Mobile China. Lene Leth Rasmussen Flensborggade 3, 1. tv 1669 København V Mobil: Website:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mobile China. Lene Leth Rasmussen Flensborggade 3, 1. tv 1669 København V Mobil: 26 20 88 49 E-mail: leneleth@gmail.com Website: www.leneleth."

Transkript

1 Mobile China Brugerinddragelse i design af mobilt internet indhold Dansk design på det kinesiske marked Afrapportering for rejselegat under Kulturministeriets Designpulje Lene Leth Rasmussen Flensborggade 3, 1. tv 1669 København V Mobil: Website:

2 Mobile China I november 2006 modtog jeg Kulturministeriets designlegat. 4 dage efter var jeg på vej til Hong Kong, hvor jeg deltog i ITU World, en kæmpe konference og udstilling for den internationale telekommunikationbranche. En uge i Hong Kong gav mig en smagsprøve på Kina, og masser af ny viden om mobile services i hele verden. Med afsæt i den nye viden forberedte jeg mig til anden tur til Kina i maj Jeg afgrænsede potentielle målgrupper, og udarbejdede foreløbige designkoncepter. I maj 2007 tog jeg af sted til Beijing og Shanghai, hvor jeg researchede på forskellige brugergrupper, testede mine designkoncepter til mobile services, og etablerede kontakter til personer, som kan hjælpe med at opbygge et dansk-kinesisk designnetværk. Nu hjemme igen arbejder jeg videre med at realisere projekterne. Design-koncept Who s where En social mobil service i Shanghai Who s where er et koncept til en social mobil service, som jeg er i gang med at realisere i Shanghai. Who s where er en sms-service til grupper. Det kan være mindre vennergrupper, en fodboldforening, et universitet, en Yahoo-gruppe, en gruppe af mennesker med et interessefællesskab, f.eks. bøsser og lesbiske, kunstinteresserede, clubbers, expats etc. Scenario John er amerikaner og bor i Shanghai. Han har lige fået fri fra arbejde og har lyst til en drink og lidt mad. Han ringer til et par venner, men de har ikke tid. John er medlem af Who s where-gruppen, Out&About Shanghai. Han logger ind på Who s where ved at sende en sms med sin kode til Lidt efter får han en sms med en liste over hvem der er hvor, dvs. en liste over steder og de personer, som befinder sig på de pågældende steder lige nu: ART SALON: Richard, Christian, Gwen KEVINS: Charlotte, Line, Sannah FACE: René, Linda Han svarer med en sms med teksten, ART SALON, så folk kan se, at han også snart vil være at finde på Art Salon. Han hopper i en taxa og kører mod Art Salon.

3 Storyboard John har lyst til en drink og lidt mad efter arbejde Han logger ind på Who s Where Et øjeblik efter får han en liste Han svarer, hvor han vil hen, med en sms over hvem der er hvor så andre kan se det John tager en taxa og mødes med de andre.

4 Brugercentreret design Konceptet for Who s where er designet ud fra brugercentrerede designmetoder. Især brugerresearch og prototyper har spillet en stor rolle i designprocessen. Brugerresearch var vigtig, fordi brugernes verden lå så langt fra min egen. Research og forståelse af brugernes verdener er altafgørende for at kunne designe relevante, meningsfulde designkoncepter. Prototyper viste sig at være velegnede til at kommunikere designidéer til den anden side af jorden, og til at danne udgangspunkt for samtaler om designidéerne. Prototyperne blev en slags kommunikations-objekter. Indledende research via internettet Forudgående brugerresearch via internettet har givet mig et godt udgangspunkt for at få mere ud af min research i Kina. På internettet fandt jeg bl.a. frem til et online community, en Yahoo-gruppe for personer bosat i Shanghai. Jeg blev medlem og fulgte via daglige mails gruppen og dens medlemmer. På den måde fik jeg indblik i en del af brugernes verden. Blandt andet observerede jeg, at gruppen i anledning af sociale arrangementer altid sendte lister rundt med navne på deltagere. Derudfra udledte jeg, at det for brugerne er vigtigt at vide hvem af de andre medlemmer af gruppen, der kommer til et arrangement, inden de selv beslutter sig for at komme. Denne konklusion tog jeg med i én af mine designkoncepter, hvor man netop kan se, HVEM der er tilstede hvor, og fik senere bekræftet denne formodning af brugerne i Kina. Med udgangspunkt i min online brugerresearch og anden research definerede jeg nogle potentielle brugergrupper for mine sociale mobile services og designede et foreløbigt koncept til hver gruppe. Disse koncepter visualiserede jeg som prototyper, der kunne prøves via det mobile internet og det almindelige internet på en computer. Til brugergruppen expats designede jeg konceptet ExpatRendezvous. Se skærmbilleder på næste side. Se prototypen på nettet: eller på mobilen: Til brugergruppen turister og kinesiske engelskstuderende designede jeg konceptet InsiderFriend. Se skærmbilleder på næste side. Se prototypen på nettet: eller på mobilen: Og endelig til brugergruppen bøsser og lesbiske i Shanghai designede jeg Instant ShanghaiLGBT. Se skærmbilleder på næste side. Se prototypen på nettet: eller på mobilen: Protyper som samtaleåbner Prototyperne viste sig, som nævnt, at være særdeles gode til at kommunikere designkoncepter til fremmede mennesker på den anden side af jorden. Da jeg senere mødte de potentielle brugere, var der en, der sagde, at hun først for alvor havde forstået, hvad mine idéer drejede sig om, da hun havde set prototypen på nettet. Dette kan have noget at gøre med, at en prototype VISER en interaktions-idé, frem for blot at beskrive den. Prototyperne var glimrende kommunikations-objekter, der egnede sig til samtale om designkoncepterne med brugerne.

5 Prototyper InsiderFriend Forside ifriend Inbox ExpatRendezvous Instant ShanghaiLGBT Login Forside Et sted

6 Design med brugere I Shanghai mødtes jeg med en gruppe potentielle brugere af mine mobile sociale services. Udfra en online prototype, som gruppen havde set, talte vi om mit koncept, om de gode og problematiske sider heraf. Mobilt internet er, som i Danmark, heller ikke specielt udbredt i Shanghai. Ingen fra gruppen brugte det. Derimod brugte alle sms. Jeg forklarede gruppen, at den mobile service ikke behøvede at være baseret på mobilt internet, men kunne være sms-baseret, og her ud fra talte vi om, hvordan servicen skulle være. Hvad der var vigtigt og mindre vigtigt, at den skulle kunne. Jeg stillede åbne spørgsmål, så deltagerne kunne komme med deres idéer. Samtidig sørgede jeg for at få dem til at prioritere, hvad der var vigtigst, at servicen skulle kunne, for at jeg kunne fokusere designkonceptet og tage hensyn til mobilmediets begrænsninger. Ud fra brugernes input og min research i Kina videreudviklede jeg de tre designkoncepter, InsiderFriend, ExpatRendevous og ShanghaiLGBT til ét koncept, nemlig Who s where. Møde med min brugergruppe i Shanghai.

7 Dansk-kinesisk designnetværk DesignLink er et dansk-kinesisk designnetværk under opbygning. DesignLink er et netværk for personer, virksomheder og organisationer i Danmark og Kina, der interesserer sig for design på tværs af Danmark og Kina. Det kan være ansættelser på den anden side af jorden, projektsamarbejder, virksomhedspartnerskaber etc. I både Kina og Danmark har folk vist stor interesse for mine planer om et dansk-kinesisk designnetværk. Kina har brug for designkræfter udefra, fordi hastigheden af den økonomiske vækst overstiger uddannelse af kreative designere. Kreativitet og selvstændighed er IKKE en selvfølge blandt kinesiske designere, der er uddannet i et uddannelsessystem, der har lagt vægt på andre værdier. I Kina ser man til gengæld på danske designere som netop kreative og selvstændige et billede jeg mener vi generelt kan leve op til. DesignLink i sin endelige form er stadig under udvikling, men indtil videre er der DesignLink mini, som er en lille samling af kontakter i Kina, som jeg gerne deler med andre designere. Læs mere længere nede. DesignLink vil være centreret omkring interaktionsdesign og kommunikationsdesign. Netværket vil bestå af medlemmer, som kan have glæde af hinanden. Udover selve netværket af medlemmer vil DesignLink bestå af netværksstøttende og netværksopbyggende faciliteter og aktiviteter såsom et website med information om design på tværs af Danmark og Kina, udstillinger og seminarer i Danmark og Kina. DesignLink websitet vil komme til at indeholde: Beskrivelse af design i Kina henvendt til danske designere. Beskrivelse af design i Danmark henvendt til kinesiske designere. Beskrivelse af danske designkompetencer henvendt til kinesiske virksomheder Beskrivelse af kinesiske designkompetencer henvendt til danske virksomheder Liste over medlemmer med beskrivelse og kontaktoplysninger, links til medlemmernes websites og deres profiler i diverse online communities som MySpace, LinkedIn og Facebook. Artikler om dansk-kinesiske designprojekter og andre designrelaterede projekter (f.eks. arkitektur) Samling af links til relevante websites med information og andre netværk Generel vejledning om Kina og Danmark for hhv. danskere og kinesere Tilmelding til nyhedsbrev

8 DesignLink mini Gennem mit projekt og mine rejser til Kina har jeg efterhånden fået opbygget mig et designfagligt netværk i Kina. En del af dette netværk vil jeg dele med andre designere og interesserede gennem DesignLink mini websitet, hvor man kan læse om de designorganisationer og institutioner, som jeg har været i kontakt med, bl.a. den kinesiske usability-organisation UPA og Raffles Institute of Design i Shanghai. Desuden har jeg fået en del kontakter til enkeltpersoner i Kina, der arbejder som webdesignere, webudviklere, grafiske designere, fotografer, etc. Mange af disse er er expats, dvs. udlændinge primært vesterlændinge og asiater, der arbejder i Kina. Andre designere, der har en ide til et Kina-relateret projekt, kan skrive til mig, og så kan jeg sikkert hjælpe med kontakter. Kontakter Dette er nogle få af de organisationer og virksomheder, jeg har været i kontakt med i Kina, som jeg har et positivt billede af, og som har vist interesse for at arbejde sammen med danske designere og virksomheder. UPA Kinas største usability-organisation med centrum i Shanghai. Hvert år i november afholder der en konference et skiftende sted i Kina. Shanghai Digital En udviklingsvirksomhed der arbejder med outsourcing. Multiconcept En mindre virksomhed der arbejder med branding af de mange nye bygninger i Beijing. Cyberport I Hong Kong besøgte jeg Cyberport, en ny bydel for digitale medievirksomheder. Her findes omkring 60 virksomheder, samt ca. 30 opstartsvirksomheder. Mange af disse kunne være interessante for unge danske designere at samarbejde med.

9 Livet i Kina Bulldozerne kommer Kina er i vækst. Efter mine besøg i Beijing og Shanghai havde jeg en fornemmelse af en eksplosiv vækst. Skyskraberne skyder i vejret. Gamle bygninger og hele områder afspærres med kæmpe hegn af presenninger med landskabsmotiver, hvorefter det hele rives ned. De fattige beboere i de gamle bygninger flyttes uden for byens centrum, og ind flytter middelklassen med deres biler og Ikea-møbler. I maj 2007 i Shanghai gik jeg rundt i gamle kvarterer, men de samme kvarterer er væk i dag og måske er alt det gamle snart væk. Overalt hvor jeg gik, så jeg halvnedrevne bydele. Gamle mænd gik rundt i pyjamas i de landsbyagtige gader, unge piger vaskede hår i den fælles gade-håndvask, børn legede, koner sad i gaden og hæklede, og boxershorts og lagner hang til tørre overalt, alt imens naboernes huse var halvt eller helt revet ned. Det kinesiske tegn for nedrivning var malet på de fleste husmure i Shanghais gamle bydel. Bulldozerne arbejder på højtryk, nogle af dem i form af mænd fra landet med manuelle nedrivningsredskaber. Det gamle og i vestlige øjne charmerende lave byggeri erstattes af topmoderne skyskrabere, der bygges ved hjælp af kæmpekraner og redskaber, der ligner noget fra dansk landbrug, da bedstemor var ung.

10 Sådan kender de fleste Shanghai: Skyline fra The Bund Der findes stadig kvarterer hvor indbyggerne lever et landsbyliv. Der vaskes hår i håndvasken i gaden, bedstefar går rundt i pyjamas. Men naboerne flytter ind i skyskrabere med biler og mobiler.

11 Og andre naboers huse rives ned. Tegnet her betyder nedrivning. Bulldozere og mænd med hakker går i gang. Alt det grimme spærres af. Livet går videre og boxershortsene hænges til tørre Og skyskrabere skyder op

12 Der bygges med kraner og hakker Og Shanghai bliver mere og mere som den moderne side af sig selv For 17 år siden var her kun rismarker

13 Design i en kopi-kultur Kinesere er gode til at kopiere. 70 % af de Danfoss-termostater, der er på markedet i Kina, er kopi-produkter. Som dansk designer tænker man måske: Åh, nej jeg vil ikke designe i Kina, for så bliver det bare kopieret. Hmmm er det nu rigtigt? Ja, det tror jeg! Så afgjort! Selv små designer-ejede designbutikker er indrullet i kopi-helvedet. Bedst som man tror, man har fundet noget helt originalt i en lille, speciel designbutik, finder man noget næsten magen til i den næste lille, specielle designbutik, og det er umuligt at vide, hvem der kopierede hvem. På Raffles Institute of Design fortalte undervisere mig, at det ikke er usædvanligt, at en ung designer får denne opgave af en kunde, der peger på en webside: Jeg vil have dette. Og kunden mener det en præcis kopi. Er det et problem for danske designere? Ja, bestemt! Men er det kun et problem? Eller kan det også være en fordel? Ja, det er en fordel, fordi kopi-kulturen har gjort, at der ikke er nok kinesiske designere, der faktisk er kreative og kan arbejde med egne originale idéer. Kina mangler altså kreativ selvstændig arbejdskraft indenfor designfagene. Netop derfor er der store muligheder for danske designere. Og hvad så, når vi er derude og får penge for vores evne til at få originale idéer, hvad gør vi, når de andre designere kopierer os? Måske skal vi bare tage det som et kompliment! Som den danske kunstgruppe Superflex siger: If Value then Copy Designjob i Kina For en dansk designer kan det virke temmelig uoverskueligt at tage til Shanghai og arbejde. Findes der overhovedet designjobs i Kina? Er lønningerne ikke dårlige i et uland som Kina? Hvordan finder man et job? Som jeg beskriver i afsnittet Design i en kopi-kultur, er der designjobs i byer som Beijing og Shanghai, fordi den økonomiske udvikling er gået stærkere end uddannelsen af kreative og selvstændige designere. Der er kæmpemæssige forskelle på lønninger i Kina. Med en designløn kan man typisk leve et udmærket middelklasseliv, hvilket betyder, at man har råd til at tage på café og restaurant med andre vesterlændinge og middelklassekinesere. Mange lever selvsagt for langt mindre, men det er ofte ikke vesterlændinge. Dog er der communities af udenlandske studerende i bl.a. Beijing, der lever betydeligt mere spartansk end expats, der arbejder for multinationale selskaber i Shanghai. I Kina mødte jeg en del ikke-kinesere, som arbejder indenfor design-relaterede fag i Kina. Hovedsageligt beskrev de følgende muligheder for at få et job i Kina: Udstationering En del store virksomheder begynder at have designafdelinger i Kina, fordi Kina som marked og kinesere som brugere, bliver mere og mere relevant i takt med Kinas økonomiske vækst.

14 Bliver man udsendt af sådan en virksomhed fra sit hjemland medfølger der ofte en glimrende lønpakke. Til gengæld kræver det ofte, at man har arbejdet i virksomheden i nogle år, eller at man har meget erfaring fra andre jobs. Stillingsopslag på nettet Der findes masser af stillingsopslag på nettet, hvor man kan finde designstillinger i Shanghai. På jobbanker, på de enkelte virksomheders websites, og på de mange expatwebsites for udlændinge i Kina. Prøv at google: expat shanghai. Problemerne kommer, når man skal til jobsamtale, og billetten til Kina koster 6000 kr. Men ofte har multinationale virksomheder flere kontorer rundt om i verden, så man måske kan slippe af sted med at skulle tage til et andet sted i Europa, f.eks. Irland, hvor en del multinationale virksomheder har hovedkvarter pga. skattefordele. Rejse ud og prøve lykken Umiddelbart virker det lidt vovet at rejse til Kina og søge job på lykke og fromme. Men jeg mødte flere for hvem, det faktisk er lykkedes. Det, folk typisk gør, er at tage til Kina på et turist-visum og researche på jobmuligheder. Hvis turist-visummet er ved at løbe ud, er det let for vesterlændinge at få jobs som engelsklærere, eller lejlighedsfremvisere (der bygges vildt i Shanghai og Beijing, og folk foretrækker åbenbart at få fremvist en ny lejlighed af en vesterlænding!) Disse jobs giver et arbejdsvisum og dermed lidt længere tid til at finde et designjob. Expat Beijing og Shanghai har store expat communities. Expats er udlændinge, der arbejder i et andet land, de kan f.eks. være udstationerede, eller være taget af sted på egen hånd. Kommer man fra et samfund som det danske, kan man let have den forestilling, at Kina er fyldt med kinesere, hvilket naturligvis er korrekt. Men i Kina er der meget af alt - også udlændinge. En stor del af disse udlændinge har tilknytning til expat communities i byer som Shanghai og Beijing, hvor der er hele kvarterer, som primært tiltaler expats. Expat communities ene er meget internationalt sammensatte, hvilket gør dem spændende at færdes i. Der er folk fra det meste af verden, som omgås på kryds og tværs: Amerikanere, australiere, amerikanske etniske kinesere, malayere, malaysiske etniske kinesere, singapore-kinesere, indonesere, europæere, og kinesere, som er tiltrukket af den internationale stemning. Expat-liv med jazz en rest af de vilde 20 ere?

15 Mobile services Buzz word et i mobilbranchen er brugergenereret indhold og social software, dette gjaldt også på ITU World i Hong Kong. Samtidigt blev der i Hong Kong talt meget om rich mobile content, dvs. mobilt TV, mobilt internet etc. Spørger man derimod brugerne i både Hong Kong, Shanghai og Beijing minder deres mobilbrug meget om det danske, nemlig primært SMS og tale, og lidt MSN hos de yngste. Derimod adskiller kineserne sig fra danskerne med de mange små smykker, som de har hængende fra telefonen, hvilket er langt mere udbredt i Kina end her. Jeg var simpelthen nødt til at stoppe pigen på gaden for at fotografere hendes mobiltelefon-armbånd. Outsourcing Hong Kong har ry for at levere den bedste kvalitet, når det gælder outsourcing af programmering, after effects, print etc. Til gengæld er de også dyrest. Efter Hong Kong følger Beijing og Shanghai og herefter andre byer i Østkina En programmør i Kina tjener langt over en kinesisk gennemsnitsløn, men samtidig en brøkdel af en dansk programmør, hvilket giver muligheder for små danske webdesignog interaktionsdesignvirksomheder, der har brug for at spare penge på programmering.

16 Software-udviklere i Pudong i Shanghai. Måske dem der kan realisere dine designerdrømme uden at ruinere dig :-) Business middage med søpølser Guanxi er et centralt begreb i kinesisk forretningsliv. Guanxi handler om forbindelser, om at pleje forbindelser og bruge forbindelser til at få fordele og nye forbindelser. Guanxi betyder, at det er vigtigt f.eks. at tage ud at spise med de kinesiske faglige og forretningsmæssige forbindelser man møder, og at det er nødvendigt at smage på det serverede, også selvom det er f.eks. søpølse, due eller andetarme. En udlænding kan ikke starte sin egen virksomhed i Kina, hvilket umiddelbart sætter visse begrænsninger for freelancedesignere. Det, folk typisk gør i stedet, er at lave et partnerskab med en kineser, som så ejer 50% af virksomheden. Her spiller Guanxi igen en vigtig rolle, eftersom et sådant partnerskab er noget af en tillidssag. Forretningsmiddage i Kina kræver at man smager på lidt af hvert!

17 Sproget De fleste kinesere taler ikke engelsk, ikke engang yes og no. Det gælder også mindre kinesiske designvirksomheder og kinesiske designere, hvilket betyder, at det kun er de færreste små designvirksomheder og kinesiske designere, som danske designere og virksomheder har mulighed for at samarbejde med. Men eftersom Kina er kæmpe stort, betyder det ikke så meget, det gælder bare om at finde de rette samarbejdspartnere. Større kinesiske virksomheder har ofte enkelte medarbejdere, der taler engelsk. Det samme gælder enkelte af de små kinesiske designvirksomheder. I Kina, primært Shanghai, er der mange multinationale virksomheder, der har kontorer, hvor de også har ansat designere. Eftersom der tales engelsk hos de multinationale virksomheder, er det et godt sted at søge job for en dansk designer. Leder man som dansk designer eller virksomhed efter en kinesisk designer, der taler engelsk, kan man kigge på en international designskole for kinesere, f.eks. Raffles Institute of Design. Man kan overveje en amerikansk født etnisk kineser, der nu bor i Kina, men er uddannet i USA (dem er der mange af), eller en kinesisk designer, der har taget sin uddannelse i udlandet. 3 måder at overkomme sprogbarrierer i en taxa med en mobil De fleste taxachaufører i Beijing og Shanghai taler som andre kinesere ikke engelsk. Der findes forskellige måder at overkomme denne barriere: Opkald til bestemmelsessted Den mest almindelige er, at man i taxaen ringer op med sin mobil til bestemmelsesstedet, f.eks. en restaurant. Man siger på engelsk til personen i den anden ende: Please tell the taxi driver where you are, og giver telefonen til taxachaufføren. Personen på bestemmelsesstedet forklarer nu på kinesisk taxachaufføren, hvor han skal køre hen. Man får telefonen tilbage, læner sig tilbage og opgiver al kontrol Guanxi sms-service I Shanghai og Beijing findes der en sms-service, der hedder Guanxi. Man sender en sms med navnet på f.eks. den restaurant, hvor man skal hen. Kort efter får man en sms tilbage med adressen på pinjin (kinesisk skrevet med engelske bogstaver). Man besvarer sms en med teksten 2C. Kort efter får man en sms med adressen skrevet med kinesiske skrifttegn (kræver at man har kinesisk sprogpakke på sin telefon). Man prajer en taxa og viser sms-beskeden til chaufføren. Optage udtale Man får en kineser til at udtale navnet på det sted, man skal hen og optager lyden på sin telefon. Man afspiller det for taxachaufføren. I taxa med sprogbarrierer

