Sundhedsaftalen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundhedsaftalen"

Transkript

1 Sundhedsaftalen

2 Sundhedsaftalens opbygning Sundhedsaftalen består af: Den Politiske Sundhedsaftale Den Administrative Sundhedsaftale Den Tværsektorielle Grundaftale Én sundhedsaftale pr. region med mulighed for supplerende aftaler

3 Formålet med Sundhedsaftalen At bidrage til at sikre en fælles retning for indsatsen på tværs af sektorer. Der skal opstilles fælles konkrete målsætninger for udviklingen af sundhedsområdet generelt og for fastlagte obligatoriske indsatsområder. Sundhedskoordinationsudvalget følger løbende op, og kan justere aftalen en gang årligt

4 Målgruppen for Sundhedsaftalen Alle borgere Somatik og psykiatri sidestilles

5 Den Politiske Sundhedsaftale Den politiske vision: Et stærkt fælles sundhedsvæsen i Nordjylland understøtter og bidrager til, at nordjyske borgere sikres muligheder for at have et godt liv med mange gode leveår Fire overordnede politiske pejlemærker: Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Reducere den sociale ulighed i sundhed En lærende og respektfuld samarbejdskultur Sundhedstilbud på nye måder

6 Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Politisk mål: Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for - til tiden og med størst mulig kvalitet. Det skal almen praksis, kommuner og sygehuse samarbejde om.

7 Reducere den social ulighed i sundhed Politisk mål: Sundheden skal øges for de borgere, der har færrest gode leveår og lever de korteste liv, og levetiden for mennesker med psykiske lidelser skal øges.

8 En lærende og respektfuld samarbejdskultur Politisk mål: Region, sygehuse, almen praksis og kommuner skal respektfuldt dele viden. Parterne skal i respekt for hinanden forpligte sig til, at ændringer i egen kapacitet, arbejdstilrettelæggelse og flytning af konkrete opgaver sker velplanlagt og koordineret med borgerens behov i centrum.

9 Sundhedstilbud på nye måder Politisk mål: Med den økonomi vi har til rådighed, skal vi, på nye måder skabe mere livskvalitet og sundhed for borgeren

10 Politisk organisering

11 Den Administrative Sundhedsaftales indhold 1. Indledning 2. Organisering 3. Tværgående temaer 4. Forebyggelse 5. Behandling og Pleje 6. Genoptræning og rehabilitering 7. Sundheds IT og Digitale arbejdsgange 8. Formidling, Implementering og opfølgning

12 2. Administrativ Organisering Sundhedskoordinationsudvalget Den Administrative Styregruppe Sundhedsaftalens udviklingsdel Sundhedsaftalens driftsdel Sundhedsaftalens Porteføljestyregruppe Samarbejdsforum omkring Sygehus Thy-Mors og Klynge Vest Samarbejdsforum omkring Sygehus Vendsyssel og Klynge Nord Samarbejdsforum omkring Aalborg UH Projektorganisering Klynge Midt Klynge Syd Samarbejdsfora for psykiatri Samarbejdsforum Nord Samarbejdsforum Syd Samarbejdsforum Thy/Mors Samarbejdsforum Børn og unge

13 3. Tværgående temaer Borgerinddragelse Ulighed i sundhed Koordinering af kapacitet Forskning og dokumentation Patientsikkerhed Sammenhæng til praksisplan Samtidige forløb Økonomiaftalen 2015

14 Borgerinddragelse Vi er enige om, at vi: anerkender borgerens viden som nødvendig og ligeværdig. reelt inddrager borgeren i beslutninger om egen sundhed og behandling, så indsatsen så vidt muligt tilrettelægges ud fra borgerens livssituation, behov og ressourcer. inddrager borgeren og de pårørendes perspektiver i udviklingen af sundhedsvæsenet. har et sundhedsvæsen, som er tilgængelig og fleksibelt i forhold til den hverdag og det liv, borgeren lever.

15 Borgerinddragelse Vi har aftalt: at Sundhedskoordinationsudvalget og Patientinddragelsesudvalget udarbejder en fælles plan med konkrete initiativer til at videreudvikle borgerinddragelsen både i eget forløb og i mere generelle tiltag.

16 Lighed i sundhed Vi har aftalt: at vi i fællesskab vil arbejde på en tidlig opsporing af borgere, der er særlig sårbare eller har særlige behov, og hvor en målrettet indsats vil gøre en forskel. at de skal have den støtte og hjælp, der skal til, for at de kan profitere bedst muligt af den forebyggelse, behandling og rehabilitering, de tilbydes. Konkret er der en række tiltag under de obligatoriske Indsatsområder, der understøtter dette.

17 Koordinering af kapacitet Sundhedsaftalen skal understøtte princippet om, at sundhedsydelser skal leveres på det laveste, effektive omsorgs- og behandlingsniveau. Aftalen skal understøtte at overdragelse af opgaver mellem sektorerne sker planlagt og koordineret. Nuværende aftale om opgaveflytning præciseres. Der skal metodeudvikle så vi i vores forandringsprocesser - herunder arbejdstilrettelæggelse og strukturændringer - overvejer, om beslutningerne har indflydelse på andre sektorer.

18 Opgaveoverdragelse Konkrete aftaler: IV-behandling Selvstyret AK behandling Neurorehabilitering i eget hjem

19 Forskning En lærende og respektfuld samarbejdskultur - sundhedstilbud på nye måder: Der skal skabes overblik over igangværende forskningsaktiviteter med relevans for sundhedsaftaleområdet. Der skal etableres en fælles platform for formidling og idé generering herunder fokuseres på følgende: forskning med udgangspunkt i sundhedsprofilerne forskning med fokus QALY kvalitetsjusterede leveår forskning med fokus på at nå udsatte grupper løbende samarbejde med Dansk Center for ulighed i Sundhed.

20 Sundhedsprofil Sundhedsprofilundersøgelser er gennemført i 2007, 2010 og Næste undersøgelse er i Data indberettes til en fælles national database, som kan ses på og er endvidere tilgængelig på Vi har aftalt: at samarbejde med hinanden og forskningsinstitutionerne om udvikling af tillægsspørgsmål, dataindsamling samt afrapporteringen af sundhedsprofilundersøgelserne og efterfølgende fokusområder.

21 Patientsikkerhed Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Patientsikkerhed handler om at forebygge, at der sker fejl og skader Utilsigtede hændelser - som kan ske når borgere er i kontakt med sundhedsvæsenet. Utilsigtede hændelser kan ske, når mange mennesker skal arbejde sammen om komplekse opgaver, og sikkerhed ikke er tænkt tilstrækkeligt ind i arbejdsgangene.

22 Patientsikkerhed Vi har aftalt: en fælles organisering, der udvikler ledelsesinformation og indstillinger til Den Administrative Styregruppe og Sundhedskoordinationsudvalget med henblik på, at der kan ses læring og forandring, der forebygger utilsigtede hændelser. at have et særligt fokus på utilsigtede hændelser i forbindelse med medicinhåndtering og brugen af Fælles Medicin Kort (FMK).

