LUS LUS. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men de bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden, mens de holder fast i et hårstrå med den ene klo.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LUS LUS. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men de bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden, mens de holder fast i et hårstrå med den ene klo."

Transkript

1 Lus

2 LUS Lusen er et insekt. Den er en blodsugende snylter, som alt efter arten kan leve på forskellige pattedyr. Kun tre arter kan leve på mennesker: hovedlus, kropslus og fladlus. Hovedlus er den mest udbredte art herhjemme. Der er dog en række forholdsregler, du kan tage, så du hurtigt kan få bugt med lusene og lettere undgå, at du eller dit barn får lus igen og igen. Hovedlus lever helt nede ved hovedbunden. Her er optimale betingelser, nemlig varme (cirka 30 grader), høj luftfugtighed og let adgang til at suge blod. Det har ingen betydning, om håret er rent eller snavset. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men de bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden, mens de holder fast i et hårstrå med den ene klo. Det er sjældent, at lus bevæger sig længere ud i håret. Falder en lus ud af håret, dør den hurtigt. Det er især børn i alderen 3-10 år, der får lus, men både voksne og børn i alle aldre kan få lus. Langhårede børn har oftere lus end korthårede. Hårlængden skal være kortere end en halv centimeter, hvis man vil være sikker på ikke at få lus.

3 ET LUSELIV Voksne hovedlus er mellem to og tre millimeter, men som nyudklækkede kan de være mindre end en millimeter. De kan variere i farve fra gennemsigtige, gråhvide til mere mørke. Variationen skyldes blandt andet, at de bliver mørkere, når de lige har suget blod. Hunlusen er 9-12 dage gammel, når den første gang parrer sig og lægger æg. Den voksne lus lever i cirka tre uger, og hunlusen lægger i den periode fem-otte luseæg om dagen. Et luseæg er cirka 0,8 millimeter langt og sidder på en stilk, der er kittet godt fast på et hårstrå. Det sidder helt nede ved hårbunden og er hvidgult. Seks-ni dage efter at ægget er lagt, udklækkes en ny lus, hvorefter det tomme æg vokser ud med hårstrået. Farven på det klækkede æg er mere hvid end på et nylagt æg, og faconen er fladere. Er ægget mørkt, indeholder det et dødt lusefoster. Den nyudklækkede lus vil straks begynde at suge blod, da den ikke overlever, hvis den ikke i løbet af få timer får mulighed for at suge blod. Når en lus suger blod, spytter den et stof ind i såret, som forhindrer blodet i at størkne. Dette kan hos nogle mennesker give kløe og irritation i hovedbunden, da der udvikles en allergisk reaktion. Hyppig smitte eller mange lus kan give sår i hovedbunden, hvis man kradser sig meget. Hvis der er sår og infektion i hovedbunden, bør lægen kontaktes. Lus i naturlig størrelse Det kan være svært at se forskel på levende og døde æg, men der er stor sandsynlighed for, at ægget er klækket eller dødt, hvis det sidder mere end en centimeter fra hovedbunden.

4 SMITTE Tæt kontakt mellem hoveder anses for at være årsag til langt de fleste tilfælde af lus. Lus forlader ikke frivilligt et hoved, medmindre de har mulighed for at kravle over til et andet. Lus kan ikke overleve væk fra hovedbunden i længere tid, da de hurtigt bliver svækket på grund af udtørring eller mangel på føde. Kamme, børster, huer og lignende, der bruges af flere personer inden for et kort tidsrum, kan desuden være en smittekilde. Disse genstande bør derfor vaskes i sulfo, i opvaskemaskinen eller i vaskemaskinen. De kan også lægges i fryseren i et døgn eller lægges væk i 48 timer. De samme forholdsregler gælder sengetøj. Ekstra rengøring og sprøjtning med insektmidler er ikke nødvendigt. Det anbefales, at du regelmæssigt, og gerne en gang om ugen, undersøger dit barn for lus. Kommer der besked fra skolen, institutionen eller legekammeraters forældre om, at der er lus i den nærmeste omgangskreds, er det ekstra vigtigt, at du undersøger barnet. Finder du lus hos barnet, skal resten af familien også undersøges. Det er også vigtigt, at du fortæller skole, institution og andre, der er i tæt kontakt med familien, at du har fundet lus hos dit barn. Det er ikke flovt at få lus, men det er flovt ikke at gøre noget ved det. GODT AT HUSKE... Medicin Har du svært ved at huske din medicin, kan du tilmelde dig gratis huske-sms på apoteket.dk. Spørg personalet på apoteket, hvordan du skal tage din medicin. Læs på indlægssedlen, hvordan din medicin skal opbevares. Er du i fast behandling, kan du opleve, at din medicin skifter navn. Indhold og virkning er uændrede.

5 BEHANDLING MOD LUS Der er flere måder at behandle lus på. Enten kan man fjerne dem mekanisk ved kæmning, eller også kan man anvende et lægemiddel til bekæmpelse af lus eventuelt i kombination med kæmning. Der findes forskellige lægemidler, som er godkendt til bekæmpelse af lus på mennesker. De indeholder stoffer, som er giftige for lus. For at opnå effekt er det vigtigt at følge brugsanvisningen nøje. Der kan godt gå et stykke tid, inden lusene dør. Tilstedeværelse af levende lus lige efter behandling er ikke nødvendigvis udtryk for, at midlet ikke har virket. Det kan du først undersøge med en tættekam dagen efter behandlingen. Er der levende lus dagen efter en behandling, er behandlingen ikke lykkedes. Det anbefales, at man altid behandler med lægemidlet igen efter otte dage, også selv om det ikke står i brugsanvisningen. Så sikrer man, at enkelte lus, som måske har overlevet den første behandling, ikke får lov at udvikle sig, så der udklækkes nye lus. Der findes også en række nye produkter til bekæmpelse af lus, som er baseret på kokosolie, æteriske olier eller stoffet dimiticon. Disse produkter er ikke lægemidler, men det er alligevel vigtigt at følge brugsanvisningen nøje og spørge på apoteket.... OG SPØRG APOTEKET, HVIS DU ER I TVIVL MEDICIN- TILSKUD Medicin Undlad at ændre i din medicin uden aftale med lægen. Husk at tjekke, om din medicin er trafikfarlig. Det står på indlægssedlen. Apoteket beregner automatisk dit medicintilskud. Fortæl altid personalet på apoteket, hvis du tager flere forskellige slags medicin eller kosttilskud.

6 SÅDAN KÆMMER DU EN PERSON MED LUS Fugt håret, og kom balsam i det, inden du reder det igennem. Balsam får lusene til at sidde stille. Alternativt kan håret blot gøres vådt, inden det redes igennem. Red det fugtige hår igennem med tættekammen fra hovedbund til hårspids. Vælg en lys tættekam, så du lettest kan se lusene. Efter hvert tag bør tættekammen bankes af på et hvidt underlag, så du kan se, hvor mange lus der er redt ud. For at være sikker på at få alle de nye lus med anbefales det, at du kæmmer håret hver anden dag i 14 dage. Hold styr på dine fremskridt ved at skrive ned, hvornår du kæmmer, og hvor mange lus du finder. Kæmning kan også udføres med et specielt mundstykke med en lille tættekam, der sættes på støvsugeren. Sugekæmning anvendes i tørt hår. Uanset om du bruger almindelig tættekam eller støvsuger, skal du være lige grundig. Finder du store lus i hovedbunden i dagene efter en ellers vellykket behandling, tyder det på et nyt luseangreb, og behandlingen skal starte forfra. Se en nærmere beskrivelse af, hvordan du kæmmer både almindeligt og særlig tykt og uregerligt hår, og få meget mere at vide om lus, på

7 HUSK Kun de medlemmer af husstanden, som har levende lus, skal behandles. Undgå balsam og shamp med balsam i dagene lige før og efter en behandling med lægemidler. Så undgår du en eventuel negativ effekt af balsamen. Et mislykket behandlingsforløb skal ikke gentages med samme produkt, hvis du kan udelukke alle andre fejlkilder. Det kan nemlig være tegn på, at lusene er resistente (modstandsdygtige) over for lægemidlet. Er dit barn ikke lusefrit efter to-tre behandlinger, anbefales det, at du kontakter lægen eller sundhedsplejersken. Gravide, ammende og børn under to år må ikke behandles med lægemidler mod lus uden lægens anvisning.

8 VARENR.: /12 PÅ APOTEKET På apoteket kan du få hjælp til og rådgivning om alle typer medicin. Alt personale er faguddannet og kan blandt andet svare på spørgsmål om recept- og håndkøbsmedicin, bivirkninger og medicin til børn og fortælle hvad du skal være opmærksom på, hvis du for eksempel tager flere forskellige typer medicin samtidig. Apoteket er stedet, hvor du køber din medicin uanset om du går ned på det fysiske apotek, eller du e-handler over nettet. Apotekets e-handel foregår i apoteket.dk s webshop. Læs mere på apoteket.dk, eller spørg på apoteket.

Vejledning om hovedlus

Vejledning om hovedlus Aarhus Universitet Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr Skadedyrlaboratoriet Vejledning om hovedlus Vejledningen er lavet i samarbejde mellem Skadedyrlaboratoriet,

Læs mere

Vejledning om hovedlus

Vejledning om hovedlus Vejledning om hovedlus Vejledningen er lavet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Aarhus Universitet og erstatter tidligere udsendte vejledninger om hovedlus. Den henvender sig især til de kommunale

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Prioderm shampoo 10 mg/g malathion

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Prioderm shampoo 10 mg/g malathion INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Prioderm shampoo 10 mg/g malathion Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Prioderm uden recept. For at opnå den bedste

Læs mere

Guide GUIDE: SÅDAN KOMMER DU MEST EFFEKTIVT AF MED LUSENE SÅDAN GØR DU GODE RÅD OG FAKTA. Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide GUIDE: SÅDAN KOMMER DU MEST EFFEKTIVT AF MED LUSENE SÅDAN GØR DU GODE RÅD OG FAKTA. Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix/Iris Guide Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus GUIDE: SÅDAN KOMMER DU MEST EFFEKTIVT AF MED LUSENE SÅDAN GØR DU GODE RÅD OG FAKTA Sådan kommer du af med lusene INDHOLD:

Læs mere

LUS. Hvorfor kan jeg ikke slippe af med lusene Forfatter: Sundhedsplejerske, Tinne Thomsen Kilde: Statens Skadedyrslaboratorium Dato: 11.

LUS. Hvorfor kan jeg ikke slippe af med lusene Forfatter: Sundhedsplejerske, Tinne Thomsen Kilde: Statens Skadedyrslaboratorium Dato: 11. LUS Lus Lus er en stor plage for mange børnefamilier, og især i de kolde måneder, hvor børn ofte leger inde, spredes lusene hurtigt. Der er flere måder at behandle lus på - den nyeste er med et lusemiddel,

Læs mere

SYMPTOMER OG BEHANDLING

SYMPTOMER OG BEHANDLING Blodtryk BLODTRYK Blodtryk er et udtryk for blodets tryk på blodårernes vægge. Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet pumper blodet rundt med, og hvor stor modstand blodet møder ved kontakt

Læs mere

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine.

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Hovedpine HOVEDPINE Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Blandt dem, der har hovedpine, er de fleste kvinder specielt

Læs mere

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression DEPRESSION Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Fjelstervang Skole November 2009

Fjelstervang Skole November 2009 Fjelstervang Skole November 2009 Kære alle forældre. Jeg vil lige begynde med en kort beskrivelse af lærersituationen for nogle af klasserne på skolen. Den første klasse jeg vil nævne er anden klasse:

Læs mere

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler Vitaminer og mineraler VITAMINER OG MINERALER Vitaminer og mineraler er nødvendige for at holde alle kroppens funktioner i gang. Mangel på blot et enkelt vitamin eller mineral kan bringe kroppen ud af

Læs mere

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

Lus bekæmpes med balsam og kam

Lus bekæmpes med balsam og kam Uddrag af bladet: Sygeplejersken nr 4/2002 www.sygeplejersken.dk Af Alice Olsen, Biolog Lus bekæmpes med balsam og kam Hvert år investerer fortvivlede forældre tusindvis af kroner i dyre lusemidler. Men

Læs mere

Færdigpakket medicin klar til brug

Færdigpakket medicin klar til brug Dosispakket medicin Færdigpakket medicin klar til brug For at få den bedste virkning af din medicin er det vigtigt, at den tages i de mængder og på de tidspunkter, som er aftalt med din læge. Det opnår

Læs mere

Hududslet forårsaget af insektstik

Hududslet forårsaget af insektstik Hudlægen informerer om Hududslet forårsaget af insektstik Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/insekt/insect.htm (1 of 11)04-01-2006 15:43:14 HUDUDSLET FORÅRSAGET

Læs mere

NYT HERSKINDSKOLEN & NORDLYSET

NYT HERSKINDSKOLEN & NORDLYSET S E P T E R M B E R 2 0 1 3 NYT HERSKINDSKOLEN & NORDLYSET Bevægelsesbånd Nyt skoleår Hver dag er børnene ude og bevæge sig. Vi forventer at eleverne bliver mere modtagelige for læring, samt får det bedre

Læs mere

Pelspleje og generel hygiejne

Pelspleje og generel hygiejne Pelspleje og generel hygiejne Uanset om din hund er kort- eller langpelset har hunden behov for regelmæssig pleje af pelsen. Pelspleje er ikke kun nødvendigt for at hundens pels ser godt ud, men også en

Læs mere

Prævention hvad skal du vælge?

Prævention hvad skal du vælge? Prævention hvad skal du vælge? Skal du have samleje for første gang? Har du brug for prævention ofte eller sjældent? Har du en kæreste eller skiftende partnere? Kan du huske at bruge prævention (fx tage

Læs mere

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre.

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre. FOKUS PÅ LIVET Forord Denne pjece er lavet til dig der er hiv-smittet, og giver dig er overblik over nogle af de centrale emner du som hiv-smittet skal forholde dig til. Selvom pjecen henvender sig til

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

overblik Når børn er tæt sammen i skoler og daginstitutioner, kravler lusene fra hovede til hovede. Den store lusekrig

overblik Når børn er tæt sammen i skoler og daginstitutioner, kravler lusene fra hovede til hovede. Den store lusekrig Den dag Nils Olav blev ridder Bagsiden. overblik Nr. 7 23. årgang september 2008 Nu skal vi spare Finansministeren giver med den ene hånd og tager med den anden. Regeringen har fremlagt sine forslag til

Læs mere

Parasitter hos marsvin.

Parasitter hos marsvin. Parasitter hos marsvin. Dette særtryk omhandler de tre mest almindelige hud- og pelsparasitter man finder hos marsvin: Skab, lus og ringorm. Skab kræver dyrlægens hjælp og receptpligtig medicin, hvor de

Læs mere

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested Den Unge Piges Bog Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding Praktiserende læge Lise Petri Praktiserende læge Liselotte Hyllested Praktiserende læge Malene Graae Praktiserende læge

Læs mere

Ren luft til ungerne

Ren luft til ungerne Side 1 af 8 Ren luft Beskyt børn mod passiv rygning Februar 2005. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse / Design og grafisk tilrettelægning: Alette Bertelsen, Imperiet / Illustrationer: Tove Krebs Lange

Læs mere

Kom lusen til livs Omsorg i en forkølet tid Stop rygning og start et nyt liv Start året på en frisk

Kom lusen til livs Omsorg i en forkølet tid Stop rygning og start et nyt liv Start året på en frisk Kom lusen til livs Omsorg i en forkølet tid Stop rygning og start et nyt liv Start året på en frisk Det er højsæson for forkølelser, du kan stoppe generne med effektive midler. Med den rigtige hudpleje

Læs mere

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese?

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese? NR. XX Ny protese En delprotese kan være en god løsning, når du har mistet én eller flere tænder. Hvis ingen af dine tænder kan bevares, er det i stedet en helprotese, der skal til. Denne brochure fortæller

Læs mere

Din personlige linseguide

Din personlige linseguide Gode råd om linser: 1. Vælg de linser der er sundest for dine øjne, passer bedst til din døgnrytme, dit arbjde og dine fritidsinteresser. 2. Brug kun anbefalede kontaktlinsevæsker. 3. Genbrug aldrig væsker.

Læs mere

Hvordan er det at blive bedøvet?

Hvordan er det at blive bedøvet? Hvordan er det at blive bedøvet? Information til børn og forældre fra Anæstesiafsnittet Regionshospitalet Viborg Anæstesi- og Operationsafdelingen Anæstesiafsnittet ANÆSTESIAFSNITTET Det er hospitalets

Læs mere

Læs denne pjece, hvis dit barn netop har haft feberkramper.

Læs denne pjece, hvis dit barn netop har haft feberkramper. Feberkramper 1 Feberkramper er forfattet af Finn Ursin Knudsen, overlæge, dr.med., og opdateret af Peter Uldall, professor, dr.med., Rigshospitalets børneafdeling og udgivet af Dansk Epilepsiforening med

Læs mere