»Hospitalsbyggerier Bygningsautomatik i centrum, Hvad skal der til?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "»Hospitalsbyggerier Bygningsautomatik i centrum, Hvad skal der til?"

Transkript

1 »Hospitalsbyggerier Bygningsautomatik i centrum, Hvad skal der til? Henrik Schledermann Chefrådgiver indenfor bygningsautomatik, Fagredaktør på BIPS arbejdsbeskrivelse for bygningsautomatik. Erfaring med BMS på Hospitaler fra: DNU, Skejby sygehus, Rigshospitalet, Glostrup Hospital.

2 »Agenda Hvordan indgår design af bygningsautomatik i de større hospitalsbyggerier. Innovative hospitaler Bygherrens udbud sætter rammerne. Forudsætninger for rådgivergruppen. Kunne det være anderledes. Anvendelse af IT-netværk. Nummersystem Grænseflader. Projektering i et faseopdelt byggeri. Udbud

3 Fiona Stanley Hospital. Perth. Australia Fiona Stanley Hospital, Perth. Her indsætte billeder fra Honeywell af innovative hopitaler lavet i australien.

4 »Innovative Hospitaler New South Glasgow University Hospital Her indsætte billeder fra Schneider af innovative hopitaler lavet i Glaskow.

5 »Innovative Hospitaler

6 »Innovative hospitaler Anvende big data, Optimering/effektivisering, sporbarhed for også at øge patientsikkerheden. Space management Lean management Anvende data fra forskellige systemer i fremtidige logistik analyser Behovsstyret rengøring. Anvendelse af data fra RFID, Tac s (patienter og udstyr) på tværs af fag. Integration med Sengestuepanel så patienter kan udføre betjening af lys/klima/afskærmning etc. Integration mellem BMS og bookningssystemer til fx OP-stuer og tilsvarende lokaler. Større integration af drift og sikkerhed. Sende oplysninger om behov til forsyningsanlæg (smart grid). Alle data og informationer til rådighed større overblik for brugere.

7 »Design af bygningsautomatik i de større hospitalsbyggerier. Bygherrens udbud sætter rammerne. Bygherre har udarbejdet byggeprogram, hvor der er overordnet krav om BMS for styring og regulering af tekniske installationer. Det er sjældent, at der på forhånd er taget stilling til: Strategi for valg af bygningsautomatik. Integration med de øvrige IT-installationer Sammenhæng med andre funktioner/anlæg (sikring, patientkald, sengestue panel, logistik, rengøring) Hvem, der udover driftspersonalet, skal anvende BMS anlægget. Hvilke krav der er til lokal betjening fra brugere og patienter. Hvornår i forløbet der skal ske valg af BMS-system. Opdeling i udbud og entrepriser. Det er ikke krav om at indsamle data på tværs af de forskellige systemer.

8 »Design af bygningsautomatik i de større hospitalsbyggerier. Forudsætninger for rådgivergruppen. Hospitals byggerier udbydes som rådgiverkonkurrence mellem forskellige arkitektog ingeniør konsortier. Grundlag er bygherrens byggeprogram. Al rådgivning overlades typisk til det vindende konsortium. Økonomiske betingelser Indledende planlægning afregnes efter medgået tid efter en ramme. Projektering og udførelse afregnes typisk, som en % del af byggeudgiften. Projektering er for egen regning, hvis man ligger over eller under den samlede økonomiske ramme. Dette indebærer at rådgivergruppen vil: Vælge løsninger der minimerer eget tidsforbrug. Afgrænse sine ydelser og rådgivning, til det der er absolut nødvendigt. Rådgiveren er ikke motiveret til at foreslå og projektere avancerede systemer, som BMS, hvor der laves integration til alle øvrige hospitalssystemer, for udveksling af funktionalitet og data.

9 »Design af bygningsautomatik i de større hospitalsbyggerier. Kunne det være anderledes.? Følgende bør overvejes: Lave skarpere oplæg og krav fra bygherren i relation til BMS og tilsvarende systemer. Sikre at der i bygherrens organisation i hele forløbet er den nødvendig viden og fokus på dette område. Finde på andre måde at, indgå aftaler med rådgiver der motiverer til større innovation og engagement. Tilføje nye kompetencer og ansvarsområder til rådgiverteamet. Vælge leverandører inden for svagstrømsfag og systemer (BMS sikring, patientkald agv ere, etc.) tidligt i forløbet.

10 »IT-netværk til BMS og øvrige tekniske installationer og systemer Der skal under projekteringen ske afklaring af emner som: Leverance af hardware (virtuelle servere, pc-ere, switche) Styresystem og firewall og antivirus. IT miljø, herunder Domæne og brugerrettigheder. Opgradering af software. Internet adgang. Tilslutning af entreprenørens egne bærbare pc ere på netværket. Stillingtagen til anvendelse af det administrative netværk / separat teknisk net for de tekniske installationer. Opdeling i V-Lan. Tildeling af adresser. Sammenhæng med øvrige IT-systemer. Ekstern adgang for leverandører. Tidligt netværk. Krav til dokumentation af udstyr på netværk.

11 »IT-netværk til BMS og øvrige tekniske installationer og systemer Planlægning af IT, leverance af IT-udstyr, opsætning og konfigurering af netværk er bygherreleverence. Tidlige afklaringer. Leverance af IT-udstyr og servere. Håndtering af en række nye systemer. Opsætning af netværk. Tidlig idriftsætning, inden bygningen tages i brug. Udveksling af data mellem mange forskellige systemer. Er IT-organisationen tilstrækkeligt forberedt for den kæmpe udfordring et nyt hospitals byggeri er? Hvornår skal planlægningen ske? Er de traditionelle grænseflader hensigtsmæssige?. Kunne det gøres anderledes?

