Barn i 1950erne i Holmbladsgade

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Barn i 1950erne i Holmbladsgade"

Transkript

1 Barn i 1950erne i Holmbladsgade Den nederste ende af Holmbladsgade Jeg er født i 1942 i et arbejderhjem. En lille moderne lejlighed på 52 m 2 i Holmbladsgade 107M, III th. Vi sov alle i samme rum - i køjesenge. der var 4 etager og alle lejlighederne i min opgang var to værelses - altså 52 m 2. I stuen i vores opgang var en børnehave. den gik også ind i næste opgang. I dag kan jeg beregne den til at være 106m 2 og der gik 60 børn i den. Lederen heraf hed frk. Herling. Bebyggelsen lå ikke ud til Holmbladsgade, men var en lille sidegade med to gule blokke på hver side heraf. I dag kaldes det Tjørnerækken (skønt der ingen tjørne er!) Pengene var knappe i familien og både min mor og far arbejdede. Desværre blev min far af og til arbejdsløs Der var kødfri dage og grød var ofte på menuen. Min mor syede selv alt vores tøj og 2 par sko, var absolut en luksus. Jeg prøvede selv at komme i børnehaven; men var der kun ganske kort tid. Jeg græd så meget og var så umulig, at min mor sagde sit arbejde op og tog mig ud af den igen. Herefter tog hun eftermiddags og aftenarbejde. Min far var bager og kom hjem om eftermiddagen ved 14 tiden, så kunne min mor gå på arbejde. Men mest gjorde hun rent om aftenen. Ejendommen lå helt nede for enden af Holmbladsgade på den ulige nummer side. Det var den sidste boligblok inden fabrikken Celludan og de åbne marker. På den anden side af gaden de lige numre var der endnu en boligblok, der lå lidt for sig selv. Den så ud som om den var bygget i 1890erne med små lejligheder, toiletter på gangene og selve facaden var med pynteudhæng og gesimser. Efter den ejendom lå der nogle små lave huse, hvor der var fabrikker og værksteder bl.a. en bolchefabrik, som en fader af børnene i Holmbladsgade arbejdede på: Jørgen, Alice, John og Allan Jensen. Eet af husene var en hvid tilbagetrukket villa, måske en privat bolig eller en virksomhed. den var i hvert fald opført som privat villa med en lang allè som indkørsel. Efter de lave huse kom så en stor grå bygning i 4 etager. En fabrik som lå på hjørnet af Strandlodsvej og Holmbladsgade. Jeg tror det var en tobaksfabrik!! Efter Celludan og den grå fabrik var der som sagt land. På den anden side af Strandlodsvej lå en bondegård på den ulige side og så endte Holmbladsgade i en bom, der stod foran Amagerbanens spor. Her kunne man gå cykle igennem og kom så til en stor grøn fælled med masser af ukrudt, småbuske og murbrokker etc. Der havde vist nok i tidernes morgen været kolonihaver, for der var spor efter haveblomster og nedrevne huse. Men det var vores tumleplads og gå-på-opdagelse-legested sammen med Kløvermarken. Men Skraldehaverne, som vi kaldte området, var meget mere spændende at gå på opdagelse i.

