Mobile China. Lene Leth Rasmussen Flensborggade 3, 1. tv 1669 København V Mobil: Website:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mobile China. Lene Leth Rasmussen Flensborggade 3, 1. tv 1669 København V Mobil: 26 20 88 49 E-mail: leneleth@gmail.com Website: www.leneleth."

Transkript

1 Mobile China Brugerinddragelse i design af mobilt internet indhold Dansk design på det kinesiske marked Afrapportering for rejselegat under Kulturministeriets Designpulje Lene Leth Rasmussen Flensborggade 3, 1. tv 1669 København V Mobil: Website:

2 Mobile China I november 2006 modtog jeg Kulturministeriets designlegat. 4 dage efter var jeg på vej til Hong Kong, hvor jeg deltog i ITU World, en kæmpe konference og udstilling for den internationale telekommunikationbranche. En uge i Hong Kong gav mig en smagsprøve på Kina, og masser af ny viden om mobile services i hele verden. Med afsæt i den nye viden forberedte jeg mig til anden tur til Kina i maj Jeg afgrænsede potentielle målgrupper, og udarbejdede foreløbige designkoncepter. I maj 2007 tog jeg af sted til Beijing og Shanghai, hvor jeg researchede på forskellige brugergrupper, testede mine designkoncepter til mobile services, og etablerede kontakter til personer, som kan hjælpe med at opbygge et dansk-kinesisk designnetværk. Nu hjemme igen arbejder jeg videre med at realisere projekterne. Design-koncept Who s where En social mobil service i Shanghai Who s where er et koncept til en social mobil service, som jeg er i gang med at realisere i Shanghai. Who s where er en sms-service til grupper. Det kan være mindre vennergrupper, en fodboldforening, et universitet, en Yahoo-gruppe, en gruppe af mennesker med et interessefællesskab, f.eks. bøsser og lesbiske, kunstinteresserede, clubbers, expats etc. Scenario John er amerikaner og bor i Shanghai. Han har lige fået fri fra arbejde og har lyst til en drink og lidt mad. Han ringer til et par venner, men de har ikke tid. John er medlem af Who s where-gruppen, Out&About Shanghai. Han logger ind på Who s where ved at sende en sms med sin kode til Lidt efter får han en sms med en liste over hvem der er hvor, dvs. en liste over steder og de personer, som befinder sig på de pågældende steder lige nu: ART SALON: Richard, Christian, Gwen KEVINS: Charlotte, Line, Sannah FACE: René, Linda Han svarer med en sms med teksten, ART SALON, så folk kan se, at han også snart vil være at finde på Art Salon. Han hopper i en taxa og kører mod Art Salon.

3 Storyboard John har lyst til en drink og lidt mad efter arbejde Han logger ind på Who s Where Et øjeblik efter får han en liste Han svarer, hvor han vil hen, med en sms over hvem der er hvor så andre kan se det John tager en taxa og mødes med de andre.

4 Brugercentreret design Konceptet for Who s where er designet ud fra brugercentrerede designmetoder. Især brugerresearch og prototyper har spillet en stor rolle i designprocessen. Brugerresearch var vigtig, fordi brugernes verden lå så langt fra min egen. Research og forståelse af brugernes verdener er altafgørende for at kunne designe relevante, meningsfulde designkoncepter. Prototyper viste sig at være velegnede til at kommunikere designidéer til den anden side af jorden, og til at danne udgangspunkt for samtaler om designidéerne. Prototyperne blev en slags kommunikations-objekter. Indledende research via internettet Forudgående brugerresearch via internettet har givet mig et godt udgangspunkt for at få mere ud af min research i Kina. På internettet fandt jeg bl.a. frem til et online community, en Yahoo-gruppe for personer bosat i Shanghai. Jeg blev medlem og fulgte via daglige mails gruppen og dens medlemmer. På den måde fik jeg indblik i en del af brugernes verden. Blandt andet observerede jeg, at gruppen i anledning af sociale arrangementer altid sendte lister rundt med navne på deltagere. Derudfra udledte jeg, at det for brugerne er vigtigt at vide hvem af de andre medlemmer af gruppen, der kommer til et arrangement, inden de selv beslutter sig for at komme. Denne konklusion tog jeg med i én af mine designkoncepter, hvor man netop kan se, HVEM der er tilstede hvor, og fik senere bekræftet denne formodning af brugerne i Kina. Med udgangspunkt i min online brugerresearch og anden research definerede jeg nogle potentielle brugergrupper for mine sociale mobile services og designede et foreløbigt koncept til hver gruppe. Disse koncepter visualiserede jeg som prototyper, der kunne prøves via det mobile internet og det almindelige internet på en computer. Til brugergruppen expats designede jeg konceptet ExpatRendezvous. Se skærmbilleder på næste side. Se prototypen på nettet: eller på mobilen: Til brugergruppen turister og kinesiske engelskstuderende designede jeg konceptet InsiderFriend. Se skærmbilleder på næste side. Se prototypen på nettet: eller på mobilen: Og endelig til brugergruppen bøsser og lesbiske i Shanghai designede jeg Instant ShanghaiLGBT. Se skærmbilleder på næste side. Se prototypen på nettet: eller på mobilen: Protyper som samtaleåbner Prototyperne viste sig, som nævnt, at være særdeles gode til at kommunikere designkoncepter til fremmede mennesker på den anden side af jorden. Da jeg senere mødte de potentielle brugere, var der en, der sagde, at hun først for alvor havde forstået, hvad mine idéer drejede sig om, da hun havde set prototypen på nettet. Dette kan have noget at gøre med, at en prototype VISER en interaktions-idé, frem for blot at beskrive den. Prototyperne var glimrende kommunikations-objekter, der egnede sig til samtale om designkoncepterne med brugerne.

5 Prototyper InsiderFriend Forside ifriend Inbox ExpatRendezvous Instant ShanghaiLGBT Login Forside Et sted

6 Design med brugere I Shanghai mødtes jeg med en gruppe potentielle brugere af mine mobile sociale services. Udfra en online prototype, som gruppen havde set, talte vi om mit koncept, om de gode og problematiske sider heraf. Mobilt internet er, som i Danmark, heller ikke specielt udbredt i Shanghai. Ingen fra gruppen brugte det. Derimod brugte alle sms. Jeg forklarede gruppen, at den mobile service ikke behøvede at være baseret på mobilt internet, men kunne være sms-baseret, og her ud fra talte vi om, hvordan servicen skulle være. Hvad der var vigtigt og mindre vigtigt, at den skulle kunne. Jeg stillede åbne spørgsmål, så deltagerne kunne komme med deres idéer. Samtidig sørgede jeg for at få dem til at prioritere, hvad der var vigtigst, at servicen skulle kunne, for at jeg kunne fokusere designkonceptet og tage hensyn til mobilmediets begrænsninger. Ud fra brugernes input og min research i Kina videreudviklede jeg de tre designkoncepter, InsiderFriend, ExpatRendevous og ShanghaiLGBT til ét koncept, nemlig Who s where. Møde med min brugergruppe i Shanghai.

7 Dansk-kinesisk designnetværk DesignLink er et dansk-kinesisk designnetværk under opbygning. DesignLink er et netværk for personer, virksomheder og organisationer i Danmark og Kina, der interesserer sig for design på tværs af Danmark og Kina. Det kan være ansættelser på den anden side af jorden, projektsamarbejder, virksomhedspartnerskaber etc. I både Kina og Danmark har folk vist stor interesse for mine planer om et dansk-kinesisk designnetværk. Kina har brug for designkræfter udefra, fordi hastigheden af den økonomiske vækst overstiger uddannelse af kreative designere. Kreativitet og selvstændighed er IKKE en selvfølge blandt kinesiske designere, der er uddannet i et uddannelsessystem, der har lagt vægt på andre værdier. I Kina ser man til gengæld på danske designere som netop kreative og selvstændige et billede jeg mener vi generelt kan leve op til. DesignLink i sin endelige form er stadig under udvikling, men indtil videre er der DesignLink mini, som er en lille samling af kontakter i Kina, som jeg gerne deler med andre designere. Læs mere længere nede. DesignLink vil være centreret omkring interaktionsdesign og kommunikationsdesign. Netværket vil bestå af medlemmer, som kan have glæde af hinanden. Udover selve netværket af medlemmer vil DesignLink bestå af netværksstøttende og netværksopbyggende faciliteter og aktiviteter såsom et website med information om design på tværs af Danmark og Kina, udstillinger og seminarer i Danmark og Kina. DesignLink websitet vil komme til at indeholde: Beskrivelse af design i Kina henvendt til danske designere. Beskrivelse af design i Danmark henvendt til kinesiske designere. Beskrivelse af danske designkompetencer henvendt til kinesiske virksomheder Beskrivelse af kinesiske designkompetencer henvendt til danske virksomheder Liste over medlemmer med beskrivelse og kontaktoplysninger, links til medlemmernes websites og deres profiler i diverse online communities som MySpace, LinkedIn og Facebook. Artikler om dansk-kinesiske designprojekter og andre designrelaterede projekter (f.eks. arkitektur) Samling af links til relevante websites med information og andre netværk Generel vejledning om Kina og Danmark for hhv. danskere og kinesere Tilmelding til nyhedsbrev

8 DesignLink mini Gennem mit projekt og mine rejser til Kina har jeg efterhånden fået opbygget mig et designfagligt netværk i Kina. En del af dette netværk vil jeg dele med andre designere og interesserede gennem DesignLink mini websitet, hvor man kan læse om de designorganisationer og institutioner, som jeg har været i kontakt med, bl.a. den kinesiske usability-organisation UPA og Raffles Institute of Design i Shanghai. Desuden har jeg fået en del kontakter til enkeltpersoner i Kina, der arbejder som webdesignere, webudviklere, grafiske designere, fotografer, etc. Mange af disse er er expats, dvs. udlændinge primært vesterlændinge og asiater, der arbejder i Kina. Andre designere, der har en ide til et Kina-relateret projekt, kan skrive til mig, og så kan jeg sikkert hjælpe med kontakter. Kontakter Dette er nogle få af de organisationer og virksomheder, jeg har været i kontakt med i Kina, som jeg har et positivt billede af, og som har vist interesse for at arbejde sammen med danske designere og virksomheder. UPA Kinas største usability-organisation med centrum i Shanghai. Hvert år i november afholder der en konference et skiftende sted i Kina. Shanghai Digital En udviklingsvirksomhed der arbejder med outsourcing. Multiconcept En mindre virksomhed der arbejder med branding af de mange nye bygninger i Beijing. Cyberport I Hong Kong besøgte jeg Cyberport, en ny bydel for digitale medievirksomheder. Her findes omkring 60 virksomheder, samt ca. 30 opstartsvirksomheder. Mange af disse kunne være interessante for unge danske designere at samarbejde med.

9 Livet i Kina Bulldozerne kommer Kina er i vækst. Efter mine besøg i Beijing og Shanghai havde jeg en fornemmelse af en eksplosiv vækst. Skyskraberne skyder i vejret. Gamle bygninger og hele områder afspærres med kæmpe hegn af presenninger med landskabsmotiver, hvorefter det hele rives ned. De fattige beboere i de gamle bygninger flyttes uden for byens centrum, og ind flytter middelklassen med deres biler og Ikea-møbler. I maj 2007 i Shanghai gik jeg rundt i gamle kvarterer, men de samme kvarterer er væk i dag og måske er alt det gamle snart væk. Overalt hvor jeg gik, så jeg halvnedrevne bydele. Gamle mænd gik rundt i pyjamas i de landsbyagtige gader, unge piger vaskede hår i den fælles gade-håndvask, børn legede, koner sad i gaden og hæklede, og boxershorts og lagner hang til tørre overalt, alt imens naboernes huse var halvt eller helt revet ned. Det kinesiske tegn for nedrivning var malet på de fleste husmure i Shanghais gamle bydel. Bulldozerne arbejder på højtryk, nogle af dem i form af mænd fra landet med manuelle nedrivningsredskaber. Det gamle og i vestlige øjne charmerende lave byggeri erstattes af topmoderne skyskrabere, der bygges ved hjælp af kæmpekraner og redskaber, der ligner noget fra dansk landbrug, da bedstemor var ung.

10 Sådan kender de fleste Shanghai: Skyline fra The Bund Der findes stadig kvarterer hvor indbyggerne lever et landsbyliv. Der vaskes hår i håndvasken i gaden, bedstefar går rundt i pyjamas. Men naboerne flytter ind i skyskrabere med biler og mobiler.

11 Og andre naboers huse rives ned. Tegnet her betyder nedrivning. Bulldozere og mænd med hakker går i gang. Alt det grimme spærres af. Livet går videre og boxershortsene hænges til tørre Og skyskrabere skyder op

12 Der bygges med kraner og hakker Og Shanghai bliver mere og mere som den moderne side af sig selv For 17 år siden var her kun rismarker

13 Design i en kopi-kultur Kinesere er gode til at kopiere. 70 % af de Danfoss-termostater, der er på markedet i Kina, er kopi-produkter. Som dansk designer tænker man måske: Åh, nej jeg vil ikke designe i Kina, for så bliver det bare kopieret. Hmmm er det nu rigtigt? Ja, det tror jeg! Så afgjort! Selv små designer-ejede designbutikker er indrullet i kopi-helvedet. Bedst som man tror, man har fundet noget helt originalt i en lille, speciel designbutik, finder man noget næsten magen til i den næste lille, specielle designbutik, og det er umuligt at vide, hvem der kopierede hvem. På Raffles Institute of Design fortalte undervisere mig, at det ikke er usædvanligt, at en ung designer får denne opgave af en kunde, der peger på en webside: Jeg vil have dette. Og kunden mener det en præcis kopi. Er det et problem for danske designere? Ja, bestemt! Men er det kun et problem? Eller kan det også være en fordel? Ja, det er en fordel, fordi kopi-kulturen har gjort, at der ikke er nok kinesiske designere, der faktisk er kreative og kan arbejde med egne originale idéer. Kina mangler altså kreativ selvstændig arbejdskraft indenfor designfagene. Netop derfor er der store muligheder for danske designere. Og hvad så, når vi er derude og får penge for vores evne til at få originale idéer, hvad gør vi, når de andre designere kopierer os? Måske skal vi bare tage det som et kompliment! Som den danske kunstgruppe Superflex siger: If Value then Copy Designjob i Kina For en dansk designer kan det virke temmelig uoverskueligt at tage til Shanghai og arbejde. Findes der overhovedet designjobs i Kina? Er lønningerne ikke dårlige i et uland som Kina? Hvordan finder man et job? Som jeg beskriver i afsnittet Design i en kopi-kultur, er der designjobs i byer som Beijing og Shanghai, fordi den økonomiske udvikling er gået stærkere end uddannelsen af kreative og selvstændige designere. Der er kæmpemæssige forskelle på lønninger i Kina. Med en designløn kan man typisk leve et udmærket middelklasseliv, hvilket betyder, at man har råd til at tage på café og restaurant med andre vesterlændinge og middelklassekinesere. Mange lever selvsagt for langt mindre, men det er ofte ikke vesterlændinge. Dog er der communities af udenlandske studerende i bl.a. Beijing, der lever betydeligt mere spartansk end expats, der arbejder for multinationale selskaber i Shanghai. I Kina mødte jeg en del ikke-kinesere, som arbejder indenfor design-relaterede fag i Kina. Hovedsageligt beskrev de følgende muligheder for at få et job i Kina: Udstationering En del store virksomheder begynder at have designafdelinger i Kina, fordi Kina som marked og kinesere som brugere, bliver mere og mere relevant i takt med Kinas økonomiske vækst.

14 Bliver man udsendt af sådan en virksomhed fra sit hjemland medfølger der ofte en glimrende lønpakke. Til gengæld kræver det ofte, at man har arbejdet i virksomheden i nogle år, eller at man har meget erfaring fra andre jobs. Stillingsopslag på nettet Der findes masser af stillingsopslag på nettet, hvor man kan finde designstillinger i Shanghai. På jobbanker, på de enkelte virksomheders websites, og på de mange expatwebsites for udlændinge i Kina. Prøv at google: expat shanghai. Problemerne kommer, når man skal til jobsamtale, og billetten til Kina koster 6000 kr. Men ofte har multinationale virksomheder flere kontorer rundt om i verden, så man måske kan slippe af sted med at skulle tage til et andet sted i Europa, f.eks. Irland, hvor en del multinationale virksomheder har hovedkvarter pga. skattefordele. Rejse ud og prøve lykken Umiddelbart virker det lidt vovet at rejse til Kina og søge job på lykke og fromme. Men jeg mødte flere for hvem, det faktisk er lykkedes. Det, folk typisk gør, er at tage til Kina på et turist-visum og researche på jobmuligheder. Hvis turist-visummet er ved at løbe ud, er det let for vesterlændinge at få jobs som engelsklærere, eller lejlighedsfremvisere (der bygges vildt i Shanghai og Beijing, og folk foretrækker åbenbart at få fremvist en ny lejlighed af en vesterlænding!) Disse jobs giver et arbejdsvisum og dermed lidt længere tid til at finde et designjob. Expat Beijing og Shanghai har store expat communities. Expats er udlændinge, der arbejder i et andet land, de kan f.eks. være udstationerede, eller være taget af sted på egen hånd. Kommer man fra et samfund som det danske, kan man let have den forestilling, at Kina er fyldt med kinesere, hvilket naturligvis er korrekt. Men i Kina er der meget af alt - også udlændinge. En stor del af disse udlændinge har tilknytning til expat communities i byer som Shanghai og Beijing, hvor der er hele kvarterer, som primært tiltaler expats. Expat communities ene er meget internationalt sammensatte, hvilket gør dem spændende at færdes i. Der er folk fra det meste af verden, som omgås på kryds og tværs: Amerikanere, australiere, amerikanske etniske kinesere, malayere, malaysiske etniske kinesere, singapore-kinesere, indonesere, europæere, og kinesere, som er tiltrukket af den internationale stemning. Expat-liv med jazz en rest af de vilde 20 ere?

15 Mobile services Buzz word et i mobilbranchen er brugergenereret indhold og social software, dette gjaldt også på ITU World i Hong Kong. Samtidigt blev der i Hong Kong talt meget om rich mobile content, dvs. mobilt TV, mobilt internet etc. Spørger man derimod brugerne i både Hong Kong, Shanghai og Beijing minder deres mobilbrug meget om det danske, nemlig primært SMS og tale, og lidt MSN hos de yngste. Derimod adskiller kineserne sig fra danskerne med de mange små smykker, som de har hængende fra telefonen, hvilket er langt mere udbredt i Kina end her. Jeg var simpelthen nødt til at stoppe pigen på gaden for at fotografere hendes mobiltelefon-armbånd. Outsourcing Hong Kong har ry for at levere den bedste kvalitet, når det gælder outsourcing af programmering, after effects, print etc. Til gengæld er de også dyrest. Efter Hong Kong følger Beijing og Shanghai og herefter andre byer i Østkina En programmør i Kina tjener langt over en kinesisk gennemsnitsløn, men samtidig en brøkdel af en dansk programmør, hvilket giver muligheder for små danske webdesignog interaktionsdesignvirksomheder, der har brug for at spare penge på programmering.

16 Software-udviklere i Pudong i Shanghai. Måske dem der kan realisere dine designerdrømme uden at ruinere dig :-) Business middage med søpølser Guanxi er et centralt begreb i kinesisk forretningsliv. Guanxi handler om forbindelser, om at pleje forbindelser og bruge forbindelser til at få fordele og nye forbindelser. Guanxi betyder, at det er vigtigt f.eks. at tage ud at spise med de kinesiske faglige og forretningsmæssige forbindelser man møder, og at det er nødvendigt at smage på det serverede, også selvom det er f.eks. søpølse, due eller andetarme. En udlænding kan ikke starte sin egen virksomhed i Kina, hvilket umiddelbart sætter visse begrænsninger for freelancedesignere. Det, folk typisk gør i stedet, er at lave et partnerskab med en kineser, som så ejer 50% af virksomheden. Her spiller Guanxi igen en vigtig rolle, eftersom et sådant partnerskab er noget af en tillidssag. Forretningsmiddage i Kina kræver at man smager på lidt af hvert!

17 Sproget De fleste kinesere taler ikke engelsk, ikke engang yes og no. Det gælder også mindre kinesiske designvirksomheder og kinesiske designere, hvilket betyder, at det kun er de færreste små designvirksomheder og kinesiske designere, som danske designere og virksomheder har mulighed for at samarbejde med. Men eftersom Kina er kæmpe stort, betyder det ikke så meget, det gælder bare om at finde de rette samarbejdspartnere. Større kinesiske virksomheder har ofte enkelte medarbejdere, der taler engelsk. Det samme gælder enkelte af de små kinesiske designvirksomheder. I Kina, primært Shanghai, er der mange multinationale virksomheder, der har kontorer, hvor de også har ansat designere. Eftersom der tales engelsk hos de multinationale virksomheder, er det et godt sted at søge job for en dansk designer. Leder man som dansk designer eller virksomhed efter en kinesisk designer, der taler engelsk, kan man kigge på en international designskole for kinesere, f.eks. Raffles Institute of Design. Man kan overveje en amerikansk født etnisk kineser, der nu bor i Kina, men er uddannet i USA (dem er der mange af), eller en kinesisk designer, der har taget sin uddannelse i udlandet. 3 måder at overkomme sprogbarrierer i en taxa med en mobil De fleste taxachaufører i Beijing og Shanghai taler som andre kinesere ikke engelsk. Der findes forskellige måder at overkomme denne barriere: Opkald til bestemmelsessted Den mest almindelige er, at man i taxaen ringer op med sin mobil til bestemmelsesstedet, f.eks. en restaurant. Man siger på engelsk til personen i den anden ende: Please tell the taxi driver where you are, og giver telefonen til taxachaufføren. Personen på bestemmelsesstedet forklarer nu på kinesisk taxachaufføren, hvor han skal køre hen. Man får telefonen tilbage, læner sig tilbage og opgiver al kontrol Guanxi sms-service I Shanghai og Beijing findes der en sms-service, der hedder Guanxi. Man sender en sms med navnet på f.eks. den restaurant, hvor man skal hen. Kort efter får man en sms tilbage med adressen på pinjin (kinesisk skrevet med engelske bogstaver). Man besvarer sms en med teksten 2C. Kort efter får man en sms med adressen skrevet med kinesiske skrifttegn (kræver at man har kinesisk sprogpakke på sin telefon). Man prajer en taxa og viser sms-beskeden til chaufføren. Optage udtale Man får en kineser til at udtale navnet på det sted, man skal hen og optager lyden på sin telefon. Man afspiller det for taxachaufføren. I taxa med sprogbarrierer

2. Rejsebrev. Pernille Gram

2. Rejsebrev. Pernille Gram 2. Rejsebrev Pernille Gram Studerendes navn: Studienummer: Pernille Gram Kristensen PV11214 1 E-mail.: Praktikperiode: 2. el. 3. Praktik fra til dd.mm.år: Institutionens navn: Institutionens adresse: Institutionens

Læs mere

http://www.czqykids.com/main.asp

http://www.czqykids.com/main.asp Studerendes navn: Lise Vinter Dam Madsen Frydenstrand Studienummer: PS10405 E-mail.: smukke8@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. I 3 Praktikperiode Praktik fra til dd.mm.år: 01.02-2013 til 30.07-2013

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Sådan får virksomheder succes med LinkedIn

Sådan får virksomheder succes med LinkedIn Sådan får virksomheder succes med LinkedIn Ny bog fyldt med præcise vejledninger giver tip til, hvordan virksomheder kan få noget kommercielt ud af LinkedIn. Af Ulla Bechsgaard, Ledersucces.dk Arbejd professionelt

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Bilag 13: Transskription af interview med Marc

Bilag 13: Transskription af interview med Marc 13: Transskription af interview med Marc I denne transskription vil Interviewer blive refereret til som Int og respondenten vil blive refereret til som Marc. Spørgsmål vil være i fed og svar vil være i

Læs mere

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN ITU.dk/uddannelser BLIV BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN Interesserer du dig for digitale medier og kommunikation? Kunne du forestille

Læs mere

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN ITU.dk/uddannelser BLIV BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN Interesserer du dig for digitale medier og kommunikation? Kunne du forestille

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Bilag 3 til spritstrategien 2011-13

Bilag 3 til spritstrategien 2011-13 Bilag 3 til spritstrategien 2011-13 Forundersøgelsens resultater Arbejdsgruppen har indledningsvis holdt et strategiseminar, hvor Sociologerne Jakob Demant (Center for Rusmiddelforskning) og Lars Fynbo

Læs mere

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Øvelsesinstruktion - lærer ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Speed date Øvelsens formål: At eleverne får sat egne tanker i spil, som relaterer sig til temaet #privatliv. At eleverne

Læs mere

Nu kan du ikke. på ude og inde. mærke forskel. 3 introducerer Mobilt Bredbånd, der er lige så hurtigt som din opkobling inde på kontoret.

Nu kan du ikke. på ude og inde. mærke forskel. 3 introducerer Mobilt Bredbånd, der er lige så hurtigt som din opkobling inde på kontoret. Nu kan du ikke mærke forskel på ude og inde. 3 introducerer Mobilt Bredbånd, der er lige så hurtigt som din opkobling inde på kontoret. 3 har tunet det mobile bredbånd med Turbo3G og er blevet endnu hurtigere.

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6 Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRO 3 STARTEN AF SPECIALISERINGEN 3 ANKOMST TIL SKOTLAND 4 DATABASER 5 NETVÆRK 5 INTERAKTION 5 AFSLUTNING AF SPECIALISERINGEN 5 KONKLUSION 6 Side

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Vurdering af Speak and Translate Elektronisk Tolk

Vurdering af Speak and Translate Elektronisk Tolk KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed Vurdering af Speak and Translate Elektronisk Tolk Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har i regi af afdeling for

Læs mere

Ville blot lufte min glæde, dele den gode erfaring med det tunge system og lykønske værtsparret med deres lille ny. :)

Ville blot lufte min glæde, dele den gode erfaring med det tunge system og lykønske værtsparret med deres lille ny. :) Det lykkedes!!! Posted by Anders - 2005/09/10 14:12 Kom ikke og sig, at Udlændingestyrelsen ikke kan være hurtig. I juni giftede jeg mig med min Aída i Copacabana, Antioquia. Omkring 1. juli indgav hun

Læs mere

IT-UNIVERSITETet I KØBENHAVN. medier og design. itu.dk/bachelor

IT-UNIVERSITETet I KØBENHAVN. medier og design. itu.dk/bachelor IT-UNIVERSITETet I KØBENHAVN Bachelor i digitale medier og design itu.dk/bachelor Bliv bachelor i Digitale medier og design Interesserer du dig for digitale medier og kommunikation? Kunne du forestille

Læs mere

Lav en hjemme side der kan sælge fly billetter til en stor i Europa.

Lav en hjemme side der kan sælge fly billetter til en stor i Europa. EKSAMENS OPGAVE Lav en hjemme side der kan sælge fly billetter til en stor i Europa. Det første jeg startede ud med var at brainstorme hvad det var jeg skulle bruge i min side da jeg nu ved hvad den skal

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelsen i informationsvidenskab

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelsen i informationsvidenskab US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelsen i informationsvidenskab Navn på universitet i udlandet: University of London, Institute of Education Land: Storbritannien

Læs mere

Det særlige som potentiel ressource

Det særlige som potentiel ressource Korallen i RUC s segl Det særlige som potentiel ressource KL s Rusmiddelkonference den 29. oktober 2015 Signe Fjordside Ph.d.-stipendiat ved Roskilde Universitet sifj@ruc.dk The odd one out JONAS idémanden

Læs mere

MIDTNET REGION MIDTJYLLAND STØTTER ERHVERVSRETTEDE, NETVÆRKSBASEREDE VIDENSAMARBEJDER MELLEM PRIVATE OG OFFENTLIGE

MIDTNET REGION MIDTJYLLAND STØTTER ERHVERVSRETTEDE, NETVÆRKSBASEREDE VIDENSAMARBEJDER MELLEM PRIVATE OG OFFENTLIGE Shanghai - central Denmark MIDTNET ERHVERVSRETTET VIDENSAMARBEJDE MELLEM REGION MIDTJYLLAND OG SHANGHAI REGION MIDTJYLLAND STØTTER ERHVERVSRETTEDE, NETVÆRKSBASEREDE VIDENSAMARBEJDER MELLEM PRIVATE OG OFFENTLIGE

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg er meget tilfreds, det har været godt, skidt osv. osv. men en helt uvurderlig oplevelse.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg er meget tilfreds, det har været godt, skidt osv. osv. men en helt uvurderlig oplevelse. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: International Virksomhedskommunikation Engelsk og Fransk Navn på universitet i udlandet: Université Paris Nord 13 Land: Frankrig Periode: Fra:15.

Læs mere

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til.

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Hvorfor? Vi danskere vil være på nettet overalt. Og det kan ses på mængden af datatrafik, vi henter og sender til og fra vores

Læs mere

Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet

Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet Mit navn er Kamilla Maria Hansen, jeg er 23 år gammel og læser medicin ved København Universitet. I sommerferien før 5. semester var jeg på Research Exchange

Læs mere

Rejsebrev Kina. Louise Ferslev

Rejsebrev Kina. Louise Ferslev Rejsebrev Kina Louise Ferslev Rhine Bilingual Kindergarten Målgruppe: 3-8 år. Åbningstider: 8.00-17.00 Ansatte: 1 leder, 1 viseinspektør, 24 kvindlige lære, 1 sygeplejerske, 6 rengørringsassistenter, 1

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Rejsebrev fra Changzhou, Kina juni 2014

Rejsebrev fra Changzhou, Kina juni 2014 Rejsebrev fra Changzhou, Kina juni 2014 Andreas Lose Min praktik og deres pædagogik Nu er jeg næsten færdig med min praktik, og det går godt. Jeg er i en børnehave, som hedder DaDi kindergarten of Changzhou

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Sanne Nørgaard Laursen. Navn på universitet i udlandet: University of Ljubljana

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Sanne Nørgaard Laursen. Navn på universitet i udlandet: University of Ljubljana US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Sanne Nørgaard Laursen Navn på universitet i udlandet: University of Ljubljana Land: Slovenien Periode: Fra: 17. januar 2013 Til: 27. juni 2013

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Spørgeskema Mentorprojektet

Spørgeskema Mentorprojektet Spørgeskema Mentorprojektet Svar venligst på alle spørgsmålene. Hvis du er i tvivl om, hvad de betyder, så spørg din sagsbehandler. Mentor 1. Har du i øjeblikket en mentor, som du har fået af dit jobcenter?

Læs mere

Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika

Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika Internet til landsbyer i Afrika uden elforsyning, har vist sig bæredygtigt og populært. Det skal skabe bedre uddannelse, bedre sundhed og økonomisk

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab Navn på universitet i udlandet: Institute of Education, University of London Land: England, United Kingdom Periode: Fra: 4. januar

Læs mere

Ny dansk startup bobler af glæde

Ny dansk startup bobler af glæde Online trends Start-ups Guides to Social Media Home About Linked In gruppen Trends Start-ups Guides Articles search... Home» Articles» Ny dansk startup bobler af glæde Ny dansk startup bobler af glæde

Læs mere

Strategirapport for Bloggen alletidersslankekur.dk

Strategirapport for Bloggen alletidersslankekur.dk Kan du heller ikke finde rundt i alle de slankekure, du bliver bombaderet med i ugeblade, aviser og tv så se med på min blog, hvor jeg foreløbig har samlet 23 slankekure her kan du finde lige den, der

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg bestod mine fag dernede, så det er jeg tilfreds med. Sværhedsgraden svingede meget Fra fag til fag.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg bestod mine fag dernede, så det er jeg tilfreds med. Sværhedsgraden svingede meget Fra fag til fag. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur Navn på universitet i udlandet: Universidad de Oviedo Land: Spanien Periode: Fra: Januar

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik Navn på universitet i udlandet: Universitetet i Agder Land: Norge Periode: Fra:03.01.12 Til: 30.05.12

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Yderst tilfreds. Opholdet var alt hvad jeg forventede og håbede på, at det ville være.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Yderst tilfreds. Opholdet var alt hvad jeg forventede og håbede på, at det ville være. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: Leicester University Land: England Periode: Fra: 23/9 2013 Til: 24/1 2014 Udvekslingsprogram: Erasmus Hvorfor

Læs mere

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: University of Wisconsin-Madison Land: USA Periode: Fra:September 2010 Til:Januar 2011 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Praktikperiode: 2. el. 3. Institutionens kontakt email og evt. www.: Institutions type: Målgruppe/ og aldersgruppe: Børn/unge:

Praktikperiode: 2. el. 3. Institutionens kontakt email og evt. www.: Institutions type: Målgruppe/ og aldersgruppe: Børn/unge: Studerendes navn: Lene Lønsman Larsen Studienummer: PV13320 E-mail.: 1024428@ucn.dk Praktikperiode: 2. el. 3. 2. praktik Praktik fra til dd.mm.år: 01.02.2014-31.07.2014 Institutionens navn: Parian Drop-in

Læs mere

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster.

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster. Projekt edidaktik Forsøg med multimodal tekstproduktion På Viden Djurs er der I to klasser blevet gennemført et forsøg med anvendelse af Microsoft Office 365. Hensigten har været at træne de studerende

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Elektroniske netværk og online communities

Elektroniske netværk og online communities Elektroniske netværk og online communities BD272 Business Danmark juni 2010 Indholdsfortegnelse Hovedkonklusioner... 2 Indledning... 2 Metode og validitet... 2 Medlemmernes kendskab til online netværk

Læs mere

Aarhus i vækst - Internationalisering. Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016

Aarhus i vækst - Internationalisering. Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016 Aarhus i vækst - Internationalisering Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016 1 Program for temadrøftelsen Temaet Internationalisering har afsæt i drøftelserne i Internationaliseringsudvalget samt endvidere

Læs mere

Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon)

Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon) hallo det er Rasmus INTERVIEWER1: Goddag Rasmus, vi fik lov til at ringe til

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ikke rigtig der var kun lige et generelt orienteringsmøde om Erasmusophold.

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ikke rigtig der var kun lige et generelt orienteringsmøde om Erasmusophold. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Italiensk sprog, litteratur og kultur (2010-2013) Navn på universitet i udlandet: Università degli Studi di Siena Land: Italien Periode: Fra:

Læs mere

Studerendes studie og jobsøgning

Studerendes studie og jobsøgning 2012 Studerendes studie og jobsøgning De er forkælede, drikker for meget, dyrker for lidt motion, teoretikere der ikke er gearet til erhvervslivet, karriereorienterede, innovative, økonomisk pressede,

Læs mere

I dag har vi diskuteret udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I mens er der 84.000 danskere, som hver dag går på arbejde i udlandet.

I dag har vi diskuteret udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I mens er der 84.000 danskere, som hver dag går på arbejde i udlandet. Formandens tale til topmødet 2014 -- Det talte ord gælder -- I dag har vi diskuteret udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I mens er der 84.000 danskere, som hver dag går på arbejde i udlandet. I Danmark

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen

1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen 2012 1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen 01-04-2012 Studerendes navn: Malene Dyhrman Flou Nielsen Studienummer: PS09727 E-mail.: malene1989@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 3. praktikperiode

Læs mere

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene:

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene: Familien Danmark Tema: Familieliv Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Hvor er Michael Svarer professor? Hvad viser Michaels Svarers forskning? Hvornår finder vi typisk vores partner? Hvor mange

Læs mere

OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING TAXAQUIZZEN GRUPPE 8: SALLY//LARS//ERIK//LINE BRUUN PROGRAM: TAXAQUIZZEN

OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING TAXAQUIZZEN GRUPPE 8: SALLY//LARS//ERIK//LINE BRUUN PROGRAM: TAXAQUIZZEN OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING PROGRAM: Taxaquizzen er en dansk tv-serie på Tv2, produceret efter det internationale koncept Cash Cab, som første gang blev vist på britisk tv i 2005. I programmet

Læs mere

CV FORM MÅLGRUPPE KOMMENTARER

CV FORM MÅLGRUPPE KOMMENTARER Rekrutteringsdatabaser Rekrutterings-databaser Jobcentre Jobbaser Fagforeninger Jobudbydere A-kasser Udvalget er stort af rekrutterings- og CV-banker, hvor dit CV kan blive optaget. De findes blandt andet

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Nyhedsbrev for maj 2010

Nyhedsbrev for maj 2010 Nyhedsbrev for maj 2010 Indhold i denne udgave Hvad er meningen med din virksomhed 1 Innovation er kreativitet der lykkes 2 Den hovedløse leder 2 Coaching eller mentoring 3 Når vi arbejder med forandring

Læs mere

Research exchange Lissabon juli 2014

Research exchange Lissabon juli 2014 Research exchange Lissabon juli 2014 Placering: Maria Mota Lab, Malaria Unit, Instituto de Medicina Molecular, Universidade de Lisboa, Lissabon, Portugal Ansøgningsprocessen: Jeg var så heldig at få min

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Psykologi. Navn på universitet i udlandet: Tilburg universitet.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Psykologi. Navn på universitet i udlandet: Tilburg universitet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Psykologi Navn på universitet i udlandet: Tilburg universitet Land: Holland Periode: Fra: August 2013 Til: December 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Antropologi. Navn på universitet i udlandet: Universidad Carlos III de Madrid

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Antropologi. Navn på universitet i udlandet: Universidad Carlos III de Madrid US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Antropologi Navn på universitet i udlandet: Universidad Carlos III de Madrid Land: Spanien Periode: Fra: 16/1/12 Til: 23/5/12 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt Konkurrencer NONSTOP Nye konkurrencer Hver dag Motivation & problemfelt Dette er et oplæg til den mundtlige eksamen i Innovation & Markedsføring. I det følgende vil jeg beskrive forretningsplanen for Konkurrencer

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Sydasienstudier. Navn på universitet i udlandet: Metropolitan University Prague

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Sydasienstudier. Navn på universitet i udlandet: Metropolitan University Prague US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Sydasienstudier Navn på universitet i udlandet: Metropolitan University Prague Land: Tjekkiet Periode: Fra:1/10/13 Til:1/03/14 Udvekslingsprogram:

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

ET ERHVERVSLIV I VÆKST

ET ERHVERVSLIV I VÆKST 2013 ET ERHVERVSLIV I VÆKST MED ATTRAKTIVE JOBMULIGHEDER Find dit næste job i Frederikshavn Kommune Et attraktivt sted at bo I Frederikshavn Kommune ser vi fremad. Her er man ikke er bange for at tænke

Læs mere

Få det maksimale ud af uniflow

Få det maksimale ud af uniflow Få det maksimale ud af uniflow Indgå et partnerskab med os Professionelle services Hardware Software Vi sætter os 100 % ind i jeres virksomheds krav og behov Vi leverer komplette løsninger, der opfylder

Læs mere

Når man skal udfylde i feltet: branche, kan det være relevant, at se valgmulighederne lidt igennem for at finde den mest passende.

Når man skal udfylde i feltet: branche, kan det være relevant, at se valgmulighederne lidt igennem for at finde den mest passende. Sådan opretter du en LinkedIn profil: - Først starter man med at klikke ind på LinkedIn.com På forsiden ser man en boks til højre på skærmen. Her har man mulighed for at oprette sin profil ved hjælp af

Læs mere

VDI Manual v. 5 Indhold

VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5... 1 VDI Windows 7 Manual... 2 VDI Windows xp Manual... 3 Andre Browsere Manual... 4 VDI Andoid Manuel opsætning af Citrix Reciever... 6 Automatisk opsætning af

Læs mere

LØRDAG 23.APRIL. skrevet af Allan

LØRDAG 23.APRIL. skrevet af Allan LØRDAG 23.APRIL skrevet af Allan Tidligt op og med flyet til Melbourne. Vi lander midt på formiddagen og finder den gratis turist-sporvogn som bringer os frem til hotellet hvor vi efterlader bagagen og

Læs mere

Spørgsmål & svar til App

Spørgsmål & svar til App Spørgsmål & svar til App De mest stillede spørgsmål til Myfone App en til iphone, Android & Windows Phone Hvordan kan man hente Flexfones app? Den kan hentes i Apples App Store, Androids Google Play &

Læs mere

US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk

US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidat i Informationsvidenskab Navn på universitet i udlandet: Unversity of London, Institute

Læs mere

Synliggør din virksomhed via de digitale medier. Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard

Synliggør din virksomhed via de digitale medier. Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Synliggør din virksomhed via de digitale medier Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Agenda Tidens tendenser i markedsføring Sociale medier, big data og indholdsmarkedsføring Behøver jeg så

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

Indhold: Indledning 2. Kommunikations koncept 3. Design udvikling 4 Skitser Bobbel. Refleksion 6

Indhold: Indledning 2. Kommunikations koncept 3. Design udvikling 4 Skitser Bobbel. Refleksion 6 Indhold: Indledning 2 Kommunikations koncept 3 Design udvikling 4 Skitser Bobbel Refleksion 6 Indledning: I dette projekt var opgaven at fremstille otte plakater, fire i B1 og fire i A3, for en udstilling

Læs mere

Zynergi-Netværkets aktivitetskalender 2012-2013. Zynergi er visionen om vækst gennem læring, videndeling og et stærkt netværk

Zynergi-Netværkets aktivitetskalender 2012-2013. Zynergi er visionen om vækst gennem læring, videndeling og et stærkt netværk Zynergi-Netværkets aktivitetskalender 2012-2013 Zynergi er visionen om vækst gennem læring, videndeling og et stærkt netværk Den Europiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Netværksordningen

Læs mere

Interview med LCK s videpræsident

Interview med LCK s videpræsident Interview med LCK s videpræsident 0.09-0.12 Interviewer 1: Kan du starte med at fortælle om hvad din rolle i LEO er? 0.15-0.44 Brødreskift: Altså jeg har jo været med at starte det op med Zenia. Og jeg

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur. Navn på universitet i udlandet: Deakin university

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur. Navn på universitet i udlandet: Deakin university US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur Navn på universitet i udlandet: Deakin university Land: Australien Periode: Fra:25 juni 2012 Til:4 december 2012

Læs mere

Workshop - Skoleteknilogi 24. august 2010 Bryd skolens vægge ned!

Workshop - Skoleteknilogi 24. august 2010 Bryd skolens vægge ned! Workshop - Skoleteknilogi 24. august 2010 Bryd skolens vægge ned! Lektor, ph.d. Jeppe Bundsgaard Danmarks Pædagogiske Universitetsskole/Aarhus Universitet Jeg kan stadig huske flere af mine klassekammeraters

Læs mere

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Engelsk Navn på universitet i udlandet: Queen s University of Belfast Land: Nord Irland Periode: Fra:29/1-2014 Til:14/6-2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Hvorfor har du valgt at læse en periode i udlandet? For at få nogle gode oplevelser, forbedre mit sprog og have noget godt at skrive på CV et.

Hvorfor har du valgt at læse en periode i udlandet? For at få nogle gode oplevelser, forbedre mit sprog og have noget godt at skrive på CV et. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Biologi Navn på universitet i udlandet: University of Washington Land: USA Periode: Fra: 29. september 2010 Til: 17. december 2010 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Tips til Model og Fotograf

Tips til Model og Fotograf Tips til Model og Fotograf af Signe Mørkeberg Sjøstrøm Tips til modeller MÅL For at kunne leve som fashion model i Danmark, er der desværre nogle kropsmål man skal kunne leve op til. Det betyder IKKE,

Læs mere

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ja, de hjalp mig med hvordan jeg skulle søge, og gav mig noget forberedelse til turen.

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ja, de hjalp mig med hvordan jeg skulle søge, og gav mig noget forberedelse til turen. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidat i Fysik Navn på universitet i udlandet: University of Toronto Land: Canada Periode: Fra: 1. september 2010 Til: 22. december 2010 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer Bårehold i felten Uddrag af noter fra observationer 1: Vi får et kald til Holst Camping-området, og springer i bilen. Det er en ung pige, de har svært ved at komme i kontakt med. Vi får et fix-punkt at

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Synliggør din virksomhed markedsføringstendenser. Allerød, 4. oktober 2012 ved Vækstkonsulent Per Nygaard

Synliggør din virksomhed markedsføringstendenser. Allerød, 4. oktober 2012 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Synliggør din virksomhed markedsføringstendenser. Allerød, 4. oktober 2012 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Agenda Tidens tendenser i markedsføring Sociale medier og nutidens digitale netværk Behøver jeg

Læs mere

Alternativ markedsføring

Alternativ markedsføring Alternativ markedsføring Kom/IT Projekt HTX Roskilde Joachim K. Bodholdt 05-05-2009 Indholdsfortegnelse Alternativ markedsføring online.... 3 Projekt beskrivelse:... 3 Case: Projekt 'Mørk & Juhl'... 4

Læs mere

GØR EN GOD FORRETNING

GØR EN GOD FORRETNING GØR EN GOD FORRETNING -Biblioteket hjælper dig på vej ONLINE LIGE HER Forsidebillede: colourbox Brug bibliotekets baser kvit og frit! Biblioteket er meget mere end bøger. Vi har fx en række online baser,

Læs mere

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015.

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Interviewer: Hej! Luna: Hej! Interviewer: Vil du præsentere dig selv? Tale lidt om hvad du er for én? Luna: Jeg hedder Luna og jeg er i midten

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medicinalkemi. Navn på universitet i udlandet: University of Victoria.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medicinalkemi. Navn på universitet i udlandet: University of Victoria. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Medicinalkemi Navn på universitet i udlandet: University of Victoria Land: Canada Periode: Fra: 27. august 2012 Til: 21. december 2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: City University London.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: City University London. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie Navn på universitet i udlandet: City University London Land: UK Periode: Fra:September 2012 Til:Januar 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere