Miljøstyrelsen Strandgade Købehavn K Høring af udkast til ny godkendelsesvejledning, j.nr MST

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljøstyrelsen Strandgade Købehavn K Høring af udkast til ny godkendelsesvejledning, j.nr MST"

Transkript

1 Dato 31. august 2016 Side 1 af 8 Miljøstyrelsen Strandgade Købehavn K mst@mst.dk Høring af udkast til ny godkendelsesvejledning, j.nr MST Landbrug & Fødevarer skal indledningsvist takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ændring af godkendelsesvejledningen. Kravene i det danske godkendelsessystem betragtes af Landbrug & Fødevarer som et af de vigtigste regelsæt for danske fødevarevirksomheder, da de fastsætter rammerne for etablering og ændring af anlæg, som har afgørende betydning for virksomhedernes konkurrenceevne og vækst. Vejledningens tekst er af stor betydning for den praksis myndighederne udøver i forbindelse med miljøgodkendelser, og det er derfor vigtigt, at vejledningen sikrer en ensartet praksis i staten og kommunerne, så den sikrer forudsigelighed i forhold til virksomhederne samt at der ikke udvikles en praksis, der går længere end intentionen med lovgivningen. Nedenfor følger en række overordnede bemærkninger, samt bemærkninger til områder, som anses for at være særlig væsentlige. Øvrige bemærkninger fremfår af vedlagte bilag. Rummelige miljøgodkendelser Fødevareerhvervet er et meget dynamisk erhverv, og er afhængig af hurtigt at kunne omstille sig til kundernes krav både i Danmark og på det internationale marked. Dette forhold afspejler sig i hyppige tilpasninger, og dermed et stort behov for rummelige miljøgodkendelser. Det er Landbrug & Fødevarers opfattelse, at vejledningen i højere grad kan åbne op for anvendelse af rummelige miljøgodkendelser indenfor lovgivningens rammer. Der er dog gode takter i vejledningen, hvor der blandt andet er indført et eksempel på revurdering af støjvilkår (afsnit 4.2.2), som sikrer en reel rummelighed i miljøgodkendelsen. Der er desværre også eksempler på områder, som direkte modvirker intentionen om rummelighed jf. bemærkningerne i nedenstående afsnit om støj. Landbrug & Fødevarer vil gerne i en senere proces vende tilbage med forslag til, hvordan vejledningen og evt. lovgivningen i øvrigt kan forbedres for at skabe mere rummelige miljøgodkendelser. Støj Der er i vejledningen indsat to identiske tekster, som beskriver en afgørelse fra Miljø- og Naturklagenævnet vedrørende udvidelse af virksomhed og støjvilkår. Det er Landbrug & Fødevarers opfattelse, at afgørelsen ikke kan anvendes i denne sammenhæng, og at teksten er særdeles problematisk, da den reelt vil medføre, at eksisterende virksomheder med

2 Side 2 af 8 lempelser for støjkrav ikke har nogle udvidelsesmuligheder, da de ikke må udnytte deres eksisterende lempelse. Beskrivelsen fjerner dermed enhver form for rummelighed i godkendelsen, når det kommer til støjgrænser ifm. virksomhedsudvidelser, hvilket taler imod den politiske hensigt om mere rummelige miljøgodkendelser. Derudover sætter teksterne reelt Miljøstyrelsens vejledning nr. 3 fra 1996 ud af kraft 1. Denne vejledning beskriver, at man skal søge at reducere støjniveauet til de vejledende værdier, men vejledningen beskriver også, at der er situationer, hvor tillæg til støjgrænserne kan være nødvendige, fx når det gælder mellemstore og store virksomheder beliggende tæt på boliger. Det er endvidere Landbrug & Fødevarers opfattelse, at teksten er meget uklar og ikke egnet til brug i en vejledende kontekst. Det skyldes blandt andet, at: Det er helt uklart, hvad der anses for at være en udvidelse/ændring eller blot en udnyttelse af den eksisterende produktionsramme (produktionstilpasninger), som kan ske uden at overskride vilkårene i den eksisterende miljøgodkendelse. Afgørelsen der refereres til omhandler konkret en udvidelse af antallet af driftstimer, men i andre sager vil sondringen mellem støj fra en udvidelse og den samlede virksomhed ikke give mening. Landbrug & Fødevarer skal på baggrund af ovenstående bemærkninger kraftigt opfordre Miljøstyrelsen til at fjerne teksten og erstatte den med en henvisning til vejledning nr. 3 fra Såfremt Miljøstyrelsen vælger at fastholde teksten, skal Landbrug & Fødevarer anmode om et møde med styrelsen inden vejledningen offentliggøres, blandt andet med henblik på at drøfte konsekvenserne af ændringen. Udnyttelse af miljøgodkendelse For at sikre en højere grad af rummelighed, skal Landbrug & Fødevarer opfordre Miljøstyrelsen til at se nærmere på reglerne for udnyttelse og bortfald af miljøgodkendelser. Det vil give virksomhederne en langt højere grad af rummelighed, hvis definitionen for, hvornår en godkendelse er udnyttet ændres fra drift af anlæg til påbegyndelse af byggeri. En virksomhed vil næppe igangsætte investeringer og byggeri, hvis den ikke kan påbegynde drift indenfor en kortere tidsperiode for dermed at udnytte den bundne kapital. Med andre ord har virksomheden et kraftigt incitament til at påbegynde driften, som efter Landbrug & Fødevarers opfattelse derfor ikke bør reguleres. Det vil endvidere være i tråd med den praksis, som omtales i Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug af 3. februar 2011 til (til lovforslag L 12). Her fremgår det, at bestemmelsen bringes i overensstemmelse med den praksis, der 1 Vejledning fra Miljøstyrelsen, nr. 3, 1996, Supplement til vejledning om ekstern støj fra virksomheder.

3 Side 3 af 8 gælder efter miljøbeskyttelsesloven. Her er det praksis, at det ikke er nødvendigt, at virksomheden eller ændringen er i drift eller taget i brug inden fristens udløb. Produktionslofter Vejledningen bør direkte anføre, at der ikke må fastsættes produktionslofter uden virksomhedens tilsagn, da det modvirker incitamenterne til at producere mere miljøeffektivt. Det bør også indføres direkte i vejledningen, at det - i forbindelse med fjernelse af eksisterende produktionslofter - ikke skal indgå i myndighedens vurdering, om virksomheden efterfølgende kan overholde godkendelser eller tilladelser, som er underlagt andre myndigheder. Det kan for eksempel være i forhold til en virksomheds tilslutningstilladelse, hvor miljøgodkendelse meddeles af staten, mens kommunen har ansvaret for at sikre vilkår og kontrol af virksomhedens spildevand i forhold til et spildevandsforsyningsanlæg. Teknisk og forureningsmæssigt forbundet Landbrug & Fødevarer skal bemærke, at vurderingen af biaktiviteter og hovedaktiviteter giver anledning til uhensigtsmæssigheder og ulige konkurrencevilkår. For eksempel reguleres tørrerier forskelligt alt efter, om de er placeret på en bilag-1 virksomhed eller udenfor en bilag- 1 virksomhed. Landbrug & Fødevarer vil gerne drøfte denne problemstilling nærmere med Miljøstyrelsen. Administration af BAT På trods af et nyt afsnit om anvendelsen af BAT-konklusioner savner Landbrug & Fødevarer fortsat en vejledning i, hvordan myndigheden skal forholde sig til BAT-AEL intervallerne, herunder en præcisering af, at man ikke automatisk skal anvende den laveste grænseværdi. Revurdering Det bør fremgå klart af afsnittet om revurdering, at formålet udelukkende er at få vurderet, om der er nye forhold i relation til BAT, som betyder, at der skal stilles nye vilkår. Hvis der ikke er fremkommet nye forhold - eller elementer, som kan bryde med retsbeskyttelsen - bør der ikke ændres på virksomhedens vilkår. Ovenstående bekræftes af praksis fra Natur- og Miljøklagenævnet, hvor det i en afgørelse fra 28. oktober 2013 (NMK ) fremgår, at hovedformålet med revurderingen er at foretage en BAT-vurdering. Dette fremgår ligeledes af klagenævnets afgørelse NMK Basistilstandsrapport Der er helt overordnet mere behov for vejledning i forhold til krav til basistilstandsrapporter, idet der tilsyneladende sker en skærpelse af de krav, der stilles til virksomhederne. Det bør derfor indledningsvist anføres, at det umiddelbart ikke er sandsynligt, at typiske fødevarevirksomheder bruger, fremstiller eller frigiver relevante, farlige stoffer i et omfang, der kan begrunde udarbejdelsen af en basistilstandsrapport. Sætningen fremgår af Miljøstyrelsens høringsnotatet til implementering af IE-direktivet.

4 Side 4 af 8 Det bør også præciseres, at kravet om en basistilstandsrapport ikke som udgangspunkt betyder, at der skal foretages målinger el. lign. i jorden, men at en rapport som beskriver virksomhedens anvendelse af stoffer og stoffernes egenskaber ift. jordforurening, ofte vil være tilstrækkelig dokumentation i basistilstandsrapporten. Såfremt der er spørgsmål til ovenstående, står vi naturligvis til rådighed. Med venlig hilsen Anette Christiansen Miljøchef Miljø & Energi Henrik Borg Kristensen Chefkonsulent Miljø & Energi D D M M E anc@lf.dk E hbk@lf.dk

5 Side 5 af 8 Bilag 1 Konkrete bemærkninger til vejledningen 1. Det bør anføres, at nedbrud i IT systemet til indberetning også vil give virksomheden ret til at indsende ansøgningen udenom det digitale system. 2. Det er for Landbrug & Fødevarer afgørende, at vores medlemmer ikke risikerer offentliggørelse af elementer, der kan kompromittere deres forretningshemmeligheder. L&F mener, at den aktive offentliggørelsesordning byder på en række udfordringer i den forbindelse. Det er afgørende, at der er dokumenterede procedurer for, hvilke oplysninger, der kan offentliggøres, så det sikres, at der ikke slipper konkurrencefølsomme oplysninger ud. Der er for parten mulighed for at gøre indsigelse mod offentliggørelse af visse oplysninger, men en sådan indsigelse underkastes en konkret vurdering hos godkendelsesmyndigheden, så det er i sidste ende op til myndigheden, hvad der kan undtages fra offentliggørelse. Det er på den måde den enkelte miljømedarbejders ansvar at foretage den fornødne gennemgang og afvejning i hver eneste sag for at sikre, at der ikke slipper følsomme oplysninger ud. Det er i den forbindelse væsentligt at bemærke, at det er stærkt problematisk, at offentliggørelse sker uden forudgående høring af den pågældende virksomhed eller bedrift. For at sikre behørig retsbeskyttelse af virksomheder og bedrifter bør disse tillægges partsstatus i forbindelse med myndighedernes offentliggørelse af ansøgninger. Den aktive offentliggørelse indebærer desuden udfordringer i form af en øget risiko for erstatningsansvar for miljømyndigheden i de tilfælde, hvor myndigheden offentliggør følsomme oplysninger. Der er for nyligt vedtaget et direktiv om beskyttelse af fortrolig knowhow og forretningshemmeligheder mod uretmæssig erhvervelse, brug og videregivelse. (Europa Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/943 af 8. juni 2016 om beskyttelse af fortrolig knowhow og fortrolige forretningsoplysninger (forretningshemmeligheder) mod ulovlig erhvervelse, brug og videregivelse. Med direktivet skabes der en klarere og bredere definition af, hvad der kan karakteriseres som forretningshemmeligheder. Virksomhederne får via direktivet forbedrede muligheder for bekæmpelse af uretmæssig erhvervelse, brug og videregivelse af forretningshemmeligheder. Direktivet giver grundlag for mere påpasselighed ved håndteringen af forretningshemmeligheder og knowhow i forbindelse med videregivelse. 3. Der kan med fordel indsættes et link til afsnit (Udnyttelse og bortfald af en miljøgodkendelse). 4. Det bør omtales direkte, at der i henhold til miljøbeskyttelsesloven IKKE er hjemmel til at fastsætte vilkår, der varetager klimahensyn eller klimatilpasning. Det skal gøres helt klart i teksten, at det ikke er hensigten med en miljøgodkendelse, at der stilles vilkår i forhold til klima. 5. God præcisering. 6. Teksten er særdeles problematisk, da den reelt medfører, at eksisterende virksomheder med lempelser ikke har nogle udvidelsesmuligheder, da de ikke må udnytte deres eksisterende lempelse. Teksten fjerner endvidere enhver form for rummelighed i godkendelsen, når det kommer til støjgrænser ifm. virksomhedsudvidelser. Derudover sætter teksten reelt Miljøstyrelsens vejledning nr. 3 fra 1996 ud af kraft. Denne vejledning beskriver, at man skal søge at reducere støjniveauet til de vejledende værdier, men vejledningen beskriver også, at der er situationer, hvor tillæg til støjgrænserne kan være nødvendige, fx når det gælder mellemstore og store virksomheder beliggende tæt på boliger.

6 Side 6 af 8 Derudover er teksten meget uklar og svær at anvende i en vejledende kontekst. Det skyldes blandt andet, at: 1. Det er helt uklart, hvad der anses for at være en udvidelse/ændring eller blot en udnyttelse af den eksisterende produktionsramme (produktionstilpasninger), som kan ske uden at overskride vilkårene i den eksisterende miljøgodkendelse. 2. Afgørelsen der refereres til omhandler konkret en udvidelse af antallet af driftstimer, men i andre sager giver sondringen mellem støj fra udvidelsen og den samlede virksomhed ingen mening. Landbrug & Fødevarer skal på baggrund af ovenstående bemærkninger opfordre Miljøstyrelsen til at erstatte teksten med en henvisning til vejledning nr. 3 (1996). Såfremt miljøstyrelsen vælger at fastholde eksemplet, skal Landbrug & Fødevarer anmode om et møde med styrelsen inden vejledningen offentliggøres, blandt andet med henblik på at drøfte konsekvenserne af ændringen. Ovenstående bemærkninger gælder for alle steder i vejledningen, hvor denne tekst fremgår. 7. Der mangler noget i denne sætning. 8. Denne tekst giver god vejledning, og støtter godt op om en øget anvendelse af rummelige miljøgodkendelser. 9. Det er lidt uklart hvad der menes, men vi antager, at der menes, at der bør være tale om den realistiske produktionsgrænse, som er mulig indenfor en godkendelse. Her bør det fx indregnes, at en virksomhed ikke må producere om natten. Det er vigtigt, at der bliver tale om en samlet vurdering af anlæggets formåen, virksomhedens indretning, bemanding og mulige driftstid, samt stoptider. 10. Det bør præciseres, hvad der menes med affaldsmængden. Hvis det i en miljøgodkendelse fx fremgår, at der er fastsat et maksimalt oplag af affald og denne ikke øges med udvidelsen, bør dette kunne rummes indenfor miljøgodkendelsen. 11. God præcisering. 12. Hvad menes der konkret med renere teknologi? 13. Det kan med fordel skrives ud, hvad der står i Det bør fremgå af denne tekst, at en virksomhed, som er omfattet af flere listepunkter eller BREF er først skal revurderes, når hovedaktiviteten revurderes. Der skal således ikke igangsættes revurderinger af fx biaktiviteter, før hovedaktiviteten skal revurderes. 15. Landbrug & Fødevarer skal bede Miljøstyrelsen om at se på, om reglerne for udnyttelse og bortfald af en miljøgodkendelse kan ændres, så de i højere grad giver virksomheder rummelighed. Det kan fx opnås ved at definere udnyttelse som påbegyndelse af byggeri. Det vil endvidere være i tråd med den praksis, som omtales i Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug af 3. februar 2011 til

7 Side 7 af 8 L12. Her fremgår det, at bestemmelsen bringes i overensstemmelse med den praksis, der gælder efter miljøbeskyttelsesloven. Her er det praksis, at det ikke er nødvendigt, at virksomheden eller ændringen er i drift eller taget i brug inden fristens udløb. 16. Det bør defineres, hvad der menes med udnyttet. Hvis der fx er søgt om godkendelse til installering af to anlæg på virksomheden, hvornår betragtes godkendelsen så for udnyttet fx ved ibrugtagning af det ene anlæg eller begge anlæg? 17. Denne sætning bør slettes, da det ikke er hensigten at kræve en godkendelse, hvis aktiviteten IKKE er forbundet. Formuleringen kan reelt betyde, at en butik på virksomhedens matrikel skal godkendes, selvom den intet har med selve produktionen at gøre. 18. Afsnittet er svært tilgængeligt, og L&F skal derfor foreslå, at man anvender en tekst fra Fortolkningsbidraget til Vejledning nr. 3 (1997), hvoraf følgende fremgår: Det er vigtigt at gøre sig klart, at en virksomhed kun henføres til ét punkt på listen nemlig sin hovedaktivitet. Alle forurenende aktiviteter indgår herefter under denne hovedaktivitet også selv om en eller flere af biaktiviteterne selvstændigt er godkendelsespligtige. Såfremt der i en virksomhed, der er optaget på godkendelseslisten, indgår en biaktivitet, som ikke er optaget på listen, skal hele virksomheden betragtes som optaget på listen. Dette betyder, at alle forurenende aktiviteter på virksomheden skal godkendes 19. Landbrug & Fødevarer skal bemærke, at vurderingen af biaktiviteter og hovedaktiviteter giver anledning til uhensigtsmæssigheder og ulige konkurrencevilkår. For eksempel reguleres tørrerier forskelligt alt efter, om de er placeret på en bilag 1 virksomhed eller udenfor en bilag 1 virksomhed. Landbrug & Fødevarer vil derfor gerne drøfte denne problemstilling nærmere med Miljøstyrelsen. 20. Afsnittet er svært tilgængeligt, og teksten bør gennemgås en ekstra gang. Der kan også anføres et eksempel med en butik på virksomheden grund, som fx sælger produkter fra virksomheden. Denne butik er ikke at betragte som direkte forbundet, da den fungerer selvstændigt uden tilknytning til virksomhedens aktiviteter. 21. Det bør gennemgående i teksten anføres, at BAT-tjeklister altid er en fyldestgørende besvarelse af redegørelseskravet om BAT. 22. Det bør for god ordens skyld præciseres, at der henvises til godkendelsesbekendtgørelsens bilag 6. Det bør i forbindelse med vejledningen til bekendtgørelsens bilag 6 endvidere anføres, at der skal laves en rapport (fx oplistning af anvendte stoffer og mulighed for jordforurening), men at der ikke nødvendigvis skal foretages tekniske analyser i jorden. 23. I praksis vil det betyde, at virksomhederne altid skal gå i jorden og foretage en forureningsundersøgelse, før de kan gå i gang med at bygge. Det vil forlænge byggeriet.

8 Side 8 af 8 Hvis myndigheden har foretaget en vurdering af, hvorvidt virksomheden skal udarbejde en basistilstandsrapport på et tidligere tidpunkt, og vurderet, at der ikke skal foretages jordforureningsundersøgelser, så bør byggeriet kunne gå i gang. 24. Følgende tekst bør indføres i afsnittet: det umiddelbart ikke er sandsynligt, at typiske fødevarevirksomheder bruger, fremstiller eller frigiver relevante, farlige stoffer i et omfang, der kan begrunde udarbejdelsen af en basistilstandsrapport Sætningen fremgår af Miljøstyrelsens høringsnotat til implementering af IE-direktivet. 25. For at undgå flest mulige byrder, bør formuleringen vendes om, så det først omtales, at der kan kræves en basistilstandsrapport for ændringen eller udvidelsen, og at det - såfremt det vurderes relevant - kan kræves basistilstandsrapport for øvrige dele af virksomhedens arealer. 26. Denne sletning bør slettes eller omformuleres, da der i maskinværkstedsbekendtgørelsen fx er mulighed for dispensation for støjkrav. 27. Dette er meget centralt, og bør udbygges lidt mere. 28. Det bør skrives ud, hvilken lovgivning, der er tale om, og hvad myndigheden ansvar er i henhold til disse lovgivninger.

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven.

