Extreme oplevelser - turen gik til Extremadura d maj 2009 af Bjarne Nielsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Extreme oplevelser - turen gik til Extremadura d. 5.-14. maj 2009 af Bjarne Nielsen"

Transkript

1 Extreme oplevelser - turen gik til Extremadura d maj 2009 af Bjarne Nielsen I forbindelse med vor tur til Extremadura i maj måned 2009 havde vi selvfølgelig rigtig mange fede oplevelser med turens mål, de mange fugle. Men også andre ting gav os store og små oplevelser. Jeg vil her fortælle om nogle af turens fugle samt nogle de forskellige tildragelser, som jeg oplevede dem. Med på turen var udover undertegnede også turens arrangører Martin og Orla Jessen samt Vera Jessen, Kaj Abildgaard, Anker Hansen plus Gabor og Anne Graehn. Trujillo Vort første hotel i Trujillo var mildt sagt lidt rustikt. Det ydre bar tydeligt præg af, at indvielsen ikke var sket i dette årtusinde. Men ok, det behøver jo ikke nødvendigvis at være dårligt, at tingene har lidt patina, så vi gjorde gode miner til slet spil, medens vi baksede vore store og uhåndterbare kufferter op ad den smalle trappe til 1. sal eller for de mere uheldige til 2. sal. Martin og jeg havde fået et værelse i den fjerneste ende af en mørk gang på første den var i hvert fald total bælgravende mørk, indtil vi fik tastet os frem til en stikkontakt, der kunne give gangen en spæd oplysning. Værelserne var ikke luksuriøse, men de opfyldt dog vort basale behov for bare at have et sted at overnatte imellem de daglige udflugter. Var hotellet ikke noget at råbe hurra for, så var resten af byen og dens fugle det i høj grad. Ikke nok med, at der fløj Mursejlere, Gråsejlere og ikke mindst Alpesejlere rundt, når man stod i den smalle gyde foran hotellet og lagde hovedet tilbage. Med mellemrum kunne man sågar se Hvide storke, Gåsegrib, Munkegrib og Sorte glenter trække over hotellet. Belen Den første udflugt gik til Belen-sletten udenfor byen. Der skulle vi gerne se nogle Trapper, ligesom der var mulighed for et par arter af Sandhøns. Meget hurtigt efter ankomsten til sletten blev vi mødt af den første Hærfugl, der sad på en tue og sang. Syngende Hærfugl på Belen-sletten udenfor Trujillo, d. 6. maj 2009 Snart efter sås den første Stortrappe, og hurtigt blev antallet opgraderet til omkring 5. Stortrappen er en imponerende stor fugl. Hannen er på størrelse med en Havørn, både hvad angår kropsstørrelse og vingefang, men den er rent faktisk en del tungere end ørnen - den kan veje helt op til 16 kg.

2 På modsatte side af vejen, hvor vi så de første Stortrapper gik et par hanner af Dværgtrappe rundt. Den er betydeligt mindre end storebroren, nemlig kun på størrelse med en Fasan. I løbet af kort tid opdagede vi flere Dværgtrapper, og vi oplevede bl.a., at et par hanner fløj jagende rundt efter hinanden - smukt, smukt. Af Sandhøns nåede vi at opleve nogle mindre flokke af den almindeligste, nemlig Sortbuget sandhøne. Da vi efter den første udflugt sad og spiste morgenmad på en fortovscafé i Trujillo, skete det med akkompagnement af syngende Stillits og Gulirisk, medens Gåsegribbene langsomt begyndte at sive ind over byen, og en halv snes Lille tårnfalk piskede rundt over og mellem hustagene på jagt efter insekter. Derudover havde vi udsigt til en mega tv-antenne, der indeholdt 7-8 reder af Hvid stork medsamt indhold af rugende og knebrende fugle. Bygning med masser af storkereder - 13 alene på denne side af bygningen. Acedera, ikke langt fra Trujillo, Extremadura, d. 7. maj 2009 Senere samme dag det var ved middagstid var Kaj og jeg en tur på torvet i den centrale del af byen. Nærmest som på kommando begyndte Gåse- og Munkegribbe i dusinvis at komme ind over byen. Det var et syn for guder, når de med deres ca. 3½ meters vingefang i lav højde sejlede hen over os. Iblandet gribbene kom enkelte Sorte glenter og en enkelt Slangeørn. Flere Hvide storke blandede sig. Nogle af dem strøg ned til de reder, der var placeret på tagene af bl.a. rådhuset og kirken, medens et par andre lavede en hel lille opvisning for os, da de flaksede rundt efter hinanden i luften og nærmest så ud somom, at de ville spidde hinanden med de lange, spidse, røde næb.

3 Munkegrib over byens centrum i Trujillo d. 6. maj 2009 Den næste lille tur til et andet område af sletterne gav som allerførste fugl en flot Skadegøg, som jo fik minderne fra Birkepøl for et par år siden til at vælde frem. Den fik hurtigt selskab af nogle småflokke af den knap så udbredte af Sandhønsene, nemlig den Spidshalede, der flere gange blev opdaget på det højlydte kald, som den udstøder i flugten. Sortstrubet bynkefugl på Belen-sletten, d. 6. maj 2009 En af de mindst spektakulære fugle på hele turen viste sig flere gange for os på turene til Belen-sletten. Det var Korttået lærke, en lille lys og ret undselig fugl, der blev en del af flokken af lærken, som vi fik set på turen. Udover den Korttåede nåede vi at få rigtig mange Toplærker, en del Theklalærker og Kalanderlærke, enkelte Hedelærker og Sanglærker samt nogle få af den yderst sjældne Duponts lærke.

4 Korttået lærke på Belen-sletten, d. 6. maj 2009 Fuglelivets mangfoldighed fremgik vist også af en oplevelse, som vi havde, da vi sad på en fortovsrestaurant og havde indtaget aftensmaden. Dette måltid indeholdt de værste pommes-frites, som jeg nogensinde har forsøgt at sætte til livs. De var mørke, slaskede og smagte nøjagtigt somom, at de var fritteret i lampeolie. Nå, men bortset fra det så havde vi jo udsigt til masser af storkereder på de gamle, høje bygninger, der omkransede pladsen i byens centrum. Et slag på tasken gav vel omkring de første 20 reder med indhold. Derudover piskede Mursejlere og Gråsejlere ind og ud mellem bygningerne. Med jævne mellemrum blev vi overfløjet af gribbe og Sorte glenter, men højdepunktet kom nu alligevel, da vi var ved at afslutte måltidet, og en Rødhalset natravn krydsede pladsen og forsvandt over taget lige bag os. Om aftenen, da vi gik tilbage til vort hotel fra diverse restauranter, var det efterhånden blevet rimeligt mørkt og gadelysene var tændt. Lysene virkede åbenbart som insektfælder, for i deres skær på husmurene sad små, ca. en halv snes cm lange Murgekkoer. Afhængigt af skærets størrelse sad der op til 5 6 gekkoer, som gjorde sig til gode med de natsværmere, møl og lignende, der ikke kunne modstå lysets tiltrækning. Torrejon el Rubbio Efter tre overnatninger i Trujillo flyttede vi residens til den lidt nordligere beliggende by Torrejon el Rubbio, hvor hotellet heller ikke var direkte luksuriøst, men det kunne til fulde opfylde vore ønsker om at have et sted at overnatte og trække os tilbage, når/hvis vejret ikke lige var med os. Byen var valgt, fordi den ikke lå ret langt fra et par - skulle det vise sig - ufatteligt skønne lokaliteter, Castillo de Monfrague og Peñafalcon.

5 Udsigten fra Castillo de Monfrague ned mod Rio Tajo var intet mindre end betagende. På bjerget i baggrunden fandt vi iøvrigt ynglende Spansk kejserørn Castillo de Monfrague, d. 9. maj 2009 Castillo de Monfrague er en gammel borgruin, der ligger højt til vejrs, på toppen af en klippe. Borgruinen var et perfekt udsigtspunkt over omgivelserne, hvor floden Rio Tajo lå smukt dybt under os, og nogle hundrede meter mod vest lå nogle klippeformationer, der var mindst lige så høje, som dem vi stod på. Udover de fugle der umiddelbart kunne ses PÅ borgruinen, Klippeværling og Klippesvale, var luften omkring klippen nærmest mættet med fugle. Især var der ekstremt mange gribbe, og det var en out-of-this-world oplevelse at stå på bjergtoppen, medens Gåsegribbe og Munkegribbe med deres vingefang på op til 3½ m strøg forbi på få meters afstand. Det var berusende smukt at se Gåsegribbene komme dalende med landingsstellet ude, suse forbi os på vej nedad og siden lande på klippeafsatserne under os, hvor der var adskillige ynglende par.

6 Gåsegrib med landingsstellet ude. Castillo de Monfrague, d. 8 maj 2009 I dette område kan man som et af meget få steder i Europa se Kaffersejler. Desværre var det kun Gabor beskåret at se 2 individer af denne art, medens vi andre måtte nøjes med Gåse-, Munke- og Ådselsgribbe samt mere usle arter som Lærkefalk (turens eneste), Alpekrage, Kongeørn og Spansk kejserørn. Peñafalcon Området Peñafalcon, der ligger lidt vest for Castillo de Monfrague, er et fantastisk sted, hvor vejen går lige forbi nogle høje klipper, der bl.a. udmærker sig ved at være ynglested for par Gåsegribbe. Luften omkring klipperne er hele tiden fyldt med de store vingefang. Gribbene kommer flyvende til og fra deres reder, der kan findes overalt, hvor der er bare den mindste klippeafsats. Som et lille ekstra krydderi er der tre par ynglende Sort stork på Peñafalcon iår. Det ene par ynglede på klippen lige overfor vejen, kun et par meter fra en Gåsegrib på rede. De to sidste ynglesteder for den Sorte stork fandt vi først ved andet eller tredje besøg på lokaliteten. De var betydeligt bedre skjult end det første. Et ynglepar af Vandrefalk var vi dog ikke så heldige at få at se. Til gengæld var der med mellemrum enkelte Munkegribbe og nogle få Ådselsgribbe i flokkene af Gåsegribbe. Sort glente kunne nydes under alle ophold på stedet. De patruljerede lige udfor og nedenfor vejen, som vi stod ved. Nogle gange var de kun få meter fra os. Adskillige gange havde vi Blådrossel på klipperne lige nedenfor, hvor vi stod en smuk og særpræget drossel. Peñafalcon set fra vejen - og til højre et indtryk af, hvordan der konstant var et mylder af Gåsegribbe både på og over toppen af klippen. Peñafalcon, d. 9. maj 2009 En speciel oplevelse med Peñafalcon var en tidlig morgen, hvor der blot var et par lokale fotografer på stedet, da vi ankom. De havde travlt med at fotografere Gåsegribbene, der sad overalt på toppen af klipperne. Gribbene var åbenbart mere tillidsfulde på denne tid af dagen, eller også var det bare fordi, at de generelt var mindre aktive så tidligt. I hvert fald sad de betydeligt tættere på vejen og os, end de havde gjort ved noget af vore tidligere besøg.

7 Spansk murfirben ved Fuente del Frances ikke langt fra Torrejon del Rubbio, d. 9. maj 2009 Monfrague At nationalparken Monfrague var andet og mere end Castillo et så vi, da vi besøgte en anden lokalitet i området. Lidt på samme måde som ved Peñafalcon løb vejen her langs en flod, hvor der på modsatte side var et klippeparti. På klipperne ynglede en del Gåsegribbe, og på toppen stod igennem hele vort besøg en Sort stork. I flodsengen fandt vi Bjergvipstjert og ved rastepladsen blev en rede med ynglende Blåskade opdaget. Reden var i kun ca. 2 meters højde, og Blåskaderne myldrede rundt i bevoksningen. Andre besøgende havde fundet på at lægge brød på rastepladsens borde, og minsandten om ikke nogle af Blåskaderne tog for sig af retterne, medens de fodrende ivrigt fotograferede. Blåskade i nationalparken Monfrague, d. 10. maj 2009

8 Hvor floden løb under vejen sad en Spansk spurv på rækværket og lod sig gerne forevige. Over den fløj en Sort glente, som gik ned i et Fyrretræ lidt derfra. Ved nærmere eftersyn kunne vi se, at glenten landede på sin rede. Det vil altså sige, at der indenfor et par hundrede meter var ynglende Sort glente, Blåskade og Gåsegrib - ikke så ringe! Spansk spurv i nationalparken Monfrague, d. 10. maj 2009 Avila Efter at have overnattet på nogle rustikke hoteller i Trujillo og Torrejon el Rubbio, der ikke ligefrem havde 5 stjerner i Michelin-guiden, kom vi til vort hotel i Avila, der mest af alt lignede en kæmpe, spansk, herskabelig hacienda ala den, der i sin tid kunne ses i tv-soap en Dallas. Vi blev indlogeret i nogle imponerende værelser, der ikke var værelser men faktisk små rækkehuse med en stueetage med køleskab, minibar, sofagruppe og dobbeltseng samt en første sal med separat toilet og bidet samt badeværelse og et soveværelse med dobbeltseng. Fra førstesalen var der udsyn og -hør over nogle enge med lidt spredt bevoksning og en mindre grøft. Selvom lokaliteten nok ikke efter hjemlige forhold var noget specielt, så var fuglelivet bestemt noget meget specielt. Udover de allestedsnærværende Hvide storke og Sorte glenter kunne jeg fra soveværelsesvinduet se Klippeværling og Pirol. Derudover fornøjede en række spændende arter vore ører med skønsang. Således hørtes konstant Sydlig nattergal og Cettisanger, ligesom Grønspætten med jævne mellemrum gjaldede over engen. Et åbent vindue afslørede flere tudende Dværghornugler een morgen kl. 03:30.

9 Vort hotel Izan Puerta de Gredos ved Avila. D. 12. maj 2009 Ved nedkørslen til hotellet holdt turens første ganske almindelige Stenpikker til, ligesom et par Stenspurve så ud til at have domicil i et ca. 1½ m højt træ. Et hegn rundt om tennisbanen blev også benyttet flittigt af fuglene. Således blev der bl.a. set Gærdeværling og Husrødstjert af den racen P. ochruros gibraltariensis rastende på hegnet. Husrødstjerten kendes bedst fra vor hjemlige race på, at den en tydelig hvid plet på vingen. Hotellet gav ikke kun ornitologiske oplevelser. En anden stor oplevelse var det, da kortet ikke ville åbne døren til Kaj og Ankers værelse. 4 gange var Kaj i receptionen for at få sit adgangskort opdateret. Til sidst kom en lettere korpulent herre slæbende med en trappestige, som blev stillet op ad ydervæggen til toiletvinduet på 1. sal, der heldigvis ikke var blevet lukket. Herskabet kravlede som en anden Romeo op ad stigen og entrede ind gennem det diminutive toiletvindue det var nu et ømt syn!!! Måske var det lige denne tur, der skulle til for at få lavet låsen i døren, for da vi senere på dagen returnerede fra vor udflugt, havde Kaj og Anker igen adgang til sit værelse uden hjælp af hverken stige eller Romeo. En lidt speciel oplevelse var at det se byggesjusk anno I Vera og Orlas stue gik udluftningen fra varmeapparatet op gennem loftet i stuen via et rør med en diameter på ca cm. Åbenbart var hullet i loftet blevet lavet inden, at røret blev installeret, for de to ting passede ikke sammen fra starten - røret sad halvvejs ved siden af hullet!! Hvad gør man så?? Jo, det så ud somom, at man havde taget en stor hammer og simpelthen banket på kanten af hullet, indtil det var udvidet tilpas meget til, at røret kunne komme op igennem det. Nå, men bortset fra det var det et virkelig flot og lækkert hotel et overordnet indtryk som heller ikke et elstik, der hang og dinglede i en ledning ud af væggen i Martins logi, kunne rokke ved. Fra Avila lavede vi en udflugt, der havde det ene formål at skaffe os blot 2 arter, Alpejernspurv og Stendrossel. Turen gik til Circo del Gredo, et område, der ligger over snegrænsen. Nu er jeg ikke verdensmester i at køre i bjergene - sandt at sige, så synes jeg at det er ekstremt ubehageligt. Men her blev jeg heldigvis positivt overrasket - åbenbart havde vi klaret de fleste højdemeter dagen før på turen fra Torrejon el Rubbio til Avilo, for denne dag var der ingen kørsel ad smalle serpentiner, yeah. På vejen mod Circi del Gredo mødte vi en bilfuld hollandske ornitologer, som orienterede os om et par lokaliteter på vejen, hvor der var mulighed for Hortulan og Blåhals. Da vi forespurgte om en tredie af vore ønskearter, Citronsisken, fortalte de, at de havde eftersøgt arter i tre dage uden held. Så den skulle vi nok ikke sætte næsen op efter.

10 Ok, vi kørte til Hortulan-lokaliteten, og fandt den ganske rigtigt på hegnet omkring en kæmpe mark med kreaturer og bjælde-heste. De sidste blev kaldt sådan, fordi de var udstyret med store kobjælder om halsen - et noget aparte syn. En anden lille smuk art viste sig iøvrigt for os på stolperne omkring markerne, den iberiske udgave af Gul vipstjert, der kan kendes fra vor hjemlige på den hvide strube. Iberisk gul vipstjert, Motacilla flava iberiae. Ca. 5 km vest for Puente de Luce, d. 12. maj 2009 En eftersøgning af Blåhals havde også et lykkeligt resultat, idet vi efter en længere spadseretur fandt en syngende han. Vi kunne nu have sparet os anstrengelserne, for de fleste af os (gen-)fandt faktisk Blåhalsen, da vi lidt senere på dagen vadede op i bjergene ved Circo del Gredos. Circo del Gredos Circo del Gredos er et plateau højt oppe, dvs. over snegrænsen, som det fremgår af billede herunder.

11 Sne på toppen af Circo del Gredos, d. 12. maj 2009 Faktisk ankom der to busser til P-pladsen på bjerget, netop som vi også ankom. Busserne var fulde af skolebørn, som iført deres sommertøj og rygsække styrtede op ad stien, der går fra P-pladsen og op til tinderne. De første toppe når man efter ca. 2 timers traven, de næste kræver næsten 4 timers udholdenhed. Som sagt tonsede ungerne derudaf, og efter en rum tid kunne vi høre deres råben og latter, og da vi senere kom frem, så vi, at børnene for rundt og morede sig med at lege i sneen. De holdt ud i adskillige timer, så morskaben må helt sikkert have været på deres side. Jeg havde håbet på at få en Stenbuk at se i det spanske højland, og allerede på P-pladsen blev ønsket opfyldt. På en klippetop m over vore hoveder stod en buk og kiggede ned på os. På trods af den håbløse afstand blev den dokumenteret med adskillige doku-fotos. Men, men, men det skulle vise sig at være totalt overflødigt. Få hundrede meter inde ad stien stod nemlig hele tre Stenbukke, som gav den flotteste opvisning i head-banging. Det så ud til at være en gammel buk, som hele tiden blev udfordret af de to yngre. De ænsede åbenbart ikke vor tilstedeværelse, for hele sceneriet foregik ikke mere end vel omkring meter fra stien, hvor vi stod. Se, DET var en rigtig fed naturoplevelse!!

12 Iberiske stenbukke i fight, Circo del Gredos, d. 12. maj 2009 Behøver jeg at sige, at noget af den fede fornemmelse af en naturoplevelse forsvandt, da jeg på vej ned fra toppen så, at skolebørnene for en stund havde skippet legen i sneen og nu - gudhjælpemig! - stod og fodrede fem unge Stenbukke. Bukkene spiste franskbrød direkte fra podernes labber. Undskyld, men det var sgu den største nedtur på hele turen at skulle opleve det. Selvom man prøver at bilde sig selv ind, at det kun kunne ske fordi, at det var UNGE bukke, så ligger oplevelsen hele tiden i baghovedet og nager. Med en fald fornemmelse fortsattes nedstigningen, og det hjalp da gevaldigt på humøret, da et Klippefirben netop havde valgt et af klippestykkerne på min rute til at slikke solskin på. At firbenet samtidig var meget tålmodigt med mig, gav humøret endnu en tand. Iberisk klippefirben i Circo del Gredos, d. 12. maj 2009

13 Således tilbage i nogenlunde god mental tilstand løb jeg på den næste opmuntring, idet en Klippeværling insisterede på at fouragere langs med min sti. Også den kunne åbenbart mærke, at der her var en ornit, der trængte til lidt opmuntring. Den bar over med mig, medens jeg lod mig trække rundt på alle fire for at få et godt skud af den smukke værling. Klippeværling i Circo del Gredos, d. 12. maj 2009 Glemte jeg lige at nævne, at en af de første fugle, som vi fandt på vej op ad stien var en flot han af Stendrossel. Vi vidste, at den skulle være i området men ikke hvor. Til gengæld gjorde den selv opmærksom på sig ved at sidde på en klippevæg og kalde flittigt. Vi fandt den på klippen, men den ville det bedre. Den lettede og slog en stor bue henover vore hoveder, så vi rigtig kunne nyde den smukke drossel med mørkeblåt hoved, orange krop og orange hale med sort midte. En utrolig smuk oplevelse. På vej hjem fra Circo del Gredos besøgte vi et hotel i nabolaget. Bag hotellet var der en blanding af hotelhave og skov, Parador de Gredos. Her fik Gabor for alvor set og hørt Rødtoppet fuglekonge, da et eksemplar fouragerede ca. ½ meter over mit hoved i længere tid. Ellers bød skoven på lokalt forholdsvis sjældne arter som Topmejse og Spætmejse. Da vi kom op imod hotellet igen, opdagede vi en lille flok gule irisker, der fouragerede i nogle buske. Ved nærmere eftersyn blev flokken bestemt til et fire Gulirisker og to flotte Citronsiskener. Med hollændernes ord in mente var det nu ikke så ringe at bruge ca. ½ time på at finde arten, når de nu havde brugt tre dage endda uden held. Som det nok fremgår af det foregående, kunne man blive ved med at opremse store øjeblikke fra turen til Extremadura, men så ville omtalen fylde flere udgaver af Panurus. Jeg har fortalt om nogle af højdepunkterne, men der var selvfølgelig mange flere. For at råde lidt bod på alle de ikke nævnte lokaliteter, vil jeg kort omtale et par af dem. El Castillo de Alcocer Denne borg på toppen af en høj klippe bød på bl.a. Stenspurv, Blådrossel og Sørgestenpikker samt ynglende Klippesvale. Af overflyvende fugle kan nævnes Alpekrage, Slangeørn og Rødrygget svale.

14 El Castillo de Alcocer, d. 7. maj 2009 Embalsa de Arrocampo Vi besøgte denne ornitologiske park to gange. Første gang d. 5. på vej til den første destination, Trujillo, og anden gang d. 8., da vi var ved at flytte vor residens til Torrejon el Rubbio. Området består af en del søer og byder bl.a. på en bred vifte af hejre-arter og sangere. Således havde vi Sølv-, Silke, Ko-, Top-, Dværg-, Purpur- og Fiskehejre. Af sangere kan nævnes Drosselrør-, Savi-, Cetti-, Cistus- og Rørsanger. Af andre arter sås bl.a. en del Sandterner, Ellekrage, Stylteløber og Sydlig stor tornskade, og til de mere sjældne hører de to arter Sultanhøne og Blå glente. Af sidstnævnte art sås i første omgang tre fugle samtidigt, og siden fandt vi den på rede i den anden ende af området. Sultanhøne i rørskoven i Embalsa de Arraocampo, d. 8. maj 2009

15 Villa Seca Lokaliteten var kun med på programmet fordi, at den skulle huse en mindre bestand af den yderst sjældne Duponts lærke.efter en del eftersøgning lykkedes det os at lokalisere enkelte lærker og også at få denne meget sky art at se. En stor lærke, der med sit lange krumme næb bevæger sig snigende rundt i vegetationen, medens den synger sin sang, som man skal kende for overhovedet at forbinde den med fuglesang. Som en sidegevinst under eftersøgningen af Duponts lærke løb vi på en han af Stendrossel. Det var meget overraskende, da ingen af os havde forventet at se denne art, der normalt foretrækker at opholde sig i absolut højtliggende bjerge, og her var det på en flad slette, hvor den fouragerede i noget kort vegetation. På denne webadresse kan man se mange flere billeder fra turen :

Rapport. Extremadura - Spanien. Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen

Rapport. Extremadura - Spanien. Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen Rapport Extremadura - Spanien Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen 26. april - 3. maj 2013 1 Fredag den 26. april 2013 Vi mødtes - Palle, Mogens og Jens - med afgang fra

Læs mere

Det sydøstlige. Tyrkiet. 7 maj til 15 maj - 2011. Gûksu, Aladag, Birecik og Isikli. Franck Ishøi & Aase Mielow

Det sydøstlige. Tyrkiet. 7 maj til 15 maj - 2011. Gûksu, Aladag, Birecik og Isikli. Franck Ishøi & Aase Mielow Det sydøstlige Tyrkiet 7 maj til 15 maj - 2011 Gûksu, Aladag, Birecik og Isikli Franck Ishøi & Aase Mielow 1 I maj måned 2011 besøgte vi det sydøstlige Tyrkiet i ca. 1 uges tid. Vi arrangerede først turen

Læs mere

Extremadura 8 dage 28. april 5. maj Fugle, Kultur og Natur

Extremadura 8 dage 28. april 5. maj Fugle, Kultur og Natur Extremadura 8 dage 28. april 5. maj Fugle, Kultur og Natur Guide: Det er med stor glæde, at Scanbird igen i 2016 kan tilbyde en rejse til Spaniens baghave Extremadura, et område som naturelskere i årevis

Læs mere

Extremadura, Spanien. 11. - 19. april 2011. DOF Travel. Ledere: Frands Jensen og Jens Ballegaard

Extremadura, Spanien. 11. - 19. april 2011. DOF Travel. Ledere: Frands Jensen og Jens Ballegaard Extremadura, Spanien 11. - 19. april 2011 DOF Travel Ledere: Frands Jensen og Jens Ballegaard 1 Turprogram Udrejsedag Flyvning: Kastrup og Billund Madrid over Amsterdam Kørsel Madrid Torrejón el Rubio.

Læs mere

Pilgrimsruten Nordspanien

Pilgrimsruten Nordspanien 1 Pilgrimsruten Nordspanien Fra Pamplona til Santiago de Compostella August - september 2010 Af: Tommy Nylandsted Andersen Mit pilgrimsbevis 2 3 Pilgrimsruten på cykel 2010. Fredag 20. august. Så skulle

Læs mere

Mallorca 1-8. Maj 2010

Mallorca 1-8. Maj 2010 Mallorca 1-8. Maj 2010 Forord Denne turs tilblivelse begyndte nok allerede for godt et par år siden. Idet Frank Desting, senere kun benævnt Frank, eller (FDE) og Leif Frederiksen (LFR) allerede talte om

Læs mere

28 artikel. artikel Safari nr 21 2007

28 artikel. artikel Safari nr 21 2007 26 ARTIKEL ARTIKEL Safari nr 21 2007 Min mand Niels er jæger, det er jeg ikke selv, men går gerne med og deler spænding og naturoplevelser med ham. Jeg har været med ham på bukkejagt herhjemme adskillige

Læs mere

Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli.

Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli. 28 Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli. Dagen startede som den plejede med et morgenbad, derefter var der Früstück nede i hotellets kælder, hvor maden var stillet frem til os, den var lidt spartansk,

Læs mere

HAVREVIMPEN DOF. FYN. Ornitologisk. Dansk. Forening. Sundet Bulgarien Ege nsedybet Vi I dtreservat Hedelærkens forekomst på Fyn

HAVREVIMPEN DOF. FYN. Ornitologisk. Dansk. Forening. Sundet Bulgarien Ege nsedybet Vi I dtreservat Hedelærkens forekomst på Fyn tssn 0908-858X Postbesørget blad a9ie5 f,pc ';ELS EO'HOLT -ENSEN L*NEE}'*R(EN 3 LLT]ELLE 5762 UESTER SKERN JT6Z olll,. z OCE HAVREVMPEN DOF. FYN Dansk Ornitologisk Forening Foreningen for fuglebeskyttelse

Læs mere

4. Kvartal 2010, nr. 2

4. Kvartal 2010, nr. 2 4. Kvartal 2010, nr. 2 SANDEVIFTEN - udgives af Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling i DOF-Vestjylland. REDAKTION: Pia Morsing, Ringkøbing, e-mail: pia.morsing@gmail.com (redaktør) Agner Svenstrup,

Læs mere

Fortællinger fra Skovkanten 4

Fortællinger fra Skovkanten 4 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles novellesamling 2014 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles novellesamling 2014 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles Novellesamling

Læs mere

Nr. 2 juni 2006 34. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT. Ørne DOF 100 år!

Nr. 2 juni 2006 34. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT. Ørne DOF 100 år! Nr. 2 juni 2006 34. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT Ørne DOF 100 år! 1 Dansk Ornitologisk Forening Fuglenes Hus Vesterbrogade 138-140 1620 København V Tlf.: 33 31

Læs mere

HAVREVIMPEN DOF. FYN. f)ansk. Ornitologisk. Forening 8. ARGANG NR.2, MAJ 2OOO. Foreningen for fuglebeskyttelse

HAVREVIMPEN DOF. FYN. f)ansk. Ornitologisk. Forening 8. ARGANG NR.2, MAJ 2OOO. Foreningen for fuglebeskyttelse 000 1 r:',llor, 011.06 opc: ODC ii109 l.l :i. ri.t.l. * IJonrh o.l. t J'«i+t t tii ti't t t ISSN 0908'85 t.-*,.,r,,0n,.,n'r.[,.r*,.i] Postbesøroet br t.l.l. hu.l..1. c'r ln:at Uc+*i1::e'rr. {}l':-e'r'n:i.

Læs mere

TUR RUNDT I EUROPA 2013

TUR RUNDT I EUROPA 2013 TUR RUNDT I EUROPA 2013 Meget tidligt om morgenen den 27. august (midt om natten) var det tid at gå den lille tur fra Strandmøllevej til Netto ved Munkholmvej, for det var nemlig derfra, at bussen skulle

Læs mere

En fantastisk Afrika rejse

En fantastisk Afrika rejse En fantastisk Afrika rejse Det hele startede for mange år siden, da jeg var i Kenya første gang. Det var en rejse, jeg havde fået i gave fra Lisbeth Bramaholm, min moster. Efter en tur til Afrika måtte

Læs mere

Årgang 24 Nr. 3 September 2006. Dansk Ornitologisk Forening. Viborg Amt

Årgang 24 Nr. 3 September 2006. Dansk Ornitologisk Forening. Viborg Amt Årgang 24 Nr. 3 September 2006 Dansk Ornitologisk Forening Viborg Amt HJEJLEN HJEJLEN årgang 24 nr. 3 september 2006 MEDLEMSBLAD FOR DANSK ORNITOLOGISK FORENING, VIBORG AMT Ansvarshavende redaktør: Layout,

Læs mere

Fugle i det vestlige Uganda 9. 24. februar 2014. Rapport om 11 jyders Ugandatur

Fugle i det vestlige Uganda 9. 24. februar 2014. Rapport om 11 jyders Ugandatur Fugle i det vestlige Uganda 9. 24. februar 2014 Rapport om 11 jyders Ugandatur 2 Indledning Litteratur Dette er en rapport over endnu en af denne gruppes herlige ture rundt i (fugle)verdenen. Denne gang

Læs mere

Dag 1 turen fra Campinginsel Winningen til Boots- und camping center Laguna. 19 km sejlads

Dag 1 turen fra Campinginsel Winningen til Boots- und camping center Laguna. 19 km sejlads Panik 2. Mosel tur Dag 1 turen fra Campinginsel Winningen til Boots- und camping center Laguna. 19 km sejlads Vi startede fra Skjern fredag aften kl. 19.30 så kunne Klaus ikke sove længere, af sted kørte

Læs mere

Fra Svendborg til Prag.

Fra Svendborg til Prag. 1 Cykeltur. Fra Svendborg til Prag. Fra torsdag d. 15. juli til lørdag d. 24. juli 2010. Jeg havde planlagt årets cykeltur igennem foråret inde i mit hoved, både i min fritid, på træningsturene og på mit

Læs mere

Hobbitten kapitel 1: Et uventet selskab

Hobbitten kapitel 1: Et uventet selskab Hobbitten kapitel 1: Et uventet selskab I et hul i jorden boede der en hobbit. Ikke et væmmeligt, beskidt og vådt hul, fyldt med stumper af orme og en lugt af mudder, og heller ikke et tørt, tomt, sandet

Læs mere

Tur til USA. Dagbog fra USA turen i April / Maj 2008. Rejseplan

Tur til USA. Dagbog fra USA turen i April / Maj 2008. Rejseplan Tur til USA Dagbog fra USA turen i April / Maj 2008 Rejseplan 16. april. Afgang fra Billund kl. 10.45 med KLM 1344 til Amsterdam. Ankomst kl. 12.00 16. april. Afgang fra Amsterdam kl. 13.25 med NW 045

Læs mere

Nr. 3 september 2008 36. årg.

Nr. 3 september 2008 36. årg. Nr. 3 september 2008 36. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ØSTJYLLAND Søravnen er dit lokalblad - få det gratis tilsendt 1 Dansk Ornitologisk Forening Fuglenes Hus Vesterbrogade

Læs mere

Dagbog fra Coast to Coast turen i Frankrig i uge 36 2011

Dagbog fra Coast to Coast turen i Frankrig i uge 36 2011 Dagbog fra Coast to Coast turen i Frankrig i uge 36 2011 Bjerge taler ikke, de hvisker Forord Beskrivelsen af denne tur er naturligvis set med egne briller og derfor kan det sagtens være at andre deltagere

Læs mere

Fru Jensen og den nydelige mand

Fru Jensen og den nydelige mand Fru Jensen og den nydelige mand Af Der sad en mand i hendes køkken, da hun kom hjem. "Goddag, fru Jensen," sagde han. "Ved De, hvor jeg kan finde Deres søn?" Han var en nydelig mand. I begyndelsen af 50'erne

Læs mere

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen Anker Sørensen 1 Dagbog: Min tid i Grønland Anker Sørensen 1965 1971. og besøg i sommeren 1998. Onsdag,d.11.8.1965. Dagen er nået, og med stor forventning om det, der venter mig af oplevelser og arbejde,

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

Vi har megen forståelse for den, sikkert fattige, mands svære situation og sætter os ind på det lille sæde, fem mand høj (godt den mindste kun er en

Vi har megen forståelse for den, sikkert fattige, mands svære situation og sætter os ind på det lille sæde, fem mand høj (godt den mindste kun er en Dag 1: De sidste dage op til afrejse er hektiske. De bærbare pc er går ned to dage før vi skal af sted og Jan knokler med både dem og hjemmesiden og sover næsten ikke i mange nætter. For mig betyder det

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

GALICIA. 16.DAG. 14.07.04 Laza. 35 km (i alt 410 km) Overnatning: Albergue Municipal (gratis)

GALICIA. 16.DAG. 14.07.04 Laza. 35 km (i alt 410 km) Overnatning: Albergue Municipal (gratis) GALICIA 16.DAG. 14.07.04 Laza. 35 km (i alt 410 km) Overnatning: Albergue Municipal (gratis) Sov over mig igen igen. Det er lige før, det er det normale mere end det er en undtagelse. Pedro (ham fra Murcia)

Læs mere