

Kommuner/kommunale organisationer Danske Regioner KL HK-Kommunal Miljøudvalg Offentlige myndigheder Beskæftigelsesministeriet Erhvervs- og Vækstministeriet Finansministeriet Forsvarsministeriet Justitsministeriet Kirkeministeriet Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Kulturministeriet

Læs mere

Høringsliste. Erhverv Ref. ZOBAK Den 8. marts Eksterne. Advokatsamfundet. Akademirådet. Altox A/S. Asfaltindustrien

Høringsliste. Erhverv Ref. ZOBAK Den 8. marts Eksterne. Advokatsamfundet. Akademirådet. Altox A/S. Asfaltindustrien Eksterne Erhverv Ref. ZOBAK Den 8. marts 2019 Høringsliste Advokatsamfundet Akademirådet Altox A/S Asfaltindustrien Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation Biologforbundet Bo Elling Branchearbejdsmiljørådet

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 82 Bilag 1 Offentligt. Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 82 Bilag 1 Offentligt. Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 82 Bilag 1 Offentligt Høringsliste Forslag til ændring af lov om erhvervsfremme og forskellige andre love (ændringer på baggrund af evaluering af kommunalreformen,

Læs mere

Organisation & Jura J.nr. MST-109-00153 Ref. anlja Den 13. oktober 2015

Organisation & Jura J.nr. MST-109-00153 Ref. anlja Den 13. oktober 2015 Organisation & Jura J.nr. MST-109-00153 Ref. anlja Den 13. oktober 2015 Liste over høringsparter til ændring af bekendtgørelse om uddannelse af erhvervsmæssige brugere af plantebeskyttelsesmidler og af

Læs mere

Høringsliste 7. december 2015. Aalborg Universitet Aarhus Universitet Aarhus Universtitetshospital Advokatfirmaet Henning Moritzen

Høringsliste 7. december 2015. Aalborg Universitet Aarhus Universitet Aarhus Universtitetshospital Advokatfirmaet Henning Moritzen Høringsliste 7. december 2015. Aalborg Universitet Aarhus Universitet Aarhus Universtitetshospital Advokatfirmaet Henning Moritzen Advokatrådet/Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademikernes

Læs mere

Høringsliste vedr. høring af: Forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Ministerier

Høringsliste vedr. høring af: Forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Ministerier Høringsliste vedr. høring af: Forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland Ministerier Beskæftigelsesministeriet Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Erhvervsministeriet Finansministeriet

Læs mere

Aalborg Universitet Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi Apotekernes A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Astma-Allergi Danmark

Aalborg Universitet Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi Apotekernes A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Astma-Allergi Danmark Aalborg Universitet Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi Apotekernes A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Astma-Allergi Danmark Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation Beredskabsstyrelsen Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Høringsparter vedr. høring af udkast til Vejledning i planlægning for forebyggelse af oversvømmelse og erosion den 13. juli 24.

Høringsparter vedr. høring af udkast til Vejledning i planlægning for forebyggelse af oversvømmelse og erosion den 13. juli 24. Høringsparter vedr. høring af udkast til Vejledning i planlægning for forebyggelse af oversvømmelse og erosion den 13. juli 24. august 2018 Danske Regioner Kommunernes Landsforening Alle kommuner (alfabetisk):

Læs mere

Høringsliste ændring af vaskepladsbekendtgørelsen oktober 2018

Høringsliste ændring af vaskepladsbekendtgørelsen oktober 2018 Høringsliste ændring af vaskepladsbekendtgørelsen oktober 2018 3F Aalborg Universitet Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi Apotekernes A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Astma-Allergi Danmark

Læs mere

Høringsliste. Alle kommuner Alle regioner. 3F Fagligt Fælles Forbund. Akademikernes Centralorganisation. ATV Akademiet for de Tekniske Videnskaber

Høringsliste. Alle kommuner Alle regioner. 3F Fagligt Fælles Forbund. Akademikernes Centralorganisation. ATV Akademiet for de Tekniske Videnskaber Høringsliste Kommuner og regioner: Alle kommuner Alle regioner Foreninger, organisationer mv.: 3F Fagligt Fælles Forbund 92-gruppen Advokatfirmaet Henning Moritzen Advokatrådet/Advokatsamfundet Affald

Læs mere

Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Restprodukter til Jordbrugsformål

Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Restprodukter til Jordbrugsformål 3F Aalborg Universitet Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi Apotekernes A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Astma-Allergi Danmark Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Liste over hørte organisationer m.v.

Liste over hørte organisationer m.v. Liste over hørte organisationer m.v. 3F Advokatsamfundet Agri Nord Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademirådet Altox A/S Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Asfaltindustrien AutoBranchen Danmark Benzinforhandlernes

Læs mere

Høringsliste udkast til vejledning om planlægning for omdannelseslandsbyer

Høringsliste udkast til vejledning om planlægning for omdannelseslandsbyer 20. december 2018 Sag nr.: 2018-15478 /mcn Høringsliste udkast til vejledning om planlægning for omdannelseslandsbyer Regioner, kommuner, kommunale organisationer og fællesskaber: Danske Regioner Kommunernes

Læs mere

Jura J.nr.: MST Ref. KAVJE Den 24. november 2017 HØRINGSLISTE, UDKAST TIL NY DELEGATIONSBEKENDTGØRELSE FOR MILJØSTYRELSEN

Jura J.nr.: MST Ref. KAVJE Den 24. november 2017 HØRINGSLISTE, UDKAST TIL NY DELEGATIONSBEKENDTGØRELSE FOR MILJØSTYRELSEN Jura J.nr.: MST-109-00180 Ref. KAVJE Den 24. november 2017 HØRINGSLISTE, UDKAST TIL NY DELEGATIONSBEKENDTGØRELSE FOR MILJØSTYRELSEN Foreninger, organisationer m.v. 15. juni fonden 3F Fagligt Fælles Forbund

Læs mere

Forslag. Lov om Planklagenævnet

Forslag. Lov om Planklagenævnet 2016/1 LSF 42 (Gældende) Udskriftsdato: 10. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. Fremsat den 26. oktober 2016 af erhvervs

Læs mere

Forslag. Lov om Planklagenævnet

Forslag. Lov om Planklagenævnet 2016/1 LSF 42 (Gældende) Udskriftsdato: 12. september 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. Fremsat den 26. oktober 2016 af erhvervs

Læs mere

Høringsliste Høring af 6 bekendtgørelser vedr. ny husdyrregulering

Høringsliste Høring af 6 bekendtgørelser vedr. ny husdyrregulering Maj 2017 J.nr. MST-1240-00710 Høringsliste Høring af 6 bekendtgørelser vedr. ny husdyrregulering Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademirådet Alectia Altox A/S Aquacircle Arbejdstilsynet

Læs mere

Forslag. Lov om Planklagenævnet

Forslag. Lov om Planklagenævnet Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om Planklagenævnet Kapitel 1 Planklagenævnets kompetence og uafhængighed 1. Planklagenævnet er klageinstans for

Læs mere

Forslag. Lov om Planklagenævnet

Forslag. Lov om Planklagenævnet Lovforslag nr. L 42 Folketinget 2016-17 Fremsat den 26. oktober 2016 af erhvervs og vækstministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om Planklagenævnet Kapitel 1 Planklagenævnets kompetence og uafhængighed

Læs mere

Forslag. Lov om Planklagenævnet

Forslag. Lov om Planklagenævnet Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 354 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om Planklagenævnet Kapitel 1 Planklagenævnets

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd 17. november 2017 Sag nr.: 2016-11442 /kjn Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd 1. Indledning Bekendtgørelse med tilhørende vejledning om etablering

Læs mere

Høringssvarene har ikke givet anledning til ændring af landsplandirektivets bestemmelser men til justering af landsplandirektivets bemærkninger.

Høringssvarene har ikke givet anledning til ændring af landsplandirektivets bestemmelser men til justering af landsplandirektivets bemærkninger. NOTAT 26. juni 2018 Høringsnotat vedrørende landsplandirektiv for overførsel af sommerhusområder til byzone med tilhørende miljørapport Indledning Udkast til landsplandirektiv om overførsel af sommerhusområder

Læs mere

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Trafik-

Læs mere

Høringsliste Husdyrgødningsbekendtgørelse og bekendtgørelse om kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder

Høringsliste Husdyrgødningsbekendtgørelse og bekendtgørelse om kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder Erhverv Ref. maesa Den 12. december 2016 Høringsliste Husdyrgødningsbekendtgørelse og bekendtgørelse om kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder Advokatsamfundet Akademiet

Læs mere

2010/1 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016. Fremsat den 17. november 2010 af miljøministeren (Karen Ellemann) Forslag.

2010/1 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016. Fremsat den 17. november 2010 af miljøministeren (Karen Ellemann) Forslag. 2010/1 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljøministeriet, By- og Landskabsstyrelsen, j.nr. BLS-300-00031 Fremsat den 17. november 2010 af miljøministeren

Læs mere

Høringsliste (Revideret bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser)

Høringsliste (Revideret bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser) Høringsliste (Revideret bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser) Kemikalier J.nr. 2018-5703 Ref. NIHLA A Gramkow Advansor Ahlsell Air-Con Altox A/S Arbejdstilsynet Arla Foods Asfaltindustrien

Læs mere

DHI DLG Food DONG Energy A/S DTU Aqua Dagrofra Danmarks Cykle Union Danmarks Farve- og Limindustri Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening

DHI DLG Food DONG Energy A/S DTU Aqua Dagrofra Danmarks Cykle Union Danmarks Farve- og Limindustri Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening Høringsliste 3F Aabenraa Kommune Aalborg Kommune Aarhus Kommune Albertslund Kommune Allerød Kommune Altox A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Assens Kommune BASF A/S Ballerup Kommune Bayer A/S Benzinforhandlernes

Læs mere

Jord & Affald J.nr. MST-029-00256 Ref. cespa 12. september 2014

Jord & Affald J.nr. MST-029-00256 Ref. cespa 12. september 2014 Jord & Affald J.nr. MST-029-00256 Ref. cespa 12. september 2014 Høringsliste til udkast til Lov om ændring af lov om miljøbidrag og godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning af biler og lov

Læs mere

2013/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts Forslag. til

2013/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts Forslag. til 2013/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin. Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2013-0035241 Fremsat den 27. november 2013

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 83 Folketinget Fremsat den 27. november 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 83 Folketinget Fremsat den 27. november 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) til Lovforslag nr. L 83 Folketinget 2013-14 Fremsat den 27. november 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om kommuners udførelse af opgaver for andre

Læs mere

Udkast til vindemøllebekendtgørelsen sendes i høring til følgende interessenter:

Udkast til vindemøllebekendtgørelsen sendes i høring til følgende interessenter: Eksport og Miljøteknologi J.nr. 2018-5949 Ref. JEM Den 12. juli 2018 Udkast til vindemøllebekendtgørelsen sendes i høring til følgende interessenter: Høringsparter 6. juli 2018 103 ApS Advokatfirmaet Henning

Læs mere

Lov om Planklagenævnet

Lov om Planklagenævnet LOV nr 1658 af 20/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2016-9975 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Natur- og Miljøklagenævnet

Bekendtgørelse om forretningsorden for Natur- og Miljøklagenævnet BEK nr 1726 af 16/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, j.nr. 019-00522 Senere ændringer til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kolonihaver

Forslag. Lov om ændring af lov om kolonihaver 2012/1 LSF 214 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-101-00968 Fremsat den 25. april 2013 af miljøministeren (Ida Auken)

Læs mere

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner i lovforslaget gennemgås og kommenteres nedenfor.

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner i lovforslaget gennemgås og kommenteres nedenfor. 10. oktober 2017 Høringsnotat vedr. høring af lovforslag om ændring af planloven 1. Indledning Lovforslag om ændring af lov om planlægning (forebyggelse af skader ved oversvømmelse eller erosion og mulighed

Læs mere

evm@evm.dk letbyrder@erst.dk

evm@evm.dk letbyrder@erst.dk Høringsliste vedrørende udkast til vejledning om Nye muligheder i landdistrikterne Januar 2014 Ministerier & Styrelser: Arbejdstilsynet Banedanmark Beredskabsstyrelsen Beskæftigelsesministeriet Erhvervs-

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere

Erhvervs- og Vækstministeriet. evm@evm.dk. Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering. letbyrder@erst.dk

Erhvervs- og Vækstministeriet. evm@evm.dk. Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering. letbyrder@erst.dk Høringsliste: J.nr. NST-100-00087 Lov om ændring af lov om planlægning og lov om naturbeskyttelse og byggeloven (Forsøgsordning for kyst- og naturturisme, ophævelse af muligheden for at planlægge for lavenergibebyggelse

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling) MOF Alm.del Bilag 60 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling) MOF Alm.del Bilag 60 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling) MOF Alm.del Bilag 60 Offentligt 14. september 2015 J.nr. NST-100-00098 Høring over udkast til forslag til lov om miljøvurdering af planer og programmer og

Læs mere

Høringsliste Miljøministeriets udkast til Bekendtgørelse for miljøeffektiv teknologi Februar 2013

Høringsliste Miljøministeriets udkast til Bekendtgørelse for miljøeffektiv teknologi Februar 2013 Høringsliste Miljøministeriets udkast til Bekendtgørelse for miljøeffektiv teknologi Februar 2013 Ministerier og styrelser Beredskabsstyrelsen Beskæftigelsesministeriet Energistyrelsen Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Høringsliste. Clean Clothes Campaign CO-Industri DAF Danmarks Automobilforhandler

Høringsliste. Clean Clothes Campaign CO-Industri DAF Danmarks Automobilforhandler Dato: 11. juli 2016 Sag: POL-14/06431-111 Sagsbehandler: /mcm Høringsliste 3F Fagligt Fælles Forbund Advokatsamfundet Akademikernes centralorganisation Alkohol og Samfund Amagerforbrænding AMGROS Arbejderbevægelsens

Læs mere

at@at.dk brs@brs.dk ens@ens.dk jm@jm.dk um@um.dk

at@at.dk brs@brs.dk ens@ens.dk jm@jm.dk um@um.dk Offentlige myndigheder: Arbejdstilsynet Att: Liza Jensen Beredskabsstyrelsen Att. Ann Patricia Sparre Beskæftigelsesministeriet Energistyrelsen Att: Camilla Brovang Forsvarsministeriet GEUS Indenrigs-

Læs mere

Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger

Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger Høringsliste Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger 3F Fagligt Fællesforbund Akademisk Arkitektforening Aalborg Universitet

Læs mere

NOTAT. Miljøteknologi J.nr. 001-10188 Ref. bomgo Den 30. juni 2014

NOTAT. Miljøteknologi J.nr. 001-10188 Ref. bomgo Den 30. juni 2014 NOTAT Miljøteknologi J.nr. 001-10188 Ref. bomgo Den 30. juni 2014 Liste over høringsparter for Miljøtilstandsrapporten og Natur og Miljøpolitisk Redegørelse Ministerier og styrelser Beredskabsstyrelsen

Læs mere

HØRINGSLISTE 19. januar 2015

HØRINGSLISTE 19. januar 2015 HØRINGSLISTE 19. januar 2015 Høring over udkast til bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. Aalborg Portland A/S Aalborg Universitet Advokatrådet

Læs mere

Ministerier og styrelser

Ministerier og styrelser Ministerier og styrelser Beredskabsstyrelsen Beskæftigelsesministeriet Energistyrelsen Erhvervsstyrelsen Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Center for Kvalitet i Erhvervsregulering Finansministeriet Forbrugerrådet

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud

UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud I medfør af 6, stk. 1, nr. 3, og 11, stk. 3, i lov nr. 492 af 12. maj 2010 om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. og 10, stk. 2, i lov nr. 484 af 17. juni

Læs mere

Fremsat den xx 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen)

Fremsat den xx 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Udkast Fremsat den xx 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Forebyggelse af skader ved oversvømmelse eller erosion og mulighed for at etablere kystbeskyttelsesanlæg

Læs mere

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsliste Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kolonihaver

Forslag. Lov om ændring af lov om kolonihaver Lovforslag nr. L 214 Folketinget 2012-13 Fremsat den 25. april 2013 af miljøministeren (Ida Auken) Forslag til Lov om ændring af lov om kolonihaver (Udlejning af arealer til kolonihaveformål under markedsprisen

Læs mere

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsliste Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex

Læs mere

3M Danmark 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling

3M Danmark 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Høringsliste vedrørende Bekendtgørelse om register over blandinger og varer, der indeholder eller frigiver nanomaterialer samt producenter og importørers indberetningspligt til registeret 3M Danmark 92-gruppen

Læs mere

Høringsnotat til ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet

Høringsnotat til ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet N O T A T 18-04-2015 Høringsnotat til ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet Sagsnr. 2015-1122 CAL Kathrine Storm Waage Indledning Lovforslag om ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet (Indførelse af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v. Lovforslag nr. L 101 Folketinget 2017-18 Fremsat den 15. november 2017 af miljø- og fødevareministeren (Esben Lunde Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v. (Underretning om forhold

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v.

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0103-00038 07-03-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer er hørt:

Følgende myndigheder og organisationer er hørt: Beskæftigelsesudvalget 2017-18 L 20 Bilag 1 Offentligt N O T A T 24. august 2017 Høringsnotat - Ændring af offshoresikkerhedsloven og lov om kontinentalsoklen (sikkerhedszoner og præcisering i forhold

Læs mere

UDKAST 3. februar 2012

UDKAST 3. februar 2012 UDKAST 3. februar 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om randzoner (Energiafgrøder og offentlig adgang) I lov nr. 591 af 14. juni 2011 om randzoner foretages følgende ændringer: 1 1. I 2, stk. 1, udgår»og

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

2014/1 LSF 89 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Forslag. til. (Blandet boligsammensætning)

2014/1 LSF 89 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Forslag. til. (Blandet boligsammensætning) 2014/1 LSF 89 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2014-3414 Fremsat den 10.

Læs mere

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 185 Bilag 1 Offentligt MINISTEREN Dato Høringsnotat 7. februar 2019 J. nr. Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Notat om de indkomne høringssvar vedrørende

Læs mere

Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes Fælles Repræsentation

Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes Fælles Repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex Oil Denmark

Læs mere

2007/2 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016. Fremsat den 28. november 2007 af miljøministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag.

2007/2 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016. Fremsat den 28. november 2007 af miljøministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. 2007/2 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-149-00019 Fremsat den 28. november 2007 af miljøministeren (Troels

Læs mere

miljocenter@fyn-trekant.dk

miljocenter@fyn-trekant.dk Ministerier og styrelser: Statsministeriet Udenrigsministeriet Beskæftigelsesministeriet Forsvarsministeriet Finansministeriet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Justitsministeriet Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ingen bemærkninger har:

Følgende organisationer har meddelt, at de ingen bemærkninger har: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

2 nye klagenævn: PKN og MFKN pr

2 nye klagenævn: PKN og MFKN pr Side 1 2 nye klagenævn: PKN og MFKN pr. 01-01-2017 Advokat Britta Moll Bown Tirsdag den 4. april 2017 Side 2 Planklagenævnet lov nr. 1658/2016 Baggrund Uafhængighed Sammensætning Formandskompetence Biintervention

Læs mere

***** 1. Bemærkninger angående digital offentlig bekendtgørelse af fredningsforslag

***** 1. Bemærkninger angående digital offentlig bekendtgørelse af fredningsforslag NOTAT Til ministeren 24. september 2012 Kommenteret høringsnotat om udkast til forslag til lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer (Mulighed for digital bekendtgørelse,

Læs mere

Bekendtgørelsen om kvalitetskrav til miljømålinger, udsendt d.d. i en separat høring, indeholder tilhørende krav til kvaliteten af miljømålinger.

Bekendtgørelsen om kvalitetskrav til miljømålinger, udsendt d.d. i en separat høring, indeholder tilhørende krav til kvaliteten af miljømålinger. Til høringsparterne på vedlagte høringsliste Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-405-00023 Ref. lmu/radko/ancdu Den 1. juli 2015 Høring af ændring af bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om planlægning

Forslag. Lov om ændring af lov om planlægning Lovforslag nr. L 86 Folketinget 2017-18 Fremsat den 14. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Forebyggelse af skader ved oversvømmelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Høringsliste (ekstern)

Høringsliste (ekstern) Høringsliste (ekstern) Kontor/afdeling Center for energiressourcer Dato 12. december 2016 Aalborg Portland A/S Aalborg Stift - Katastrofeberedskab Advokatrådet Advokatsamfundet Altinex Oil Denmark A/S

Læs mere

2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene Espersen) Forslag.

2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene Espersen) Forslag. 2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsministeriet, j.nr. 70.D.7.a.DAN Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene

Læs mere

Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud

Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud BEK nr 887 af 11/08/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0004

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om det digitale planregister plandata.dk

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om det digitale planregister plandata.dk NOTAT 13. juni 2018 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om det digitale planregister plandata.dk 1. Indledning Erhvervsstyrelsen sendte i perioden fra den 18. december 2017 til den 23. januar 2018

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling)

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling) Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Gebyrer for myndighedsbehandling) 1 I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, som ændret bl.a. ved 1 nr. 30 i lov nr. 466

Læs mere

Forslaget er sendt i høring den 7. juli 2010 med høringsfrist den 16. august til i alt 170 myndigheder, organisationer m.v.

Forslaget er sendt i høring den 7. juli 2010 med høringsfrist den 16. august til i alt 170 myndigheder, organisationer m.v. Boligudvalget 2010-11 L 40 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat vedrørende L 40 Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning, lov om vandforsyning m.v., lov om miljøbeskyttelse og lov om forurenet jord

Læs mere

Forretningsorden for Planklagenævnet

Forretningsorden for Planklagenævnet Forretningsorden for Planklagenævnet Anvendelsesområde 1.1 Dette er en intern forretningsorden, der gælder for Planklagenævnets behandling af sager efter de love, hvorefter Planklagenævnet er myndighed.

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt Høringsudkast Dato: 8.12 2014 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-3030 Sagsbeh.: pel Dok id: Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Forslag. lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed

Forslag. lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed 2008/1 LSF 78 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturministeriet, j.nr. 2004-22153-37 Fremsat den 19. november 2008 af kulturministeren (Carina Christensen)

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Grønland. af lov om Natur- og Miljøklagenævnet

Anordning om ikrafttræden for Grønland. af lov om Natur- og Miljøklagenævnet Udkast Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om Natur- og Miljøklagenævnet I medfør af 21 i lov om Natur- og Miljøklagenævnet, jf. lovbekendtgørelse nr. 1620 af 8. december 2015 bestemmes, at loven

Læs mere

Lovforslagene På baggrund af ovennævnte aftaler er det oprindelige udkast til forslag til

Lovforslagene På baggrund af ovennævnte aftaler er det oprindelige udkast til forslag til tbst.dk Edvard Thomsens Vej 14 Til høringspartere, jf. vedlagte høringsliste Høring over udkast til 2 lovforslag - lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser.

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser. 26. marts 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om Nordsøenheden og Nordsøfonden 1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Høringsliste Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Myndighed / Organisation Advokatsamfundet / advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens

Læs mere

Overprøvning og kontrol i dansk miljøforvaltning. Helle Tegner Anker

Overprøvning og kontrol i dansk miljøforvaltning. Helle Tegner Anker Overprøvning og kontrol i dansk miljøforvaltning Helle Tegner Anker hta@ifro.ku.dk 09/10/2018 2 Oversigt Overprøvning og kontrol i Danmark Administrative klagenævn i dansk miljø- og planlovgivning baggrund

Læs mere

Liste over hørte organisationer m.v.

Liste over hørte organisationer m.v. Liste over hørte organisationer m.v. Organisationer og foreninger m.v.: 3F Advokatsamfundet Agri Nord Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Biologiforbundet Bornholms Landbrug Brancheudvalget for Biogas Brancheudvalget

Læs mere

Høringsliste. Side 1/5. Kontor/afdeling Center for forsyning. Dato 13. april 2016. J nr. 2016-2537 /NAL. Energistyrelsen

Høringsliste. Side 1/5. Kontor/afdeling Center for forsyning. Dato 13. april 2016. J nr. 2016-2537 /NAL. Energistyrelsen Høringsliste Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 13. april 2016 J nr. 2016-2537 /NAL Aalborg Portland A/S Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademisk Arkitektforening

Læs mere

Høringsliste Forslag til direktiv for mellemstore fyringsanlæg

Høringsliste Forslag til direktiv for mellemstore fyringsanlæg Høringsliste Forslag til direktiv for mellemstore fyringsanlæg Ministerier og styrelser Beredskabsstyrelsen, brs@brs.dk Beskæftigelsesministeriet, bm@bm.dk Datatilsynet, dt@fatatilsynet.dk Energistyrelsen,

Læs mere

Følgende høringsparter har oplyst, at de ingen bemærkninger har til udkastet til lovforslaget: Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv.

Følgende høringsparter har oplyst, at de ingen bemærkninger har til udkastet til lovforslaget: Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv. Høringsnotat vedrørende Udkast til forslag til lov om ændring af lov om kystbeskyttelse Lovudkastet blev sendt i ekstern høring hos en bred kreds af myndigheder og organisationer m.v. den 26. september

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet,

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Forretningsorden for Planklagenævnet

Forretningsorden for Planklagenævnet Forretningsorden for Planklagenævnet 28. januar 2019 18/08034-1 Anvendelsesområde og ændring 1. Dette er en intern forretningsorden, der gælder for Planklagenævnets behandling af sager efter de love, hvorefter

Læs mere

Til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. SPK 15. januar 2014. 70.D.7.a.DAN

Til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. SPK 15. januar 2014. 70.D.7.a.DAN Eksportrådet The Trade Council Til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 33 92 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 2012/1 LSF 20 (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2017 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-400-00061 Fremsat den 4. oktober 2012 af miljøministeren (Ida Auken)

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Natur- og Miljøklagenævnet

Bekendtgørelse af lov om Natur- og Miljøklagenævnet LBK nr 1205 af 28/09/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, j.nr. 029-00510

Læs mere