Boligadministratorerne informerer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Boligadministratorerne informerer"

Transkript

1 Boligadministratorerne informerer Dette er Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 1 i Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan du som altid henvende dig til din sædvanlige kontaktperson hos Boligadministratorerne. Nyhedsbrevets redaktion kan også kontaktes, for eksempel hvis du har ideer til emner i fremtidige nyhedsbreve eller hvis nyhedsbrevet ønskes modtaget på anden vis. Kontakt da Allan Rigelsø via mail til ar@boadm.dk. Indhold Realkreditinstitutternes bidragssatser... 2 Installation af varmtvandsmålere... 3 Obligatoriske 10 års vedligeholdelsesplaner... 6 Bolig Job-ordningen Håndværkerfradraget Regulering af honorar ved andelsoverdragelse Skattefri godtgørelse til bestyrelsesmedlemmer Medarbejdernyt Side nr. 1 af 13.

2 Realkreditinstitutternes bidragssatser De såkaldte bidragssatser er gennem den seneste tid igen blevet omtalt massivt i medierne. Bidragssatsen er det gebyr, en kunde betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Denne gang skyldes mediedækningen, at Nykredit og Totalkredit annoncerede, at de ville hæve bidragssatserne til privatkunderne endnu en gang. Men hvordan forholder det sig med ejer- og andelsboligforeningernes realkreditlån? Skal man også her frygte stigende bidragssatser? Generelt kan det siges, at ejer- og andelsboligforeningerne ikke betragtes som privatkunder, men derimod som erhvervskunder. Aktuelt er der umiddelbart ikke realkreditinstitutter, som har udmeldt, at de generelt vil ændre på bidragssatserne for deres erhvervskunder. Under finanskrisen blev bidragssatserne da også hævet betragteligt, så meget, at vi siden har set at bidragssatsen rent faktisk for nogle, enten er blevet sat eller forhandlet lidt ned igen. Dette dog uden at bidragssatserne generelt er kommet i nærheden af niveauet inden finanskrisen, men det er jo selvfølgelig ikke ensbetydende med, at bidragssatserne ikke igen kan komme til at stige for ejer- og andelsboligforeninger. Såfremt der måtte komme en stigning, vil den naturligvis indledningsvist blive varslet af realkreditinstituttet direkte over for foreningen. Side nr. 2 af 13.

3 Installation af varmtvandsmålere Den 5. juni 2014 trådte en målerbekendtgørelse i kraft (nr. 563 af 2. juni 2014). Der er blevet talt meget om pligten til inden den 31. december 2016, at opsætte målere til brug for måling af forbruget af varmt vand, men er det reelt en pligt for alle? I henhold til bekendtgørelsen, der blev gennemført på baggrund af Energieffektiviteringsdirektivet artikel 9, stilles der krav om, at der bl.a. i udlejningsog foreningsejendomme installeres målere til måling af forbruget af varmt vand i den enkelte bolig eller erhvervsenhed. Installationen skal i henhold til bekendtgørelsen ske inden den 31. december Selvom det på flere af målerfirmaerne har lydt som om, at kravet i bekendtgørelsen er ultimativt, så er dette ikke tilfældet. I henhold til lovteksten er det alene et krav, såfremt installeringen er: teknisk gennemførlig og omkostningseffektiv/rentabel. Den længe ventede vejledning fra ministeriet, der skulle skabe klarhed over, hvad ovennævnte kriterier nærmere dækker over, er kommet - Vejl. nr af 18. november Teknisk gennemførlig Installationen af målerne betragtes som udgangspunkt for teknisk gennemførlig, såfremt installationen ikke kræver ændring eller rekonstruktion af installationens rør eller sågar bygningens vægge, elementer, lejlighedens inventar m.v. Betingelsen hænger sammen med det andet kriterium omkostningseffektivt. Side nr. 3 af 13.

4 Omkostningseffektivt/rentabelt I vejledningen er omkostningseffektivitet defineret således, at besparelsen i målernes levetid skal overstige investeringen. Der vil være tale om en konkret og individuel vurdering for hver enkelt ejendom. Der ses bl.a.: på den forventede reduktion i vandforbruget, omkostningen til indkøb og opsætning af vandmålere, udgiften til aflæsning og udarbejdelse af vandregnskab, udgiften til teknisk kontrol eller løbende udskiftning af målerne, Installationen af vandmålerne betragtes som en forbedring, der kan varsles overfor lejerne. Hvis ejendommen ud fra ovennævnte vurdering er omfattet af forpligtelsen til at installere varmtvandsmålerne og ejendommen ikke får installeret målerne, så kan bygningsejerne, herunder andelsbolig- og ejerforeninger, risikere en bødestraf. Det er bygningsejerne, herunder andelsbolig- og ejerforeningerne, der skal foretage vurderingen af, hvorvidt besparelsen vil overstige omkostningerne ved at etablere varmtvandsmålere. På forespørgsel skal bygningsejeren således kunne dokumentere, at betingelserne for at undlade at opsætte målerne er til stede. Dokumentationen sker i form af en beregning af rentabiliteten ved installationen, der er ikke fastsat formkrav til dokumentationen. Trafik- og byggestyrelsen, som har udarbejdet ovennævnte vejledning, og varmemålerfirmaerne forventer, at der generelt vil kunne blive tale om en besparelse på %. Denne forventede besparelse, skal holdes op mod de udgifter, der vil være ved målernes levetid. Besparelsen vil ikke forekom- Side nr. 4 af 13.

5 me i alle ejendomme, da den også afhænger af sammensætningen af forbrugere/beboere i ejendommen hvilken forbrugeradfærd kan man forvente i den konkrete ejendom. I nogle ejendomme, særligt ældre ejendomme (opført før 1997), er installationerne skjult i skabe, rørkasser etc., hvilket er med til at gøre omkostningerne større og dermed projektet mindre omkostningseffektivt. Hvis en ejendom får udskiftet de eksisterende installationer til vand (rør m.v.) en nyinstallation, så vil der være krav om opsætning af varmtvandsmålere og tillige krav om som minimum forberedelse til installation af koldtvandsmålere. Vi anbefaler, at man får en sagkyndig og gerne uvildig rådgiver til at vurdere forholdene i den enkelte ejendom, herunder hvad de samlede omkostninger til installation af varmtvandsmålere m.v. vil være i målernes forventede levetid. Man skal i den forbindelse være opmærksom på, at få alle udgifter med, herunder udgiften til blikkenslagerarbejde m.v. Der er flere rådgivere på markedet, der tilbyder en gratis gennemgang af ejendommen og den konkrete økonomi i forbindelse med etablering af varmtvandsmålere. For yderligere oplysninger til vurdering af forholdene i jeres ejendom, se vejledningen til bekendtgørelsen aspx?id= Side nr. 5 af 13.

6 Obligatoriske 10 års vedligeholdelsesplaner Som beskrevet i det seneste nyhedsbrev, er der som en del af ændringen af Lejeloven (LL) og Boligreguleringsloven (BRL) blevet indført et krav om, at der i udlejningsejendomme udarbejdes en 10 års vedligeholdelsesplan, som skal ajourføres hvert år. Planen skal foreligge første gang senest den 1. juli 2016, herefter skal den revideres en gang årligt inden den 1. juli. Der er udstedt en bekendtgørelse omkring vedligeholdelsesplanerne bekendtgørelse nr. 28 af 8. januar Efterfølgende har ministeriet udgivet den længe ventede vejledning til bekendtgørelsen vejledning nr af 12. januar Nedenfor skitseres i korte træk, hvilke ejendomme der er omfattet af forpligtelsen, hvad planen skal indholde/omfatte, evt. formkrav, hvem der må udarbejde den, skal den offentliggøres overfor f.eks. lejere, hvem betaler for udarbejdelse af planen, sanktioner ved manglende udarbejdelse etc. Hvilke ejendomme er omfattet? Ejendomme omfattet af Boligreguleringsloven kapitel II - IV. Ejendomme med omkostningsbestemt leje. Ejendomme taget i brug efter 31. december 1991 med mere end 6 beboelseslejligheder. Småhuse ejendomme hvor der pr. 1. januar 1995 var 6 eller færre beboelseslejligheder, er således ikke omfattet af forpligtelsen. Om en andelsboligeller ejerforening er omfattet af reglerne, afhænger således af, hvor mange lejelejligheder der var i ejendommen Side nr. 6 af 13.

7 pr. 1. januar Hvis foreningen ikke var stiftet på daværende tidspunkt, det vil sige, at hele ejendommen var en ren udlejningsejendom, så er ejendommen omfattet af reglerne, med mindre ejendommen i alt bestod af 6 eller færre lejligheder. Ejendomme i uregulerede kommuner og 80/20 er ikke omfattet af reglerne. Ejendomme hvor der i dag måske kun er en håndfuld eller bare en lejer, kan således godt være omfattet af pligten til udarbejdelse af en vedligeholdelsesplan. Herudover er ejendomme opdelt i ejerlejligheder, hvor ejeren af de udlejede ejerlejligheder ikke har bestemmende indflydelse i ejerforeningen, ikke omfattet af ovennævnte regler. For afklaring af, hvorvidt jeres ejendom er omfattet er reglerne, er I velkomne til at rette henvendelse til jeres kontaktperson hos Boligadministratorerne. Planens indhold Større planlagte, periodiske vedligeholdelsesarbejder, herunder fornyelsesarbejder på ejendommen indenfor den kommende 10-års periode. Det vil sige, at vedligeholdelsesarbejder af akut karakter ikke skal være omfattet. Oplysning om arbejdets art, forventet tidspunkt for udførelsen og et overslag over omkostningerne. Der er ikke specifikke formkrav til opsætning eller indhold i vedligeholdelsesplanen. Vejledningen anfører at følgende bygningsdele bør være omfattet af vedligeholdelsesplanen: Tagværk, kælder/fundamenter, facader/sokkel, vinduer, udvendige døre, trapper, porte/gennemgange, etageadskillelser, wc/bad, køkkener, varmeinstallation, afløbsinstallation, kloakinstallation, vandinstallation, gasinstallation, ventilation, elinstallation og udearealer. Side nr. 7 af 13.

8 Hvem må udarbejde den og skal den udleveres til lejerne? I ejendomme uden beboerrepræsentation: Vedligeholdelsesplanen kan udarbejdes af udlejer selv eller af en rådgiver. Udlejer skal ikke af egen drift uddele/udsende vedligeholdelsesplanen til lejerne. Lejerne skal dog efter anmodning have den udleveret alternativt have adgang til den. I ejendomme med beboerrepræsentation: Vedligeholdelsesplanen skal udarbejdes sammen med beboerrepræsentationen, dog kan selve grundlaget/udkastet udarbejdes af udlejer eller en rådgiver. Beboerrepræsentationen skal indkaldes til møde med henblik på udarbejdelsen og efterfølgende revisioner. Det er udlejers ansvar, at planen opfylder retningslinjerne i lov, bekendtgørelse og vejledning. Hvem betaler udgiften? Udgiften til udarbejdelsen af vedligeholdelsesplanen kan medtages på ejendommens driftsbudget, det vil sige over den omkostningsbestemte husleje. Et rimeligt udgiftsbeløb for udarbejdelse af den første vedligeholdelsesplan kan medtages med et beløb svarende til ydelsen på et 20-årigt realkreditlån med et kontantprovenu svarende til de afholdte udgifter. Herudover må der hvert år medtages et rimeligt beløb til revision af vedligeholdelsesplanen. Sanktioner ved manglende udarbejdelse af vedligeholdelsesplanen Ved manglende udarbejdelse af planen, risikerer udlejer at miste retten til at opkræve vedligeholdel- Side nr. 8 af 13.

9 seshensættelserne ( 18 og 18B hensættelsesbeløbene). Beløbet ligger typisk på ca. kr. 160,00 pr. m2 p.a. Retten mistes fra tidspunktet lejerne indbringer sag om manglende eller ufuldstændig vedligeholdelsesplan for huslejenævnet. Når vedligeholdelsesplanen foreligger, vil udlejer igen kunne opkræve hensættelsesbeløbene. Er man som udlejer forpligtet af planens indhold? Som reglerne er udformet nu, er der ikke krav om, at man efterlever vedligeholdelsesplanen, man er således ikke forpligtet til at udføre de vedligeholdelsesarbejder, der er angivet og man er heller ikke forpligtet af de årstal, arbejderne er angivet ved. Man er som udlejer alene forpligtet efter reglerne i LL 19, hvorefter man som udlejer skal holde ejendommen og det lejede forsvarligt ved lige. Vi anbefaler, at man som udlejer tager kontakt til et af de mange rådgivningsfirmaer, der udarbejder vedligeholdelsesplaner. Det kan i den forbindelse vurderes og aftales, hvor omfattende vedligeholdelsesplanen skal være, og om der skal udfærdiges to rapporter, en indeholdende de arbejder, der er omfattet af ovennævnte regelsæt og en der tillige omfatter de løbende forventede vedligeholdelsesopgaver også af mindre karakter. Hvis man allerede har en 10-årig vedligeholdelsesplan for alle forventede arbejder på ejendommen (små og store), vil man evt. kunne tage udgangspunkt i denne for udfærdigelse af vedligeholdelsesplanen, som skal udfærdiges i henhold til bek. nr. 28 af 8. januar Grundejernes Investeringsfond har udarbejdet et internetbaseret værktøj, som kan hjælpe udlejer med at udar- Side nr. 9 af 13.

10 bejde en 10-årig vedligeholdelsesplan. Værktøjet er gratis at anvende, dog kræver det indsigt i byggeteknik og det er ressourcekrævende. Der er ikke krav om, at planen bliver så detaljeret, som tilfældet er ved brug af dette værktøj. Eventuelt interesserede kan anvende følgende link: Link til side hos GI Læs bekendtgørelse om vedligeholdelsesplaner : Link til retsinformation.dk. Læs vejledning om vedligeholdelsesplaner: Link til retsinformation.dk. Bolig Job-ordningen Håndværkerfradraget Bolig Job-ordningen fortsætter i , dog med småjusteringer, som trådte i kraft pr. 1. januar Der gives tilskud til energiforbedrende og klimavenlige renoveringer, samt til visse serviceydelser. Som andelshaver kan man nu pr. myndigt husstandsmedlem opnå fradrag for udgifter til serviceydelser som fx almindelig rengøring og havearbejde på op til kr. årligt, samt fradrag for udgifter til grøn istandsættelse som fx udskiftning af vinduesruder på op til kr. årligt. For andelshavere vil det være en forudsætning for at opnå fradrag, at arbejdet er udført på den del af boli- Side nr. 10 af 13.

11 gen, som andelshaveren selv er ansvarlig for jf. foreningens vedtægter. Læs evt. mere her: Link til relevant side på SKAT.dk Regulering af honorar ved andelsoverdragelse Som en del af den almindelige prisregulering reguleres det honorar, der opkræves af køber/sælger i forbindelse med vores udarbejdelse af overdragelsesaftaler mv. i forbindelse med salg af andelslejligheder. Honoraret reguleres med kr. 280,00 (eksklusiv moms), og er i øvrigt ikke reguleret siden Stigningen træder i kraft løbende, i takt med, at der opstartes nye overdragelser, gennem bekræftede opsigelser, udsendelse af salgsopstillinger, besvarelse af mæglerforespørgsler etc. Opsigelser, der allerede er modtaget, vil således ikke blive omfattet af nærværende regulering. Side nr. 11 af 13.

12 Skattefri godtgørelse til bestyrelsesmedlemmer Satserne for udbetaling af skattefrie godtgørelser til ulønnede bestyrelsesmedlemmer er pr. 1. januar i år sat en lille smule op. Til dækning af udgifter til kontorartikler (fx printerpapir og blækpatroner) og møder kan der årligt udbetales kr Til dækning af udgifter til foreningsrelateret telefoni og internetbrug kan der årligt udbetales kr. Den maksimale skattefrie godtgørelse stiger således samlet fra kr til kr pr. bestyrelsesmedlem pr. år. Det er ikke et krav, at der udbetales til alle bestyrelsesmedlemmer, ligesom det er uden betydning for skattefriheden, hvis der udbetales lavere beløb. Det er heller ikke et krav, at bestyrelsesmedlemmerne fremlægger dokumentation for deres faktiske udgifter. Hvad der kan og skal udbetales kan en forening naturligvis selv bestemme, under hensyntagen til foreningskutyme, eventuelle generalforsamlingsbeslutninger samt naturligvis foreningens budgetter. Side nr. 12 af 13.

13 Medarbejdernyt Vores tidligere regnskabsmedarbejder Anne Larsen gik på pension den. 1. januar Pensionen blev dog ikke fuldstændig, idet Anne igen er at finde hos os, dog kun ca. 1 dag om ugen. Hun forestår Boligadministratorernes interne bogholderi og regnskab. Mie Høst Hansen, har de seneste år været ansat hos os som studentermedhjælp. Aktuelt er hun på barsel, men starter den 15. maj 2016 som administratorassistent, tillige med ansvar for Boligadministratorernes aktivitet på de sociale medier, hvilken således vil blive opprioriteret. Boligadministratorerne A/S Den 14. april 2016 Side nr. 13 af 13.

Udkast til. Vejledning om vedligeholdelsesplaner i private udlejningsejendomme

Udkast til. Vejledning om vedligeholdelsesplaner i private udlejningsejendomme Udkast til Vejledning om vedligeholdelsesplaner i private udlejningsejendomme Juni 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Formål med udarbejdelse af vedligeholdelsesplan... 3 3. Fordele ved udarbejdelse

Læs mere

Gå hjem-møde om forbrugsmåling. Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek

Gå hjem-møde om forbrugsmåling. Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek Gå hjem-møde om forbrugsmåling Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek Målerbekendtgørelsen (Bkg. nr. 563 af 2. juni 2014) 1, stk. 1 bekendtgørelsen omfatter: Målere, der installeres

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Dette er Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 2 i 2016. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan du som altid henvende dig til din sædvanlige kontaktperson

Læs mere

Orientering om ny lejelov (vedtaget)

Orientering om ny lejelov (vedtaget) Orientering om ny lejelov (vedtaget) Der skal fremover både afholdes indflytningssyn og fraflytningssyn. Lejer skal indkaldes, og der skal udarbejdes en rapport. Der kan ikke aftales nyistandsættelse af

Læs mere

Gå hjem-møde om forbrugsmåling. Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek

Gå hjem-møde om forbrugsmåling. Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek Gå hjem-møde om forbrugsmåling Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek Målerbekendtgørelsen (Bkg. nr. 563 af 2. juni 2014) 1, stk. 1 bekendtgørelsen omfatter: Målere, der installeres

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Dette er Boligadministratorernes første nyhedsbrev i 2018, og vi benytter derfor lejligheden til at ønske alle vore kunder og samarbejdspartnere er godt nytår. Hvis du

Læs mere

Flertallet af lejere skal vælge en talsmand, som udøver den kompetence, der er tillagt lejerflertallet.

Flertallet af lejere skal vælge en talsmand, som udøver den kompetence, der er tillagt lejerflertallet. Om beboerrepræsentation fra boligministeriet. Revideret pr. 4. maj 2017. Beboerrepræsentation Lejelovgivningen opererer med to former for beboerdemokrati i private udlejningsejendomme: talsmandsordningen

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSESPLAN FOR DAMBAKKEN 7-63

VEDLIGEHOLDELSESPLAN FOR DAMBAKKEN 7-63 VEDLIGEHOLDELSESPLAN FOR DAMBAKKEN 7-63 Kundenavn: Coller Capital Ejendomsnavn og nummer: Dambakken - 140949 Adresse og postnummer: Dambakken 7-63 3460 Birkerød I forbindelse med den nye lejelov, som trådte

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Hermed følger Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 3 i 2013. Hvis der er spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan man henvende sig til ens sædvanlige kontaktperson

Læs mere

Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer

Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? Når en andelsboligforening stiftes, kan der være

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje

Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner for gennemgang Omkostningsbestemt leje Lejefastsættelse og regulering - Omkostningsbestemt

Læs mere

Modernisering af lejeloven

Modernisering af lejeloven - 1 Modernisering af lejeloven Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En række af Folketingets partier indgik den 11. juni 2014 et forlig om forenkling og modernisering af lejelovgivningen. Forliget

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Hermed følger Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 4 i 2013. Hvis der er spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan man henvende sig hos sin sædvanlige kontaktperson

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG

BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Sådan reguleres lejen i boliger med omkostningsbestemt leje 5 Sådan reguleres lejen i boliger med det lejedes

Læs mere

Nyt fra lejeret. Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015

Nyt fra lejeret. Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015 Nyt fra lejeret Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015 Den 24. marts 2015 vedtog Folketinget Lovforslag om forenkling og modernisering af lejeloven og boligreguleringsloven. Loven trådte

Læs mere

Rentabilitetsberegning

Rentabilitetsberegning Rentabilitetsberegning Individuel måling af varmt brugsvand A/B Vanløsegård Jyllingevej 39-57, Jernbane Allé 90-94, Høgholtsvej 22-38, Kaløvej 27-31 2720 Vanløse Kuben Management A/S www.kubenman.dk Tlf.

Læs mere

ændring af lejen privat udlejningsbyggeri

ændring af lejen privat udlejningsbyggeri ændring af lejen privat udlejningsbyggeri Indholdsfortegnelse Når lejen stiger... 4 Omkostningsbestemt leje... 5 Skatter og afgifter... 6 Udgifter til vedligeholdelse... 8 Regulering af lejen i ejendomme

Læs mere

Den nye lejelov hvad kan vi forvente?

Den nye lejelov hvad kan vi forvente? Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov hvad kan vi forvente? Juridisk direktør og Advokat Lars Brondt Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Forlig af 11. juni 2014 og lovforslag

Læs mere

Varmt brugsvand måling, lovgivning, regler og undtagelser. Teknologisk Institut, 9. nov. 2016

Varmt brugsvand måling, lovgivning, regler og undtagelser. Teknologisk Institut, 9. nov. 2016 Varmt brugsvand måling, lovgivning, regler og undtagelser Teknologisk Institut, 9. nov. 2016 HVEM ER JEG? Keld Forchhammer, CEO, Brunata a/s Har på lederniveau arbejdet med forbrugsregnskaber og administration

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Hermed følger Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 4 i 2014. Hvis der er spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan man som altid henvende sig hos sin sædvanlige

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Hermed følger Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 2 i 2013. Hvis der er spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan I henvende jer til jeres kontaktperson hos

Læs mere

Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen

Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen Lov nr. 310 af 30. marts 2015 Obligatoriske ind- og fraflytningssyn Vedligeholdelse i lejeperioden Istandsættelse ved fraflytning Obligatoriske

Læs mere

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A 8643 Ans By og B 8643 Ans By mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS Vestervang 6 8882 Fårvang Sagens baggrund

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Hermed følger Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 5 i 2012. Hvis der er spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, er I velkomne til at henvende jer til jeres kontaktperson

Læs mere

Et bredt flertal af folketinget vedtog med ikrafttrædelse pr. 1. juli 2015 et nyt lovforslag om ændring af lejeloven og boligreguleringsloven.

Et bredt flertal af folketinget vedtog med ikrafttrædelse pr. 1. juli 2015 et nyt lovforslag om ændring af lejeloven og boligreguleringsloven. af advokat Claus Johansen Konsekvenser af den nye lejelov Et bredt flertal af folketinget vedtog med ikrafttrædelse pr. 1. juli 2015 et nyt lovforslag om ændring af lejeloven og boligreguleringsloven.

Læs mere

Den nye lejelov Lov nr. 310 af 30/3 2015. Ikrafttrædelse 1.7.2015

Den nye lejelov Lov nr. 310 af 30/3 2015. Ikrafttrædelse 1.7.2015 Den nye lejelov Lov nr. 310 af 30/3 2015 Ikrafttrædelse 1.7.2015 Advokater Amagertorv 11 1160 København K Tlf. (+45) 33 15 01 02 Fax (+45) 33 14 19 33 www.homannlaw.dk Loven har medført ændringer af; Lejeloven

Læs mere

Boligregulerings lovens 18 b

Boligregulerings lovens 18 b Boligregulerings lovens 18 b Boligreguleringslovens 18 b Formål I denne pjece kan du læse om bindingspligten efter boligreguleringslovens 18 b. Du kan læse mere om reglerne på gi.dk. Her kan du også få

Læs mere

Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer

Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer 1 Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer Aftaleblanket udarbejdet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter juni 2014. Denne blanket skal anvendes ved

Læs mere

Teknologisk Institut 2017

Teknologisk Institut 2017 Teknologisk Institut 2017 Emner Regelgrundlag Kort om lejeloven og bekendtgørelsesnummer 563 Formalia omkring regnskabets udformning Krav i forhold til varmtvandsmålere Visualisering af forbruget. Folie

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Dette er Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 3 i 2016. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan du som altid henvende dig til din sædvanlige kontaktperson

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Hermed følger Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 4 i 2012. Hvis der er spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan jeres kontaktperson hos Boligadministratorerne

Læs mere

FORBEDRINGSFORHØJELSER PROCES, MULIGHEDER OG FALDGRUBER

FORBEDRINGSFORHØJELSER PROCES, MULIGHEDER OG FALDGRUBER FORBEDRINGSFORHØJELSER PROCES, MULIGHEDER OG FALDGRUBER Advokat Kim Nielsen kn@clemenslaw.dk 87 32 12 67 / 20 25 40 14 04.12.2018 HVAD ER EN FORBEDRING? Det er ikke defineret i lejelovgivningen. I teorien

Læs mere

Høring over bekendtgørelse om rullende vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme

Høring over bekendtgørelse om rullende vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme Til Ministeriet for By-. Bolig og Landdistrikter 8. maj 2015 Ref: TOC/PHU Administrende direktør Torben Christensen Telefon +45 33 12 03 30 phu@ejendomsforeningen.dk Høring over bekendtgørelse om rullende

Læs mere

Thermwork rådgivende ingeniørfirma aps

Thermwork rådgivende ingeniørfirma aps Thermwork rådgivende ingeniørfirma aps NOTAT: A/B Ahlefeldt Individuel måling af varmt brugsvand Vurdering af rentabilitet Dato: 19.09.2016 Sagsnr.: 16219 Ejendommens adresse: Nansensgade 41 & Charlotte

Læs mere

Konference for lægdommere og nævnsmedlemmer. 9. december 2015

Konference for lægdommere og nævnsmedlemmer. 9. december 2015 Konference for lægdommere og nævnsmedlemmer 9. december 2015 - Hannah Vilvig, afdelingschef - Anders Clausen, advokat - Marie B. Mortensen, konsulent Indhold I indbydelsen står: GI og vedligeholdelsespåbud,

Læs mere

Omkostningsbestemt lejeforhøjelse. Syv eller flere lejemål. Privat udlejning

Omkostningsbestemt lejeforhøjelse. Syv eller flere lejemål. Privat udlejning Omkostningsbestemt lejeforhøjelse Syv eller flere lejemål Privat udlejning Den omkostningsbestemte leje er sammensat af: 1 Driftsudgifter + udvendig vedligeholdelse + forbedringer. Forbedringerne/moderniseringen

Læs mere

Selandia Advokater. Havnevej 19 4300 Holbæk. Telefon 59480000 Telefax 59480001. Ny lejelov

Selandia Advokater. Havnevej 19 4300 Holbæk. Telefon 59480000 Telefax 59480001. Ny lejelov Selandia Advokater Havnevej 19 4300 Holbæk Telefon 59480000 Telefax 59480001 Ny lejelov Folketinget har vedtaget en række ændringer i lejelovene, som træder i kraft den 1. juli 2015. Reglerne var tænkt

Læs mere

Energibesparelser i private lejeboliger

Energibesparelser i private lejeboliger - 1 Energibesparelser i private lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ministeren for by, bolig og landdistrikter fremsatte i begyndelsen af februar 2014 et lovforslag, der skal fremme

Læs mere

Nyheder indenfor boliglejelovgivningen

Nyheder indenfor boliglejelovgivningen Ejendomsforeningen Danmark Nyheder indenfor boliglejelovgivningen 17. september 2013 Juridisk konsulent Niklas B. Kejlskov, Ejendomsforeningen Danmark Ny lovgivning (1) Afskaffelse af løbedage i boliglejemål

Læs mere

1. Generelt om ordningen

1. Generelt om ordningen 02.05.2014 Vejledning om tilskud til energibesparende arbejder i privat udlejningsbyggeri efter bekendtgørelse om tilskud til energibesparende arbejder i private udlejningsbyggeri og refusion af informationsudgifter

Læs mere

Delegeretmøde 2015 Ejerlejlighedernes Landsforening

Delegeretmøde 2015 Ejerlejlighedernes Landsforening Ejerlejlighedernes Landsforening 30. april 2015 Program 16.30 Registrering og velkomst 16.45 Aktuelle emner og retspraksis v/ sekretariatet. 17.45 Pause 18.00 Fast dagsorden i henhold til vedtægternes

Læs mere

TEMA: DINE NYE RETTIGHEDER SOM LEJER NY LEJELOV MERE TRYGHED OG TUSINDVIS AF KR. AT SPARE 8 SIDER TEMA. VI LEJERE ERE l 13

TEMA: DINE NYE RETTIGHEDER SOM LEJER NY LEJELOV MERE TRYGHED OG TUSINDVIS AF KR. AT SPARE 8 SIDER TEMA. VI LEJERE ERE l 13 NY LEJELOV MERE TRYGHED OG TUSINDVIS AF KR. AT SPARE 8 SIDER TEMA VI LEJERE ERE l 13 KÆRE LEJER Den 1. juli 2015 trådte en række vigtige ændringer af lejelovene i den privatejede udlejningssektor i kraft.

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov

Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov Hjørring udlejere 5. november 2015 Elsebeth Due Kjeldsen, Ejendomsforeningen Danmark Ny lejelov 1. juli 2015 Lov nr. 310 af 30. marts 2015 Vigtigste elementer

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Dette er Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 3 i 2015. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan du som altid henvende dig til din sædvanlige kontaktperson

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner Lejefastsættelse og lejeregulering Lejefastsættelse - Omkostningsbestemt

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Lægdommerkonference Boliglejeret udvalgte emner Torsdag den 24. maj 2018 Advokat Anne Louise Husen, Husen Advokater Udvalgte emner: 1. Mere retspraksis om ejendomsbegrebet småhus/storhus

Læs mere

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget:

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget: Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø København, den 5. januar 2018 Høringssvar vedrørende høring over udkast til forslag til lov om lov om ændring af andelsboligforeninger

Læs mere

Råderetskataloget VILLABYERNES BOLIGSELSKAB. Råderetskatalog. Om dine muligheder for at forbedre og forandre din bolig

Råderetskataloget VILLABYERNES BOLIGSELSKAB. Råderetskatalog. Om dine muligheder for at forbedre og forandre din bolig Råderetskatalog Om dine muligheder for at forbedre og forandre din bolig 1 Indhold 1. Lejet men helt dit eget..3 Forbedringer og forandringer 3 Udenfor eller indenfor boligen...4 Hvidevarer...4 Om installationsretten.4

Læs mere

Postfunktionærernes Andels-Boligforening

Postfunktionærernes Andels-Boligforening Postfunktionærernes Andels-Boligforening Afdeling 7, Voldgården Vedligeholdsreglement. Model B med vedligeholdskonto Grundlaget for dette vedligeholdsreglement er udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening,

Læs mere

aflæsning i alle flerbrugerejendomme herunder erhvervsejendomme for en 2-årig periode efter at lovforslaget er vedtaget.

aflæsning i alle flerbrugerejendomme herunder erhvervsejendomme for en 2-årig periode efter at lovforslaget er vedtaget. Beslutningsforslag nr. B 38 Folketinget 2009-10 Fremsat den 3. november 2009 af Anita Knakkergaard (DF), Henrik Brodersen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Pia Kjærsgaard (DF),

Læs mere

BoligPortal.dk. Netværksarrangement 9/9 2014. Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2. Advokat Henrik Roslev Østergaard

BoligPortal.dk. Netværksarrangement 9/9 2014. Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2. Advokat Henrik Roslev Østergaard BoligPortal.dk Netværksarrangement 9/9 2014 Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2 Advokat Henrik Roslev Østergaard Ret&Råd Scheibel I/S Slide nr. 1 Tidsplan Før pausen Generelle

Læs mere

Forbedringsforhøjelser

Forbedringsforhøjelser Forbedringsforhøjelser 1 FORBEDRINGER i private udlejningsejendomme 2 Hvem er vi? Kris Munk 2. års fuldmægtig Tidligere ansat ved De Jurastuderendes Retshjælp og sidder p.t. med en del lejeretlige sager

Læs mere

Loven indeholder en række ændringer, der skal skabe større incitamenter hos såvel udlejere som lejere til at gennemføre energiforbedringer.

Loven indeholder en række ændringer, der skal skabe større incitamenter hos såvel udlejere som lejere til at gennemføre energiforbedringer. Til lejere, udlejere og huslejenævn m.fl. NOTAT Dato: 1. juli 2014 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2013-3841 Sagsbehandler: NH Dok id: Orientering om mulighederne for anvendelse af de nye bestemmelser

Læs mere

Nyhedsbrev 3-2011. Hermed følger Boligadministratorernes seneste nyhedsbrev.

Nyhedsbrev 3-2011. Hermed følger Boligadministratorernes seneste nyhedsbrev. BOLIGADMINISTRATORERNE A/S INFORMERER Nyhedsbrev 3-2011 Hermed følger Boligadministratorernes seneste nyhedsbrev. Hvis der er spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevets indhold, kan jeres kontaktperson

Læs mere

TIL BEBOERNE I AFDELING 63

TIL BEBOERNE I AFDELING 63 TIL BEBOERNE I AFDELING 63 VÆRSGO Her får du materiale til afdelingsmødet: Dagsorden Forretningsorden for afdelingsmødet Afdelingens driftsbudget 2016 Vedligeholdelsesopgaver 2016 Planlagt vedligeholdelse

Læs mere

Oversigt over normtal og satser

Oversigt over normtal og satser Oversigt over normtal og satser 1995-2016 2016: Administration udokumenteret = kr. 3.300,00 pr. lejemål. Hvis der er antaget fremmed Vicevært udokumenteret = kr. 2.350,00 pr. lejemål Fradrag for sparet

Læs mere

Administration af andelsbolig - og ejerforeninger. Tillid Nærvær Engagement

Administration af andelsbolig - og ejerforeninger. Tillid Nærvær Engagement Administration af andelsbolig - og ejerforeninger Tillid Nærvær Engagement EN NÆRVÆRENDE VIRKSOMHED Boligadministratorerne er et mellemstort administrationsfirma, med en størrelse der gør, at vi kan drage

Læs mere

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Torsdag 05. november 2015

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Torsdag 05. november 2015 Hvad siger lovgivningen om varmefordeling Torsdag 05. november 2015 Hvilke områder vil I blive informeret om i dag. Bekendtgørelsen om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling (BEK nr. 563 af

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Dette er Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 6 i 2014. Hvis der er spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan man som altid henvende sig hos sin sædvanlige kontaktperson

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Administratorkonference Lejeret Fredag den 21. september 2018 Advokat Anne Louise Husen, Husen Advokater Udvalgte emner: 1. Flere problemer med ejendomsbegrebet 2. Mere byrdefulde

Læs mere

VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP

VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP August 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 1. Tegn på skimmelsvamp... 4 2. Lovgrundlag... 5 2.1. Lejeloven... 5

Læs mere

FRA BEBOERREPRÆSENTATIONEN

FRA BEBOERREPRÆSENTATIONEN FRA BEBOERREPRÆSENTATIONEN brigadegarden@hotmail.com BEBOERREPRÆSENTATIONEN INDKALDER HERMED TIL DET ÅRLIGE BEBOERMØDE NR.: 85/15 Beboermødet afholdes mandag den 23/3 2015 kl. 19.00 På Amager Fælled skole,

Læs mere

SVEJGAARD ǀ GALST ǀ QWIST

SVEJGAARD ǀ GALST ǀ QWIST MULIG STIFTELSE AF A/B SOFIEGÅRDEN Ove Bech Holdensen har den 6. oktober 2014 runddelt et brev til alle beboere i ejendommen Sofiegården. Ove Bech Holdensen repræsenterer ikke beboerrepræsentationens synspunkter

Læs mere

PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Private lejeboliger Præsentation af udspil om forenkling og modernisering af lejelovgivningen m.v. Udgivet af Ministeriet

Læs mere

Ny lejelov. For lægdommere og huslejenævnsmedlemmer 9. December 2015. Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark

Ny lejelov. For lægdommere og huslejenævnsmedlemmer 9. December 2015. Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Ny lejelov For lægdommere og huslejenævnsmedlemmer 9. December 2015 Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner Ikrafttræden og hjemmel v/ejendomsforeningen Danmark, juridisk

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven Nærværende driftsoverenskomst vedrører driften af den selvejende institution Solgaven, Skovbakken 126, 3520 Farum. Solgaven

Læs mere

KONTOEN I GI og hvilke udgifter kan medtages?

KONTOEN I GI og hvilke udgifter kan medtages? KONTOEN I GI og hvilke udgifter kan medtages? 8. maj 2014 v. Hannah Vilvig, GI Kontoen i GI, 8.5.2014 1 Konto i GI hvad er det? Bindingskontoen efter boligreguleringslovens (Brl) 18 b er en (lille) del

Læs mere

Foredrag. den 24. november 2014

Foredrag. den 24. november 2014 Foredrag den 24. november 2014 Jakob Juul-Sandberg Lektor, ph.d., Syddansk Universitet jju@sam.sdu.dk Lidt statistik mm. www.domstol.dk antal boligretssager 2013: i DK 2.103 (+ småsager) Odense 81; Svendborg

Læs mere

TIL BEBOERNE I AFDELING 57

TIL BEBOERNE I AFDELING 57 TIL BEBOERNE I AFDELING 57 VÆRSGO Her får du materiale til afdelingsmødet: Dagsorden Forretningsorden for afdelingsmødet Afdelingens driftsbudget 2016 Vedligeholdelsesopgaver 2016 Planlagt vedligeholdelse

Læs mere

1. Indledning. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt

1. Indledning. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Udkast 1110.07 til Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp Forord 1 1. Indledning 1 2. Lovgrundlag

Læs mere

Vigtig viden for ejer/administrator

Vigtig viden for ejer/administrator Nyheder Vigtig viden for ejer/administrator Focus på ressourcer Ejendomstjek - gratis Med udgangspunkt i den nye bekendtgørelse indenfor forbrugsmåling tilbyder Techem et gratis ejendomstjek. Vi vil gerne

Læs mere

Råderet. - sådan får du dine ønsker til hjemmet opfyldt

Råderet. - sådan får du dine ønsker til hjemmet opfyldt Råderet - sådan får du dine ønsker til hjemmet opfyldt Hvad er råderet? Din bolig er dit hjem. Den er din, så længe du bor der, og her er det dig, der bestemmer. Ikke bare med hensyn til hvilke farver,

Læs mere

STOR GUIDE. TEMA: NY LEJELOV NY LEJELOV Hvad betyder det for dig?

STOR GUIDE. TEMA: NY LEJELOV NY LEJELOV Hvad betyder det for dig? STOR GUIDE TEMA: NY LEJELOV NY LEJELOV Hvad betyder det for dig? TEMA: NY LEJELOV INDLEDNING I 2015 blev lejeloven ændret. Dette hæfte er lavet for at give dig et overblik over betydningen af de vigtigste

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark. Varme og vand. 30. September 2014 Aarhus Juridisk konsulent Pernille Lind Husen. www.ejendomsforeningen.

Ejendomsforeningen Danmark. Varme og vand. 30. September 2014 Aarhus Juridisk konsulent Pernille Lind Husen. www.ejendomsforeningen. Ejendomsforeningen Danmark Varme og vand 30. September 2014 Aarhus Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Forsyning og måling af forbrug Forsyning med varme og vand Udlejer leverer Lejer sørger selv for

Læs mere

FORBEDRINGER I PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME

FORBEDRINGER I PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME ,, FORBEDRINGER I PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME Lidt om Via kontorfællesskabet med ØENS Ejendomsadministration samarbejder vi om varetagelse af administrationskunderne, andels- og ejerforeningernes og beboernes

Læs mere

AB SundParken Rantzausminde, afd. H Forslag til vedtægtsændringer

AB SundParken Rantzausminde, afd. H Forslag til vedtægtsændringer - - AB SundParken Rantzausminde, afd. H og stk. Nuværende vedtægt Forslag til ændret vedtægt 4.1 For beboerne, der ved stiftelsen indtræder som medlemmer, udgør indskuddet et beløb, svarende til 20 % af

Læs mere

TIL BEBOERNE I AFDELING 53

TIL BEBOERNE I AFDELING 53 TIL BEBOERNE I AFDELING 53 VÆRSGO Her får du materiale til afdelingsmødet: Dagsorden Forretningsorden for afdelingsmødet Afdelingens driftsbudget Skema planlagt vedligeholdelse Indkomne forslag 15. august

Læs mere

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Lejeloven Indholdsfortegnelse Præsentation...4 Ind- og fraflytningssyn...6 Normalistandsættelse ved fraflytning...8 Vedligeholdelsesregler...10

Læs mere

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Lejeloven Indholdsfortegnelse Præsentation...4 Ind- og fraflytningssyn...6 Normalistandsættelse ved fraflytning...7 Vedligeholdelsesregler...8

Læs mere

Lov om fremme af energi- og vandbesparelser i bygninger

Lov om fremme af energi- og vandbesparelser i bygninger Side 1 af 6 Lov om fremme af energi- og vandbesparelser i bygninger LOV nr 485 af 12/06/1996 (Gældende) LBK Nr. 837 af 20/09/1996 LBK Nr. 452 af 24/06/1998 LOV Nr. 934 af 20/12/1999 LOV Nr. 450 af 31/05/2000

Læs mere

KØB AF ANDELSBOLIG. Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. HVAD ER EN ANDELSBOLIG? 2 ANDELSBOLIGENS PRIS 3

KØB AF ANDELSBOLIG. Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. HVAD ER EN ANDELSBOLIG? 2 ANDELSBOLIGENS PRIS 3 KØB AF ANDELSBOLIG Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. 128/01 19.06.2015 Andelsboligmarkedet kan være vanskeligt at gennemskue også vanskeligere end ejerlejlighedsmarkedet.

Læs mere

Afdeling 151 Byhusene. Kettinvej / Parkgade. Hofgården. Enghaven/Hertugtorvet. Råderetskatalog

Afdeling 151 Byhusene. Kettinvej / Parkgade. Hofgården. Enghaven/Hertugtorvet. Råderetskatalog Afdeling 151 Byhusene Kettinvej / Parkgade Hofgården Enghaven/Hertugtorvet Råderetskatalog Om dine muligheder for at forbedre og forandre din bolig INDHOLD Lejet men helt dit eget... 3 Regler i din afdeling...

Læs mere

Råderetskatalog. Domea Hjørring. Afdeling Bellevue, Klosterparken og Kollegieparken. Om dine muligheder for at forandre og forbedre din bolig

Råderetskatalog. Domea Hjørring. Afdeling Bellevue, Klosterparken og Kollegieparken. Om dine muligheder for at forandre og forbedre din bolig Råderetskatalog Domea Hjørring Afdeling 1951 Bellevue, Klosterparken og Kollegieparken Om dine muligheder for at forandre og forbedre din bolig Råderetskatalog Afdeling Side 2 af 9 Indhold 1. Introduktion...

Læs mere

RÅDERET AFDELING 40 KALLEMOSEN OG RUGKOBBEL. Hvad er råderet? 2. Positivlisten. 2 3. Afdelingens udvidede positivliste. 3 4.

RÅDERET AFDELING 40 KALLEMOSEN OG RUGKOBBEL. Hvad er råderet? 2. Positivlisten. 2 3. Afdelingens udvidede positivliste. 3 4. «Lejer_Sel»«ejer_Afd» RÅDERET AFDELING 40 KALLEMOSEN OG RUGKOBBEL Indholdsfortegnelse: Hvad er råderet? 2. Positivlisten. 2 3. Afdelingens udvidede positivliste. 3 4. Igangsætning/godkendelse af råderetssag.

Læs mere

LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen.

LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen. 1 LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen. TOX/JL 24/4 2014 Den 24. marts 2014 offentliggjorde minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen,

Læs mere

Råderetskatalog. boligforeningen aab. www.aab.dk

Råderetskatalog. boligforeningen aab. www.aab.dk Råderetskatalog - inkluderer BESTEMMELSER OM INSTALLATIONSRET OG SKILLEVÆGGE boligforeningen aab www.aab.dk 1 Indhold 1 IndledninG 04 2 Arbejder inde i boligen 05 2.1 Individuelle forbedringsarbejder

Læs mere

Retningslinje nr. 10 til afdelingsbestyrelserne

Retningslinje nr. 10 til afdelingsbestyrelserne Retningslinje nr. 10 til afdelingsbestyrelserne Afdelingens økonomi Er det nødvendigt for jer at vide, hvordan ejendommens økonomi hænger sammen? Det korte svar er ja. Eftersom det er jeres pligt at sørge

Læs mere

A/B Solgården Laur. Larsensgade 8-10 & Nybrogade Nykøbing F.

A/B Solgården Laur. Larsensgade 8-10 & Nybrogade Nykøbing F. d. 19. maj 2015 Referat af bestyrelsesmøde afholdt torsdag d. 7. maj 2015 Referent: Til stede ved bestyrelsesmødet var: Lennarth Chris Ib Christian Bent Maria Fraværende ved mødet: Sonja Dagsorden 1. Bestyrelsesposter

Læs mere

Privat lejeret for udlejere. Af Jacob Lichtenstein

Privat lejeret for udlejere. Af Jacob Lichtenstein Privat lejeret for udlejere Af Jacob Lichtenstein Materiale Teksten: Relevante områder af lejelovgivningen for småø-udlejere Skema A Lejefastsættelse i regulerede kommuner Skema B Lejefastsættelse i uregulerede

Læs mere

Bekendtgørelse om vurdering af ejendomme tilhørende private andelsboligforeninger ved valuar

Bekendtgørelse om vurdering af ejendomme tilhørende private andelsboligforeninger ved valuar BEK nr 978 af 28/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juli 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2018-3450 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement «Bruger_Initial» Vedligeholdelsesreglement Gældende for afd. 39, Danagården 2-88 / 11-139 Model B med vedligeholdelseskonto B-ordningen - kort fortalt Udlejeren sørger i boperioden for boligens indvendige

Læs mere

Høring over vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme

Høring over vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme Ministeriet for By-, Bolig og Landdistrikter J.nr. 2015-338 Sendt til: mbbl@mbbl.dk og psh@mbbl.dk 11. juni 2015 Ref: PHU Juridisk Konsulent Pernille Lind Husen Telefon +45 3312 03 30 phu@ejendomsforeningen.dk

Læs mere

Råderetskatalog. Afdeling 14 Grønnevej

Råderetskatalog. Afdeling 14 Grønnevej Råderetskatalog for Afdeling 14 Grønnevej Domea Hedensted Tørring Råderetskatalog Grønnevej, Tørring Side 2 af 11 INDHOLD 1. Lejet men helt dit eget... 3 2. Forbedringer... 5 3. Forandringer... 7 4. Økonomisk

Læs mere

Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp

Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp VEJ nr 46 af 05/08/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2007-1418 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Udskrift af forhandlingsprotokollen for Skejbygård Kollegiet afdeling 15

Udskrift af forhandlingsprotokollen for Skejbygård Kollegiet afdeling 15 Udskrift af forhandlingsprotokollen for Skejbygård Kollegiet afdeling 15 Afdelingsbestyrelsesmøde nr. 42 den 26. marts 2015 kl. 12.30 på Kollegiekontoret. Til stede: Fraværende: Martin Jørgen Larsen Anders

Læs mere

Køb af andelsbolig. Hvad er en andelsbolig? Andelsboligens pris. Boligafgiften. Når andelsboligen skal købes. Vi hjælper dig.

Køb af andelsbolig. Hvad er en andelsbolig? Andelsboligens pris. Boligafgiften. Når andelsboligen skal købes. Vi hjælper dig. Køb af andelsbolig Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. 27.06.2018 128/04 Side 2/6 Andelsboligmarkedet kan være vanskeligt at gennemskue også vanskeligere end ejerlejlighedsmarkedet.

Læs mere

Gå hjem-møde ændringer i lejeloven. Torsdag den 23. april 2015

Gå hjem-møde ændringer i lejeloven. Torsdag den 23. april 2015 Gå hjem-møde ændringer i lejeloven Torsdag den 23. april 2015 Velkommen 2 3 Program 14.30 15.00 Registrering 15.00 15.05 Velkomst v/andreas Antoniades 15.05 15.50 Obligatorisk ind- og fraflytningssyn;

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. marts 2015. til

Forslag. Til lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. marts 2015. til Til lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. marts 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering af boligforholdene, lov

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Kickoff-seminar DEL II Paradoksproblemet med huslejefastsættelse og energiforbedringer i lejeboliger v/ advokat Timmy Lund, Ejendomsforeningen Danmark Onsdag den 1. juni 2011,

Læs mere

Offentlig uddannelsesdag lejelovsændringer 1.7.2015. Ved Jesper Bøge Pedersen og Kim Nielsen

Offentlig uddannelsesdag lejelovsændringer 1.7.2015. Ved Jesper Bøge Pedersen og Kim Nielsen Offentlig uddannelsesdag lejelovsændringer 1.7.2015 Ved Jesper Bøge Pedersen og Kim Nielsen 2 Lejelovsændringer 1. juli 2015 Obligatoriske ind- og fraflytningssyn Vedligeholdelsesfordeling og påkrævet

Læs mere