Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund."

Transkript

1 1 Formandstale SF s landsmøde marts 2014 [Det talte ord gælder] Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund. Politik er både konkrete forandringer til det bedre lige nu og her. Det er de svære kompromiser og en sjælden gang de lette løsninger. Men politik er mere end det. Det handler også om, hvordan vi hele tiden bevæger os i retning af et endnu bedre samfund, som vi med stolthed kan overlevere til de næste generationer. Om de store linjer. Vi skal have begge dele med i vores daglige arbejde, ellers mister vi os selv. Og sigtet med vores politik. SF s helt store projekt er vores frihedskamp. Sagt med et godt Marx citat: Så er projektet at frigøre det enkelte menneske. Det kræver et stærkt fællesskab, der skaber lige muligheder til de forskellige mennesker, vi jo er. Hvorfor det? Jo, så flest muligt kan stræbe efter det liv, de ønsker. Og med en rimelig sandsynlighed for, at deres stræben ikke bliver forgæves.

2 2 SF og ikke mindst Villy Søvndal var nogle af hovedkræfterne bag, at sætte Lars Løkke og Pia Kjærsgaard på porten. Tak for det Villy! (pause) Du kunne desværre ikke være med os her i dag, men jeg vil gerne sige dig en stor tak for din indsats for det her parti! (pause) Danmark havde i den grad brug for en ny regering. En regering, der igen kunne skabe job til de alt for mange arbejdsløse, sætte gang i den grønne omstilling og sikre solidariske løsninger i den svære økonomiske krise, vi stod i. Må jeg ikke minde om, hvad det var for en situation, vi stod i, efter 10 år med Anders Fogh og Lars Løkke. Kan I huske det? Jeg KAN. Og jeg er sikker på, at I også kan. Der var kæmpe underskud på de offentlige budgetter. Op mod job i den private sektor var tabt. (pause) I stedet for at investere i fremtiden og få skabt nye arbejdspladser, overbetalte Lars Løkke privathospitalerne og uddelte ufinansierede skattelettelser til de rigeste i det her land. OG grænsebommene var lige ved at smække i ved Kruså. (pause) SF VAR en afgørende drivkraft i, at skabe et nyt flertal i det her land.

3 3 Uden SF, havde statsministeren i dag heddet Lars Løkke Rasmussen. SF havde store forventninger til valget i Sejlene var sat i et tæt samarbejde med Socialdemokraterne og vi styrede mod et stærkt folkeligt mandat til at dreje Danmark i en mere solidarisk og bæredygtig retning. Men valget endte IKKE med det ønskede resultat. SF og Socialdemokraterne gik tilbage. Og det blå økonomiske flertal var intakt. Det fik vi bare aldrig forklaret tydeligt til danskerne. Vi fik aldrig afstemt forventningerne og gjort det helt klart, at der ikke var politisk flertal for vores samlede planer. Men samtidig lykkedes det jo lige akkurat, at fravriste Lars Løkke og Pia Kjærsgaard magten. (pause) Valget stod hurtigt klart for SF. Enten så kunne vi smide håndklædet i ringen. Eller så kunne vi fortsætte kampen i regering. Vi valgte det sidste. Det bakkede Landsledelsen op. Og det bakkede Landsmødet op. (pause)

4 4 Vi regnede også dengang med, at vi sammen med Socialdemokraterne i endnu højere grad kunne presse De Radikale på den økonomiske politik, på fordelingspolitikken og på arbejdsmarkedspolitikken. Og vi regnede med De Radikale på områder som ligestilling, værdipolitik og folkeskolen. Vi måtte bare erkende, at vi ofte stod alene, når kampene skulle kæmpes. (pause) Det ændrer ikke på, at vi hver eneste dag trak regeringen, så langt til venstre vi kunne. (pause) Hvad lavede vi så i regering? Jo, vi skabte først og fremmest arbejdspladser i en svær økonomisk tid. Det er langt fra tilfældet i mange andre lande i Europa. Vi styrkede indsatsen mod løntrykkeri og urimelig konkurrence på det danske arbejdsmarked. Vi har taget kampen op mod social dumping. Vi har investeret massivt i uddannelse. Vi har løftet området med over 6 mia. kr. Vi gennemførte verdens mest ambitiøse klimapolitik med mål om at reducere CO2-udslippet med 40 pct. i Og vi lavede en energiaftale.

5 5 En aftale som Venstre nu har travlt med at løbe fra fordi den netop er ambitiøs. Vi afskaffede fattigdomsydelserne og loftet over kontanthjælpen som noget af det første i denne regering. For man skal ikke ydmyges, fordi man er havnet i en situation, hvor man har brug for fællesskabet. Vi sørgede for mere lighed i sundhed. Og ikke mindst et løft af psykiatrien. Vi afskaffede skattefradraget på sundhedsforsikringer og stoppede overbetalingen af privathospitalerne. Og så landede vi en aftale, hvor vi flytter 28 mia. kr. fra udenlandske olieselskaber i Nordsøen til kollektiv trafik. Det er alt sammen resultater, som jeg er meget stolt af. Som vi SF ere kan være stolte af. Og som med sikkerhed aldrig var blevet til noget, hvis Lars Løkke fortsat var statsminister med Pia Kjærsgaard som sengekammerat. (pause) Og som heller ikke havde set sådan ud, hvis SF havde været støtteparti i stedet for regeringsparti. Alt det her havde selvfølgelig en pris. Og nogen synes også, at den pris var høj. Men det er jo hele præmissen for at levere konkrete resultater. Det kender mange af jer også fra kommunalpolitik. Budgetforhandlinger er

6 6 sjældent sjove i de her år. Men SF ere kaster ikke håndklædet i ringen. Over hele landet går vi ind og tager ansvar, træffer svære beslutninger og leverer samtidig konkrete resultater. Sådan er det i politik. (pause) Vi vil så mange ting i SF. Og det er jo dejligt. Men det gør også, at vi nogle gange glemmer de sejre vi får. Og lader tidslerne fylde meget. Også for meget nogle gange. Det er eksempelvis utrolig svært at afgøre, hvorvidt en konkret aftale går for vidt i forhold til ens politiske ståsted. (pause) Hvad vejer fx mest i vægtskålen omkring Vækstplan I? Store offentlige investeringer og 1 mia. kr. om året til opkvalificering af ufaglærte? Eller en sænkning af selskabsskatten? (pause) Det er ingen hemmelighed, at SF kæmpede imod sænkningen af selskabsskatten. Men skulle vi lade vores modstand mod det overskygge muligheden for at skabe arbejdspladser og give tusindvis af ufaglærte en ny chance på arbejdsmarkedet? Det mener jeg ikke. Vi har også netop indgået en aftale om Erhvervsskolerne. Et kæmpe løft af de faglige uddannelser. OG alligevel alligevel vil Enhedslisten ikke være med. For der er hele tiden ting, som kunne være endnu bedre. Ja, det er der. Men med den tilgang, så kommer vi jo ikke nogen vegne. (pause)

7 7 SF vil altid stå klar til at forhandle og til at indgå aftaler. Jeg kan forsikre Statsministeren om, at vi aldrig, aldrig vil bringe os i en situation, hvor vi misser muligheden for at få øget fradrag for fagforeningskontingent, en stor grøn fond og en stærkere indsats imod social dumpning på grund af en uenighed om 2 bade om ugen for de ældre. Vi er stifindere også nu udenfor regeringen. (pause) Jeg forstår så også godt dem, som til tider har haft svært ved at se den overordnede retning i regeringens projekt. For hvordan kan en centrumvenstre regering selv foreslå lettelser af selskabsskatten, samtidig med at man siger, at alle skal holde for i en krisetid? Folk forstår jo godt, at vi i en svær tid må stramme livremmen ind. Men når man så samtidig hælder penge tilbage i lommerne på de rigeste her i landet, så begynder folk at tvivle og miste tiltroen til projektet. Så for at der ikke skal være nogen tvivl. Det nødvendiges politik findes ikke. Politik handler altid om valg, prioriteringer og ideologi. Folk skal kunne se rimeligheden i den førte politik. Og jeg tvivler STÆRKT på, at et ensidigt fokus på FINE regneark, skaber begejstring OG jeg tror heller ikke, at planer om at erstatte det danske

8 8 velfærdssamfund med en KONKURRENCESTAT begejstrer nogen som helst det skulle da lige være en håndfuld embedsmænd i Finans- og Økonomiministeriet ;-P (pause) Medierne har de sidste dage skrevet, at SF har fortrudt det ene og det andet og det tredje fra tiden i regering. Men bare så der ikke er nogen tvivl. Vi har IKKE taget en kollektiv fortrydelsespille. Og vi fortryder ikke noget. Men selvfølgelig er der ting, vi som SF ere mener, at regeringen kunne have gjort anderledes. Det sagde vi, mens vi sad i regering, og ja det mener vi stadigvæk. Det handler om kontanthjælpsreformen. Den forslæbende tilgang til dagpengespørgsmålet. Og det handler om lærerkonflikten. (pause) Jeg står fuldt og fast bag den Folkeskolereform vi har lavet. Den styrker de svageste elever, fagligheden og skaber nye dynamiske muligheder for læring. (pause) Men det var en fejl, at gennemføre en så omfattende reform, som i den grad kræver lærernes opbakning for at lykkes, samtidig med at lærerne forhandlede overenskomst. Jeg har derfor også rakt hånden ud til lærerne. Jeg ønsker en tæt dialog omkring, hvordan vi

9 9 kommer videre med at skabe en endnu bedre skole for vores børn. (pause) Arbejdet stopper ikke her for SF. Og vi vil til hver en tid forbeholde os retten til at fremføre SF s løsninger på de aktuelle udfordringer, vi står med. Og til at komme med konkrete forslag til forbedringer af de reformer, vi har været med til at lave. Det bliver vi ved med! Vi kommer ikke uden om DONG og Goldman Sachs her i dag. Jeg vil ikke tilføje så meget nyt. Blot slå fast, at SF altid har kæmpet imod en total privatisering af DONG. Og vi har kæmpet for en øget satsning på grøn energi. Det skal der ikke være nogen tvivl om. Og det vil vi fortsætte med! Vi endte derfor også med at bakke op om DONG-aftalen. Det gjorde vi fordi det var den bedst OPNÅELIGE løsning. Og fordi vi så fortsat kan arbejde for statslig kontrol med DONG. Vi kan stå vagt om investeringerne i grøn energi. Og samtidig kan vi arbejde for, at Staten får en langt mere offensiv ejerskabspolitik. (lang pause) MEN // Jeg er ikke stolt af den måde, vi håndterede DONG-sagen på som parti.

10 10 Det er simpelthen ikke holdbart, at formanden for vores parti ikke kan få sikkerhed for, at hele gruppen ville stemme som Landsledelsen har besluttet (pause) Derfor havde Annette heller ikke andet valg end at trække SF ud af regering. Jeg håber ikke, at vi nogensinde kommer til at stå i den situation igen. (pause) Nu skal vi videre. Sammen. Fordi vores ideer og visioner for det her land stopper jo ikke her. Det skylder vi hinanden og ikke mindst alle dem, der har brug for solide SF-resultater på det sociale og grønne område. Det forventer de af os. Så lov mig, at DET GØR VI! (pause) SF har altid arbejdet for, at trække samfundet i en mere social retfærdig og mere grøn retning. Det har vi gjort med svingende succes. Og med svingende vælgertilslutning. Men vi har aldrig givet op! Denne ukuelighed kendetegnede også SF efter det magre valgresultat i Her fik vi 3,9 pct. af stemmerne, men Gert Petersen valgte alligevel

11 11 at handle offensivt og indrykke en annonce, der indledes sådan her: Ved folketingsvalget skabte vælgerne nye muligheder i dansk politik. (pause) Og annoncen fortsætter: Hvis Statsministeren og det var den gang Anker Jørgensen vil tælle efter vil han se, at der i folketinget er et flertal for en politik uden om højrekræfterne på disse punkter: en offensiv beskæftigelsespolitik, en retfærdig skattereform, en beskæftigelsesfremmende energipolitik og en skolepolitik, der afviser reaktionære angreb. Det vidner om et parti med en ukuelig optimisme. Et parti der insisterer på at levere resultater. Og en stålsat vilje til at trække samfundet i en mere social retfærdig og bæredygtig retning. Man afslutter annoncen med, at opfordre til samarbejde mellem de FRISINDEDE partier i Folketinget Statsministeren behøver ikke kun at se til højre. Men i stedet begynde at se fremad Jeg vil i dag gerne komme med den samme appel til landets socialdemokratiske statsminister. Kære Helle, SF er klar til at levere solide og solidariske løsninger på de store udfordringer, vi står over for. Men det kræver, at statsministeren er klar til at kigge til venstre side i Folketinget!

12 12 Efter 1977-valget lykkedes det SF at vende skuden. SF blev moderniserede og man indfangede og stillede sig i spidsen for de nye strømninger i tiden; kvindebevægelse. Nej til atomkraft, miljøbevægelsen, fredsbevægelserne og man fastholdte samtidig et tæt samarbejde med fagbevægelsen. Man gik i gang med en grundig genopbygning og videreudvikling af SF s politiske fundament i fuld respekt for partiets grundprincipper og historiske arv. Det resulterede i en solid politisk platform og stigende vælgertilslutning som toppede ved valget i 1987 med 14,6 pct. af stemmer. (pause) Jeg husker en af de første gange, jeg mødte Gert. Det var tilbage i min SFU tid i slut 80erne. Vi snakkede brændende om venstrefløjens udfordringer og de store forandringer, der foregik i tiden op mod murens fald. Vi var ikke altid enige, men han lyttede og tog mig alvorligt. Han tog nemlig debatten alvorligt uanset om han stod overfor Anker Jørgensen eller en ung 16-årig pige, der nok også var lidt duperet over mødet med en mand med så enorm viden om internationale forhold. Gert talte nemlig altid til det store i mennesker. Til det gode i mennesker. Noget vi politikere generelt kan lære noget af.

13 13 Vi står nu over for en lignende opgave. Vi skal i gang med at revitalisere vores parti. Med den samme respekt som den gang. Vi skal hele tiden være et parti i bevægelse. Men vi må aldrig glemme vores principper, mål og historiske arv. Det arbejde vil jeg nu stille mig i spidsen for sammen med Folketingsgruppen og den nye Landsledelse. Men skal vi genrejse SF, så kræver det, at vi alle hjælper til! Vi er alle sammen her i salen en del af SF! Vi er nødt til at rykke sammen, bakke hinanden op og kæmpe for vores politik. For ellers overlader vi taktstokken til højrefløjen. OG DET bringer os på INGEN måde tættere vores politiske mål! Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg trods vores dyrt købte erfaringer, mener, at SF skal være i regering, når der er centrum-venstre flertal i Danmark. Ikke for magtens skyld, men for at gennemføre SF s politik. Det skal selvsagt være et SF, der har genvundet styrke. Der står på en langt stærkere platform. Og med et Socialdemokrati, der har genfundet

14 14 sit politiske ståsted på den danske venstrefløj. Og til dem, der stadig er i tvivl, om der er plads til SF på den danske venstrefløj: med regeringens nuværende ryk mod højre, ja så føler vi os næsten helt alene ;-P Jeg startede måske min tale lidt brat. Jeg har bare mange ting, jeg gerne ville sige først, når jeg nu stod her som formand for første gang. Men i skal ikke snydes for en velkomst. Først tak for jeres hjertelige og varme velkomst. Tusind tak for opbakningen. Det er en meget stor ære, at få lov at løbe stafetten videre for dette stolte, levende og traditionsrige parti. (pause) Jeg vil også gerne sige en stor tak til dig Annette! Tak fordi du med både mod, rummelighed, styrke og varme tog stafetten i en meget vanskelig tid for vores parti. Tak for din store indsats! Jeg vil også gerne byde jer alle sammen velkommen!

15 15 Velkommen til alle jer i salen. Velkommen til alle SFU erne. Vi har så meget brug for jer! Til fagbevægelsen Til de grønne organisationer. Og til alle de andre danske og internationale gæster. Til pressen. Og til jer, der følger med på TV eller nettet. Velkommen til SF s landsmøde! I denne her weekend skal vi diskutere politik. Og i et politisk parti skal man hele tiden overveje, hvordan man får mest muligt af sin politik gjort til virkelighed. Man skal ikke gå på kompromis med sine principper. Og man skal altid være parat til at tage konsekvensen og forlade et forhandlingsbord. Men man skal også altid overveje konsekvenserne ved at gå For mig er det en ringe trøst, at kunne se sig selv i spejlet, hvis det blot resulterer i, at højrefløjen sætter sig på magten Det er sket alt for ofte i historien, at forskellige fraktioner på venstrefløjen har brugt kræfterne på at slå hinanden oven i hovedet med "de rigtige udlægninger af principperne" og dermed overladt den politiske scene til højrefløjen, som ikke er bange for at tage tøjlerne i hånden. Det MÅ ikke ske for den danske venstrefløj!

16 16 For vi har store og vigtige kampe lige foran os: I en reform af arbejdsmarkedet og indsatsen over for de ledige vil SF fortsat kæmpe imod pipfugle-kurser og perspektivløs aktivering af de arbejdsløse. Vi vil slås for mere fokus på uddannelse, opkvalificering og reel jobindsats. Og modsat VENSTRE, så synes vi, at det er en utrolig dårlig ide at skære i indsatsen over for de arbejdsløse. Jeg ved godt at Venstre drømmer om nulvækst og nu i panik skal kradse nogle penge sammen. Men for SF må en styrket indsats over for de arbejdsløse ALDRIG blive en spareøvelse. Den reelle udfordring er jo, at der mangler arbejdspladser og samtidig kvalificeret arbejdskraft. På Sydfyn viste den seneste opgørelse, at der stod 34 ledige i kø til hvert opslået job Så skulle vi ikke koncentrere os om at sætte gang i væksten, give især de ufaglærte et uddannelsesløft og skabe nogle flere arbejdspladser? (pause) Og vi skal meget snart drøfte nye væksttiltag Her vil SF insistere på, at vækst og produktivitet handler om andet og mere, end lavere løn, lavere skat og mindre offentlig sektor.

17 17 Det handler om opkvalificering af medarbejderne om bare seks år mangler vi faglærte i det her land Samtidig vil ufaglærte få svære og svære ved at finde et job. Det er jo en katastrofe, hvis ikke vi lykkes med at løfte den opgave og hele tiden opkvalificere arbejdsstyrken Det bliver SF s fokus i forhandlingerne om nye vækstinitiativer. Vi skal huske på, at det danske samfund er et stærkt samfund. Vi skal ikke chokstarte noget eller bevæge vores samfund i en helt ny retning. Vi skal i stedet bygge videre på det stærke fundament vi har. Et fundament der har skabt et af verdens rigeste samfund. Et af de mest trygge og nogen siger sågar også et af verdens lykkeligste samfund Nogen kalder Danmark en humlebi. De økonomiske lærebøger har svært ved at indfange opskriften i deres tabeller og kurver. Men velfærdssamfundet er ikke længere et eksperiment, men en solid afprøvet model. Resultaterne taler for sig selv. I onsdags kom Den Internationale Valutafond også med en ret interessant analyse. Her slår de fast, at øget lighed i et samfund understøtter økonomisk vækst det kan mange sikkert undre sig over Men Skandinavien har længe været et bevis på den tese.

18 18 For mig er der TRE helt centrale søjler i det danske velfærdssamfund. TRE helt centrale søjler, der har gjort Danmark til en succeshistorie. Den første er social tryghed og lige muligheder. Den anden er værdier som solidaritet, frisind og tolerance. Og den tredje er den fleksible model på arbejdsmarkedet. Samtidig har vi hele klima- og miljøindsatsen. Den kommer jeg tilbage til. (pause) Højrefløjen betragter fortsat vores velfærdssamfund som en hæmsko for vækst og foretagsomhed. Noget der både skaber dovenskab og klientgørelse INTET kunne være mere forkert. Hvis alle folk ved fødslen fik valget om, hvor i verden de ville søge lykken, så er mit gæt, at rigtig mange ville vælge Danmark. Det skyldes i høj grad vores skattefinansierede velfærdsrettigheder. Det handler først og fremmest om fri og lige adgang til uddannelse. Om at kunne komme gratis til lægen, hvis man er så uheldig, at man selv eller ens børn bliver ramt af sygdom. Det handler om, at alle efter et langt liv har ret til Folkepension. (pause)

19 19 Vores velfærdsmodel skaber sammenhængskraft, nyder enorm opbakning i befolkningen og skaber social retfærdighed Det skaber samtidig en helt unik social opdrift, hvor alle har mulighed for at uddanne sig og stræbe efter det liv, de ønsker uanset forældrenes pengepung. Det skaber tryghed. Og frem for alt, så skaber det mere frie mennesker, som ikke skal stå med hatten i hånden, når uheldet er ude, sygdom indtræffer, hvis man ikke kan forsørge sig selv ELLER at man blot er blevet gammel og har brug for en hjælpende hånd. Det er jo i Danmark at avisbuddet kan blive bankdirektør. Det er stort set umuligt i USA og i andre lande, som højrefløjen i Danmark så brændende ønsker at kopiere. * I 8. Klasse fik jeg en ny dansklærer. Jan. Jan interesserede sig for os elever. Og han gjorde ingen forskel på os, der kom fra det mere socialt belastede område i Vallensbæk, og dem fra det mondæne område ved stranden, hvor villaerne var store og dyre... Han så mulighederne i ALLE børn. Han talte op til os. Han inspirerede os og fik os til at tro på os selv Han fik endda mig til at skrive en stil om et billede, i stedet for en af mine normale analyser om forholdet mellem USA og Sovjetunionen ja det var

20 20 jo i 80erne. Han fik mig til at slippe fantasien løs og se nye muligheder En fantastisk lærer, og et glimrende eksempel på, hvor vigtige lærerne i Folkeskolen er børns udvikling og senere muligheder i livet. (pause) Jeg spurgte en gang Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance, om han kunne pege på bare en person i Danmark, hvis talent og helt unikke evner var blevet undertrykt af den omklamrende danske samfundsmodel Jeg fik aldrig et svar. Til gengæld ER jeg ret sikker på, at jeg kan fylde Brøndby Stadion op til flere gange med mennesker, som har fået langt flere livsmuligheder end hvad deres forældres pengepung alene kunne sikre. Det er præcis denne succeshistorie vi fortæller så stolt, når vi rejser rundt i verden. Så Ole Birk hvorfor dog sætte en dansk eksportsucces over styr ;-P (pause) Den anden søjle er værdier som solidaritet, tolerance og frisind. Uden de værdier ryger sammenhængskraften og opbakningen til fællesskabet.

21 21 Det samfund, som vi gennem generationer har bygget op, skal hele tiden vedligeholdes og udvikles, og historien genfortælles til vores børn og børnebørn. Det er dem, der skal føre faklen videre og udvikle vores samfund med nye ideer og strømninger. Ellers visner det, mister sin legitimitet og dør. For vores værdier er nemlig konstant under angreb. Under angreb Fra De Gule Fagforeninger, som sælger falsk tryghed på dåse og undergraver fællesskabet og kommende generationers arbejdsvilkår. Ordentlige vilkår på arbejdsmarkedet er IKKE kommet ved at være sig selv nok! De er kommet ved at stå sammen og være solidariske med sine kollegaer! De er under angreb Fra den yderste højrefløj, som fremmer intolerance, ønsker sig grænsebomme og som skaber splid i befolkningen. Det er en af SF's fornemmeste opgaver, at tale de strømninger midt imod. (pause) Og de er under angreb Fra usolidariske virksomheder som underbetaler deres udenlandske medarbejdere, så lastbilschauffører, murer, gartnere, landbrugsmedarbejdere og en lang række ufaglærte bliver mere og mere presset på deres levebrød.

22 22 Vi ser det ikke mindst i lastbilsbranchen. Her lever rumænere og bulgarer under kummerlige forhold rundt omkring på landets rastepladser og udnyttes af grådige virksomheder til at undergrave hele det danske transporterhverv. Løsningen er ikke at pege fingre af de mennesker der lever på en rasteplads med gasblus til madlavning. Det er en kamp, hvor vi skal sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og en kamp vi skal tage i EU. Og det er en kamp vi er nødt til at tage herhjemme. Og vores værdier presses fra højrefløjen, som mener, at social dumping er et fint redskab til at presse danske lønninger og undergrave fagbevægelsen. Som under påskud af krisen vil forringe vores offentlige velfærd og fyre tusindvis af lærere, sygeplejersker, politifolk og pædagoger. Og nu vi er ved det med en god offentlig sektor. Så forstår jeg slet ikke, at Regeringen med milliondyre konsulentrapporter i hånden flirter med Lars Løkke og private firmaer, når det gælder kernevelfærden i det her land. Vi skal da ikke afvikle en succeshistorie og lave eksperimenter med de ældres pleje og omsorg og vores børns skoler og børnehaver. Løsningen er det modsatte. Nemlig at komme i gang med den tillidsreform på det offentlige område, som vi var med til at indskrive i

23 23 regeringsgrundlaget. En reform hvor vi sikre bedre ledelse og i højere grad giver den enkelte ansatte større frihed til at udføre deres arbejde på en klogere måde. (pause) I København har SF s Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen gennemført sin helt egen tillidsreform. Væk med skemaer og unødig kontrol i ældreplejen og erstattet det med tillid til, at de ansatte selv kunne håndtere at prioritere opgaverne, alt dette udarbejdet i tæt samarbejde med fagbevægelsen, og med gode resultater for borgere og ansatte Det er den vej vi skal venner. (pause) Vi skal skabe mest mulig frihed til den enkelte, ved at løfte hinanden gennem stærke fællesskaber. Og det er jo lige præcis den opgave skolelærer, pædagoger, sygeplejersker, social- og sundhedshjælpere, socialarbejdere og alle andre ansatte i den offentlige sektor løfter hver eneste evig dag. De er i den grad med til, at skabe frihed og mere lige muligheder. Det handler om ældre, der gennem træning og hjælp kan blive boende længere i deres eget hjem. Det handler vores børn, som stimuleres og udvikles af dygtige pædagoger og medhjælpere i børnehaven. Det handler om mennesker på kanten af samfundet, som får en hjælpende hånd til at få livet på ret køl igen. Den offentlige sektors rolle er i det hele

24 24 taget, at bygge et stærkt fundament, som vi uanset vores forældres baggrund kan stå på og række ud efter det liv vi ønsker med de forudsætninger vi hver især har. Den tredje og sidste sølje i det danske velfærdssamfund er den fleksible model på arbejdsmarkedet. Hvis ordrebogen svigter i virksomheden, kan ejeren hurtigt tilpasse arbejdsstyrken efter efterspørgslen. Til gengæld har vi vores Dagpengesystem, som sikrer folk en rimelig indkomst mellem job. Men når den tryghed forringes, som det er sket med halveringen af dagpengeperioden og fordoblingen af genoptjeningsretten, så rokker det helt fundamentalt ved stabiliteten på arbejdsmarkedet. Der er netop indgået overenskomster på industriområdet. Men risikoen fremover er, at lønmodtagersiden ved de kommende overenskomstforhandling vil føle sig tvunget til at kræve længere opsigelsesperioder og større tryghed i ansættelsen, som modsvar til de forringede dagpengeregler. Hvilket er helt forståeligt!

25 25 Men det er jo til skade for danske virksomheder. Og skader vores evne som samfund til at indrette os efter de internationale konjunkturer og hjælpe folk videre til nye job. I 2013 faldt op imod mennesker ud af dagpengesystemet. Det gjorde de ikke, fordi de er dovne eller uduelige. Nej det gjorde de, fordi der ikke er noget arbejde. Derfor har SF netop lanceret et forslag til en holdbar løsning på dagpengeområdet. For kampen for bedre dagpengeregler er langt fra slut! (pause) SF forslår at dagpengeperioden permanent forlænges til 2+1 år, hvor man gør den midlertidige arbejdsmarkedsydelse permanent og dermed dækker det tredje år uden arbejde. Samtidig skal genoptjeningsperioden ned på 6 mdr. igen, så man belønner folk, der gør en indsats og fx tager et barselsvikariat. Det er selvfølgelig op til regeringen at formulere et egentligt udspil. Og arbejdsmarkedets parter skal selvsagt tæt ind over. Men ingen skal være i tvivl om, at SF er klar til holdbare forbedringer på dagpengeområdet. Så mit spørgsmål her i dag er egentligt ret simpelt: Er I også klar Helle og Margrethe til at finde en holdbar løsning? (pause)

26 26 Og så er der i virkeligheden også en fjerde søjle i et moderne velfærdssamfund. Det handler om at udvikle et bæredygtigt samfund, som kan håndtere klimaudfordringen, sikre bedre udnyttelse af ressourcerne og passer på naturen. Det har vi ikke i dag. Naturen i sig selv kloden giver os jo begrænsninger. Det er netop derfor den grønne omstilling er så afgørende. Og den opgave SKAL løses samtidig med at klodens nu 7,2 mia. mennesker får rimelige livsvilkår. Danmark skal være det land, hvor vi hele tiden udvikler løsninger som sikrer rent drikkevand, bedre spildevandshåndtering, vedvarende energi og hvor vi hele tiden udnytter ressourcerne bedre, så flere og flere mennesker kan få en højere levestandard. Det er vi heldigvis allerede rigtig gode til i Danmark. Vi er gode til at koble nye erhvervseventyr med konkrete løsninger på miljø- og klimaområdet. Det kalder jeg begavet vækst. Når vi både skaber danske arbejdspladser, løser et konkret problem og bidrager til en mere bæredygtig udvikling. LAD mig give et eksempel. I Hanoi by Vietnam spilder man 50 pct. af drikkevandet i rørledningerne fra sø til vandhane. Det er meget i et land,

27 27 hvor det i forvejen er knapt med drikkevand I Allerød kommune spilder de 3 pct. fra vandboring til vandhane. Vi har altså helt konkrete løsninger som sikrer at Vietnam får rent vand. Og vi skaber arbejdspladser i Danmark. De danske virksomheder, vi har på vandområdet, er nogle af de dygtigste i verden. Der ligger et kæmpe eksporteventyr og venter inden for vandrensning, spildevandhåndtering, vanddæmninger og transport af vand fra vandværk til lejlighed. Vi er kommet rigtig langt på det grønne område de sidste 2½ år. Men vi er jo langt fra færdige endnu. Derfor vil SF fortsat presse på for, at vi skruer endnu højere op for tempoet. Både fordi det gavner miljøet. Og fordi det skaber danske arbejdspladser. Det her er noget af det, vi skal leve af i fremtiden. Vores første store opgave som parti er Europaparlamentsvalget i maj. Det bliver ikke nemt. Men jeg tror, at vi har en god mulighed for at levere et stærkt resultat. Men det kræver en kæmpe indsats fra os alle sammen.

28 28 Og jeg håber, at I vil kaste jer ind i kampen sammen med mig og være med til at sikre vores energibundt af en europæisk fortrop hvor er du henne Margrete? (pause). Vi regner med dig Margrete. Så vi kan sikre SF endnu en periode i Bruxelles, så vi sammen med den grønne venstrefløj i resten af Europa kan skubbe det europæiske samarbejde i en grønnere og mere solidarisk retning! Det er HELT afgørende, at SF er til stede i Europa-Parlamentet. Vi er et internationalt parti med globalt udsyn. Vi har i den grad brug for et aktivt Europa, der står i spidsen for en fælles indsats mod global opvarmning, som sikrer ordentlige arbejdsvilkår for lønmodtagere og som bekæmper arbejdsløshed ikke mindst blandt unge. SF og Den Grønne Gruppe er i Europa modvægt til den europæiske højrefløj. En højrefløj der holder hånden over bankerne, lukker øjnene for skattely, svækker fagforeningerne og giver industriens lobbyister frit spil. SF arbejder for, at EU fastholder den globale førerposition i kampen for klimaet og den grønne omstilling. At EU understøtter og ikke undergraver de nationale velfærdssystemer og arbejdsmarkeder. Og for en solidarisk løsning på krisen, hvor en skat på finansielle transaktioner er helt oplagt.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. Hvor er det dejligt at være tilbage på Bornholm. Det er godt at mærke Folkemødets

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder) Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015 (Det talte ord gælder) Valgkampen er nu inde i den absolut sidste fase. Om godt 20 timer går danskerne til stemmeurnerne. Det er nu, der skal tages stilling.

Læs mere

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale.

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale. Villy Søvndals tale Grundlovsdag 2011 Det danske demokrati har mange år på bagen. Vi er vant til det. Faktisk så forvænte, at vi nogle gange tager det for givet. Vi er så sikre på vores ytringsfrihed her

Læs mere

Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale 2011

Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale 2011 Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale 2011 (Det talte ord gælder) Krisen og VKO har været et dyrt bekendtskab for Danmark. Vi har mistet 180.000 private arbejdspladser. Der er blevet slået hul i statskassen.

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Fremtiden begynder i dag, som den gør hver dag. Den nyere danske tradition med at holde afslutningsdebat, selvom vigtige

Læs mere

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende valg for Danmark. Det er første finanslov, efter vores økonomi er kommet ud af den mest omfattende krise siden 1930 erne. og arbejdspladser presses konstant

Læs mere

1. maj tale 2006 - Fælles Fremtid. v/lo-sekretær Marie-Louise Knuppert. 1. maj er en tradition, som vi i fagbevægelsen er stolte over at holde i hævd.

1. maj tale 2006 - Fælles Fremtid. v/lo-sekretær Marie-Louise Knuppert. 1. maj er en tradition, som vi i fagbevægelsen er stolte over at holde i hævd. 1. maj tale 2006 - Fælles Fremtid v/lo-sekretær Marie-Louise Knuppert 1. maj er en tradition, som vi i fagbevægelsen er stolte over at holde i hævd. 1. maj er en hyldest til fremtiden. Det er den dag,

Læs mere

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger 1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger Godmorgen Kære venner I mere end hundrede år har vi Socialdemokraterne og fagbevægelsen - kæmpet for større retfærdighed, større frihed,

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken:

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Kære venner, Jeg vil gerne takke jer alle sammen, fordi I er kommet her i dag. Tak fordi I vil være med til at fejre fællesskabet. Vi vil kæmpe mod intolerance og

Læs mere

Fremtidens venstrefløj - Enhedslistens opgaver efter valget

Fremtidens venstrefløj - Enhedslistens opgaver efter valget Fremtidens venstrefløj - Enhedslistens opgaver efter valget Til baggrund der kan ikke stemmes om afsnit I og II: I. Folketingsvalget 2015 det diffuse protestvalg Folketingsvalget 18. juni 2015 fældede

Læs mere

Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten

Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten 1 1 1 1 1 1 0 1 0 Danske partier fra samfundsfaget.dk Enhedslisten Enhedslisten er et socialistisk parti, der arbejder for et samfund, hvor lighed og solidaritet er i centrum. Partiet blev stiftet i ved

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder)

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder) Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014 (Det talte ord gælder) Kære alle. Folkemødet er en succes. Og det viser, at bag al snakken om spin, politiske intriger og magtkampe

Læs mere

Jeg siger det, ikke bare fordi, der er mange kendte ansigter, som vækker gode minder om mange fælles faglige og politiske aktioner.

Jeg siger det, ikke bare fordi, der er mange kendte ansigter, som vækker gode minder om mange fælles faglige og politiske aktioner. Finn Sørensen 1. maj tale Den 1. Maj holdt jeg nedenstående tale (med lidt variationer) hos Dansk Elforbund Kbh, Byggefagenes Hus, Socialarbejdernes telt i Fælledparken og LO Slagelse Det er en særlig

Læs mere

1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf

1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf 1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf Holdt af Kurt Jørgensen, sektorformand HK Privat -Slagelse Kære venner Jeg har en god nyhed med til jer i dag. Seneste nyt fra partiet Venstre er: Venstre

Læs mere

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Igennem de sidste fire år har Socialdemokraterne sikret en fornuftig balance i udlændingepolitikken. På den ene side påtager

Læs mere

Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest.

Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest. Denne weekend har bekræftet, hvad vi allerede vidste: Det er dejligt at være liberal! Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest. Men det vigtigste ved dette landsmøde er

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder ***

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder *** Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder *** Venstre havde et historisk godt valg. 947.725 danskere satte deres kryds ved Venstre og gav os

Læs mere

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Det talte ord gælder Godaften. Jeg tror, at mange har det ligesom jeg: Nytåret er den tid på året, hvor vi gør status. Hvor vi tænker over

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere

SAMMEN OM DANMARK TO VEJE FOR DANMARK. Vi søger mandat til at danne og lede en ny regering.

SAMMEN OM DANMARK TO VEJE FOR DANMARK. Vi søger mandat til at danne og lede en ny regering. SAMMEN OM DANMARK Socialdemokraterne og SF går samlet til folketingsvalg den 15. september. Vores partier er forskellige. Vores historier og vores mærkesager er ikke identiske. Men vi har valgt at stå

Læs mere

Mette Reissmann. December 2014. Indhold

Mette Reissmann. December 2014. Indhold Mette Reissmann Jeg ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår! De bedste julehilsner fra Mette Reissmann (MF) udlændinge og integrationsordfører samt formand for by og boligudvalget December 2014 Indhold

Læs mere

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads Eksempel på brug af Molins model Forårets 2011 blev et af de mest hektiske og dramatiske i dansk politik i adskillige år. Regeringens havde indkaldt til vigtige forhandlinger om den kriseramte danske økonomi

Læs mere

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder?

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? 1 Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? Her er formændene for 6 af de største danske partier. Hvem er hvem? 1. Bendt Bendtsen 2. Mogens Lykketoft 3. Pia Kjærsgaard 4.

Læs mere

Ellen Trane Nørby, MF(V), Politisk ordfører ordførertale til åbningsdebatten 2011 torsdag den 6. oktober

Ellen Trane Nørby, MF(V), Politisk ordfører ordførertale til åbningsdebatten 2011 torsdag den 6. oktober Ellen Trane Nørby, MF(V), Politisk ordfører ordførertale til åbningsdebatten 2011 torsdag den 6. oktober Klausuleret til torsdag den 6. oktober kl. 10.05. -------------------- DET TALTE ORD GÆLDER ----------------------

Læs mere

Derfor vil Socialdemokraterne invitere alle Folketingets partier til at indgå en bred politisk aftale om et trygt og ordentligt arbejdsmarked.

Derfor vil Socialdemokraterne invitere alle Folketingets partier til at indgå en bred politisk aftale om et trygt og ordentligt arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked er unikt. Vi evner at kombinere fleksibilitet og tryghed, og regulering af lønninger sker uden politisk indblanding. Det gør vores økonomi omstillingsparat i en tid, hvor den globale

Læs mere

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden Tryghed Ung på jobbet Udvikling Rettigheder Fællesskab Respekt meld dig ind nu......vi behøver hinanden Hey...kom og vær med Jeg synes, det er rigtig sjovt at være med i ungdoms - arbejdet i min afdeling.

Læs mere

Udvikling eller afvikling

Udvikling eller afvikling STRUKTURREFORMEN Udvikling eller afvikling Stor temadag om strukturreformen i Århus. Hvilke konsekvenser får den? Demokrati og udlicitering var blandt de mange emner, der blev debatteret Mere end hundrede

Læs mere

L 81 Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven og ligningsloven.

L 81 Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven og ligningsloven. Page 1 of 6 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 81 Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven og ligningsloven. (Ændring af skatteordningen for

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Link til Helle Thorning-Schmidts tale (Det talte ord gælder) Historien om hvordan Danmark fik sin grundlov fortæller meget om os som nation. Det

Læs mere

Kristian Thulesen Dahl:
Danskere skal arbejde flere år fremfor at give plads 10-09-2015 til flygtninge 22:00:45 - UgebrevetA4

Kristian Thulesen Dahl:</br>Danskere skal arbejde flere år fremfor at give plads 10-09-2015 til flygtninge 22:00:45 - UgebrevetA4 PARTILEDERRUNDE : Danskere skal arbejde flere år fremfor at give plads til flygtninge Af Gitte Redder @GitteRedder Mette Lauth @mettela Fredag den 11. september 2015, 05:00 Del: Uden en effektiv grænsekontrol,

Læs mere

- Cevea blæser til angreb Notat fra Cevea, 17/09/08 Cevea Sølvgade 90, 5.tv 1370 København K

- Cevea blæser til angreb Notat fra Cevea, 17/09/08 Cevea Sølvgade 90, 5.tv 1370 København K 17.09.08 Slaget om danskheden er kun lige begyndt Side 1 af 1 - Cevea blæser til angreb Notat fra Cevea, 17/09/08 Cevea Sølvgade 90, 5.tv 1370 København K Tlf +45 31 64 11 22 kontakt@cevea.dk www.cevea.dk

Læs mere

GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00

GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds - UgebrevetA4.dk 17-06-2015 22:00:51 GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00 Del: Der er

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014

Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014 Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014 Om undersøgelsen Artiklen er skrevet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, som Enhedslisten har fået foretaget af analysebureauet &Tal. Ønsket er

Læs mere

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen 1 Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen En af de danskere, der voksede op her på Bornholm, er arbejderforfatteren Martin Andersen Nexø. Og øen danner også rammen om første del

Læs mere

Aarhus byrådsmøde onsdag 6. maj 2015. Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015

Aarhus byrådsmøde onsdag 6. maj 2015. Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Vi starter med sag nummer 1 fra borgmesterens afdeling, Aarhus Vand A/S, generalforsamling 2015. Nogle korte bemærkninger? Ja, jeg beder jer undertegne under

Læs mere

Lærerne er de første - hvem er de næste

Lærerne er de første - hvem er de næste Lærerne er de første - hvem er de næste Dennis Kristensen, formand for FOA Christiansborgs Slotsplads, 11. april 2013 Med så mange lærere og undervisere samlet på ét sted, er det ikke helt nemt at tilstå

Læs mere

Kirsten Normann Andersens Grundlovstale i Strandbyparken i Esbjerg. Grundlovstale 5. juni 2013. Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus

Kirsten Normann Andersens Grundlovstale i Strandbyparken i Esbjerg. Grundlovstale 5. juni 2013. Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus Grundlovstale 5. juni 2013 Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus Folkebevægelsens mission er vigtigere end nogensinde. Lidt ironisk kan man måske konkludere, at tidligere tiders succes kan være forklaringen

Læs mere

KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00

KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00 KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00 Del: En ny opgørelse viser, at kommunerne sidste år brugte tre milliarder kroner

Læs mere

Fair Forandring. Derfor begrænser vi os til ændringer, der tjener et klart og nødvendigt formål.

Fair Forandring. Derfor begrænser vi os til ændringer, der tjener et klart og nødvendigt formål. Tryghed om skat og velfærd Socialdemokraterne og SF vil efter næste folketingsvalg sætte sig i spidsen for et nyt flertal, som tager ansvar for en ny prioritering af fællesskabets mål og midler. Det har

Læs mere

Velkomsthilsen til statsministeren: Husk lønmodtagerne - UgebrevetA4.dk 19-06-2015 05:50:46

Velkomsthilsen til statsministeren: Husk lønmodtagerne - UgebrevetA4.dk 19-06-2015 05:50:46 Velkomsthilsen til statsministeren: Husk lønmodtagerne - UgebrevetA4.dk 19-06-2015 05:50:46 KÆRE LARS Velkomsthilsen til statsministeren: Husk lønmodtagerne Af Gitte Redder @GitteRedder Fredag den 19.

Læs mere

Danske vælgere 1971 2007

Danske vælgere 1971 2007 Danske vælgere 1971 7 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Jakob Holm og Maja Smidstrup Det danske valgprojekt 1. udgave, september 11 1 Forord Det danske valgprojekt

Læs mere

Efter velkomst og fællessang blev Jan valgt som ordstyrer og Grethe som referent.

Efter velkomst og fællessang blev Jan valgt som ordstyrer og Grethe som referent. SF Grethe Referat af generalforsamling 03.03.13 Efter velkomst og fællessang blev Jan valgt som ordstyrer og Grethe som referent. Stemmeudvalg blev nedsat Formandens beretning: Inge kommenterer den skriftlige

Læs mere

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 Kriserne raser! Fyresedler. Flere fattige. Familier, der går fra hus og hjem. Sådan mærker vi danskere sammen med resten af Verden den økonomiske krise.

Læs mere

KONSEKVENSER AF REGERINGENS FORSLAG TIL NY REGULERING AF OVERFØRSLER

KONSEKVENSER AF REGERINGENS FORSLAG TIL NY REGULERING AF OVERFØRSLER Enhedslistens folketingsgruppe Folketinget DK-1240 København K Enhedslistens pressetjeneste tlf: 3337 5080 KONSEKVENSER AF REGERINGENS FORSLAG TIL NY REGULERING AF OVERFØRSLER Indledning Regeringen har

Læs mere

Det er helt afgørende, at man ikke bare på forhånd siger, at man skal sidde i regering for enhver pris. For selvfølgelig handler det om indholdet.

Det er helt afgørende, at man ikke bare på forhånd siger, at man skal sidde i regering for enhver pris. For selvfølgelig handler det om indholdet. PARTILEDERRUNDE SF-formand er klar til at gå i regering igen Af Gitte Redder @GitteRedder Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 14. august 2015, 05:00 Del: Drømmeriet skal tilbage i SF, og det skal

Læs mere

Et trygt og solidarisk dagpengesystem

Et trygt og solidarisk dagpengesystem Et trygt og solidarisk dagpengesystem Over 50.000 mennesker har allerede mistet deres dagpenge som følge af den katastrofale dagpengereform. Og tallet stiger måned for måned. Det skaber utryghed hos alle

Læs mere

BEDRE DAGPENGE- DÆKNING

BEDRE DAGPENGE- DÆKNING BEDRE DAGPENGE- DÆKNING økonomisk tryghed Et debatoplæg fra: Tilsyneladende hviler det danske A-kassesystem godt og trygt i sig selv. A-kassernes Samvirke har i efteråret 2004 dokumenteret, at a-kasserne

Læs mere

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer.

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer. Den 1. maj 2005 PDMWDOH Y/2VHNUHW U+DUDOG% UVWLQJ (Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer. Der er altid noget glædeligt over 1. maj. Det er en af de dage i

Læs mere

Rasmus Horn Langhoff. August 2014. Indhold. Kære socialdemokrater, venner og læsere af mit nyhedsbrev. Side 1 af 7

Rasmus Horn Langhoff. August 2014. Indhold. Kære socialdemokrater, venner og læsere af mit nyhedsbrev. Side 1 af 7 Rasmus Horn Langhoff August 2014 Indhold Sundhedspakke er kernesocialdemokratisk 3 Danmark har brug for stærke fagforeninger 3 Hvor er pengene, Dansk Folkeparti 4 Fælles svendebrevskampagne med LO 5 Kære

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Partisekretær Claus Søgaard-Richters beretning til Venstres Landsmøde 2012 Det talte ord gælder

Partisekretær Claus Søgaard-Richters beretning til Venstres Landsmøde 2012 Det talte ord gælder 1 Partisekretær Claus Søgaard-Richters beretning til Venstres Landsmøde 2012 Det talte ord gælder Venstre har haft et godt år Kære landsmøde, kære delegerede, kære gæster fra ind- og udland Det har været

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData Håndbog for vælgere Jens Baunsgaard SejsData 1. udgave 2012 EAN 9788789052007 ISBN-13 978-87-89052-00-7 E-mail sejsdata@hotmail.com 2 Indhold Indledning... 4 Oversigt over valgsystemet... 5 Valgkampen

Læs mere

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem danskere og indvandrere er stor eller meget mener 73 % af danskerne og 72 % ser kløften som et problem. 68 % ser stor ulighed ml. højt

Læs mere

SFU S PRINCIPPROGRAM: FOR FRIHED OG RETFÆRDIGHED

SFU S PRINCIPPROGRAM: FOR FRIHED OG RETFÆRDIGHED SFU S PRINCIPPROGRAM: FOR FRIHED OG RETFÆRDIGHED Socialistisk Folkepartis Ungdom laver forandring i hverdagen. Vi gør det ikke i blinde, og vi gør det ikke for at bevare - vi gør det for at udvikle samfundet

Læs mere

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag Helle Sjelle Fordi det er dit valg om din hverdag Læs om... Et valg om din hverdag Politik handler om din hverdag... side 2 Dine børn skal lære at læse, skrive og regne ordenligt Vi skal have fagligheden

Læs mere

Lars Løkke Rasmussens tale til Folkemødet 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Lars Løkke Rasmussens tale til Folkemødet 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Lars Løkke Rasmussens tale til Folkemødet 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Jeg har glædet mig til Folkemødet i år. De første to år skulle arrangementet lige finde sine egne ben, formatet skulle afpudses og mobildækningen

Læs mere

Kør en bulldozer gennem arbejdsmarkedspolitikken

Kør en bulldozer gennem arbejdsmarkedspolitikken Kør en bulldozer gennem arbejdsmarkedspolitikken Enhedslistens bud på en ny arbejdsløshedspolitik I Enhedslisten ved vi, at det er hårdt at være arbejdsløs, og at det i de sidste 10 år er blevet stadig

Læs mere

Gallup om vækst og kontanthjælp

Gallup om vækst og kontanthjælp sreformen Feltperiode: Den 26-27. februar 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.162 personer Stikprøven

Læs mere

Gallup om dagpenge. Gallup om dagpenge. TNS Maj 2013 Projekt: 59297

Gallup om dagpenge. Gallup om dagpenge. TNS Maj 2013 Projekt: 59297 Feltperiode: Den 14. -15. maj 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.243 personer Stikprøven er vejet

Læs mere

Jeg vil præsentere HK s nye målprogram, som vi skal vedtage nu.

Jeg vil præsentere HK s nye målprogram, som vi skal vedtage nu. Kongres 2009 Forelæggelse af målprogram for 2010-2013 v/kim Simonsen Kære kongres (1. slide på bagtæppet HK er overalt) Jeg vil præsentere HK s nye målprogram, som vi skal vedtage nu. Det er helt afgørende

Læs mere

Danske vælgere 1971-2011

Danske vælgere 1971-2011 Danske vælgere 1971-11 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Jakob Holm, Maja Smidstrup og Katrine Kramb Det danske valgprojekt 2. udgave, februar 13 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Det kapitalistiske Samfunds Fejl rammer ikke arbejderne alene, men hele den brede befolkning.

Det kapitalistiske Samfunds Fejl rammer ikke arbejderne alene, men hele den brede befolkning. Mellemkrigstiden var præget af store økonomiske kriser og de følger, som disse havde for befolkningen. Derfor blev spørgsmålet om statens sociale ansvar aktuelt, hvilket især Venstre og Socialdemokratiet

Læs mere

V gør fattige børn fattigere

V gør fattige børn fattigere Marts 2015 V gør fattige børn fattigere f Sine Heltberg, folketingskandidat (S) Frederiksberg Venstre vil skære i forældres kontanthjælp, hvilket gør familien fattigere. Men sagen er åbenbart så vigtigt

Læs mere

Faglige faner i front

Faglige faner i front 14.09.09 Faglige faner i front Side 1 af 8 Notat fra Cevea, 11/9-2009 Cevea Sølvgade 90, 5.tv 1370 København K Tlf +45 31 64 11 22 kontakt@cevea.dk www.cevea.dk Mere end et forsikringsselskab. Folket ønsker

Læs mere

Grundlovsdag er en festdag, hvor vi fejrer vores demokrati her i Danmark. Og der er meget at fejre!

Grundlovsdag er en festdag, hvor vi fejrer vores demokrati her i Danmark. Og der er meget at fejre! 1 Grundlovstale 2014 Grundlovsdag er en festdag, hvor vi fejrer vores demokrati her i Danmark. Og der er meget at fejre! Med Junigrundloven fra 1849 startede opbygningen af det moderne Danmark. Diktatur

Læs mere

Tale til åbningsdebatten Ellen Trane Nørby, politisk ordfører, Venstre 4. oktober 2012 Klausuleret til talen er holdt

Tale til åbningsdebatten Ellen Trane Nørby, politisk ordfører, Venstre 4. oktober 2012 Klausuleret til talen er holdt Tale til åbningsdebatten Ellen Trane Nørby, politisk ordfører, Venstre 4. oktober 2012 Klausuleret til talen er holdt ----------------------- DET TALTE ORD GÆLDER -------------------------- Hvor skal vi

Læs mere

VÆKST OG INNOVATION - STRATEGI

VÆKST OG INNOVATION - STRATEGI VÆKST OG INNOVATION - STRATEGI Notatet her beskriver først de prioriterede indsatsområder, vedtaget på landsmødet, der relaterer sig til ansvarsområdet. Her er de områder, hvor der kan være grænseflader

Læs mere

Et historisk skridt for både folkekirke og homoseksuelle

Et historisk skridt for både folkekirke og homoseksuelle 1. december 2011 Radikale Venstres politiske leder Margrethe Vestager er nyslået minister og allerede i fuld gang med at tage ansvar i Danmark og Europa. Radikal Politik interviewer økonomi- og indenrigsminister

Læs mere

Vi bakker Helle op. Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk. August 2010

Vi bakker Helle op. Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk. August 2010 August 2010 Vi bakker Helle op Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk Følg vore lokale politiker, se næste arrangement. Besøg vores nye hjemmeside. Kære Socialdemokrat. Efter et flot forår,

Læs mere

Fagbevægelsen og kampen mod krisen

Fagbevægelsen og kampen mod krisen Udsendt af Kommunistisk Parti Ryesgade 3F 2200 København N Telefon: 35 35 17 87 Mail: info@kommunister.dk Web: www.kommunister.dk Layout og tryk: Forlaget Arbejderen august 2009 Fagbevægelsen og kampen

Læs mere

Fra privilegeret til pligtskyldig

Fra privilegeret til pligtskyldig Fra privilegeret til pligtskyldig Afslutningstale juni 2014 Kære elever! Tænk engang! Kan I forestille jer SKALs uden jer? Kan I overhovedet forestille jer andre end jer selv på etagerne og i spisesalen?

Læs mere

Et stærkere fællesskab. Finanslovforslaget 2015

Et stærkere fællesskab. Finanslovforslaget 2015 Et stærkere fællesskab Finanslovforslaget 2015 August 2014 Et stærkere fællesskab Finanslovforslaget 2015 August 2014 Et stærkere fællesskab Finanslovforslaget 2015 August 2014 I tabeller kan afrunding

Læs mere

Interessen for frie markedskræfter stiger med

Interessen for frie markedskræfter stiger med KLASSEKAMP Opbakningen til den danske model skrider blandt de velstillede Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. maj 2015, 05:00 Del: Sagen om Ryanair har placeret den danske model i valgkampen.

Læs mere

Den danske model Frivillige aftaler. gennem mere end 100 år

Den danske model Frivillige aftaler. gennem mere end 100 år Den danske model Frivillige aftaler gennem mere end 100 år 1 Den danske model - frivillige aftaler gennem mere end 100 år Udgivet af CO-industri, redigeret november 2012 Oplag: 1.000 Design og grafisk

Læs mere

Synopsis i sturdieområet del 3. Tema: Globalisering Emne: Fag: International økonomi og engelsk. HH H3b. XX handelsgymnasium 2010

Synopsis i sturdieområet del 3. Tema: Globalisering Emne: Fag: International økonomi og engelsk. HH H3b. XX handelsgymnasium 2010 Synopsis i sturdieområet del 3 Tema: Globalisering Emne: Fag: International økonomi og engelsk HH H3b XX handelsgymnasium 2010 Indholdsfortegnelse Indledning og problemformulering... 2 Det danske velfærdssamfund...

Læs mere

Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013

Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013 Medlemmerne i centrum! - HK/Danmarks målprogram 2010-2013 HK s vision er: Vi skal være Danmarks mest indflydelsesrige fagforening og arbejdspladsens foretrukne valg. HK s mission lyder: HK skaber værdi,

Læs mere

Det kræver styrke at skabe forandringer

Det kræver styrke at skabe forandringer Det kræver styrke at skabe forandringer den kan kun komme fra medlemmernes engagement. Derfor skal fagbevægelsen tilbage til medlemmerne. Succes eller nederlag, det afgør vi selv. Anders Olesen kandidat

Læs mere

Pengene eller livet? Kristendemokraterne

Pengene eller livet? Kristendemokraterne Pengene eller livet? Kristendemokraterne Pengene eller livet? Naturligvis skal vi have styr på økonomien, men penge er ikke alt. Økonomien skal tjene det gode liv. Kristendemokraterne vender sig mod den

Læs mere

SF I REGERING TIL DØDEN DEM SKILLER?

SF I REGERING TIL DØDEN DEM SKILLER? 1 Notat SF I REGERING TIL DØDEN DEM SKILLER? Regeringsprojektet var arbejderristernes barn, men de har nu forladt den skude, deres højredrejede politik mere end noget andet har været med til at sænke.

Læs mere

Tale til Folkemødet 2015. 14. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Tale til Folkemødet 2015. 14. juni 2015. (Det talte ord gælder) Tale til Folkemødet 2015 14. juni 2015 (Det talte ord gælder) Det er dejligt at være på Bornholm. Det er femte gang, der er Folkemøde. For fire år siden stod jeg her i Allinge på en lille scene oppe ved

Læs mere

Kvalificeret arbejdskraft til en økonomi i vækst

Kvalificeret arbejdskraft til en økonomi i vækst Kvalificeret arbejdskraft til en økonomi i vækst Målrettet efteruddannelse til ufaglærte og faglærte skal modvirke flaskehalse på arbejdsmarkedet Ny chance for skolepraktik kvalificeret arbejdskraft til

Læs mere

1. maj tale Bornholm

1. maj tale Bornholm 1. maj tale Bornholm Først vil jeg sige mange tak for invitationen. Det har en helt bestemt betydning for mig, at tale på netop denne dag. Det vil jeg komme nærmere ind på senere. For år tilbage var det

Læs mere

Folkeskolen er den vigtigste institution i det københavnske velfærdssamfund. Kun med

Folkeskolen er den vigtigste institution i det københavnske velfærdssamfund. Kun med Stærke skoler! Folkeskolen er den vigtigste institution i det københavnske velfærdssamfund. Kun med en stærk folkeskole kan vi bygge et stærkt samfund. Kun ved at bygge videre på den pædagogiske indsats

Læs mere

Hvordan sikrer vi en stærk og udviklingsorienteret lægemiddelindustri? og hvad er produktionens rolle heri?

Hvordan sikrer vi en stærk og udviklingsorienteret lægemiddelindustri? og hvad er produktionens rolle heri? Hvordan sikrer vi en stærk og udviklingsorienteret lægemiddelindustri? og hvad er produktionens rolle heri? Lars Nørby Johansen, formand for Danmarks Vækstråd Lægemiddelproduktion - en dansk styrkeposition

Læs mere

KOMMENTARER TIL DAGENS SKATTEUDSPIL:

KOMMENTARER TIL DAGENS SKATTEUDSPIL: KOMMENTARER TIL DAGENS SKATTEUDSPIL: SIDE 2, SIDSTE AFSNIT Der står: Den globale opvarmning giver imidlertid også store muligheder. Jeg synes ikke DRV på nogen måde skal give udtryk for at den globale

Læs mere

Sundhedsforsikringer ANALYSE-BUREAU I ANALYSE DANMARK PUBLICERET I UGEBREVET A4 I NR.: 10/2008, 11/2008, 12/2008

Sundhedsforsikringer ANALYSE-BUREAU I ANALYSE DANMARK PUBLICERET I UGEBREVET A4 I NR.: 10/2008, 11/2008, 12/2008 Sundhedsforsikringer Undersøgelsen er foretaget blandt 2.264 personer og danner baggrund for denne række af artikler: - Kun 18 % ser det ikke som et problem, at nogle kan springe over andre i køen til

Læs mere

Danmark som udviklingsland

Danmark som udviklingsland (NB! De talte ord gælder klausuleret til kl. 14.00) Danmark som udviklingsland DI s formand Jesper Møllers tale ved DI's Erhvervspolitiske Topmøde 2010 Velkommen til DI's Erhvervspolitiske Topmøde 2010!

Læs mere

FTF's svar på arbejdsmarkedskommissionens oplæg - Mere velfærd kræver mere arbejde

FTF's svar på arbejdsmarkedskommissionens oplæg - Mere velfærd kræver mere arbejde 07-1389 - 15.05.2008 FTF's svar på arbejdsmarkedskommissionens oplæg - Mere velfærd kræver mere arbejde FTF er enig i at mere velfærd kræver mere arbejde, men accepterer ikke skattestop og ufinansierede

Læs mere

Det er da i orden at melde sig syg selvom man ikke fejler noget!

Det er da i orden at melde sig syg selvom man ikke fejler noget! Det er da i orden at melde sig syg selvom man ikke fejler noget! Et flertal i befolkningen på 59 procent mener IKKE at det er i orden, at man melder sig syg fra arbejde, selvom man har travlt, og føler,

Læs mere

Bilag. Bilag 1: Skema over love. Lov 40 1967 Lov 220 1968 Lov 248 1968. Træder i kraft: Lauge Dahlgaard (arbejdsminister)

Bilag. Bilag 1: Skema over love. Lov 40 1967 Lov 220 1968 Lov 248 1968. Træder i kraft: Lauge Dahlgaard (arbejdsminister) Bilag Bilag 1: Skema over love Træder i kraft: Lov 40 1967 Lov 220 1968 Lov 248 1968 Forslagsstiller (parti): Erling Dinesen (arbejdsminister) Lauge Dahlgaard (arbejdsminister) Lauge Dahlgaard (arbejdsminister)

Læs mere

Radikale vælgere. Notat UGEBREVET A4. Af Johannes Andersen, lektor og samfundsforsker ved Aalborg Universitet

Radikale vælgere. Notat UGEBREVET A4. Af Johannes Andersen, lektor og samfundsforsker ved Aalborg Universitet UGEBREVET A4 Arbejdsmarked I Politik I Velfærd I Værdier Notat 01 I 2004 Radikale vælgere Af Johannes Andersen, lektor og samfundsforsker ved Aalborg Universitet Johannes Andersen Radikale vælgere en sammenfatning

Læs mere

Isen smelter Mennesker sulter Danmark er i krig Flygtninge diskrimineres EU begrænser strejkeretten Arbejdsløse og efterlønnere jages

Isen smelter Mennesker sulter Danmark er i krig Flygtninge diskrimineres EU begrænser strejkeretten Arbejdsløse og efterlønnere jages Isen smelter Mennesker sulter Danmark er i krig Flygtninge diskrimineres EU begrænser strejkeretten Arbejdsløse og efterlønnere jages... det er tid til forandring Foto: Niels Stoktoft Overgaard Chr. Juhl

Læs mere