2 Holmbladsgade 106,107,108 og 109 blev bygget i Mine forældre flyttede ind i Til en moderne lejlighed med varmt og koldt vand - hver søndag!! og et badeværelse der var lille, meget lille! Når man tog brusebad kom vandet også ud over WC-et og håndvasken. De var utroligt glade for at de fik den, det var som at vinde i lotteriet. De ventede ½ år på at få den. Lige efter krigen blev der oprettet en lejr for tyske flygtninge på det område som senere Philips fabrik blev bygget. Her blev en masse grønne barakker opstillede og med hegn for hele vejen rundt. Der var en indgang som blev bevogtet af soldater. Vi måtte ikke gå derned. men jeg har da været dernede sammen med veninder og stirret ind bagved hegnet, hvor blege børn løb og legede. Jeg kan huske jeg spurgte min mor, hvorfor de var lukket inde og hvorfor vi ikke måtte besøge dem. Min mor svarede, at det skulle jeg ikke bekymre mig om, men det var strengt forbudt at gå derned. Jeg ved ikke hvad der blev af dem; men lejren blev revet ned omkring Rationeringskort hentede vi på Østrigsgade skole, den lille skole i Ungarnsgade. Her stod vi i kø i pigernes gymnastiksal for at hente de mærker vi var berettiget til og få stempel i rationeringsmærkebogen som viste, når vi fik mærker udbetalt, hvilke mærker det var, og hvad vi som familie havde ret til. Jeg synes, jeg har haft en god barndom, med kærlige forældre, selvom pengene var små og de begge måtte arbejde. Til gengæld lærte det mig ansvar i en tidlig alder. Da jeg var pige måtte jeg sørge for en hel del af de hjemlige ting fra ret tidlig alder, indkøb, madlavning, rengøring og passe på min lillebror. Ikke altid til min tilfredshed; men jeg lærte, hvordan en lille husholdning skal foregå, om økonomi og sparsommmelighed og om at holde, hvad der er lovet. Vi købte ind i Holmbladsgade. Det var hele min verden. Der var masser af butikker. Vi handlede i det lokale mejeri hos Frk. Mortensen og hos købmand Jensen i Holmbladsgade 109. Den eneste forretning der lå for enden af vores blok. Mine forældre var medlem af Brugsen, som lå i nærheden af os, på den anden side af gade. Bageren lå på hjørnet af Bremensgade. Der var en god fiskehandler, med store fiskebassiner, hvor vi selv kunne fiske torsken eller lign. op. Den lå i et indhak i en slags barak, på højre side af gaden dvs. på samme side som bageren Kaskø. Der lå flere slagtere og en fantastisk viktualieforretning, næsten nede ved hjørnet til Østrigsgade. Hvad den hed ved jeg ikke, men jeg kan huske der stod: Charcutteri på facaden. Et mærkeligt ord. Den bedste bager var Kaskø-men også Napoli havde godt brød. I en periode arbejdede min far-som var konditor -både hos Kaskø og i Napoli. Så brød og kager manglede vi aldrig. Senere kom han op på Amagerbrogade og arbejdede. Min veninde Inge Jensens mor stod i charcutteriet og ekspederede. Jeg kan især huske deres skinkesalat; men desværre var det ret sjældent vi fik den, for der var for dyrt at handle, sagde min mor.

3 Når der skulle købes tøj eller evt. legetøj ind til os børn, så var min far med i byen. Dengang anså jeg det som noget naturligt, at både min far og mor var med, når jeg f.eks. skulle have nye sko og det blev diskuteret helt igennem, om det nu var fornuftige og holdbare sko, og sko jeg kunne vokse i. Det kunne gå hårdt udover de sko, jeg selv virkelig faldt for, for hvis de ikke var hverken varme, fornuftige eller især holdbare og til at vokse i blev de eftertrykkeligt kasserede. Skete det, vi kom hjem med et par sko, jeg ville have og som ikke var helt så gode at gå i, måtte jeg slide dem op, uanset jeg havde ondt i fødderne eller frøs. Den sidste gang min far var med til fælles indkøb var min konfirmationskjole. Her havde jeg ønsket mig noget silke-organza, et stykke stof, som var virkeligt dyrt og begge mine forældre talte sammen og talte. Men jeg fik faktisk lov til at få det og min mor syede en fantastisk kjole, som blev syet om igen og igen. Jeg havde en bluse af stoffet til jeg var 30 år, så kunne det ikke mere. Det var en milepæl i mit liv, at få noget så smukt og kostbart. Som sagt var der fantastiske legepladser helt nede for enden af Holmbladsgade, hvor Amagerbanen krydsede den, og den endte blindt. Vi kaldte dem Skraldehaverne og her var der vild natur lige udenfor vore hjem. Der lå faktisk en firlænget gård lige før, hvor Amagerbanen gik og længere ude i det grønne område lå det vi kaldte Slottet. En slags palæbygning med et tårn. (Jeg ved ikke hvad den blev brugt til). Om vinteren blev der kørt store snebunker ned for enden af gaden - på den plads, hvor senere Philips byggede deres fabrik. I disse snebunker byggede vi børn huler og glidebaner og legede til langt ud på aftenen. Klokken har nok kun været men det var jo mørkt. På samme plads kom der årligt et cirkus, cirkus Louis og et omrejsende Tivoli med luftgynger, karruseller, tombolaer osv. Min første forelskelse -jeg var vel år - var i den unge mand, der passede luftgyngerne. Uh - hvor var han flot og tænk jeg fik et par gratis ture af ham. LYKKE!!! Længere ned af Holmbladsgade lå som sagt bolchekogeriet. Og det var et paradis, at komme ind og se dem lave bolcher og få nogle bolcheender og noget affald derfra. Nede bag vores blok lå åen. Her kunne vi løbe på skøjter. Ellers var der en skøjtebane i en park, der hed Sundparken. Her var der også en legeplads og grønne områder med buske og træer. Og et vandtårn Sundby vandtårn. Bag Holmbladsgade lå Vermlandsgade med sidegader. Her lå en masse små fabrikker og vejen var om søndagene helt øde. Så det var vores rulleskøjtebane. En herlig vej at løbe på, fordi den var glat og uden huller og man kunne løbe langt. Bag blokkene lå også en å. den havde intet navn. det skete vi gik ned i den, Men siderne var så stejle, at de var svære at kravle op og ned ad. Men skøjtet nogle vinter blev der. Selvom det var bedre at besøge skøjtebanen i Sundparken.

4 Langs vores blok lå en fabrik Celludan, her lavede man plastik bl.a. hønse- og dueringe. Her gjorde vi børn af og til indbrud og sikrede os tusindvis af disse hønseringe. Jeg kunne bygge flere hønseringstasker heraf. Men jeg kan huske at een gang blev de store drenge taget af politiet. I gården mellem de to blokke i Holmbladsgade stod der et kæmpe pæretræ. En overlevelse fra den gård, der havde ligget der. Det bar de herligste gråpærer. I september måned når pærerne næsten var modne - de skulle helst være en lille smule hårde i det - kravlede de store drenge op i træet, rystede pærer ned på asfalten og samlede dem i lommer, pullovers, poser etc. Alle beboerne var på gaden, når det skete for at sikre sig nogle pærer. Vi børn kunne så samle de pærer op, der havde fået skade og var blevet mast af asfalten; men de smagte faktisk bedre der, hvor de var blevet knust. Een af de specielle oplevelser fra min barndom var flyvemaskinerne. I begyndelsen af 50erne fik Danmark de første jetjagere af amerikanerne. Det var en del af Marshallhjælpen til os. De kom sejlene til benzinøen, hvor de blev placeret på ladvogne og kørt i korteger med politi og traktorer til at trække dem. Her kørte de via Kløvermarksvej, gennem Holmbladsgade, via Østrigsgade, Backersvej og Kastrupvej til Lufthavnen. Alle folk stod i vinduerne eller gik ned på gaden for at se dem. Hvorfor det skulle ske på denne måde er jeg aldrig blevet klar over; men det var en stor og spændende oplevelse. I skole i Østrigsgade Skole Jeg blev tidligt klassificeret som ikke boglig, ikke egnet til at læse, så jeg kom i eksamensfri mellemskole (det hed det dengang). De første 5 år gik jeg i en blandet klasse, hvor Åge Vitt-Nielsen var klasselærer og Jørgen Wolthers regnelærer. Senere fik vi lærer Keld Irgens-en dengang meget ung og frisk lærer. Jeg havde også fornøjelse af at have Bent Kallehave-som var helt nyuddannet, da han kom til os. Og han var en fantastisk sjov og kreativ lærer. Han lå og legede skjul med os og gemte sig under det gammeldags høje kateder. Senere hen blev han kendt i fjernsynet for sine dukkespil. Og jeg har flere gange som voksen mødt ham derinde og snakket med ham, om hans arbejde. Det gik ikke godt i underskolen. Vitt-Nielsen synes jeg digtede for meget om alting, og jeg lavede vist heller ikke mine lektier. I hvert fald kan jeg huske en dag, hvor jeg for en gangs skyld havde skrevet mine staveord, og så nægtede han at se dem. Jeg fik tit eftersidninger. Drengene i klassen fik valget mellem lussinger eller eftersidning. Men han slog ikke på pigerne - desværre!. Så man måtte hjem og have skrevet den seddel under. Jeg blev flyttet fra første række ned bagi til de dumme. Da Vitt-Nielsen blev udnævnt til viceskoleinspektør på Christianshavn samlede gamle elever ind til en gave til ham. Det var i 1955 og man bad mig være med-som nu gik i 2F.M. Jeg sagde ja, og var med til at overbringe ham gaven. Da overraskede han mig meget, for han gav

5 mig faktisk en undskyldning for al den smerte og de problemer han havde givet mig: Tilgiv mig Grethe, Jeg tog fejl af dig Den sætning har jeg faktisk gemt på altid. Og det var en oprejsning for mig og hel underligt, at en voksen og efter min mening gammel og meget autoritær mand sagde undskyld til mig lille pige. Jeg ved dog, at mine skolekammerater så og ser anderledes på ham. de var meget glade for ham. Een ting er dog sikkert. Vi kom helt skævt ind på livet af hinanden. Han kunne ikke tage min fantasi og jeg vidste slet ikke, hvordan jeg skulle leve op til hans krav som skolelærer, så derfor digtede jeg endnu flere historier. Men så kom Jørgen Haahr og forsøgene til min skole og alting ændrede sig. Kort fortalt gik forsøgene ud på, at musik og sang kunne effektivisere indlæringen og motivationen for at lære hos børnene. Forsøgene er i dag berømte og der refereres faktisk af og til fra dem. De var et forsøg, som havde succes. Det var fantastisk at være med til. Jeg selv voksede og groede i den periode. Inspektør Jørgen Haahr fik mine forældre til at engagere sig i skolens liv. I musik og sangaftnerne, i møderne og mine egen klasse og den læring, der skete her. I ældre elevers aften med sang, dans, oplæsning og kaffebord. Jørgen Haahr kendte både mig og mine forældre, en for mig usandsynlig virkelighed; men det skete. Så fra at være en usynlig, støjende, frasorteret og mere eller mindre umulig elev, fik jeg opmærksomhed og blev positivt vurderet. Min egen klasselærerinde Ellen Sløk-Andersen ansporede mig også og satte fokus på mig, som hun sagde, du skal i mellemskolen, og det kan du sagtens klare. Det var en milepæl uden sammenligninger, som førte til, at jeg fik en ny chance og kom i mellemskolen og fik taget en realeksamen på Sundbyøster Skole. Ellen Sløk-Andersen boede ved siden af os, og jeg havde kontakt med hende også efter jeg havde skiftet skole og var kommet i mellemskolen. Vi var flyttet til en større lejlighed, hvor jeg - oh fryd - fik mit eget værelse. Ellen Sløk-Andersen ville gerne, at jeg læste videre som lærer. Det ville jeg også selv forfærdeligt gerne være. Hun snakkede meget med mine forældre herom; men min far fastslog, at han ikke havde råd til, at jeg læste. Jeg måtte ud og arbejde for at være med til at forsørge familien. Det var en anden -lidt negativ milepæl! Senere i livet kom jeg til at undervise. Ud af skolen og i arbejde Jeg fik som sagt taget en mellemskoleeksamen og en realeksamen. Så kom jeg i lære på kontor. Tjenes penge skulle der, og betale for kosten derhjemme også. Jeg kan huske at min første løn som udlært købte jeg en stor buket blomster til min mor og noget helt uhørt - nemlig en hummer!. Hvor jeg fik den idé fra kan jeg slet ikke komme i tanke om i dag. Men jeg kan huske, da vi skulle koge den. Min mor læste i en bog, at den skulle i en stor gryde med kogende vand. Hun havde en trykkoger -

6 og der kom den i; men den sprællede noget. da vi skulle spise den, var der jo ikke ret meget kød på - til alle 4. Men vi fik da noget ud af den. Min far måtte tage hammer og tang i brug for at få skallen knust. Min mor ville aldrig have hummer efter den oplevelse. 60erne var jo gode. Hele familien mærkede velstanden. Min fars arbejdsløshedsperioder var ophørt og jeg selv fik en god løn. Min lillebror Keld kom i malerlære. Min mor arbejdede dog stadig. Hun gjorde rent på forskellige kontorer. Hun havde, mens jeg var mindre, arbejdet hos Glud og Marstrand i kantinen. Senere kom jeg til SAS og var det en del år. Herefter kom jeg i Illums Bolighus og til sidst på Københavns Fondsbørs som noteringssekretær. Spændende år i aktie- og obligationsnoteringen. Men jeg havde altid drømt om at studere. Så i en sen alder 38 år - efter en skilsmisse - sagde jeg mit job op - til stor bestyrtelse for familien -og kollegerne på jobbet. Så tog jeg en hel HF og meldte mig ind på RUC. Her studerede jeg dansk og kommunikation og blev cand. Comm. Færdig i Efter en del forskellige jobs endte jeg som afdelingschef i KTAS i reklameafdeling. Her var jeg indtil det blev lavet om til TDC. Så slog jeg mig ned som selvstændig konsulent og det har jeg levet af siden. Jeg underviser personalet og lederne i forskellige firmaer i kommunikation og kreativitet. Jeg har aldrig fortrudt, jeg skiftede det faste job ud med min egen virksomhed. Det har givet mange skønne, svære, sjove og interessante opgaver, og jeg har mødt mange udfordringer og virkelig mange dejlige mennesker. Så jeg kom alligevel til at undervise, som Ellen Sløk-Andersen sagde, jeg ville egne mig til.

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med.

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med. Forord Jeg har ikke skrevet denne bog som et selvportræt eller som en biografi, men nærmere som en oplysning til de unge, som, jeg håber, vil kunne bruge min historie som en viden om, hvor sårbar man er,

Læs mere

Navn: Susanne Alder: 51 By: Jylland Børn: Tre børn Job: Tandlæge Beskrivelse: Susanne har været gift i 20 år og har siden 2005 været kæreste med

Navn: Susanne Alder: 51 By: Jylland Børn: Tre børn Job: Tandlæge Beskrivelse: Susanne har været gift i 20 år og har siden 2005 været kæreste med Navn: Susanne Alder: 51 By: Jylland Børn: Tre børn Job: Tandlæge Beskrivelse: Susanne har været gift i 20 år og har siden 2005 været kæreste med Birgitte 1 For nogle år siden var jeg til en seance hos

Læs mere

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Hvornår er du født? Jeg er født d. 06.07.14. Jeg er født i Grejsdalen, dernede ved Vejle. På der tidspunkt jeg blev

Læs mere

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt.

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt. Arbejdererindring J.nr. 03/031/01 - Kvinde Mit navn er IJ, IJs mand HJ kommer med enkelte kommentarer Hvornår er du født? i 1913 Hvorhenne? Her i Horsens. Jeg har levet al min tid i Horsens. Hvad lavede

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGEN. Tema om fremtidens døgninstitution

SOCIALPÆDAGOGEN. Tema om fremtidens døgninstitution 3. SEPTEMBER 67. ÅRGANG SOCIALPÆDAGOGEN 18 09 10 Det største problem med døgninstitutioner er, at der ikke er nok af dem. Der er mange unge, der ikke får den hjælp, de har brug for SARAH, 23 ÅR, TIDLIGERE

Læs mere

Tro, håb og kærlighed

Tro, håb og kærlighed Eksempel på livshistorie, model 2: Tro, håb og kærlighed Astrid har fået: To interviews af cirka halvanden time. Mulighed for at komme med rettelser til teksten. En times korrektur per interview er inkluderet

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde. Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn.

Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde. Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn. Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn. Hvor mange søskende har du haft? Vi var ti drenge og seks piger. Hvad nummer

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

Startet i efteråret 1993.

Startet i efteråret 1993. 1 Startet i efteråret 1993. Min skrivelyst har altid været stor, og i nutidens "Computertider" hvor det er blevet nemt at skrive, tilføje og redigere, har jeg fået lyst til at skrive lidt om min barndom,

Læs mere

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke)

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke) Charlotte: Jeg er en kvinde på 31 år, jeg vil fortælle om mit liv i en misbrugsfamilie. Jeg er vokset op i en kernefamilie med far, mor og storesøster. Vi har i altid boet i en villa med vovse og bil.

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

Desuden er der afslutningsvis til hvert tiår oplæg til en individuel skriftlig opgave.

Desuden er der afslutningsvis til hvert tiår oplæg til en individuel skriftlig opgave. Opgaver Bogen er en blanding af fakta og fiktion. Personerne i denne historie er fiktive, men tidstypiske. De forskellige samfundsmæssige begivenheder er faktuelle, for så vidt min research har været i

Læs mere

HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever

HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever FORTÆLLINGSKATALOG Februar 2013 HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever En del af projektet: Solidaritet mellem generationer sæt ressourcerne

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

JDK 207 B26 Agnes Ruben

JDK 207 B26 Agnes Ruben Jeg vil gerne prøve at starte med at spørge dig noget omkring din egen og familiens baggrund. Hvornår kom familien til Danmark? Altså min fars familie, de har boet i Danmark siden syttenhundrede et eller

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Sept 2011 No. 61 SPEJLET ET TILBAGEBLIK. Østervrå Lokalhistoriske Forening

Sept 2011 No. 61 SPEJLET ET TILBAGEBLIK. Østervrå Lokalhistoriske Forening Sept 2011 No. 61 SPEJLET ET TILBAGEBLIK Østervrå Lokalhistoriske Forening Minder fra barndommen i en husmandsfamilie i 1920ernes og 30ernes Vendsyssel. Brødrene Poul Karlsen, Østervrå, og Egon Karlsen,

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Gr. 5 - Ensomhed - Bilagsoversigt

Gr. 5 - Ensomhed - Bilagsoversigt Gr. 5 - Ensomhed - Bilagsoversigt I dette dokument følger bilag til rapporten: Interviewguide Billeder anvendt til kreativ metode Nyhedsoverskrifter anvendt til minireception 4 transskriberede interviews

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere