Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10"

Transkript

1 Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens første fase? Side 1 af 10 J.nr Indledning KL og Dansk Affaldsforening vil med dette notat lave en komprimeret gennemgang af, hvad vi mener der reelt kan konkluderes om effekterne af affaldsreformens første fase på basis af de resultater, der fremgår af det tredje udkast til afrapportering (af 25. januar 2016). Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, Frederiksberg C Tlf.: danskaffaldsforening.dk Dette notat supplere de øvrige bemærkninger vi har haft til rapportudkastet. Det drejer sig om: Bemærkninger til sammenfatningen (sendt den 8. februar 2016) Notat af 11. februar 2016 Principielle problemstillinger i evalueringen af affaldsreformens første fase? De politiske aftaler Der er indgået to aftaler, der har betydning for evalueringen af affaldsreformens første fase: 1. Den politiske aftale om affaldssektorens organisering (21. juni 2007). 2. Den politiske aftale om tilmeldeordninger for genbrugspladser (1. juli 2011). I sommeren 2014 indgik forligsparterne en aftale om, at evalueringen skulle fokusere på følgende 6 punkter: 1. Formål (forbedret eller uændret miljøkvalitet, større økonomisk effektivitet og effektiv service og kontrol). 2. Markedsudsættelse af genanvendeligt erhvervsaffald, herunder det farligt genanvendelige erhvervsaffald. 3. Genbrugspladserne. a. Transportørers adgang til genbrugspladser b. Frivillige organisationers brug af genbrugspladser 4. Affaldsdatasystemet. 5. Affaldsgebyrerne. 6. Innovation. Rammen for det efterfølgende er de aftalte kravspecifikationer, da det er dem evalueringen konkret tager udgangspunkt i. De to andre aftaler vil vi inddrage, hvor vi finder det relevant. Generelt Vores overordnede synspunkt er, at det er vanskeligt at konkluderet, hvorvidt reformen har haft nogen effekt. Groft sagt kan følgende konkluderes under et; Økonomi ingen effekter kan måles Miljø ingen effekter kan måles Service ingen effekter kan måles

2 Administration øget hos kommuner/affaldsselskaber og nogle virksomheder Indsamling og genanvendelse ingen effektiviseringer kan måles Rapporten bør nedtone en række af de konklusioner, der drages da der typisk ikke er tilstrækkelig (statistisk) dokumentation. Det gælder i særdeleshed omkring affaldsproducenterne. Side 2 af 10 Det bør også fremgå klart, hvornår der er tale om påstande og hypoteser, hvor der ikke er data til at understøtte dem. Bedst var det, at noget sådan helt blev fjernet fra rapporten. Rapporten bærer præg af, at konsulenternes kendskab til affaldsreformen og lovgivningen på affaldsområdet på en række områder ikke er tilstrækkeligt. Det er i høj grad kommuner og affaldsselskaber, der er i rapportens søgelys, når det handler om at pege på de problematiske effekter af reformen. Dette i en sådan grad, at rapporten flere steder har karakter af et partsindlæg. Som rapporten ligger nu, kan den kun vanskeligt bruges som et validt grundlag til at træffe eventuelle beslutninger om at justere affaldsreformens første fase. I det efterfølgende giver vi korte svar på, hvad der efter vores opfattelse kan konkluderes om de konkrete emner, som evalueringen skulle omfatte. De enkelte punkter er taget fra Miljøstyrelsens notat af 29. august 2014 Kravspecifikation evaluering af politiske aftaler om organisering af affaldssektoren. Kravspecifikationen Markedsudsættelsen af det genanvendelige erhvervsaffald Er der klarhed over, hvilket affald som er markedsudsat og dermed undtaget fra den kommunale anvisning? For kommuner og affaldsselskabers vedkommende ja. For affaldsproducenterne er det mere uklart. Er der til hver en tid i affaldets vej fra affaldsproducent til slutbehandling klarhed over, hvem som har ansvaret for en miljømæssig korrekt behandling heraf? Nej. Er der tilstrækkeligt kendskab blandt affaldsproducerende virksomheder til, hvilke pligter og muligheder som påhviler dem? Nej. Kortlægning af mængder af genanvendeligt erhvervsaffald, som går til genanvendelse, set i forhold til før affaldsreformen trådte i kraft i 2010 (idet der dog tages højde for datagrundlaget). Ingen ændring kan måles dog er andelen af genanvendeligt erhvervsaffald der går til kommunale behandlingsanlæg faldet.

3 Herudover fremgår følgende punkter om Frit valg af genanvendelsesanlæg og ny ansvarsfordeling af den politiske aftale fra juni 2007: Forligsparterne er enige om, at virksomhederne skal have frit valg af genanvendelsesanlæg. Reglerne om frit valg af genanvendelsesanlæg, herunder kravene til at blive optaget på den landsdækkende liste over godkendte genanvendelsesanlæg, træder i kraft den 1. januar Miljøstyrelsen vil tilrettelægge reglerne i tæt dialog med de relevante aktører. Affaldsproducenternes har haft frit valg indtil 1. januar 2016, hvor adgangen til kommunale behandlingsanlæg er begrænset. Side 3 af 10 Forligsparterne er enige om, at der for udvalgte affaldstyper fremover skal fastsættes ens behandlingskrav, der gælder for hele landet. Der er ikke fastsat behandlingskrav. Forligsparterne er enige om, at ansvaret for erhvervsaffald der genanvendes kan overdrages til en godkendt affaldsindsamler eller godkendt anlæg. Reglerne om overdragelse af ansvaret for det genanvendelige erhvervsaffald træder i kraft den 1. januar Miljøstyrelsen vil udarbejde forslag til regler i tæt dialog med de relevante aktører. Ansvaret kan overdrages, men ansvarsfordelingen er ikke klar for alle parter. Forligsparterne er enige om, at det fortsat er en kommunal opgave at klassificere, om affald fra virksomheder skal genanvendes, forbrændes eller deponeres. I tilfælde af tvivl om klassificeringen skal kommunen kun anvise affald til genanvendelse, hvis den affaldsproducerende virksomhed kan dokumentere, at et anlæg, der er opført på den landsdækkende liste over godkendte genanvendelsesvirksomheder, kan og vil behandle det efter de fastlagte behandlingskrav. Det er fortsat kommunernes ansvar, og det tyder på at de løser opgaven tilfredsstillende. Forligsparterne er enige om, at der skal ske adskillelse af kommunernes rolle som myndighed og driftsherre. Der er sket en adskillelse, og intet tyder på at der er problemer. Markedsudsættelsen af det genanvendelige farlige erhvervsaffald Er der klarhed over, hvilket affald som er markedsudsat og dermed undtaget fra den kommunale anvisning? Nej Nej Er der til hver en tid i affaldets vej fra affaldsproducent til slutbehandling klarhed over, hvem som har ansvaret for en miljømæssig korrekt behandling heraf? Er der tilstrækkeligt kendskab blandt affaldsproducerende virksomheder til, hvilke pligter og muligheder som påhviler dem? Nej.

4 Nej Er der sket en reel markedsudsættelse af det kildesorterede genanvendelige, farlige affald? Nej Om der sker en større dumpning af farligt genanvendeligt erhvervsaffald nu end før reformen (med forbehold for datagrundlaget). Side 4 af 10 Herudover fremgår følgende at den politiske aftale fra juni Forligsparterne er enige om, at farligt genanvendeligt erhvervsaffald også indgår i den nye ordning med frit valg af genanvendelsesanlæg og indsamlere for virksomheder. Det gør det. Forligsparterne er enige om, at det fortsat også er en kommunal opgave at klassificere, om farligt affald fra virksomheder skal genanvendes, forbrændes eller deponeres. I tilfælde af tvivl om klassificeringen skal kommunen kun anvise det farlige affald til genanvendelse, hvis den affaldsproducerende virksomhed kan dokumentere, at et anlæg, der er opført på den landsdækkende liste over godkendte genanvendelsesvirksomheder, kan og vil behandle det efter de fastlagte behandlingskrav. Der er ingen behandlingskrav til virksomhederne på den landdækkende liste, og ingen reel sagsbehandling, hvor de ville kunne blive godkendt som genanvendelsesvirksomheder. Der er dog sket den ændring i affaldsbekendtgørelsen at virksomhederne når de søger om fritagelse for den kommunale ordning skal godtgøre, at det farlige affald kan håndteres miljømæssigt forsvarligt ved virksomhedens egen foranstaltning. Kommunalbestyrelsen skal som dokumentation forlange kopi af aftale med et miljøgodkendt anlæg, som kan behandle den pågældende affaldstype, eller dokumentation for, at virksomheden selv råder over et anlæg, som kan behandle den pågældende affaldstype. Kommunernes klassificering af farligt affald som genanvendeligt, forbrændings- eller deponeringsegnet vil indgå i evalueringen af frit valgs ordningen, der skal gennemføres, når den har fungeret i tre år. Det er indgået i evalueringen. Genbrugspladserne Kortlægning af modtagne mængder husholdnings- og erhvervsaffald på genbrugspladserne (fordelt både på antal besøg og på mængder). Kortlægningen bør om muligt belyse udviklingen i fordelingen af mængderne før 2010, i 2010 eller 2011 og efter den seneste politiske aftale trådte i kraft i 2012 og 2013 (adgang på tværs). Er gennemført for erhvervsaffald og viser et fald. Kortlægning af modtagne mængder erhvervsaffald på genbrugspladserne set i forhold til, hvordan erhvervsaffald i øvrigt håndteres, herunder hvor meget der eksporteres. Ses ikke at være undersøgt. Afdækning af, hvorvidt gebyrerne for genbrugspladsordningen er kostægte, herunder fordelingen af omkostningerne mellem husholdninger og erhverv.

5 Kommuner og selskaber følger gebyrprincipperne og arbejder dermed for at gebyrerne er kostægte. Data understøtter dette. Afdækning af kommunernes udgifter til administration af genbrugspladsordningen (hensynet til afbureaukratisering) samt virksomhedernes brug af ordningen. Er opgjort og viser forventet variation. Side 5 af 10 Om der sker databrud som følge af, at for store mængder fra virksomhederne håndteres på genbrugspladserne. Synes ikke undersøgt. Vi har ikke kendskab til, at der er sket databrud. Kortlægning af udviklingen i mængden af henkastet affald i skove, på strande, rastepladser m.m. Ingen dokumentation for at det er sket.. Kortlægning af modtagne mængder farligt affald, herunder genanvendeligt farligt affald (og eksklusiv farligt affald omfattet af producentansvar) på genbrugspladserne set i forhold til afleverede mængder før Er forsøgt. Følgende fremgår af aftalen fra juni Forligsparterne er enige om, at virksomheder i hele landet skal have adgang til deres kommunale genbrugspladser og skal betale for det. Parterne er enige om, at ordningen skal gebyrfinansieres, og at gebyret for at genbrugspladsen stilles til deres rådighed, skal beregnes på baggrund af ens principper, som afspejler omkostningerne og tillige modvirker krydssubsidiering. Reglerne skal træde i kraft den 1. januar Ministeren drøfter de konkrete principper for gebyrberegningen med forligsparterne inden de nye regler træder i kraft. Begge dele blev gennemført. Stille til rådighedsordningen blev dog erstattet af en tilmeldeordning, jf. aftalen om tilmeldeordninger for genbrugspladser af 1. juni I aftalen fra juli 2011 kan man læse at evalueringen blandt andet skal belyse følgende: Modtagne mængder erhvervsaffald på genbrugspladserne set i forhold til hvordan erhvervsaffald i øvrigt håndteres, herunder hvor meget der eksporteres. Se ovenfor. Hvorvidt gebyrerne for genbrugspladsordningen er kostægte. Se ovenfor. Kommunernes udgifter til administration af genbrugspladsordningen samt virksomhedernes brug af ordningen. Er undersøgt.

6 Om der sker databrud som følge af, at for store mængder fra virksomhederne håndteres på genbrugspladserne. Se ovenfor. Hensyn til afbureaukratisering. Synes ikke undersøgt. Skiftet fra stille til rådighedsordning til en tilmeldeordning kræver mere administration hos kommunen/selskabet. Side 6 af 10 Følgende kan også læses i aftalen fra juli 2011: Kommunalbestyrelsen gennemfører stikprøvekontrol med, at tilmeldte virksomheder ikke afleverer andet og mere end det, der betales for, herunder at der betales (sidstnævnte kontrol vil afhænge af valgte betalingsregler). Stikprøver gennemføres afhængigt af den valgte ordning. Miljøstyrelsen etablerer et forbedret grundlag for kontrol med ikke-tilmeldte virksomheder (stikprøver) på baggrund af en ny regel, der fastslår, at virksomheder kun må aflevere erhvervsaffald på genbrugspladsen, hvis de er tilmeldt. Er sket. Det er fortsat en kommunal beslutning, hvor meget og hvordan kontrollen skal gennemføres. Kontrollen er vanskelig, og der må fortsat forventes at være situationer, hvor det næppe kan afsløres, at brugeren snyder. Kommunerne beslutter selv, og undersøgelsen bekræfter at kontrol er vanskelig og ressourcekrævende. Som en del af aftalen om evalueringens gennemførsel (august 2014), skulle der også ses på transportørers og frivillige organisationers brug af genbrugspladserne. Transportørers adgang til genbrugspladser Det skal kortlægges, om der er etableret mulighed herfor, om adgang og betaling følger opdragsgiveren, og hvordan kontrol udføres. Kortlægningen kan ske i form af fremsendelse af en data-fil som alle 98 kommuner udfylder, og hvor der indberettes: Om der er adgang for transportører for husholdninger og virksomheder. Om adgang og betaling følger opdragsgiveren. Hvordan kontrollen udøves. Det bemærkes at reglerne ikke fortolkes ens af alle parter. Fortolkningen i rapporten af, hvordan der betales er Miljøstyrelsens. Det bør fremgå. Undersøgelsen er gennemført, men der kan ikke drages entydige konklusioner udover at der er begrænset kendskab til Miljøstyrelsens fortolkning af reglerne. Frivillige organisationers brug af genbrugspladserne. Hvor mange frivillige organisationer er tilmeldt genbrugspladserne? Hvor store mængder affald afleverer de? Tillades frivillige organisationer at opstille eget opsamlingsmateriel på genbrugspladser eller offentlige pladser uden at betale herfor?

7 Gives der frivillige organisationer andre fordele frem for andre kunder på genbrugspladserne? Også her der det Miljøstyrelsens fortolkning af lovgivningen, der er udgangspunktet. Ikke alle deler Miljøstyrelsens opfattelse, hvilket bør fremgå. Kortlægningen er gennemført ingen konklusioner hvad angår mængder og andre fordele. Side 7 af 10 Kortlægningen kan ske i form af fremsendelse af en data-fil som alle 98 kommuner udfylder, og hvor der indberettes: Om frivillige organisationer er undtaget. Hvor store mængder affald de frivillige organisationer afleverer. Hvor dækning af omkostningerne kommer fra. Om der er en refusion fra kommunen af organisationernes udgifter. Om de kan opstille materiel på pladserne. Kortlægningen er gennemført. Der kan ikke drages konklusioner om dot 2,3 og 4. Dot 1: Undersøgelsen viser at nogle er undtaget. Dot 5: Undersøgelsen viser at nogle kan opstille materiel på genbrugspladserne. Rapporten skal indeholde en beskrivelse af, om der gælder særlige regler for frivillige organisationer, og om det påvirker princippet om, at gebyrer skal være kostægte. Denne beskrivelse ses ikke at være gennemført. Affaldsdatasystemet Rapporten skal indeholde en beskrivelse af historikken i udviklingen af affaldsdatasystemet, herunder økonomien i ordningen (gebyropkrævning og omkostninger), og en status for systemet, herunder hvad der er blevet gjort og fremadrettet kan gøres for at forbedre systemet. Er gennemført. Affaldsgebyrer Her skulle ske en omfattende kortlægning. Kapitlet i rapportudkastet indeholder dog alene en kortlægning og evaluering af de gebyrer, der er rette mod virksomhederne. Gebyrerne fra husholdninger nævnes ikke. Kortlægning af, om der sker en opgørelse af omkostninger pr. affaldsordning og fordelt på henholdsvis husholdninger og virksomheder for dermed at kunne konstatere, om krydssubsidiering finder sted. Denne kortlægning ses ikke at være gennemført. Kortlægning af gebyrstørrelser for virksomheder set i lyset af antal fritagelser (ikke medtaget genbrugspladsgebyret). Gennemført men tilsyneladende ikke i relation til antal fritagelser? Oplever affaldsproducerende virksomheder, at affaldsgebyrerne er gennemsigtige kan de læse af opkrævningen, hvad der betales for? Dette ses ikke at være undersøgt. Input fra kommuner omkring gældende administrationsregler fastsat for at ensrette og hjælpe med den praktiske gebyrfastsættelse. Er det f.eks.

8 håndterbart, at affaldsgebyret alene kan opkræves hos virksomheder, som er beliggende i kommunen pr. 1. januar i gebyråret? Dette se ikke at være undersøgt. Input fra kommuner og affaldsproducerende virksomheder omkring forslag til administrative lettelser i gebyrfastsættelsen og -opkrævningen, som fortsat lever op til intentionerne i den politiske aftale. Input ses ikke at være hentet. Side 8 af 10 Kortlægning af antal klager over kommunernes gebyrfastsættelse indbragt for Statsforvaltningerne, domstolene og Ombudsmanden set i f.t. antallet af klager før Er kortlagt. Kortlægning af hvor mange virksomheder, der opkræves gebyr på formelle p-nummeradresser, som f.eks. c/o adresser, adresser hos administratorer og advokatfirmaer, hjemmeadresser, hvor virksomheden finder sted andetsteds? Ej undersøgt. Kortlægning af ansøgninger om fritagelse, givne fritagelser, praksis/kriterier (evt. afkrydsning), finansiering af sagsbehandling, omkostninger til sagsbehandling, hvem er ansøgerne fordelt på ud fra type, branche, antal ansatte og virksomhedens alder. Delvist kortlagt. Kortlægning af hvor mange, der omfattes af affaldsbekendtgørelsens 60, stk. 6 (fritaget efter stk. 1-4, men anvender en ordning, f.eks. obligatorisk dagrenovationsordning), og hvilken ordning de anvender. Ikke undersøgt Kortlægning af ordninger for genanvendeligt affald. Hvad omfatter de, hvordan tilbydes de, hvordan indgås aftale, hvad er gebyret, hvor mange bruger dem, hvad er årlig tilgang og afgang fra disse ordninger, jf. affaldsbekendtgørelsens 42. Forsøgt kortlagt. Kortlægning af ordninger for organisk affald. Hvad omfatter de, hvordan tilbydes de, hvordan indgås aftale, hvad er gebyret, hvor mange bruger dem, hvad er årlig tilgang og afgang fra disse ordninger, jf. affaldsbekendtgørelsens 41. Vist ikke særskilt forsøgt kortlagt. Innovation Det kortlægges i hvilket omfang, der via de puljer Miljøstyrelsen administrerer, er givet tilskud til branchen for så vidt angår håndtering af fraktionerne imprægneret træ, shredderaffald og PVC affald.

9 Det beskrives, hvordan håndteringen af fraktionerne imprægneret træ, shredderaffald og PVC affald er udviklet sidenhen. Der skal herunder redegøres for, hvilke nye mål Ressourcestrategien sætter på affaldsområdet, som går videre end det, som fremgår af aftalen om innovation. OK. Side 9 af 10 Den politiske aftale - hovedlinjerne Herunder er kort konkluderet på hovedlinjerne i den politiske aftale fra juni Der skal i højere grad være frit valg for virksomhederne i forhold til affald, der genanvendes Svaret her afhænger af, hvordan man opfatter frit valg. For nogle omfatter det ikke, at virksomhederne kan vælge kommunale løsninger. Den politiske aftale ses ikke at indeholde svar på spørgsmålet dog indeholder aftalen et krav om, at virksomheder skal have adgang til genbrugspladserne samt en bestemmelse om at kommunale behandlingsanlæg (under bestemte hvilkår) kan fortsætte med at modtage kildesorteret genanvendeligt erhvervsaffald. Vores vurdering er, at der er delvist frit valg. Virksomhederne kan nu ikke (eller kun i begrænset omfang) vælge kommunalt ejede genanvendelsesanlæg.. Det skal være miljømæssigt forsvarligt, nemt og billigt for borgere og virksomheder at komme af med deres affald Det er ikke nødvendigvis blevet nemmere, da de kommunale ordninger og anlæg ikke længere må benyttes. Desuden er det blevet dyrere for borgerne at komme af med deres affald, da de kommunale ordninger og anlæg har mistet noget af affaldsgrundlaget. Aftalen sigter mod at fastholde og videreudvikle den høje miljøkvalitet som findes i Affaldsstrategi Der skal være tilstrækkelig affaldsbehandlingskapacitet Det er der generelt, men med afgørelserne om de kommunale anlæg er kapaciteten mindre. Der skal være effektiv service til borgere og virksomheder samt effektiv kontrol med, at affaldet håndteres korrekt Svaret er uklart, da det ikke er klart hvad der menes med effektiv service og kontrol. Affaldssektoren skal være økonomisk effektiv Her er ikke draget konklusioner. Færre regler skal erstatte de 8000 regulativfastsatte ordninger der findes i dag. Antallet af regulativfastsatte ordninger er reduceret via standardregulativerne. Om der er færre regler som sådan, er ikke blevet undersøgt. Intet tyder dog på at antallet af paragraffer i miljøbeskyttelsesloven og affaldsbekendtgørelsen er faldet. Vi har desuden fået særskilte bekendtgørelser for affaldsdataregisteret, affaldsdatasystemet og indsamleruddannelsen. Effektiv service og administrativ forenkling regulativer, data og gebyrer Forligsparterne er enige om, at der skal udformes standardregulativer for husholdnings- og erhvervsaffald, som kommunerne har pligt til at bruge.

10 De er udarbejdet, men der sker ingen revision. Begejstringen ude hos kommunerne er til at overse. Forligsparterne er enige om, at der skal etableres et samlet landsdækkende affaldsdatasystem, som alle myndigheder og øvrige relevante aktører har pligt til at indberette til og anvende. Alle kan indberette, men det er ikke alle, der anvender det, fordi der er skepsis over for datakvaliteten. Side 10 af 10 Forligsparterne er enige om, at reglerne om kommunale gebyrer for affald skal revideres, så gennemsigtigheden øges. Der skal samtidig opstilles kriterier for, hvordan de enkelte omkostninger fordeles på brugergrupper og hvilke typer af virksomheder, som kan opkræves gebyr. Reglerne er revideret og der er opstillet kriterier. I rapporten står der ikke noget om, hvorvidt gennemsigtigheden opfattes som øget for borgere og virksomheder. Ministeren drøfter de konkrete principper for standardregulativer og gebyrer med forligsparterne inden de nye regler træder i kraft. Blev gjort. Innovation nye teknologier til affaldsbehandling Forligsparterne er enige om, at der med udgangspunkt i samfundsøkonomiske analyser skal identificeres reguleringsmæssige tiltag, eksempelvis skærpede miljøkrav og udbud af retten til behandling af specificerede affaldsfraktioner i en begrænset periode med henblik på at understøtte nye teknologier til behandling af røggasrensningsprodukter, affald af imprægneret træ, shredderaffald og pvc-affald. Igangsættelse af konkrete tiltag bør som udgangspunkt bero på den samfundsøkonomiske rentabilitet forbundet hermed. Der er iværksat enkelte forsøg med økonomisk støtte fra staten. Forligsparterne er enige om at arbejde for behandlingskrav til udvalgte miljøproblematiske affaldstyper. Er ikke gjort.

2.1 Styrket konkurrence og øget gennemsigtighed på markedet for genanvendeligt erhvervsaffald

2.1 Styrket konkurrence og øget gennemsigtighed på markedet for genanvendeligt erhvervsaffald Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 486 Offentligt 21. juni 2007 Politisk aftale om organisering af affaldssektoren Regeringen har den 21.6.2007 indgået aftale med Dansk Folkeparti, Det

Læs mere

januar 2010 Af Jacob Brandt

januar 2010 Af Jacob Brandt januar 2010 Af Jacob Brandt A F FA L D S G E B Y R E R EFTER DEN REVIDEREDE AFFALDSBEKENDTGØRELSE Med den nye affaldsbekendtgørelse er der indført en mere detaljeret regulering af de kommunale affaldsgebyrer,

Læs mere

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1)

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Alle kommuner Jord & Affald J.nr. 7759-00014 Ref. bpc, awd, cfm Den 10. juli 2009 Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Den 28. maj 2009 vedtog Folketinget en ændring

Læs mere

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren MILJØstyrelsen 14. december 2004 Jord & Affald CFM; MHY Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren Baggrunden for arbejdsgruppen gennemgås kort

Læs mere

Ny Affaldsbekendtgørelse Gebyrer

Ny Affaldsbekendtgørelse Gebyrer Ny Affaldsbekendtgørelse Gebyrer Gebyrer Gebyrer Ikrafttræden Opkrævning af gebyrer via CVRregistret fra 1.1.2010 Opkrævning af gebyr for virksomheders adgang til genbrugspladser fra 1.1.2010. Undtagelser

Læs mere

Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse

Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse mst@mst.dk Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse om affald KL har modtaget udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Gældende fra d. 20-06-2012 1 Formål m.v. 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Registrering af udenlandske virksomheder 2 5 Gebyrer 2 6 Klage m.v.

Læs mere

Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015

Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015 Miljøstyrelsens sagsbehandling af kommunale behandlingsanlægs anmeldelse om fortsat behandling af kildesorteret erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015

Læs mere

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen NOTAT Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen Notatet indeholder bemærkninger af mere principiel karakter til affaldsbekendtgørelsen. 01.09.2017 Side 1 af 5 J.nr. NIR 11.7.16-01 Indledning Miljøstyrelsen

Læs mere

Den nye affaldsbekendtgørelse - hvad betyder den for din virksomhed?

Den nye affaldsbekendtgørelse - hvad betyder den for din virksomhed? Den nye affaldsbekendtgørelse - hvad betyder den for din virksomhed? Morten Therkildsen Peter L. Madsen Reno Djurs I/S Disposition Baggrund for de nye regler Ny ansvarsfordeling i forhold til genanvendeligt

Læs mere

Denne tidslinje er senest redigeret

Denne tidslinje er senest redigeret Denne tidslinje er senest redigeret 23.02.10 Tidslinje for initiativer i f.m. gennemførelse af affaldsreformens fase 1 - baseret på s orienteringsskrivelse af 10. juli 2009 til kommunerne om gennemførelse

Læs mere

Marianne Moth Miljøstyrelsen. Ny organisering af affaldssektoren Politisk udspil

Marianne Moth Miljøstyrelsen. Ny organisering af affaldssektoren Politisk udspil Marianne Moth Miljøstyrelsen Ny organisering af affaldssektoren Politisk udspil Historie Anbefalinger fra bredt sammensat arbejdsgruppe, december 2004 Baggrundsrapporter om forskellige emner findes på

Læs mere

Affaldsregistret. v/ Jette B. Sørensen og Jesper Lett Energistyrelsen. Emner om Affaldsregistret

Affaldsregistret. v/ Jette B. Sørensen og Jesper Lett Energistyrelsen. Emner om Affaldsregistret Affaldsregistret v/ Jette B. Sørensen og Jesper Lett Energistyrelsen Side 1 Emner om Affaldsregistret - Baggrund og formål - Evalueringens resultater - - Forventede ændringer af system og lovgivning Side

Læs mere

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Den generelle del af regulativet er affaldsbekendtgørelsens tekst og erstatter de nugældede regulativers generelle indledninger med angivelse

Læs mere

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private Notat Jord & Affald J.nr. MST-7779-00105 Ref. bpc Den 12. april 2011 Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private I

Læs mere

Genbrugspladsordningen i Solrød og Greve har vist sig at adskille sig fra nogle af de andre kommuners ordninger ved at:

Genbrugspladsordningen i Solrød og Greve har vist sig at adskille sig fra nogle af de andre kommuners ordninger ved at: Dette notat er udarbejdet i et samarbejde mellem administrationerne i Solrød Kommune, Greve Kommune og Greve Solrød Forsyning. 1. Principper for genbrugspladsgebyr for erhverv i 2014 Reglerne for virksomheders

Læs mere

Bekendtgørelse om affald

Bekendtgørelse om affald Fornyet høring over tilmeldeordning for virksomhedernes adgang til genbrugspladser samt nye gebyrbestemmelser Bekendtgørelse om affald. Etablering af og krav til visse ordninger for virksomheder 39. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Varde Kommune REGULATIV FOR JORD

Varde Kommune REGULATIV FOR JORD REGULATIV FOR JORD Gældende fra d. 1. juni 2012 1 Formål m.v... 3 1.1 Affaldshåndtering... 3 1.2 Jordflytning og områdeklassificering... 3 2 Lovgrundlag... 3 3 Definitioner... 3 4 Registrering af udenlandske

Læs mere

Sammenfatning af de nye regler på affaldsområdet

Sammenfatning af de nye regler på affaldsområdet Notat Fra: Lars Høier 05. februar 2010 Dokumentnr.: 51042 Sammenfatning af de nye regler på affaldsområdet Der er i januar 2010 kommet to nye bekendtgørelser på affaldsområdet: Affaldsbekendtgørelsen,

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret

Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret KL har modtaget høring af lovforslag om ændring af lov om miljøbeskyttelse (ophævelse af affaldsadministrationsgebyret) med bekendtgørelser.

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Slagelse Kommune Teknik og Miljø 19. februar 2013. Administrationsgrundlag for fritagelse for administrationsgebyr for virksomheder

Slagelse Kommune Teknik og Miljø 19. februar 2013. Administrationsgrundlag for fritagelse for administrationsgebyr for virksomheder Slagelse Kommune Teknik og Miljø 19. februar 2013 Administrationsgrundlag for fritagelse for administrationsgebyr for virksomheder Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven nr. 879 af 26. juni 2010. (Affaldsbekendtgørelsen

Læs mere

Miljøministeriet Miljøstyrelsen Jord & Affald 10. juli 2012

Miljøministeriet Miljøstyrelsen Jord & Affald 10. juli 2012 Miljøministeriet Miljøstyrelsen Jord & Affald mst@mst.dk 10. juli 2012 Høring af udkast til ændring af miljøbeskyttelsesloven. GenvindingsIndustrien (GI) har modtaget ovennævnte udkast i høring. Udkastet

Læs mere

Charlotte Jakobsen Eriksen - Orientering om ny aftale om genbrugspladser af d. 1. juli 2011

Charlotte Jakobsen Eriksen - Orientering om ny aftale om genbrugspladser af d. 1. juli 2011 Orientering om ny aftale om genbrugspladser af d. 1. juli 2011 Page 1 of 1 Charlotte Jakobsen Eriksen - Orientering om ny aftale om genbrugspladser af d. 1. juli 2011 Fra: "Madsen, Søren R. N."

Læs mere

Ny Affaldsbekendtgørelse

Ny Affaldsbekendtgørelse Ny Affaldsbekendtgørelse Introduktion Ny affaldsbekendtgørelse udstedt 18. december 2009. Justeret bekendtgørelse udstedt 13. januar 2010. Fodnoten til bilag 6 B om forbrænding slettet Undtagelse for restprodukter

Læs mere

Kriterier for fritagelse for erhvervsaffaldsgebyr 2010

Kriterier for fritagelse for erhvervsaffaldsgebyr 2010 Sagstype.: Teknisk Udvalg A Sagsid.: 2778567 Dok.nr.: 3036044 Åben sag Kriterier for fritagelse for erhvervsaffaldsgebyr 2010 Sagsfremstilling: Administrationen har i perioden 22.10.2010 til 12.11.2010

Læs mere

Udkast til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse (Ny organisering af affaldssektoren)

Udkast til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse (Ny organisering af affaldssektoren) Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse (Ny organisering af affaldssektoren) 1 I lov om miljøbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 1757 af 22. december 2006, som ændret ved 1

Læs mere

Høringsudkastet giver os anledning til at komme med følgende kommentar.

Høringsudkastet giver os anledning til at komme med følgende kommentar. Miljøstyrelsen Att. Marianne Moth Strandgade 29 1401 København K joaff@mst.dk København, den 15. marts 2007 Høring om regeringens udspil den nye affaldssektor GenvindingsIndustrien (GI) har modtaget ovennævnte

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 190 Offentligt NOTAT Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald 28.03.2017 Side 1 af 7 J.nr. NIR 4.10.4.2-01 Baggrund Energi-,

Læs mere

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S. 1. januar 2007

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S. 1. januar 2007 Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. januar 2007 Side 1 af 8 02-05-2012 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Gyldighedsområde... 3 3. Generelle definitioner....

Læs mere

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ).

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ). Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Cirkulær Økonomi og Affald Haraldsgade 53 2100 København Ø Brevet sendes alene elektronisk. Høring af ændring af bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk

Læs mere

Vejledende udtalelse om affaldsbekendtgørelsens gebyrbestemmelser

Vejledende udtalelse om affaldsbekendtgørelsens gebyrbestemmelser Til alle landets kommuner Jord & Affald J.nr. Mst-7759-00016 Ref. JABRA 17. februar 2010 Vejledende udtalelse om affaldsbekendtgørelsens gebyrbestemmelser Bekendtgørelse nr. 48 af 13. januar 2010 om affald,

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast

Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast Indhold 1. Formål... 2 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde... 2 3. Lovgrundlag og definitioner... 2 4. Områdeklassificering... 2 5. Analysefrie delområder...

Læs mere

Indstilling. Vedtagelse af nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Vedtagelse af nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 8. marts 2011 Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Vedtagelse af nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald

Læs mere

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/3733. Bilag 1 Sagsbeskrivelse. Indledning

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/3733. Bilag 1 Sagsbeskrivelse. Indledning Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer Sag nr. 10/3733 Bilag 1 Sagsbeskrivelse Indledning Virksomhederne i Ringsted Kommune skal betale et erhvervsaffaldsgebyr i 2010. Gebyret skal dække

Læs mere

, -' ' *. # 0 % 0.&2,

, -' ' *. # 0 % 0.&2, Regulativ for jord Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 ! "!##$ %!$&'& (!&& ) *&+&, -' ' *. # /# 01$,...5 0 % 0.&2, 1 Regulativet har til formål at: - Inddrage og undtage områder fra områdeklassificeringen

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2013-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens (BEK

Læs mere

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Notat Sagsnr.: 2013/0009370 Dato: 20. august 2014 Titel: Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Sagsbehandler: Per Hauge Miljøsagsbehandler Generelt for

Læs mere

REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD

REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD 1 Formål Formålet med dette regulativ er at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejere og virksomheder i Egedal Kommune med henblik

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 11. august 2010 til en borger.

Statsforvaltningens udtalelse af 11. august 2010 til en borger. Statsforvaltningens udtalelse af 11. august 2010 til en borger. 11-08- 2010 Du har klaget til Statsforvaltningen Syddanmark, det kommunale tilsyn, over, at Vejle Kommune opkræver dobbelt grundgebyr og

Læs mere

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/31121. Bilag 1 Sagsbeskrivelse

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/31121. Bilag 1 Sagsbeskrivelse Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer Sag nr. 10/31121 Bilag 1 Sagsbeskrivelse Indledning Virksomhederne i Ringsted Kommune skal betale et erhvervsaffaldsgebyr gældende for 2011. Gebyret

Læs mere

Virksomheders adgang til genbrugspladsen. Temadag om gebyrer Dansk Affaldsforening Partner, advokat (L) Jacob Brandt

Virksomheders adgang til genbrugspladsen. Temadag om gebyrer Dansk Affaldsforening Partner, advokat (L) Jacob Brandt Virksomheders adgang til genbrugspladsen Temadag om gebyrer Dansk Affaldsforening Partner, advokat (L) Jacob Brandt 2 Virksomhedernes adgang til genbrugspladsen Hvornår skal virksomhederne betale for at

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål om erhvervsaffaldsgebyr 2013

Ofte stillede spørgsmål om erhvervsaffaldsgebyr 2013 Ofte stillede spørgsmål om erhvervsaffaldsgebyr 2013 Hvorfor skal jeg betale erhvervsaffaldsgebyr i 2013? Folketinget har besluttet, at alle landets kommuner skal opkræve affaldsgebyrer fra erhvervsvirksomheder

Læs mere

Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen

Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen Miljøstyrelsen joaff@mst.dk Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen KL har modtaget ovennævnte forslag i høring, og vi skal på den baggrund udtale følgende med forbehold for, at vi kan komme

Læs mere

BilagØU_111121_pkt.16_03. REGULATIV OM JORD Hvidovre Kommune (Dato) OKTOBER 2011 UDKAST

BilagØU_111121_pkt.16_03. REGULATIV OM JORD Hvidovre Kommune (Dato) OKTOBER 2011 UDKAST REGULATIV OM JORD Hvidovre Kommune (Dato) OKTOBER 2011 UDKAST 1 Indhold Generel del... 4 1. Formål... 4 Jord som affald... 4 Områdeklassificering, jordflytning og anmeldelse... 4 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde...

Læs mere

Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen. Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen

Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen. Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen Overblik Kort om Folketing, regering og miljøministeren Miljøstyrelsen regeludarbejdende og regelfortolkende myndighed

Læs mere

Regulativ for jordhåndtering i Solrød Kommune

Regulativ for jordhåndtering i Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNISK OG MILJØ Regulativ for jordhåndtering i Solrød Kommune Januar 2012 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Gyldighed og anvendelsesområde... 3 3 Lovgrundlag og definitioner... 3 4 Områdeklassificering...

Læs mere

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL Notat Dato: 5.12.212 Sagsnr.: 211-41668 Dok. nr.: 213-426 Direkte telefon: Initialer: DL Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 94 Nørresundby Affaldsplanlægning - Status

Læs mere

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Forbud og hjemler - kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, den 3. september 2015 2 Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Regulativ for Jord. 1 af 9

Regulativ for Jord. 1 af 9 1 af 9 INDHOLDSFORTEGNELSE Formål... 3 Lovgrundlag... 3 Definitioner... 4 Undtagelse/ind-dragelse af områder af områdeklassificeringen... 4 Analysefrie områder inden for det områdeklassificerede område...

Læs mere

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Vandselskab as 1994 Styringsgrundlaget i 1994 og indtil nu Erfaringer

Læs mere

?genbrugsstationer. Fremtidens affaldssektor. Idéoplæg om. retssikkerhed og opgavefordeling. farligt affald. regelforenkling

?genbrugsstationer. Fremtidens affaldssektor. Idéoplæg om. retssikkerhed og opgavefordeling. farligt affald. regelforenkling retssikkerhed og opgavefordeling?genbrugsstationer farligt affald regelforenkling genanvendeligt erhvervsaffald Idéoplæg om Fremtidens affaldssektor I N D H O Forord 3 Indledning 4 L D?Genbrugsstationer

Læs mere

BILAG 1: FORSLAG TIL REVIDERET JORDREGULATIV, BILAG TIL INDSTILLING OM REVIDERET JORDREGULATIV

BILAG 1: FORSLAG TIL REVIDERET JORDREGULATIV, BILAG TIL INDSTILLING OM REVIDERET JORDREGULATIV BILAG 1: FORSLAG TIL REVIDERET JORDREGULATIV, BILAG TIL INDSTILLING OM REVIDERET JORDREGULATIV UDKAST JORDREGULATIV 1. Formål 1 Formålet med dette regulativ er at fastsætte regler for håndtering af jord,

Læs mere

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 105 Offentligt Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Notatet uddyber RenoSams bemærkninger til lovforslag

Læs mere

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. Juni 2009

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. Juni 2009 Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. Juni 2009 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Gyldighedsområde... 3 3. Generelle definitioner.... 4 4. Affaldsproducenternes

Læs mere

Regulativ for jord Vesthimmerlands Kommune

Regulativ for jord Vesthimmerlands Kommune Regulativ for jord Vesthimmerlands Kommune Postadresse: Himmerlandsgade 27 9600 Aars Tlf.: 99 66 70 00 www.vesthimmerland.dk Indholdsfortegnelse I Generel del...3 1 Formål m.v....3 1.1 Affaldshåndtering...3

Læs mere

Generelle regler for husholdninger Generelle regler for virksomheder Særlig del Områdeklassificering... 13

Generelle regler for husholdninger Generelle regler for virksomheder Særlig del Områdeklassificering... 13 REGULATIV OM JORD Hvidovre Kommune December 2011 1 Indhold Generel del... 4 1. Formål... 4 Jord som affald... 4 Områdeklassificering, jordflytning og anmeldelse... 4 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde...

Læs mere

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Bilag 1: Kortlægning MST projekt J.nr. MST-770-00308 14. december (seneste version af dokumentet kan findes på www.sorterbedre.dk) Dataindsamling

Læs mere

Miljøstyrelsens redegørelse for lovgrundlaget

Miljøstyrelsens redegørelse for lovgrundlaget Miljøstyrelsens redegørelse for lovgrundlaget tilblivelsen heraf og planer herfor Et historisk rids.. Før fase 1 af Ny Organisering Fase 1 affaldsbekendtgørelse 1473 2009 En tilføjelse til Fase 1 politisk

Læs mere

Vedr. gebyr for erhvervsaffald

Vedr. gebyr for erhvervsaffald 0 9-0 2-2 0 1 1 Vedr. gebyr for erhvervsaffald Ved brev af 30. november 2010 har du rettet henvendelse til Statsforvaltningen Hovedstaden i anledning af, at Frederiksberg Kommune den 26. november 2010

Læs mere

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Status licitation/regulering husholdningsaffald Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Energistyrelsen 27. januar 2016 Side 1 Emner Status forbrænding Status evaluering på affaldssektoren Affaldsmængder

Læs mere

Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald

Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald Fælles netværksmøde Dakofas netværk for affalds jura og bygge- og anlægsaffald 7. Marts 2013 Kontorchef Dorte Balle Hermansen, Jord & Affald,

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 22. december 2011 kl. 13:30 i Aars Gæstekantine

åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 22. december 2011 kl. 13:30 i Aars Gæstekantine åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 22. december 2011 kl. 13:30 i Aars Gæstekantine Indholdsfortegnelse 314. Affaldsgebyrer gældende for erhverv i 2012 683 2 Medlemmer Knud Kristensen Jens Lauritzen

Læs mere

Indhold 1. Formål... 2 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde... 2 3. Lovgrundlag og definitioner... 2 4. Definitioner... 3 5. Områdeklassificering...

Indhold 1. Formål... 2 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde... 2 3. Lovgrundlag og definitioner... 2 4. Definitioner... 3 5. Områdeklassificering... Regulativ for jord Holbæk Kommune Gældende fra 28.6 2012 Indhold 1. Formål... 2 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde... 2 3. Lovgrundlag og definitioner... 2 4. Definitioner... 3 5. Områdeklassificering...

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1)

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1) Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som indsamlingsvirksomhed 1) I medfør af 7 b, 44, stk. 1, 4 og 5, 45 d, 73, 79 b, stk. 1, 80, stk. 1 og 2, 88, 89 b, 92 og 110, stk. 3, i

Læs mere

afsagt den 28. august 2019

afsagt den 28. august 2019 ØSTRE LANDSRET DOM afsagt den 28. august 2019 Sag BS-32728/2018-OLR (4. afdeling) TGnet ApS (DGL ApS) (advokat Svend Erik Holm og advokat Thomas Gønge) mod Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Forslag til: Regulativ for jord

Forslag til: Regulativ for jord Forslag til: Regulativ for jord Forslag til ændringer til gældende regulativ er vist med rød skrift Læs om: Regler for jord som er affald herunder områdeklassificering og flytning af jord Marts 2016 20

Læs mere

Forslag til bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører.

Forslag til bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører. Forslag til bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører. I medfør af, 44, stk. 1, og 4, 45, stk. 2, og 5 46 b, stk. 1 og 2, 48, stk. 4, 8 og 9, 50 d, stk. 2-4, 73, stk. 1 og 3, 80, stk.

Læs mere

Regulativ for jord, Vejen Kommune Januar 2012

Regulativ for jord, Vejen Kommune Januar 2012 REGULATIV for jord Regulativ for jord, Vejen Kommune Januar 2012 1. Formål Formålet med dette regulativ er: 1.1 at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejere og

Læs mere

Diskussionsoplæg fysisk retlig lovliggørelse uforurenet bygge- og anlægsaffald. Specialistadvokat Jacob Brandt

Diskussionsoplæg fysisk retlig lovliggørelse uforurenet bygge- og anlægsaffald. Specialistadvokat Jacob Brandt Diskussionsoplæg fysisk retlig lovliggørelse uforurenet bygge- og anlægsaffald Specialistadvokat Jacob Brandt 2 Ansvarsfordeling Miljøstyrelsen udarbejder regler om håndtering af bygge- og anlægsaffald

Læs mere

Jordregulativ for Brønderslev Kommune

Jordregulativ for Brønderslev Kommune Jordregulativ for Brønderslev Kommune Gældende fra den 16. oktober 2018 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 99 45 45 45 raadhus@99454545.dk www.bronderslev.dk 0 Indholdsfortegnelse Baggrund... 2

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Regulativ for jord. Ishøj Kommune

Regulativ for jord. Ishøj Kommune Regulativ for jord Ishøj Kommune 1 Indholdsfortegnelse Generel del... 3 1 Formål... 3 2 Lovgrundlag... 3 3 Gebyrer... 3 4 Klage m.v.... 3 5 Overtrædelse og straf... 4 AFFALDSORDNING FOR JORD... 4 6 Ordning

Læs mere

Regulativ om jord, som er affald

Regulativ om jord, som er affald Regulativ om jord, som er affald 1 Formål 1.1 Affaldshåndtering Formålet med dette regulativ er at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejere og virksomheder i

Læs mere

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Til TMU Affaldsgebyr 2012 - supplerende oplysninger TMU har på mødet den 14-11-2011 ønsket et notat med en række supplerende oplysninger

Læs mere

Uddybende bemærkninger til KL s høringssvar til lovforslag om organisering af affaldssektoren (ændring af Miljøbeskyttelsesloven)

Uddybende bemærkninger til KL s høringssvar til lovforslag om organisering af affaldssektoren (ændring af Miljøbeskyttelsesloven) NOTAT Uddybende bemærkninger til KL s høringssvar til lovforslag om organisering af affaldssektoren (ændring af Miljøbeskyttelsesloven) Behov for klare begreber og definitioner...2 Myndighed og drift...2

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 15. februar 2011 til en borger:

Statsforvaltningens udtalelse af 15. februar 2011 til en borger: Statsforvaltningens udtalelse af 15. februar 2011 til en borger: 15-02- 2011 Du har den 28. juni 2010 klaget til Statsforvaltningen Syddanmark, det kommunale tilsyn, over Tønder Kommunes opkrævning af

Læs mere

Producentansvar for biler, batterier og elektronik

Producentansvar for biler, batterier og elektronik Producentansvar for biler, batterier og elektronik Producentansvar for biler, batterier og elektronik Anne Harborg Larsen Jord & Affald Det skal I høre om de næste 45 minutter Hvad er producentansvar?

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Formål 2. 2 Lovgrundlag 2. 3 Regulativ-tillæggets område 2. 4 Definitioner 2. 5 Anden indsamling 3

Indholdsfortegnelse. 1 Formål 2. 2 Lovgrundlag 2. 3 Regulativ-tillæggets område 2. 4 Definitioner 2. 5 Anden indsamling 3 Tillæg 2 til Regulativ for Erhvervsaffald indsamling af farligt affald Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse 1 Formål 2 2 Lovgrundlag 2 3 Regulativ-tillæggets område 2 4 Definitioner 2 5 Anden indsamling 3 6

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 16. maj 2008 til en borger:

Statsforvaltningens udtalelse af 16. maj 2008 til en borger: Statsforvaltningens udtalelse af 16. maj 2008 til en borger: Statsforvaltningen Syddanmark har fra Folketingets Ombudsmand den 10. august 2007 modtaget en klage fra Dem over Odense Kommunes opkrævning

Læs mere

Vedr. gebyr for erhvervsaffald

Vedr. gebyr for erhvervsaffald X 01-09- 2011 Vedr. gebyr for erhvervsaffald Ved breve af 23. september 2010 og 25. januar 2011 har du rettet henvendelse til Statsforvaltningen Hovedstaden i anledning af, at Gentofte Kommune den 21.

Læs mere

Redegørelse/indstilling

Redegørelse/indstilling Sagsnr.: 2009/02983 Dato: 01-12-2009 Sag: Affaldsgebyrer for erhverv 2010 Sagsbehandler: Per Hauge Teksten i kursiv er identisk med teksten i sagsfremstillingen Sagens kerne Ny lovgivning betyder, at der

Læs mere

RAMBØLL, DORTE HVID-JACOBSEN ET KIG I DE GÆLDENDE REGULATIVER DAKOFA - SEMINAR - BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD I DE KOMMUNALE REGULATIVER

RAMBØLL, DORTE HVID-JACOBSEN ET KIG I DE GÆLDENDE REGULATIVER DAKOFA - SEMINAR - BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD I DE KOMMUNALE REGULATIVER RAMBØLL, DORTE HVID-JACOBSEN ET KIG I DE GÆLDENDE REGULATIVER BAGGRUND FOR TJEK AF GÆLDENDE REGULATIVER Netværket for Bygge- og Anlægsaffald på Sjælland har igangsat et projekt vedr. fastsættelse af fælles

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 18. juli 2007 til Næstved Kommune:

Statsforvaltningens brev af 18. juli 2007 til Næstved Kommune: Statsforvaltningens brev af 18. juli 2007 til Næstved Kommune: 18-07- 2007 TILSYNET Resume og konklusion Statsforvaltningen har modtaget henvendelser fra fire personer, der hver især har gjort gældende,

Læs mere

Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD

Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD 1. Formål Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejer og virksomheder i Tønder Kommune. Regulativet

Læs mere

Indstilling. Høring - Regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter

Indstilling. Høring - Regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 3. februar 2014 Høring - Regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald Offentlig høring af regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald

Læs mere

Gebyrdifferentiering - affaldsret. Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus

Gebyrdifferentiering - affaldsret. Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus Gebyrdifferentiering - affaldsret Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus 2 Gebyrdifferentiering den juridiske ramme Miljøbeskyttelseslovens 48 Affaldsbekendtgørelsens kapitel 8 Lighedsprincippet

Læs mere

BEK nr 1309 af 18/12/2012 Gældende (Affaldsbekendtgørelsen) Offentliggørelsesdato: 20-12-2012 Miljøministeriet

BEK nr 1309 af 18/12/2012 Gældende (Affaldsbekendtgørelsen) Offentliggørelsesdato: 20-12-2012 Miljøministeriet BEK nr 1309 af 18/12/2012 Gældende (Affaldsbekendtgørelsen) Offentliggørelsesdato: 20-12-2012 Miljøministeriet Ændrer i følgende forskrifter BEK nr 1415 af 12/12/2011 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel

Læs mere

Jordregulativ. Dato XXXX

Jordregulativ. Dato XXXX Jordregulativ Dato XXXX Indholdsfortegnelse 1. Formål, lovgrundlag og definitioner... 3 Formål... 3 Lovgrundlag... 3 Definitioner... 3 2. Gyldigheds - og anvendelsesområder... 3 Ordning for jord som er

Læs mere

BESTYRELSESMØDE NR. 383 ONSDAG DEN 5. DECEMBER 2012

BESTYRELSESMØDE NR. 383 ONSDAG DEN 5. DECEMBER 2012 Den 27. november 2012 Init. HMD/lns Sagsnr. 11-00891 BESTYRELSESMØDE NR. 383 ONSDAG DEN 5. DECEMBER 2012 Punkt 3. - Indstillingssager. c. Indstilling om godkendelse af forslag tilkommunalbestyrelserne

Læs mere

Følgende høringsparter har fremsendt skriftlige høringssvar med bemærkninger: Danske Fysioterapeuter Aalborg Kommune

Følgende høringsparter har fremsendt skriftlige høringssvar med bemærkninger: Danske Fysioterapeuter Aalborg Kommune Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 L 119 Bilag 2 Offentligt Høringsnotat vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse samt udkast til bekendtgørelse om affaldsregulativer,

Læs mere

Evaluering af de politiske aftaler om organisering af affaldssektoren

Evaluering af de politiske aftaler om organisering af affaldssektoren Evaluering af de politiske aftaler om organisering af affaldssektoren Februar 2016 Afrapportering ISBN: 978-87-93180-09-3 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 1 1.1. Baggrund 1 1.2. Formål og fokus 1 1.3.

Læs mere

REGULATIV FOR JORD. Side 1 af 6

REGULATIV FOR JORD. Side 1 af 6 REGULATIV FOR JORD Side 1 af 6 1 Formål 1.1 Affaldshåndtering Formålet med dette regulativ er at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejere og virksomheder i Frederikshavn

Læs mere

Vejledning om kommunale affaldsplaner

Vejledning om kommunale affaldsplaner Vejledning fra miljøstyrelsen Nr. 5 2000 Vejledning om kommunale affaldsplaner 1. januar 2001-31. december 2012 4 Indhold 1 INDLEDNING...7 1.1 VEJLEDNINGENS FORMÅL OG INDHOLD...7 1.2 BAGGRUND...7 1.2.1

Læs mere

Kapitel 2 Definitioner

Kapitel 2 Definitioner 1 Bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet I medfør af 7 b, 44, stk. 1 og 4-6, 45, stk. 2, 5 og 7, 45 a, 45 d, stk. 1 og 2, 46 a, stk. 1-3, 46 b, stk. 1 og 2, 47, stk. 2 og 3, 48, stk. 4, 8 og 9, 50 d, stk.

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere