Extreme oplevelser - turen gik til Extremadura d maj 2009 af Bjarne Nielsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Extreme oplevelser - turen gik til Extremadura d. 5.-14. maj 2009 af Bjarne Nielsen"

Transkript

1 Extreme oplevelser - turen gik til Extremadura d maj 2009 af Bjarne Nielsen I forbindelse med vor tur til Extremadura i maj måned 2009 havde vi selvfølgelig rigtig mange fede oplevelser med turens mål, de mange fugle. Men også andre ting gav os store og små oplevelser. Jeg vil her fortælle om nogle af turens fugle samt nogle de forskellige tildragelser, som jeg oplevede dem. Med på turen var udover undertegnede også turens arrangører Martin og Orla Jessen samt Vera Jessen, Kaj Abildgaard, Anker Hansen plus Gabor og Anne Graehn. Trujillo Vort første hotel i Trujillo var mildt sagt lidt rustikt. Det ydre bar tydeligt præg af, at indvielsen ikke var sket i dette årtusinde. Men ok, det behøver jo ikke nødvendigvis at være dårligt, at tingene har lidt patina, så vi gjorde gode miner til slet spil, medens vi baksede vore store og uhåndterbare kufferter op ad den smalle trappe til 1. sal eller for de mere uheldige til 2. sal. Martin og jeg havde fået et værelse i den fjerneste ende af en mørk gang på første den var i hvert fald total bælgravende mørk, indtil vi fik tastet os frem til en stikkontakt, der kunne give gangen en spæd oplysning. Værelserne var ikke luksuriøse, men de opfyldt dog vort basale behov for bare at have et sted at overnatte imellem de daglige udflugter. Var hotellet ikke noget at råbe hurra for, så var resten af byen og dens fugle det i høj grad. Ikke nok med, at der fløj Mursejlere, Gråsejlere og ikke mindst Alpesejlere rundt, når man stod i den smalle gyde foran hotellet og lagde hovedet tilbage. Med mellemrum kunne man sågar se Hvide storke, Gåsegrib, Munkegrib og Sorte glenter trække over hotellet. Belen Den første udflugt gik til Belen-sletten udenfor byen. Der skulle vi gerne se nogle Trapper, ligesom der var mulighed for et par arter af Sandhøns. Meget hurtigt efter ankomsten til sletten blev vi mødt af den første Hærfugl, der sad på en tue og sang. Syngende Hærfugl på Belen-sletten udenfor Trujillo, d. 6. maj 2009 Snart efter sås den første Stortrappe, og hurtigt blev antallet opgraderet til omkring 5. Stortrappen er en imponerende stor fugl. Hannen er på størrelse med en Havørn, både hvad angår kropsstørrelse og vingefang, men den er rent faktisk en del tungere end ørnen - den kan veje helt op til 16 kg.

2 På modsatte side af vejen, hvor vi så de første Stortrapper gik et par hanner af Dværgtrappe rundt. Den er betydeligt mindre end storebroren, nemlig kun på størrelse med en Fasan. I løbet af kort tid opdagede vi flere Dværgtrapper, og vi oplevede bl.a., at et par hanner fløj jagende rundt efter hinanden - smukt, smukt. Af Sandhøns nåede vi at opleve nogle mindre flokke af den almindeligste, nemlig Sortbuget sandhøne. Da vi efter den første udflugt sad og spiste morgenmad på en fortovscafé i Trujillo, skete det med akkompagnement af syngende Stillits og Gulirisk, medens Gåsegribbene langsomt begyndte at sive ind over byen, og en halv snes Lille tårnfalk piskede rundt over og mellem hustagene på jagt efter insekter. Derudover havde vi udsigt til en mega tv-antenne, der indeholdt 7-8 reder af Hvid stork medsamt indhold af rugende og knebrende fugle. Bygning med masser af storkereder - 13 alene på denne side af bygningen. Acedera, ikke langt fra Trujillo, Extremadura, d. 7. maj 2009 Senere samme dag det var ved middagstid var Kaj og jeg en tur på torvet i den centrale del af byen. Nærmest som på kommando begyndte Gåse- og Munkegribbe i dusinvis at komme ind over byen. Det var et syn for guder, når de med deres ca. 3½ meters vingefang i lav højde sejlede hen over os. Iblandet gribbene kom enkelte Sorte glenter og en enkelt Slangeørn. Flere Hvide storke blandede sig. Nogle af dem strøg ned til de reder, der var placeret på tagene af bl.a. rådhuset og kirken, medens et par andre lavede en hel lille opvisning for os, da de flaksede rundt efter hinanden i luften og nærmest så ud somom, at de ville spidde hinanden med de lange, spidse, røde næb.

3 Munkegrib over byens centrum i Trujillo d. 6. maj 2009 Den næste lille tur til et andet område af sletterne gav som allerførste fugl en flot Skadegøg, som jo fik minderne fra Birkepøl for et par år siden til at vælde frem. Den fik hurtigt selskab af nogle småflokke af den knap så udbredte af Sandhønsene, nemlig den Spidshalede, der flere gange blev opdaget på det højlydte kald, som den udstøder i flugten. Sortstrubet bynkefugl på Belen-sletten, d. 6. maj 2009 En af de mindst spektakulære fugle på hele turen viste sig flere gange for os på turene til Belen-sletten. Det var Korttået lærke, en lille lys og ret undselig fugl, der blev en del af flokken af lærken, som vi fik set på turen. Udover den Korttåede nåede vi at få rigtig mange Toplærker, en del Theklalærker og Kalanderlærke, enkelte Hedelærker og Sanglærker samt nogle få af den yderst sjældne Duponts lærke.

4 Korttået lærke på Belen-sletten, d. 6. maj 2009 Fuglelivets mangfoldighed fremgik vist også af en oplevelse, som vi havde, da vi sad på en fortovsrestaurant og havde indtaget aftensmaden. Dette måltid indeholdt de værste pommes-frites, som jeg nogensinde har forsøgt at sætte til livs. De var mørke, slaskede og smagte nøjagtigt somom, at de var fritteret i lampeolie. Nå, men bortset fra det så havde vi jo udsigt til masser af storkereder på de gamle, høje bygninger, der omkransede pladsen i byens centrum. Et slag på tasken gav vel omkring de første 20 reder med indhold. Derudover piskede Mursejlere og Gråsejlere ind og ud mellem bygningerne. Med jævne mellemrum blev vi overfløjet af gribbe og Sorte glenter, men højdepunktet kom nu alligevel, da vi var ved at afslutte måltidet, og en Rødhalset natravn krydsede pladsen og forsvandt over taget lige bag os. Om aftenen, da vi gik tilbage til vort hotel fra diverse restauranter, var det efterhånden blevet rimeligt mørkt og gadelysene var tændt. Lysene virkede åbenbart som insektfælder, for i deres skær på husmurene sad små, ca. en halv snes cm lange Murgekkoer. Afhængigt af skærets størrelse sad der op til 5 6 gekkoer, som gjorde sig til gode med de natsværmere, møl og lignende, der ikke kunne modstå lysets tiltrækning. Torrejon el Rubbio Efter tre overnatninger i Trujillo flyttede vi residens til den lidt nordligere beliggende by Torrejon el Rubbio, hvor hotellet heller ikke var direkte luksuriøst, men det kunne til fulde opfylde vore ønsker om at have et sted at overnatte og trække os tilbage, når/hvis vejret ikke lige var med os. Byen var valgt, fordi den ikke lå ret langt fra et par - skulle det vise sig - ufatteligt skønne lokaliteter, Castillo de Monfrague og Peñafalcon.

5 Udsigten fra Castillo de Monfrague ned mod Rio Tajo var intet mindre end betagende. På bjerget i baggrunden fandt vi iøvrigt ynglende Spansk kejserørn Castillo de Monfrague, d. 9. maj 2009 Castillo de Monfrague er en gammel borgruin, der ligger højt til vejrs, på toppen af en klippe. Borgruinen var et perfekt udsigtspunkt over omgivelserne, hvor floden Rio Tajo lå smukt dybt under os, og nogle hundrede meter mod vest lå nogle klippeformationer, der var mindst lige så høje, som dem vi stod på. Udover de fugle der umiddelbart kunne ses PÅ borgruinen, Klippeværling og Klippesvale, var luften omkring klippen nærmest mættet med fugle. Især var der ekstremt mange gribbe, og det var en out-of-this-world oplevelse at stå på bjergtoppen, medens Gåsegribbe og Munkegribbe med deres vingefang på op til 3½ m strøg forbi på få meters afstand. Det var berusende smukt at se Gåsegribbene komme dalende med landingsstellet ude, suse forbi os på vej nedad og siden lande på klippeafsatserne under os, hvor der var adskillige ynglende par.

6 Gåsegrib med landingsstellet ude. Castillo de Monfrague, d. 8 maj 2009 I dette område kan man som et af meget få steder i Europa se Kaffersejler. Desværre var det kun Gabor beskåret at se 2 individer af denne art, medens vi andre måtte nøjes med Gåse-, Munke- og Ådselsgribbe samt mere usle arter som Lærkefalk (turens eneste), Alpekrage, Kongeørn og Spansk kejserørn. Peñafalcon Området Peñafalcon, der ligger lidt vest for Castillo de Monfrague, er et fantastisk sted, hvor vejen går lige forbi nogle høje klipper, der bl.a. udmærker sig ved at være ynglested for par Gåsegribbe. Luften omkring klipperne er hele tiden fyldt med de store vingefang. Gribbene kommer flyvende til og fra deres reder, der kan findes overalt, hvor der er bare den mindste klippeafsats. Som et lille ekstra krydderi er der tre par ynglende Sort stork på Peñafalcon iår. Det ene par ynglede på klippen lige overfor vejen, kun et par meter fra en Gåsegrib på rede. De to sidste ynglesteder for den Sorte stork fandt vi først ved andet eller tredje besøg på lokaliteten. De var betydeligt bedre skjult end det første. Et ynglepar af Vandrefalk var vi dog ikke så heldige at få at se. Til gengæld var der med mellemrum enkelte Munkegribbe og nogle få Ådselsgribbe i flokkene af Gåsegribbe. Sort glente kunne nydes under alle ophold på stedet. De patruljerede lige udfor og nedenfor vejen, som vi stod ved. Nogle gange var de kun få meter fra os. Adskillige gange havde vi Blådrossel på klipperne lige nedenfor, hvor vi stod en smuk og særpræget drossel. Peñafalcon set fra vejen - og til højre et indtryk af, hvordan der konstant var et mylder af Gåsegribbe både på og over toppen af klippen. Peñafalcon, d. 9. maj 2009 En speciel oplevelse med Peñafalcon var en tidlig morgen, hvor der blot var et par lokale fotografer på stedet, da vi ankom. De havde travlt med at fotografere Gåsegribbene, der sad overalt på toppen af klipperne. Gribbene var åbenbart mere tillidsfulde på denne tid af dagen, eller også var det bare fordi, at de generelt var mindre aktive så tidligt. I hvert fald sad de betydeligt tættere på vejen og os, end de havde gjort ved noget af vore tidligere besøg.

7 Spansk murfirben ved Fuente del Frances ikke langt fra Torrejon del Rubbio, d. 9. maj 2009 Monfrague At nationalparken Monfrague var andet og mere end Castillo et så vi, da vi besøgte en anden lokalitet i området. Lidt på samme måde som ved Peñafalcon løb vejen her langs en flod, hvor der på modsatte side var et klippeparti. På klipperne ynglede en del Gåsegribbe, og på toppen stod igennem hele vort besøg en Sort stork. I flodsengen fandt vi Bjergvipstjert og ved rastepladsen blev en rede med ynglende Blåskade opdaget. Reden var i kun ca. 2 meters højde, og Blåskaderne myldrede rundt i bevoksningen. Andre besøgende havde fundet på at lægge brød på rastepladsens borde, og minsandten om ikke nogle af Blåskaderne tog for sig af retterne, medens de fodrende ivrigt fotograferede. Blåskade i nationalparken Monfrague, d. 10. maj 2009

8 Hvor floden løb under vejen sad en Spansk spurv på rækværket og lod sig gerne forevige. Over den fløj en Sort glente, som gik ned i et Fyrretræ lidt derfra. Ved nærmere eftersyn kunne vi se, at glenten landede på sin rede. Det vil altså sige, at der indenfor et par hundrede meter var ynglende Sort glente, Blåskade og Gåsegrib - ikke så ringe! Spansk spurv i nationalparken Monfrague, d. 10. maj 2009 Avila Efter at have overnattet på nogle rustikke hoteller i Trujillo og Torrejon el Rubbio, der ikke ligefrem havde 5 stjerner i Michelin-guiden, kom vi til vort hotel i Avila, der mest af alt lignede en kæmpe, spansk, herskabelig hacienda ala den, der i sin tid kunne ses i tv-soap en Dallas. Vi blev indlogeret i nogle imponerende værelser, der ikke var værelser men faktisk små rækkehuse med en stueetage med køleskab, minibar, sofagruppe og dobbeltseng samt en første sal med separat toilet og bidet samt badeværelse og et soveværelse med dobbeltseng. Fra førstesalen var der udsyn og -hør over nogle enge med lidt spredt bevoksning og en mindre grøft. Selvom lokaliteten nok ikke efter hjemlige forhold var noget specielt, så var fuglelivet bestemt noget meget specielt. Udover de allestedsnærværende Hvide storke og Sorte glenter kunne jeg fra soveværelsesvinduet se Klippeværling og Pirol. Derudover fornøjede en række spændende arter vore ører med skønsang. Således hørtes konstant Sydlig nattergal og Cettisanger, ligesom Grønspætten med jævne mellemrum gjaldede over engen. Et åbent vindue afslørede flere tudende Dværghornugler een morgen kl. 03:30.

9 Vort hotel Izan Puerta de Gredos ved Avila. D. 12. maj 2009 Ved nedkørslen til hotellet holdt turens første ganske almindelige Stenpikker til, ligesom et par Stenspurve så ud til at have domicil i et ca. 1½ m højt træ. Et hegn rundt om tennisbanen blev også benyttet flittigt af fuglene. Således blev der bl.a. set Gærdeværling og Husrødstjert af den racen P. ochruros gibraltariensis rastende på hegnet. Husrødstjerten kendes bedst fra vor hjemlige race på, at den en tydelig hvid plet på vingen. Hotellet gav ikke kun ornitologiske oplevelser. En anden stor oplevelse var det, da kortet ikke ville åbne døren til Kaj og Ankers værelse. 4 gange var Kaj i receptionen for at få sit adgangskort opdateret. Til sidst kom en lettere korpulent herre slæbende med en trappestige, som blev stillet op ad ydervæggen til toiletvinduet på 1. sal, der heldigvis ikke var blevet lukket. Herskabet kravlede som en anden Romeo op ad stigen og entrede ind gennem det diminutive toiletvindue det var nu et ømt syn!!! Måske var det lige denne tur, der skulle til for at få lavet låsen i døren, for da vi senere på dagen returnerede fra vor udflugt, havde Kaj og Anker igen adgang til sit værelse uden hjælp af hverken stige eller Romeo. En lidt speciel oplevelse var at det se byggesjusk anno I Vera og Orlas stue gik udluftningen fra varmeapparatet op gennem loftet i stuen via et rør med en diameter på ca cm. Åbenbart var hullet i loftet blevet lavet inden, at røret blev installeret, for de to ting passede ikke sammen fra starten - røret sad halvvejs ved siden af hullet!! Hvad gør man så?? Jo, det så ud somom, at man havde taget en stor hammer og simpelthen banket på kanten af hullet, indtil det var udvidet tilpas meget til, at røret kunne komme op igennem det. Nå, men bortset fra det var det et virkelig flot og lækkert hotel et overordnet indtryk som heller ikke et elstik, der hang og dinglede i en ledning ud af væggen i Martins logi, kunne rokke ved. Fra Avila lavede vi en udflugt, der havde det ene formål at skaffe os blot 2 arter, Alpejernspurv og Stendrossel. Turen gik til Circo del Gredo, et område, der ligger over snegrænsen. Nu er jeg ikke verdensmester i at køre i bjergene - sandt at sige, så synes jeg at det er ekstremt ubehageligt. Men her blev jeg heldigvis positivt overrasket - åbenbart havde vi klaret de fleste højdemeter dagen før på turen fra Torrejon el Rubbio til Avilo, for denne dag var der ingen kørsel ad smalle serpentiner, yeah. På vejen mod Circi del Gredo mødte vi en bilfuld hollandske ornitologer, som orienterede os om et par lokaliteter på vejen, hvor der var mulighed for Hortulan og Blåhals. Da vi forespurgte om en tredie af vore ønskearter, Citronsisken, fortalte de, at de havde eftersøgt arter i tre dage uden held. Så den skulle vi nok ikke sætte næsen op efter.

10 Ok, vi kørte til Hortulan-lokaliteten, og fandt den ganske rigtigt på hegnet omkring en kæmpe mark med kreaturer og bjælde-heste. De sidste blev kaldt sådan, fordi de var udstyret med store kobjælder om halsen - et noget aparte syn. En anden lille smuk art viste sig iøvrigt for os på stolperne omkring markerne, den iberiske udgave af Gul vipstjert, der kan kendes fra vor hjemlige på den hvide strube. Iberisk gul vipstjert, Motacilla flava iberiae. Ca. 5 km vest for Puente de Luce, d. 12. maj 2009 En eftersøgning af Blåhals havde også et lykkeligt resultat, idet vi efter en længere spadseretur fandt en syngende han. Vi kunne nu have sparet os anstrengelserne, for de fleste af os (gen-)fandt faktisk Blåhalsen, da vi lidt senere på dagen vadede op i bjergene ved Circo del Gredos. Circo del Gredos Circo del Gredos er et plateau højt oppe, dvs. over snegrænsen, som det fremgår af billede herunder.

11 Sne på toppen af Circo del Gredos, d. 12. maj 2009 Faktisk ankom der to busser til P-pladsen på bjerget, netop som vi også ankom. Busserne var fulde af skolebørn, som iført deres sommertøj og rygsække styrtede op ad stien, der går fra P-pladsen og op til tinderne. De første toppe når man efter ca. 2 timers traven, de næste kræver næsten 4 timers udholdenhed. Som sagt tonsede ungerne derudaf, og efter en rum tid kunne vi høre deres råben og latter, og da vi senere kom frem, så vi, at børnene for rundt og morede sig med at lege i sneen. De holdt ud i adskillige timer, så morskaben må helt sikkert have været på deres side. Jeg havde håbet på at få en Stenbuk at se i det spanske højland, og allerede på P-pladsen blev ønsket opfyldt. På en klippetop m over vore hoveder stod en buk og kiggede ned på os. På trods af den håbløse afstand blev den dokumenteret med adskillige doku-fotos. Men, men, men det skulle vise sig at være totalt overflødigt. Få hundrede meter inde ad stien stod nemlig hele tre Stenbukke, som gav den flotteste opvisning i head-banging. Det så ud til at være en gammel buk, som hele tiden blev udfordret af de to yngre. De ænsede åbenbart ikke vor tilstedeværelse, for hele sceneriet foregik ikke mere end vel omkring meter fra stien, hvor vi stod. Se, DET var en rigtig fed naturoplevelse!!

12 Iberiske stenbukke i fight, Circo del Gredos, d. 12. maj 2009 Behøver jeg at sige, at noget af den fede fornemmelse af en naturoplevelse forsvandt, da jeg på vej ned fra toppen så, at skolebørnene for en stund havde skippet legen i sneen og nu - gudhjælpemig! - stod og fodrede fem unge Stenbukke. Bukkene spiste franskbrød direkte fra podernes labber. Undskyld, men det var sgu den største nedtur på hele turen at skulle opleve det. Selvom man prøver at bilde sig selv ind, at det kun kunne ske fordi, at det var UNGE bukke, så ligger oplevelsen hele tiden i baghovedet og nager. Med en fald fornemmelse fortsattes nedstigningen, og det hjalp da gevaldigt på humøret, da et Klippefirben netop havde valgt et af klippestykkerne på min rute til at slikke solskin på. At firbenet samtidig var meget tålmodigt med mig, gav humøret endnu en tand. Iberisk klippefirben i Circo del Gredos, d. 12. maj 2009

13 Således tilbage i nogenlunde god mental tilstand løb jeg på den næste opmuntring, idet en Klippeværling insisterede på at fouragere langs med min sti. Også den kunne åbenbart mærke, at der her var en ornit, der trængte til lidt opmuntring. Den bar over med mig, medens jeg lod mig trække rundt på alle fire for at få et godt skud af den smukke værling. Klippeværling i Circo del Gredos, d. 12. maj 2009 Glemte jeg lige at nævne, at en af de første fugle, som vi fandt på vej op ad stien var en flot han af Stendrossel. Vi vidste, at den skulle være i området men ikke hvor. Til gengæld gjorde den selv opmærksom på sig ved at sidde på en klippevæg og kalde flittigt. Vi fandt den på klippen, men den ville det bedre. Den lettede og slog en stor bue henover vore hoveder, så vi rigtig kunne nyde den smukke drossel med mørkeblåt hoved, orange krop og orange hale med sort midte. En utrolig smuk oplevelse. På vej hjem fra Circo del Gredos besøgte vi et hotel i nabolaget. Bag hotellet var der en blanding af hotelhave og skov, Parador de Gredos. Her fik Gabor for alvor set og hørt Rødtoppet fuglekonge, da et eksemplar fouragerede ca. ½ meter over mit hoved i længere tid. Ellers bød skoven på lokalt forholdsvis sjældne arter som Topmejse og Spætmejse. Da vi kom op imod hotellet igen, opdagede vi en lille flok gule irisker, der fouragerede i nogle buske. Ved nærmere eftersyn blev flokken bestemt til et fire Gulirisker og to flotte Citronsiskener. Med hollændernes ord in mente var det nu ikke så ringe at bruge ca. ½ time på at finde arten, når de nu havde brugt tre dage endda uden held. Som det nok fremgår af det foregående, kunne man blive ved med at opremse store øjeblikke fra turen til Extremadura, men så ville omtalen fylde flere udgaver af Panurus. Jeg har fortalt om nogle af højdepunkterne, men der var selvfølgelig mange flere. For at råde lidt bod på alle de ikke nævnte lokaliteter, vil jeg kort omtale et par af dem. El Castillo de Alcocer Denne borg på toppen af en høj klippe bød på bl.a. Stenspurv, Blådrossel og Sørgestenpikker samt ynglende Klippesvale. Af overflyvende fugle kan nævnes Alpekrage, Slangeørn og Rødrygget svale.

14 El Castillo de Alcocer, d. 7. maj 2009 Embalsa de Arrocampo Vi besøgte denne ornitologiske park to gange. Første gang d. 5. på vej til den første destination, Trujillo, og anden gang d. 8., da vi var ved at flytte vor residens til Torrejon el Rubbio. Området består af en del søer og byder bl.a. på en bred vifte af hejre-arter og sangere. Således havde vi Sølv-, Silke, Ko-, Top-, Dværg-, Purpur- og Fiskehejre. Af sangere kan nævnes Drosselrør-, Savi-, Cetti-, Cistus- og Rørsanger. Af andre arter sås bl.a. en del Sandterner, Ellekrage, Stylteløber og Sydlig stor tornskade, og til de mere sjældne hører de to arter Sultanhøne og Blå glente. Af sidstnævnte art sås i første omgang tre fugle samtidigt, og siden fandt vi den på rede i den anden ende af området. Sultanhøne i rørskoven i Embalsa de Arraocampo, d. 8. maj 2009

15 Villa Seca Lokaliteten var kun med på programmet fordi, at den skulle huse en mindre bestand af den yderst sjældne Duponts lærke.efter en del eftersøgning lykkedes det os at lokalisere enkelte lærker og også at få denne meget sky art at se. En stor lærke, der med sit lange krumme næb bevæger sig snigende rundt i vegetationen, medens den synger sin sang, som man skal kende for overhovedet at forbinde den med fuglesang. Som en sidegevinst under eftersøgningen af Duponts lærke løb vi på en han af Stendrossel. Det var meget overraskende, da ingen af os havde forventet at se denne art, der normalt foretrækker at opholde sig i absolut højtliggende bjerge, og her var det på en flad slette, hvor den fouragerede i noget kort vegetation. På denne webadresse kan man se mange flere billeder fra turen :

Extremadura 8 dage 28. april 5. maj Fugle, Kultur og Natur

Extremadura 8 dage 28. april 5. maj Fugle, Kultur og Natur Extremadura 8 dage 28. april 5. maj Fugle, Kultur og Natur Guide: Det er med stor glæde, at Scanbird igen i 2016 kan tilbyde en rejse til Spaniens baghave Extremadura, et område som naturelskere i årevis

Læs mere

Rapport. Extremadura - Spanien. Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen

Rapport. Extremadura - Spanien. Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen Rapport Extremadura - Spanien Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen 26. april - 3. maj 2013 1 Fredag den 26. april 2013 Vi mødtes - Palle, Mogens og Jens - med afgang fra

Læs mere

Portugal. Scanbird ApS www.scanbird.com. 23. - 30. april Fugle - Orkidéer - Natur - Kultur. med Stig Jensen

Portugal. Scanbird ApS www.scanbird.com. 23. - 30. april Fugle - Orkidéer - Natur - Kultur. med Stig Jensen Portugal 23. - 30. april Fugle - Orkidéer - Natur - Kultur med Stig Jensen Scanbird ApS www.scanbird.com Portugal bliver af mange glemt som iberisk rejsemål grundet storebror Spaniens størrelse og mange

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

ET LILLE UDVALG AF FRANSKE EJENDOMME

ET LILLE UDVALG AF FRANSKE EJENDOMME ET LILLE UDVALG AF FRANSKE EJENDOMME Vi har flere hundrede ejendomme til salg i Sydfrankrig. Her er et lille udvalg. Kontakt os med Deres ønsker og behov på tlf 70 20 29 59 eller email hs@helleskovby.dk

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Extremadura, Spanien

Extremadura, Spanien Extremadura, Spanien 25. april 3. maj 2010 DOF Travel Ledere: Jørgen Ballegaard og Jens Ballegaard Foto: Per Frydenlund Nielsen Turprogram: Søndag 25. april: Flyvning København 08.35 Madrid 11.50 Kørsel

Læs mere

Det sydøstlige. Tyrkiet. 7 maj til 15 maj - 2011. Gûksu, Aladag, Birecik og Isikli. Franck Ishøi & Aase Mielow

Det sydøstlige. Tyrkiet. 7 maj til 15 maj - 2011. Gûksu, Aladag, Birecik og Isikli. Franck Ishøi & Aase Mielow Det sydøstlige Tyrkiet 7 maj til 15 maj - 2011 Gûksu, Aladag, Birecik og Isikli Franck Ishøi & Aase Mielow 1 I maj måned 2011 besøgte vi det sydøstlige Tyrkiet i ca. 1 uges tid. Vi arrangerede først turen

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame På jagttur til Mayogi-safaris i Sydafrika 100 For et år siden tog fire danske par på jagt efter bl.a. springbuk, bleesbuk, duiker, black wildebeest og kudu nær Port Elisabet, og den tur kom de ikke til

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Sommerferie 2007. Sarau

Sommerferie 2007. Sarau Sommerferie 2007 22.7.2007 kørte vi fra Harlev i regnvejr, ned over Rødby med færgen til Puttgarten, for senere at ende i Østrig som var vores mål. Vores første overnatning var Naturcampingplatz Sarau

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

Extremadura, Spanien. 11. - 19. april 2011. DOF Travel. Ledere: Frands Jensen og Jens Ballegaard

Extremadura, Spanien. 11. - 19. april 2011. DOF Travel. Ledere: Frands Jensen og Jens Ballegaard Extremadura, Spanien 11. - 19. april 2011 DOF Travel Ledere: Frands Jensen og Jens Ballegaard 1 Turprogram Udrejsedag Flyvning: Kastrup og Billund Madrid over Amsterdam Kørsel Madrid Torrejón el Rubio.

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Finlands vildmark 5 dage 2016

Finlands vildmark 5 dage 2016 Scanbird 2016 Side 1 Finlands vildmark 5 dage 2016 Det er med stor fornøjelse, at Scanbird kan tilbyde denne spændende tur til de nordiske rovdyr. Turen går dybt ind i de finske skove tæt ved den russiske

Læs mere

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas Med til Tenerife lørdag den 24. februar 2007 til lørdag den 3. marts 2007. Rejsen: Fra Tirstrup lufthavn til Sydtenerife er der 3782 km. Flyvetid: 5 timer. SAS fløj turen for Aarhus Charter Vi boede i

Læs mere

Club 25 på vulkaner. Kenny pitcher terner

Club 25 på vulkaner. Kenny pitcher terner Club 25 på vulkaner Golf på Island? Ikke alle ved at der er mange golfbaner på sagaøen. 9 herrer fra Club 25 tog chancen fra mandag til fredag i første uge af juli. Arni mødte os i Keflavik og vi entrede

Læs mere

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel Pilgrimsvandring 2010 Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel 1 Vi vil, vi kan og vi gør det Vi er tre unge mennesker, på tilsammen 200 år, som valgte at gå den 800 km lange Pilgrimsvandring. De 800

Læs mere

Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009.

Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009. Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009. Så sidder vi igen i Afrika og skriver dagbog, denne gang sidder vi på terrassen foran vores telt på Vuma Hill Tented Camp i Mikumi

Læs mere

Fugleferie på Mallorca

Fugleferie på Mallorca Fugleferie på Mallorca 23.-30. april 2005 Deltagere: Simon Berg Pedersen, Bo Berg og Kim Berg Fotograf: Simon Berg Pedersen Indledning ved Bo Berg Da jeg har været på Mallorca på kombineret fugle-/familieferie

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13 Temarejse 28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. Natur & kultur Oplev et lille samfund i det skotske højland tæt på stor natur. Fly til Edinburgh,

Læs mere

ET ANDALUSISK PAR A DIS

ET ANDALUSISK PAR A DIS bolig ET ANDALUSISK PAR A DIS I salatdronningen Tina Scheftelowitz sommerhus i Sydspanien er stemningen på én gang eksotisk og hjemlig. Her hersker der ikke én stil, men et eklektisk mix af marokkanske

Læs mere

Wellness Walks i Schweiz

Wellness Walks i Schweiz Wellness Walks i Schweiz Wellness Walks er den rene naturoplevelse højt oppe i den klare luft i de Schweiziske alper. Det er vandreture kombineret med et luksus Spa- & Wellnessophold i et af Europas smukkeste

Læs mere

Helgoland i den Tyske Bugt

Helgoland i den Tyske Bugt Helgoland i den Tyske Bugt Tekst og fotos af Dieter Maaszen Helgoland med Lange Anne yderst mod vest Besøg øen om foråret - ved påsketiden - herefter er der frit slag for fuglefolk og fotografer og andet

Læs mere

Reykjavik Marathon 2014

Reykjavik Marathon 2014 Reykjavik Marathon 2014 Af Henriette Lau og Lasse Andersen Den 22. august satte vi os i flyet for at rejse til Island, hvor Reykjavik marathon ventede. Løbet i Reykjavik bød både på 10km, halvmarathon,

Læs mere

K E N D E L S E. i sag nr. 210/04. afsagt den ******************************

K E N D E L S E. i sag nr. 210/04. afsagt den ****************************** 1 REJSE-ANKENÆVNET K E N D E L S E i sag nr. 210/04 afsagt den ****************************** REJSEMÅL: Berlin, 21.5. 23.5.2004 PRIS: KLAGEN ANGÅR: I alt kr. 2.374,- inkl. internetrabat Utilfredsstillende

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Data for svaler og mursejler

Data for svaler og mursejler Svaler I Danmark yngler tre svalearter, bysvale (Delichon urbicum), digesvale (Riparia riparia) og landsvale (Hirundo rustica). Desuden ses årligt rødrygget svale (Ceropis dauruca) (Sydeuropa) og meget

Læs mere

Traneturen 5. 7. april (3 dage)

Traneturen 5. 7. april (3 dage) Traneturen 5. 7. april (3 dage) Turleder: John Speich Det er med stor glæde, at Politiken Plus og Scanbird igen i år kan tilbyde en tur til Tranedansen ved Hornborgasjön ved Falköping, hvor op til 15.000

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Rügen med Arkona, Stubbenkammer, Stralsund

Rügen med Arkona, Stubbenkammer, Stralsund Rügen med Arkona, Stubbenkammer, Stralsund Lørdag den 11. til tirsdag den 14. oktober 2014 Rejseledere: Søren Sørensen og Chr. Ebbe Mortensen Farverige efterårsdage ved Nordtysklands Østersøkyst Traner

Læs mere

USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT!

USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT! USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT! Ejendommen The Sheffield blev købt af en fremsynet projektudvikler der har valgt at inddrage de øverste 3 etager til fælles-områder. På etage 57, 58 og 59 er

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

MANDEREJSE PYRENÆERNE

MANDEREJSE PYRENÆERNE 7 E. 23. - 29. MAJ 2015 MANDEREJSE PYRENÆERNE VANDRETUR FOR MÆND MED EVENTYRER OG PSYKOTERAPEUT HANS ERIK RASMUSSEN AFSKED UDFORDRING UDSYN MÅLRETTETHED OVERSKRIDE GRÆNSER INDLEVELSE HJEMKOMST Indhold

Læs mere

Mallorca, Spanien Maj 2010

Mallorca, Spanien Maj 2010 Mallorca, Spanien Maj 2010 1. - 8. maj 2010 Deltagere: Leif Frederiksen (LFR), Frank Desting (FDE). Fotograf: Frank Desting (FDE). Indledning Hermed følger en turrapport fra en fugleferie på Mallorca fra

Læs mere

Castello delle Forme

Castello delle Forme Castello delle Forme Firenze MARCHE TOSCANA Assisi Perugia UMBRIEN Castello delle Forme Umbrien, Italiens grønne hjerte - centralt beliggende øst for Toscana, nord for Rom og med en masse spændende byer

Læs mere

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Med et vingefang på næsten halvanden meter er sølvmågen en af vores største måger. Den voksne sølvmåge er nem at kende med

Læs mere

Sneppejagt i Irland. Scotsport +45 7587 2344 info@scotsport.dk www.scotsport.dk

Sneppejagt i Irland. Scotsport +45 7587 2344 info@scotsport.dk www.scotsport.dk Sneppejagt i Irland Scotsport +45 7587 2344 info@scotsport.dk www.scotsport.dk Sneppejagt 2-8 jægere fra slutningen af November til 1 Februar Co. Kerry Sydvest Irland Irland har altid været kendt for den

Læs mere

AaCRM på hjul af Contador & Co.

AaCRM på hjul af Contador & Co. AaCRM på hjul af Contador & Co. Figur 1 AaCRM foran hotellet er klar til første tur Costa Blanca, Alicante og den spanske østkyst det må være grisefester, betonhoteller og badedyr! Sådan var min klare

Læs mere

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Kurset var min fødselsdags gave fra Tom sidste år. De har tidligere kun kørt begynder kursus, men jeg mente det ville være for nemt så jeg blev glædeligt

Læs mere

Ærlighed med K Helen Eriksen, 20O3, erhvervspsykolog, foredragsholder, forfatter forandrings- og trivselsekspert www.heleneriksen.

Ærlighed med K Helen Eriksen, 20O3, erhvervspsykolog, foredragsholder, forfatter forandrings- og trivselsekspert www.heleneriksen. Ærlighed med K Helen Eriksen, 20O3, erhvervspsykolog, foredragsholder, forfatter forandrings- og trivselsekspert www.heleneriksen.dk HELEN ERIKSEN KLUMMEN HELEN ERIKSEN KLUMMEN - Hvordan bærer du dig egentlig

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

CWT MEETINGS & EVENTS

CWT MEETINGS & EVENTS CWT Meetings & Events har fundet to perfekte steder at afholde møder og konferencer i den smukke franske natur 34 35 Af Sidse Rolskov Events med fransk elegance Noblesse oblige adel forpligter. Nogle gange

Læs mere

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant.

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. 1 David Livingstone fortæller om farlig tur i kano ved Victoria Falls David Livingstone

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved.

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved. Stor Skallesluger i DOF-Storstrøm. Projektet blev startet op i samarbejde med Landskabskontoret i Storstrøms amt, som i efteråret 1993 tog initiativ til opsætning af kasser i vores kystnære skove. Selve

Læs mere

Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved.

Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved. Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved. Af Jesper Tofft & Klaus Dichmann En dag sidst i juli 2005 kom en af os (JT) lidt tilfældigt til at kigge på en falk som sad i en elmast et

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Tilegnet min onkel Georg Mavredakis. Tak for alt.

Tilegnet min onkel Georg Mavredakis. Tak for alt. Tilegnet min onkel Georg Mavredakis. Tak for alt. Indledning. Forklaring følger Det er sværere at køre en isbjørn ind i en stue, end man skulle tro. Det kræver et vindue stort nok til, at en bil kan køre

Læs mere

Research exchange Lissabon juli 2014

Research exchange Lissabon juli 2014 Research exchange Lissabon juli 2014 Placering: Maria Mota Lab, Malaria Unit, Instituto de Medicina Molecular, Universidade de Lisboa, Lissabon, Portugal Ansøgningsprocessen: Jeg var så heldig at få min

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

forstod ikke, hvad de sagde. Måske hjalp det, hvis hun fløj nærmere ned til dem.

forstod ikke, hvad de sagde. Måske hjalp det, hvis hun fløj nærmere ned til dem. 7. Kapitel Lang tid efter landede Undo på toppen af et kæmpestort hus. Herfra, hvor hun sad, kunne hun se vidt omkring. Og dybt, dybt nede opdagede hun en masse vingeløse. Nogle for ud og ind af husene.

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Redaktørens klumme Min rejse til Costa Rica.

Redaktørens klumme Min rejse til Costa Rica. Redaktørens klumme Jeg er på mine lidt ældre dage blevet hjemmemenneske. Det forhindre mig ikke i at drømme. Den drøm, jeg her beskriver er en tur til Costa Rica. Selv om det er en drøm / et håb, så er

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014 Polen rundt med Grænseegnens Touring Club 14 24. juni 2014 1 Referat fra turen til Polen i tidsrummet 14. til 24. juni, 2014 Jeg har brugt lidt tid på at finde en form for hvordan jeg kan beskrive den

Læs mere

Turen til Kroatien 2014.

Turen til Kroatien 2014. Torsdag 21/8: Turen til Kroatien 2014. Kl 16:45 holder vi ved Færgen i Rødby,i god tid.det viser sig at vi for første gang må vente, vi kan ikke komme med før kl 17:45. Vel ankommet til Femeren,går turen

Læs mere

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn. MULIGHEDER Hvis mennesker havde fire ben, så ville alt gå i stykker. Hvis der ikke var kæledyr i Sevel, så ville København blive en landsby. Hvis Sevel var hovedstad i Danmark, så ville himlen blive grøn

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Min tur til Sydafrika startede allerede fredag d. 3/4. Jeg holdt fri fra skole fredag for at køre til København. Der boede vi på Hotel Admiral til lørdag.

Læs mere

Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj.

Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj. Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj. 9 dage * Teknisk arrangør: Unitas Rejser i samarbejde med aibidji. Dansk rejseleder: Keld Møller Pedersen. Armensk

Læs mere

Bjørnesafari. Finland

Bjørnesafari. Finland Bjørnesafari til Finland Juni 2008 med Politikken Plus Indledning I perioden 13. 17. juni 2008 var jeg så heldig at få lov at lede en naturrejse til Finland for Politiken Plus, arrangementsafdeling i et

Læs mere

MC Road Trips i Spanien

MC Road Trips i Spanien Frontera MC Road Trips i Spanien Tag med på guided road trip i det smukke Spanien - og oplev også historien og kulturen. Besøg maleriske landsbyer, varieret natur, smukke bjergkæder, vide sletter og historiske

Læs mere

DET VESTLIGE USA 21. maj 8. juni 2011. Billedet er fra Yosemite National Park

DET VESTLIGE USA 21. maj 8. juni 2011. Billedet er fra Yosemite National Park DET VESTLIGE USA 21. maj 8. juni 2011 Billedet er fra Yosemite National Park Guds eget land eller mulighedernes land kært barn har mange navne, men USA er også landet fyldt med overraskelser om man så

Læs mere

Er du klar, det ser sådan ud på det praktiske Hvad koster det at komme i himlen? Bormio?

Er du klar, det ser sådan ud på det praktiske Hvad koster det at komme i himlen? Bormio? Her er dit års absolut hårdeste, sjoveste, bedste og helt igennem fantastiske cykel weekend! Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater sammen med andre gode cykelmennesker, der virkelig elsker

Læs mere

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik.

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et MEGA godt emne det har været sjovt! Patrick Stistrup 6. klasse Indhold - Hvad har vi

Læs mere

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Megali Ammos Stranden Vores tur til Skiathos startede den 19. Maj fra Billund, og vi boede på Hotel Mario ved Megali Ammos stranden lidt uden for Skiathos by. Vi rejste med

Læs mere

Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage

Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage 1 dag. Afrejse Kastrup onsdag den 8. juli kl. 0.40. Alle tider er lokale tider. Tidsforskel +9 timer. 2 dag torsdag

Læs mere

Der er aircondition, trådløs Internetadgang og telefon. Huset er lyst og venligt med dobbelt garage. Desuden er der vaskemaskine og tørretumbler.

Der er aircondition, trådløs Internetadgang og telefon. Huset er lyst og venligt med dobbelt garage. Desuden er der vaskemaskine og tørretumbler. Vores Summerhome er beliggende i Highland Reserve, Davenport, 15 min. kørsel syd for Orlando og lige midt i Florida. Perfekt beliggenhed, hvis man vil opleve Floridas mangfoldighed. Det er dejligt bolig/ferie

Læs mere

Nyopførte et-og to-plans rækkehuse. Naturskøn beliggenhed i Roskilde by

Nyopførte et-og to-plans rækkehuse. Naturskøn beliggenhed i Roskilde by Nyopførte et-og to-plans rækkehuse Naturskøn beliggenhed i Roskilde by Side 2 Side 3 R O SK IL D E F J O R D Grøn idyl med 5 minutters kørsel til centrum og havn Side 4 Side 5 Bynært med effektiv hverdag

Læs mere

New York, Columbus Circle

New York, Columbus Circle New York, Columbus Circle Ejendommen The Sheffield blev købt af en fremsynet projektudvikler der har valgt at inddrage de øverste 3 etager til fælles-områder. På etage 57, 58 og 59 er der således skabt

Læs mere

ASCA London 2006. Er det Henriks dagbog, der er fundet?? Fredag den 10.03.2006

ASCA London 2006. Er det Henriks dagbog, der er fundet?? Fredag den 10.03.2006 ASCA London 2006 Er det Henriks dagbog, der er fundet?? Fredag den 10.03.2006 Jubii, i dag skal jeg til London for at løbe ASCA cross. Jeg har lavet en aftale med Verner om, at vi tager en tidlig flyver

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen

1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen 2012 1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen 01-04-2012 Studerendes navn: Malene Dyhrman Flou Nielsen Studienummer: PS09727 E-mail.: malene1989@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 3. praktikperiode

Læs mere

Vejledning til TimeTælleTure (TTT)

Vejledning til TimeTælleTure (TTT) Vejledning til TimeTælleTure (TTT) Tak fordi du vil påtage dig en TimeTælleTur i Atlas III! Ved at tælle fuglene i udvalgte TTT-kvadrater kan tætheden og bestandsstørrelsen af de mest almindelige fuglearter

Læs mere

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set.

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set. LÆS STARTEN AF 1 Dræberfisken Sirius holdt godt fast i sit svævebræt mens han spejdede nervøst gennem skyerne. Han frøs, for han havde holdt udkig i mange timer. Skyerne var tætte. Hver gang han drev gennem

Læs mere

Sommerens tur til Finland

Sommerens tur til Finland Sommerens tur til Finland Det blev ikke nogen tur sydpå denne sommer. Til gengæld blev det en tur nordpå til Jakobstad, Finland og tilbage igen. I alt blev det lidt mere en 3000 km. Planen var at min bror

Læs mere

Lærkefalken i Århus amt Historisk baggrund

Lærkefalken i Århus amt Historisk baggrund Lærkefalken i Århus amt Historisk baggrund Accipiter 1995-2 Af Jørgen Terp Laursen Indledning Igennem hele dette århundrede har Lærkefalken (Falco subbuteo) været en sjælden dansk ynglefugl, hvor der næppe

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

orientering Lær at finde vej

orientering Lær at finde vej orientering Lær at finde vej Fotos: Jan Hauerslev/Kurt Jørgensen Hvad er orientering? Orientering handler om at finde vej mellem et antal punkter - kaldet poster - ved hjælp af et kort. I den traditionelle

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

2. Hvad lavede Churchill-klubben?

2. Hvad lavede Churchill-klubben? 2. Hvad lavede Churchill-klubben? Churchill-klubben gjorde hvad de kunne for at drille og genere tyskerne. De stjal tyske våben og ødelagde tyske skilte. De prøvede at ødelægge motoren på parkerede tyske

Læs mere