Mobile China. Lene Leth Rasmussen Flensborggade 3, 1. tv 1669 København V Mobil: Website:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mobile China. Lene Leth Rasmussen Flensborggade 3, 1. tv 1669 København V Mobil: 26 20 88 49 E-mail: leneleth@gmail.com Website: www.leneleth."

Transkript

1 Mobile China Brugerinddragelse i design af mobilt internet indhold Dansk design på det kinesiske marked Afrapportering for rejselegat under Kulturministeriets Designpulje Lene Leth Rasmussen Flensborggade 3, 1. tv 1669 København V Mobil: Website:

2 Mobile China I november 2006 modtog jeg Kulturministeriets designlegat. 4 dage efter var jeg på vej til Hong Kong, hvor jeg deltog i ITU World, en kæmpe konference og udstilling for den internationale telekommunikationbranche. En uge i Hong Kong gav mig en smagsprøve på Kina, og masser af ny viden om mobile services i hele verden. Med afsæt i den nye viden forberedte jeg mig til anden tur til Kina i maj Jeg afgrænsede potentielle målgrupper, og udarbejdede foreløbige designkoncepter. I maj 2007 tog jeg af sted til Beijing og Shanghai, hvor jeg researchede på forskellige brugergrupper, testede mine designkoncepter til mobile services, og etablerede kontakter til personer, som kan hjælpe med at opbygge et dansk-kinesisk designnetværk. Nu hjemme igen arbejder jeg videre med at realisere projekterne. Design-koncept Who s where En social mobil service i Shanghai Who s where er et koncept til en social mobil service, som jeg er i gang med at realisere i Shanghai. Who s where er en sms-service til grupper. Det kan være mindre vennergrupper, en fodboldforening, et universitet, en Yahoo-gruppe, en gruppe af mennesker med et interessefællesskab, f.eks. bøsser og lesbiske, kunstinteresserede, clubbers, expats etc. Scenario John er amerikaner og bor i Shanghai. Han har lige fået fri fra arbejde og har lyst til en drink og lidt mad. Han ringer til et par venner, men de har ikke tid. John er medlem af Who s where-gruppen, Out&About Shanghai. Han logger ind på Who s where ved at sende en sms med sin kode til Lidt efter får han en sms med en liste over hvem der er hvor, dvs. en liste over steder og de personer, som befinder sig på de pågældende steder lige nu: ART SALON: Richard, Christian, Gwen KEVINS: Charlotte, Line, Sannah FACE: René, Linda Han svarer med en sms med teksten, ART SALON, så folk kan se, at han også snart vil være at finde på Art Salon. Han hopper i en taxa og kører mod Art Salon.

3 Storyboard John har lyst til en drink og lidt mad efter arbejde Han logger ind på Who s Where Et øjeblik efter får han en liste Han svarer, hvor han vil hen, med en sms over hvem der er hvor så andre kan se det John tager en taxa og mødes med de andre.

4 Brugercentreret design Konceptet for Who s where er designet ud fra brugercentrerede designmetoder. Især brugerresearch og prototyper har spillet en stor rolle i designprocessen. Brugerresearch var vigtig, fordi brugernes verden lå så langt fra min egen. Research og forståelse af brugernes verdener er altafgørende for at kunne designe relevante, meningsfulde designkoncepter. Prototyper viste sig at være velegnede til at kommunikere designidéer til den anden side af jorden, og til at danne udgangspunkt for samtaler om designidéerne. Prototyperne blev en slags kommunikations-objekter. Indledende research via internettet Forudgående brugerresearch via internettet har givet mig et godt udgangspunkt for at få mere ud af min research i Kina. På internettet fandt jeg bl.a. frem til et online community, en Yahoo-gruppe for personer bosat i Shanghai. Jeg blev medlem og fulgte via daglige mails gruppen og dens medlemmer. På den måde fik jeg indblik i en del af brugernes verden. Blandt andet observerede jeg, at gruppen i anledning af sociale arrangementer altid sendte lister rundt med navne på deltagere. Derudfra udledte jeg, at det for brugerne er vigtigt at vide hvem af de andre medlemmer af gruppen, der kommer til et arrangement, inden de selv beslutter sig for at komme. Denne konklusion tog jeg med i én af mine designkoncepter, hvor man netop kan se, HVEM der er tilstede hvor, og fik senere bekræftet denne formodning af brugerne i Kina. Med udgangspunkt i min online brugerresearch og anden research definerede jeg nogle potentielle brugergrupper for mine sociale mobile services og designede et foreløbigt koncept til hver gruppe. Disse koncepter visualiserede jeg som prototyper, der kunne prøves via det mobile internet og det almindelige internet på en computer. Til brugergruppen expats designede jeg konceptet ExpatRendezvous. Se skærmbilleder på næste side. Se prototypen på nettet: eller på mobilen: Til brugergruppen turister og kinesiske engelskstuderende designede jeg konceptet InsiderFriend. Se skærmbilleder på næste side. Se prototypen på nettet: eller på mobilen: Og endelig til brugergruppen bøsser og lesbiske i Shanghai designede jeg Instant ShanghaiLGBT. Se skærmbilleder på næste side. Se prototypen på nettet: eller på mobilen: Protyper som samtaleåbner Prototyperne viste sig, som nævnt, at være særdeles gode til at kommunikere designkoncepter til fremmede mennesker på den anden side af jorden. Da jeg senere mødte de potentielle brugere, var der en, der sagde, at hun først for alvor havde forstået, hvad mine idéer drejede sig om, da hun havde set prototypen på nettet. Dette kan have noget at gøre med, at en prototype VISER en interaktions-idé, frem for blot at beskrive den. Prototyperne var glimrende kommunikations-objekter, der egnede sig til samtale om designkoncepterne med brugerne.

5 Prototyper InsiderFriend Forside ifriend Inbox ExpatRendezvous Instant ShanghaiLGBT Login Forside Et sted

6 Design med brugere I Shanghai mødtes jeg med en gruppe potentielle brugere af mine mobile sociale services. Udfra en online prototype, som gruppen havde set, talte vi om mit koncept, om de gode og problematiske sider heraf. Mobilt internet er, som i Danmark, heller ikke specielt udbredt i Shanghai. Ingen fra gruppen brugte det. Derimod brugte alle sms. Jeg forklarede gruppen, at den mobile service ikke behøvede at være baseret på mobilt internet, men kunne være sms-baseret, og her ud fra talte vi om, hvordan servicen skulle være. Hvad der var vigtigt og mindre vigtigt, at den skulle kunne. Jeg stillede åbne spørgsmål, så deltagerne kunne komme med deres idéer. Samtidig sørgede jeg for at få dem til at prioritere, hvad der var vigtigst, at servicen skulle kunne, for at jeg kunne fokusere designkonceptet og tage hensyn til mobilmediets begrænsninger. Ud fra brugernes input og min research i Kina videreudviklede jeg de tre designkoncepter, InsiderFriend, ExpatRendevous og ShanghaiLGBT til ét koncept, nemlig Who s where. Møde med min brugergruppe i Shanghai.

7 Dansk-kinesisk designnetværk DesignLink er et dansk-kinesisk designnetværk under opbygning. DesignLink er et netværk for personer, virksomheder og organisationer i Danmark og Kina, der interesserer sig for design på tværs af Danmark og Kina. Det kan være ansættelser på den anden side af jorden, projektsamarbejder, virksomhedspartnerskaber etc. I både Kina og Danmark har folk vist stor interesse for mine planer om et dansk-kinesisk designnetværk. Kina har brug for designkræfter udefra, fordi hastigheden af den økonomiske vækst overstiger uddannelse af kreative designere. Kreativitet og selvstændighed er IKKE en selvfølge blandt kinesiske designere, der er uddannet i et uddannelsessystem, der har lagt vægt på andre værdier. I Kina ser man til gengæld på danske designere som netop kreative og selvstændige et billede jeg mener vi generelt kan leve op til. DesignLink i sin endelige form er stadig under udvikling, men indtil videre er der DesignLink mini, som er en lille samling af kontakter i Kina, som jeg gerne deler med andre designere. Læs mere længere nede. DesignLink vil være centreret omkring interaktionsdesign og kommunikationsdesign. Netværket vil bestå af medlemmer, som kan have glæde af hinanden. Udover selve netværket af medlemmer vil DesignLink bestå af netværksstøttende og netværksopbyggende faciliteter og aktiviteter såsom et website med information om design på tværs af Danmark og Kina, udstillinger og seminarer i Danmark og Kina. DesignLink websitet vil komme til at indeholde: Beskrivelse af design i Kina henvendt til danske designere. Beskrivelse af design i Danmark henvendt til kinesiske designere. Beskrivelse af danske designkompetencer henvendt til kinesiske virksomheder Beskrivelse af kinesiske designkompetencer henvendt til danske virksomheder Liste over medlemmer med beskrivelse og kontaktoplysninger, links til medlemmernes websites og deres profiler i diverse online communities som MySpace, LinkedIn og Facebook. Artikler om dansk-kinesiske designprojekter og andre designrelaterede projekter (f.eks. arkitektur) Samling af links til relevante websites med information og andre netværk Generel vejledning om Kina og Danmark for hhv. danskere og kinesere Tilmelding til nyhedsbrev

8 DesignLink mini Gennem mit projekt og mine rejser til Kina har jeg efterhånden fået opbygget mig et designfagligt netværk i Kina. En del af dette netværk vil jeg dele med andre designere og interesserede gennem DesignLink mini websitet, hvor man kan læse om de designorganisationer og institutioner, som jeg har været i kontakt med, bl.a. den kinesiske usability-organisation UPA og Raffles Institute of Design i Shanghai. Desuden har jeg fået en del kontakter til enkeltpersoner i Kina, der arbejder som webdesignere, webudviklere, grafiske designere, fotografer, etc. Mange af disse er er expats, dvs. udlændinge primært vesterlændinge og asiater, der arbejder i Kina. Andre designere, der har en ide til et Kina-relateret projekt, kan skrive til mig, og så kan jeg sikkert hjælpe med kontakter. Kontakter Dette er nogle få af de organisationer og virksomheder, jeg har været i kontakt med i Kina, som jeg har et positivt billede af, og som har vist interesse for at arbejde sammen med danske designere og virksomheder. UPA Kinas største usability-organisation med centrum i Shanghai. Hvert år i november afholder der en konference et skiftende sted i Kina. Shanghai Digital En udviklingsvirksomhed der arbejder med outsourcing. Multiconcept En mindre virksomhed der arbejder med branding af de mange nye bygninger i Beijing. Cyberport I Hong Kong besøgte jeg Cyberport, en ny bydel for digitale medievirksomheder. Her findes omkring 60 virksomheder, samt ca. 30 opstartsvirksomheder. Mange af disse kunne være interessante for unge danske designere at samarbejde med.

9 Livet i Kina Bulldozerne kommer Kina er i vækst. Efter mine besøg i Beijing og Shanghai havde jeg en fornemmelse af en eksplosiv vækst. Skyskraberne skyder i vejret. Gamle bygninger og hele områder afspærres med kæmpe hegn af presenninger med landskabsmotiver, hvorefter det hele rives ned. De fattige beboere i de gamle bygninger flyttes uden for byens centrum, og ind flytter middelklassen med deres biler og Ikea-møbler. I maj 2007 i Shanghai gik jeg rundt i gamle kvarterer, men de samme kvarterer er væk i dag og måske er alt det gamle snart væk. Overalt hvor jeg gik, så jeg halvnedrevne bydele. Gamle mænd gik rundt i pyjamas i de landsbyagtige gader, unge piger vaskede hår i den fælles gade-håndvask, børn legede, koner sad i gaden og hæklede, og boxershorts og lagner hang til tørre overalt, alt imens naboernes huse var halvt eller helt revet ned. Det kinesiske tegn for nedrivning var malet på de fleste husmure i Shanghais gamle bydel. Bulldozerne arbejder på højtryk, nogle af dem i form af mænd fra landet med manuelle nedrivningsredskaber. Det gamle og i vestlige øjne charmerende lave byggeri erstattes af topmoderne skyskrabere, der bygges ved hjælp af kæmpekraner og redskaber, der ligner noget fra dansk landbrug, da bedstemor var ung.

10 Sådan kender de fleste Shanghai: Skyline fra The Bund Der findes stadig kvarterer hvor indbyggerne lever et landsbyliv. Der vaskes hår i håndvasken i gaden, bedstefar går rundt i pyjamas. Men naboerne flytter ind i skyskrabere med biler og mobiler.

11 Og andre naboers huse rives ned. Tegnet her betyder nedrivning. Bulldozere og mænd med hakker går i gang. Alt det grimme spærres af. Livet går videre og boxershortsene hænges til tørre Og skyskrabere skyder op

12 Der bygges med kraner og hakker Og Shanghai bliver mere og mere som den moderne side af sig selv For 17 år siden var her kun rismarker

13 Design i en kopi-kultur Kinesere er gode til at kopiere. 70 % af de Danfoss-termostater, der er på markedet i Kina, er kopi-produkter. Som dansk designer tænker man måske: Åh, nej jeg vil ikke designe i Kina, for så bliver det bare kopieret. Hmmm er det nu rigtigt? Ja, det tror jeg! Så afgjort! Selv små designer-ejede designbutikker er indrullet i kopi-helvedet. Bedst som man tror, man har fundet noget helt originalt i en lille, speciel designbutik, finder man noget næsten magen til i den næste lille, specielle designbutik, og det er umuligt at vide, hvem der kopierede hvem. På Raffles Institute of Design fortalte undervisere mig, at det ikke er usædvanligt, at en ung designer får denne opgave af en kunde, der peger på en webside: Jeg vil have dette. Og kunden mener det en præcis kopi. Er det et problem for danske designere? Ja, bestemt! Men er det kun et problem? Eller kan det også være en fordel? Ja, det er en fordel, fordi kopi-kulturen har gjort, at der ikke er nok kinesiske designere, der faktisk er kreative og kan arbejde med egne originale idéer. Kina mangler altså kreativ selvstændig arbejdskraft indenfor designfagene. Netop derfor er der store muligheder for danske designere. Og hvad så, når vi er derude og får penge for vores evne til at få originale idéer, hvad gør vi, når de andre designere kopierer os? Måske skal vi bare tage det som et kompliment! Som den danske kunstgruppe Superflex siger: If Value then Copy Designjob i Kina For en dansk designer kan det virke temmelig uoverskueligt at tage til Shanghai og arbejde. Findes der overhovedet designjobs i Kina? Er lønningerne ikke dårlige i et uland som Kina? Hvordan finder man et job? Som jeg beskriver i afsnittet Design i en kopi-kultur, er der designjobs i byer som Beijing og Shanghai, fordi den økonomiske udvikling er gået stærkere end uddannelsen af kreative og selvstændige designere. Der er kæmpemæssige forskelle på lønninger i Kina. Med en designløn kan man typisk leve et udmærket middelklasseliv, hvilket betyder, at man har råd til at tage på café og restaurant med andre vesterlændinge og middelklassekinesere. Mange lever selvsagt for langt mindre, men det er ofte ikke vesterlændinge. Dog er der communities af udenlandske studerende i bl.a. Beijing, der lever betydeligt mere spartansk end expats, der arbejder for multinationale selskaber i Shanghai. I Kina mødte jeg en del ikke-kinesere, som arbejder indenfor design-relaterede fag i Kina. Hovedsageligt beskrev de følgende muligheder for at få et job i Kina: Udstationering En del store virksomheder begynder at have designafdelinger i Kina, fordi Kina som marked og kinesere som brugere, bliver mere og mere relevant i takt med Kinas økonomiske vækst.

14 Bliver man udsendt af sådan en virksomhed fra sit hjemland medfølger der ofte en glimrende lønpakke. Til gengæld kræver det ofte, at man har arbejdet i virksomheden i nogle år, eller at man har meget erfaring fra andre jobs. Stillingsopslag på nettet Der findes masser af stillingsopslag på nettet, hvor man kan finde designstillinger i Shanghai. På jobbanker, på de enkelte virksomheders websites, og på de mange expatwebsites for udlændinge i Kina. Prøv at google: expat shanghai. Problemerne kommer, når man skal til jobsamtale, og billetten til Kina koster 6000 kr. Men ofte har multinationale virksomheder flere kontorer rundt om i verden, så man måske kan slippe af sted med at skulle tage til et andet sted i Europa, f.eks. Irland, hvor en del multinationale virksomheder har hovedkvarter pga. skattefordele. Rejse ud og prøve lykken Umiddelbart virker det lidt vovet at rejse til Kina og søge job på lykke og fromme. Men jeg mødte flere for hvem, det faktisk er lykkedes. Det, folk typisk gør, er at tage til Kina på et turist-visum og researche på jobmuligheder. Hvis turist-visummet er ved at løbe ud, er det let for vesterlændinge at få jobs som engelsklærere, eller lejlighedsfremvisere (der bygges vildt i Shanghai og Beijing, og folk foretrækker åbenbart at få fremvist en ny lejlighed af en vesterlænding!) Disse jobs giver et arbejdsvisum og dermed lidt længere tid til at finde et designjob. Expat Beijing og Shanghai har store expat communities. Expats er udlændinge, der arbejder i et andet land, de kan f.eks. være udstationerede, eller være taget af sted på egen hånd. Kommer man fra et samfund som det danske, kan man let have den forestilling, at Kina er fyldt med kinesere, hvilket naturligvis er korrekt. Men i Kina er der meget af alt - også udlændinge. En stor del af disse udlændinge har tilknytning til expat communities i byer som Shanghai og Beijing, hvor der er hele kvarterer, som primært tiltaler expats. Expat communities ene er meget internationalt sammensatte, hvilket gør dem spændende at færdes i. Der er folk fra det meste af verden, som omgås på kryds og tværs: Amerikanere, australiere, amerikanske etniske kinesere, malayere, malaysiske etniske kinesere, singapore-kinesere, indonesere, europæere, og kinesere, som er tiltrukket af den internationale stemning. Expat-liv med jazz en rest af de vilde 20 ere?

15 Mobile services Buzz word et i mobilbranchen er brugergenereret indhold og social software, dette gjaldt også på ITU World i Hong Kong. Samtidigt blev der i Hong Kong talt meget om rich mobile content, dvs. mobilt TV, mobilt internet etc. Spørger man derimod brugerne i både Hong Kong, Shanghai og Beijing minder deres mobilbrug meget om det danske, nemlig primært SMS og tale, og lidt MSN hos de yngste. Derimod adskiller kineserne sig fra danskerne med de mange små smykker, som de har hængende fra telefonen, hvilket er langt mere udbredt i Kina end her. Jeg var simpelthen nødt til at stoppe pigen på gaden for at fotografere hendes mobiltelefon-armbånd. Outsourcing Hong Kong har ry for at levere den bedste kvalitet, når det gælder outsourcing af programmering, after effects, print etc. Til gengæld er de også dyrest. Efter Hong Kong følger Beijing og Shanghai og herefter andre byer i Østkina En programmør i Kina tjener langt over en kinesisk gennemsnitsløn, men samtidig en brøkdel af en dansk programmør, hvilket giver muligheder for små danske webdesignog interaktionsdesignvirksomheder, der har brug for at spare penge på programmering.

16 Software-udviklere i Pudong i Shanghai. Måske dem der kan realisere dine designerdrømme uden at ruinere dig :-) Business middage med søpølser Guanxi er et centralt begreb i kinesisk forretningsliv. Guanxi handler om forbindelser, om at pleje forbindelser og bruge forbindelser til at få fordele og nye forbindelser. Guanxi betyder, at det er vigtigt f.eks. at tage ud at spise med de kinesiske faglige og forretningsmæssige forbindelser man møder, og at det er nødvendigt at smage på det serverede, også selvom det er f.eks. søpølse, due eller andetarme. En udlænding kan ikke starte sin egen virksomhed i Kina, hvilket umiddelbart sætter visse begrænsninger for freelancedesignere. Det, folk typisk gør i stedet, er at lave et partnerskab med en kineser, som så ejer 50% af virksomheden. Her spiller Guanxi igen en vigtig rolle, eftersom et sådant partnerskab er noget af en tillidssag. Forretningsmiddage i Kina kræver at man smager på lidt af hvert!

17 Sproget De fleste kinesere taler ikke engelsk, ikke engang yes og no. Det gælder også mindre kinesiske designvirksomheder og kinesiske designere, hvilket betyder, at det kun er de færreste små designvirksomheder og kinesiske designere, som danske designere og virksomheder har mulighed for at samarbejde med. Men eftersom Kina er kæmpe stort, betyder det ikke så meget, det gælder bare om at finde de rette samarbejdspartnere. Større kinesiske virksomheder har ofte enkelte medarbejdere, der taler engelsk. Det samme gælder enkelte af de små kinesiske designvirksomheder. I Kina, primært Shanghai, er der mange multinationale virksomheder, der har kontorer, hvor de også har ansat designere. Eftersom der tales engelsk hos de multinationale virksomheder, er det et godt sted at søge job for en dansk designer. Leder man som dansk designer eller virksomhed efter en kinesisk designer, der taler engelsk, kan man kigge på en international designskole for kinesere, f.eks. Raffles Institute of Design. Man kan overveje en amerikansk født etnisk kineser, der nu bor i Kina, men er uddannet i USA (dem er der mange af), eller en kinesisk designer, der har taget sin uddannelse i udlandet. 3 måder at overkomme sprogbarrierer i en taxa med en mobil De fleste taxachaufører i Beijing og Shanghai taler som andre kinesere ikke engelsk. Der findes forskellige måder at overkomme denne barriere: Opkald til bestemmelsessted Den mest almindelige er, at man i taxaen ringer op med sin mobil til bestemmelsesstedet, f.eks. en restaurant. Man siger på engelsk til personen i den anden ende: Please tell the taxi driver where you are, og giver telefonen til taxachaufføren. Personen på bestemmelsesstedet forklarer nu på kinesisk taxachaufføren, hvor han skal køre hen. Man får telefonen tilbage, læner sig tilbage og opgiver al kontrol Guanxi sms-service I Shanghai og Beijing findes der en sms-service, der hedder Guanxi. Man sender en sms med navnet på f.eks. den restaurant, hvor man skal hen. Kort efter får man en sms tilbage med adressen på pinjin (kinesisk skrevet med engelske bogstaver). Man besvarer sms en med teksten 2C. Kort efter får man en sms med adressen skrevet med kinesiske skrifttegn (kræver at man har kinesisk sprogpakke på sin telefon). Man prajer en taxa og viser sms-beskeden til chaufføren. Optage udtale Man får en kineser til at udtale navnet på det sted, man skal hen og optager lyden på sin telefon. Man afspiller det for taxachaufføren. I taxa med sprogbarrierer

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

BILAG 1: INTERVIEWGUIDE EE12 BILAG 2: INTERVIEW MED EE12 BILAG 3: INTERVIEWGUIDE KUNDE BILAG 4: INTERVIEW MED HELLE BILAG 5: INTERVIEW MED SOLVEJG

BILAG 1: INTERVIEWGUIDE EE12 BILAG 2: INTERVIEW MED EE12 BILAG 3: INTERVIEWGUIDE KUNDE BILAG 4: INTERVIEW MED HELLE BILAG 5: INTERVIEW MED SOLVEJG ee12: Bilag Indholdsfortegnelse BILAG 1: INTERVIEWGUIDE EE12 BILAG 2: INTERVIEW MED EE12 BILAG 3: INTERVIEWGUIDE KUNDE BILAG 4: INTERVIEW MED HELLE BILAG 5: INTERVIEW MED SOLVEJG BILAG 6: INTERVIEWGUIDE

Læs mere

Affiliate marketing for nybegyndere

Affiliate marketing for nybegyndere Affiliate marketing for nybegyndere En gratis e-bog om affiliate marketing skrevet af: Dennis V. Kjærgaard Forord Hvad kan du forvente af denne e-bog Denne e-bog har jeg valgt at skrive og udgive gratis.

Læs mere

02:30 Er der nogen som sådan, der har indflydelse på jeres virksomhed? F.eks. investorer?

02:30 Er der nogen som sådan, der har indflydelse på jeres virksomhed? F.eks. investorer? Research Interview med Mom s Jeppe Rasmussen, Marketingleder 00:11 Profil af Mom s Vi er jo en lille produktionsvirksomhed, vi har 16 ansatte her. Virksomheden startede i sin oprindelige form for 19 år

Læs mere

Spørgsmål nr.: 4 Er du tilfreds med foreningen? (svaret fra bestyrelsen står med rød)

Spørgsmål nr.: 4 Er du tilfreds med foreningen? (svaret fra bestyrelsen står med rød) Spørgsmål nr.: 4 Er du tilfreds med foreningen? (svaret fra bestyrelsen står med rød) Jeg er overordnet tilfreds, men mangler at man kan kontakte en der ved noget om kommende events. Er taget til efterretning

Læs mere

Indledning. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning.

Indledning. 1 Se vedlagte CD der indeholder alle filer, samt brugervejledning. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning... 2 Projektformulering... 4 Motivering... 5 Ideudvikling eller hvorfor det kan være godt at gemme sig... 6 Research... 9 Field Research... 10 1.

Læs mere

Interaktiv 3d i Flash

Interaktiv 3d i Flash 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INTRODUKTION 4 3 PROBLEMFORMULERING 4 4 PROBLEMAFGRÆNSNING 5 5 METODE OG STRUKTUR 5 5.1 Metode 6 5.2 Struktur 6 6 UDVIKLINGS IDE. 7 6.1 Bruger anvendelighed

Læs mere

HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG?

HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG? HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG? Bilag til rapporten En undersøgelse af forskerservices ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering,KADK Udarbejdet af: Maiken Bjerrum

Læs mere

Bilag 1: Interview med Diabeteschat den 31. marts 2011

Bilag 1: Interview med Diabeteschat den 31. marts 2011 Bilag 1: Interview med Diabeteschat den 31. marts 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Informant: Kjeld Bruun-Jensen I: Først vil vi høre lidt om din baggrund, vi kunne godt tænke os at

Læs mere

En museumsudstilling kræver mange overvejelser

En museumsudstilling kræver mange overvejelser En museumsudstilling kræver mange overvejelser Forfatter: Michaell Møller, Cand. mag. Int. i Virksomhedskommunikation med specialisering i Dansk Indledning Når danskerne i dag går på museum skal det være

Læs mere

Gruppe: Hassan, Saman & Yasir Institut: Erhvervsakademiet Lillebælt, MMD Vejledere: Merete Ø, Jens Berg, Anni G Deadline: Torsdag 31 maj 2012 Hold:

Gruppe: Hassan, Saman & Yasir Institut: Erhvervsakademiet Lillebælt, MMD Vejledere: Merete Ø, Jens Berg, Anni G Deadline: Torsdag 31 maj 2012 Hold: Gruppe: Hassan, Saman & Yasir Institut: Erhvervsakademiet Lillebælt, MMD Vejledere: Merete Ø, Jens Berg, Anni G Deadline: Torsdag 31 maj 2012 Hold: Gruppe 1. 3Semester DK Indledning Livet er en nogle gange

Læs mere

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING INDHOLDSFORTEGNELSE 4 Luk op for noget godt Sådan bruger du håndbogen 4 Værktøjer til rekruttering 6 Planlægning og forberedelse Trin 1-9: Kom godt

Læs mere

Touch N Shop. Gruppemedlemmer: Isabella From Sørensen- Studie nr. 50023. Maja Munksgaard Danborg - Studie nr. 49365

Touch N Shop. Gruppemedlemmer: Isabella From Sørensen- Studie nr. 50023. Maja Munksgaard Danborg - Studie nr. 49365 Touch N Shop Humtek- Efterår 2013 3 Semester Hus 4.1 Gruppemedlemmer: Isabella From Sørensen- Studie nr. 50023 Maja Munksgaard Danborg - Studie nr. 49365 Matthías Terney Arason Studie nr. 50423 Mia Bruun

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Søfartens Ledere. asiater. Prøv lykken ude i verden. Derfor siger. aldrig no. dig før, under. Kultur forståelse: NYT MEDLEMSTILBUD:

Søfartens Ledere. asiater. Prøv lykken ude i verden. Derfor siger. aldrig no. dig før, under. Kultur forståelse: NYT MEDLEMSTILBUD: Søfartens Ledere nr. 3 2015 ONSHORE: Dennis Hansen har lederjob i LiON City: Prøv lykken ude i verden NYT MEDLEMSTILBUD: Danes Worldwide rådgiver dig før, under og efter dit udlandsophold Kultur forståelse:

Læs mere

Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder KonfliktHåndtering Rollespil Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille

Læs mere

MOBILE MEDIER MOBILE UNGE

MOBILE MEDIER MOBILE UNGE MOBILE MEDIER MOBILE UNGE Formidlingsrapport 02/05 Redigeret af: Christian Østergaard Madsen Gitte Stald Udarbejdet af Studerende og undervisere på projektet Mobile medier mobile unge Film & Medievidenskab

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer Anbefaling fra Tænketanken angående foreningens fremtid & dens form. Baggrund Umiddelbart før generalforsamlingen 2008 blev der nedsat en tænketank, der skulle se på fremtiden for trekkies.dk. Grundlaget

Læs mere

1-2-2011 FORRETNINGS DESIGN BUSINESSCOACH. En Guide Til Succesfuld Forretnings Udvikling

1-2-2011 FORRETNINGS DESIGN BUSINESSCOACH. En Guide Til Succesfuld Forretnings Udvikling 1-2-2011 BUSINESSCOACH FORRETNINGS DESIGN En Guide Til Succesfuld Forretnings Udvikling Forretnings Design En Guide Til Succesfuld Forretnings Udvikling Af Marlene Kristensen, BusinessCoach Jan 2011 Marlene

Læs mere

Billag til Rapporten. Gruppe 7. En samling af de billag der bliver refereret til i rapporten.

Billag til Rapporten. Gruppe 7. En samling af de billag der bliver refereret til i rapporten. Billag til Rapporten Gruppe 7 En samling af de billag der bliver refereret til i rapporten. Indholdsfortegnelse INTERVIEWSPØRGSMÅL:... 3 TRANSSKRIBERING AF POSTEN:... 5 MAIL-INTERVIEW MED RUST... 17 TRANSSKRIBERING

Læs mere

åndbog i rekruttering Håndbo HÅNDBOG I REKRUTTERING

åndbog i rekruttering Håndbo HÅNDBOG I REKRUTTERING åndbog i Hånd rek rekruttering ring Håndbo HÅNDBOG I REKRUTTERING rekrutt Håndbog i rekruttering Projektleder Cecilie Vyff, OAO Projektleder Cille Løwe Lindgren, KL 2011 Udgiver Kl og KTO Redaktion og

Læs mere

jobsøgning guide Sådan kommer du i mål med din sider Masser af tips og komplette guider Aha-oplevelser og ekspertviden

jobsøgning guide Sådan kommer du i mål med din sider Masser af tips og komplette guider Aha-oplevelser og ekspertviden Foto: Iris guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 32 sider Sådan kommer du i mål med din jobsøgning Masser af tips og komplette guider Aha-oplevelser og ekspertviden Jobsøgning INDHOLD

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Bilag 8. Side 1 af 12

Bilag 8. Side 1 af 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 Transskribering af interview m. Ea, 14.april

Læs mere

Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006

Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006 Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006 University of Sheffield Department of Information Studies Sheffield, England Marie Melson Gregersen (årgang 2004) Kontakt: Mobil: 26 15 79 09, Mail:

Læs mere

Bilag 1 Interview d. 10/3-2011 fra kl. 09:00 til 10:00

Bilag 1 Interview d. 10/3-2011 fra kl. 09:00 til 10:00 Bilag 1 Interview d. 10/3-2011 fra kl. 09:00 til 10:00 Respondent: Mark Allen, Project manager for Megacard, Ikano Finance. Interviewer: Thomas F. Lundgreen Ikke andre tilstedeværende. Kommer ind midt

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere