Mental Træning og om at Score

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mental Træning og om at Score"

Transkript

1 Mental Træning og om at Score Af Finn Havaleschka Mental Træning og om at Score. Finn Havaleschka, Garuda Research Institute.

2 Dit Mentale Scorekort Det mentale scorekort handler ikke om at score det andet køn, men om at lære at undgå at begå de sammen fejl igen og igen. Einstein definerede engang tåbelighed, som det at fortsætte med den samme adfærd, men forvente forskellige resultater. Vi kender det alle sammen, vi står i en konfliktsituation, vil gerne nå til enighed, men vi har svært ved at give slip på vore ideer og ændre vor adfærd. Vi gentager de samme argumenter måske fra forskellige vinkler, men grundsubstansen er den samme. Og når det ikke hjælper, bliver argumenterne skarpere og skarpere, og stemmen højere og højere. Resultatet er, at vi forstærker den adfærd, der var med til at skabe konflikten, i forventning om at kunne løse konflikten. Ud fra Einsteins definition opfører vi os temmelig tåbeligt. Kan du genkende situationen fra din hverdag? Fra et partnerforhold for eksempel? I er uenige og starter en argumentation. Hvis I ikke lytter, bøjer af, eller ændre adfærd, kommer I ikke tættere på hinanden, tværtimod. Lederens Mentale Scorekort Det samme sker i samarbejde og i ledelse. Man skærper sine argumenter, gentager dem, men løser ikke konflikten. For lederen er løsningen ofte at skære igennem, give en ordre; sådan er det og sådan vil jeg have det ikke mere snak! I 999 ud af 1000 tilfælde, er det en meget dårlig løsning. Men hvorfor har vi nogen gange så svært ved at møde hinanden? Det ligger i personligheden. Den sikkerhedsorienterede leder Lederen der har behov for at føle, at han er i kontrol, må have kendsgerninger at forholde sig til. Han må kende til detaljerne og kunne se hvor han er, i forhold til nogle planer. Han vil se tingene og bearbejde problemerne, der ud fra hvor han er. Og får han oplevelsen af at han mister kontrollen og at kendsgerningerne forsvinder ud af hænderne på ham, så vil han ikke argumentere for mindre kontrol, færre detaljer og løsere planer. Tværtimod. Han vil have en tendens til at gentage sin sædvanlige adfærd, bare med forøget styrke. Mere kontrol, flere detaljer, strammere planer. Det samme sker for mange andre. Den præstationsorienterede leder Den præstationsorienterede leder, for eksempel, er personen for hvem tilfredsheden, glæden, selvbekræftelsen, ligger i at være foran, være hurtigere og skaffe større og bedre resultater. Her hersker utålmodigheden, man tager chancer, skærer gerne et hjørne og bøjer gerne nogle regler. Det drejer sig om resultater. Kommer resultaterne ikke, vil han stadig se tingene, der ud fra hvor han er. Det vil sige, at han ikke vil argumentere for, at man skal bruge mere tid på at undersøge tingene, eller at man skal være mere sikkerhedsorienteret eller sætte ambitionerne ned. Tværtimod. Han vil sætte flere kræfter ind for at det kan gå endnu hurtigere, så man kan indhente det tabte. Han vil skære flere hjørner og tage flere chancer ikke færre.

3 Det er svært at få disse 2 typer til at mødes. Det gælder generelt, at hvis der er noget på spil, noget som betyder meget for den enkelte og man er under pres, så bliver evnen til at ændre adfærd ofte omvendt proportional med vigtigheden af at gøre det. Vi falder i Einsteins fælde. Ikke par terapi For at kunne handle hensigtsmæssigt, skal vi vide, hvor vi selv er. Dernæst skal vi finde ud af, hvor andre er. Derefter skal vi lære at flytte os, lære at ændre adfærd. Det vigtigste middel til dette er ikke terapi, men mental træning. Mental træning handler ikke om at gå ned i psykens dybder, men om at lære at se og styre en proces mod et mål, på sin egen indre billedskærm. Først når man har lært det, kan man gøre sig håb om at praktisere det i den virkelige verden. Det er her det mentale scorekort kommer ind i billedet. Måske handler det mest om at score sig selv. Tanken bag scorekortet blev først udtænkt som middel til at hjælpe folk til at arbejde bedre sammen, og som et middel til coaching og udvikling af ledere. Senere viste konceptet sig også velegnet til mental træning af golfspillere. Golferens Mentale Scorekort Dansk Golf Unions landstræner, Magnus Landström, er helt bevidst om, at en god teknik ikke giver de store resultater, hvis spilleren vælger de forkerte løsninger, fordi han eller hun føler sig presset. Kun erfaring og mental træning kan hjælpe spilleren til at holde hovedet koldt, dæmpe nerverne og spille optimalt under pres. Her er det Mentale Scorekort et uvurderligt værktøj, siger Magnus Landström. Kan du genkende dig selv? Landström bemærker, at de fleste amatørspillere, som regel vælger den samme løsning, uanset at situationen er forskellig og sjældent fører til det optimale resultat. For eksempel vil mange spillere gerne slå langt, for hvis det går godt, har man en god chance for at opnå en god score. Desværre gælder det, at jo længere man forsøger at slå, jo større er risikoen for at man slår skævt. Og så ender det alligevel med en dårlig score. Men næste gang muligheden byder sig, vælger mange golfere alligevel, på trods af erfaringen, at prøve at slå langt. Vi vil så gerne, men har meget svært ved at vælge andre løsninger end dem der, engang i mellem, giver os et kick, en følelse af succes. Vi vælger løsninger og ser muligheder og begrænsninger i overensstemmelse med vor personlighed og temperament. Slave af vor personlighed Vor personlighed er det eneste værktøj vi har til at nå de mål, vi sætter os og til at opnå den lykke, glæde, tilfredshed og livskvalitet, som vi har ambitioner og håb om. Imidlertid ser vi ofte at personligheden bliver et fængsel for mange. Vi bliver

4 eller gør os til slave af vor egen personlighed. Rigtig mange mennesker bruger mere tid og energi på at holde ulykken fra døren eller bevare status quo end på at opsøge lykken og udvikle deres handle-repertoire. Den anerkendte psykolog, professor og ledelsescoach fra INSEAD, Manfred Keit de Vries, siger: vi kan ikke ændre folks personlighed, men vi kan lære folk at ændre adfærd i bestemte situationer, i kortere tidsperioder. Og det er faktisk det som det drejer sig om i parforhold, i samarbejdsrelationer, i ledelse og i golf og nu også for spillerne på de danske herrelandshold i håndbold. Håndboldspillerens Mentale Score-kort Ulrik Wilbek, landstræner og sportschef i Dansk Håndbold Forbund, har nemlig også taget det mentale scorekort til sig. Jo mere presset en spiller føler sig, jo mere indskrænker han sine handlemuligheder til alene at omfatte sin spidskompetence. Det der normalt giver ham succes. Spilleren følger sin personlighed, sit instinkt og vælger den løsning han er mest tryg ved også selv om den er aldeles uhensigtsmæssig i situationen. Med det mentale scorekort kan vi udvikle spillerens evne til at holde hovedet koldt, træffe optimale beslutninger og handle effektivt under pres. Vi skal ikke lave om på spilleren, men give ham værktøjer til at løse de forskellige situationer han møder på banen optimalt, siger Ulrik Wilbek. Det starter med en drøm Det er meget lidt af det der er skabt af mennesker og meget få af de mål mennesket har nået, som ikke er startet med en tanke, en vision, en drøm. Den gyldne regel er, at det du ikke mentalt har forestillet dig, hørt, set, mærket, på din egen indre billedskærm, det vil du kun, via tilfældigheder, være i stand til at gennemføre og opnå i den virkelige verden. Din drøm om et bedre parforhold, starter med at du på din indre billedskærm ser og føler den adfærd, der skal til for at du kan realisere din drøm. Hvis du ikke først, på dit eget indre mentale register, har forestillet dig selv udøve en anden adfærd end din sædvanlige, er chancerne for at du kan gøre det i den virkelige verden, ganske begrænset. Det samme gælder for håndboldspilleren og golfspilleren. Hvis spilleren ikke, i sin egen indre mentale verden, har set, hørt eller følt, udførelsen af en bestemt teknisk detalje, eller set sig selv gennem-føre andre løsninger end dem ham plejer, eller forestillet sig hvordan han vil reagere, når han er under pres, så er sandsynligheden for at han kan gøre disse ting, og handle effektivt under pres, i virkelighedens verden, ikke ret stor. Forskellen mellem vind eller forsvind I håndbold, for eksempel, gælder det at unødvendige udvisninger let kan koste det mål, der gør forskellen på vind eller forsvind.

5 Derfor, hvis en spiller ved, at han bliver aggressiv når en kendelse går ham imod, og at sådanne situationer ofte ender med en udvisning, fordi han reagerer uhensigtsmæssigt, er den eneste måde at ændre adfærden på, at visualisere mentalt, og i praksis træne, en mere hensigtsmæssig adfærd. For at undgå udvisningen, er det ikke nok, at træneren siger til spilleren, at han skal lade være med at blive aggressiv. Det hjælper ikke spilleren til at ændre adfærd. Nej, han må have visualiseret, set og følt den alternative adfærd på sin egen indre billedskærm, på sit indre mentale register, før han kan gøre sig forhåbninger om at gennemføre den i praksis og da specielt hvis han er under pres for at præstere. Spilleren må have indøvet en plan B. Det samme gælder naturligvis også for ledere. Hvis ikke den resultatorienterede leder, på sin egen mentale billedskærm, har forestillet sig selv i en proces, hvor han dæmper ambitionerne, sætter farten ned og giver sig tid til at undersøge tingene, så er sandsynligheden for at han vil kunne gennemføre en sådan proces, i virkelighedens verden, ganske begrænset. Lederen må også have en plan B. Det gælder for os alle, at vi er og bliver det vi tænker og kun får de muligheder vore tanker åbner op for os. Hvis ikke sportsmanden har set sig selv som vinder og taget forskud på de følelser, som succes skaber i ham, er sandsynligheden for at han ender som vinder, meget lille. Det samme gælder for lederen og alle os andre. Vi må se det, føle det, mærke det på vort eget indre mentale register, før vi kan få det til at ske i virkeligheden. Om Finn Havaleschka Finn Havaleschka har udviklet Lederens Mentale Scorekort, som anvendes i forbindelse med coaching og udvikling af ledere. Med udgangspunkt i den samme metode har han udviklet Golferens Mentale Scorekort til Dansk Golf Union og Håndboldspillerens Mentale Scorekort til Dansk Håndbold Forbund. Principperne bag værktøjerne, som er beskrevet i denne artikel, er også be-skrevet i 2 bøger. Se Finn Havaleschka, Golferens Mentale Scorekort, Garuda Forlag, 2003 og Lederens Mentale Scorekort, Garuda Forlag, Finn Havaleschka er Cand. Scient. Pol. og direktør for Garuda gruppen, som han startede i I dag er Garuda Research Institute førende i Europa når det drejer sig om udvikling af person-lighedstest og samtaleværktøjer til udvikling af ledere og medarbejdere, coaching og mental træning. Se og Finn Havaleschka kan kontaktes på og tlf eller

6 De 4 typer personligheder oversat til håndbold Integrator-spilleren Udviklings-spilleren Grunder-spilleren Resultat-spilleren

7 De 4 typer personligheder oversat til ledelse Integrator-lederen Udviklings-lederen Grunder-lederen Resultat-lederen

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Kunsten at finde hinanden - Løsningsfokuseret konflikthåndtering

Kunsten at finde hinanden - Løsningsfokuseret konflikthåndtering Kunsten at finde hinanden - Løsningsfokuseret konflikthåndtering Af: Cand. psych., Mikkel Ejsing, Resonans A/S Introduktion Konflikter er en del af hverdagen på vores arbejdspladser og i vores privatliv.

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Den svære anden bølge

Den svære anden bølge SÅDAN LYKKES DIT ANDET PARFORHOLD Den svære anden bølge AF ANNETTE AGGERBECK FOTO: GETTYIMAGES OG POLFOTO Når vi går ind i et nyt parforhold, har vi erfaringerne med os fra første ægteskab. Og hvis vi

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Få mere ud af dit liv og få mere af hvad du ønsker - Mentorens rolle Af Niels Højer

Få mere ud af dit liv og få mere af hvad du ønsker - Mentorens rolle Af Niels Højer Få mere ud af dit liv og få mere af hvad du ønsker - Mentorens rolle Af Niels Højer Mentoring er et unikt værktøj til: * At træffe flere bevidste valg! * Ressource tænkning og vækstbevisthed * Personlig

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

De seks frygte mennesker hader forandring

De seks frygte mennesker hader forandring Af Soulaima Gourani #SoulaimaGourani www.soulaima.com De seks frygte mennesker hader forandring Du er lige blevet bedt af mig på dagens foredrag om at være mere nytænkende, kreativ og modig. Meget tyder

Læs mere

Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol

Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol Voldssekretariatets konference: Hvad gør vi - hvad virker og hvad mangler? 4/ 5. maj 2000 af Søren Hertz, børne- og ungdomspsykiater, medstifter

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd.

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. At være træner/leder eller spiller i BS 72's ungdomsafdeling, er ikke bare som at være frivillig eller medlem et hvilket som helst andet sted. I BS 72

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Når uenigheden gør ondt

Når uenigheden gør ondt Når uenigheden gør ondt Morten Hinz er DOKS-organist og desuden uddannet konfliktmægler på Center for Konfliktløsning. Her beskæftiger han sig med samarbejdets svære kunst og forskellige måder at tackle

Læs mere

Find din type. før du søger job. Find din type, før du søger job. Fredi Falk Vogelius

Find din type. før du søger job. Find din type, før du søger job. Fredi Falk Vogelius Find din type, før du søger job Fredi Falk Vogelius Find din type før du søger job > Kend dit talent og dine skjulte ressourcer > Vælg det job, der passer til dig > Prøv en personlighedstest på Facebook

Læs mere