Rejse til Georgien og Armenien 6. maj 13. maj 2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejse til Georgien og Armenien 6. maj 13. maj 2013"

Transkript

1 Rejse til Georgien og Armenien 6. maj 13. maj 2013 Deltagere: Keld Møller Pedersen, Sigrid Keinicke, Anna-Lise og Erik Ravn, Annelise og Karl Haubjerg, Thorkild og Inger-Merete Kay. Mandag den 6. maj 2013 Vi startede i strålende solskin hjemme fra Lund. Sigrid stod og ventede i ankomsthallen på Horsens banegård. Vi ventede en stund på Annelise og Karl og besluttede så, at vi hellere ville vente ude på perronen i det dejlige solskinsvejr. Den samme gode idé havde Annelise og Karl fået, de stod der allerede. Så kom toget, og vi blev forenet med de andre rejsedeltagere. Turen til lufthavnen gik let og problemfrit gennem et smukt solbeskinnet forårslandskab. Dejligt grønne marker og skovbunde hvide af anemoner. Vel ankommet til lufthavnen blev der tjekket ind og afleveret bagage. Thorkild og Keld gik til toldkontoret, for at få deklareret pengene som skulle afleveres i Georgien og Armenien, det tog noget tid. Sikkerhedstjekket gik også glat, dog måtte Sigrid og jeg af med skoene, vi havde begge metalspænder på. Nu var alle sultne, og vi købte sandwich i Lagkagehuset, vi var også heldige at finde en siddeplads. Turen til München gik fint, letskyet det meste af vejen, overskyet under indflyvningen, fin landing. Gik osede sammen med Anna-Lise og købte noget chokolade. Tilbage ved mødestedet skænkede Karl en cognac og Annelise delte chokolade ud. De ville fejre, at de var blevet bedsteforældre til en lille pige. Vi havde set billeder af vidunderet i toget, og ja, det var en yndig lille pige. KL. 18 gik vi alle hen for at spise. Det blev til gullaschsuppe og kyllingekarrysuppe. Bagefter gik nogle af os hen for at købe is til dessert. Kl afgang fra München. En lidt turbulent flyvetur på grund af uvejr. Jeg fik dog sovet noget undervejs både før og efter serveringen i flyet. Jeg vågnede med et spjæt, da lyset blev tændt, da vi nærmede os Tbilisi, jeg troede, at det var et lyn. Igen en fin landing, dog ruskede det noget i flyet, og der kom en brat opbremsning. Det har nok stormet udenfor.

2 Vi blev mødt i lufthavnen af Gela Chikhradze og Revaz Shavladze (Rezi), og kørt til hotellet i en noget ramponeret minibus. Revaz fortalte, at det ikke var den bus, han oprindeligt havde en aftale om; men der var helligdag i Georgien, påske, hvor der er tradition for at familien mødes, og at man besøger familiegravstedet, og chaufføren havde måske festet lidt rigeligt. Vi fik udpeget forskellige seværdigheder undervejs blandt andet landets pengetank. I kvarteret hvor hotellet lå, var der både en moské, en synagoge og lige overfor hotellet en katolsk kirke, georgierne er et meget tolerant folk, fortalte Rezi. Vi ankom til Hotel City, et charmerende lille hotel, fik vore nøgler, og kl. 05 var jeg klar til at sove lidt. Tirsdag den 7. maj 2013 Morgenmadsbuffet kl. 8, det er altid spændende, hvad der er på bordet i et fremmed land. Det så spændende ud. Frugt og grønt, havregrød, brød, morgenmadsprodukter, yoghurt, ost, pålæg og kage. Morgendram på Kelds værelse, det er godt for maven. Udsigten fra Kelds terrasse. I det fjerne skimtes Moder Georgia. Kl. 10 skulle vi mødes i forhallen for at spadsere til Fredspladsen og se lidt på byen. På vejen derhen vekslede Anna- Lise de euro vi havde betalt til madkassen til GLA=lira ca. 2 GLA for 1. Vi beundrede rosentræerne, den store gyldne statue af Sct. Georg og Dragen midt på pladsen og de forskellige fontæner. Der var også en livlig trafik af biler og busser. Et busknudepunkt, der kom busser hele tiden både store og mindre og nogle minibusser, der så temmelig private ud. Der var også mange taxaer, der kræves ingen bevilling som herhjemme, man skulle bare registreres, så kan man købe et taxaskilt og sætte det på bilen.

3 Byens rådhus I baggrunden restaurering, glasudbygning Sct. Georg og dragen Bygning klar til restaurering Gela og Revaz kom med bussen kl. 11 og vi kørte op i bjergene til et børnehjem i landsbyen Kojori, 1500m over havet. Turen op til børnehjemmet var meget smuk, med mange sving og trykken for ørerne, en stigning på 1000m på bare 20km. Bjergområdet er meget eftertragtet til ferieboliger. Folk fra Tbilisi køber jord eller gamle bygninger for at få en sommerbolig der. Temperaturen i Tbilisi kan gå op til 45 c i sommertiden, i bjergene ca. 25 C, derfor rejser alle

4 der har mulighed for det væk en månedstid i august. Vi så syren, guldregn, hvidtjørn, frugttræer og et kastanjetræ, der stod i blomst. Vi så også fåreflokke med deres hyrde og fritgående køer uden hyrde. På vejen op fik vi udpeget, hvor vi skulle spise frokost. Børnehjemmet blev bygget i 1950 erne, det var beregnet til 100 børn, som boede der og gik i skole i en bygning der lå lige ved siden af. P.t. var der ca. 20 børn flere ville komme til i september og i vintermånederne, børnetallet kunne svinge fra ca. 20 til ca. 90. de blev henvist af de sociale myndigheder og senere fordelt på mindre børnehjem eller i plejefamilier. Børnehjemsbygningen var meget slidt og forfalden, men der var rent og ryddeligt overalt. Vi kom ind i en forhal, så samlingssalen, spisesalen, køkken og opvaskerum. Så gik vi ovenpå og så toiletter og baderum (håndvaske, bruser fandtes i nabobygningen). Derefter så vi et drengeværelse og et pigeværelse. Piger og drenge var på hver sin afdeling, på hver side af trappen. Hvert værelse var beregnet til 5 børn. samlingssalen Et aktivitetsrum Døren ud. der er meget koldt om vinteren En værelsesgang

5 Et drenge værelse Et pige værelse Derefter gik vi over i den tidligere skolebygning, som nu bruges til forskellige aktiviteter af kreativ art. Vi så produkter af et aktivitetsprojekt som forskellige kunstnere havde haft med børnene. Der var eksempler på keramik, maling, tegning, løvsavsarbejder, vævning, syning og meget mere. Nu stod brændeovnen og blev ikke brugt mere, men der var stadig gang i sy-værkstedet. Indgangshallen med produkter af en kunstprojekt Rester af keramikprojekt Arbejde med forskellige stoftyper, broderi, vævning perlearbejde Børnene går nu i skole i den nærliggende landsby, siden år I begyndelsen havde det skabt problemer. Børnene blev drillet blandt andet p.g.a. deres tøj og sko. Nu gik det meget bedre, og børnene fra børnehjemmet etablerede venskaber med børnene i landsbyen, og var også sammen uden for skoletiden. YMCA i Tbilisi har som projekt at tage børnene med ud på oplevelser cirkus, badeland, lejr o.a.. Hvad de ellers havde af forventninger til aibidji kom der ikke noget klart svar på her.

6 Vi gjorde holdt ved det udpegede sted for at spise frokost. En meget fin restaurant med et stort udendørs spiseområde (og et rigtigt toilet). Vi fik en rigtig god og velsmagende måltid med traditionelle georgiske retter. Salat af agurk, tomat, grøn chili, hakkede valnødder og persille. Tynde pandekager med en pølse i/kebab. (Jeg fik at vide, at kebab betyder hakket kød). Ostebrød, et stort pizalignende brød med smeltet ost. Dertil store stykker hvidt lidt syrligt brød og paprika sovs/dressing. Tilslut blev der serveret Kigali, en pastaplade samlet til en pose med en kødbolle i, som så er blevet kogt. Jeg smagte på alle retterne og synes, at det smagte rigtig godt, og med en stor øl til blev alle meget mætte. Det var en fin oplevelse. Menukortet studeres Kingali er kommet på bordet gamle bondemænd et flot tableau Efter frokost kørte vi til en flygtninge landsby, Tserovani, med 2000 små ens huse, ens fra begyndelsen, nu var der nogle steder, der var kommet et ekstra værelse til, eller en veranda foran indgangsdøren. Husene var ca m², skønner jeg. Der var 2½ værelse i hver, og der kunne bo flere generationer sammen. Vi kunne se, at der var små og større haver om husene, hvor der blev dyrket grøntsager, frugttræer og vindruer. FAKTA- BOKS 2000 boliger 6700 indbyggere 900 børn i skolealderen 350 børn under skolealderen Flygtningebyen er en såkaldt IPD Camp, IPD=Internal Permanent Deplacement. Flygtningebyen blev bygget til at huse internt fordrevne (flygtninge fra eget land) efter krigen mellem Ossetien, Georgien og Rusland i august Sydossetien er nu en del af Georgien.

7 Der var bygget et Kultur- /Forsamlingshus i IDP Campen. Der manglede lidt hist og her før det var helt færdigt og klar til brug. Så vidt jeg forstod, var det regeringen der havde givet penge til huset; men det lokale styre ville ikke overtage driften, fordi det ikke var færdigt, som jeg hørte det, skulle det være færdigt inden tre uger, ellers ville projektet være tabt, Jeg håber virkelig, at jeg har misforstået den del, det er ikke altid let at følge med, når de lokale taler engelsk. Kulturhuset i flygtningelandsbyen Tserovani En delegation fra landsbyen Intens drøftelse mellem Rezi og Karl. Det ufærdige gulv. Resterende materiale.

8 Huset skal bruges som kulturhus. Blandt andet til undervisning i sang, dans og kulturhistorie. Filmforvisning og op trædende. Bibliotek - og meget andet. De havde mange gode ideer. Det er blandt andet dette projekt YMCA Georgien søger hjælp til. Fra IPD lejren kørte vi forbi en café, hvor der blev købt kaffe og kager, som vi skulle nyde på YMCA s kontor, hvor vi skulle høre om deres projekter. YMCA i Tbilisi støtter børnene i flygtningebyen og på børnehjemmet ved at tage dem med på oplevelsesture eller på sommerlejr ved Sortehavet. YMCA Georgien ejer et stykke jord der, en appelsinplantage, hvor de er ved at opføre et hus. Det skal bruges til sommerlejre, og ungdomsherberg, eller til andre som vil leje sig ind og holde ferie, for eksempel os. Steder hvor YMCA er repræsenteret = de blå pins. Hovedkontoret i Tbilisi = den røde pin. Under etablering =gul pin Gela og Rezi fortalte meget engageret om YMCA s arbejde i Georgien. Det blev aftalt, at Rezi og Karl skulle tale/maile nærmere sammen om de projekter YMCA Georgien søger hjælp til. Karl mente, at det nok var nødvendigt med en nøjere beskrivelse af projekterne, og han havde en beskrivelse med af et projekt som var sammenligneligt med campen ved Sortehavet. Den fik Rezi, så han kunne se, hvad der krævedes i en projektansøgning.

9 Præsentation af aibidji s bestyrelse Gela viser billeder af campen ved Sortehavet Derefter blev vi kørt hjem til hotellet. Alle trængte til at hvile efter en lang og begivenhedsrig dag. Kl. 20 mødtes vi igen i receptionen. Keld ville vise os et listigt sted, hvor vi eventuelt kunne Få lidt til halsen og maven. Vi begav os af sted til fods, og kom til en meget charmerende gade med mange restauranter og barer, og vi blev enige om et sted at slå os ned. Vi bestilte vin, rød, hvid og rosé, og mad, forskellige slags supper og kebab. Vi fik nogle rigtig hyggelige timer. Keld spurgte, om vi skulle evaluere dagens indtryk, det var der generel stemning for. Det gik så over i noget der lignede et regulært bestyrelsesmøde, det var knapt så hyggeligt. Der havde været tale om at evaluere dagen med en kop kaffe og en lille en, så der blev købt lidt ind på vejen hjem til hotellet. Vi mødtes hos Anna-Lise og Erik for at slutte dagen. Anna-Lise og Erik havde det største værelse plus adgang til en tagterrasse, hvor der var ekstra stole. Vi havde medbragt en elkedel, så det var muligt koge vand til kaffe, Anna-Lise havde Neskaffe med. Onsdag den 8. maj 2013 Efter en god nats søvn og et dejligt morgenmåltid mødtes vi hos Anna-Lise og Erik for at få vores medicin til maven. Kl. 10 kom chaufføren, for at køre os hen hvor vi skulle møde Rezi og Gela. De var begge forsinkede. Gela var punkteret, og Rezis yngste barn på 2 år var blevet syg med opkast, tynd mave og hævelse i halsen. Så Rezi havde været på en sundhedsklinik med barnet, og hans far var kommet for at være hos barnet, hans kone skulle på arbejde. Her er der nok ikke noget der hedder barnets første sygedag. Så kørte vi ud af Tbilisi mod øst, som også er vejen mod lufthavnen. Vi kom igen forbi The national trust en stor hvid kubeformet bygning med runde blå/turkis farvede prikker. Det så ud, som om den stod på det ene hjørne, hvis man kan forestille sig det. Vi kom også forbi statens politibygning, en meget moderne bygning i turkisfarvet glas. Det ser ud til at være meget populært i Georgiens officielle byggeri. Vi kørte gennem et frodigt landskab med mange store marker. Der var ingen bygninger ude på markerne. Landsbyerne lå sammen i små klumper, enten langs med vejen eller længere ude i landskabet. Jeg spurgte hvorfor det var sådan, og fik svaret, at det var en skik fra gammel tid. Det havde været, og var, et uroplaget område med mange krige i tidens løb. Jeg spurgte også om jordfordelingen efter at russerne havde forladt området. Jorden var blevet fordelt mellem bønderne. Nogle havde været utilfredse, da noget jord var bedre end andet og dermed gav større udbytte. Noget jord vidste man ikke, hvem det tilhørte. Meget jord var opkøbt af mafiaen eller udlændinge (indere), så indere var ikke så vellidte på landet i Georgien. Vi kom gennem Georgiens vinland og op i bjergene. Desværre var det bygevejr og oppe i bjergene var der tæt tåge. Rezi beklagede det mange gange, han sagde, at det var et meget smukt landskab. Jeg tror han var lidt ked af det. Han havde glædet sig til at vise os sit smukke land. Vi var på vej til Bodbe Monestary of St. Nino. St. Nino kom som 16 årig fra Grækenland og bragte kristendommen til Georgien, hun var niece til St. George. Efter at Georgien var blevet kristent trak hun sig tilbage til Bodbe slugten i Kakheti, hvor hun døde ca. år Der blev bygget et lille kloster på det sted hvor hun var begravet. Klosteret fik

10 særlig betydning i den sene middelalder. Konger af Kakheti valgte klosteret til deres kroning. Der har været flere kirker på stedet. Den nuværende basilika er opført i det 11. århundrede. Restaureret flere gange, , 1823, 1860 erne, 1880 erne erne og genoptaget i 2003 (Bodbe Kloster-Wikipedia). Klosteret har været teologisk skole, deposita for religiøse bøger, hjemsted for flere religiøse forfattere og skriftkloge. I sovjettiden lukket og omdannet til hospital. Kirkerummet var helt overmalet med helgenbilleder. St. Ninos grav var omgivet af en glaskiste, i gulvhøjde var der en træplade hvorpå der var et maleri af hendes ansigt. Der var adskillige turister/pilgrimme i kirken, som satte vokslys, bad foran malerierne og kyssede på glaskisten. Rezi fortalte, at stedet var meget besøgt. Der var også en hellig kilde på stedet. Pilgrimme ved den hellige kilde Basilikaen (billeder fra nettet) Kirkerummet Helgenbillede Sct. Ninos grav Fra klosteret kørte vi mod byen Signagi siden 2007 kaldt The city of love. Signagi er en meget gammel historisk by, som nu er på UNESCO s Verdens Arv s listen. Restaureret for UNESCO midler, restaureringen fortsætter.

11 Spisestedet, som det ville se ud i godt vejr (fra nettet) Byporten ved siden af spisestedet, som den så ud på dagen Så fik vi mad, igen dejlige traditionelle georgiske retter Mindemur over faldne fra de omliggende landsbyer. Fra 1. og 2. verdenskrig. Muren var meget lang, med mange smukke, symboliske relieffer, mange flere end der er med her.

12 Billeder fra Signagi Rådhuset en café

13 YMCA bygningen i Telavi På broen er der skrevet waiting for the train det skal symbolisere længslen efter hjemlandet. Floden Enguri ligger i det vestlige Georgien konflikt/krig mellem Georgien- Abkhasien-Rusland Fra Signagi kørte vi til Telavi også en gammel historisk by, hvor husene renoveres i gammel stil.telavi YMCA er oprettet i 2004 og har en stab på 5 personer. YMCA Georgia købte bygningen i 2007, den var da temmelig forfalden. Den ser meget pæn ud nu både ude og inde, men den er stadig under renovering, blandt andet manglede der en indvendig trappe. Der undervises i engelsk og EDB. Målgruppen er børn fra IDP gruppen, målet er at få dem integreret i området. Det er gratis for IDP at deltage, der er også betalende medlemmer fra byen. Når de er 18 år, kan de være frivillige hjælpere. YMCA hjælper også med at finde støtte forældre til børnene. I YMCA bygningen er der også hostel rooms/vandrehjems værelser. Carl, volontør, fra American Peascore er der 1 år, skal blandt andet være med i en basballcamp for ca. 250 personer, hvor de kan lære grundreglerne, 70 fra målgruppen og 63 betalende børn fra byen. Det er meget populært at deltage. Gela har været instruktør for det russisske Baseball Landshold, måske derfor den store interesse for baseball i YMCA. Vi var trætte efter mange oplevelser og en lang køretur. Så vi blev ikke så længe, jeg ved ikke om det var planlagt sådan. Jeg følte det lidt, som om de ikke kom af med alt det de gerne ville fortælle og vise os. Gela og lederen af YMCA Telavi Carl, volontør fra USA og Rezi

14 Tilbage i Tbilisi så vi den store nye kirke. En overdådig bygning med andre bygninger og en meget stor plads omkring. Det er en Georgisk rigmand, der har betalt for byggeriet. Der er blandede følelser over byggeriet blandt byens borgere. En stor gruppe har skullet flytte og lejeboliger blev revet ned. Den nye store kirke, lidt på afstand, og lidt tættere på men der er stadig mange trapper. Ved indgangen var der en stor butik med lys, souveniers og bøger, på begge sider af døren. Inde i kirken var der en overdådighed af lys og forgyldte madonna- og helgenbilleder. I en af de høje buer var der et stiilads, vi fik at vide, at det er planen at hele loftet og væggene skal dækkes af malerier. Vi blev enige om, at det ikke lige var vores stil. På vejen til hotellet, gjorde vi holdt ved svævebanen, og vi var nogle stykker der tog en tur og var henne og hilse på Mother Georgia. I baggrunden Fredsbroen Fredsbroen fra svævebanen Keld i gondolen i lysglimtet 5 mænd Denne aften spiste vi på en Tysk restaurant, et hyggeligt sted. Nogle fik suppe andre bestilte pølse og ost. Jeg fik en dejlig aspergssuppe. De der fik ost fik meget ost og meget lidt brød, så de bød os andre på ostehapser. Godnatdrink og evaluering. Torsdag den 9. maj Efter morgenmad og kuffertpakning blev vi afhentet på hotellet af Gela og Rezi, og kursen blev sat mod den armensk georiske grænse. Karl havde det ikke så godt, det var noget med maven. Jeg nød køreturen, og alt det nye vi kom forbi, slugte jeg med øjnene. Vi fandt en by, Marneuli, hvor vi kunne drikke kaffe i et næsten nyt varehus med en

15 café på 1. sal. Anna-Lise og Annelise gik på jagt efter bananer til Karl, det mente han kunne være godt for maven. Efter kaffepausen fortsatte turen mod grænsen. Vi kom forbi et meget stort militærområde, en flybase. Billeder fra Marneuli (fundet på google) Vi kom også igennem mange småbyer, som vi havde gjort de for vi kørte igengående dage, med små butikker, hvor der kunne købes alt muligt, frugt, kød, drikkevarer, beklædning og mange andre ting. Disse butikker ser ikke ud af meget, et lille bitte rum med en plade foran, som åbnes når butikken er åben. Så kom vi til grænsen. Jeg var forbavset over hvor moderne det så ud, slet ikke hvad jeg havde forestillet mig. Vi tog hjerteligt afsked med Gela, Rezi og chaufføren, og trillede afsted med vore kufferter. I grænsebygningen blev jeg antastet af en dame, som ville have mig til at udfylde et spørgeskema. Det var der jo ikke tid til, jeg skulle jo følge med gruppen. Hun stillede så spørgsmål medes vi gik, hvor jeg kom fra, hvordan jeg var kommet til grænsen, hvordan jeg var kommet til Georgien og hvor mange gange jeg havde været i Georgien. Passene blev set efter og stemplet, og så fortsatte vi mod den armenske grænse, så vidt jeg husker gik vi over en bro.ved den armenske grænsestation blev vi glædeligt overraskede. Passene blev sevfølgeligt set grundigt efter og chekket med computeren, men der skulle ingen visum til, vi fik blot et stempel i passet. Naira kom og tog imod os, og Tigran ventede med minibussen. Så gik det afsted ad snoede veje op og ned i et meget smukt landskab. Vi blev enige om at holde picnic under vejs. Naira skulle være guide. Jeg sad på forreste sæde med store ører og spørgelyst. Vi kunne se en stor sø, Naira vidste ikke hvad den hed. Den lå i Azerbajdjan, vi kørte ind i mellem meget tæt på grænsen. Vi kom også forbi en meget stor militærlejr. Vi kørte igennem en meget stor by, Vadnazor, Armeniens 3. største by med et anslået inbyggertal på i 2009 imod officielt opgjort i Der er hver sommer en meget stor kulturfestival med musik, dans og teater. Der kommer så mange mennesker tilrejsende, at det er nødvendigt at bestille værelser 2 3 mdr. før. Vi kørte igennem en lang tunnel. Da vi kom ud fik jeg lige et glimt af et monument for den armenske silkevej. Nogle steder er der meget ujævnt og huller i vejen. Oppe i bjergene ligger der stadig sne. Vi kom også igennem byen Dilijan. Dilijan er en kurby, som ligger smukt omgivet af skovkædte bjerge. Befolkningstallet er faldet fra i 1989 til anslået i Den armenske regering vil gøre Dilijan til et regionalt

16 finanscentrum, og begynder med at flytte mange af nationalbankens opgaver dertil i Billeder fra Vadnazor og omegn Panorama over Dilijan (billederne er fundet på nettet) Picnic i det fri. Vi fik kebab i lavash, øl eller sodavand til. Stedet ejes af en person/familie, som også lejer ud til andre.

17 Nu var det også absolut nødvendigt at træde af på naturens vegne, og vi spurgte efter et toilet. Det viste sig at være et lille skur på den anden side af vejen. Et cement gulv med hul i lige ned til en lille rende, der så løb ned mod floden. Lugten var ikke rar, men udsigten var smuk. - Så kom vi til vejen langs med Sevan søen, den var stadig rimelig at køre på. Ned mod søen ligger der mange store forladte bygninge nogle i ruiner, andre ikke færdigbyggede. Det er ferie-, rekreations- og sanatoriebygninger fra sovjettiden. Naira fortalte, at hun selv havde været på ferie sådanne steder som barn. Jeg så skilte med navnene Shorja og Artanish. Der så ud til at ligger forladte bygninger oppe i bjergene. Der havde været minedrift guld, kul og sand til cement og glasfremstilling. Nu var de fleste miner lukkede. Så mødte vi en flok køer på vejen. Smukke kig tværs over Sevan til bjerge med sne på. Til sidst en meget hullet grusvej. Da vi ankom til Camp Daranak fik vi en varm velkomst. Der var travlhed i køkkenet. Kamo var ved at lægge kød på grillen lægges kød på grillen. Bordet var smukt dækket. Der kom en oveflod af mad og drikkevarer. Kød, fisk, salater, brød, ost, frugt, schokolade, kage og is, meget mere en vi kunne spise. Smukt dekorede salater Flot foldede servietter Kamo - Keld - Naira Frugten skæres ud det færdige resultat aftenens overraskelse

18 Kagemesteren, Alisa og den flotte kage Der blev holdt taler og skålet, mange gange. - Vi fik gaver 1 flaske armensk cognac og en æske chokolade. - Det var Victory Day i Armenien, så alle havde fri helt til mandag. Derfor skulle vi ikke forvente så mange elever inde på YMCA i Vardenis. Bagefter var der fyrværkeri, i anledning af at det var Kelds 25. besøg hos YMCA Vardenis. Tilslut fik vi anvist hvor vi skulle sove. Der blev byttet lidt rundt, så ægtepar kunne sove sammen. Vi fik redt sengene og faldt hurtigt i søvn efter dagens strabadser. Fredag den 10. maj 2013 Efter en god nats søvn fik vi dejlig morgenmad. To af pigerne var blevet i campen for at lave morgenmad til os. De andre var kørt med Varditer og Kamo tilbage til Vardenis. Så fik vi pakket sammen, nogle fik tid til et slag bordtennis. Keld var blevet dårlig, han havde været oppe mange gange om natten, Karl gik op for at se, hvordan han havde det. Han ville gerne blive i campen, Naira blev hos ham, så han ikke skulle være helt alene. Vi andre besteg minnibussen og kørte mod Vardenis. Der var både god vej og dårlig vej. Flokke af køer og får i det fjerne. Små landsbyer med små buttikker. Camp Daranak Thorkild Anna-Lise Erik Sigrid Karl og Naira får et slag bordtennis Ankommet til YMCA i Vardenis fik vi en varm velkomst. Vi blev vist rundt. De små viste hvad de havde lært af engelsk. Vi så, hvordan rummene trængte til renovering igen, især salen hvor de har musik, sang og dans; men de havde fået midler til at lægge vinyl på gulvet. I stueetagens ene ende var der blevet indrettet en frisørsalon. Det var en frisør, som betalte husleje. Husets stab kunne få ordnet hår og negle gratis, folk fra byen kom som betalende kunder. Det var en meget dygtig og annerkendt frisør i Vardenis, og to eller tre piger kom i salonen, hvor de kunne blive oplært som frisør. Det var en amerikansk organisation, som havde doneret pengene til projektet med frisørsalonen. Det var meningen, at projektet skulle vare nogle år, og så skulle det kunne hvile i sig selv. Stuetagens anden side var stadig i ruiner, der havde været en brand der engang. Nu skulle de i gang med at renovere den, og de havde fået samlet nogle af midler ind til det, men manglede stadig en anseeligt beløb, fordi alt skulle laves af profesionelle håndværkere, da alle insatalationer vedrørende el og vand kom derfra.

19 Børnene fremsiger vers på engelsk Gulvet der skal renoveres Så kom tiden til overrækkelse af de penge, som aibidji havde med til YMCA Vardenis. Varditer fortalte om, hvad der var blevet lavet siden sidst, og hvad deres fremtidige planer og ønsker var. Som sagt var stueetagen 1. prioritet. De manglede plads, og plads til bedre spiseforhold. De ville gerne have en café (internetcafé), hvor unge mennesker kunne mødes i trygge rammer, et sted hvor børnene og staben kunne spise deres mad. Ordentlige toiletforhold. Varditer fortalte, at de havde de fleste af pengene, som de skulle bruge, men at de stadig manglede ca , så de blev nok nødt til at låne i banken. Det var ikke let, det var dyrt, og banken skulle have pant i huset; men arbejdet skulle sættes i gang om kort tid og være færdigt i løbet af sommeren. Så overrakte Thorkild pengene, og Varditer blev fuldstændig stum, aibidji havde med. Så det var lige det beløb hun manglede. Så var alle glade. Der var et par ekstra gæster med Lea og hendes lillesøster. Lea er journaliststuderende, og havde valgt at ville skrive om en lille NGO. Hun var så faldet over aibidji, fordi de havde været i gang over så lang tid, og fordi de afleverede pengene personligt, havde hun valgt det, som sit afgangsprojekt. Lea havde talt i telefon med Thorkild flere gange, og hun har også interview et ham personligt. Lea var meget betaget af seancen, hun tog mange notater og billeder. Thorkild Karl Alisa Sukoyan Varditer Karl Alisa Varditer Th. Varditer Hary Lea - Bogholderen Inden vi skulle afsted fik Annelise ordnet negle, Anna-Lise og jeg fik ordnet hår og en hurtig gang lak på neglene. Vi gik en tur gennem Vardenis. Jeg ved ikke om der kun er en gade, jeg tror vi gik på strøget. Der var i hvert fald en del butikker. En med brudeudstyr og en med rigtig smart tøj, ja alle slags butikker. I et supermarked købte Anna-Lise ind, brød, pølse, ost og vand. Så kunne vi være selvforsynede om aftenen i stedet for at gå ud og spise. Vi havde mest lyst til at blive på hotellet, da vi regnede med, at være godt trætte om aftenen. Efter at have købt ind, fortsatte vi til kirken, som vi også indeni. Her ventede Tigran med minnibussen. Vi havde ønsket at se Kamos gård, så der kørte vi hen på vej ud til campen. Vi kørte først ad en rimelig god vej. Den lille vej ned til gården var umulig at køre på. Det havde regnet og vejen var meget ujævn og opkørt. Vi blev enige om, at vi sagtens kunne gå ned til gården. Erik havde glemt sin jakke i bussen, så han frøs, det blæste noget køligt. Gården var ikke efter danske standarder. Det havde været en gård med får i sovjettiden. Der var der ikke så højt til loftet i stalden, og det var mørkt. Der lugtede meget stærkt af komøg og ajle. Der blev nok ikke muget ud hver dag. Kamo havde en del køer. De var ude i bjergene og græsse om dagen, og de blev drevet hjem for at blive malket. Der kom fire koner og malkede dem. Stalden var oprindelig en gedestald fra russernes tid, derfor var der ikke så højt til loftet. Karl gik med Kamo for at se hans mælketank og kølerum, det var han meget imponeret af, men det var også et krav fra sundhedsmyndighederne, hvis Kamo ville sælge mælken til mejeriet. Tigran havde fundet en anden vej ind til gården, så han kom med bussen og hentede os, denne vej var mere jævn og ikke så lang ud til asfaltvejen.

20 Fra gården kørte vi ud til campen for at hente Keld og Naira. De stod begge på trappen for at tage imod os. Keld havde det nu meget bedre, og vi kunne sætte kursen mod Yerevan. Jeg bad Naira om at fortælle, hvis vi kom forbi noget interessant eller spændende. Det første Naira fortalte var, at byen Sevan havde fået sit navn efter byen Van, i det nuværende Tyrkiet. I Sevan havde flygtninge fra folkemordet bosat sig. Byen lå smukt ved en sø, ligesom den by de var flygtet fra under folkemordet, så de ville give den navn efter deres hjemby, Van. Men fordi det var på en sørgelig baggrund de var havnet der, fik den navnet Sevan. se betyder sort (sorg) på armensk. Naira fortalte også at kultur, sange, brød og madtraditioner stadig er, som de var i det gamle Van. Hun fortalte også at oldeforældre, på begge hendes forældres side, havde været ofre i folkemordet, så hun var vokset op med historien. I Lake Sevan ligger der en ø. Naira fortalte en legende om en kongedatter, som havde forelsket sig i en fattig ung gartner. De måtte selvfølgelig ikke få hinanden; men blev ved med at mødes i hemmelighed. Da kongen opdagede dette, blev prinsessen anbragt i et tårn ude på øen. Hun svingede med en lanterne fra tårnets vindue, og hver nat svømmede den unge forelskede gartner ud til hende. Det opdagede kongen, han murede vinduet til. En båd med en lanterne blev sat i vandet. Den unge mand svømmede efter lyset, men båden blev ved med at sejle væk, og til sidst druknede han. Til minde om det unge ulykkelige par er der rejst en kæmpe statue af prinsessen med lanternen ved Lake Sevan. Jeg nåede lige at få et glimt af den, da vi kørte forbi. På halvøen der stikker ud i Lake Sevan ligger der et kloster, det blev præsteseminar i 1876,og der lå en kirke fra det 13. århundrede. Der uddannes også præster i dag. Der er en fantastisk akustik i kirkensom, har et meget dygtigt kor, der synger vidunderligt. Jeg spurgte til Armeniens udvikling. Jeg kan se det går fremad. Naira fortalte at det gik langsomt. I 1988 havde der været et frygteligt jordskælv, Gyumri og Spitak kolapsede totalt, det officielle antal omkomne ca Derefter kom 4 dårlige år. Sovjets kolaps, mange russere rejste ud af Armenien. Krig med Azerbajdjan. Ingen olie. Ingen elektricitet. Atomkraftværker lukket ned på grund af det store jordskælv. Det har taget mange år at komme på fode igen. Så kom vi til Yerevan. Igen stod øjnene på stilke. Statue af Abovian, berømt armensk forfatter født 1809 forsvundet Abovian er også et bynavn. Studenterområde 4 universiteter. Parlamentsbygningen, Nationalakadeniet. Moderne knunst, del af en lang trappe med skulpturer og stor blomsterkummer, der leder op til kuntsmuseet. Det hele farer forbi i glimt. Ankomst til Villa Ayghedzor, værelse på kvisten, dejligt stort værelse med gamle møbler. Hvile ca. 1 time. Mødes til aftensmåltid, brød, ost og spegepølse indkøbt i Vardenis. Vin fra Georgien og Satevik (gaver), cognac eller vodka til de der ønskede. En rigtig god og hyggelig agslutning på en lang dag. Billeder fra vores værelse. med pejs Sigrid Annelise Karl Thorkild

Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj.

Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj. Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj. 9 dage * Teknisk arrangør: Unitas Rejser i samarbejde med aibidji. Dansk rejseleder: Keld Møller Pedersen. Armensk

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse.

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Svømmeklubben MK 31, K1 Træningslejr uge 7, 2013 Palma, Mallorca Lørdag 9/2-13 Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Pga. bagage

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming.

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming. KINA REJSE 2013 Tag med på en spændende og uforglemmelig rejse til YUNNAN PROVINSEN i det sydvestlige Kina fra den 20. juli til den 3. august 2013 Ved tilmelding senest den, 1. januar 2013 gives der kr.

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?) Hej GCK Det hele startede i maj måned, hvor en kollega kom og spurgte, om jeg ville med en tur til Italien for at køre MTB - det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Vi skulle bo i byen Bormio, der ligger

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 FREDAGSNYT FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 Sidste skoledag Fredag den 24. juni fra kl. 8.05-11.15. Storegruppen møder allerede kl. 7.30 til morgenkaffe med lærerne. Efter morgensang

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og Tom og skønheden I den lille landsby var der mange goder man kunne tage på markedet og handle frugt og grønt og tage til slagteren og købe den lækreste flæskesteg. Eller man kunne gå en tur i det fri og

Læs mere

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften.

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften. Jeg har glædet mig rigtig meget, til at fortælle jer om den forgangne uges oplevelser. Selvom den også har været præget af dårlige oplevelser, da vi f.eks. har været til begravelse, må den absolut største

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Juletur til Goslar. 1 4. december 2009

Juletur til Goslar. 1 4. december 2009 Juletur til Goslar. 1 4. december 2009 1 Så er vi klar til afgang fra Hundested. Klokken er 8.00. Turen går mod Rødbyhavn med opsamling i Frederiksværk og Roskilde. Vejret er fint (som sædvanligt), og

Læs mere

Flot ydre og indre skønhed

Flot ydre og indre skønhed Flot ydre og indre skønhed Det første man lægger mærke til når man kører op ad alléen til Sydvestjyllands efterskole er den flotte hovedgård der lægger op til skolen. En smuk bygning med rustik murstensbelægning

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Prinsesse Anne og de mange ting.

Prinsesse Anne og de mange ting. 1 Prinsesse Anne og de mange ting. Der var engang en konge og en dronning, de boede på det største slot i landet. Slottet havde spir og høje tage. Det var så stort og så smukt. Dronningen fødte en dag

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Allerførst fortælles kort intro: Hvem var Jesus? Jesu liv som optakt til påskebegivenhederne.

Allerførst fortælles kort intro: Hvem var Jesus? Jesu liv som optakt til påskebegivenhederne. Allerførst fortælles kort intro: Hvem var Jesus? Jesu liv som optakt til påskebegivenhederne. Palmesøndag Kirkerummet Palmegrene til at vifte med/lægge foran Jesus Et æsel, palmer, en kappe til Jesus Fortæl

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården. Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette.

Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården. Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette. Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette. Mandag den 26. juli. Endelig, da klokken var 10 fik vi huset for os selv og koloni ugen kunne

Læs mere

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Klager bestilte 14. december 2007 et bryllupsarrangement hos indklagede til afholdelse den 6. september 2008. Klager modtog den 17. december

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Sommerens tur til Finland

Sommerens tur til Finland Sommerens tur til Finland Det blev ikke nogen tur sydpå denne sommer. Til gengæld blev det en tur nordpå til Jakobstad, Finland og tilbage igen. I alt blev det lidt mere en 3000 km. Planen var at min bror

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth Mandag d. 6. oktober Klokken 9.00 var de to busser og

Læs mere

Rapport for rejse til Armenien og Georgien med Rudolf Steiner Skolen, Kvistgård, Nordsjælland. Den 18. maj - til den 28 maj 2014.

Rapport for rejse til Armenien og Georgien med Rudolf Steiner Skolen, Kvistgård, Nordsjælland. Den 18. maj - til den 28 maj 2014. Rapport for rejse til Armenien og Georgien med Rudolf Steiner Skolen, Kvistgård, Nordsjælland. Den 18. maj - til den 28 maj 2014. Afrejse fra Skanderborg søndag den 18. maj med tog kl. 12.41 Afrejse fra

Læs mere

MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008

MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008 MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008 Dagbog fra Tyrkiet Søndag d. 13. jan. mandag d. 14. jan. 2008 Vi mødtes oppe på Limfjordsskolen kl. 18 og gjorde os klar til at tage med svømmebussen, som kørte os til

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Lanternefest Lys i mørket

Lanternefest Lys i mørket Lanternefest Lys i mørket Efterårets tiltagende mørke får os til at ønske at tænde lys. Børnene synger: Lanterne, lanterne, sol og måne og stjerne. Skinne højt mit lys, skinne højt mit lys, skinne højt

Læs mere

Split. Sidste nummer af SPLIT Billeder Fra Bürstadt Interview med Hanne Jørgensen. www.silkeborg-p-d.dk. Medlemsblad for Silkeborg Pigerne & Drengene

Split. Sidste nummer af SPLIT Billeder Fra Bürstadt Interview med Hanne Jørgensen. www.silkeborg-p-d.dk. Medlemsblad for Silkeborg Pigerne & Drengene Split Medlemsblad for Silkeborg Pigerne & Drengene www.silkeborg-p-d.dk Sidste nummer af SPLIT Billeder Fra Bürstadt Interview med Hanne Jørgensen August 2007 Siden er det blevet til rundt regnet 50 store

Læs mere

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye.

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye. BE 2010 BENTLEY USER KONFERENCE I PHILADELPHIA Det sjove. Vi var 3 fra VD, Kåre Friis-Christensen, VDS, Allan Lundgren, VDK og jeg, Jette Voigt, VDS. Kåre og jeg startede fra Skanderborg kl. 04:50 lørdag

Læs mere

PROVENCE, Fréjus - 2001.

PROVENCE, Fréjus - 2001. Rejsenotater fra PROVENCE, Fréjus - 2001. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater.

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Ferietur Slettestrand uge 30 2010 --- ooo 0 ooo ---

Ferietur Slettestrand uge 30 2010 --- ooo 0 ooo --- Deltagere: Michelle, Marianne R, Pernille, Michael og Ove Personale: Rita, Karen og Kurt Mandag den 26. juli. Dagen begyndte tidligt med bad og morgenmad. Kurt pakkede bussen medens der blev spist morgenmad.

Læs mere

2. søndag efter Helligtrekonger

2. søndag efter Helligtrekonger 2. søndag efter Helligtrekonger Salmevalg 355: Gud har fra evighed givet sin Søn os til Herre 448: Fyldt af glæde 441: Alle mine kilder skal være hos dig 369: Du som gir os liv og gør os glade 29: Spænd

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Betingelsen kan også udtrykkes med en imperativ: / / / / / 4c) Kom en plastikpose over sadlen! Så bliver den ikke våd. v s a

Betingelsen kan også udtrykkes med en imperativ: / / / / / 4c) Kom en plastikpose over sadlen! Så bliver den ikke våd. v s a Så Betydningen af så afhænger af ordenes rækkefølge: Ledsætninger: så som konjunktion (so that): / / / / / / / / / 1) Tarzan låste døren, så jeg ikke kunne komme ind. Luk døren, så det ikke trækker s a

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske Brugerbladet Udgives af Brugerrådet Atkærcenteret. Februar, April, Juni, August, Oktober, December Har du noget, du gerne vil have, bladet skal skrive om, så kontakt: Peter på tlf. 35 11 04 15 Brugerbladet

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Braunschweig maj 2003

Braunschweig maj 2003 Braunschweig maj 2003 Søndag d. 4-5- 2003. Jaahhh, så blev det endelig Søndag, vi skulle af sted til tyskland. Vi startede ud fra Løgstør kl. 8.00.. alle var friske og glædede sig til at se Braunchweig.

Læs mere

Turen til Schwerin november -1. december

Turen til Schwerin november -1. december Turen til Schwerin 2016 29. november -1. december 1 2 Rejsen foregik i dagene fra tirsdag den 29. november til og med torsdag den 1. december. Den var arrangeret af Lokalkomitéen for Ældre Sagen i Hundested,

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 17+18 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 17+18 2013 Fælles info Dagen efter Kristihimmelfartsdag. Denne dag har vi lukket! Og når vi er ved det. Det har vi også grundlovsdag. Den 5. juni. Det er til gengæld de eneste 2 dage på et helt langt år vi har lukket.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen.

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen. Så Betydningen af så afhænger af ordenes rækkefølge: Ledsætninger: / / / / / / / / / 1) Tarzan låste døren, så jeg ikke kunne komme ind. Luk døren, så det ikke trækker s a v Så fortæller her hvad planen

Læs mere

Efter endt opsamling af de sidste passagerer i Bovrup blev der serveret kaffe og rundstykke

Efter endt opsamling af de sidste passagerer i Bovrup blev der serveret kaffe og rundstykke Studietur med E Kleinbahn søndag den 27. juli, 2014 Turen startede ud fra Kvickly i Nordborg kl. 8:30. Der var tilmeldt 32 personer så der var plads nok i luksusbussen fra Alssund Busser der havde plads

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

På påskebesøg i Kairos Skraldeby

På påskebesøg i Kairos Skraldeby På påskebesøg i Kairos Skraldeby Forfatter og fotograf: Kirsten Graversen Rejser man til Kairo, bør man besøge den autentiske bydel Mokattam, som betyder Skraldebyen. Trods bynavnet er det ikke slum alt

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Hej, alle Hope House venner!

Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner Ulrik Susan Varme sommerdage Sommeren er og har været meget varm i år. Hver dag er temperaturen oppe på omkring de 35 grader og om natten 25. Det

Læs mere