12 »Udfordringer ved fastlæggelse af ID-kode system Hvad skal Hospitalets ID-kode systemer bruges til og hvem beslutter dette. Ensartet kordineret projektmateriale. Strukturering af BIM modellen (mængdeudtræk, egenskaber og opdeling i tilbudslistens poster). Ensartet fysisk mærkning af installationer. Anvendelse i BMS- og SMS-systemer til systematisk udvælgelse af data, hændelser og alarmer. Anvendelse til drift- og vedligehold i FM-system. Hvordan skal ID-systemet hænge sammen med bygningernes fysiske opdeling. Bygningsnummerering. Modullinje opdeling. Nummerering af rum. Mange forskellige interessenter i rådgivergruppen. Der bør være klare retningslinjer i bygherrens udbud og større fokus tidligt i processen.

13 »Grænseflader for automatik og de relaterede arbejder Grænseflader for projektering Planlæg projekteringen. I hvilket omfang må der anvendes anlæg med egen automatik? Hvad skal overvåges og visualiseres på BMS? Hvilket form for automatik system ønske? Det er langt hen af vejen op til rådgivergruppen at afklare dette. Grænseflader skal lægges så de er enkle og konsekvente, så driftspersonalet og øvrige brugere får det bedst mulige overblik. Hvad skal udføres, hvad er tilladt, og hvad kan ikke accepteres. Grænseflader for udførelse Planlæg grænseflader og bygningsdele. Opdel arbejder i fornuftige bygningsdele, der passer til de forskellige grænseflader der lægges. Lav grænsefladeskemaer eller tegninger for de arbejder der ikke følger, de for projektet normale grænseflader.

14 »Projekt og udbud i et faseopdelt byggeri BMS-entreprenøren skal vælges ved første udbud. Den samme entreprenør ønskes typisk anvendt i hele byggeriet. BMS-arbejdet kan således ikke indgå i de hovedentrepriser eller storentrepriser, som typisk udbydes på de enkelte etaper. En løsning er, at lave rammudbud med gyldighed over 4-5 år med enhedspriser, der kan anvendes ved alle efterfølgende etaper. Enhedspriser skal være så dækkende, at de kan bruges til alle efterfølgende arbejder. Dette skal indtænkes i projektet krav til høj grad af standardiserede løsninger. Der skal tages højde for, at enhedspriser kan anvendes ved varianter af eksisterende standardløsninger og nye enhedspriser kan genereres ud fra prissætningsmodellen for nye standardløsninger, der ikke tidligere har været prissat. Der udarbejdes standardbeskrivelser, der kan genanvendes på efterfølgende udbud.

15 »Overvejelser om udbud Hvilke arbejder skal udbud omfatte. Hvilke ting skal prissættes. Pris på fase 1. Enhedspriser for fremtidige etaper. Service. Hvordan hænger rammeudbud sammen udbud ved øvrige arbejder. Er det en ren priskonkurrence eller vurderes tilbud efter tildelingskriteriet: Bedste forhold mellem pris og kvalitet. Prækvalifikation, hvilke firmaer kan løfte opgaven. Størrelse og erfaringer med hospitaler. Kriterier for evaluering af tilbud.

16 »End slide Follow ALECTIA

Valg af BMS/CTS-system. - fra planlægning og projektering til drift

Valg af BMS/CTS-system. - fra planlægning og projektering til drift Valg af BMS/CTS-system - fra planlægning og projektering til drift Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation, Alectia A/S Alectia

Læs mere

Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS

Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Ved Henrik Schledermann Fag-ansvarlig for Bygningsautomatik Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Indholdsfortegnelse.

Læs mere

»Commissioning. Fra strategisk beslutning til drift Bygherreforeningen.

»Commissioning. Fra strategisk beslutning til drift Bygherreforeningen. »Commissioning Fra strategisk beslutning til drift 2016.01.19 - Bygherreforeningen. »Giraffen Søren Tholstrup 12 års erfaring som entreprenør PL/PC (automation, maritime branche) 10 års erfaring som rådgiver

Læs mere

Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg. Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation

Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg. Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation Hvordan ser CTS virkeligheden ud i Danmark. Der er i dag rigtig mange eksisterende CTS

Læs mere

»Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet

»Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet »Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet 2013-12-16 Michael Blom Søefeldt Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet»agenda I. Hvad er udbud med mængder Hvad siger branchen om udbud

Læs mere

bim ikke i teori men i daglig praksis

bim ikke i teori men i daglig praksis bim ikke i teori men i daglig praksis Få et indblik i hvordan ALECTIA anvender BIM på urban mediaspace i Århus havn. Sammen med NCC præsenteres udbudsprojektet af råhusentreprisen, som er udbudt på mængder

Læs mere

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Side 1 af 5 Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Udbud og tildeling følger reglerne i Tilbudsloven, Odder Kommunes indkøbspolitik samt gældende EU-regler. For bygge- og anlægsopgaver

Læs mere

»BIM Universe - Håndtering og deling af information. Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder

»BIM Universe - Håndtering og deling af information. Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder »BIM Universe - Håndtering og deling af information Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder as Kort om ALECTIA A/S Vores opfattelse af BIM Vores fokus Vores erfaringer Vores ønsker »Fakta om

Læs mere

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver 1. Procedurer for udbud og valg af rådgiver 2 1.1 Lovgivning 2 1.2 Rådgivningsydelser 2 1.2.1 Bygherrerådgivning 2 1.2.2 Projektering 3 1.2.3 Valg

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsarbejder er at sikre, at der skabes

Læs mere

Service Level Agreement (SLA)

Service Level Agreement (SLA) Service Level Agreement (SLA) vedrørende IT-Backend mellem Gymnasiefællesskabet og Allerød Gymnasium Roskilde Katedralskole Roskilde Gymnasium Himmelev Gymnasium Greve Gymnasium Solrød Gymnasium Køge Gymnasium

Læs mere

Sammen med nærværende udbudsbrev fremsendes nedenstående udbudsmateriale:

Sammen med nærværende udbudsbrev fremsendes nedenstående udbudsmateriale: Til tilbudsgiveren Aarhus den 14.11.2013 Udbudsbrev Byggeprojektet omhandler den sidste halvdel af HAB`s afdeling 27 bestående af Blok 4, 5, 6, 7, med i alt 129 lejemål, beliggende i Varbergparken, 6100

Læs mere

Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og bygge- og anlægsopgaver på det tekniske område Fanø Kommune Februar 2018.

Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og bygge- og anlægsopgaver på det tekniske område Fanø Kommune Februar 2018. Fanø Kommune Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og byggeog anlægsopgaver på det tekniske område 1 Indhold 1. Formål...3 2. Lovhjemmel...3 3. Rådgivningsydelser...3 4. Valg af rådgiver...4 5.

Læs mere

Rådgiverens opgaver og udfordringer

Rådgiverens opgaver og udfordringer DAKOFAs Netværk for B&AA møde 16.09.2014 Rådgiverens opgaver og udfordringer Erik K. Lauritzen Projektfaser for et større nedrivningsprojekt Kr. 5. Miljøsanering 6. Nedrivning 7. Håndtering af B&AA 2.

Læs mere

Niels Ole Karstoft Stig Brinck

Niels Ole Karstoft Stig Brinck BIM samarbejdsformer og Samprojektering Niels Ole Karstoft Stig Brinck 19. FEBRUAR 2018 Disp. forslag Proj.forslag Udbud Udførelsesproj. Forventet design Fastlagt design Endeligt design Produktion Arkitekt

Læs mere

Hillerød Spildevand A/S. Hillerød Centralrenseanlæg. Blæserentreprise

Hillerød Spildevand A/S. Hillerød Centralrenseanlæg. Blæserentreprise Hillerød Spildevand A/S Hillerød Centralrenseanlæg Blæserentreprise Tilbudsliste Juli 2012 Bygherre: Hillerød Spildevand A/S Kirsebær Alle 15 3400 Hillerød Rådgiver: Fuglebækvej 1 A 2770 Kastrup Telefon

Læs mere

»10 bud på effektivitetsforbedringer. Michael Jensen Forretningsdirektør, Hospitaler

»10 bud på effektivitetsforbedringer. Michael Jensen Forretningsdirektør, Hospitaler »10 bud på effektivitetsforbedringer Michael Jensen Forretningsdirektør, Hospitaler »Hvordan får vi produktive og effektive hospitaler? Medicin 15% Lønninger 57% Varekøb mv 10% Serviceenheder 18% Kilde:

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING

UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING PILEGÅRDSPARKEN 20 UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING Totalentreprise Udbudsbetingelser Dateret: 10.09.2018 27551 Pilegårdsparken 20 3460 Birkerød Pilegårdsparken Udbudsbetingelser Side : 2/7 Indhold:

Læs mere

Erfaringer fra udbud med mængder

Erfaringer fra udbud med mængder Erfaringer fra udbud med mængder Af 3dbyggeri danmark 1 Lidt om meget Punkter 1. Hvem er det der? 2. Hvorfor Udbud med mængder 3. Projektet Vejledning vedr. udbud med mængder 2 Tore Hvidegaard Arkitekt

Læs mere

Vejledning til Stinkskabsentreprisen (Stinkskabe med tilhørende rum- og stinkskabsautomatik)

Vejledning til Stinkskabsentreprisen (Stinkskabe med tilhørende rum- og stinkskabsautomatik) Vejledning til Stinkskabsentreprisen (Stinkskabe med tilhørende rum- og stinkskabsautomatik) 1. Indledning Denne vejledning er ikke en del af kontraktgrundlaget mellem rådgiver og bygherre. Vejledningen

Læs mere

Byggeri og Planlægning

Byggeri og Planlægning Ydelsesbeskrivelser Byggeri og Planlægning 2012 Vejledning om digital projektering Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI og DANSKE ARK Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning Vejledning om digital

Læs mere

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk DDB IKT BIM Revit Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk Agenda Bygherrekravene iht. DDB Det Digitale Byggeri Cuneco.dk Principperne omkring IKT specifikation

Læs mere

UDBUDSSTRATEGI OG NYE FORHANDNINGSFORMER

UDBUDSSTRATEGI OG NYE FORHANDNINGSFORMER UDBUDSSTRATEGI OG NYE FORHANDNINGSFORMER Fakta 185.000 (64.500) 38 (10) m2 827 (296) > 4.100 (1.600) 520.000 (57.000) 60.000 (22.000) Aktuel status B5 Vidensbygning B5 Forskningsarealer Kliniske kontorer

Læs mere

Energibevidst indkøb af større anlæg Beskrivelse af sagsforløb

Energibevidst indkøb af større anlæg Beskrivelse af sagsforløb Energibevidst indkøb af større anlæg Beskrivelse af sagsforløb Indholdsfortegnelse Beskrivelse af sagsforløb... 2 Fra idé til forslag... 3 Opstilling af krav... 4 et... 5 n... 6... 7 Januar 2001 Beskrivelse

Læs mere

Aftale-Håndbogen - Kap. 7. Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser, side 1 af 5 August 2012

Aftale-Håndbogen - Kap. 7. Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser, side 1 af 5 August 2012 Aftale-Håndbogen - Kap. 7. Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser, side 1 af 5 August Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser Notatet Afgrænsning af rådgiverydelser kan i en udfyldt stand

Læs mere

Copyright 2015 Grontmij A/S. Digital aflevering CVR 48233511. - En ny virkelighed, ved Christian Lundstrøm

Copyright 2015 Grontmij A/S. Digital aflevering CVR 48233511. - En ny virkelighed, ved Christian Lundstrøm Copyright 2015 Grontmij A/S CVR 48233511 Digital aflevering - En ny virkelighed, ved Christian Lundstrøm Digital udgave af bygningens brugsanvisning 1 Hyldebaseret Passiv IT-baseret Interaktiv Samling

Læs mere

Digital Konvergens. BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser.

Digital Konvergens. BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser. Digital Konvergens 1 BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser. Indlæg på Bips konferencen 2012 Den 10. september 2012 ved Thomas Hejnfelt, Grontmij Digital Konvergens 2

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Indgår som bilag til Rådgiveraftalen og kan anvendes, uanset om der er tale om totalrådgivning eller delt rådgivning IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

Læs mere

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Forord I Varde Kommune har vi mange byggeprojekter, som vi ønsker at udbyde bredt, men også således, at Varde Kommune sikres den optimale kvalitet til den

Læs mere

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 25. august 2016 Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser 1. Resume Byrådet besluttede i 2008 af outsource en række specialiserede

Læs mere

» Ledelse i det private kontra ledelse i sundhedsvæsenet inspiration og refleksioner

» Ledelse i det private kontra ledelse i sundhedsvæsenet inspiration og refleksioner » Ledelse i det private kontra ledelse i sundhedsvæsenet inspiration og refleksioner DSS Konference 8. november 2016 Jacob U. Sachse - Divisionsdirektør - Ledelse, Sundhed og Arbejdsmiljø » Lidt inspiration

Læs mere

Interessegruppe for koordinatorer

Interessegruppe for koordinatorer BAR Bygge & Anlæg Interessegruppe for koordinatorer Signe Mehlsen Møde J-5 23/11 2015 Program 9.00 Velkomst ved Sweco 9.05 Navnerunde, bordet rundt 9.15 Oplæg om dialogmøder med projekterende og rådgivere

Læs mere

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE030 Kommunikation og netværk

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE030 Kommunikation og netværk Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE030 Kommunikation og netværk Dette paradigme anvendes til at udarbejde en projektspecifik beskrivelse for

Læs mere

Opgave 1: SÆT X: (vær opmærksom på, at der kan være tale om flere krydser pr. opgave) DEN KORREKTE PROJEKTOPSTART:

Opgave 1: SÆT X: (vær opmærksom på, at der kan være tale om flere krydser pr. opgave) DEN KORREKTE PROJEKTOPSTART: IKT Koordinator & Leder Uddannelsen SVAR GRUPPE 1: Modul 2: 29. april 2014 + 30. april 2014 + 01. maj 2014 29. April 2014-4. Dag: Tilrettelæggelse af den kreative proces og projekteringen Tidsforbrug ca.

Læs mere

Sådan håndterer Danish Crown sin industrielle IT-sikkerhed

Sådan håndterer Danish Crown sin industrielle IT-sikkerhed Sådan håndterer Danish Crown sin industrielle IT-sikkerhed DAU d. 7 marts 2013 CV Firma : Navn : Afdeling : Titel : Alder : Danish Crown A/S Thomas Page Pedersen Factory IT Afdelingschef 43 år Danish Crown

Læs mere

IKT specifikationer. Bilag nr.: 12

IKT specifikationer. Bilag nr.: 12 Bilag nr.: 12 IKT specifikationer Byggesag: Navn: Tingløkkeskolen, Nyt Ungdomscenter /SFO2 Adresse: Bergendals Alle 25, 5250 Odense SV Rev: 21.09.2017 Bygherre: Navn Odense kommune Adresse Nørregade 36,

Læs mere

Partnering og kompetencer

Partnering og kompetencer Partnering og kompetencer En forudsætning for samarbejde i partnering er, at de basale faglige kompetencer er til stede hos bygherren, rådgivere, entreprenører, leverandører, mv. I de traditionelle samarbejdsformer

Læs mere

Niveau for redundans i netværket fastlægges og skal beskrives i tekst. Bygherres leverancer inden for IT skal afklares med bygherre.

Niveau for redundans i netværket fastlægges og skal beskrives i tekst. Bygherres leverancer inden for IT skal afklares med bygherre. FAGSPECIFIK YDELSES- BESKRIVELSE Projekteringsydelser IT Kabling, føringsveje og krydsfelter. 20. november 2018 Rev: J. nr. 18/01055 THORY/FINJU/BOAND 1. Introduktion Dette notat præciserer mindstekrav

Læs mere

SINAS, spørgemøde 18. september 2013, spørgsma l-svar

SINAS, spørgemøde 18. september 2013, spørgsma l-svar 19. september 2013 SINAS, spørgemøde 18. september 2013, spørgsma l-svar Spørgsmål og svar 1. Spørgsmål: Tidsplanen er områdebaseret, hvor vi måske er mere produktbaserede - kan udviklingen foregå fra

Læs mere

SEEST NY BØRNEUNIVERS! IKT-bekendtgørelsen i offentligt byggeri 1. april 2013. Carsten Gotborg IT-projektleder Byggeri Kolding Kommune

SEEST NY BØRNEUNIVERS! IKT-bekendtgørelsen i offentligt byggeri 1. april 2013. Carsten Gotborg IT-projektleder Byggeri Kolding Kommune SEEST NY BØRNEUNIVERS! IKT-bekendtgørelsen i offentligt byggeri 1. april 2013 Carsten Gotborg IT-projektleder Byggeri 3 IKT-koordinering Bygherren skal sikre at der gennem hele byggesagen sker en koordinering

Læs mere

Kapitel F. APP Projektudvikling

Kapitel F. APP Projektudvikling Kapitel F. APP Projektudvikling F1. Aftaletekst Tillægsbetingelser for projektudvikling i bygge- og anlægsvirksomhed (APP Projektudvikling) Tillægsbetingelser til AB 18 Anvendelse 1. Bestemmelserne i dette

Læs mere

Rådgiversyn på udbud. John Ulrik Bastrup, GEO og Kirsten Rügge, COWI 8. OKTOBER 2014 DET GODE UDBUD

Rådgiversyn på udbud. John Ulrik Bastrup, GEO og Kirsten Rügge, COWI 8. OKTOBER 2014 DET GODE UDBUD Rådgiversyn på udbud John Ulrik Bastrup, GEO og Kirsten Rügge, COWI 1 Lidt facts Jordforureningsområdet er et presset marked for rådgivere og entreprenører ( Red Ocean ). En analyse lavet i 2013 for MST

Læs mere

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator Kolofon 2015-05-08 < Forrige side IKT-projektroller Vejledning 2 bips Lyskær 1 2730

Læs mere

»DGNB-certificering af EAL Odense - Erfaringer. Jens Rolin

»DGNB-certificering af EAL Odense - Erfaringer. Jens Rolin »DGNB-certificering af EAL Odense - Erfaringer Jens Rolin 2016-09-30 Agenda 1. Præsentation 2. Status 3. Tanker og indledende planlægning af DGNB certificering 4. Dokumentation af delkriterie 5. Erfaringer

Læs mere

Gymnasiefællesskabet i Roskilde

Gymnasiefællesskabet i Roskilde Gymnasiefællesskabet i Roskilde Samarbejdsmodel Vi har samarbejder på personaleadministration, jura, It, løn, Bogholderiområdet og Bygningsområdet. 2007 6 Selvstændige Gymnasier 2013-15 Gymnasier Lokal

Læs mere

Rettelser og tilføjelser: Herved meddeles følgende rettelser og tilføjelser til udbudsmaterialet for ovennævnte udbud:

Rettelser og tilføjelser: Herved meddeles følgende rettelser og tilføjelser til udbudsmaterialet for ovennævnte udbud: Til de bydende Dato 15. januar 2019 Sagsbehandler Elisabeth Helms Mail EH3@VD.DK Telefon 7244 2420 Dokument 18/08853-6 Side 1/5 RETTELSESBLAD/SUPPLERENDE MEDDELELSE NR. 1 Entreprise 6620.323 Supplerende

Læs mere

Problemstillinger Analyser og beskrivelser. Problemtræer Ledelsessystemet Byggeprogram. Byggeprogram Forberedelse fremmer Anbefalinger

Problemstillinger Analyser og beskrivelser. Problemtræer Ledelsessystemet Byggeprogram. Byggeprogram Forberedelse fremmer Anbefalinger Agenda Problemstillinger Analyser og Problemtræer Ledelsessystemet Byggeprogram Løsninger Byggeprogram Forberedelse Anbefalinger Konklusion 1 Initierende Problem Hvorledes kan ressourcerne, brugt på de

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Godkendt i kommunalbestyrelsen den 17. maj 2011 Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

Arbejdsmiljørådgivning og grænsefladerne - eksempler fra store byggeprojekter

Arbejdsmiljørådgivning og grænsefladerne - eksempler fra store byggeprojekter Arbejdsmiljørådgivning og grænsefladerne - eksempler fra store byggeprojekter 5. marts. 2015 Chefrådgiver Charlotte Degn Bygherrerådgivning og sikkerhedsrådgivning omkring arbejdsmiljø BHs rolle vedr.

Læs mere

Forslag til ny struktur - overblik

Forslag til ny struktur - overblik BESKRIVELSESVÆRKTØJ Forslag til ny struktur - overblik Den korte version Udarbejdet af Molio 2018-03-01 Høringsversion Molio 2018 1 Indledning og formål Molio ønsker at omlægge beskrivelsesværktøjets struktur.

Læs mere

Holstebro Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver

Holstebro Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver Holstebro Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver 1 Procedurer for udbud og valg af rådgiver...2 1.1 Lovgrundlag...2 1.2 Rådgivningsydelser...2 1.2.1 Bygherrerådgivning...2 1.2.2 Projektrådgivning...3

Læs mere

De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen. FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014

De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen. FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014 De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014 IKT-lederuddannelsen på www.iktuddannelse.dk www.iktuddannelse.dk IKT-lederuddannelsen Formål At gøre IKT-lederen

Læs mere

Fremtidens akutstruktur

Fremtidens akutstruktur Oplæg d. 16. juni, DI. Nye hospitaler i Region Midtjylland. V. Kontorchef i Sundhedsplanlægning, Region Midtjylland, Flemming Bøgh. www.regionmidtjylland.dk Fremtidens akutstruktur 5 akuthospitaler 4 akutklinikker,

Læs mere

Tønder Kommune kunstgræsbaner i Tønder, Toftlund og Skærbæk

Tønder Kommune kunstgræsbaner i Tønder, Toftlund og Skærbæk Tønder Kommune kunstgræsbaner i Tønder, Toftlund og Skærbæk HOVEDENTREPRISE UDBUDSBREV-UDBUDSBETINGELSER Maj 2018 Bygherre Tønder Kommune Wegners Plads 2 6270 Tønder Rådgiver Orbicon A/S Gasværksvej 4

Læs mere

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax:

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: Den Europæiske Union Offentliggørelse af Supplement til Den Europæiske Unions Tidende 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Mailadresse: ojs@publications.europa.eu Oplysninger

Læs mere

Brugerindflydelse i de forskellige faser

Brugerindflydelse i de forskellige faser Inddragende byggeproces Byggeriets faser og aktører www.regionmidtjylland.dk Oversigt over projektfaser 2 www.regionmidtjylland.dk 1 Brugerindflydelse i de forskellige faser Indflydelse Omkostning ved

Læs mere

DNU Projekt og gennemførelsesplan

DNU Projekt og gennemførelsesplan DNU Projekt og gennemførelsesplan Faglig chef Svend G. Hvid Rådgivergruppen DNU I/S Det Nye Universitetshospital i Aarhus Rådgivergruppen DNU I/S Konsortium bestående af: Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S

Læs mere

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax:

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: Den Europæiske Union Offentliggørelse af Supplement til Den Europæiske Unions Tidende 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Mailadresse: ojs@publications.europa.eu Oplysninger

Læs mere

Fremtidens Etagebolig, Horsens

Fremtidens Etagebolig, Horsens Indhold Byggesagen... 2 Vision... 2 Udbud... 3 Fordele og ulemper ved entrepriserne... 3 Egenproduktion... 4 Emner der bliver lagt vægt på... 4 Tidsplan... 4 Ophængnings plan... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

VEJLEDNING I ARBEJDSPROCESSEN VED INSTALLATION AF ADGANGSKONTROL ENHEDER

VEJLEDNING I ARBEJDSPROCESSEN VED INSTALLATION AF ADGANGSKONTROL ENHEDER VEJLEDNING I ARBEJDSPROCESSEN VED INSTALLATION AF ADGANGSKONTROL ENHEDER Side 1 af 7 VEJLEDNING I ARBEJDSPROCESSEN VED INSTALLATION AF ADGANGSKONTROL ENHEDER Gældende fra 12. april 2016 Version 1.1 TOPL

Læs mere

Udbudsbeskrivelse. Prækvalifikation. GEV A/S Maj 12014. Forsyning Helsingør A/S

Udbudsbeskrivelse. Prækvalifikation. GEV A/S Maj 12014. Forsyning Helsingør A/S Udbudsbeskrivelse Orientering Montage af om fjernaflæste målerudbud elmålere Prækvalifikation GEV A/S Maj 12014 Forsyning Helsingør A/S Juli 2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Indledning...

Læs mere

Sygehus byggeprojekter i Region Sjælland

Sygehus byggeprojekter i Region Sjælland Sygehus byggeprojekter i Region Sjælland Sygehusplan 2010-2020 Hovedsygehus i Køge Akutsygehuse i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster. Specialsygehuse i Roskilde og Næstved Sygehusplan 2010 Sygehusbyggeri

Læs mere

Der er nogle forkerte oplysninger på adresselisten, dette skal korrigeres og liste skal sendes ud til styregruppens medlemmer.

Der er nogle forkerte oplysninger på adresselisten, dette skal korrigeres og liste skal sendes ud til styregruppens medlemmer. Styregruppemøde Niels Bohrs Allé Mødedato 22. august 2014 Starttidspunkt 13:00 Sluttidspunkt 15:00 Afdeling/enhed Ledelsessekretariatet Dokumentnavn Styregruppemøde Niels Bohrs Allé Dokumentnummer Arbejdsområde

Læs mere

KOMMENTARSKABELON. Høring af CCS Standardiserede og digitaliserede tilbudslister

KOMMENTARSKABELON. Høring af CCS Standardiserede og digitaliserede tilbudslister KOMMENTARSKABELON Dato Udfyldt af: E mail: Dokument Høring af 14 021 CCS Standardiserede og digitaliserede tilbudslister Bygherreforeningen, Kontaktperson HLB@bygherreforeningen.dk Navn på er Opmålings

Læs mere

BYGGE OG ANLÆGSKONFERENCE 23-24 SEPT. 2014. Vejen til det gode byggeri

BYGGE OG ANLÆGSKONFERENCE 23-24 SEPT. 2014. Vejen til det gode byggeri BYGGE OG ANLÆGSKONFERENCE 23-24 SEPT. 2014 Vejen til det gode byggeri Jesper Johannesen Direktør Sikuki Nuuk Harbour A/S Før anlægschef i Departement for Boliger - før direktør INI Byggeteknik INI Bygningsingeniør

Læs mere

Udvikling af byggeprogram

Udvikling af byggeprogram Udvikling af byggeprogram I dette kapitel beskrives de krav der skal stilles til et standardbyggeprogram, med hensyn til indhold og opbygning. Der er til dette kapitel udarbejdet en standard for byggeprogram

Læs mere

cuneco en del af bips

cuneco en del af bips center for produktivitet i byggeriet Hvordan håndteres data i byggeriets livscyklus? Torsdag 24. januar 2013 Indhold Data i byggeriets livscyklus Forudsætninger Implementering og anvendelse Ny IKT-bekendtgørelse

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING

UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING SONNERUPVEJ 5, 3300 FREDERIKSVÆRK UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING Hovedentreprise B Udbudsbetingelser Dateret: 27.08.2018 Totalrådgiver: LeanDesign ApS 33034 Sundhedshuset - Halsnæs Kommune Sonnerupvej,

Læs mere

28-8-2008 HTX NÆSTVED CASE: AUTOVÆRKSTED. IT B Stine Andersen, Susanne Nielsen og Morten Kristensen

28-8-2008 HTX NÆSTVED CASE: AUTOVÆRKSTED. IT B Stine Andersen, Susanne Nielsen og Morten Kristensen 28-8- HTX NÆSTVED IT B Stine Andersen, Susanne Nielsen og Morten Kristensen Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Problemformulering... 3 Fysisk system... 3 Hardware og software konfiguration... 3 Overvågning

Læs mere

Online Backup. ndgå hovedbrud hvis uheldet er ude! fra kr. 125 pr. md

Online Backup. ndgå hovedbrud hvis uheldet er ude! fra kr. 125 pr. md Online Backup U ndgå hovedbrud hvis uheldet er ude! Med en hosted online backup løsning hos, er dine data i sikkerhed. Du kan derfor glemme alt om båndskifte og opbevaring af backup-bånd. Med online backup

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN

UDBUDSBETINGELSER OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN NYBYGGERI, STRANDVEJEN 131A UDBUDSBETINGELSER OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN Totalentreprise Udbudsbetingelser Dateret: 12.06.2018 Udbudsbetingelser Side : 2/7 Indhold: 1. Omfang... 3 1.1 Betingelser...

Læs mere

Udbud af bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver i forbindelse med bygge- og anlægs

Udbud af bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver i forbindelse med bygge- og anlægs Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver Gældende fra: 15. november 2016 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde: Norddjurs Kommune

Læs mere

Introduktion til egenskabsdata

Introduktion til egenskabsdata Introduktion til egenskabsdata maj 2012 Indhold 2012 05 16 < Forrige side Næste side > 1. Indhold... 1. Indhold 2. Indledning... 3. Projektet om Egenskabsdata... 4. Begrebs afklaring... 5. Scenarie 1:

Læs mere

Smart cabinet med RFID teknologi

Smart cabinet med RFID teknologi Smart cabinet med RFID teknologi Hvad er et DYANE smartcabinet? Et DYANE smartcabinet er et skabssystem baseret på RFID teknologi, hvor adgangen er begrænset til håndtering af kostbare produkter eller

Læs mere

CCS Formål Mangelregistrering

CCS Formål Mangelregistrering CCS Formål Mangelregistrering Procesbeskrivelse Januar 2016 Kolofon 2016-01-05

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING

UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING ELLEVEJ 36 OG LØVDALEN - KARLSGAVEVEJ 1 UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING Hovedentreprise A Udbudsbetingelser Dateret: 11.07.2018 Totalrådgiver: LeanDesign ApS 33031 Sundhedshuset - Halsnæs Kommune

Læs mere

Digital Verdensklasse Vision & strategi for digital teknologi i BørneRiget

Digital Verdensklasse Vision & strategi for digital teknologi i BørneRiget Digital Verdensklasse Vision & strategi for digital teknologi i #1 Integreret leg Verdens bedste hospital for børn, unge og fødende #2 Designet til hverdagen #3 Se mig, spørg mig, lad mig #4 Den Gode Rejse

Læs mere

3D-modeller i byggeproduktionen. Søren Spile Bygteq it

3D-modeller i byggeproduktionen. Søren Spile Bygteq it 3D-modeller i byggeproduktionen Søren Spile Bygteq it Præsentation af Bygteq it a s Ejet af Dansk Byggeri og Tekniq. Leverandører af IT-løsninger til ca. 6.000 fortrinsvis udførende virksomheder. Primært

Læs mere

è Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg

è Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg 1 Digitaliseringsudvalget 28 medlemmer pt. Mødes ca. 4 gange årlig hovedsagligt hos bygherreforeningen Formand: Michael.oersted@cph.dk Udvalgsansvarlig: Carl Johan

Læs mere

lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM]

lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM] Fyns Amt 17. marts 2003 Sygehus Fyn IT-afdelingen lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM] Indledning Kvalitetsudvalget har behandlet projektforslag fra medicineringsgruppen

Læs mere

I kort form kan kommunens umiddelbare ønsker og behov til processen opsummeres som følger:

I kort form kan kommunens umiddelbare ønsker og behov til processen opsummeres som følger: Notat Århus Kommune MULTIMEDIEHUS BYRÅDSINDSTILLING 2006 Procesbeskrivelse inkl. tids- og aktivitetsplan 15. august 2006 1. Ønsker til processen Århus Kommune har en række ønsker i forhold til den proces,

Læs mere

Bygherrens ansvar ved mellemstore byggeprojekter

Bygherrens ansvar ved mellemstore byggeprojekter Bygherrens ansvar ved mellemstore byggeprojekter De vigtigste regler om, hvordan bygherren kan leve op til sit ansvar for at planlægge og koordinere sikkerhed og sundhed ved projektering og udførelse af

Læs mere

VEJFORUM Innovative løsninger, drift på den rette måde

VEJFORUM Innovative løsninger, drift på den rette måde VEJFORUM 2017 Innovative løsninger, drift på den rette måde 2012, konkurrenceudsættelse besluttes 2018, kontrakten udløber 31. marts 2017, genudbud planlægges og udføres Hvordan er det gået? Hvad har været

Læs mere

Tilbud på genbrug af gravsten

Tilbud på genbrug af gravsten Tilbud på genbrug af gravsten i Rudersdal Kommune 3. Tilbudsliste 02.08.2017 1 TILBUD Der afgives hermed tilbud på afhentning og håndtering af gravsten til genbrug fra Rudersdal Kommunes Kirkegårde. Tilbuddet

Læs mere

Supply Chain Forretningsfyrtårnet

Supply Chain Forretningsfyrtårnet Supply Chain Forretningsfyrtårnet v. Claes Brylle Hallqvist & Isabelle Bossen Nielsen Danske Regioners Netværksdage 28.-29. august 2013 Udgangspunktet for Forretningsfyrtårnet Supply Chain Internt Region

Læs mere

Bilag 2A: IT-status i Ikast-Brande Kommune. Januar 2014

Bilag 2A: IT-status i Ikast-Brande Kommune. Januar 2014 Bilag 2A: Januar 2014 Side 1 af 5 1. Indledning... 3 2. Statusbeskrivelse... 3 3. IT infrastruktur og arkitektur... 4 3.1. Netværk - infrastruktur... 4 3.2. Servere og storage... 4 3.3. Sikkerhed... 4

Læs mere

Hvad kan man få ud af at stille de rigtige kravspecifikationer?

Hvad kan man få ud af at stille de rigtige kravspecifikationer? Oplægsholdere John Andresen Direktør Bo Jørgensen CTS-ingeniør INGENIØR NE Hvordan foregik det for 10-15 år siden Funktionsudbud Ingen krav til hvordan anlægget skulle virke. Fag entrepriser CTS entreprenør

Læs mere

Performancetest af ventilationsanlæg. Foreløbige erfaringer Thomas Rysgaard Danvak maj Danvak. Ventilation. 17.

Performancetest af ventilationsanlæg. Foreløbige erfaringer Thomas Rysgaard Danvak maj Danvak. Ventilation. 17. Performancetest af ventilationsanlæg. Foreløbige erfaringer Thomas Rysgaard Danvak - 17. maj 2018. 1 Hvem er Bygst? Statens Bygherreorganisation. Ca. 300 igangværende byggesager. Fra helt små, til store

Læs mere

Præsentation af rammeaftalerne. Bygherrerådgivning Rådgivende ingeniørydelser Arkitektydelser

Præsentation af rammeaftalerne. Bygherrerådgivning Rådgivende ingeniørydelser Arkitektydelser Præsentation af rammeaftalerne Bygherrerådgivning Rådgivende ingeniørydelser Arkitektydelser 2 Hvem kan bruge aftalen Frivillige rammeaftaler Rammer bredt alle SKI s kunder Ingen forpligtende aftale for

Læs mere

Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus

Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus Agenda 14.00 På vej mod nye standarder 14.30 Kend det, prøv det, brug det 15.00 Pause 15.15 Sådan kommer du i gang 15.30 Spørgsmål og afrunding

Læs mere

Afregning vinterforanstaltninger kort gennemgang af vejledningen. Lise Haugaard. Formål med vejledningen

Afregning vinterforanstaltninger kort gennemgang af vejledningen. Lise Haugaard. Formål med vejledningen Afregning vinterforanstaltninger kort gennemgang af vejledningen Lise Haugaard Formål med vejledningen Belyse og tydeliggøre overvejelser, der bør tages inden - man fordeler ansvar og risiko mellem bygherre

Læs mere

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue bygaden 70 8700 horsens tel 44490054 www.lundhild.dk info@lundhild.dk Erhvervsbyggeri - din professionelle samarbejdspartner Hos Lundhilds tegnestue

Læs mere

Udbudsstrategi Region Hovedstaden

Udbudsstrategi Region Hovedstaden Ved. Juridisk konsulent Marianne Kaae Nielsen Organisering af kvalitetsfondsprojekterne i RH. Koncern Byggestyring (placering på regionsgården) Hospitalernes projektorganisationer varetager bygherrerollen.

Læs mere

Juridiske forhold. Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering

Juridiske forhold. Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering Juridiske forhold Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering Kvalitetssikring Ny bekendtgørelse nr. 1179 af 04 10 2013 Offentligt byggeri Kvalitet, OPP og totaløkonomi

Læs mere

Side Type rettelse 3. udgave af januar udgave af juni 2018

Side Type rettelse 3. udgave af januar udgave af juni 2018 Oversigt over væsentlige ændringer i Paradigme for styringsmanual I 4. udgave af Paradigme for styringsmanual for Region Hovedstadens Større Byggeprojekter er der foretaget to overordnede ændringer. For

Læs mere

Forslag til ny struktur

Forslag til ny struktur BESKRIVELSESVÆRKTØJ Forslag til ny struktur Den fulde version Udarbejdet af Molio 2018-03-01 Høringsversion Molio 2018 Beskrivelsesværktøj Forslag til ny struktur 2018-03-01 Molio 2018 s 2 af 18 Indholds-

Læs mere

Det digitale byggeri Netværksdage, Nyborg

Det digitale byggeri Netværksdage, Nyborg DNV-Gødstrup er patientens hospital. Hospitalet er effektivt, konkurrencedygtigt, kvalitetsbevidst og fokuserende på trivsel. Det digitale byggeri Netværksdage, Nyborg www.dnv.rm.dk Projektchef Michael

Læs mere

Møde om projekterendes og rådgiveres pligter

Møde om projekterendes og rådgiveres pligter BAR Bygge & Anlæg og Byggeriets Arbejdsmiljøbus Møde om projekterendes og rådgiveres pligter Jacob Munk og Signe Mehlsen 2/6, 14/6, 15/6, 23/6 og 24/6 2016 Arbejdsmiljølovgivningen BARs branchevejledninger

Læs mere

IPD i dansk kontekst

IPD i dansk kontekst IPD i dansk kontekst Udarbejdet som del af projektet: Pejlemærker for fremtidens digitale samarbejde gode råd til at skabe mere værdi Hent publikationen her: Pejlemærker-for-fremtidens-digitale-samarbejde

Læs mere

Erhverv Aarhus Præsentation af DNU 25. august Projektchef Klaus Bræmer-Jensen

Erhverv Aarhus Præsentation af DNU 25. august Projektchef Klaus Bræmer-Jensen Erhverv Aarhus Præsentation af DNU 25. august 2014 Projektchef Klaus Bræmer-Jensen Rådgivergruppen DNU I/S RG DNU Konsortiet er projektets gennemgående rådgiver Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S CUBO Arkitekter

Læs mere