TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 1 MARTS AVISEn. Sådan håndterer du byggeog anlægsaffald side 2. Affaldstjek hos dagligvarebutikker side 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 1 MARTS 2014. AVISEn. Sådan håndterer du byggeog anlægsaffald side 2. Affaldstjek hos dagligvarebutikker side 3"

Transkript

1 TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 1 MARTS 2014 AVISEn Sådan håndterer du byggeog anlægsaffald side 2 Affaldstjek hos dagligvarebutikker side 3

2 Sådan håndterer du bygge- og anlægsaffald Solrød Kommune har udarbejdet et orienteringshæfte, der med fokus på PCB, forklarer reglerne for håndtering af bygge- og anlægsaffald. Af Anne-Mette Jansen, Solrød Kommune Når du skal nedrive, renovere eller bygge nyt, kan der fremkomme farligt og miljøskadeligt affald. Både det farlige affald og det forurenede affald skal du håndtere korrekt for at undgå skader på miljøet og sundheden og for at spare på ressourcer. For at fastholde den høje genanvendelsesprocent for bygge- og anlægsaffald, er det nødvendigt at identificere og isolere de dele af bygge- og anlægsaffaldet, der kan være til fare for sundheden og miljøet. En sammenblanding vil medføre, at en større mængde ellers uforurenet bygge- og anlægsaffald ikke kan genbruges eller genanvendes. Opgaven med at identificere og klassificere de forskellige dele af bygge- og anlægsaffaldet kan være vanskelig. I orienteringshæftet kan du læse om regler, samt læse om typer af affald du skal være særlig opmærksom på. Hæftet er illustreret med billeder med eksempler på, hvor det farlige affald kan være. 4 trin til rigtig håndtering Hæftet deler de tiltag du skal gøre op i 4 trin. 1. Gennemgå bygningen og identificer, hvilke typer affald der er 2. Anmeld dit bygge- og anlægsaffald 3. Sorter dit bygge- og anlægsaffald 4. Genbrug eller bortskaf dit affald korrekt Hvert trin er detaljeret beskrevet. I slutningen af hæftet er der opstillet, beskrevet og illustreret de bygge- og anlægsmaterialer, der kan indeholde farlige stoffer. Du kan rekvirere orienteringshæftet hos Solrød Kommune Orienteringshæftet, som Solrød Kommune har udarbejdet, er sammen med miljøavisen sendt frem til de branchevirksomheder, som vi vurderer af og til skal håndtere bygge- og anlægsaffald. Har din virksomhed ikke modtaget orienteringshæftet, kan du rekvirere det hos kommunen på eller finde det på kommunens hjemmeside under virksomheder < affald. Ældre bygninger kan indeholde en lang række problematiske stoffer. Eksempler på udvendige bygningsdele med stoffer og materialer, der skal frasorteres. Betonelementer med PCB-holdig fuge. Betonen genanvendes og jernet smeltes om. Sålbænk kan indeholde asbest. Indhold side 2 side 3 side 4 side 5 side 6 side 7 side 8 side 8 Sådan håndterer du bygge- og anlægsaffald Affaldstjek hos dagligvarebutikker Teknologi med batteribank gør solcelleanlæg attraktive igen Madspild i kantiner kan begrænses PCB i lysarmaturer og anden elektronik Nye miljøprojekter om PCB Produktionen stiger energiforbruget falder Flere elbiler på vejene side 8 side 9 Genbrug af mursten er miljømæssigt godt Solrød Kommune lægger op til et tættere samarbejde med virksomhederne side 10 Det kan betale sig at give virksomheden et energitjek side 11 Lavere spildevandstakster for virksomheder side 12 Tømning af olieudskiller er overgået til Leif M. Jensen 2

3 Affaldstjek hos dagligvarebutikker I efteråret 2013 påbegyndte Solrød Kommune en runde med affaldstjek hos dagligvarebutikkerne i kommunen. Med gode erfaringer i bagagen fortsætter denne runde i 2014, hvor de resterende butikker besøges. Af Mikkel Busck, Solrød Kommune Initiativet til at lave affaldstjek kommer fra Solrød Kommunes affaldsplan (2013). Det er særlig møntet på dagligvarebutikker, da disse af og til har haft problemer med deres affaldshåndtering, og da andre kommuner har gode erfaringer med at imødekomme disse problemer via tilsynsrunder. Traditionelt tilsyn Dagligvarebutikker er ikke omfattet af kommunens ordinære miljøtilsyn, men da de genererer anseelige mængder affald, giver det god mening at udføre et mere fokuseret affaldstjek. Derfor lægges der vægt på at vurdere de butikkernes overholdelse af lovgivningen på affaldsområdet - for eksempel at undgå flyvende affald på udendørsarealer, manglende sortering af lovpligtige affaldsfraktioner og uhygiejniske forhold fra opbevaringen. Genanvendelse og dialog Affaldstjekket er dog også en kærkommen lejlighed til at finde potentialer for yderligere genanvendelse hos butikkerne. Genanvendelse vinder større og større indpas mængderne øges og fraktionerne bliver flere. I Regeringens nyligt lancerede ressourcestrategi fra oktober 2013 Danmark uden affald lægges der op til, at kommunerne sætter skub i sorteringen, øger genanvendelsen i bl.a. servicesektoren og forbedrer udnyttelsen af næringsstoffer i bioaffaldet. Affaldstjekket lægger derfor også vægt på at tage en snak, om butikkernes erfaringer med genanvendelse og ønsker for fremtidens affaldshåndtering. Foreløbige erfaringer Efter de første affaldstjek, står det klart, at butikkernes affaldsforhold ikke adskiller sig meget fra hinanden. Dette gælder i forhold til hvilke fraktioner, der primært udsorteres til genanvendelse, hvordan sorteringsprocesserne foregår samt hvor systematisk affaldsdata opsamles. Nogle generelle konklusioner kan anes: Der sorteres pap, glas, returpant, træpaller, kasser o. lign., plastemballage, inventar og dagrenovation. Herudover har nogle butikker også sortering af eksempelvis, håndkøbsmedicin, printertoner, blomster og blomsterkasser. De fleste butikker har centrale afhentningsordninger for de genanvendelige fraktioner. De fleste har pæne og ryddelige forhold, overholder lovkrav om håndtering, opbevaring mv. samt anvender affaldsgårde til opbevaring af affald midlertidigt inden afhentning. Alle anvender pappressere og flaskebåndssystemer til effektivisering af affaldshåndteringen. Ingen butikker har sortering af bioaffald, men flere er indstillede på at sortere dette i fremtiden, såfremt lovkrav, rentabilitet og fornuftige afhentningsløsninger tilsiger dette. Enkelte butikker har også papirsortering fra kontorer mv. og flere er indstillede på forsøgsordninger med dette, hvor der er væsentlige mængder til sortering. Ingen af butikkerne har systematisk registrering af affaldsmængder. Dette skyldes bl.a., at afhentningen sker fra butikskædernes centraler, hvor affaldsmængder fra flere butikker registreres sammen. Det er dog et lovkrav, at indsamlerne skal registrere affaldsmængderne i Affaldsdataregistret, Charlotte fra DøgnNetto fremviser pap-presseren. Plast til genanvendelse. hvilket Solrød Kommune vil foranledige. Ved større systematik kan der skabes grobund for en mere motiveret genanvendelsesindsats. Hvad tager vi med? En foreløbig konklusion på de udførte affaldstjek bliver, at der hos butikkerne var et ønske om at sortere og genanvende affald både ud fra mere idealistiske holdninger hos nogle og økonomiske effektiviseringsønsker hos de fleste. Udfordringen bliver at skelne mellem de enkelte butikker og deres centrale affaldsordninger. Derudover står det klart, at der er masser af konkret viden at hente om affaldshåndteringen og mulighederne for forbedringer heraf i de enkelte butikker, selvom systematikken kan forbedres. Samlet set betyder det, at der burde være potentiale for at finde gode løsninger på fremtidige lovkrav og ønsker om genanvendelse gennem en fornuftig dialog, således at vi får en miljøindsats, der hvor det batter. 3

4 Privat bolig med solceller. Så meget fylder batterierne. Teknologi med batteribank gør solcelleanlæg attraktive igen Pro Instruments nye anlæg med Hybrid Solar Inverter og batteribank sikrer den bedste pris for strømmen døgnet rundt. Af Henrik Quist, Pro Instruments Aps, Lille Skensved Nu sikrer en ny teknologi, at man kan igen kan opnå maksimalt økonomisk udbytte af strømmen fra et solcelleanlæg. Løsningen, der skaber dette gennembrud, er helt enkel. Strømmen gemmes, til den er mest værd Det nye anlæg er forsynet med en SP3000 Premium Hybrid Solar Inverter og en batteribank, der gemmer overskydende strøm fra solcellernes høje produktion i dagtimerne, til husstanden har brug for den i døgnets mørke timer. Dermed kan man få fuld glæde af sin egenproducerede strøm, og det vil være et guldæg for alle, der vil investere i solceller. For efter de nuværende regler skal strøm fra eget solcelleanlæg enten bruges inden for 1 time eller sælges til el-nettet for 1,30 kr. pr. kwh. Det betyder igen, at om aftenen når husstanden har det største forbrug skal man købe strøm fra el-nettet, hvor prisen er 2,20 kr. pr. kwh. Direktør Henrik Quist fra Pro Instruments. Et komplet el-værk døgnet rundt Denne dyre forskel fjernes nu, og teknologisk er det nye anlæg et komplet el-værk. Alt styres automatisk. Strømmen produceret af solcellerne, brugen af batteribanken og behovet for at trække på el-nettet. Styringen sikrer, at forbruget døgnet rundt bliver så billigt som muligt: Nat og morgen kan el-forbruget dækkes med strøm fra batteribanken. Om formiddagen lades batteribanken op med overskudsstrøm fra solcellerne. I eftermiddagstimerne lades batterierne yderligere op med en endnu større mængde overskudsstrøm. Og om aftenen kan hele eller størstedelen af el-forbruget dækkes med den gemte strøm i batterierne. Evt. overskydende energi sælges til el-nettet. Ved et højt forbrug supplerer anlægget automatisk ved at trække på el-nettet. God økonomi fra dag 1 Private husstande må etablere solcelleanlæg på op til 6 kw. Har man et sydvendt tag uden for meget skygge fra træer og andre bygninger og ligger elforbruget mellem og kwh om året kan der med stor sandsynlighed tjenes penge fra dag 1 med den nye løsning fra Pro Instruments. Erfaringer fra Tyskland viser, at på solrige dage mellem marts og oktober kan en normal familie få dækket næsten 100 % af den energi, de selv forbruger ved at vælge en løsning med batteribank. Anlægget har en forventet levetid på over 30 år og vil være tilbagebetalt efter 8-9 år. Samlet set kan en privat husstand forvente et overskud på mellem og kr. i anlæggets levetid. Forventede levetider og fakta Solpanelerne har en ydelsesgaranti på 25 år med et ydelsestab på ca. 0,5 % pr. år. SP3000 Premium Hybrid Solar Inverter har en forventet levetid på 15 år, mens en batteribank har en forventet levetid på 10 år. Se mere på 4

5 Madspild i kantiner kan begrænses Madspild er et ressource- og miljøproblem. En undersøgelse har vist, at omkring en tredjedel af alle madvarer bliver serveret i restaurations branchen, i kantiner, fra storkøkkener mv. Samtidig har det vist sig, at omkring 18 kg madaffald pr. indbygger pr. år fra restaurationsbranchen, kantiner, storkøkkener mv. kunne undgås. Af Ole Lützen, Miljøavissamarbejdet Madaffald kan opdeles i uundgåeligt madaffald og i madaffald, som kan undgås. Til den første gruppe hører fx æggeskaller, kaffegrums, ben og skræller fra nogle grøntsager. Til den sidste gruppe hører affald af mad, der på et tidspunkt var spiseligt, fx afskårne brødskiver og rester på serverings- og buffetfade. Men dette mad er alligevel blevet kasseret hovedsageligt på grund af manglende styring af fødevarestrømmen. Det anslås, at ton spiselige fødevarer hvert år kasseres i fødevaresektoren. Fra danske husholdninger kasseres ton. Det samlede årlige madspild i Danmark er anslået til ton. Værdien af det samlede danske madspild vurderes til mindst 8,4 milliarder kroner om året. Initiativgruppe mod madspild Der er i Danmark oprettet en initiativgruppe mod madspild. Gruppen har formuleret forskellige mål for at undgå madspild. Gruppen består af repræsentanter for blandt andet ministerier, fødevarebranchen, detailhandelen og kommuner. Vejledninger til at undgå madspild Der findes en del vejledninger om, hvordan storkøkkener og kantiner m.m. kan undgå madspild. Gennemgående for vejledningerne er, at de anbefaler en kortlægning af indkøb og affald, at affaldet registreres, at der skal etableres gode håndteringsrutiner, og at medarbejderne skal involveres og informeres. Nordisk ministerråd har fx i 2012 udgivet en vejledning om, hvordan især storkøkkener undgår madspild. Vejledningen indeholder en lang række simple råd, der let kan anvendes af køkkenerne. Vejledningen kan findes på: Vejledningen indeholder praktiske tips til, hvordan storkøkkener kan forhindre og reducere madspild og fortæller, hvordan der kan opnås besparelser ved at smide mindre mængder mad ud og samtidig skåne miljøet. Vejledningen indeholder også råd om, hvordan arbejdet med at reducere madspild kan organiseres og om, hvordan medarbejderne kan motiveres til at forhindre madspild. Kantinen på Albertslund Rådhus har formindsket madspildet Et eksempel på en kantine, der har formindsket madspildet, er kantinen på Albertslund Rådhus. Kantinen besøges hver dag af mellem 100 og 120 gæster, og madspildet fra en kantine af denne størrelse ville normalt være omkring kg om året. Kantinen på Albertslund Rådhus kasserer imidlertid kun 700 kg madaffald om året. Størstedelen af madaffaldet anvendes til dyrefoder. Den lille del, der ikke kan anvendes som dyrefoder, bortskaffes som dagrenovation. Hemmeligheden bag den lille mængde madspild ligger i en effektiv udnyttelse af råvarerne. Næsten intet mad går til spilde. Næsten alt fra råvarerne anvendes i madlavningen. Niels Bilbo i køkkenet. Pickles til dagens buffet i kantinen. Er der alligevel mad tilovers, sælges overskydende retter til kommunens ansatte som take-away efter lukketid. Der sælges bakker om dagen, og der er stor efterspørgsel efter resterne, så alt bliver solgt. Mængden af madspild er også blevet reduceret ved, at produktionen af mad løbende tilpasses efterspørgslen, så der ikke produceres mere, end der erfaringsmæsigt er efterspørgsel efter. Virksomheder er velkomne til at tage kontakt med Kantineleder Niels Bilbo, Albertslund Kommune, tlf , og få råd og vejledning, hvis de ønsker at undgå madspild i deres kantiner. 5

6 PCB i lysarmaturer og anden elektronik PCB er en miljøgift, der findes i betydelige mængder i byggeri. PCB findes blandt andet i elektriske og elektroniske komponenter. Ud over at udgøre et affaldsproblem ved nedrivning og renovering, kan PCB-holdige komponenter udgøre et sundhedmæssigt problem på grund af afgivelse af dampe til indeluften. Af Ole Lützen, Miljøavissamarbejdet I perioden fra omkring 1950 til omkring 1980 blev der fremstillet blandt andet kondensatorer til lysstofrørarmaturer med et betydeligt indhold af PCB. I oktober 1986 blev import og salg af PCB samt genstande og apparater, der indeholdt PCB, forbudt i Danmark. Kondensatorer Det var imidlertid ikke alle elektriske og elektroniske komponenter med PCB, der blev forbudt i Lovgivningen vedrørte kun udstyr m.m., hvor indholdet af PCB - fx i transformatorolie eller i isoleringen i kondensatorer - indholdt mere end 50 mg PCB pr. kg. Derfor kan der lovligt være importeret og anvendt udstyr med et indhold på op til 50 mg PCB indtil 2004, hvor en EU-forordning om en række skadelige stoffer trådte i kraft (POP-forordningen). EU-forordningen tillader ikke nogen grænse for indholdet af PCB. Produkter, der var i anvendelse ved forordningens ikrafttræden, kunne dog fortsat forblive i anvendelse, og der kan derfor stadig findes elektriske og elektroniske komponenter med et indhold på op til 50 mg PCB pr. kg. Lysarmaturer De mest almindeligt forekommende kilder til PCB i elektriske og elektroniske komponenter er ældre lysarmaturer til lysstofrør. Sådanne armaturer har en lang levetid, hvorfor de i mange tilfælde ikke er blevet udskiftet. Der kan også findes kondensatorer med PCB i ventilatorer, hårde hvidevarer, pumper m.m. Lysarmaturer til natriumlamper og kviksølvlamper kan især findes i industribygninger og er tillige blevet anvendt til oplysning af pladser samt til gadebelysning. De kondensatorer, der sidder i lysarmaturer, indeholder typisk mellem 10 og 30 gram ren PCB. Nogle kondensatorer kan dog indeholde op til 100 gram ren PCB. I nogle tilfælde sidder kondensatoren separat i armaturet, mens den i andre tilfælde kan være sammenbygget med andre elektroniske komponenter i armaturet. Glimtændere I lysstofrørarmaturer sider der også en såkaldt glimtænder (i nogle nyere modeller findes denne ikke). Det kan ikke udelukkes, at der kan være PCB i glimtænderen, men glimtændere har en forholdsvis kort levetid, og det må formodes, at de fleste glimtændere er blevet udskiftet i tidens løb, og derfor efter al sandsynlighed ikke indeholder PCB. Bortskaffelse og indeluften PCB en kan skade miljøet, hvis udstyr med PCB ikke bortskaffes korrekt. PCB holdigt materiale skal bortskaffes efter de anvisninger, kommunen giver. Separat kondensator i lysstofrørarmatur. Datering på kondensator. Glimtænder med datering. Datering på kondensator. 6

7 Imidlertid er der eksempler på, at PCB fra gamle lysarmaturer kan spredes i de bygninger, hvor de findes. Spredningen sker ved, at indkapslingen af kondensatorerne med tiden bliver utæt, og da elektronikken ofte bliver varm ved brug, kan PCB en fordampe og spredes til hele bygningen, hvor den fortrinsvis vil fortættes på kolde ydermure, lofter mv., men også findes i indeluften. Det kan medføre sundhedsproblemer for de mennesker, der færdes i bygningerne. Derfor bør virksomheder undersøge, om især lysstofrørarmaturerne indeholder PCB og om kondensatorindkapslingerne stadig er tætte. Indeholder lysstofrørsarmaturerne PCB? Ofte kan den størrelse lysstofrøret har, give et fingerpeg om, hvorvidt der er tale om armaturer, der indeholder PCB. Lysstofrør med en diameter på 16 mm sidder i armaturer, der ikke indeholder PCB, og nye typer af lysarmaturer indeholder ikke kondensatorer. Ældre armaturer med PCB bruger lysstofrør med en diameter på over 16 mm. Der findes dog også nye armaturer, der anvender lysstofrør med en diameter på mere end 16 mm, så hvis det er usikkert, hvornår armaturerne er producerede, kan armaturerne åbnes, og herved kan eventuelle datoer og andre angivelser på kondensator eller anden elektronik undersøges. Hvis produktionsdatoen ikke kan fastslås, er det fornuftigst at antage, at armaturerne indeholder PCB. Ny vejledning i høring Miljøstyrelsen har netop sendt et udkast til vejledning om PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer i høring. Udkastet findes på: hoeringsportalen.dk/hearing/details/ Titlen er Vejledning om håndtering af PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer, Miljøstyrelsen Fotos: Udkast til vejledning om håndtering af PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer, Miljøstyrelsen Kondensator i armatur til kviksølvlampe. Kondensator i armatur til natriumlampe. Nye miljøprojekter om PCB PCB forurening i jord I projektet har det været formålet at undersøge udvalgte lokaliteter for PCB-forurening i jorden for at afklare, hvilke niveauer der findes på steder, hvor der pga. PCB i bygningsmassen er risiko for en forureningsspredning til de omkringliggende arealer. Undersøgelsen blev gennemført på tre ejendomme med en kendt forekomst af PCB i de udvendige byggematerialer (fx fuger). Undersøgelserne er udført med henblik på at belyse forekomsten af PCB i jorden. Der er påvist PCB i jorden på alle tre lokaliteter. Sammenholdt med kriterierne i fx Norge og Sverige overskrider værdierne på en af lokaliteterne kvalitetskriteriet for anvendelse af jorden til boligformål. På den ene lokalitet er koncentrationen op til 4,45 mg PCB-7/kg TS, hvilket er næsten en faktor 10 højere end de hidtil højst målte værdier i danske jorder. Det er usikkert, hvad kilden er til forureningen er på stedet. Erfaringsmaterialet har været ret begrænset, og det vurderes, at der, for at give et mere sikkert billede af forekomsten af PCB-forurenede ejendomme, skal udføres undersøgelser på et større antal ejendomme. Miljøprojekt nr. 1548, PCB forurening i jord, Miljøstyrelsen Kortlægning af PCB i jord I en anden undersøgelse var formålet ligeledes at undersøge koncentrationen af PCB i den terrænnære jord på lokaliteter med PCB-holdige bygninger. Undersøgelsen omfatter et stort antal bygninger fordelt på forskellige kommuner og udgør dermed et væsentligt datagrundlag for vurdering af, om PCB i bygninger kan medføre en påvirkning af omgivelserne, der kan udgøre en risiko for mennesker og miljø. Ved undersøgelsen er der analyseret 96 jordprøver fra i alt 25 lokaliteter. De udvalgte lokaliteter er også undersøgt for indholdet af PCB i bygningsmaterialer og indeluft. Der er konstateret PCB-koncentrationer over detektionsgrænsen i 50 % af de analyserede jordprøver. Højest påviste koncentration er på 0,42 mg PCB-7/kg TS. (I miljøprojekt 1548 var den højeste koncentration på 4,45 mg PCB-7/kg TS). Miljøprojekt nr. 1549, Kortlægning af PCB i jord, Miljøstyrelsen

8 Produktionen stiger energiforbruget falder Siden 1996 har energiforbruget i industrien været faldende. Industriproduktionen har i perioden 2007 til 2009 været faldende, men er steget fra 2009 til Mellem 2009 og 2012 er industriens produktion steget med fire procent, mens energiforbruget i samme periode faldt med 5 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Der er ikke en entydig forklaring på faldet i energiforbrug. Udflytning af produktion til udlandet har en indflydelse, men også energiselskabernes spareindsats har haft betydning. Alene i 2012 fandt energiselskaberne energibesparelser inden for produktionen svarende til 68 procent af det samlede fald i industriens energiforbrug i perioden Energiselskabernes spareindsats har, ifølge Dansk Energi, haft en nettoværdi efter investeringer på 1,8 mia. Industriens produktion og energiforbrug Kilde: Danmarks Statistik Flere elbiler på vejene Energistyrelsen uddeler godt 30 millioner kroner til offentlige og private elbilsprojekter. Det betyder, at omkring nye elbiler kommer på gaden, så det samlede antal kommer op på godt elbiler. Der bliver med projekterne sat gang i fire elbilspartnerskaber, samtidig med, at et el-baseret delebilsprojekt, der også støttes af Region Hovedstaden, vil sørge for ladeinfrastruktur til 400 delebiler i Københavnsområdet. Det forventes, at Region Hovedstadens elbilpartnerskab i samarbejde med private virksomheder og kommunerne i regionen vil sætte over 500 elbiler på vejene. I projektet indgår, at postomdelingen i hele København K og på Bornholm elektrificeres. I trekantområdet samarbejder Dansk Elbil Alliance med kommuner, virksomheder og organisationer om at øge antallet af elbiler med knap 100. Et partnerskab med et leasingfirma har udviklet et koncept, der er målrettet kommuner og virksomheder. Her forventes det, at projektet vil omfatte 400 nye elbiler. Herudover vil 15 andre mindre forsøgsprojekter også sørge for, at der kommer elbiler på gaden. I 2014 vil der være 14 millioner kroner til uddeling i elbil partnerskabspuljen og 5 millioner kroner til elbilforsøgsordningen. Kilde: Genbrug af mursten er miljømæssigt godt Et projekt fra Miljøstyrelsen fastslår, at det miljømæssigt er en bedre idé at genbruge gamle mursten til husfacader end at nedknuse murstenene og genanvende dem til vejbyggerier som vejfyld. I projektet er der opstillet 3 scenarier; Et genanvendelsesscenarie, hvor gamle mursten leveres til knuseværk for efterfølgende at blive brugt som vejfyld. Et scenarie hvor tilsvarende mursten genbruges som facadesten, og et 3. scenarie hvor mursten genbruges som bagsten. Miljøprojekt nr. 1512, LCA af genbrug af mursten, Miljøstyrelsen

9 Solrød Kommune lægger op til et tættere samarbejde med virksomhederne Med lanceringen af nyt informationsmateriale til virksomhederne på kommunens hjemmeside vil Solrød Kommune hjælpe lokale virksomheder med rekruttering, fastholdelse og opkvalificering af medarbejdere. Af Vinnie M. Lundsgaard, Solrød Kommune Solrød Kommune ønsker at tiltrække og fastholde et godt lokalt erhvervsliv og herigennem sikre arbejdspladser og udvikling i kommunen. Derfor lancerer Jobcenteret nu et nyt informationsmateriale på kommunens hjemmeside, der skal øge virksomhedernes incitament til at indgå samarbejde med kommunen og på denne måde lette virksomhedernes adgang til rekruttering, fastholdelse og opkvalificering af kompetente medarbejdere. Informationsmateriale Informationsmaterialet er lagt ind som del af kommunens hjemmeside og indeholder korte introduktioner til de serviceydelser, som kommunen kan tilbyde virksomhederne i forhold til søgning efter medarbejdere på almindelige vilkår, men også hvad angår ansættelse af nye medarbejdere i løntilskud, fleksjob, som voksenlærling mv. Derudover er der information om mulighederne for fx mentorstøtte. Endvidere kan virksomhederne finde informationer vedrørende muligheder for at efteruddanne og opkvalificere deres personale samt råd og vejledning ved afskedigelser og i forhold til fastholdelse af personale ved sygdomsforløb. Solrød Kommune håber på, at flere virksomheder vil benytte informationsmaterialet til ikke kun at finde information og nye medarbejdere, men også blive inspireret til at indgå mere fastlagte samarbejdsaftaler med kommunen. Dermed kan kommunen ikke alene yde en service over for kommunens virksomheder, men også styrke indsatsen over for kommunens ledige borgere. For at finde informationsmaterialet kan du gå ind på kommunens hjemmeside og vælge Job og erhverv i menuen til venstre. Her finder du punktet Til virksomhederne og kan nu bladre dig igennem de forskellige sider i materialet. Du kan også gå direkte ind på: Hvis du har spørgsmål til informationsmaterialet, eller hvis din virksomhed ønsker at benytte sig af et af kommunes mange tilbud, så kontakt virksomhedskonsulent Bettina Kraul i Jobcenteret på

10 Det kan betale sig at give virksomheden et energitjek KLS Grafisk Hus på Avedøre Holme har gennemgået virksomheden for mulige energibesparelser, og har beregnet, at virksomheden kan spare energi til opvarmning og køling for omkring kroner om året. Og afskrivningstiden for både investeringer og energigennemgangen er på få måneder, så besparelsen kommer hurtigt virksomheden til gode. Af Ole Lützen, Miljøavissamarbejdet KLS Grafisk Hus har gennem en årrække gen - nem ført en række miljøtiltag, således er virksom heden blevet kuldioxidneutral ved at købe andele i DONGS vindmøller og anvende øre mærket vind-elektricitet. Virksomheden anvender desuden el-biler og herunder også en mindre eldrevet lastbil. KLS Grafisk Hus blev desuden det første CO 2 -neutrale trykkeri i Danmark den 1. januar Besparelser på opvarmning og køling på 50 procent Også på de direkte energibesparelser, har virksomheden gennem nogle år udført sparetiltag, og sparemålet på varme er 50 procent og på elektricitet 25 procent. KLS Grafisk Hus på Avedøre Holme. Energiscreening KLS er med i en gruppe på 8-10 virksomheder, der arbejder med energireduktioner. Klimasamarbejde er udgangspunktet, og virksomhedens sidste energisparetiltag begyndte med en energiscreening udført af DONG-Energy. Ventilations-, varme- og køleanlægget var adskillige år gammelt og var blevet ændret flere gange i forbindelse med opstilling af nye maskiner og andre ændringer, men der var ikke blevet foretaget justeringer af anlægget, så det var optimeret til hele virksomheden. Resultatet af energiscreeningen førte til, at der blev gennemført væsentlige ændringer af ventilationssystemet - herunder af varme- og køleanlæg - og især af styringen af anlægget. En rådgiver gennemgik virksomheden og designede de mest energibesparende løsninger, og rådgiveren styrede selve etableringen af løsningerne. Kortlægningen af energiforbruget startede på virksomheden i efteråret 2012, og selve omlægningen af systemet, herunder af styresystemet, startede i april-maj i år. Det forventes, at arbejdet er afsluttet i september. De væsentligste ændringer var på styreområdet. Styring af ventilationen Virksomheden har adskillige maskiner især trykkemaskiner - der afgiver varme til omgivelserne. Disse maskiner skal køles, ligesom luften i bygningen skal nedkøles af hensyn til arbejdsmiljøet. For nogle år siden blev der monteret et hvidt tag på bygningen for at reducere varmeindstrålingen om sommeren. Den nye styring af ventilations-, køle- og varmesystemerne betyder, at energiforbruget til køling er blevet yderligere reduceret. Ventilationsanlægget er tidsstyret, så det automatisk lukker ned, når der ikke er aktivitet. Hvis der alligevel er aktivitet uden for normal arbejdstid, kan medarbejderne starte anlægget på en tidsstyret kontakt, der slukker efter et forudvalgt antal timer. Det er derfor ikke muligt at glemme at slukke anlægget, så det fx kunne stå og køre i tomgang weekenden over. Energiforbruget til ventilationsanlægget var inden omlægningen af systemet og etablering 10

11 Rettelse af gebyr til genbrugspladsen I sidste udgave var der opgivet gebyrerne for Håndværker pr. bil ,75 kroner Tilmelding til MiljøCenter Greve kan ske til brug af MiljøCenter Greve. Den ene beløb Øvrige virksomheder pr. bil 3.188,75 kroner eller til Solrød Kommune, var ved en fejl opgivet excl. moms. De rigtige Klippekort pr. klip 231,25 kroner Solrød Center 1, 2680 Solrød Strand gebyrer for 2014 incl. moms er: af den samlede styring på omkring kwh om året. Forbruget er reduceret til omkring det halve efter ændringerne. Udskiftning af vandkøletårn med luftkøling Før ombygningen af ventilationsanlægget, skete nedkølingen via et vandkøletårn. Dette tårn blev udskifet med et luftkøleanlæg. Herved øgedes elektricitetsforbruget, men vandforbruget faldt, og relativt omfattende vedligeholdelsesproblemer blev samtidig elimineret. Besparelser på elektricitetsforbruget Ved energigennemgangen blev der især lagt vægt på ventilation, opvarmning og køling, men også på elektricitetssiden, har virksomheden haft et sparemål på 25 procent i perioden I perioden har virksomheden opnået en besparelse på mellem 27 og 28 procent. Produktionschef Jimmy Clemmensen (tv.) og økonomidirektør Kasper Larsen ved det nye luftkøleanlæg på virksomheden. Besparelsen på elektricitet er opnået ved den bedre styring af ventilationen, men også ved montering af følere på belysningsarmaturerne, så der kun er lys de steder, hvor der foregår aktivitet. Styringen af belysningen er stadig et løbende projekt, der med tiden skal dække hele virksomheden. Dertil kommer, at maskiner skal lukkes ned i pauser, der strækker sig over 15 minutter. Det er blevet estimeret, at standby tid i længere tid end 15 minutter, vil være spild af energi. I alle kontorer, er strømforsyningen udstyret med el-spareskinner, og det er politikken, at der slukkes for PC ere, når de ikke er i brug. Som et særligt tiltag, blev det i overensstemmelse med personalets holdning - besluttet at fjerne en sodavandsautomat, da det blev klart, at automaten brugte for mellem 4 og kroner elektricitet om året. Ved anskaffelse af nye maskiner, lægges der vægt på maskinernes elektricitetsforbrug. Virksomhedens trykkemaskiner har dog en lang levetid, og udskiftning af maskinerne til nye maskiner med reduceret strømforbrug, før de gamle maskiner er udslidte, vurderes hverken at være rentabelt eller en miljømæssig fordel. I løbet af september i år skal hele systemet testes over en 3-ugers periode. Det er de foreløbige estimater, at varmeforbruget er blevet reduceret med ca. 50 procent, og elforbruget i perioden er blevet reduceret med procent. Meget kort afskrivningstid Den økonomiske besparelse på varmebudgettet er på omkring kroner pr. år. Afskrivningstiden er på 1,12 år. Imidlertid er afskrivningstiden for KLS Grafisk Hus reelt bragt ned på omkring 3-4 måneder, idet virksomheden har solgt energibesparelsen til forsyningsselskabet. Afregningsprisen for energibesparelser ligger på mellem 10 og 45 øre pr. sparet kilowattime. Det er besparelsen det første år, der kan afregnes og udbetales til virksomheden. Det er virksomhedens anbefaling til andre virksomheder, at det kan betale sig at få udført en energiscreening. Screeningen kan normalt udføres af energiselskabet. Virksomheden anbefaler desuden, at der sættes en professionel rådgiver til at designe og styre etableringen af nye løsninger. 11

12 Tømning af olieudskiller er overgået til Leif M. Jensen Solrød Kommune har sammen med bl.a. Greve Kommune været på besøg hos Leif M. Jensen. Leif M. Jensen er det firma, der siden 1. september 2013 har stået for tømning af de olie- og benzinudskillere, som er tilmeldt den kommunale tømningsordning. Af Anne-Mette Jansen, Solrød Kommune Ved besøget blev der bl.a. fremvist, hvordan en pejling og tømning foregår samt, hvordan der kontrolleres for eventuelle utætheder. Billedserien herunder viser, hvordan arbejdet udføres. Brønddækslet vippes nemt til siden, når man har det rigtige værktøj. For at pejle brønden og vurdere, hvor meget olie der er, anvendes en Scully olie/vand detector. Pejling af bundslam udføres med slamspade, der føres til/over bund for pejling af slamlag. Så er der klar til, at olie og vand kan suges. Koalescensfiltret bliver kontrolleret for defekter og skylles. Brønden bliver fyldt med nyt vand til sædvanligt niveau. Solrød Miljømagasin udgives 4 gange om året og er rettet mod virksomheder Redaktion: Solrød Kommune, Teknik og Miljø Ansvarshavende redaktør: Anne-Mette Jansen, Miljøavisens indhold tilrettelægges i et samarbejde mellem Solrød Kommune og Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Greve, Herlev, Roskilde og Hvidovre Kommuner Oplag: 800 stk. Design og grafisk produktion: Kailow Graphic A/S. Kailow er certificeret under følgende internationale standarder: ISO miljøcertificering. ISO 9001 kvalitetscertificering. DS CSR-certificering (den danske udgave af ISO for social ansvarlighed). OHSAS arbejdsmiljøcertificering. Kailow er tilslutter Global Compact.

avisen NR. 1 MARTS 2014

avisen NR. 1 MARTS 2014 TIL VIRKSOMHEDER I ALBERTSLUND KOMMUNE avisen NR. 1 MARTS 2014 Miljøtilsynsplan 2014-2017 side 2 Den nye genbrugsstation i Albertslund er åbnet og klar til brug side 4 Miljøtilsynsplan 2014-2017 Ny tilsynsbekendtgørelse

Læs mere

avisen NR. 1 MARTS 2014

avisen NR. 1 MARTS 2014 TIL VIRKSOMHEDER I BALLERUP KOMMUNE avisen NR. 1 MARTS 2014 Ballerup får medvind på cykelstierne og mindsker trængsel side 2 Guide til grønne indkøb side 9 Ballerup får medvind på cykelstierne og mindsker

Læs mere

Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer

Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer SKEMAET SKAL ANVENDES VED: Roskilde Kommune Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer Nedrivning og renovering

Læs mere

Energy Cool. Messe C Energikonference 26. Oktober 2011

Energy Cool. Messe C Energikonference 26. Oktober 2011 Energy Cool Messe C Energikonference 26. Oktober 2011 Profil Henrik Thorsen Stifter af Energy Cool 41 år Agenda Hvem er Energy Cool? Hvad kan Energy Cool tilbyde? Hvordan kan Energy Cool hjælpe dig? Hvem

Læs mere

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Bilag 1 Screeningskema for PCB Er bygningen, anlægget eller dele heraf opført eller renoveret i perioden fra 1950 til1977, er der risiko

Læs mere

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB UDENRIGSMINISTERIET ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB 1 Indholdsfortegnelse: 1. Grønt regnskab side 1 2. Samlet forbrug

Læs mere

SOLCELLER energi for alle

SOLCELLER energi for alle SOLCELLER energi for alle 1 LAD SOLEN SKINNE PÅ DIN EL-REGNING Interessen for solcelleanlæg er steget markant de senere år og denne interesse ser ud til at fortsætte ikke mindst fordi det forventes at

Læs mere

Grøn nedrivning af tomme bygninger

Grøn nedrivning af tomme bygninger Titeldias uden baggrundsfarve vælge Titeldias Logo blå for at anvende logo blå baggrund Grøn nedrivning af tomme bygninger Nina Svaneberg KL s Kontor for Teknik og Miljø Grøn Nedrivning - projektet Miljøstyrelsen,

Læs mere

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus på at reducere energiforbruget.

Læs mere

Kommunekemi behandler PCB-holdigt. sikkert. bygningsaffald - sikkert og effektivt

Kommunekemi behandler PCB-holdigt. sikkert. bygningsaffald - sikkert og effektivt Kommunekemi behandler PCB-holdigt sikkert bygningsaffald - sikkert og effektivt Kommunekemi løser PCB-problemer PCB i bygninger udgør et sundheds- og miljømæssigt problem. Det erkender kommuner, centrale

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

Selvom Danmark ligger nordligt, har vi på et år lige så meget solskin som i eksempelvis Paris. Der er af samme grund rigeligt med sol i Danmark til

Selvom Danmark ligger nordligt, har vi på et år lige så meget solskin som i eksempelvis Paris. Der er af samme grund rigeligt med sol i Danmark til solcelleguiden Selvom Danmark ligger nordligt, har vi på et år lige så meget solskin som i eksempelvis Paris. Der er af samme grund rigeligt med sol i Danmark til produktion af el med solceller. Solceller

Læs mere

SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT

SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT ÅR. Kilde iea Trods det at Danmark er placeret rimelig

Læs mere

ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD

ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD Anmeldelse af bygge- og anlægsaffald samt screening for PCB-holdigt affald 1.0 STAMOPLYSNINGER Aktivitetsadresse: Matrikel nr.: Opførelsessår: Bygningsnr.: Renoveringsår:

Læs mere

ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG

ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne Denne folder henvender sig til alle boligejere ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus

Læs mere

Klodens solindfald på 1 time svarer til et års energiforbrug

Klodens solindfald på 1 time svarer til et års energiforbrug Peter Bolwig Klodens solindfald på 1 time svarer til et års energiforbrug Solindfald kwh/m2 pr. år Solvarme = varmt vand Solceller = miljørigtig el Solvarme Konventionel solfanger Vakuumrørsolfanger Fra

Læs mere

SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT

SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT ÅR. Kilde iea Trods det at Danmark er placeret rimelig

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

Asbestaffald skal anmeldes særskilt. Skemaet for anmeldelse af asbestaffald kan ses på www.taarnby.dk/affald.

Asbestaffald skal anmeldes særskilt. Skemaet for anmeldelse af asbestaffald kan ses på www.taarnby.dk/affald. TÅRNBY KOMMUNE Anmeldelsen sendes til: Tårnby Kommune Teknisk Forvaltning Amager Landevej 76 2770 Kastrup tf@taarnby.dk Du har pligt til at anmelde byggeaffald og byggeaffald med PCB til kommunen, mindst

Læs mere

ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013

ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013 ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013 Side 1 af 8 Energirapport for E/F Herman Bangs Have Frederiksberg Kommune ønsker at sætte fokus på mulighederne for at gennemføre energibesparelser i boligejendomme på

Læs mere

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Erhverv Mål Handlinger KlimaKlar Virksomheder Dialog ved miljøtilsyn

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej

Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej Baggrund Byrådet har besluttet at afprøve en ny type anlæg til indsamling af genanvendelige materialer. Senest med regeringen ressourcestrategi er der lagt

Læs mere

SiKKER gevinst HVER DAg! Nu KAN Du Få SOLCELLEANLæg i SONNENKRAFT KVALiTET

SiKKER gevinst HVER DAg! Nu KAN Du Få SOLCELLEANLæg i SONNENKRAFT KVALiTET Sikker gevinst hver dag! Nu kan du få solcelleanlæg i Sonnenkraft kvalitet www.sonnenkraft.dk SOLENS KRAFT Og energi. Helt gratis! Solen er stået op i mere end 4,57 milliarder år. Og hver dag udsendes

Læs mere

Brug pæren også når den er gået

Brug pæren også når den er gået Undgå forurening med kviksølv fra lyskilder: Brug pæren også når den er gået SPAREPÆRER OG LYSSTOFRØR INDEHOLDER KVIKSØLV. De skal indsamles korrekt for at undgå udledning af kviksølvet. Desværre ender

Læs mere

Anmeldelsesskema for bygge- og anlægsaffald, farligt affald, asbest samt screening og kortlægning af PCB.

Anmeldelsesskema for bygge- og anlægsaffald, farligt affald, asbest samt screening og kortlægning af PCB. Anmeldelsesskema for bygge- og anlægsaffald, farligt affald, asbest samt screening og kortlægning af. Stamoplysninger Matrikel nr.: Opførelses år: Renoverings år: Dato for påbegyndelse Forventet afslutning:

Læs mere

Opgørelse af energisparetiltag inden for transport i energiselskabernes spareindsats

Opgørelse af energisparetiltag inden for transport i energiselskabernes spareindsats NOTAT 14. marts 2013 J.nr. 2598/1244-0021 Ref. jtj/pb/ Opgørelse af energisparetiltag inden for transport i energiselskabernes spareindsats Besparelser i transport indgår i aften af 13. november 2012 om

Læs mere

BioMaster affaldskværn 3.0. Din madlavning kan blive billigere, hvis du vælger biogas

BioMaster affaldskværn 3.0. Din madlavning kan blive billigere, hvis du vælger biogas BioMaster affaldskværn 3.0 BioMasteren er selve affaldskværnen, eller bio kværnen som den også kaldes, hvor madaffaldet fyldes i. Det er en både let og hygiejnisk måde at bortskaffe madaffald på set i

Læs mere

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Konference Fossil frie Thy d. 29. november 2012 Inge Werther, DAKOFA Dagens program Affald som ressource Organisk dagrenovation i Danmark Fremtidens energisystem

Læs mere

Nu bliver varmen dyrere

Nu bliver varmen dyrere Nu bliver varmen dyrere Det er i denne tid, at det for alvor begynder at blive koldt. Men det kan blive en dyr fornøjelse for de danske husstande at holde varmen. Energipriserne går hele tiden opad. Af

Læs mere

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 2015 Grønsted kommune Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 Indhold Indledning... 2 Metode... 2 Kommunikation... 3 Hvem er målgruppen?... 3 Hvad er mediet?... 3 Hvilken effekt skal produktet have hos afsenderen?...

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk Byggeaffald styr på sorteringen 9623 6644 affald@avv.dk AVVTlf. www.avv.dk Hvad er byggeaffald? Bygge- og anlægsaffald er alt affald, som fremkommer ved anlægsarbejder, nedrivning, nybyggeri og renovering.

Læs mere

Danmark uden affald II. Strategi for affaldsforebyggelse

Danmark uden affald II. Strategi for affaldsforebyggelse Danmark uden affald II Strategi for affaldsforebyggelse 1 2 DANMARK UDEN AFFALD II 2 Affaldshierarkiet Waste Prevention Preparing for Re-use Recycling Recovery Disposal DANMARK UDEN AFFALD II 3 Baggrund

Læs mere

Grøn energi i hjemmet

Grøn energi i hjemmet Grøn energi i hjemmet Om denne pjece. Miljøministeriet har i samarbejde med Peter Bang Research A/S udarbejdet pjecen Grøn energi i hjemmet som e-magasin. Vi er gået sammen for at informere danske husejere

Læs mere

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Den generelle del af regulativet er affaldsbekendtgørelsens tekst og erstatter de nugældede regulativers generelle indledninger med angivelse

Læs mere

PRIVATE HUSSTANDE. www.energisol.dk ENERGISOL SOLCELLEANLÆG OG RÅDGIVNING I TOPKVALITET. det er ren energi

PRIVATE HUSSTANDE. www.energisol.dk ENERGISOL SOLCELLEANLÆG OG RÅDGIVNING I TOPKVALITET. det er ren energi PRIVATE HUSSTANDE www.energisol.dk ENERGISOL SOLCELLEANLÆG OG RÅDGIVNING I TOPKVALITET det er ren energi Monokrystallinsk anlæg installeret af EnergiSOL. Installeret effekt 7.020 Wp. SOLCELLEANLÆG ER STADIG

Læs mere

Hvad Elmester s øjne ser.

Hvad Elmester s øjne ser. Hvad Elmester s øjne ser. Tekniq s medlemmer tilbyder en garantiordning ved Elmester ApS Maskinmester & Aut. El-installatør Kim Henriksen udarbejdet12 maj 2015 Elmester ApS, Hollændervej 155, 5500 Middelfart,

Læs mere

Solcelleanlæg til elproduktion

Solcelleanlæg til elproduktion Energiløsning Solcelleanlæg til elproduktion SEPTEMBER 2011 Solcelleanlæg til elproduktion Det anbefales at overveje installation af solcelleanlæg mod syd. Især hvis de ikke er udsat for nævneværdig skygge

Læs mere

Roskilde Kommune Affaldshandlingsplan 2014-2018

Roskilde Kommune Affaldshandlingsplan 2014-2018 Affaldshandlingsplan 2014-2018 Teknik- og Miljøudvalget har på sit møde den 13. december 2012 besluttet, at følgende målsætninger skal være grundlaget for affaldsområdet i perioden 2014 2018. A: Ressourcerne

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Gydeagervej 11 Postnr./by: 5750 Ringe BBR-nr.: 430-013668 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges.

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges. De nye købmænd Aktørerne i affaldssektoren er fremtidens nye ressourcekøbmænd. Blandt varerne på hylderne er fosfor, kulstof og sjældne metaller, som findes i affaldet. Den fagre nye ressourceforretning

Læs mere

Energimærkning. Energimærkning for følgende ejendom: Oplyst varmeforbrug. Energimærke. Rentable besparelsesforslag. Besparelsesforslag ved renovering

Energimærkning. Energimærkning for følgende ejendom: Oplyst varmeforbrug. Energimærke. Rentable besparelsesforslag. Besparelsesforslag ved renovering SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Østergade 46 Postnr./by: 6500 Vojens BBR-nr.: 510-019754 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Kolben 15 2730 Herlev Bygningens energimærke: Gyldig fra 13. januar 2014 Til den 13. januar 2024. Energimærkningsnummer 311033525

Læs mere

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Miljøtilsyn Information til virksomheder i Solrød Kommune Solrød Kommune fører miljøtilsyn med alle virksomheder i kommunen. Denne folder indeholder information om, hvorfor

Læs mere

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energi effektivisering Den mest bæredygtige energi er

Læs mere

Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Betydning af at tænke energirigtigt Potentialet i energi effektivisering

Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Betydning af at tænke energirigtigt Potentialet i energi effektivisering Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Betydning af at tænke energirigtigt Potentialet i energi effektivisering Af Sigurd B. Lauritsen, Chefrådgiver, Grontmij Carl Bro Katuaq, Nuuk 29. oktober 2009 Formål

Læs mere

Vedr. bygningsnedrivning og støvfrembringende eller støjende nedrivningsaktiviteter på adressen Kastanieallé, 8680 Ry

Vedr. bygningsnedrivning og støvfrembringende eller støjende nedrivningsaktiviteter på adressen Kastanieallé, 8680 Ry KM Maskiner A/S Att. Morten Holl Sendt til: info@kmmaskiner.dk Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Tlf. 8794 7000 www.skanderborg.dk Natur og Miljø Knudsvej 34 8680 Ry Dato: 1. maj 2014 Sagsbehandler

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune

Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune Høringsmateriale Udkast af 31. oktober 2014 1 Hvorfor nye affaldsordninger? Selvom vi allerede er gode til at sortere (fx glas

Læs mere

Lilleåskolen. Projektkatalog. Answers for energy

Lilleåskolen. Projektkatalog. Answers for energy Lilleåskolen Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

- 1 - REGULATIV FOR AFFALD AF ELEKTRISKE OG ELEKTRONISKE PRODUKTER FRA ERHVERV I GLADSAXE KOMMUNE

- 1 - REGULATIV FOR AFFALD AF ELEKTRISKE OG ELEKTRONISKE PRODUKTER FRA ERHVERV I GLADSAXE KOMMUNE - 1 - REGULATIV FOR AFFALD AF ELEKTRISKE OG ELEKTRONISKE PRODUKTER FRA ERHVERV I GLADSAXE KOMMUNE - 2 - INDHOLD LOVGRUNDLAG................................................. 4 1. GYLDIGHEDSOMRÅDE.................................................

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Juni 2015 Energibesparelser i private virksomheder Indledning I 2009 udarbejdede IDA et scenarie for, hvordan Danmark i 2050 kan reducere sin udledning af drivhusgasser

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Nymarksvej 10 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-105580 Energikonsulent: Henrik Møgelgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ingeniørfirmaet

Læs mere

Vejledning til kommunens indledende visitering af Carbon 20-virksomheder

Vejledning til kommunens indledende visitering af Carbon 20-virksomheder Vejledning til kommunens indledende visitering af Carbon 20-virksomheder Vejledning til visitering 1. Indledning Vejledningen bruges som tjekliste, når virksomheden og Carbon 20 medarbejder skal vurdere,

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Adresse: Aarestrupvej 23 Postnr./by: 7470 Karup J BBR-nr.: 791-212031-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

Derfor er det ikke tilladt at anvende trykimprægneret træ i Stenløse Syd

Derfor er det ikke tilladt at anvende trykimprægneret træ i Stenløse Syd Derfor er det ikke tilladt at anvende trykimprægneret træ i Stenløse Syd Stenløse Kommune Stenløse Syd Billigste køb? 1 kvm beklædningsbrædder lærk, ubehandlet 1 kvm beklædningsbrædder fyr, trykimprægneret.

Læs mere

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus Fase 1 Projektbeskrivelse Udarbejdet august 2012 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus For at gøre projektet

Læs mere

Energirenovering og øget brugerværdi

Energirenovering og øget brugerværdi Energirenovering og øget brugerværdi -hvorfor energirenovering ikke kan stå alene og udfordringerne i en mere holistisk tilgang til bygningsomdannelse Først 2 ord om KAB KAB fællesskabet består af 50 boligorganisationer

Læs mere

Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund

Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund Kommune NOTAT 7. april 2014 Til drøftelse af de nye regler på fritvalgsområdet, har Ældre og Sundhed udarbejdet følgende analyse

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ AFFALDS HÅND TERINGS PLAN 2014 2024 MÅL OG PLANLÆGNING

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ AFFALDS HÅND TERINGS PLAN 2014 2024 MÅL OG PLANLÆGNING SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ AFFALDS HÅND TERINGS 2014 2024 2 IND HOLD Forord 5 Indledning 7 Mål for affaldsområdet 8 Handlingsplan 11 Mål 1 Nedbringe mængden af farligt affald, elektronik affald og

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

BedreBolig-plan BOLIGEJER

BedreBolig-plan BOLIGEJER KLADDE Rapportnr: 0 Firmanr: 40 Dato: 04-11-2014 BedreBolig-plan BEDREBOLIG-RÅDGIVER Dansk Bygningsrådgivning Kurt Lynge Christensen Visborgvej 6 9560 Hadsund E-mail info@danskbygningsraadgivning.dk Tlf.nr

Læs mere

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el!

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Et energineutralt hus med solenergi og elvarme er en totalløsning for fremtiden bygget med innovative kvalitetskomponenter og den rette viden Intelligent

Læs mere

30 marts 2015 09:57 SVENDBORG. http://klintholm.rameplan.dk/print.aspx?id={92c7093d-e07f-4642-ba0f-aa56388d8929} 1 af 51 30-03-2015 09:57

30 marts 2015 09:57 SVENDBORG. http://klintholm.rameplan.dk/print.aspx?id={92c7093d-e07f-4642-ba0f-aa56388d8929} 1 af 51 30-03-2015 09:57 1 af 51 30-03-2015 09:57 Hjem Oplevelse Vis Rediger Preview 30 marts 2015 09:57 Danish Default Screenshots Ingen Tilstand Dato Sprog Enhed Simulator SVENDBORG 2 af 51 30-03-2015 09:57 Svendborg Indledning

Læs mere

F R E M T I D E N S L E D LY S 5 Å R S G A R A N T I U D E N AT B L I N K E U D E N P R O B L E M E R U D E N B E S VÆ R U D E N F L I M M E R U D E

F R E M T I D E N S L E D LY S 5 Å R S G A R A N T I U D E N AT B L I N K E U D E N P R O B L E M E R U D E N B E S VÆ R U D E N F L I M M E R U D E F R E M T I D E N S L E D LY S 5 Å R S G A R A N T I U D E N AT B L I N K E U D E N P R O B L E M E R U D E N B E S VÆ R U D E N F L I M M E R U D E N B E K Y M R I N G E R U D E N M O D I F I C E R I

Læs mere

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus Grønt regnskab www.klima.ku.dk/groen_campus Københavns Universitet (KU) er blandt Danmarks største arbejdspladser. Omkring 50.000 medarbejdere og studerende har deres daglige gang på knap 1 mio. m 2. En

Læs mere

Vejen til. bedre og billigere energirapporter. Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL. En strøm af kvalitet

Vejen til. bedre og billigere energirapporter. Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL. En strøm af kvalitet Vejen til bedre og billigere energirapporter ENERGIOPTIMERING Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL En strøm af kvalitet R&M-EL Energioptimering Nyt koncept sikrer bedre og billigere energirapporter

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

ssækken højst 25 kg affald i d

ssækken højst 25 kg affald i d ssækken affald højst 25 kg affald i r Læs he får u d n a, hvord ald f f a e r mind FÅ mindre affald KVIT OVERFLØDIG INDPAKNING UNDGÅ MADSPILD Vælg produkter, der ikke er pakket ind Køb kun det mad, som

Læs mere

Strategiske energibesparelser - frigør nye midler til langsigtet vækst. Kenneth Diget

Strategiske energibesparelser - frigør nye midler til langsigtet vækst. Kenneth Diget Strategiske energibesparelser - frigør nye midler til langsigtet vækst Kenneth Diget Danmarks største kundejede energiselskab 400.000 kunder 10 procent af Danmarks samlede elforbrug Fremtidens energi -

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Haraldsborgvej 54 Postnr./by: 4000 Roskilde BBR-nr.: 265-136567 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø?

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Sorø Bibliotek 21. september 2011 Idemager: Anne Grete Rasmussen, www.frugrøn.dk Tidligere lektor og pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Disposition Præsentation FruGrøn

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - nye bygninger

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - nye bygninger SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - nye bygninger Energimærkningsrapport nye rækkehuse Teglværkshaven 60 2730 Herlev Bygningens energimærke: Gyldig fra 3. september 2012 Til den 3. september 2022. Energimærkningsnummer

Læs mere

Energibesparelser i boligen

Energibesparelser i boligen Energibesparelser i boligen Boligkontoret Danmark åbent hus Helsingør 17.4.2010. Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Ingeniør (energi) Energivejleder

Læs mere

Klimamad med økonomisk fordel. - et Carbon 20 innovationsprojekt

Klimamad med økonomisk fordel. - et Carbon 20 innovationsprojekt Klimamad med økonomisk fordel - et Carbon 20 innovationsprojekt Klimamad med økonomisk fordel Studie 10 Igennem projekt Klimamad er der blevet sat fokus på at inspirere til både at reducere madspild -

Læs mere

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn En Grøn Salon skal opfylde 8 obligatoriske krav, for at blive godkendt. Disse krav vedrører især kemi og miljø. Når de obligatoriske krav er opfyldt kan salonen blive certificeret som Grøn Salon. Det betyder

Læs mere

BedreBolig i Høje-Taastrup Kommune muligheder for økonomisk og anden støtte

BedreBolig i Høje-Taastrup Kommune muligheder for økonomisk og anden støtte BedreBolig i Høje-Taastrup Kommune muligheder for økonomisk og anden støtte De hidtidige erfaringer med energimodernisering Økonomisk støtte Introduktion til aktører i relation til BedreBolig-ordningen

Læs mere

SOLCELLER en lys idé til jeres boligforening

SOLCELLER en lys idé til jeres boligforening SOLCELLER en lys idé til jeres boligforening Læs her om mulighederne for at få solceller på taget med hjælp fra jeres forsyningsselskab For mange boligforeninger er det en rigtig god idé at få solceller

Læs mere

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Fremtidens byer 9. december 2009 Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Chefkonsulent Niels-Arne Jensen, Københavns Ejendomme KØBENHAVNS1 Agenda Københavns Ejendomme Klimaplan

Læs mere

Korsholm Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Korsholm Skole. Projektkatalog. Answers for energy Korsholm Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 8

Energimærkning SIDE 1 AF 8 SIDE 1 AF 8 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Milebuen 41 2620 Albertslund 165-057376-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens

Læs mere

517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år,

517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år, MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spar energi og CO2 i dag Løsningerne er klar! 517millioner tons CO2 kunne spares hvert år, hvis Europa fordoblede brugen af fjernvarme til 18-20 % og samtidig øgede andelen

Læs mere

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang.

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Vi tog udgangspunkt i ideen på den farvede kopi fra kommunens kick-off dag. De mange "vidste du at" og "Gæt" er hængt op i skolens

Læs mere

JAg ten På. den gemte. energi. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. den gemte. energi! Guide til adfærdskampagne den nemme løsning

JAg ten På. den gemte. energi. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. den gemte. energi! Guide til adfærdskampagne den nemme løsning JAg ten På energi Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde energi! Guide til adfærdskampagne den nemme løsning Indhold 1Få ledelsens opbakning side 3 2Sæt mål side 3 3Find de rigtige budskaber

Læs mere

Hvidovre Science Genbrugsstationen

Hvidovre Science Genbrugsstationen Hvidovre Science Genbrugsstationen Ideer/forslag til at arbejde med affald og miljø med inddragelse af Hvidovre Grenbrugsplads. 4.klasse Fælles mål II - Trinmål efter 4.klasse Den nære omverden - Sortere

Læs mere

Kom godt i gang med solceller fra OK

Kom godt i gang med solceller fra OK 1 Kom godt i gang med solceller fra OK Brug strømmen, når solen skinner få gode tips til hvordan! Grøn energi er fremtiden Hvad kan du spare med solceller? Time for time afregning det betyder det for dig.

Læs mere

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald Affaldsguide Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ Kære beboer I denne

Læs mere

handlingsplan for håndtering af pcb i bygninger

handlingsplan for håndtering af pcb i bygninger handlingsplan for håndtering af pcb i bygninger indeklima, arbejdsmiljø og affald RegeRingen Maj 2011 Handlingsplan for håndtering af PCB i bygninger Maj 2011:16 Publikationen kan bestilles eller afhentes

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014. VA 67 4 Syd

GRØNT REGNSKAB 2014. VA 67 4 Syd GRØNT REGNSKAB 214 VA 67 4 Syd Introduktion Kommenteret grønt regnskab for VA 67 4 Syd. Regnskabet udarbejdes årligt for at følge forbrugsudviklingen for varme, vand og el samt den afledte klimabelastning.

Læs mere

Energimærke. Adresse: Koppen 1 Postnr./by:

Energimærke. Adresse: Koppen 1 Postnr./by: SIDE 1 AF 47 Adresse: Koppen 1 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 2990 Nivå BBR-nr.: 210-012079-001 Energikonsulent: Michael Damsted Andersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Clemensgade 8 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 6000 Kolding BBR-nr.: 621-029215 Energikonsulent: Flemming Rigenstrup Programversion: EK-Pro, Be06

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 6

Energimærkning SIDE 1 AF 6 SIDE 1 AF 6 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Sohngårdsholmsvej 57 P 9000 Aalborg 851-028235-009 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Energimærkningen

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kongensgade 1 Postnr./by: 6070 Christiansfeld BBR-nr.: 621-259743 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Energigennemgang af Café Retro

Energigennemgang af Café Retro 1 Energigennemgang af Café Retro Energivejleder: Miljø- & Energikonsulent Pia Gade for Center for Miljø Formål Formålet med energigennemgangen er at afdække energibesparelser især i elforbruget og at fremme

Læs mere

SOLTAG CO2 neutrale tagboliger

SOLTAG CO2 neutrale tagboliger Peder Vejsig Pedersen Direktør, Civ.ing. Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Danmark Tlf.: +45 44 66 00 99, fax: +45 44 66 01 36, e-mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Præsentation

Læs mere

Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER. Electra / Maj 2012 / 05

Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER. Electra / Maj 2012 / 05 Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER Bygningen af høreapparatvirksomheden Widex' nye og CO2-neutrale hovedsæde er et forvarsel om behovet for ny viden hos installatørerne, men

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Adresse: Gl. Evetoftevej 1 Postnr./by: 3300 Frederiksværk BBR-nr.: 260-013502-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens

Læs mere