PATENTSKRIFT F 04 C ( ) (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PATENTSKRIFT F 04 C 14100 (2006.01) (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark"

Transkript

1 (19) DANMARK ~ - Patent-og Varemærkestyrelsen (12) PATENTSKRIFT (10) (51) lnt.ci. : G 05 B ( ) F 04 C ( ) G 05 B ( ) (21) Ansøgningsnummer: PA (22) Indleveringsdato: (24) Løbedag: (41) Alm. tilgængelig: (45) Patentets meddelelse bkg. den: (73) Patenthaver: ROBOTEK GRUPPEN AJS, Topstykket 27, 3460 Birkerød, Danmark (72) Opfinder: Carsten Svinth Nielsen, Gjerdesager 11, 3540 Lynge, Danmark (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark (54) Benævnelse: Fremgangsmåde til opsætning, styring og drift af et vandværk ved parameterfremstilling af vandværket (56) Fremdragne publikationer: JP A JP A JP A (57) Sammendrag: Ved drift af et vandværk anviser opfindelsen en beregningsenhed til parameterfremstilling af vandværket, som gør det let at opsætte, idriftsætte og styre vandværket, der har et givet antal fysiske enheder, såsom pumper, ventiler filtre, niveauføleres etc. Parameterfremstillingen udgøres af elektriske signaler i form af måle- og styresignaler til/fra de fysiske enheder. Beregningsenheden tilføres målesignalerne og styresignalerne fra de fysiske enheder. Beregningsenheden har et antal lagerpladser, der er inddelt i grupper, hvor hver gruppe repræsenterer en særlig type af fysiske enheder. På denne måde kan vandværket, grundet parameterfremstillingen, opsættes med lave omkostninger, da det ikke er nødvendigt at opbygge opsætningen helt fra grunden af med specialtilpasset hardware og software. Desuden er det ikke nødvendigt at investere i dyre licenser.

2 Opsætning af parametre for vandværk Grundoplysninger [> Boringer [> Filter ~ Udpumpning [G FIG. 2

3 1 Opfindelsen angår en fremgangsmåde til opsætning, styring og drift af et vandværk ved parameterfremstilling af vandværket, hvor vandværket er tilsluttet til et antal grundvandsboringer. 5 Ved opbygning af vandværker, der tilsluttes et antal grundvandsboringer er der nutildags sædvanligt, at anvende sofistikeret software til styring af vandværkets pumper, ventiler, filtre og andre komponenter som indgår i vandværkets drift. Denne software opbygges normalt helt forfra, hver gang et nyt vandværk skal 10 idriftsættes. En sådan opbygning er, ganske omkostningskrævende, da der både skal vælges hardware- og softwareløsninger. Desuden vil der ofte være involveret dyre licensaftaler. Det skal bemærkes, at JP beskriver et system, hvor forskellige typer af udstyr styres fra en kontrolenhed, der har et display, som viser typen 15 af udstyr og de tilsvarende parametre for driften af udstyret. 20 Det er på denne baggrund et formål med opfindelsen at tilvejebringe en fremgangsmåde til opsætning og styring af vandværker, hvor de omtalte ulemper ar afhjulpet. Opfindelsens formål tilgodeses ved en fremgangsmåde af den i indledningen til krav 1 angivne, der omfatter følgende trin: a) Fastlæggelse af antallet af fysiske enheder der er tilsluttet vandværket b) Fastlæggelse af de fysiske enheders parametre, c) Omsætning af de fysiske enheders parametre til elektriske værdier i form af måleværdier og styresignaler til/fra de fysiske enheder d) Tilførsel af måleværdierne og styresignalerne til en beregningsenhed, der har et antal lagerpladser til lagring af de elektriske værdier, hvor antallet af beregningsenhedens lagerpladser er større end det antal parametre, som repræsenterer vandværket.

4 2 På denne måde vil der blive tilvejebragt en standardløsning ved opbygning af vandværker, hvor styringen tilvejebringes ved at tilføre fysiske data, måleværdier og data til en beregningsenhed, der på forhånd er forberedt til at blive tilført karakteristiske parametre, måleværdier osv. for et givet vandværk. 5 Man skal med andre ord ikke "starte helt forfra" ved opsætning af styringen. En særlig hensigtsmæssig form af opfindelsen er, som angivet i krav 2, at lagenheden er inddelt i grupper, hvor hver gruppe repræsenterer en særlig type af fysiske enheder. 10 På denne måde bliver det enkelt at opkoble de fysiske enheder til beregningsenheden. Hensigtsmæssigt som angivet i krav 3, at der udover måleværdier og styresignaler til beregningsenheden tilføres driftsbetingelser for de fysiske 15 enheder, kan de fysiske enheders arbejdsbetingelser optimeres optimalt Det er desuden fordelagtigt, som angivet i krav 4, at de fysiske enheder udgøres af pumper, ventiler, flowmålere, niveaumålere, filtre, og andre fysiske kendetegn ved vandværkets tilslutninger. Hensigtsmæssigt som angivet krav 5, omfatter driftsbetingelserne fastlæggelse af niveauer i rentvandsreservoiret og afhængighed heraf bestemmes, hvornår en given pumpe skal idriftsættes eller sættes på stand by. Det er også hensigtsmæssigt, som angivet i krav 6, at filtrene der indgår i vandværket renses i afhængighed af driftstid og/eller vandmængde der gennemstrømmes. 30 I disse tider hvor energi er en ressource, der har alles opmærksomhed, er det en fordel, som angivet i krav 7, at vandværkets Elforbrug overvåges og/eller 0. registreres, og at overvagningen og/eller registreringen anvendes til optimering af hele vandværkets virkningsgrad.

5 3 Opfindelsen skal herefter nærmere forklares under hensyn til tegningen på hvilken 5 Fig. 1 viser en principiel opbygning af et vandværk Fig. 2 viser en opsætningsmenu til styring af et vandværk, medens LO fig. 3A - 3D viser forskellige procestrin ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen. På fig. 1. ser en principopbygning af et vandværk, hvor med l a, l b, l e symbolsk er betegnet vandboringer med indvindingspumper. Antallet af 15 boringer kan naturligvis variere, og de kan ligge ved selve vandværket eller i afstand derfra. Vand pumpes fra vandboringerne l a, l b, l e gennem en flowmåler 2 og ventiler 4, 5 til her viste parallelkoblede filtre 10,11, der har udløb 27, 28, og fra udløbene 27, 28 gennem et ikke vist filtermateriale til et rentvandsreservoir via ventiler 8,9. Filtermaterialet kan alt efter vandets beskaffenhed kan være et grovfilter eller et finfilter. Disse filtre går også under betegnelsen forfilter og efterfilter. I vandboringerne måles aktuelt vandniveau ved hjælp af niveaumålere ld, l e, l f. 25 En pumpe 16 pumper vand fra vandreservoiret 12, via ventiler 6, 7, ind filtrene 10,11, for rensning af disse når det er påkrævet. Fra rentvandreservoiret 12, pumpes vand af pumper 17, 17a, lh, 17e via flowmålere 18, 19 ud til forbrugere. Pumperne er tilsluttet frekvensomformere 29, 29a, 29b, 29e, som regulerer 30 pumpernes hastighed. Som det videre ses på figuren, er der anordnet en skyllepumpe 16, der er beregnet til at pumpe vand ind i filtrene 10,11 for rensning af disse.