Sådan får virksomheder succes med LinkedIn

Sådan får virksomheder succes med LinkedIn Sådan får virksomheder succes med LinkedIn Ny bog fyldt med præcise vejledninger giver tip til, hvordan virksomheder kan få noget kommercielt ud af LinkedIn. Af Ulla Bechsgaard, Ledersucces.dk Arbejd professionelt

Læs mere

Fordele og faldgruber ved brug af sociale medier Google On Tour. Tåstrup 18/05-2015 Dorte Møller Madsen, Stormvind Social Selling

Fordele og faldgruber ved brug af sociale medier Google On Tour. Tåstrup 18/05-2015 Dorte Møller Madsen, Stormvind Social Selling Fordele og faldgruber ved brug af sociale medier Google On Tour Tåstrup 18/05-2015 Dorte Møller Madsen, Stormvind Social Selling Formålet I får indblik og mulighed til at tænke strategisk vedr. de sociale

Læs mere

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til.

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Hvorfor? Vi danskere vil være på nettet overalt. Og det kan ses på mængden af datatrafik, vi henter og sender til og fra vores

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

Nu kan du ikke. på ude og inde. mærke forskel. 3 introducerer Mobilt Bredbånd, der er lige så hurtigt som din opkobling inde på kontoret.

Nu kan du ikke. på ude og inde. mærke forskel. 3 introducerer Mobilt Bredbånd, der er lige så hurtigt som din opkobling inde på kontoret. Nu kan du ikke mærke forskel på ude og inde. 3 introducerer Mobilt Bredbånd, der er lige så hurtigt som din opkobling inde på kontoret. 3 har tunet det mobile bredbånd med Turbo3G og er blevet endnu hurtigere.

Læs mere

Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika

Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika Internet til landsbyer i Afrika uden elforsyning, har vist sig bæredygtigt og populært. Det skal skabe bedre uddannelse, bedre sundhed og økonomisk

Læs mere

Tema: Vejen til e-handelskøbet. E-handel i Norden Q2 2015

Tema: Vejen til e-handelskøbet. E-handel i Norden Q2 2015 Tema: Vejen til e-handelskøbet E-handel i Norden Q2 2015 Nordisk e-handel for 40,5 mia. SEK i 2. kvartal FORORD E-handlen i Norden steg kraftigt i 2. kvartal. De nordiske forbrugere handlede for 40,5 mia.

Læs mere

Elektroniske netværk og online communities

Elektroniske netværk og online communities Elektroniske netværk og online communities BD272 Business Danmark juni 2010 Indholdsfortegnelse Hovedkonklusioner... 2 Indledning... 2 Metode og validitet... 2 Medlemmernes kendskab til online netværk

Læs mere

mininstitution vejledning til forældre... 2 Sådan logger du på systemet... 3 Sådan opsætter du din profil på mininstitution... 5

mininstitution vejledning til forældre... 2 Sådan logger du på systemet... 3 Sådan opsætter du din profil på mininstitution... 5 Indhold mininstitution vejledning til forældre... 2 Sådan logger du på systemet... 3 Sådan opsætter du din profil på mininstitution... 5 Sådan registrerer du oplysninger om dit barn... 6 Sådan oprettes

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen

1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen 2012 1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen 01-04-2012 Studerendes navn: Malene Dyhrman Flou Nielsen Studienummer: PS09727 E-mail.: malene1989@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 3. praktikperiode

Læs mere

HVEM ER VI. Nordisk Film. Zentropa. Zentropa China Kombinerer det bedste nordiske talent med kinesisk filmkultur

HVEM ER VI. Nordisk Film. Zentropa. Zentropa China Kombinerer det bedste nordiske talent med kinesisk filmkultur Zentropa China HVEM ER VI Nordisk Film Verdens ældste produktionsselskab Største distributør af film i Skandinavien Zentropa Et af Europas største produktionsselskaber med produktionsfaciliteter i Tyskland,

Læs mere

Indhold 1 SÅDAN BRUGER DANSKE MEDLEMSORGANISATIONER SOCIALE MEDIER 2. Resumé 3. Om undersøgelsen 4

Indhold 1 SÅDAN BRUGER DANSKE MEDLEMSORGANISATIONER SOCIALE MEDIER 2. Resumé 3. Om undersøgelsen 4 Indhold Indhold 1 SÅDAN BRUGER DANSKE MEDLEMSORGANISATIONER SOCIALE MEDIER 2 Resumé 3 Om undersøgelsen 4 Undersøgelsens resultater 4 Hvilke organisationer er med i undersøgelsen? 4 Organisationernes størrelse

Læs mere

Curriculum Vitae. Resumé: Erfaring:

Curriculum Vitae. Resumé: Erfaring: Resumé: Mine spidskompentencer og passion er idéudvikling, konceptudvikling, prototyping, interaktionsdesign og digitale kommunikationsstrategier. Jeg har erfaring med strategisk planlæg-ning af kommunikation

Læs mere

Online tilstedeværelse

Online tilstedeværelse Online tilstedeværelse Modul 1: Online tilstedeværelse -Hvordan bygger jeg en hjemmeside og hvad skal den gøre for mig? Modul 2: Få flere kunder -Hvordan får jeg mine besøgende konverteret til nye kunder

Læs mere

Research exchange Lissabon juli 2014

Research exchange Lissabon juli 2014 Research exchange Lissabon juli 2014 Placering: Maria Mota Lab, Malaria Unit, Instituto de Medicina Molecular, Universidade de Lisboa, Lissabon, Portugal Ansøgningsprocessen: Jeg var så heldig at få min

Læs mere

Sociale Medier eguide. Hvem rammer vi bedst hvor? Hvordan er medierne forskellige? Hvad skal vi producere af indhold? og med hvilket formål?

Sociale Medier eguide. Hvem rammer vi bedst hvor? Hvordan er medierne forskellige? Hvad skal vi producere af indhold? og med hvilket formål? Sociale Medier eguide Hvem rammer vi bedst hvor? Hvordan er medierne forskellige? Hvad skal vi producere af indhold? og med hvilket formål? Kort om guiden Denne guide er lavet til dig, der synes, at det

Læs mere

INTRO. Præsentation KAREN FEDER DESIGN PROJEKTER MOBILE ROLLESPIL BRUGER SCENARIE OUTRO

INTRO. Præsentation KAREN FEDER DESIGN PROJEKTER MOBILE ROLLESPIL BRUGER SCENARIE OUTRO INTRO Præsentation KAREN FEDER DESIGN PROJEKTER MOBILE ROLLESPIL BRUGER SCENARIE OUTRO KAREN FEDER Pædagog Uddannet pædagog i år 2000 Arbejdet 5 år som observationspædagog En bred viden om mennesker og

Læs mere

CBAS. Vi lytter til jeres ønsker. Nyheder fra CBAS og DaBUFbio - april 2014. Cinema Booking & Administration System. dabufbio

CBAS. Vi lytter til jeres ønsker. Nyheder fra CBAS og DaBUFbio - april 2014. Cinema Booking & Administration System. dabufbio Nyheder fra CBAS og DaBUFbio - april 2014 Vi lytter til jeres ønsker Sidste år talte vi med mange filmklubber, som fortalte os, at de ønskede flere funktioner i CBAS administrationssystemet. Vi har derfor

Læs mere

Grundlæggende øvelser til kommunikation og samarbejde

Grundlæggende øvelser til kommunikation og samarbejde Grundlæggende øvelser til kommunikation og samarbejde SkoleKom... 2 Øvelse 1 Start SkoleKom... 2 Øvelse 2 Find en person på SkoleKom... 2 Svar på indlæg... 3 Øvelse 3 Svar på et indlæg i FC-Skole-IT...

Læs mere

Kort forklaring på principperne i sms informationssystem til målgruppe med bærbare medier

Kort forklaring på principperne i sms informationssystem til målgruppe med bærbare medier Kort forklaring på principperne i sms informationssystem til målgruppe med bærbare medier tasti SMS INFORMATIONSSYSTEM KONG GULEROD Helmevej 4, Agger 7770 Vestervig T 4118 0688 michael@konggulerod.dk www.konggulerod.dk

Læs mere

Dansk-Kinesisk Parlør

Dansk-Kinesisk Parlør . Dansk-Kinesisk Parlør Shaola J. G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør Samfundslitteratur Shaola J.G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør 1. udgave 2001 Samfundslitteratur, 2001 Omslag: Torben Lundsted Sats: Forfatteren

Læs mere

Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj

Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj 1 Indhold: mininstitution vejledning til forældre... 3 Sådan logger du på systemet... 4 Sådan opsætter du din profil

Læs mere

Manual til Rsiden.dk for rygestoprådgivere

Manual til Rsiden.dk for rygestoprådgivere 1 Manual til Rsiden.dk for rygestoprådgivere Muligheder på Rsiden.dk www.rsiden.dk er en side, som skal samle alle de relevante dokumenter, informationer og kurser til rygestoprådgivere på et sted. Der

Læs mere

Synliggør din virksomhed via de digitale medier. Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard

Synliggør din virksomhed via de digitale medier. Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Synliggør din virksomhed via de digitale medier Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Agenda Tidens tendenser i markedsføring Sociale medier, big data og indholdsmarkedsføring Behøver jeg så

Læs mere

#B2CCMDK14. B2C Content Marketing i Danmark 2014 Hovedresultater fra undersøgelsen

#B2CCMDK14. B2C Content Marketing i Danmark 2014 Hovedresultater fra undersøgelsen #B2CCMDK14 B2C Content Marketing i Danmark 2014 Hovedresultater fra undersøgelsen Sådan går det med B2C content marketing i Danmark Velkommen til årets store undersøgelse af den danske B2C content marketing-industri.

Læs mere

Strategirapport for Bloggen alletidersslankekur.dk

Strategirapport for Bloggen alletidersslankekur.dk Kan du heller ikke finde rundt i alle de slankekure, du bliver bombaderet med i ugeblade, aviser og tv så se med på min blog, hvor jeg foreløbig har samlet 23 slankekure her kan du finde lige den, der

Læs mere

Velkommen til årtiets dansk-kinesiske netværksmulighed! Midtexpo v. Innovation Lab Finlandsgade 20 DK 8200 Arhus N. www.midtexpo.

Velkommen til årtiets dansk-kinesiske netværksmulighed! Midtexpo v. Innovation Lab Finlandsgade 20 DK 8200 Arhus N. www.midtexpo. Velkommen til årtiets dansk-kinesiske netværksmulighed! Midtexpo v. Innovation Lab Finlandsgade 20 DK 8200 Arhus N. www.midtexpo.dk Kina vil i fremtiden ikke være verdens fabrik - men snarere verdens innovationsmaskine

Læs mere

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN KANDIDAT I IT & BUSINESS (E-Business) ITU.dk/uddannelser IT & BUSINESS (CAND.IT I E-BUSINESS) Kunne du tænke dig at arbejde i krydsfeltet mellem it og forretningsudvikling?

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelsen i informationsvidenskab

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelsen i informationsvidenskab US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelsen i informationsvidenskab Navn på universitet i udlandet: University of London, Institute of Education Land: Storbritannien

Læs mere

Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet?

Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet? Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet? 1) Den klassiske tilstedeværelse Visitkort hele pakken blogs Fora Netbutik Distribueret indhold 2) De sociale medier Facebook LinkedIn Twitter Faglige blogs

Læs mere

Personlig branding i webdesign

Personlig branding i webdesign Personlig branding i webdesign I forhold til vejledning vil jeg spørge, om opgaven i sin helhed ser fornuftig ud. Er min problemformulering skarp nok? Er min metode i orden? Er det ok at gøre brug af min

Læs mere

BRUG DIT NETVÆRK. Arrangementer Efterår 2014 KONFLIKTHÅNDTERING LINKEDIN SOM SALGSVÆRKTØJ COMACO DALOON A/S NÆTVÆRK DIG TIL SUCCES KOMMUNIKATION

BRUG DIT NETVÆRK. Arrangementer Efterår 2014 KONFLIKTHÅNDTERING LINKEDIN SOM SALGSVÆRKTØJ COMACO DALOON A/S NÆTVÆRK DIG TIL SUCCES KOMMUNIKATION BRUG DIT NETVÆRK KONFLIKTHÅNDTERING LINKEDIN SOM SALGSVÆRKTØJ COMACO DALOON A/S Arrangementer Efterår 2014 NÆTVÆRK DIG TIL SUCCES KOMMUNIKATION Arrangementer Efterår 2014 Deltagergebyr kun kr. 500 + moms

Læs mere

#B2BCMDK14. B2B Content Marketing i Danmark 2014 Hovedresultater fra undersøgelsen

#B2BCMDK14. B2B Content Marketing i Danmark 2014 Hovedresultater fra undersøgelsen #B2BCMDK14 B2B Content Marketing i Danmark 2014 Hovedresultater fra undersøgelsen Sådan går det med B2B content marketing i Danmark Velkommen til årets store undersøgelse af den danske B2B content marketing-industri.

Læs mere

ectrl vejledning ectrl Velkomstmappe

ectrl vejledning ectrl Velkomstmappe ectrl vejledning ectrl Velkomstmappe Indholdsfortegnelse Indledning 3 Hvad er ectrl? 4 Deloitte og partnere 5 Support 6 Installation af ectrl 8 Oprettelse og administration af brugere 9 Hjælp til selvhjælp

Læs mere

Synliggør din virksomhed markedsføringstendenser. Allerød, 4. oktober 2012 ved Vækstkonsulent Per Nygaard

Synliggør din virksomhed markedsføringstendenser. Allerød, 4. oktober 2012 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Synliggør din virksomhed markedsføringstendenser. Allerød, 4. oktober 2012 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Agenda Tidens tendenser i markedsføring Sociale medier og nutidens digitale netværk Behøver jeg

Læs mere

Hvem er Forlaget SMSpress?

Hvem er Forlaget SMSpress? Hvem er Forlaget SMSpress? 100% digitalt forlag etableret i 2010 med fokus på litteratur via mobilen Vi udgiver SMS-noveller, SMS-romaner, digte og anden SMS-litteratur Det Kongelige Bibliotek valgte i

Læs mere

Employer Branding ift. de digitale unge via Social Media

Employer Branding ift. de digitale unge via Social Media Employer Branding ift. de digitale unge via Social Media Og så deler vi masser af viden Agenda Social Media et af dine ansigter udad til Social Media Value Chain Strategisk indgang ift. de digitale unge

Læs mere

Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter

Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter Hvad er Google Analytics? Hvem kan bruge det? Hvad kan Google Analytics bruges til? Google Analytics viser dig hvor dine kunder har fundet frem til

Læs mere

Sociale medier b2b. nye veje til salg

Sociale medier b2b. nye veje til salg Sociale medier b2b nye veje til salg 1 FORORD VELKOMMEN TIL ANALYSEN De sociale medier får stigende betydning for vores kommunikation og deling af viden. Det smitter af på erhvervslivet og skaber nye forretningsmuligheder.

Læs mere

Gode råd til brug af Min Side

Gode råd til brug af Min Side Side 1 Gode råd til brug af Min Side Nappedam Kajak Indholdsfortegnelse Login til Min Side... 1 Brugernavn til Min Side... 1 Glemt password... 2 Hjælp til login til Min Side... 2 Sådan deler du dine kontaktoplysninger

Læs mere

Kulturgæst segment: ERHVERV/DANMARK

Kulturgæst segment: ERHVERV/DANMARK Kulturgæst segment: ERHVERV/DANMARK 3. VIRKSOMHEDER / ERHVERV Danmark Virksomheder/Erhverv Typer af virksomheder: Typisk deltagerantal: 25-55. Alle danske virksomheder. Volumen: 3. virksomheder. Hjemland:

Læs mere

Rapporten opsummerer fem trends og udfordringer, som undersøgelsen peger på. Dernæst præsenteres undersøgelsens resultater.

Rapporten opsummerer fem trends og udfordringer, som undersøgelsen peger på. Dernæst præsenteres undersøgelsens resultater. #medlem15 hvordan anvender medlemsorganisationer sociale medier i? OVERBLIK Vi har i undersøgt 348 medlemsorganisationers brug af sociale medier. Undersøgelsen sætter fokus på deres strategi, daglig brug,

Læs mere

IT Sikkerhed. Digital Mobning.

IT Sikkerhed. Digital Mobning. IT Sikkerhed. Nu i dag hvor vores computer næsten er tilkoplet hinanden 24/7 er det vigtigt at kunne beskytte sin compuder / server mod spyware, virus, spam og skam. Til det er vi gået i gang med at arbejde

Læs mere

GØR EN GOD FORRETNING

GØR EN GOD FORRETNING GØR EN GOD FORRETNING -Biblioteket hjælper dig på vej ONLINE LIGE HER Forsidebillede: colourbox Brug bibliotekets baser kvit og frit! Biblioteket er meget mere end bøger. Vi har fx en række online baser,

Læs mere

Kulturgæst segment: DE SELVBEVIDSTE/NORGE

Kulturgæst segment: DE SELVBEVIDSTE/NORGE Kulturgæst segment: DE SELVBEVIDSTE/NORGE 1b. DE SELVBEVIDSTE Norge De selvbevidste Voksne med og uden børn (Par, børnefamilie, vennegrupper) Alder: 30 65 år Husstandsstr. 2-4 Volumen: 610.000 Hjemland:

Læs mere

www.visitdenmark.com De sociale medier og rejser

www.visitdenmark.com De sociale medier og rejser www.visitdenmark.com De sociale medier og rejser De sociale medier og rejser ISBN: 87-87393-48-4 VisitDenmark Turismefaglig Viden Januar 2009 VisitDenmark Islands Brygge 43, 3 2300 København S Tlf. +45

Læs mere

Involver dine kunder, leverandører og medarbejdere via sjove og spændende SMS-tjenester

Involver dine kunder, leverandører og medarbejdere via sjove og spændende SMS-tjenester Involver dine kunder, leverandører og medarbejdere via sjove og spændende SMS-tjenester Med vores Mobile Marketing moduler kan du nemt og hurtigt lave : SMS konkurrencer SMS quiz SMS afstemninger SMS nyhedstjenester

Læs mere

Bilag 3 til spritstrategien 2011-13

Bilag 3 til spritstrategien 2011-13 Bilag 3 til spritstrategien 2011-13 Forundersøgelsens resultater Arbejdsgruppen har indledningsvis holdt et strategiseminar, hvor Sociologerne Jakob Demant (Center for Rusmiddelforskning) og Lars Fynbo

Læs mere

Rejseplanen. Ny ting på Rejseplanen: Realtid, BilRejseplanen og andre sjove ting. TØF 2009 - Jonas Ask Homaa

Rejseplanen. Ny ting på Rejseplanen: Realtid, BilRejseplanen og andre sjove ting. TØF 2009 - Jonas Ask Homaa Rejseplanen Ny ting på Rejseplanen: Realtid, BilRejseplanen og andre sjove ting TØF 2009 - Jonas Ask Homaa Kort om Rejseplanen Ejerkreds Tilsluttede / dataleverandører Kort leverandør Kort & Matrikelstyrelsen

Læs mere

tilrettelagt og faciliteret af: Charlotte Junge, Ejer af konsulenthuset JUNGE. Netværksekspert, Karriererådgiver, Konsulent, Forfatter.

tilrettelagt og faciliteret af: Charlotte Junge, Ejer af konsulenthuset JUNGE. Netværksekspert, Karriererådgiver, Konsulent, Forfatter. NETVÆRK VIRKSOMHEDSUDVIKLING Velkommen til Elektroteknisk Forenings netværksworkshop KARRIERERÅDGIVNING BESTYRELSESARBEJDE Udvikling af dine personlige netværkskompetencer tilrettelagt og faciliteret af:

Læs mere

Amino Annonceguide. Annonceguiden er et uddrag af Martin Thorborgs bog E-pusher og med hans 14 års e-handels erfaring, så er det en god ide at lytte.

Amino Annonceguide. Annonceguiden er et uddrag af Martin Thorborgs bog E-pusher og med hans 14 års e-handels erfaring, så er det en god ide at lytte. Amino Annonceguide Kære Amino Annoncør Vi er rigtigt glade for at du vil annoncere på Amino og vi vil gøre vores yderste for at du får en god oplevelse og får de kunder du forventer at få og lidt til.

Læs mere

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow Byens Rum The Meaningful City of Tomorrow The vision of the future is always changing, dependent of the technology and knowledge on all fields: If you design the best building you know to design, that's

Læs mere

Casestudy. YouTube.com. Gruppe 7: Louise Bossen, Simone Drechsler, Lasse Lund og Kirstine Jacobsen

Casestudy. YouTube.com. Gruppe 7: Louise Bossen, Simone Drechsler, Lasse Lund og Kirstine Jacobsen Casestudy YouTube.com Indholdsfortegnelse Udbredelse... 1 Seertal...1 YouTubes partnerprogram...1 Indtægtsgenerering...2 Mobil og enheder...2 Content ID...2 Målgruppe... 2 Distribution... 3 Primære kerne-funktioner...

Læs mere

I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten

I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten Seminar Har du fat i tidens forbruger, SAS Institute Morten Schrøder, Wilke 7. oktober 2014 2014 Side 1 Sharing Community Truly Customer Centric 2014 Side

Læs mere

Cindie Mortensen, Merete Koudahl, Pernille Tramp Webdesign, gruppeprojekt exercise 7. Menu A/S

Cindie Mortensen, Merete Koudahl, Pernille Tramp Webdesign, gruppeprojekt exercise 7. Menu A/S Menu A/S Problemfelt MENU A/S (MENU) er en dansk design virksomhed og producent. MENU har specialiseret sig indenfor skandinavisk design samt deres evige stræben efter at lave noget originalt. De repræsenterer

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor Installation af App Inventor... 10 Trådløs installation... 11 Installation af emulator (Windows)...

Læs mere

Case study: Pinterest

Case study: Pinterest Case study: Pinterest Hvad? Pinterest er en social medieplatform, der hovedsageligt fungerer som værktøj til at samle, dele og udforske visuelt indhold. Udbredelse, hvor mange, vækstpotentiale? Pinterest

Læs mere

Danmark tjener penge på det nordiske samarbejde Af minister for nordisk samarbejde Carsten Hansen (S)

Danmark tjener penge på det nordiske samarbejde Af minister for nordisk samarbejde Carsten Hansen (S) Danmark tjener penge på det nordiske samarbejde Af minister for nordisk samarbejde Carsten Hansen (S) Fem lande. Tre selvstyrende områder. 26 millioner indbyggere og verdens 12. største økonomi. Det er

Læs mere

Velkommen til den mobile verden

Velkommen til den mobile verden Velkommen til den mobile verden Hos Call me fokuserer vi på at gøre det nemt for dig at købe din nye mobil, mobilt bredbånd eller mobiltilbehør. Du kan handle på www.callme.dk, når du har tid og til priser

Læs mere

Cultural Family Network - effektiv fastholdelse af udenlandske medarbejdere

Cultural Family Network - effektiv fastholdelse af udenlandske medarbejdere 10 virksomheder har bidraget til udvikling af et effektivt redskab til fastholdelse af udenlandske medarbejdere. I samarbejde med More than Relocation - Relocation Scandinavia har de etableret Cultural

Læs mere

International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre

International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre Oktober 2014 Analysens indhold 1. Hovedkonklusioner 3 2. Introduktion til analysen 5 3. Markedet 9 4. Vækststrategier 12 5. Markedsudvikling

Læs mere

Tilbagevendende kunder

Tilbagevendende kunder Tilbagevendende kunder LOF Idétræf 4. februar 2012 Præsentation v. Lotte Fløe Marschall Brand Loyalitet Definition Graden af trofasthed blandt forbrugere til et specifikt brand, udtrykt ved deres gentagende

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Idræt Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University Land: USA Periode: Fra: 20/8-2012 Til: 14/12-2012 Udvekslingsprogram: MAUI Hvorfor

Læs mere

Storbyoplevelser. - Målgruppeprofil 2012

Storbyoplevelser. - Målgruppeprofil 2012 Moderne Storbyoplevelser - Målgruppeprofil 2012 Indhold Baggrund Kort fortalt Side 2 Motivation Side 4-5 Planlægning af ferien Side 7 Ferieaktiviteter Side 9 Døgnforbrug og rejsegruppe Side 11 Overnatninger

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Erhvervsdelegation til Kina med Erhverv og Udvikling, Randers Kommune Den 7. 15. april 2011

Erhvervsdelegation til Kina med Erhverv og Udvikling, Randers Kommune Den 7. 15. april 2011 Erhvervsdelegation til Kina med Erhverv og Udvikling, Randers Kommune Den 7. 15. april 2011 07. april - Afrejse Danmark Afrejse Billund, KL1346 kl. 14:25 Ankomst Amsterdam kl. 15:35 Afrejse Amsterdam,

Læs mere

FORBRUGERADFÆRD Metode og resultater i forprojektet

FORBRUGERADFÆRD Metode og resultater i forprojektet FORBRUGERADFÆRD Metode og resultater i forprojektet v./ Mette Skovgaard Frich, seniorkonsulent Retail Institute Scandinavia Baggrund for projektet STIGENDE FORBRUGERKRAV OG MAGT: I takt med en stigende

Læs mere

Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning

Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning Version 1.1 10/08/2008 Indhold Indledning...1 Åbningsside...2 Login...5 Leder Info...5 Oprettelse af indhold...5 Oprettelse af artikel...5 Gem artikel...11 Hvem

Læs mere

Tænk nyt tænk sammen. Innovation, netværk, åben idégenerering. - Hvorfor en åben idékonkurrence? Et helejet Realdaniaselskab

Tænk nyt tænk sammen. Innovation, netværk, åben idégenerering. - Hvorfor en åben idékonkurrence? Et helejet Realdaniaselskab Tænk nyt tænk sammen Innovation, netværk, åben idégenerering - Hvorfor en åben idékonkurrence? Tænk nyt tænk sammen Innovation, netværk, åben idégenerering - Hvorfor en åben idékonkurrence? - Hvad skal

Læs mere

KONCEPTBESKRIVELSE KarriereIndex - PBA E-konceptudvikler - UCN - Gruppe: Heidi, Janus, Ulrik, Eyla. Konceptbeskrivelse til

KONCEPTBESKRIVELSE KarriereIndex - PBA E-konceptudvikler - UCN - Gruppe: Heidi, Janus, Ulrik, Eyla. Konceptbeskrivelse til Konceptbeskrivelse til 1 Indledning Konceptet omhandler en personlig webportal, som skal kunne hjælpe dens brugere med at finde viden og inspiration til at udvikle deres karriere. Altså er det et webkoncept,

Læs mere

Dan Rolsted PIT. Side 1

Dan Rolsted PIT. Side 1 Side 1 Side 2 Indledning I denne vejledning vil der vises hvordan Office 365 opsættes på de forskellige platforme, herunder IOS (ipad) og Android (HTC One). Derudover vil der også være vejledning til Windows

Læs mere

Rejsekort A/S idekonkurence Glemt check ud

Rejsekort A/S idekonkurence Glemt check ud Rejsekort A/S idekonkurence Glemt check ud 9. marts 2015 1 Indhold 1 Introduktion 4 1.1 Problembeskrivelse........................ 4 1.2 Rapportens opbygning...................... 4 2 Ordliste 5 3 Løsning

Læs mere

Hassansalem.dk/delpin User: admin Pass: admin INTERFACE DESIGN

Hassansalem.dk/delpin User: admin Pass: admin INTERFACE DESIGN Hassansalem.dk/delpin User: admin Pass: admin INTERFACE DESIGN 1/20 Indledning Dette projekt er den afsluttende del af webudvikling-studiet på Erhvervs Lillebælt 1. semester. Projektet er udarbejdet med

Læs mere

Van, Olaf, Stine & Nicolette Style and Experience 02-12-2011

Van, Olaf, Stine & Nicolette Style and Experience 02-12-2011 Vi mener, at vi imødekommer brugergruppens behov og ønsker, da vi har skabt et nyt og anderledes design. Vores målgruppe stræber konstant efter nytænkning og søger events de kan deltage i med deres venner.

Læs mere

Naturen på sociale medier

Naturen på sociale medier Naturen på sociale medier Toppen af Danmark, onsdag den 27. juni 2012 Marie Kjær Pedersen, konxion Velkomst & agenda Agenda: Naturen på sociale medier Gennemgang af sociale medier hvordan virker teknologien.

Læs mere

Nyhedsbrev om vagtordningen. Kære medlemmer af vagtordningen

Nyhedsbrev om vagtordningen. Kære medlemmer af vagtordningen SOLRØD STRANDS GRUNDEJERFORENING Solrød Strand - maj 2015 Nyhedsbrev om vagtordningen Kære medlemmer af vagtordningen i Solrød Strands Grundejerforening, i Jersie Strands Grundejerforening og i grundejerforeninger

Læs mere

Ondisplay - Digitalt informationssystem

Ondisplay - Digitalt informationssystem Ondisplay - Digitalt informationssystem Instore TV, Infoskærme eller digital skitning Instore TV blev fra den spæde begyndelse i USA introduceret som en ny mediekanal primært i detailforretninger. Et faktum

Læs mere

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010 Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å Oktober 2010 Kort om konceptet Borgerinddragelse og lokal forankring har været centrale elementer i det hidtidige arbejde med Nationalpark

Læs mere

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne.

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Slide 1 Forside Slide 2 Introduktion: De fleste børn og unge har overvejende gode oplevelser med

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland

Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland Marketing & Social Media - bliv du s med naboen Aalborg, Væksthus Nordjylland, 15.01.2015 Indhold Interkulturelt Erhvervs- og virksomhedskultur Sprog Markedsføring

Læs mere

Sådan kommer du igennem din blogs 5 stadier i opstartsfase

Sådan kommer du igennem din blogs 5 stadier i opstartsfase Sådan kommer du igennem din blogs 5 stadier i opstartsfase Nogle af de absolut skarpeste bloggere tjener over 100.000 i måneden, men det er typisk på den internationale scene, men her i Danmark har vi

Læs mere

Nytårshilsen! Tak for godt og inspirerende samarbejde i det gamle år. Vi ønsker jer alle god vind i 2013

Nytårshilsen! Tak for godt og inspirerende samarbejde i det gamle år. Vi ønsker jer alle god vind i 2013 Nytårshilsen! Tak for godt og inspirerende samarbejde i det gamle år. Vi ønsker jer alle god vind i 2013 IT Minds It Minds flyttede ind i Startup City lige i starten af januar, efter at have boet i nogle

Læs mere

Bruger v1.5 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk

Bruger v1.5 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk Bruger v1.5 QUICK GUIDE Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk INTRODUKTION TIL REKVI-SKOLE Ideen med Rekvi-skole systemet udsprang fra et behov

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg er meget tilfreds, det har været godt, skidt osv. osv. men en helt uvurderlig oplevelse.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg er meget tilfreds, det har været godt, skidt osv. osv. men en helt uvurderlig oplevelse. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: International Virksomhedskommunikation Engelsk og Fransk Navn på universitet i udlandet: Université Paris Nord 13 Land: Frankrig Periode: Fra:15.

Læs mere

IDA Landerapport 2013 USA. Ingeniørforeningen, Kalvebod Brygge 31-33 mc@ida.dk IDA DK 1780 København V ida.dk/global +45 31 18 48 48

IDA Landerapport 2013 USA. Ingeniørforeningen, Kalvebod Brygge 31-33 mc@ida.dk IDA DK 1780 København V ida.dk/global +45 31 18 48 48 IDA Landerapport 203 USA Ingeniørforeningen, Kalvebod Brygge 3-33 mc@ida.dk IDA DK 780 København V ida.dk/global +45 3 8 48 48 Landerapporten Hvert andet år foretager IDA en survey af medlemmer i udlandet

Læs mere

Facts om det danske mobilmarked II

Facts om det danske mobilmarked II Facts om det danske mobilmarked II Udviklingen på annoncemarkedet Konsulent Johan Winbladh, Danske Medier johanwinbladh@gmail.com - Tel: 21915612 74% af danskerne har en smartphone Smartphones står for

Læs mere

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater Statistisk oversigt Spørgeskema resultater 1 Vi har lavet to forskellige spørgeskemaer. Et spørgeskema til Biibo.dks eksisterende brugere, hvor vi fik lov til at bruge Biibo.dks brugerdatabase og et til

Læs mere

Digital trivsel. Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Odense, 23.05.2013. www.foredragogkonferencer.

Digital trivsel. Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Odense, 23.05.2013. www.foredragogkonferencer. Digital trivsel Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde Konference Scandic Odense, 23.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk DIGITAL TRIVSEL Unges onlineliv og redskaber

Læs mere

Forretning i Kina - 2013

Forretning i Kina - 2013 Forretning i Kina - 2013 For lille til det kinesiske marked? Ved Carsten Boyer Thøgersen Tidl. generalkonsul og kontorchef i Udenrigsministeriet Frederiksberg Den 23. april 2013 4 % 4 % Hvem kender disse

Læs mere

Gode råd til brugerne: Bekæmp PHISHING!

Gode råd til brugerne: Bekæmp PHISHING! Baggrund Senest i perioden juli og august 2009 har UC Lillebælt været udsat for forskellige forsøg på at udnytte vores it-systemer til at indsamle personlige data og kommunikere ulovligt reklamemateriale.

Læs mere

Spørgsmål & svar til App

Spørgsmål & svar til App Spørgsmål & svar til App De mest stillede spørgsmål til Myfone App en til iphone, Android & Windows Phone Hvordan kan man hente Flexfones app? Den kan hentes i Apples App Store, Androids Google Play &

Læs mere

Sikkerhedsliste. Hotline 70 27 76 66 - svarer døgnet rundt. til dig, der er truet. www.etniskung.dk

Sikkerhedsliste. Hotline 70 27 76 66 - svarer døgnet rundt. til dig, der er truet. www.etniskung.dk Sikkerhedsliste til dig, der er truet Hotline 70 27 76 66 - svarer døgnet rundt www.etniskung.dk Denne folder er til dig, der er på flugt fra din familie på grund af vold, trusler eller tvang. Hvis du

Læs mere

Guide. For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE

Guide. For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE Guide For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE Facebookvenner med eleverne? Ja og nej! Der kan være flere grunde til at være venner med sine elever på nettet, men først og fremmest bør

Læs mere

Studerendes studie og jobsøgning

Studerendes studie og jobsøgning 2012 Studerendes studie og jobsøgning De er forkælede, drikker for meget, dyrker for lidt motion, teoretikere der ikke er gearet til erhvervslivet, karriereorienterede, innovative, økonomisk pressede,

Læs mere

8 tips og tricks der sender din webshop i superligaen

8 tips og tricks der sender din webshop i superligaen 8 tips og tricks der sender din webshop i superligaen Indhold Intro Kend dine besøgende Gør valget simpelt og vind kunder Sådan får du en optimeret kategoriside Eksempler på to gode kategorisider Brug

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere