1. Ændrede registreringsforhold mv. som følge af øget konkurrence på elmarkedet (lovforslagets 1, nr. 1-13)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Ændrede registreringsforhold mv. som følge af øget konkurrence på elmarkedet (lovforslagets 1, nr. 1-13)"

Transkript

1 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K 12. september 2013 Ændring af elektricitetsafgiftsloven, natur- og bygasafgiftsloven, lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v., lov om energiafgift af mineralolieprodukter m.v. og lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter H Skatteministeriet har d. 09. august 2013 fremsendt ovennævnte udkast til FSRdanske revisorer med anmodning om bemærkninger. FSR danske revisorer Kronprinsessegade 8 DK København K Telefon fsr@fsr.dk CVR Danske Bank Reg Konto nr Ændrede registreringsforhold mv. som følge af øget konkurrence på elmarkedet (lovforslagets 1, nr. 1-13) Lovforslagets 1, nr indeholder ændrede regler som følge af de ændrede forhold på elmarkedet, herunder primært indførelsen af den såkaldte engrosmodel med virkning fra 1. oktober FSR har i udgangspunktet ingen bemærkninger til de foreslåede ændringer i forhold til registreringsbestemmelser mv., da der er tale om implementering og konsekvensrettelse af lovteksten som følge af en Energi aftale FSR vil dog bemærke, at det er positivt, at elforbrugere fremover kun vil modtage én elregning, hvilket vil være en administrativ lettelse for mange virksomheder, ligesom at det er positivt, at det i elafgiftslovens 5, stk. 1 indskrives, at elforbrug leveret fra elhandelsvirksomheden til net- og transmissionsvirksomheden til at dække nettabet er afgiftsfrit. 2. Forhøjelse af m2-afgiften (bl.a. lovforslagets 1, nr. 14) I forbindelse med indførelsen af forsyningssikkerhedsafgift på VE-brændsler kommer m2-afgiften også til at gælde for ikke målt rumopvarmning baseret på VE-brændsler. Henset til, at rumvarmebeskatningen på VE-brændsler i 2014 ligger på 11,6 kr./gj og fossile brændsler på 82 kr./gj, er det FSRs vurdering, at en m2-afgift på 15 kr. pr. m2 i forhold til ikke målt rumopvarmning baseret på VE-brændsler er for høj.

2 FSR foreslår derfor, at der indføres en differentieret m2-afgift på henholdsvis fossile brændsler og VE-brændsler, sådan at m2-afgiften på VE-brændsler er lavere end på fossile brændsler. Differentieringen i m2-afgiften bør således tage højde for forskel i afgiftsbelastningen samt evt. virkningsgrader. Side 2 M 2 -afgiften i forhold til VE-brændsler forventes at være yderst relevant i en periode efter lovens ikrafttrædelse, henset til at afgiftslovgivningen ikke tidligere har givet anledning til opdeling af dette energiforbrug på henholdsvis proces og rumvarme. En differentieret m 2 -afgift vil også understøtte de politiske intentioner i forhold til den grønne omstilling på energiområdet. Hvor der anvendes en blanding af fossil og VE-baseret varme til rumvarmeformål mv., kan det af administrative hensyn overvejes at fastsætte en grænseværdi, hvor der for rumvarme med VE-andel under denne grænse anvendes 15 kr. pr. m 2 og over denne grænse den reducerede m 2 -afgift. 3. Afgifts af biogas (bl.a. lovforslagets 2, nr. 1 og 4 samt 3, nr. 12) Fra 1. januar 2014 og indtil forsyningssikkerhedsafgiften på biobrændsler træder i kraft skal biogas mv. til rumvarmeformål være afgiftspligtig med EU`s minimumssats for ikke-erhvervsmæssig forbrug på 2,5 kr. pr. GJ (9,8 øre pr. Nm3). Bestemmelsen er indført for at sikre, at den danske lovgivning overholder reglerne i energibeskatningsdirektivet. Da biogassen bliver omfattet af de samme godtgørelsesregler som eksempelvis naturgas, medfører dette, at biogas til procesformål i 2014 bliver afgiftspligtig med 9 % af biogasafgiften (EU`s minimumsafgift for gasforbrug i væksthuse). Hvis forsyningssikkerhedsafgiften på biobrændsler ikke er trådt i kraft den 1. januar 2015, bliver biogas til procesformål beskattet som rumvarme, da reduktionen i afgiftsgodtgørelsen på 4,5 kr. pr. GJ overstiger biogasafgiften. Der er synes ikke at være overensstemmelse mellem lovteksten og Lovbemærkningerne, ligesom EU s minimumsafgift for biogasforbrug til procesformål i 2014 ikke overholdes.

3 Endvidere bør det overvejes at udnytte fritagelsesmuligheden for biogas til kraftvarmefremstilling i energibeskatningsdirektivets art. 14, stk. 1, litra c, indtil forsyningssikkerhedsafgiften på biobrændsler træder i kraft. Side 3 Efter at forsyningssikkerhedsafgiften på biobrændsler er trådt i kraft, skal biogas være afgiftspligtig ved forbrug til rumvarmeformål. Det ser ud til at EU s minimumsafgift heller ikke overholdes efter forsyningssikkerhedsafgiften er trådt i kraft? Som FSR læser forslaget skal biogas være afgiftspligtig efter den foreslåede ændring af kulafgiftslovens 1a, stk. 1, 3. pkt. (lovforslagets 3, nr. 12). Efter den foreslåede formulering omfatter afgiftspligten for biogas i så fald kun forbruget i stationære motorer til kraftvarmefremstilling, mens forbruget i eksempelvis biogaskedler forsat er undtaget fra afgiftspligten. FSR foreslår at en ændring af bestemmelsen overvejes. 3. Forsyningssikkerhedsafgift på fossile brændsler, afgiftsforhøjelser (bl.a. lovforslagets 2, nr. 3) I lovforslaget foreslås afgiftssatserne på fossile brændsler i gasafgiftsloven, kulafgiftsloven og mineralolieafgiftsloven forhøjet med ca. 33 %, hvilket er sidste fase af forsyningssikkerhedsafgiften på fossile brændsler (første fase blev indført med virkning pr. 1. februar 2013). FSR har i udgangspunktet ingen kommentarer hertil, da forhøjelsen af afgiftssatserne er en del af det tidligere vedtagne energiforlig. FSR skal dog bemærke, at afgiftsstigningerne for så vidt angår 2014 vil betyde en øget afgiftsbelastning på virksomhedernes energiforbrug til procesformål, idet der ikke samtidig sker en justering af godtgørelsesreglerne. Som følge af vækstplanen, der blev vedtaget før sommerferien, kan virksomheder opnå afgiftsgodtgørelse af energiforbrug til procesformål, med undtagelse af 9 % af energiafgiften. Når energiafgiften stiger, og der ikke samtidig sker en justering af procesafgiften på 9 %, vil virksomheden opleve af forøgelse af afgiftsbelastningen på energiforbrug til procesformål, hvilket ikke er i overensstemmelse med intentionerne bag vækstplanen, energiforliget og forsyningssikkerhedsafgiften.

4 4. Forsyningssikkerhedsafgift på VE-brændsler, ny afgift (lovforslagets 3, nr. 12 og fremefter) I lovforslaget foreslås indført en ny afgift på VE-brændsler, den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift (FSA), som er aftalt i energiforliget. Side 4 Det foreslås, at der skal betales afgift efter brændværdien i VE-brændsler og produkter eller dele af produkter fremstillet på basis af VE-brændsler, der kan anvendes som brændsel. Definition på VE-brændsel VE-brændsel defineres som den bionedbrydelige del af produkter, affald og rester fra landbrug og skovbrug og nærtstående industrier samt den bionedbrydelige del af industri- og kommunalaffald. Denne definition lægger op til, at der kan ske en opdeling af f.eks. husholdningsaffald i en bionedbrydelig og en ikke-bionedbrydelig fraktion, hvor der af den bionedbrydelige del skal betales forsyningssikkerhedsafgift efter de nye bestemmelser, og hvor der af den ikke-bionedbrydelige del skal betales energiafgifter efter de gældende regler i kulafgiftsloven. Det fremgår dog af den foreslåede 1b, at der af blanding af produkter skal betales afgift med den højeste afgiftssats, hvilket må betyde, at der af f.eks. husholdningsaffald, der både består af bionedbrydelige og ikke-bionedbrydelige fraktioner, skal betales affaldsvarmeafgift og tillægsafgift, hvilket også er sådan reglerne bliver håndteret i dag. FSR opfordrer til, at det bliver præciseret, hvordan de nye bestemmelser i kulafgiftslovens 1a og 1b skal fortolkes. Anvendelse til andet formål end brændsel og dobbeltanvendelse Af lovforslagets 3, nr. 12 (ny 1a, stk. 3) fremgår det, at VE-brændsler, der utvivlsomt er bestemt direkte til anden anvendelse end som brændsel til produktion af varme, er undtaget fra det afgiftspligtige område. Ydermere fremgår det af lovforslagets bemærkninger, at VE-brændsler har flere anvendelsesformål, hvilket giver anledning til tvivlstilfælde, altså om VEbrændslet er bestemt til at anvendes som brændsel eller er bestemt til andet anvendelsesformål. Som eksempel på et tvivlstilfælde nævnes uforarbejdede granrafter, som både kan anvendes til brændsel og til naturhegn, altså en

5 dobbeltanvendelse. I lovbemærkninger fastslås det, at der skal opkræves afgift i sådanne tvivlstilfælde, af hensyn til at beskytte afgiftsgrundlaget for forsyningssikkerhedsafgiften. Side 5 Det fremgår også af lovbemærkningerne, at der foreslås indført en ordning med tilbagebetaling af forsyningssikkerhedsafgift til købere, der har erhvervet betydelige mængder afgiftspligtigt VE-brændsel, som de på eventuel anmodning kan dokumentere er forbrugt direkte som andet end som brændsel. FSR vurderer, at afgift opkrævet i sådanne tvivlstilfælde oftest vil ramme private og evt. foreninger, som ikke efterfølgende har de fornødne ressourcer til at opgøre og dokumentere, at indkøbt VE-brændsel er indkøbt til andre formål end brændsel og derved produktion af rumopvarmning mv. FSR opfordrer derfor Skatteministeriet til at overveje andre løsninger til at håndtere sådanne tvivlstilfælde og dobbeltanvendelse. FSR foreslår, at mulighederne for en bevillingsordning til f.eks. foreninger overvejes eller købererklæring om anvendelse til ikke brændselsformål til private samt mindre erhvervsdrivende. Registrering af virksomheder Af lovforslaget fremgår det, at følgende virksomheder skal registreres for den nye forsyningssikkerhedsafgift på VE-brændsler: virksomheder og andre, som forbrænder afgiftspligtigt VE-brændsel i produktionsanlæg med en effekt på over 0,15 MW momsregistrerede producenter af afgiftspligtigt VE-brændsel, som leverer afgiftspligtigt VE-brændsel andre momsregistrerede virksomheder, som leverer afgiftspligtigt VEbrændsel, og som køber eller modtager afgiftspligtigt VE-brændsel, herunder fra udlandet, uden forsyningssikkerhedsafgift Derudover foreslås indført en kan-bestemmelse, hvorefter virksomheder, som leverer afgiftspligtigt VE-brændsel, kan blive registreret for forsyningssikkerhedsafgiften. Det foreslås dog, at momsregistrerede producenter og andre momsregistrerede virksomheder kun skal registreres, hvis vederlaget for de samlede leverancer af afgiftspligtigt VE-brændsel overstiger kr. pr. år, ekskl. moms. Ved vurderingen af, om grænsen på kr. i vederlag er overskredet, skal

6 vederlag for leverancer til virksomheder, der er registrerede for forsyningssikkerhedsafgift, ikke medregnes. Side 6 FSR finder det positivt, at der indføres en bundgrænse for, hvornår producenter og leverandører af VE-brændsel skal registreres, af hensyn til at minimere antallet af registrerede virksomheder. Det er dog FSRs vurdering, at den foreslåede bundgrænse på kr., ekskl. moms er lav, og at det vil medføre, at mange små virksomheder, der leverer f.eks. halm til ikke-registrerede virksomheder, herunder også private, alligevel skal registreres. Eksempel: En halmleverandør leverer halm til både halmværker og til private, der har halmfyr. Under forudsætning af, at prisen pr. kg. halm ligger mellem 40 øre og 50 øre pr. kg., så kan virksomheden sælge kg. halm til private, uden at virksomheden skal registreres for forsyningssikkerhedsafgift. Denne mængde halm genererer ca GJ energi, hvilket svarer til varmeforbruget i ca. 6-8 husstande på 150 m2. Som eksemplet viser, skal der ikke sælges særlig meget til private og ikkeregistrerede virksomheder, førend virksomheden skal registreres for forsyningssikkerhedsafgift, hvilket vil betyde, at mange små virksomheder skal registreres for forsyningssikkerhedsafgift, hvilket igen vil betyde administrative byrder, for såvel virksomhederne som for myndighederne. Hertil kommer, at hvis salget i eksemplet udelukkende sker til private samt mindre erhvervsmæssige dyrehold, hvor der ikke bør være provenu, vil det resultere i en stor administrativ byrde for sælger og køber grundet først afgiftsmæssig håndtering og efterfølgende godtgørelse. Ydermere fremgår det, at betaling af forsyningssikkerhedsafgift påhviler virksomheder, som ikke er registreret for forsyningssikkerhedsafgift, men som leverer fast afgiftspligtigt VE-brændsel til et leveringssted i Danmark, når en leverances pris overstiger kr., ekskl. moms. FSR læser denne bestemmelse som en form for fjernsalgsregel, der typisk vil få betydning for udenlandske virksomheder, der leverer VE-brændsler til kunder i Danmark. FSR bemærker, at grænsen på kr., ekskl. moms er meget lav, da et brændetårn - afhængig af trætype - koster mere end den foreslåede grænse. Grænsen synes derfor at være uden betydning.

7 Af det medfølgende notat fremgår det i forhold til ovennævnte forslag, at der indføres krav om, at køberen (både virksomheder og private) skal selvangive og afregne forsyningssikkerhedsafgift, hvis der indkøbes VE-brændsel for over kr. ekskl. moms til direkte levering fra udlandet. Dette stemmer ikke overens med den foreslåede bestemmelse, hvoraf det fremgår, at det er den leverende virksomhed, der er betalingspligtig for forsyningssikkerhedsafgiften. Side 7 FSR opfordrer til, at det præciseres, hvad der menes med den foreslåede bestemmelse, samt at det overvejes, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at betalingspligten for forsyningssikkerhedsafgiften pålægges privatpersoner. Opgørelse af afgiftsgrundlag Det fremgår af lovforslaget, at afgiftsgrundlaget skal opgøres som det faktiske energiindhold i den indfyrede mængde afgiftspligtigt VE-brændsel/det faktiske energiindhold i leverancer af afgiftspligtigt VE-brændsel. Det foreslås dog, at det faktiske energiindhold kan opgøres efter standardbrændværdier for visse VE-brændselstyper, nærmere bestemt træpiller, briketter mv., halm samt løvtræ og andet træ. De foreslåede regler betyder, at for alle andre VE-brændselstyper end de nævnte, som f.eks. biomasse bestående af diverse kerner, frø mv., skal det faktiske energiindhold opgøres ved måling i forbindelse med varmeproduktion og opgøres ved brændselsanalyser i forbindelse med salg af VE-brændsel. FSR opfordrer til, at muligheden for standardbrændværdier for flere VEbrændselstyper overvejes, da dette vil være en administrativ lettelse for de virksomheder, der bliver registreringspligtige. Fordeling mellem el- og varmeproduktion Det foreslås, at de gældende fordelingsregler i forhold til at fordele et brændsel mellem el- og varmeproduktion, dvs. v- og e-formlen, også skal gælde i forhold til den nye forsyningssikkerhedsafgift på VE-brændsler. FSR har ingen bemærkninger hertil. FSR skal dog bemærke, at værnsreglen i forhold til v-formlen synes at være formuleret anderledes end i de øvrige afgiftslove.

8 Af lovforslaget fremgår følgende: "Hvis der produceres både varme og elektricitet, opgøres den afgiftspligtige mængde dog som den varme, der produceres ved forbrænding af afgiftspligtigt VE-brændsel divideret med 1,2. Sidstnævnte afgiftspligtige mængde kan dog ikke være mindre end energiindholdet i den producerede elektricitet divideret med 0,35." Af f.eks. gasafgiftsloven fremgår følgende: "Andelen af varer til fremstilling af elektricitet ved kraftvarmeproduktion beregnes enten som det samlede forbrug af varer fratrukket kraftvarmeproduktionen divideret med 1,2, idet der dog højest kan opnås friholdelse for afgift efter denne lov svarende til elektricitetsproduktionen divideret med 0,35." Side 8 Værnsreglen i de nugældende afgiftslove er en maksimumregel, sådan at der maksimalt kan opnås fritagelse for en andel svarende til elproduktionen divideret med 0,35, hvorimod værnsreglen i lovforslaget er en sammenblanding af afgiftspligtig minimumsmængde og afgiftsfri maksimumsmængde. FSR finder dette uhensigtsmæssigt og vurderer, at der må bero på en fejl i lovforslaget, da det må forventes, at reglerne i forhold til fordeling af brændsler mellem el- og varmeproduktion skal være identiske i de enkelte love. 5. Overskudsvarme - justering af satser (bl.a. lovforslagets 1, nr. 15) Som konsekvens af afgiftsstigning på fossile brændsler og indførelsen af forsyningssikkerhedsafgift på VE-brændsler foreslås det, at satsen for overskudsvarmeafgift bliver opreguleret tilsvarende, herunder også den procentsats, der gælder i forhold til afsætning af overskudsvarme. Satserne for overskudsvarmeafgift steg også i forbindelse med stigningen i energiafgifterne med virkning pr. 1. februar 2013, og overskudsvarmeafgiften vil efter forslaget komme til at ligge på et niveau svarende til 73,2 kr. pr. GJ i 2014 og ved afsætning af overskudsvarme maksimalt 44 % af vederlaget. FSR finder, at disse stigninger i overskudsvarmeafgiften ikke er hensigtsmæssige og strider imod intentionerne om, at bl.a. industrien skal gennemføre flere overskudsvarmeprojekter og optimere på nuværende overskudsvarmeprojekter. I forbindelse med gennemførelsen af Vækstplanen blev der iværksat et undersøgelsesarbejde i forhold til overskudsvarme. Dette undersøgelsesarbejde er, efter vores oplysninger, endnu ikke tilendebragt, og derfor virker det

9 uhensigtsmæssigt at ændre på de eksisterende regler, inden at der foreligger konklusioner fra dette undersøgelsesarbejde. Side 9 FSR finder, at særligt forhøjelsen af vederlagsafgiften til 44 % er uhensigtsmæssigt, da mange industrivirksomheder har indgået aftaler med lokale fjernvarmeværker omkring levering af overskudsvarme, og disse aftaler bygger på en lavere vederlagsafgift. De indgåede aftaler er oftest gældende for en længere periode, og derved kan en forhøjelse af vederlagsafgiften have uheldige konsekvenser, både for industrivirksomhederne og for fjernvarmeværkerne så det for fremtiden ikke længere er rentabelt at sælge overskudsvarme til fjernvarmeværkerne, til ulempe for den grønne omstilling i Danmark. FSR foreslår, at en eventuel justering af overskudsvarmeafgiften ikke gennemføres, førend det igangsatte undersøgelsesarbejde er tilendebragt og konklusionerne herfra kan indgå i vurderingerne af, hvordan den fremtidige overskudsvarmeafgift skal skrues sammen. Alternativt foreslår FSR, at der indføres en overgangsordning for igangværende kontrakter, sådan at satsforhøjelsen ikke får negative konsekvenser for de allerede indgåede kontrakter om levering af overskudsvarme til fjernvarmenettet. 6. Tekniske kommentarer Der forekommer at være uoverensstemmelse i forhold til lovforslagets 4, nr. 2 mellem lovteksten og bilagets tekst, idet der af lovteksten fremgår 305,8 øre, mens der af bilaget fremgår 303,8 øre. Endvidere mangler der i bilag til lovforslaget en opdeling af satsen for 2013, hvor der kun er nævnt én samlet sats på 12,7 %. Der burde være en opdeling for 2013, da satsen for januar måned var 14,8 %, mens satsen for resten af året er 12,7 %.

10 Slutteligt bemærkes, at FSR finder det beklageligt, at der foreslås indført en ny afgift, der vil medføre en administrativ merbyrde på timer for de berørte virksomheder, særligt henset til, at de største administrative byrder vil ramme de mindre virksomheder. Side 10 Med venlig hilsen John Bygholm formand for skatteudvalget Mette Bøgh Larsen skattekonsulent

Skatteministeriet J. nr. 2010-231-0039 Udkast. 1. I 11, stk. 17, 2. pkt., ændres 50,1 til: 52,2, og 18,1 til: 18,8.

Skatteministeriet J. nr. 2010-231-0039 Udkast. 1. I 11, stk. 17, 2. pkt., ændres 50,1 til: 52,2, og 18,1 til: 18,8. Skatteudvalget 2010-11 L 80 Bilag 1 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2010-231-0039 Udkast Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter,

Læs mere

Beskrivelse af model for forsyningssikkerhedsafgiften

Beskrivelse af model for forsyningssikkerhedsafgiften Notat J.nr. 13-0076486 Dato: 9. august 2013 Beskrivelse af model for forsyningssikkerhedsafgiften 1. Indledning Regeringen (Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre,

Læs mere

Forslag. J.nr. 13-0076486. Skatteministeriet Udkast (09.8.2013 ) til

Forslag. J.nr. 13-0076486. Skatteministeriet Udkast (09.8.2013 ) til Skatteministeriet Udkast (09.8.2013 ) J.nr. 13-0076486. Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om afgift af naturgas og bygas, lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v.,

Læs mere

2010/1 LSV 195 A (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj Forslag.

2010/1 LSV 195 A (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj Forslag. 2010/1 LSV 195 A (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Skatteministeriet, j.nr. 2011-231-0042 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj 2011 Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 285 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0022 Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love (Forhøjelse af energiafgifterne,

Læs mere

Vedr.: H Høring om ændring i elpatronordningen mv. og afgift på andre klimagasser

Vedr.: H Høring om ændring i elpatronordningen mv. og afgift på andre klimagasser Skatteministeriet Att.: Jens Peter Licht e-mail: pafgft@skm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11 09 13 e-mail: fsr@fsr.dk

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K oktober 2009 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2009\H

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K oktober 2009 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2009\H Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: pafgft@skm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2010-231-0039 Udkast

Skatteministeriet J. nr. 2010-231-0039 Udkast Skatteministeriet J. nr. 2010-231-0039 Udkast Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter, -registreringsafgiftsloven, momsloven og forskellige

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love. Lovforslag nr. L 207 Folketinget 2008-09

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love. Lovforslag nr. L 207 Folketinget 2008-09 Lovforslag nr. L 207 Folketinget 2008-09 Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love (Forhøjelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love Lovforslag nr. L 207 Folketinget 2008-09 Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love (Forhøjelse

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Vedlagt følger i 5 eksemplarer forslag, som jeg ønsker at stille til 2. behandlingen

Folketinget - Skatteudvalget. Vedlagt følger i 5 eksemplarer forslag, som jeg ønsker at stille til 2. behandlingen Skatteudvalget 2009-10 L 162 Bilag 8 Offentligt J.nr. 2009-231-0026 Dato: 15. april 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Vedlagt følger i 5 eksemplarer forslag, som jeg ønsker at stille til 2. behandlingen

Læs mere

2, stk. 4 momslovens 46, stk. 1 - omvendt betalingspligt

2, stk. 4 momslovens 46, stk. 1 - omvendt betalingspligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 24. september 2013 Ændring af ligningsloven, momsloven, lov om anvendelse af Det Europæiske Fællesskabs forordning om toldmyndighedernes indgriben

Læs mere

Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13

Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 3. april 2013 Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13 Skatteministeriet

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 42 af 29. oktober (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 42 af 29. oktober (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF). Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 42 Offentligt J.nr. 13-5667485 Den 26. november 2013 TilFolketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 42 af 29. oktober (alm.

Læs mere

Forslag. Fremsat den 17. november 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) til

Forslag. Fremsat den 17. november 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) til 2010/1 LSF 80 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2010-231-0039 Fremsat den 17. november 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 63 Folketinget 2009-10 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 17. december 2009 Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse

Læs mere

LOV nr 1564 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016

LOV nr 1564 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016 LOV nr 1564 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2010-231-0039 Senere ændringer til forskriften LBK nr 124 af 08/02/2011

Læs mere

Forslag. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj til

Forslag. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj til 2013/1 LSV 171 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Skattemin., j.nr. 13-0113636 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj 2014 Forslag til Lov om

Læs mere

Momsregistrerede virksomheder, herunder producenter af varme og kulde

Momsregistrerede virksomheder, herunder producenter af varme og kulde Dato for offentliggørelse Til 25 nov 2011 13:06 Sagsnummer 2011-260-0607 Ansvarlig fagkontor Resumé Yderligere oplysninger - klik her. Momsregistrerede virksomheder, herunder producenter af varme og kulde

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2012-13 L 52 Bilag 3 Offentligt J.nr. 11-0296400 Dato: 14. november 2012 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2012-13 L 52 Bilag 3 Offentligt J.nr. 11-0296400 Dato: 14. november 2012 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Overblik afgiftsreglerne

Overblik afgiftsreglerne Overblik afgiftsreglerne John Tang, Dansk Fjernvarme Energiafgift pålægges fosile brændsler,elektricitet, bioolie (til motorkøretøjer og varme) m.m. Forsyningssikkerhedsafgift pålægges bio brændsler (Ikke

Læs mere

Overskudsvarme og afgifter. Fredericia 30. september 2015

Overskudsvarme og afgifter. Fredericia 30. september 2015 Overskudsvarme og afgifter Fredericia 30. september 2015 Momsangivelsen Salgsmoms Moms af varekøb mv. i udlandet Moms af ydelseskøb i udlandet med omvendt betalingspligt Fradrag Købsmoms Olie- og flaskegasafgift

Læs mere

Biogas og afgifter (marts 2015) V/ Per S. Christensen, Punktafgifter 3

Biogas og afgifter (marts 2015) V/ Per S. Christensen, Punktafgifter 3 Biogas og afgifter (marts 2015) V/ Per S. Christensen, Punktafgifter 3 Hvad er biogas efter afgiftsreglerne? Biogas er gas, der er dannet ved en gæringsproces i organisk materiale. Består (som det også

Læs mere

Ændring af momsloven (Indførelse af omvendt betalingspligt for indenlandsk handel med gas, elektricitet og tilhørende certifikater) H014-15

Ændring af momsloven (Indførelse af omvendt betalingspligt for indenlandsk handel med gas, elektricitet og tilhørende certifikater) H014-15 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 10. februar 2015 Ændring af momsloven (Indførelse af omvendt betalingspligt for indenlandsk handel med gas, elektricitet og tilhørende certifikater)

Læs mere

Skatteministeriet har 28. marts 2008 fremsendt ovennævnte udkast med anmodning om Foreningen af Statsautoriserede Revisorers bemærkninger.

Skatteministeriet har 28. marts 2008 fremsendt ovennævnte udkast med anmodning om Foreningen af Statsautoriserede Revisorers bemærkninger. Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11 09 13 e-mail: fsr@fsr.dk Internet: www.fsr.dk Skatteministeriet Nicolai Eigtvedsgade

Læs mere

2015 afgifter 2016 afgifter (anslået tillagt 2%) 2017 afgifter (anslået tillagt 2%)

2015 afgifter 2016 afgifter (anslået tillagt 2%) 2017 afgifter (anslået tillagt 2%) Bilag 1. Oversigt nuværende og kommende afgifter 2015 afgifter 2016 afgifter (anslået tillagt 2%) 2017 afgifter (anslået tillagt 2%) Enhed Energiafgift CO 2 NO x Svovlafgift Energiafgift CO 2 NO x Svovlafgift

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love. Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen)

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love. Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) 28/1 LSF 27 (Gældende) Udskriftsdato: 3. september 216 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 29-231-22 Fremsat den 22. april 29 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til

Læs mere

AFGIFTER VED FORBRÆNDING TILBAGERULNING AF FSA V. TORE HULGAARD DAKOFA NETVÆRK, AFGIFTER, TILBAGERULNING AF FSA 2015.06.03

AFGIFTER VED FORBRÆNDING TILBAGERULNING AF FSA V. TORE HULGAARD DAKOFA NETVÆRK, AFGIFTER, TILBAGERULNING AF FSA 2015.06.03 AFGIFTER VED FORBRÆNDING TILBAGERULNING AF FSA V. TORE HULGAARD 2015.06.03 INDHOLD Afgifter ved forbrænding (energi og CO2) Forsyningssikkerhedsafgift (FSA) og tilbagerulning VE-affald AFGIFTER ENERGI

Læs mere

Nye afgifter på affald

Nye afgifter på affald Nye afgifter på affald Afgiftsændringer vedtaget i maj 2009 v/jens Holger Helbo Hansen, Skatteministeriet Dakofa 15. juni 2009 Tre forlig og en aftale Omlægning af afgifter på brændbart affald L 126 Forårspakke

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013. til

Forslag. Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013. til Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af affalds- og råstofafgiftsloven, lov om kuldioxidafgift af

Læs mere

2014/1 LSV 4 (Gældende) Udskriftsdato: 10. januar Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. oktober Forslag.

2014/1 LSV 4 (Gældende) Udskriftsdato: 10. januar Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. oktober Forslag. 2014/1 LSV 4 (Gældende) Udskriftsdato: 10. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Skattemin., j.nr. 14-2340667 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. oktober 2014 Forslag til Lov

Læs mere

1. Overordnede bemærkninger

1. Overordnede bemærkninger Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 21. januar 2014 Høringskommentarer vedrørende engangsregistrering af selskabers m.v. underskud, oplysningspligt om erhvervelse af visse aktier

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0026 Udkast (1)

Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0026 Udkast (1) Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0026 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love (Ændringer i elpatronordningen

Læs mere

Hvad er op og ned i afgiftsjunglen, og overskudsvarme. 12. november 2014

Hvad er op og ned i afgiftsjunglen, og overskudsvarme. 12. november 2014 www.pwc.dk Hvad er op og ned i afgiftsjunglen, når vi taler varmepumper og overskudsvarme 12. november 2014 ID: Introduktion Hvem er vi? 2 Hvem er vi? Generelt Revisions- og rådgivningsvirksomhed Ca. 1.700

Læs mere

Skatteudvalget 2012-13 L 219 Bilag 5 Offentligt

Skatteudvalget 2012-13 L 219 Bilag 5 Offentligt Skatteudvalget 2012-13 L 219 Bilag 5 Offentligt Dato 28. maj 2013 Side 1 af 5 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Høring - udkast til lovforslag (L 216, L 217, L 218 og L 219) om

Læs mere

Afgiftsnyheder. Møde EY 29. august The better the question. The better the answer. The better the world works.

Afgiftsnyheder. Møde EY 29. august The better the question. The better the answer. The better the world works. Afgiftsnyheder Møde EY 29. august 2017 The better the question. The better the answer. The better the world works. Eksportmomsordningen foreslås afskaffet Eksportmomsordningen giver en likviditetsfordel

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 171 Folketinget 2013-14. Fremsat den 26. marts 2014 af skatteministeren (Morten Østergaard) til

Forslag. Lovforslag nr. L 171 Folketinget 2013-14. Fremsat den 26. marts 2014 af skatteministeren (Morten Østergaard) til Lovforslag nr. L 171 Folketinget 2013-14 Fremsat den 26. marts 2014 af skatteministeren (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om afgift af naturgas og bygas,

Læs mere

Skatteministeriet har 20. april 2009 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har 20. april 2009 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: pafgft@skm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11

Læs mere

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 21. december Forslag. til

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 21. december Forslag. til Til lovforslag nr. L 70 Folketinget 2015-16 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 21. december 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af kvælstofoxider og forskellige andre love 1) (Nedsættelse

Læs mere

Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering.

Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering. Notat 12. juni 2007 J.nr. 2006-101-0084 Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering. Afgiftsrationaliseringen består af to elementer. Forhøjelse af CO2 afgift til kvoteprisen, der i 2008-12 p.t.

Læs mere

L 162 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love.

L 162 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love. Page 1 of 60 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 162 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse

Læs mere

Udkast til styresignal om kantinemoms H030-14

Udkast til styresignal om kantinemoms H030-14 SKAT Østbanegade 123 2100 København Ø 19. februar 2014 Udkast til styresignal om kantinemoms H030-14 Skatteministeriet har d. 3. februar 2014 fremsendt ovennævnte udkast til FSRdanske revisorer med anmodning

Læs mere

Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2017-18 L 237, L 237 A, L 237 B Offentligt Skatteudvalget 2017-18 L 237 Bilag 7 Offentligt 4. maj 2018 J.nr. 2018-1924 Til Folketinget Skatteudvalget Til

Læs mere

Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget L 64 Bilag 9, L 64 A Bilag 9, L 64 B Bilag 9 Offentligt

Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget L 64 Bilag 9, L 64 A Bilag 9, L 64 B Bilag 9 Offentligt Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2014-15 L 64 Bilag 9, L 64 A Bilag 9, L 64 B Bilag 9 Offentligt 1. december 2014 J.nr. 14-2328147 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 64 - Forslag

Læs mere

Lovforslag Skattereform - Forårspakke Afgifter. 22. april 2009

Lovforslag Skattereform - Forårspakke Afgifter. 22. april 2009 Lovforslag Skattereform - Forårspakke 2.0 22. april 2009 Kort overblik - energiafgifter Lovforslaget vedrørende energiafgifter er udelukkende fremsat i høring igen, mens lovforslagene vedrørende de andre

Læs mere

Titel indsættes ved at vælge SKAT menuen. Præsentation og forventninger

Titel indsættes ved at vælge SKAT menuen. Præsentation og forventninger Ajour 2014 Afgifter på energi og køling Odense 27. November 2014 Kenneth Hestehauge Præsentation og forventninger Hvem er jeg? Kenneth Hestehauge Punktafgifter i Køge Har været beskæftiget med punktafgifter

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Klik og vælg dato J.nr. 13-0113636 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag til Lov om ændring af lov om afgift af

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af vurderingsloven og tinglysningsafgiftsloven H259-13

Forslag til Lov om ændring af vurderingsloven og tinglysningsafgiftsloven H259-13 Skatteudvalget 2013-14 L 80 Bilag 4 Offentligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 4. december 2013 Forslag til Lov om ændring af vurderingsloven og tinglysningsafgiftsloven H259-13

Læs mere

INDUSTRIEL OVERSKUDSVARME. Rammebetingelser

INDUSTRIEL OVERSKUDSVARME. Rammebetingelser INDUSTRIEL OVERSKUDSVARME Rammebetingelser VIEGAND MAAGØE OVERSKUDSVARME Potentiale, teknisk & økonomisk Udvikling af løsning: Optimering af processen (ingen overskudsvarme tilbage) Udnyttelse til proces

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love 1) Til lovforslag nr. L 162 Folketinget 2009-10 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2010 Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter

Læs mere

5. september Er afgifter en barriere ved vurdering af om man skal levere/anvende overskudsvarme?

5. september Er afgifter en barriere ved vurdering af om man skal levere/anvende overskudsvarme? 5. september 2017 Er afgifter en barriere ved vurdering af om man skal levere/anvende overskudsvarme? Emner I dag: Lov og praksis indtil nu Praksis fremover Afgifts- og tilskudsanalysen Hvad er overskudsvarme?

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 9. marts 2015 Lovudkast om udskydelse af selvangivelsesfristen for selskaber m.v. og lempelse af sanktionen ved manglende registrering af underskud

Læs mere

Dansk Fjernvarme. Emne: Fjernkøling Hos Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a.

Dansk Fjernvarme. Emne: Fjernkøling Hos Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a. Dansk Fjernvarme Emne: Fjernkøling Hos Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a. Troels Bagger Hviid Senior, Indirect TAX Aarhus 25 29 47 95 Troels.Hviid@dk.ey.com Fjernkøling Ud fra et afgiftsmæssigt synspunkt

Læs mere

Investeringsforeninger

Investeringsforeninger Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 23. september 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H080-11.doc) Høring over lovforslag om enklere beskatning af udlodninger fra

Læs mere

LOV nr 70 af 30/01/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 2. oktober 2016

LOV nr 70 af 30/01/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 2. oktober 2016 LOV nr 70 af 30/01/ (Gældende) Udskriftsdato: 2. oktober 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 12-0226912 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1118 af 26/09/2014 LBK nr

Læs mere

Skatteministeriet Att.: Annette Høegh Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K

Skatteministeriet Att.: Annette Høegh Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 20. september 2012 JARA Skatteministeriet Att.: Annette Høegh Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K DI har den 23. august 2012 modtaget et lovforslag om ændring af lov om afgift af elektricitet og

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 37 Offentligt

Skatteudvalget L Bilag 37 Offentligt Skatteudvalget L 207 - Bilag 37 Offentligt J.nr. 2009-231-0022 Dato: 26. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 207 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre

Læs mere

Skatteudvalget L 167 Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget L 167 Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 L 167 Bilag 1 Offentligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 9. marts 2015 Lovudkast om udskydelse

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 13-0113636 Udkast (Ekstern høring 2014) Forslag. til

Skatteministeriet J. nr. 13-0113636 Udkast (Ekstern høring 2014) Forslag. til Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 107 Offentligt (02) Skatteministeriet J. nr. 13-0113636 Udkast (Ekstern høring 2014) Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet,lov om afgift af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af kvælstofoxider og forskellige andre love 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af kvælstofoxider og forskellige andre love 1) 2015/1 LSV 70 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Skattemin., j.nr. 15-3155177 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 21. december 2015 Forslag til Lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 29. maj 2009.

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 29. maj 2009. 2008/1 LSV 207 (Gældende) Udskriftsdato: 13. maj 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2009-231-0022 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 29. maj 2009 Forslag til Lov

Læs mere

Udkast til Forslag til Lov om afgift af skadesforsikringer (Skadesforsikringsafgiftsloven) H098-10

Udkast til Forslag til Lov om afgift af skadesforsikringer (Skadesforsikringsafgiftsloven) H098-10 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: JS@SKAT.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11 09

Læs mere

Skatteministeriet har 20. marts 2009 fremsendt ovennævnte udkast med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har 20. marts 2009 fremsendt ovennævnte udkast med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: pskper@skm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11

Læs mere

Skatteministeriet har 28. april 2010 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har 28. april 2010 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: pskper@skm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget J.nr. 2010-080-0075 Dato: 27. september 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 668 af 10. september 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nick Hækkerup (S). (Alm.

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 86 Bilag 1 Offentligt 1. november 2018 J.nr. 2018-3828. Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

DAKOFAs konsoliderede version af lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v. efter seneste ændringer december 2009

DAKOFAs konsoliderede version af lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v. efter seneste ændringer december 2009 1 DAKOFAs konsoliderede version af lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v. efter seneste ændringer december 2009 Denne uautoriserede konsoliderede version af kulafgiftsloven er tilvejebragt gennem

Læs mere

Moms, Told & Afgifter Bruun's Galleri Værkmestergade 25 Postboks Århus C

Moms, Told & Afgifter Bruun's Galleri Værkmestergade 25 Postboks Århus C Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 149 Offentligt ABCD KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab Moms, Told & Afgifter Bruun's Galleri Værkmestergade 25 Postboks 330 8100 Århus C Telefon

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 29 Offentligt. Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. maj udkast (Ændringsforslag fra skatteministeren)

Skatteudvalget L Bilag 29 Offentligt. Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. maj udkast (Ændringsforslag fra skatteministeren) Skatteudvalget L 207 - Bilag 29 Offentligt Til lovforslag nr. L 207 Folketinget 2008-09 Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. maj 2009 2. udkast (Ændringsforslag fra skatteministeren) Betænkning

Læs mere

Danske virksomhederne vil gerne spare på energiforbruget. Men de internationale vilkår skal være lige det er de ikke, viser ny analyse fra Deloitte

Danske virksomhederne vil gerne spare på energiforbruget. Men de internationale vilkår skal være lige det er de ikke, viser ny analyse fra Deloitte DI Den 13. september 21 Danske virksomhederne vil gerne spare på energiforbruget. Men de internationale vilkår skal være lige det er de ikke, viser ny analyse fra Deloitte Industrien skaber mere og mere

Læs mere

2008/1 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2016. Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag.

2008/1 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2016. Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag. 2008/1 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2008-231-0017 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag

Læs mere

Skatteministeriet har d. 09. oktober 2013 fremsendt ovennævnte udkast til FSRdanske revisorer med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har d. 09. oktober 2013 fremsendt ovennævnte udkast til FSRdanske revisorer med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 22. november 2013 Ændring af selskabsskatteloven (Exitbeskatning ved selskabers overførsel af aktiver og passiver til et andet EU/EØS-land) H213-13

Læs mere

AFGIFT AF OVERSKUDSVARME INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

AFGIFT AF OVERSKUDSVARME INDLEVELSE SKABER UDVIKLING AFGIFT AF OVERSKUDSVARME PRÆSENTATION Klaus Kalsmose Jakobsen Senior Manager, BDO Statsautoriseret Revisionsaktieselskab A/S Mail: KJA@bdo.dk D: +45 89307800 I +45 60704818 LinkedIn: www.linkedin.com/in/klaus-kalsmose-jakobsen-3b8360a

Læs mere

Skatteministeriet har den 3. februar 2016 fremsendt ovennævnte forslag til direktiv til FSR- danske revisorer med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har den 3. februar 2016 fremsendt ovennævnte forslag til direktiv til FSR- danske revisorer med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 7. marts 2016 Høring om forslag til Rådets direktiv om regler til bekæmpelse af metoder til skatteundgåelse, der direkte påvirker det indre markeds

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love 1

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love 1 2009/1 LSF 162 (Gældende) Udskriftsdato: 13. november 2018 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skatteministeriet, j.nr. 2009-231-0026 Fremsat den 17. marts 2010 af skatteministeren (Troels Lund

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af affald og råstoffer, lov om afgift af stenkul, brunkul og koks mv. og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af affald og råstoffer, lov om afgift af stenkul, brunkul og koks mv. og forskellige andre love Lovforslag nr. L 126 Folketinget 2008-09 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af affald og råstoffer, lov om afgift af stenkul,

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 161 Bilag 1 Offentligt 6. februar 2019 J.nr. 2018-5799 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

Gastekniske dage Maj 2015 Gasmåling. Afgifter på biogas herunder opgørelses metoder og krav til målesystemer Ved Lars Hansen / SKAT

Gastekniske dage Maj 2015 Gasmåling. Afgifter på biogas herunder opgørelses metoder og krav til målesystemer Ved Lars Hansen / SKAT Gastekniske dage Maj 2015 Gasmåling Afgifter på biogas herunder opgørelses metoder og krav til målesystemer Ved Lars Hansen / SKAT Afgifter på biogas Opgørelses metoder og krav til målesystemer Hvilke

Læs mere

Skatteudvalget L 202 - Bilag 55 Offentligt

Skatteudvalget L 202 - Bilag 55 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 55 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 1240 København K Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91

Læs mere

Skatteudvalget L 29 Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget L 29 Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 29 Bilag 1 Offentligt J.nr. 16-0623007 5. oktober 2016 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

afgiftsregler Dansk Fjernvarme

afgiftsregler Dansk Fjernvarme Varmepumper afgiftsregler John Tang, Dansk Fjernvarme Eget forbrug af el Momsregistrerede virksomheder er helt eller delvist fritaget for at betale elafgift af eget elforbrug til processen. Til processen

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 16 Offentligt

Skatteudvalget L Bilag 16 Offentligt Skatteudvalget L 207 - Bilag 16 Offentligt Fra: Lars Dahl Laursen [mailto:ldl@airlaidtech.com] Sendt: 12. maj 2009 08:49 Til: Hans Kristian Skibby Emne: Forårspakke 2 - Møde vedr. energiafgifter Hej Hans

Læs mere

Har du styr på energiafgifterne i detailhandlen?

Har du styr på energiafgifterne i detailhandlen? Har du styr på energiafgifterne i detailhandlen? I Danmark opkræves et stadigt stigende provenue til statskassen i form af afgifter. Der pålægges afgifter på miljø- og energiforbrug ligesom en lang række

Læs mere

Til udvalgets orientering fremsendes hermed kopi af ministerens svar af d. 9. april 2008 til KPMG ang. Daka Biodiesel a.m.b.a.

Til udvalgets orientering fremsendes hermed kopi af ministerens svar af d. 9. april 2008 til KPMG ang. Daka Biodiesel a.m.b.a. Skatteudvalget (2. samling) L 168 - Bilag 2 Offentligt J.nr. 2008-321-0008 Dato: 10. april 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering fremsendes hermed kopi af ministerens svar af

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energistyrelsens afgørelse af 11. juni 2013.

Energiklagenævnet stadfæster Energistyrelsens afgørelse af 11. juni 2013. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER

Læs mere

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 N O T AT 22. juni 2011 J.nr. Ref. CA/ALB/JVA/LBT Klima og energiøkonomi Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 Det er et centralt element i regeringens strategi, at alle initiativer

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 L 74 Bilag 1 Offentligt J.nr. 2010-311-0056 Dato: 17. november 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar

Læs mere

Høring - Styresignal vedr. økonomisk virksomhed ved erhvervelse og besiddelse af kapitalandele

Høring - Styresignal vedr. økonomisk virksomhed ved erhvervelse og besiddelse af kapitalandele Skattestyrelsen Østbanegade 123 København Ø 19. september 2018 Høring - Styresignal vedr. økonomisk virksomhed ved erhvervelse og besiddelse af kapitalandele Skattestyrelsen har den 27. august 2018 fremsendt

Læs mere

Eksempler på små overskudsvarmeprojekter v. Hans Baden, Rådgivende Ingeniør Ivar Lykke Kristensen

Eksempler på små overskudsvarmeprojekter v. Hans Baden, Rådgivende Ingeniør Ivar Lykke Kristensen 14.00 14.15 Velkomst og Indledning v. John Tang 14.15 14.45 Eksempler på små overskudsvarmeprojekter v. Hans Baden, Rådgivende Ingeniør Ivar Lykke Kristensen 14.45 15.15 Afgiftsmæssige aspekter ved overskudsvarme

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven (Tilretning af ølmoderationsordningen)

Skatteministeriet J.nr Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven (Tilretning af ølmoderationsordningen) Skatteministeriet J.nr. 2018-1924 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven (Tilretning af ølmoderationsordningen) 1 I øl- og vinafgiftsloven jf. lovbekendtgørelse nr. 289 af 23.

Læs mere

/ Lene Skov Henningsen

/ Lene Skov Henningsen Skatteudvalget L 81 - Bilag 12 Offentligt J.nr. 2005-231-0045 Dato: Til Folketingets Skatteudvalg L 81 - Lov om ændring af forskellige miljø- og energiafgiftslove (Afgiftslempelser på fjernvarme m.v. som

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt)

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) Skatteministeriet J. nr. 14-4348922 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) 1 I momsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 106 af 23.

Læs mere

Ændring af registreringsafgiftsloven (L4)

Ændring af registreringsafgiftsloven (L4) Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 11. oktober 2017 Ændring af registreringsafgiftsloven (L4) Skatteministeriet har den 3. oktober 2017 fremsendt ovennævnte lovforslag til FSR

Læs mere

Afgift på overskudsvarme Hvad er op og ned?

Afgift på overskudsvarme Hvad er op og ned? www.pwc.dk Afgift på overskudsvarme Hvad er op og ned? Sebastian Houe 17. december 2015 Revision. Skat. Rådgivning. Agenda Emner 1. Introduktion til 2. Introduktion til reglerne og baggrunden herfor 3.

Læs mere

Skatteudvalget L 126 - Bilag 2 Offentligt. Skatteministeriet J. nr. 2008-231-0017 Udkast 22. september 2008

Skatteudvalget L 126 - Bilag 2 Offentligt. Skatteministeriet J. nr. 2008-231-0017 Udkast 22. september 2008 Skatteudvalget L 126 - Bilag 2 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2008-231-0017 Udkast 22. september 2008 Forslag til Lov om ændring af affalds- og råstofafgiftsloven, kulafgiftsloven og forskellige andre

Læs mere

Specialeseminar KU 28. september 2017

Specialeseminar KU 28. september 2017 Specialeseminar KU 28. september 2017 Specialeemner 1. Offentlig forsyningsvirksomhed og renovation: Analyse af, om der er overensstemmelse mellem national praksis i Momslovens 3, stk. 2, nr. 2 og Momssystemdirektivets

Læs mere

Lovudkast om ændring af chokoladeafgiftsloven, ligningsloven, skatteforvaltningsloven, skattekontrolloven og forskellige andre love, H211-16

Lovudkast om ændring af chokoladeafgiftsloven, ligningsloven, skatteforvaltningsloven, skattekontrolloven og forskellige andre love, H211-16 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 3. august 2016 Lovudkast om ændring af chokoladeafgiftsloven, ligningsloven, skatteforvaltningsloven, skattekontrolloven og forskellige andre

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2011-12 L 34 Bilag 9 Offentligt J.nr. 2011-511-0082 Dato: 12. december 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget L 34 Forslag til lov om ændring af brændstofforbrugsafgiftsloven, lov om forskellige

Læs mere