23 Sammenhæng til Praksisplanen Almen praksis været inddraget i forbindelse med udvikling af både Den Politiske og Den Administrative Sundhedsaftale, gennem repræsentation i Sundhedskoordinationsudvalget, Administrativ Styregruppe og de arbejdsgrupper, der har udarbejdet sundhedsaftaler for de obligatoriske indsatsområder. I Sundhedsaftalen er der aftalt en række udviklingsprojekter. Generelt gælder det, at en del af opgaverne, og deres omfang, at de ikke er konkretiserede. Dette vil ske i løbet af aftaleperioden.

24 Sammenhæng til Praksisplanen De opgaver, som almen praksis forpligtes til at udføre i henhold til Sundhedsaftalen, beskrives i Praksisplanen og følges op af en underliggende aftale i det omfang, området ikke er reguleret i overenskomsten.

25 Samtidige forløb Reducere den sociale ulighed i sundhed Snitflader til beskæftigelse, social- og undervisningsområdet. Aftale om lægefaglige rådgivning i sager om fleksjob, førtidspension og sygedagpenge. Der skal indgås en aftale om kommunal mentorstøtte for borgere, der er indlagt i behandlingspsykiatrien. Der skal indgås en samarbejdsaftale mellem Rehabiliteringscenter for flygtninge og kommunerne mhp. at sikre tilknytningen til arbejdsmarkedet for målgruppen. En række udviklingsprojekter under de obligatoriske indsatsområder.

26 Økonomiaftale 2015 Sundhedstilbud på nye måder I forbindelse med Økonomiaftalen for 2014, er det ex. aftalt, at der indgås en aftale om indsatsen på Osteoporoseområdet, samt Familiekurser med henblik på at sikre førstegangs familier og det nye barn en god start. I Sundhedsaftalen for igangsættes en række initiativer, der kan understøttes af midler fra Økonomiaftalerne. Region Nordjylland og de nordjyske kommuner vil i 2015 igangsætte en proces, hvor samarbejdsprojekterne i sundhedsaftalen konkretiseres yderligere.

27 4. Forebyggelse Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: at alle borgere med behov herfor tilbydes en sammenhængende forebyggelsesindsats af høj kvalitet.

28 Indhold i forebyggelsesaftalen Arbejdsdeling. Aftaler på børne- unge og svangreområdet. Informationsindsats om sundhedsvæsen og forebyggelse. Rådgivning og kompetenceudvikling. Samarbejde om infektionshygiejnisk rådgivning.

29 Arbejdsdeling Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for, til tiden og med størst mulig kvalitet. Det skal almen praksis, kommuner og sygehuse samarbejde med borgeren og hinanden om. Regionen har ansvaret for at tilbyde en forebyggende indsats til de borgere, der er henvist til behandling på sygehus. Det gælder både indlagte borgere og borgere, der behandles ambulant.

30 Arbejdsdeling Når en borger er færdigbehandlet på sygehus, overgår ansvaret for at tilbyde en forebyggende indsats til borgerens hjemkommune. Kommunerne tilbyder som minimum de borgerrettede indsatser, som er anbefalet i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker om tobak og alkohol. Det er afgørende, at arbejdsdelingen fungerer fleksibelt, så der tages hensyn til patienten og pårørendes ønsker og behov.

31 Arbejdsdeling indenfor tobak, alkohol og stoffer De nordjyske kommuner lever ultimo 2015 op til de individuelle tilbud på grundniveauet i forebyggelsespakkerne om tobak og alkohol. Endvidere tilbud om kort rådgivende samtale til unge med et eksperimenterende brug af stoffer i forebyggelsespakken om stoffer. Almen praksis og Region Nordjylland forpligter sig til at borgere, der ryger eller har risikoadfærd ift. alkohol og stoffer henvises til kommunale tilbud. Der skal endvidere afprøves forskellige modeller for, hvordan kommuner og sygehuse kan samarbejde om rekruttering til alkoholbehandling.

32 Arbejdsdeling ift. borgere med psykiatriske lidelser Sundheden skal øges for de målgrupper, der har færrest gode leveår og lever de korteste liv, og levetiden for mennesker med psykiske lidelser skal øges. Der skal sikres en forebyggende indsat til borgere, der er i ambulant behandling i Psykiatrien og/eller er omfattet af socialpsykiatrien. Gruppen af borgere med psykiske lidelser skal stratificeres med henblik på afklaring af, hvor forskellige grupper mest hensigtsmæssigt kan modtage forebyggende tilbud.

33 Arbejdsdeling ift. borgere med psykiatriske lidelser På baggrund af stratificeringen udarbejdes forslag til konkrete modeller for de borgere, der har behov for en særlig tilrettelagt tværsektoriel forebyggelsesindsats. Mindst én af disse modeller iværksættes i aftaleperioden som pilotprojekt.

34 Børne- unge- og svangreområdet Sundheden skal øges for de borgere, der har færres gode leveår og lever de korteste liv, og levetiden for mennesker med psykiske lidelser skal øges. Monitorering af børn og unges sundhed og trivsel. Mulighederne undersøges. Supplement til sundhedsprofil. Forebyggende helbredsundersøgelser til børn proaktivt indkaldelse mhp. at højne deltagelse. Forløbsprogram for overvægtige børn og unge. Forældreuddannelser for 1. gangs forældre. Familieambulatoriet og andre udsatte gravide. Tidlig opsporing af børn og unge med psykiske problemer.

35 Monitorering af børn og unges sundhed og trivsel Sundhedsprofilen vedrører borgere over 16 år. En fælles monitorering for børn / unge under 16 år kan udgøre et fælles afsæt for tværsektorielle indsatser. En monitorering kan basere sig på den nationale børnedatabase, databasen Børns Sundhed og databasen Skolesundhed. Mulighederne undersøges.

36 Forebyggende helbredsundersøgelser til børn Social gradient ift. hvilke børn der deltager i de forebyggende helbredsundersøgelser. En proaktiv indsats, der øger antallet af børn, der deltager. Sikre elektronisk kommunikation mellem almen praksis og kommunerne ift. børn, hvor man er bekymret for den fysiske, psykiske eller sociale udvikling. Udvikling af standard for 5 års status til den kommunale sundhedstjeneste.

37 Forløbsprogram for overvægtige børn Der skal udvikles et forløbsprogram for overvægtige og svært overvægtige børn og unge. Forløbsprogrammet skal beskrive det optimale tilbud samt den arbejdsdeling, der bør være mellem kommuner, almen praksis og sygehuse. Det afklares om forløbsprogrammet skal omsættes til konkrete samarbejdsaftaler mellem region og kommuner. Inddrage erfaringerne fra Nordlet og Bopas. Beskrive evt. supplerende tilbud fra Videnscenter for børn og unge med overvægt.

38 Forældreuddannelser for 1. gangs forældre Ca. 15% af kommende mødre er sårbare, og der er behov for en indsats, som giver en god start på livet og forebygger social ulighed i sundhed (SST). Alle kommuner har i aftaleperioden etableret en forældreuddannelse i samarbejde med regionens jordemodervæsen. Udvikle forældreuddannelser i et tværsektorielt samarbejde med fokus på sektorovergangen.

39 Familieambulatoriet Specialtilbud til gravide med et misbrug af alkohol, narkotika, medicin mv. samt til gravide med alvorlig psykiatrisk sygdom. Børn i risiko følges indtil skolealderen. Udarbejde forslag til samarbejdsmodeller der kan imødekomme de geografiske udfordringer, nogle kommuner oplever ift., at deres gravide kan modtage Familieambulatoriets tilbud. Afprøve og evaluere mindst to forskellige samarbejdsmodeller.

40 Andre udsatte gravide Afdække hvilke grupper af sårbare og socialt udsatte gravide, der ikke kan deltage i forældreuddannelserne eller er målgruppe for Familieambulatoriet. Sikre en hensigtsmæssig kommunikation om disse gravide. Anvende erfaringer fra to kommunale / regionale satspuljeprojekter omkring udsatte gravide.

41 Tidlig opsporing af børn og unge med psykiske problemer Sundhedsprofil 2014: Stigende antal børn og unge, der har psykiske problemer. Udveksle information vedr. udviklingstendenser omkring børn og unge med trivselsproblemer og / eller begyndende psykiske vanskeligheder. Komme med forslag til forebyggende indsatser, der kan imødekomme disse udfordringer.

42 Informationsindsats Sundheden skal øges for de borgere der har færres gode leveår og lever de korteste liv, og levetiden for mennesker med psykiske lidelser skal øges.

43 Informationsindsats Der er borgere, som pga. etnicitet, læsefærdigheder, forståelsesvanskeligheder m.v. kan have svært ved at orientere sig i sundhedsvæsenet og vide, hvor der kan søges hjælp til specifikke sundhedsmæssige udfordringer. Afdække behovet for en fælles indsats der sikrer information til borgerne om sundhedsvæsen, sundhed og forebyggelse. Evt. beskrive en model for en fælles løsning, der omfatter arenaer som f.eks. sundhedscentre, sygehuse og almen praksis, på et tidssvarende digitalt informationsbærende medie.

44 Rådgivning og kompetenceudvikling Region, sygehuse, kommuner og almen praksis skal samarbejde respektfuldt og dele viden. Regionerne er jævnfør Sundhedslovens 119 stk. 3 forpligtet til at yde kommunerne rådgivning i forhold til forebyggelsesindsatsen. Regionen tilbyder rådgivning i regi af de sygdomsspecifikke sundhedsaftaler og via vederlagsfrie tværsektorielle temadage. Herudover tilbydes kursusforløb.

45 Rådgivning og kompetenceudvikling Endelig informerer regionen jævnligt om tilgængelige tilbud som fx: muligheden for at modtage supervision og undervisning til at styrke det professionelle netværk, der har kontakt til psykisk syge og deres børn. anonym rådgivning og test vedr. kønssygdomme ved privat prak. hudlæger. abortstøttesamtaler ved privat prak. læger og på Aalborg Universitetshospital, Sygehus Vendsyssel og Sygehus Thy-Mors.

46 Rådgivning og kompetenceudvikling Sundhedstilbud på nye måder / Ulighed i sundhed. Tidlig opsporing af henholdsvis psykiatrisk og somatisk sygdom. Sammenhængende forebyggelsesforløb for bl.a. børn og unge, borgere med misbrugsproblemer, borgere med kronisk sygdom, nedsat funktionsevne, ældre borgere, borgere med psykiske sygdomme og socialt udsatte borgere.

47 Rådgivning og kompetenceudvikling Inddragelse af brugere og pårørende. Sundhedspædagogik i forhold til via sprog, kultur og adfærd at møde socialt udsatte borgere. Sikre at nye tværsektorielle tiltag i aftaleperioden løbende understøttes af fælles tværsektoriel kompetenceudvikling.

48 Samarbejde om infektionshygiejnisk rådgivning Region, sygehuse, almen praksis og kommuner skal samarbejde respektfuldt og dele viden. Der er kommuner, der: har indgået samarbejdsaftaler med Infektionshygiejnen har indgået samarbejdsaftaler med anden aftalepart endnu ikke har indgået samarbejdsaftale. Region og kommuner er enige om, at det er afgørende, at alle kommuner har et beredskab ift. at forebygge multiresistente bakterier.

49 Samarbejde om infektionshygiejnisk rådgivning Alle kommuner har inden 2017 har adgang til infektionshygiejnisk rådgivning. Opdatere eksisterende aftaler ift. SST forebyggelsespakke om hygiejne. Genforhandle samarbejdsaftale vedr. infektionshygiejne mellem kommunerne og Region Nordjylland senest 2016.

50 MRSA Region, sygehuse, almen praksis og kommuner skal samarbejde og respektfuldt dele viden. På baggrund af Sundhedsstyrelsens anbefalinger har regionen en MRSA-enhed, der tilbyder vederlagsfri rådgivning til kommunerne ift. at forebygge spredning af MRSA. Indsatsen omfatter alle borgere i Region Nordjylland, herunder bl.a. borgere på sygehuse, plejecentre, plejehjem, døgn- og daginstitutioner, i hjemmeplejen, dagtilbud, skoler, børnehaver og i private hjem.

51 5. Behandling og Pleje Det overordnede formål med Sundhedsaftalen om Behandling og Pleje er: at alle borgere med behov herfor tilbydes sammenhængende behandlings- og plejeforløb af høj kvalitet.

52 Indhold i Sundhedsaftalen om Behandling og pleje Generel arbejdsdeling. Øget fokus på borgerinddragelse og særlige målgrupper. Differentierede tilbud med udgangspunkt i borgerens ressourcer. Målgruppe for kommunernes udgående funktioner. Den gode henvisning. Den gode epikrise. Bedre kontaktmuligheder. Medicinhåndtering i sektorovergange.

53 Generel arbejdsdeling Sundhedsaftale om indlæggelse og udskrivning. Sundhedsaftale om forløbskoordinering DÆMP. Aftale vedr. voksne med sindslidelser. Aftale vedr. børn og unge med sindslidelser (revideres). Aftale vedr. retspsykiatriske patienter. Aftale vedr. mennesker med sindslidelse og misbrug (revideres). Aftale vedr. ældrepsykiatriske patienter. (Den Tværsektorielle Grundaftale)

54 Øget fokus på borgerinddragelse og særlige målgrupper Vi har aftalt: at der i alle forløb skal være tale om en ligeværdig dialogbaseret tilgang. at formålet er at afklare borgerens ressourcer og behov ud fra en rehabiliteringstankegang, hvor der fokuseres på borgerens evne til at mestre egen sygdom og sammen med borgeren tilrettelægge det rigtige forløb. Et forløb der er tværfagligt og tværsektorielt koordineret - hvor borgerens ressourcer inddrages aktivt i et samspil med tilbuddene, og tilbuddene bygger på størst mulig grad af nyeste viden og evidens.

55 Differentierede tilbud med udgangspunkt i borgerens ressourcer Borgernes livsvilkår og ressourcer er forskellige. Det betyder, at borgerne i dag får forskelligt udbytte af sundhedsvæsenets tilbud. For at øge ligheden i sundhed skal der derfor udvikles differentierede tilbud, således at borgernes mulighed for at få samme gode udbytte af sundhedsvæsenets tilbud øges. Eksempelvis via opsøgende eller særlig støtte til borgere, der har svært ved at passe aftaler eller har andre særlige behov. At der i aftaleperioden sikres en særlig aktiv opfølgning på de borgere, der har svært ved at passe aftaler eller i øvrigt har lav mestringsevne ift. egen sundhed / sygdom.

