Rejse til Georgien og Armenien 6. maj 13. maj 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejse til Georgien og Armenien 6. maj 13. maj 2013"

Transkript

1 Rejse til Georgien og Armenien 6. maj 13. maj 2013 Deltagere: Keld Møller Pedersen, Sigrid Keinicke, Anna-Lise og Erik Ravn, Annelise og Karl Haubjerg, Thorkild og Inger-Merete Kay. Mandag den 6. maj 2013 Vi startede i strålende solskin hjemme fra Lund. Sigrid stod og ventede i ankomsthallen på Horsens banegård. Vi ventede en stund på Annelise og Karl og besluttede så, at vi hellere ville vente ude på perronen i det dejlige solskinsvejr. Den samme gode idé havde Annelise og Karl fået, de stod der allerede. Så kom toget, og vi blev forenet med de andre rejsedeltagere. Turen til lufthavnen gik let og problemfrit gennem et smukt solbeskinnet forårslandskab. Dejligt grønne marker og skovbunde hvide af anemoner. Vel ankommet til lufthavnen blev der tjekket ind og afleveret bagage. Thorkild og Keld gik til toldkontoret, for at få deklareret pengene som skulle afleveres i Georgien og Armenien, det tog noget tid. Sikkerhedstjekket gik også glat, dog måtte Sigrid og jeg af med skoene, vi havde begge metalspænder på. Nu var alle sultne, og vi købte sandwich i Lagkagehuset, vi var også heldige at finde en siddeplads. Turen til München gik fint, letskyet det meste af vejen, overskyet under indflyvningen, fin landing. Gik osede sammen med Anna-Lise og købte noget chokolade. Tilbage ved mødestedet skænkede Karl en cognac og Annelise delte chokolade ud. De ville fejre, at de var blevet bedsteforældre til en lille pige. Vi havde set billeder af vidunderet i toget, og ja, det var en yndig lille pige. KL. 18 gik vi alle hen for at spise. Det blev til gullaschsuppe og kyllingekarrysuppe. Bagefter gik nogle af os hen for at købe is til dessert. Kl afgang fra München. En lidt turbulent flyvetur på grund af uvejr. Jeg fik dog sovet noget undervejs både før og efter serveringen i flyet. Jeg vågnede med et spjæt, da lyset blev tændt, da vi nærmede os Tbilisi, jeg troede, at det var et lyn. Igen en fin landing, dog ruskede det noget i flyet, og der kom en brat opbremsning. Det har nok stormet udenfor.

2 Vi blev mødt i lufthavnen af Gela Chikhradze og Revaz Shavladze (Rezi), og kørt til hotellet i en noget ramponeret minibus. Revaz fortalte, at det ikke var den bus, han oprindeligt havde en aftale om; men der var helligdag i Georgien, påske, hvor der er tradition for at familien mødes, og at man besøger familiegravstedet, og chaufføren havde måske festet lidt rigeligt. Vi fik udpeget forskellige seværdigheder undervejs blandt andet landets pengetank. I kvarteret hvor hotellet lå, var der både en moské, en synagoge og lige overfor hotellet en katolsk kirke, georgierne er et meget tolerant folk, fortalte Rezi. Vi ankom til Hotel City, et charmerende lille hotel, fik vore nøgler, og kl. 05 var jeg klar til at sove lidt. Tirsdag den 7. maj 2013 Morgenmadsbuffet kl. 8, det er altid spændende, hvad der er på bordet i et fremmed land. Det så spændende ud. Frugt og grønt, havregrød, brød, morgenmadsprodukter, yoghurt, ost, pålæg og kage. Morgendram på Kelds værelse, det er godt for maven. Udsigten fra Kelds terrasse. I det fjerne skimtes Moder Georgia. Kl. 10 skulle vi mødes i forhallen for at spadsere til Fredspladsen og se lidt på byen. På vejen derhen vekslede Anna- Lise de euro vi havde betalt til madkassen til GLA=lira ca. 2 GLA for 1. Vi beundrede rosentræerne, den store gyldne statue af Sct. Georg og Dragen midt på pladsen og de forskellige fontæner. Der var også en livlig trafik af biler og busser. Et busknudepunkt, der kom busser hele tiden både store og mindre og nogle minibusser, der så temmelig private ud. Der var også mange taxaer, der kræves ingen bevilling som herhjemme, man skulle bare registreres, så kan man købe et taxaskilt og sætte det på bilen.

3 Byens rådhus I baggrunden restaurering, glasudbygning Sct. Georg og dragen Bygning klar til restaurering Gela og Revaz kom med bussen kl. 11 og vi kørte op i bjergene til et børnehjem i landsbyen Kojori, 1500m over havet. Turen op til børnehjemmet var meget smuk, med mange sving og trykken for ørerne, en stigning på 1000m på bare 20km. Bjergområdet er meget eftertragtet til ferieboliger. Folk fra Tbilisi køber jord eller gamle bygninger for at få en sommerbolig der. Temperaturen i Tbilisi kan gå op til 45 c i sommertiden, i bjergene ca. 25 C, derfor rejser alle

4 der har mulighed for det væk en månedstid i august. Vi så syren, guldregn, hvidtjørn, frugttræer og et kastanjetræ, der stod i blomst. Vi så også fåreflokke med deres hyrde og fritgående køer uden hyrde. På vejen op fik vi udpeget, hvor vi skulle spise frokost. Børnehjemmet blev bygget i 1950 erne, det var beregnet til 100 børn, som boede der og gik i skole i en bygning der lå lige ved siden af. P.t. var der ca. 20 børn flere ville komme til i september og i vintermånederne, børnetallet kunne svinge fra ca. 20 til ca. 90. de blev henvist af de sociale myndigheder og senere fordelt på mindre børnehjem eller i plejefamilier. Børnehjemsbygningen var meget slidt og forfalden, men der var rent og ryddeligt overalt. Vi kom ind i en forhal, så samlingssalen, spisesalen, køkken og opvaskerum. Så gik vi ovenpå og så toiletter og baderum (håndvaske, bruser fandtes i nabobygningen). Derefter så vi et drengeværelse og et pigeværelse. Piger og drenge var på hver sin afdeling, på hver side af trappen. Hvert værelse var beregnet til 5 børn. samlingssalen Et aktivitetsrum Døren ud. der er meget koldt om vinteren En værelsesgang

5 Et drenge værelse Et pige værelse Derefter gik vi over i den tidligere skolebygning, som nu bruges til forskellige aktiviteter af kreativ art. Vi så produkter af et aktivitetsprojekt som forskellige kunstnere havde haft med børnene. Der var eksempler på keramik, maling, tegning, løvsavsarbejder, vævning, syning og meget mere. Nu stod brændeovnen og blev ikke brugt mere, men der var stadig gang i sy-værkstedet. Indgangshallen med produkter af en kunstprojekt Rester af keramikprojekt Arbejde med forskellige stoftyper, broderi, vævning perlearbejde Børnene går nu i skole i den nærliggende landsby, siden år I begyndelsen havde det skabt problemer. Børnene blev drillet blandt andet p.g.a. deres tøj og sko. Nu gik det meget bedre, og børnene fra børnehjemmet etablerede venskaber med børnene i landsbyen, og var også sammen uden for skoletiden. YMCA i Tbilisi har som projekt at tage børnene med ud på oplevelser cirkus, badeland, lejr o.a.. Hvad de ellers havde af forventninger til aibidji kom der ikke noget klart svar på her.

6 Vi gjorde holdt ved det udpegede sted for at spise frokost. En meget fin restaurant med et stort udendørs spiseområde (og et rigtigt toilet). Vi fik en rigtig god og velsmagende måltid med traditionelle georgiske retter. Salat af agurk, tomat, grøn chili, hakkede valnødder og persille. Tynde pandekager med en pølse i/kebab. (Jeg fik at vide, at kebab betyder hakket kød). Ostebrød, et stort pizalignende brød med smeltet ost. Dertil store stykker hvidt lidt syrligt brød og paprika sovs/dressing. Tilslut blev der serveret Kigali, en pastaplade samlet til en pose med en kødbolle i, som så er blevet kogt. Jeg smagte på alle retterne og synes, at det smagte rigtig godt, og med en stor øl til blev alle meget mætte. Det var en fin oplevelse. Menukortet studeres Kingali er kommet på bordet gamle bondemænd et flot tableau Efter frokost kørte vi til en flygtninge landsby, Tserovani, med 2000 små ens huse, ens fra begyndelsen, nu var der nogle steder, der var kommet et ekstra værelse til, eller en veranda foran indgangsdøren. Husene var ca m², skønner jeg. Der var 2½ værelse i hver, og der kunne bo flere generationer sammen. Vi kunne se, at der var små og større haver om husene, hvor der blev dyrket grøntsager, frugttræer og vindruer. FAKTA- BOKS 2000 boliger 6700 indbyggere 900 børn i skolealderen 350 børn under skolealderen Flygtningebyen er en såkaldt IPD Camp, IPD=Internal Permanent Deplacement. Flygtningebyen blev bygget til at huse internt fordrevne (flygtninge fra eget land) efter krigen mellem Ossetien, Georgien og Rusland i august Sydossetien er nu en del af Georgien.

7 Der var bygget et Kultur- /Forsamlingshus i IDP Campen. Der manglede lidt hist og her før det var helt færdigt og klar til brug. Så vidt jeg forstod, var det regeringen der havde givet penge til huset; men det lokale styre ville ikke overtage driften, fordi det ikke var færdigt, som jeg hørte det, skulle det være færdigt inden tre uger, ellers ville projektet være tabt, Jeg håber virkelig, at jeg har misforstået den del, det er ikke altid let at følge med, når de lokale taler engelsk. Kulturhuset i flygtningelandsbyen Tserovani En delegation fra landsbyen Intens drøftelse mellem Rezi og Karl. Det ufærdige gulv. Resterende materiale.

8 Huset skal bruges som kulturhus. Blandt andet til undervisning i sang, dans og kulturhistorie. Filmforvisning og op trædende. Bibliotek - og meget andet. De havde mange gode ideer. Det er blandt andet dette projekt YMCA Georgien søger hjælp til. Fra IPD lejren kørte vi forbi en café, hvor der blev købt kaffe og kager, som vi skulle nyde på YMCA s kontor, hvor vi skulle høre om deres projekter. YMCA i Tbilisi støtter børnene i flygtningebyen og på børnehjemmet ved at tage dem med på oplevelsesture eller på sommerlejr ved Sortehavet. YMCA Georgien ejer et stykke jord der, en appelsinplantage, hvor de er ved at opføre et hus. Det skal bruges til sommerlejre, og ungdomsherberg, eller til andre som vil leje sig ind og holde ferie, for eksempel os. Steder hvor YMCA er repræsenteret = de blå pins. Hovedkontoret i Tbilisi = den røde pin. Under etablering =gul pin Gela og Rezi fortalte meget engageret om YMCA s arbejde i Georgien. Det blev aftalt, at Rezi og Karl skulle tale/maile nærmere sammen om de projekter YMCA Georgien søger hjælp til. Karl mente, at det nok var nødvendigt med en nøjere beskrivelse af projekterne, og han havde en beskrivelse med af et projekt som var sammenligneligt med campen ved Sortehavet. Den fik Rezi, så han kunne se, hvad der krævedes i en projektansøgning.

9 Præsentation af aibidji s bestyrelse Gela viser billeder af campen ved Sortehavet Derefter blev vi kørt hjem til hotellet. Alle trængte til at hvile efter en lang og begivenhedsrig dag. Kl. 20 mødtes vi igen i receptionen. Keld ville vise os et listigt sted, hvor vi eventuelt kunne Få lidt til halsen og maven. Vi begav os af sted til fods, og kom til en meget charmerende gade med mange restauranter og barer, og vi blev enige om et sted at slå os ned. Vi bestilte vin, rød, hvid og rosé, og mad, forskellige slags supper og kebab. Vi fik nogle rigtig hyggelige timer. Keld spurgte, om vi skulle evaluere dagens indtryk, det var der generel stemning for. Det gik så over i noget der lignede et regulært bestyrelsesmøde, det var knapt så hyggeligt. Der havde været tale om at evaluere dagen med en kop kaffe og en lille en, så der blev købt lidt ind på vejen hjem til hotellet. Vi mødtes hos Anna-Lise og Erik for at slutte dagen. Anna-Lise og Erik havde det største værelse plus adgang til en tagterrasse, hvor der var ekstra stole. Vi havde medbragt en elkedel, så det var muligt koge vand til kaffe, Anna-Lise havde Neskaffe med. Onsdag den 8. maj 2013 Efter en god nats søvn og et dejligt morgenmåltid mødtes vi hos Anna-Lise og Erik for at få vores medicin til maven. Kl. 10 kom chaufføren, for at køre os hen hvor vi skulle møde Rezi og Gela. De var begge forsinkede. Gela var punkteret, og Rezis yngste barn på 2 år var blevet syg med opkast, tynd mave og hævelse i halsen. Så Rezi havde været på en sundhedsklinik med barnet, og hans far var kommet for at være hos barnet, hans kone skulle på arbejde. Her er der nok ikke noget der hedder barnets første sygedag. Så kørte vi ud af Tbilisi mod øst, som også er vejen mod lufthavnen. Vi kom igen forbi The national trust en stor hvid kubeformet bygning med runde blå/turkis farvede prikker. Det så ud, som om den stod på det ene hjørne, hvis man kan forestille sig det. Vi kom også forbi statens politibygning, en meget moderne bygning i turkisfarvet glas. Det ser ud til at være meget populært i Georgiens officielle byggeri. Vi kørte gennem et frodigt landskab med mange store marker. Der var ingen bygninger ude på markerne. Landsbyerne lå sammen i små klumper, enten langs med vejen eller længere ude i landskabet. Jeg spurgte hvorfor det var sådan, og fik svaret, at det var en skik fra gammel tid. Det havde været, og var, et uroplaget område med mange krige i tidens løb. Jeg spurgte også om jordfordelingen efter at russerne havde forladt området. Jorden var blevet fordelt mellem bønderne. Nogle havde været utilfredse, da noget jord var bedre end andet og dermed gav større udbytte. Noget jord vidste man ikke, hvem det tilhørte. Meget jord var opkøbt af mafiaen eller udlændinge (indere), så indere var ikke så vellidte på landet i Georgien. Vi kom gennem Georgiens vinland og op i bjergene. Desværre var det bygevejr og oppe i bjergene var der tæt tåge. Rezi beklagede det mange gange, han sagde, at det var et meget smukt landskab. Jeg tror han var lidt ked af det. Han havde glædet sig til at vise os sit smukke land. Vi var på vej til Bodbe Monestary of St. Nino. St. Nino kom som 16 årig fra Grækenland og bragte kristendommen til Georgien, hun var niece til St. George. Efter at Georgien var blevet kristent trak hun sig tilbage til Bodbe slugten i Kakheti, hvor hun døde ca. år Der blev bygget et lille kloster på det sted hvor hun var begravet. Klosteret fik

10 særlig betydning i den sene middelalder. Konger af Kakheti valgte klosteret til deres kroning. Der har været flere kirker på stedet. Den nuværende basilika er opført i det 11. århundrede. Restaureret flere gange, , 1823, 1860 erne, 1880 erne erne og genoptaget i 2003 (Bodbe Kloster-Wikipedia). Klosteret har været teologisk skole, deposita for religiøse bøger, hjemsted for flere religiøse forfattere og skriftkloge. I sovjettiden lukket og omdannet til hospital. Kirkerummet var helt overmalet med helgenbilleder. St. Ninos grav var omgivet af en glaskiste, i gulvhøjde var der en træplade hvorpå der var et maleri af hendes ansigt. Der var adskillige turister/pilgrimme i kirken, som satte vokslys, bad foran malerierne og kyssede på glaskisten. Rezi fortalte, at stedet var meget besøgt. Der var også en hellig kilde på stedet. Pilgrimme ved den hellige kilde Basilikaen (billeder fra nettet) Kirkerummet Helgenbillede Sct. Ninos grav Fra klosteret kørte vi mod byen Signagi siden 2007 kaldt The city of love. Signagi er en meget gammel historisk by, som nu er på UNESCO s Verdens Arv s listen. Restaureret for UNESCO midler, restaureringen fortsætter.

11 Spisestedet, som det ville se ud i godt vejr (fra nettet) Byporten ved siden af spisestedet, som den så ud på dagen Så fik vi mad, igen dejlige traditionelle georgiske retter Mindemur over faldne fra de omliggende landsbyer. Fra 1. og 2. verdenskrig. Muren var meget lang, med mange smukke, symboliske relieffer, mange flere end der er med her.

12 Billeder fra Signagi Rådhuset en café

13 YMCA bygningen i Telavi På broen er der skrevet waiting for the train det skal symbolisere længslen efter hjemlandet. Floden Enguri ligger i det vestlige Georgien konflikt/krig mellem Georgien- Abkhasien-Rusland Fra Signagi kørte vi til Telavi også en gammel historisk by, hvor husene renoveres i gammel stil.telavi YMCA er oprettet i 2004 og har en stab på 5 personer. YMCA Georgia købte bygningen i 2007, den var da temmelig forfalden. Den ser meget pæn ud nu både ude og inde, men den er stadig under renovering, blandt andet manglede der en indvendig trappe. Der undervises i engelsk og EDB. Målgruppen er børn fra IDP gruppen, målet er at få dem integreret i området. Det er gratis for IDP at deltage, der er også betalende medlemmer fra byen. Når de er 18 år, kan de være frivillige hjælpere. YMCA hjælper også med at finde støtte forældre til børnene. I YMCA bygningen er der også hostel rooms/vandrehjems værelser. Carl, volontør, fra American Peascore er der 1 år, skal blandt andet være med i en basballcamp for ca. 250 personer, hvor de kan lære grundreglerne, 70 fra målgruppen og 63 betalende børn fra byen. Det er meget populært at deltage. Gela har været instruktør for det russisske Baseball Landshold, måske derfor den store interesse for baseball i YMCA. Vi var trætte efter mange oplevelser og en lang køretur. Så vi blev ikke så længe, jeg ved ikke om det var planlagt sådan. Jeg følte det lidt, som om de ikke kom af med alt det de gerne ville fortælle og vise os. Gela og lederen af YMCA Telavi Carl, volontør fra USA og Rezi

14 Tilbage i Tbilisi så vi den store nye kirke. En overdådig bygning med andre bygninger og en meget stor plads omkring. Det er en Georgisk rigmand, der har betalt for byggeriet. Der er blandede følelser over byggeriet blandt byens borgere. En stor gruppe har skullet flytte og lejeboliger blev revet ned. Den nye store kirke, lidt på afstand, og lidt tættere på men der er stadig mange trapper. Ved indgangen var der en stor butik med lys, souveniers og bøger, på begge sider af døren. Inde i kirken var der en overdådighed af lys og forgyldte madonna- og helgenbilleder. I en af de høje buer var der et stiilads, vi fik at vide, at det er planen at hele loftet og væggene skal dækkes af malerier. Vi blev enige om, at det ikke lige var vores stil. På vejen til hotellet, gjorde vi holdt ved svævebanen, og vi var nogle stykker der tog en tur og var henne og hilse på Mother Georgia. I baggrunden Fredsbroen Fredsbroen fra svævebanen Keld i gondolen i lysglimtet 5 mænd Denne aften spiste vi på en Tysk restaurant, et hyggeligt sted. Nogle fik suppe andre bestilte pølse og ost. Jeg fik en dejlig aspergssuppe. De der fik ost fik meget ost og meget lidt brød, så de bød os andre på ostehapser. Godnatdrink og evaluering. Torsdag den 9. maj Efter morgenmad og kuffertpakning blev vi afhentet på hotellet af Gela og Rezi, og kursen blev sat mod den armensk georiske grænse. Karl havde det ikke så godt, det var noget med maven. Jeg nød køreturen, og alt det nye vi kom forbi, slugte jeg med øjnene. Vi fandt en by, Marneuli, hvor vi kunne drikke kaffe i et næsten nyt varehus med en

15 café på 1. sal. Anna-Lise og Annelise gik på jagt efter bananer til Karl, det mente han kunne være godt for maven. Efter kaffepausen fortsatte turen mod grænsen. Vi kom forbi et meget stort militærområde, en flybase. Billeder fra Marneuli (fundet på google) Vi kom også igennem mange småbyer, som vi havde gjort de for vi kørte igengående dage, med små butikker, hvor der kunne købes alt muligt, frugt, kød, drikkevarer, beklædning og mange andre ting. Disse butikker ser ikke ud af meget, et lille bitte rum med en plade foran, som åbnes når butikken er åben. Så kom vi til grænsen. Jeg var forbavset over hvor moderne det så ud, slet ikke hvad jeg havde forestillet mig. Vi tog hjerteligt afsked med Gela, Rezi og chaufføren, og trillede afsted med vore kufferter. I grænsebygningen blev jeg antastet af en dame, som ville have mig til at udfylde et spørgeskema. Det var der jo ikke tid til, jeg skulle jo følge med gruppen. Hun stillede så spørgsmål medes vi gik, hvor jeg kom fra, hvordan jeg var kommet til grænsen, hvordan jeg var kommet til Georgien og hvor mange gange jeg havde været i Georgien. Passene blev set efter og stemplet, og så fortsatte vi mod den armenske grænse, så vidt jeg husker gik vi over en bro.ved den armenske grænsestation blev vi glædeligt overraskede. Passene blev sevfølgeligt set grundigt efter og chekket med computeren, men der skulle ingen visum til, vi fik blot et stempel i passet. Naira kom og tog imod os, og Tigran ventede med minibussen. Så gik det afsted ad snoede veje op og ned i et meget smukt landskab. Vi blev enige om at holde picnic under vejs. Naira skulle være guide. Jeg sad på forreste sæde med store ører og spørgelyst. Vi kunne se en stor sø, Naira vidste ikke hvad den hed. Den lå i Azerbajdjan, vi kørte ind i mellem meget tæt på grænsen. Vi kom også forbi en meget stor militærlejr. Vi kørte igennem en meget stor by, Vadnazor, Armeniens 3. største by med et anslået inbyggertal på i 2009 imod officielt opgjort i Der er hver sommer en meget stor kulturfestival med musik, dans og teater. Der kommer så mange mennesker tilrejsende, at det er nødvendigt at bestille værelser 2 3 mdr. før. Vi kørte igennem en lang tunnel. Da vi kom ud fik jeg lige et glimt af et monument for den armenske silkevej. Nogle steder er der meget ujævnt og huller i vejen. Oppe i bjergene ligger der stadig sne. Vi kom også igennem byen Dilijan. Dilijan er en kurby, som ligger smukt omgivet af skovkædte bjerge. Befolkningstallet er faldet fra i 1989 til anslået i Den armenske regering vil gøre Dilijan til et regionalt

16 finanscentrum, og begynder med at flytte mange af nationalbankens opgaver dertil i Billeder fra Vadnazor og omegn Panorama over Dilijan (billederne er fundet på nettet) Picnic i det fri. Vi fik kebab i lavash, øl eller sodavand til. Stedet ejes af en person/familie, som også lejer ud til andre.

17 Nu var det også absolut nødvendigt at træde af på naturens vegne, og vi spurgte efter et toilet. Det viste sig at være et lille skur på den anden side af vejen. Et cement gulv med hul i lige ned til en lille rende, der så løb ned mod floden. Lugten var ikke rar, men udsigten var smuk. - Så kom vi til vejen langs med Sevan søen, den var stadig rimelig at køre på. Ned mod søen ligger der mange store forladte bygninge nogle i ruiner, andre ikke færdigbyggede. Det er ferie-, rekreations- og sanatoriebygninger fra sovjettiden. Naira fortalte, at hun selv havde været på ferie sådanne steder som barn. Jeg så skilte med navnene Shorja og Artanish. Der så ud til at ligger forladte bygninger oppe i bjergene. Der havde været minedrift guld, kul og sand til cement og glasfremstilling. Nu var de fleste miner lukkede. Så mødte vi en flok køer på vejen. Smukke kig tværs over Sevan til bjerge med sne på. Til sidst en meget hullet grusvej. Da vi ankom til Camp Daranak fik vi en varm velkomst. Der var travlhed i køkkenet. Kamo var ved at lægge kød på grillen lægges kød på grillen. Bordet var smukt dækket. Der kom en oveflod af mad og drikkevarer. Kød, fisk, salater, brød, ost, frugt, schokolade, kage og is, meget mere en vi kunne spise. Smukt dekorede salater Flot foldede servietter Kamo - Keld - Naira Frugten skæres ud det færdige resultat aftenens overraskelse

18 Kagemesteren, Alisa og den flotte kage Der blev holdt taler og skålet, mange gange. - Vi fik gaver 1 flaske armensk cognac og en æske chokolade. - Det var Victory Day i Armenien, så alle havde fri helt til mandag. Derfor skulle vi ikke forvente så mange elever inde på YMCA i Vardenis. Bagefter var der fyrværkeri, i anledning af at det var Kelds 25. besøg hos YMCA Vardenis. Tilslut fik vi anvist hvor vi skulle sove. Der blev byttet lidt rundt, så ægtepar kunne sove sammen. Vi fik redt sengene og faldt hurtigt i søvn efter dagens strabadser. Fredag den 10. maj 2013 Efter en god nats søvn fik vi dejlig morgenmad. To af pigerne var blevet i campen for at lave morgenmad til os. De andre var kørt med Varditer og Kamo tilbage til Vardenis. Så fik vi pakket sammen, nogle fik tid til et slag bordtennis. Keld var blevet dårlig, han havde været oppe mange gange om natten, Karl gik op for at se, hvordan han havde det. Han ville gerne blive i campen, Naira blev hos ham, så han ikke skulle være helt alene. Vi andre besteg minnibussen og kørte mod Vardenis. Der var både god vej og dårlig vej. Flokke af køer og får i det fjerne. Små landsbyer med små buttikker. Camp Daranak Thorkild Anna-Lise Erik Sigrid Karl og Naira får et slag bordtennis Ankommet til YMCA i Vardenis fik vi en varm velkomst. Vi blev vist rundt. De små viste hvad de havde lært af engelsk. Vi så, hvordan rummene trængte til renovering igen, især salen hvor de har musik, sang og dans; men de havde fået midler til at lægge vinyl på gulvet. I stueetagens ene ende var der blevet indrettet en frisørsalon. Det var en frisør, som betalte husleje. Husets stab kunne få ordnet hår og negle gratis, folk fra byen kom som betalende kunder. Det var en meget dygtig og annerkendt frisør i Vardenis, og to eller tre piger kom i salonen, hvor de kunne blive oplært som frisør. Det var en amerikansk organisation, som havde doneret pengene til projektet med frisørsalonen. Det var meningen, at projektet skulle vare nogle år, og så skulle det kunne hvile i sig selv. Stuetagens anden side var stadig i ruiner, der havde været en brand der engang. Nu skulle de i gang med at renovere den, og de havde fået samlet nogle af midler ind til det, men manglede stadig en anseeligt beløb, fordi alt skulle laves af profesionelle håndværkere, da alle insatalationer vedrørende el og vand kom derfra.

19 Børnene fremsiger vers på engelsk Gulvet der skal renoveres Så kom tiden til overrækkelse af de penge, som aibidji havde med til YMCA Vardenis. Varditer fortalte om, hvad der var blevet lavet siden sidst, og hvad deres fremtidige planer og ønsker var. Som sagt var stueetagen 1. prioritet. De manglede plads, og plads til bedre spiseforhold. De ville gerne have en café (internetcafé), hvor unge mennesker kunne mødes i trygge rammer, et sted hvor børnene og staben kunne spise deres mad. Ordentlige toiletforhold. Varditer fortalte, at de havde de fleste af pengene, som de skulle bruge, men at de stadig manglede ca , så de blev nok nødt til at låne i banken. Det var ikke let, det var dyrt, og banken skulle have pant i huset; men arbejdet skulle sættes i gang om kort tid og være færdigt i løbet af sommeren. Så overrakte Thorkild pengene, og Varditer blev fuldstændig stum, aibidji havde med. Så det var lige det beløb hun manglede. Så var alle glade. Der var et par ekstra gæster med Lea og hendes lillesøster. Lea er journaliststuderende, og havde valgt at ville skrive om en lille NGO. Hun var så faldet over aibidji, fordi de havde været i gang over så lang tid, og fordi de afleverede pengene personligt, havde hun valgt det, som sit afgangsprojekt. Lea havde talt i telefon med Thorkild flere gange, og hun har også interview et ham personligt. Lea var meget betaget af seancen, hun tog mange notater og billeder. Thorkild Karl Alisa Sukoyan Varditer Karl Alisa Varditer Th. Varditer Hary Lea - Bogholderen Inden vi skulle afsted fik Annelise ordnet negle, Anna-Lise og jeg fik ordnet hår og en hurtig gang lak på neglene. Vi gik en tur gennem Vardenis. Jeg ved ikke om der kun er en gade, jeg tror vi gik på strøget. Der var i hvert fald en del butikker. En med brudeudstyr og en med rigtig smart tøj, ja alle slags butikker. I et supermarked købte Anna-Lise ind, brød, pølse, ost og vand. Så kunne vi være selvforsynede om aftenen i stedet for at gå ud og spise. Vi havde mest lyst til at blive på hotellet, da vi regnede med, at være godt trætte om aftenen. Efter at have købt ind, fortsatte vi til kirken, som vi også indeni. Her ventede Tigran med minnibussen. Vi havde ønsket at se Kamos gård, så der kørte vi hen på vej ud til campen. Vi kørte først ad en rimelig god vej. Den lille vej ned til gården var umulig at køre på. Det havde regnet og vejen var meget ujævn og opkørt. Vi blev enige om, at vi sagtens kunne gå ned til gården. Erik havde glemt sin jakke i bussen, så han frøs, det blæste noget køligt. Gården var ikke efter danske standarder. Det havde været en gård med får i sovjettiden. Der var der ikke så højt til loftet i stalden, og det var mørkt. Der lugtede meget stærkt af komøg og ajle. Der blev nok ikke muget ud hver dag. Kamo havde en del køer. De var ude i bjergene og græsse om dagen, og de blev drevet hjem for at blive malket. Der kom fire koner og malkede dem. Stalden var oprindelig en gedestald fra russernes tid, derfor var der ikke så højt til loftet. Karl gik med Kamo for at se hans mælketank og kølerum, det var han meget imponeret af, men det var også et krav fra sundhedsmyndighederne, hvis Kamo ville sælge mælken til mejeriet. Tigran havde fundet en anden vej ind til gården, så han kom med bussen og hentede os, denne vej var mere jævn og ikke så lang ud til asfaltvejen.

20 Fra gården kørte vi ud til campen for at hente Keld og Naira. De stod begge på trappen for at tage imod os. Keld havde det nu meget bedre, og vi kunne sætte kursen mod Yerevan. Jeg bad Naira om at fortælle, hvis vi kom forbi noget interessant eller spændende. Det første Naira fortalte var, at byen Sevan havde fået sit navn efter byen Van, i det nuværende Tyrkiet. I Sevan havde flygtninge fra folkemordet bosat sig. Byen lå smukt ved en sø, ligesom den by de var flygtet fra under folkemordet, så de ville give den navn efter deres hjemby, Van. Men fordi det var på en sørgelig baggrund de var havnet der, fik den navnet Sevan. se betyder sort (sorg) på armensk. Naira fortalte også at kultur, sange, brød og madtraditioner stadig er, som de var i det gamle Van. Hun fortalte også at oldeforældre, på begge hendes forældres side, havde været ofre i folkemordet, så hun var vokset op med historien. I Lake Sevan ligger der en ø. Naira fortalte en legende om en kongedatter, som havde forelsket sig i en fattig ung gartner. De måtte selvfølgelig ikke få hinanden; men blev ved med at mødes i hemmelighed. Da kongen opdagede dette, blev prinsessen anbragt i et tårn ude på øen. Hun svingede med en lanterne fra tårnets vindue, og hver nat svømmede den unge forelskede gartner ud til hende. Det opdagede kongen, han murede vinduet til. En båd med en lanterne blev sat i vandet. Den unge mand svømmede efter lyset, men båden blev ved med at sejle væk, og til sidst druknede han. Til minde om det unge ulykkelige par er der rejst en kæmpe statue af prinsessen med lanternen ved Lake Sevan. Jeg nåede lige at få et glimt af den, da vi kørte forbi. På halvøen der stikker ud i Lake Sevan ligger der et kloster, det blev præsteseminar i 1876,og der lå en kirke fra det 13. århundrede. Der uddannes også præster i dag. Der er en fantastisk akustik i kirkensom, har et meget dygtigt kor, der synger vidunderligt. Jeg spurgte til Armeniens udvikling. Jeg kan se det går fremad. Naira fortalte at det gik langsomt. I 1988 havde der været et frygteligt jordskælv, Gyumri og Spitak kolapsede totalt, det officielle antal omkomne ca Derefter kom 4 dårlige år. Sovjets kolaps, mange russere rejste ud af Armenien. Krig med Azerbajdjan. Ingen olie. Ingen elektricitet. Atomkraftværker lukket ned på grund af det store jordskælv. Det har taget mange år at komme på fode igen. Så kom vi til Yerevan. Igen stod øjnene på stilke. Statue af Abovian, berømt armensk forfatter født 1809 forsvundet Abovian er også et bynavn. Studenterområde 4 universiteter. Parlamentsbygningen, Nationalakadeniet. Moderne knunst, del af en lang trappe med skulpturer og stor blomsterkummer, der leder op til kuntsmuseet. Det hele farer forbi i glimt. Ankomst til Villa Ayghedzor, værelse på kvisten, dejligt stort værelse med gamle møbler. Hvile ca. 1 time. Mødes til aftensmåltid, brød, ost og spegepølse indkøbt i Vardenis. Vin fra Georgien og Satevik (gaver), cognac eller vodka til de der ønskede. En rigtig god og hyggelig agslutning på en lang dag. Billeder fra vores værelse. med pejs Sigrid Annelise Karl Thorkild

Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007

Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007 Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007 Det hele startede i september 2006. Arthur, Eva og Kaj var ved at planlægge en tur gennem Ukraine og Rusland helt til Sibirien. Vi var netop kommet hjem

Læs mere

Pilgrimsruten Nordspanien

Pilgrimsruten Nordspanien 1 Pilgrimsruten Nordspanien Fra Pamplona til Santiago de Compostella August - september 2010 Af: Tommy Nylandsted Andersen Mit pilgrimsbevis 2 3 Pilgrimsruten på cykel 2010. Fredag 20. august. Så skulle

Læs mere

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Punkt... Side Søndag den 10. november 2002... 3 Mandag den 11. november 2002... 5 Tirsdag den 12. november 2002... 7 Onsdag den 13. november 2002...

Læs mere

Marokko 2014. Fredag 17. oktober 2014 (Merete).

Marokko 2014. Fredag 17. oktober 2014 (Merete). Marokko 2014 Fredag 17. oktober 2014 (Merete). Vi havde glædet os meget til Marokko turen, fordi det var første gang, at vi (Bent og jeg) skulle til det Afrikanske kontinent. Tirsdag før afrejse havde

Læs mere

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen Anker Sørensen 1 Dagbog: Min tid i Grønland Anker Sørensen 1965 1971. og besøg i sommeren 1998. Onsdag,d.11.8.1965. Dagen er nået, og med stor forventning om det, der venter mig af oplevelser og arbejde,

Læs mere

Fra Svendborg til Prag.

Fra Svendborg til Prag. 1 Cykeltur. Fra Svendborg til Prag. Fra torsdag d. 15. juli til lørdag d. 24. juli 2010. Jeg havde planlagt årets cykeltur igennem foråret inde i mit hoved, både i min fritid, på træningsturene og på mit

Læs mere

Rejsedagbog fra Indien februar 2014.

Rejsedagbog fra Indien februar 2014. Rejsedagbog fra Indien februar 2014. Fredag 7/2: Vi mødtes i Billund til bagage tjek in kl. 6 om morgenen og skulle flyve 7.15 med Air France til Paris de Gaulle, men blev lidt forsinket. I Paris tog vi

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

Indhold: 35-40 Den portugisiske rute langs vandet af Anne-Marie Bækkelund. 41-51 Videre mod Santiago / Dortmund > Vézelay af Ole Jellev

Indhold: 35-40 Den portugisiske rute langs vandet af Anne-Marie Bækkelund. 41-51 Videre mod Santiago / Dortmund > Vézelay af Ole Jellev Indhold Side: Indhold: 2 Kolofon 3 Indholdsfortegnelse 4-5 Afsked med en pilgrim af Tage Chabert 6-8 Interview med Vibeke Mørdrup af Erik Staffeldt 9-13 Vintercamino af Dorthe Eriksen 15-23 Tid til forandring

Læs mere

Søndag den 26.07.2009

Søndag den 26.07.2009 Søndag den 26.07.2009 Vi kørte fra Astrup kl. 08:50 og havde mange sommerfugle i maven. Vi fik sagt farvel til Mona og Ivan, som var så søde at køre os til lufthavnen. Flyet lettede til tiden og det var

Læs mere

Jeg sender lige en rejsebeskrivelse fra England, - det er mest for min egen logs skyld, så læs den eller slet, og i behøver ikke svare

Jeg sender lige en rejsebeskrivelse fra England, - det er mest for min egen logs skyld, så læs den eller slet, og i behøver ikke svare Hej alle.. Jeg sender lige en rejsebeskrivelse fra England, - det er mest for min egen logs skyld, så læs den eller slet, og i behøver ikke svare 26.5.2010 Kom i dag ind med færgen kl 12. og kørte videre

Læs mere

Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli.

Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli. 28 Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli. Dagen startede som den plejede med et morgenbad, derefter var der Früstück nede i hotellets kælder, hvor maden var stillet frem til os, den var lidt spartansk,

Læs mere

Vi har megen forståelse for den, sikkert fattige, mands svære situation og sætter os ind på det lille sæde, fem mand høj (godt den mindste kun er en

Vi har megen forståelse for den, sikkert fattige, mands svære situation og sætter os ind på det lille sæde, fem mand høj (godt den mindste kun er en Dag 1: De sidste dage op til afrejse er hektiske. De bærbare pc er går ned to dage før vi skal af sted og Jan knokler med både dem og hjemmesiden og sover næsten ikke i mange nætter. For mig betyder det

Læs mere

Det sydvestlige USA. 2.-18. april 2008. Sammendrag af blog skrevet af Helle Rettig www.curiousexplorer.dk

Det sydvestlige USA. 2.-18. april 2008. Sammendrag af blog skrevet af Helle Rettig www.curiousexplorer.dk Det sydvestlige USA 2.-18. april 2008 Sammendrag af blog skrevet af Helle Rettig www.curiousexplorer.dk Vi drager mod vest Om få dage og timer er årets første eventyr en realitet. Efter tre måneders planlægning

Læs mere

Spejdersport. September - Oktober - November 2011

Spejdersport. September - Oktober - November 2011 Spejdersport September - Oktober - November 2011 28. Årgang Formanden Det var så den sommer. Og hvilken en af slagsen. Den gamle talemåde, at én svale ikke gør nogen sommer, har vist sig at være noget

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

Missions-Nyt. Indhold. Missionsfonden af 4/5 1964. Missionsfondens bestyrelse: Redaktion og layout: Tryk:

Missions-Nyt. Indhold. Missionsfonden af 4/5 1964. Missionsfondens bestyrelse: Redaktion og layout: Tryk: Missions-Nyt 54. årgang, nr. 1 - Forår 2012 Ansvarshavende udgiver: Missionsfonden af 4/5 1964 Harpevej 14, DK-3650 Ølstykke Telefon 47174040 - Fax 47174018 mfond@mail.dk m.fond@live.dk (billedmateriale)

Læs mere

Rundrejse i DEN TROPISKE DELSTAT Kerala, Syd Indien. med Dragsholm Sparekasse

Rundrejse i DEN TROPISKE DELSTAT Kerala, Syd Indien. med Dragsholm Sparekasse Rundrejse i DEN TROPISKE DELSTAT Kerala, Syd Indien med Dragsholm Sparekasse 11. november 20. november 2013 Rejsearrangør: Karavane Rejser Rejseleder: antropolog, med speciale i Indien, Lise Kloch Mandag,

Læs mere

DBL-Koonso (Danish Burkinabè Link) Slotsallè 14, 6440 Augustenborg Denmark Tlf: +45 74471744 +45 23447177 aasebonde@gmail.com http://burkinaskolen.

DBL-Koonso (Danish Burkinabè Link) Slotsallè 14, 6440 Augustenborg Denmark Tlf: +45 74471744 +45 23447177 aasebonde@gmail.com http://burkinaskolen. Rejsebrev 1 jan. 2013 DBL-Koonso (Danish Burkinabè Link) Slotsallè 14, 6440 Augustenborg Denmark Tlf: +45 74471744 +45 23447177 aasebonde@gmail.com http://burkinaskolen.dk Kære alle sammen Turen til Burkina

Læs mere

Startet i efteråret 1993.

Startet i efteråret 1993. 1 Startet i efteråret 1993. Min skrivelyst har altid været stor, og i nutidens "Computertider" hvor det er blevet nemt at skrive, tilføje og redigere, har jeg fået lyst til at skrive lidt om min barndom,

Læs mere

Dagbog USA 18/7 9/8 2006

Dagbog USA 18/7 9/8 2006 Dagbog USA 18/7 9/8 2006 Side 1 af 77 Tirsdag 18/7 Rejsen var lang, men gik ellers godt. Helle kom og hentede os kl 7:15. Hun måtte køre i vores egen bil for her kunne bagagen præcis være i bagagerummet.

Læs mere

Om ALS Og Intet. Arne Lykke Larsen 1. 1 all@ifk.sdu.dk, arne.lykke.larsen@mail.tele.dk

Om ALS Og Intet. Arne Lykke Larsen 1. 1 all@ifk.sdu.dk, arne.lykke.larsen@mail.tele.dk Om ALS Og Intet Arne Lykke Larsen 1 1 all@ifk.sdu.dk, arne.lykke.larsen@mail.tele.dk Forord Mine første 99 sandfærdige historier om at leve med ALS, er udkommet den femtende september 2009 i bogform, med

Læs mere

Erik Bach. Erindringer om stort og småt 1930-2010

Erik Bach. Erindringer om stort og småt 1930-2010 Erik Bach Erindringer om stort og småt 1930-2010 1 Erindringer om stort og småt, 1930-2010 Erik Bach 2010 Bogen er sat med Baskerville og trykt hos Bendt Wikke Marketing A/S Printed in Denmark 2010 ISBN

Læs mere

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Hit med Historien 3, Grundbog Filen er stillet til

Læs mere

Flyet landede i Singapore kl. 22.00 dansk tid eller kl. 05.00 Singapore tid. Flyvetid 12 timer i alt.

Flyet landede i Singapore kl. 22.00 dansk tid eller kl. 05.00 Singapore tid. Flyvetid 12 timer i alt. Dagbog New-Zealand Lørdag den 19. februar februar 2011 Skrevet af Anita. Mødetid i Københavns Lufthavn kl. 08.30. Fælles indtjekning. Flyet lettede rettidigt ca. kl. 11.15 med kurs mod Singapore. Vi fik

Læs mere

Dejlige. Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN

Dejlige. Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN Dejlige Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN TIL NEMANDA fiessi bók er eign skólans flíns og flú hefur hana a láni. Bækur eru d rar og flví mikilvægt a fari sé vel me flær. Gættu fless vel a skrifa ekki í flessa bók.

Læs mere

En lille stump af Himalaya - verdens tag

En lille stump af Himalaya - verdens tag En lille stump af Himalaya - verdens tag Frede Lauritsen 2 Forord: Som børn havde hverken Hanne eller jeg forestillet os muligheden af at komme så meget rundt i verden, som tilfældet har været. Selv København

Læs mere

NEW ZEALAND nyt. Indhold: Afrejse fra Danmark. Hej Venner og venners venner.

NEW ZEALAND nyt. Indhold: Afrejse fra Danmark. Hej Venner og venners venner. NEW ZEALAND nyt Nyhedsbrev nr. 1 10. februar 2009 Indhold: Afrejse fra Danmark Bangkok, Thailand Onsdag 4. februar 2009. ( redigeret af Bent) Hej Venner og venners venner. Spøjs indledning ikke, - men

Læs mere

En fantastisk Afrika rejse

En fantastisk Afrika rejse En fantastisk Afrika rejse Det hele startede for mange år siden, da jeg var i Kenya første gang. Det var en rejse, jeg havde fået i gave fra Lisbeth Bramaholm, min moster. Efter en tur til Afrika måtte

Læs mere

2015 1. KVARTAL. Mission ADVENTIST. Den Nordamerikanske Division. Missionsberetninger til Bibelstudiehæftet

2015 1. KVARTAL. Mission ADVENTIST. Den Nordamerikanske Division. Missionsberetninger til Bibelstudiehæftet 2015 1. KVARTAL ADVENTIST Mission Den Nordamerikanske Division Missionsberetninger til Bibelstudiehæftet I S H A V E T GRØNLAND MISSIONSBERETNING 2 4 C A N A D A 3 Guam Mikronesiens Forenede Stater Ottawa

Læs mere