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Dato 27. april 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Miljøstyrelsen Strandgade Købehavn K

Miljøstyrelsen Strandgade Købehavn K Dato 26. juni 2015 Side 1 af 8 Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 Købehavn K mst@mst.dk Høring af udkast til fem bekendtgørelser, der følger op på lov om anmeldeordning for mindre miljøbelastende virksomheder

Læs mere

Afsnit 1 Der kunne med fordel anføres en nærmere vejledning i vurdering af, om en eksisterende tilladelse skal ændres.

Afsnit 1 Der kunne med fordel anføres en nærmere vejledning i vurdering af, om en eksisterende tilladelse skal ændres. Dato 4. december 2017 Side 1 af 5 Miljøstyrelsen Haraldsgade 53 2100 Købehavn Ø mst@mst.dk Høring af udkast til ny vejledning til spildevandsbekendtgørelsen, j. nr. SVANA-400-00038. Landbrug & Fødevarer

Læs mere

5.1 Godkendelsespligt

5.1 Godkendelsespligt 5.1 Godkendelsespligt Bilag 1- og bilag 2-virksomheder Bilag 1 og 2 er lister over de virksomheder, der er omfattet af godkendelsespligt. Bilag 1 indeholder virksomheder, der reguleres efter et regelsæt

Læs mere

MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING

MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING Amager Ressourcecenter Kraftværksvej 31 2300 København S Sendt som sikker post Virksomheder J.nr. MST-1270-01192 Ref. anbri/molut Den 7. maj 2014 Cc Pernille Milton, MBG, Joint Venture pmm@geo.dk MILJØGODKENDELSE

Læs mere

Bekendtgørelse om miljøkrav til affaldshåndtering

Bekendtgørelse om miljøkrav til affaldshåndtering Bekendtgørelse om miljøkrav til affaldshåndtering maj 2019 Miljøstyrelsen Erhverv Dagsorden Hvorfor en branchebekendtgørelse? Om processen Bekendtgørelsens anvendelsesområde Anmeldemodellen Sagsbehandling

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed

Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed Til høringsparterne på vedlagt liste Cirkulær Økonomi & Affald J.nr. MST-7719-00073 BENTH/PBR Den 5. oktober 2017 Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Afgørelse om revurdering af miljøgodkendelsen for A.A. Service & Transport A/S.

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Afgørelse om revurdering af miljøgodkendelsen for A.A. Service & Transport A/S. Virksomheder og Jord Grøndalsvej 1 C, Postboks 4049, 8260 Viby J A.A. Service & Transport A/S Grenåvej 631 B 8541 Skødstrup Side 1 af 5 Afgørelse om revurdering af miljøgodkendelsen for A.A. Service &

Læs mere

Netværksmøde for deponi Den 11. september 2018

Netværksmøde for deponi Den 11. september 2018 Netværksmøde for deponi Den 11. september 2018 Hvad er standardvilkår? Langt størstedelen, godt 5.000, af de godkendelsespligtige virksomheder blev fra 1. januar 2005 overført til et nyt forenklet godkendelsessystem

Læs mere

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal Dato 13. juni 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Høringsnotat - udkast til bekendtgørelse om udpegning af kompetente myndigheder og supplerende bestemmelser i henhold til skibsophugningsforordningen

Høringsnotat - udkast til bekendtgørelse om udpegning af kompetente myndigheder og supplerende bestemmelser i henhold til skibsophugningsforordningen NOTAT Jord og Affald Ref. likjo Den 26. april 2016 Høringsnotat - udkast til bekendtgørelse om udpegning af kompetente myndigheder og supplerende bestemmelser i henhold til skibsophugningsforordningen./../.

Læs mere

VILKÅRSÆNDRING Røggaskondensering ved dellast

VILKÅRSÆNDRING Røggaskondensering ved dellast Energnist Esbjerg Måde Industrivej 35 6705 Esbjerg Ø Virksomheder J.nr. MST-1270-02141 Ref. MSCHU/bjens Den 02. februar 2017 MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING Røggaskondensering ved dellast For: Energnist

Læs mere

Landbrug & Fødevarers høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug, j. nr

Landbrug & Fødevarers høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug, j. nr Dato 3. juni 2013 Side 1 af 6 Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K E-mail mst@mst.dk Landbrug & Fødevarers høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug,

Læs mere

Høringsnotat om miljøtilsynsbekendtgørelsen

Høringsnotat om miljøtilsynsbekendtgørelsen J.nr. MST-1240-00710 Høringsnotat om miljøtilsynsbekendtgørelsen 1. Generelle bemærkninger Hedensted Kommune bemærker generelt, at der er stor fokus på reglerne, der knytter sig til de husdyrbrug, der

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 501 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 501 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 501 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 21. juni 2017 Sagsnummer: 2017-439./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat til

Læs mere

BAT og revurdering af miljøgodkendelser for biomasseanlæg. www.energiogmiljo.dk

BAT og revurdering af miljøgodkendelser for biomasseanlæg. www.energiogmiljo.dk BAT og revurdering af miljøgodkendelser for biomasseanlæg 1 BAT og revurdering af miljøgodkendelser for biomasseanlæg Problemstillingen: Hvornår skal kommunen revidere en eksisterende miljøgodkendelse,

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 138 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 138 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 138 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 1. december 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 17-01-2012 Dato: 14-11-2011 Sag nr.: TMU 3 Sagsbehandler: Lene Sehested Kompetence: Fagudvalg [X] Økonomiudvalget

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste kommentarer, der er grupperet i forhold til de ovennævnte punkter og Miljøstyrelsens bemærkninger hertil.

I det følgende gennemgås de væsentligste kommentarer, der er grupperet i forhold til de ovennævnte punkter og Miljøstyrelsens bemærkninger hertil. J.nr. MST-1240-00710 Bilag til høringsnotat om: Ændring af bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål Høringssvarene har berørt følgende punkter: 1. Generelle bemærkninger 2. Sondringen

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) BEK nr 1517 af 07/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-1210-00145 Senere ændringer

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

Revurderinger i Esbjerg kommune

Revurderinger i Esbjerg kommune Revurderinger i Esbjerg kommune Generelt Hovedformål med revurderingen er at sikre, at husdyrbrugets indretning og drift fortsat er baseret på BAT. Udgangspunktet er, at Miljøstyrelsens emissionsgrænseværdier

Læs mere

Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald

Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K MST-7549-00057 Den 21. maj 2015 Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald KL har modtaget

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Dato: 24. august 2016 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og

Læs mere

Dato 1. juni 2017 Side 1 af 5

Dato 1. juni 2017 Side 1 af 5 Dato 1. juni 2017 Side 1 af 5 Bilag 2: Kommentarer til Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål samt Notat om udkast til ny husdyrgodkendelsesbekendtgørelse og ændring af slambekendtgørelsen

Læs mere

Påbud om ændring af vilkår for emission af organiske opløsningsmidler fra malekabine, Vestas Northern Europa A/S, Industrivej 20, 6900 Skjern

Påbud om ændring af vilkår for emission af organiske opløsningsmidler fra malekabine, Vestas Northern Europa A/S, Industrivej 20, 6900 Skjern Returadresse Land, By og Kultur Byg og Miljø Smed Sørensens Vej 1, 6950 Ringkøbing Vestas Northern Europe A/S Industrivej 20 6900 Skjern Att.: Jane Berwald, jabew@vestas.com Sagsbehandler Pernille Nielsen

Læs mere

15-11-2013 13/42599 KS: tdah. ATTEC DANMARK A/S Mommarkvej 293 B 6470 Sydals

15-11-2013 13/42599 KS: tdah. ATTEC DANMARK A/S Mommarkvej 293 B 6470 Sydals 15-11-2013 13/42599 KS: tdah ATTEC DANMARK A/S Mommarkvej 293 B 6470 Sydals Tillæg til miljøgodkendelse - udvidelse af produktionstid og påbud om ændring af støjgrænser Sønderborg Kommune har den 22. oktober

Læs mere

MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING

MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING ZPD A/S H. E. Bluhmes Vej 63 6700 Esbjerg Virksomheder J.nr. MST-1270-01092 Ref. zaakh/rukso Den 19. december 2013 MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING Miljøstyrelsen C.F. Tietgens Boulevard 40 5220 Odense

Læs mere

Tillæg til Miljøgodkendelse i henhold til Miljøbeskyttelseslovens 33 af. Støvring Autooophug ApS, Banesvinget 9-12, 9530 Støvring

Tillæg til Miljøgodkendelse i henhold til Miljøbeskyttelseslovens 33 af. Støvring Autooophug ApS, Banesvinget 9-12, 9530 Støvring Center Natur og Miljø Journalnr: 09.02.16-K08-18996-07 Ref.: Dorte Schmieg Toft Dato: 18-03-2014 Tillæg til Miljøgodkendelse i henhold til Miljøbeskyttelseslovens 33 af Støvring Autooophug ApS, Banesvinget

Læs mere

Introduktion. Du er her: Forside / Introduktion

Introduktion. Du er her: Forside / Introduktion Du er her: Forside / Introduktion Introduktion De mest forurenende virksomheder skal have en miljøgodkendelse. Nedenfor kan du i tekst og billeder få et overblik over den del af lovgivningen, som miljøgodkendelser

Læs mere

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013.

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013. Justitsministeriet Asyl- og Visumkontoret asyl.visumkontoret@jm.dk 19.09.2013 Høring vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af udlændingeloven (Gennemførelse af Dublin IIIforordningen) Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Notat om høring af ændringer til godkendelsesvejledningen

Notat om høring af ændringer til godkendelsesvejledningen Notat Erhverv J.nr. MST-1210-00094 Ref. MELSO Den 13. januar 2017 Notat om høring af ændringer til godkendelsesvejledningen Miljøstyrelsen har den 6. juli 2016 sendt udkast til ændringer i vejledning om

Læs mere

Tillæg til miljøgodkendelse Forlængelse af udnyttelsesfrist. Etablering af svineproduktion Østre Hygumvej 8, 6715 Esbjerg N April 2013

Tillæg til miljøgodkendelse Forlængelse af udnyttelsesfrist. Etablering af svineproduktion Østre Hygumvej 8, 6715 Esbjerg N April 2013 Tillæg til miljøgodkendelse Forlængelse af udnyttelsesfrist Etablering af svineproduktion Østre Hygumvej 8, 6715 Esbjerg N April 2013 ESBJERG KOMMUNE Natur & Vandmiljø Torvegade 74 6700 Esbjerg Telefon

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) BEK nr 1458 af 12/12/2017 Udskriftsdato: 21. februar 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-1200-00155 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade 29 1401 København K mst@mst.dk MST-7014-00016 27. januar 2014

Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade 29 1401 København K mst@mst.dk MST-7014-00016 27. januar 2014 Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade 29 1401 København K mst@mst.dk MST-7014-00016 27. januar 2014 Vedr. udkast til ny elektronikaffaldsbekendtgørelse og bekendtgørelse om overførelse af affald GenvindingsIndustrien

Læs mere

Miljøudvalget L 88 Bilag 2 Offentligt. Industrial Emissions Directive implementering. Karsten B. Nielsen

Miljøudvalget L 88 Bilag 2 Offentligt. Industrial Emissions Directive implementering. Karsten B. Nielsen Miljøudvalget 2011-12 L 88 Bilag 2 Offentligt Industrial Emissions Directive implementering Karsten B. Nielsen IE-direktivet implementering i Danmark Industrial Emissions Directive (IE-direktivet) er en

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) I medfør af 3, stk. 3, 7 b, 35, 35 c, 37, stk. 2, 39, stk. 3 og 4, 40, 41 a, stk. 3 og 4, 41 b, stk. 1 og 3, 67, 73, stk. 3, 74, stk. 2, 78 a, stk. 2,

Læs mere

NOTAT. Vandplanlægning J.nr. SVANA Ref. SPe Den 11. september 2017

NOTAT. Vandplanlægning J.nr. SVANA Ref. SPe Den 11. september 2017 NOTAT Vandplanlægning J.nr. SVANA-400-00013 Ref. SPe Den 11. september 2017 Notat om høring af udkast til bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande,

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af miljøbeskyttelsesloven og planloven

Forslag. til. Lov om ændring af miljøbeskyttelsesloven og planloven Forslag til Lov om ændring af miljøbeskyttelsesloven og planloven (Bemyndigelse til at fastsætte regler om anmeldeordninger, om sagsbehandling, herunder samtidighed m.v.) 1 I lov om miljøbeskyttelse, jf.

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) BEK nr 1317 af 20/11/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 1. maj 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen j.nr. MST-12-00003 Senere ændringer til

Læs mere

Skal der laves basistilstandsrapport? v/susie Björch og Helene Frewert Pedersen, Miljøstyrelsen Virksomheder

Skal der laves basistilstandsrapport? v/susie Björch og Helene Frewert Pedersen, Miljøstyrelsen Virksomheder Skal der laves basistilstandsrapport? v/susie Björch og Helene Frewert Pedersen, Miljøstyrelsen Virksomheder ATV 17. juni 2015 1. Hvornår skal der tages stilling til BTR-spørgsmålet? Fokus på aktiviteten

Læs mere

5. Godkendelsespligtige landbrug

5. Godkendelsespligtige landbrug 5. Godkendelsespligtige landbrug Indledning Godkendelsespligtige landbrug har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljøet. Landbrugene

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) BEK nr 669 af 18/06/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 8. oktober 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-1210-00045 Senere ændringer til forskriften BEK nr

Læs mere

Udkast til bekendtgørelsesændring blev sendt i ekstern høring den 20. december 2013. Høringsfristen udløb den 10. januar 2014.

Udkast til bekendtgørelsesændring blev sendt i ekstern høring den 20. december 2013. Høringsfristen udløb den 10. januar 2014. NOTAT Jord & Affald J.nr. MST-7012-00030 Ref. ahl Høringsnotat vedrørende ændring af bekendtgørelse om opkrævning af miljøbidrag samt udbetaling af godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning

Læs mere

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme Dato11. juni 2015 Side 1 af 5 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Boliglovgivning Gammel Mønt 4 1117 København K Att.: Pia Scott Hansen Sendt pr. e-mail til mbbl@mbbl.dk og psh@mbbl.dk J.nr. 2015-338

Læs mere

Høring af vejledning til godkendelsesbekendtgørelsen

Høring af vejledning til godkendelsesbekendtgørelsen 9. september 2016 MOLO/HEHU DI-2015-14337 Miljøstyrelsen, Erhverv Strandgade 29 1401 København K Sendt med e-mail til erhverv@mst.dk Høring af vejledning til godkendelsesbekendtgørelsen DI har modtaget

Læs mere

Erhverv J.nr. MST-1230-00066 Ref. Riksb Den 21. maj 2015. Til høringsparterne

Erhverv J.nr. MST-1230-00066 Ref. Riksb Den 21. maj 2015. Til høringsparterne Til høringsparterne Erhverv J.nr. MST-1230-00066 Ref. Riksb Den 21. maj 2015 Høring over udkast 5 bekendtgørelser, til 5 bekendtgørelser, der følger der op implementerer på lov om lov nr. xx om anmeldeordning

Læs mere

Betydningen af Miljøklagenævnets. afgørelser?

Betydningen af Miljøklagenævnets. afgørelser? Betydningen af Miljøklagenævnets afgørelser Hvordan skal vi som miljørådgivere bruge Miljøklagenævnets afgørelser? - Eksempler på udmeldinger fra - Forholdet mellem nye og verserende sager v/ Sten W. Laursen

Læs mere

Silkeborg Kommunalbestyrelse Søvej 1 8600 Silkeborg. Vedrørende henvendelse om Silkeborg Kommunes tilsynspligt efter miljøbeskyttelsesloven

Silkeborg Kommunalbestyrelse Søvej 1 8600 Silkeborg. Vedrørende henvendelse om Silkeborg Kommunes tilsynspligt efter miljøbeskyttelsesloven Silkeborg Kommunalbestyrelse Søvej 1 8600 Silkeborg 17-03- 2011 TILSYNET Vedrørende henvendelse om Silkeborg Kommunes tilsynspligt efter miljøbeskyttelsesloven A har ved mail af 26. oktober 2010 rettet

Læs mere

Ekstern støj ved etablering af midlertidige opholdssteder til flygtninge

Ekstern støj ved etablering af midlertidige opholdssteder til flygtninge Ekstern støj ved etablering af midlertidige opholdssteder til flygtninge - Regulering af støj fra virksomheder mv. - Støjafskærmning i forbindelse med etablering af midlertidige opholdssteder Vejledning

Læs mere

KL's høringssvar Miljøtilsynsvejledningen

KL's høringssvar Miljøtilsynsvejledningen Miljøstyrelsen Erhverveenheden Sendt pr. mail til: erhverv@mst.dk, cc andpe@mst.dk Den 19. juni 2013 Sags ID: SAG-2013-03982 Dok.ID: 1712913 BTT@kl.dk Direkte 3370 3302 Mobil 2913 6610 KL's høringssvar

Læs mere

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug 2. Listevirksomheder ekskl. landbrug Indledning Særligt forurenende virksomheder har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljø og sundhed.

Læs mere

Af Undtagelse af støj fra sikkerheds- og opstartsventiler ventiler

Af Undtagelse af støj fra sikkerheds- og opstartsventiler ventiler Miljøstyrelsen Virksomheder J.nr. MST- 1270-01154 Ref. Anbri/Molut Den 2. maj 2014 MILJØGODKENDELSE Af Undtagelse af støj fra sikkerheds- og opstartsventiler ventiler For: Amager Ressourcecenter Matrikel

Læs mere

KL høringssvar til ændring af lov om planlægning vedr. produktionserhverv

KL høringssvar til ændring af lov om planlægning vedr. produktionserhverv Høringssvar KL høringssvar til ændring af lov om planlægning vedr. produktionserhverv KL takker for muligheden for at komme med bemærkninger til ændringsforslagene vedr. produktionserhverv til forslag

Læs mere

Afslaget gives efter 33 i lov om miljøbeskyttelse 1. Sagens oplysninger

Afslaget gives efter 33 i lov om miljøbeskyttelse 1. Sagens oplysninger I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej 31 2300 København S v/ Jonas Nedenskov Virksomheder J.nr. MST-1270-01154 Ref. ANBRI/MOLUT Den 30. april 2014-2014 Også sendt som digital post Amager Ressourcecenter

Læs mere

Miljøgodkendelse. Revurdering af miljøgodkendelse, af 19. september 2013. For: Affald Plus, Næstved Forbrændingsanlæg Ved Fjorden 20

Miljøgodkendelse. Revurdering af miljøgodkendelse, af 19. september 2013. For: Affald Plus, Næstved Forbrændingsanlæg Ved Fjorden 20 Affald Plus, Næstved Forbrændingsanlæg Ved Fjorden 20 4700 Næstved Virksomheder J.nr. MST-1270-01677 Ref. MSCHU/ANBRI Den 17. august 2015 Miljøgodkendelse Tillæg til Revurdering af miljøgodkendelse, af

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) Udkast af 12. september 2018 med forbehold for lovtekniske ændringer m.v. Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) I medfør af 3, stk. 3, 7 b, 35, 35 c, 37, stk. 2, 39, stk. 3 og 4, 40, 41 a,

Læs mere

Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet Johanne Daugaard Thomsen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet har den 26. oktober 2010 fremsendt udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Terrænregulering på Skydebanevej 14, Esbjerg Forlængelse af tidsfrist

Terrænregulering på Skydebanevej 14, Esbjerg Forlængelse af tidsfrist Selskabet Skydebanevej 14 ApS Vrenderupvej 38 6818 Årre. Sendt til virksomhedens digitale postkasse og pr. hv@sb-thomsen.dk Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 8. maj 2014 Sagsbehandler Bodil Damsgaard Kristensen

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Implementering af BAT konklusioner vedr. affaldsvirksomheder, herunder standardvilkår

Implementering af BAT konklusioner vedr. affaldsvirksomheder, herunder standardvilkår Implementering af BAT konklusioner vedr. affaldsvirksomheder, herunder standardvilkår BAT konklusioner for affaldsbehandlingsanlæg m.m. Nils Nordholm Erhverv 28. maj 2019 BAT Virksomheder der forurener

Læs mere

Styrket dansk indsats for udarbejdelse af BREF er. Ulla Ringbæk

Styrket dansk indsats for udarbejdelse af BREF er. Ulla Ringbæk Styrket dansk indsats for udarbejdelse af BREF er Ulla Ringbæk Nye udfordringer med IE-direktivet 1. Krav om at anvende EU s BAT-konklusioner om bedste tilgængelig teknik i forbindelse med miljøgodkendelser

Læs mere

Notat. VVM-screening for oplag og nedknusning af betonbrokker Thorbjørn Kjær, Almstokvej 10, Billund. Baggrund for sagen

Notat. VVM-screening for oplag og nedknusning af betonbrokker Thorbjørn Kjær, Almstokvej 10, Billund. Baggrund for sagen Notat VVM-screening for oplag og nedknusning af betonbrokker Thorbjørn Kjær, Almstokvej 10, Billund. Baggrund for sagen Thorbjørn Kjær har den 11. august 2008 indgivet ansøgning om miljøgodkendelse til

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt H Ø RI NGSNO T AT 1 18. september 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til ændret bekendtgørelse om pristillæg

Læs mere

Og det betyder, at det bliver vores politiker, der i sidste ende afgøre spørgsmålet om Nyttiggørelse

Og det betyder, at det bliver vores politiker, der i sidste ende afgøre spørgsmålet om Nyttiggørelse Mailkommunikation med Ole Holst og Miljøstyrelsen om nyttiggørelse af affald i støjvold. (af hensyn til formatbegrænsningerne i sagsfremstillingen anvendes denne kopi på sagen) Afsluttende mail er fra

Læs mere

Tillæg Dato: til miljøgodkendelse af den 1. juli Driftstid og vaskerum. ScrapTrans A/S

Tillæg Dato: til miljøgodkendelse af den 1. juli Driftstid og vaskerum. ScrapTrans A/S Tillæg Dato: 17-02-2016 til miljøgodkendelse af den 1. juli 2010 - Driftstid og vaskerum ScrapTrans A/S Stilbjergvej 1A, 7190 Billund Matrikel nr.: 3bh Sdr. Elkær, Grene CVR-nummer: 25447964 P-nummer:

Læs mere

Miljøregulering af virksomheder. Advokat (H), Partner Håkun Djurhuus

Miljøregulering af virksomheder. Advokat (H), Partner Håkun Djurhuus Miljøregulering af virksomheder Advokat (H), Partner Håkun Djurhuus Kategorisering 1. Godkendelsespligtige a) Bilag 1-virksomheder ( de store ) a1) IPPC a2) Få andre typer b) Bilag 2 ( de forenklede )

Læs mere

Bekendtgørelse om værditab på fast ejendom ved opstilling af vindmøller.

Bekendtgørelse om værditab på fast ejendom ved opstilling af vindmøller. Energistyrelsen Att.: Jens Bengtsson Amaliegade 44 København K 13. marts 2009 Bekendtgørelse om værditab på fast ejendom ved opstilling af vindmøller. Vindmølleindustrien finder det positivt og helt nødvendigt,

Læs mere

Herning Kommune Uforstående over for, at krav til aftrækssystemer i 11, stk. 2, kun omfatter anlæg op til 30 kw og ikke op til 120 kw.

Herning Kommune Uforstående over for, at krav til aftrækssystemer i 11, stk. 2, kun omfatter anlæg op til 30 kw og ikke op til 120 kw. NOTAT Miljøteknologi J.nr. / MST-5230-00221 Ref. lahal, brk, chste Den 29. juni 2015 Høringsnotat om ændringsbekendtgørelse til bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra fyringsanlæg til fast

Læs mere

Bekendtgørelse om miljøkrav til affaldshåndtering

Bekendtgørelse om miljøkrav til affaldshåndtering Bekendtgørelse om miljøkrav til affaldshåndtering 9. april 2019 Miljøstyrelsen Erhverv Dagsorden Bagrunden og modellen Bekendtgørelsens anvendelsesområde Anmeldelse og kommunale sagsbehandling Bekendtgørelsens

Læs mere

Revurdering, eksempler

Revurdering, eksempler Revurdering, eksempler Eksempler på revurdering i Horsens Kommune Supplere det der allerede er sagt, så derfor har vi valgt at fokusere på det rent praktiske Hvordan håndterer vi tillæg i forbindelse med

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 208 Bilag 1 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner)

Læs mere

MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING

MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING Ekokem A/S Att. Miljøchef Eva Lund Lindholmvej 3 5800 Nyborg Sendt digitalt til CVR: 34484414 Virksomheder J.nr. MST-1270-01784 Ref. Johje/Molut Den 7. januar 2016 MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING For:

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Miljøteknologi MST-5201-00056 Ref. EVNST Den 26. september 2016 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Et udkast til bekendtgørelsen

Læs mere

Holbæk Havn, ejet af Holbæk Kommune, påbydes hermed følgende ændring af vilkår for sikkerhedsstillelsen for Holbæk Havbundssedimentdepot:

Holbæk Havn, ejet af Holbæk Kommune, påbydes hermed følgende ændring af vilkår for sikkerhedsstillelsen for Holbæk Havbundssedimentdepot: Holbæk Havn Parallelvej 33 4300 Holbæk havnen@holb.dk / post@holb.dk Roskilde J.nr. MST-1272-00895 Ref. hahli/jemma Den 11. april 2012 Påbud om fastsættelse af sikkerhedsstillelse for Holbæk Havbundssedimentdepot

Læs mere

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. Kvægbruget Nedre Nesgård Nesgårdsvej 39, 9460 Brovst

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. Kvægbruget Nedre Nesgård Nesgårdsvej 39, 9460 Brovst TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE Kvægbruget Nedre Nesgård Nesgårdsvej 39, 9460 Brovst Godkendelsesdato / offentliggørelse: 8/11 2013 Indhold... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Jammerbugt Kommunes afgørelse...

Læs mere

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud 17. oktober 2012 Nyhedsbrev M&A/ Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud Den 2. oktober 2012 offentliggjorde Finanstilsynet vejledning nr. 9475 om bekendtgørelse om overtagelsestilbud ( Vejledningen

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse

Tilsynsrapport til offentliggørelse Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-01325 Ref. ANVED/SOEJA Dato: 27. august 2015 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 32065791 Virksomhedstype

Læs mere

Med påbuddet ændres vilkår C2 og C7 i Revurdering - samt Miljøgodkendelse af ny Produktionslinje for DEAE-dextran dateret den 4. januar 2013.

Med påbuddet ændres vilkår C2 og C7 i Revurdering - samt Miljøgodkendelse af ny Produktionslinje for DEAE-dextran dateret den 4. januar 2013. Pharmacosmos A/S Rørvangsvej 30 4300 Holbæk Att.: Hans Berg Andreasen, hba@pharmacosmos.dk Virksomheder J.nr. MST-1272-00638 Ref. jamul/hebec Den 7. marts 2014 Påbud om ændring af vilkår Pharmacosmos A/S

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 26. oktober 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

1. Bemærkning om manglende fremsendelse af skriftlig orientering på første levering, jævnfør vilkår 10.

1. Bemærkning om manglende fremsendelse af skriftlig orientering på første levering, jævnfør vilkår 10. TEKNIK OG MILJØ Miljøservice AS Skjernvej 151 7280 Sønder-Felding Att: [thorkild@miljoeservice.dk] CVR-nr.: 13683891 P-nr.: 1000606116 Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 www.herning.dk

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 161 Bilag 1 Offentligt 6. februar 2019 J.nr. 2018-5799 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

Vejledning til revurdering af miljøgodkendelser

Vejledning til revurdering af miljøgodkendelser Vejledning til revurdering af miljøgodkendelser Nedenstående tabel er en oversigt over mulige emner, der skal vurderes i forbindelse med en revurdering som foretages, fordi der er forløbet 8 år ( tvungen

Læs mere

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Kemikalier J.nr. 001-05574 Ref. Jukof/beand Dep/kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af: Høringsnotat Ekstern høring om ny bekendtgørelse om indsendelse af indlægssedler til Lægemiddelstyrelsen og om udkast til cirkulære om ændring af variationsvejledningen, marts 2011. Link til høringen på

Læs mere

SØNDERBORG AFFALD A/S Ellegårdvej 8. Tillæg til miljøgodkendelse ændring af driftstid

SØNDERBORG AFFALD A/S Ellegårdvej 8. Tillæg til miljøgodkendelse ændring af driftstid SØNDERBORG AFFALD A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Tillæg til miljøgodkendelse ændring af driftstid Sønderborg Kommune modtog den 20. december 2016 en ansøgning om tillæg til miljøgodkendelsen af 27.

Læs mere

Det danske godkendelsessystem i retlig belysning (revurdering)

Det danske godkendelsessystem i retlig belysning (revurdering) AARHUS UNIVERSITET Det danske godkendelsessystem i retlig belysning (revurdering) Gå-hjem-møde i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling, Ålborg den 23. maj 2017 Professor, dr.jur. Ellen Margrethe Basse,

Læs mere

PLAN Tilsynskampagne 2/2014: Regulering af emissioner på forbrændingsanlæg under opstart og nedlukning

PLAN Tilsynskampagne 2/2014: Regulering af emissioner på forbrændingsanlæg under opstart og nedlukning PLAN Tilsynskampagne 2/2014: Regulering af emissioner på forbrændingsanlæg under opstart og nedlukning Dato for revision Baggrund Vers. 6.0-17.04.2015/clben Miljøstyrelsen er blevet opmærksom på, at der

Læs mere

Vilkårsændring. Virksomheder J.nr. MST-1270-01629 Ref. jamul/tiska Den 18. marts 2015. For: Novozymes A/S Krogshøjvej 36 2880 Bagsværd

Vilkårsændring. Virksomheder J.nr. MST-1270-01629 Ref. jamul/tiska Den 18. marts 2015. For: Novozymes A/S Krogshøjvej 36 2880 Bagsværd Virksomheder J.nr. MST-1270-01629 Ref. jamul/tiska Den 18. marts 2015 Vilkårsændring For: Novozymes A/S Krogshøjvej 36 2880 Bagsværd Matrikel nr. (8L): 3dø Bagsværd by CVR-nummer: 10007127 P-nummer: 1007675646

Læs mere

Landbrug & Fødevarer har modtaget ovenstående lovforslag i høring med frist den 5. december 2016 og har i den forbindelse følgende bemærkninger:

Landbrug & Fødevarer har modtaget ovenstående lovforslag i høring med frist den 5. december 2016 og har i den forbindelse følgende bemærkninger: Dato 1. december 2016 Side 1 af 5 Miljø- og fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Miljø & Biodiversitet miljobio@naturerhverv.dk Vedr. Høring af forslag til lov om ændring af lov om drift af landbrugsjorder

Læs mere

DGF Gastekniske dage 2008

DGF Gastekniske dage 2008 DGF Gastekniske dage 2008 EU-kommissionens forslag til et Industriemissionsdirektiv Oplægsholder Cand. scient. Vibeke Vestergaard Nielsen Miljøstyrelsens Erhvervsenhed Oplæggets udgangspunkt 1. Nyt IPPC-forslag

Læs mere

Miljøstyrelsen sender hermed udkast til ændringer i følgende bekendtgørelser i høring:

Miljøstyrelsen sender hermed udkast til ændringer i følgende bekendtgørelser i høring: Til høringsparterne Erhverv J.nr. MST-1212-00025 Ref. tived Den 18. marts 2016 Høring vedrørende ændring af bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed (godkendelsesbekendtgørelsen) m.fl., der fritager

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF for så vidt

Læs mere

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. Slagtesvin Lønnerupvej 3, 7700 Thisted 12. februar 2016

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. Slagtesvin Lønnerupvej 3, 7700 Thisted 12. februar 2016 TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE Slagtesvin Lønnerupvej 3, 7700 Thisted 12. februar 2016 1. Baggrund for tillægget Ejendommen Lønnerupvej 3, 7700 Thisted blev miljøgodkendt den 3. november 2006 til en årsproduktion

Læs mere

Ændring af vilkår for indvinding af råstoffer

Ændring af vilkår for indvinding af råstoffer Regional Udvikling Jordforurening og råstoffer Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst Region Nordjylland, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Øst Randers Tegl A/S Mineralvej 4 9220 Aalborg Øst Att.: Finn Besser

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S

Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Dispensation til udvidet arbejdstid i forbindelse med udgravning af stationsboks under topplade, samt etablering af jordankre og tværbjælker på Frederiksberg

Læs mere

Tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens 33, stk. 2 til at påbegynde bygge- og anlægsarbejdet på Enggade 13, 5000 Odense C.

Tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens 33, stk. 2 til at påbegynde bygge- og anlægsarbejdet på Enggade 13, 5000 Odense C. Odense Kommune, Odense Slot, Nørregade 36-38, Postboks 740, 5000 Odense C Odense Renovation A/S Snapindvej 21 5200 Odense V By- og Kulturforvaltningen Erhverv og Bæredygtighed Industri og Klima Odense

Læs mere

Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen Kommuneplanafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C Miljøstyrelsen aar@mst.dk Side 1 af 5 Foreløbigt høringssvar vedrørende Forslag til kommuneplantillæg nr. 24 til Kommuneplan 2013 for Aarhus Kommune

Læs mere