56 Kommunernes akuttilbud - målgruppe udvides Vi har aftalt: at alle kommuner etablerer en udgående funktion, som udgangspunkt bemandet med sygeplejersker, der er uddannede i akutte problemstillinger. Funktionen kan tilse borgeren indenfor én time, hvis den praktiserende læge (herunder vagtlæge) vurderer, at der er behov herfor. målgruppen udvides til at omfatte alle voksne. på sigt udvides målgruppen til at omfatte voksne med lettere psykiatriske problemstillinger.

57 Samarbejde på tværs At NordKap får en understøttende rolle i forhold til de kommunalt ansatte praksiskonsulenter i fælleskommunale indsatser, såfremt kommunerne ønsker dette samt bevilger mellem kommune og almen praksis (f.eks. i form af timer til konsulenternes deltagelse. Formålet er at styrke netværk og understøtte forpligtende fælles kommunale initiativer. At der etableres processer til sikring af udviklingen af det nære samarbejde praktikophold eller fælles kompetenceudvikling).

58 Den gode henvisning De årlige opfølgninger har vist, at vi endnu ikke er i mål i forhold til at sikre fyldestgørende henvisninger. Henvisningspraksis vurderes fortsat at være en udfordring. Den gode henvisning har stor betydning behandlingen sker på det rette grundlag. Vi har aftalt, at: arbejdet med at sikre præcise og fyldestgørende henvisninger styrkes i perioden.

59 Den gode epikrise Regionens servicemål for fremsendelse af epikriser til praktiserende læger efter ambulant besøg eller udskrivning er senest 3 hverdage efter udskrivelsen. Der er fortsat ufordringer. Det gælder både kvaliteten i epikriserne, og hvornår de bliver fremsendt til almen praksis. Dette har stor betydning for, at almen praksis kan varetage sin tovholderfunktion. Vi har aftalt, at: arbejde med at sikre præcise, rettidige og fyldestgørende epikriser styrkes i perioden.

60 Etablering af kontaktordning for borgeren og sundhedspersonalet Vi har aftalt, at: både sygehusets telefontilgængelighed efter ambulant besøg eller udskrivning og den gensidige tilgængelighed mellem sygehuse og almen praksis styrkes. der i aftaleperioden etableres en kontaktordning, hvor borgere og evt. pårørende, kommunalt sundhedspersonale og praktiserende læger har mulighed for at kontakte ambulatorium eller udskrivende afdeling telefonisk i op til tre hverdage efter besøget / udskrivelsen og få et hurtigt svar.

61 Medicin i sektorovergange Det fælles medicinkort (FMK) forventes at være implementeret i alle sektorer i løbet af Det betyder, at alle parter får adgang til at dele den samme information om aktuel lægeordineret medicinsk behandling. Men FMK løser ikke alle problemstillinger. Der skal i aftaleperioden laves en beskrivelse af de problemstillinger, som implementeringen af FMK ikke løser. På den baggrund kan der igangsættes tiltag, som kan medvirke til at forbedre patientsikkerheden.

62 6. Genoptræning og rehabilitering Formålet er: at borgere med nedsat funktionsevne relateret til somatisk eller psykisk sygdom ved behov for genoptræning og rehabilitering tilbydes et sammenhængende forløb af høj kvalitet.

63 Indhold i Sundhedsaftalen om genoptræning og rehabilitering Generel arbejdsdeling. Fælles helhedsorienteret / rehabiliterende tilgang. Indsatser i relation til borgere med komplekse problemstillinger. Indsatser for henholdsvis børn / unge og voksne med erhvervet hjerneskade. Kvalitetsforbedre aftalerne om genoptræning og hjælpemidler. Monitorering af kronikerindsatsen. Træning i stedet for operation. Borgere med kroniske smerter. Ligestilling af psykiatri og somatik.

64 Generel arbejdsdeling indenfor kerneområderne Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Sundhedsaftalen om behandlingsredskaber og hjælpemidler. Sundhedsaftalen om genoptræning. Rammeaftale om kronikerindsats og sygdomsspecifikke aftaler for KOL, Hjerte-kar, Diabetes, Demens, Rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft. Børn og unge med erhvervet hjerneskade. Voksne med erhvervet hjerneskade. (Den Tværsektorielle Grundaftale)

65 Helhedsorienteret / rehabiliterende tilgang Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Et fælles udgangspunkt for arbejdet med de beskrevne indsatser skal være den helhedsorienterede / rehabiliterende tilgang. International klassifikation af funktionsevne, funktionsnedsættelse og helbredstilstand (ICF) er det redskab, som kan bidrage til at sikre en systematisk helhedsorienteret tilgang til arbejdet med borgerne.

66 Indsatser i relation til borgere med komplekse problemstillinger Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet / ulighed i sundhed. Meget komplekse problemstillinger kræver en særlig individualiseret tilgang. Det er derfor nødvendigt, at der er et tæt samarbejde mellem sygehuse, kommuner og almen praksis omkring disse borgere.

67 Indsatser i relation til borgere med komplekse problemstillinger Vi har aftalt, at: Der skal udvikles en model for tværsektorielt samarbejde omkring meget komplekse patienter, bl.a. med udgangspunkt i multitraumepatienter og andre komplekse målgrupper.

68 Børn og unge med erhvervet hjerneskade Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Vi har aftalt at: Sikre et kontaktpunkt i både kommuner og region med henblik på at information bliver videreformidlet optimalt. Arbejde på at opnå elektronisk kommunikation (TSM) på børneområdet i lighed med det der kendes fra voksenområdet.

69 Voksne med erhvervet hjerneskade Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Vi har aftalt at: Udvikle og forankre én tidlig og struktureret dialog i sektorovergangen. Implementere og monitorere et nyt tværsektorielt samarbejde i relation til den regionale omstrukturering af indsatsen på apopleksiområdet. Sikre et kontaktpunkt i kommunerne og i regionen.

70 Kvalitetssikring af hjælpemiddelområdet Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Arbejdet med hjælpemidler og behandlingsredskaber, skal kvalitetssikres gennem en konsolidering og videreudvikling af tovholderordningen og case-kataloget. Anvendelsen af elektronisk kommunikation skal udvikles til at understøtte kommunikation omkring hjælpemidler.

71 Udvikling og kvalitetssikring af genoptræningsområdet Vi skal implementere en ny model for stratificering af borgere, der henvises til genoptræning. Samarbejdet skal styrkes mellem terapeuterne i kommunerne og det sundhedsfaglige personale på sygehuse og i almen praksis. Det skal bl.a. ske gennem elektronisk kommunikation. De borgere der har størst behov herfor, skal sikres kortest mulig ventetid til genoptræning. Området skal styrkes via kompetenceudvikling, der udspringer af nye måder at samarbejde på.

72 Kronikerindsatsen Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Sundhedstilbud på nye måder. Der skal sikres en bedre tværsektoriel monitorering af indsatsen på kronikerområdet, herunder effekter af indsatsen. Der skal udvikles en model til håndtering af borgere med mere en én kronisk sygdom. Desuden vil vi arbejde på, at kommunerne får mulighed for rådgivning og vejledning fra sygehusene, både generelt og i enkeltsager.

73 Træning i stedet for operation Sundhedstilbud på nye måder. Ny faglig viden har betydet, at flere borgere med muskelskeletlidelser kan tilbydes træning i stedet for at blive opereret. Træningsindsatsen i dette perspektiv er altså forholdsvis ny, og det er derfor vigtigt, at den kvalitet, der lægges i arbejdet med træning i stedet for operation, er høj og i overensstemmelse med den bedste evidens på områderne.

74 Træning i stedet for operation Vi har aftalt, at: Der skal udarbejdes og implementeres en model for kvalitetssikring af træning i stedet for operation.

75 Borgere med kroniske smerter En tidlig fokuseret og velkoordineret indsats, med borgeren som medspiller, skal bidrage til en øget opmærksomhed på, hvornår en borger bevæger sig fra et subakut smerteforløb til en mere kronisk tilstand. Vi har aftalt, at: Der skal udvikles et pilotprojekt, hvor den tværsektorielle, koordinerede indsats (herunder fælles tilgang og kompetenceudvikling) udvikles, afprøves og evalueres.

76 Ligestilling af psykiatri og somatik Lighed i sundhed levetiden for mennesker med psykiske lidelser skal øges. Vi har aftalt, at: arbejde med målgruppen af personer med angst og / eller depression, mhp. en senere udvidelse til at omfatte mennesker med personlighedsforstyrrelser.

77 Ligestilling af psykiatri og somatik der med udgangspunkt i et individuelle hensyn udarbejdes rehabiliterende indsatser i kommunerne, som i videst muligt omfang integreres med allerede eksisterende indsatser omkring rehabilitering af borgere med kronisk sygdom. der skal desuden arbejdes på at sikre, at borgerens tilknytning til arbejdsmarkedet, bevares / genoprettes i forbindelse med rehabilitering.

78 7. Sundheds IT og Digitale arbejdsgange Formålet er: at sikre sammenhæng i data og processer på tværs af sundhedsvæsenets sektorer, så overgange og samarbejde mellem de forskellige dele af sundhedsvæsenet kan ske planlagt, hurtigt og sikkert, og så risikoen for genindlæggelser, fejlmedicinering og unødige hjemmebesøg m.v. reduceres.

79 Indhold i Sundhedsaftalen om Sundheds IT Principper for samarbejdet Konkrete indsatser og aftaler Telemedicinske løsninger Styringsmodel

80 Principper for samarbejdet Borgeren som aktiv medspiller: Borgeren er vigtig sundhedsressource i eget forløb. Borgeren skal have mulighed for at bidrage med egne data til de sundhedsfaglige aktører. Borgeren skal have adgang til egen journaloplysninger fx i e-journal og FMK. IT understøttelse af patientforløb: Fortsat udvikling og udbygning af tværsektorielt Sundheds- IT mellem aktørerne. Nationale strategier og indsatser følges og implementeres.

81 Principper for samarbejdet Anvendelse af IT løsninger: Det aftales hvilke data, der er tilgængelige, hvordan data formidles eller tilgås samt hvornår. Det skal være tydeligt, hvilke forventninger der er til, hvornår parterne handler på data. Organisatorisk implementering af IT løsninger: Projekter med IT eller implementering af nye løsninger skal aftales, planlægges, styres og gennemføres med fokus på organisationsudvikling som omdrejningspunkt.

82 Principper for samarbejdet Sikker og stabil drift: Relevant information skal deles og være tilgængelig i videst muligt omfang, ligesom terminologier og datadefinitioner så vidt muligt skal være fælles. De fælles løsninger og teknologier skal have høj grad af sikkerhed samt høj stabilitet og tilgængelighed.

83 Principper for samarbejdet Innovativ tilgang i nye tiltag: Innovation skal være drevet af hurtig afprøvning af den gode idé i mindre skala, hvor hensyn til efterfølgende drift og sikkerhed spiller en mindre rolle i en første afprøvning. Indsatsen for IT innovation vil fokusere på afprøvning af idéer, effektvurdering og processen for overgang til drift.

84 Konkrete indsatser og aftaler Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Optimering af den elektroniske kommunikation der understøtter af sundhedsaftalen herunder Plejeforløbsplanen og den sideløbende korrespondance. Henvisning til kommunal forebyggelse og rehabilitering. Elektronisk kommunikation også på børneområdet, ambulatorieområdet og indenfor psykiatrien.

85 Konkrete indsatser Sundhedstilbud på nye måder. Den nationale strategi for digitalisering med 22 tilhørende initiativer. Igangsætte et nyt telemedicinsk storskalaprojekt på baggrund af erfaringer fra TeleCare Nord. Drifte Telemedicinsk sårvurdering der indgås en samarbejdsaftale. Det Fælles Medicinkort rulles ud der indgås en samarbejdsaftale.

86 Konkrete indsatser Sundhedstilbud på nye måder Samarbejdsaftale om anvendelse af Sundhed.dk. Etablering af overordnet styringsmodel for tværgående IT samarbejde. Fokus på kvalitetsvurdering og anvendelse af data til evaluering, information om patientforløb og projekter.

87 Styringsmodel IT Målet med styringsmodellen er at skabe sammenhæng mellem det operationelle og strategiske niveau. Sundheds IT og digitalisering af arbejdsgange skal ikke ses som et internt anliggende hos de enkelte parter. Organiseringen af IT samarbejdet kobles tæt til den øvrige organisering af Sundhedsaftalesamarbejdet, hvor aftaler om anvendelse, processer og organisering afklares. Organiseringen skal kunne håndtere et tæt samarbejde om systemforvaltning, herunder support, drift og videreudvikling af tværgående løsninger.

88 8. Formidling, implementering og opfølgning Indhold: Formidling Implementering Opfølgning Triple Aim

89 Formidling af sundhedsaftalen til aktørerne Driftsorganisationernes ledelseslag, øverste ledelser, afdelingsledelse m.v. Medarbejdere, der skal realisere aftalen i praksis: Frontpersonale i kommuner og på sygehuse, de praktiserende læger, privathospitaler, praktiserende speciallæger i Psykiatri, psykologer og andre ydere inden for praksisområdet.

90 Implementering Udviklingsplan: Der udarbejdes primo 2015 en implementeringsplan, som definerer i hvilken takt og rækkefølge, vi skal udvikle de konkrete indsatser. Tiltag i drift: ( Den Tværsektorielle Grundaftale) Som udgangspunkt er de enkelte parter bag Sundhedsaftalen ansvarlige for, implementeringen i egne driftsorganisationer. Implementering kræver ledelsesmæssig fokus og løbende opfølgning på, om vi gør det, vi har aftalt.

91 Opfølgning For at følge op på hvordan det går med implementeringen af de konkrete tiltag. Der vil løbende blive udviklet indikatorer til opfølgning på sundhedsaftalen fx: Antal borgere der bliver henvist til kommunal forebyggelse. Forekomst af rygning. Antal børn der deltager i de forebyggende helbredsundersøgelser. Antal færdigbehandlede i sengene.

92 Triple Aim Sundhedstilbud på nye måder. Triple Aim er et internationalt anerkendt koncept for systemforbedringer i sundhedsvæsenet. Fokus er på tre mål: Forbedre sundheden for befolkningen (Populationsperspektivet). Forbedre patienttilfredsheden (Kvalitetsperspektivet). Reducere sundhedsudgifterne (Økonomiperspektivet).

93 Triple Aim Vi har aftalt, at : vi vil øge anvendelsen af Triple Aim som tankesæt, forbedringsmodel og dokumentationsmetode med henblik på at belyse de sundhedsmæssige, økonomiske og brugeroplevede effekter af de indsatser og projekter, vi iværksætter i aftaleperioden.

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er:

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: 4. Forebyggelse Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: at alle borgere med behov herfor tilbydes en sammenhængende forebyggelsesindsats

Læs mere

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen 2015-2018 Politisk pejlemærke 1: Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Politisk mål: Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for, til tiden og

Læs mere

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen 2015-2018 Politisk pejlemærke 1: Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Politisk mål: Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for, til tiden og

Læs mere

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen 2015-2018 Politisk pejlemærke 1: Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Politisk mål: Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for, til tiden og

Læs mere

Sammenhæng ml. Den Politiske og Administrative Sundhedsaftale

Sammenhæng ml. Den Politiske og Administrative Sundhedsaftale Sammenhæng ml. Den Politiske og Administrative Sundhedsaftale Den politiske Sundhedsaftale er bygget op om følgende vision; Et stærkt fælles sundhedsvæsen i Nordjylland understøtter og bidrager til, at

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Sundhedsaftale 2015-2018 Kommunalt Lægeligt Udvalg 4. december 2014

Sundhedsaftale 2015-2018 Kommunalt Lægeligt Udvalg 4. december 2014 Sundhedsaftale 2015-2018 Kommunalt Lægeligt Udvalg 4. december 2014 Tværsektoriel grundaftale - Ca. 20 delaftaler - I drift og fungerer - Fokus på samarbejde og kommunikation - Arbejdsdeling mellem sygehuse,

Læs mere

Sammenhæng ml. Den Politiske og Administrative Sundhedsaftale

Sammenhæng ml. Den Politiske og Administrative Sundhedsaftale Sammenhæng ml. Den Politiske og Administrative Sundhedsaftale Den politiske Sundhedsaftale er bygget op om følgende vision; Et stærkt fælles sundhedsvæsen i Nordjylland understøtter og bidrager til, at

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Nordjylland og kommunerne

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Nordjylland og kommunerne Til Regionsrådet i Region Nordjylland Kommunalbestyrelserne i Brønderslev Kommune, Frederikshavn Kommune, Hjørring Kommune, Jammerbugt Kommune, Læsø Kommune, Mariagerfjord Kommune, Morsø Kommune, Rebild

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen

Godkendelse af Sundhedsaftalen Punkt 10. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Forvaltningerne indstiller, at Familie- og Socialudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Ældre- og Handicapudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler

Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler Forebyggelse Samarbejdsaftale om arbejdsdeling - Forebyggelsesområdet Samarbejdsaftale vedr. udsatte gravide Samarbejdsaftale om forældreuddannelse*

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Punkt 2. Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Sundheds- og Kulturudvalget, Ældre- og Handicapudvalget, Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Projekter der er iværksat i 2015 (prioriteret af SKU) Beskrivelse af projekt Indsatsområde Status på indsatsen Slutafrapportering. 1.

Projekter der er iværksat i 2015 (prioriteret af SKU) Beskrivelse af projekt Indsatsområde Status på indsatsen Slutafrapportering. 1. Version 11.05.15 Oversigt over aktive projekter Projekterne er iværksat på 2 forskellige baggrund: - Projekter der er iværksat før - Projekter der er iværksat i og fremefter Afsnit i Sundhedsaftale Beskrivelse

Læs mere

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Syddanmark og kommunerne

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Syddanmark og kommunerne Til Regionsrådet i Region Syddanmark Kommunalbestyrelserne i Assens Kommune, Billund Kommune, Esbjerg Kommune, Fanø Kommune, Fredericia Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Haderslev Kommune, Kerteminde Kommune,

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget 5. september 2014 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Omkring forskning og dokumentation er der enighed om at have fokus på bl.a. sektorovergange for særlige målgrupper.

Omkring forskning og dokumentation er der enighed om at have fokus på bl.a. sektorovergange for særlige målgrupper. 1. Status fra arbejdsgruppe vedr. forebyggelse Arbejdsgruppen har planlagt i alt 5 møder incl. Kick-off seminar. 2 møder har allerede været afholdt. Møderne er tematiserede, således at det så vidt muligt

Læs mere

Et stærkt fælles nordjysk sundhedsvæsen (version )

Et stærkt fælles nordjysk sundhedsvæsen (version ) Et stærkt fælles nordjysk sundhedsvæsen (version 260514) I Nordjylland er der gode traditioner for at samarbejde om at borgeren får det bedst mulige forløb i sundhedsvæsenet. Med nuværende sundhedsaftale

Læs mere

Sundhedsaftale

Sundhedsaftale Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Region Hovedstaden Indsæt af obje 1. Højre vælg G 2. Sæt tegneh 3. Vælg Sundhedsaftale 2015-2018 Navn enuen idefod r Navn er står ivelse

Læs mere

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Overordnede grundvilkår, bekendtgørelse og vejledning Én sundhedsaftale pr. region Udgangspunkt i

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Beskrivelse af projekt Indsatsområde Status på indsatsen SlutafrapporterinOpfølgning. Projektet er afsluttet, og DAS orienteres herom d. 18. maj 2015.

Beskrivelse af projekt Indsatsområde Status på indsatsen SlutafrapporterinOpfølgning. Projektet er afsluttet, og DAS orienteres herom d. 18. maj 2015. Afsluttede projekter Afsnit i Sundheds aftale TSG Beskrivelse af projekt Indsatsområde Status på indsatsen SlutafrapporterinOpfølgning Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over,

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Sjælland og kommunerne

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Sjælland og kommunerne Til Regionsrådet i Region Sjælland Kommunalbestyrelserne i Faxe Kommune, Greve Kommune, Guldborgsund Kommune, Holbæk Kommune, Kalundborg Kommune, Køge Kommune, Lejre Kommune, Lolland Kommune, Næstved Kommune,

Læs mere

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver en lang række initiativer, som forventes gennemført eller påbegyndt i aftaleperioden for

Læs mere

Resterende udviklingstiltag i Sundhedsaftalen der endnu ikke er prioriteret til igangsætning.

Resterende udviklingstiltag i Sundhedsaftalen der endnu ikke er prioriteret til igangsætning. Patientforløb AC fuldmægtig Maja Lynderup Behrmann Direkte +4520591066 m.behrmann@rn.dk Sagsnummer 2014-016996 24. januar 2017 NOTAT Resterende udviklingstiltag i Sundhedsaftalen der endnu ikke er prioriteret

Læs mere

Den Administrative Sundhedsaftale

Den Administrative Sundhedsaftale Den Administrative Sundhedsaftale 2015-2018 PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION 2 Den Administrative Sundhedsaftale Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING....................................... 4 2. ORGANISERING....................................

Læs mere

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014)

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen har forskellig karakter.

Læs mere

Den Tværsektorielle Grundaftale

Den Tværsektorielle Grundaftale Den Tværsektorielle Grundaftale 2015-2018 Rammeaftale for kronikerområdet Indsatsområde: Genoptræning og rehabilitering Proces: Godkendt december 2015 Rammeaftale for Kronikerområdet 1. Rammeaftalens generelle

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Det overordnede formål med indsatsområdet sundheds-it og digitale arbejdsgange er:

Det overordnede formål med indsatsområdet sundheds-it og digitale arbejdsgange er: Version 1: er kommenteret på gruppen. Version 2 er drøftet i gruppen samt sendt til orientering i DAS. Version 3 er i høring sommeren 2014 og drøftes på augustmødet i gruppen. (Dette er version 3) Indsatsområde:

Læs mere

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb?

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Oplæg på årsmøde i DSKS, 9. januar 2015 Oversygeplejerske Kirsten Rahbek, Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Sundhedsaftalen Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN.

Sundhedsaftalen Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN. Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver

Læs mere

Den Administrative Sundhedsaftale 2015-2018

Den Administrative Sundhedsaftale 2015-2018 Den Administrative Sundhedsaftale 2015-2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Organisering... 5 2.1. Politisk organisering... 5 2.2. Administrativ organisering... 6 3. Tværgående temaer... 7 3.1.

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

SUNDHEDSPOLITISK DIALOGFORUM 14. Oktober 2016

SUNDHEDSPOLITISK DIALOGFORUM 14. Oktober 2016 SUNDHEDSPOLITISK DIALOGFORUM 14. Oktober 2016 VELKOMST v/ Anders Broholm, næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget DAGENS PROGRAM 8.30-8.35 Velkomst v/anders Broholm 8.35-9.20 Oplæg v/flemming Møller

Læs mere

Agenda. Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet. Visioner og mål i Sundhedsaftalen

Agenda. Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet. Visioner og mål i Sundhedsaftalen Agenda Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet Visioner og mål i Sundhedsaftalen 2015-2018 Status på implementering af Sundhedsaftalen 2015-2018 De næste skridt Sundhedsaftalen 2019-2022 Udfordringer

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 Punkt 6. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 2019-001411 Sundheds- og Kulturudvalget, Beskæftigelsesudvalget, og Ældre- og Handicapudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen 2019. Møde den

Læs mere

Sundhed i Nordjylland. - Fælleskommunale fokusområder

Sundhed i Nordjylland. - Fælleskommunale fokusområder Sundhed i Nordjylland - Fælleskommunale fokusområder Sundhedspolitisk Dialogforum 2017 Forord De senere år er der både kommunalt og regionalt arbejdet hårdt med at indfri Sundhedsaftalen 2015-2018 og

Læs mere

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober 2011 Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Krav til sundhedsaftaler Der skal som minimum indgås sundhedsaftaler vedr.: Indlæggelse og udskrivningsforløb Genoptræning Behandlingsredskaber

Læs mere

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen Punkt 8. Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik 2015-2018 og Strategi for det nære sundhedsvæsen 2017-050028 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender,

Læs mere

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Hovedstaden og kommunerne

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Hovedstaden og kommunerne Til Regionsrådet i Region Hovedstaden Kommunalbestyrelserne i Albertslund Kommune, Allerød Kommune, Ballerup Kommune, Bornholms Regionskommune, Brøndby Kommune, Dragør Kommune, Egedal Kommune, Fredensborg

Læs mere

Sundhedsaftalen i Region Syddanmark

Sundhedsaftalen i Region Syddanmark Sundhedsaftalen i Region Syddanmark 1 2015-2018 Formålet med sundhedsaftalen Sikre sammenhæng i sundhedsvæsenet på tværs af sektorer og de tilgrænsende sektorer (f.eks. social-, og arbejdsmarkedsområdet)

Læs mere

Sundhedsaftale om Forebyggelse

Sundhedsaftale om Forebyggelse Sundhedsaftale om Forebyggelse Indledning Sundhedsaftalen om forebyggelse har fokus på sammenhængende forebyggelsesforløb på tværs af kommuner, sygehuse og almen praksis. Der er opmærksomhed på borgere/patienter,

Læs mere

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017)

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) Sundhedsaftalen et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) 1. Baggrund Infektionssygdomme

Læs mere

Workshop DSKS 09. januar 2015

Workshop DSKS 09. januar 2015 Workshop DSKS 09. januar 2015 Sundhedsaftalerne -gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Fra nationalt perspektiv Bente Møller, Sundhedsstyrelsen Fra midtjysk perspektiv Oversygeplejerske

Læs mere

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum Sundhed en fælles opgave Sundhedsaftalen 2010-2014 Indledning Kommunalbestyrelserne i de 17 kommuner og Region Sjælland ønsker med denne aftale at sætte sundhed som en fælles opgave på dagsordenen i såvel

Læs mere

Oplæg hos Danske Sygeplejeråd om Sundhedsaftalen

Oplæg hos Danske Sygeplejeråd om Sundhedsaftalen Oplæg hos Danske Sygeplejeråd om Sundhedsaftalen 2015 2018 Udviklingskonsulent Inge Kjær Andersen ikan@rebild.dk Chefkonsulent Jane Pedersen jp@rn.dk Program for eftermiddagen Præsentation En lille motionsleg

Læs mere

Sundhedsaftalen i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/ Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge

Sundhedsaftalen i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/ Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge Sundhedsaftalen 2015 18 i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/1 2016 1 Tredje generation 2001-14 2007-10 2 Selve aftalen Politisk del Målsætninger Udviklingsafsnit Administrativ

Læs mere

Indsatsområde: Sundheds IT og digitale arbejdsgange.

Indsatsområde: Sundheds IT og digitale arbejdsgange. Version 1: er kommenteret på gruppen. Version 2 er drøftet i gruppen samt sendt til orientering i DAS. Version 3 er i høring sommeren 2014 og drøftes på augustmødet i gruppen. Version 4: er tilrettet og

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan 2015-2020 Budget- og Planlægningsafdelingen Ref.: RBR Administrationen har gennemgået høringsversion af Psykiatriplan

Læs mere

Sammenhæng og tidlig indsats. Status- og Midtvejskonference 9. juni 2016

Sammenhæng og tidlig indsats. Status- og Midtvejskonference 9. juni 2016 Sammenhæng og tidlig indsats Status- og Midtvejskonference 9. juni 2016 Du danske sommer 1. Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig. Snart kolde farver i sky og vand, snart nøgne

Læs mere

Sundhedsaftalerne

Sundhedsaftalerne Sundhedsaftalerne 2015 2018 1 Rammer for sundhedsaftalerne 2015-2018 - Ifølge sundhedsloven skal regioner og kommuner udarbejde en sundhedsaftale. - Formålet er at bidrage til at sikre sammenhæng og koordinering

Læs mere

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed.

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. Punkt 16. Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. 2013-47476. Forvaltningerne indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling og Ældre- og Handicapudvalget godkender fordeling af rammen for

Læs mere

Godkendt Arbejdsplan sundhedsaftalen (27. marts 2015) (rev. 8. juni 2015)

Godkendt Arbejdsplan sundhedsaftalen (27. marts 2015) (rev. 8. juni 2015) Godkendt Arbejdsplan sundhedsaftalen -2018 (27. marts ) (rev. 8. juni ) Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen har forskellig

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Orientering vedr. arbejdet med Sundhedsaftalen

Orientering vedr. arbejdet med Sundhedsaftalen Orientering vedr. arbejdet med Sundhedsaftalen 2015-2018 møde d. 6. juni 2014 Anders Broholm Næstformand for Sundhedskoordinationsudvalget Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen skal sikre koordinering og sammenhæng

Læs mere

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen 2019-2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen i balance Alle borgere har krav på et sundhedsvæsen, der

Læs mere

1. Vision. Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren

1. Vision. Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Resumé af udkast til sundhedsaftalen 2015 2018 1 1. Vision Sundhedskoordinationsudvalget har udformet en vision med tre hovedmål. Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Vi skal møde

Læs mere

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale initiativer (opdateret 3.10.) Afsnit i sundhedsaftalen Beskrivelse af indsats Status Forankring Slutrapportering Vision

Læs mere

Sundhedsaftaler

Sundhedsaftaler Sundhedsbrugerrådet 2. juni 2014 Sundhedsaftaler 2015-18 Chefkonsulent Annette Lunde Stougaard, Afd. Sundhedssamarbejde og kvalitet, annette.stougaard@rsyd.dk Sundhedsloven om samarbejdet 3 Regioner og

Læs mere

Vision for Fælles Sundhedshuse

Vision for Fælles Sundhedshuse 21. februar 2014 Vision for Fælles Sundhedshuse Indledning Hovedstadsregionen skal være på forkant med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen med borgeren og patienten i centrum og med fokus på kvalitet og

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen 2019-2023 Sundhedsaftalen er den formelle ramme om det tværsektorielle samarbejde i sundhedsvæsenet mellem region, kommuner og almen praksis. Formålet med sundhedsaftalen er at bidrage

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen 2015-2018 Sundhedsaftalens opbygning Sundhedsaftalen består af: Den Politiske Sundhedsaftale Den Administrative Sundhedsaftale Den Tværsektorielle Grundaftale Politisk organisering Administrativ

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen 2019-2023 Sundhedsaftalen er den formelle ramme om det tværsektorielle samarbejde i sundhedsvæsenet mellem region, kommuner og almen praksis. Formålet med sundhedsaftalen er at bidrage

Læs mere

De obligatoriske indsatsområder ud fra en forløbstankegang.

De obligatoriske indsatsområder ud fra en forløbstankegang. Status for samarbejdet med indsatsområderne i Sundhedsaftalen 2011 2014 Generel indledning. Regionen og kommunerne skal indgå nye sundhedsaftaler med virkning fra 2011. Sundhedsaftalen skal understøtte,

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Målrettet og integreret sundhed på tværs

Målrettet og integreret sundhed på tværs Vision Målrettet og integreret sundhed på tværs Med Sundhedsaftalen tager vi endnu et stort og ambitiøst skridt mod et mere sammenhængende og smidigt sundhedsvæsen. skabe et velkoordineret samarbejde om

Læs mere

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER Louise Stage & Tine Skovgaard Københavns Kommune www.kk.dk Side 2 / Komite for helse og sosial i Bergen Kommunalreformen 2007 Kommunen del af sundhedsvæsnet

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommune hilser høringsversionen af Sundhedsaftalen 2015-2018 for Region Syddanmark velkommen og anerkender det

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom 2010-2012 Hovedrapporten indeholder tværgående analyser og eksterne vurderinger CFK har lavet en evalueringsrapport,

Læs mere

Frivillige aftaler er et supplement til aftalerne på de 6 obligatoriske indsatsområder og skal ikke godkendes i Sundhedsstyrelsen.

Frivillige aftaler er et supplement til aftalerne på de 6 obligatoriske indsatsområder og skal ikke godkendes i Sundhedsstyrelsen. Resume af hovedpunkterne i sundhedsaftale mellem Region Hovedstaden og Københavns Kommune 1.0 Sundhedsaftalens opbygning Københavns Kommunes sundhedsaftale består af den generelle ramme for de individuelle

Læs mere

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave)

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Center Sundhed 27.02.14 Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Baggrund Ifølge lov nr. 904 af 4. juli 2013 om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet,

Læs mere

Dato: 11. august 2014. Forord

Dato: 11. august 2014. Forord Dato: 11. august 2014 Forord Sundhedsvæsenet udvikler sig hastigt og vil være forandret i 2018, når aftaleperioden udløber. Vi kan forudse et stigende behov for sundhedsydelser med blandt andet flere ældre

Læs mere

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Den rehabiliterende tilgang beskrevet i Sundhedsaftalen 1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Vi skal møde borgeren som en ansvarlig samarbejdspartner, der bidrager til og er medbestemmende

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Oversigt over Odense Kommunes sundhedsaftaler med Region Syddanmark. Sundhedsaftale om samarbejdsstruktur på sundhedsområdet i Region Syddanmark

Oversigt over Odense Kommunes sundhedsaftaler med Region Syddanmark. Sundhedsaftale om samarbejdsstruktur på sundhedsområdet i Region Syddanmark Sundhedssekretariatet/BMF/THH Den 14. august 2008 Oversigt over Odense Kommunes sundhedsaftaler med Region Syddanmark Sundhedsaftalerne består af en grundaftale, der er gældende for alle 22 kommuner og

Læs mere

Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune

Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune Bedre sammenhæng i tværsektorielle forløb Faglig udvikling Aktiv styring og planlægning Fokus og målgruppe (sundhedspolitikken) Fokus:

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

Implementeringsplan og status for Sundhedsaftalen Horsens Kommune

Implementeringsplan og status for Sundhedsaftalen Horsens Kommune Implementeringsplan og status for Sundhedsaftalen 2018 Horsens Kommune Godkendt Arbejdsplan Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum 9. marts 2017

Sundhedspolitisk Dialogforum 9. marts 2017 Sundhedspolitisk Dialogforum 9. marts 2017 Dagens program 08.00-08.30: Fælles morgenkaffe 08.30-08.45: Velkomst og status på Sundhedsaftalen 2015-2018 v. Anders Broholm, næstformand for Sundhedskoordinationsudvalget

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN FURESØ KOMMUNE 19. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Furesø Kommune og Region

Læs mere

Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland

Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Brønderslev Kommune 2 Bilateral Sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Indholdsfortegnelse INDLEDNING.................................................................................................

Læs mere

2015 Økonomi/ressourcetræk for 2015 Økonomi/ressourcetræk for 2016

2015 Økonomi/ressourcetræk for 2015 Økonomi/ressourcetræk for 2016 IMPLEMENTERINGSPLAN for Sundhedsaftalen for 2015-2018 Farvekode: Borgeren som aktiv samarbejdspart Farvekode: Nye og bedre samarbejdsformer Farvekode: Lighed i sundhed Farvekode: Sammenhæng og kvalitet

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN DRAGØR KOMMUNE

REGION HOVEDSTADEN DRAGØR KOMMUNE REGION HOVEDSTDEN DRGØR KOMMUNE 21. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Dragør Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Dragør Kommune og Region

Læs mere

Sundhedsaftale 2011-2014

Sundhedsaftale 2011-2014 Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale 2011-2014 V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Hovedstaden 28. februar 2011 Sundhedsaftalens formål Sundhedsaftalen

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler 1. Indledning Rammerne for sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler er fastlagt i sundhedslovens 203-205 samt i Bekendtgørelse nr. 1569

Læs mere