Hovedstadens Letbanes klausuler om løn- og arbejdsvilkår

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hovedstadens Letbanes klausuler om løn- og arbejdsvilkår"

Transkript

1 Hovedstadens Letbanes klausuler om løn- og arbejdsvilkår Hovedstadens Letbane har indført en række klausuler i kommende kontrakter. Klausulerne skal bekæmpe social dumping og sikre ordnede vilkår på byggeriet af letbanen. Her følger en sammenfatning af de nye initiativer. Baggrunden for de nye klausuler Hovedstadens Letbanes bestyrelse besluttede i april 2015 følgende: At kontrakterne skal indeholde arbejdsklausuler og sociale klausuler med: o Krav til dokumentation af overholdelsen o Kontrolforanstaltninger o Sanktioner At sådanne krav ikke alene skal gælde for de entreprenører, som selskabet indgår kontrakter med, men også deres underentreprenører, uanset om underentreprenøren har et direkte kontraktforhold til entreprenøren. At kontrakterne skal indeholde bestemmelser om uddannelses- og praktikpladser samt om det præcise antal lærlinge afhængigt af lærlingerelevant arbejde, og at der skal knyttes bod og bonus til disse bestemmelser. Hovedstadens Letbane har derfor siden foråret 2015 haft en tæt og konstruktiv dialog om selskabets klausuler med markedet, arbejdsmarkedets parter, andre offentlige bygherrer, selskabets advokat og selskabets ekspertpanel for løn- og arbejdsvilkår og arbejdsmiljø, der består af seks arbejdsmarkedsog arbejdsmiljøforskere. Dette arbejde blev udmøntet i et konkret klausulset-up, der blev besluttet af bestyrelsen i februar Indhold Det er vigtigt for Hovedstadens Letbane, at letbanebyggeriet foregår under ordnede forhold med respekt for den danske model. Derfor stiller vi krav til lokale løn- og arbejdsvilkår, lærlinge på projektet, obligatorisk møde med arbejdsmarkedets parter inden kontraktindgåelse, oplysning af ansatte om rettigheder og forsvarlig indkvartering. Disse krav gælder alle underentreprenører på projektet, og selskabet stiller dokumentationskrav og har ret til at kontrollere, om kravene efterleves, enten gennem de skabeloner, som entreprenørerne skal udfylde for alle deres underentreprenører, eller gennem de inspektioner, vi har mulighed for at foretage. Hvis kontrollen viser, at entreprenøren ikke lever op til selskabets krav, kan vi sanktionere ved at tilbageholde penge fra entreprenører, pålægge dem en bod og afslutte samarbejdet helt eller delvist med dem. Der kan forekomme variationer i de enkelte klausuler, da de kan blive tilpasset specifikke kontraktforhold. Selskabet arbejder dog i det store hele ud fra de anførte klausuler.

2 Indhold af klausuler 1. Krav 2. Dokumentation og kontrol Lokale løn- og arbejdsvilkår for alle entreprenører Forventningsafstemte lærlingekrav Obligatorisk møde med arbejdsmarkedets parter Oplysning af ansatte om rettigheder Forsvarlig indkvartering Kvartalsvis egenkontrol af samtlige underentreprenører Inspektioner og revisorerklæringer Dokumentation af lærlingeforpligtigelse 3. Sanktioner Sanktionstrappe for mislighold af krav til løn-og arbejdsforhold Sanktionstrappe for mislighold af krav om lærlinge 1. Krav Lokale løn- og arbejdsvilkår for alle entreprenører Det er vigtigt for Hovedstadens Letbane, at letbanebyggeriet foregår under ordnede forhold med respekt for den danske model. Derfor stilles krav om, at entreprenøren skal sikre, at de ansatte, som entreprenøren eller underentreprenører beskæftiger, har løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art i henhold til de relevante kollektive overenskomster. Dette krav gælder alle underentreprenører, der har fået overdraget arbejde relateret til kontraktens opfyldelse, uanset om underentreprenøren har et direkte kontraktforhold til entreprenøren. Forventningsafstemte lærlingekrav Selskabet ønsker at bidrage til at der bliver uddannet flere indenfor det erhvervsfaglige område. Derfor stilles der krav til entreprenørerne om at tage et antal lærlinge. Lærlingene skal have en uddannelsesaftale i henhold til loven om erhvervsuddannelser (eller lignende regelsæt uden for Danmark), enten som en fuld aftale eller som en kortaftale som en del af lærlingens uddannelsesforløb. Det præcise antal lærlinge fastsættes på baggrund af en grundig forudgående vurdering af, hvor meget lærlingerelevant arbejde der vil være på byggeriet. Kravet formuleres altså i lyset af, hvad der forventes med rimelighed at kunne opnås i forhold til opgavens kompleksitet og omfang, når lærlingenes udbytte af lærlingepladsen også tages i betragtning.

3 Kravene til lærlingene kan bortfalde eller nedjusteres, hvis entreprenøren kan dokumentere, at denne ikke har været i stand til at rekruttere praktikanter efter opslag på relevante praktikpladssider. Obligatorisk møde med arbejdsmarkedets parter Selskabet ønsker at sikre, at den danske model fungerer bedst muligt på letbanebyggeriet, og at alle parter kommer godt fra start. Derfor skal entreprenøren på ledelsesniveau inden kontraktindgåelse deltage i et fælles møde med arbejdsmarkedets parter. Formålet er dels at give entreprenøren lejlighed til at redegøre for sin organisation, og hvordan denne planlægger at sikre overholdelse af kontraktens klausuler, og dels at give arbejdsmarkedets parter mulighed for at udlægge den danske model og møde kontraktvinderen. Pligt til oplysning af ansatte om deres rettigheder Det er vigtigt for selskabet, at de ansatte kender til deres rettigheder. Entreprenøren har derfor pligt til at sikre sig, at alle ansatte, uanset om de er ansat hos entreprenøren eller hos en underentreprenør, er blevet oplyst om deres rettigheder i kontrakterne, og at de på forlangende skal kunne dokumentere, at dette er sket. Forsvarlig indkvartering Hovedstadens Letbane ønsker at sikre ordnede rammer, hvis entreprenøren tilbyder de ansatte indkvartering, både for at sikre klarhed om eventuel betaling for indkvartering og for at sikre, at eventuel indkvartering har en forsvarlig standard. Selskabet stiller derfor krav om, at entreprenøren skal stille indkvartering til rådighed, hvis de ansatte ikke med rimelighed kan pendle til arbejdspladsen. Dette inkluderer, at der skal foreligge en lejekontrakt, hvis entreprenøren eller dennes underentreprenør tilbyder de ansatte indkvartering, ligesom indkvarteringen skal leve op til gældende danske regler og love på området. Endelig skal selskabet have mulighed for at indhente dokumentation for lovligheden ved forespørgsel på samme. 2. Dokumentation og kontrol Kvartalsvis egenkontrol af samtlige underentreprenørers løn- og arbejdsforhold Selskabet ønsker at sikre, at kravet til ordnede løn- og arbejdsvilkår hos både entreprenøren og dennes underentreprenører overholdes. Derfor stilles der krav til, at entreprenøren kvartalsvist skal kontrollere, at eventuelle underentreprenører lever op til kontraktens krav om løn- og arbejdsvilkår, ved at udfylde en af bygherren udviklet skabelon med information om underentreprenørens registreringer, ansættelseskontrakter, overenskomster, arbejdstid, indkvarteringsfaciliteter mm. Entreprenøren skriver under på sandheden af denne. Formålet med skabelonen er at give selskabet et værktøj til løbende at indhente information og dokumentation fra hovedentreprenøren om underentreprenørerne samt at styrke oplysning til entreprenørerne om det danske system, idet de ved udfyldelsen af skabelonerne skal orientere sig i overenskomster, arbejdstidsaftaer mm.

4 Inspektioner og revisorerklæringer Selskabet har ret til at kontrollere, at arbejdsklausulens krav er opfyldt, blandt andet gennem inspektion, og ved begrundet mistanke at anmode entreprenøren om en erklæring fra en advokat eller en statsautoriseret revisor om, hvorvidt entreprenøren eller en underentreprenør lever op til de i kontrakten stillede krav. Dokumentation af lærlingeindsatser Det er vigtigt for Hovedstadens Letbane at kunne følge op på, hvorvidt entreprenøren lever op til lærlingeforpligtigelserne på en enkel og effektiv måde. Derfor skal entreprenøren fremlægge en plan for, hvordan kravet i klausulen overholdes, og kunne dokumentere klausulens overholdelse ved månedlig rapportering via en af selskabet udarbejdet skabelon. Selskabet har i den forbindelse ret til at kontrollere, om denne månedlige rapportering er korrekt, og anmode om dokumentation for dette. 3. Sanktioner Sanktionstrappe for mislighold af krav til løn- og arbejdsforhold Selskabet ønsker, at det klart fremgår, hvilke konsekvenser det har, hvis entreprenøren eller eventuelle underentreprenører ikke overholder arbejdsklausulen eller dokumentationskravene. Derfor har selskabet en sanktionstrappe for mislighold af kravene til løn- og arbejdsvilkår, hvor sanktionen modsvarer forseelsen, således at sanktioner gradvist kan optrappes. Sanktionstrappen sigter mod at sanktionere mislighold konsekvent med proportionalitet for øje og indeholder følgende: Hvis entreprenøren undlader at leve op til dokumentationsforpligtigelserne ovenfor, kan selskabet tilbageholde op til 15 pct. af den månedlige betaling til entreprenøren. At selskabet kan pålægge entreprenøren en bod på kr. per overtrædelse, hvis entreprenøren gentagne gange undlader at indsende den krævede dokumentation eller i særligt graverende tilfælde. En bestemmelse, der giver selskabet ret til i entreprisesummen at modregne et beløb svarende til efterbetalingskravet fastsat i en fagretlig sag og betale det modregnede beløb til den person, som afgørelsen eller forliget vedrører, eller til den faglige organisation. At selskabet har mulighed for at pålægge en bod på kr. per person per måned ved misforhold mellem aktuelle lønforhold og den løn, der forlanges i henhold til gældende overenskomst. At selskabet har mulighed for, at samarbejdet med entreprenøren bringes helt eller delvist til ophør, eller at entreprenøren pålægges at ophøre samarbejdet med en underentreprenør, som ikke overholder arbejdsklausulen. Eliminering af risiko for dobbeltstraf

5 Selskabet vil sikre, at entreprenører, som er en del af den danske arbejdsmarkedsmodel, ikke stilles dårligere end en entreprenør, som vælger at stå uden for den danske model. Derfor introduceres en bestemmelse, som fjerner entreprenørens risiko for dobbeltstraf. Det vil sige, at hvis en entreprenør som har tegnet overenskomst, er blevet idømt efterbetaling/bod og har betalt for en forseelse i det fagretlige system, så kan entreprenøren ikke også blive straffet for samme forseelse af Hovedstadens Letbane. Samtidig fastholdes muligheden for, at en entreprenør, som ikke har tegnet overenskomst, og som derfor ikke kan blive idømt efterbetaling/bod i det fagretlige system, kan blive pålagt bod af selskabet. Sanktionstrappe for krav om lærlinge Selskabet ønsker at give entreprenørerne eksplicitte økonomiske incitamenter til at leve op til lærlingeforpligtigelsen. Derfor er der både mulighed for tilbagehold, en bodsbestemmelse og en bonusbestemmelse. Hvis entreprenøren har manglende planlægning eller rapportering om lærlinge, kan selskabet tilbageholde samlet set op til kr. for hver af de krævede årsværk, indtil entreprenøren har opfyldt planlægnings- og rapporteringspligten vedr. lærlinge. Hvis entreprenøren ved kontraktens ophør ikke har opfyldt det krævede antal praktikantårsværk, kan selskabet pålægge entreprenøren en bod på kr. per måned per manglende lærling svarende til kr. årligt per manglende lærling. Denne bod er tilpasset den reelle udgift ved at have en lærling. Hvis entreprenøren har opfyldt mindst 75 pct. af lærlingemålsætningen, nedsættes boden for de manglende lærlingeårsværk dog til kr. per manglende årsværk. Entreprenøren kan desuden opnå en bonus på kr. for hvert hele praktikant-årsværk, der er beskæftiget ud over lærlingeforpligtigelsen.

Metroselskabets klausuler om løn- og arbejdsvilkår

Metroselskabets klausuler om løn- og arbejdsvilkår Metroselskabets klausuler om løn- og arbejdsvilkår Metroselskabet har indført en række klausuler i kommende kontrakter. Klausulerne skal bekæmpe social dumping og sikre ordnede vilkår på byggeriet af letbanen.

Læs mere

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV.

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Side 1 af 5 KLAUSULER 1. TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Entreprenøren forpligter sig til at tiltræde [Charteret for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, FN's Global Compact eller lignende], eller

Læs mere

Betegnelsen arbejdsklausuler henviser til bestemmelser vedr. løn- og arbejdsvilkår i en kontrakt mellem bygherre og entreprenør.

Betegnelsen arbejdsklausuler henviser til bestemmelser vedr. løn- og arbejdsvilkår i en kontrakt mellem bygherre og entreprenør. BILAG 1: Overordnede principper for anvendelse af arbejdsklausuler og sociale klausuler i de udbudte kontrakter Helt overordnet skal anvendelse af arbejdsklausuler og sociale klausuler ses i sammenhæng

Læs mere

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune Arbejdsklausul Beskæftigelsesministeriets Cirkulære nr. 9471 af 30/06/2014 og tilhørende vejledning om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter er gældende for kontrakten. Leverandøren skal sikre, at ansatte

Læs mere

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Dato: 18. maj 2015 Brevid: 2512790 UDKAST Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 [Uddannelsesklausul]... 5 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 6 Lovvalg og værneting...

Læs mere

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland POLITIK FOR SOCIALE KLAUSULER OG ARBEJDSKLAUSULER I REGION SJÆLLAND Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland 1 Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som

Læs mere

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet]

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet] [Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver [Titel på byggeriet] [Dato] GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 ANSVAR FOR UNDERENTREPRENØRER... 3 LÆRLINGEKLAUSUL [kun hvis det er relevant]...

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region Sjælland

Læs mere

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 3 [Uddannelsesklausul]... 6 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 8 Lovvalg og værneting...

Læs mere

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik og Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG 2017 Bilag 2 Sociale klausuler Udbud November 2016 Arbejdsklausul

Læs mere

Bilag 1. Arbejdsklausul

Bilag 1. Arbejdsklausul Bilag 1. Arbejdsklausul Anbefalet model AFSNIT A - Forpligtelsen Leverandøren skal sikre, at ansatte hos leverandøren og eventuelle underleverandører, som medvirker til at opfylde kontrakten, er sikret

Læs mere

Standard arbejdsklausul

Standard arbejdsklausul Arbejdsklausul - Bilag 3 Juridisk Kontor Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: FF Standard arbejdsklausul Principperne i ILO-konvention nr. 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter

Læs mere

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato]

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato] [Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser [Titel på kontrakten] [Dato] 1. OVERHOLDELSE AF MENNESKERETTIGHEDER MV... 2 2. GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 3. ARBEJDSFORHOLD OMFATTET

Læs mere

Administrativ forskrift nr. 28

Administrativ forskrift nr. 28 Arbejdsklausul ved indhentning af tilbud på bygge- og anlægsopgaver og tjenesteydelser Administrativ forskrift nr. 28 Ved udbud af bygge- og anlægsarbejder samt tjenesteydelser i Aalborg Kommune skal der

Læs mere

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1 Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H SOCIALE KLAUSULER APRIL 2019 Side 1 1. Grundlæggende principper i ILO-konventionen er gældende. Som en del af koncernen Aalborg

Læs mere

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Koncessionskontrakt Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 5 Lovvalg og værneting... 5 Underskrifter... 5 Parterne Dette kontraktbilag

Læs mere

Bygherrens ansvar og kontrol

Bygherrens ansvar og kontrol Bygherrens ansvar og kontrol Direktør Gyrithe Saltorp // Københavns Ejendomme 1 Udgangspunktet Lige konkurrence Alle der løser opgaver for kommunen skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår uanset om

