Nyheder om byggeri og entrepriseret. oktober-november 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyheder om byggeri og entrepriseret. oktober-november 2014"

Transkript

1 Nyheder om byggeri og entrepriseret oktober-november 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Yderligere to bygherrer søger erstatning Gladsaxe og Gentofte kommuner melder sig nu blandt de bygherrer, som vil kræve erstatning af de byggefirmaer, der deltog i det københavnske byggekartel og derved påførte kommunerne ekstraudgifter i forbindelse med byggeprojekter i perioden Vicekommunaldirektør Hans Jensen fortæller, at Gladsaxe Kommune vil gå efter at få erstatning fra tre byggefirmaer, som alle har vundet udbud fra kommunen i den pågældende periode. "Som minimum skal vi have en kompensation, der svarer til det, som firmaerne har givet i gaver til de andre i kartellet," udtaler Hans Jensen. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 3, d. 19. november 2014, af Torben Kragh. 600 nye boliger på vej i Sydhavnen By & Havn har solgt fire byggefelter på Teglholmen i København, hvor en række investorer nu vil opføre hen ved 600 lejligheder til en samlet værdi på omkring to milliarder kroner. Boligerne vil give plads til omkring nye beboere i Sydhavnen, der i dag har omkring boliger og beboere. På sigt forventer kommunen, at københavnere vil slå sig ned i området. "Sluseholmen er meget vellykket med sin store variation i facaderne og maritime stemning. Teglholmen får samme karakter, og den kommende folkeskole vil gøre de to kvarterer endnu mere komplette. Aktivitetsniveauet viser selvsagt, at der er godt gang i byudvikling," fortæller administrerende direktør, Jens Kramer Mikkelsen fra By & Havn. Kilde: Artikel fra Berlingske, 3. sektion, side 4, d. 19. november 2014, af Nils- Ole Heggland.

2 Fast ejendom betragtes som byggegrunde Et køb af en fast ejendom med videresalg til et boligselskab var ifølge Skatterådet momspligtigt. Siden den 1. januar 2011 har momsfritagelsen for salg af ejendomme været "delvist" ophævet. Siden lovændringen forventes det, at man betaler moms blandt andet ved salg af byggegrunde. I det nævnte tilfælde var købsaftalen betinget af, at køber skulle indgå en aftale om opførelse af et byggeprojekt på ejendommen. Derfor fastslog Skatterådet, at ejendommen skulle anvendes til bebyggelse og kunne klassificeres som en byggegrund. Kilde: Kronik fra Jyllands-Posten, side 13, d. 18. november 2014, af Arne Møllin Ottosen, advokat, Kromann Reumert. 130 millioner investeres i lufthavnen Københavns lufthavn er i fuld gang med at fremtidssikre sig. Derfor investerer man nu 130 millioner kroner i at opgradere og bygge 700 ekstra kvm. i Terminal 2 og etablere to ekstra spor i Security. Lufthavnen skal op på en kapacitet på 40 millioner passagerer. Projekterne skal stå klar til brug til sommeren Samtidig er arbejdet med at udvide Finger C i fuld sving. Det er et projekt til 250 millioner kroner, og forventes færdigt inden udgangen af "De tre byggeprojekter flugter med lufthavnens 'Expanding CPH' strategi om at udbygge i faser, så vi i løbet af de næste to-tre årtier vil kunne håndtere 40 millioner passagerer årligt," siger administrerende direktør Thomas Woldbye. Kilde: Artikel fra Estatemedia.dk, d. 17. november 2014, af Redaktionen. Forslag til lempelse af regnskabsreglerne i høring Erhvervsstyrelsen har nu sendt det forslag, der lemper regnskabsreglerne for en lang række virksomheder, i høring. En byggevirksomhed har modtaget et enormt bødeforlæg på 10 millioner kroner for kartelvirksomhed. En anden byggevirksomhed slap noget billigere, på trods af at den ifølge bødeforlægget, var med i 14 tilfælde af prisaftaler. "Første bøde blev givet i juli 2014 til entreprenørvirksomheden N. H. Hansen & Søn A/S. Den bøde var på 2,2 millioner kroner og blev fastsat på baggrund af ganske særlige forhold," skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det samlede "sagskompleks" vedrører mange byggeprojekter til en samlet værdi af op med 500 millioner kroner. Kilde: Artikel fra Økonomisk Ugebrev CFO, side 21, d. 16. november 2014, af Redaktionen.

3 Planerne for ny station i Køge præsenteret Kæmpestationen på den kommende København-Ringsted-højhastighedsbane bliver en kvart kilometer lang - og er tegnet af danskere, som slog japanere og franskmænd i arkitektfinalen. Køge Kommune, DSB og Banedanmark har præsenteret planerne for den nye Køge Nord Station på højhastighedsbanen mellem København og Ringsted. Det er arkitektfirmaet COBE, samt Dissing + Weitling der skal designe stationen sammen med ingeniørhuset Cowi. Stationen omfatter en 225 meter lang ventesal og gangbro. "Vi har tegnet et symbol på den udvikling, Køge som by gennemgår i disse år. En udvikling, der vil blive materialiseret i broen og dens anlæg," siger Dan Stubbergaard, indehaver og kreativ direktør i COBE. Kilde: Artikel fra BNB, d. 15. november 2014, af Nils-Ole Heggland. SF ønsker flere billige boliger på Enghave Brygge Der har været en masse polemik omkring den nye bydel Enghave Brygge i København. Nu er der udsigt til endnu mere debat og diskussion. SF vil have flere almene boliger med i byggeprojektet. Det har taget seks år at få lokalplanen for Enghave Brygge, hvor der skal bygges 2400 boliger, på plads. Nu har politikerne på Christiansborg aftalt, at kommuner kan kræve, at 25 procent af nye grunde skal gå til almene boliger. Det vil SF s politikere på rådhuset udnytte ved byggeriet på Enghave Brygge. "Vi er positivt overraskede over, at den mulighed nu er opstået, og den skal selvfølgelig bruges på Enghave Brygge, hvor der kun er planlagt otte procent almene boliger," siger Neil Bloem (SF) medlem af Teknik- og Miljøudvalget. Kilde: Artikel fra Mx.dk (MetroXpress), d. 14. november 2014, af Jakob Østergaard Nøhr. Tre nye bøder i sag om byggekartel Tre nye virksomheder er blevet føjet til listen af sigtede i sagen om "Det store byggekartel". Flere har erkendt forholdene og accepteret at betale deres bøder. Indtil nu har fem virksomheder betalt bøder for et beløb på 13,9 millioner kroner. Sagen om "Det store byggekartel" hører til blandt Danmarkshistoriens allerstørste kartelsager. Virksomhederne er sigtet for at have aftalt priser på byggeprojekter til omkring millioner kroner. Kilde: Artikel fra Idag.dk, d. 14. november 2014, af Poul Bavngaard. Finanslov med plads til almene boliger Den nye finanslovsaftale, som stod klar torsdag, kommer blandt andet til at betyde en ændring af planloven. Nu har kommunerne tilladelse til at øremærke

4 25 pct. af udlagte byggegrunde til byggeri af bolig. Samtidig får Aarhus Kommune tildelt 90 millioner kroner, der skal bruges til at skabe flere almene boliger. Konkret kan det betyde ændringer for områderne omkring Søren Frichs Vej, hvor meget af området skal omdannes fra gammelt erhvervsområde til by. Meget af det er på private hænder, og der kan det blive aktuelt at bruge den nye lov, siger rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz. Kilde: Artikel fra Jyllands-Posten, 1. sektion, side 5, d. 14. november 2014, af Esben Larsen Mikkelsen. Stadig flere kommuner dropper byggesagsgebyrer Der er i alt 4 kommuner, der har valgt at afskaffe gebyrerne på byggesager i år, herudover følger mindst to andre kommuner trop og dropper gebyret fra årsskiftet. Et stigende antal kommuner afskaffer byggesagsgebyrer for landbrugsbygninger. Det viser en ny undersøgelse udført af specialkonsulent Martin Kyed fra tænketanken CEPOS. Sidste år var der tre kommuner, der afskaffede byggesagsgebyrerne, og i år har yderligere fire kommuner afskaffet gebyrerne. Dertil kommer, at mindst to andre kommuner, Favrskov og Norddjurs Kommuner, afskaffer gebyret fra årsskiftet. Det er en meget interessant udvikling, siger han. Kilde: Artikel fra Landbrugsavisen, side 4, d. 14. november 2014, af Morten Handrup. Lokalplan til Bella Kvarter står for godkendelse Bella Kvarter et endnu ikke færdigudviklet område omkring Bella Center - kommer til at have boliger til 3700 personer og 5000 arbejdspladser. Det mener overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen. Projektet har et budget på fem milliarder kroner men først skal lokalplanen vedtages: Vi skal behandle planen i økonomiudvalget den 2. december. Nu kommer vi et stort skridt videre. Der var stor opbakning til planen under startredegørelsen, så jeg forventer også, at den går igennem på økonomiudvalgsmødet," siger Frank Jensen. Kilde: Artikel fra Børsen, 2. sektion, side 2, d. 13. november 2014, af Peter B. Rasmussen. Ny byggestrategi vil forbedre konkurrencen Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) mener, at rådgivere kan hjælpe til med at professionalisere og effektivisere byggesagsbehandlingen. FRI mener, at regeringens byggepolitiske strategi vil forbedre byggeriets rammevilkår.

5 Samtidig får man en strategi, der sætter de rigtige dagsordener i forhold til at tage denne internationale erfaring med tilbage til Danmark. "Vi ved fra egne og fra andre parter i byggeriet, at virksomhedernes udbudsomkostninger er alt for høje i forhold til, hvad de burde være, når de byder på offentligt byggeri. I denne uge kom det frem, at hvert sjette offentlige udbud annulleres og oftest efter udbuddet har været afholdt," siger Henrik Garver administrerende direktør i FRI. Kilde: Artikel fra FRINet.dk (Foreningen af Rådgivende Ingeniører), d. 11. november 2014, af Nana Maria Tengmark. Ny forening i opgør med skandalerne i byggeriet Realdania og Bygherreforeningen skaber en ny forening for at fremme branchens samfundsansvar - socialt og miljømæssigt. Målet er blandt andet at vidensdeling og best practice skal gøre den økonomisk trængte branche mere konkurrencedygtig. Med foreningen kan vi udvikle et fælles sprog og en fælles forståelse for, hvilke roller og hvilket ansvar branchen har," siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania. Underbetalte udenlandske ansatte, deres dårlige arbejdsforhold, karteldannelse og belastning af miljøet stjæler fortællingen om byggebranchen, men der skal mere fokus på miljøtiltag og bæredygtig effektivitet. Kilde: Artikel fra Mandag Morgen, d. 10. november 2014, af Marianne Kristensen Schacht. Ny strategi mangler fokus på private Regeringens nye byggestrategi bliver generelt set hilst velkommen. Men der mangler fokus på de private bygherrer, lyder det fra den del af byggebranchen. Regeringens plan for fremtidens byggeri er ambitiøs og gennemarbejdet og stor ros for det, men ofte har vi oplevet, at det halter med implementeringen. Så vi er spændte på, hvor mange af regeringens gode initiativer, der rent faktisk kommer ud over rampen, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen. Bygherreforeningen er interesseorganisation for de professionelle, offentlige og private bygherrer. Kilde: Artikel fra Idag.dk, d. 9. november 2014, af Redaktionen. Kommuner vil sikre job under Femern-byggeriet Entreprenørerne på Femern-forbindelsen får brug for lokale partnere, og de lokale kommuner håber, de kan få en aktiv rolle. Kommunerne håber på fuld beskæftigelse under byggeriet. Vi vil gerne have, det bliver os lokalt, der har kontakten til entreprenører og underleverandører, så vi kan være med til at

6 definere samarbejdet, siger formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Lolland Kommune, Vibeke Grave. Kilde: Artikel fra Lolland-Falsters Folketidende, side 7, d. 8. november 2014, af John Karlsen. Lokalt byggefirma vil skabe noget nyt Hvis Holbæk Byråd godkender planerne, så vil det lokale byggefirma, HM Gruppen, opføre 147 boliger på en stor byggegrund i byen. Der vil blive 50 ældreboliger, ligesom der kommer familieboliger og billige boliger. Der vil blive et antal små boliger til unge, som ikke har så mange midler til rådighed. Hvis det bliver godkendt, regner vi med at gå i gang i slutningen af 2015, siger Karsten Krüger, administrerende direktør i VAB. Kilde: Artikel fra Nordvestnyt Kalundborg, sektion 1, side 16, d. 8. november 2014, af Kaj Ove Jensen. Nye krav til millionrenovering Hvis interesserede virksomheder ønsker at ansøge om prækvalifikation til en omfattende renoveringsopgave i Ishøj, skal de ikke længere kunne fremvise en mindsteomsætning på 500 millioner kroner. "Vi er fra flere sider blevet gjort opmærksom på, at beløbet i første omgang var lige rigeligt højt sat, så nu har vi revurderet beløbet og dermed også ændret deadline for ansøgning, så interesserede virksomheder også får mulighed for at reagere på ændringen," siger Christine Kalhauge fra Cowi, der er bygherrerådgiver på projektet. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 4, d. 7. november 2014, af Jane Schmidt Klausen. Godkendelse af store byggesager skal forenkles Det betyder fordyrelse og forsinkelser af nybyggeri, mener regeringen, når kommunerne er for langsomme og ikke harden nødvendige ekspertise. Kommunerne afviser en centralisering. "Det fungerer ikke godt nok, når den tekniske byggesagsbehandling ligger fordelt ud over alle 98 kommuner. Dels tager det for lang tid, dels har kommunerne ikke altid den fornødne ekspertise," siger klima-, energi og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R), der er tovholder og talsmand på regeringens store byggepolitiske udspil. Regeringen fremlægger i dag et byggepolitisk udspil, som lægger op til at samle byggesagsbehandling af større byggerier i en eller få store enheder. Kilde: Artikel fra Jyllands-Posten, 1. sektion, side 10, d. 7. november 2014, af Hanne Fall Nielsen.

7 Nybyggeriet er fortsat i bund Byggebranchen har fået en god og dårlig nyhed i den forgangne uge. Den gode er, at et mangeårigt fald i nybyggeri er standset. Den dårlige er, at niveauet for nybyggeri er historisk lavt. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Det er især tallet for påbegyndt etageareal, der har stabiliseret sig, mens erhvervsbyggeriet har udsigt til det laveste niveau i 50 år. "Selv om der er fremgang, er niveauet meget lavt. Under krisen i 1930'erne blev der til sammenligning opført boliger i gennemsnit om året," siger Finn Bo Frandsen, senioranalytiker i Dansk Byggeri, der regner med påbegyndte boliger i år. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 2, d. 6. november 2014, af Torben Kragh. DONG sparer 200 millioner på nyt byggeri Dong slipper 200 millioner kroner billigere for byggeriet af installationer i Nordsøen og en stor udvidelse af Fredericia Råterminal, hvor der skal bygges otte kæmpestore gastanke. I alt løber udgifterne op i 1,8 milliarder kroner. "De udbud, vi fik ind på anlægsarbejderne her i Fredericia, var væsentligt lavere, end vi havde budgetteret med, og samtidig var der tale om en væsentlig mindre mængde forurenet jord, som vi skulle skaffe os af med i forbindelse med anlægsarbejderne," fortæller Lars Bach, direktør hos Dong Oil Pipe. Kilde: Artikel fra Energy-supply.dk, d. 6. november 2014, af Dan S. Frandsen. Sidste byggekartelsag kan udløse endnu en rekordbøde Der mangler kun efterforskning i en enkelt sag i den københavnske kartelsag, hvor der indtil videre er blevet givet rekordbøder på ti millioner kroner af retten. Hvorvidt den sidste sag også vil udløse bøder i den størrelsesorden vil statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Morten Jakobsen, ikke udtale sig om, men han antyder, at der bliver set med stor alvor på den resterende sag. "Der er også tale om en meget alvorlig sag," siger statsadvokaten. I alt 46 virksomheder har været under mistanke. Heraf er de 27 blevet tiltalt af Bagmandspolitiet. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 2, d. 6. november 2014, af Torben Kragh. København vokser ud i Øresund i 2050 En ny rapport giver en række bud på, hvordan København kan se ud i 2050, og meget peger på, at der skal bygges ud i Øresund i form af en "omvendt fingerplan" for hovedstaden. "Den eksisterende fingerplan for København er ganske enkelt genial. Ved at implementere en 'omvendt fingerplan' giver vi

8 mulighed for at fortsætte byen ud i Øresund. Og på samme måde som med den eksisterende fingerplan er der rig mulighed for gode transportløsninger i selve fingrene og sammenhængende grønne naturområder imellem dem," siger Søren Hansen, ekspert i strategisk byudvikling for Rambøll. Kilde: Artikel fra Bygtek.dk, d. 6. november 2014, af kj. Ny prognose spår vækst i byggeaktiviteten En ny prognose fra CRM- Byggefakta spår en vækst på fire procent i offentlige og professionelle private bygherrers byggeaktivitet i "Totalmarkedet inden for de to områder har udviklet sig overordentligt positivt i 2014, og det ser ud til, at 2015 går fire procent over niveauet her. I alt ser det ud til, at vi lander på projekter til en samlet værdi af knap 70 millioner kroner, hvilket er en fremgang på lige godt tre milliarder kroner sammenlignet med 2014," fortæller Jens Slott Johansen, administrerende direktør i CRM- Byggefakta. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 4, d. 5. november 2014, af Jane Schmidt Klausen. Carlsberg-byen sætter farten op Med en ny strategi skal Carlsberg-byen allerede stå færdig i 2024 og ikke længere udvikles over år. For den overordnede rammeplan for området bliver nu fulgt op af en stribe lokalplaner. Hidtil har vi næsten ikke haft byggeretsgivende lokalplaner, men vi har en plan i behandling for kvadratmeter byggeri, deriblandt omkring 400 boliger. Vi håber, at lokalplanen er klar i første kvartal 2015 og kan så gå i gang med at bygge, så en del vil være færdigt i slutningen af 2016 og begyndelsen af 2017, siger Jens Nyhus, der har en fortid i byggekæmpen MT Højgaard. Kilde: Artikel fra Berlingske, side 4-5, d. 5. november 2014, af Nils-Ole Heggland. Stor renoveringsopgave i Tibberupparken Den store entreprise at energirenovere den 264 lejemål store Tibberuppark i Espergærde er gået til NCC Construction. Projektet har en anslået værdi på omkring 241 millioner kroner. Boligselskabet Nordkysten har indgået en kontrakt med NCC Construction, som stipulerer en energirenovering af Tibberupparken i Espergærde. Bebyggelsen, der består af ni blokke, skal blandt andet skal have lavet nyt tag, vinduer, facade og altaner. Første spadestik bliver planmæssigt taget den 20. november, og projektet forventes afsluttet i starten af 2017.

9 Kilde: Artikel fra Licitationen, side 2, d. 5. november 2014, af Jane Schmidt Klausen. Dansk Byggeri: Vi overvejer sanktioner mod dømte firmaer Byggeriets brancheorganisation Dansk Byggeri overvejer nu, om den vil straffe de medlemsvirksomheder, der er blevet taget i kartelvirksomhed. Det fortæller direktør Peter Stenholm, efter at medlemsvirksomheden Elindco Byggefirma mandag modtog Danmarkshistoriens største bøde for kartelvirksomhed. Der er flere sanktionsmuligheder, for eksempel bodspålæggelse eller eksklusion, men i kølvandet på kartelsagen har Dansk Byggeri besluttet at indføre en ny metode, hvor straffede virksomheder kan dokumentere, at de fremover vil spille rent spil ved at redegøre for ændrede procedurer. Alle sanktionsmuligheder er dog ifølge Peter Stenholm stadig i spil: "Lige nu er der ikke truffet beslutning om noget hverken i den ene eller anden retning," fortæller han. Kilde: Artikel fra Jyllands-Posten, Erhverv, side 11, d. 5. november 2014, af Camilla Bergsagel Nielsen & Jesper Høberg. Kartelsag afsluttet med kæmpebøde Entreprenørvirksomheden Elindco Byggefirma A/S har fået en kæmpebøde på 10 mio. kr. Virksomheden har accepteret den historisk høje bøde. "Det er uacceptabelt, at vi ikke holdt os inden for reglerne i den periode. Vi er en ansvarlig virksomhed med en omsætning på 300 mio. kroner om året, så vores motiv har ikke været økonomisk. Vores eneste forklaring er, at vi omkring finanskrisens begyndelse blev så ivrige efter at vise vores tilstedeværelse over for kunderne, at vi i nogle tilfælde gik over stregen," siger Steen Justesen, adm. dir i Elindco Byggefirma A/S. Alle brud er foregået mellem 2007 og Kilde: Artikel fra Licitationen, side 2, d. 4. oktober 2014, af Torben Kragh. Byggeriet skal arbejde bedre sammen Kommunikation og samarbejde skal blive bedre blandt byggeriets parter. "En elektriker leverer KNX/DALI til lysstyring. Ventilationsanlægget kører med MODBUS, og BAC-net styrer CTS-anlægget. - Resultatet er CTS-systemer, der taler fire eller fem forskellige sprog, og dermed er det hele enormt komplekst, og der er et hav af fejlmuligheder. Vi anslår, at kun fem til ti procent af anlæggene fungerer optimalt, så der er et enormt potentiale," siger Niels Boel, Business Development Manager hos Trend Control System, der leverer bygningsautomatik til energioptimering. Kilde: Artikel fra Dansk VVS, side 39-41, d. 3. november 2014, af Jens Juhl Eriksen.

10 Dansk Byggeri er ked af de mange annulleringer Det er mangel på respekt for arbejdet med tilbudsgivning, og rådgivere skal klædes bedre på til budgetstyring, mener Bygherreforeningen. Nu kræver Dansk byggeri, at bygherrerne leverer et stærkere modspil til rådgivere, for på den måde at undgå at udbud bliver annulleret. Det handler i bund og grund om at styrke samarbejdet med de involverede parter. Offentlige myndigheder annullerede 885 ud af EU-udbud i 2012 og Kilde: Artikel fra Licitationen, side 5, d. 3. oktober 2014, af Peter Kargaard. Flere OPP-partnerskaber tak! Carl Holst, regionsrådsformand (V) Region Syddanmark og Torben Möger Pedersen adm. direktør, PensionDanmark, skriver: "I disse dage er det ni år siden, at det første offentligprivat partnerskabsprojekt (OPP) i Danmark ( ) blev sat i gang. Der er desværre ingen grund til at fejre et egentligt dansk gennembrud for modellen. For selvom vi i Danmark har snart 10 års konkrete erfaringer med offentligprivate partnerskabsprojekter, er vi stadig fodslæbende på området sammenlignet med lande som USA, Frankrig og Storbritannien ( ) på trods af, at de hidtidige erfaringer med OPP har været gode herhjemme." Kilde: Kronik fra Jyllands-Posten, side 24, d. 3. november 2014, af Carl Holst og Torben Möger Pedersen De største firmaer tjener mest Man er netop påbegyndt opførelsen af et m2 stort byggeprojekt på Fælleden ved Skanderborg. Et projekt til en samlet værdi af 300 millioner kroner, som skal huse kommunens samlede administration, en politistation og en dobbelthal. I Arbejdsgiverne er vi glade for, at man i en kommune skaber noget, der kan fungere som attraktivt samlingspunkt for borgerne. Vil man forhindre, at de unge flytter til hovedstaden, er det den slags initiativer, der er brug for, siger Martin Frederiksen, næstformand, Arbejdsgiverne. Kilde: Kronik fra Jyllands-Posten, side 12, d. 2. november 2014, af Martin Frederiksen, næstformand, Arbejdsgiverne. Randers får m2 nyt boligområde Hvis det står til Karsten Kirkegaard, så skal et kvadratmeter stort område syd for Randers Fjord, laves om til bynært, naturskønt område. Et projekt estimeret til omkring en halv milliard. Jeg mener, det er vigtigt, at der er boliger til rådighed til de folk, som sælger deres parcelhuse med tiden. De

11 vil jo ikke bo i noget gammelt skidt, og der er måske lejligheder i en ordentlig stand i Randers i dag. Det er slet ikke nok, siger byggematadoren Karsten Kirkegaard. Kilde: Artikel fra Building-Supply.dk, d. 1. november 2014, af Lars Dalsgaard Adolfsen. Byggepolitisk strategi er fremlagt Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen fremlagde ved DI Bygs årsdag en del af den nye byggepolitiske strategi. Et af kernebudskaberne, er at byggeriet i Danmark skal være mere konkurrencedygtigt. Den fulde strategi vil først blive offentliggjort den 7. november, men allerede nu har Klima-, Energi- og Bygningsministeriet fremlagt flere delelementer. Det bliver i alt 34 indsatser fordelt på fem hovedområder, som alle skal være med til at gøre Danmark mere attraktivt og mindre kompliceret. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 2, d. 31. oktober 2014, af Liv Arnth Jørgensen. Minister vil revidere byggesystem Danmarks 20-år gamle AB-system gør dansk byggeri til noget af det dyreste i verden. Klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen (R), vil derfor sætte gang i en revision af systemet, så der bliver plads til flere udenlandske virksomheder. Det er helt afgørende for Danmarks fremtid, at vi har et effektivt byggeri i forhold til produktion og vækst, og at vi både kan tiltrække udenlandske virksomheder til opgaver her i landet og selv være konkurrencedygtige på det internationale marked. Dét kommer ikke til at ske med det nuværende aftalesystem, siger ministeren. Kilde: Artikel fra Idag.dk, d. 30. oktober 2014, af Redaktionen. MT Højgaard investerer massivt i digitalisering Nu satser MT Højgaard ca. 100 mio. kr. på at komme foran i den digitale udvikling i Danmark. "Det er både nødvendigt og den rigtige vej at gå. Men det er langtfra sikkert, at tingene kommer til at gå stærkt". Det mener lektor Flemming Vestergaard fra DTU BYG Institut for Byggeri og Anlæg. Han har omkring 30 års erfaring med forskning i byggeriets teknologiske innovation, og han er ikke imponeret over it-udviklingens hastighed i byggesektoren. "Det er først, når de forskellige parter i byggesagen kan håndtere data flydende imellem sig, at der vil komme et spring i produktiviteten for byggeprojekter samlet. Pludseligt slår det igennem", vurderer han. Danmark er trods alt også pænt med, mener lektoren, der betragter det som et positivt tegn, at en stor

12 spiller som MT Højgaard nu går massivt ind på et teknologiløft med digitalisering af byggeriet. Kilde: Artikel fra Børsen, side 6, d. 30. oktober 2014, af Peter B. Rasmussen. Færre kommunekroner til bygninger og veje Dansk Byggeri har gennemgået kommunernes regnskaber, og kan konstatere, at kommunerne i 2013 investerede mindre i mursten og veje end i I alt investerede kommunerne sidste år 16,8 milliarder kroner i bygninger og veje, og det er 1,2 milliarder kroner mindre end året før. Hvis tilbageholdenheden skyldes besparelser, så viser en rapport fra Cowi, at det er en dårlig idé. Hvert år en kommune for eksempel undlader at investere en million kroner på at vedligeholde veje, så koster det samfundet fem millioner kroner. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 2, d. 28. oktober 2014, af Jane Schmidt Klausen. Tyvstart på dele af motorvej Der er godt nyt for dem, der kører bil mellem motorvejskrydset i Odense Vest, på Svendborgmotorvejen, og det fremtidige tilslutningsanlæg til supersygehuset i Odense. De kan forvente, at de i fremtiden ikke skal flette ud i den eksisterende motorvejstrafik. Ifølge Vejdirektoratet har man netop fået godkendt planerne for at anlægge parallelspor til motorvejen på en 800 meter lang strækning. Man kan godt sige, at der tale om en form for tyvstart på den senere motorvejsudvidelse til Nørre Aaby, siger projektleder ved Vejdirektoratet, Robin Højen Madsen. Kilde: Artikel fra Fyens Stiftstidende, side 11, d. 29. oktober 2014, af Birgit Bakkær og Jonas Ancher Nyeng. Kold jura afgør stridigheder i byggeriet Det er forsat kold jura, der er den foretrukne model, når parterne i et byggeprojekt rager uklar. Ud af 382 sager, som det nyoprettede Voldgiftsnævn modtog sidste år, blev kun en håndfuld forsøgt løst med alternative metoder såsom mægling eller mediation. Som vi ser det, er der flere grunde til, at de nyere og enklere muligheder til konfliktløsning ikke bliver brugt: De står ikke nævnt i kontrakterne, der mangler viden om dem, og så har vi i Voldgiftnævnet simpelthen været for dårlige til at sælge varen, siger Lene Ahlmann Ohlsen, direktør i Voldgiftnævnet. Kilde: Artikel fra Børsen, sektion 1, side 14, d. 28. oktober 2014, af Jørgen Bendsen.

13 Færre kommunekroner til bygninger og veje Dansk Byggeri har gennemgået kommunernes regnskaber og kan konstatere, at kommunerne i 2013 investerede mindre i mursten og veje end i I alt investerede kommunerne sidste år 16,8 milliarder kroner i bygninger og veje, og det er 1,2 milliarder kroner mindre end året før. Hvis tilbageholdenheden skyldes besparelser, så viser en rapport fra Cowi, at det er en dårlig idé. Hvert år en kommune for eksempel undlader at investere en millioner kroner på at vedligeholde veje, så koster det samfundet fem millioner kroner. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 2, d. 28. oktober 2014, af Jane Schmidt Klausen. Byggeriet vil af med sminkede byggevirksomheder Entreprenører kan selv udvælge de byggeprojekter, de ønsker evalueret, og det skaber et forskønnet billede af virksomhederne, mener Bygherreforeningen. Derfor vil foreningen sammen med BAT-kartellet og Dansk Industri nu have byggeevalueringerne ændret. Det er svært at bruge byggeriets karakterbog til at vælge, hvilken leverandør der er bedst egnet. Vi er kede af, at nøgletallene ikke er så anvendelige. Der er for få sager, der bliver evalueret, og det kan betyde, at systemet ikke er retvisende, siger Henrik Bang, direktør i Bygherreforeningen. Kilde: Artikel fra Ugebreveta4.dk, d. 27. oktober 2014, af Kåre Kildall Rysgaard. Københavns kommende kanalby kan forvente bøvl Københavns kommende kanalby kan forvente bøvl med Natur- og Miljøklagenævnet. Det skyldes, at politikerne i teknik- og miljøudvalget mandag skal beslutte, om de vil godkende lokalplanen for Enghave Brygge. Endnu kender ingen de miljømæssige konsekvenser af byggeriet i Sydhavnen. Derfor har borgere og miljø- og friluftsaktører, der hidtil har gjort indsigelse mod VVM og lokalplan, allerede kundgjort, at man vil klage til Natur- og Miljøklagenævnet, lige så snart en vedtagelse af byggeriet er en realitet. Kilde: Artikel fra Ing.dk (Ingeniøren), d. 27. oktober 2014, af Birgitte Marfelt. Bæredygtige bygninger blåstemples Det kan være et godt salgsargument, at en bygning er godkendt som bæredygtig ved hjælp af DGNB-certificeringen, men det skal ikke kun være certificerede bygninger, der skal have lov til at kalde sig bæredygtige. Nogle er ikke interesserede i at få en bæredygtighedscertifikation, men de skal stadig have muligheden for at vælge en løsning, der i nogen grad er bæredygtig.

14 Derfor argumenterer jeg for, at man også skal fokusere på alt det, der ikke er certificeret, og sørge for at løfte bæredygtighed ind i de byggerier, siger Per Thomas Dahl, branchedirektør i Dansk Byggeri. Kilde: Artikel fra Jyllands-Posten, sektion 1, side 7 og 8., d. 27. oktober 2014, af Kristine Bache Nicoleisen. Ikke megen opbakning til OPP-svømmebad Først byggede man svømmebadet Randers Water & Wellness, som kostede 264 millioner, hvilket inden for OPP er en frontløber. Projektet fik dengang spået dominoeffekt hos de andre kommuner. Det er imidlertid gået noget anderledes. Det bliver kun Frederiksberg, der følger trop med et projekt, der har en pris på 158 millioner kroner. Der skal nu på Frederiksberg bygges en stor svømmehal med en gymnastiksal på toppen. Der er stadig mange detaljer, der skal på plads, inden kontrakten bliver endeligt underskrevet, men man antager, at projektet kan stå færdigt ved årsskiftet 2016 til Kilde: Artikel fra Licitationen, side 6, d. 27. oktober 2014, af Keld Broksø. Oversvømmelser kræver nye tiltag i Nordjylland Klimaforandringerne, som allerede nu har fået skyld for voldsomme storme, og har fået Limfjorden til at gå over sine bredder, stiller krav om nye strategier for nybyggeri ved havnefronterne i Aalborg og Nørresundby. Nybyggerierne skal hæves, og strategien betyder også, at der findes lavtliggende områder, som aldrig vil blive udstykket til byggeri. "Det er meget store områder, der risikerer at komme til at stå under vand, hvis vi ikke foretager os noget," siger borgmester Mogens Gade (V). Kilde: Artikel fra Nordjyske Stiftstidende, side 8-9, d. 26. oktober 2014, af Mogens Møller. Metroselskab på anklagebænken for politisk fyring Metroselskabet trækkes nu i retten af det irske vikarbureau Atlanco, som mener at have modtaget, hvad de selv kalder en politisk fyring. "Vi er blevet fuldstændig urimeligt behandlet. Vi har hele tiden været medlem af Dansk Byggeri og har aldrig haft problemer med fagforeninger eller andre. Vi hører intet fra Metroselskabet, og pludselig læser vi en pressemeddelelse om, at vi ikke længere må arbejde på metroen," fortæller en ophidset Michael O'Shea, direktør for Atlanco og søsterselskabet Rimec. Kilde: Artikel fra Berlingske, 1. sektion, side 4-5, d. 25. oktober 2014, af Rikke Brøndum og Henrik Jensen.

15 Dansk Byggeri jubler Det skaber jubel hos Dansk Byggeri, at politikerne nu vil kigge byggesektorens overordnede regler aftalesystemet AB92 - godt efter. Vi ser frem til at få en model, som er meget mere smidig til at løse konflikter på et meget tidligere tidspunkt. Det er i alles interesse. Og så er vi optaget af, at vi får et system, som kan rumme nye samarbejdsformer som OPP og andre innovative udbud. Et system, der ikke afspejler, hvordan verden var, men hvordan den er og bliver," siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri. Kilde: Artikel fra Børsen, 1. sektion, side 23, d. 24. oktober 2014, af Jørgen Bendtsen. Der skal sættes en stopper for slagsmål i byggeriet Byggeriets aftalesystem, AB92, der afgrænser de forskellige ansvarsområder indenfor byggeriet, skal nu afbureaukratiseres. En helt konkret ændring bliver håndtering af uoverensstemmelser: Der er for mange tvister i byggeriet, som bare skal løses hurtigt, i stedet for at ende i voldgiftssager. Hvis man nu startede med at løse konflikten på byggepladsen gennem en opmand, så ville der komme færre tvister ved en voldgift. Det er en helt konkret ændring, som jeg forventer af et nyt AB-system," siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R). Kilde: Artikel fra Børsen, 1. sektion, side 22, d. 24. oktober 2014, af Jørgen Bendtsen. Pessimistiske eksportudsigter for byggebranchen Mens der er positive forventninger til byggeriet i Danmark, så ser det sortere ud for de udenlandske markeder for byggeindustrien. Det viser en ny rapport fra DI Byg. Det kan tydeligvis mærkes, når de økonomiske forventninger vender i Tyskland, eftersom det er byggeriets største eksportmarked. Det kan også mærkes, når det russiske marked går et gear ned, og problemet er, at det i den grad også kan mærkes i andre lande, der er tæt forbundet med det russiske marked,, siger chefkonsulent i DI Byg, Flemming Løkke Petersen. Kilde: Artikel fra Berlingske, sektion 2., side 1, d. 23. oktober 2014, af Mads Kolby og Vibeke Svansø. Dansk Byggeri går i rette med regeringen Dansk Byggeri mener, at regeringen tager alvorligt fejl, når de melder ud, at boligjobordningen også kendt som håndværkerfradraget fortrænger privatforbruget på andre områder. Når vi afviser deres fortrængningseffekt som ikke-eksisterende eller allerhøjst ganske marginal, så er det fordi

16 forbrugerens alternativ til at købe hvide håndværksydelser formentlig vil være enten at købe dem sort, at gøre det selv, at spare pengene op, at tage på udlandsrejse - og så først yderst marginalt - at købe mælk, leverpostej eller gå på restaurant for pengene i stedet, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. Kilde: Artikel fra Licitationen, 1. sektion, side 4, d. 23. oktober 2014, af Liv Arnth Jørgensen BoligKorsør udbyder renoveringsopgave til 210 mio. kr. To boligafdelinger, ejet af den almene boligorganisation BoligKorsør, skal renoveres for en kvart mia. kr. Renoveringsopgaven er nu i udbud, og det omfattende arbejde indebærer nedrivningsarbejde, jordarbejde, betonarbejde, murerarbejde, stålarbejde, tømrer- og snedkerarbejde, malerarbejde, tagdækningsarbejde, inventararbejde, vvs-arbejde, ventilationsarbejde, elarbejde, anlægsarbejde og arbejde med teknisk isolering. "Vi kan godt mærke tendensen med, at flere flytter ind til storbyen, og det tager vi konsekvensen af, så vi ikke har for mange tomme boliger", siger afdelingsbestyrelsesformand for afdeling 7, Ole Skjalm. Landsbyggefonden støtter projektet. Kilde: Artikel fra Licitationen, d. 23. oktober 2014, side 4, af Jane Schmidt Klausen.

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 43 44 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 43 44 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 43 44 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Energinet.dk vil investere en milliard Energinet.dk vil frem mod 2018 investere en milliard kroner i et

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau DI ANALYSE oktober 14 Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau Forventninger om øget økonomisk aktivitet, fortsat bedring på boligmarkedet og store offentligt initierede anlægsprojekter betyder,

Læs mere

Nyheder om byggeri og entrepriseret januar-februar 2013

Nyheder om byggeri og entrepriseret januar-februar 2013 Nyheder om byggeri og entrepriseret januar-februar 2013 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Lille vækst for byggeriet Tal fra CRM-Byggefakta viser, at boligbyggerierne igennem 2013 vil holde sit høje

Læs mere

Lokal- og regionskonference. Den 15. januar 2015

Lokal- og regionskonference. Den 15. januar 2015 Lokal- og regionskonference Den 15. januar 2015 Status på Dansk Byggeris strategi Claus Bering, næstformand i Dansk Byggeri På kant med konkurrenceloven 25 virksomheder fik i okt. 2014 bødeforlæg på samlet

Læs mere

Nyhedsbrev. Fast Ejendom. Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015

Nyhedsbrev. Fast Ejendom. Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015 Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015 Nyhedsbrev Ændring af planloven op til 25 % almene boliger i nye lokalplanområder Folketinget vedtog den 26. februar 2015 ændringer i planloven, der giver kommunerne

Læs mere

4000 Roskilde. Poulsen. velkommen. 1. Valg af. selskabet. Tlf:

4000 Roskilde. Poulsen. velkommen. 1. Valg af. selskabet. Tlf: Til repræsentantskabett Parkvænget 25 4000 Roskilde Telefon: 46 30 47 00 Fax: 46 30 47 57 www.bosj.dk 20. april 2010 Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde, torsdag den 8. april 2010, kl. 18.30

Læs mere

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 5 argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 1. Regeringen bryder en klar aftale om Aalborg Letbane noget lignende er aldrig før set i Danmark 2. Aalborg Letbane

Læs mere

København og Aarhus er ude af krisen

København og Aarhus er ude af krisen STORBYFEST København og Aarhus er ude af krisen Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 23. september 2014, 05:00 Del: facebook twitter Google+ Google+ Send mail Både i København og Aarhus er der

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2014 Introduktion 3. kvartal har ligesom de foregående kvartaler været præget af ekstrem lav vækst i alle dele af økonomien. BNP-væksten

Læs mere

et nordjylland i udvikling!

et nordjylland i udvikling! et nordjylland i udvikling! Nordjylland står sammen i samfundets interesse. Køen over Limfjorden bliver i de kommende år længere og længere. Limfjorden bliver snart en barriere for Nordjyllands udvikling.

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 5 og 6 2013

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 5 og 6 2013 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 5 og 6 2013 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Ny politistation i udbud som OPP En ny politistation i Holstebro til Midt og Vestjyllands politi er sendt

Læs mere

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 2015 Introduktion Dansk økonomi ser ud til at være kommet i omdrejninger efter flere års stilstand. På trods af en relativ beskeden vækst

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse FREDERIKSBERG Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på

Læs mere

Overborgmester Frank Jensen (S) nedsatte i marts 2011 Copenhagen Business Task

Overborgmester Frank Jensen (S) nedsatte i marts 2011 Copenhagen Business Task Overborgmester Frank Jensen (S) nedsatte i marts 2011 Copenhagen Business Task Force. Gruppen har siden nærstuderet Københavns vækst- og erhvervspolitik. Nu præsenterer Copenhagen Business Task Force sine

Læs mere

FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15

FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15 FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15 FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR BORGERGADE 111 1300 KØBENHAVN K TELEFON 7020 1271 WWW.BYGGERIETSSAMFUNDSANSVAR.DK 1 FORMÅL Foreningens formål

Læs mere

BO VESTERGÅRD MADSEN KONSTITUERET DIREKTØR LOKALE OG ANLÆGSFONDEN

BO VESTERGÅRD MADSEN KONSTITUERET DIREKTØR LOKALE OG ANLÆGSFONDEN VELKOMMEN BO VESTERGÅRD MADSEN KONSTITUERET DIREKTØR LOKALE OG ANLÆGSFONDEN VANDPLUS-partnerskabet Et partnerskab mellem Realdania, Lokale og Anlægsfonden i samarbejde med Naturstyrelsen. Tilsammen uddeles

Læs mere

Udsigt til svag fremgang i byggeriet

Udsigt til svag fremgang i byggeriet November 13 Udsigt til svag fremgang i byggeriet Der ventes svag fremgang i de private bygge- og anlægsinvesteringer i 1 og 15. Baggrunden for disse skøn er en forventning om øget aktivitet i økonomien,

Læs mere

Øjebliksbillede 2. kvartal 2015

Øjebliksbillede 2. kvartal 2015 Øjebliksbillede 2. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 2. kvartal 2015 Introduktion Vores analyse synes at vise, at det omsving der har været længe undervejs, efterhånden er ved at blive stabilt. Om end

Læs mere

De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen. FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014

De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen. FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014 De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014 IKT-lederuddannelsen på www.iktuddannelse.dk www.iktuddannelse.dk IKT-lederuddannelsen Formål At gøre IKT-lederen

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse VEJLE Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Køge Boligselskab. Eventuelt... 8

Køge Boligselskab. Eventuelt... 8 Køge Boligselskab Sager til behandling på bestyrelsesmøde nr. 2-2011 Tjørnevej 2, kl. 19.00 Mandag den 9. maj 2011 Pkt. 6. Hastrupparkens økonomi og udlejning 4 Pkt. 7 Helhedsplan for Hastrupparken 5 Pkt.

Læs mere

Assens Bestyrelsesformand Charlotte Christiansen 1 1 3 stemmer Bestyrelsesmedlem Erik Klindt Andersen 1

Assens Bestyrelsesformand Charlotte Christiansen 1 1 3 stemmer Bestyrelsesmedlem Erik Klindt Andersen 1 DELTAGERLISTE HAVNENES STEMMEBERETTIGEDE DELTAGERE M.FL. 1. HAVNENES STEMMEBERETTIGEDE DELTAGERE M.FL. GRUPPE A Aarøsund 2 stemme Stemmeberettiget Tildelt ekstra Antal v/fuldmagt Assens Bestyrelsesformand

Læs mere

DANSK BYGGERIS årsdag 2015. Onsdag den 29. april Tivoli Congress Center, København. Dansk Byggeris årsdag sponsoreres af Byggeriets forsikringsservice

DANSK BYGGERIS årsdag 2015. Onsdag den 29. april Tivoli Congress Center, København. Dansk Byggeris årsdag sponsoreres af Byggeriets forsikringsservice DANSK BYGGERIS årsdag 2015 Onsdag den 29. april Tivoli Congress Center, København Dansk Byggeris årsdag sponsoreres af Byggeriets forsikringsservice 1 PROGRAM FREMTIDENS ARBEJDSMARKED Ordstyrer: Cecilie

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse ODDER Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Øjebliksbillede. 1. kvartal 2014

Øjebliksbillede. 1. kvartal 2014 Øjebliksbillede 1. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 1 Der er mange tegn på, at dansk økonomi er kommet godt ind i 1, men der er fortsat et stykke vej til, at man kan omtale fremgangen som selvbærende

Læs mere

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Salg og Udlejning Odense Slot Indgang G Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 65512694 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Nybyggeri

Læs mere

Nyheder om byggeri og entrepriseret. december 2014 januar 2015

Nyheder om byggeri og entrepriseret. december 2014 januar 2015 Nyheder om byggeri og entrepriseret december 2014 januar 2015 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Mere erhverv i Ørestaden Mange store virksomheder flytter deres kontorer til Ørestad, alt imens det

Læs mere

Niveau 2012 2012 2013 2014 2015 Mia. kr. Procentvis mængdeændring 1.824-0,4 0,3 1,5 1,7 901 0,5 0,2 1,3 2,2 992 0,2 0,8 3,4 4,3 608-0,5 1,8 3,1 4,3

Niveau 2012 2012 2013 2014 2015 Mia. kr. Procentvis mængdeændring 1.824-0,4 0,3 1,5 1,7 901 0,5 0,2 1,3 2,2 992 0,2 0,8 3,4 4,3 608-0,5 1,8 3,1 4,3 Udsigt til svag fremgang i byggeriet #1 #7. november 13 Side 1 di.dk Der ventes svag fremgang i de private bygge- og anlægsinvesteringer i 1 og 15. Baggrunden for disse skøn er en forventning om øget aktivitet

Læs mere

Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder.

Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder. Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder. Tværfaglig forståelse er blevet mere kritisk Byggeriet har

Læs mere

Ejendomskonferencen 2013 Aarhus. 7. marts 2013

Ejendomskonferencen 2013 Aarhus. 7. marts 2013 Ejendomskonferencen 2013 Aarhus 7. marts 2013 Ejendomsinvestering - muligheder & udfordringer Bricks, hvem er vi Hvad har vi udrettet Eksempler på godt og ondt Styrke & udfordringer I Bricks og ejendomsbranchen

Læs mere

Mange kommuner vælger at droppe gebyret på byggesagsbehandlingen

Mange kommuner vælger at droppe gebyret på byggesagsbehandlingen Notat April 215 Mange kommuner vælger at droppe gebyret på byggesagsbehandlingen Ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at rekordmange kommuner har valgt at afskaffe gebyret på byggesager. Samtidig går størstedelen

Læs mere

Fradrag får danskerne til at købe hvidt

Fradrag får danskerne til at købe hvidt 2 Foto Ricky John Molloy Fradrag får danskerne til at købe hvidt En ny spørgeundersøgelse fra YouGov peger på, at håndværkerfradraget på 5.000 kroner får danskerne til at hive boligprojekterne frem fra

Læs mere

Øget kommunal service for de samme penge

Øget kommunal service for de samme penge Analysepapir, Februar 2010 Øget kommunal service for de samme penge Siden 2001 er de kommunale budgetter vokset langt hastigere end den samlede økonomi. Nu er kassen tom, og der bliver de næste år ikke

Læs mere

Fremgang i friværdierne i flertallet af landets kommuner

Fremgang i friværdierne i flertallet af landets kommuner 22. maj 2014 Fremgang i friværdierne i flertallet af landets kommuner Danskernes friværdier i ejerboligerne er i øjeblikket på 1.022 mia. kroner. Friværdierne har overordnet set været i fremgang over det

Læs mere

InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri

InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri Udvikling Innovation Viden Matchmaking Energi Samarbejde Netværk Bæredygtighed Velkommen til InnoBYG Byggebranchens nye innovationsnetværk

Læs mere

K E N D E L S E. Der kunne bydes på en eller flere fagentrepriser. Tildelingskriteriet var laveste pris.

K E N D E L S E. Der kunne bydes på en eller flere fagentrepriser. Tildelingskriteriet var laveste pris. Neqerooruteqartitsisarnermut Maalaaruteqartarfik Klagenævnet for Udbud (Thomas Trier Hansen) K E N D E L S E 10 boliger i Tasiilaq Sagens faktiske omstændigheder Ved udbudsskrivelse af 15. november 2011

Læs mere

Formandens beretning til generalforsamlingen for DI Service den 8. maj 2015. v/jesper Busk, Formand DI Service. Indledning

Formandens beretning til generalforsamlingen for DI Service den 8. maj 2015. v/jesper Busk, Formand DI Service. Indledning Side 1 af 14 Formandens beretning til generalforsamlingen for DI Service den 8. maj 2015 v/jesper Busk, Formand DI Service Indledning Velkommen til generalforsamling i DI Service. Jeg har glædet mig til

Læs mere

Nedenstående status over indflyttede boliger er udarbejdet ud fra Folkeregistrets oplysninger om indflyttede boliger pr. 1. december 2011.

Nedenstående status over indflyttede boliger er udarbejdet ud fra Folkeregistrets oplysninger om indflyttede boliger pr. 1. december 2011. Notat til dagsordenpunkt Bilag 3 Center Teknik & Miljø Sagsbehandler Lone Bechmann Jensen Dato 1. december 2011 Sagsnummer 1253-61628 Bemærkninger om tilgang af nye boliger Følgende opgørelse gør status

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse SOLRØD Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Informationsmøde om bæredygtige bydele. Mette Qvist, Sekretariatschef, Green Building Council

Informationsmøde om bæredygtige bydele. Mette Qvist, Sekretariatschef, Green Building Council Informationsmøde om bæredygtige bydele Mette Qvist, Sekretariatschef, Green Building Council Agenda 14.00 14.10 Velkommen 14.10 14.30 Introduktion 14.30 14.50 Pilotprojekt 14.50 15.05 Tilpasningsproces

Læs mere

Frederiksberg Kommune Bygge, Plan og Miljø, Byggeri og Arkitektur By- og Miljøområdet Frederiksberg Rådhus Smallegade 1. 2000 Frederiksberg C

Frederiksberg Kommune Bygge, Plan og Miljø, Byggeri og Arkitektur By- og Miljøområdet Frederiksberg Rådhus Smallegade 1. 2000 Frederiksberg C Frederiksberg Kommune Bygge, Plan og Miljø, Byggeri og Arkitektur By- og Miljøområdet Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg C Frederiksberg forenede Boligselskaber, Betty Nansens Allé 57-61

Læs mere

TRIN FOR TRIN SÅDAN KOMMER DU GODT I MÅL SOM BYGHERRE

TRIN FOR TRIN SÅDAN KOMMER DU GODT I MÅL SOM BYGHERRE EN TRIN-FOR-TRIN BESKRIVELSE AF, HVORDAN KOMMUNERNE KAN BRUGE NØGLETAL, NÅR DE SKAL BYGGE, OG HVILKE FORDELE DE OPNÅR. FEBRUAR 2009 SÅDAN KOMMER DU GODT I MÅL SOM BYGHERRE TRIN FOR TRIN Denne brochure

Læs mere

Lyngallup om ministrenes karakterbog 2011 Dato: 15. december 2011

Lyngallup om ministrenes karakterbog 2011 Dato: 15. december 2011 Lyngallup om ministrenes karakterbog 2011 Dato: 15. december 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om ministrenes karakterbog 2011 Dato: 15. december 2011 TNS Gallup A/S

Læs mere

OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00

OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00 OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00 Del: Danmark får brug for at hente 150.000 flere udlændinge ind på arbejdsmarkedet

Læs mere

KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen

KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen Hvis trængslen skal reduceres, så skal det være nemt og attraktivt for pendlerne at springe mellem de forskellige trafikformer og vælge alternativer til

Læs mere

Anlægsteknikforeningen, den 22. maj 2008 www.byggeevaluering.dk

Anlægsteknikforeningen, den 22. maj 2008 www.byggeevaluering.dk Evaluering af rådgivere - et krav fra 1. maj 2008 Anlægsteknikforeningen, den 22. maj 2008 www.byggeevaluering.dk Indhold Evalueringsaktiviteten Nye bekendtgørelser fra 1. maj 2008 Nøgletal for rådgivere

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse KØBENHAVN Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

BNKI Karakterbog. GPP Arkitekter A/S. Bülow Management Passion for Excellent Ledelse og Organisation. Antal evalueringer 10. Virksomhed: Nøgletal:

BNKI Karakterbog. GPP Arkitekter A/S. Bülow Management Passion for Excellent Ledelse og Organisation. Antal evalueringer 10. Virksomhed: Nøgletal: BNKI bog Opdateret: 26. marts 201 Antal evalueringer 10 Nøgletal: Nøgletal Kundetilfredshed ved delopgaverne Samlet kundetilfredshed Kundeloyalitet Antal evalueringer til grundlag for karakterbog Antal

Læs mere

16. januar 2015 BESLUTNINGSTAGERKONFERENCE & UDSTILLINGSÅBNING

16. januar 2015 BESLUTNINGSTAGERKONFERENCE & UDSTILLINGSÅBNING 16. januar 2015 BESLUTNINGSTAGERKONFERENCE & UDSTILLINGSÅBNING SKYBRUD OVERSVØMMELSER FÆLLES UDFORDRING MERE FOR PENGENE REKREATIV MERVÆRDI SUND FORNUFT Beslutningstagerkonference og udstillingsåbning

Læs mere

Fremtidens konflikthåndtering og revisionen af AB-systemet

Fremtidens konflikthåndtering og revisionen af AB-systemet Fremtidens konflikthåndtering og revisionen af AB-systemet Henrik L. Bang, direktør, Bygherreforeningen Konferencen Strategisk konflikthåndtering i byggeri og anlæg Den 19. marts 2015, Bella Sky Comwell

Læs mere

En digital fremtid? 1 Mattias Straub

En digital fremtid? 1 Mattias Straub En digital fremtid? 1 En digital fremtid? Grundlæggende forudsætninger Statens rolle Mulige scenarier Rum og handlemuligheder 2 Produktivitet og kvalitet Lean Systemleverancer Digitalisering 3 Lean Nøgleord

Læs mere

Produktivitet i byggeriet

Produktivitet i byggeriet Januar 2014 Indledning Produktivitetskommissionen vurderer, at manglende international konkurrenceudsættelse sammen med en uhensigtsmæssig udformning af den offentlige regulering kan have medvirket til

Læs mere

KØBENHAVN-FEMERN: ÅBEN FOR UNDERLEVERANDØRER

KØBENHAVN-FEMERN: ÅBEN FOR UNDERLEVERANDØRER KØBENHAVN-FEMERN: ÅBEN FOR UNDERLEVERANDØRER To projekter. Godt 20 mia.kr. En spritny jernbane fra København til Ringsted, der er forberedt til 250 km/ t og en opgradering af banen fra Ringsted og frem

Læs mere

KKR HOVEDSTADEN OPSAMLING. DEN BLÅ PLANET, Kastrup. DIALOGMØDE OM DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE

KKR HOVEDSTADEN OPSAMLING. DEN BLÅ PLANET, Kastrup. DIALOGMØDE OM DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OPSAMLING DEN BLÅ PLANET, Kastrup. DIALOGMØDE OM DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE DEN 5. FEBRUAR 2015 INDHOLD Baggrund Program for dialogmødet Opsamling fra paneldebatten Opsamling fra workshoppen Deltagerliste

Læs mere

Bygningsstyrelsen. Planlægning af byggeri i en politisk kontekst. Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014

Bygningsstyrelsen. Planlægning af byggeri i en politisk kontekst. Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014 Bygningsstyrelsen Planlægning af byggeri i en politisk kontekst Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014 25-09-2014 1 Indhold Hvem er Bygningsstyrelsen? Fokusområder Planlægning af byggeri i en politisk

Læs mere

» Partneringmodeller og Klimaudfordringen

» Partneringmodeller og Klimaudfordringen » Partneringmodeller og Klimaudfordringen Hvad kan kommunerne lære af partneringmodeller til håndtering af klimaudfordringen? 23. oktober 2009 MT Højgaard ved John Sommer 1 » Præsentation - Agenda MTH

Læs mere

Nu bliver varmen dyrere

Nu bliver varmen dyrere Nu bliver varmen dyrere Det er i denne tid, at det for alvor begynder at blive koldt. Men det kan blive en dyr fornøjelse for de danske husstande at holde varmen. Energipriserne går hele tiden opad. Af

Læs mere

Referat af afdelingsmøde Afdeling 2 Præstehaven tirsdag, den 10. september 2013

Referat af afdelingsmøde Afdeling 2 Præstehaven tirsdag, den 10. september 2013 Referat af afdelingsmøde Afdeling 2 Præstehaven tirsdag, den 10. september 2013 Tilstede: 26 husstande Afdelingsbestyrelsen: Else Christensen Flemming Hansen Lene Hansen Lars Christensen Jytte Secher Anders

Læs mere

Nøgletal og karakterbøger i byggeriet

Nøgletal og karakterbøger i byggeriet Nøgletal og karakterbøger i byggeriet Regler for evaluering af entreprenører, håndværkere, rådgivende ingeniører, arkitekter og bygherrer 9 Nøgletal og karakterbog Danske bygherrer bruger i stigende grad

Læs mere

Aalborg jagter kapital på verdens største ejendomsmesse

Aalborg jagter kapital på verdens største ejendomsmesse TORSDAG 12. MARTS NR. 50 / 2015 256/512 M2 SILKEGADE KØBENHAVN K Ç KONTOR TIL LEJE SAG NR. 21024250 LEJE DKK 1.300/M2 INKL. DRIFT & SKAT 70 300 555 Aalborg jagter kapital på verdens største ejendomsmesse

Læs mere

Nyheder om byggeri og entrepriseret oktober-november 2012

Nyheder om byggeri og entrepriseret oktober-november 2012 Nyheder om byggeri og entrepriseret oktober-november 2012 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Højhus planlægges i Roskilde Roskilde planlægger byggeriet af et højhus, der skal opføres på en tidligere

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse KOLDING Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Håndværksrådets spørgeskemaundersøgelse. byggeriet

Håndværksrådets spørgeskemaundersøgelse. byggeriet Håndværksrådets spørgeskemaundersøgelse om udbudsmaterialer i byggeriet Håndværksrådets Bygge- & Anlægsudvalg September 2009 1. HVAD SKAL DER TIL FOR AT FORBEDRE BYGGEPROCESSEN Håndværksrådets Bygge- og

Læs mere

Markedet for kontor- og industrilejemål samt kommercielle investeringsejendomme Claus Sondrup

Markedet for kontor- og industrilejemål samt kommercielle investeringsejendomme Claus Sondrup Markedet for kontor- og industrilejemål samt kommercielle investeringsejendomme Claus Sondrup Agenda Kort intro Markedet Kontor- og industri/logistikområdet Markedet Kommercielle investeringsejendomme

Læs mere

Øjebliksbillede. 3. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 3. kvartal 2013 Øjebliksbillede 3. kvartal 13 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 13 Der er tegn på et løft i aktiviteten i 1, både hvad angår den generelle økonomi og byggebranchen. Fremrykningen af Vækstplan DK i finansloven

Læs mere

Fogh-Andersen advokatfirma aps

Fogh-Andersen advokatfirma aps H A S T E R Sendt pr. mail til: post@frederikshavn.dk Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Att.: Samtlige medlemmer af Økonomiudvalget-tillige sendt direkte til disse Dato: 18. marts

Læs mere

RESULTATLISTE FOR FINALEN - SENIOR

RESULTATLISTE FOR FINALEN - SENIOR RESULTATLISTE FOR FINALEN - SENIOR Skyttens Navn Bane 1. 2. 3. 4. 5. mel / 1 6. 7. 8. mel /2 9. 1. slut e 1. e 2. e 3. e 4 Kim Jensen 12 12,3 Susanne poulsen 96,9 96,9 Stig Bjerregård 95,6 95,6 Peter skov

Læs mere

30 Medlemsforslag om systematisk opfølgning på krav om etiske og sociale hensyn hos kommunens leverandører (2013-46011)

30 Medlemsforslag om systematisk opfølgning på krav om etiske og sociale hensyn hos kommunens leverandører (2013-46011) Bilag 1 30 Medlemsforslag om systematisk opfølgning på krav om etiske og sociale hensyn hos kommunens leverandører (2013-46011) INDSTILLING OG BESLUTNING Det foreslås, 1. at Borgerrepræsentationen pålægger

Læs mere

Formandens beretning til generalforsamlingen 27. august 2014

Formandens beretning til generalforsamlingen 27. august 2014 Formandens beretning til generalforsamlingen 27. august 2014 a) Velkomst På bestyrelsens vegne skal jeg hermed byde alle fremmødte velkomne til Aabybro Fjernvarmeværks årlige generalforsamling. En særlig

Læs mere

Bygge- og anlægsbranchen lige nu nationalt og regionalt v/ cheføkonom, cand. polit. Bo Sandberg, Dansk Byggeri

Bygge- og anlægsbranchen lige nu nationalt og regionalt v/ cheføkonom, cand. polit. Bo Sandberg, Dansk Byggeri Bygge- og anlægsbranchen lige nu nationalt og regionalt v/ cheføkonom, cand. polit. Bo Sandberg, Dansk Byggeri Næstved Erhverv, Fremtidens Bygge- og Anlægsbranche, Ny Ridehus, 17. februar 2015 Dansk Byggeri

Læs mere

Byplanlægning og fremtidens erhvervskvarterer

Byplanlægning og fremtidens erhvervskvarterer Byplanlægning og fremtidens erhvervskvarterer Ingvar Sejr Hansen //Kontorchef //Økonomiforvaltningen Københavns Kommune Indhold 1. Erhvervsudvikling i København 2. Udvikling af byens erhvervsområder 3.

Læs mere

- EN GOD INVESTERING. 14 gode grunde 3. LIMFJORDSFORBINDELSE. www.3limfjordsforbindelse.nu info@3limfjordsforbindelse.nu

- EN GOD INVESTERING. 14 gode grunde 3. LIMFJORDSFORBINDELSE. www.3limfjordsforbindelse.nu info@3limfjordsforbindelse.nu 3. LIMFJORDSFORBINDELSE - EN GOD INVESTERING Det nye Folketing skal sikre, at der nu vedtages en anlægslov for den 3. Limfjordsforbindelse, samt at der anvises en statslig finansiering. 14 gode grunde

Læs mere

Konjunkturoversigt for byggeriet, maj 2011

Konjunkturoversigt for byggeriet, maj 2011 Konjunkturoversigt for byggeriet, maj 2011 Efterløn Der har den sidste tid været et stort fokus på efterløn og på hvilke personer, der vælger at benytte sig af efterlønnen. På den baggrund har BAT indsamlet

Læs mere

Orienteringsmøder 2007

Orienteringsmøder 2007 Orienteringsmøder 2007 Byggeskadeforsikring digitale afleveringer vejledninger om fugt og skimmelsvampe v/ole Bønnelycke To skadesager om fugt og skimmelsvampe v/jens Dons og Jørgen Wegener Pause Byggetekniske

Læs mere

Vedtægter. for Gulvsektionen under Dansk Byggeri

Vedtægter. for Gulvsektionen under Dansk Byggeri Maj 2015 Vedtægter for Gulvsektionen under Dansk Byggeri 1 / 8 Indhold 1 Navn og hjemsted 2 Formål 3 Medlemsforhold 4 Ophør 5 Medlemmets forpligtelser 6 Eksklusion 7 Generalforsamling 8 Bestyrelsen 9 Regnskab

Læs mere

ER DU OFFER FOR AFTALT SPIL?

ER DU OFFER FOR AFTALT SPIL? ER DU OFFER FOR AFTALT SPIL? SIDE 2 KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Februar 2015 Oplag 1000 stk. ISBN 978-87-7029-595-6 Tryk: Rosendahls Schultz Grafisk A/S Brochuren er udarbejdet af Konkurrence- og

Læs mere

TRANEMOSEGÅRD I FORSØG OM KLIMA OG FORSIKRING

TRANEMOSEGÅRD I FORSØG OM KLIMA OG FORSIKRING TRANEMOSEGÅRD I FORSØG OM KLIMA OG FORSIKRING I perioden fra 2010 til 2013 er der årligt afsat 10 mio. kr. til forsøg i det almene byggeri. Tranemosegård er et af de boligselskaber, som netop har modtaget

Læs mere

Nulvækst koster job i samtlige kommuner i Danmark

Nulvækst koster job i samtlige kommuner i Danmark Nulvækst koster job i samtlige kommuner i Danmark I Konvergensprogram 2014 er der forudsat en realvækst i det offentlige forbrug fra 2015-2020. Med nulvækst fra 2015 vil det offentlige forbrug være 20

Læs mere

Viborg Amtskredsstævne i Bowling 2013. Dame C. Viborg Amtskredsstævne i Bowling 2013. Dame D

Viborg Amtskredsstævne i Bowling 2013. Dame C. Viborg Amtskredsstævne i Bowling 2013. Dame D Dame C 1 Thisted Firmasport Oticon A/S Maybritt Andersen DC 192 194 173 0 0 559 186,33 2 Sofi E-Smokers Betina Mejdal DC 156 147 195 0 0 498 166,00 3 Viborg Firmaidræt COLAS-1 / Kosme2Logen Erna Jensen

Læs mere

Der tages forbehold for min godkendelse af det kommunale ejendomsoplysningsskema, som jeg endnu ikke har modtaget.

Der tages forbehold for min godkendelse af det kommunale ejendomsoplysningsskema, som jeg endnu ikke har modtaget. 1 København, den 20. september 2010 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmæglere MDE Thomas Ottesen, Hans Skovgaard & Carsten Jørgensen v/ Chartis Kalvebod Brygge 45 1560 København V. Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 26-02-2009. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 26-02-2009. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus. Møde slut: 15:00 Fraværende: Søren Munk REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Sortebakkehallen - Licitationsresultat 120 Underskriftsside

Læs mere

KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970

KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970 Eksempel Energirenovering etageboliger KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970 UDGIVET DECEMBER 2014 UDGIVET DECEMBER 2014 Renovering skal tiltrække nye beboere Ghettoblokken Korskærparken under Boligkontoret

Læs mere

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering.

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering. Eksempel Energirenovering etageboliger VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944 UDGIVET DECEMBER 2014 Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering Beboerne i 189 lejligheder i boligforeningen Vivabolig i Aalborg

Læs mere

KOMPETENCEBALANCE Dansk Erhverv: For få gode hoveder vælger Danmark Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Mandag den 7. september 2015, 05:00

KOMPETENCEBALANCE Dansk Erhverv: For få gode hoveder vælger Danmark Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Mandag den 7. september 2015, 05:00 KOMPETENCEBALANCE Dansk Erhverv: For få gode hoveder vælger Danmark Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Mandag den 7. september 2015, 05:00 Del: Det går skidt for Danmark i konkurrencen om at tiltrække

Læs mere

DET LANGE, SEJE TRÆK

DET LANGE, SEJE TRÆK DET LANGE, SEJE TRÆK Energiby hvad er det? Det gode eksempel Skal tjene som inspirationskilde En udnævnelse, der forpligter Kolding vil fortsætte de gennemtænkte, fremtidssikrede og ambitiøse indsatser

Læs mere

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013 Øjebliksbillede. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for. kvartal 1 Det første halve år af 1 har ikke været noget at skrive hjem om. Både nøgletal fra dansk økonomi generelt og nøgletal for byggeriet viser, at

Læs mere

InnoBYG. -Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri

InnoBYG. -Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri InnoBYG -Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri Velkommen til InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk for bæredygtigt byggeri Styrelsen for Forskning og Innovation medfinansierer InnoBYG samler

Læs mere

Tyskland nøglen til eksportsucces

Tyskland nøglen til eksportsucces Tyskland nøglen til eksportsucces Deltagelse fra 2195 kr. Husk 5. marts 2015 Lær vejen ind på det tyske marked af virksomheder, der allerede er der. Bliv inspireret af de kreative, og bliv klogere på de

Læs mere

Flyt og spar millioner

Flyt og spar millioner NR. 3 MARTS 2014 Flyt og spar millioner Boligpriserne i hovedstaden er steget de seneste kvartaler, hvorfor du sagtens kan spare en million ved at flytte lidt uden for centrum. I forrige uge udkom Boligmarkedsstatistikken

Læs mere

Bygherrens ønsker til nyt aftalesystem input til revision af AB, ABT og ABR Medlemsmøde tirsdag den 27. marts kl.

Bygherrens ønsker til nyt aftalesystem input til revision af AB, ABT og ABR Medlemsmøde tirsdag den 27. marts kl. Bygherrens ønsker til nyt aftalesystem input til revision af AB, ABT og ABR Medlemsmøde tirsdag den 27. marts kl. 15-18 i København Bygherreforeningen Borgergade 111 DK-1300 København K Telefon +45 7020

Læs mere

LOKALPLAN 81. Pileparken ll Mørkhøj kvarter

LOKALPLAN 81. Pileparken ll Mørkhøj kvarter LOKALPLAN 81 Pileparken ll Mørkhøj kvarter GLADSAXE KOMMUNE 1992 HVORFOR LOKALPLAN? I Gladsaxe Kommune skal der normalt laves en lokalplan når dele af kommuneplanen skal realiseres, når der gennemføres

Læs mere

SMV ERNE OG UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT

SMV ERNE OG UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT SMV ERNE OG UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT Der er fortsat stor mangel på arbejdskraft i de små og mellemstore virksomheder, og med en ledighedsprocent lige omkring 4 pct. eller godt 100.000 ledige er det ikke

Læs mere

Forslag. Kommuneplantillæg 34. Ophævelse af Kommuneplanramme 360-O4 Offentligt område Bjergeskov Hvilested

Forslag. Kommuneplantillæg 34. Ophævelse af Kommuneplanramme 360-O4 Offentligt område Bjergeskov Hvilested Forslag Kommuneplantillæg 34 Ophævelse af Kommuneplanramme 360-O4 Offentligt område Bjergeskov Hvilested September 2014 Offentlig høring fra den 13. september til den 8. november 2014. HØRING AF FORSLAG

Læs mere

Indledning. Jyllands-Posten Erhverv & Økonomi. DR-P3-Nyhederne

Indledning. Jyllands-Posten Erhverv & Økonomi. DR-P3-Nyhederne Læs i dette nummer: - Regnskab: Historisk overskud for Gjensidige - All-inclusive-ferier koster på sidebenene - Skybruddet i København sidste år var Europas dyreste - Behandlinger reddede Kris fra sygelejet

Læs mere

- Er din virksomhed klar?

- Er din virksomhed klar? Ansvarlig virksomhedsadfærd i en globaliseret verden - Er din virksomhed klar? OECD s retningslinjer om ansvarlig virksomhedsadfærd Hvor begynder og slutter den enkelte virksomheds ansvar i en global virkelighed?

Læs mere

RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen

RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen Om RenProces Hvorfor RenProces Modellen Kommende brugere Kontakter Hjemmesiden RenProces er en værktøjskasse til at lede et renoveringsprojekt igennem

Læs mere

Cortex Park CORTEX PARK, 5230 ODENSE SALGSPROSPEKT 2014

Cortex Park CORTEX PARK, 5230 ODENSE SALGSPROSPEKT 2014 Cortex Park CORTEX PARK, 5230 ODENSE SALGSPROSPEKT 2014 Side 2 Cortex Park salgsprospekt 2014 Fyn er utvivlsomt det strategisk mest udbytterige valg i forbindelse med den nye Forsker & Videnpark. Det gælder

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2014 Introduktion 4. kvartal er ligesom de foregående kvartaler mest kendetegnet ved lav vækst, lave renter og nu, for første gang i mange

Læs mere