Bhutan. Kulturrejse. Rundrejse i det buddhistiske Bhutan med Nepal. 24. september oktober 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bhutan. Kulturrejse. Rundrejse i det buddhistiske Bhutan med Nepal. 24. september - 11. oktober 2014"

Transkript

1 Kulturrejse Bhutan Eventyrlig rejse til Torden Dragens Land - Bhutan Det bhutanesiske liv som det leves i og udenfor klostrene Kathmandus heksekedel af fremmedartede livsudtryk Bjergtagende naturoplevelser Mange foredrag og oplæg på rejsen af førende dansk tibetolog 18 dage 24. september oktober 2014 Carsten Cramon Gyden Brædstrup Brædstrup tel.:

2 Indledning Menneskers længsel efter lykke, opfyldelse og kærlighed er det, der får kulturer til at opstå og udfolde sig. Fremmede kulturer vækker vores opmærksomhed, så vi udover de nye impulser klarere kan se vores egen kulturs nuancer - og måske få kastet lys ind i tidligere dunkle og ubevidste områder. På denne unikke rejse ind i den buddhistiske kulturs helt centrale områder i Bhutan og Nepal har vi mulighed for at lade os bevæge af og opleve buddhismens måde at præge det menneskelige sind og sanser. Herigennem kan man opleve en væsensforskellig anden måde at erkende sig selv, de andre, omverdenen og det guddommelige på. Rejsen starter i Nepal, hvor vi oplever atmosfæren omkring de to vigtigste buddhistiske helligdomme, Boudanath og Swayambhunath stupaerne. Vi besøger tibetanske buddhistiske klostre og ser her, hvordan de fungerer i eksil. I Nepal vil vi også beskæftige os med den allesteds nærværende hinduistiske kultur. Vi tager herefter på en tidsrejse til Tordendragens rige - Bhutan, hvis smukke dale ved foden af Himalayas sneklædte tinder ubrudt har bevaret en årtusindgammel tibetansk-buddhistisk kultur med klosterfæstninger, templer, lama er og maskedanse, et eventyrligt møde med et folk og en livsform fra før verden gik af lave. Kom med på en rejse tilbage i tiden til Tordendragens rige. Bhutan er et af de meget få lande på kloden, der har været - og stadig er - beskyttet mod den påtrængende moderne kultur og turisme, kun forholdsvis få besøgende får adgang til det underfulde bjergland, bebygget af templer, klostre og fæstninger i en enestående arkitektonisk stil, som har været uændret gennem flere århundreder. Buddhismen kom til dalene syd for Himalaya i det syvende århundrede - da dalene var en fuldt integreret del af Tibet, med en etnisk tibetansk befolkning og tibetansk sprog. I mere end tusind år har Bhutan været domineret af den tibetansk buddhistiske kultur, der - med sin dybde, sin rige mystik og sine betagende ritualer, klostre, maskedans-festivaler, tempelfaner og rødklædte lamaer - har befolket og besmykket de smukke bhutanesiske dale ved foden af Himalayas sneklædte tinder. I 1600-tallet skilte Tordendragens rige sig ud fra Tibet og blev i de følgende fire århundreder styret af inkarnationerne af kloster-

3 Indledning fyrsten Shabdrung Rinpoche; parallelt til - men en mindre konkurrent til Dalai Lamaernes Tibet. Mens Tibet blev invaderet af den kinesiske Folkets Befrielseshær, lukkede Bhutan sig inde og gennemtvang ved lovgivning traditionelt byggeri, traditionelle klædedragter, forbud mod tv og senere internet og begrænsninger på turismen. Vi gennemfører en rejse hele vejen gennem Bhutans ufatteligt smukke dale, smykket af kloster-fæstninger, templer og klassiske gårdbygninger ved foden af bjerge, bevokset af vilde urskove med utæmmede vandfald, der nær vejen driver bedemøller. En oplevelse for livet. For at sikre os det fulde udbytte, af de mange fremmedartede indtryk vi skal møde, deltager Erik Meier Carlsen som faglig ekspert på rejsen, hvor han igennem en række foredrag og oplæg i bussen vil skabe et metarum for forståelse af de mange kulturudtryk der vil møde os. Erik er kendt som fhv. chefredaktør og politisk redaktør ved flere danske aviser og tidsskrifter og flittigt brugt tv-kommentator samt forfatter til 15 bøger om politik og buddhisme. Ved rejsens begyndelse vil Erik have fuldført sit cand. mag. studium i religionsvidenskab og tibetologi - og læser og skriver tibetansk. I 40 år har Erik været praktiserende buddhist og modtaget meget omfattende undervisning fra mere end et halvthundrede fremtrædende tibetanske lamaer, inklusive H. H. Dalai Lama og den bhutanesiske mester Namkhai Nyingpo Rinpoche. Erik har rejst flere gange i Bhutan.

4 Dag København - Kathmandu(fly - bus): Sidst på eftermiddagen flyver vi fra København Lufthavn med Qatar Airlines. Efter en kort mellemlanding i Qatars hovedstad Doha flyver vi videre til Kathmandu, hvor vi ankommer næste morgen. Kathmandu er 3 timer og 45 min foran os(sommertid). Vel ankommet til Kathmandu Lufthavn kører vi til vores hotel for de næste 4 overnatninger. Vi tager det med ro den første dag efter den lange rejse, men sidst på eftermiddagen mødes vi i hotellets foredragssal, hvor vi vil starte med en præsentationsrunde, hvorefter Erik Meier Carlsen vil starte sin foredragsrække på rejsen med en kort introduktion til Nepals historie, fællestræk og forskelle mellem hinduisme og buddhisme samt det unikke newari samfund.

5 Dag 3 Kathmandudalen(bus): I dag skal vi besøge byerne Bungamati, Khokana og Patan i Kathmandudalen. Bungamati og Khokana landsbyerne er klassiske newari samfund fra det 16. årh. Her står tiden stille. De udgør dele af Lalitpur-distriktet. Lalitpur er det gamle navn for Patan, som menes at være grundlagt i det tredje århundrede før vor tid, under det såkaldte Kirat dynasti. I det sydende liv i Patan oplever vi de fire smukke stupaer i byens fire retninger. De siges at være opført af Kong Ashoka(2. årh. f. Kr.), den berømte indiske konge som bidrog væsentligt til spredningen af buddhismen i Indien. Vi finder et væld af buddhistiske og hinduistiske templer i Patan som også huser de dygtigste håndværkere, træskærere, sølv- og guldsmede samt statuemagere o.s.v.

6 Dag 4 Kathmandudalen(bus): I dag vil Erik efter morgenmaden give en introduktion til Bhutans historie samt nuværende politiske situation, således at vi i morgen er velforberedte til vort møde med den bhutanesiske kultur. Men inden vi når til Bhutan har vi endnu en spændende dag i krydsfeltet imellem den hinduistiske og buddhistiske kultur i Kathmandu. Swayambhu-stupaen kendes også som abetemplet, idet hele den skovklædte høj hvorpå stupaen ligger vrimler med aber. Højen siges at have været en ø, i tiden før Manjushri med sit sværd drænede søen. Det siges at Kong Ashoka besøgte stedet for mere end 2000 år siden. Inskriptioner viser at tempelbyggeriet var i gang i det fjerde årh. e. Kr. Der er en betagende udsigt ud over Kathmandudalen fra stupa-platformen. Vi fortsætter til Pharping, som er en lille newari landsby ca. 20 km syd for Kathmandu. Her findes en meget vigtig buddhistisk hule, hvor Guru Rinpoche - Padmasambhava, som bragte buddhismen til både Tibet og Bhutan, ifølge skrifterne har mediteret. I nærheden findes adskillige nyere buddhistiske templer og et tempel fra det 17.årh. for den tantriske guinde Vajra Yogini. De, som ønsker det, kan nu fortsætte til det hinduistiske tempel Dakshinkali, som er berømt eller berygtet for de dyreofringer, man her fortsat giver den blodtørstige gudinde Kali.

7 Dag 5 Kathmandudalen(bus): Efter morgenmaden mødes vi i hotellets foredragssal, hvor Erik vil holde et foredrag om den tibetanske buddhisme i Bhutan. Herefter besøges Bhaktapur Durbar Square, Pashupatinath templet og Boudhanath stupaen. En dag hvor vi har mulighed for at opleve forskelle og ligheder mellem den hinduistiske og buddhistiske vej. Bhaktapur, den nu restaurerede middelalderby, var Kathmandudalens hovedstad helt tilbage fra 900-tallet. Ved kong Yaksa Mellas død i 1482 blev hans rige delt mellem tre sønner og en datter med hovedbyerne: Kathmandu, Patan, Bhaktapur og Banepa. På dette tidspunkt var der meget stor rigdom i Kathmandu- dalen, ikke mindst pga. handlen med Tibet. Denne rigdom kom bl.a. til udtryk i sønnernes indbyrdes rivaliering på det arkitektoniske og kunstneriske område. Dette vil vi komme til at opleve i de tre hovedbyers Dubar Square(kongepalads pladsen) på dag 3, 5 og 17. Pashupatinath templet er det vigtigste hindutempel i Nepal og samtidig et af de vigtigste hindutempler i det hele taget, hvilket tiltrækker mange pilgrimme og hellige sadhuer fra Indien. Ved Bagmati flodens bredder foretages de sidste dødsritualer hvorefter afdøde hinduer brændes her ligesom i Varanasi ved Ganges floden. Boudhanath stupa er den største stupa i Nepal og en af de største i verden. Den dateres til det 6. årh., men dens nuværende udformning stammer sandsynligvis fra det 14. årh. Stupaen udgør et vigtigt spirituelt centrum for Nepals buddhister, i særdeleshed tibetanerne som er flygtet fra Tibet til Nepal i løbet af de sidste 60 år. I området omkring stupaen findes mange tibetansk buddhistiske klostre.

8 Dag 6-1 Kathmandu - Paro i Bhutan(bus - fly - bus): Efter morgenmaden kører vi til Kathmandu Lufthavn. Vi flyver med det bhutanesiske luftfartsselskab DRUKAIR fra Kathmandu ved 9-tiden(lokal tid) og er i Paro Lufthavn i Bhutan ved 10-tiden(lokal tid). Bhutan er 15 minutter foran Nepal og fire timer foran Danmark(sommertid). Flyvetiden er en god time, men sikken en time. Vi flyver langs med Himmalayas sneklædte bjerge tæt forbi Mt. Everest og har på hele turen i klart vejr verdens flotteste natursceneri lige udenfor vinduerne. Paro er Bhutans vestligste by og som i hele Bhutan er langt hovedparten af alle bygninger holdt i traditionel arkitektur, som har domineret landet i århundreder. Hvidkalkede huse med let skrånende tage samler sig i klynger. Byen rummer et af de ældste templer i Bhutan - Kyichu Lhakhang(på tibetansk: lhakhang= gudehus ). Ifølge legenden blev templet bygget af den tibetanske konge Songsten Gampo i det syvende århundrede, som et af de 108 templer, der overalt i det tibetanske kulturområde blev anlagt for at undertvinge dæmoner. Templet siges at være blevet besøgt af Guru Rinpoche eller som han også kaldes Guru Padmasambhava, der bragte den tantriske buddhisme til Tibet og Bhutan i det ottende århundrede. Efter indlogering på vores hotel i Paro besøger vi Kyichu Lhakhang.

9 Dag 6-2 Senere på dagen besøger vi Rinpung Dzong også kaldet Paro Dzong, som sandsynligvis er Bhutan s bedst kendte og mest ikoniske dzong. En dzong er en klosterfæstning, som var et knudepunkt i Bhutans politiske og religiøse infrastruktur. I hver af Bhutans dale var der en dzong, som var beboet af den lokale hersker, dzong-pön, den administrative stab og munkeforsamlingen. Dzong erne er imponerende, ofte komplekse bygningsværker af stor skønhed, og rummer administrative kontorer og mødelokaler, templer og tempelgårde til rituelt brug.

10 Dag 6-3 Paro-dalens dominerende dzong, Rinpung Dzong, hvis navn oversættes til Juvel-bunkens Fæstning, blev bygget i 1644 af Shabdrung Ngawang Namgyal, der samlede Bhutans dale og for første gang etablerede Tordendragens rige som en selvstændig stat, adskilt fra resten af Tibet. Fortet fik en nøglerolle i de efterfølgende årtiers kampe mod invaderende tibetanske hære. Overnatning Paro m.o.h. Som det ses ovenfor overnatter vi i meters højde, så der ikke bliver problemer med højdesyge. Alle overnatninger i Bhutan foregår under meter og da Kathmandu ligger i meters højde gælder det for hele rejsen, at højdesyge.i værste fald kun vil forekomme med milde symptomer.

11 Dag 7 Paro - Thimphu(bus - 53 km.): Efter morgenmaden kører vi mod Thimphu, Bhutans hovedstad. På vejen besøger vi en landarbejder familie og får et lille indblik i deres hverdag. Herefter fortsætter vi til Thimphu, hvor vi skal besøge den imponerende regeringsbygning Tashichö dzong. Tusinder af mennesker vil samles i dzong ens tempelgård for at overvære de traditionelle maskedanse(tib: cham), som afholdes i de forskellige dzong er en eller to gange årligt. I Thimphu vil vi se dele af ritualet Thimphu Drubchen, hvor drubchen er betegnelsen på et intensivt tantrisk ritual, som munke og lama er udfører i tempelhallen gennem flere dage, inden de således opvakte og inspirerede ifører sig masker og optræder for et engageret publikum med hellige danse, der belyser buddhismens lære og magiske opgør med dæmoner. Senere besøger vi Kuensel Phodrang Det Altoplysende Palads, som er verdens største siddende buddha-statue, 51 meter høj. Statuen overskuer, højt oppe fra en bjergside, Thimphu og hele dalen, hvori hovedstaden ligger. Statuen er indrettet med et tempel i dens indre og fra en omkringliggende park er der udsigt over hele dalen. Om aftenen besøger vi den storslåede Nationale Minde Stupa, bygget til minde om Bhutans tredje konge H. M. Jigme Dorji Wangchuk, der kaldes det moderne Bhutans fader. En stupa eller chorten er oprindeligt et buddhistisk gravmæle, den særprægede, karakteristiske form repræsenterer de fem elementer og de tretten trin på vejen til fuld oplysning. Mindestupa en er indrettet efter anvisninger fra den store tibetanske mester Dudjom Rinpoche, der indtil sin død for tyve år siden, var guru for Bhutans kongefamilie. De farvestrålende vægmalerier viser blandt andet de hundrede fredelige og vrede guddomme kendt fra Den Tibetanske Dødebog. Overnatning Thimpu m.o.h.

12 Dag 8-1 Thimphu(bus): Vi er hele dagen i Thimphu. Vi starter med at besøge National Institute Zorig Chusum, som er uddannelsessted for traditionel kunst og kunsthåndværk ifølge udtryksformer, der blev indført af den bhutanesiske kultur-hero og skattefinder (tertön) Pema Lingpa i det 15. århundrede. Tibetansk kultur rummer den særlige tradition for skjulte skatte (terma), der hentes frem af udvalgte buddhistiske mestre, som har fået mandat af fortidens største mestre til at genfinde tekster og kunstgenstande, der har særlig inspiration og forklaringskraft til den tid, som skattefindertertön en lever i. Pema Lingpa er blandt de fem konge-tertöns, der er de mest fremtrædende blandt Tibets mange hundrede skatte-findere. I Zorig Chusum Instituttet bliver de traditionelle udtryksformer givet videre til mester-håndværkere og kunstnere til hver ny generation. Bhutans markante kultur-arv præger landet i meget højere grad end det er tilfældet med vores og andre landes kulturelle arv. Instituttet blev stiftet af regeringen i 1971 og underviser unge i 13 traditionelle kunst- og håndværks-former, blandt andet maleri, broderi, kaligrafi, skulpturer og træsnit. Herefter besøger vi Det Nationale Institut for Traditionel Medicin, der er lokaliseret på en bjergtop over Zorig Chusum og Bhutans Nationalbibliotek. Her blev et oprindeligt apotek åbnet den 28. juni 1968, bemandet af doktorer, som var trænet i Tibet. Apoteket blev senere omdøbt til Institute of Traditional Medicine Services (ITMS). Traditionel medicin i Bhutan daterer sig tilbage til det 17. århundrede til Shabdrung Nagwang Namgyal s tid. Bhutanesisk traditionel medicin har rødder i Tibet, men har udviklet en selvstændig form. Instituttet producerer medicin i laboratorier fra mineraler, dele af dyr, dyrebare metaller, juveler og planter. Over 40,000 patienter behandles årligt i hospitalet.

13 Dag 8-2 Efter frokost besøger vi Folkearvens Museum, som blev åbnet for den almindelige befolkning i Dets kultur-skatte og den rige bhutanesiske arv giver en umiddelbar indsigt i den bhutanesiske folkesjæl. Museet huses i en kopi af et traditionelt bhutanesisk hus, og gør det muligt at opleve et levende museum, der viser den landlige bondekultur, som eksisterer i Bhutan i dag, næsten uændret gennem tusind år. Et andet vigtigt museum, der også åbnede sine døre i 2001, er Bhutan s Nationale Textil Museum. Under en tur til dette museum vil vi få en tæt og personlig oplevelse af vævning som en levende national kunst. Sent på eftermiddagen vil vi blive kørt ned til weekend-marked, som stærkt kan anbefales rejsende, der ønsker at opleve den lokale bhutanesiske livsstil. Weekend-marked ligger i et sæt af boder på begge sider af Wang Chhu floden. Markedet er hovedsagelig landmændenes marked, hvor leverandører fra hele regionen hver uge begynder at ankomme torsdag aften og bor på markedet indtil søndag. Her kan man se velbeslåede overklasse-bhutanesere mase sig frem i konkurrence med almindelige folk for at få de friskeste råvarer i regionen. Afhængig af sæsonen vil vi finde frugt og grønt i stor mangfoldighed. Det mest slående træk ved markedet er de utallige chilli-frugter, der findes i både frisk og tørret form i et enormt antal, da de er en hovedbestandel af de fleste bhutaneseres diæt.. Tværs over floden på den vestlige bred findes Kundeling Bazaam, der huser en samling boder, som tilbyder tekstiler, klædninger og håndværk. Overnatning Thimphu m.o.h.

14 Dag 9-1 Thimphu - Punakha - Wangduephodrang(bus - 90 km): Efter morgenmaden kører vi mod Wangduephodrang, men først besøger vi en af Bhutans ældste dzong er, Simthoka Dzong, fem kilometer syd for Thimphu. Dzong ens officielle navn Sangak Zabdon Phodrang kan oversættes til De Hemmelige Mantraers Dybe Menings Palads. Simthoka Dzong siges at være den første dzong bygget af den legendariske Shabdrung Ngawang. Fæstningen blev bygget i Dzong en er i dag hjemsted for instituttet for sprog- og kultur studier, hvor både munke og lægmænd undervises. Dzong en er anbragt meget strategisk på et punkt, hvor den kan beskytte hele Thimphu-dalen, og dalen der fører frem til Dochu La passet (3,115 m), hvorover vejen til det østlige Bhutan

15 Dag 9-2 går. Vi stopper og spiser frokost ved Dochu La passet, hvor man på solskinsdage kan få et betagende syn af Himalayas sneklædte bjergtinder. Passet ligger omkring 30 kilometer fra hovedstaden Thimphu på vejen til Punakha. Senere vil vi køre til Punakha Dzong, som ligger på en smal ø, der deler floden Puna Tsang Chu, der senere på sin vej mod syd flyder ud i den mægtige Brahmaputra. Punakha Dzong blev bygget af Shabdrung Rinpoche i 1638, og er den næststørste og næstældste dzong i Bhutan, og var indtil midt i det 20. århundrede Bhutans regeringsby. Dzong en rummer de mest hellige relikvier for Drugpa Kagyud-skolen, den gren af den tibetanske buddhisme, der helt dominerer Bhutan og har status som stats-religion. Punakha Dzong rummer også de jor-diske rester af Shabdrung Rinpoche, som var en forsmået leder af Drukpa Kagyud-sekten i Tibet og derfor tog sin tilflugt i Bhutan, hvis isolerede dzong er, templer og klostre han samlede under sin ledelse, og succesfuldt sikrede sin egen og landets selvbestemmelse gennem blodige opgør med (det øvrige) Tibet. Også de jordiske rester af Bhutans kultur-hero, tertön Pema Lingpa, rummes i dzong en. Punakha Dzong var regeringssæde i Bhutan indtil 1955 og rummer stadig Bhutans vigtigste munkeforsamling og den nationale religiøse leder Je Khenpo. Efter besøget i Punakha fortsætter vi til Wangdue. Overnatning Wangduephodrang m.o.h.

16 Dag 10 Wangduephodrang - Trongsa(bus km): Efter morgenmaden skal vi deltage i Wangduephodrangs Tshechu festival, som er en af Bhutans mest populære maskedans-festivaller, hvor munke i klassiske, spraglede brokade-dragter opfører buddhistiske myter og legender og udfører rituelle ofringer og exorcisme. Også den lokale befolkning, der kommer som tilskuere, er klædt i deres fineste dragter. Dansene opføres kun én gang om året - festivallen varer 3-4 dage, og i den tid er gigantiske religiøse applikerede tempel-faner - thongdrel - ophængt på klostermurene til skue for alle. Vi deltager i festlighederne på festivallens sidste dag, som ofte er den mest intense. Efter frokost kører vi imod Gangteng for at besøge Gangteng klosteret, som er et vigtigt kloster/tempel, der er knyttet til nyingmapa-skolen indenfor den tibetanske buddhisme. Gangteng klosteret er placeret i den maleriske Phobjikha dal, som også er kendt for at være vinter-hjemsted for de sjældne sorthalsede tibetanske traner. Klosteret blev oprettet i 1613 af den første Gangteng Rinpoche, Peling Gyalse Rinpoche, barnebarn af tertön Pema Lingpa den store skatte-finder. Ifølge en beretning forudsagde tertön Pema Lingpa under et besøg i Phobjikha dalen, at en dag ville hans efterkommere opføre et kloster på bakkerne omkring dalen og gøre det til sæde for Peling traditionen. Klostrets nuværende leder, den niende Gangteng Rinpoche, Künzang Pema Namgyal, er en højt respekteret buddhistisk mester, der har mange elever i Europa og USA. Det herskende dynasti i Bhutan regnes for efterkommere af den store tertön Pema Lingpa. Efter besøget i Gangteng klosteret kører vi videre mod Trongsa for overnatning. På vejen passerer vi Pele La passet(3.392 m). Hvis vejret er klart kan man herfra se Himalayas høje bjergtinder, f.eks. Jomolhari(7.219 m). Overnatning Trongsa m.o.h.

17 Dag 11 Trongsa - Bumthang(bus - 67 km): Efter morgenmaden besøger vi Trongsa Dzong, en af de største og mest imponerende dzong er i hele Bhutan. Den er beliggende på en klippe med udsigt over Mangde Chu flodens slugt. Dzong en blev bygget på det sted, hvor et tempel var blevet bygget i 1543 af en Drukpa lama. Denne enorme fæstning i mange niveauer består af en række gårde og gange, der er bygget langs højderyggen. Der er 25 templer placeret inden for rammerne af dzong en, de fleste af disse templer er dedikeret til guddommelige former, som er vigtige i tantrisk buddhisme. En fem dage lang Trongsa Tsechu festival bliver organiseret i dzong ens nordlige gård hvert år i december eller januar måned. Festivalen fejrer buddhismen triumf over onde kræfter. Det mest slående træk ved festivalen er de maskerede dansere og afsløringen af et kæmpe thangkha-maleri af Guru Rinpoche og andre hellige guder. Efter besøget på Treongsa Dzong fortsætter vi mod Bumthang. På vejen passerer vi to pas - Yutong La(3.425 m) og Kiki La(2.900 m). Vel ankommet til Bumthang vil vi tjekke ind på hotellet, og senere på dagen vil vi være vidne til den sidste dag i festival en Tamshing Phala Chöpa, som afholdes i Tamshing Klostret, som tilhører nyingma sekten og følger Pelling-traditionen fra Pema Lingpa. Tamshing Templet i Bumthang-dalen hyldes for sin kulturelle betydning, mission og direkte forbindelse til den buddhistiske bhutanesiske helgen Pema Lingpa. Tamshing ledes af den ærværdige Lhalung Sungtrul Rinpoche, den 11. inkarnation af Pema Lingpa. Klosteret blev bygget i 1501 af Pema Lingpa. Overnatning Bumthang m.o.h.

18 Dag 12-1 Bumthang(bus): Vi besøger først på dagen Kurje Lhakhang, som er et kloster i Bumthang dalen. Kurje Lhakhang tempelkomplekset nås ved en 30 minutters vandretur fra Jambä Lhakhang templet. Ifølge legenden blev kongen af Bumthang, Sendhu Raja, meget syg og inviterede Guru Padmasambhava for at få en kur for sin lidelse. Guru Padmasambhava opdagede, at sygdommen var forårsaget af ondsindede, lokale guder, herunder dæmonen Sheling Karpo. I vrede jog Guru Padmasambhava dæmonerne bort til en fjern hule og sad derefter i fordybelse i tre måneder, hvorved han forløste den taknemmelige konge fra hans dårligdomme. Guru ens krop efterlod et aftryk i klippevæggen i hulen, så det kan tjene som en påmindelse til alle onde væsener om hans vrede. Kurje Lhakhang Tempel-komplekset består af 3 store templer og omkringliggende stupa er eller chöten s. Det vigtigste tempel blev bygget i 1652 af Minjur Tempa den daværende pönlop eller fyrste i Trongsa. Et andet tempel blev bygget af den første konge af Bhutan Hans Majestæt Ugyen Wangchuk i 1900 og den tredje og sidste blev bygget under protektion af dronningemoderen Ashi Kesang Wangmo Wangchuk i 1990 erne. 108 chöten s blev også bygget langs tempel-komplekset. Denne lhakhang(gudehus) er også det sidste hvilested for de første tre konger i Bhutan. Ifølge legenden er cypres-træet, der er placeret foran det første tempel, en udløber fra Guru Rinpoche s vandrestav, som også har en dyb forbindelse med legenden om tertön Pema Lingpa

19 Dag 12-2 Hen på eftermiddagen besøger vi Namkhai Nyingpo Gön, som ligger på en bakke lige øst for byen Jakar, det administrative centrum for Bumthang distriktet. Klosteret blev grundlagt i 1970 og er hjemsted for omkring 300 munke, der praktiserer og studerer nyingmapa buddhisme. Bedesalen i klostret indeholder imponerende statuer af Guru Padmasambhava, Chenresig(inkarnationen af buddhaernes medfølelse) og Sakyamuni(den historiske buddha). Klostret er bygget til den nuværende inkarnation af en af nyingmapa-traditionens største mestre Namkhai Nyingpo, hvis inkarnationer har holdt til på Khachu-klostret i Tibet, i Lhodragdalen lige på den anden side af Himalaya s bjerge. Den nuværende inkarnation er af bhutanesisk herkomst og er blevet en meget betydelig mester i den tibetanske buddhisme. Vi besøger Namkhai Nyingpo Gön klosteret sidst på eftermiddagen mellem 16 og 18, hvor vi kan overvære en ritualiseret debat imellem munkene, som alle deltager meget højrøstet og engageret. Der er tale om en debat om deres teologiske overbevisninger, idet de klapper hænder højlydt, råber og stamper for at intimidere og overbevise modparten. Overnatning Bumthang m.o.h.

20 Dag 13 Bumthang-Mongar(bus km): Tidligt om morgenen vil vi køre i retning af Mongar, hvor vi vil besøge Mongar Dzong, som blev bygget i 1930 i et design, der menes inspireret af Lamai Gön i Bumthang. Byggeriet af denne dzong blev afsluttet på et år. Dzong en skulle huse det administrative hovedkvarter for distriktet og distriktets munkeforsamling. Dzong en huser også artefakter fra den gamle historiske Dzong foruden andre relikvier. Mongar Dzong er et perfekt eksempel på, hvordan traditionel bhutanske arkitektur fortsat trives i moderne tid. Inden vi når til Mongar vil vi have tilbagelagt tre høje bjergpas - Sheytang La, Wangthang La og Thrumseng La(3.554 m. - Bhutans højeste). Fra Thrumseng La er der i klart vejr en flot udsigt til bjergene i Øst-Bhutan. Overnatning Mongar m.o.h.

21 Dag 14-1 Mongar - Drametse - Trashigang(bus - 93 km): Efter morgenmaden vil vi køre i retning af Tashigang og her vil vi besøge Tashigang Dzong, som er et center i det fjerne Øst-Bhutan, der for ikke længe siden var meget isoleret og som i endnu højere grad end resten af landet var afskærmet for moderne kultur. Her møder man stadig landskaber, bebyggelser og livsformer som er næsten uberørt af århundredernes gang. De færreste turistrejser når helt ud til denne østligste del af Bhutan. Tashigang byen, på bjergskråning over Gamri Chu floden, var engang centrum for en blomstrende handel med nabolandet Tibet i nord. Det er nu krydset af øst-vest-vejen, en af de store arterier i landet, med vejforbindelser til Samdrup Jongkhar og derefter ind i den nordøstlige indiske delstat Assam. Byen er også den primære markedsplads for de semi-nomadiske folk i Merak og Sakteng, der er kendt for deres attraktive kostumer og deres måde at klæde sig på, smukt og unikt. Tashigang Dzong er placeret på toppen af et bjerg og overskuer Dangme Chu floden, der løber langs foden af bjerget. Tashigang Dzong anses for at være en af de bedst strategisk placerede dzong er i hele Bhutan. Grundlæggelsen af dzong en er nært forbundet med profetier af Shabdrung Ngawang Namgyal og hans stræben efter at konsolidere sin magt og kontrol over det østlige Bhutan. Da dzong en blev afsluttet i 1659 af Chögyal Minjur Tempa, var der en serie af mini dzong er kaldt dzong chungs omkring de vigtigste dzong er. Disse dzong chungs var en væsentlig del af dzong ens forsvarslinje mod angriberne, desværre eksisterer ingen af disse dzong chungs i dag.

22 Dag 14-2 Gennem årene modstod Tashigang dzong mange tibetanske invasioner og blev kendt som en himmel-dzong. Ifølge en lokal legende, faldt tibetanske tropper ned fra bjergene, når de så dzong en langvejs fra og sagde: Tashigang Dzong er ikke en himmel dzong, men en afgrunds dzong, men da de nåede bredden af Dangme Chu-floden og kiggede op og så den uigennemtrængelige dzong højt oppe, blev de enige om, at det virkelig er et himmel-dzong. De blev alle enige om, at de ikke på nogen mulig måde kunne erobre denne dzong og flygtede tilbage til Tibet. I 1936 blev dzong en udvidet af dzong-pön Dopola(herskeren i dzongen). Han byggede en stor statue af Guru Rinpoche og byggede også et tempel, dedikeret til statuen. Drametse kloster blev grundlagt af Ani Choeten Zangmo, Pema Lingpa s barnebarn, som flygtede fra Bumthang for at undgå den lokale konges frieri. Hun flygtede mod øst og da hun fandt et sted ideelt til meditation og anden praksis kaldte hun det Drametse, som betyder Højen, hvor der ingen fjender er. Ani Choeten Zangmo s kudung(jordiske rester) er bevaret i klosteret, som dets mest dyrebare relikvium. Den berømte Trommernes maskedans fra Draketse, som udspiller sig to gange om året, er på Unesco s verdensarvsliste. Overnatning Trashigang m.o.h.

23 Dag 15 Trashigang - landsbybesøg(bus): Efter morgenmaden besøger vi først de to landsbyer Radhi og Phongmey, der ligger omkring 24 km. fra Trashigang by. På vejen til Radhi-Phongmey dalen vil vi se smukke naturscenerier og have en fantastisk udsigt til Tashigang dzong, som majestætisk overskygger Gamri Chu floden. I dalen produceres fremragende ris - den bedste i Bhutan. Gårdene er spredt blandt rismarkerne og omgivet med appelsin- og banantræer. Vi vil også se landsbykvinder væve det fantastiske rå silkestof. Radhi er berømt for deres silkestof og tekstiler i hele Bhutan. I Phongmey stopper vejen mod øst, videre herfra er der kun trekking-muligheder. Fra Radhi går en markvej til Bartsham og Bidung landsbyerne. Køreturen vil tage omkring to timer. Turen til disse landsbyer vil give os en enestående udsigt over dalen, hvor landsbyer og stuehuse pryder rismarkerne. Vi vil besøge de to templer Bartsham Chador Lhakhang og Bidung Lhakhang. Frokost vil blive arrangeret i Bidung i en af bøndernes huse. Overnatning Trashigang m.o.h.

24 Dag 16-1 Trashigang-Paro(bus - fly - bus): Efter morgenmad bliver vi kørt til Yongphulla lufthavnen, for at flyve tilbage til Paro. Dennne tilbagerejse giver os mulighed for at genopleve Bhutan denne gang fra øst til vest i fugleperspektiv. Vel ankommet til Paro vil vi begive os på vandretur til Taktshang Klostret, også kendt som Tigerens Rede. Hængende usikkert og magisk fra en temmelig stejl klippe er Taktshang Klostret et monument som er en ægte stolthed for den bhutanesiske nation. Det trodser arkitektoniske principper og overrasker turister fra hele verden. Det er et betagende syn at skue. Taktshang er bredt anerkendt som et af Bhutans vigtigste monumenter i spirituel betydning. Dens historie er dybt forbundet med besøget af Guru Padmasambhava, den elskede helgen fra Kashmir, der kom til Bhutan i det 8. århundrede. Hulen, som klosteret er bygget uden om, blev kaldt Taktshang efter at Guru Rinpoche fløj ind i hulen fra Kurtö Singe Dzong i det østlige Bhutan, mens han red på en gravid hun-tiger. Da han landede i hulen, antog han den vrede form af Guru Dorji Drolo, der betragtes som en af de otte manifestationer af Guru Rinpoche, for at uddrive dæmonerne. Adskillige helgener har brugt denne helligdom, som et sted at bede og fordybe sig i ensomhed. Klosteret blev bygget i 1692 af Gyalse Tenzin Rabgaye, der siges at være en reinkarnation af Guru Rinpoche.

En ganske særlig FORDYBELSES REJSE BHUTAN i 17 dage - for psykologer, psykiatere, psykoterapeuter, læger, sygeplejersker og andre...

En ganske særlig FORDYBELSES REJSE BHUTAN i 17 dage - for psykologer, psykiatere, psykoterapeuter, læger, sygeplejersker og andre... En ganske særlig FORDYBELSES REJSE BHUTAN i 17 dage - for psykologer, psykiatere, psykoterapeuter, læger, sygeplejersker og andre... 1 FORDYBELSESREJSE TIL BHUTAN i 17 dage 22. marts -7. april 2013 + intro-weekend

Læs mere

Ved foden af Himalaya 14 dages rundrejse i det charmerende Nepal

Ved foden af Himalaya 14 dages rundrejse i det charmerende Nepal Ved foden af Himalaya 14 dages rundrejse i det charmerende Nepal Rejse til NEPAL med Munke ved den store imponerende Bodh nath-stupa (tempel), der er én af de største buddhistiske stupaer i verden. 2 Ved

Læs mere

Kulturrejse Japan. Rundrejse til byerne Kyoto, Nara, Takayama og Tokyo. 13 dage 12. - 24. april 2012

Kulturrejse Japan. Rundrejse til byerne Kyoto, Nara, Takayama og Tokyo. 13 dage 12. - 24. april 2012 Kulturrejse Japan Rundrejse til byerne Kyoto, Nara, Takayama og Tokyo Japansk æstetik i fuld flor: te-ceremoni, havekunst, tempelgeometri, kaligrafi, tempelarkitektur, bonsai, gastronomi Japansk arkitektur

Læs mere

Syrien og Jordan civilisationens vugge

Syrien og Jordan civilisationens vugge Syrien og Jordan civilisationens vugge Oplev et af verdens største vidundere - den skjulte by Petra Følg i fodsporene på alt fra stenaldermennesket over romerne og de kristne til Lawrence of Arabia Lad

Læs mere

Mayaernes Verden 21 dages kulturrejse til Mexico, Guatemala og Honduras

Mayaernes Verden 21 dages kulturrejse til Mexico, Guatemala og Honduras 21 dages kulturrejse til Mexico, Guatemala og Honduras Rejse til Mellemamerika med 2 MAYAERNES VERDEN 21 dages kulturrejse til Mexico, Guatemala og Honduras Mexico City Puebla Catemaco Palenque Flores

Læs mere

NEPAL BAG FACADEN. 12 dage med Nepalekspert Rikke Former, arkæolog og cand. mag. i Sydasienstudier

NEPAL BAG FACADEN. 12 dage med Nepalekspert Rikke Former, arkæolog og cand. mag. i Sydasienstudier NEPAL BAG FACADEN rejs med fagfæller til det eventyrlige bjergrige 12 dage med Nepalekspert Rikke Former, arkæolog og cand. mag. i Sydasienstudier Afrejse: d. 30. september - 11. oktober 2013 Pris: kr.

Læs mere

Burma Dage. 12 dages klassisk rundrejse i Burma. Rejse til BURMA med. Erfaren engelsktalende. rejseleder

Burma Dage. 12 dages klassisk rundrejse i Burma. Rejse til BURMA med. Erfaren engelsktalende. rejseleder 12 dages klassisk rundrejse i Burma Erfaren engelsktalende rejseleder Rejse til BURMA med 2 Burma Dage 12 dages klassisk rundrejse i Burma Yangon - Bagan - Mandalay - Heho - Kalaw - Yangon Som noget nyt

Læs mere

Nyt om projekter Sri Kalachakra Tantra Shambala Tibetansk Medicin De tibetanske buddhistiske traditioner Gyantse Kumbum

Nyt om projekter Sri Kalachakra Tantra Shambala Tibetansk Medicin De tibetanske buddhistiske traditioner Gyantse Kumbum DANSK SELSKAB FOR TIBETANSK KULTUR NUMMER 76 ÅRGANG 26 FORÅR/SOMMER 2010 Nyt om projekter Sri Kalachakra Tantra Shambala Tibetansk Medicin De tibetanske buddhistiske traditioner Gyantse Kumbum Indhold

Læs mere

Unik Kunsttur til Beijing

Unik Kunsttur til Beijing 10 dages rejse til det eventyrlige Kina Direkte til Kina Unik Kunsttur til Beijing 10 dages rejse til det eventyrlige Kina Beijing - Den Kinesiske Mur - Beijing Kinas gamle hovedstad, Beijing, har i de

Læs mere

HIMALAYAS HORISONTER

HIMALAYAS HORISONTER en rundrejse i eventyrlige Nepal skræddersyet til Folkeskolens læsere Svimlende bjerglandskaber, religiøs mystik og stemningsfulde templer i Kathmandu. Få en oplevelse for livet på denne rundrejse, der

Læs mere

MOTORCYKELREJSE I HIMALAYA. - på klassisk Enfield motorcykel gennem det eventyrlige bjergrige Nepal

MOTORCYKELREJSE I HIMALAYA. - på klassisk Enfield motorcykel gennem det eventyrlige bjergrige Nepal Afrejse: 19. november - 2. december 2014-14 dage MOTORCYKELREJSE I HIMALAYA - på klassisk Enfield motorcykel gennem det eventyrlige bjergrige Nepal MOTORCYKELREJSE I HIMALAYA - på klassisk Royal Enfield

Læs mere

Java & Bali. Rundrejse til Indonesien 17 dage Tag med på en eventyrrejse tværs over Indonesien, til nogle af landets absolut største seværdigheder

Java & Bali. Rundrejse til Indonesien 17 dage Tag med på en eventyrrejse tværs over Indonesien, til nogle af landets absolut største seværdigheder med dansk rejseleder Java & Bali Rundrejse til Indonesien 17 dage Tag med på en eventyrrejse tværs over Indonesien, til nogle af landets absolut største seværdigheder Denne spændende rundrejse gennem landets

Læs mere

Rejsekatalog 2010 CULTOURS.DK

Rejsekatalog 2010 CULTOURS.DK Rejsekatalog 2010 Kære rejseinteresserede I Cultours gør vi tingene på vor egen måde, en bedre måde end andre rejsearrangører, når jeg selv skal sige det. Vi forsøger at forberede rejserne så grundigt

Læs mere

Indiens Juvel. Kontakt: Tlf.: 70 20 19 15 grupper@jr.dk læs mere på www.jr.dk. med dansk rejseleder

Indiens Juvel. Kontakt: Tlf.: 70 20 19 15 grupper@jr.dk læs mere på www.jr.dk. med dansk rejseleder med dansk rejseleder Indiens Juvel Rundrejse til Indien 14 dage Tag med til en perlerække af Nordindiens og Ganges-slettens største seværdigheder med oplevelser for alle sanser Rejsen starter i millionbyen

Læs mere

Dragens Mur. Rejse til KINA med. 12 dages uforglemmelig vandreferie på den Kinesiske Mur. Direkte til Kina

Dragens Mur. Rejse til KINA med. 12 dages uforglemmelig vandreferie på den Kinesiske Mur. Direkte til Kina 12 dages uforglemmelig vandreferie på den Kinesiske Mur Direkte til Kina Rejse til KINA med Dragens Mur 12 dages uforglemmelig vandreferie på den berømte Kinesiske Mur med overnatning i lokale landsbyer

Læs mere

Det Franske Indokina. 20 dages rundrejse til Vietnam, Cambodja og Laos. Rejse til INDOKINA med

Det Franske Indokina. 20 dages rundrejse til Vietnam, Cambodja og Laos. Rejse til INDOKINA med 20 dages rundrejse til Vietnam, Cambodja og Laos Rejse til INDOKINA med Det Franske Indokina 20 dages rundrejse til Vietnam, Cambodja og Laos. Saigon - Can Tho - Chau Doc - Phnom Penh - Siem Reap - Angkor-Ttemplerne

Læs mere

Dragelandet Kina. med dansk rejseleder

Dragelandet Kina. med dansk rejseleder med dansk rejseleder Dragelandet Kina Rundrejse fra Beijing til Maleriske Sydkina 16 dage Tag med på en eventyrlig rejse hvor vi skal opleve Kinas historie fra nord til syd, fra fortid til nutid og fra

Læs mere

Dansk Selskab for Tibetansk Kultur. T I B E T Nummer 83 Årgang 29 December 2013

Dansk Selskab for Tibetansk Kultur. T I B E T Nummer 83 Årgang 29 December 2013 Dansk Selskab for Tibetansk Kultur T I B E T Nummer 83 Årgang 29 December 2013 Dansk Selskab for Tibetansk Kultur Adresse: Jansvej 12, 2. tv.2300 København S E-mail: dstk.info@gmail.com Web: http://dstk.dk

Læs mere

Happy Lama Travel - Researchrejse til Mongoliet 1. juli 2014-15. juli 2014

Happy Lama Travel - Researchrejse til Mongoliet 1. juli 2014-15. juli 2014 - På sporet af Djengis Khan - Nomadeeventyr i firehjulstræk 2 - Alle mongoler er født med indbygget GPS - Er der ingen vej, så laver vi en. Vi kender nogenlunde retningen. Vi har altid været nomader -

Læs mere

Mexico Grande 17 dages kulturrejse til Mexicos store riger

Mexico Grande 17 dages kulturrejse til Mexicos store riger 17 dages kulturrejse til Mexicos store riger Oplevelsesrejse til MEXICO med 2 Mexico Grande 17 dages kulturrejse til Mexicos store riger Mexico City - Taxco - Oaxaca - Tehuantepec - San Cristobal - Palenque

Læs mere

Pionertur til Mera Peak

Pionertur til Mera Peak rejs med andre danskere Pionertur til Mera Peak Trekking & safaritur til Nepal 29 dage Gennem skove og dale, klostre og sherpa landsbyer, gletsjere og høje pas. Med toppen som mål og Himalayabjergkæden

Læs mere

Nepal - en politisk og økonomisk oversigt Poul Struve Nielsen. Nepal. En politisk og økonomisk oversigt af Poul Struve Nielsen

Nepal - en politisk og økonomisk oversigt Poul Struve Nielsen. Nepal. En politisk og økonomisk oversigt af Poul Struve Nielsen Nepal - en politisk og økonomisk oversigt Poul Struve Nielsen Nepal En politisk og økonomisk oversigt af Poul Struve Nielsen Nepal En politisk og økonomisk oversigt af Poul Struve Nielsen Indholdsfortegnelse

Læs mere

INDIEN INDIENS STORE KLASSIKERE REJSER MED DANSK REJSELEDER

INDIEN INDIENS STORE KLASSIKERE REJSER MED DANSK REJSELEDER INDIEN INDIENS STORE KLASSIKERE REJSER MED DANSK REJSELEDER Amritsar Rishikesh Haridwar Corbett nationalpark Alsisar Delhi Agra Jaipur Rejsen kort Dag 1 Afrejse fra Danmark Dag 2. Rundtur i Delhi, tur

Læs mere

Store Vietnam 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam

Store Vietnam 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam Rejse til VIETNAM med 2 Store Vietnam 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam Hanoi - Dien Bien Phu - Sapa - Halong-bugten - Hué - Hoi An - Buen Me Thuot - Dalat

Læs mere

Store Vietnam. 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam. Rejse til VIETNAM med

Store Vietnam. 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam. Rejse til VIETNAM med 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam Rejse til VIETNAM med 2 Store Vietnam 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam Hanoi - Sapa - Halong-bugten - Hué - Hoi An - Pleiku - Buen Me Thuot - Dalat - Phan

Læs mere

Vidunderlige Vietnam

Vidunderlige Vietnam med dansk rejseleder Vidunderlige Vietnam Rundrejse til Vietnam 17 dage Tag med på en drømmerejse fra nord til syd gennem Vietnams kultur, historie og hverdag På denne rundrejse oplever vi landets absolutte

Læs mere

Store Vietnam. 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam. Rejse til VIETNAM med

Store Vietnam. 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam. Rejse til VIETNAM med 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam Rejse til VIETNAM med Store Vietnam 22 dages ultimativ rundrejse til Vietnam Hanoi - Sapa - Halong-bugten - Hué - Hoi An - Pleiku - Buen Me Thuot - Dalat - Phan

Læs mere

Myternes og legendernes Japan

Myternes og legendernes Japan Myternes og legendernes Japan Tag med Eirby Historiske Rejsemål og med Japan-kenderen og forfatteren Tor Tolstrup som historisk rejseleder på en usædvanlig rejse i det smukke japanske efterår. Vi rejser

Læs mere

Mexico Grande. 16 dages kulturrejse til Mexicos store riger. Rejse til MEXICO med

Mexico Grande. 16 dages kulturrejse til Mexicos store riger. Rejse til MEXICO med Mexico Grande 16 dages kulturrejse til Mexicos store riger Rejse til MEXICO med 2 Mexico Grande 16 dages kulturrejse til Mexicos store riger Mexico City Taxco Oaxaca Tehuantepec San Cristobal Palenque

Læs mere

Kejserstaden Beijing

Kejserstaden Beijing med dansk rejseleder Kejserstaden Beijing Kulturrejse til Kinas hovedstad 8 dage Tag med til Beijing hvor vi skal opleve Nordkinas største kulturelle højdepunkter, historie og hverdag Kina er et land med

Læs mere