Extreme oplevelser - turen gik til Extremadura d maj 2009 af Bjarne Nielsen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Extreme oplevelser - turen gik til Extremadura d. 5.-14. maj 2009 af Bjarne Nielsen"

Transkript

1 Extreme oplevelser - turen gik til Extremadura d maj 2009 af Bjarne Nielsen I forbindelse med vor tur til Extremadura i maj måned 2009 havde vi selvfølgelig rigtig mange fede oplevelser med turens mål, de mange fugle. Men også andre ting gav os store og små oplevelser. Jeg vil her fortælle om nogle af turens fugle samt nogle de forskellige tildragelser, som jeg oplevede dem. Med på turen var udover undertegnede også turens arrangører Martin og Orla Jessen samt Vera Jessen, Kaj Abildgaard, Anker Hansen plus Gabor og Anne Graehn. Trujillo Vort første hotel i Trujillo var mildt sagt lidt rustikt. Det ydre bar tydeligt præg af, at indvielsen ikke var sket i dette årtusinde. Men ok, det behøver jo ikke nødvendigvis at være dårligt, at tingene har lidt patina, så vi gjorde gode miner til slet spil, medens vi baksede vore store og uhåndterbare kufferter op ad den smalle trappe til 1. sal eller for de mere uheldige til 2. sal. Martin og jeg havde fået et værelse i den fjerneste ende af en mørk gang på første den var i hvert fald total bælgravende mørk, indtil vi fik tastet os frem til en stikkontakt, der kunne give gangen en spæd oplysning. Værelserne var ikke luksuriøse, men de opfyldt dog vort basale behov for bare at have et sted at overnatte imellem de daglige udflugter. Var hotellet ikke noget at råbe hurra for, så var resten af byen og dens fugle det i høj grad. Ikke nok med, at der fløj Mursejlere, Gråsejlere og ikke mindst Alpesejlere rundt, når man stod i den smalle gyde foran hotellet og lagde hovedet tilbage. Med mellemrum kunne man sågar se Hvide storke, Gåsegrib, Munkegrib og Sorte glenter trække over hotellet. Belen Den første udflugt gik til Belen-sletten udenfor byen. Der skulle vi gerne se nogle Trapper, ligesom der var mulighed for et par arter af Sandhøns. Meget hurtigt efter ankomsten til sletten blev vi mødt af den første Hærfugl, der sad på en tue og sang. Syngende Hærfugl på Belen-sletten udenfor Trujillo, d. 6. maj 2009 Snart efter sås den første Stortrappe, og hurtigt blev antallet opgraderet til omkring 5. Stortrappen er en imponerende stor fugl. Hannen er på størrelse med en Havørn, både hvad angår kropsstørrelse og vingefang, men den er rent faktisk en del tungere end ørnen - den kan veje helt op til 16 kg.

2 På modsatte side af vejen, hvor vi så de første Stortrapper gik et par hanner af Dværgtrappe rundt. Den er betydeligt mindre end storebroren, nemlig kun på størrelse med en Fasan. I løbet af kort tid opdagede vi flere Dværgtrapper, og vi oplevede bl.a., at et par hanner fløj jagende rundt efter hinanden - smukt, smukt. Af Sandhøns nåede vi at opleve nogle mindre flokke af den almindeligste, nemlig Sortbuget sandhøne. Da vi efter den første udflugt sad og spiste morgenmad på en fortovscafé i Trujillo, skete det med akkompagnement af syngende Stillits og Gulirisk, medens Gåsegribbene langsomt begyndte at sive ind over byen, og en halv snes Lille tårnfalk piskede rundt over og mellem hustagene på jagt efter insekter. Derudover havde vi udsigt til en mega tv-antenne, der indeholdt 7-8 reder af Hvid stork medsamt indhold af rugende og knebrende fugle. Bygning med masser af storkereder - 13 alene på denne side af bygningen. Acedera, ikke langt fra Trujillo, Extremadura, d. 7. maj 2009 Senere samme dag det var ved middagstid var Kaj og jeg en tur på torvet i den centrale del af byen. Nærmest som på kommando begyndte Gåse- og Munkegribbe i dusinvis at komme ind over byen. Det var et syn for guder, når de med deres ca. 3½ meters vingefang i lav højde sejlede hen over os. Iblandet gribbene kom enkelte Sorte glenter og en enkelt Slangeørn. Flere Hvide storke blandede sig. Nogle af dem strøg ned til de reder, der var placeret på tagene af bl.a. rådhuset og kirken, medens et par andre lavede en hel lille opvisning for os, da de flaksede rundt efter hinanden i luften og nærmest så ud somom, at de ville spidde hinanden med de lange, spidse, røde næb.

3 Munkegrib over byens centrum i Trujillo d. 6. maj 2009 Den næste lille tur til et andet område af sletterne gav som allerførste fugl en flot Skadegøg, som jo fik minderne fra Birkepøl for et par år siden til at vælde frem. Den fik hurtigt selskab af nogle småflokke af den knap så udbredte af Sandhønsene, nemlig den Spidshalede, der flere gange blev opdaget på det højlydte kald, som den udstøder i flugten. Sortstrubet bynkefugl på Belen-sletten, d. 6. maj 2009 En af de mindst spektakulære fugle på hele turen viste sig flere gange for os på turene til Belen-sletten. Det var Korttået lærke, en lille lys og ret undselig fugl, der blev en del af flokken af lærken, som vi fik set på turen. Udover den Korttåede nåede vi at få rigtig mange Toplærker, en del Theklalærker og Kalanderlærke, enkelte Hedelærker og Sanglærker samt nogle få af den yderst sjældne Duponts lærke.

4 Korttået lærke på Belen-sletten, d. 6. maj 2009 Fuglelivets mangfoldighed fremgik vist også af en oplevelse, som vi havde, da vi sad på en fortovsrestaurant og havde indtaget aftensmaden. Dette måltid indeholdt de værste pommes-frites, som jeg nogensinde har forsøgt at sætte til livs. De var mørke, slaskede og smagte nøjagtigt somom, at de var fritteret i lampeolie. Nå, men bortset fra det så havde vi jo udsigt til masser af storkereder på de gamle, høje bygninger, der omkransede pladsen i byens centrum. Et slag på tasken gav vel omkring de første 20 reder med indhold. Derudover piskede Mursejlere og Gråsejlere ind og ud mellem bygningerne. Med jævne mellemrum blev vi overfløjet af gribbe og Sorte glenter, men højdepunktet kom nu alligevel, da vi var ved at afslutte måltidet, og en Rødhalset natravn krydsede pladsen og forsvandt over taget lige bag os. Om aftenen, da vi gik tilbage til vort hotel fra diverse restauranter, var det efterhånden blevet rimeligt mørkt og gadelysene var tændt. Lysene virkede åbenbart som insektfælder, for i deres skær på husmurene sad små, ca. en halv snes cm lange Murgekkoer. Afhængigt af skærets størrelse sad der op til 5 6 gekkoer, som gjorde sig til gode med de natsværmere, møl og lignende, der ikke kunne modstå lysets tiltrækning. Torrejon el Rubbio Efter tre overnatninger i Trujillo flyttede vi residens til den lidt nordligere beliggende by Torrejon el Rubbio, hvor hotellet heller ikke var direkte luksuriøst, men det kunne til fulde opfylde vore ønsker om at have et sted at overnatte og trække os tilbage, når/hvis vejret ikke lige var med os. Byen var valgt, fordi den ikke lå ret langt fra et par - skulle det vise sig - ufatteligt skønne lokaliteter, Castillo de Monfrague og Peñafalcon.

5 Udsigten fra Castillo de Monfrague ned mod Rio Tajo var intet mindre end betagende. På bjerget i baggrunden fandt vi iøvrigt ynglende Spansk kejserørn Castillo de Monfrague, d. 9. maj 2009 Castillo de Monfrague er en gammel borgruin, der ligger højt til vejrs, på toppen af en klippe. Borgruinen var et perfekt udsigtspunkt over omgivelserne, hvor floden Rio Tajo lå smukt dybt under os, og nogle hundrede meter mod vest lå nogle klippeformationer, der var mindst lige så høje, som dem vi stod på. Udover de fugle der umiddelbart kunne ses PÅ borgruinen, Klippeværling og Klippesvale, var luften omkring klippen nærmest mættet med fugle. Især var der ekstremt mange gribbe, og det var en out-of-this-world oplevelse at stå på bjergtoppen, medens Gåsegribbe og Munkegribbe med deres vingefang på op til 3½ m strøg forbi på få meters afstand. Det var berusende smukt at se Gåsegribbene komme dalende med landingsstellet ude, suse forbi os på vej nedad og siden lande på klippeafsatserne under os, hvor der var adskillige ynglende par.

6 Gåsegrib med landingsstellet ude. Castillo de Monfrague, d. 8 maj 2009 I dette område kan man som et af meget få steder i Europa se Kaffersejler. Desværre var det kun Gabor beskåret at se 2 individer af denne art, medens vi andre måtte nøjes med Gåse-, Munke- og Ådselsgribbe samt mere usle arter som Lærkefalk (turens eneste), Alpekrage, Kongeørn og Spansk kejserørn. Peñafalcon Området Peñafalcon, der ligger lidt vest for Castillo de Monfrague, er et fantastisk sted, hvor vejen går lige forbi nogle høje klipper, der bl.a. udmærker sig ved at være ynglested for par Gåsegribbe. Luften omkring klipperne er hele tiden fyldt med de store vingefang. Gribbene kommer flyvende til og fra deres reder, der kan findes overalt, hvor der er bare den mindste klippeafsats. Som et lille ekstra krydderi er der tre par ynglende Sort stork på Peñafalcon iår. Det ene par ynglede på klippen lige overfor vejen, kun et par meter fra en Gåsegrib på rede. De to sidste ynglesteder for den Sorte stork fandt vi først ved andet eller tredje besøg på lokaliteten. De var betydeligt bedre skjult end det første. Et ynglepar af Vandrefalk var vi dog ikke så heldige at få at se. Til gengæld var der med mellemrum enkelte Munkegribbe og nogle få Ådselsgribbe i flokkene af Gåsegribbe. Sort glente kunne nydes under alle ophold på stedet. De patruljerede lige udfor og nedenfor vejen, som vi stod ved. Nogle gange var de kun få meter fra os. Adskillige gange havde vi Blådrossel på klipperne lige nedenfor, hvor vi stod en smuk og særpræget drossel. Peñafalcon set fra vejen - og til højre et indtryk af, hvordan der konstant var et mylder af Gåsegribbe både på og over toppen af klippen. Peñafalcon, d. 9. maj 2009 En speciel oplevelse med Peñafalcon var en tidlig morgen, hvor der blot var et par lokale fotografer på stedet, da vi ankom. De havde travlt med at fotografere Gåsegribbene, der sad overalt på toppen af klipperne. Gribbene var åbenbart mere tillidsfulde på denne tid af dagen, eller også var det bare fordi, at de generelt var mindre aktive så tidligt. I hvert fald sad de betydeligt tættere på vejen og os, end de havde gjort ved noget af vore tidligere besøg.

7 Spansk murfirben ved Fuente del Frances ikke langt fra Torrejon del Rubbio, d. 9. maj 2009 Monfrague At nationalparken Monfrague var andet og mere end Castillo et så vi, da vi besøgte en anden lokalitet i området. Lidt på samme måde som ved Peñafalcon løb vejen her langs en flod, hvor der på modsatte side var et klippeparti. På klipperne ynglede en del Gåsegribbe, og på toppen stod igennem hele vort besøg en Sort stork. I flodsengen fandt vi Bjergvipstjert og ved rastepladsen blev en rede med ynglende Blåskade opdaget. Reden var i kun ca. 2 meters højde, og Blåskaderne myldrede rundt i bevoksningen. Andre besøgende havde fundet på at lægge brød på rastepladsens borde, og minsandten om ikke nogle af Blåskaderne tog for sig af retterne, medens de fodrende ivrigt fotograferede. Blåskade i nationalparken Monfrague, d. 10. maj 2009

8 Hvor floden løb under vejen sad en Spansk spurv på rækværket og lod sig gerne forevige. Over den fløj en Sort glente, som gik ned i et Fyrretræ lidt derfra. Ved nærmere eftersyn kunne vi se, at glenten landede på sin rede. Det vil altså sige, at der indenfor et par hundrede meter var ynglende Sort glente, Blåskade og Gåsegrib - ikke så ringe! Spansk spurv i nationalparken Monfrague, d. 10. maj 2009 Avila Efter at have overnattet på nogle rustikke hoteller i Trujillo og Torrejon el Rubbio, der ikke ligefrem havde 5 stjerner i Michelin-guiden, kom vi til vort hotel i Avila, der mest af alt lignede en kæmpe, spansk, herskabelig hacienda ala den, der i sin tid kunne ses i tv-soap en Dallas. Vi blev indlogeret i nogle imponerende værelser, der ikke var værelser men faktisk små rækkehuse med en stueetage med køleskab, minibar, sofagruppe og dobbeltseng samt en første sal med separat toilet og bidet samt badeværelse og et soveværelse med dobbeltseng. Fra førstesalen var der udsyn og -hør over nogle enge med lidt spredt bevoksning og en mindre grøft. Selvom lokaliteten nok ikke efter hjemlige forhold var noget specielt, så var fuglelivet bestemt noget meget specielt. Udover de allestedsnærværende Hvide storke og Sorte glenter kunne jeg fra soveværelsesvinduet se Klippeværling og Pirol. Derudover fornøjede en række spændende arter vore ører med skønsang. Således hørtes konstant Sydlig nattergal og Cettisanger, ligesom Grønspætten med jævne mellemrum gjaldede over engen. Et åbent vindue afslørede flere tudende Dværghornugler een morgen kl. 03:30.

9 Vort hotel Izan Puerta de Gredos ved Avila. D. 12. maj 2009 Ved nedkørslen til hotellet holdt turens første ganske almindelige Stenpikker til, ligesom et par Stenspurve så ud til at have domicil i et ca. 1½ m højt træ. Et hegn rundt om tennisbanen blev også benyttet flittigt af fuglene. Således blev der bl.a. set Gærdeværling og Husrødstjert af den racen P. ochruros gibraltariensis rastende på hegnet. Husrødstjerten kendes bedst fra vor hjemlige race på, at den en tydelig hvid plet på vingen. Hotellet gav ikke kun ornitologiske oplevelser. En anden stor oplevelse var det, da kortet ikke ville åbne døren til Kaj og Ankers værelse. 4 gange var Kaj i receptionen for at få sit adgangskort opdateret. Til sidst kom en lettere korpulent herre slæbende med en trappestige, som blev stillet op ad ydervæggen til toiletvinduet på 1. sal, der heldigvis ikke var blevet lukket. Herskabet kravlede som en anden Romeo op ad stigen og entrede ind gennem det diminutive toiletvindue det var nu et ømt syn!!! Måske var det lige denne tur, der skulle til for at få lavet låsen i døren, for da vi senere på dagen returnerede fra vor udflugt, havde Kaj og Anker igen adgang til sit værelse uden hjælp af hverken stige eller Romeo. En lidt speciel oplevelse var at det se byggesjusk anno I Vera og Orlas stue gik udluftningen fra varmeapparatet op gennem loftet i stuen via et rør med en diameter på ca cm. Åbenbart var hullet i loftet blevet lavet inden, at røret blev installeret, for de to ting passede ikke sammen fra starten - røret sad halvvejs ved siden af hullet!! Hvad gør man så?? Jo, det så ud somom, at man havde taget en stor hammer og simpelthen banket på kanten af hullet, indtil det var udvidet tilpas meget til, at røret kunne komme op igennem det. Nå, men bortset fra det var det et virkelig flot og lækkert hotel et overordnet indtryk som heller ikke et elstik, der hang og dinglede i en ledning ud af væggen i Martins logi, kunne rokke ved. Fra Avila lavede vi en udflugt, der havde det ene formål at skaffe os blot 2 arter, Alpejernspurv og Stendrossel. Turen gik til Circo del Gredo, et område, der ligger over snegrænsen. Nu er jeg ikke verdensmester i at køre i bjergene - sandt at sige, så synes jeg at det er ekstremt ubehageligt. Men her blev jeg heldigvis positivt overrasket - åbenbart havde vi klaret de fleste højdemeter dagen før på turen fra Torrejon el Rubbio til Avilo, for denne dag var der ingen kørsel ad smalle serpentiner, yeah. På vejen mod Circi del Gredo mødte vi en bilfuld hollandske ornitologer, som orienterede os om et par lokaliteter på vejen, hvor der var mulighed for Hortulan og Blåhals. Da vi forespurgte om en tredie af vore ønskearter, Citronsisken, fortalte de, at de havde eftersøgt arter i tre dage uden held. Så den skulle vi nok ikke sætte næsen op efter.

10 Ok, vi kørte til Hortulan-lokaliteten, og fandt den ganske rigtigt på hegnet omkring en kæmpe mark med kreaturer og bjælde-heste. De sidste blev kaldt sådan, fordi de var udstyret med store kobjælder om halsen - et noget aparte syn. En anden lille smuk art viste sig iøvrigt for os på stolperne omkring markerne, den iberiske udgave af Gul vipstjert, der kan kendes fra vor hjemlige på den hvide strube. Iberisk gul vipstjert, Motacilla flava iberiae. Ca. 5 km vest for Puente de Luce, d. 12. maj 2009 En eftersøgning af Blåhals havde også et lykkeligt resultat, idet vi efter en længere spadseretur fandt en syngende han. Vi kunne nu have sparet os anstrengelserne, for de fleste af os (gen-)fandt faktisk Blåhalsen, da vi lidt senere på dagen vadede op i bjergene ved Circo del Gredos. Circo del Gredos Circo del Gredos er et plateau højt oppe, dvs. over snegrænsen, som det fremgår af billede herunder.

11 Sne på toppen af Circo del Gredos, d. 12. maj 2009 Faktisk ankom der to busser til P-pladsen på bjerget, netop som vi også ankom. Busserne var fulde af skolebørn, som iført deres sommertøj og rygsække styrtede op ad stien, der går fra P-pladsen og op til tinderne. De første toppe når man efter ca. 2 timers traven, de næste kræver næsten 4 timers udholdenhed. Som sagt tonsede ungerne derudaf, og efter en rum tid kunne vi høre deres råben og latter, og da vi senere kom frem, så vi, at børnene for rundt og morede sig med at lege i sneen. De holdt ud i adskillige timer, så morskaben må helt sikkert have været på deres side. Jeg havde håbet på at få en Stenbuk at se i det spanske højland, og allerede på P-pladsen blev ønsket opfyldt. På en klippetop m over vore hoveder stod en buk og kiggede ned på os. På trods af den håbløse afstand blev den dokumenteret med adskillige doku-fotos. Men, men, men det skulle vise sig at være totalt overflødigt. Få hundrede meter inde ad stien stod nemlig hele tre Stenbukke, som gav den flotteste opvisning i head-banging. Det så ud til at være en gammel buk, som hele tiden blev udfordret af de to yngre. De ænsede åbenbart ikke vor tilstedeværelse, for hele sceneriet foregik ikke mere end vel omkring meter fra stien, hvor vi stod. Se, DET var en rigtig fed naturoplevelse!!

12 Iberiske stenbukke i fight, Circo del Gredos, d. 12. maj 2009 Behøver jeg at sige, at noget af den fede fornemmelse af en naturoplevelse forsvandt, da jeg på vej ned fra toppen så, at skolebørnene for en stund havde skippet legen i sneen og nu - gudhjælpemig! - stod og fodrede fem unge Stenbukke. Bukkene spiste franskbrød direkte fra podernes labber. Undskyld, men det var sgu den største nedtur på hele turen at skulle opleve det. Selvom man prøver at bilde sig selv ind, at det kun kunne ske fordi, at det var UNGE bukke, så ligger oplevelsen hele tiden i baghovedet og nager. Med en fald fornemmelse fortsattes nedstigningen, og det hjalp da gevaldigt på humøret, da et Klippefirben netop havde valgt et af klippestykkerne på min rute til at slikke solskin på. At firbenet samtidig var meget tålmodigt med mig, gav humøret endnu en tand. Iberisk klippefirben i Circo del Gredos, d. 12. maj 2009

13 Således tilbage i nogenlunde god mental tilstand løb jeg på den næste opmuntring, idet en Klippeværling insisterede på at fouragere langs med min sti. Også den kunne åbenbart mærke, at der her var en ornit, der trængte til lidt opmuntring. Den bar over med mig, medens jeg lod mig trække rundt på alle fire for at få et godt skud af den smukke værling. Klippeværling i Circo del Gredos, d. 12. maj 2009 Glemte jeg lige at nævne, at en af de første fugle, som vi fandt på vej op ad stien var en flot han af Stendrossel. Vi vidste, at den skulle være i området men ikke hvor. Til gengæld gjorde den selv opmærksom på sig ved at sidde på en klippevæg og kalde flittigt. Vi fandt den på klippen, men den ville det bedre. Den lettede og slog en stor bue henover vore hoveder, så vi rigtig kunne nyde den smukke drossel med mørkeblåt hoved, orange krop og orange hale med sort midte. En utrolig smuk oplevelse. På vej hjem fra Circo del Gredos besøgte vi et hotel i nabolaget. Bag hotellet var der en blanding af hotelhave og skov, Parador de Gredos. Her fik Gabor for alvor set og hørt Rødtoppet fuglekonge, da et eksemplar fouragerede ca. ½ meter over mit hoved i længere tid. Ellers bød skoven på lokalt forholdsvis sjældne arter som Topmejse og Spætmejse. Da vi kom op imod hotellet igen, opdagede vi en lille flok gule irisker, der fouragerede i nogle buske. Ved nærmere eftersyn blev flokken bestemt til et fire Gulirisker og to flotte Citronsiskener. Med hollændernes ord in mente var det nu ikke så ringe at bruge ca. ½ time på at finde arten, når de nu havde brugt tre dage endda uden held. Som det nok fremgår af det foregående, kunne man blive ved med at opremse store øjeblikke fra turen til Extremadura, men så ville omtalen fylde flere udgaver af Panurus. Jeg har fortalt om nogle af højdepunkterne, men der var selvfølgelig mange flere. For at råde lidt bod på alle de ikke nævnte lokaliteter, vil jeg kort omtale et par af dem. El Castillo de Alcocer Denne borg på toppen af en høj klippe bød på bl.a. Stenspurv, Blådrossel og Sørgestenpikker samt ynglende Klippesvale. Af overflyvende fugle kan nævnes Alpekrage, Slangeørn og Rødrygget svale.

14 El Castillo de Alcocer, d. 7. maj 2009 Embalsa de Arrocampo Vi besøgte denne ornitologiske park to gange. Første gang d. 5. på vej til den første destination, Trujillo, og anden gang d. 8., da vi var ved at flytte vor residens til Torrejon el Rubbio. Området består af en del søer og byder bl.a. på en bred vifte af hejre-arter og sangere. Således havde vi Sølv-, Silke, Ko-, Top-, Dværg-, Purpur- og Fiskehejre. Af sangere kan nævnes Drosselrør-, Savi-, Cetti-, Cistus- og Rørsanger. Af andre arter sås bl.a. en del Sandterner, Ellekrage, Stylteløber og Sydlig stor tornskade, og til de mere sjældne hører de to arter Sultanhøne og Blå glente. Af sidstnævnte art sås i første omgang tre fugle samtidigt, og siden fandt vi den på rede i den anden ende af området. Sultanhøne i rørskoven i Embalsa de Arraocampo, d. 8. maj 2009

15 Villa Seca Lokaliteten var kun med på programmet fordi, at den skulle huse en mindre bestand af den yderst sjældne Duponts lærke.efter en del eftersøgning lykkedes det os at lokalisere enkelte lærker og også at få denne meget sky art at se. En stor lærke, der med sit lange krumme næb bevæger sig snigende rundt i vegetationen, medens den synger sin sang, som man skal kende for overhovedet at forbinde den med fuglesang. Som en sidegevinst under eftersøgningen af Duponts lærke løb vi på en han af Stendrossel. Det var meget overraskende, da ingen af os havde forventet at se denne art, der normalt foretrækker at opholde sig i absolut højtliggende bjerge, og her var det på en flad slette, hvor den fouragerede i noget kort vegetation. På denne webadresse kan man se mange flere billeder fra turen :

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Fugle-, patterdyr- og orkidéliste Foto: Stor Hornugle i Storke-koloni 30/4-15 Fugleliste Alle registrerede arter er nævnt og selvfølgelig ikke set af alle i gruppen.

Læs mere

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Af Per Rasmussen Turen til Kreta var ikke mit første besøg på øen, og som tidligere besøg var dette også lagt an på familieferie. Men som fuglekikker vil man jo gerne

Læs mere

Extremadura 8 dage 28. april 5. maj Fugle, Kultur og Natur

Extremadura 8 dage 28. april 5. maj Fugle, Kultur og Natur Extremadura 8 dage 28. april 5. maj Fugle, Kultur og Natur Guide: Det er med stor glæde, at Scanbird igen i 2016 kan tilbyde en rejse til Spaniens baghave Extremadura, et område som naturelskere i årevis

Læs mere

Rapport. Extremadura - Spanien. Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen

Rapport. Extremadura - Spanien. Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen Rapport Extremadura - Spanien Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen 26. april - 3. maj 2013 1 Fredag den 26. april 2013 Vi mødtes - Palle, Mogens og Jens - med afgang fra

Læs mere

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere

Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999

Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999 Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999 Hovedmålet med vores tur i Dovrefjell var at komme op på toppen af Snøhetta. Snøhetta er et af Norges højeste bjerge 2286 m.o.h. kun ca. 200 meter lavere end det højeste

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

SPANIEN 17/9 5/10 2013

SPANIEN 17/9 5/10 2013 SPANIEN 17/9 5/10 2013 Forord Denne fugle-ferie blev gennemført som en ekstensiv fugle-tur, dvs. vi har ikke nødvendigvis noteret hver eneste fugl fra start til slut, men i stedet nydt fuglene og efterfølgende

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Portugal. Scanbird ApS www.scanbird.com. 23. - 30. april Fugle - Orkidéer - Natur - Kultur. med Stig Jensen

Portugal. Scanbird ApS www.scanbird.com. 23. - 30. april Fugle - Orkidéer - Natur - Kultur. med Stig Jensen Portugal 23. - 30. april Fugle - Orkidéer - Natur - Kultur med Stig Jensen Scanbird ApS www.scanbird.com Portugal bliver af mange glemt som iberisk rejsemål grundet storebror Spaniens størrelse og mange

Læs mere

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Harzen 2010 Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Vi lagde ud fredag formiddag sol og 22 grader og havde besluttet os for at starte til venstre op af bakke, men B holdet stod

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Rumænien. Scanbird ApS www.scanbird.com. Donau-deltaet med fugle & natur 25. maj - 1. juni. Politiken Plus rejse. med John Frikke

Rumænien. Scanbird ApS www.scanbird.com. Donau-deltaet med fugle & natur 25. maj - 1. juni. Politiken Plus rejse. med John Frikke Rumænien Donau-deltaet med fugle & natur 25. maj - 1. juni Politiken Plus rejse med John Frikke Scanbird ApS www.scanbird.com Donau ja bare ordet leder straks tanker hen mod Johan Strauss vidunderlige

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Alt forandres LÆSEPRØVE

Alt forandres LÆSEPRØVE Alt forandres LÆSEPRØVE Joan Bach Ludvigsen LÆSEPRØVE Alt forandres Noveller To par Han vidste, hvad hun ville sige, så snart de var gået derfra. Når de var kommet ud af opgangen og havde gået et par minutter

Læs mere

Kemer, Tyrkiet 7-14 maj 2005

Kemer, Tyrkiet 7-14 maj 2005 Kemer, Tyrkiet 7-14 maj 2005 Af Lisbeth og Jens Dithmarsen Denne lille rapport gennemgår kort de ca. 65 fuglearter, som vi observerede på en kombineret afslapnings- og fugletur til turistbyen Kemer, der

Læs mere

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007 Tårnfalken Jeg har valgt at skrive om tårnfalken, fordi det er en spændende fugl, som både lever vildt og kan opdrættes til jagtbrug. 1 Falkearter: Falken er en rovfugl som findes i mange forskellige arter.

Læs mere

Sverige - Vandring ad Kungsleden

Sverige - Vandring ad Kungsleden Sverige - Vandring ad Kungsleden Den nordlige del af Kungsleden er nok den mest berømte del af Kongestien, som den hedder på dansk. Landskabet skifter konstant efterhånden som I bevæger jer igennem dalen

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

ET LILLE UDVALG AF FRANSKE EJENDOMME

ET LILLE UDVALG AF FRANSKE EJENDOMME ET LILLE UDVALG AF FRANSKE EJENDOMME Vi har flere hundrede ejendomme til salg i Sydfrankrig. Her er et lille udvalg. Kontakt os med Deres ønsker og behov på tlf 70 20 29 59 eller email hs@helleskovby.dk

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

De 5 GTC er på togt i Norge.

De 5 GTC er på togt i Norge. De 5 GTC er på togt i Norge. Sidste år var vi på tur i Sverige/ Norge, og her blev jeg bedt om og køre den samme tur i år, bare modsat vej rundt. Det var jeg med på, men havde et par ændringer. Vi skulle

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins...

Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins... LØRDAG 9.JULI skrevet af Allan Rasmussen Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins... Tidligt op og med flyveren til Hobart på Tasmanien. Vi

Læs mere

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas Med til Tenerife lørdag den 24. februar 2007 til lørdag den 3. marts 2007. Rejsen: Fra Tirstrup lufthavn til Sydtenerife er der 3782 km. Flyvetid: 5 timer. SAS fløj turen for Aarhus Charter Vi boede i

Læs mere

Flot ydre og indre skønhed

Flot ydre og indre skønhed Flot ydre og indre skønhed Det første man lægger mærke til når man kører op ad alléen til Sydvestjyllands efterskole er den flotte hovedgård der lægger op til skolen. En smuk bygning med rustik murstensbelægning

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux DEL 3 Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux I dag skulle Qashqai en vise, hvad den duede til. Der havde ikke været megen bjergkørsel indtil nu, så i dag skulle vi besejre Mont Ventoux. Toppen

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

HISTORIEN OM HVAD DER KAN SKE NÅR MAN ÅBNER SIN HOVEDDØR

HISTORIEN OM HVAD DER KAN SKE NÅR MAN ÅBNER SIN HOVEDDØR HISTORIEN OM HVAD DER KAN SKE NÅR MAN ÅBNER SIN HOVEDDØR AF KIT KJØLHEDE LAURSEN AUGUST 2006 DER VAR ENGANG TRE GODE VENNER: BETTEMAND, LANGØRE OG GRØNSKOLLING. EN DAG MØDTES DE FOR AT HYGGE SIG. SE HER

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011 PIRLS 2011 Hæfte 10 PIRLS & TIMSS anmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011 Vejledning I dette hæfte skal du læse nogle tekster og svare på spørgsmål om det, du læser. u vil måske synes, at noget

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

I 2008 blev de første havørne ringmærket i Danmark som led i et internationalt ringmærkningsprojekt for havørne.

I 2008 blev de første havørne ringmærket i Danmark som led i et internationalt ringmærkningsprojekt for havørne. Ringmærkning af havørne-ungen på Tærø 2009. I 2008 blev de første havørne ringmærket i Danmark som led i et internationalt ringmærkningsprojekt for havørne. I år blev parret på Tærø udset til at få ringmærket

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet.

Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet. Hermed har I turkataloget. Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet. Den enkelte kreds kan opdele sig i flere turhold - blot at der er en ansvarlig

Læs mere

Lavinehundetur til Østrig

Lavinehundetur til Østrig Lavinehundetur til Østrig Mandag den 2. januar 2012 Turen startede fra Danmark den 1. januar, hvor Helle og undertegnede havde ca. 19 timers kørsel foran os inden vi ankom til Edelrautehütte i Hohentauren

Læs mere

SPANIEN 31/3 16/4 2014

SPANIEN 31/3 16/4 2014 SPANIEN 31/3 16/4 2014 Forord Denne fugle-ferie blev gennemført som en ekstensiv fugle-tur, dvs. vi har ikke nødvendigvis noteret hver eneste fugl fra start til slut, men i stedet nydt fuglene og efterfølgende

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør!

Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør! Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør! For her cykler du hver dag i 7 dage Du cykler 15.000 højdemeter, og hver meter bringer

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Julemandens arv. Kapital 13

Julemandens arv. Kapital 13 Kapital 13 Klimaet var behageligt på Galapagos på denne tid af året. Der var 23 grader og en lille hvid sky strøg ind foran solen nu og da og gav lidt skygge. Johnny så op mod toppen af plateauet på midten

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Gul/blå ara. Beskrivelse:

Gul/blå ara. Beskrivelse: Gul/blå ara Den gul/blå ara er en af de største papegøjearter udover hyacint araen, panden er grøn, brystet er gult, og resten af fuglen er blå. Ansigtet er hvidt, med streger omkring øjnene, iris er grålig.

Læs mere

Ærlighed med K Helen Eriksen, 20O3, erhvervspsykolog, foredragsholder, forfatter forandrings- og trivselsekspert www.heleneriksen.

Ærlighed med K Helen Eriksen, 20O3, erhvervspsykolog, foredragsholder, forfatter forandrings- og trivselsekspert www.heleneriksen. Ærlighed med K Helen Eriksen, 20O3, erhvervspsykolog, foredragsholder, forfatter forandrings- og trivselsekspert www.heleneriksen.dk HELEN ERIKSEN KLUMMEN HELEN ERIKSEN KLUMMEN - Hvordan bærer du dig egentlig

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 EM Sofia Dag 1: Vi mødtes i lufthavnen 14:45, men fløj først 16:50. Vi mellemlander i München. Vi kiggede lidt butikker, og nu flyver vi videre til Sofia.

Læs mere

Oplevelser på en tur til Müritz See af Bjarne Nielsen

Oplevelser på en tur til Müritz See af Bjarne Nielsen Oplevelser på en tur til Müritz See af Bjarne Nielsen I dagene d. 19.-23. maj 2003 var vi 7 ornitologisk interesserede herrer afsted på tur til området omkring Tysklands største sø, Müritz See. De syv

Læs mere

Finlands vildmark 5 dage 2016

Finlands vildmark 5 dage 2016 Scanbird 2016 Side 1 Finlands vildmark 5 dage 2016 Det er med stor fornøjelse, at Scanbird kan tilbyde denne spændende tur til de nordiske rovdyr. Turen går dybt ind i de finske skove tæt ved den russiske

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

Grisejagt i Sverige. 19. 22. september 2012. Onsdag den 19. september

Grisejagt i Sverige. 19. 22. september 2012. Onsdag den 19. september Grisejagt i Sverige 19. 22. september 2012 Onsdag den 19. september For cirka en måned siden blev jeg af et par gode jagtkammerater, Anette og Kim, spurgt om jeg ville med dem til Sverige på jagt. Det

Læs mere

Vejens digte. Inger Jakobsen

Vejens digte. Inger Jakobsen Vejens digte Inger Jakobsen Caminoen i Spanien, maj 2011 EN LILLE VEJ En lille vej Hvid og lysende Med grønt græs i midten Og 1000 blomster oh -bare jeg skulle ned af den. Jeg kan næsten ikke dy mig VEJEN

Læs mere

Juletur til Goslar. 1 4. december 2009

Juletur til Goslar. 1 4. december 2009 Juletur til Goslar. 1 4. december 2009 1 Så er vi klar til afgang fra Hundested. Klokken er 8.00. Turen går mod Rødbyhavn med opsamling i Frederiksværk og Roskilde. Vejret er fint (som sædvanligt), og

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper

Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper Af naturvejleder Villy K. Hansen, Naturstyrelsen Vendsyssel Da det kan være alt for sjældent at handicappede kommer ud i naturen, har Naturstyrelsen Vendsyssel

Læs mere

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn. MULIGHEDER Hvis mennesker havde fire ben, så ville alt gå i stykker. Hvis der ikke var kæledyr i Sevel, så ville København blive en landsby. Hvis Sevel var hovedstad i Danmark, så ville himlen blive grøn

Læs mere

Snehvide. Lille spejl på væggen der, hvem er skønnest i landet her? svarede spejlet: Ingen i verden er dejlig som du.

Snehvide. Lille spejl på væggen der, hvem er skønnest i landet her? svarede spejlet: Ingen i verden er dejlig som du. Snehvide De brødrene Grimm - KHM 053 tid: 20' Det var midt om vinteren, og sneflokkene faldt som dun ned fra himlen. Dronningen sad ved vinduet og syede i en ramme af sort ibentræ, og mens hun syede og

Læs mere

Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010

Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010 Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010 Tekst og foto: Per G. Henriksen Her et referat fra en noget usædvanlig ØBF-tur. Jørgen Mørup Jørgensen havde nemlig været så venlig, at tilbyde ØBF-medlemmer

Læs mere

Jeg forstår ikke, hvorfor Mesteren valgte Zakæus.

Jeg forstår ikke, hvorfor Mesteren valgte Zakæus. Dagbogsbladene De følgende sider printes på groft karduspapir, som efterfølgende krølles sammen og lægges i en balje med en blanding af vand, kaffegrums, soja, cola eller lignende. Når papiret har ligget

Læs mere

Sommerferie 2007. Sarau

Sommerferie 2007. Sarau Sommerferie 2007 22.7.2007 kørte vi fra Harlev i regnvejr, ned over Rødby med færgen til Puttgarten, for senere at ende i Østrig som var vores mål. Vores første overnatning var Naturcampingplatz Sarau

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Jagten på Enhjørningen. Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Jagten på Enhjørningen. Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Jagten på Enhjørningen Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Enas far, kong Drot, er taget langt bort. Troldkvinden Skarntyde er Enas værste fjende. Ena er den eneste enhjørning

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

På uglejagt i Sønderjylland

På uglejagt i Sønderjylland På uglejagt i Sønderjylland Den store hornugle har kronede dage i Jylland. På 25 år er bestanden vokset fra nul til omkring 50 ynglende par og tilsyneladende bliver der bare flere og flere. MiljøDanmark

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling INDHOLD Kapitel 1: Velkommen til Ha det godtskoven...................................

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Kurset var min fødselsdags gave fra Tom sidste år. De har tidligere kun kørt begynder kursus, men jeg mente det ville være for nemt så jeg blev glædeligt

Læs mere

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel Pilgrimsvandring 2010 Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel 1 Vi vil, vi kan og vi gør det Vi er tre unge mennesker, på tilsammen 200 år, som valgte at gå den 800 km lange Pilgrimsvandring. De 800

Læs mere

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente er nok den flotteste rovfugl i den danske fauna, og tilmed en art i fremgang. Arten findes kun i Europa, og vi har derfor en ekstra forpligtigelse til

Læs mere

På Læsø 16. - 20. april 2007

På Læsø 16. - 20. april 2007 På Læsø 16. - 20. april 2007 Med Vicki Morten Nina Kasper Martin og Jytte, Alex og Peter Mandag Vi kørte i to busser, skolens røde og Mortens grå Transit, fra Limfjordsskolen klokken 9.15 over Aalborg

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen.

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Så altså, Batman kedede sig. Hmm, tænkte han, jeg ringer da

Læs mere

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli 248.000 Euro Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame På jagttur til Mayogi-safaris i Sydafrika 100 For et år siden tog fire danske par på jagt efter bl.a. springbuk, bleesbuk, duiker, black wildebeest og kudu nær Port Elisabet, og den tur kom de ikke til

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole 2016

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole 2016 Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole 2016 Nu er ferien for eleverne godt i gang, og det er derfor tid til at kigge lidt tilbage på det, der er sket siden sidste nyhedsbrev i julen. Flere elever på Solhverv

Læs mere