Djurslands Filatelistiske Højskole 25 år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Djurslands Filatelistiske Højskole 25 år"

Transkript

1

2 Djurslands Filatelistiske Højskole 25 år Djurslands Filatelistiske Højskole blev stiftet i 1987, som det fremgår af højskolens historie i dette hæfte. Højskolen er en helt unik institution i dansk filateli, selvfølgelig fordi den har virket i 25 år og i den tid har holdt sig strengt til sit oprindelige koncept, men ikke mindst fordi den har evnet at trække Danmarks førende filatelister til sig. Man har større anseelse som filatelist, hvis man har holdt foredrag på højskolen. Organisation Højskolen har over tid gennemgået en organisatorisk udvikling. I dag er højskolen ledet af Selskabet, der er den ordførende del af højskolen. Der er afdelinger for selve højskolen, for Djurslands Filatelistiske Bibliotek og en lille sidegren for Marx Jøns. Disse afdelinger er selvstyrende, og der findes intet hierarki. Ledelsen I jubilæumssæsonen består ledelsen af følgende personer: Djurslands Filatelistiske Selskab Hans Urbak Kaj Jensen Erik Sørensen Djurslands Filatelistiske Højskole Henning Mogensen Jørn Walther Pedersen John Knudsen Toke Nørby John Sørensen Hans Ehlern Jessen Carl Aage Møller 2 Erik Sørensen Hans Urbak Djurslands Filatelistiske Bibliotek Henning Mogensen Lars Kruse Andersen Hans Urbak Læresamlingen af Marx Jøns Søren Chr. Jensen Logo Højskolens logo viser Djursland med de fire klubber, der står bag: Rougsø, Grenaa, Ebeltoft og Hornslet. Selve højskolen foregår i klasseværelse på Mørke Skole.

3 Hvorfor har vi ikke en filatelistisk højskole på Djursland? Dette spørgsmål blev stillet under en køretur hjem fra en højskoledag i Nørager. I bilen var Aksel Martinussen, Grenaa, Ivar Hørdum, Ebeltoft, Kaj Jensen, Rougsø sammen Der blev udfærdiget vedtægter, hvis første paragraf lyder som følger: Djurslands Filatelistiske Højskoles formål er at højne den filatelistiske indsigt og niveau hos den til en hver tid tilmeldte deltagergruppe af frimærke- med Hans Urbak, Hornslet og Bent Nielsen, kontaktmand for DFF. De var alle enige om, at idéen med en filatelistisk højskole var rigtig, hvilket de syntes var blevet bevist med højskolen i Nørager. Der var ikke langt fra tanke til handling. I efteråret 1986 holdt de fem herrer et møde og på dagsordenen var kun et punkt, nemlig beslutning om oprettelse af Djurslands Filatelistiske Højskole. Det blev endvidere besluttet, at højskoleprogrammet skulle omfatte 7 lørdage - 3 om efteråret og 4 om foråret med 2 foredrag hver gang. Da alle fire Djurslandsklubber og forbundets kontaktmand Bent Nielsen var repræsenteret, besluttede de, at ledelsen skulle uddelegeres indtil andet blev besluttet. 3 En ambitiøs paragraf, som alle nu efter 25 år kan konstatere, at højskolen fuldt og helt har levet op til. Med 365 forskellige foredrag af 162 forskellige vidende foredragsholdere har højskolen bibragt deltagerne en viden, det kunne være svært at tilegne sig på anden vis. Selv om deltagerne ikke specielt var interesseret i et enkelt foredrag, havde man altid noget med hjem, man lærte noget, der rakte ud over ens eget samleområde, og man lærte meget om andre måder at samle på indenfor posthistorie, hjemstavnssamling, specialsamling, motivsamling og de senest tilkomne Åben klasse og en-ramme samling. Om at udstille Højskolen har også givet nogle af deltagerne, som aldrig havde prøvet at udstille, lyst til at udstille, og det skyldes ikke mindst den kendsgerning, at man har fået indblik i, at det er slet ikke så svært at opsætte en udstillingssamling, når man har materialet og den viden som skal til, og man har fået indblik i de kriterier, som dommerne arbejder ud fra. Alt dette har nok bevirket, at den almindelige undskyldning jeg har jo ikke noget særligt er ryddet af vejen. Højskolen er jo andet end foredrag, idet der også har været arrangeret workshops, hvor et panel af eksperter kunne viderebringe deres store viden.

4 Selvfølgelig har der været episoder og personer, der huskes bedre end andre og som mindes med et smil eller det modsatte. Andre huskes som en hyggelig oplevelse i et selskab af mennesker, som man sympatiserede med og/eller delte interesse med. Kendte foredragsholdere Legendariske Palle Laursen ankom altid fredag eftermiddag og overnattede på Den Gamle Kro. Det blev en tradition, at hver gang han skulle holde foredrag på højskolen, mødtes bestyrelsen for at spise sammen med ham fredag aften. Hvem husker ikke dansk filatelis grand old man Tage Buntzen, som i en alder af 91 år fortalte om sine type 1 og 2 på højskolen. Han ankom til Hornslet fredag eftermiddag og indlogerede sig på kroen. Lokale mødtes med ham, hvor det rare menneske delte ud af sin store viden, så det blev en dejlig aften alle mindes med glæde. Hans Ehlern Jessen var tofarve specialisten. Han har været foredragsholder på højskolen utallige gange. Han ville hvert år gerne være den første, og dette ønske blev selvfølgelig imødekommet. Mange højskoledeltagere har fået en god diskussion med ham om de tofarvede. Ehlern Jessen var også dommer, og ved en bestemt lejlighed, hvor han skulle være dommer på en kommende udstilling, fik han Ernst Matthiassens samling med hjem og kunne derfor i ro og mag få samlingen gennemgået. Samlingen fik færre point end tidligere, men Ernst fik en masse gode tips, som kom ham til gode på senere udstillinger. Uffe Munch-Andersen var en markant person i forbindelse med højskolen. Han var med gennem mange år, både som kursist men også som foredragsholder. Uffe besad en stor viden, som han gerne øste ud 4 af i form af mange forskellige foredrag: Tysk inflation, 1-øren, rekommandation mv. Han fortalte gerne længe om sine kæpheste. Ingen gik forgæves til Uffe for at få et tips eller for at få opklaret et filatelistisk problem. De sidste mange år på højskolen opnåede Uffe den store hæder, at blive betragtet som en guru indenfor det posthistoriske. Det vil føre for vidt at nævne alle de foredragsholdere, som i årenes løb har formidlet viden til alle vi kursister. En del af al denne viden har nok lagret sig oppe i de grå på kursisterne og har kunnet tages frem, når der blev brug for det. Top Ti Her er en Top Ti + med de foredragsholdere, der oftest har været på højskolen: 1. Søren Chr. Jensen (17) 2. Toke Nørby (12) 3. Per Bomholt (11) 4-5. Uffe Munch Andersen og Frode Vesterby Knudsen (9) 6. John Sørensen (8) Karsten Jensen, Otto Kjærgaard, Ole Maintz, Per Friis Mortensen og Kaj Erik Ullerup (7). Fortsættes side 13

5 Højskoleprogram for sæson På de næste sider ses det spændende højskoleprogram for sæson med internationalt snit. Alle foredragene har et meget højt filatelistisk niveau og giver masser af filatelistisk indsigt både om dansk og udenlandsk filateli. Jørgen Jørgensen Stenløse. Dansk og international dommer. Præsident for FEPA - Federation of European Philatelic Associations Det filatelistiske verdenskort muligheder og udfodringer! Filatelien er født i Europa, hvor vi i en længere årrække har været vant til at have vinden i ryggen og oplevet de nationale postvæsener som solide sponsorer. Nu har vinden vendt - medlemstallene er for nedadgående - det er svært at rekruttere nye juniorsamlere, hvor frimærke hobbyen er blevet overhalet af andre fritidsbeskæftigelser, der kæmper om de unges opmærksomhed. Frimærkesamlerne verden over har organiseret sig som et spejl af tilsvarende verdensomspændende aktiviter med henblik på at realisere et gammelt mundheld: Alle kan noget Ingen kan alt Tilsammen kan vi det hele! 5 Lars Peter Svendsen Virum. Dansk og international dommer. Formand for Kjøbenhavns Philatelist Klub Eksponater af international karakter Jeg har samlet traditionel filateli i form af specialsamlinger siden jeg var 12 år gammel og har udstillet internationalt siden teenager alderen, nu i 35 år. Der fortælles om, hvorledes man kan samle dedikeret på et enkelt samlerområde ad gangen, først Danmark 1864 udgaven, derefter Helgoland og nu Tasmanien. Hvad skal der til for at skabe en af de højest præmierede juniorsamlinger og en Grand Prix samling og hvordan arbejdes der videre mod nye mål, når det gamle samlerområde er udtømt. Der vil blive vist eksempler på hvordan samlingerne har udviklet sig gennem årtierne og passionen ved at opnå mere og mere - højere og højere. Trend, udvikling og de nyeste tanker indenfor traditionel filateli vil blive behandlet der vil blive chance for at se nogle af de sjældneste objekter indenfor samlerområdet Tasmanien eller som det hed i første omgang Van Diemens Land.

6 Karsten Jensen Aalborg. Dansk dommer. Den danske registratur Hovedtemaet er registreringen af danske frimærkefrankerede forsendelser til og fra udlandet i perioden 1851 ca Jeg har ofte fået spørgsmålet; Vil det ikke være en god ide at udgive registranten/oversigten som en bog? Jo, det kunne jo være fristende, men svaret må blive et nej. Af indhøstet erfaring ved jeg, at inden tryksværten er tør, ja så er oversigten forældet, da der til stadighed dukker nyt materiale frem, ligesom jeg fortsat arbejder på at udbygge de enkelte afsnit/ lande med en mere uddybende tekst. At arbejdet ikke er færdigt og aldrig bliver det, giver mig jo også anledning til at gæste Højskolen i dag og få en god dag i selskab med interesserede filatelister. Udover forsendelser registrerer jeg også andre danske objekter f.eks. størst kendte blokke og striber og meget mere. Ved foredraget vil der også blive lejlighed til, at se eksempler på dette arbejde, ligesom de fleste vil få deres syn på danske rariteter og sjældenheder revideret! Karsten Jensen håber, at dagens foredrag om hvorledes der arbejdes med registrering, kan anspore andre filatelister til at gøre ligeså indenfor de områder, som de måtte samle eller have interesse for. Det er kun ved at dele vor viden, vi kan udvikle filatelien til gavn for de mange! Henrik Mouritsen Oldenburg, Tyskland Dansk og international dommer Danske Posttakster I foredraget præsenteres mit posthistoriske eksponat om danske posttakster, der vandt Grand Prix International på FEPA udstillingen i Essen i Der vil blive lagt vægt på at præsentere eksponatets grundkoncept og den deraf følgende opbygning af eksponatet på plancherne. Eksponatet viser næsten alle de forskellige takster, der kendes bevaret fra perioden. Hvis der er nogle, der mener at have forsendelser, der viser nogle takster, jeg ikke har, så tag dem med. Hvis taksterne er svære at tyde, så kan jeg måske hjælpe.

7 Lene Reipuert Frimærkechef, Post Danmark Produktion af frimærker Post Danmark har siden 1933 trykt de danske frimærker. I frimærkeorganisationen har vi samlet hele processen fra idé til salg af det færdige frimærke. Vi er specialiseret i stålstik. Vi værner om håndværket og forsøger konstant at forny udtrykket. Post Danmark og Posten Sverige startede sammenlægningen af de 2 postvirksomheder tilbage i april Det fælles selskab PostNord har i dag 2 frimærkeorganisationer. I maj 2011 startede sammenlægningen. Der bliver fælles processer og drift på mange områder. Vi har valgt at fastholde begge landes nationale præg. Birgitte Wistoft Direktør for Post & Tele Museum Når voksne mænd græder Post & Tele Museum rummer eksempler på alle Danmarks frimærker og tillige på alle de frimærker, der gennem årene via Verdenspostunionens hovedkvarter i Bern er blevet udvekslet mellem medlemslandene. En kolossal og stadig voksende samling. Hvad skal man bruge den til? Frimærker kan og bør være spændende for andre end dyrkerne af den klassiske filateli, så tusinder af børn tegner hvert år deres eget frimærke hos os, og nu kan de også lege og lære i udstillingen Ind i frimærket. Også kunsten og kunstnerne bag vores frimærker bliver løbende præsenteret på museet. Men de grædende mænd møder vi, når vi bruger frimærkerne i den danske undervisning, som indvandrere skal modtage. 7 Petter E. Pedersen Søgne, Norge. I Styre for Norsk Filatelist Forbund og president for forbundet i perioden Norway Posthorn in Roman Capitals De norske posthornfrimerkene er verdens eldste frimerkemotiv som fremdeles er i bruk. Motivet ble tegnet av arkitekt Andreas von Hanno, og det originale trykkstemplet ble gravert i København i 1871 av Philip Batz. Første frimerkeutgivelse fant sted i Etter over tyve års bruk var dette stemplet i 1893 blitt så slitt at det ble sendt til omgravering. Da ble skrifttypen endret fra stolpeskrift til antikvaskrift, og dermed startet et nytt design av merkebildet. Utgangspunktet for foredraget er min utstillingssamling på de første antikvautgavene fra 1893 til Samlingen, som oppnådde gullmedalje på Portugal 2010, er spesialisert og omfatter bl.a. typer, varianter, blokker og ulike typer forsendelser. Odd Arve Kvinnesland Farsund, Norge Styremedlem i Norsk Filatelist Forbund. Norsk dommer Norsk skibspost Forteller i foredraget historien om de seilende norske postkontor (Postekspedisjoner) langs kysten av Norge og utlandet, fra ca 1860 til 1983.

8 Han fortell litt om, hvorfor disse postekspedisjonene ble opprettet, stempler og litt om ulike skip som har hatt postekspedisjon ombord. Motto: Kunnskap kan gjøre enkle objekter til små perler i en samling. Posthistorie fra Øst-Karelen Øst-Karelen er det området som Finland erobret fra daværende Sovjet under forsetteleskrigen Postale tjenester ble bygd opp og en lang rekke postkontor ble opprettet. De siste bare noen måneder før Sovjet gjennerobret området. Innlegget er basert på hans samling. Hasse Brockenhuus von Løwenhielm Borås, Sverige. SFF s styrelse i 25 år. Gennemført 15 filatelistiske højskoler. Svensk og int. dommer. På farfars (Oldefars) tid. Kort om tidlig Filateli. Jaipurs helsager Indore, Traditionelt Hasse BvL er ekspert i disse indiske stater og har eksponater på Guld-niveau fra de to stater. Lennart Daun Borås, Sverige. Ordförende for Svensk Filatelist Förbund Sveriges delegat i FIP Postal Stationery Commission. Svenske helsager Min samling Svenska Helsaker , dessutom en modernare samling och budskapet är att popularisera helsakssamlandet. Det är dessa bägge samlingar som jag tänker visa och prata om. Kanske också även lite allmänt om helsaker. 8 Birthe King London, Storbritanien. Dansk og britisk dommer. Denmark: Conscience, Conflict and Camps Titlen betyder: Samvittighed, Konflikt, og Flygtningelejre ) Materialet til dette emne er samlet over mere end tyve år, og fra et fem rammers eksponat i 2001 har det nu udviklet sig til otte rammer med international anerkendelse i Åben Klasse. Åben Klasse har undergået en enorm udvikling, og selvom den på internationalt niveau endnu er en experimental class har den stor success i de skandinaviske lande, Storbritannien, Australien, New Zealand, og USA. Det internationale point skema, som også bruges i Skandinavien, vil blive forklaret såvel som guidelines. Titelsiden, opbygningen af eksponanet, og slutningen vil blive gennemgået med illustrationer af både det filatelistisk og det ikke-filatelistisk materiale. Begge slags materiale skal vise varietet, og det ikke-filatelistiske skal understøtte og illustrere det filatelistiske, så selve historien bliver mere levende.

9 INVITATION JUBILÆUMS- RECEPTION Hermed inviteres Djurslands Filatelistiske Højskoles venner fra klubber, foredragsholdere og kursusdeltagere gennem 25 år, museer, væsener, forbund og fonde til Reception på Mørke Skole 22. oktober 2011 kl Da højskolen ikke har økonomiske midler, bedes hver især betale kr. 125 for festbuffet inkl. 1 glas vin, 1 øl eller 1 vand. Der er inkluderet kaffe/the og brød. Der vil være forskellig underholdning undervejs. Tilmelding til Jørn Walther Pedersen senest (se bagsiden). Højskolen ønsker sig gaver til afholdelse af foredragene og bøger til bibliotek.

10 Chris King London, Storbritanien. Britisk dommer og Vice President for The Royal Philatelic Society London. Talking Points in Postal History Presentation, Treatment and Research in exhibiting: How to persuade the judges that you really know what you are doing, and that it couldn t possibly be done any better. Using the Grand Prix winning Slesvig: From Danish Duchy to Prussian Province: Early mail to 1867 and individual pages from other exhibits, the material will be dissected to demonstrate how to achieve as many points as possible without considering Condition and Rarity. This will be a PowerPoint presentation with pages in frames, and examples of literature and other research tools beginning with the examination of envelopes, wrappers and the contents of letters. Ole Mainz Ørslev, Skælskør. Forfatter til flere filatelistiske bøger. Formand for Dansk Posthistorisk Selskab. 1 0 Øjenåbnere, kilder og eksempler på tidlige private landposter Foredraget vil bl.a. omhandle, hvordan der i hele 1800-tallet blev transporteret skriftlig kommunikation rundt i de områder, hvor Postvæsenet ikke kunne tilbyde ombæring, men hvor Postmestrene ofte havde en finger med i spillet. Der vil blive gennemgået og vist kilder, som underbygger de postulater, som jeg tidligere har fremført i kort form. Desuden vil der blive vist eksempler på nogle af de talrige forsendelser, der belyser/dokumentere den private landposts eksistens her iblandt forsendelser, som ikke tidligere har været offentliggjort. Morten Pieper Brøndby. Dansk dommer. Posthistorisk ekspert. Påtegninger på Kongelige Tjenestebreve Foredraget vil tage udgangspunkt i brevmateriale fra midten af 1600-tallet og frem til indførelse af tjenestefrimærkerne i I disse lidt over 200 år har begrebet kongelig tjeneste ændret karakter flere gange og betydningen af nogle af KTpåtegningerne har undergået nogle forandringer, der gennem tiden har givet anledning til både misforståelser og usikkerhed. Specielt i første halvdel af 1800-tallet kommer der en del nye påtegninger, der enten er cirkulærebestemte eller opstået som følge af et behov for at nuancere påtegningens betydning. Med udgangspunkt i, at det snart er 12 år siden der sidst er udkommet et DAKA-katalog med en oversigt over de forskellige påtegninger og deres sjældenhed og værdiansættelse, vil foredraget også komme med nogle input til denne del af KTområdet.

11 Der er stadig flere elementer under dette omfattende emne, der henstår som små gåder, men foredraget vil forsøge at give en status på, hvor forskningen i KT-området er i dag, vil forsøge at udrydde nogle myter og misforståelser og forhåbentligt give deltagerne et bedre grundlag for at analysere og beskrive egne KT-breve. Rudolf Krings Tidligere formand for Ebeltoft og medlem af højskolens bestyrelse Posten til og fra Ebeltoft og Omegn Områdets posthistorie i uddrag fra "gamle dage" til vor tid. Set med postale briller viser eksponatet, ved hjælp af filatelistisk materiale og andet, en kronologisk udvikling i postbesørgelsen i Ebeltoft med underliggende enheder i ovennævnte periode. Eksponatet dokumenterer samtidigt de annulleringsstempler, der blev bestilt og anvendt i samme tidsrum. Fra år 1704, hvor vi første gang hører et Ebeltoftpostbud omtalt til i dag, har Ebeltoft-posten været i en udvikling, der spænder lige fra at posten kom med gående el. ridende bud, pr. diligence eller 1 1 med landposten - til postudbringning med bil, jernbane, via telegraf og elektronisk postkasse. Tiden afspejler samtidigt forsendelsesmulighederne med det omkringliggende samfund, hvorfra posten hele tiden skal afhentes eller udbringes uanset transportmuligheder. Erik Sørensen Grenaa. Tidligere formand for Grenaa. Træk fra Grenaas Posthistorie Hvor gammel Grenaa er vides ikke med bestemthed, men at der her på kanten af Kolindsunds udløb i Kattegat, har været bebyggelse i årtusinder er sikkert. Rent postalt kommer Grenaa først på landkortet med forordningen af 25. december 1694, hvor der blev oprettet en bipost mellem Aarhus og Grenaa. I foredraget der tager udgangspunkt i mine eksponater Grenaas Posthistorie og Grenaa Gamle Stad, vil jeg vise og fortælle træk fra Grenaas posthistorie, krydret med lidt By historie. Bent Klim Johansen Grenaa. Djurslands private jernbaner Historien om Djurslands private jernbaner er i høj grad historien om Djurslands udvikling i almindelighed og om dårlige vejforbindelser i et relativt tyndt befolket område i særdeleshed. Alle tre djurslandske privatbaner, Østjyske Jernbane (ØJJ), Ebeltoft-Trustrup Jernbane (ETJ) og Ryomgaard-

12 Gjerrild-Grenaa Jernbane (RGB/RGGJ) , havde alle en lang og vanskelig forhistorie før jernbanerne endelig blev en realitet. Herefter fulgte en guldalder, især på baggrund af godsbefordring, før jernbanerne blev overhalet af udviklingen og til sidst ikke længere var rentable. De tre jernbaner udgav tilsammen i deres næsten hundredårige historie i perioden over hundrede forskellige banemærker, hvoraf de fleste forekom i ret små oplag. I forbindelse med foredraget vises uddrag af egen studiesamling af jernbanemærker med hovedvægten på Ebeltoft-Trustrup Jernbane og Ryomgaard-Gjerrild-Grenaa Jernbane. Søren Chr. Jensen Kongerslev. Forfatter til flere filatelistiske bøger. Formand for Danmarks Filatelist Forbund. Marx Jøns og hans eftermæle En af dansk filatelis største personligheder var Marx Jøns fra Grenaa. Han havde en meget bred viden om alverdens filateli, og gjorde en utrættelig indsats for dansk filateli. Han fremstillede et stort sæt A3 plancher, som han kaldte Læresamlingen (der var langt flere plancher end dem i samlingen). Den var fyldt med alskes filateli fra Danmark og resten af verden. Med denne læresamling drog han rundt i frimærkeklubberne og causerede over, hvordan man 1 2 kunne blive en god eller bedre filatelist. Gennem foredraget kastes lidt lys på de mange filatelistiske områder, som Marx Jøns satte sit Kom på højskolen i MØRKE - og se LYSET!

13 Højskolens historie fortsat fra side 4 Det sociale samvær Det sociale samvær har altid været en stor del af glæden ved at komme på højskolen og sikkert også medvirket til, at deltagerne tilmelder sig år efter år. Der er jo rig lejlighed til at snakke, bytte og handle både morgen, middag og aften. Til frokost hygger deltagerne sig med den medbragte mad eller de i forvejen bestilte klemmer. Apropos Åben klasse, så var det Inger Mortensen fra Viborg, som var den første der på højskolen præsenterede en åbenklassesamling, nemlig hendes højt bedømte samling Oasen i rummet. Inger var en kreativ frimærkesamler, som forstod at udnytte den frihed, som den åbne klasse gav mulighed for, godt hjulpet af sin mand Johan Mortensen, hvis samling om Hofgravør Czeslaw Slania og hans værker vi også havde fornøjelsen af at se og høre om på højskolen. Det har ikke altid været let at fastlægge og afvikle højskoleprogrammet. To gange var der en aftale med en foredragsholder, som skulle fortælle om sin vikingesamling. I begge tilfælde døde vedkommende inden han nåede at komme på højskolen, og der måtte indkaldes en erstatning. En anden gang var der isglat på vejen til højskolens lokale. Foredragsholderen faldt på trappen og brækkede armen og måtte køres med ambulance til hospitalet. 1 3 De specielle klasser På højskolen er deltagerne også blevet konfronteret med motivfilatelien, med 1-ramme problematikken og ikke mindst med Åben klasse. Det var vel den sidste, der skabte mest røre i andedammen, da den dukkede op som en grim ælling efter nogens mening. Den skubbede sig ind på meget konservative samlerområder. Hvordan det er gået, kan vi alle se i dag. De nye tiltag har fået mange nye udstillere på banen - og lad så bare philatelisterne trække lidt på skuldrene og tænke så lad dog barnet. Den grimme ælling har udviklet sig til en smuk svane. Store oplevelser Vi har på højskolen oplevet et væld af emner fra Per Bomholdts Malaysia over turist i Prag til Formel 1, over Christianias lokalmærker til nordamerikanske indianere og mærker fra en indisk stat med vandfarver fremstillet af arsen, med Hadsund og Hammelbanen til Slovenien over Mexico til Fejø, Grindsted og Danzig i et hæsblæssende tempo gennem 25 forrygende år. Marx Jøns's læresamling Højskolen arbejder med Marx Jøns's Læresamling, som man har erhvervet en kopi af. Selve samlingen befinder sig på Postmuséet. Til den nationale frimærkeudstilling DJURS 20 i 2006 i anledning af højskolens 20 års jubilæum, blev der fremstillet og udgivet en CD med læresamlingens plancher. Denne læresamling, der af mange roses for sin omfattende beskrivelse af alle aspekter indenfor filatelien, var også et af Uffe Munch-Andersens foredrag, der blev holdt på højskolen. National frimærkeudstilling DJURS 20 i 2006 Man kan vel ikke forestille sig en flottere måde at fejre et 20 års jubilæum på end ved at afholde en national udstilling.

14 Det er vel aldrig sket før, at en national udstilling er blevet afviklet i så lille en by. Det siger vel også noget om forbundets respekt for højskolen og dens virke. DJURS 20 blev en succes både udstillingsmæssigt og økonomisk. Deltagerne på højskolen ydede sammen med Djurslandsklubbernes medlemmer en flot arbejdsindsats og blev belønnet derfor. Djurslands Filatelistiske Bibliotek I 2002 opdagede Uffe Munch Andersen, at biblioteket på Domus Philatelia Jutlandia skulle tømmes for bøger og benyttes til andet formål. Postmuséet havde allerede taget de bøger, der var interessant for dem. Højskolen blev derefter tilbudt de resterende bøger, og sagde ja til tilbuddet. Djurslands Filatelistiske Bibliotek blev oprettet, og bøgerne flyttet til et midlertidigt bibliotek i kælderen hos Carl F Hasle, da det ikke var muligt at finde et andet sted. Nu er biblioteket flyttet til Alling-aabro til et dejligt lyst bibliotek, hvor det er dejligt at være. De mange spændende bøger om alskens filateli står klar til benyttelse af videbegærlige filatelister. Biblioteket har fået egen styrelse. Der er endvidere indgået en aftale med forbundet, at DFF s bibliotek og højskolens bibliotek skal supplere hinanden. Skrevet af William Kriegbaum til 20 års jubilæet 1 4 Afslutning Fra højskolens start skulle deltagerne tilmelde sig for hele sæsonen. Gennem tiden var der mange forespørgsler, om det var muligt at kunne komme til enkelte foredrag, men bestyrelsen var betænkelige ved at indføre denne mulighed. Men tiderne skifter, og indstillinger ændres, så fra 2005 blev det indført, at man kan købe sig til en enkelt foredragsdag. Kursisterne er gennem 25 år gået ind gennem dørene til Mørke Skole for at sætte sig på skolebænken for at lære mere om deres hobby. De fleste er gået glade fra højskolen beriget med viden og med en god fornemmelse af et filatelistisk kammeratskab. Foredragsholderne er også glade for at komme på højskolen, for her er lydhørt publikum til selv de mest nørdede filatelistiske ting. tilrettet af Søren Chr. Jensen til 25 års jubilæet

15 En højskoledag En dag på Djurslands Filatelistiske Højskole afvikles på følgende måde: Kl. 930 serveres morgenkaffe med rundstykke Kl afvikles formiddagens foredrag inkl. pause Kl. 12 er der frokost (inkl. auktion Kl afvikles eftermiddagens foredrag inkl. pause og eftermiddagskaffe Kl afsluttes højskoledagen Pris for deltagelse på højskolen Pris: DFF medlemmer 400 kr. - ikke medlemmer 600 kr. Tilsvarende: Enkelt højskoledag 100/200 kr. Kaffe og rundstykke/kage 25 kr. Flot smørrebrød 30 kr./stk. 2 stk. 55 kr. (Skal betales også selv om man ikke møder op). Bjesk 5 kr. - øl/sodavand 8/5 kr. Tilmelding Se telefon/ på ryggen af bagsiden. Danmarks Filatelist Forbund ønsker Djurslands Filatelistiske Højskole hjerteligt til lykke med de 25 års jubilæum. Det er meget imponerende, at højskolen har eksisteret i så mange år og hele tiden har tiltrukket de bedste filatelister, de bedste foredragsholdere og de bedste filatelistiske foredrag. Det viser, at der altid er behov for filatelistiske aktiviteter på højere plan og tilbud ud over medlemsklubbernes tilbud. Mange filatelister søger viden. Det kan konstateres, at højskolen er blevet en vigtig institution i dansk filateli. Højskolen og dens ildsjæle ønskes alt godt for fremtiden. Søren Chr. Jensen, DFF formand 1 5

16 Tilmelding senest den til Jørn Walther Pedersen - tlf. nr jwp@pedersen.mail.dk Smørrebrød bestilles på knudsen23dk@hotmail.com eller tlf. nr el

Djurslands Filatelistiske Højskole. 20 års jubilæum

Djurslands Filatelistiske Højskole. 20 års jubilæum Djurslands Filatelistiske Højskole. 20 års jubilæum Af William Kriegbaum Hvorfor har vi ikke en filatelistisk højskole på Djursland? Spørgsmålet blev stillet en dag da fem personer var på vej hjem fra

Læs mere

Højskoleprogram 2012-2013

Højskoleprogram 2012-2013 Højskoleprogram 2012-2013 Kom til Mørke og se lyset! Djurslands Filatelistiske Højskole Djurslands Filatelistiske Højskole Djurslands Filatelistiske Højskole blev stiftet i 1987. Højskolen er en hel unik

Læs mere

René Kejlskov Jørgensen

René Kejlskov Jørgensen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) K K K Aage (Nicolai) Kabell Signatur: 1920-1981 Professor i nordisk sprog og litteratur Vitus Bering

Læs mere

Albert Vilhelm Riber Magius

Albert Vilhelm Riber Magius Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) M M M Helge Madsen Signatur: 1939-2012 Lærer Danmark 1854-1905 ubrugt guld 2005 Steffen Madsen 1978-

Læs mere

Ingvar (Christian) Larsen

Ingvar (Christian) Larsen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) L L L Christian Larsen Signatur: Ingeniør Varianternes vidunderlige verden 1971-73 sammen med Tom Plovst

Læs mere

August (Nicolai) Petersen

August (Nicolai) Petersen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) P P P Jørgen Peetz Signatur: 1937- - Programmør Har skrevet en del artikler til Dansk Posthistorisk Leksikon.

Læs mere

Leif W(illy) Rasmussen

Leif W(illy) Rasmussen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) R R R Claus Rafner Signatur: 1959 - Historiker, cand.mag. Handbook and Catalog of Danish Tobacco and

Læs mere

25 års Jubilæumsudstilling. Velkommen til Motiv 2013

25 års Jubilæumsudstilling. Velkommen til Motiv 2013 25 års Jubilæumsudstilling Velkommen til Motiv 2013 Danmark 1980 Postgården i Købmagergade, København DE DANSKE MOTIVSAMLERE (Tilsluttet Danmarks Filatelist Forbund) 1 2 Velkommen til Motiv 2013 v/jørgen

Læs mere

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Når jeg besøger en frimærkeudstilling, kan jeg ikke lade være med at blive imponeret over de tusinder af timer, der

Læs mere

SPECIALREGLEMENT FOR BEDØMMELSE AF SAMLINGER AF TRADITIONEL FILATELI PÅ F.I.P. UDSTILLINGER

SPECIALREGLEMENT FOR BEDØMMELSE AF SAMLINGER AF TRADITIONEL FILATELI PÅ F.I.P. UDSTILLINGER SREV - TRADITIONEL SPECIALREGLEMENT FOR BEDØMMELSE AF SAMLINGER AF TRADITIONEL FILATELI PÅ F.I.P. UDSTILLINGER Artikel 1: Konkurrenceudstillinger I henhold til art. 1.4 i F.I.P.'s generelle reglement for

Læs mere

Ry og Omegns Frimærkeklub

Ry og Omegns Frimærkeklub Ry og Omegns Frimærkeklub Klubudstilling 1. og 2. september 2012 BULLETIN NR. 4. JANUAR 2012 Sidste nyt: DM i Hjemstavnsfilateli 1 Ry kalder alle udstillere! Så er det ved at være tid til at træffe beslutning

Læs mere

Synopsis sider et nyt fænomen i Danmark der kan hjælpe udstillere og dommere. af Henrik Mouritsen

Synopsis sider et nyt fænomen i Danmark der kan hjælpe udstillere og dommere. af Henrik Mouritsen Synopsis sider et nyt fænomen i Danmark der kan hjælpe udstillere og dommere af Henrik Mouritsen På DFF s dommerkollegiums sidste møde blev det besluttet ikke blot officielt at tillade synopsis sider i

Læs mere

P UFFEN. Nyt for medlemmer af Mjk. Puffen - juni 2017

P UFFEN. Nyt for medlemmer af Mjk. Puffen - juni 2017 P UFFEN Nyt for medlemmer af Mjk. Puffen - juni 2017 Tirsdag den 2.maj havde vi besøg af 14 oldboys håndboldspillere fra DHG, der som led i det sociale samvær tager rundt og ser forskellige ting/steder.

Læs mere

Frank Banke (Jørgensen)

Frank Banke (Jørgensen) Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) B B B Frank Banke (Jørgensen) Signatur: 1961 Frimærkehandler DAKA katalogerne: Klassisk Danmark 1999,

Læs mere

OK-Klubben Silkeborg Bestyrelsens Beretning for året 2016

OK-Klubben Silkeborg Bestyrelsens Beretning for året 2016 1 13.03.17 /KaH OK-Klubben Silkeborg Bestyrelsens Beretning for året 2016 Så er der gået endnu et år i OK-Klubben Silkeborg. Et år med et stort antal arrangementer i en blanding af underholdning og foredrag,

Læs mere

Liste over foredragsholdere på Djurslands Filatelistiske Højskole

Liste over foredragsholdere på Djurslands Filatelistiske Højskole Ib Agerskov Udstilling på bekostning af samlerglæden.15012000 Hans Ole Alexandersen Danske stålstiksforsendelser.30111996 Anvendelsen af de danske stålstukne frimærker.08092001 Hans Ole Alexandersen Hans

Læs mere

Herreklubben. Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober Dagsorden:

Herreklubben. Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober Dagsorden: Herreklubben Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober 2018. Dagsorden: 1. Valg af dirigent Finn Aagaard Andersen valgt 2. Bestyrelsens beretning Se bilag 1. Beretning godkendt 3. Fremlæggelse

Læs mere

Liste over foredragsholdere på Djurslande Filatelistiske Højskole. Side 1 af 10

Liste over foredragsholdere på Djurslande Filatelistiske Højskole. Side 1 af 10 Efternavn Fornavn Foredragets tittel Dato-md-år Agerskov Ib Udstilling på bekostning af samlerglæden.15012000 Alexandersen Hans Ole Danske stålstiksforsendelser.30111996 Alexandersen Hans Ole Anvendelsen

Læs mere

- Håndarbejde, Taskeflet, Madlavning for mænd, Sløjd, holdene kører fint.

- Håndarbejde, Taskeflet, Madlavning for mænd, Sløjd, holdene kører fint. ( BERETNING 19 MARTS 2014.) Eget hus?? Ja, hvad skal jeg sige! Kommunen har skrevet de skal spare 180 mill. Kr. - Vi prøvede om vi kunne få et ben indenfor Centrumhuset, men det er for de unge og deres

Læs mere

Karsten Hagsten Rasmussen

Karsten Hagsten Rasmussen Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) H H H Lars Haagen Signatur: 1941- - Elektriker Posten på Bornholm guld 2004 Jesper Haff 1924-2011 - Civilingeniør

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser 1 Bliv frivillig Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Lørdag d. 24 januar 2004. På skonnerten HÅBET i Helsingør.

Lørdag d. 24 januar 2004. På skonnerten HÅBET i Helsingør. INVITATION Kære sejler Vi vil gerne gentage succesen fra sidste år og invitere dig og din familie til det 2 Lotus møde, i rækken af de årlige møder der gerne skulle blive en hyggelig og udbytterig tradition

Læs mere

Vejen til Guld! Af Henrik Mouritsen

Vejen til Guld! Af Henrik Mouritsen Vejen til Guld! Af Henrik Mouritsen I løbet af de sidste fire år har jeg udviklet mig fra utilfreds udstiller til fæl dommer. I denne proces mener jeg at have høstet en del erfaringer, som jeg tror andre

Læs mere

Benno Øjvind Raarup Nielsen 1913 Fængselsoverbetjent Formand for Danmarks Filatelist-Union 1971-1972

Benno Øjvind Raarup Nielsen 1913 Fængselsoverbetjent Formand for Danmarks Filatelist-Union 1971-1972 Personoplysninger Litteratur (bøger og betydende artikelsamlinger) Eksponater (min. nationalt Guld) N N N N(iels) S(ørensen) Nedergaard Signatur: 1859-1945 Frimærkehandler og katalogudgiver Udgiver af

Læs mere

Udstillingsteknikker Af: Henrik Mouritsen

Udstillingsteknikker Af: Henrik Mouritsen Udstillingsteknikker Af: Henrik Mouritsen Hvordan arbejder man mest effektivt med sit eksponat, således at man opnår det højst mulige antal points som ens materiale berettiger til? Det kan der selvfølgelig

Læs mere

Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen

Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen Grundet den positive respons jeg har fået fra andre samlere og udstillere i forbindelse med min artikel i DFT kaldet Vejen til Guld, synes der at være interesse

Læs mere

Stamps. Færøerne. Nr. 21 September 2014

Stamps. Færøerne. Nr. 21 September 2014 Stamps Færøerne Nr. 21 September 2014 ISSN 1603-0036 0036 Postkort fra Kina? Færøsk miniark vinder pris Julen 2014 Postkort fra Kina Kunne du tænke dig at modtage postkort fra fjerntliggende lande verden

Læs mere

Pileforeningen fylder 20 år i Læs her Verner Nielsen dejlig indlæg om Pileforeningen - fra start til idag...

Pileforeningen fylder 20 år i Læs her Verner Nielsen dejlig indlæg om Pileforeningen - fra start til idag... Pileforeningen fylder 20 år i 2017 Læs her Verner Nielsen dejlig indlæg om Pileforeningen - fra start til idag... Pileforeningens Historie. Af Verner Nielsen Starten i 97 Foreningens spæde start var ved

Læs mere

Frederikshavn Golf Klub, 25 år 2. april 2017

Frederikshavn Golf Klub, 25 år 2. april 2017 1 Frederikshavn Golf Klub, 25 år 2. april 2017 Velkommen til 25 år jubilæum i Frederikshavn Golfklub. Velkommen til medlemmer, ansatte, sponsorer, samarbejdspartnere og andre venner af Golfklubben og selvfølgelig

Læs mere

VELKOMMEN I GRENAA og OMEGNS FRIMÆRKEKLUB

VELKOMMEN I GRENAA og OMEGNS FRIMÆRKEKLUB VELKOMMEN I GRENAA og OMEGNS FRIMÆRKEKLUB MEDLEM ELLER EJ? Kan man ikke lige så godt sidde derhjemme og samle på frimærker? Bliver det mere spændende og sjovt, når man er medlem af en frimærkeklub? Svaret

Læs mere

MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK

MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK to Efter en velbesøgt generalforsamling føler jeg bestyrelsen har fået fuldmagt til at fortsætte i det spor vi gennem tid har fulgt: At formidle kunst og nedbryde afstanden

Læs mere

Mødeprogram Side 1 af 9

Mødeprogram Side 1 af 9 Side 1 af 9 Klubben holder sommerferie i juli. Onsdag den 2. august 2017 kl. 19:30 Leif C Åbent hus: Der var ikke stor tilslutning, men vi fik lavet nogle nødvendige greenscreenoptagelser til pr-video3,

Læs mere

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Reception for årbog 2017 Det er med stor glæde, at vi igen kan invitere vores medlemmer til reception torsdag d. 5. oktober

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Så blev det efterår. Det er i hvert fald det datoen siger, men jeg satser nu stadig på at vi

Så blev det efterår. Det er i hvert fald det datoen siger, men jeg satser nu stadig på at vi Kære Alle på Veteranhjem Midtjylland i Aarhus Så blev det efterår. Det er i hvert fald det datoen siger, men jeg satser nu stadig på at vi kan få en masse timer med aktiviteter udenfor endnu. Det er ved

Læs mere

Dagstur til børnenes vel for beboerne på Hovergården. Tirsdag d. 21/5 Kl Ud i det blå Husk tilmelding til dagcentret

Dagstur til børnenes vel for beboerne på Hovergården. Tirsdag d. 21/5 Kl Ud i det blå Husk tilmelding til dagcentret Hovergården Maj 2019 Dato Tid Arrangement Uge 19 Mandag d. 6/5 Kl. 13.30 Banko Tirsdag d. 7/5 Kl. 13.30 Seniordanserne Onsdag d. 8/5 Kl. 13.30 Gudstjeneste Torsdag d. 9/5 Frisør Sanne er i huset, ring

Læs mere

Har du lyst til at komme med på en hyggelig udflugt?

Har du lyst til at komme med på en hyggelig udflugt? for borgere med demens Maj 2016 Har du lyst til at komme med på en hyggelig udflugt? Har du demens eller demenslignende symptomer? Bor du i eget hjem sammen med din ægtefælle/samlever? Har du lyst til

Læs mere

Læs mere og tilmeld dig på Gavnø's hjemmeside (husk at skrive du kommer fra Mopar Club Denmark).

Læs mere og tilmeld dig på Gavnø's hjemmeside (husk at skrive du kommer fra Mopar Club Denmark). Classic Autojumble i Gavnø Slotspark Skrevet af superbee - 2015/04/28 14:52 Classic Autojumble - 7/6 2015 Danmarks største veteranbilshow afholdes søndag den 7. juni 2015 Gavnø Slotspark danner for 27.

Læs mere

Tofarvet seminar januar 2013 Antvorskov Kaserne, Slagelse

Tofarvet seminar januar 2013 Antvorskov Kaserne, Slagelse Tofarvet seminar 4. - 6. januar 2013 Antvorskov Kaserne, Slagelse Kære tofarvet samler! Hermed følger programmet for det tofarvede seminar 2013 Dato: 4. 6. januar 2013 Sted: Pris: Antvorskov Kaserne, Charlottedal

Læs mere

Formandens beretning ved medlemsmøde i Jyllinge Tennis og Padel Klub, lørdag den 15/

Formandens beretning ved medlemsmøde i Jyllinge Tennis og Padel Klub, lørdag den 15/ Formandens beretning ved medlemsmøde i Jyllinge Tennis og Padel Klub, lørdag den 15/9-2018. Kære tennis- og padelspillere, jeg startede sidste års beretning med sætningen sikke en sommer og sikke et vejr,

Læs mere

Dialogmøde med Frimærkeklubben

Dialogmøde med Frimærkeklubben Dialogmøde med Frimærkeklubben Opsamling 3. november 2014 Frimærker og historisk interesse I projektet Give&Take er vi optaget af at styrke og udvikle netværk og lokale fællesskaber. En dag i november

Læs mere

Skulpturer i Hyldespjældet

Skulpturer i Hyldespjældet 3 Et ægtepar fra den københavnske Vestegn er drivkræfter bag en skulpturbank i deres boligområde. De vil bringe kunsten ud til folket og give deres naboer kunstoplevelser i hverdagen. Afdelingen huser

Læs mere

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen det skete i uge 22 Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen i Skals. Denne aftale er nu udbygget,

Læs mere

Det posthistoriske eksponat af Henrik Mouritsen

Det posthistoriske eksponat af Henrik Mouritsen Det posthistoriske eksponat af Henrik Mouritsen Som lovet i min artikel om det traditionelle eksponat, hermed en kort artikel om, hvad der karakteriserer den posthistoriske klasse, og hvordan den bedømmes.

Læs mere

DFT særnummer: Om at udstille

DFT særnummer: Om at udstille DFT særnummer: Om at udstille Dette hæfte giver en indføring i reglerne for frimærkeudstillinger, beskriver de vigtigste udstillings klasser og forklarer principperne for bedømmelse og præmiering. Hæftet

Læs mere

Herreklubben. Referat. Generalforsamlingen 2016

Herreklubben. Referat. Generalforsamlingen 2016 Referat. Generalforsamlingen 2016 1. Valg af dirigent Jens Jepsen udeblev og Asger S. Schmidt foreslog selv at tage hvervet som dirigent. Der blev ikke foreslået andre emner. Dirigenten Bekræftede, at

Læs mere

På klubauktionen var der kun 6 lots til salg. Sommerens fund blev vist af Niels Peter og Grethe.

På klubauktionen var der kun 6 lots til salg. Sommerens fund blev vist af Niels Peter og Grethe. Siden sidst Vi begyndte 2. halvår 2018 den 5. september, der mødte 13 medlemmer. Aftenen startede med, at Knud Greve fortalte om sin rejse til Prag til frimærkeudstilling, derefter fortalte Grethe om frimærkeudstilling

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2013 Hurra for en pigefrokost! Beslutningen om en Pigefrokost 2013 blev taget og en Invitation blev sendt ud Nytårsdag. Arrangementet skulle foregå d. 9. marts

Læs mere

Aktivitetsudvalget orienterer

Aktivitetsudvalget orienterer Månedsbrev til kommunikation mellem medlemmerne af Frederiksværk sejlklub Januar, 2017 Her kommer, lidt forsinket, månedsbrevet for januar. Det har været en travl måned for kassereren (der også står for

Læs mere

Årsberetning for Juelsminde Badmintonklub for sæson 2013/14. Velkommen til Juelsminde Badmintonklubs årlige generalforsamling.

Årsberetning for Juelsminde Badmintonklub for sæson 2013/14. Velkommen til Juelsminde Badmintonklubs årlige generalforsamling. Årsberetning for Juelsminde Badmintonklub for sæson 2013/14 Velkommen til Juelsminde Badmintonklubs årlige generalforsamling. Første punkt på dagsordenen er valg af dirigent, jeg vil gerne på bestyrelsens

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvinder Herning er kommet godt fra start i dette nye år. Hvad kan lokke friske og aktive kvinder ud i sne, frost, kulde og... fra en håndboldkamp? - Det kunne

Læs mere

FRIMÆRKETS DAG ELSTED-LYSTRUP FRIMÆRKEKLUB

FRIMÆRKETS DAG ELSTED-LYSTRUP FRIMÆRKEKLUB Frimærkets Dag under temaet Vikingetiden. Åbningsceremoni. Den 2. april 2016 kl. 10:00 var teltet stillet på plads på parkeringspladsen ved Lystrup Indkøbscenter. 40 m² var der nu til rådighed for udstilling

Læs mere

dff / Dansk Fotografisk Forening vært ved Federation of European Professional Photographers (FEP) kvalifikation billedbedømmelse i Danmark.

dff / Dansk Fotografisk Forening vært ved Federation of European Professional Photographers (FEP) kvalifikation billedbedømmelse i Danmark. dff InspirationCamp 15-16 & 17 Juni 2013 bliv inspireret fra hele Europa i København billedudstilling 8 X foredrag personlig mentoring leverandørudstilling - fotograf konference Let s Talk et helt unikt

Læs mere

Frederiksværk Sejlklub

Frederiksværk Sejlklub Kære Venner. 2016 er nu blot historie, tiden flyver og vi er nu på vej mod sol og sommer. Inden det kommer så vidt har Aktivitetsudvalget dog endnu en perlerække af aktiviteter under det såkaldte vinterprogram!

Læs mere

Camp Personlig Udvikling

Camp Personlig Udvikling 5 Dronningens Ferieby 13.-15. september 2019 Camp Personlig Udvikling Det gode liv - du er inviteret 5 Dronningens Ferieby 13.-15. september 2019 Camp Personlig Udvikling»Når forandringens vinde blæser,

Læs mere

Reportage sponsorer. DM4 Vejle.

Reportage sponsorer. DM4 Vejle. Reportage sponsorer. DM4 Vejle. Vejret viste sig fra sin pæneste side ved DM4 i Vejle, den første weekend i August. Banen i Vejle har et godt layout og er en fornøjelse at køre på. Desværre har de ingen

Læs mere

Herreklubben. Jens takkede for valget, og kunne bekræfte, at der var rettidigt og lovligt indkaldt til generalforsamlingen.

Herreklubben. Jens takkede for valget, og kunne bekræfte, at der var rettidigt og lovligt indkaldt til generalforsamlingen. Herreklubben Referat Ordinær Generalforsamling Lørdag den 31. oktober 2015 kl. 19.00. på Æ Knapp. Deltager: 41 medlemmer af Herreklubben. Velkomst ved Herreklubbens formand: Asger S. Schmidt Dagsorden:

Læs mere

I henhold til vedtægter, indkaldes du hermed til Generalforsamling. Langfredag 18. april 2014, kl

I henhold til vedtægter, indkaldes du hermed til Generalforsamling. Langfredag 18. april 2014, kl Frølunde Fed 23-03-2014 Til medlemmerne. I henhold til vedtægter, indkaldes du hermed til Generalforsamling Langfredag 18. april 2014, kl. 10.00 I klubhuset, Andevig 1a, Frølunde Fed. Kontingent kr. 100,00

Læs mere

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften.

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften. Jeg har glædet mig rigtig meget, til at fortælle jer om den forgangne uges oplevelser. Selvom den også har været præget af dårlige oplevelser, da vi f.eks. har været til begravelse, må den absolut største

Læs mere

2. Tid og sted Udstillingen afholdes i dagene oktober 2019 i DGI-Byen, Tietgensgade 65, 1704 København.

2. Tid og sted Udstillingen afholdes i dagene oktober 2019 i DGI-Byen, Tietgensgade 65, 1704 København. Specialreglement for Filatelistisk Selskab 100 år 1. Arrangør Den nationale frimærkeudstilling Filitelistisk Selskab 100 år arrangeres af Filatelistisk Selskab, som er en fraktion af Københavns Philatelist

Læs mere

Generalforsamling DATO ÆNDRET (se side 3) Francostempling

Generalforsamling DATO ÆNDRET (se side 3) Francostempling Generalforsamling DATO ÆNDRET (se side 3) Francostempling 64. årgang Marts 2019 nr. 1 Odense Frimærke Klub (OFK) Stiftet den 26. marts 1991 ved sammenlægning af Odense Filatelistklub stiftet 1916 og Arbejdernes

Læs mere

Nr. 3 - ESBJERG FILATELISTKLUB - 2014

Nr. 3 - ESBJERG FILATELISTKLUB - 2014 Nr. 3 - ESBJERG FILATELISTKLUB - 2014 Postkort fra DVD én med Esbjerg Postkort I dette nummer omtale af Repræsentantskabsmødet, første mødeaften i den nye sæson. Heudover et foredrag af DFF s formand Søren

Læs mere

Skåne. - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid. Danske Senior Agronomer

Skåne. - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid. Danske Senior Agronomer Skåne - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid Danske Senior Agronomer Kursus på Den Internationale Højskole 4. august - 10. august 2013 Kære Danske Senior Agronomer Det er en stor glæde at byde

Læs mere

Velkommen til generalforsamling 2013 i Opel GT Klub Danmark.

Velkommen til generalforsamling 2013 i Opel GT Klub Danmark. Opel GT Klub Danmark Generalforsamling Albertslund 18. august 2013 Velkommen til generalforsamling 2013 i Opel GT Klub Danmark. Denne beretning er noget specielt for mig, da det er min sidste, ja jeg ved

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Krejbjerg Nyt. Fællesspisning fredag 29. april kl Arbejdsdag lørdag 7. maj. April

Krejbjerg Nyt. Fællesspisning fredag 29. april kl Arbejdsdag lørdag 7. maj. April Krejbjerg Nyt Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn April 2011 www.krejbjerg.dk Fællesspisning fredag 29. april kl. 19.00 Ivan Andersen har lovet at være primus motor for at arrangerer fællesspisninger

Læs mere

Formandens sidste beretning

Formandens sidste beretning LEDER Da kunstmuseet i Tønder for ca. 8 år siden fik stiftet sin venneforening fik den betegnelsen Sønderjyllands Kunstmuseums Venner. Senere måtte foreningen, som følge af den store museumsfusion Museum

Læs mere

Greenfee Club No 1. Vi fortsætter det gode samarbejde i Greenfee Club No 1. i 2018

Greenfee Club No 1. Vi fortsætter det gode samarbejde i Greenfee Club No 1. i 2018 Fra: Breinholtgård golfklub Sendt: 22. november 2017 10:35 Emne: Breinholtgård Golf Klub - Nyhedsbrev Greenfee Club No 1. Vi fortsætter det gode samarbejde i Greenfee Club No 1. i 2018 Normalpris er 800,-

Læs mere

Arrild Privatskole og Børnehuset

Arrild Privatskole og Børnehuset Nyhedsbrev 24/2017 Nyt fra Børnehuset. Blå Gruppes Discofest Fredag den 2.juni holdt Blå Gruppe (langt om længe ) discofest. Børnene havde glædet sig meget. Vi hyggede med velkomstdrink, lækkert mad +

Læs mere

Lykønskninger til S.C.K. 50 år

Lykønskninger til S.C.K. 50 år Lykønskninger til S.C.K. 50 år Jeg ønsker Sønderborg Cykle Klub hjertelig tillykke med 50-års jubilæet. I mange år har cykleklubben været samlingsstedet for unge og gamle, der har dyrket denne friske og

Læs mere

Loge 26 - Kong Hroar Terminen 2015-2016

Loge 26 - Kong Hroar Terminen 2015-2016 Loge 26 - Kong Hroar Terminen 2015-2016 Velkommen til en ny termin og velkommen til Kulturudvalget arrangementer. Kulturudvalget har ny sammensætning i denne termin efter installationen i foråret. Det

Læs mere

ET AD BL S EM DL J 2012 A E M. 3RN G 3 M GAN ÅR3 1R. N

ET AD BL S EM DL J 2012 A E M. 3RN G 3 M GAN ÅR3 1R. N MEDLEMSBLADET NR. 13 ÅRGANG 3 NR. 3 MAJ 2012 FORMANDEN HAR ORDET Efter generalforsamlingen den 21. marts 2012 har foreningsbestyrelsen konstitueret sig og jeg har påtaget mig formandshvervet. En opgave

Læs mere

Ørsted Kro A/S: Beretning 2018 (Generalforsamling den 9. april 2019)

Ørsted Kro A/S: Beretning 2018 (Generalforsamling den 9. april 2019) Ørsted Kro A/S: Beretning 2018 (Generalforsamling den 9. april 2019) Kære generalforsamling. Hvor er det dejligt at være bestyrelse, når vi kan byde mere end 80 aktionærer og medlemmer af Ørsted Kros Venner

Læs mere

Danmarks Filatelist Forbund The Danish Philatelic Federation

Danmarks Filatelist Forbund The Danish Philatelic Federation Danmarks Filatelist Forbund The Danish Philatelic Federation Udstillingsreglement for danske udstillinger Kapitel 1 Formål mv. 1 Reglementet skal sikre en ensartet afvikling af frimærkeudstillinger i Danmark

Læs mere

Vi står på skuldrene af andre 51

Vi står på skuldrene af andre 51 Vi står på skuldrene af andre Thomas Bloch Ravn I arbejdet med at udvikle Aarhus Fortæller har vi stået på skuldrene af en række nyskabende museer og udstillinger rundt omkring i verden. Herom fortæller

Læs mere

Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen!

Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen! Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen! Susanne Christensen, pædagog og pædagogisk leder Børnenes Kontors Daginstitution Fra en dag i førskolegruppen, september 2016: Børnene sidder på deres

Læs mere

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker.

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Skolelederens beretning 2015 For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Jeg har været af sted på utallige lejrskoler i både udland og KBH. Hver eneste gang

Læs mere

HEJ SØDE - EN SMS-ROMAN

HEJ SØDE - EN SMS-ROMAN HEJ SØDE - EN SMS-ROMAN Dedikation: Denne bog er dedikeret til alle de mødre, der ikke fik opdraget deres sønner, fordi de havde for travlt med at forgude dem! Hej sode - IDA HOLST EN SMS-ROMAN Baseret

Læs mere

VARK V a l l e n s b æ k R u l l e s k ø j t e k l u b

VARK V a l l e n s b æ k R u l l e s k ø j t e k l u b Kære Alle, Så er udendørssæsonen kommet godt i gang, og vi har afholdt et vellykket åbent hus arrangement, som også har givet anledning til nogle nye ansigter i klubben. Det er også den tid på året, hvor

Læs mere

Nyt fra Herskind Børnehus uge

Nyt fra Herskind Børnehus uge Fælles Nyt Herskind Børnehus Vinterferien. Vi har naturligvis som altid- haft åbent i vinterferien. Børnetallet for Børnehuset har samlet været: Mandag: 20 Tirsdag: 22 Onsdag: 15 Torsdag: 17 Fredag: 17

Læs mere

Næstved Kulturforening

Næstved Kulturforening Næstved Kulturforening 2018 21. 22. april Det gamle Ridehus Grønnegade 10, 4700 Næstved Kl.10-16 Gratis adgang Ferniseringen finder sted lørdag d. 21. april kl. 11 13 Michael Perch, Formand for Omsorgs-

Læs mere

3.-5. november Camp Pårørende. Du er inviteret. 5 Dronningens Ferieby

3.-5. november Camp Pårørende. Du er inviteret. 5 Dronningens Ferieby 3.-5. november 2017 Camp Pårørende 5 Dronningens Ferieby Du er inviteret 5 Camp Pårørende Dronningens Ferieby Camp 3.-5. november 2017 Pårørende En weekend for dig, som er ægtefælle til eller kæreste med

Læs mere

Udstillingsreglement for den bilaterale nationale udstilling Oldenburg 2017

Udstillingsreglement for den bilaterale nationale udstilling Oldenburg 2017 Udstillingsreglement for den bilaterale nationale udstilling Oldenburg 2017 1. Arrangører, sted og dato 1.1. Den bilaterale nationale frimærkeudstilling Oldenburg 2017 arrangeres af Bund Deutscher Philatelisten

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid

Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid Af Orla Nielsen i samtale med Lena Isager I flere klasser på Beder skole støtter forældrene op om skole-hjemsamarbejdet og deltager i traditionsrige

Læs mere

HF Mors. Bestyrelsens beretning 2014:

HF Mors. Bestyrelsens beretning 2014: HF Mors Bestyrelsens beretning 2014: Så er det igen blevet tid til generalforsamling i HF Mors. Tak til alle jer, der mødt op. Det er dejligt at se, at der er interesse for vores forening. 2014 var endnu

Læs mere

SFO Bakkeskolen. 1 S ide

SFO Bakkeskolen. 1 S ide 1 S ide Nyt fra SFO Bakkeskolen SFO Bakkeskolen Personale: Vi får 2 nye medarbejdere: Velkommen til PAU-uddannet Tony Dyreby og pædagog Line Johanne Schmidt, som skal være med i Miniklub fra 1.april. Miniklub

Læs mere

Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips

Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips Afdelingsmødet 20 råd og tips Det årlige afdelingsmøde er det vigtigste møde i boligafdelingen. I Lejerbos beboerhåndbog kan du læse om de juridiske og lovgivningsmæssige

Læs mere

Camp Personlig Udvikling

Camp Personlig Udvikling 5 Camp Personlig Udvikling Dronningens Ferieby 14.-16. september 2018 Camp Personlig Udvikling En weekend i musikkens tegn 5 Camp Personlig Udvikling Dronningens Ferieby 14.-16. september 2018 Camp Personlig

Læs mere

Gymnastikforeningen Vidar Beretning marts 2019

Gymnastikforeningen Vidar Beretning marts 2019 Gymnastikforeningen Vidar Beretning marts 2019 Gymnastikforeningen Vidar er en moden forening snart 84 år. Foreningslivet hører Danmark til, og Vidar har levet op til at være en forening for medlemmerne

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116

Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116 Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116 PROGRAM Forår 2016 Et foredrag om livet som kvindelig politibetjent. En verden hvor kvinderne først kom i uniform og blev betragtet og behandlet som ligeværdige

Læs mere

Kulturhuset, Bredgade Langå. Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå. Museets hjemmeside --

Kulturhuset, Bredgade Langå. Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå. Museets hjemmeside -- Kulturhuset, Bredgade Langå Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå Museets hjemmeside --http://museumilangaa.dk Mail til: pouloglilli@gmail.com eller milskov@outlook.dk Kontakt: Poul Pedersen

Læs mere

Nyhedsbrev februar 2015

Nyhedsbrev februar 2015 Nyhedsbrev februar 2015 Kære medlemmer Kastellets 350 år blev fejret efter alle kunstens regler den 1. november 2014 med opvisninger, gardehusarer, musik, rundvisninger, og Slaget på Kirkepladsen, men

Læs mere