Udtalelse. Forslag fra Liberal Alliance om tilskud til forældrepasning i hjemmet. BØRN OG UNGE Aarhus Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udtalelse. Forslag fra Liberal Alliance om tilskud til forældrepasning i hjemmet. BØRN OG UNGE Aarhus Kommune"

Transkript

1 Udtalelse Til Aarhus Byråd Via Magistraten 3. oktober 2016 Side 1 af 8 Forslag fra Liberal Alliance om tilskud til forældrepasning i hjemmet 1. Konklusion Principielt er Børn og Unge enig i, at der skal være valgmuligheder for forældre til at indrette sig forskelligt og finde den pasningsløsning, der passer børn og forældre bedst. Børn og Unge ser imidlertid både nogle principielle og nogle kommunaløkonomiske ulemper ved Liberal Alliances forslag. Et tilskud kan for nogle børn have den utilsigtede virkning, at de for en periode ikke får den sprogstimulering og udvikling, som det pædagogiske arbejde og samværet med andre dansksprogede børn kunne have givet dem. Tilskuddet vil således ikke medvirke positivt til at give alle børn mulighed for at realisere deres potentialer. De økonomiske konsekvenser for Aarhus Kommune af at indføre et tilskud til forældre, der passer deres børn i hjemmet, er usikre, da forældrenes efterspørgsel hverken er kendt eller kan beregnes. Konsekvenserne afhænger af en lang række forhold. Herunder størrelsen af det kommunale tilskud, hvor mange der ønsker at gøre brug af muligheden for tilskud, og hvor mange af dem, der vil være berettigede til tilskud. Nogle af disse forhold er søgt belyst i udtalelsen gennem scenarier og gennem kontakt til Randers Kommune. BØRN OG UNGE Aarhus Kommune Ledelsessekretariatet Budget og Regnskab Pladsanvisningen Telefon: Direkte telefon: Direkte fst@aarhus.dk Sag: 16/ Sagsbehandler: Flemming Staub Rikke Willemoes May-Britt Kullberg Ud fra de økonomiske incitamenter, der er forbundet med ordningen, må det forventes, at ordningen vil betyde en serviceudvidelse til den gruppe af forældre, der lever af ægtefællens indtægt, og som hidtil ikke har kostet det offentlige penge til børnepasning. For den gruppe af forældre som ville ønske at tage deres barn ud en kommunal daginstitution for at benytte ordningen, vil det isoleret set være en økonomisk fordel for kommunen at yde tilskud til pasning af egne børn ved de givne tilskudssatser. Det skal dog ses i lyset af, at ordningen dels kan modvirke integrationen på arbejdsmarkedet for svage grupper og dels kan modvirke en hensigtsmæssig social og sproglig udvikling for disses børn. Ud fra en samlet vurdering af de principielle og kommunaløkonomiske forhold kan Børn og Unge ikke anbefale byrådet at tiltræde Liberal Alliances forslag.

2 2. Indhold Byrådet behandlede den 17. august 2016 et forslag fra Liberal Alliance om tilskud til forældrepasning af egne børn. Børn og Unge er enig i, at der skal være frihed for de enkelte familier i Aarhus til at vælge mellem forskellige måder at tilrettelægge deres familie- og arbejdsliv på. Børn er forskellige og det er en af grundene til, at forældre skal have mulighed for at indrette sig forskelligt, idet forældrene samtidig må tage højde for de økonomiske konsekvenser af deres valg. Børn og Unge ser det således ikke som en kommunal opgave at understøtte, at forældre passer deres egne børn. Side 2 af 8 Det er i dag muligt for forældre at foretage en række forskellige valg i forhold til pasningen af børn på mellem 0 og 6 år: Kommunale, selvejende og private dagtilbud. Dagpleje. Deltid- og heltidspladser. Det er muligt at søge økonomisk friplads, hvis husstandsindkomsten er under ca. kr Man kan søge tilskud fra kommunen til en ansat børnepasser eller selvstændig børnepasser. Forældre kan vælge at passe deres egne børn hjemme gennem en prioritering inden for familiens egen økonomi. Liberal Alliance foreslår, at det skal være muligt for forældre i Aarhus Kommune at passe deres egne børn hjemme med et kommunalt tilskud. Børn og Unge kan ikke anbefale byrådet at tiltræde Liberal Alliances forslag. Der er både principielle og økonomiske forhold, der taler imod. Af børne- og ungepolitikken fremgår følgende på side 8-9 under overskriften Muligheder og udfordringer: Alle børn og unge, der vokser op i Aarhus, skal have mulighed for at realisere deres personlige, sociale og faglige kompetencer... Som byråd mener vi, at Aarhus Kommune skal blive endnu bedre til at give det enkelte barn eller ung, hvad han eller hun har brug for. For børn fra udsatte familier og børn med flygtninge-/indvandrerbaggrund er det Børn og Unges opfattelse, at forældre og kommune i fællesskab giver disse børn bedre muligheder i livet gennem en plads i et dagtilbud. Her foregår et målrettet pædagogisk arbejde og en sprogstimulering, som bl.a. medvirker til, at børnene opnår frit skolevalg og bedre forudsætninger i skolen og senere i livet. I alle sociale sammenhænge, f.eks. lege, er det også en hjælp for børnene at kunne udtrykke sig sprogligt og forstå spillereglerne. Hensynet til disse børn er afgørende for Børn og Unge. Hvis vi skal hjælpe alle børn til at udvikle sig, bl.a. dansksprogligt, så skal vi understøtte, at udsatte børn og børn med flygtninge-/indvandrerbaggrund kommer i dagtilbud sammen med andre børn. Det tilsiger samtidig, at kommunen ikke gennem tilskudsordninger skaber yderligere tilskyndelse til at holde børn hjemme og derved udsætte den progression som børnene kunne have opnået.

3 De økonomiske konsekvenser for Aarhus Kommune af at indføre et tilskud til forældre, der passer deres børn i hjemmet, afhænger af en lang række forhold. Herunder størrelsen af det kommunale tilskud, hvor mange der ønsker at gøre brug af muligheden for tilskud, og hvor mange af dem, der vil være berettigede til tilskud. Derudover har det betydning, om forældrene ville have valgt at passe deres børn selv, også uden tilskud, eller om de i stedet ville have haft et kommunalt pasningstilbud. Side 3 af 8 I forbindelse med de fire scenarier nedenfor skal der gøres opmærksom på, at forældrenes efterspørgsel i Aarhus Kommune ikke er kendt på nuværende tidspunkt, hvilket blandt andet skyldes, at der ikke findes tal for følgende: Antallet af forældre uden for arbejdsmarkedet, som ønsker at benytte ordningen Antallet af forældre, som vælger at udmelde deres barn af dagtilbud for selv at passe barnet hjemme Antallet af forældre, som vælger at tage kortere orlov og eks. rejse udenlands med tilskud til pasning af egne børn Antallet af forældre, hvor den ene forælder er på kontanthjælp og den anden forælder vælger at stå uden for arbejdsmarkedet/ ikke stå til rådighed, men i stedet søge tilskud til pasning af egne børn Antallet af EU/EØS borgere, som følger med ægtefælle, som i kortere eller længere perioder arbejder i Danmark. (Dette er en af erfaringerne fra Randers, hvor ca. 20 pct. af børnene i ordningen er fra familier, der kommer fra de nye EU lande i Østeuropa) Antallet af forældre med lav arbejdsindtægt, som i stedet vælger at søge tilskud og passe egne børn Antallet af forældre, som i dag passer egne børn uden tilskuddet, men som formentlig vil søge tilskuddet, hvis muligheden findes Det kan ikke beregnes, hvilke konsekvenser for skatteindtægter der vil være ved, at borgere i job vil afstå dette for at passe egne børn med kommunalt tilskud. I det følgende opstilles fire scenarier, der under forskellige antagelser belyser den kommunale udgift ved et tilskud til forældres pasning af egne børn. Beregningerne bag de fire scenarier fremgår af bilag til Børn og Unges udtalelse. Kort gengivet er scenariernes indhold følgende: Scenarie 1 bygger på erfaringer fra Randers Kommune, hvor man yder et tilskud til pasning. Tilskuddet i Randers er mindre end lovens maksimum. I scenarie 1 forudsættes, at samme andel af indbyggerne i Aarhus Kommune vil få tilskud som i Randers. Og det forudsættes, at de vil få samme tilskud som i Randers. Resultatet i scenarie 1 er, at ordningen med et kommunalt tilskud på ca kr. for et 0-2 års barn og ca for et 3-5 års barn indebærer en kommunal udgift på 5,9 mio. kr.

4 Antal børn i privat pasning, svarende forholdsmæssigt til Randers Kommune Tilskud i alt pr år, hvis privat pasning (1.000 kr.) Scenarie 2 bygger videre på erfaringerne fra Randers Kommune. Der arbejdes videre med samme andel som i scenarie 1, men nu forudsættes, at Aarhus Kommune vælger et tilskud, der er ca. 33% højere end i Randers, svarende til lovens maksimum. Det forudsættes samtidig, at ca. 33% flere i så fald vil vælge at søge tilskud til pasning af eget barn. Resultatet i scenarie 2 er, at ordningen med et fuldt fritvalgs-tilskud indebærer en kommunal udgift på 10,5 mio. kr. Side 4 af 8 Antal børn i privat pasning, svarende forholdsmæssigt til Randers Kommune, korrigeret for tilskudsstørrelse Tilskud i alt pr år, hvis privat pasning (1.000 kr.) Scenarie 3 tager udgangspunkt i den socialøkonomiske status hos de forældre, der vil vælge at passe egne børn med tilskud. Det antages, at kun forældre til børn, der ikke er i pasning, vil vælge at søge tilskud. Det antages også, at børn, der ikke er i pasning, må have forældre, der enten er ledige, på offentlige ydelser eller uden for arbejdsstyrken. Kun den andel, der er uden for arbejdsstyrken, er berettiget til tilskud. Resultatet i scenarie 3 er, at ordningen med afsæt i forældres socialøkonomiske status i Aarhus indebærer en kommunal udgift på 31,8 mio. kr. Antal børn, som ikke er i pasning pr 1. oktober 2015 og som antages at have en forældre uden for arbejdsstyrken Tilskud i alt pr år, hvis privat pasning (1000 kr.) Scenarie 4 er et teoretisk yderpunkt, hvor det antages, at alle forældre til børn, som i øjeblikket ikke er omfattet af en kommunal pasnings- eller tilskudsordning, står uden for arbejdsstyrken og er berettigede til tilskud. Scenariet angiver således de maksimale udgifter, kommunen vil stå overfor ved en indførelse af tilskud til forældrepasning i hjemmet. Antal børn, som ikke er i pasning pr 1. oktober Tilskud i alt pr år, hvis privat pasning (1.000 kr.) Som det fremgår oven for, er de økonomiske konsekvenser af at indføre en tilskudsordning usikre. Det ændrer imidlertid ikke ved det, der for Børn og Unge er afgørende for anbefalingen til byrådet jf. side 2 i udtalelsen.

5 BILAG: Beregningsgrundlag for scenarierne 1 4. Scenarie 1: Andel børn og tilskud som i Randers Kommune Det antages: 1) At samme andel af indbyggerne i Aarhus Kommune vil få tilskud til pasning af eget barn som i Randers Kommune 2) At tilskuddet til pasning af eget barn vil svare til tilskuddet som ydes til pasning af eget barn i Randers Kommune Side 5 af 8 Antal børn passet i eget i hjem i Randers Kommune i uge , var på årige og 2 børn over 3 år. 1. januar 2016 er indbyggertallet i Randers Kommune på og i Aarhus kommune på Randers yder følgende tilskud: Børn i alderen 0-2: kr. om måneden Børn i alderen 3-5: kr. om måneden Tabel 1. Kommunens udgifter til privat pasning, hvis forældrenes efterspørgsel efter tilbuddet svarer forholdsmæssigt til indbyggertallet som i Randers Kommune, 2016 pl. Antal børn i privat pasning, svarende forholdsmæssigt til Randers Kommune Tilskud pr barn i privat pasning pr. mdr. i 2016 (Tilskud som i Randers Kommune) Tilskud pr barn i privat pasning pr. år, 2016 (Tilskud som i Randers Kommune) Tilskud i alt pr år, hvis privat pasning (1.000 kr.) Scenarie 2: Andel børn som i Randers Kommune, men tilskud som under fritvalgsordningen i Aarhus Kommune Det antages: 1) At samme andel af indbyggerne i Aarhus Kommune vil få tilskud til pasning af eget barn som i Randers Kommune 2) At tilskuddet til pasning af eget barn vil svare til fritvalgs-tilskuddet i Aarhus Kommune, som er beregnet som 85 % af de kommunale nettodriftsudgifter, hvor der er taget højde for indtægterne fra forældrebetalingen. Tilskuddet udregnes på baggrund af billigste alderssvarende tilbud. 3) At tilskuddets størrelse vil påvirke efterspørgslen efter ordningen. Det antages at efterspørgselselasticiteten er 1, således at når tilskuddet vokser med 1 pct., så øges efterspørgslen efter tilskuddet med 1 pct. Fritvalgs-tilskuddet i Aarhus Kommune er ca. 33 pct. højere end tilskuddet til pasning af eget barn i Randers Kommune, Det betyder, at en tilsvarende øget efterspørgsel efter ordningen ved et højere tilskud er indregnet i udgifterne nedenfor.

6 Antal børn passet i eget i hjem i Randers Kommune i uge , var på årige og 2 børn over 3 år. 1. januar 2016 er indbyggertallet i Randers Kommune på og i Aarhus kommune på Tabel 2. Kommunens udgifter til privat pasning, hvis forældrenes efterspørgsel efter tilbuddet svarer forholdsmæssigt til indbyggertallet som i Randers Kommune, 2016 pl. Antal børn i privat pasning, svarende forholdsmæssigt til Randers Kommune, korrigeret for tilskudsstørrelse Side 6 af 8 Tilskud pr barn i privat pasning pr mdr. i 2016 (85% af nettodriftsudgiften, inkl. moms) Tilskud pr barn i privat pasning pr. år, 2016 (85% af nettodriftsudgiften, inkl. moms) Tilskud i alt pr år, hvis privat pasning (1.000 kr.) Erfaringer fra Randers (uge ): Randers har benyttet ordningen, siden den blev indført med loven i Opgjort i uge 40 er der 27 familier, som gør brug af ordningen, og der ydes tilskud til i alt 31 børn. Af børnene, der benyttede ordningen i uge 40, var der årige og 2 børn over fire år. Det har altid kun været mødrene, som har gjort brug af muligheden. Randers har således endnu ikke oplevet en far, der ønsker tilskud til pasning af eget barn. Ud af de 27 familier der benyttede ordningen i Randers var 5 familier østeuropæiske med dansk som andetsprog. I Randers ses ikke en rød tråd i om forældrene kommer fra arbejdsmarkedet eller står udenfor. Begge er repræsenteret. Scenarie 3: Socioøkonomisk status: Antagelse om at det kun er forældre, der på nuværende tidspunkt er udenfor arbejdsstyrken, som vil søge tilskud Det antages: 1) At kun forældre til børn i alderen 0-5 år, som på nuværende tidspunkt ikke er i pasning vil søge tilskud til pasning af egne børn. 2) At forældre til børn, som ikke er i pasning udgør følgende socioøkonomiske grupper: arbejdsløse, personer på øvrige offentlige ydelser, samt øvrige personer uden for arbejdsstyrken. 3) At den socioøkonomiske status på forældre til børn, som ikke er i pasning fordeler sig på de under punkt 2 nævnte grupper, som den gør for befolkningen generelt i Aarhus kommune på disse grupper 4) At kun forældre med socioøkonomisk status: Uden for arbejdsstyrken er berettiget til tilskud til pasning af eget barn. 5) Ingen forældre skifter socioøkonomisk status som følge af forslaget. 6) Ingen forældre skifter tilbud som følge af forslaget. 7) Tilskuddet til pasning af eget barn vil svare til fritvalgs-tilskuddet, som er beregnet som 85 % af de kommunale nettodriftsudgifter,

7 hvor der er taget højde for indtægterne fra forældrebetalingen. Tilskuddet udregnes på baggrund af billigste alderssvarende tilbud Tabel 3. Befolkningen i Aarhus Kommune ultimo november 2014 fordelt på socioøkonomisk status Antal personer Fordeling Beskæftigede ,2% Arbejdsløse ,0% Øvrige offentlige ydelser ,8% Efterløn og Pension ,4% Personer under uddannelse ,4% Børn og unge (ikke under uddannelse) ,8% Øvrige uden for arbejdsstyrken ,3% I alt ,0% Side 7 af 8 Af ovenstående socioøkonomiske grupper antages det, at forældrene, som ikke har deres børn i dagtilbud eller privat pasning må tilhøre nedenstående grupper. Tabel 4. Befolkningen i Aarhus Kommune ultimo november 2014 fordelt på socioøkonomisk status, som antages at kunne passe egne børn. Antal personer Fordeling Arbejdsløse ,2% Øvrige offentlige ydelser ,6% Øvrige uden for arbejdsstyrken ,2% I alt ,0% * Børn og unge (ikke under uddannelse) indgår ikke i beregningsgrundlaget, da hovedparten af disse er under skolealderen og resten er mellem 15 og 17 år og højst sandsynligt ikke har børn Det ses af ovenstående tabel, at 19,2 pct. af indbyggerne i Aarhus Kommune, som her antages at kunne passe egne børn, er uden for arbejdsstyrken. Det antages i nedenstående tabel at samme andel (19,2 pct.) af forældrene til børn, som ikke var i pasning den 1. oktober 2015 vil være berettigede til tilskud ved pasning af eget barn. Antal børn, som ikke er i pasning pr 1. oktober 2015 og som antages at have en forældre uden for arbejdsstyrken Tilskud pr barn i privat pasning pr mdr. i 2016 (85% af nettodriftsudgiften, inkl. moms) Tilskud i alt pr år, hvis privat pasning (1000 kr.)

8 Scenarie 4: Hvis tilskud til samtlige børn, som i øjeblikket ikke er omfattet af en kommunal pasnings- eller tilskudsordning Antagelser: 1) Alle forældrene til børn i alderen 0-5 år, som ikke er i pasning, modtager tilskud til pasning af egne børn. 2) Ingen forældre skifter tilbud som følge af forslaget 3) Tilskuddet til pasning af eget barn vil svare til fritvalgs-tilskuddet, som er beregnet som 85 % af de kommunale nettodriftsudgifter, hvor der er taget højde for indtægterne fra forældrebetalingen. Tilskuddet udregnes på baggrund af billigste alderssvarende tilbud Side 8 af 8 Dette scenarie viser et teoretisk yderpunkt, hvor det antages at alle forældre til børn, som i øjeblikket ikke er omfattet af en kommunal pasnings- eller tilskudsordning antages at stå uden for arbejdsstyrken. Det er ikke muligt at koble socioøkonomisk status på forældrene, men det er nok ikke realistisk at antage at samtlige forældre til disse børn vil stå uden for arbejdsstyrken, Scenariet angiver således de maksimale udgifter kommunen vil kunne forventes at stå overfor ved en indførelse af tilskud til forældrepasning i hjemmet I Aarhus Kommune er der pr. 1. oktober 2015 i alt børn i alderen 0-5 år, som ikke er i pasning. Hvis alle forældrene til disse børn modtager kommunalt tilskud til pasning af egne børn, vil det koste Aarhus Kommune 165,5 mio. kr. Antal børn, som ikke er i pasning pr 1. oktober Tilskud pr barn i privat pasning pr mdr. i 2016 (85% af nettodriftsudgiften, inkl. moms) Tilskud pr barn i privat pasning pr. år, 2016 (85% af nettodriftsudgiften, inkl. moms) Tilskud i alt pr år, hvis privat pasning (1.000 kr.)

Notat Tilskud til pasning af egne børn

Notat Tilskud til pasning af egne børn BALLERUP KOMMUNE Dato: 8. juni 2017 Notat Tilskud til pasning af egne børn Sagsid: 28.18.08-A00-1-17 I budget 2017 er det besluttet, at der skal gennemføres en undersøgelse af muligheden for at indføre

Læs mere

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 20. august 2002 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: psf

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 20. august 2002 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: psf ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 20. august 2002 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3923 Jour. nr.: Ref.: psf Tilskud til pasning af egne børn 1. Resume Lov nr. 129

Læs mere

Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn

Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn Punkt 2. Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn 2017-036884 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets drøftelse, forslag fra Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Hans Thorup og Anne Honoré Østergaard anbefaler, at ordningen etableres som en tidsbestemt prøveordning.

Hans Thorup og Anne Honoré Østergaard anbefaler, at ordningen etableres som en tidsbestemt prøveordning. Punkt 24. Godkendelse af forslag fra Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe vedr. indførelse i Aalborg af muligheden for tilskud til pasning af eget barn 2017-030401 Familie- og Socialudvalget indstiller,

Læs mere

Notat. Forældrebetalingen for pasnings- og fritidstilbud for budget 2016 m. v. 2. fællesmøde. Aarhus Kommune. Den 23.

Notat. Forældrebetalingen for pasnings- og fritidstilbud for budget 2016 m. v. 2. fællesmøde. Aarhus Kommune. Den 23. Notat Emne Til Forældrebetalingen for pasnings- og fritidstilbud for budget 2016 m. v. 2. fællesmøde Den 23. september 2015 Aarhus Kommune Børn og Unge I det følgende er en beskrivelse af udviklingen i

Læs mere

Indstilling. Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen. Til Århus Byråd Via Magistraten. Magistratens 1. Afdeling

Indstilling. Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen. Til Århus Byråd Via Magistraten. Magistratens 1. Afdeling Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Magistratens 1. Afdeling Den 14. oktober 2005 Århus Kommune Børn og Unge-afdelingen Magistratens 1. Afdeling Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen

Læs mere

Retningslinjer for den maksimale kommunale andel af udgifterne ved rejser arrangeret af klubber og ungdomsskoler.

Retningslinjer for den maksimale kommunale andel af udgifterne ved rejser arrangeret af klubber og ungdomsskoler. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 4. juni 2014 Økonomiske rammer for klubrejser Retningslinjer for den maksimale kommunale andel af udgifterne ved rejser arrangeret af

Læs mere

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Privat dagpleje Dagtilbudslovens 21 Dagtilbud kan etableres i private hjem eller i andre lokaler i børnenes hjemlige

Læs mere

Evaluering af forsøgsordningen vedrørende tilskud til pasning af egne børn

Evaluering af forsøgsordningen vedrørende tilskud til pasning af egne børn N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Tilskud til pasning af egne børn Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon 99741310 E-post jens.ole.koch@rksk.d k Dato 8.

Læs mere

Det bedste til de mindste. Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet

Det bedste til de mindste. Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet Det bedste til de mindste Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet 01 Lad forældrene vælge det bedste til deres børn Liberal Alliance vil indføre et fritvalgsbevis og fuld

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 12. december 2003 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 5912 Jour. nr.: Ref.: MSM Frit valg af dagtilbud til børn over kommunegrænser 1.

Læs mere

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år.

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Grindsted d. 27. februar 2018 Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Sagsbehandler: Lisbeth Østergaard Telefon: 79727607 Journalnummer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud)

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) Lovforslag nr. L 0 Folketinget 2004-05 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v.

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Side 1/7 Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Reglerne er revideret i Udvalget for Børn og Unge den 10. august 2017. De træder i kraft den 11. august 2017. Indhold

Læs mere

Information om tilskud til privat børnepasning i Norddjurs Kommune

Information om tilskud til privat børnepasning i Norddjurs Kommune Information om tilskud til privat børnepasning i Norddjurs Kommune Børn og unge Torvet 1-8500 Grenaa - tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Gældende fra juli 2015 1 Hvad er privat pasning: Kommunen skal give

Læs mere

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v.

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Revideret i Udvalget for Børn og Unge den 28. januar 2010 Indhold Opskrivning til dagtilbud Hvornår skal jeg skrive mit barn

Læs mere

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 305600 Brevid. 2810528 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider 27. august 2018 I dette notat

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Regler for privat børnepasning

TÅRNBY KOMMUNE. Regler for privat børnepasning TÅRNBY KOMMUNE Regler for privat børnepasning 2017 REGLER FOR PRIVAT BØRNEPASNING I TÅRNBY KOMMUNE Hvornår kan jeg få tilskud fra? Tilskud kan tidligst udbetales fra det tidspunkt, hvor dit barn får tilbud

Læs mere

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 23. august 2006 Mødelokale: Skærbæk Rådhus, Mødelokale 3 Starttidspunkt for møde 15:00 Sluttidspunkt for møde 17:55 Fraværende: Gruppemøder: 23. august 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning.

at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning. Pkt.nr: 13 Tilskud til privat børnepasning 230407 Indstilling: at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning. Formål med indstilling: At orientere om lovændring vedrørende

Læs mere

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 25. oktober 2006 Mødelokale: Skærbæk Rådhus, Mødelokale 3 Starttidspunkt for møde 14:00 Sluttidspunkt for møde 18.30 Fraværende: Gruppemøder: 25. oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 72 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Forhøjelse af ydelsesloftet

Læs mere

Udgangspunktet for opfølgningen på punkterne A-D er de tre ændringer i bestemmelserne fra 2009 nemlig mulighe- derne for:

Udgangspunktet for opfølgningen på punkterne A-D er de tre ændringer i bestemmelserne fra 2009 nemlig mulighe- derne for: Bilag Status på frit valg-ordningen I Aarhus har det siden 1997 været muligt at få tilskud til privat børnepasning via en frit valg-ordning, og i 2009 vedtog byrådet Udvidelse af mulighederne for tilskud

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområde 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Regler for privat børnepasning

TÅRNBY KOMMUNE. Regler for privat børnepasning TÅRNBY KOMMUNE Regler for privat børnepasning 2018 REGLER FOR PRIVAT BØRNEPASNING I TÅRNBY KOMMUNE Hvornår kan jeg få tilskud fra? Tilskud kan tidligst udbetales fra det tidspunkt, hvor dit barn får tilbud

Læs mere

KONTANTHJÆLP: FORTSAT LILLE GEVINST VED AT TAGE ET JOB

KONTANTHJÆLP: FORTSAT LILLE GEVINST VED AT TAGE ET JOB Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Carl Christian-Heiberg 17. oktober 213 KONTANTHJÆLP: FORTSAT LILLE GEVINST VED AT TAGE ET JOB Dette notat belyser det økonomiske incitament

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

Kommunen har fastsat et tilskud, der er ens for alle børn inden for samme aldersgruppe.

Kommunen har fastsat et tilskud, der er ens for alle børn inden for samme aldersgruppe. Privat pasning Hvad er privat pasning Kommunen skal give et økonomisk tilskud til forældre, der ønsker at ansætte en privat børnepasser i stedet for at benytte kommunens dagtilbud. Privat pasning indebærer,

Læs mere

NOTAT - KOMBINATIONSTILBUD INDLEDNING

NOTAT - KOMBINATIONSTILBUD INDLEDNING NOTAT - KOMBINATIONSTILBUD INDLEDNING Med den nye dagtilbudslov har forældre med arbejdstid udenfor normal åbningstid i dagtilbud ret til tilskud til fleksibel pasning hos en privat børnepasser. Kombinationstilbuddet

Læs mere

Forslag. Dagtilbudslov

Forslag. Dagtilbudslov Fremsat den {FREMSAT} af Familie- og Forbrugerminister Lars Barfoed Forslag til Dagtilbudslov (lov om dag, -fritids- og klubtilbud mv. til børn og unge) Afsnit I Indledning Kapitel 1 Formål 1. Formålet

Læs mere

Tilskud til Private pasningsordninger

Tilskud til Private pasningsordninger Tilskud til Private pasningsordninger Sagsnr.: 18/36499 Dato: 25.10.2018 1 Lovpligtig orientering til forældre om forskellen mellem privat pasning og dagtilbud Af Dagtilbudslovens 81, stk. 2 fremgår, at

Læs mere

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn Skjal B Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af 17.01.2000 om social service 7 26. Kapitel 4 Dagtilbud til børn 7. Kommunen sørger for, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud

Læs mere

Den kommunale dagpleje.

Den kommunale dagpleje. Sagsnr. 28.06.00-P16-1-18 Cpr. Nr. Dato 21-10-2018 Navn Sagsbehandler Johnni Steen Helt Høringsnotat om deltidspladser i kommunens dagtilbud med generel information om deltidspladser, forældrebetaling,

Læs mere

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v.

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Side 1/7 Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Revideret i Udvalget for Børn og Unge den xx. xxxxxxxx 2014 28. januar 2010 Indhold Opskrivning til dagtilbud Hvornår

Læs mere

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v.

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Side 1/6 Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Reglerne er revideret i Udvalget for Børn og Unge den 22. oktober 2015, og de træder i kraft d. 23.oktober 2015. Indhold

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud til børn i form af en

Læs mere

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Notat Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Nedenstående oversigtsskema er udarbejdet ud fra Sundhedsministeriets Orientering

Læs mere

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn.

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn. Anvisningsregler Generel information Dagtilbudsstruktur Venteliste til kommunalt dagtilbud Pasningsgaranti Anvisning af plads til 0-2 årige Anvisning af plads til 3-5 årige Udmeldelse (0-5 årige) Fravigelse

Læs mere

Private pasningsordninger. Godkendelse. Hvem kan passes? Aftaletyper

Private pasningsordninger. Godkendelse. Hvem kan passes? Aftaletyper PRIVAT PASNING 1 Private pasningsordninger Norddjurs kommune giver jævnfør dagtilbudslovens 80, forældre med børn i alderen 30 uger og indtil det tidspunkt, hvor børn normalt optages i børnehaveklasse,

Læs mere

Budgetområde 515 Dagpleje og daginstitutioner

Budgetområde 515 Dagpleje og daginstitutioner området indeholder pasningstilbud til vuggestuer, børnehaver, integrerede institutioner, fritidsklubber og privat institutioner samt socialpædagogiske fritidsforanstaltninger. Der gives desuden tilskud

Læs mere

Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue

Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Indhold Baggrund... 3 Styrende elementer for kapacitetsfordeling mellem dagplejen

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Indledning Det er et lovmæssigt krav, at Haderslev kommune forud for godkendelse af en pasningsaftale skal orientere forældrene

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger Dagtilbud Dagtilbud er tilbud for børn i alderen 0-6 år og består af: Kommunale dagplejere Kommunale daginstitutioner Selvejende daginstitutioner

Læs mere

Hermed informerer vi om ændringer på dagtilbudsområdet fra samt nye takster og tilskud, vedtaget i Byrådet.

Hermed informerer vi om ændringer på dagtilbudsområdet fra samt nye takster og tilskud, vedtaget i Byrådet. ADMINISTRATIONEN - DAGTILBUD & SKOLE Pladsanvisningen Dato: 16. november 2018 Kære forældre E-mail: dagtilbudogskole@vejen.dk Information om dagtilbud, førskole, SFO og fripladsskala 2019 Hermed informerer

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Retningslinier for optagelse i dagtilbud, SFO og Klubber i Faxe Kommune

Retningslinier for optagelse i dagtilbud, SFO og Klubber i Faxe Kommune Retningslinier for optagelse i dagtilbud, SFO og Klubber i Faxe Kommune Faxe Kommune, Frederiksgade 9, 4690 Haslev. Tlf. 5620 3000 Pladsanvisningen, Tingvej 7, 3.sal, 4690 Haslev 1 111111 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 16-01-2019 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Faxe Kommune gældende fra 1. januar 2019. Disse retningslinjer omfatter opskrivning

Læs mere

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. Vedtaget af Byrådet den 31.

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. Vedtaget af Byrådet den 31. 7 Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne Vedtaget af Byrådet den 31. august 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Retningslinjer for dagtilbud

Retningslinjer for dagtilbud Retningslinjer for dagtilbud Retningslinjerne omfatter opskrivning og anvisning af pladser til Faxe Kommunes dagpleje, aldersintegrerede daginstitutioner, børnehaver og SFO samt fritidsklubber ifølge lov

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 20. marts 2018 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2019 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven

Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven 2018 Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven Indhold 1. Indledning... 1 2. Introduktion til dagtilbudsområdet og dagtilbudsloven... 2 2.1 Tilskud til privat pasning... 2 2.2 Tilskud til pasning

Læs mere

Ændring af dagtilbudsloven - Lov nr. 427 af 3. maj 2017 om udvidet obligatorisk dagtilbud. og krav om dansk og fokus på demokrati i privat pasning.

Ændring af dagtilbudsloven - Lov nr. 427 af 3. maj 2017 om udvidet obligatorisk dagtilbud. og krav om dansk og fokus på demokrati i privat pasning. Til alle kommuner m.fl. Sagsnr. 2017-2325 Doknr. 467607 Dato 16. maj 2017 Orientering om Ændring af dagtilbudsloven - Lov nr. 427 af 3. maj 2017 om udvidet obligatorisk dagtilbud og krav om dansk og fokus

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014.

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Notat vedrørende tilskud til private og kommunale Nærværende notat beskriver følgende: 1. Tilskud til private

Læs mere

Nej tæller ikke med i kommunens samlede pladsforsyning. Hvis institutionen lukker skal kommunen skaffe pladser til institutionens tidligere børn.

Nej tæller ikke med i kommunens samlede pladsforsyning. Hvis institutionen lukker skal kommunen skaffe pladser til institutionens tidligere børn. Etablering Kommunale daginstitutioner pr. 1. august 2018 Etableres og drives af kommunen, som træffer beslutning om lukning, sammenlægning mv. Privatinstitutioner pr. 1. august 2018 Etableres af privat

Læs mere

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Økonomi og Administration Sagsnr. 00.30.00-Ø00-24-16 Dato:27.4.2017 Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Folkeskolereformen og SFO Målet for skolerne i Horsens Kommune er, at alle elever

Læs mere

Strategisk blok - S05

Strategisk blok - S05 Fortsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart Forsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart -500-500 -500-500 I alt netto -500-500 -500-500 På baggrund i tallene for 2017 er der

Læs mere

Notat om økonomien vedrørende flygtninge

Notat om økonomien vedrørende flygtninge NOTAT Center for Økonomi og Styring Notat om økonomien vedrørende flygtninge Flygtningedebatten fylder meget i medierne i øjeblikket. Med denne debat følger også spørgsmålet om, hvad det kommer til at

Læs mere

Incitamenter til beskæftigelse

Incitamenter til beskæftigelse Incitamenter til beskæftigelse Dansk økonomi er kendetegnet ved, at mange deltager aktivt på arbejdsmarkedet. Langt de fleste i de erhvervsaktive aldre er således i job. Der er dog også mennesker, som

Læs mere

Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid

Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid Baggrund for indsatsen Et solidt sprogligt fundament i en tidlig alder er det bedste udgangspunkt børn kan få. Sproget er en afgørende faktor for både

Læs mere

REGLER FOR PRIVAT BØRNEPASNING I TÅRNBY KOMMUNE

REGLER FOR PRIVAT BØRNEPASNING I TÅRNBY KOMMUNE Tårnby Kommune Børne- og Kulturforvaltningen REGLER FOR PRIVAT BØRNEPASNING I TÅRNBY KOMMUNE Fra hvornår kan jeg få tilskud Tilskud kan tidligst udbetales fra det tidspunkt, hvor dit barn får tilbud om

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

Frederikshavn Kommune Budget

Frederikshavn Kommune Budget Frederikshavn Kommune Budget 2016 2019 Skat og generelle tilskud selvbudgettering eller statsgaranti Center for Økonomi og Personale, september 2015 Sag nr. 14/21235 # 149390-15 Indhold Sammenfatning...

Læs mere

Databrud i RAS Danmarks Statistik

Databrud i RAS Danmarks Statistik Databrud i RAS Danmarks Statistik 2004 I 2004 ændres prioriteringsrækkefølgen mellem modtagere af tjenestemandspension og uddannelsessøgende, således at en tilstand som uddannelsessøgende priorieres højere

Læs mere

Børnetalsprognose og kapacitet

Børnetalsprognose og kapacitet Børnetalsprognose og kapacitet 2019-2023 Udarbejdet af Sekretariat og Dagtilbud og Økonomi, april 2019. Acadre nr. 19/6582 Indhold 1. Indledning...3 2. Forventet behov for pladser...3 2.1 Befolkningsprognosen...3

Læs mere

Du kan ønske 3 institutioner/dagpleje indenfor hver aldersgruppe (0-2 årige og 3-5 årige), som så vidt muligt vil blive opfyldt.

Du kan ønske 3 institutioner/dagpleje indenfor hver aldersgruppe (0-2 årige og 3-5 årige), som så vidt muligt vil blive opfyldt. Opskrivning på venteliste Du kan opskrive dit barn til dagtilbud, når barnet er født. Opskrivning skal ske digitalt med NemId via Den digitale Pladsanvisning på www.fredensborg.dk. Opskrivning på venteliste

Læs mere

3.4 INTEGRATION. Randers Kommune - Visionsproces 2020

3.4 INTEGRATION. Randers Kommune - Visionsproces 2020 3.4 INTEGRATION Randers Kommune - Visionsproces 2020 Integration af borgere med anden etnisk baggrund end dansk Målet for integrationsindsatsen i Randers Kommune er, at alle borgere med anden etnisk herkomst

Læs mere

Analyse 15. januar 2012

Analyse 15. januar 2012 15. januar 01 Kontanthjælpsdebat: Da 9.600 kr. blev til 1.100 kr. Jonas Zielke Schaarup, Kraka I debatten om kontanthjælpen er tallet 9.600 kr. flere gange blevet fremhævet som den månedsløn, der skal

Læs mere

Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent. Budget ,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7,0 8,7

Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent. Budget ,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7,0 8,7 Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211 9,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7, 8,7 Herning 9,7 Holstebro Horsens 8,2 8,4 Randers 7,5 Silkeborg 8,9 Skive 7, Viborg

Læs mere

Nettobidrag fordelt på oprindelse 1

Nettobidrag fordelt på oprindelse 1 Nettobidrag fordelt på oprindelse 1 12. november 213 Indledning Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har i forbindelse med deres Arbejdsmarkedsrapport 213 fået lavet en række analyser på DREAM-modellen. I dette

Læs mere

Tilflytning til Irma-byen. - Økonomiske konsekvenser 14/ Side 1 af 17

Tilflytning til Irma-byen. - Økonomiske konsekvenser 14/ Side 1 af 17 Tilflytning til Irma-byen - Økonomiske konsekvenser 14/005173-16 Side 1 af 17 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1. Sammenfatning... 3 2. Analyse af flyttemønstre 2010-2013... 5 Tilflytning til lokalområder

Læs mere

Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for Bilag 7

Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for Bilag 7 Notat Side 1 af 7 Til Til Kopi til 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget Drøftelse Byrådet Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2018 Byrådet skal ved vedtagelsen af budgettet

Læs mere

Notat ANVISNINGSREGLER FOR DAGTILBUDSOMRÅDET 2011

Notat ANVISNINGSREGLER FOR DAGTILBUDSOMRÅDET 2011 Notat ANVISNINGSREGLER FOR DAGTILBUDSOMRÅDET 2011 1 Optagelse af børn i dagtilbud i Favrskov Kommune I henhold til Dagtilbudsloven 23 og 27 skal kommunen tilbyde pasningsgaranti for alle børn, fra de er

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger i Horsens Kommune:

Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger i Horsens Kommune: Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger i Horsens Kommune: 1. Indledning: I stedet for at benytte et kommunalt eller et privat dagtilbud, kan forældre i Horsens Kommune

Læs mere

Et nyt arbejdsliv. O r l ov til børnepasning. A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n

Et nyt arbejdsliv. O r l ov til børnepasning. A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n Et nyt arbejdsliv O r l ov til børnepasning A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n Orlov til børnepasning Orlov til børnepasning giver forældre til børn under 9 år mulighed for at få orlov i en periode

Læs mere

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Med lovforslaget til dagtilbudsloven samles bestemmelserne om dagtilbud, fritidshjem,

Læs mere

Udtalelse. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Sociale Forhold og Beskæftigelse Aarhus Kommune. Udtalelse vedrørende forslag fra K om: Parrådgivning

Udtalelse. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Sociale Forhold og Beskæftigelse Aarhus Kommune. Udtalelse vedrørende forslag fra K om: Parrådgivning Udtalelse Side 1 af 5 Til Aarhus Byråd via Magistraten Udtalelse vedrørende forslag fra K om: Parrådgivning SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Sociale Forhold og Beskæftigelse Aarhus Kommune 1. Konklusion

Læs mere

Bilag 4. Notat. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2014. 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget.

Bilag 4. Notat. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2014. 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget. Bilag 4 Notat Til: Kopi: til: 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget Byrådets medlemmer Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Den 12. september 2013 Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti

Læs mere

Fastsættelse af dispensationsadgang fra nye regler om bedre fordeling i daginstitutioner

Fastsættelse af dispensationsadgang fra nye regler om bedre fordeling i daginstitutioner Til alle høringsparter Holmens Kanal 22 1060 København K Telefon 33 92 93 00 sm@sm.dk www.socialministeriet.dk Sagsnr. 2018-5658 Doknr. 623762 Dato 9-11-2018 Høringsbrev vedr. ændringer af bekendtgørelse

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2017:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2017: Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var på 228,5

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Dagtilbud til 0- til 5-årige er der i budget 2020 afsat 237,3 mio. kr.

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Dagtilbud til 0- til 5-årige er der i budget 2020 afsat 237,3 mio. kr. Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0- til 5-årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0- til 5-årige er der i afsat 237,3 mio. kr. Dertil skal

Læs mere

Børnetalsprognose og kapacitet

Børnetalsprognose og kapacitet Børnetalsprognose og kapacitet 2017-2021 Udarbejdet af Sekretariat og Dagtilbud og Økonomi og Udbud, april 2017. Acadre nr. 17/7506 Indhold 1. Indledning...3 2. Forventet behov for pladser...4 2.1 Befolkningsprognosen...4

Læs mere

Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud

Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud Indholdsfortegnelse PASNINGSMULIGHEDER I HØRSHOLM...2 1. DAGTILBUD TIL BØRN FRA 0 6 ÅR...2 2. TILSKUDSORDNINGER...2 PROCEDURE VED OPSKRIVNING

Læs mere

Herudover er der en række forudsætninger vedrørende eventuel partnerens indkomst og antallet af børn:

Herudover er der en række forudsætninger vedrørende eventuel partnerens indkomst og antallet af børn: Økonomisk Råd Teknisk baggrundsnotat 218-1 Sammensatte marginalskatter Oktober 218 Indledning Det sociale sikkerhedsnet består af en række offentlige ordninger i form af offentlig hjælp, boligsikring,

Læs mere

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne.

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. 1 Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste Område Randers kommune skal yde dækning af hel eller delvis

Læs mere

Svendborg Kommune Sekretariat og Dagtilbud. Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger. Generelle oplysninger

Svendborg Kommune Sekretariat og Dagtilbud. Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger. Generelle oplysninger Svendborg Kommune Sekretariat og Dagtilbud Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger Generelle oplysninger 1 Oktober 2018 18/23683 Forældre kan vælge at få deres barn passet

Læs mere

Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018

Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018 Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018 Skat og generelle tilskud selvbudgettering eller statsgaranti Center for Økonomi og Personale, september 2014 Sag nr. 13/25192 # 166255-14 Indhold Sammenfatning...

Læs mere

Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune

Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune Indholdsfortegnelse Indledning 5 Lovgivning m.v. 5 Kommunale politikker og retningslinjer 5 Optagelse

Læs mere

SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE KORT FORTALT

SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE KORT FORTALT SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE KORT FORTALT 3 KÆRE FORÆLDER SOM FORÆLDER Sprog er et vigtigt redskab til at kunne sætte ord på sine følelser og meninger. Børns sproglige udvikling i de første

Læs mere

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer pr. 1. januar 2013 Pladsanvisningen Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk 1/11 Indhold: FORORD...3 HVAD BETYDER

Læs mere

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge Der er i forbindelse med prognosen for antal flygtninge og familiesammenførte i Aarhus Kommune i et tværmagistratligt

Læs mere

REGLER FOR OPTAGELSE AF BØRN I DAGTILBUD 0-5 år I ALBERTSLUND KOMMUNE

REGLER FOR OPTAGELSE AF BØRN I DAGTILBUD 0-5 år I ALBERTSLUND KOMMUNE 1 Albertslund Kommune Børne- og Ungeforvaltningen 3. september 2012 Institutionsafdelingen GENERELT REGLER FOR OPTAGELSE AF BØRN I DAGTILBUD 0-5 år I ALBERTSLUND KOMMUNE Pasningsgaranti Ifølge Dagtilbudslovens

Læs mere

Regler for Anvisning af pladser til dagtilbud, fritidshjem/sfo og fritidsklubber

Regler for Anvisning af pladser til dagtilbud, fritidshjem/sfo og fritidsklubber DRAGØR KOMMUNE 10. juli 2012 Social, Børn og Kultur Regler for Anvisning af pladser til dagtilbud, fritidshjem/sfo og fritidsklubber I dette regelsæt beskrives Dragør Kommunes retningslinier og administrative

Læs mere

Sept Januar år år år år

Sept Januar år år år år NOTAT Dato: 4. september Kapacitet og efterspørgsel på det samlede dagtilbudsområde og på distriktsniveau - Dette notat afdækker kapacitetsbehovet på dagtilbudsområdet i perioden september til januar på

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE: Godkendt i BUU 4.5.2009

INDHOLDSFORTEGNELSE: Godkendt i BUU 4.5.2009 Børn og Kultur Retningslinjer for pladsanvisning INDHOLDSFORTEGNELSE: RETNINGSLINJER FOR PLADSANVISNING:...3 PASNINGSGARANTI:...3 ANCIENNITET:...3 PASNINGSOMRÅDE:...3 OPSKRIVNING TIL VENTELISTE:...4 ANVISNING

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København

.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 26. april 2019.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København I dette notat

Læs mere

Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven. Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave

Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven. Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave Faglig enhed for småbørn, Algade 2D, 4281 Gørlev Mail: smaborn@kalundborg.dk

Læs mere

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer pr. 1. januar 2013 Pladsanvisningen Borgerservice Frisvadvej 35, 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk 1/10 Indhold: FORORD...3

Læs mere