Læs mere

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder om Udbudt af HOFOR A/S CVR-nr. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København S herefter betegnet HOFOR Version 0.1.0 / januar 2016 Indholdsfortegnelse 1 Forpligtelsen... 3 2 Dokumentation for overholdelse

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at se nærmere på muligheden

Læs mere

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Til Nyborg Forsyning & Service A/S Dokumenttype Bilag 3 - Arbejdsklausul Dato November 2016 NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Revision

Læs mere

KONTRAKTBILAG 11. Krav om uddannelses- og praktikaftaler

KONTRAKTBILAG 11. Krav om uddannelses- og praktikaftaler KONTRAKTBILAG 11 Krav om uddannelses- og praktikaftaler Sagsnummer.: 18/561 KRAV OM UDDANNELSES- OG PRAKTIKAFTALER Vejledning til tilbudsgiver/leverandør På baggrund af Regeringens og Danske Regioners

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Udbud Arbejdsklausuler 1 Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at

Læs mere

Vilkår vedr. Sociale Klausuler og Arbejdsklausuler

Vilkår vedr. Sociale Klausuler og Arbejdsklausuler MILJØ OG TEKNIK Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 2. marts 2015 Tlf. dir.: 4477 2000 E-mail: mbf@balk.dk Kontakt: Michael Fallesen Sagsid: 88.00.00-A00-1-13 Vilkår

Læs mere

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen.

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen. Bilag Arbejdsklausul Frederiksberg kommune Leverandøren skal sikre, at de ansatte, som denne og eventuelle underleverandører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn- og ansættelsesforhold,

Læs mere

Fair forhold og fair konkurrence

Fair forhold og fair konkurrence Til Københavns Kommunes leverandører Til Københavns Kommunes leverandører Fair forhold og fair konkurrence for dig og dine medarbejdere København mod social dumping Side 1 Tak fordi du er leverandør til

Læs mere

Kan du hjælpe mig med at finde frem til hvad vi har besluttet. For det må vi have styr på, så vi ikke gentager fejlen fra Metroen.

Kan du hjælpe mig med at finde frem til hvad vi har besluttet. For det må vi have styr på, så vi ikke gentager fejlen fra Metroen. Koncern Byggestyring Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Telefon 48 20 50 00 EAN-nr: 5798001686235 CVR/SE-nr.: 29 19 06 23 Dato: 28. januar 2013 Spørgsmål nr.: 011 Dato: 6. januar 2013 Stillet

Læs mere

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns

Læs mere

Politik for anvendelse af arbejdsklausuler og uddannelses-klausuler i I/S REFA

Politik for anvendelse af arbejdsklausuler og uddannelses-klausuler i I/S REFA Nykøbing Falster 25. november 2015 J. nr. 00.01.00G-0047/45873 Politik for anvendelse af arbejdsklausuler og uddannelses-klausuler i I/S REFA Indledning I lighed med at REFA ønsker at sikre ordnede forhold

Læs mere

De budgetansvarlige og aftaleholdere i kommunens aftaleenheder er ansvarlige for, at indkøbene foretages i overensstemmelse med indkøbspolitikken.

De budgetansvarlige og aftaleholdere i kommunens aftaleenheder er ansvarlige for, at indkøbene foretages i overensstemmelse med indkøbspolitikken. Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Retningslinjer for kontraktindgåelse, arbejdsklausuler, det gode indkøb og leasingaftaler Gældende fra: 15. november 2016 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde:

Læs mere

Marts 2016. Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen

Marts 2016. Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen Marts 2016 Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen 2/5 1. Forpligtelsen Totalentreprenøren skal sikre, at ansatte hos Totalentreprenøren og eventuelle underentreprenører,

Læs mere

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye Roskildes Kommunes nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen anbefaler i afsnittet

Læs mere

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler / sociale klausuler

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler / sociale klausuler Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler / sociale klausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 3 [Uddannelsesklausul / social klausul]... 7 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning...

Læs mere

Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst.

Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst. Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst www.regionmidtjylland.dk Arbejdsklausuler En arbejdsklausul er et kontraktvilkår i udbudskontrakten, der bestemmer, at løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår

Læs mere

Bilag 9 - Samfundsansvar

Bilag 9 - Samfundsansvar Bilag 9 - Samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4. DOKUMENTATION... 5. LEVERANDØRENS ANSVAR... 6. PROCEDURE

Læs mere

Bilag 2 GLADSAXE KOMMUNE. Kontraktbilag 3. Uddannelses- og sociale klausuler. Indsamling og transport af dagrenovation

Bilag 2 GLADSAXE KOMMUNE. Kontraktbilag 3. Uddannelses- og sociale klausuler. Indsamling og transport af dagrenovation Bilag 2 GLADSAXE KOMMUNE Kontraktbilag 3 Uddannelses- og sociale klausuler. Indsamling og transport af dagrenovation 10.05.2012 Indholdsfortegnelse 1. Generelt 3 2. Krav om uddannelsesklausuler 4 3. Krav

Læs mere

Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler

Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler 1. Indledning Økonomiudvalget vedtog den 17. april 2018 revision af retningslinjer for

Læs mere

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Økonomiudvalget besluttede d. 19. marts 2013, at sociale klausuler skal anvendes i forbindelse med kommunens udbud og indkøb efter nærmere angivne

Læs mere

Vejledning. - om sygdom

Vejledning. - om sygdom Vejledning - om sygdom Indhold Medarbejderens pligt til at melde sygefravær.... 3 Konsekvens af medarbejderens manglende overholdelse af retningslinjer om sygemelding... 3 Den lovpligtige sygefraværssamtale...

Læs mere

Bilag C, Lærlinge/praktikantvilkår

Bilag C, Lærlinge/praktikantvilkår om Teknisk Rådgivning til konvertering af Fjernvarmekedler på Lygten Vejledning Alle elementfelter skal udfyldes. (dette er et elementfelt) Sidehoved opdateres ved udskift og ved gem som PDF, eller ved

Læs mere

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt 6 Forslag til revideret Udbuds- og Indkøbspolitik 2014 83.00.00P22-0013 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Økonomi- og Planudvalget 13-05-2014 15 Kommunalbestyrelsen 22-05-2014 6 Hvem beslutter

Læs mere

VEJLEDNING OM SYGDOM

VEJLEDNING OM SYGDOM VEJLEDNING OM SYGDOM INDHOLD MEDARBEJDERENS PLIGT TIL AT MELDE SYGEFRAVÆR... 3 KONSEKVENS AF MEDARBEJDERENS MANGLENDE OVERHOLDELSE AF RETNINGSLINJER OM SYGEMELDING... 3 DEN LOVPLIGTIGE SYGEFRAVÆRSSAMTALE...

Læs mere

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler.

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler. GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat Bilag 1 - Gladsaxe Kommunes nuværende krav til kommunale leverandører i relation til sociale klausuler NOTAT Dato: 20. februar 2014 Af: Anders Friis Brorholt Anvendelsen

Læs mere

NOTAT Bilag 5 Sociale hensyn i anlægsprojekter. Sagsnr

NOTAT Bilag 5 Sociale hensyn i anlægsprojekter. Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Anlæg NOTAT Bilag 5 Sociale hensyn i anlægsprojekter Sociale klausuler i dag Overordnet set stiller Københavns kommune krav om beskæftigelse

Læs mere

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF FÆRDSELSTAVLER OG GADENAVNESKILTE MED TILHØRENDE STANDERE OG GALGER AALBORG KOMMUNE 2016-2018

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF FÆRDSELSTAVLER OG GADENAVNESKILTE MED TILHØRENDE STANDERE OG GALGER AALBORG KOMMUNE 2016-2018 AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik og Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby LEVERANCE AF FÆRDSELSTAVLER OG GADENAVNESKILTE MED TILHØRENDE STANDERE OG GALGER AALBORG KOMMUNE 2016-2018

Læs mere

Dansk Forening For Udbudsret. Sociale Klausuler. Oplæg ved Sune Troels Poulsen. Advokat, partner, Andersen Partners. Side 1

Dansk Forening For Udbudsret. Sociale Klausuler. Oplæg ved Sune Troels Poulsen. Advokat, partner, Andersen Partners. Side 1 Dansk Forening For Udbudsret Sociale Klausuler Oplæg ved Sune Troels Poulsen Advokat, partner, Andersen Partners 1 Sociale Klausuler og Arbejdsklausuler Arbejdsklausuler søger at sikre mod social dumping

Læs mere

VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING

VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING Sæt arbejdsklausuler og sociale klausuler på dagsordenen Indhold Indledning... 2 Forhandlingsfællesskabet anbefaler... 2 Fakta om social dumping, arbejdsklausuler

Læs mere

Om den konkrete kontrakt indeholder arbejdsopgaver, der er relevante i forhold til uddannelses- og praktikaftaler.

Om den konkrete kontrakt indeholder arbejdsopgaver, der er relevante i forhold til uddannelses- og praktikaftaler. NOTAT Politik/retningslinjer for sociale klausuler 6. maj 2013 (revideret 28. september 2015) 1. Baggrund Som en del af selskabets eksterne personalepolitik har By & Havn vedtaget, at selskabets væsentlige

Læs mere

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren )

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren ) ENTREPRISEAFTALE mellem Fonden Amager Bakke CVR nr. 37 23 43 38 c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej 31 2300 København S (herefter Bygherren ) og [Entreprenør navn] [CVR. nr.] [Adresse] [Adresse]

Læs mere

VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYGHERRER

VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYGHERRER Side 1 af 9 VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYGHERRER 1. INDLEDNING Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) har udviklet et paradigme, der hjælper bygherrer med at sætte

Læs mere

CSR LEVERANDØRKLAUSUL

CSR LEVERANDØRKLAUSUL CSR LEVERANDØRKLAUSUL Indhold Formål... 2 Generelle krav... 2 Menneskerettigheder... 2 Arbejdstagerrettigheder... 2 Miljø... 3 Arbejdsmiljø... 3 Anti-korruption... 4 Specifikke krav... 4 Arbejdsklausul...

Læs mere

Rengøringsservice. Hvordan har SKI håndteret CSR i rammeaftale 18.01 Rengøringsservice?

Rengøringsservice. Hvordan har SKI håndteret CSR i rammeaftale 18.01 Rengøringsservice? Rengøringsservice Hvordan har SKI håndteret CSR i rammeaftale 18.01 Rengøringsservice? 30. september 2013 2 Agenda 1. Kort om rammeaftalens opbygning 2. Krav til leverandører (prækvalifikation) 3. Kundens

Læs mere

Bilag 4. Samfundsansvar

Bilag 4. Samfundsansvar Bilag 4 Samfundsansvar Rammeaftale varetagelse af tolkebistand Indhold 1. ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF 30. JUNI 2014... 2 2. KRAV TIL CSR... 3 2.1 Generelle krav...

Læs mere

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar.

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. Bilag 1 Tillæg til kontrakt arbejdsklausuler mellem Horsens Kommune Teknik og miljø Rådhustorvet

Læs mere

Bilag 3: Samfundsansvar

Bilag 3: Samfundsansvar Bilag 3: Samfundsansvar INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Arbejdsklausul efter ILO konvention nr. 94 og cirkulære nr. 9471 af 30. juni 2014... 2 1.1 Arbejdsklausul... 2 1.2 Dokumentation... 2 1.3 Dagbod... 2 1.4

Læs mere

Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune

Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune Juni 2015 Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune Indledning Denne politik udstikker rammerne for udbud og indkøb af varer og tjenesteydelser samt bygge- og anlægsopgaver i Fredericia Kommune.

Læs mere

Sociale klausuler vedr. praktik- og lærlingepladser i Odense Kommune 2012

Sociale klausuler vedr. praktik- og lærlingepladser i Odense Kommune 2012 Odense Byråd vedtog d. 10 marts 2010 (sagsnr. 2010/026094), at der i forbindelse med udbud af opgaver til private entreprenører/leverandører, skal stilles krav om beskæftigelse af praktikanter og/eller

Læs mere

VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYG- HERRER

VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYG- HERRER VEJLEDNING TIL PARADIGME FOR SAMFUNDSANSVAR FOR PRIVATE BYG- HERRER 1. INDLEDNING Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) har udviklet et paradigme, der hjælper bygherrer med at sætte fokus på

Læs mere

Det interessante er herefter at belyse rækkevidden af ILO 94 i forhold til at sikre en leverandørs overholdelse af ILO 94 som kontraktvilkår.

Det interessante er herefter at belyse rækkevidden af ILO 94 i forhold til at sikre en leverandørs overholdelse af ILO 94 som kontraktvilkår. Bilag 2 Notat vedrørende sikring af løn- og arbejdsforhold. Januar 2016 1. Baggrund Byrådet har d. 2. september 2015 vedtaget at Økonomiudvalget og Byrådet evaluerer Indkøbs- og Udbudspolitikken i forhold

Læs mere

Redegørelse vedr. faglig sag rejst af 3F/BJMF mod Adecco Danmark. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Redegørelse vedr. faglig sag rejst af 3F/BJMF mod Adecco Danmark. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 257 Offentligt Notat Emne: Fra: Til: Redegørelse vedr. faglig sag rejst af 3F/BJMF mod Adecco Danmark Metroselskabet Transport-,

Læs mere

Bilag 6. Samfundsansvar

Bilag 6. Samfundsansvar Bilag 6 Samfundsansvar Rammekontrakt om Kommunikation-, reklame- og mediabureauydelser Indhold 1. ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF 30. JUNI 2014... 3 2. KRAV TIL CSR...

Læs mere

Undersøgelse af løn- og arbejdsforhold hos udvalgte underentreprenører

Undersøgelse af løn- og arbejdsforhold hos udvalgte underentreprenører Notat Emne: Fra: Til: Undersøgelse af løn- og arbejdsforhold hos udvalgte underentreprenører Metroselskabet Selskabets ejere og bestyrelse Dato: 2015-04-13 1 Baggrund Metroselskabet stiller i alle kontrakter

Læs mere

Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august Arbejdsklausuler og sociale klausuler

Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august Arbejdsklausuler og sociale klausuler Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august 2014 Arbejdsklausuler og sociale klausuler 2 Dagsorden: Arbejdsklausuler - retlig kontekst Konkrete arbejdsklausuler i henholdsvis Syd og Midt Praktiske erfaringer

Læs mere

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar.

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. Bemærk: læs Horsens Kommune Retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til Arbejdsmarkedsudvalget den 9. december om arbejdsklausuler samrådsspørgsmål

Beskæftigelsesministerens tale til Arbejdsmarkedsudvalget den 9. december om arbejdsklausuler samrådsspørgsmål Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10 AMU alm. del Svar på Spørgsmål 105 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale til Arbejdsmarkedsudvalget den 9. december om arbejdsklausuler samrådsspørgsmål R 8.

Læs mere

Notat. Generelt vedrører de sociale klausuler følgende, som uddybes senere i notatet:

Notat. Generelt vedrører de sociale klausuler følgende, som uddybes senere i notatet: Notat Nyt Odense Universitetshospital kontrol af sociale klausuler Sociale klausuler er en samlebetegnelse for mere bløde vilkår begrundet i ønsket om at udvise samfundsansvar, som en offentlig ordregiver

Læs mere

H O V E D E N T R E P R I S E K O N T R A K T VEDRØRENDE LEVERING OG MONTERING AF SIKKERHEDSDØRE BOLIGFORENINGEN AAB AFDELING 33

H O V E D E N T R E P R I S E K O N T R A K T VEDRØRENDE LEVERING OG MONTERING AF SIKKERHEDSDØRE BOLIGFORENINGEN AAB AFDELING 33 H O V E D E N T R E P R I S E K O N T R A K T VEDRØRENDE LEVERING OG MONTERING AF SIKKERHEDSDØRE BOLIGFORENINGEN AAB AFDELING 33 Nielsen & Thomsen Advokatpartnerselskab Østbanegade 55 2100 København Ø

Læs mere

VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING

VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING Sæt arbejdsklausuler og sociale klausuler på dagsordenen Indhold Indledning... 2 Forhandlingsfællesskabet anbefaler... 2 Fakta om social dumping, arbejdsklausuler

Læs mere

Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter

Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med kontraktarbejde. (Anvendes i alle

Læs mere

Standard for anvendelse af arbejdsklausuler

Standard for anvendelse af arbejdsklausuler Standard for anvendelse af arbejdsklausuler Skanderborg Kommune ønsker via sin Indkøbs- og Udbudspolitik at medvirke til at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og modvirke social dumpning i forbindelse

Læs mere

Styr uden om social dumping. BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører.

Styr uden om social dumping. BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører. Styr uden om social dumping BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører. 2 BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og

Læs mere

Bilag 4. CSR-krav og Arbejdsklausul. (tjenesteydelser)

Bilag 4. CSR-krav og Arbejdsklausul. (tjenesteydelser) Bilag 4 CSR-krav og Arbejdsklausul (tjenesteydelser) Indhold 1 ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF 30. JUNI 2014... 3 2 KRAV TIL CSR... 4 2.1 GENERELLE KRAV... 4 2.1.1 Menneskerettigheder...

Læs mere

Særlige Betingelser. Indholdsfortegnelse

Særlige Betingelser. Indholdsfortegnelse Særlige Betingelser Side 1 af 6 Særlige Betingelser Indholdsfortegnelse Grundlaget for entreprenørens tilbud og arbejdets udførelse... 2 Almindelige bestemmelser... 2 Ordregivers udbud... 2 Tjenesteyders

Læs mere

Bilag til tilbudsafgivelse m.v.

Bilag til tilbudsafgivelse m.v. Bilag 1.3 Bilag til tilbudsafgivelse m.v. Græs til gas II Biomassehøst 2018 17. april 2018 1 Indholdsfortegnelse: Bilag A: Tilbudsliste... 3 Bilag B: Virksomhedsoplysninger... 5 Bilag C: Forbehold... 7

Læs mere

Projekt "Indsats mod arbejdsulykker ved offentlige bygge-anlægsprojekter, hvor der beskæftiges udenlandsk arbejdskraft" Baggrund for projektet

Projekt Indsats mod arbejdsulykker ved offentlige bygge-anlægsprojekter, hvor der beskæftiges udenlandsk arbejdskraft Baggrund for projektet Baggrund for projektet B&A-projekter i Danmark udføres under anvendelse af udenlandsk arbejdskraft. AT-tal: Statsborgere fra de nye EU-lande generelt hyppigere udsat for arbejdsulykker end danske statsborgere.

Læs mere

Erklæring om arbejdstager- og menneskerettigheder i transportbranchen

Erklæring om arbejdstager- og menneskerettigheder i transportbranchen Erklæring om arbejdstager- og menneskerettigheder i transportbranchen Om denne erklæring Denne erklæring udspringer af Danish Crowns Supplier Code of Conduct og er udarbejdet på eget initiativ og i samarbejde

Læs mere

Bilag til Administrationskatalog for sociale klausuler. Forslag til kontraktformuleringer

Bilag til Administrationskatalog for sociale klausuler. Forslag til kontraktformuleringer Forslag til kontraktformuleringer Nedenstående er formuleret en række forslag til kontraktformuleringer, der kan anvendes ved udbud, der indeholder sociale klausuler. Formuleringerne er tænkt som forslag

Læs mere

Forslag til skærpede krav til forhold vedr. medarbejdere hos leverandører i forbindelse med praktisk hjælp og personlig pleje

Forslag til skærpede krav til forhold vedr. medarbejdere hos leverandører i forbindelse med praktisk hjælp og personlig pleje Forslag til skærpede krav til forhold vedr. medarbejdere hos leverandører i forbindelse med praktisk hjælp og personlig pleje Område Værdier Arbejdsklausuler nu * Leverandøren skal i mødet med borgeren

Læs mere

Bilag 6 Samfundsansvar

Bilag 6 Samfundsansvar Bilag 6 Samfundsansvar Rammeaftale laboratoriemålinger mv. i forbindelse med markedskontrol af energirelaterede produkter Indhold 1. ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF

Læs mere

Fair løn- og arbejdsvilkår

Fair løn- og arbejdsvilkår Fair løn- og arbejdsvilkår for dig og dine kolleger København mod Side 1 social dumping Træk i arbejdstøjet under fair forhold Tak, fordi du arbejder på en opgave for Københavns Kommune du er med til at

Læs mere

Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune Ændring

Læs mere

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler.

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Notat Emne: Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Den 10. oktober 2013 Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune Beslutningsforslag om sociale og arbejdsmæssige

Læs mere

RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER

RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER Dato: 20. december 2013 J. nr.: 102907 RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER mellem Boligorganisationen Tårnbyhuse Saltværksvej 23C 2770 Kastrup (herefter bygherren ) og Og medundertegnede [indsæt

Læs mere

1. Hvilke konkrete krav stiller vi til henholdsvis løn- og arbejdsvilkår, sociale klausuler og flexjob og elever?

1. Hvilke konkrete krav stiller vi til henholdsvis løn- og arbejdsvilkår, sociale klausuler og flexjob og elever? Notat 29. august 2017 Sagsbeh.:ANLU J.nr.: 00.22.00-P22-1-17 Spørgsmål fra Sine Heltberg den 1/3-2017 om, hvilke krav stiller vi til henholdsvis løn, arbejdsvilkår og sociale klausuler på sundheds- og

Læs mere

De sociale tiltag i Københavns Kommune

De sociale tiltag i Københavns Kommune De sociale tiltag i Københavns Kommune Sociale kriterier og arbejdsløshed Lidt om Københavns Kommune 549.050 indbyggere opr. 1. januar 2012 Årligt indkøb på ca. 9 mia. kr. af vare- og tjenesteydelser København

Læs mere

18. marts Aalborg Kommune Boulevarden Aalborg

18. marts Aalborg Kommune Boulevarden Aalborg 18. marts 2014 Aalborg Kommune Boulevarden 13 9100 Aalborg Høringssvar om brug af arbejds- og uddannelsesklausuler i Aalborg Kommune DI Aalborg takker for muligheden for at kommentere på kommunens udspil.

Læs mere

Styr uden om social dumping. BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører.

Styr uden om social dumping. BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører. Styr uden om social dumping BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft hos leverandører. 2 BDO tilbyder en metodisk tilrettelagt kontrol af løn og

Læs mere

Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar.

Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar. Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar. Spørgsmål og svar til udbud på levering af rottebekæmpelse Nummer Spørgsmål Svar Opdateret den 11.10.2016 kl. 15.00 1 2 Udbudsmaterialet

Læs mere

Udbud af rådgivning i forbindelse med bygningssyn og byggeri samt bygherrerådgivning Delaftale 1-5 Kontraktbilag 3

Udbud af rådgivning i forbindelse med bygningssyn og byggeri samt bygherrerådgivning Delaftale 1-5 Kontraktbilag 3 Udbud af rådgivning i forbindelse med bygningssyn og byggeri samt bygherrerådgivning Delaftale 1-5 Kontraktbilag 3 Samfundsansvar og arbejdsklausul Indhold SAMFUNDSANSVAR OG ARBEJDSKLAUSUL... 1 1 ARBEJDSKLAUSUL

Læs mere

SOCIAL DUMPING NEJ TAK! 28 kommuner og Region hovedstaden

SOCIAL DUMPING NEJ TAK! 28 kommuner og Region hovedstaden SOCIAL DUMPING NEJ TAK! 28 kommuner og Region hovedstaden Udsnit af LO Hovedstadens politiske program 2014-2018 LO Hovedstaden vil arbejde for, at kendskabet til den danske model og kendskabet til værdien

Læs mere

Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark

Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark 0. Indledning Nedenstående tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark udgør sammen med lov

Læs mere

Levering af dozer til ONM. Bilag 3 - Arbejdsklausul

Levering af dozer til ONM. Bilag 3 - Arbejdsklausul Levering af dozer til ONM Bilag 3 - Arbejdsklausul Dato: 24. august 2015 Dokument id: 26655 Version: 1.0 Udarbejdet af: Poul Juul Hansen Kontrol: KontrolAf Godkendt af: GodkendtAf side 2 af 6 Odense Renovation

Læs mere

Bilag [nr.] Arbejdstagerrettigheder og CSR

Bilag [nr.] Arbejdstagerrettigheder og CSR Bilag [nr.] Arbejdstagerrettigheder og CSR Indholdsfortegnelse 1. ILO KONVENTION NR. 94 OG LIGEBEHANDLING... 3 2. KRAV TIL CSR... 3 2.1 Generelle krav... 3 2.1.1 Menneskerettigheder... 3 2.1.2 Arbejdstagerrettigheder...

Læs mere

INDKØBS OG UDBUDSPOLITIK

INDKØBS OG UDBUDSPOLITIK STEVNS KOMMUNE 2019 OM POLITIKKEN INDKØBS OG UDBUDSPOLITIK Indkøbs- og udbudspolitikken beskriver retningslinjerne for indkøb og udbud i Stevns Kommune. Stevns kommune Formål Formålet med Indkøbs- og udbudspolitikken

Læs mere

Sociale & arbejdsmæssige klausuler Bilag xx til aftale xxxx. Aftale nr. xxx, xxxxxx

Sociale & arbejdsmæssige klausuler Bilag xx til aftale xxxx. Aftale nr. xxx, xxxxxx 1. Formål Det overordnede mål er at opfyldelse af Konkurrence og Forbrugerstyrelsens vejledning for Sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i forbindelse med udbud med mindst mulig administration

Læs mere

Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato

Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato Bilag Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 01-06-2017 Bilag til byrådsindstilling I forbindelse med udarbejdelsen af retningslinjer og beskrivelse af task force, har de forskellige parter

Læs mere

AALBORG KOMMUNE ASFALTREPARATIONER AALBORG KOMMUNE 2016-2019. Bilag 1 Tro og love erklæring

AALBORG KOMMUNE ASFALTREPARATIONER AALBORG KOMMUNE 2016-2019. Bilag 1 Tro og love erklæring AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik og Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby ASFALTREPARATIONER AALBORG KOMMUNE 2016-2019 Bilag 1 Tro og love erklæring Tro og love erklæring Ifølge

Læs mere

Dansk Byggeri skal indledningsvis takke Aalborg Kommune for muligheden for at fremkomme med bemærkninger til Kommunens anvendelse af arbejdsklausul.

Dansk Byggeri skal indledningsvis takke Aalborg Kommune for muligheden for at fremkomme med bemærkninger til Kommunens anvendelse af arbejdsklausul. Aalborg Kommunes anvendelse af arbejdsklausuler m.v. Dansk Byggeri skal indledningsvis takke Aalborg Kommune for muligheden for at fremkomme med bemærkninger til Kommunens anvendelse af arbejdsklausul.

Læs mere