Firenze i renæssancen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Firenze i renæssancen"

Transkript

1 Firenze i renæssancen med byerne Arezzo, Monterchi, Sansepolcro, San Gimignano og Pienza Uffizi galleriet og Firenzes mange andre renæssance skatte Mange intense kulinariske oplevelser på udsøgte spisesteder Renæssancebyen Pienza og middelalderbyen San Gimignano Forrygende rundrejse i Piero della Francescas fodspor 8 dage 28. september - 5. oktober 2010 Carsten Cramon Gyden Brædstrup tel.:

2 Indledning 1 På denne rejse vil du blive indført i Firenzes fortryllelse gennem en nøje udvalgt helhed af oplevelser, til glæde for både ånden og sanserne. Et højt videns og formidlingsniveau kombineres med vidunderlige kulinariske oplevelser. Og som fundament for vores undersøgelser ligger hotellet som en stemningsfyldt oase, midt mellem byens kirker og monumenter. Da de gamle romere i 1. årh. f. Kr. navngav deres nyanlagte koloni ved Arno-floden og kaldte den Florentia, (Den blomstrende) vidste de ikke, hvor ret de fik over 1000 år senere! I og 1300-tallet var Firenze en af Europas økonomiske stormagter, men først og fremmest var byen centrum for en kulturel blomstring uden sidestykke i en periode på 300 år fra 1300 til Denne kulturelle udfoldelse omfattede ikke mindst den nye bevægelse, der så dagens lys i netop Firenze: renæssancen. Med denne rige kulturbevægelse opstod det moderne Europa, og det er først og fremmest renæssancens kunstneriske og videnskabelige vidnesbyrd, der står i centrum for efterårets kulturrejse til Firenze ved Cramon Kulturrejser. Firenze er hovedstaden i Toscana, som ligger i det nordlige Mellemitalien ud mod Det liguriske Hav. Det er her, Italiens centrale bjergkæde, Appenninerne, folder sig ud, og området er præget af bjerge, bølgende bakkeland og forrevne klippekyster. Toscana er i dag en af Italiens 20 regioner med omkring 3.5 mio. indbyggere og dækker et område svarende til ca. halvdelen af Danmarks størrelse. Takket være områdets frugtbarhed har landbrugsproduktion med vin- og olivendyrkning i spidsen altid spillet en vigtig rolle, mens tekstilindustri, håndværk og kunsthåndværk er typisk for de toskanske byer, der siden middelalderen også har haft en livskraftig tradition for bankvirksomhed, forsikring og regnskabsvæsen. I perioden 1100 til 1600 oplevede Toscana en økonomisk og kulturel blomstring uden sidestykke i Europa. Denne storhedstid var først og fremmest knyttet til en række stolte og selvstændige byer, og områdets historie er derfor først og fremmest deres historier. De handler i høj grad om byernes voldsomme rivalisering, der i 1500-tallet ender med, at den største af dem, Firenze, samler størsteparten af Toscana under sit herredømme. Også den dag i dag er lokalpatriotismen stærk. Selvopfattelsen bestemmes af campanilismo, rækkevidden af den lokale kirkeklokke, og nutidens toskanere føler sig først og fremmest som florentinere, sienesere, pisanere, lucchesere osv. Det er med korstogenes åbning af handelssamkvemmet mellem

3 Indledning 2 Europa og Orienten fra 1000-tallet og frem, at de toskanske byer begynder at vokse i magt og velstand. Takket være den stigende handel og medfølgende bankvirksomhed og tekstilmanufaktur forskydes det økonomiske tyngdepunkt fra landet til byerne. Disse kan i stigende grad frigøre sig fra deres adelige overherrer, som mere eller mindre frivilligt slår sig ned i byerne, hvis omgivelser nu bliver til opland. Også i forhold til feudalherren over dem alle, den tysk-romerske kejser, sker en frigørelse. Byerne begynder nu at udvikle sig til bystater med hver deres territorium. I denne proces allierer byerne sig med pavemagten, der ikke blot er de toskanske bankfirmaers vigtigste kunde, men som på tværs af kejseren også søger at etablere en verdslig magtbase i Mellemitalien. I 1200-tallet markerer rivaliseringen mellem kejser og pave sig i stridighederne mellem de pavetro guelfere og kejserlige ghibellinere, hvor det primært drejer sig om et opgør mellem adelige familier, men med indblanding af det fremvoksende storborgerskab. Byen San Gimignano med sine mange forsvarstårne står tilbage som monument over disse familiefejder, og når de efterhånden forsvandt fra de øvrige byer, skyldtes det en ny overhøjhed, nemlig kommunens sejr. Det nye fællesskab, der kom til udtryk i et kommunalt styre og administration, hvilede på en magtbalance mellem adel, borgerskab og småborgerskab med lavene som basis. Op gennem 1300-tallet går udviklingen i retning af et fåmandsvælde og flere steder bliver én familie den ledende, således som det sker med Medici-familien i Firenze. Mens Pisa er den vigtigste toskanske by i den tidlige middelalder, overtages førerstillingen i senmiddelalderen af Firenze, der i 1500-tallet ender med at underlægge sig det meste af Toscana. Den ledende rolle gør sig også gældende indenfor kulturlivet, hvor renæssancen drømmen om genfødelse gennem den antikke kultur ser dagens lys i Firenze. Den nye bevægelse får epokegørende betydning for kunst og videnskab, der i stor stil støttes af de nyrige borgere, som her får deres ambitioner realiseret. I 1559 bliver Toscana storhertugdømme under Medici-familien, der regerer indtil 1737, hvorefter området kommer under de østrigske Habsburgere. Efter Napoleonstidens nedbrydning af den gamle politiske orden fødes i Italien enhedsbevægelsen Risorgimento, der i 1860 fører til Toscanas indlemmelse i det forenede Italien. Omtrent samtidig sker en opvurdering af middelalderens og den tidlige renæssances kunst, der bevirker, at Firenze og senere det øvrige Toscana bliver et yndet turistmål, sådan som det er tilfældet den dag i dag.

4 Dag 1 Der er afrejse fra Københavns lufthavn til Firenze sidst på eftermiddagen. Ankommet til Firenze kører vi straks til vores charmerende hotel for de næste syv dage i centrum af Firenze. Hotellet bærer tydeligt præg af at være et familiehotel i den bedste klasse, hvor hotelværten Francesco igennem mange år har samlet antikviteter, så hvert rum i det smukke hotel har sin egen unikke stil. På spørgsmålet om det er en hobby for ham at samle på antikviteter, svarede han, at det er en sygdom. Så humor har den gode hotelvært også. Indkvarteret på hotellet opsøger vi i nærheden af hotellet en af de gode lokale restauranter, her skal vi have en velfortjent middag. Christina Flores vil denne aften og ved alle efterfølgende fællesmiddage give en introduktion til dagens menu, som kun en indfødt italiener kan gøre det.

5 Dag 2 Den enestående kunst og arkitektur vi skal møde de følgende dage vil vi give indsigt i gennem 3 spændende foredrag. Nils Ohrt indleder dagen med et foredrag om renæssancen og Firenzes centrale placering heri. Sammen med Carsten Cramon fortsætter han med en demonstration af det afgørende skifte i billedkunstens skildring af rummet, der indtræder med renæssancen. Centralperspektivet bliver resultatet af dette skifte i verdensopfattelse. Efter frokost følger Carstens indlæg om det gyldne snit i renæssancen. Således klædt på til at indtage Firenze, afslutter vi eftermiddagen med en slentretur forbi nogle highlights i den indre by.

6 Dag 3 Dagens eneste, men vægtige programpunkt er besøget i det verdensberømte Galleria degli Uffizi, der rummer verdens største og mest repræsentative samling af florentinsk renæssancekunst. Dens grundstamme er Medici-slægtens private kunstsamling, der blev testamenteret til byen af familiens sidste storhertuginde. Fremme ved Uffizierne beundrer vi det hesteskoformede bygningskompleks, museet indgår i. Det er opført ( ) af Vasari som administrationsbygning med kontorer, gli uffizi, for storhertugdømmet Toscana, og heraf blev nogle af rummene på øverste etage, heriblandt den kuppeloverdækkede Tribuna, allerede i 1500-tallet inddraget til udstilling af Mediciernes kunstværker. Under omvisningen på Uffizierne vil en række hovedværker af florentinske og toskanske mestre fra Giotto til Michelangelo have vor interesse sammen med centrale arbejder af andre, samtidige italienske og enkelte nord- europæiske kunstnere. Blandt de værker, vi ser nærmere på, er Giotto: Ognissanti-Madonna (1310), Paolo Ucello: San Romano Slaget (1456), Fra Filippo Lippi: Madonna med barnet og to engle (1465), Piero della Francesca: Dobbeltportræt af Hertugparret fra Urbino (1465), Botticellis Primavera (1482) og Venus Fødsel (1484), Leonardo da Vincis Kongernes Tilbedelse (1483), Hugo van der Goes Portinaritavlen (1480), Michelangelos Doni-tondoen (1506), Tizians Venus fra Urbino (1538) og Parmagianinos Madonna med den lange Hals (1540). Afbrudt af regelmæssige pauser vil omvisningen i det overdådige stof vare til over middag, hvorefter resten af eftermiddagen er til fri disposition.

7 Dag 4 Dagen er helliget en af den italienske renæssancekunsts allerstørste skikkelser, maleren og matematikeren Piero della Francesca. Han fik sin uddannelse i Firenze, men virkede hovedsageligt ved de små hoffer i Mellemitalien, hvorfor hans stil har en hoffærdig statelighed, der sublimeres ved en stram geometrisk form, men som også besidder et stærkt lyrisk præg. Vi kører først til Arezzo i det sydøstlige Toscana, hvor vi studerer Pieros hovedværk, nemlig hans vægudsmykning med Legenden om Det hellige Kors ( ) i byens franciskanerkirke, San Francesco. Herefter går turen videre mod sydøst mod kunstnerens fødeby, og undervejs gøres holdt i landsbyen Monterchi, hvor vi beser hans fresko af den svangre Jomfru Maria (1455). Fremme i San Sepolcro aflægges besøg i byens kunstmuseum, der huser Pieros Misericordia-altertavle (1445) samt hans stemningsfulde og ikoniske fresko af Kristi opstandelse (1458), et af renæssancens allerstørste kunstværker. Herefter går turen tilbage til fælles middag i Firenze på en anden, men ikke mindre interessant loksl restaurant tæt ved hotellet. Tidligere på dagen har Christina i bussen givet en introduktion til italiensk skik og sædvane.

8 Dag 5-1 Dagen begynder med et besøg ved et af renæssanceskulpturens arnesteder, kirken Or San Michele fra 1300-tallet, der har form som et palads med kirkesal nederst og kornkammer (i dag arkiv) øverst. Den mærkelige kirkes nicher kom til at huse en række af renæssancens epokegørende nye skulpturer fortrinsvis fra i form af værdige og beslutsomme skytshelgener for lavene udført af Ghiberti (Johannes Døberen, 1412), Donatello (Evangelisten Markus, 1411), Nanni di Banco (Fire kronede helgener, 1413) og en efternøler, Andrea del Verocchio (Kristus og den vantro Thomas, 1467). Herefter går turen til rådhuspladsen, hvor vi udefra ser nærmere på Firenzes vældige, gotiske rådhus, Palazzo della Signoria. Påbegyndt lige før 1300 efter tegninger af byens store middelalderarkitekt, Arnolfo di Gambio, er bygningen i besiddelse af et stolt, tillukket ydre, der med sit markante klokketårn indgår i et raffineret samspil med adgangen til pladsen. Lige ved siden af finder vi den florentinske regerings store åbne buegang til repræsentationsformål, Loggia della Signoria, der med tydelige mindelser om domkirkens indre i dag er et friluftsmuseum for skulpturer, hvor vi beundrer Donatellos Judith og Holofernes (1450), Benvenuto Cellinis Perseus (1554), Giambolonas Sabinerindernes Rov (1583) og desuden ser på kopien af Michelangelos David (1505) på den verdensberømte skulpturs oprindelige placering. Formiddagens program afsluttes med et besøg i Museo Nazionale del Bargello, der har til huse i paladset af samme navn, opført fra 1235 som sæde for borgmesteren, men i 1500-tallet overtaget af byens fængselsinspektør, il bargello. Den fæstningslignende bygning er i dag et af Firenzes vigtigste skulpturmuseer, og vi ser nærmere på værker af Ghiberti og hans konkurrent, den senere arkitekt, Filippo Brunelleschi, med deres kendte konkurrencerelieffer med Isaks Ofring (1401). Andre værker af interesse er

9 Dag 5-2 Donatellos Sankt Georg (1415) samt ikke mindst hans og Verocchios to versioner af det florentinske frihedssymbol, den gammeltestamentlige hyrdedreng David (1440 og 1475). Endvidere rummer museet flere værker af Michelangelo, heriblandt hans Pitti-tondo (1503) og androgyne antikpastiche Bacchus (1494). Om eftermiddagen krydser vi Arno-floden via den berømte Ponte Vecchio og fortsætter til kirken Santa Maria del Carmine, i det folkelige kvarter syd for floden. Besøget her gælder Brancaccikapellet, og her beundrer vi det unge, tidligt afdøde geni Masaccios på en gang værdige og kraftfulde fresker med scener fra apostlen Peters historie (1423-8), der kom til at lægge grunden til det florentinske renæssancemaleri. Herefter går vi tilbage til centrum, hvor vi besøger vi Firenzes store dominikanerkirke Santa Maria Novella, som er opført i florentinsk gotisk stil mellem 1280 og 1360 og i Den blev afsluttet med renæssancearkitekten Leon Battista Albertis både distingverede og livlige renæssancefacade, hvis brug af store volutter som overgang mellem hoved- og sideskibe senere dannede skole for senrenæssancens og barokkens kirkefacader. Som i så mange andre florentinske kirker er det indre præget af enkelhed og rumlighed, der i dette tilfælde også afspejler funktionen som prædikekirke. Takket være muligheden for at købe sig gravrettigheder i korpartiets kapeller er kirkens indre en veritabel billedbog. Blandt de mange freskoudsmykninger vil Domenico Ghirlandaios statelige og portrætrige skildringer af begivenheder fra Jomfru Marias og Johannes Døberens liv (1485) og Fillipino Lippis fantasirige og anspændte scener fra evangelisten Johannes og apostlen Fillips liv (1503) have vor interesse sammen med Masaccios ophøjede billede Treenigheden (1427) i skibet. Hvis tiden tillader det,

10 Dag 5-3 aflægges et besøg i klostergården for at se nærmere på Andrea Bonaiutos lærde forherligelse af dominikanerordenen (1365), der som vældige panoramaer smykker kapitelsalen, Det spanske Kapel. Efter et hvil og smukkeseren på hotellet begiver vi os først på aftenen gennem hovedstrøget i Firenze til Piazza della Signoria foran Palazzo della Signoria, hvor vi i en smøge finder vores restaurant med skønne oplivende lokaler. Enkel og vidunderligt tillavet mad ledsaget af pragtfulde vine gør denne aften til en nærmest sjælfuld oplevelse. Blandt andre udsøgte vine skal vi smage en Brunello di Montalcino, der lige er blevet udråbt som verdens 50. bedste vin i det ansete vintidsskrift Winespectator.

11 Dag 6 Dagens program gælder det sydlige Toscana, hvor vi starter i San Gimignano, der med sine 14 høje forsvarstårne ud af oprindelig 76 fremtræder som indbegrebet af den toskanske middelalderby. Fra bymuren går turen gennem maleriske og bilfri gader op til rådhuspladsen med Palazzo Vecchio del Podestà og Palazzo del Popolo fra 1200-tallet, og her besøger vi Collegiata-kirken i romansk stil. Af dens rige freskoudsmykning vil især Finas Kapel med Ghirlandaios renfærdige skildringer af hendes liv (1475) have vor interesse tillige med Barna da Sienas omfattende og stramme billedfortælling fra Kristi lidelseshistorie i hovedskibet (1350 erne). Før frokost går turen videre til den anerkendte vingård Altesino i Brunello distriktet nær Montalcino. Efter omvisning på vingården smager vi på nogle af stedets bedste vine og nyder hertil en let frokost med udsøgte toskanske specialiteter. Næste stop er den lille by, Pienza, opkaldt efter pave Pius II, der fra 1458 anlagde et helt nyt centrum i sin fødeby med hjælp af arkitekten Bernardo Rossellino. Resultatet er et helstøbt renæssancetorv, hvor vi ser nærmere på domkirken med facade i renæssancestil og et gotisk indre samt Palazzo Piccolomini, der afspejler den store arkitekt Albertis idéer, og hvis haveside som det første eksempel i renæssancearkitekturen inddrager den pragtfulde udsigt. I bussen på vejen tilbage til Firenze fortæller Christina, som kun en italiener kan gøre det, om nogen af hemmelighederne i italienske kogekunst. Den begivenhedsrige dag afsluttes med fælles middag på, Convitto della Calza, et kloster fra 1500-tallet, hvor der nu er hotel og restaurant. I disse historiske rammer er der mange fresker, bl.a. Francibigios mesterværk i spisesalen, Den sidste nadver.

12 Dag 7-1 Formiddagen helliget den slægt, der mere end nogen anden kom til at sætte sit præg på byen, Medicierne, den rige bankierfamilie, der uformelt regerede byen i 1400-tallet, og senere formelt som hertuger og storhertuger stod i spidsen for Toscana frem til midten af 1700-tallet. Dagens første besøg gælder Palazzo Medici-Riccardi ( ), der med Michelozzo som arkitekt kom til at danne skole dels pga. bygherrens prestige dels ved sin syntese af lokal byggetradition og elementer fra klassisk arkitektur. I dag består paladsets ypperste dekoration i Benozzo Gozzolis festlige freskoudsmykning Hellig Trekongers Rejse (1460), som vi beundrer i kapellet. Fra paladset er der kun få skridt over til Mediciernes sognekirke, San Lorenzo, der også blev slægtens gravkirke. Opført ( ) efter tegninger af den store florentinske renæssancearkitekt, Filippo Brunelleschi, er kirken en florentinsk genoplivning af den oldkristne basilika tilsat antikke og middelalderlige træk. Af dens indre udsmykning skal fremhæves to prædikestole med ekspressionistiske relieffer fra omkring 1460 af Firenzes største billedhugger før Michelangelo, Donatello. Han har også været på færde i sakristiet med gravkapel for de ældre Medicier, Sagrestia Vecchia opført af Brunelleschi i 1420 erne og det første eksempel på hans elegante og minimalistiske sort-hvide arkitektur med klassiske elementer.

13 Dag 7-2 Det gamle sakristi fik i 1520 erne en pendant i Sagrestia Nuova ( ), gravkapellet for de yngre Medicier, hvis personlige og suggestive version af Brunelleschis arkitektur er tegnet af Michelangelo. Selv udførte han marmorgravmælernes skulpturer, der med deres blanding af patos og monumentalitet dog kun er en del af en aldrig fuldendt helhed. En endnu mere ekspressiv arkitektur finder vi i trapperummet og læsesalen til Laurenziana-biblioteket ( ), hvor Michelangelo har tilsidesat de klassiske regler og deres indbyggede harmoni til fordel for en pågående udtryksfuldhed. Eftermiddagen er helliget den mægtige franciskanske klosterkirke Santa Croce, opført fra 1294 med Arnolfo di Gambio som arkitekt. Kirken er i dag Firenzes panteon med bl.a. Michelangelos, Macchiavellis og Galileis gravmæler, men nok så imponerende er det luftige og mægtige indre, der med sin åbne tagstol er en gotisk variant af de store oldkristne basilikaer i Rom. I lighed med kirkens dominikanske modpol udfolder sig en rig billedbog på korkapellernes vægge. Her vil vi se nærmere på de epokegørende fresker i Bardi- og Peruzzi-kapellerne ( ) med scener fra Frans af Assisis liv, Johannes Døberens og Evangelistens liv udført af den florentinske malerskoles grundlægger, Giotto, der gav sine skildringer et nyt og kontant nærvær. En større vægt på miljøet finder man hos hans efterfølgere, heriblandt Taddeo Gaddi, der omkring 1330 dekorerede det statelige Baroncellikapel med farvestrålende og fortælleglade fresker fra Jomfru Marias liv. Santa Croce kirken rummer endvidere nogle af den tidlige renæssances smukkeste gravmæler over florentinske kanslere af Bernardo Rosellino og Desiderio da Settignano. I klostergården finder vi Brunelleschis mesterværk Pazzi-kapellet (1443-6), der på en gang er kapitelsal og gravkapel og viser hans stramme sorthvide arkitektur tilsat romersk tyngde som en beriget udgave af hans tidligere sakristi i San Lorenzo kirken. Vi afslutter rejsen med en renæssanceaften i Palazzo Borghese, i omgivelser der er lige så ustyrlige som uforglemmelige. Et renæssance ensemble med en nar, dansere, sanger og musikanter ledsager et overdådigt antal retter og man befinder sig pludselig i en herlig tidslomme.

14 Dag 8 Dagens første besøg gælder San Marco-klosteret, der på foranledning af den store Cosimo de Medici opførtes fra 1436 af Michelozzo og udsmykkedes ( ) af malermunken Fra Angelico. Hans fresker i fællesrum og celler viser hovedsageligt scener fra Kristi lidelseshistorie og rummer en betagende syntese af enkelhed og inderlighed. Udover vægmalerierne rummer klosteret, som i dag er et museum, en fin samling tavlemalerier af den fromme munk, der også var en stor maler. På vej tilbage til centrum passerer vi Firenzes mest helstøbte pladsanlæg Piazza dell Annunciata, der blev afgørende præget af Brunelleschis første eksteriør i hans karakteristiske, lette og stramme renæssancestil, Ospedale degli Innocenti ( ), hvor Andrea della Robbias renfærdige relieffer med svøbelsesbørn markerer funktionen som hittebørnshospital. Formiddagens program slutter i Firenzes religiøse centrum, Piazza del Duomo. Her finder vi byens mest ærværdige bygning, nemlig det ottekantede dåbskapel eller baptisterie, San Giovanni, fra 1000-tallet. Dets sort-hvide marmorbeklædning i geometriske mønstre blev forbilledet for den store gotiske domkirke lige ved siden af, men takket være sine klassiske elementer blev kapellet også en inspiration for den florentinske renæssancearkitektur. De tre indgange er forsynet med reliefudsmykkede porte i bronze, den ene med scener fra Johannes Døberens liv (1330-6) af Andrea Pisano og de to andre af Ghiberti, der skildrer scener fra Jesu liv, ( ) og fra Det gamle Testamente ( ). Vi besøger også det indre med kuplens imponerende mosaikudsmykning i byzantinsk stil fra 1200-tallet med en vældig Dommedagsscene som centrum. Fra dåbskapellet er der kun få skridt over til Firenzes mægtige domkirke Santa Maria del Fiore opført ca efter en plan af Arnolfo di Gambio, men ændret og udvidet undervejs af bl.a. Neri di Fiorvanti og Francesco Talenti. Sidstnævnte havde også ansvaret for færdiggørelsen af det fritstående klokketårn, som den store maler Giotto oprindeligt havde givet tegninger til. Klædt i mønstret, hvid og farvet marmor dominerer domkirken som få andre sine omgivelser, og den er med sin mægtige kuppel, opført af Brunelleschi, Firenzes vartegn. Med en blanding af romanske og gotiske stiltræk er domkirkens vældige masser ikke mindst inspireret af antikkens romerske arkitektur. Først på aftenen kører vi til Firenzes lufthavn, hvor vores fly bringer os tilbage til København. En inspirerende uge i hinandens selskab er hermed til ende. Velkommen en anden gang.

15 Praktiske Rejsedato: 28/9-5/ Afrejse fra: Kastrup Pris: kr. Enkeltværelse: kr. Sygeafbestillingsforsikring: + 6 % (Undersøg om du ikke allerede har denne forsikring i din indboforsikring). Indeholdt i prisen: Fly: Bus: Hotel: Pension: Udflugter: Rejseledere: Foredrag: Kastrup - Firenze (tur/retur). De i programmet nævnte transporter med bus. Delt dobbeltværelse på charmerende og centralt beliggende 4-stjernet hotel med bad og toilet i Firenze. Morgenmad 7 dage, frokost 1 dag og middag 5 dage. Vin og vand til maden alle dage. Heraf specielle arrangementer: Lokal vingårdsfrokost nær Montalcino og tre udsøgte middage på spændende historiske restauranter i Firenze. Samtlige udflugter inkl. entré. Museumsdirektør, Nils Ohrt, Nivaagaards Malerisamling. Mag. art. i kunsthistorie fra Århus Universitet. Har rejst og studeret i længere perioder i Italien med italiensk renæssance som forskningsfelt. Har ledet en lang række kulturrejser i Italien. Christina Flores, født i Rom og har boet i Danmark siden Taler flydende dansk og italiensk. Har igennem flere år lavet udsøgte kulinariske specialiteter til mindre og større grupper. Lektor Carsten Cramon, cand. scient. i matematik. Har afholdt foredrag og workshops i en årrække om matematikkens musiske sider. Bl.a. kurser i islamiske mønstre, det gyldne snit, frak taler m.m. Har ledet en lang række kulturrejser. Ca. 6 timers foredrag med Nils og Carsten på hotellet og oplæg om italiensk mad og skik ved Christina. Kompendium: Flot indbundet kompendium på sider udleveres i flyet sammen med et med et udførligt tidsprogram. Afgifter: Andet: Afgift til Rejsegarantifonden. Leje af foredragssal med A/V udstyr. Diverse: Tilmelding: Depositum: Senest tirsdag den 1. juni Tilmeld dig på Cramon Kulturrejsers hjemmeside, ring eller send et brev til Gyden 5, 8740 Brædstrup. Betales med kr. ved tilmelding enten på check sendt til Gyden 5, 8740 Brædstrup eller til konto Evt. sygeafbestillingsforsikring betales samtidig. Restbetaling: Senest mandag den 2. august Forbehold: Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Firenze i renæssancen

Firenze i renæssancen Firenze i renæssancen med byerne Arezzo, Monterchi, Sansepolcro, og San Gimignano Uffizi galleriet og Firenzes mange andre renæssance skatte Mange intense kulinariske oplevelser på udsøgte spisesteder

Læs mere

Mellemitalien Rundrejse til kulturbyerne

Mellemitalien Rundrejse til kulturbyerne Mellemitalien Rundrejse til kulturbyerne Ravenna, Assisi, Orvieto, Siena, San Gimignano, Firenze m.fl. Oplev de fantastiske byzantiske mosaikker i Ravenna Giottos banebrydende fresker i San Fracesco katedralen

Læs mere

VERDENSKUNST I FIRENZE

VERDENSKUNST I FIRENZE VERDENSKUNST I FIRENZE Rejseleder: Kunsthistoriker, Lektor, mag. art.. Hans Jørgen Frederiksen Spændende kunst- og kulturhistorisk rejse til en af verdens kulturelle hovedstæder. 23. april 1. maj 2016

Læs mere

RENÆSSANCEN I FIRENZE

RENÆSSANCEN I FIRENZE RENÆSSANCEN I FIRENZE Tværfagligt kursus for alle fag, især astronomi, billedkunst, dansk, design, filosofi, fysik, historie, italiensk, matematik, oldtidskundskab og religion Den italienske renæssance

Læs mere

Løve s vinrejse til Italien

Løve s vinrejse til Italien Løve s vinrejse til Italien 9 dages rejse fra d. 23. april - 1. maj 2016 Italiens vine: Barolo, Brunello, Amarone, Supertoscaner m.fl. - 6 vinsmagninger - 5 besøg hos vingårde i Alsace, Piemonte, Chianti,

Læs mere

Kursus Renæssancen i Firenze

Kursus Renæssancen i Firenze Kursus Renæssancen i Firenze Tværfagligt rejsekursus for ALLE fag, især: Dansk, italiensk, oldtidskundskab, billedkunst, design, filosofi, astronomi, fysik, historie, religion og matematik Den italienske

Læs mere

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP FIRENZE

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP FIRENZE BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE AD 10 2 GR ER NEXT STOP FIRENZE Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er

Læs mere

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE 19.-24. maj 2015 Gastronomi, vin og kulturrejse Barcelona & Catalonien I 1980 erne og 1990 erne kom en række revolutionære unge vinmagere

Læs mere

Det Musikalske St. Petersburg

Det Musikalske St. Petersburg Det Musikalske St. Petersburg 6 Dage / 5 Natter Dag 1 Ankomst til St. Petersburg. Ved ankomst er det transport til hotellet. Gruppen vil blive mødt af vores lokale quides, der er med under hele turen.

Læs mere

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Krakow 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Storbyferie i Krakow Flyrejser 5 dage Krakow byder på store oplevelser til meget rimelige priser. Tag med til én af Europas smukkeste kulturbyer. Krakow

Læs mere

Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni. Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage. Løgumkloster Refugium

Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni. Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage. Løgumkloster Refugium Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Løgumkloster Refugium Busrejse til Harzen 10. 17. juni 2011 med forberedende dage på

Læs mere

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE 19.-24. maj 2015 Gastronomi, vin og kulturrejse Barcelona & Catalonien For blot 30 år siden kostede de vinene fra Priorat området syd for

Læs mere

Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing

Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing Trans Mongolske Rute 2010 Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing 18 dage / 17 nætter Gruppe tur/ min 10 personer Denne rute er en anden type transsibiriske

Læs mere

DALMATIEN ALL INCLUSIVE

DALMATIEN ALL INCLUSIVE NYHED 8 dage kun kr. 5.698 Afrejse d. 19. og 26. september Hotel i Dalmatien direkte ud til vandet alle værelser med balkon. All Inclusive i Dalmatien inkl. vin, øl og vand ad libitum til frokost og aftensmad.

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom d. 18. - 24. april 2008

Livsnyderrejse til Rom d. 18. - 24. april 2008 Livsnyderrejse til Rom d. 18. - 24. april 2008 Fredag, d. 18. april Bustransport til lufthavn. Ans Bussen kører ned gennem Jylland med opsamlingspunkter i Ålborg, Randers, Århus, Vejle, Fredericia og Kolding.

Læs mere

KØBENHAVNS MALERLAUGS REJSEFOND Forårsturen 2014 21.-25. maj DETAILPROGRAM. Rejsearrangør: Profil Grupperejser A/S

KØBENHAVNS MALERLAUGS REJSEFOND Forårsturen 2014 21.-25. maj DETAILPROGRAM. Rejsearrangør: Profil Grupperejser A/S KØBENHAVNS MALERLAUGS REJSEFOND Forårsturen 2014 21.-25. maj DETAILPROGRAM Rejsearrangør: Profil Grupperejser A/S FLYTIDER 21MAJ14 København Milano / Malpensa 0825-1030 25MAJ14 Venedig København 1415-1615

Læs mere

Sognerejse til Køln, Alsace, Turckheim og Strasbourg lørdag d. 13. juni lørdag d. 20. juni 2015.

Sognerejse til Køln, Alsace, Turckheim og Strasbourg lørdag d. 13. juni lørdag d. 20. juni 2015. Sognerejse til Køln, Alsace, Turckheim og Strasbourg lørdag d. 13. juni lørdag d. 20. juni 2015. I Alsace har både vinen og området krop og sjæl. Det er et kulturlandskab i mange dimensioner: vinmarkerne,

Læs mere

Krakow. www.ringe-og-omegns-biavlerforening.dk v. Jes Rasmussen - Tlf. 62 29 13 35 AFREJSE DEN 22. APRIL 2014-9 DAGE

Krakow. www.ringe-og-omegns-biavlerforening.dk v. Jes Rasmussen - Tlf. 62 29 13 35 AFREJSE DEN 22. APRIL 2014-9 DAGE Krakow AFREJSE DEN 22. APRIL 2014-9 DAGE KULTURPERLEN KRAKOW - ENESTÅENDE BJERGLANDSKABER At vandre gennem Krakows smalle gader er som at træde tilbage i historien. Her står de smukke borgerhuse uberørt

Læs mere

Studietur til Toscana 24. til 27. oktober 2010

Studietur til Toscana 24. til 27. oktober 2010 Studietur til Toscana 24. til 27. oktober 2010 Besøg hos mikrovirksomheder inden for fødevarer, oplevelseserhverv og kunsthåndværk i Toscana. Turen vil gå til Bjergområdet Garfagnana i det nordvestlige

Læs mere

Lørdag d. 16.03. Afgang Århus kl. 01.49, ankomst Kastrup kl. 05.57. Vi er i vogn 16. Vi mødes på Århus H i ventesalen SENEST kl. 01.15.

Lørdag d. 16.03. Afgang Århus kl. 01.49, ankomst Kastrup kl. 05.57. Vi er i vogn 16. Vi mødes på Århus H i ventesalen SENEST kl. 01.15. Lørdag d. 16.03. Afgang Århus kl. 01.49, ankomst Kastrup kl. 05.57. Vi er i vogn 16. Vi mødes på Århus H i ventesalen SENEST kl. 01.15. Afgang Kastrup: 09.40 Easy Jet 2654 Ankomst Milano: 11.45 Ankomst

Læs mere

TAG MED SENIORKLUBBEN TDC OG BRAVO TOURS TIL

TAG MED SENIORKLUBBEN TDC OG BRAVO TOURS TIL TAG MED SENIORKLUBBEN TDC OG BRAVO TOURS TIL THAILAND Eventyrlig og fabelagtig rundrejse i 12 dage inklusiv tre dages afslapning på bountyøen Koh Chang. Et overflødighedshorn af oplevelser i Bangkok, Chiang

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 15. 19. maj 2015... Fredag:

Livsnyderrejse til Rom den 15. 19. maj 2015... Fredag: Livsnyderrejse til Rom den 15. 19. maj 2015.... Fredag: Flyafgang fra Danmark: Der er planmæssig afgang kl. 8,25 fra Ålborg og fra København kl. 10,20 Deltagere med anden tilslutning får direkte besked

Læs mere

Transsibiriske Stor Tur

Transsibiriske Stor Tur Transsibiriske Stor Tur Moskva - Irkutsk - Ulan-Bator 13 dage / 12 nætter DAG 1. Ankomst i Moskva. Transfer til hotel. Velkomstdrink på hotellet. DAG 2. Morgenmad på hotellet. Byrundtur herunder et besøg

Læs mere

Italiens Hjerte Umbrien, Toscana, Cinque Terre og Rom

Italiens Hjerte Umbrien, Toscana, Cinque Terre og Rom Umbrien, Toscana, Cinque Terre og Rom Oplevelsesrejse til ITALIEN med Roms populære plads, Piazza Navona, var i oldtidens Rom en væddeløbsbane. Nu er den hjemsted for utallige kunstnere. 2 Italiens Hjerte

Læs mere

MAGELØSE MALTA. Et kursus med rejse 18. 27. september 2015

MAGELØSE MALTA. Et kursus med rejse 18. 27. september 2015 MAGELØSE MALTA Et kursus med rejse 18. 27. september 2015 Mageløse Malta 2 dages optakt i Løgumkloster og én uge på Malta 18. 27. september 2015 Kursusleder: Højskolelærer Annemarie Morris Tag med til

Læs mere

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg 5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg Isbjerge, nordlys, bygdebesøg og hundeslæde Det er sammen med meget andet, hvad der kan opleves på turen.

Læs mere

Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012

Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012 Riis Rejsers reference: STK1112212 Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012 I fortsættelse af behagelig samtale glæder det os at kunne præsentere følgende forslag til jeres rejse: Op mod jul er Berlin altid

Læs mere

J.F.Willumsens Notesbøger 1913. Før dateringerne. Her starter den datoinddelte del af notesbogen. 1/1 rejste fra Monte Carlo om Morgenen Kl 5 og

J.F.Willumsens Notesbøger 1913. Før dateringerne. Her starter den datoinddelte del af notesbogen. 1/1 rejste fra Monte Carlo om Morgenen Kl 5 og Før dateringerne [I oversigtskalenderen er de fire første uger i januar streget ud med diagonale linjer; d. 5., 12., 19. og 26. januar, samt d. 2., 9., 16. og 23. februar og d. 2. og 9. marts er streget

Læs mere

Mellemrummets Palæstina studietur

Mellemrummets Palæstina studietur Mellemrummets Palæstina studietur Marts 2015 Café Mellemrummet har i løbet af 2014 givet deres overskud fra cafeen i støtte til AcionAid s globale platform i, hvor unge palæstinensere deltager i kurser,

Læs mere

Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015

Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015 Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015 Mandag den 9. november 2015 Dag 1: Ombordstigning i Bergen Vores rejse starter i Bergen. Når vi bevæger os mod nord, har

Læs mere

Klassiske St. Petersburg

Klassiske St. Petersburg Klassiske 5 Dage / 4 Nætter Mandag til : DAG 1 Mandag DAG 2 Tirsdag DAG 3 Onsdag Transfer fra lufthavnen Pulkovo til hotellet Byrundtur I St. Petersburg Flygt til Eremitage Museet DAG 4 Torsdag DAG 5 Besøg

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 22. - 26. september 2015... Tirsdag:

Livsnyderrejse til Rom den 22. - 26. september 2015... Tirsdag: Livsnyderrejse til Rom den 22. - 26. september 2015.... Tirsdag: Flyafgang fra Danmark: Vi flyver direkte til Rom. Der er planmæssig afgang kl. 10,20 fra København. Deltagere med tilslutning fra f.eks.

Læs mere

Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014

Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014 Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014 Warszawa ligger smukt ved Wisla floden med ca. 3 mio. indbyggere. Den flotte gamle bydel kom på UNESCOs Verdensarvsliste

Læs mere

Island i efterårsfarver - læserrejse med Ældre Sagen

Island i efterårsfarver - læserrejse med Ældre Sagen Island i efterårsfarver - læserrejse med Ældre Sagen 5 skønne dage med Den Blå Lagune, spruttende gejsere, svulmende vandfald, hvalsafari og islandske vikinger Naturen i Island er storslået. Øen strækker

Læs mere

Danhostel Århus. I forbindelse med besøget i Den Gamle By kommer eleverne omkring samfundsfag, geografi, historie- og danskfaget.

Danhostel Århus. I forbindelse med besøget i Den Gamle By kommer eleverne omkring samfundsfag, geografi, historie- og danskfaget. Den Gamle By AROS Domkirken Danhostel Århus 1. Status Fra bestyrelsens side er det vedtaget, at storeklasse (6-9. årgang), hvert andet år tager på en lejrtur af ca. en uges varighed. Den 7. til den 10.

Læs mere

CWT MEETINGS & EVENTS

CWT MEETINGS & EVENTS CWT Meetings & Events har fundet to perfekte steder at afholde møder og konferencer i den smukke franske natur 34 35 Af Sidse Rolskov Events med fransk elegance Noblesse oblige adel forpligter. Nogle gange

Læs mere

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013.

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Spaniens-kenderen Claus Berner gennemfører unik 7 dages MC tur i Midtspanien i maj 2013. MC Turen vil have et kulturelt og historisk islæt med besøg i en

Læs mere

Rom - Den Evige Stad. 6 mageløse dage i Italiens pragtfulde hovedstad. Rejse til ROM med

Rom - Den Evige Stad. 6 mageløse dage i Italiens pragtfulde hovedstad. Rejse til ROM med 6 mageløse dage i Italiens pragtfulde hovedstad Rejse til ROM med Rom - Den Evige Stad 6 mageløse dage i Italiens pragtfulde hovedstad Har du allerede været i Rom, ved du, at ingen nogensinde bliver færdige

Læs mere

Rom. den evige stad. Fra oldtiden til 1600-tallets barok. 9 dage 30. oktober - 7. november 2012

Rom. den evige stad. Fra oldtiden til 1600-tallets barok. 9 dage 30. oktober - 7. november 2012 Rom den evige stad Fra oldtiden til 1600-tallets barok Kunst- og kulturhistorisk rejse til Roms store skatkammer: Pantheon, Peterskirken, Vatikanmuseet, Forum m.m. Mange intense kulinariske oplevelser

Læs mere

Unik central beliggenhed

Unik central beliggenhed Unik central beliggenhed Guldfarve: Pantone 871 - CMYK 20, 30, 60, 10 Rødt A: Pantone 187 - CMYK 0, 100, 100, 30 Guldfarve: Pantone 871 - CMYK 20, 30, 60, 10 Velkommen til Tivoli Congress Center Vi er

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Verona Baseret på 12 deltagere

Inspiration Rejsemål: Verona Baseret på 12 deltagere Inspiration Rejsemål: Verona Baseret på 12 deltagere Verona har med sin gunstige placering, som indgangsdøren mellem nord og syd, været en vigtig by lige siden Romerriget. Byen er da også den by i Italien,

Læs mere

K L A S S I S K E F R E D E R I K S B E R G LEJELEJLIGHEDER

K L A S S I S K E F R E D E R I K S B E R G LEJELEJLIGHEDER COPENHAGEN PROPERTY 6 2 O N. 885/203 C O P E N H A G E N K L A S S I S K E F R E D E R I K S B E R G LEJELEJLIGHEDER // KØBENHAVN V COPENHAGEN PROPERTY OPKØBT : NOVEMBER 202 AREAL : 2663 KVM RENOVERET

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

ANTON REJSER BEIJING 11. 19. JANUAR 2010

ANTON REJSER BEIJING 11. 19. JANUAR 2010 ANTON REJSER BEIJING 11. 19. JANUAR 2010 Tag med Anton Rejser til Kinas hovedstad Beijing på en rejse, der lægger beslag på alle dine sanser! Oplev alle de kendte steder, som man altid har drømt om at

Læs mere

MAG togo. toscana og firenze. Italiens kulturelle hjerte! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Var det noget med en god flaske Amarone?

MAG togo. toscana og firenze. Italiens kulturelle hjerte! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Var det noget med en god flaske Amarone? MAG togo toscana og firenze Italiens kulturelle hjerte! Go Var det noget med en god flaske Amarone? - Besøg f.eks. en vingård! Gratis rejsemagasin til vores gæster 2010 DANSK FRI FERIE A/S og molnit.dk

Læs mere

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September Sjælsro på Samos Den 29/8-5/9 2015 Den 29. August 5. September Oplev 8 dage Med Sjælsro til Samos med direkte fly til det dejlige familiedrevne Anema Hotel I Karlowasi. September en den perfekte måned

Læs mere

GO BEYOND SIGHTSEEING

GO BEYOND SIGHTSEEING INDLEDNING KILROY s Oplevelsespakker er hjælp til jer for at få det optimale ud af jeres oplevelser på stedet. På en lang række destinationer har vi samlet forslag til jer om, hvad I kan opleve på destinationen

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Toscana Baseret på 40 deltagere

Inspiration Rejsemål: Toscana Baseret på 40 deltagere Inspiration Rejsemål: Toscana Baseret på 40 deltagere Billederne snyder ikke: Toscana er lige så smukt, som det ser ud i de lækre blade, de mange film og i de store flotte bøger. Her får du virkelig det

Læs mere

Det bedste af Kina 01. november 11. november 2009 11 dage/ 9 nætter

Det bedste af Kina 01. november 11. november 2009 11 dage/ 9 nætter Det bedste af Kina 01. november 11. november 2009 11 dage/ 9 nætter Vælger du at dit næste rejsemål skal være Kina, kan du være sikker på at få dit livs rejseoplevelse. Kina har altid fascineret rejsende

Læs mere

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel.

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel. Dagsprogrammet Dag 1 København Amman og bustransport til Ajloun, hvor vi skal have 2 overnatninger i den private Mount Birgish Camp. Vi ankommer sidst på eftermiddagen og får tid til at stifte bekendtskab

Læs mere

BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf

BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf Den 11. okt., 1. dg: Afrejse fra Kastrup den 11. oktober kl. 10.40 med Lufthansa LH 3071- LH 498 til Mexico City via

Læs mere

UNDER VERDENS TAG VANDRE- OG KULTURREJSE I NEPAL

UNDER VERDENS TAG VANDRE- OG KULTURREJSE I NEPAL UNDER VERDENS TAG VANDRE- OG KULTURREJSE I NEPAL AFREJSE: d. 26. marts - 5. april 2015 11 dage PRIS: DKK 17.800 kr. per person UNDER VERDENS TAG VANDRE- OG KULTURREJSE I NEPAL Grønne terrassemarker, rhododendron-skove

Læs mere

EFTERÅRSREJSE 2015 TIL HUSUM, 23.-25. Oktober 2015, 3 DAGE

EFTERÅRSREJSE 2015 TIL HUSUM, 23.-25. Oktober 2015, 3 DAGE EFTERÅRSREJSE 2015 TIL HUSUM, 23.-25. Oktober 2015, 3 DAGE Årets efterårsrejse går til de tidligere danske besiddelser i Schleswig-Holsten, nærmere betegnet til Schleswig og Husum. Vi bor på det dejlige

Læs mere

Unik. central. beliggenhed

Unik. central. beliggenhed Unik central beliggenhed Velkommen til Tivoli Congress Center Unik beliggenhed Downtown Copenhagen Vi er meget stolte af at kunne præsentere Tivoli Congress Center, Downtown Copenhagen. Tivoli Congress

Læs mere

Wonca Africa Regional Conference ACCRA / 6.-9.maj 2015

Wonca Africa Regional Conference ACCRA / 6.-9.maj 2015 Wonca Africa Regional Conference ACCRA / 6.-9.maj 2015 - med The Scandinavian Delegation of Family Physicians Teknisk arrangør: Rejsebureauet Jesper Hannibal ApS * Fredensgade 36B * 8000 Åarhus C Kontakt:

Læs mere

Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte

Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte Forkæl dig selv med udsøgte vine, gastronomiske oplevelser og besøg hos små vingårde i Barolo, Babaresco og Roeros bølgende bakker - En sansemæssig

Læs mere

Castello delle Forme

Castello delle Forme Castello delle Forme Firenze MARCHE TOSCANA Assisi Perugia UMBRIEN Castello delle Forme Umbrien, Italiens grønne hjerte - centralt beliggende øst for Toscana, nord for Rom og med en masse spændende byer

Læs mere

Malerejse. til eventyrlige Udaipur. - Med kunstmaler Charlotte Farup Ohrt og dansk ekspertrejseleder

Malerejse. til eventyrlige Udaipur. - Med kunstmaler Charlotte Farup Ohrt og dansk ekspertrejseleder Malerejse til eventyrlige Udaipur - Med kunstmaler Charlotte Farup Ohrt og dansk ekspertrejseleder AFREJSE: d. 12. - 20. oktober 2015 & d. 8. - 16. februar 2016-9 dage Malerejse til eventyrlige Udaipur

Læs mere

FIRMAREJSER I SPANIEN. arcelona. citytours

FIRMAREJSER I SPANIEN. arcelona. citytours FIRMAREJSER I SPANIEN citytours arcelona Introduktion Spanien er et oplagt valg til firmarejsen! City Tours Barcelona har base i Barcelona - en destination der har et bredt udvalg af tilbud og giver mulighed

Læs mere

Historisk rejse gennem Syd-England 3. 10. august 2015

Historisk rejse gennem Syd-England 3. 10. august 2015 Historisk rejse gennem Syd-England 3. 10. august 2015 Med Niels Blixenkrone-Møller som rejseleder Vi tilbyder nu en rejse til det skønne Syd-England, der oser af romantik, historie og flotte bygninger.

Læs mere

I Luthers fodspor. Foredragsrække og busrejse til reformationens hjemstavn i Sachsen-Thüringen. Aabenraa Sogn. www.aabenraasogn.dk

I Luthers fodspor. Foredragsrække og busrejse til reformationens hjemstavn i Sachsen-Thüringen. Aabenraa Sogn. www.aabenraasogn.dk I Luthers fodspor Foredragsrække og busrejse til reformationens hjemstavn i Sachsen-Thüringen Aabenraa Sogn www.aabenraasogn.dk Luthers 95 teser på slotskirkens dør i Wittenberg. I 1517 slog Martin Luther

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Hamburg Baseret på 120 deltagere

Inspiration Rejsemål: Hamburg Baseret på 120 deltagere Inspiration Rejsemål: Hamburg Baseret på 120 deltagere Besøg Beatles gamle gennembruds-by og kom tæt på en storby i rivende udvikling. Hamburg er en af Tysklands ældste og mest velhavende byer, men det

Læs mere

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 FLYTIDER 28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 HOTEL LA PRIMA FASHION HOTEL BUDAPEST**** Pesti Barnabás utca 6 Budapest

Læs mere

Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet

Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet 14 dages kontrast- og actionfyldt program 14 28. Juni 2009 Følg med på en unik og meget varieret rejse, der byder på forskelligartede

Læs mere

Moskva - Omsk - Novosibirsk - Irkutsk - Ulan-Ude - Ulan Bator - Erlian - Beijing

Moskva - Omsk - Novosibirsk - Irkutsk - Ulan-Ude - Ulan Bator - Erlian - Beijing Moskva - Omsk - Novosibirsk - Irkutsk - Ulan-Ude - Ulan Bator - Erlian - Beijing 13 dage / 12 overnatninger Inden for 13 dage vil du få en sjælden mulighed for at rejse på tværs af Sibirien, Mongoliet

Læs mere

PALADSER I ST. PETERSBURG

PALADSER I ST. PETERSBURG PALADSER I ST. PETERSBURG De Luxe klasse tour 5 dage / 4 nætter DAG 1 Ankomst til lufthavnen Pulkovo. Møde i nærheden af flyet. Eskorte gennem paskontrol. Transfer til hotellet. Vi mødes med en velkommen

Læs mere

Specialrejse med fagbladet Folkeskolen FRIVILLIGT ARBEJDE I NATURSKØNNE MOZAMBIQUE, EFTERÅRSFERIEN 2014

Specialrejse med fagbladet Folkeskolen FRIVILLIGT ARBEJDE I NATURSKØNNE MOZAMBIQUE, EFTERÅRSFERIEN 2014 Specialrejse med fagbladet Folkeskolen FRIVILLIGT ARBEJDE I NATURSKØNNE MOZAMBIQUE, EFTERÅRSFERIEN 2014 Afrejse: 9. - 21. oktober 2014-13 dage Specialrejse med fagbladet Folkeskolen FRIVILLIGT ARBEJDE

Læs mere

NNF s Forbunds Seniorer:

NNF s Forbunds Seniorer: NNF s Forbunds Seniorer: Gode venner! Til orientering for deltagerne i den forestående tur til Rügen, bringes hermed lidt praktisk information. For god ordens skyld skal indledningsvis nævnes, at turen

Læs mere

Petanque-rejse til Bourgogne 1.-8. juni 2015. En aktiv petanquerejse med spil og fransk kultur

Petanque-rejse til Bourgogne 1.-8. juni 2015. En aktiv petanquerejse med spil og fransk kultur Petanque-rejse til Bourgogne 1.-8. juni 2015 En aktiv petanquerejse med spil og fransk kultur En rejse der er udfærdiget i samarbejde med formændene for Pétanque Bourgogne og de lokale klubber. Der tilbydes

Læs mere

Forlængelser i Mexico 5 dages strandferie i Acapulco

Forlængelser i Mexico 5 dages strandferie i Acapulco Forlængelser i Mexico 5 dages strandferie i Acapulco Efter et intenst program i Mexico er det tid til at tage til et smukt og roligt sted, hvor de sidste mange dages oplevelser kan nydes i skønne omgivelser.

Læs mere

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13 Temarejse 28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. Natur & kultur Oplev et lille samfund i det skotske højland tæt på stor natur. Fly til Edinburgh,

Læs mere

MC Road Trips i Spanien

MC Road Trips i Spanien Frontera MC Road Trips i Spanien Tag med på guided road trip i det smukke Spanien - og oplev også historien og kulturen. Besøg maleriske landsbyer, varieret natur, smukke bjergkæder, vide sletter og historiske

Læs mere

SOGNEREJSE TIL OBERAMMERGAU 16/9 21/9. 2010

SOGNEREJSE TIL OBERAMMERGAU 16/9 21/9. 2010 SOGNEREJSE TIL OBERAMMERGAU 16/9 21/9. 2010 På manges opfordring har Sengeløse Kirkes Menighedsråd besluttet at stå bag en sognerejse i 2010. Turen vil denne gang blive ledet af sognepræst Merry Lisbeth

Læs mere

REJSEKONCEPT GARDENING DK

REJSEKONCEPT GARDENING DK REJSEKONCEPT Under flere besøg I Barcelona har jeg overvejet om der, ud over de mange selvfølgelige attraktioner, også findes seværdige haver. Det gør der! I 2012 tages der hul på et helt nyt rejsekoncept:

Læs mere

Det hellige land - Tre religioner - To folk

Det hellige land - Tre religioner - To folk Det hellige land - Tre religioner - To folk -studietur på begge sider af en mur 29. september 9. oktober 2015 Rejseledere: Lektor Peter Lodberg og pastor Leif Vestergaard Det hellige land har gennem århundreder

Læs mere

Bordeaux-Cahors. www.ringe-og-omegns-biavlerforening.dk v. Jes Rasmussen - Tlf. 62 29 13 35 AFREJSE DEN 22. APRIL 2012-10 DAGE

Bordeaux-Cahors. www.ringe-og-omegns-biavlerforening.dk v. Jes Rasmussen - Tlf. 62 29 13 35 AFREJSE DEN 22. APRIL 2012-10 DAGE Bordeaux-Cahors AFREJSE DEN 22. APRIL 2012-10 DAGE BIAVL, VIN, MAD OG MEGET MERE I SYDVESTFRANKRIG Sydvestfrankrig er Bordeaux, St. Emilion, Bergerac, Cahors og Rocamadour. Det er området med de store

Læs mere

Vandreferie på pilgrimsruten Camino Portugues

Vandreferie på pilgrimsruten Camino Portugues Vandreferie på pilgrimsruten Camino Portugues Lørdag,23/4 tirsdag,3/5 2016. Pris:kr.10.298,- Pilgrimme fra Portugal har i mange år fulgt denne rute hele vejen op gennem landet. Ruten går igennem forskellige

Læs mere

Makedonien, Albanien, Montenegro og Kroatien

Makedonien, Albanien, Montenegro og Kroatien Rønshoved Højskole Højskolen ved Flensborg Fjord 15-dages oplevelsestur til Makedonien, Albanien, Montenegro og Kroatien 25. maj - 8.juni 2016 på rejsen 14. - 16. marts 2016 på højskolen Rundrejse til

Læs mere

Periode: M/direkte fly fra Kastrup, Billund, Stockholm og Oslo fra maj sept 2015. 5 stjernet luksus midt i middelhavet Corinthia Palace Hotel and Spa

Periode: M/direkte fly fra Kastrup, Billund, Stockholm og Oslo fra maj sept 2015. 5 stjernet luksus midt i middelhavet Corinthia Palace Hotel and Spa Periode: M/direkte fly fra Kastrup, Billund, Stockholm og Oslo fra maj sept 2015 5 stjernet luksus midt i middelhavet Corinthia Palace Hotel and Spa priser fra Billund 4.112, Kastrup 6.190, Stockholm 4.987,

Læs mere

MAGELØSE MALTA. Et kursus med rejse 19. november - 30. november 2014

MAGELØSE MALTA. Et kursus med rejse 19. november - 30. november 2014 MAGELØSE MALTA Et kursus med rejse 19. november - 30. november 2014 Mageløse Malta 4 dages optakt i Løgumkloster og én uge på Malta 19. november 30. november 2014 Kursusleder: Højskolelærer Annemarie Morris

Læs mere

Martin Luthers fodspor. En rejse til Erfurt - Eisenach - Wartburg - Eisleben - Wittenberg og Torgau

Martin Luthers fodspor. En rejse til Erfurt - Eisenach - Wartburg - Eisleben - Wittenberg og Torgau I Martin Luthers fodspor En rejse til Erfurt - Eisenach - Wartburg - Eisleben - Wittenberg og Torgau Tirsdag den 1. september 2015 tirsdag den 8. september 2015 I Martin Luthers fodspor 8 dage med moderne

Læs mere

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Vi er nu i gang med at forberede os til forårets studietur til Tjekkiet. Turen starter fra Nysted Efterskole fredag d. 20/4 2013 med afgang fra skolen kl. 7:45, vi

Læs mere

Den store rundrejse i Italien

Den store rundrejse i Italien REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2015 Den store rundrejse i Italien Nice - Portofino - Pisa - Rom - Napoli - Positano - Sorrento - Toscana - Firenze - Verona - Venedig 13 dage Fly ud til Nice og hjem fra

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 2. 6. maj 2014... Fredag:

Livsnyderrejse til Rom den 2. 6. maj 2014... Fredag: Livsnyderrejse til Rom den 2. 6. maj 2014.... Fredag: Flyafgang fra Danmark: Vi flyver direkte til Rom. Der er planmæssig afgang kl. 10,20 fra København. Deltagere med tilslutning fra f.eks. Ålborg og

Læs mere

Ikoner. Ikonens historie. Anette Ploug Kunst - Maj 2014

Ikoner. Ikonens historie. Anette Ploug Kunst - Maj 2014 Ikoner Det er blevet meget populært at male sine egne ikoner. Ikonen repræsenterer et spændende univers og rummer mulighed for at inddrage mange forskellige materialer og teknikker. Ikonen er dog ikke

Læs mere

3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13

3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13 3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13 Vi glæder os meget til at rejse med jer, og inden vi tager af sted, skal I læse nedenstående program for turen, som I også bedes medbringe, så I ved,

Læs mere

Livsnyderrejse til Sorrento d. 2. 7. juni 2014... Mandag:

Livsnyderrejse til Sorrento d. 2. 7. juni 2014... Mandag: Livsnyderrejse til Sorrento d. 2. 7. juni 2014.... Mandag: Flyafgang fra Danmark: Der er planmæssig afgang kl. 10,20 fra Kastrup lufthavn. Rejsende med provinstilslutning får direkte besked fra Samson*Travel

Læs mere

Lokalafdelingen for Nordsjælland Øst

Lokalafdelingen for Nordsjælland Øst E-mail Nyhedsbrev nr. 23 Kære medlem af Scleroseforeningens lokalafdeling Hermed fremsendes nogle informationer, som du kan have glæde af at kende. Cykelprojektet Helsingør-Paris 2013 28 cykelryttere sætter

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse 1.abcy_bk1 & 2

Undervisningsbeskrivelse 1.abcy_bk1 & 2 Undervisningsbeskrivelse 1.abcy_bk1 & 2 Forløb 1: Intro (august 2005) Beskrivelse: Eleverne introduceres til formalanalysen : Ingen Erik Hagens: Vinterbanen Forløb 2-a: Gengivelsesstrategier (august 2005)

Læs mere

Studietur til Californien

Studietur til Californien ndhtxtfoto fra idé til virkelighed Studietur til Californien - fredag 7. november til tirsdag 18. november 2014 (begge dage inkl.) Studieturen med højst 12 deltagere er planlagt med både spændende faglige

Læs mere

UdflugteriCape Town Side 1 af 4 Nyhedsbrev Kontakt Om Albatros SØG tlf. +45 36 98 98 98 Rejs med hjerte, hjerne & holdning Forside Rejser Destinationer Rejsetyper Gå på opdagelse Praktisk information Etik

Læs mere

Traneturen 5. 7. april (3 dage)

Traneturen 5. 7. april (3 dage) Traneturen 5. 7. april (3 dage) Turleder: John Speich Det er med stor glæde, at Politiken Plus og Scanbird igen i år kan tilbyde en tur til Tranedansen ved Hornborgasjön ved Falköping, hvor op til 15.000

Læs mere

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Bedre Byggeskik Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Arkitekter MAA Per Godtfredsen og Jan Arnt Historisk Forening for Espergærde er gået ind i et samarbejde med By & Land Helsingør

Læs mere

21. november-25. november 2011

21. november-25. november 2011 Læserrejse Oliventur til Sydgrækenland 21. november-25. november 2011 Rejsens tema er oliven og olivenhøsten. Perioden, hvor grækerne høster deres oliven, er poetisk og medrivende. Høsten begynder tidligt

Læs mere

Forår 2014 for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle, Folkeuniversitetet mm Efterår 2013 for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle og Folkeuniversitetet mm

Forår 2014 for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle, Folkeuniversitetet mm Efterår 2013 for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle og Folkeuniversitetet mm Signe Jacobsen, kunsthistoriker, mag.art. Oversigt over foredrag frem til forår 2016 Som aftalt pr. 3.4.2015 Se yderligere www.kunstforedragogkunstguide.dk Forår 2016 for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle

Læs mere

ANALYSE OG GENTEGNING

ANALYSE OG GENTEGNING ANALYSE OG GENTEGNING 17-12-2014 Det arkitektoniske værk Schröder House blev bygget i 1924 i Utrecht af den hollandske arkitekt Gerrit Rietveld til Fru- Schröder-Schräder og hendes 3 børn. Efter hendes

Læs mere

Fortællingen om dig. Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9

Fortællingen om dig. Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9 Fortællingen om dig Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9 5 Din personlige identitet Frederik 3. på ligsengen Frederik 3. var den første

Læs mere

Medlemsaktiviteter. i Fraktion 4

Medlemsaktiviteter. i Fraktion 4 Medlemsaktiviteter i Fraktion 4 Mandag d. 13. april 2015 kl. 14.00 17.00 i Kulturhuset, Bluhmesgade 19, 9510 Arden. Det er lykkedes os at få en aftale i stand med tre personer, der med ord, billeder, litteratur,

Læs mere

En unik luksusoplevelse. et hotel uden for enhver kategori

En unik luksusoplevelse. et hotel uden for enhver kategori En unik luksusoplevelse et hotel uden for enhver kategori Velkommen til en mindeværdig oplevelse... Hotel Royal, det historiske og unikke luksushotel på Store Torv i Århus midtby, byder Dem velkommen i

Læs mere