Rejse til Georgien og Armenien 6. maj 13. maj 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejse til Georgien og Armenien 6. maj 13. maj 2013"

Transkript

1 Rejse til Georgien og Armenien 6. maj 13. maj 2013 Deltagere: Keld Møller Pedersen, Sigrid Keinicke, Anna-Lise og Erik Ravn, Annelise og Karl Haubjerg, Thorkild og Inger-Merete Kay. Mandag den 6. maj 2013 Vi startede i strålende solskin hjemme fra Lund. Sigrid stod og ventede i ankomsthallen på Horsens banegård. Vi ventede en stund på Annelise og Karl og besluttede så, at vi hellere ville vente ude på perronen i det dejlige solskinsvejr. Den samme gode idé havde Annelise og Karl fået, de stod der allerede. Så kom toget, og vi blev forenet med de andre rejsedeltagere. Turen til lufthavnen gik let og problemfrit gennem et smukt solbeskinnet forårslandskab. Dejligt grønne marker og skovbunde hvide af anemoner. Vel ankommet til lufthavnen blev der tjekket ind og afleveret bagage. Thorkild og Keld gik til toldkontoret, for at få deklareret pengene som skulle afleveres i Georgien og Armenien, det tog noget tid. Sikkerhedstjekket gik også glat, dog måtte Sigrid og jeg af med skoene, vi havde begge metalspænder på. Nu var alle sultne, og vi købte sandwich i Lagkagehuset, vi var også heldige at finde en siddeplads. Turen til München gik fint, letskyet det meste af vejen, overskyet under indflyvningen, fin landing. Gik osede sammen med Anna-Lise og købte noget chokolade. Tilbage ved mødestedet skænkede Karl en cognac og Annelise delte chokolade ud. De ville fejre, at de var blevet bedsteforældre til en lille pige. Vi havde set billeder af vidunderet i toget, og ja, det var en yndig lille pige. KL. 18 gik vi alle hen for at spise. Det blev til gullaschsuppe og kyllingekarrysuppe. Bagefter gik nogle af os hen for at købe is til dessert. Kl afgang fra München. En lidt turbulent flyvetur på grund af uvejr. Jeg fik dog sovet noget undervejs både før og efter serveringen i flyet. Jeg vågnede med et spjæt, da lyset blev tændt, da vi nærmede os Tbilisi, jeg troede, at det var et lyn. Igen en fin landing, dog ruskede det noget i flyet, og der kom en brat opbremsning. Det har nok stormet udenfor.

2 Vi blev mødt i lufthavnen af Gela Chikhradze og Revaz Shavladze (Rezi), og kørt til hotellet i en noget ramponeret minibus. Revaz fortalte, at det ikke var den bus, han oprindeligt havde en aftale om; men der var helligdag i Georgien, påske, hvor der er tradition for at familien mødes, og at man besøger familiegravstedet, og chaufføren havde måske festet lidt rigeligt. Vi fik udpeget forskellige seværdigheder undervejs blandt andet landets pengetank. I kvarteret hvor hotellet lå, var der både en moské, en synagoge og lige overfor hotellet en katolsk kirke, georgierne er et meget tolerant folk, fortalte Rezi. Vi ankom til Hotel City, et charmerende lille hotel, fik vore nøgler, og kl. 05 var jeg klar til at sove lidt. Tirsdag den 7. maj 2013 Morgenmadsbuffet kl. 8, det er altid spændende, hvad der er på bordet i et fremmed land. Det så spændende ud. Frugt og grønt, havregrød, brød, morgenmadsprodukter, yoghurt, ost, pålæg og kage. Morgendram på Kelds værelse, det er godt for maven. Udsigten fra Kelds terrasse. I det fjerne skimtes Moder Georgia. Kl. 10 skulle vi mødes i forhallen for at spadsere til Fredspladsen og se lidt på byen. På vejen derhen vekslede Anna- Lise de euro vi havde betalt til madkassen til GLA=lira ca. 2 GLA for 1. Vi beundrede rosentræerne, den store gyldne statue af Sct. Georg og Dragen midt på pladsen og de forskellige fontæner. Der var også en livlig trafik af biler og busser. Et busknudepunkt, der kom busser hele tiden både store og mindre og nogle minibusser, der så temmelig private ud. Der var også mange taxaer, der kræves ingen bevilling som herhjemme, man skulle bare registreres, så kan man købe et taxaskilt og sætte det på bilen.

3 Byens rådhus I baggrunden restaurering, glasudbygning Sct. Georg og dragen Bygning klar til restaurering Gela og Revaz kom med bussen kl. 11 og vi kørte op i bjergene til et børnehjem i landsbyen Kojori, 1500m over havet. Turen op til børnehjemmet var meget smuk, med mange sving og trykken for ørerne, en stigning på 1000m på bare 20km. Bjergområdet er meget eftertragtet til ferieboliger. Folk fra Tbilisi køber jord eller gamle bygninger for at få en sommerbolig der. Temperaturen i Tbilisi kan gå op til 45 c i sommertiden, i bjergene ca. 25 C, derfor rejser alle

4 der har mulighed for det væk en månedstid i august. Vi så syren, guldregn, hvidtjørn, frugttræer og et kastanjetræ, der stod i blomst. Vi så også fåreflokke med deres hyrde og fritgående køer uden hyrde. På vejen op fik vi udpeget, hvor vi skulle spise frokost. Børnehjemmet blev bygget i 1950 erne, det var beregnet til 100 børn, som boede der og gik i skole i en bygning der lå lige ved siden af. P.t. var der ca. 20 børn flere ville komme til i september og i vintermånederne, børnetallet kunne svinge fra ca. 20 til ca. 90. de blev henvist af de sociale myndigheder og senere fordelt på mindre børnehjem eller i plejefamilier. Børnehjemsbygningen var meget slidt og forfalden, men der var rent og ryddeligt overalt. Vi kom ind i en forhal, så samlingssalen, spisesalen, køkken og opvaskerum. Så gik vi ovenpå og så toiletter og baderum (håndvaske, bruser fandtes i nabobygningen). Derefter så vi et drengeværelse og et pigeværelse. Piger og drenge var på hver sin afdeling, på hver side af trappen. Hvert værelse var beregnet til 5 børn. samlingssalen Et aktivitetsrum Døren ud. der er meget koldt om vinteren En værelsesgang

5 Et drenge værelse Et pige værelse Derefter gik vi over i den tidligere skolebygning, som nu bruges til forskellige aktiviteter af kreativ art. Vi så produkter af et aktivitetsprojekt som forskellige kunstnere havde haft med børnene. Der var eksempler på keramik, maling, tegning, løvsavsarbejder, vævning, syning og meget mere. Nu stod brændeovnen og blev ikke brugt mere, men der var stadig gang i sy-værkstedet. Indgangshallen med produkter af en kunstprojekt Rester af keramikprojekt Arbejde med forskellige stoftyper, broderi, vævning perlearbejde Børnene går nu i skole i den nærliggende landsby, siden år I begyndelsen havde det skabt problemer. Børnene blev drillet blandt andet p.g.a. deres tøj og sko. Nu gik det meget bedre, og børnene fra børnehjemmet etablerede venskaber med børnene i landsbyen, og var også sammen uden for skoletiden. YMCA i Tbilisi har som projekt at tage børnene med ud på oplevelser cirkus, badeland, lejr o.a.. Hvad de ellers havde af forventninger til aibidji kom der ikke noget klart svar på her.

6 Vi gjorde holdt ved det udpegede sted for at spise frokost. En meget fin restaurant med et stort udendørs spiseområde (og et rigtigt toilet). Vi fik en rigtig god og velsmagende måltid med traditionelle georgiske retter. Salat af agurk, tomat, grøn chili, hakkede valnødder og persille. Tynde pandekager med en pølse i/kebab. (Jeg fik at vide, at kebab betyder hakket kød). Ostebrød, et stort pizalignende brød med smeltet ost. Dertil store stykker hvidt lidt syrligt brød og paprika sovs/dressing. Tilslut blev der serveret Kigali, en pastaplade samlet til en pose med en kødbolle i, som så er blevet kogt. Jeg smagte på alle retterne og synes, at det smagte rigtig godt, og med en stor øl til blev alle meget mætte. Det var en fin oplevelse. Menukortet studeres Kingali er kommet på bordet gamle bondemænd et flot tableau Efter frokost kørte vi til en flygtninge landsby, Tserovani, med 2000 små ens huse, ens fra begyndelsen, nu var der nogle steder, der var kommet et ekstra værelse til, eller en veranda foran indgangsdøren. Husene var ca m², skønner jeg. Der var 2½ værelse i hver, og der kunne bo flere generationer sammen. Vi kunne se, at der var små og større haver om husene, hvor der blev dyrket grøntsager, frugttræer og vindruer. FAKTA- BOKS 2000 boliger 6700 indbyggere 900 børn i skolealderen 350 børn under skolealderen Flygtningebyen er en såkaldt IPD Camp, IPD=Internal Permanent Deplacement. Flygtningebyen blev bygget til at huse internt fordrevne (flygtninge fra eget land) efter krigen mellem Ossetien, Georgien og Rusland i august Sydossetien er nu en del af Georgien.

7 Der var bygget et Kultur- /Forsamlingshus i IDP Campen. Der manglede lidt hist og her før det var helt færdigt og klar til brug. Så vidt jeg forstod, var det regeringen der havde givet penge til huset; men det lokale styre ville ikke overtage driften, fordi det ikke var færdigt, som jeg hørte det, skulle det være færdigt inden tre uger, ellers ville projektet være tabt, Jeg håber virkelig, at jeg har misforstået den del, det er ikke altid let at følge med, når de lokale taler engelsk. Kulturhuset i flygtningelandsbyen Tserovani En delegation fra landsbyen Intens drøftelse mellem Rezi og Karl. Det ufærdige gulv. Resterende materiale.

8 Huset skal bruges som kulturhus. Blandt andet til undervisning i sang, dans og kulturhistorie. Filmforvisning og op trædende. Bibliotek - og meget andet. De havde mange gode ideer. Det er blandt andet dette projekt YMCA Georgien søger hjælp til. Fra IPD lejren kørte vi forbi en café, hvor der blev købt kaffe og kager, som vi skulle nyde på YMCA s kontor, hvor vi skulle høre om deres projekter. YMCA i Tbilisi støtter børnene i flygtningebyen og på børnehjemmet ved at tage dem med på oplevelsesture eller på sommerlejr ved Sortehavet. YMCA Georgien ejer et stykke jord der, en appelsinplantage, hvor de er ved at opføre et hus. Det skal bruges til sommerlejre, og ungdomsherberg, eller til andre som vil leje sig ind og holde ferie, for eksempel os. Steder hvor YMCA er repræsenteret = de blå pins. Hovedkontoret i Tbilisi = den røde pin. Under etablering =gul pin Gela og Rezi fortalte meget engageret om YMCA s arbejde i Georgien. Det blev aftalt, at Rezi og Karl skulle tale/maile nærmere sammen om de projekter YMCA Georgien søger hjælp til. Karl mente, at det nok var nødvendigt med en nøjere beskrivelse af projekterne, og han havde en beskrivelse med af et projekt som var sammenligneligt med campen ved Sortehavet. Den fik Rezi, så han kunne se, hvad der krævedes i en projektansøgning.

9 Præsentation af aibidji s bestyrelse Gela viser billeder af campen ved Sortehavet Derefter blev vi kørt hjem til hotellet. Alle trængte til at hvile efter en lang og begivenhedsrig dag. Kl. 20 mødtes vi igen i receptionen. Keld ville vise os et listigt sted, hvor vi eventuelt kunne Få lidt til halsen og maven. Vi begav os af sted til fods, og kom til en meget charmerende gade med mange restauranter og barer, og vi blev enige om et sted at slå os ned. Vi bestilte vin, rød, hvid og rosé, og mad, forskellige slags supper og kebab. Vi fik nogle rigtig hyggelige timer. Keld spurgte, om vi skulle evaluere dagens indtryk, det var der generel stemning for. Det gik så over i noget der lignede et regulært bestyrelsesmøde, det var knapt så hyggeligt. Der havde været tale om at evaluere dagen med en kop kaffe og en lille en, så der blev købt lidt ind på vejen hjem til hotellet. Vi mødtes hos Anna-Lise og Erik for at slutte dagen. Anna-Lise og Erik havde det største værelse plus adgang til en tagterrasse, hvor der var ekstra stole. Vi havde medbragt en elkedel, så det var muligt koge vand til kaffe, Anna-Lise havde Neskaffe med. Onsdag den 8. maj 2013 Efter en god nats søvn og et dejligt morgenmåltid mødtes vi hos Anna-Lise og Erik for at få vores medicin til maven. Kl. 10 kom chaufføren, for at køre os hen hvor vi skulle møde Rezi og Gela. De var begge forsinkede. Gela var punkteret, og Rezis yngste barn på 2 år var blevet syg med opkast, tynd mave og hævelse i halsen. Så Rezi havde været på en sundhedsklinik med barnet, og hans far var kommet for at være hos barnet, hans kone skulle på arbejde. Her er der nok ikke noget der hedder barnets første sygedag. Så kørte vi ud af Tbilisi mod øst, som også er vejen mod lufthavnen. Vi kom igen forbi The national trust en stor hvid kubeformet bygning med runde blå/turkis farvede prikker. Det så ud, som om den stod på det ene hjørne, hvis man kan forestille sig det. Vi kom også forbi statens politibygning, en meget moderne bygning i turkisfarvet glas. Det ser ud til at være meget populært i Georgiens officielle byggeri. Vi kørte gennem et frodigt landskab med mange store marker. Der var ingen bygninger ude på markerne. Landsbyerne lå sammen i små klumper, enten langs med vejen eller længere ude i landskabet. Jeg spurgte hvorfor det var sådan, og fik svaret, at det var en skik fra gammel tid. Det havde været, og var, et uroplaget område med mange krige i tidens løb. Jeg spurgte også om jordfordelingen efter at russerne havde forladt området. Jorden var blevet fordelt mellem bønderne. Nogle havde været utilfredse, da noget jord var bedre end andet og dermed gav større udbytte. Noget jord vidste man ikke, hvem det tilhørte. Meget jord var opkøbt af mafiaen eller udlændinge (indere), så indere var ikke så vellidte på landet i Georgien. Vi kom gennem Georgiens vinland og op i bjergene. Desværre var det bygevejr og oppe i bjergene var der tæt tåge. Rezi beklagede det mange gange, han sagde, at det var et meget smukt landskab. Jeg tror han var lidt ked af det. Han havde glædet sig til at vise os sit smukke land. Vi var på vej til Bodbe Monestary of St. Nino. St. Nino kom som 16 årig fra Grækenland og bragte kristendommen til Georgien, hun var niece til St. George. Efter at Georgien var blevet kristent trak hun sig tilbage til Bodbe slugten i Kakheti, hvor hun døde ca. år Der blev bygget et lille kloster på det sted hvor hun var begravet. Klosteret fik

10 særlig betydning i den sene middelalder. Konger af Kakheti valgte klosteret til deres kroning. Der har været flere kirker på stedet. Den nuværende basilika er opført i det 11. århundrede. Restaureret flere gange, , 1823, 1860 erne, 1880 erne erne og genoptaget i 2003 (Bodbe Kloster-Wikipedia). Klosteret har været teologisk skole, deposita for religiøse bøger, hjemsted for flere religiøse forfattere og skriftkloge. I sovjettiden lukket og omdannet til hospital. Kirkerummet var helt overmalet med helgenbilleder. St. Ninos grav var omgivet af en glaskiste, i gulvhøjde var der en træplade hvorpå der var et maleri af hendes ansigt. Der var adskillige turister/pilgrimme i kirken, som satte vokslys, bad foran malerierne og kyssede på glaskisten. Rezi fortalte, at stedet var meget besøgt. Der var også en hellig kilde på stedet. Pilgrimme ved den hellige kilde Basilikaen (billeder fra nettet) Kirkerummet Helgenbillede Sct. Ninos grav Fra klosteret kørte vi mod byen Signagi siden 2007 kaldt The city of love. Signagi er en meget gammel historisk by, som nu er på UNESCO s Verdens Arv s listen. Restaureret for UNESCO midler, restaureringen fortsætter.

11 Spisestedet, som det ville se ud i godt vejr (fra nettet) Byporten ved siden af spisestedet, som den så ud på dagen Så fik vi mad, igen dejlige traditionelle georgiske retter Mindemur over faldne fra de omliggende landsbyer. Fra 1. og 2. verdenskrig. Muren var meget lang, med mange smukke, symboliske relieffer, mange flere end der er med her.

12 Billeder fra Signagi Rådhuset en café

13 YMCA bygningen i Telavi På broen er der skrevet waiting for the train det skal symbolisere længslen efter hjemlandet. Floden Enguri ligger i det vestlige Georgien konflikt/krig mellem Georgien- Abkhasien-Rusland Fra Signagi kørte vi til Telavi også en gammel historisk by, hvor husene renoveres i gammel stil.telavi YMCA er oprettet i 2004 og har en stab på 5 personer. YMCA Georgia købte bygningen i 2007, den var da temmelig forfalden. Den ser meget pæn ud nu både ude og inde, men den er stadig under renovering, blandt andet manglede der en indvendig trappe. Der undervises i engelsk og EDB. Målgruppen er børn fra IDP gruppen, målet er at få dem integreret i området. Det er gratis for IDP at deltage, der er også betalende medlemmer fra byen. Når de er 18 år, kan de være frivillige hjælpere. YMCA hjælper også med at finde støtte forældre til børnene. I YMCA bygningen er der også hostel rooms/vandrehjems værelser. Carl, volontør, fra American Peascore er der 1 år, skal blandt andet være med i en basballcamp for ca. 250 personer, hvor de kan lære grundreglerne, 70 fra målgruppen og 63 betalende børn fra byen. Det er meget populært at deltage. Gela har været instruktør for det russisske Baseball Landshold, måske derfor den store interesse for baseball i YMCA. Vi var trætte efter mange oplevelser og en lang køretur. Så vi blev ikke så længe, jeg ved ikke om det var planlagt sådan. Jeg følte det lidt, som om de ikke kom af med alt det de gerne ville fortælle og vise os. Gela og lederen af YMCA Telavi Carl, volontør fra USA og Rezi

14 Tilbage i Tbilisi så vi den store nye kirke. En overdådig bygning med andre bygninger og en meget stor plads omkring. Det er en Georgisk rigmand, der har betalt for byggeriet. Der er blandede følelser over byggeriet blandt byens borgere. En stor gruppe har skullet flytte og lejeboliger blev revet ned. Den nye store kirke, lidt på afstand, og lidt tættere på men der er stadig mange trapper. Ved indgangen var der en stor butik med lys, souveniers og bøger, på begge sider af døren. Inde i kirken var der en overdådighed af lys og forgyldte madonna- og helgenbilleder. I en af de høje buer var der et stiilads, vi fik at vide, at det er planen at hele loftet og væggene skal dækkes af malerier. Vi blev enige om, at det ikke lige var vores stil. På vejen til hotellet, gjorde vi holdt ved svævebanen, og vi var nogle stykker der tog en tur og var henne og hilse på Mother Georgia. I baggrunden Fredsbroen Fredsbroen fra svævebanen Keld i gondolen i lysglimtet 5 mænd Denne aften spiste vi på en Tysk restaurant, et hyggeligt sted. Nogle fik suppe andre bestilte pølse og ost. Jeg fik en dejlig aspergssuppe. De der fik ost fik meget ost og meget lidt brød, så de bød os andre på ostehapser. Godnatdrink og evaluering. Torsdag den 9. maj Efter morgenmad og kuffertpakning blev vi afhentet på hotellet af Gela og Rezi, og kursen blev sat mod den armensk georiske grænse. Karl havde det ikke så godt, det var noget med maven. Jeg nød køreturen, og alt det nye vi kom forbi, slugte jeg med øjnene. Vi fandt en by, Marneuli, hvor vi kunne drikke kaffe i et næsten nyt varehus med en

15 café på 1. sal. Anna-Lise og Annelise gik på jagt efter bananer til Karl, det mente han kunne være godt for maven. Efter kaffepausen fortsatte turen mod grænsen. Vi kom forbi et meget stort militærområde, en flybase. Billeder fra Marneuli (fundet på google) Vi kom også igennem mange småbyer, som vi havde gjort de for vi kørte igengående dage, med små butikker, hvor der kunne købes alt muligt, frugt, kød, drikkevarer, beklædning og mange andre ting. Disse butikker ser ikke ud af meget, et lille bitte rum med en plade foran, som åbnes når butikken er åben. Så kom vi til grænsen. Jeg var forbavset over hvor moderne det så ud, slet ikke hvad jeg havde forestillet mig. Vi tog hjerteligt afsked med Gela, Rezi og chaufføren, og trillede afsted med vore kufferter. I grænsebygningen blev jeg antastet af en dame, som ville have mig til at udfylde et spørgeskema. Det var der jo ikke tid til, jeg skulle jo følge med gruppen. Hun stillede så spørgsmål medes vi gik, hvor jeg kom fra, hvordan jeg var kommet til grænsen, hvordan jeg var kommet til Georgien og hvor mange gange jeg havde været i Georgien. Passene blev set efter og stemplet, og så fortsatte vi mod den armenske grænse, så vidt jeg husker gik vi over en bro.ved den armenske grænsestation blev vi glædeligt overraskede. Passene blev sevfølgeligt set grundigt efter og chekket med computeren, men der skulle ingen visum til, vi fik blot et stempel i passet. Naira kom og tog imod os, og Tigran ventede med minibussen. Så gik det afsted ad snoede veje op og ned i et meget smukt landskab. Vi blev enige om at holde picnic under vejs. Naira skulle være guide. Jeg sad på forreste sæde med store ører og spørgelyst. Vi kunne se en stor sø, Naira vidste ikke hvad den hed. Den lå i Azerbajdjan, vi kørte ind i mellem meget tæt på grænsen. Vi kom også forbi en meget stor militærlejr. Vi kørte igennem en meget stor by, Vadnazor, Armeniens 3. største by med et anslået inbyggertal på i 2009 imod officielt opgjort i Der er hver sommer en meget stor kulturfestival med musik, dans og teater. Der kommer så mange mennesker tilrejsende, at det er nødvendigt at bestille værelser 2 3 mdr. før. Vi kørte igennem en lang tunnel. Da vi kom ud fik jeg lige et glimt af et monument for den armenske silkevej. Nogle steder er der meget ujævnt og huller i vejen. Oppe i bjergene ligger der stadig sne. Vi kom også igennem byen Dilijan. Dilijan er en kurby, som ligger smukt omgivet af skovkædte bjerge. Befolkningstallet er faldet fra i 1989 til anslået i Den armenske regering vil gøre Dilijan til et regionalt

16 finanscentrum, og begynder med at flytte mange af nationalbankens opgaver dertil i Billeder fra Vadnazor og omegn Panorama over Dilijan (billederne er fundet på nettet) Picnic i det fri. Vi fik kebab i lavash, øl eller sodavand til. Stedet ejes af en person/familie, som også lejer ud til andre.

17 Nu var det også absolut nødvendigt at træde af på naturens vegne, og vi spurgte efter et toilet. Det viste sig at være et lille skur på den anden side af vejen. Et cement gulv med hul i lige ned til en lille rende, der så løb ned mod floden. Lugten var ikke rar, men udsigten var smuk. - Så kom vi til vejen langs med Sevan søen, den var stadig rimelig at køre på. Ned mod søen ligger der mange store forladte bygninge nogle i ruiner, andre ikke færdigbyggede. Det er ferie-, rekreations- og sanatoriebygninger fra sovjettiden. Naira fortalte, at hun selv havde været på ferie sådanne steder som barn. Jeg så skilte med navnene Shorja og Artanish. Der så ud til at ligger forladte bygninger oppe i bjergene. Der havde været minedrift guld, kul og sand til cement og glasfremstilling. Nu var de fleste miner lukkede. Så mødte vi en flok køer på vejen. Smukke kig tværs over Sevan til bjerge med sne på. Til sidst en meget hullet grusvej. Da vi ankom til Camp Daranak fik vi en varm velkomst. Der var travlhed i køkkenet. Kamo var ved at lægge kød på grillen lægges kød på grillen. Bordet var smukt dækket. Der kom en oveflod af mad og drikkevarer. Kød, fisk, salater, brød, ost, frugt, schokolade, kage og is, meget mere en vi kunne spise. Smukt dekorede salater Flot foldede servietter Kamo - Keld - Naira Frugten skæres ud det færdige resultat aftenens overraskelse

18 Kagemesteren, Alisa og den flotte kage Der blev holdt taler og skålet, mange gange. - Vi fik gaver 1 flaske armensk cognac og en æske chokolade. - Det var Victory Day i Armenien, så alle havde fri helt til mandag. Derfor skulle vi ikke forvente så mange elever inde på YMCA i Vardenis. Bagefter var der fyrværkeri, i anledning af at det var Kelds 25. besøg hos YMCA Vardenis. Tilslut fik vi anvist hvor vi skulle sove. Der blev byttet lidt rundt, så ægtepar kunne sove sammen. Vi fik redt sengene og faldt hurtigt i søvn efter dagens strabadser. Fredag den 10. maj 2013 Efter en god nats søvn fik vi dejlig morgenmad. To af pigerne var blevet i campen for at lave morgenmad til os. De andre var kørt med Varditer og Kamo tilbage til Vardenis. Så fik vi pakket sammen, nogle fik tid til et slag bordtennis. Keld var blevet dårlig, han havde været oppe mange gange om natten, Karl gik op for at se, hvordan han havde det. Han ville gerne blive i campen, Naira blev hos ham, så han ikke skulle være helt alene. Vi andre besteg minnibussen og kørte mod Vardenis. Der var både god vej og dårlig vej. Flokke af køer og får i det fjerne. Små landsbyer med små buttikker. Camp Daranak Thorkild Anna-Lise Erik Sigrid Karl og Naira får et slag bordtennis Ankommet til YMCA i Vardenis fik vi en varm velkomst. Vi blev vist rundt. De små viste hvad de havde lært af engelsk. Vi så, hvordan rummene trængte til renovering igen, især salen hvor de har musik, sang og dans; men de havde fået midler til at lægge vinyl på gulvet. I stueetagens ene ende var der blevet indrettet en frisørsalon. Det var en frisør, som betalte husleje. Husets stab kunne få ordnet hår og negle gratis, folk fra byen kom som betalende kunder. Det var en meget dygtig og annerkendt frisør i Vardenis, og to eller tre piger kom i salonen, hvor de kunne blive oplært som frisør. Det var en amerikansk organisation, som havde doneret pengene til projektet med frisørsalonen. Det var meningen, at projektet skulle vare nogle år, og så skulle det kunne hvile i sig selv. Stuetagens anden side var stadig i ruiner, der havde været en brand der engang. Nu skulle de i gang med at renovere den, og de havde fået samlet nogle af midler ind til det, men manglede stadig en anseeligt beløb, fordi alt skulle laves af profesionelle håndværkere, da alle insatalationer vedrørende el og vand kom derfra.

19 Børnene fremsiger vers på engelsk Gulvet der skal renoveres Så kom tiden til overrækkelse af de penge, som aibidji havde med til YMCA Vardenis. Varditer fortalte om, hvad der var blevet lavet siden sidst, og hvad deres fremtidige planer og ønsker var. Som sagt var stueetagen 1. prioritet. De manglede plads, og plads til bedre spiseforhold. De ville gerne have en café (internetcafé), hvor unge mennesker kunne mødes i trygge rammer, et sted hvor børnene og staben kunne spise deres mad. Ordentlige toiletforhold. Varditer fortalte, at de havde de fleste af pengene, som de skulle bruge, men at de stadig manglede ca , så de blev nok nødt til at låne i banken. Det var ikke let, det var dyrt, og banken skulle have pant i huset; men arbejdet skulle sættes i gang om kort tid og være færdigt i løbet af sommeren. Så overrakte Thorkild pengene, og Varditer blev fuldstændig stum, aibidji havde med. Så det var lige det beløb hun manglede. Så var alle glade. Der var et par ekstra gæster med Lea og hendes lillesøster. Lea er journaliststuderende, og havde valgt at ville skrive om en lille NGO. Hun var så faldet over aibidji, fordi de havde været i gang over så lang tid, og fordi de afleverede pengene personligt, havde hun valgt det, som sit afgangsprojekt. Lea havde talt i telefon med Thorkild flere gange, og hun har også interview et ham personligt. Lea var meget betaget af seancen, hun tog mange notater og billeder. Thorkild Karl Alisa Sukoyan Varditer Karl Alisa Varditer Th. Varditer Hary Lea - Bogholderen Inden vi skulle afsted fik Annelise ordnet negle, Anna-Lise og jeg fik ordnet hår og en hurtig gang lak på neglene. Vi gik en tur gennem Vardenis. Jeg ved ikke om der kun er en gade, jeg tror vi gik på strøget. Der var i hvert fald en del butikker. En med brudeudstyr og en med rigtig smart tøj, ja alle slags butikker. I et supermarked købte Anna-Lise ind, brød, pølse, ost og vand. Så kunne vi være selvforsynede om aftenen i stedet for at gå ud og spise. Vi havde mest lyst til at blive på hotellet, da vi regnede med, at være godt trætte om aftenen. Efter at have købt ind, fortsatte vi til kirken, som vi også indeni. Her ventede Tigran med minnibussen. Vi havde ønsket at se Kamos gård, så der kørte vi hen på vej ud til campen. Vi kørte først ad en rimelig god vej. Den lille vej ned til gården var umulig at køre på. Det havde regnet og vejen var meget ujævn og opkørt. Vi blev enige om, at vi sagtens kunne gå ned til gården. Erik havde glemt sin jakke i bussen, så han frøs, det blæste noget køligt. Gården var ikke efter danske standarder. Det havde været en gård med får i sovjettiden. Der var der ikke så højt til loftet i stalden, og det var mørkt. Der lugtede meget stærkt af komøg og ajle. Der blev nok ikke muget ud hver dag. Kamo havde en del køer. De var ude i bjergene og græsse om dagen, og de blev drevet hjem for at blive malket. Der kom fire koner og malkede dem. Stalden var oprindelig en gedestald fra russernes tid, derfor var der ikke så højt til loftet. Karl gik med Kamo for at se hans mælketank og kølerum, det var han meget imponeret af, men det var også et krav fra sundhedsmyndighederne, hvis Kamo ville sælge mælken til mejeriet. Tigran havde fundet en anden vej ind til gården, så han kom med bussen og hentede os, denne vej var mere jævn og ikke så lang ud til asfaltvejen.

20 Fra gården kørte vi ud til campen for at hente Keld og Naira. De stod begge på trappen for at tage imod os. Keld havde det nu meget bedre, og vi kunne sætte kursen mod Yerevan. Jeg bad Naira om at fortælle, hvis vi kom forbi noget interessant eller spændende. Det første Naira fortalte var, at byen Sevan havde fået sit navn efter byen Van, i det nuværende Tyrkiet. I Sevan havde flygtninge fra folkemordet bosat sig. Byen lå smukt ved en sø, ligesom den by de var flygtet fra under folkemordet, så de ville give den navn efter deres hjemby, Van. Men fordi det var på en sørgelig baggrund de var havnet der, fik den navnet Sevan. se betyder sort (sorg) på armensk. Naira fortalte også at kultur, sange, brød og madtraditioner stadig er, som de var i det gamle Van. Hun fortalte også at oldeforældre, på begge hendes forældres side, havde været ofre i folkemordet, så hun var vokset op med historien. I Lake Sevan ligger der en ø. Naira fortalte en legende om en kongedatter, som havde forelsket sig i en fattig ung gartner. De måtte selvfølgelig ikke få hinanden; men blev ved med at mødes i hemmelighed. Da kongen opdagede dette, blev prinsessen anbragt i et tårn ude på øen. Hun svingede med en lanterne fra tårnets vindue, og hver nat svømmede den unge forelskede gartner ud til hende. Det opdagede kongen, han murede vinduet til. En båd med en lanterne blev sat i vandet. Den unge mand svømmede efter lyset, men båden blev ved med at sejle væk, og til sidst druknede han. Til minde om det unge ulykkelige par er der rejst en kæmpe statue af prinsessen med lanternen ved Lake Sevan. Jeg nåede lige at få et glimt af den, da vi kørte forbi. På halvøen der stikker ud i Lake Sevan ligger der et kloster, det blev præsteseminar i 1876,og der lå en kirke fra det 13. århundrede. Der uddannes også præster i dag. Der er en fantastisk akustik i kirkensom, har et meget dygtigt kor, der synger vidunderligt. Jeg spurgte til Armeniens udvikling. Jeg kan se det går fremad. Naira fortalte at det gik langsomt. I 1988 havde der været et frygteligt jordskælv, Gyumri og Spitak kolapsede totalt, det officielle antal omkomne ca Derefter kom 4 dårlige år. Sovjets kolaps, mange russere rejste ud af Armenien. Krig med Azerbajdjan. Ingen olie. Ingen elektricitet. Atomkraftværker lukket ned på grund af det store jordskælv. Det har taget mange år at komme på fode igen. Så kom vi til Yerevan. Igen stod øjnene på stilke. Statue af Abovian, berømt armensk forfatter født 1809 forsvundet Abovian er også et bynavn. Studenterområde 4 universiteter. Parlamentsbygningen, Nationalakadeniet. Moderne knunst, del af en lang trappe med skulpturer og stor blomsterkummer, der leder op til kuntsmuseet. Det hele farer forbi i glimt. Ankomst til Villa Ayghedzor, værelse på kvisten, dejligt stort værelse med gamle møbler. Hvile ca. 1 time. Mødes til aftensmåltid, brød, ost og spegepølse indkøbt i Vardenis. Vin fra Georgien og Satevik (gaver), cognac eller vodka til de der ønskede. En rigtig god og hyggelig agslutning på en lang dag. Billeder fra vores værelse. med pejs Sigrid Annelise Karl Thorkild

Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj.

Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj. Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj. 9 dage * Teknisk arrangør: Unitas Rejser i samarbejde med aibidji. Dansk rejseleder: Keld Møller Pedersen. Armensk

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Sommerens tur til Finland

Sommerens tur til Finland Sommerens tur til Finland Det blev ikke nogen tur sydpå denne sommer. Til gengæld blev det en tur nordpå til Jakobstad, Finland og tilbage igen. I alt blev det lidt mere en 3000 km. Planen var at min bror

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne.

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne. Sysselkoret Planlægning af besøg af Gaudium i dagene fra søndag, den 4. maj til tirsdag, den 6. maj. Planlægningsgruppen: Karin BH, Daniel, Jens samt fra bestyrelsen Flemming, Åse og Elisabeth. Referat

Læs mere

Her er lidt fra turen derover dagen før en anelse fra løbsdagen dagen derpå og hjemrejsen

Her er lidt fra turen derover dagen før en anelse fra løbsdagen dagen derpå og hjemrejsen Årets Bornholm Rundt blev afviklet i dagene 16. 18. august 2014. Vi var ca. 19 Rimo er, der tog af sted fredag nat altså natten mellem fredag og lørdag med båden fra Køge til Rønne. Ved ikke helt antallet

Læs mere

Efter endt opsamling af de sidste passagerer i Bovrup blev der serveret kaffe og rundstykke

Efter endt opsamling af de sidste passagerer i Bovrup blev der serveret kaffe og rundstykke Studietur med E Kleinbahn søndag den 27. juli, 2014 Turen startede ud fra Kvickly i Nordborg kl. 8:30. Der var tilmeldt 32 personer så der var plads nok i luksusbussen fra Alssund Busser der havde plads

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

Mellemrummets Palæstina studietur

Mellemrummets Palæstina studietur Mellemrummets Palæstina studietur Marts 2015 Café Mellemrummet har i løbet af 2014 givet deres overskud fra cafeen i støtte til AcionAid s globale platform i, hvor unge palæstinensere deltager i kurser,

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Bestyrelsens beretning om 2014 til BS Seniormotions generalforsamling tirsdag d. 17. marts 2015 i Strandens Forsamlingshus. Stavgang generelt:

Bestyrelsens beretning om 2014 til BS Seniormotions generalforsamling tirsdag d. 17. marts 2015 i Strandens Forsamlingshus. Stavgang generelt: Side 1 af 5 Bestyrelsens beretning om 2014 til BS Seniormotions generalforsamling tirsdag d. 17. marts 2015 i Strandens Forsamlingshus. Bestyrelsesmøder: Alle planlagte bestyrelsesmøder har været afholdt.

Læs mere

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår K U N S T I "VÆREBRO RÅDGIVNING KUNST PROJEKT" Værebro Rådgivning Værebrovej 72, 2880 Bagsværd, Danmark Telefon: 45 39 57 60 60 B E R L I N 2011 ART BEYOND BORDERS I BERLIN Kunstprojektet

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

AaCRM på hjul af Contador & Co.

AaCRM på hjul af Contador & Co. AaCRM på hjul af Contador & Co. Figur 1 AaCRM foran hotellet er klar til første tur Costa Blanca, Alicante og den spanske østkyst det må være grisefester, betonhoteller og badedyr! Sådan var min klare

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Hej, alle Hope House venner!

Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner Ulrik Susan Varme sommerdage Sommeren er og har været meget varm i år. Hver dag er temperaturen oppe på omkring de 35 grader og om natten 25. Det

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 1 Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 2 Forord Fra oktober 2007 til januar 2008 foretog jeg sammen med min daværende kone, Susanne Høegh, en

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen.

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen. Så Betydningen af så afhænger af ordenes rækkefølge: Ledsætninger: / / / / / / / / / 1) Tarzan låste døren, så jeg ikke kunne komme ind. Luk døren, så det ikke trækker s a v Så fortæller her hvad planen

Læs mere

Udvalget af hoteller er til at overse - der er to! Vi installerede os på det smukke hotel Bungalow On The Beach med 8 værelser i det gamle toldhus.

Udvalget af hoteller er til at overse - der er to! Vi installerede os på det smukke hotel Bungalow On The Beach med 8 værelser i det gamle toldhus. Udvalget af hoteller er til at overse - der er to! Vi installerede os på det smukke hotel Bungalow On The Beach med 8 værelser i det gamle toldhus. De fleste af pigerne kendte Hanne og Ernst fra tidligere

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014 Polen rundt med Grænseegnens Touring Club 14 24. juni 2014 1 Referat fra turen til Polen i tidsrummet 14. til 24. juni, 2014 Jeg har brugt lidt tid på at finde en form for hvordan jeg kan beskrive den

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage

Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage 1 dag. Afrejse Kastrup onsdag den 8. juli kl. 0.40. Alle tider er lokale tider. Tidsforskel +9 timer. 2 dag torsdag

Læs mere

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September Sjælsro på Samos Den 29/8-5/9 2015 Den 29. August 5. September Oplev 8 dage Med Sjælsro til Samos med direkte fly til det dejlige familiedrevne Anema Hotel I Karlowasi. September en den perfekte måned

Læs mere

Turen til. Alanya, Tyrkiet

Turen til. Alanya, Tyrkiet Turen til Alanya, Tyrkiet 25. april 2010-2. maj 2010 Punkt... Side Søndag den 25. april 2010...3 Mandag den 26. april 2010...4 Tirsdag den 27. april 2010...5 Onsdag den 28. april 2010...6 Torsdag den 29.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden?

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden? Før læsning: Introduktion til årtiet Gruppearbejde: Se på billederne i bogen side 3. Hvad kender I? Hvad tænker I? Hvad tror I kapitlet handler om? Hvad ved I om dette årti i jeres eget hjemland / verden

Læs mere

1 Rejsen til Japan Torsdag den 23. marts var dagen, vi alle havde ventet på. Rejsen til Japan. Gennem 5 års opsparing, havde vi samlet omkring 200.000 kr. ind. Vi havde knoklet for pengene ved at vaske

Læs mere

Program for NLD-lejr den 4.-6. april 2014

Program for NLD-lejr den 4.-6. april 2014 Program for NLD-lejr den 4.-6. april 2014 Så er det igen tid til at pakke familien, tandbørsterne og det gode humør. NLD-lejren afholdes i naturskønne omgivelser i Fuglsø ved Mols Bjerge Bogensholmlejren

Læs mere

Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014

Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014 Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014 Side 1 af 9 Varde Sommerspil 2014 Årets forestilling: Byens Bedste Horehus Siddepladserne Side 2 af 9 Varde Sommerspil 2014 Sommerspillets parkeringsforhold Adgang

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14 Folkemødet 2014 Folkemødet er en årlig politik festival, som finder sted på solrige Bornholm. Folkemødet er fyldt med spændende, indholdsrige debatter og events. Ved Folkemødet 2014 var vi 5 elever så

Læs mere

3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13

3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13 3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13 Vi glæder os meget til at rejse med jer, og inden vi tager af sted, skal I læse nedenstående program for turen, som I også bedes medbringe, så I ved,

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Megali Ammos Stranden Vores tur til Skiathos startede den 19. Maj fra Billund, og vi boede på Hotel Mario ved Megali Ammos stranden lidt uden for Skiathos by. Vi rejste med

Læs mere

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Det var et vildt år Foto: Sanne Agatz - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Ansvarlighed, demokrati og godt bomiljø Siden 2012 har vi i boligforeningen arbejdet målrettet med vores

Læs mere

og nyt liv i Varde midtby

og nyt liv i Varde midtby Områdefornyelse og nyt liv i Varde midtby side 2 Områdefornyelse og nyt liv i Varde midtby Området I Vardes absolutte centrum omkranset af Torvegade, Kræmmergade, Fiskergade og ligger der et upåagtet område

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

BOLIG GRÆKENLAND MELT BYHUS, HVOR FIRE DANSKE ARKITEKTER HAR SKABT EN UNIK FERIEBOLIG VED AT SKRÆLLE LAG EFTER

BOLIG GRÆKENLAND MELT BYHUS, HVOR FIRE DANSKE ARKITEKTER HAR SKABT EN UNIK FERIEBOLIG VED AT SKRÆLLE LAG EFTER BOLIG GRÆKENLAND AR KITEK TENS AF TRYK HØJLOFTEDE, KALKEDE RUM I DOUCE TONER. RÅ STENMURE, SORTMALEDE VÆGGE OG LOFTER OG ET LANGT KØKKENBORD OPHÆNGT I EN STÅLWIRE. PÅ DEN GRÆSKE Ø LESBOS LIGGER ET FANTASTISK

Læs mere

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV Hovedgaden 15 - Vejrumbro - 8830 Tjele - Tlf. 8665 4455 - E: Info@VVfriskole.dk - I: www.vvfri.dk Nyhedsbrev uge 05-2014 Side 1 Kreativ med Jakob Side 4-8 Børnehaven Side 2 Nyt fra Troels Side 9 Kalender

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Lokalcenter Fuglebakken

Lokalcenter Fuglebakken Aktiviteter på Fuglebakken Ann Toustrup Eriksen, Leder af plejebolienheden Fuglebakken Der er mange aktiviteter på Fuglebakken, og de er meget forskelligartet, da der er mange forskellige ønsker. Såfremt

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

EFTERÅRSREJSE 2015 TIL HUSUM, 23.-25. Oktober 2015, 3 DAGE

EFTERÅRSREJSE 2015 TIL HUSUM, 23.-25. Oktober 2015, 3 DAGE EFTERÅRSREJSE 2015 TIL HUSUM, 23.-25. Oktober 2015, 3 DAGE Årets efterårsrejse går til de tidligere danske besiddelser i Schleswig-Holsten, nærmere betegnet til Schleswig og Husum. Vi bor på det dejlige

Læs mere

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen det skete i uge 22 Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen i Skals. Denne aftale er nu udbygget,

Læs mere

KONTAKT 12/13 nr. Indhold: A P R I L

KONTAKT 12/13 nr. Indhold: A P R I L KONTAKT 12/13 nr. A P R I L Indhold: Aktuelt i april s. 2 Fritternyt s. 3 4.a syr slanger s. 3 Besøg af Vejen Musiksko le s. 4 8.årgang i Odense s. 4 A-dage i E 3 s. 5 Foredrag med forfatter s. 6 Skolefest

Læs mere

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Rester Min gamle klassekammerat Thomas ringer og fortæller mig, at hans kone er død. Det er sket pludseligt og uden sygdom; han vågnede en morgen for ni uger

Læs mere

KØBENHAVNS MALERLAUGS REJSEFOND Forårsturen 2014 21.-25. maj DETAILPROGRAM. Rejsearrangør: Profil Grupperejser A/S

KØBENHAVNS MALERLAUGS REJSEFOND Forårsturen 2014 21.-25. maj DETAILPROGRAM. Rejsearrangør: Profil Grupperejser A/S KØBENHAVNS MALERLAUGS REJSEFOND Forårsturen 2014 21.-25. maj DETAILPROGRAM Rejsearrangør: Profil Grupperejser A/S FLYTIDER 21MAJ14 København Milano / Malpensa 0825-1030 25MAJ14 Venedig København 1415-1615

Læs mere

Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet

Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet 14 dages kontrast- og actionfyldt program 14 28. Juni 2009 Følg med på en unik og meget varieret rejse, der byder på forskelligartede

Læs mere

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne Hej alle sammen Min rejsekammerat og jeg ankom til Perus hovedstad, Lima, den 18. oktober klokken meget sent om aftenen. Planen var, at vi bare skulle have vires bagage, finde vores taxachauffør og så

Læs mere

rolige farver i sydfrankrig

rolige farver i sydfrankrig Af Vanessa Popplewell foto: Joanna Maclennnan/living Inside rolige farver i sydfrankrig Det fine franske hus emmer af historie og sydfransk charme. Husets beboere har sat det i stand fra kælder til kvist

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015 Thailand & Laos 2015 Fra Bogense til Thailand og videre til Laos er en rejse på 24.000 km. Laos er det eneste land i Sydøstasien omgivet af lande til alle sider og et af de sidste kommunistiske lande tilbage.

Læs mere

Tylstrup Skoles Regelsæt

Tylstrup Skoles Regelsæt Tylstrup Skoles Regelsæt Revideret sommeren 2011. Tylstrup Skoles Grundregler Hils på hinanden Vis hensyn Tal pænt Lad andres ting være i fred. Adfærd på skolen indebærer: Brug indestemme. På gangen Gå

Læs mere

Turen til Kroatien 2014.

Turen til Kroatien 2014. Torsdag 21/8: Turen til Kroatien 2014. Kl 16:45 holder vi ved Færgen i Rødby,i god tid.det viser sig at vi for første gang må vente, vi kan ikke komme med før kl 17:45. Vel ankommet til Femeren,går turen

Læs mere

Miniferie i Prag. Vi ses i Prag +420 777 768 190. Byrundtur med lokal dansk guide. Prag bedste bryggeritur geritur og øltur. Bådtur på Moldau.

Miniferie i Prag. Vi ses i Prag +420 777 768 190. Byrundtur med lokal dansk guide. Prag bedste bryggeritur geritur og øltur. Bådtur på Moldau. Miniferie i Prag. Prag er en fantastisk, charmerende by med masser af flotte og gamle bygninger. I dag kommer flere millioner gæster årligt til Prag for se den gyldne by med de hundrede tårne. Efter 1989

Læs mere

Kastrup Lufthavn. Vi står i kø ved Sterlings skranker. Vi nåede det hele også sikkerhedschecket.

Kastrup Lufthavn. Vi står i kø ved Sterlings skranker. Vi nåede det hele også sikkerhedschecket. På Hobro station tager vi bagagen ud af vognmandens trailer og ud på perronen. Kastrup Lufthavn. Vi står i kø ved Sterlings skranker. Vi nåede det hele også sikkerhedschecket. Vi havde en kæmpe madpakke

Læs mere

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Min tur til Sydafrika startede allerede fredag d. 3/4. Jeg holdt fri fra skole fredag for at køre til København. Der boede vi på Hotel Admiral til lørdag.

Læs mere

Broderloge nr. 90 Morten Børup

Broderloge nr. 90 Morten Børup Broderloge nr. 90 Morten Børup Venskabsbesøg i Skanderborg fra broderloge nr. 75 Veritas, Fagernes i Norge i dagene d. 14. 15. og 16. september 2012 Programmet for besøget: Fredag: 1. Brødre og ledsagere

Læs mere

Observationer i vuggestuen

Observationer i vuggestuen 1 Observationer i vuggestuen 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Lotte = Mommy Maria = Mor Mille og Ida= Ida og Marias døtre Institutionen: Vuggestuen er en del

Læs mere

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte.

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. 2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. En dreng skulle fejre sin 7 års fødselsdag. Han gik i 0 kl. og det var første gang han skulle ha sine klassekammerater med hjem.

Læs mere

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Formøde: Konsulenterne Skjold Fink og Frans van der Woude, der stod for personaleseminaret, besøgte alle 3 BSS biblioteker henholdsvis fredag

Læs mere

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel.

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel. Dagsprogrammet Dag 1 København Amman og bustransport til Ajloun, hvor vi skal have 2 overnatninger i den private Mount Birgish Camp. Vi ankommer sidst på eftermiddagen og får tid til at stifte bekendtskab

Læs mere