Firenze i renæssancen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Firenze i renæssancen"

Transkript

1 Firenze i renæssancen med byerne Arezzo, Monterchi, Sansepolcro, San Gimignano og Pienza Uffizi galleriet og Firenzes mange andre renæssance skatte Mange intense kulinariske oplevelser på udsøgte spisesteder Renæssancebyen Pienza og middelalderbyen San Gimignano Forrygende rundrejse i Piero della Francescas fodspor 8 dage 28. september - 5. oktober 2010 Carsten Cramon Gyden Brædstrup tel.: carsten@cramon.dk

2 Indledning 1 På denne rejse vil du blive indført i Firenzes fortryllelse gennem en nøje udvalgt helhed af oplevelser, til glæde for både ånden og sanserne. Et højt videns og formidlingsniveau kombineres med vidunderlige kulinariske oplevelser. Og som fundament for vores undersøgelser ligger hotellet som en stemningsfyldt oase, midt mellem byens kirker og monumenter. Da de gamle romere i 1. årh. f. Kr. navngav deres nyanlagte koloni ved Arno-floden og kaldte den Florentia, (Den blomstrende) vidste de ikke, hvor ret de fik over 1000 år senere! I og 1300-tallet var Firenze en af Europas økonomiske stormagter, men først og fremmest var byen centrum for en kulturel blomstring uden sidestykke i en periode på 300 år fra 1300 til Denne kulturelle udfoldelse omfattede ikke mindst den nye bevægelse, der så dagens lys i netop Firenze: renæssancen. Med denne rige kulturbevægelse opstod det moderne Europa, og det er først og fremmest renæssancens kunstneriske og videnskabelige vidnesbyrd, der står i centrum for efterårets kulturrejse til Firenze ved Cramon Kulturrejser. Firenze er hovedstaden i Toscana, som ligger i det nordlige Mellemitalien ud mod Det liguriske Hav. Det er her, Italiens centrale bjergkæde, Appenninerne, folder sig ud, og området er præget af bjerge, bølgende bakkeland og forrevne klippekyster. Toscana er i dag en af Italiens 20 regioner med omkring 3.5 mio. indbyggere og dækker et område svarende til ca. halvdelen af Danmarks størrelse. Takket være områdets frugtbarhed har landbrugsproduktion med vin- og olivendyrkning i spidsen altid spillet en vigtig rolle, mens tekstilindustri, håndværk og kunsthåndværk er typisk for de toskanske byer, der siden middelalderen også har haft en livskraftig tradition for bankvirksomhed, forsikring og regnskabsvæsen. I perioden 1100 til 1600 oplevede Toscana en økonomisk og kulturel blomstring uden sidestykke i Europa. Denne storhedstid var først og fremmest knyttet til en række stolte og selvstændige byer, og områdets historie er derfor først og fremmest deres historier. De handler i høj grad om byernes voldsomme rivalisering, der i 1500-tallet ender med, at den største af dem, Firenze, samler størsteparten af Toscana under sit herredømme. Også den dag i dag er lokalpatriotismen stærk. Selvopfattelsen bestemmes af campanilismo, rækkevidden af den lokale kirkeklokke, og nutidens toskanere føler sig først og fremmest som florentinere, sienesere, pisanere, lucchesere osv. Det er med korstogenes åbning af handelssamkvemmet mellem

3 Indledning 2 Europa og Orienten fra 1000-tallet og frem, at de toskanske byer begynder at vokse i magt og velstand. Takket være den stigende handel og medfølgende bankvirksomhed og tekstilmanufaktur forskydes det økonomiske tyngdepunkt fra landet til byerne. Disse kan i stigende grad frigøre sig fra deres adelige overherrer, som mere eller mindre frivilligt slår sig ned i byerne, hvis omgivelser nu bliver til opland. Også i forhold til feudalherren over dem alle, den tysk-romerske kejser, sker en frigørelse. Byerne begynder nu at udvikle sig til bystater med hver deres territorium. I denne proces allierer byerne sig med pavemagten, der ikke blot er de toskanske bankfirmaers vigtigste kunde, men som på tværs af kejseren også søger at etablere en verdslig magtbase i Mellemitalien. I 1200-tallet markerer rivaliseringen mellem kejser og pave sig i stridighederne mellem de pavetro guelfere og kejserlige ghibellinere, hvor det primært drejer sig om et opgør mellem adelige familier, men med indblanding af det fremvoksende storborgerskab. Byen San Gimignano med sine mange forsvarstårne står tilbage som monument over disse familiefejder, og når de efterhånden forsvandt fra de øvrige byer, skyldtes det en ny overhøjhed, nemlig kommunens sejr. Det nye fællesskab, der kom til udtryk i et kommunalt styre og administration, hvilede på en magtbalance mellem adel, borgerskab og småborgerskab med lavene som basis. Op gennem 1300-tallet går udviklingen i retning af et fåmandsvælde og flere steder bliver én familie den ledende, således som det sker med Medici-familien i Firenze. Mens Pisa er den vigtigste toskanske by i den tidlige middelalder, overtages førerstillingen i senmiddelalderen af Firenze, der i 1500-tallet ender med at underlægge sig det meste af Toscana. Den ledende rolle gør sig også gældende indenfor kulturlivet, hvor renæssancen drømmen om genfødelse gennem den antikke kultur ser dagens lys i Firenze. Den nye bevægelse får epokegørende betydning for kunst og videnskab, der i stor stil støttes af de nyrige borgere, som her får deres ambitioner realiseret. I 1559 bliver Toscana storhertugdømme under Medici-familien, der regerer indtil 1737, hvorefter området kommer under de østrigske Habsburgere. Efter Napoleonstidens nedbrydning af den gamle politiske orden fødes i Italien enhedsbevægelsen Risorgimento, der i 1860 fører til Toscanas indlemmelse i det forenede Italien. Omtrent samtidig sker en opvurdering af middelalderens og den tidlige renæssances kunst, der bevirker, at Firenze og senere det øvrige Toscana bliver et yndet turistmål, sådan som det er tilfældet den dag i dag.

4 Dag 1 Der er afrejse fra Københavns lufthavn til Firenze sidst på eftermiddagen. Ankommet til Firenze kører vi straks til vores charmerende hotel for de næste syv dage i centrum af Firenze. Hotellet bærer tydeligt præg af at være et familiehotel i den bedste klasse, hvor hotelværten Francesco igennem mange år har samlet antikviteter, så hvert rum i det smukke hotel har sin egen unikke stil. På spørgsmålet om det er en hobby for ham at samle på antikviteter, svarede han, at det er en sygdom. Så humor har den gode hotelvært også. Indkvarteret på hotellet opsøger vi i nærheden af hotellet en af de gode lokale restauranter, her skal vi have en velfortjent middag. Christina Flores vil denne aften og ved alle efterfølgende fællesmiddage give en introduktion til dagens menu, som kun en indfødt italiener kan gøre det.

5 Dag 2 Den enestående kunst og arkitektur vi skal møde de følgende dage vil vi give indsigt i gennem 3 spændende foredrag. Nils Ohrt indleder dagen med et foredrag om renæssancen og Firenzes centrale placering heri. Sammen med Carsten Cramon fortsætter han med en demonstration af det afgørende skifte i billedkunstens skildring af rummet, der indtræder med renæssancen. Centralperspektivet bliver resultatet af dette skifte i verdensopfattelse. Efter frokost følger Carstens indlæg om det gyldne snit i renæssancen. Således klædt på til at indtage Firenze, afslutter vi eftermiddagen med en slentretur forbi nogle highlights i den indre by.

6 Dag 3 Dagens eneste, men vægtige programpunkt er besøget i det verdensberømte Galleria degli Uffizi, der rummer verdens største og mest repræsentative samling af florentinsk renæssancekunst. Dens grundstamme er Medici-slægtens private kunstsamling, der blev testamenteret til byen af familiens sidste storhertuginde. Fremme ved Uffizierne beundrer vi det hesteskoformede bygningskompleks, museet indgår i. Det er opført ( ) af Vasari som administrationsbygning med kontorer, gli uffizi, for storhertugdømmet Toscana, og heraf blev nogle af rummene på øverste etage, heriblandt den kuppeloverdækkede Tribuna, allerede i 1500-tallet inddraget til udstilling af Mediciernes kunstværker. Under omvisningen på Uffizierne vil en række hovedværker af florentinske og toskanske mestre fra Giotto til Michelangelo have vor interesse sammen med centrale arbejder af andre, samtidige italienske og enkelte nord- europæiske kunstnere. Blandt de værker, vi ser nærmere på, er Giotto: Ognissanti-Madonna (1310), Paolo Ucello: San Romano Slaget (1456), Fra Filippo Lippi: Madonna med barnet og to engle (1465), Piero della Francesca: Dobbeltportræt af Hertugparret fra Urbino (1465), Botticellis Primavera (1482) og Venus Fødsel (1484), Leonardo da Vincis Kongernes Tilbedelse (1483), Hugo van der Goes Portinaritavlen (1480), Michelangelos Doni-tondoen (1506), Tizians Venus fra Urbino (1538) og Parmagianinos Madonna med den lange Hals (1540). Afbrudt af regelmæssige pauser vil omvisningen i det overdådige stof vare til over middag, hvorefter resten af eftermiddagen er til fri disposition.

7 Dag 4 Dagen er helliget en af den italienske renæssancekunsts allerstørste skikkelser, maleren og matematikeren Piero della Francesca. Han fik sin uddannelse i Firenze, men virkede hovedsageligt ved de små hoffer i Mellemitalien, hvorfor hans stil har en hoffærdig statelighed, der sublimeres ved en stram geometrisk form, men som også besidder et stærkt lyrisk præg. Vi kører først til Arezzo i det sydøstlige Toscana, hvor vi studerer Pieros hovedværk, nemlig hans vægudsmykning med Legenden om Det hellige Kors ( ) i byens franciskanerkirke, San Francesco. Herefter går turen videre mod sydøst mod kunstnerens fødeby, og undervejs gøres holdt i landsbyen Monterchi, hvor vi beser hans fresko af den svangre Jomfru Maria (1455). Fremme i San Sepolcro aflægges besøg i byens kunstmuseum, der huser Pieros Misericordia-altertavle (1445) samt hans stemningsfulde og ikoniske fresko af Kristi opstandelse (1458), et af renæssancens allerstørste kunstværker. Herefter går turen tilbage til fælles middag i Firenze på en anden, men ikke mindre interessant loksl restaurant tæt ved hotellet. Tidligere på dagen har Christina i bussen givet en introduktion til italiensk skik og sædvane.

8 Dag 5-1 Dagen begynder med et besøg ved et af renæssanceskulpturens arnesteder, kirken Or San Michele fra 1300-tallet, der har form som et palads med kirkesal nederst og kornkammer (i dag arkiv) øverst. Den mærkelige kirkes nicher kom til at huse en række af renæssancens epokegørende nye skulpturer fortrinsvis fra i form af værdige og beslutsomme skytshelgener for lavene udført af Ghiberti (Johannes Døberen, 1412), Donatello (Evangelisten Markus, 1411), Nanni di Banco (Fire kronede helgener, 1413) og en efternøler, Andrea del Verocchio (Kristus og den vantro Thomas, 1467). Herefter går turen til rådhuspladsen, hvor vi udefra ser nærmere på Firenzes vældige, gotiske rådhus, Palazzo della Signoria. Påbegyndt lige før 1300 efter tegninger af byens store middelalderarkitekt, Arnolfo di Gambio, er bygningen i besiddelse af et stolt, tillukket ydre, der med sit markante klokketårn indgår i et raffineret samspil med adgangen til pladsen. Lige ved siden af finder vi den florentinske regerings store åbne buegang til repræsentationsformål, Loggia della Signoria, der med tydelige mindelser om domkirkens indre i dag er et friluftsmuseum for skulpturer, hvor vi beundrer Donatellos Judith og Holofernes (1450), Benvenuto Cellinis Perseus (1554), Giambolonas Sabinerindernes Rov (1583) og desuden ser på kopien af Michelangelos David (1505) på den verdensberømte skulpturs oprindelige placering. Formiddagens program afsluttes med et besøg i Museo Nazionale del Bargello, der har til huse i paladset af samme navn, opført fra 1235 som sæde for borgmesteren, men i 1500-tallet overtaget af byens fængselsinspektør, il bargello. Den fæstningslignende bygning er i dag et af Firenzes vigtigste skulpturmuseer, og vi ser nærmere på værker af Ghiberti og hans konkurrent, den senere arkitekt, Filippo Brunelleschi, med deres kendte konkurrencerelieffer med Isaks Ofring (1401). Andre værker af interesse er

9 Dag 5-2 Donatellos Sankt Georg (1415) samt ikke mindst hans og Verocchios to versioner af det florentinske frihedssymbol, den gammeltestamentlige hyrdedreng David (1440 og 1475). Endvidere rummer museet flere værker af Michelangelo, heriblandt hans Pitti-tondo (1503) og androgyne antikpastiche Bacchus (1494). Om eftermiddagen krydser vi Arno-floden via den berømte Ponte Vecchio og fortsætter til kirken Santa Maria del Carmine, i det folkelige kvarter syd for floden. Besøget her gælder Brancaccikapellet, og her beundrer vi det unge, tidligt afdøde geni Masaccios på en gang værdige og kraftfulde fresker med scener fra apostlen Peters historie (1423-8), der kom til at lægge grunden til det florentinske renæssancemaleri. Herefter går vi tilbage til centrum, hvor vi besøger vi Firenzes store dominikanerkirke Santa Maria Novella, som er opført i florentinsk gotisk stil mellem 1280 og 1360 og i Den blev afsluttet med renæssancearkitekten Leon Battista Albertis både distingverede og livlige renæssancefacade, hvis brug af store volutter som overgang mellem hoved- og sideskibe senere dannede skole for senrenæssancens og barokkens kirkefacader. Som i så mange andre florentinske kirker er det indre præget af enkelhed og rumlighed, der i dette tilfælde også afspejler funktionen som prædikekirke. Takket være muligheden for at købe sig gravrettigheder i korpartiets kapeller er kirkens indre en veritabel billedbog. Blandt de mange freskoudsmykninger vil Domenico Ghirlandaios statelige og portrætrige skildringer af begivenheder fra Jomfru Marias og Johannes Døberens liv (1485) og Fillipino Lippis fantasirige og anspændte scener fra evangelisten Johannes og apostlen Fillips liv (1503) have vor interesse sammen med Masaccios ophøjede billede Treenigheden (1427) i skibet. Hvis tiden tillader det,

10 Dag 5-3 aflægges et besøg i klostergården for at se nærmere på Andrea Bonaiutos lærde forherligelse af dominikanerordenen (1365), der som vældige panoramaer smykker kapitelsalen, Det spanske Kapel. Efter et hvil og smukkeseren på hotellet begiver vi os først på aftenen gennem hovedstrøget i Firenze til Piazza della Signoria foran Palazzo della Signoria, hvor vi i en smøge finder vores restaurant med skønne oplivende lokaler. Enkel og vidunderligt tillavet mad ledsaget af pragtfulde vine gør denne aften til en nærmest sjælfuld oplevelse. Blandt andre udsøgte vine skal vi smage en Brunello di Montalcino, der lige er blevet udråbt som verdens 50. bedste vin i det ansete vintidsskrift Winespectator.

11 Dag 6 Dagens program gælder det sydlige Toscana, hvor vi starter i San Gimignano, der med sine 14 høje forsvarstårne ud af oprindelig 76 fremtræder som indbegrebet af den toskanske middelalderby. Fra bymuren går turen gennem maleriske og bilfri gader op til rådhuspladsen med Palazzo Vecchio del Podestà og Palazzo del Popolo fra 1200-tallet, og her besøger vi Collegiata-kirken i romansk stil. Af dens rige freskoudsmykning vil især Finas Kapel med Ghirlandaios renfærdige skildringer af hendes liv (1475) have vor interesse tillige med Barna da Sienas omfattende og stramme billedfortælling fra Kristi lidelseshistorie i hovedskibet (1350 erne). Før frokost går turen videre til den anerkendte vingård Altesino i Brunello distriktet nær Montalcino. Efter omvisning på vingården smager vi på nogle af stedets bedste vine og nyder hertil en let frokost med udsøgte toskanske specialiteter. Næste stop er den lille by, Pienza, opkaldt efter pave Pius II, der fra 1458 anlagde et helt nyt centrum i sin fødeby med hjælp af arkitekten Bernardo Rossellino. Resultatet er et helstøbt renæssancetorv, hvor vi ser nærmere på domkirken med facade i renæssancestil og et gotisk indre samt Palazzo Piccolomini, der afspejler den store arkitekt Albertis idéer, og hvis haveside som det første eksempel i renæssancearkitekturen inddrager den pragtfulde udsigt. I bussen på vejen tilbage til Firenze fortæller Christina, som kun en italiener kan gøre det, om nogen af hemmelighederne i italienske kogekunst. Den begivenhedsrige dag afsluttes med fælles middag på, Convitto della Calza, et kloster fra 1500-tallet, hvor der nu er hotel og restaurant. I disse historiske rammer er der mange fresker, bl.a. Francibigios mesterværk i spisesalen, Den sidste nadver.

12 Dag 7-1 Formiddagen helliget den slægt, der mere end nogen anden kom til at sætte sit præg på byen, Medicierne, den rige bankierfamilie, der uformelt regerede byen i 1400-tallet, og senere formelt som hertuger og storhertuger stod i spidsen for Toscana frem til midten af 1700-tallet. Dagens første besøg gælder Palazzo Medici-Riccardi ( ), der med Michelozzo som arkitekt kom til at danne skole dels pga. bygherrens prestige dels ved sin syntese af lokal byggetradition og elementer fra klassisk arkitektur. I dag består paladsets ypperste dekoration i Benozzo Gozzolis festlige freskoudsmykning Hellig Trekongers Rejse (1460), som vi beundrer i kapellet. Fra paladset er der kun få skridt over til Mediciernes sognekirke, San Lorenzo, der også blev slægtens gravkirke. Opført ( ) efter tegninger af den store florentinske renæssancearkitekt, Filippo Brunelleschi, er kirken en florentinsk genoplivning af den oldkristne basilika tilsat antikke og middelalderlige træk. Af dens indre udsmykning skal fremhæves to prædikestole med ekspressionistiske relieffer fra omkring 1460 af Firenzes største billedhugger før Michelangelo, Donatello. Han har også været på færde i sakristiet med gravkapel for de ældre Medicier, Sagrestia Vecchia opført af Brunelleschi i 1420 erne og det første eksempel på hans elegante og minimalistiske sort-hvide arkitektur med klassiske elementer.

13 Dag 7-2 Det gamle sakristi fik i 1520 erne en pendant i Sagrestia Nuova ( ), gravkapellet for de yngre Medicier, hvis personlige og suggestive version af Brunelleschis arkitektur er tegnet af Michelangelo. Selv udførte han marmorgravmælernes skulpturer, der med deres blanding af patos og monumentalitet dog kun er en del af en aldrig fuldendt helhed. En endnu mere ekspressiv arkitektur finder vi i trapperummet og læsesalen til Laurenziana-biblioteket ( ), hvor Michelangelo har tilsidesat de klassiske regler og deres indbyggede harmoni til fordel for en pågående udtryksfuldhed. Eftermiddagen er helliget den mægtige franciskanske klosterkirke Santa Croce, opført fra 1294 med Arnolfo di Gambio som arkitekt. Kirken er i dag Firenzes panteon med bl.a. Michelangelos, Macchiavellis og Galileis gravmæler, men nok så imponerende er det luftige og mægtige indre, der med sin åbne tagstol er en gotisk variant af de store oldkristne basilikaer i Rom. I lighed med kirkens dominikanske modpol udfolder sig en rig billedbog på korkapellernes vægge. Her vil vi se nærmere på de epokegørende fresker i Bardi- og Peruzzi-kapellerne ( ) med scener fra Frans af Assisis liv, Johannes Døberens og Evangelistens liv udført af den florentinske malerskoles grundlægger, Giotto, der gav sine skildringer et nyt og kontant nærvær. En større vægt på miljøet finder man hos hans efterfølgere, heriblandt Taddeo Gaddi, der omkring 1330 dekorerede det statelige Baroncellikapel med farvestrålende og fortælleglade fresker fra Jomfru Marias liv. Santa Croce kirken rummer endvidere nogle af den tidlige renæssances smukkeste gravmæler over florentinske kanslere af Bernardo Rosellino og Desiderio da Settignano. I klostergården finder vi Brunelleschis mesterværk Pazzi-kapellet (1443-6), der på en gang er kapitelsal og gravkapel og viser hans stramme sorthvide arkitektur tilsat romersk tyngde som en beriget udgave af hans tidligere sakristi i San Lorenzo kirken. Vi afslutter rejsen med en renæssanceaften i Palazzo Borghese, i omgivelser der er lige så ustyrlige som uforglemmelige. Et renæssance ensemble med en nar, dansere, sanger og musikanter ledsager et overdådigt antal retter og man befinder sig pludselig i en herlig tidslomme.

14 Dag 8 Dagens første besøg gælder San Marco-klosteret, der på foranledning af den store Cosimo de Medici opførtes fra 1436 af Michelozzo og udsmykkedes ( ) af malermunken Fra Angelico. Hans fresker i fællesrum og celler viser hovedsageligt scener fra Kristi lidelseshistorie og rummer en betagende syntese af enkelhed og inderlighed. Udover vægmalerierne rummer klosteret, som i dag er et museum, en fin samling tavlemalerier af den fromme munk, der også var en stor maler. På vej tilbage til centrum passerer vi Firenzes mest helstøbte pladsanlæg Piazza dell Annunciata, der blev afgørende præget af Brunelleschis første eksteriør i hans karakteristiske, lette og stramme renæssancestil, Ospedale degli Innocenti ( ), hvor Andrea della Robbias renfærdige relieffer med svøbelsesbørn markerer funktionen som hittebørnshospital. Formiddagens program slutter i Firenzes religiøse centrum, Piazza del Duomo. Her finder vi byens mest ærværdige bygning, nemlig det ottekantede dåbskapel eller baptisterie, San Giovanni, fra 1000-tallet. Dets sort-hvide marmorbeklædning i geometriske mønstre blev forbilledet for den store gotiske domkirke lige ved siden af, men takket være sine klassiske elementer blev kapellet også en inspiration for den florentinske renæssancearkitektur. De tre indgange er forsynet med reliefudsmykkede porte i bronze, den ene med scener fra Johannes Døberens liv (1330-6) af Andrea Pisano og de to andre af Ghiberti, der skildrer scener fra Jesu liv, ( ) og fra Det gamle Testamente ( ). Vi besøger også det indre med kuplens imponerende mosaikudsmykning i byzantinsk stil fra 1200-tallet med en vældig Dommedagsscene som centrum. Fra dåbskapellet er der kun få skridt over til Firenzes mægtige domkirke Santa Maria del Fiore opført ca efter en plan af Arnolfo di Gambio, men ændret og udvidet undervejs af bl.a. Neri di Fiorvanti og Francesco Talenti. Sidstnævnte havde også ansvaret for færdiggørelsen af det fritstående klokketårn, som den store maler Giotto oprindeligt havde givet tegninger til. Klædt i mønstret, hvid og farvet marmor dominerer domkirken som få andre sine omgivelser, og den er med sin mægtige kuppel, opført af Brunelleschi, Firenzes vartegn. Med en blanding af romanske og gotiske stiltræk er domkirkens vældige masser ikke mindst inspireret af antikkens romerske arkitektur. Først på aftenen kører vi til Firenzes lufthavn, hvor vores fly bringer os tilbage til København. En inspirerende uge i hinandens selskab er hermed til ende. Velkommen en anden gang.

15 Praktiske Rejsedato: 28/9-5/ Afrejse fra: Kastrup Pris: kr. Enkeltværelse: kr. Sygeafbestillingsforsikring: + 6 % (Undersøg om du ikke allerede har denne forsikring i din indboforsikring). Indeholdt i prisen: Fly: Bus: Hotel: Pension: Udflugter: Rejseledere: Foredrag: Kastrup - Firenze (tur/retur). De i programmet nævnte transporter med bus. Delt dobbeltværelse på charmerende og centralt beliggende 4-stjernet hotel med bad og toilet i Firenze. Morgenmad 7 dage, frokost 1 dag og middag 5 dage. Vin og vand til maden alle dage. Heraf specielle arrangementer: Lokal vingårdsfrokost nær Montalcino og tre udsøgte middage på spændende historiske restauranter i Firenze. Samtlige udflugter inkl. entré. Museumsdirektør, Nils Ohrt, Nivaagaards Malerisamling. Mag. art. i kunsthistorie fra Århus Universitet. Har rejst og studeret i længere perioder i Italien med italiensk renæssance som forskningsfelt. Har ledet en lang række kulturrejser i Italien. Christina Flores, født i Rom og har boet i Danmark siden Taler flydende dansk og italiensk. Har igennem flere år lavet udsøgte kulinariske specialiteter til mindre og større grupper. Lektor Carsten Cramon, cand. scient. i matematik. Har afholdt foredrag og workshops i en årrække om matematikkens musiske sider. Bl.a. kurser i islamiske mønstre, det gyldne snit, frak taler m.m. Har ledet en lang række kulturrejser. Ca. 6 timers foredrag med Nils og Carsten på hotellet og oplæg om italiensk mad og skik ved Christina. Kompendium: Flot indbundet kompendium på sider udleveres i flyet sammen med et med et udførligt tidsprogram. Afgifter: Andet: Afgift til Rejsegarantifonden. Leje af foredragssal med A/V udstyr. Diverse: Tilmelding: Depositum: Senest tirsdag den 1. juni Tilmeld dig på Cramon Kulturrejsers hjemmeside, ring eller send et brev til Gyden 5, 8740 Brædstrup. Betales med kr. ved tilmelding enten på check sendt til Gyden 5, 8740 Brædstrup eller til konto Evt. sygeafbestillingsforsikring betales samtidig. Restbetaling: Senest mandag den 2. august Forbehold: Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Firenze i renæssancen

Firenze i renæssancen Firenze i renæssancen med byerne Arezzo, Monterchi, Sansepolcro, og San Gimignano Uffizi galleriet og Firenzes mange andre renæssance skatte Mange intense kulinariske oplevelser på udsøgte spisesteder

Læs mere

StevanZZ, Shutterstock

StevanZZ, Shutterstock Michelangelos skulptur af David, Botticellis berømte maleri Forår og Tizians ikoniske Venus fra Urbino. Det er bare nogle af de verdenskendte kunstværker, Firenze har at byde på. For Firenze er et epicenter

Læs mere

StevanZZ, Shutterstock

StevanZZ, Shutterstock Michelangelos skulptur af David, Botticellis berømte maleri Forår og Tizians ikoniske Venus fra Urbino. Det er bare nogle af de verdenskendte kunstværker, Firenze har at byde på. For Firenze er et epicenter

Læs mere

Toscana - Flyv på busrejse

Toscana - Flyv på busrejse Toscana - Flyv på busrejse Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 21.07.2020 28.07.2020 5.845,- Højdepunkter Direkte fly til Firenze Cypresser og olivenlunde Det Skæve Tårn i Pisa Hyggelige

Læs mere

Toscana - Flyv på busrejse

Toscana - Flyv på busrejse Toscana - Flyv på busrejse Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 5.995,- Højdepunkter Direkte fly til Firenze Cypresser og olivenlunde Det Skæve Tårn i Pisa Hyggelige middelalderbyer

Læs mere

StevanZZ, Shutterstock

StevanZZ, Shutterstock Michelangelos skulptur af David, Botticellis berømte maleri Forår og Tizians ikoniske Venus fra Urbino. Det er bare nogle af de verdenskendte kunstværker, Firenze har at byde på. For Firenze er et epicenter

Læs mere

Toscana - Chiantivinens land

Toscana - Chiantivinens land Toscana - Chiantivinens land Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 5.495,- Højdepunkter Rejsen over Alperne Middelalderbyen Lucca Torvet i Siena Firenze med lokalguide Montecatini

Læs mere

Mellemitalien Rundrejse til kulturbyerne

Mellemitalien Rundrejse til kulturbyerne Mellemitalien Rundrejse til kulturbyerne Ravenna, Assisi, Orvieto, Siena, San Gimignano, Firenze m.fl. Oplev de fantastiske byzantiske mosaikker i Ravenna Giottos banebrydende fresker i San Fracesco katedralen

Læs mere

StevanZZ, Shutterstock

StevanZZ, Shutterstock Michelangelos skulptur af David, Botticellis berømte maleri Forår og Tizians ikoniske Venus fra Urbino. Det er bare nogle af de verdenskendte kunstværker, Firenze har at byde på. For Firenze er et epicenter

Læs mere

Toscana & Umbrien Kultur, historie og det toskanske køkken

Toscana & Umbrien Kultur, historie og det toskanske køkken Grupperejse Landbosenior Nordsjælland Fra den 2.9-9.9.2017 Toscana & Umbrien Kultur, historie og det toskanske køkken Toscana er balsam for kunst- og naturelskeres sjæle med sine uovertrufne rigdomme af

Læs mere

OPERA PUCCINI PUCCINIS UDØDELIGE OPERAER OPLEV PUCCINI FESTIVALEN FAMILIEEJET HOTEL I DEN FINE KURBADEBY MONTECATINI

OPERA PUCCINI PUCCINIS UDØDELIGE OPERAER OPLEV PUCCINI FESTIVALEN FAMILIEEJET HOTEL I DEN FINE KURBADEBY MONTECATINI KULTURREJSER EUROPA» LAND» ITALIEN» OPERA PUCCINI OPERA PUCCINI PUCCINIS UDØDELIGE OPERAER Opera i de store komponisters land, Italien, er en drøm for mange, og denne rejse tilbyder to smukke Puccini-operaer

Læs mere

VERDENSKUNST I FIRENZE

VERDENSKUNST I FIRENZE VERDENSKUNST I FIRENZE Rejseleder: Kunsthistoriker, Lektor, mag. art.. Hans Jørgen Frederiksen Spændende kunst- og kulturhistorisk rejse til en af verdens kulturelle hovedstæder. 23. april 1. maj 2016

Læs mere

Toscana, Umbrien og Ravenna

Toscana, Umbrien og Ravenna Toscana, Umbrien og Ravenna Santa Maria della Consolazione, Todi Rundrejse til kulturbyerne Firenze, Siena, Asissi, Ravenna m. fl. 11. oktober - 21. oktober 2008 (11 dage) Cramon Kulturrejser Gyden 5 m

Læs mere

PUDS FORMEN OP...TÖLT I TOSCANA...!!

PUDS FORMEN OP...TÖLT I TOSCANA...!! PUDS FORMEN OP...TÖLT I TOSCANA...!! Turdatoer med rideture på islandske heste! d. 5.5. - 12.5.2016...Pris ca. 5,900 kr. (indkvartering dobbeltværelser. ) Der kan mod ekstra betaling fås enkeltværelser.

Læs mere

RENÆSSANCEN I FIRENZE

RENÆSSANCEN I FIRENZE RENÆSSANCEN I FIRENZE Tværfagligt kursus for alle fag, især astronomi, billedkunst, dansk, design, filosofi, fysik, historie, italiensk, matematik, oldtidskundskab og religion Den italienske renæssance

Læs mere

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE 19.-24. maj 2015 Gastronomi, vin og kulturrejse Barcelona & Catalonien I 1980 erne og 1990 erne kom en række revolutionære unge vinmagere

Læs mere

Løve s vinrejse til Italien

Løve s vinrejse til Italien Løve s vinrejse til Italien 9 dages rejse fra d. 23. april - 1. maj 2016 Italiens vine: Barolo, Brunello, Amarone, Supertoscaner m.fl. - 6 vinsmagninger - 5 besøg hos vingårde i Alsace, Piemonte, Chianti,

Læs mere

Wien - Julerejse. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra:

Wien - Julerejse. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: Wien - Julerejse Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 6.445,- Højdepunkter Smukke, stolte og charmerende julepyntede Wien Julemarkeder og julestemning Stephansplatz med Stephansdom

Læs mere

Kunstrejse til Madrid og Toledo den maj 2019

Kunstrejse til Madrid og Toledo den maj 2019 SKIVE KUNSTFORENING HAVNEVEJ 14 DK-7800 SKIVE WWW.SKIVEKUNSTFORENING.DK KONTAKT@SKIVEKUNSTFORENING.DK Arrangør: Skive Kunstforenings rejsegruppe Kunstrejse til Madrid og Toledo den 25.-30. maj 2019 Så

Læs mere

Kursus Renæssancen i Firenze

Kursus Renæssancen i Firenze Kursus Renæssancen i Firenze Tværfagligt rejsekursus for ALLE fag, især: Dansk, italiensk, oldtidskundskab, billedkunst, design, filosofi, astronomi, fysik, historie, religion og matematik Den italienske

Læs mere

Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni. Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage. Løgumkloster Refugium

Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni. Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage. Løgumkloster Refugium Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Løgumkloster Refugium Busrejse til Harzen 10. 17. juni 2011 med forberedende dage på

Læs mere

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP FIRENZE

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP FIRENZE BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE AD 10 2 GR ER NEXT STOP FIRENZE Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er,

Læs mere

Ukraine 6 dage / 5 nætter

Ukraine 6 dage / 5 nætter Ukraine 6 dage / 5 nætter Dette seks-dages tur byder på et besøg til de vigtigste destinationer i Ukraine: Kiev, Lviv og Odessa perlen af Sortehavet". Kiev, i Oldtiden kaldet Kievan Rus, der nåede sin

Læs mere

Flodkrydstogt Venedig og og den venetianske lagune

Flodkrydstogt Venedig og og den venetianske lagune Flodkrydstogt Venedig og og den venetianske lagune Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 13.045,- Højdepunkter Venedig uden mylder Stor udflugtspakke inkluderet Murano og Burano All

Læs mere

Det Musikalske St. Petersburg

Det Musikalske St. Petersburg Det Musikalske St. Petersburg 6 Dage / 5 Natter Dag 1 Ankomst til St. Petersburg. Ved ankomst er det transport til hotellet. Gruppen vil blive mødt af vores lokale quides, der er med under hele turen.

Læs mere

Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af

Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af Pilgrimsløbet i Rom Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af arkitekten Vignola mens Gaicomo della

Læs mere

Vandring på Via Francigena - Lucca Til Siena - VF5

Vandring på Via Francigena - Lucca Til Siena - VF5 Vandring på Via Francigena - Lucca Til Siena - VF5 Dette er en legendarisk pilgrimsrute i Toscana og er en perfekt introduktion til regionen. Turen er ideel for de, som elsker museer, gallerier og romersk

Læs mere

Kunsttur Bremen og Worpswede

Kunsttur Bremen og Worpswede Kunsttur Bremen og Worpswede 6. 9. maj 2019 Hansestaden Bremen er absolut et besøg værd. Byen var udsat for mange store bombardementer under 2. verdenskrig, men byens centrum ved floden Weser og bag de

Læs mere

Rom - Flyv på storbyferie

Rom - Flyv på storbyferie Rom - Flyv på storbyferie Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: 2.795,- Højdepunkter Hotel Navonas placering lige ved Piazza Navona Oplevelserne med vores lokale guide i Rom De historiske

Læs mere

Rom - Flyv på storbyferie

Rom - Flyv på storbyferie Rom - Flyv på storbyferie Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: 5.895,- Højdepunkter Hotel Navonas placering lige ved Piazza Navona Oplevelserne med vores lokale guider i Rom og ved Pompei

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 28.06.2020 02.07.2020 3.395,- Højdepunkter Brandenburger Tor De store boulevarder Det gamle Østberlin Mulighed for besøg og middag i Rigsdagskuplen

Læs mere

Toscana - Rom - Sorrento, 8 dage

Toscana - Rom - Sorrento, 8 dage Toscana - Rom - Sorrento, 8 dage Fly Italiens højdepunkter samlet i en rejse Afgang: 11. oktober 2015 Italien Oplev Toscana, Pisa, Firenze, Rom, Napoli, Pompei og Amalfikysten i en og samme rejse. 2 nætter

Læs mere

Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid

Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid Salamanca, Plaza Mayor Oplev en af Spaniens smukkeste og mest spændende historiske byer, Salamanca, kom et smut til den velbevarede middelalderby

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 26.07.2020 30.07.2020 3.195,- Højdepunkter Brandenburger Tor De store boulevarder Det gamle Østberlin Mulighed for besøg og middag i Rigsdagskuplen

Læs mere

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP FIRENZE

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP FIRENZE BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE AD 10 2 GR ER NEXT STOP FIRENZE Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er

Læs mere

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Krakow 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Storbyferie i Krakow Flyrejser 5 dage Krakow byder på store oplevelser til meget rimelige priser. Tag med til én af Europas smukkeste kulturbyer. Krakow

Læs mere

Vinrejse - Brunello og Chianti

Vinrejse - Brunello og Chianti Vinrejse - Brunello og Chianti Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 6.595,- Højdepunkter Toscanske vinoplevelser Seks spændende besøg på lokale vingårde De store vine, Vino Nobile

Læs mere

Normandiet - Caen. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Normandiet - Caen. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Normandiet - Caen Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 4.895,- Højdepunkter Invasionskysten Bayeuxtapetet Memorial Museet i Caen Mont Saint-Michel klosteret Side 1 af 5 Normandiet

Læs mere

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Budapest er hovedstaden i Ungarn. Navnet er sammensat af navnene på to byområder, nemlig Buda og

Læs mere

Nytår i Rom. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra:

Nytår i Rom. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: Nytår i Rom Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: 4.145,- Højdepunkter Hotel Navonas placering lige ved Piazza Navona 2 formiddage med informativ dansktalende lokalguide De historiske seværdigheder

Læs mere

Renæssancen i Norditalien

Renæssancen i Norditalien Kulturspillets weekendkurser 2014 Renæssancen i Norditalien Tid: Lørdag den 1. feb. 2014 Sted: Århus, nærmere adresse følger Norditalien blev arnested for den historiske epoke, der trak Europa ud af Middelalderens

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Verona Baseret på 18 deltagere

Inspiration Rejsemål: Verona Baseret på 18 deltagere Inspiration Rejsemål: Verona Baseret på 18 deltagere Verona har med sin gunstige placering, som indgangsdøren mellem nord og syd, været en vigtig by lige siden Romerriget. Byen er da også den by i Italien,

Læs mere

Æventyrlige Italien September 2018

Æventyrlige Italien September 2018 Æventyrlige Italien 11.-18. 18. September 2018 - rejser siden 1986 Tidligere var det populært blandt kulturpersonligheder fra mange lande at tage på dannelsesrejse til Italien. Landets glorværdige historie

Læs mere

Andalusien - Sydspanske klassikere

Andalusien - Sydspanske klassikere Andalusien - Sydspanske klassikere Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 10.10.2019 17.10.2019 7.395,- Højdepunkter Granada med Alhambra Det jødiske kvarter og moskeen i Córdoba Den

Læs mere

2n s studierejse til Wien forår 2017

2n s studierejse til Wien forår 2017 1 2n s studierejse til Wien forår 2017 Mandag d. 27/3-17 Efter indkvartering på Hotel Mozart stod programmet på kvartersanalyse i grupper: Kend dit kvarter. Om aftenen hørte vi en blueskoncert på (Jazz-)spillestedet

Læs mere

Schweiz - fra sin smukkeste side

Schweiz - fra sin smukkeste side Schweiz - fra sin smukkeste side Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 7.895,- Højdepunkter Luzerns enestående beliggenhed og historie Med tandhjulsbane til Pilatus Skt. Gotthardtunnelen

Læs mere

Vi inviterer dig til at opleve de lokales opfattelse af den virkelige Rusland.

Vi inviterer dig til at opleve de lokales opfattelse af den virkelige Rusland. Grupe tur 2010 Moskva og St. Petersburg Hvilke myter kender du om Rusland? Er det fædrelandet af vodka, bærer eller KGB? Realiteten er,at Rusland er en berusende blanding af folk, traditioner og historie.

Læs mere

Jul i Rom. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra:

Jul i Rom. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: Jul i Rom Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: 23.12.2019 27.12.2019 5 dage Sjæ. 4.045,- Højdepunkter Hotel Navonas placering lige ved Piazza Navona 2 formiddage med informativ dansktalende

Læs mere

Bruxelles og Belgien. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Bruxelles og Belgien. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Bruxelles og Belgien Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 28.06.2020 03.07.2020 4.695,- Højdepunkter Rundtur i Bruxelles med dansktalende lokalguide Vi ser Grand Place og Manneken

Læs mere

Prag - André Rieu. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Prag - André Rieu. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Prag - André Rieu Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 5.395,- Højdepunkter André Rieu koncert Theresienstadt Prags flotte pladser Borgen Hradcany Udsigten fra Karlsbroen Side 1 af

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom d. 18. - 24. april 2008

Livsnyderrejse til Rom d. 18. - 24. april 2008 Livsnyderrejse til Rom d. 18. - 24. april 2008 Fredag, d. 18. april Bustransport til lufthavn. Ans Bussen kører ned gennem Jylland med opsamlingspunkter i Ålborg, Randers, Århus, Vejle, Fredericia og Kolding.

Læs mere

Alle kan deltage i kurset! Både begyndere, øvede og erfarne malere er meget velkomne. Der vil være tid til individuel hjælp og vejledning.

Alle kan deltage i kurset! Både begyndere, øvede og erfarne malere er meget velkomne. Der vil være tid til individuel hjælp og vejledning. Georgien (Malerejse) For rejselystne, som elsker at lære, opleve og skabe, lancerer Alt Rejser en grupperejse for kunstelskere vi kalder det et Art Trip. Dette Art Trip er et akvarelmalekursus på en spændende

Læs mere

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og 0 år gammel renoveret bygning med smuk facade og rokoko indretning. Zleep Hotel Roskilde Introduktion Det klassiske hotel i Roskilde byder på en historisk overnatning i elegante omgivelser. Det traditionsrige

Læs mere

EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016

EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016 EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016 Dette års efterårstur går til den dejlige vinby Altenahr syd for Bonn. Altenahr er beliggende ved floden Ahr i det sydvestlige Tyskland i Eiffel-bjergene,

Læs mere

Stockholm - Storby og skærgård

Stockholm - Storby og skærgård Stockholm - Storby og skærgård Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 3.395,- Højdepunkter Skærgård og by 2 formiddage med udflugter. Stort indhold Julemarked i Gamla Stan og på Skansen

Læs mere

Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing

Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing Trans Mongolske Rute 2010 Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing 18 dage / 17 nætter Gruppe tur/ min 10 personer Denne rute er en anden type transsibiriske

Læs mere

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE 19.-24. maj 2015 Gastronomi, vin og kulturrejse Barcelona & Catalonien For blot 30 år siden kostede de vinene fra Priorat området syd for

Læs mere

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013.

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Spaniens-kenderen Claus Berner gennemfører unik 7 dages MC tur i Midtspanien i maj 2013. MC Turen vil have et kulturelt og historisk islæt med besøg i en

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 10. 13. december 2015... Torsdag:

Livsnyderrejse til Rom den 10. 13. december 2015... Torsdag: Livsnyderrejse til Rom den 10. 13. december 2015... Torsdag: Flyafgang fra Danmark: Der er planmæssig afgang kl. 7,25 fra Ålborg og kl. 10,25 fra København. Ankomst til Rom: Forventet ankomst til Roms

Læs mere

Grand Hotel Plaza Montecatini Smag på det helbredende vand fra Montecatini Termes kilder

Grand Hotel Plaza Montecatini Smag på det helbredende vand fra Montecatini Termes kilder Grand Hotel Plaza Montecatini Besøg Montecatini Terme og bo på Grand Hotel Plaza Montecatini beliggende lige overfor kirken og springvandet midt i Montecatini Terme. Her er der et utal af kurbade og Toscana

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Hotel Savona, Hotel Salus & Albergo La Querceta

Hotel Savona, Hotel Salus & Albergo La Querceta Hotel Savona, Hotel Salus & Albergo La Albergo La Introduktion Familien Bertini driver tre hoteller i Montecatini Terme, som alle ligger centralt placeret i byen. I vil få oplyst cirka 14 dage før ankomst,

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 1.795,- Højdepunkter Julemarked flere steder i Berlin Den inkluderede byrundtur med dansktalende lokalguide Spadseretur i de julepyntede

Læs mere

Rokokoværker inden for billedkunsten

Rokokoværker inden for billedkunsten Rokokoværker inden for billedkunsten Rokokoens stilmæssige storhedstid ligger fra ca. 1720 1789 (den franske revolution). I Danmark var perioden ikke så lang, men varede ca. fra 1740 1770. Rokokoen kom

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom d. 13. - 17. maj 2016

Livsnyderrejse til Rom d. 13. - 17. maj 2016 Livsnyderrejse til Rom d. 13. - 17. maj 2016.. Fredag: Flyafgang fra Danmark: Vi flyver direkte til Rom. Der er planmæssig afgang kl. 10,20 fra København. Deltagere med provinstilslutning får direkte besked

Læs mere

CWT MEETINGS & EVENTS

CWT MEETINGS & EVENTS CWT Meetings & Events har fundet to perfekte steder at afholde møder og konferencer i den smukke franske natur 34 35 Af Sidse Rolskov Events med fransk elegance Noblesse oblige adel forpligter. Nogle gange

Læs mere

Wien - Nytårsrejse med Le Grand Bal på Hofburg

Wien - Nytårsrejse med Le Grand Bal på Hofburg Wien - Nytårsrejse med Le Grand Bal på Hofburg Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 14.045,- Højdepunkter Enestående Wienerbal og Wienervalse Tradition og romantik Nytårskoncert i

Læs mere

Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015

Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015 Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015 Mandag den 9. november 2015 Dag 1: Ombordstigning i Bergen Vores rejse starter i Bergen. Når vi bevæger os mod nord, har

Læs mere

Studietur til Firenze

Studietur til Firenze Studietur til Firenze Fra 3. til 10. maj 2014 var jeg på studietur i Firenze. Formålet var at få et indblik i renæssancekunsten. Firenze betragtes som renæssancens vugge, så da det var min første tur til

Læs mere

Alsace-Strasbourg. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Alsace-Strasbourg. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Alsace-Strasbourg Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 4.795,- Højdepunkter Strasbourgs kanaler Vinruten Vinsmagning hos de lokale Kultur og historie Side 1 af 5 Alsace-Strasbourg

Læs mere

Italien. Kunstkursus Rom - Anita Viola Nielsen. Telefon

Italien. Kunstkursus Rom - Anita Viola Nielsen. Telefon Telefon 47 16 12 20 Italien Kunstkursus Rom - Anita Viola Nielsen Vi bor på et centralt beliggende kloster i en af Anitas yndlings-bydele, det charmerende kvarter Monti. Rejsegarantifonden 1571 Medlem

Læs mere

Krakow - Polens førende kulturby

Krakow - Polens førende kulturby Krakow - Polens førende kulturby Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 05.04.2020 11.04.2020 4.695,- Højdepunkter Centralt beliggende hotel Tømmerflådesejlads på Dunajec floden Saltminerne

Læs mere

Wien - den syngende og dansende storby

Wien - den syngende og dansende storby Wien - den syngende og dansende storby Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 4.495,- Højdepunkter Stephansplatz med Stephansdom Slottene Belvedere og Schönbrunn Et cafébesøg hører

Læs mere

Jul på Costa del Sol - Torremolinos

Jul på Costa del Sol - Torremolinos Jul på Costa del Sol - Torremolinos Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: 3.745,- Højdepunkter Udflugt til Gibraltar Granada med Alhambra Malaga Den hvide by Mijas ****hotel i populære Torremolinos

Læs mere

Udrejse fra Danmark til Zary Efter endt opsamling i Danmark, kører vi mod vort overnatningshotel i Zary i Polen, hvor middagen venter.

Udrejse fra Danmark til Zary Efter endt opsamling i Danmark, kører vi mod vort overnatningshotel i Zary i Polen, hvor middagen venter. Rejsedato: Lør 111014 - Søn 191014 Dage: 9 Tillæg enkeltværelse: 1650,- Pris pr person: 5295,- Krakow, som anses for Polens smukkeste by, var den kongelige hovedstad i over et halvt M Morgenmad år tusind

Læs mere

Hotel Quedlinburger Hof

Hotel Quedlinburger Hof Hotel Quedlinburger Hof Hyggelige Hotel Quedlinburger Hof er klar til at imod jer. Introduktion Hotel Quedlinburger Hof har en skøn beliggenhed i middelalderbyen Quedlinburg, som er på UNESCOs verdensarvsliste,

Læs mere

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming.

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming. KINA REJSE 2013 Tag med på en spændende og uforglemmelig rejse til YUNNAN PROVINSEN i det sydvestlige Kina fra den 20. juli til den 3. august 2013 Ved tilmelding senest den, 1. januar 2013 gives der kr.

Læs mere

Catalonien, Andorra og Pyrenærerne

Catalonien, Andorra og Pyrenærerne Catalonien, Andorra og Pyrenærerne Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 13.09.2020 24.09.2020 8.195,- Højdepunkter Populære Roses Barcelona med lokalguide Andorra i Pyrenæerne Dejligt

Læs mere

Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014

Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014 Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014 Warszawa ligger smukt ved Wisla floden med ca. 3 mio. indbyggere. Den flotte gamle bydel kom på UNESCOs Verdensarvsliste

Læs mere

FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016

FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016 FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016 Holland i forårstiden er blomsternes land og et af højdepunkterne på denne dejlige Holland-rejse er naturligvis et besøg i en af verdens mest berømte blomsterparker

Læs mere

Lørdag d. 16.03. Afgang Århus kl. 01.49, ankomst Kastrup kl. 05.57. Vi er i vogn 16. Vi mødes på Århus H i ventesalen SENEST kl. 01.15.

Lørdag d. 16.03. Afgang Århus kl. 01.49, ankomst Kastrup kl. 05.57. Vi er i vogn 16. Vi mødes på Århus H i ventesalen SENEST kl. 01.15. Lørdag d. 16.03. Afgang Århus kl. 01.49, ankomst Kastrup kl. 05.57. Vi er i vogn 16. Vi mødes på Århus H i ventesalen SENEST kl. 01.15. Afgang Kastrup: 09.40 Easy Jet 2654 Ankomst Milano: 11.45 Ankomst

Læs mere

Merseburg - Leipzig - Halle (D) 5 dage med All-inclusive

Merseburg - Leipzig - Halle (D) 5 dage med All-inclusive Merseburg - Leipzig - Halle (D) 5 dage med All-inclusive 1/6 2/6 3/6 (T-2018) Få en oplevelse langt ud over det sædvanlige i dejlige Tyskland, en tur med indtryk til alle sanser, her er både besøg på chokoladefabrik

Læs mere

Flodkrydstogt på Donau

Flodkrydstogt på Donau Flodkrydstogt på Donau Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 8.395,- Højdepunkter Den gode mad om bord **** skib MS Verdi Vidunderlige Buda og Pest Donaus spændende historie Det syngende

Læs mere

GOLF i Italien. UNIK GOLFFERIE i ITALIEN. - begrænset antal pladser

GOLF i Italien. UNIK GOLFFERIE i ITALIEN. - begrænset antal pladser GOLF i Italien UNIK GOLFFERIE i ITALIEN - begrænset antal pladser ENESTÅENDE mulighed Det unikke ved at spille golf i Italien er de fantastiske omgivelser i form af bjerge, dale, søer - ja selve naturen

Læs mere

Stockholm - Storby og skærgård

Stockholm - Storby og skærgård Stockholm - Storby og skærgård Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 4.295,- Højdepunkter Skærgård og by Skansen og Vasa Museet Centralt beliggende hotel Middag første aften er inkluderet

Læs mere

Foreløbigt program til Historiske Huses studietur til Andalusien, oktober 2018

Foreløbigt program til Historiske Huses studietur til Andalusien, oktober 2018 Foreløbigt program til Historiske Huses studietur til Andalusien, 22. 27. oktober 2018 Andalusiens hovedstad Sevilla er indbegrebet af spansk kultur. Her findes en skøn blanding af historie, solskin, flamenco

Læs mere

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65 På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 16.498,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

Klassisk Toscana rundrejse

Klassisk Toscana rundrejse Klassisk Toscana rundrejse Firenze - San Gimignano - Siena - Montepulciano - Volterra - Pisa Lucca - gastronomi og vin Uffizierne - Trasimenersøen Periode 15 22. juni 2011 Toscana er renæssancens fødested

Læs mere

Hamburg. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Hamburg. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Hamburg Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 2.895,- Højdepunkter En fantastisk millionby så tæt på Mulighed for havnerundfart og museumsbesøg Vi bor på centralt hotel i Hamburg Side

Læs mere

Hamburg. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Hamburg. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Hamburg Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 2.795,- Højdepunkter En fantastisk millionby så tæt på Mulighed for havnerundfart og museumsbesøg Vi bor på nyt velbeliggende hotel i

Læs mere

Startdato Slutdato Varighed Pris Rejseledere Eneværelsestillæg kr kr. Direkte fly til Helsinki. Ankomst om formiddagen.

Startdato Slutdato Varighed Pris Rejseledere Eneværelsestillæg kr kr. Direkte fly til Helsinki. Ankomst om formiddagen. Krydstogt på Østersøen Destination: Estland, Finland, Rusland, Sverige Startdato Slutdato Varighed Pris Rejseledere Eneværelsestillæg 28. juni 3. juli 6 dage 10995 kr. Jens Worning Sørensen 990 kr. 4.

Læs mere

Postillion Hotel Dordrecht

Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht har en rolig beliggenhed i udkanten af den hyggelige kanalby Dordrecht. Introduktion I mellem Rotterdam og Breda i den smukke og historiske by Dordrecht,

Læs mere

Rejsedagbog for værelse 458

Rejsedagbog for værelse 458 Rejsedagbog for værelse 458 FREDAG - SIDSTE HISTORIETIME INDEN AFREJSE Som intro til vores rejse til Rom, har vi brugt en del historie- og religionsmoduler til at forberede os. Det sidste modul inden vi

Læs mere

BULGARIEN VIN * KULTUR * HISTORIE

BULGARIEN VIN * KULTUR * HISTORIE BULGARIEN VIN * KULTUR * HISTORIE 8 dages tur Sol, vindruer og vine har været bulgarske symboler siden antikken. Thrakerne, de første kendte indbyggere på Balkan Halvøen, var erfarne vinavlere og vinproducenter.

Læs mere

Dagsprogram: Det bølgende Toscana og Det Evige Rom

Dagsprogram: Det bølgende Toscana og Det Evige Rom Dagsprogram: Det bølgende Toscana og Det Evige Rom Dag 1: København Rom. Videre til Chianciano Terme. Spadseretur i byen Fra København flyver vi til Rom, hvor vi stiger på bussen og begynder vores rejse

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 1.795,- Højdepunkter Julemarked flere steder i Berlin Den inkluderede byrundtur med dansktalende lokalguide Spadseretur i de julepyntede

Læs mere