Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -"

Transkript

1 POSITIV ALDRING NYHEDSBREV Juli, august, 2013 Dansk udgave af nyhedsbrevet "Positive Aging" fra Kenneth og Mary Gergen, TAOS Institute. ====================================== Positiv Aging Newsletter af Kenneth og Mary Gergen, dedikeret til produktiv dialog mellem forskning og praksis. Sponsoreret af Taos Institute (www.taosinstitute.net) "THE BEST IN... Insights i aldring" Wall Street Journal Udgave nr VIGTIGT! Hvis du ønsker at fortsætte med at modtage dette nyhedsbrev, så brug venligst et par sekunder, og gå til: aging- newsletter og i højre kolonne vil du se "Klik her" for at tilmelde dig. Vi er ved at omlægge og skal opdatere listen over modtagere. Din e- mail adresse vil ikke blive delt, men det vil sikre, at du fortsætter med at modtage nyhedsbrevet. Hvis du allerede har gjort dette - mange tak, Ken og Mary Gergen POSITIVE AGING NYHEDSBREV Udgave nr. 81 Juli, august, 2013 Udsendt september

2 Nyhedsbrev nr. 81 FORSKNING Nostalgi : En velkommen følgesvend Nostalgi kan defineres som længselsfuld erindring, hvor man tænker tilbage på vidunderlige gamle tider der ikke kommer igen. Selv om det har en smertefuld side, føler folk ofte, at livet er mere værd at leve og at død er mindre skræmmende, hvis de oplever nostalgi. Forskning har foreslået, at når folk taler længselsfuldt af fortiden, bliver de typisk mere optimistiske og inspireret om fremtiden. Nyere forskning viser, at de fleste mennesker oplever nostalgi mindst en gang om ugen, og næsten halvdelen oplever det tre eller fire gange om ugen. Disse oplevelser kredser ofte om negative begivenheder og følelser af ensomhed, men folk siger, at de nostalgiske refleksioner hjælpe dem til at føle sig bedre. Minderne kombinerer følelser af glæde blandet med en følelse af tab. Men de positive elementer er i overtal i forhold til de negative elementer, som forskere fra University of Southampton har fundet ved at analysere historier indsamlet i laboratoriet såvel som i bladet, Nostalgi. "Nostalgi har en afgørende eksistentiel funktion," siger forskerne. "Vi kommer til at tænke på skattede erfaringer, der sikrer os, at vi er værdsatte mennesker, der har meningsfulde liv. Nogle af vores undersøgelser viser, at mennesker, der regelmæssigt udøver nostalgi er bedre til at håndtere bekymringer om døden. "Nostalgi har også vist sig at modvirke ensomhed, kedsomhed og angst. Det gør folk mere generøse over for fremmede og mere tolerante over for udenforstående. Par føle sig tættere og ser gladere ud, når de deler nostalgiske minder. En hurtig måde at fremkalde nostalgi er gennem musikken. Professor Vingerhoets og kolleger fra Tilburg University fandt, at ved at lytte til sange følte folk sig ikke kun nostalgiske, men også varmere rent fysisk. På kolde dage, er det altså muligt at bruge nostalgi til at føle sig varmere. Fra : What Is Nostalgia Good For? Quite a Bit, Research Shows by John Tierney, New York Times, Science, July 9, 2013, D1 Formål med livet: Ældre mænd fortæller Hensigten med denne undersøgelse var at beskrive, hvordan meget gamle mænd oplever og reflektere over "formål i livet." Undersøgelsen blev gennemført i det nordlige Sverige, og forskere inviterede personer i alderen 85 år og derover til at deltage. Denne artikel beskriver resultaterne af undersøgelsen for de 69 mænd, som udfyldte spørgeskemaer og blev interviewet. Et flertal af mændene boede alene, fem levede i en institution, ti var uafhængige i forhold til aktiviteter i dagligdagen, to havde forringet læsesyn, og ti af mændene var hørehæmmede. Deltagerne talte om formål i livet fra forskellige perspektiver. Arbejdet var et tema, der dominerede deres liv, når de skulle beskrive livets formål. Danne en familie var også et

3 hovedformål i livet - både at bo sammen med en kærlig kone og følelsen af, at ægteskabet var en succes. Nogle mænd fokuserede på nutiden. At få mest muligt ud af ens dag blev udtrykt som en målrettet handling: "Jeg ser det positive i hver dag, og i morgen er en ny dag". At finde glæde i hverdagen og tager hver dag som den kommer var vigtige for formål i livet. At have tillid i forhold til andre mennesker, samfund og en højere magt blev fremhævet som vigtige for at opleve formål i livet som helhed. Tillid til Gud blev udtrykt som evnen til gennem livet at stole på Gud og lægge alt i Guds hænder. At være i stand til at tilpasse sig forandringer af kroppen for at kunne fortsætte med at føle sig tilfreds i livet på trods af funktionel tilbagegang og vedligeholde dagligdags aktiviteter blev også nævnt som bidrag til formål i livet. Fortsætte med fritidsinteresser blev også understreget til at give formål i livet. Det var også stadig vigtigt at føle, at de kunne gøre deres pligt for at gøre livet meningsfuldt: "Jeg er nødt til at udfylde min selvangivelse og gøre min pligt." Generelt mente mændene, at dette var vigtig for at leve et liv med formål: leve et hæderligt liv, at være gode mod andre, gøre deres bedste og være anstændig. Fra : Purpose in life among very old men by Pia Hedberg, Yngve Gustafson, Christine Brulin, & Lena Aléx, Advances in Aging Research, 2013, 2, (Article ID:35355,6 pages DOI: /aar Genvinde Glæde : Et støttende program Reclaiming Joy er et program, der forsøger at forbedre livet for de mennesker, der er aldrende, fattige og fysisk handicappede. Programmet matcher ældre frivillige fra fællesskabet med disse ældre voksne, der har fysiske helbredsproblemer. De frivillige modtager undervisning i styrke - baserede tilgange til livet, målsætning og uddannelsesniveau, brugen af samfundets ressourcer og sikkerhed. Parrene mødes en gang om ugen i 10 uger. Deres første opgave sammen, er at færdiggøre en styrke- baseret fortegnelse, som derefter bruges som grundlag for at sætte nye mål for modtageren. Styret af modtageren arbejder parret med nye mål. Mål for modtageren kan omfatte en bedre egenomsorg og mere socialt engagement for eksempel. Programmet ledes af et service agentur for ældre til meget lav pris. Resultaterne af programmet viser, at programmet har positive resultater for deltagerne. Af de 32 personer, der gennemførte projektet, viste mange en nedgang i depression. Kvalitet- i- livet indikatorer for sundhed og funktion forbedres for mennesker, hvis diagnoser indikerede både depression og angst. Sagsbehandlere som kendte deltagerne konstaterede, at programmet var effektivt til at forbedre deltagernes fysiske helbred og reducerede deres behov for offentlige ydelser, og for hospitals- og sygepleje faciliteter. Disse besparelser er betydelige fordele i lyset af faldende statslige budgetter for mental sundhed.

4 Fra: Reclaiming Joy: Pilot Evaluation of a Mental Health Peer Support Program for Older Adults who Receive Medicaid by R. K. Chapin, J. F. Sergeant, S. Landry, S. N. Leedahl, R. Rachlin, T. Koenig, & A. Graham. The Gerontologist, 2013, 53, NYHEDER Oliver Sacks : Om at fejre 80 års fødselsdag Oliver Sacks, en velkendt psykiater og forfatter til fascinerende bøger om interessante psykisk syge patienter han har kendt, skriver om sin 80- års fødselsdag i New York Times. "Firs! Jeg kan næsten ikke tro det. Jeg føler ofte, at livet er ved at begynde, for dernæst at indse at det næsten er slut. Min mor var den 16. af 18 børn, jeg var den yngste af hendes fire sønner, og næsten den yngste af det enorme familienetværk af fætre og kusiner på hendes side af familien. Jeg var altid den yngste dreng i min klasse på high school. Jeg har beholdt denne følelse af at være den yngste, selvom jeg nu er næsten den ældste person, jeg kender... Næsten 80 og med forskellige medicinske og kirurgiske problemer, dog ingen invaliderende, føler jeg mig glad for at være i live. "Jeg er glad for jeg ikke er død" udbryder jeg ofte, når vejret er perfekt.... Jeg er taknemmelig for, at jeg har oplevet mange ting - nogle vidunderlige, nogle forfærdelige - og at jeg har været i stand til at skrive et dusin bøger. Og nyde hvad Nathaniel Hawthorne kaldte "et samleje med verden". Jeg er ked af jeg har spildt (og stadig spilder) så meget tid, jeg er ked af at være så pinefuldt genert som 80- årig som jeg var ved de 20, og jeg er ked af, at jeg ikke taler sprog, men kun mit modersmål, og at jeg ikke har rejst eller besøgt andre kulturer så meget, som jeg skulle have gjort. Min far, der levede til han blev 94 sagde ofte, at 80'erne havde været et af de mest underholdende årtier af hans liv. Han følte, ligesom jeg begynder at føle, ikke en indskrænkning men en udvidelse af det mentale liv og perspektiv... Man har set triumfer og tragedier, opsving og nedture, revolutioner og krige, store resultater og dybe uklarheder... Man er mere bevidst om forgængelighed og måske om skønhed. Ved de 80 kan man tage et stort overblik og tilbageblik og man har en intens, oplevet følelse af historien, som ikke er muligt i en tidligere alder. Jeg kan forestille mig, næsten helt ind i mine knogler, hvad et århundrede er ligesom... Jeg ser ikke alderdom som en stadig mere dystert tid, som man på en eller anden måde må holde ud og få det bedste ud af, men som en tid fyldt af fritid og frihed, befriet fra kunstige uopsættelige spørgsmål i mit tidligere liv, jeg er fri til at udforske, hvad jeg ønsker, og til at binde tanker og følelser fra hele livet sammen. Jeg ser frem til at blive 80". Fra : From: The Joy of Old Age. (No Kidding.) by Oliver Sacks, New York Times, July 7, 2013, SR12.

5 Information til læserne Spørgsmål & Feedback Hvis du har spørgsmål, eller materiale, du gerne vil dele med andre læsere af nyhedsbrevet, så send en e- mail Mary Gergen på Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er arkiveret på: Vi håber, at du synes om Positive Aging Newsletter. Nye abonnenter kan deltage ved at sende en e- mail til: Afmeld ved at sende en e- mail til:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - POSITIV ALDRING NYHEDSBREV November/december 2013 Dansk udgave af nyhedsbrevet "Positive Aging" fra Kenneth og Mary Gergen, TAOS Institute. ====================================== Positiv Aging Newsletter

Læs mere

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - POSITIV ALDRING NYHEDSBREV Maj/juni, 2013 Dansk udgave af nyhedsbrevet "Positive Aging" fra Kenneth og Mary Gergen, TAOS Institute. ====================================== Positiv Aging Newsletter af Kenneth

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 76. Positive Aging NYHEDSBREV September / oktober, 2012

Nyhedsbrev nr. 76. Positive Aging NYHEDSBREV September / oktober, 2012 Nyhedsbrev nr. 76 Positive Aging NYHEDSBREV September / oktober, 2012 Dansk udgave af nyhedsbrevet "Positive Aging" fra Kenneth og Mary Gergen, TAOS Institute. Positive Aging Nyhedsbrevet skrives af Kenneth

Læs mere

KOMMENTAR: POSITIV ALDRING NYHEDSBREV Juli/august 2014. Dansk udgave af nyhedsbrevet "Positive Aging" fra Kenneth og Mary Gergen, TAOS Institute.

KOMMENTAR: POSITIV ALDRING NYHEDSBREV Juli/august 2014. Dansk udgave af nyhedsbrevet Positive Aging fra Kenneth og Mary Gergen, TAOS Institute. POSITIV ALDRING NYHEDSBREV Juli/august 2014 Dansk udgave af nyhedsbrevet "Positive Aging" fra Kenneth og Mary Gergen, TAOS Institute. ====================================== Positiv Aging Newsletter af

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Af Byron Katie med Stephen Mitchell

Af Byron Katie med Stephen Mitchell Et ekstrakt fra Elsk det som er Fire spørgsmål der kan ændre dit liv Af Byron Katie med Stephen Mitchell Ingen andre end dig selv kan give dig frihed. Denne lille bog vil vise dig hvordan. Byron Katie

Læs mere

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ENNERNE FAMILIEN OG VENNERNE Alderens muligheder ELFÆRD VELFÆRD VELFÆRD Ældre Sagens Fremtidsstudie KVALITET HELBRED OG LIVSKVALITET Alderens muligheder Ældre Sagens Fremtidsstudie

Læs mere

strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv

strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv Daisy Løvendahl Personlig rådgiver strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv www.daisylovendahl.dk #1. Engager dig i dit liv Derfor skal du have en strategi Inspirationen til denne manual kom fra en

Læs mere

Fra sorgen til solen. Af Helle Kjærulf

Fra sorgen til solen. Af Helle Kjærulf Fra sorgen til solen Sorg har fyldt meget i Ilona Bechsgaards liv, både privat og professionelt, men hun har bevidst valgt glæden og taknemmeligheden og med det vist vej for andre. Af Helle Kjærulf Hun

Læs mere

De syv gode vaner. Stephen R. Covey. I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care

De syv gode vaner. Stephen R. Covey. I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care De syv gode vaner Stephen R. Covey I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care Dansk oversættelse og bearbejdning Else Marie Sørensen og Bjarne Ahrens En rejse Livet

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

Barrierer og muligheder for et socialt ældreliv

Barrierer og muligheder for et socialt ældreliv Maj 2012 Barrierer og muligheder for et socialt ældreliv En interviewundersøgelse blandt ensomme ældre i Midt- og Sydjylland Projektet er finansieret af Social- og Integrationsministeriet 1 BARRIERER OG

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Svækket men stærk Hverdagsliv for 85- og 90-årige, som mestrer fysisk svækkelse. Annette Johannesen. s k r i f tser ien. fra Gerontologisk Institut

Svækket men stærk Hverdagsliv for 85- og 90-årige, som mestrer fysisk svækkelse. Annette Johannesen. s k r i f tser ien. fra Gerontologisk Institut nr.10 Svækket men stærk Hverdagsliv for 85- og 90-årige, som mestrer fysisk svækkelse Annette Johannesen s k r i f tser ien fra Gerontologisk Institut Annette Johannesen Svækket men stærk Hverdagsliv for

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress TEMA Psykisk arbejdsmiljø Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod stress er det

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Når to bliver til én OMSORG FOR ÆLDRE EFTERLADTE UNDERVISNINGSMATERIALE OG INSPIRATION TIL AT UDARBEJDE EN HANDLEPLAN FOR ÆLDRE I SORG.

Når to bliver til én OMSORG FOR ÆLDRE EFTERLADTE UNDERVISNINGSMATERIALE OG INSPIRATION TIL AT UDARBEJDE EN HANDLEPLAN FOR ÆLDRE I SORG. Når to bliver til én OMSORG FOR ÆLDRE EFTERLADTE UNDERVISNINGSMATERIALE OG INSPIRATION TIL AT UDARBEJDE EN HANDLEPLAN FOR ÆLDRE I SORG. 2 PROJEKTETS STYREGRUPPE ANNALISA LINDUM, psykoterapeut, sygeplejerske,

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Kære undervisere og elever. 2. Historien bag Findes der gribbe i Grønland? - Interview med den rigtige Henrik Carlsen

Indholdsfortegnelse. 1. Kære undervisere og elever. 2. Historien bag Findes der gribbe i Grønland? - Interview med den rigtige Henrik Carlsen Indholdsfortegnelse 1. Kære undervisere og elever 2. Historien bag Findes der gribbe i Grønland? - Interview med den rigtige Henrik Carlsen 3. Robinsonaden som genre 4. Isolation 5. At fortælle sin historie

Læs mere

MødrehjælpenNyt NR. 37 / AUGUST 2015

MødrehjælpenNyt NR. 37 / AUGUST 2015 MødrehjælpenNyt NR. 37 / AUGUST 2015 Michelle fik støtte til at starte uddannelse som ung mor Reportage Unge forældre i Odense får hjælp 360 rundt om deres situation Frivillig Frivillige gav indspark til

Læs mere

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE - et refleksions- og handlingsværktøj til at skabe bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv VÆRKTØJET I en travl hverdag hvor det kan være svært at få arbejdsliv

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 TEMA: Teenagere Danni Elmo, ny ambassadør Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 1 FEBRUAR 2015 Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 Tips og ideer til teenage-årene Side 26

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere

Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation

Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation Af: Cand. Psych. Henrik Kongsbak, Partner i Resonans I 1982 blev der gennemført et indlæringsforsøg ved Universitet i

Læs mere

Mindfulness meditation: Helbredsmæssige fordele ved en ældgammel Buddhistisk metode*

Mindfulness meditation: Helbredsmæssige fordele ved en ældgammel Buddhistisk metode* Mindfulness meditation: Helbredsmæssige fordele ved en ældgammel Buddhistisk metode* - af Jon Kabat-Zinn, Ph.D. (frit oversat af Benita Holt Rasmussen, Cand.Psych) Forestil dig dette: Der sidder omkring

Læs mere

4 Sindets vaner Når tanker griber fat

4 Sindets vaner Når tanker griber fat Dette er en oversættelse af indledningen og fjerde kapitel af Martine Batchelors bog 'Let Go', A Buddhist Guide to Breaking Free of Habits. Martine har venligt tilladt dette. Og du kan frit distribuere

Læs mere

Ældres syn på rygning og livskvalitet

Ældres syn på rygning og livskvalitet Rapport 2011 Forebyggelses- og dokumentationsafdelingen Kræftens Bekæmpelse Rapport nr. 1 2012 Forebyggelses- og dokumentationsafdelingen Kræftens Bekæmpelse Ældres syn på rygning og livskvalitet - Interviews

Læs mere