6 4 En niveaumåler 14a til måling af aktuelt niveau i rentvandsreservoiret 12, er forbundet til en samlekasse 15, der er tilsluttet til styreenheden 20. Denne niveaumåler kan være udformet som en tryktransducer, hvor det målte vandtryk svarer til niveauet i rentvandsreservoiret Til samlekassen er der yderligere tilkoblet en overfyldningsdetektor 13 samt en detektor for registrering af minimalniveau i rentvandsreservoiret 1. Disse detektorer anvendes til styring af indvindingspumperne. Med 30, 30a, 30b, er betegnet lukkekontakter for dæksler over vandboringerne, der i tilfælde af at de åbnes, afbryder pumperne. 10 Som det videre ses, kan styreenheden have en kommunikationsforbindelse til andre enheder, som vist ved 21, der kan være en telefonforbindelse. Desuden kan der til enheden 20 være tilsluttet en effektmåler 23, en ekstern stopkontakt 24 og en overvågningsenhed 25 til overvågning af de fysiske enheder. 15 Her skal blot nævnes at alle de nævnte fysiske enheder har elektriske udtag, der kan forbindes til en styreenhed 20, med et display 22, der indeholder en beregningsenhed, f. eks. en PLC enhed, hvor beregningsenheden har et antal lagerpladser for tilslutning af de fysiske enheders elektriske udtag. Lagerpladserne er inddelt i grupper, hvor hver gruppe repræsenterer en fysisk 20 enheds karakteristiske elektriske egenskaber. Ovennævnte beskrivelse af et vandværk, gælder generelt, idet det bemærkes, at der kan være indkoblet andre enheder end de beskrevne, såsom blæsere, ventiler, kompressorer, tryklufts aggregater og lign. 25 Som det forstås bliver det på den beskrevne måde nemt at opkoble et givet vandværk med en særlig sammensætning af fysiske enheder til en beregningsenhed. 30 På fig. 2 ses displayet 22, der her viser en opsætningsniveau for aktiveringsikoner til opsætning og styring af et vandværk. Som det ses, er der 4 aktiveringsikoner, nemlig et for grundoplysninger, et for boringer, et for filte og et for udpumpning.

7 5 Andre ikke viste aktiveringsikoner, f. eks. et dataikon, kan tilføjes, helt afhængig af hvilken vandværk, der skal styres. Pa o f" 1g. 3A vises et billede af grundoplysningerne fra fig. 2, 5 aktiveringsikonet grundoplysninger aktiveres ved tryk på pilen. Som det ses er der indsat parametre for en flowmåler til registrering af udpumpning til forbrugere, og to flowmålere til registrering af indvinding fra vandreservoirerne. Endvidere er der angivet parametre i form af niveauer for tilladelige værdier 10 for et rentvandsreservoir i form af niveauoplysninger og alarmbetingelser. 0 nar På fig. 3B ses et billede, hvor aktiveringsikonet boringer er aktiveret. På det viste billede er der tale om tre boringer, hvor der for boring 1 er anført en kote (højdekurve) på 55,5m, en afstand på 25,Sm samt niveaubetingelser 15 for boringen udtrykt som en elektrisk størrelse i intervallet 4 ma til 20 ma. I praksis fungerer pumpeaktiviteterne på følgende måde: Pumperne styres som en start/stop funktion på grundlag af to forudindstillede niveauer i rentvandsreservoiret 12, således, at når niveauet for start (lavt niveau) er nået, startes en pumpe, der fortsætter med at pumpe indtil 20 stopniveauet i rentvandsreservoiret 12 er nået. Disse niveauer tilvejebringes af niveauføleren 14a. Pumperne kan ind/udkobles alt efter hvor stort et forbrug, der aftappes fra rentvandsreservoiret 12. Pumperne kan i øvrigt styres manuelt eller automatisk. 25 Desuden er det muligt at få vist pumpernes løbende status, der kan være antal starter for en pumpe, antal driftstimer for en pumpe, osv. På fig. 3C ses billedet af aktiveringsikonet filter. På billedet ses arbejdsbetingelser for skylning af forfiltre og efterfiltre. 30 Skylningen af forfiltrene bestemmes af den udpumpede vandmængde i m 3. Den vandmængde der betinger et skyl, kan bestemmes af en bruger, idet der dog er krav på det maksimale antal dage, der må være mellem de enkelte skylninger.

8 6 Selve skylningen kan udføres af enheder M 1, M2, som en sekvens bestående af skylning med luft, skylning med luft og vand samt skylning med vand, og med ophold mellem hver skylleaktivitet. M3 betegner en enhed, der belufter filtrene under drift. 5 På fig. 3D ses billedet af aktiveringsikonet udpumpning og de betingelser der er knyttet til dem. Her styres de pumper, der leverer rent vand til forbrugerne. Disse pumper skal styres således, at der leveres et ønsket tryk og flow. 10 Pumperne styres efter behov, og data, såsom antal driftstimer, for pumperne 15 0 overvages. Som det ses på figuren er der i oversigten for udpumpning som eksempel angivet 38 Hz og 46 Hz. Disse værdier vælges, f.eks. således, at pumpernes virkningsgrad bliver størst mulig. Ovenfor er kun omtalt et blandt mange eksempler på, hvorledes vandværker kan styres og overvåges. Der er naturligvis mange varianter af disse styreforløb, men afgørende er det, at man ud fra et standardkoncept, kan tilvejebringe et styreforløb, uden at det 20 er nødvendigt først at gennemanalysere, horledes man softwaremæssigt kan tilvejebringe styringerne, idet opfindelsen giver mulighed for at tilkoble alle fysiske enheders elektriske standard udtag til en forud forberedt beregningsenhed. 25

9 7 PATENTKRAV 1. Fremgangsmåde til opsætning, styring og drift af et vandværk ved 5 parameterfremstilling af vandværket, hvor vandværket er tilsluttet til et antal grundvandsboringer, og omfattende følgende trin: a) Fastlæggelse af antallet af fysiske enheder der er tilsluttet vandværket b) Fastlæggelse af de fysiske enheders parametre, c) Omsætning af de fysiske enheders parametre til elektriske værdier i form af måleværdier og styresignaler til/fra de fysiske enheder d) Tilførsel af måleværdierne og styresignalerne t il en beregningsenhed, der har et antal lagerpladser til lagring af de elektriske værdier, hvor antallet af beregningsenhedens lagerpladser er større end det antal parametre, som repræsenterer vandværket Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at de elektriske værdier er inddelt i grupper, hvor hver gruppe repræsenterer en særlig type af fysiske enheder. 3. Fremgangsmåde ifølge krav 1-2, kendetegnet ved, at der udover måleværdier og styresignaler til beregningsenheden tilføres driftsbetingelser for de fysiske enheder Fremgangsmåde ifølge krav 1-3, kendetegnet ved, at de fysiske enheder udgøres af pumper, ventiler, flowmålere, niveaumålere, filtre, og andre fysiske kendetegn ved vandværkets tilslutninger Fremgangsmåde ifølge krav 4, kendetegnet ved, at driftsbetingelserne omfatter fastlæggelse af niveauer rentvandsreservoiret og afhængighed heraf bestemmes, hvornår en given pumpe skal idriftsættes eller sættes på stand by.

10 8 6. Fremgangsmåde ifølge krav 4 eller 5, kendetegnet ved, at filtrene der indgår i vandværket renses i afhængighed af dri~stid og/eller vandmængde der gennemstrømmes. s 7. Fremgangsmåde ifølge krav 1-7, kendetegnet ved, at vandværkets Elforbrug overvåges og/eller registreres, og at overvågningen og/eller registreringen

11 22 20~ ~.r21 g10 l\9jql6ll6l($1 cv23 o/24 i;v b...a. ~ 1dt1tt=l 1e ~ mr 2 1 f 1a I ~rn. - ~j t~ ~ l'-1c 14a _-_-1-=-=-=-=-=-=-=-c-=-=-=-=1-_ =-=+=-=-=-=-=-=~=-]-=---_ - ~ J.-_-_ !----_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_~ FIG.1 c " ~ CJ1 I\.) CJ1 OJ ~

12 214 Opsætning af parametre for vandværk Grundoplysninger [> Boringer [> Filter Udpumpning [El ~ FIG. 2 Grundoplysninger I Navn på vandværk I VANDLØSE VANDVÆRK I I janvendes signal fra total kwh. måler [kj Pulser I kwh I0100lj I Flowmåler udpumpning Flow 20 ma- looool m3/h Pulserer I m3looooll I Flowmåler 2 Indvinding~ Udpump ma-loooolm3/h Pulserer / m3looooll!flowmåler 3 Indvinding~ AndetD Tekst I Abc """ I Pulserer I m3looooll Rentvandstank 20mA Aktuelt niveau I 1,231 m l2,50jm 4mA D 12,651 m Øvre alarmgrænse I 1,85 I m Nedre alarmgrænse! 0,25 I m I M11 Abc""" I M21 Abc."". I M31 Abc""" I I Gem opsætning FIG. 3A I

13 FIG. 3C 3/4 Indstilling for boringer Anvendes Udvidelsesmodul for styring af boringer Boring 2 lkl kwh. måling Lågek. Niveau Kote m l\ci 1\CI lss,sl 3 I I I I I I I o,o I 4 r;d (g Pulser I kwh lqiqqi (g LJ [QJQJ s I I I I Pulser I kwh I 0 I I I I I I 0,0 I ~ Gem opsætning JI FIG. 38 Afstand 4-20 ma Min. Aktuel kote m mvs NI vandspeji 12s,sl 120,ol 120,ol 146,23 [O]l I o,o I I o,o I I o,o I I o,o I I o,o I I o,o I I o,o I 20mA laveste tilliadetige niveau 4mA Ingen former for filterstyring Indstilling for filter ILJ Filter med egen styring Startsignal LJ Eller pulserlj Antal pulserer/ m31ooool ll'v-1 Udvidelsesmodut anvendes for filterstyring I Ventil nr I M1 M2 M3 [ill] I OvervågninglSCJIEl\l'.=l[Sdlk]lf:llf"Jlf:ILJLJI Skylle p. jblæserl I Beluft I Fortilter \r- \r- [B Efterfilter Skyl luft \r- Skyl V+ L DDDDDDDDDD D Skyl vand ~~DDlkJrdDDDD!B D Beluftning DDDDDDDDIBD_ D D [kj Ventetid mellem min Min. niveau i tank for skyl I xxx I m Holdetid drænpumpe ~ timer Max. antal dage mellem skyld af fortilter D Skyl efterfilter for hver D Skyl af fortilter D

14 414 Udpumpning Pumpe Udpumpning 1 Min Hz Min Hz 1 [g D D D 2 [g D D [g D D Tryktransmitter udpumpning mA-I10,0I bar Max. tryk i bar I 06,5 I I Tryktransmitter udpumpning mA-I10,0I bar Max. tryk i bar I 06,5 I I ~ Gem opsætning li FIG. 30

PATENTSKRIFT. Fuldmægtig: UNGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark

PATENTSKRIFT. Fuldmægtig: UNGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark (19) DANMARK m (12) PATENTSKRIFT - Patent- og Varemærkestyrelsen (1 O) (51) (21) (22) (24) lnt.ci. : E 03 F 5/10 (2006.01) Ansøgningsnummer: PA 2011 00706 lndleveringsdato: 2011-09-16 Løbedag: 2011-09-16

Læs mere

PATENTSKRIFT B 62 H 5/20 (2006.01) (74) Fuldmægtig: UNGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark

PATENTSKRIFT B 62 H 5/20 (2006.01) (74) Fuldmægtig: UNGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark (19) DANMARK m Patent- og Varemærkestyrelsen (12) PATENTSKRIFT (1 O) (51) lnt.ci. : B 62 J 3100 (2006.01) B 62 H 5/20 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 2012 00122 (22) lndleveringsdato: 2012-02-15 (24)

Læs mere

DK 177720 B1 PATENTSKRIFT (19) (10) (12) (51) Int.Cl.: E 05 C 19/00 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 2012 00594. (22) Indleveringsdato: 2012-10-02

DK 177720 B1 PATENTSKRIFT (19) (10) (12) (51) Int.Cl.: E 05 C 19/00 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 2012 00594. (22) Indleveringsdato: 2012-10-02 (19) () (12) PATENTSKRIFT (1) Int.Cl.: E 0 C 19/00 (200.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 2012 0094 (22) Indleveringsdato: 2012--02 (24) Løbedag: 2012--02 (41) Alm. tilgængelig: 2014-04-03 (4) Patentets meddelelse

Læs mere

DK 178087 B1 PATENTSKRIFT (19) (10) (12) (51) Int.Cl.: G 08 B 3/10 (2006.01) A 61 F 11/08 (2006.01) H 04 R 25/00 (2006.01)

DK 178087 B1 PATENTSKRIFT (19) (10) (12) (51) Int.Cl.: G 08 B 3/10 (2006.01) A 61 F 11/08 (2006.01) H 04 R 25/00 (2006.01) (19) () (12) PATENTSKRIFT (1) Int.Cl.: G 08 B 3/ (06.01) A 61 F 11/08 (06.01) H 04 R 2/00 (06.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 14 00062 (22) Indleveringsdato: 14-02-0 (24) Løbedag: 14-02-04 (41) Alm. tilgængelig:

Læs mere

G 08 C 17102 (2006.01) (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark

G 08 C 17102 (2006.01) (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark (19) DANMARK m ' Patent- og Varemærkestyrelsen (10) ( 12 ) BRUGSMODELSKRIFT (51) lnt.ci.: H 01 R 13fi0 (2006.01) G 08 C 17102 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: BA 2015 00070 (22) Indleveringsdato: 2015-05-22

Læs mere

PATENTSKRIFT. (73) Patenthaver: Førstehjælp.com v/berthel Funch, Annexgårdsparken 11, Kr Værløse, 3500 Værløse, Danmark

PATENTSKRIFT. (73) Patenthaver: Førstehjælp.com v/berthel Funch, Annexgårdsparken 11, Kr Værløse, 3500 Værløse, Danmark (19) DANMARK m Patent-og Varemærkestyrelsen (12) PATENTSKRIFT (10) (51) lnt.ci. : A 61 N 1139 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 2015 00436 (22) Indleveringsdato: 2015-07-31 (24) Løbedag: 2015-07-31 (41)

Læs mere

BRUGSMODELSKRIFT. Registreret brugsmodel uden prøvning B 65 D ( )

BRUGSMODELSKRIFT. Registreret brugsmodel uden prøvning B 65 D ( ) 19) DAMARK 10) m Patent-og Varemærkestyrelsen 12) BRUGSMODELSKRIFT Registreret brugsmodel uden prøvning 51) lnt.ci. : B 65 D 51124 2006.01) B 65 D 39100 2006.01) 21) Ansøgningsnummer: BA 2016 00010 22)

Læs mere

PATENTSKRIFT. (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark

PATENTSKRIFT. (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark (19) DANMARK m " Patent-og Varemærkestyrelsen (12) PATENTSKRIFT (10) (51) lnt.ci.: E 06 C 7148 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: PA2013 00153 (22) Indleveringsdato: 2013-03-18 (24) Løbedag: 2013-03-18 (41)

Læs mere

PATENTSKRIFT. (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark

PATENTSKRIFT. (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark (19) DANMARK " Patent-og Varemærkestyrelsen (12) PATENTSKRIFT (10) (51) lnt.ci.: F 16 H 41104 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 2013 00499 (22) Indleveringsdato: 2013-09-04 (24) Løbedag: 2013-09-04 (41)

Læs mere

PATENTSKRIFT A 47 G 7100 ( ) (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark

PATENTSKRIFT A 47 G 7100 ( ) (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark (19) DANMARK d.t> V Patent- og Varemærkestyrelsen (12) PATENTSKRIFT (10) (51) lnt.ci. : B 65 D 85150 (2006.01) A 47 G 7100 (2006.01) (21 ) Ansøgningsnummer: PA 2014 00700 (22) Indleveringsdato: 2014-12-02

Læs mere

9 Patent- og Varemærkestyrelsen

9 Patent- og Varemærkestyrelsen (19) DANMARK m 9 Patent- og Varemærkestyrelsen (12) PATENTSKRIFT (10) (51) lnt.ci. : B 28 B 5100 (2006.01) E 01 C 19100 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 2013 00014 (22) Indleveringsdato: 2013-01-10

Læs mere

PATENTSKRIFT. (74) Fuldmægtig: UNGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark

PATENTSKRIFT. (74) Fuldmægtig: UNGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark (19) DANMARK m " Patent- og Varemærkestyrelsen (12) PATENTSKRIFT (1 O) (51) lnt.ci.: F 16 C 35100 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 2011 00619 (22) lndleveringsdato: 2011-08-17 (24) Løbedag: 2011-08-17

Læs mere

DK U3 ( 12 ) BRUGSMODELSKRIFT. Patent- og Varemærkestyrelsen (19) DANMARK (10) Registreret brugsmodel uden prøvning

DK U3 ( 12 ) BRUGSMODELSKRIFT. Patent- og Varemærkestyrelsen (19) DANMARK (10) Registreret brugsmodel uden prøvning (19) DANMARK ' Patent- og Varemærkestyrelsen (10) ( 12 ) BRUGSMODELSKRIFT Registreret brugsmodel uden prøvning (51) lnt.ci.: A 01 M 23124 (2006.01) A 01 M 23114 (2006.01) A 01 M 23130 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer:

Læs mere

BRUGSMODELSKRIFT. Registreret brugsmodel uden prøvning. (73) Brugsmodelindehaver: C.B. SVENDSEN AJS, Kirke Værløsevej 22-24, 3500 Værløse, Danmark

BRUGSMODELSKRIFT. Registreret brugsmodel uden prøvning. (73) Brugsmodelindehaver: C.B. SVENDSEN AJS, Kirke Værløsevej 22-24, 3500 Værløse, Danmark (19) DANMARK m Patent-og Varemærkestyrelsen (12) BRUGSMODELSKRFT Registreret brugsmodel uden prøvning (1) DK 216 47 U3 (51) lnt.c.: B 6 R 1114 (26.1) G 3 B 3714 (26.1) H 4 N 51232 (26.1) (21) Ansøgningsnummer:

Læs mere

BRUGSMODELSKRIFT. Registreret brugsmodel uden prøvning G 08 B 25100 (2006.01)

BRUGSMODELSKRIFT. Registreret brugsmodel uden prøvning G 08 B 25100 (2006.01) (19) DANMARK m (12) " Patent- og Varemærkestyrelsen BRUGSMODELSKRIFT Registreret brugsmodel uden prøvning (10) (51) (21) lnt.ci.: GOBB 21112(2006.01) Ansøgningsnummer: BA 2015 00006 G 08 B 25100 (2006.01)

Læs mere

BRUGSMODELSKRIFT (19) DANMARK (12) (1 O) DK201200141 U3. Patent- og Varemærkestyrelsen. Registreret brugsmodel uden prøvning

BRUGSMODELSKRIFT (19) DANMARK (12) (1 O) DK201200141 U3. Patent- og Varemærkestyrelsen. Registreret brugsmodel uden prøvning (19) DANMARK ~ ' Patent- og Varemærkestyrelsen (12) BRUGSMODELSKRIFT Registreret brugsmodel uden prøvning (1 O) DK201200141 U3 (51) lnt.ci. 8 : A47F 8/00(2006.01) (21) Ansøgningsnr.: BA 2012 00141 (22)

Læs mere

Registreret brugsmodel uden prøvning. (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark

Registreret brugsmodel uden prøvning. (74) Fuldmægtig: LINGPAT V/OLE JAGTBOE, Letlandsgade 3, 2.mf., 1723 København V, Danmark (19) DANMARK m 9 Patent- og Varemærkestyrelsen (10) ( 12 ) BRUGSMODELSKRIFT Registreret brugsmodel uden prøvning DK 2013 00099 U3 (51) lnt.ci.: A 47 F 8100 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: BA 2013 00099

Læs mere

Robotek Gruppen A/S Topstykket Birkerød CVR BLUE CONTROL. Brugervejledning Dåstrup Vandværk

Robotek Gruppen A/S Topstykket Birkerød CVR BLUE CONTROL. Brugervejledning Dåstrup Vandværk Robotek Gruppen A/S Topstykket 27 3460 Birkerød CVR 18763133 BLUE CONTROL Brugervejledning Dåstrup Vandværk Version 1.10 / 28. april 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0 INDLEDNING... 1 3.0 BRUGERFLADEN... 3 3.1

Læs mere

BRUGSMODELSKRIFT. Registreret brugsmodel med prøvning A 47 G ( )

BRUGSMODELSKRIFT. Registreret brugsmodel med prøvning A 47 G ( ) (19) DANMARK m u (12) Patent-og Varemærkestyrelsen (10) BRUGSMODELSKRFT Registreret brugsmodel med prøvning (51) lnt.c.: B 65 D 5142 (2006.01) B 65 D 85150 (2006.01) A 47 G 19130 (2006.01) B 65 D 5130

Læs mere

dt> DK 2012 00161 U3 BRUGSMODELSKRIFT (19) DANMARK (12) (1 O) Registreret brugsmodel uden prøvning Patent- og Varemærkestyrelsen

dt> DK 2012 00161 U3 BRUGSMODELSKRIFT (19) DANMARK (12) (1 O) Registreret brugsmodel uden prøvning Patent- og Varemærkestyrelsen (19) DANMARK dt> ' Patent- og Varemærkestyrelsen (12) (51) lnt.ci. 8 : A 47 F 8/00 (2006.01) {21) Ansøgningsnr.: BA 2012 00161 (22) lndleveringsdag: 2012-10-26 (24) Løbedag: 2011-03-16 ( 41) Alm. tilgængelig:

Læs mere

Temaaften Syddjurs kommune. onsdag d. 10-04-2013

Temaaften Syddjurs kommune. onsdag d. 10-04-2013 Temaaften Syddjurs kommune onsdag d. 10-04-2013 11/04/2013 1 Agenda onsdag d. 10-04-2013 Energibesparelser på vandværker o Kildeplads/indvinding o Vandbehandling (iltning) o Distribution / vandspild 11/04/2013

Læs mere

Ferritslev Vandværk. Til Kommunalbestyrelsen for Faaborg-Midtfyn Kommune

Ferritslev Vandværk. Til Kommunalbestyrelsen for Faaborg-Midtfyn Kommune Ferritslev Vandværk Administration Ådalen 27 5863 Ferritslev 6598 1905 Til Kommunalbestyrelsen for Faaborg-Midtfyn Kommune Hermed ansøges om lånegaranti overfor Kommunekredit for et lån på kr. 600.000,-

Læs mere

Dåstrup Vandværk A.m. Funktionsbeskrivelse.

Dåstrup Vandværk A.m. Funktionsbeskrivelse. Funktionsbeskrivelse. Originalt procesdiagram, fra boring via diffusere (iltning) til filter løber ned i rentvandstank 2 og via rør til rentvandstank 1 hvorfra det pumpes ud. Skyldning af filter Vi pumper

Læs mere

Flygt AquaKontrol SPECIAL UDVIKLET VANDVÆRKSSTYRING

Flygt AquaKontrol SPECIAL UDVIKLET VANDVÆRKSSTYRING Flygt AquaKontrol SPECIAL UDVIKLET VANDVÆRKSSTYRING Èn enhed Ubegrænsede muligheder Flygt AquaKontrol er en standard modul opbygget styring, udviklet udelukkende til vandværker. Flygt AquaKontrol indeholder

Læs mere

NØRRE SNEDE VANDVÆRK A.M.B.A. Horsensvej Nørre Snede. 29. maj 2018

NØRRE SNEDE VANDVÆRK A.M.B.A. Horsensvej Nørre Snede. 29. maj 2018 NØRRE SNEDE VANDVÆRK A.M.B.A. Horsensvej 19 8766 Nørre Snede 29. maj 2018 Tilladelse til nyt vandbehandlingsanlæg - Nørre Snede Vandværk, Horsensvej 20 og 22, 8766 Nørre Snede Ikast-Brande Kommune giver

Læs mere

Flygt AquaKontrol SPECIAL UDVIKLET VANDVÆRKSSTYRING

Flygt AquaKontrol SPECIAL UDVIKLET VANDVÆRKSSTYRING Flygt AquaKontrol SPECIAL UDVIKLET VANDVÆRKSSTYRING Èn enhed Ubegrænsede muligheder Flygt AquaKontrol er en standard modul opbygget styring, udviklet udelukkende til vandværker. Flygt AquaKontrol indeholder

Læs mere

FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper.

FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper. FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper. FH Automations S7-1200 Standard Pumpestyringen, er en fleksibel PLC-styring til pumpestationer med forskellig hardware-konfiguration.

Læs mere

BLÅT TEMA. Fra råvand til drikkevand

BLÅT TEMA. Fra råvand til drikkevand BLÅT TEMA Fra råvand til drikkevand Vandbehandling, rensning for almindelige stoffer, udpumpning, måling, styring, alarmanlæg m.m., nyheder, tips og idéer 73 Fra råvand til drikkevand Vandbehandling, rensning

Læs mere

111570DK-05 2015-11 CS60. Tilslutnings- og konfigurationsvejledning Styringsautomatik

111570DK-05 2015-11 CS60. Tilslutnings- og konfigurationsvejledning Styringsautomatik DK-0 0- CS0 Tilslutnings- og konfigurationsvejledning Styringsautomatik Tilslutning af CU0. Kredsløbslayout Art.nr. Art.nr. P Art.nr. P P P Art.nr. P P P P P P P P P P P Stik til styrepaneler Kontakt til

Læs mere

Udviklingen fra 1945 til 2011

Udviklingen fra 1945 til 2011 Udviklingen fra 1945 til 2011 Hvorfor fokuser på pumpers energiforbrug? Energi forbrug (El) Hvor meget af Danmarks elforbrug bruges af pumper? Ca. 20 % til pumpedrift Vandværkernes energiforbrug Hvor meget

Læs mere

Tilslutning- og programmeringseksempler

Tilslutning- og programmeringseksempler VLT MicroDrive FC 051 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Oversigt effekt og styre kreds VLT MicroDrive... 4 Initialisering af frekvensomformeren... 5 Tilslutning af motorbeskyttelse... 6 Start/stop med analog

Læs mere

Formanden: Arne Christiansen, Henriettevej 5, Dåstrup, 4130 Viby Sj. Telefon

Formanden: Arne Christiansen, Henriettevej 5, Dåstrup, 4130 Viby Sj. Telefon Funktionsbeskrivelse. De to rentvandstanken rummer hhv. 17 og 80 m3 ved 195cm Originalt procesdiagram, fra boring via diffuser (med ren luft(ilt) til filter løber ned i rentvandstank 2 og via rør til rentvandstank

Læs mere

VENTILATIONSAGGREGAT VUT 160V/350VB/550VB EC

VENTILATIONSAGGREGAT VUT 160V/350VB/550VB EC AIR COMFORT AIR DIFFUSION VE: DK. CC VENTILATIONSAGGREGAT» TEKNISKE DATA Til A Til A PRODUKTFAKTA: Ventilationsaggregat i varme- og lydisoleret kabinet Luftmængde op til m³/h Virkningsgrad op til 9% Ventilationsaggregaterne

Læs mere

Betjeningsanvisning til model KCVR9NE Installationsanvisninger:

Betjeningsanvisning til model KCVR9NE Installationsanvisninger: Betjeningsanvisning til model Installationsanvisninger: Anvisninger til udtagelse af fedtfilter. Øverste udtagelige rude Nederste udtagelige rude 1) Faser til udtagning af øverste rude: NB: Gå frem på

Læs mere

Lyn- og transientbeskyttelse

Lyn- og transientbeskyttelse Lyn- og transientbeskyttelse Generelt Kendetegn MJK transientbeskyttelse anvendes i installationer, hvor der kan forventes overspændinger forårsaget af lynnedslag og andre transienter. MJK transientbeskyttelse

Læs mere

Vandrådsmøde i Lejre. Tirsdag d. 30-10-2012

Vandrådsmøde i Lejre. Tirsdag d. 30-10-2012 Vandrådsmøde i Lejre Tirsdag d. 30-10-2012 01/11/2012 1 Agenda tirsdag d. 30-10-2012 Kort præsentation af Vand og Teknik A/S Råvand analyse Iltning /afblæsning Trykfiltre Åbnefiltre Overvågning af iltning

Læs mere

Gettrup Vandværk I/S Helligsøvej 33, 7760 Hurup Formand: Poul Jensen, Ydbyvej 41, 7760 Hurup m³/år

Gettrup Vandværk I/S Helligsøvej 33, 7760 Hurup Formand: Poul Jensen, Ydbyvej 41, 7760 Hurup m³/år GENERELLE DATA Ejerforhold: Beliggenhed: Henvendelse: Indvindingstilladelse: Tilladelsesdato: Udløbsdato: Ajourføringsdato: September 2016 I/S Helligsøvej 33, 7760 Hurup Formand: Poul Jensen, Ydbyvej 41,

Læs mere

Brugsanvisning til varmesystem

Brugsanvisning til varmesystem Brugsanvisning til varmesystem Gulvvarmesystemet Brugervejledning: Gulvvarmesystemet sikrer optimale betingelser for et velfungerende og behageligt indeklima. Gulvvarmesystemet har en længere reaktionstid

Læs mere

DAN FUGT kvalitetsanlæg til vand. DAN FUGT RO vandbehandling. DAN FUGT kompakt RO anlæg

DAN FUGT kvalitetsanlæg til vand. DAN FUGT RO vandbehandling. DAN FUGT kompakt RO anlæg DAN FUGT RO vandbehandling DAN FUGT kompakt RO anlæg Fra 50 til 200 l/h Alle anlæg er med PLC styring og overvågning af sikkerhedsfunktioner. Alle anlæg er opbygget med rustfri tryktank, ( lukket system

Læs mere

PLC reguleringsteknik

PLC reguleringsteknik PLC reguleringsteknik Øvelse 1 Varmeprocess med PLC/PID regulator Udstyr: 40-60 Watt glødelampe Termocouplertransmitter 4-20 ma (0-100 /C). AB micro logic 1200 PLC, med analog I/O. 4-20 ma og 24 V forsyning.

Læs mere

TILSLUTNINGSANVISNING

TILSLUTNINGSANVISNING TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE MicroMax180 Revideret 05-01-14 Version 1.1 F21018901DK IBC automatic BRÄNNERIGATAN 5 S-263 37 HÖGANÄS TLF+46 42 33 00 10 FAX +46 42 33 03 75

Læs mere

Gravesen Elektronik ApS

Gravesen Elektronik ApS Gravesen Elektronik ApS Eksempel på udskrifter fra ProcessGuard -Master ProcessGuard -Master er et automatisk databehandlingsprogram der dagligt henter data fra ProcessGuard, konverterer det til Excel-regneark

Læs mere

VAV FUNKTION. Instruktionsmanual 2

VAV FUNKTION. Instruktionsmanual 2 VAV FUNKTION DK Instruktionsmanual 2 DK INDHOLD INDLEDNING... 3 1. MONTAGE AF TRYKTRANSMITTER... 3 2. SLANGE TILSLUTNING PÅ TRYKTRANSMITTER... 3 3. ELEKTRISK TILSLUTNING TIL AGGREGAT... 4 4. INDSTILLING

Læs mere

SPEED-Commander Frekvensomformer. Program nr. 1 Software version 5.0.3. PI-regulering

SPEED-Commander Frekvensomformer. Program nr. 1 Software version 5.0.3. PI-regulering SPEED-Commander Frekvensomformer Driftsvejledning Bemærk: Speciel Software Program nr. 1 Software version 5.0.3 PI-regulering Til parameterliste og tilslutninger af styreklemmer anvendes vedhæftede programbeskrivelse.

Læs mere

HVU Højvakuum. Geovent A/S

HVU Højvakuum. Geovent A/S HVU Højvakuum Samlet eller modulopbygget. Geovent tager udgangspunkt i din situation og leverer den optimale løsning til dit behov for højvakuum. Se nogle af mulighederne. Geovent A/S Hovedgaden 8,DK-8831Løgstrup

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING. Fjernbetjening BRC315D7

BETJENINGSVEJLEDNING. Fjernbetjening BRC315D7 BETJENINGSVEJLEDNING 1 3 2 1 4 11 NOT AVAILABLE 12 6 5 5 7 8 14 9 10 19 17 18 21 13 20 15 16 1 Betjeningsvejledning TAK FOR AT DU HAR VALGT AT ANSKAFFE DENNE STYREENHED LÆS DENNE VEJLEDNING OMHYGGELIGT,

Læs mere

Ventilationsaggregat

Ventilationsaggregat Ventilationsaggregat VE & HO 300 400 GEOVENT ventilationsaggregat med højeffektive rotorvekslere og EC motorer til brug i boliger og andre opvarmede områder. Luftmængder på op til 400m³/h. VE = med VETIKALE

Læs mere

DGMF Kursus i Digitalcentralen. Rev. 19 / 11-2009 Poul Erik Christiansen. DiMAX 1200Z Digitalcentral

DGMF Kursus i Digitalcentralen. Rev. 19 / 11-2009 Poul Erik Christiansen. DiMAX 1200Z Digitalcentral DGMF Kursus i Digitalcentralen. Rev. 19 / 11-2009 Poul Erik Christiansen DiMAX 1200Z Digitalcentral Funktioner i DiMAX -valgfri Strømstyrke 4, 7, 12 Amp. -separat programmerings udtag -spændingsbegrænsning

Læs mere

On-line sensorer hvad sidder der ude i vandforsyningerne, og hvad ser vi?

On-line sensorer hvad sidder der ude i vandforsyningerne, og hvad ser vi? On-line sensorer hvad sidder der ude i vandforsyningerne, og hvad ser vi? Charlotte B. Corfitzen Hans-Jørgen Albrechtsen DTU Miljø Dansk Vand Konference 12.-13. oktober 2010, Radisson Hotel, Århus M/S

Læs mere

Procesrør Strømforsyning. Counter. Tank Pumpe. Figur 1 forsøgsopstilling af energimåling med hastighedsregulering af pumpe.

Procesrør Strømforsyning. Counter. Tank Pumpe. Figur 1 forsøgsopstilling af energimåling med hastighedsregulering af pumpe. Energimåling Formål Formålet med øvelsen er at konstatere om der er forskel i energiforbruget ved hastighedsregulering af pumpen kontra drøvleregulering. Øvelsen omfatter også en forbindelse af de elektriske

Læs mere

VLT AutomationDrive FC300. Basis tilslutning og programmerings eksempler. VLT AutomationDrive FC300

VLT AutomationDrive FC300. Basis tilslutning og programmerings eksempler. VLT AutomationDrive FC300 VLT AutomationDrive FC300 Basis tilslutning og programmerings eksempler VLT AutomationDrive FC300 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Initialisering af frekvensomformeren... 4 Tilslutning af motorbeskyttelse...6

Læs mere

Technote. Frese DELTA T kontrolenhed. Beskrivelse. Drift. Anvendelse. Funktioner. Fordele.

Technote. Frese DELTA T kontrolenhed. Beskrivelse. Drift. Anvendelse. Funktioner. Fordele. Side 1 af 5 Beskrivelse er en simpel løsning til måling, kontrol og styring af ΔT mellem frem og retur, hvorved flowet optimeres og størst mulig energibesparelse opnås. Drift en måler og overvåger den

Læs mere

Vandbehandling i trykfilter

Vandbehandling i trykfilter Vandbehandling i trykfilter Af Bjarne Søes, serviceleder SILHORKO I naturligt, iltfattigt grundvand (råvand) forekommer der en række stoffer, der er uønskede i drikkevand. Målet er rent drikkevand i overensstemmelse

Læs mere

ENA Appendiks. Installations- og betjeningsvejledning. Flamco

ENA Appendiks. Installations- og betjeningsvejledning. Flamco ENA 50-60 Appendiks betjeningsvejledning Flamco www.flamcogroup.com Udgave 2010 / DK Indholdsfortegnelse Side 1. Første ibrugtagning 3 1.1. Første ibrugtagning ENA 50/60 3 1.2. Parametre for første ibrugtagning

Læs mere

Boring 2 - DGU nr

Boring 2 - DGU nr Lokalitet - Boring 2 - DGU 134.379 Dato for prøvepumpning: 2/10 2012 Terræn kote: 3,0 MP - målepunkt : overkant flange - 45 cm over terræn /m 0 5,10 13 / 622 1 7,21 10 / 583 2 7,28 5 7,31 2,21 4,4 9,8

Læs mere

TILSLUTNINGSANVISNING

TILSLUTNINGSANVISNING TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE MiniMax V / VK Revideret 2014-10-06 Version 1.5.1 F21037901DK Overensstemmelseserklæring Producentens forsikring om produktets overensstemmelse

Læs mere

BILAG. Vandforsyningsplan 2012-2024

BILAG. Vandforsyningsplan 2012-2024 BILAG Vandforsyningsplan 2012-2024 1-1 1. GEOLOGISKE FORHOLD De geologiske forhold i Gladsaxe Kommune kan kort beskrives som kvartære aflejringer af varierende udbredelse underlejret af kalk og kridt.

Læs mere

FILTRERING - LUKKEDE FILTRE Udbudsmateriale

FILTRERING - LUKKEDE FILTRE Udbudsmateriale - LUKKEDE FILTRE Udbudsmateriale Vandværk: Adresse: Postnr og By Telefonnummer: E-mail adresse: Kontaktperson: Side 1 af 13 Registrering af eksisterende forhold - LUKKEDE FILTRE Lukkede filtre (trykfiltre)

Læs mere

VLT AQUA Drive FC202 PID tilslutning og programmerings eksempler

VLT AQUA Drive FC202 PID tilslutning og programmerings eksempler VLT AQUA Drive FC202 PID tilslutning og programmerings eksempler VLT Aqua Drive FC200 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Forbindelsesoversigt... 4 Initialisering af frekvensomformeren... 5 Tilslutning af

Læs mere

TM3006 Brugermanual. Tilstand: Drift o. O2 8.0% Opsætning. Tel: +45 96987711 Fax: +45 98661822

TM3006 Brugermanual. Tilstand: Drift o. O2 8.0% Opsætning. Tel: +45 96987711 Fax: +45 98661822 Techno-Matic A/S Granlidevej 22, Hornum DK-9600 Aars Denmark Tel: +45 96987711 Fax: +45 98661822 tm@techno-matic.dk www.techno-matic.dk Tilstand: Drift o >Temperatur 65.0 C O2 8.0% Opsætning START STOP

Læs mere

VLT AutomationDrive FC300. Tilslutning og programmerings eksempler. VLT AutomationDrive FC300

VLT AutomationDrive FC300. Tilslutning og programmerings eksempler. VLT AutomationDrive FC300 VLT AutomationDrive FC300 Tilslutning og programmerings eksempler VLT AutomationDrive FC300 Indholdsfortegnelse Forord...3 Initialisering af frekvensomformeren...4 Tilslutning af motorbeskyttelse...5 Start/stop

Læs mere

Vedlikehold av vannfilter pumpehus felt 6

Vedlikehold av vannfilter pumpehus felt 6 Vedlikehold av vannfilter pumpehus felt 6 FE-Filter Sjekk av FE-Filter: Filteret skal være fylt maks til 2/3 (Det er satt en sort strek ved fyllingshøyde). Filteret etterfylles ved behov.(sekk med filtermateriale

Læs mere

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S.

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S. FH Automation A/S Rådgivning og Automa-tion indenfor: Scada PLC Drives & Motion Robotteknologi El-Tavler Elektrisk & Mekanisk Service Hos FH Automation har vi mange års erfaring med automatisering, og

Læs mere

Grundlæggende bruger- vejledning for EKKO touch skærme

Grundlæggende bruger- vejledning for EKKO touch skærme Grundlæggende bruger- vejledning for EKKO touch skærme 1 af 9 Grundlæggende. Følgende beskriver standard indstillinger på EKKO touch skærme. De viste skærmbilleder er kun eksempler, men principperne er

Læs mere

Bilag 1A: Beskrivelse af målesite inkl. billeder af container og udstyr

Bilag 1A: Beskrivelse af målesite inkl. billeder af container og udstyr Bilag 1A: Beskrivelse af målesite inkl. billeder af container og udstyr Billede 1 AMOK container med målekar og måleudstyr. På Viby Renseanlæg er opsat en isoleret standard skibscontainer, der er indrettet

Læs mere

BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANLÆG BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANL ÆG

BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANLÆG BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANL ÆG BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANLÆG BILAG 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HOFORS VANDFORSYNINGSANL ÆG INDHOLD 1. DRAGØR VANDVÆRK 1 1.1 Indvinding 1 1.2 Vandbehandling 4 1.3 Vurdering

Læs mere

- mere end funktionel

- mere end funktionel Varmepumper Ventilatorer Filterbokse - mere end funktionel P e r p e t u a l E n e r g y A p S drager nytte af mange års erfaring såvel internt som hos vores samarbejdspartnere og leverandører af løs ninger

Læs mere

Flexit. Automatik for luftbehandlingsaggregater. 300-700 m 3 /h. Vi arbejder for din succes

Flexit. Automatik for luftbehandlingsaggregater. 300-700 m 3 /h. Vi arbejder for din succes Flexit Automatik for luftbehandlingsaggregater 300-700 m 3 /h Vi arbejder for din succes Energivej 3-7, 2750 Ballerup, Tel. 7020 1911, Fax 4453 1051 www.oeland.dk NB! Vores produkter udvikles løbende,

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Tilstandsrapport og status Dønnerup Gods Vandværk

Tilstandsrapport og status Dønnerup Gods Vandværk Holbæk Kommune, Teknik og Miljø Tilstandsrapport og status Dønnerup Gods Vandværk April 2010 Holbæk Kommune Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Nøgledata for vandværket 3. Vandkvalitet 4. Indvindingsanlæg

Læs mere

Climaster ZCF luftbehandlingsaggregat. Brugervejledning - Quickguide

Climaster ZCF luftbehandlingsaggregat. Brugervejledning - Quickguide Climaster ZCF luftbehandlingsaggregat Brugervejledning - Quickguide EXHAUSTO A/S Odensevej 76 DK-5550 Langeskov Tel. +45 65 66 12 34 Fax +45 65 66 11 10 exhausto@exhausto.dk www.exhausto.dk 1 Generelt

Læs mere

Sammendrag PSO 342-041

Sammendrag PSO 342-041 Sammendrag PSO 342-041 Kompleksiteten i projektet har været relativ stor pga. de mange indgående komponenter, optimering heraf, og deres indbyrdes indflydelse på det samlede resultat. Herunder optimering

Læs mere

TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE

TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE MicroMax180 Overensstemmelseserklæring Producentens forsikring om produktets overensstemmelse med kravene i EMC-DIREKTIVET 89/336/EØF samt tillæg

Læs mere

Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X

Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X [2] NB: Producenten påtager sig intet ansvar for skader forårsaget af installation foretaget uden om denne guide. INDHOLDSFORTEGNELSE I. Karakteristika 4 II. Egenskaber 4 III.

Læs mere

5-LCD FJERNBETJENING. Batterierne skal bortskaffes separat i de særlige batteriaffaldsbeholdere.

5-LCD FJERNBETJENING. Batterierne skal bortskaffes separat i de særlige batteriaffaldsbeholdere. GENERELLE SPECIFIKATIONER FOR LCD FJERNBETJENINGEN Fjernbetjeningen har en transmissionsfrekvens på 434,5 MHz. Den strømforsynes med 3 AAA batterier på følgende måde: fjern dækslet til batterirummet ved

Læs mere

Vor ref.: DK11573. Nordtronic Holding ApS Aalborgvej 86 9300 Sæby. Indbygningslampe

Vor ref.: DK11573. Nordtronic Holding ApS Aalborgvej 86 9300 Sæby. Indbygningslampe Vor ref.: DK1173 Ansøger: Nordtronic Holding ApS Aalborgvej 86 90 Sæby Indbygningslampe 1 Indbygningslampe. Frembringelsen angår en indbygningslampe til montering i bygningselementer såsom lofter, hvor

Læs mere

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 981 002 317 Ver. 01 11-03-2013 Indhold 1. INTRODUKTION... 4 2. BESKRIVELSE FANTRONIC... 5 2.1 SÅDAN FUNGERER

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet selv

Læs mere

Optima-GO volumenstrømsregulator

Optima-GO volumenstrømsregulator Ventilatorer Brand- og røgprodukter Ventilationsaggregater Luftfordeling Tilbehør Ventilationssystemer Optima-GO volumenstrømsregulator Brugervejledning (C) (B) (D) (A) A Udkoblingsknap B 3-cifret display,

Læs mere

Bilag 3 - Komponentliste

Bilag 3 - Komponentliste bilag 3 komponentliste Bilag 3 - liste Introduktion til liste Formålet med en komponentliste (se de følgende sider) og komponent-ringbind er, at alt information, vedrørende alle vandværkets både store

Læs mere

PID tilslutning og programmerings eksempler

PID tilslutning og programmerings eksempler VLT HVAC Drive FC100 PID tilslutning og programmerings eksempler VLT HVAC drive FC100 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Forbindelsesoversigt... 4 Initialisering af frekvensomformeren... 5 Tilslutning af

Læs mere

Systemnavn: Tag nummere Vand - Spildvand Version nr. Redigeret af Ændringer Opdateringsdato 4 kimn

Systemnavn: Tag nummere Vand - Spildvand Version nr. Redigeret af Ændringer Opdateringsdato 4 kimn Systemnavn: Tag nummere Vand - Spildvand Version nr. Redigeret af Ændringer Opdateringsdato 4 kimn 10.03.2016 Indholdsfortegnelse 1 Tag nummere Generelt... 2 1.1 SRO-system, signalnavne.... 3 1.2 SRO-system,

Læs mere

DAN FUGT VANDBEHANDLINGSANLÆG. TYPE DAN-RO 200 TIL 1000 l/h

DAN FUGT VANDBEHANDLINGSANLÆG. TYPE DAN-RO 200 TIL 1000 l/h DAN FUGT VANDBEHANDLINGSANLÆG TYPE DAN-RO 200 TIL 1000 l/h Installation, opstart og fejlfinding på DAN RO vandbehandlingsanlæg med kapacitet fra 300 l/h og opefter. Mekanisk installation: RO anlægget anbringes

Læs mere

Servicerapport. Dato: Init. : Ordre nr : Kontaktperson : Tlf.: Placering: Baglokale. 28 05 2013 Deichmann - Herning RSV 20195V-13. Butik.

Servicerapport. Dato: Init. : Ordre nr : Kontaktperson : Tlf.: Placering: Baglokale. 28 05 2013 Deichmann - Herning RSV 20195V-13. Butik. Servicerapport Kunde : Ordre nr : Kontaktperson : Tlf.: Betjeningsområde: Komponenter: Indtags-/Afkastriste Filter Varmeflade Ventilator Motor Svingningsdæmpere Remtræk Lejer Luftbefugter Termometre Varmegenvinding

Læs mere

Spar På Energien BROCHURE DK 6.00 ENERGI BROCHURE 1401

Spar På Energien BROCHURE DK 6.00 ENERGI BROCHURE 1401 1 Spar På Energien BROCHURE DK 6.00 ENERGI BROCHURE 1401 E N K E L T O G K L A R T K O N C E P T 2 MJK Connect er en alsidig pumpestyringsog SRO-enhed i et kabinet. Vi har tænkt energioptimering ind i

Læs mere

Vallensbæk Strands Vandforsyning amba generalforsamling tirsdag den 28. maj 2013. Beretning for år 2012.

Vallensbæk Strands Vandforsyning amba generalforsamling tirsdag den 28. maj 2013. Beretning for år 2012. Vallensbæk Strands Vandforsyning amba generalforsamling tirsdag den 28. maj 2013. Beretning for år 2012. Vandmængder er som anført i skemaet for indvinding/egen produktion, køb af vand, udpumpet total

Læs mere

CHECKLISTE. Checkliste over mulige energibesparelser. Januar 2013

CHECKLISTE. Checkliste over mulige energibesparelser. Januar 2013 CHECKLISTE Checkliste over mulige energibesparelser Januar 2013 Vand og Teknik A/S Michael Drewsens vej 23 8270 Højbjerg Tlf.: 8744 1055 mail@vandogteknik.dk www.vandogteknik.dk SKITSERING & RÅDGIVNING

Læs mere

VLT AutomationDrive FC300. PID tilslutning og programmerings eksempler. VLT AutomationDrive FC300

VLT AutomationDrive FC300. PID tilslutning og programmerings eksempler. VLT AutomationDrive FC300 VLT AutomationDrive FC300 PID tilslutning og programmerings eksempler VLT AutomationDrive FC300 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Forbindelsesoversigt... 4 Initialisering af frekvensomformeren... 5 Tilslutning

Læs mere

VLT AQUA Drive FC200 Basis tilslutning og programmerings eksempler

VLT AQUA Drive FC200 Basis tilslutning og programmerings eksempler VLT AQUA Drive FC200 Basis tilslutning og programmerings eksempler VLT Aqua Drive FC200 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Forbindelsesoversigt... 4 Initialisering af frekvensomformeren... 5 Tilslutning af

Læs mere

Årsrapport for Sejerslev Vandværk 2008

Årsrapport for Sejerslev Vandværk 2008 Årsrapport for Tællere År Total Enhed 013: EL: 69692 473131 kwh 014: RÅVAND: 148957 579564 m3 015: NET: 142476 556770 m3 016: EJERSLEV: 7797 47255 m3 401: Forbrug pr m3: 0,49 0,85 kwh/m3 Timetællere År

Læs mere

VENTILATIONSAGGREGAT VUT 160V/350VB/550VB EC

VENTILATIONSAGGREGAT VUT 160V/350VB/550VB EC AIR COMFORT AIR DIFFUSION VE: DK. CC VENTILATIONSAGGREGAT» TEKNISKE DATA Til A9 Til A PRODUKTFAKTA: Ventilationsaggregat i varme- og lydisoleret kabinet Luftmængde op til m³/h Virkningsgrad op til 9% Ventilationsaggregaterne

Læs mere

Oversigt over ændringer i patentbekendtgørelsen med kommentarer. Forslag til nye/ændrede bestemmelser i bekendtgørelsen.

Oversigt over ændringer i patentbekendtgørelsen med kommentarer. Forslag til nye/ændrede bestemmelser i bekendtgørelsen. Oversigt over ændringer i patentbekendtgørelsen med kommentarer. Revision af patentbekendtgørelsen 2009 Gældende bestemmelser i bekendtgørelsen Forslag til nye/ændrede bestemmelser i bekendtgørelsen. Kommentarer

Læs mere

Turbovex TX 250A Turbovex A/S

Turbovex TX 250A Turbovex A/S Turbovex TX 250A Side 1 af 17 1.0.0 Indhold 1.0.0 INDHOLD... 1 1.0.0 INDHOLD... 2 2.0.0 ILLUSTRATIONER... 2 3.0.0 GENEREL INFORMATION... 3 3.1.0 FORORD... 3 3.2.0 ANVENDELSESOMRÅDER... 3 3.3.0 FORKERT

Læs mere

VLT HVAC Drive FC100 Basis tilslutning og programmerings eksempler

VLT HVAC Drive FC100 Basis tilslutning og programmerings eksempler VLT HVAC Drive FC100 Basis tilslutning og programmerings eksempler VLT HVAC drive FC100 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Forbindelsesoversigt... 4 Initialisering af frekvensomformeren... 5 Tilslutning af

Læs mere

FSystem beskrivelse PAR 200 CLOCK

FSystem beskrivelse PAR 200 CLOCK FSystem beskrivelse PAR 200 CLOCK Driftvejledningsnr: PAR-200-SYS-DK-041223 Beskrivelse Billede PAR-200-SYS er den overordnede og komplette beskrivelse af Ølands nye tidsstyring inden for analoge regulatorer.

Læs mere

Varde Vandråd. Kursus i Tilstandsrapport og Handlingsplan

Varde Vandråd. Kursus i Tilstandsrapport og Handlingsplan Varde Vandråd d. 9. oktober 2012 Kursus i Tilstandsrapport og Handlingsplan Indledning Formål Værktøj til optimal drift af vandværket Gøre bestyrelse og vandværks-passer vidende Forebyggende vedligeholdelse

Læs mere

Komplet Scotte pillefyr sæt 10 Kw - kedel med selvrensende røgkøl (Blackstar BS1016)

Komplet Scotte pillefyr sæt 10 Kw - kedel med selvrensende røgkøl (Blackstar BS1016) Komplet Scotte pillefyr sæt 10 Kw - kedel med selvrensende røgkøl (Blackstar BS1016) Næste generations pillefyr. Black Star (BS1016) med selvrensende røgkøler. Moderne pillefyr med automatisk rens af

Læs mere

Temalørdag Danske Vandværker Region Øst Lørdag d. 12. november og Lørdag d. 26. november

Temalørdag Danske Vandværker Region Øst Lørdag d. 12. november og Lørdag d. 26. november Temalørdag Danske Vandværker Region Øst Lørdag d. 12. november og Lørdag d. 26. november Xylem Investor Day Presentation R10a 2 3 4 12.000 ansatte i hele verden Omsætning: lidt over 60 milliarder kroner

Læs mere

VLT AQUA Drive FC200 Tilslutning og programmerings eksempler

VLT AQUA Drive FC200 Tilslutning og programmerings eksempler VLT AQUA Drive FC200 Tilslutning og programmerings eksempler VLT Aqua Drive FC200 Indholdsfortegnelse Forord...3 Initialisering af frekvensomformeren...4 Tilslutning af motorbeskyttelse...5 Start/stop

Læs mere

Wavin AHC 9000 display. med trykfølsom skærm. Opstartsskærm. Skærm opdeling. Quick guide for Wavin AHC 9000 display. med trykfølsom skærm. wavin.

Wavin AHC 9000 display. med trykfølsom skærm. Opstartsskærm. Skærm opdeling. Quick guide for Wavin AHC 9000 display. med trykfølsom skærm. wavin. Wavin AHC 9000-serien wavin.dk Wavin AHC 9000 display med trykfølsom skærm Quick guide for Wavin AHC 9000 display med trykfølsom skærm Solutions for Essentials Wavin AHC 9000-serien Opstartsskærm 1 2 3

Læs mere