Picasa vejledning - oversigt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Picasa vejledning - oversigt"

Transkript

1 Picasa Billedbehandling version 3.6 Vejledning - udarbejdet af Erling Simonsen (siderne vedligeholdes ikke - sidste nye version er 3.9.0) Picasa vejledning - oversigt Kapitel 1. Hent installer og kør Picasa Kapitel 2. Picasa's brugerflade Kapitel 3. Overfør billeder fra kamera til pc Kapitel 4. Se billeder Kapitel 5. Redigeringsvisning Kapitel 6. Redigering af billeder Kapitel 7. Udskrivning og ling af billeder Kapitel 8. Organisering af billeder Kapitel 9. Specielle værktøjer og funktioner Kapitel 10. Gem og sikkerhedskopiering Kapitel 11. Webalbum Kapitel 12. Diverse tips Kapitel 13. Blogger Tryk på det kapitel, du vil læse. Hent, Installér og Start Picasa. 1. Hent Picasa. Du kan hente Picasa her: Picasa vejledning - kapitel 1 Bemærk, at andre styresystemer end Windows Vista og Internet Explorer 8 godt kan vises anderledes hos dig end det viste herunder. Klik på denne rude som vist med pilen: Når du har klikket på ruden, kommer en ny rude frem med følgende besked:

2 Jeg vil anbefale, at man i første omgang gemmer installationsprogrammet på Windows-skrivebordet - klik derfor på "gem" i stedet for "kør". Du får igen en ny rude, hvor du bliver bedt om at gemme installationsprogrammet det sted du ønsker: Klik igen på "gem". Nu bliver installationsprogrammet hentet fra Googles hjemmeside: Når dette er sket, skulle du gerne have en ikon på dit skrivebord, som dette: Nu er du klar til "Installation af Picasa" Hvis du bruger Windows 2000, XP eller Vista, vil programmet blive installeret med dansk sprog, hvis din windows er på dansk. Hvis du har windows 98 eller ME, kan du ikke installere programmet på dansk. Her skal du bruge en ældre version af Picasa, som du kan hente på dette link: Klik her for en verson til Windows98/ME Hent programmet, så det ligger på dit skrivebord, medmindre du har en mappe, du gemmer dine modtagne filer. 2. Installér Picasa.

3 Installering af Picasa foregår ved, at du dobbeltklikker på det ikon, du har fået på skrivebordet med Picasa installationsprogrammet. Du ser ikonet her Dobbeltklik på ikonet for at installere programmet. Du får et vindue, der ser således ud: Klik på "kør". Du får nu en brugerkontrolmeddelse, der normalt kommer, når man kører Windows Vista. Jeg kan desværre ikke lave en skærmprint af billedet, så du skal bare acceptere, at programmet må køres. Det næste skærmbillede ser således ud: Dette er en såkaldt licensaftale, som du egentlig bør læse. Hvis du kan acceptere betingelserne i licensaftalen, klikker du på "accepter". (hvis du ikke accepterer, vil programmet ikke blive installeret). Forudsat, at du har klikket på "Jeg accepterer", får du en en rude med følgende indhold:

4 Her kan du vælge hvilken mappe Picasa skal installeres i. Picasa kommer selv med det forslag, der står i ruden. Hvis du kan acceptere, at Picasa bliver installeret i mappen C:\Program Files\Google\Picasa3, klikker du på "installer". Hvis du ønsker, at programmet skal installeres i en anden mappe eller et andet drev, klikker du på "Gennemse", og vælger det drev samt den mappe, Picasa skal installeres i. Nu går Picasa i gang med at blive installeret på din computer - det tager måske nogle sekunder, inden du får et nyt skærmbillede, der ser således ud: Læg mærke til, at som default har dette vindue "flueben" i alle de firkanter, der vises i vinduet. Jeg vil ikke anbefale, at man beholder fluebenene i samtlige firkanter, men tænker sig godt om inden. Vælg evt. kun at have sat "flueben" i de to øverste firkanter. Du fjerner fluebenene ved at klikke med musen i den pågældende kasse. Klik til sidst på "Afslut". Du er nu færdig med at installere Picasa. Du har nu et Picasa3-ikon på skrivebordet, samt evt. også i "hurtig start" på proceslinien. Det var måske en god ide at slette installationsprogrammet på skrivebordet, for ikke at forveksle det med det installerede program. (marker ikonet og tryk på delete-tasten, eller højreklik på ikonet og klik på slet i den rude, der kommer). 3. Start Picasa for første gang. Find Picasa ikonet på dit skrivebord Det ser således ud: Dobbeltklik på ikonet. Nu starter Picasa op med at vise følgende billede:

5 Du kan vælge mellem at få hele din computer scannet igennem for billeder, eller du kan vælge kun at lade mappen "Mine dokumenter", "Mine billeder", og "Skrivebordet" blive scannet igennem for billeder. Hvis du vil være sikker på at få fundet alle dine billeder, skal du vælge at få hele din computer scannet igennem. Hvis du har dine billeder til at ligge "dobbelt" - på din pc samt evt. en extern harddisk, vil Picasa skanne begge drev og lægge dem ind, så de ligger "dobbelt". Dette kan dog let ændres senere ved at bruge "Mappeadministrationen", som du kan læse mere om i afsnittet "Organisering af billeder", så fortvivl ikke over det. Du flytter "klatten" i prikken ved at klikke på den tomme runde knap. Når du har valgt scannemetode og klikket på "Fortsæt", begynder Picasa at scanne din computer eller de valgte mapper igennem. Du skal vide, at Picasa ALDRIG flytter eller kopierer mapper eller filer til nye placeringer ved denne scanning. Som tidligere nævnt, findes en mappeadministration i programmet, hvor du selv bestemmer hvilke mapper der skal vises af Picasa - mere herom i afsnittet "Organisering af Billeder". Scanningen af billeder kan godt tage op til flere minutter - afhængig af, hvor mange billeder du har, eller hvor mange filer, der er på computeren totalt. Når Picasa er færdig med scanningen, viser den dette:

6 For en ny bruger, der aldrig har set Picasas brugerflade før, kan det måske virke lidt uoverskueligt, men der kommer en forklaring på det, der findes i billedet, i det næste afsnit. Tilbage til index Picasa vejledning - kapitel 2 Picasa's Brugerflade: Den øverste linie i Picasa er denne: Linien kaldes for menulinien eller kommandolinien, idet alle menuerne i Picasa kan findes her. Menulinien er bygget op på samme måde, som man ser i f.eks. word, excell eller andre windows programmer. Hvis man klikker med musen på een af disse tekster i menulinien, åbnes en rude, der viser indholdet af den pågældende tekst. I nogle af disse menuer findes der også undermenuer. De vises ved, at der er en lille trekant til højre for teksten i selve menuen som det viste eksempel:

7 Værktøjslinien til venstre: Denne linie findes lige under menulinien, og er faktisk genveje til selve menulinien. Man har udvalgt nogle få kommandoer fra menulinien, da man har skønnet, at de bliver mest anvendt. Linien indeholder bl.a. "import af billeder", "opret et nyt album", "mappevisning", en sorteringsknap, samt et webcamera-ikon, der er klar eller nedtonet, alt efter om man har et webcamera tilsluttet eller ej. Album, Projekter og mapper: Album, Projekter og mapper findes i venstre side af Picasa's brugerflade. De dannes automatisk den første gang Picasa startes op. Læg mærke til, at der findes forskellige slags mapper. Der findes "almindelige" mapper (de gule), og nogle specielle mapper, der kaldes for "Samlinger". "Samlinger" er de mapper, der har en grøn trekant til venstre for Teksten. Man kan også kende "Samlinger" på, at selve striben er fremhævet med gråt. Google kalder noget misvisende en "Samling" for Mapper. Den burde have heddet Samling i stedet. Hvis du dobbeltklikker på en "Samling", lukkes den, så mapperne under den bliver usynlige. Samtidig bliver den grønne trekant rød. Hvis man dobbelklikker igen, bliver trekanten grøn, og undermapperne vises igen.

8 Du kan også åbne eller lukke en samling ved at klikke på den grønne/røde trekant i cirklen. Samlingen "Album", der består af "Pauseskærmbilleder", "Stjernemarkederede billeder" og egne "Albums", er links til de originale billeder, og virker på samme måde som afspilningslister i musikfiler. Samlingen "Projekter" er ny i Picasa3, hvor du bl.a. kan lave collager, optage video fra dit webkamera, eller gemme printscreen billeder. Du skal senere lære hvordan man bruger både "Album", Projekter og "Samlinger" Søgeværktøj. Dette søgeværktøj findes på samme linie som Værktøjslinien med kasserne til bl.a. "Importer" og "Mappevisning". Så snart du skriver bare eet eneste tegn i søgelinien, begynder Picasa at søge på billednavne. Det er en meget unik søgefunktion, der er rigtig god, når man har fået sat tekster på sine billeder. Man får resultatet i en ny rude eller flere ruder, der åbner sig under søgelinien. Du kan gå ud af søgefunktionen igen ved at trykke på "Gå tilbage til vis alle" Lyskasse: Den højre side af billedbiblioteket. Alle mapper, som Picasa har registreret, er vist i en rulleliste, kaldet lyskassen. Billederne i hver mappe er vist som miniaturebilleder, kaldet "thumbnails". Resultatet svarer meget til en lyskasse, der bruges under arbejdet med lysbilleder og fotonegativer. Dobbeltklik på en thumbnail for at se en større version af billedet. Hvis du vil tilbage til Thumbnails igen, dobbeltklikker du på det store billede. Hvis du gerne vil have thumbnails gjort større eller mindre, kan du gøre det ved af finde den vandrette skyder, der er placeret under lyskassen til højre - prøv at skubbe skyderen til venstre eller højre. Læg lige mærke til den lille "lup" til venstre for skyderen. Hvis du klikker på den, holder musetasten nede, og derefter trækker luppen op på et billede, vil du opdage, at den del du peger på bliver forstørret af luppen.

9 Hvis du laver thumbnails for små, kan det være svært at se, hvad billedet viser, hvis du laver dem for store, mister du måske overblikket. Du skifter billeder i lyskassen ved at klikke på en anden mappe (i venstre side). Du kan dog også bare vælge at trække i skyderen helt ude til højre i lyskassen eller at bruge rullehjulet på din mus. Biblioteksværktøjer: Oven over det enkelte album eller den enkelte mappe er der en række små knapper, som giver dig adgangtil forskellige værktøjer. Peg med musepilen på en knap - det giver dig en forklaring med tekst lige over knappen, hvad den kan bruges til. Jeg vil lige gennemgå knapperne kort: Afspil diasshow i fuld skærm. Opret billedcollage. Lav en filmpræsentation. Opret en Gave-cd. Vælg stjernemarkerede billeder. Alle disse knapper gennemgås mere udførligt senere. Billedbakken: Billedbakken er placeret helt nederst til venstre og indeholder det eller de billeder, man har markeret i lyskassen. Hvis man klikker på en mappe i stedet, viser billedbakken teksten "mapper markeret" samt hvor mange billeder, der er i mappen. Man kan få flere billeder i billedbakken, hvis man f.eks. holder Ctrl-tasten nede, mens man klikker på thumbnails. Man kan også udvælge billeder på andre måder, f.eks. ved at indramme dem med musepilen, indtil man har de billeder markeret, man vil have i billedbakken. Start med musepilen lidt til venstre for de billeder du vil have indrammet, og træk forsigtigt til højre musen musen, indtil du har de billeder, du ønsker. Man kan også vælge billeder fra flere forskellige mapper ved at vælge de billeder, man ønsker, for een mappe ad gangen ved at bruge hold-knappen til højre for billedbakken. Læg mærke til, at der kommer en lille grøn ring på billederne i billedbakken. På den måde kan man udvælge billeder fra forskellige mapper ved blot at markere dem med hold. Fordelen ved at have flere billeder i billedbakken ad gangen er bl.a., at man kan printe flere billeder ud ad gangen, sende flere billeder via , udgive dem via Picasa's Webalbum, og meget andet. Når man skal have billederne væk fra billedbakken igen, trykker man på knappen "Nulstil", der findes lige under "Hold". Øvrige knapper i billedbakken. Knapperne "Hold" og "Nulstil" er lige blevet forklaret ovenover, så jeg vil gennemgå de øvrige:

10 Knappen "Den blå bog" (lige under "hold" og "nulstil"). Bruges til at tilføje billeder eller videoer til et nyt eller et eksisterende album. Med "stjerneknappen" kan du tilføje eller fjerne stjernemarkeringer af billeder i billedbakken. Knapperne "roter til venstre" og "roter til højre" bruger du til at vende dine billeder rigtigt med. Nogle gang har du måske taget et billede "på højkant", med det resultat, at billedet "ligger ned". Med rotationsknapperne kan du få det vendt rigtigt. Knappen med den gule mærkat bruges, hvis du vil føje tags (et navn eller ord) til dine billeder. Det er et unikt værktøj, der kan bruges i forbindelse med søgning af billeder med bestemte navne eller ord. Et billede kan godt have flere forskellige tags. Output muligheder: Upload bruges til at sende dine billeder eller videoer fra billedbakken til programmet Picasa Webalbum på internettet. Dette kræver dog, at du har oprettet dig med en Google mailadresse (gmail). Ved hjælp af denne knap er det muligt at sende billeder fra billedbakken via . Det vil vi prøve at gøre på et senere tidspunkt. Som navnet siger, kan du få udskrevet dine billeder i billedbakken. Gennemgås senere. Knappen "eksporter" gør det muligt at kopiere indholdet billedbakken over til en mappe på din harddisk eller et andet medie, f.eks. en usb-memory-stick eller et andet lagrings-kort (ikke cd eller dvd). Gennemgås senere Her kan du bestille professionelle udskrifter via internettet. Det kan godt betale sig i visse tilfælde, især når der er kampagnetilbud på billeder. Med dette værktøj kan du overføre billeder fra billedbakken og over i Googles on-line dagbog (Blog). Gennemgås ikke. Du kan lave flotte fotocollager med dette værktøj. Gennemgås senere. Lav en filmpræsentation med dine billeder i billedbakken.

11 Gennemgås senere. Geo-tag bruges til at placere dine billeder i billedbakken på globussen i Google Earth. Det kræver selvfølgelig, at du har Google Earth installeret. Tilbage til index Picasa vejledning - kapitel 3 Overfør billeder fra kamera til pc: Du skal nu prøve at overføre billeder fra dit kamera til Picasa. Husk at sikre dig, at batteriet i kameraet har tilstrækkelig strøm. Hvis dit kamera er af nyere dato, blev der medleveret et usb-kabel sammen med kameraet. Det første du gør, er at tilslutte kablet til dit kamera samt til pc en via en usb-port. Usb-porten ligner en lille rektangulær firkant, der evt. sidder på forsiden af pc en. I nogle tilfælde findes den dog kun på bagsiden af pc'en. Det er umuligt at vende kablet forkert. I mange tilfælde skal kameraet tændes, når det er blevet tilsluttet usb-porten. I andre tilfælde er der en menu på kameraets display, der angiver, at man skal vælge pc overførsel og trykke ok. Der går et lille stykke tid inden Windows finder ud af, hvilket kamera der er tilsluttet. Når det er gjort, kommer der et vindue til syne på skærmen, der ligner dette meget. Hvis du ikke får dette billede, er det fordi Windows ikke har fundet dit kamera. Check om kablet er tilsluttet. Check om kameraet er tændt samt om der er strøm på batterierne. Hvis det stadig ikke fungerer, er det højst sandsynlig, at Windows mangler en driver, så den kan genkende kameraet. Den erfaring jeg har haft med diverse kameraer fortæller, at især Canon kameraer kræver, at man installerer den driver, der fulgte med kameraet på en cd-rom. Et Tip: Uanset om du tilslutter dit kamera, bruger en kortlæser til dit hukommelseskort, en usb.lagerenhed eller en CD-rom, vil windows åbne det viste vindue, hvis Picasa er installeret. Du kan derfor let importere til Picasa fra mange forskellige medier.

12 Hvis du har fået det viste vindue, skal du sikre dig, at teksten "Kopier billeder fra din computer og få dem vist med Picasa3" er fremhævet. Dette billede kommer hver gang man tilslutter sit kamera, så det er samme procedure hver gang. Klik på den fremhævede tekst. Efter kort tid starter Picasa op i "importmode" og du får dette billede Skærmbilledet viser de billeder, der kan importeres til Picasa, i "thumbnailformat", samt et større billede. Hvis du klikker på et af thumbnail billederne, får du et andet billede i højre side. På den måde kan du gennemse dine billeder og vurdere, om der allerede på dette tidspunkt er nogen billeder, du ikke ønsker skal importeres til Picasa. Længere nede på siden, under thumbnails, har du et grønt flueben i kassen "Udelad dubletter". Hvis du lader fluebenet stå i denne kasse, undgår du, at du måske på et senere tidspunkt importerer de samme billeder til Picasa, hvis du ikke lige fik kameraets billeder slettet siden sidst du importerede. Neden under det store billede har du nogle knapper som det viste. Rotationspilene bruger du til evt. at dreje de billeder, der er taget med kameraet på højkant. Det kan du også gøre senere, når du er i selve Picasa programmet. Desuden har du pil til venstre og højre-knap, så du kan bladre i de store billeder uden at skulle klikke på dine thumbnails. Læg mærke til urene, du har til venstre for miniaturebillerne. Når du markerer et af urene med musepilen, får du informationer om, hvor mange billeder, samt hvilken dato/klokkeslet billederne er taget på. Det har den store fordel, at du kan vælge at gemme lige præcis de billeder i en bestemt mappe, i stedet for at gemme alle dine tagne billeder i en stor pærevælling. Det tager selvfølgelig noget tid, da du skal gøre det samme med hvert ur, men til gengæld slipper du måske for noget sorteringsarbejde bagefter. Når du er klar til at importere dine billeder, klikker du på een af nedenstående knapper. Du kan vælge mellem "Importer alle", "Importer markerede", eller "Annuller" Hvis du trykker på "Importer alle", vil alle de viste billeder blive importeret i een stor mappe.

13 Hvis du trykker på "vælg markerede", vil de 22 billeder, der blev valgt ved at klikke på uret, blive importeret. Efter kort tid får du en rude, der er beregnet til at skrive forskellige informationer i, og du skal nu udfylde felterne i ruden. I det første felt bliver du bedt om at indtaste et mappenavn til billederne. Vælg et navn, der er sigende for billederne. Der må gerne være mellemrum i navnet, som vist. Det næste felt skal indeholde oplysninger om den placering, dine billeder skal have. I det viste eksempel hedder mappen "Mine billeder\ferietur til Rhodos". Hvis du ikke er tilfreds med denne placering, kan du ændre det ved at klikke på kassen lige til højre for feltet - "Gennemse". Her får du så alle de muligheder du har for at gemme billederne et andet sted. De næste felter kan indeholde oplysninger om Sted samt beskrivelse. De er begge valgfrie og behøver ikke at blive udfyldt lige nu. Du kan sagtens gøre det på et senere tidspunkt hvis du ønsker det. Feltet "Dato" indeholder en dato, som Picasa mener er den dato, det første af de importerede billeder blev taget. Datoen kan måske være forkert. Hvis den er det, er det let at rette. Du klikker bare på datofeltets pil-ned knap som vist. Herefter kan du rette datoen til den rigtige ved at bruge de pil-knapper der er i kalenderen og tilsist klikke på den rigtige dato. Hvis du har mange billeder i dit kamera, og hvis de er taget på forskellige tidspunkter, måske med måneders interval, kan den dato du vælger, ikke være den rigtige, da du kun kan indsætte een dato i vinduet. Du kan dog senere - efter importen af dine billeder - omorganisere dine mapper - herunder lave nye mapper, så dine billeder får de rigtige datoer i mappen. De følgende knapper er meget vigtige at kende betydningen af. Hvis du ikke er fortrolig med at bruge Picasa til import af dine billeder, skal du altid vælge den første linie "Foretag ikke noget: Lad alle kildebilleder være (standard) Det eneste du riskerer ved dette valg er, at du vil få nogle dubletter, næste gang du skal importere billeder til Picasa, som du bare fravælger, eller også, at dit kamera ikke har plads til flere billeder.

14 Den næste linie "Sikker sletning: Kun billeder, der er kopieret, vil blive slettet fra kildemediet." Når du er blevet mere fortrolig med Picasa, vælger du måske denne linie, idet det kan være en fordel at få de billeder slettet, der ER kopieret til Picasa, så man undgår at skulle gøre det med selve kameraet. Jeg har dog nogen gange oplevet, at billederne alligevel ikke bliver slettet efter kopieringen. Den sidste linie vil jeg ikke anbefale nogen at bruge. Den er KUN til en decideret sletning af de billeder, der findes i kameraet. Når du er færdig med at udfylde felterne, er du klar til at klikke på knappen "Afslut" i ruden. Importen af billederne til Picasa går utrolig hurtig og i løbet af få sekunder kommer du ind i selve Picasa programmet. Du vil nu opdage, at du har fået en ny mappe i Picasa's mappeoversigt. Tilbage til index Picasa vejledning - kapitel 4 Se billeder i Picasa Selvom det er vigtigt at organisere, redigere og udskrive sine billeder, er det også vigtigt, at man ønsker at lære om de forskellige måder man kan se sine billeder på. 1. Visning af et billede. Som tidligere beskrevet i gennemgangen af menuer skal man gå således frem. Find thumbnailen for det billede, du vil se. Du kan få thumbnailen frem ved at klikke på rulleknapperne i højre side af lyskassen eller ved at klikke på dens mappes navn i mappeoversigten. (Hvis mappen er skjult i en sammenfoldet samling, klikker du på trekantknappen til venstre for samlingens navn for at udvide samlingen).

15 Du åbner billedet i redigeringsvisning ved at dobbeltklikke på dets thumbnail. (Eller ved at markere dets thumbnail og derefter vælge Billede -">" Vis og rediger eller trykke på Enter). Som tidligere forklaret kan du trække i zoom-skydeknappen for at ændre forstørrelsesgraden, eller du kan klikke på en knap under billedet for at tilpasse det til vinduet eller vise det i fuld størrelse. Når et billede er for stort til, at det kan være i vinduet, kan du klikke og trække med hånd-markøren for at se andre områder af billedet. For at se andre billeder i den samme mappe klikker du på en thumbnail over billedet eller en af pileknapperne på højre eller venstre side.

16 Når du er færdig, klikker du på knappen "Tilbage til bibliotek" eller trykker på Esc-tasten. 2. Thumbnails. Når du arbejder i billedbiblioteket, er der mange kommandoer og programkontroller, som gør det lettere at finde og udvælge det bestemte billede, du ønsker at redigere, vise et diasshow eller udskrive. Justering af størrelse på thumbnails. Når som helst du har lyst til det, kan du ændre størrelsen på dine thumbnails i lyskassen. Du kan gøre dem meget små, så du kan se dem alle i en godt fyldt mappe, eller du kan gøre dem meget store for at få et bedre indtryk af billedkvalitet og motiv. Du ændrer størrelsen på dine thumbnails ved at trække i skyderen under lyskassen, eller ved at bruge en kommando i Vis-menuen. Thumbnail-billedtekst. Hver thumbnail kan forsynes med en billedtekst, så det er lettere at skelne billederne fra hinanden. Foretag et billedtekstvalg fra undermenuen Vis -> Thumbnail-billedtekst.

17 Når dette er gjort, har du let ved at skrive en tekst på dine Thumbnails Vælg den thumbnail, du vil lave en tekst på ved at markere den. Tryk herefter på funktionstast F2 (omdøb). Skriv herefter det navn du vil give thumbnailen og klik på "Omdøb", når du er færdig. Opdater thumbnails. Hvis du mener, at dine thumbnails i den aktuelle mappe ikke præcis afspejler de seneste redigeringer, nyligt tilføjede billeder eller slettede billeder, kan du vælge Mappe -> Opdater thumbnails. 3. Sortering af mapper og filer. Picasa rummer også to sorteringskommandoer, som du kan bruge efter behov, for at gøre det lettere at finde billeder. For det første kan du angive en sorteringsrækkefølge for mapperne i mappeoversigten. For det andet kan du angive en sorteringsrækkefølge for billederne i enhver mappe. Sorter mapper i mappeoversigten. Du sorterer mapperne inden for hver samling ved at vælge oprettelsesdato, Nye ændringer eller Navn fra undermenuen Vis -> Sorter mappeoversigt efter.

18 Sorter inde i en mappe. Vælg en kommando fra undermenuen Mappe -> Sorter efter (Navn, Dato eller størrelse) for at angive en rækkefølge for billederne i den aktuelle mappe. 4. Markering af mange billeder. Selvom du kun kan åbne et billede ad gangen for visning eller redigering, fungerer mange Picasa-funktioner sammen med flere billeder. De fleste af de teknikker til markering af mange billeder, som beskrives her, kan bruges i kombination med hinanden. Marker et enkelt billede ved at klikke på dets thumbnail, hvorved billedet placeres i billedbakken. Hvis du klikker på en anden thumbnail, udskiftes billedet i billedbakken. Marker en sammenhængende gruppe af billeder i en mappe ved at klikke på den første - holde på Shift-tasten og klikke på den sidste thumbnail i gruppen eller ved at trække en markeringsfirkant rundt om gruppen.

19 Marker billeder, der ikke støder op til hinanden i en mappe, ved at Ctrl-klikke på dem een ad gangen. Marker alle andre billeder i en mappe ud over de aktuelt markerede billeder (invertering af markeringen) ved at vælge Rediger -> Inverter markering. Marker alle billeder i den aktuelle mappe ved at klikke på Alle-teksten under mappenavnet eller ved at vælge Rediger Vælg alle. Kombiner flere former for markering ved at klikke på Hold-knappen ved siden af billedbakken efter tilføjelsen af hver gruppe. Når du klikker på Hold, bliver de aktuelle billeder i billedbakken markeret med et grønt målskivesymbol. Du kan herefter frit tilføje andre billeder uden at bekymre dig om, at markeringen af de aktuelle billeder derved forsvinder. Du er nødt til at bruge denne teknik til markering af billeder fra flere forskellige mapper. Du fjerner markeringen af alle markerede billeder i den aktuelle mappe ved at klikke på et område i lyskassen uden for billederne eller

20 ved at vælge Rediger -> Ryd markering. Vil du fjerne alle billeder, der har "hold"-symbolet, fra billedbakken, klikker du på Nulstil-knappen og svarer Ja i den Bekræft-dialogboks, der åbnes. 5. Søgefunktionen i Picasa Du finder søgefunktionen på samme linie som værktøjslinien - helt ude i højre side af dit skærmbillede. I selve søgefeltet finder du en lup som symbolet på en søgning. Ligeså snart du starter med at skrive noget i søgefeltet, starter søgefunktionen også. Efterhånden som du skriver, indsnævres søgningen. Det er egentlig ret logisk. Picasa søger på oplysninger som mappenavn, mappebeskrivelse, filnavn, billedtekst,tags, albumnavn - kort sagt - alle de muligheder, der er for søgning. Med knapperne til venstre for søgefeltet kan du begrænse søgningen til kun at vise stjernemarkerede billeder, mediefiler, der er uploadet til Picasas webalbum på internettet, eller f.eks. fotos med ansigter. Til højre for disse knapper finder du en skyder, der begrænser søgningen på år, måneder og dage - jo længere den skubbes til højre, jo færre måneder/dage vises. Når du ikke ønsker at have søgningen vist, klikker du på den grønne linie øverst "Tilbage til Vis alle", eller trykker på Esc-tasten. 6. Kør diasshow Ved hjælp af diasshowfunktionen kan du køre et show i fuld skærm af alle billeder i en mappe eller et album. I bunden af skærmen er der mulighed for kontrolknapper, hvorved du eksempelvis kan foretage indstillinger, hoppe frem og tilbage og rotere individuelle billeder. 1. Marker den mappe eller album, som du vil vise i et diasshow. (Hvis du markerer en bestemt thumbnail, vil showet starte med dette billede. Ellers startes med første billede i mappen eller albummet. 2. Klik på Diasshow-knappen øverst i billedoversigten for denne mappe. Diasshowet starter. 3. Hvis du ønsker at afbryde showet eller ændre en indstilling, bevæger du musen. Herved vises et indstillingspanel i bunden af skærmen. Ved at klikke på panelets knapper, kan du (fra venstre mod højre) afslutte diasshowet, bruge rotationspilene på et billede, hoppe tilbage

21 til det foregående billede, fortsætte afspilning, hoppe frem til det næste billede, tilføje eller fjerne en stjerne fra det aktuelle billede, vælge hvordan diasshowet skal tage sig ud, vise eller skjule billedtekster for alle billeder eller ændre varigheden for hvert billede på skærmen. Speciel opløsning er sjov at "lege med". Du har disse valgmuligheder: Når du er færdig med dine ændringer, klikker du på Afspil-knappen eller Mellemrumstasten for at genoptage showet. Bemærk: Ændring af et billedes rotation eller stjerneindstilling bevares, efter du har forladt diasshowet. 7. Tidslinie. En smart detalje er Picasa's tidslinie, der også er lavet som et diasshow. Du finder tidslinien her: Når du klikker på tidslinie, får du følgende billede på skærmen: Menulinien ligner diasshowet en lille smule - med knappen helt til venstre går du ud af tidslinien, med knapperne i midten kan du flytte tidslinien og mapperne tilbage eller frem. Den midterste knap starter et diasshow, som du kender fra den tidligere gennemgang. Den nederste linie viser tidslinien (i dette tilfælde august oktober 2008). Bemærk: Når du afslutter diasshowet, kommer du ikke tilbage til tidslinien, men skal begynde forfra, hvis du vil have tidslinien igen. Tilbage til index

22 Redigeringsvisning i Picasa Picasa vejledning - kapitel 5 Selvom du vælger den største størrelse på dine thumbnails, er du måske ikke tilfreds med at betragte dine favoritbilleder i lyskassen. For at se billeder i fuld størrelse eller større, og for at foretage ændringer af dem, bruger du redigeringsvisning. Du åbner et billede i redigeringsvisning ved at dobbeltklikke på dets thumbnail i lyskassen. Her er de vigtigste elementer i redigeringsvisningen. 1. Billede Her vises det billede du dobbeltklikkede på, da det var en thumbnail. Hvis du vil have billedet gjort endnu større, kan du bruge den skyder, der vises under selve billedet, i højre side. Du kan også trykke på knappen "1:1", hvorved du får billedet i 100% gengivelse, hvilket svarer til skyderen sat i midterstilling. Du kan komme helt op på 400% forstørrelse. Det afhænger dog af, hvilken opløsning billedet er taget i, kontra den opløsning du har til rådighed på din skærm. Se mere om zoom under punkt Redigeringspanel. Som du kan se, har redigeringspanelet 3 faner foroven: Fanen enkle forbedringer - Fanen Justering - og Fanen Effekter. Du kan bruge knapperne på redigeringspanelet til at redigere det aktuelle billede. Du kan f.eks. ændre kontrast, fjerne røde øjne, rette billedet op, beskære det, retouchere eller endda sætte tekst på et billede. Der er rigtig mange muligheder for at redigere. Du må gerne prøve dig frem. Det er vigtigt, at du allerede nu får at vide, at dine redigeringer gemmes i Picasa og IKKE ødelægger dine billeder. Du kan til enhver tid fortryde, hvad du har lavet ved hjælp af fortryd-knappen. 3. Fortryd og annuller fortryd. Redigeringspanelet har to knapper - placeret under redigeringsmulighederne i de tre faner.

Picasa Brugerflade Den øverste linie kaldes for menulinien eller kommandolinien. Alle menuer kan man finde her

Picasa Brugerflade Den øverste linie kaldes for menulinien eller kommandolinien. Alle menuer kan man finde her Picasa Brugerflade Den øverste linie kaldes for menulinien eller kommandolinien. Alle menuer kan man finde her Linien er bygget op på samme måde som i andre Windows programmer f.eks. Word, Excel Klik på

Læs mere

Udskriv Billeder i Picasa.

Udskriv Billeder i Picasa. Udskriv Billeder i Picasa. Picasa er et nemt program til udskrift af billeder i bestemte størrelser. Programmet advarer dig oven i købet, hvis du forsøger at udskrive et billede, hvis opløsningen ikke

Læs mere

Introduktion. Installation. En kort oversigt

Introduktion. Installation. En kort oversigt Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Installation...2 En kort oversigt...2 Biblioteksoversigt...3 Liste over mapper...3 Miniatureportrætter...4 Flytte et billede...4 Slette et billede...4 Det nederste

Læs mere

Gratis-programmerne Picasa og Photo Story

Gratis-programmerne Picasa og Photo Story Digital I T C A F E E Foto Computerklubben inviterer dig indenfor i Aktivitetscentrets it-café for at demonstrere og fortælle om gode erfaringer med forskellige smarte programmer, som du kan bruge på computeren.

Læs mere

Picasa - lynvejledning Udarbejdet februar 2014

Picasa - lynvejledning Udarbejdet februar 2014 Picasa - lynvejledning Udarbejdet februar 2014 www.skive.dk Downloade picasa Picasa er Googles bud på et (gratis) billedbehandlingsprogram. Programmets allerstørste styrke er at skabe overblik over de

Læs mere

Introduktion...2 Retouchere dine billeder...2 Oprettelse af film...3 Tilføj tekst eller vandmærker til dine billeder...6 Samme tekst på flere

Introduktion...2 Retouchere dine billeder...2 Oprettelse af film...3 Tilføj tekst eller vandmærker til dine billeder...6 Samme tekst på flere Introduktion...2 Retouchere dine billeder...2 Oprettelse af film...3 Tilføj tekst eller vandmærker til dine billeder...6 Samme tekst på flere billeder...6 Collage...7 Etiketter (tags)...9 Importer...10

Læs mere

Picasa 3 Vejledning. Oktober 2011. www.skive.dk

Picasa 3 Vejledning. Oktober 2011. www.skive.dk Picasa 3 Vejledning Oktober 2011 www.skive.dk Picasa3 Grundlæggende Indhold PICASA3 GRUNDLÆGGENDE... 1 LIDT OM PICASA3... 2 DOWNLOAD AF PICASA3... 2 INSTALLATION AF PICASA PHOTOVIEWER (FOTOVISER)... 4

Læs mere

Flere funktioner (5) Picasa 3.1.9

Flere funktioner (5) Picasa 3.1.9 (5) Marts 2015 JC - Data Indhold Gem på disk, Genvejsknapper... 2 Søg, Collage,...3 Andre Collageformer, Gem collage... 4 Filtre: Ansigtsgenkendelse, Stjerne... 5 Geo-tag, Google Earch: Søg, Zoom... 5

Læs mere

Du skal have en Google konto for at kunne anvende Webalbum! Har du ikke det, så får du her en kort orientering om, hvorledes du kan få en konto.

Du skal have en Google konto for at kunne anvende Webalbum! Har du ikke det, så får du her en kort orientering om, hvorledes du kan få en konto. Indhold Webalbum...2 Google-konto...2 Brug af webalbum...5 Overføre billeder til album...5 Se og bruge sine billeder i webalbummet...6 E-mail...9 Udskriv...12 Bestil udskrifter...13 Blog This...13 Collage...14

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer Windows 7 Øvelse 1: Genveje Højreklik på et tomt sted på skrivebordet og opret en Ny mappe. Omdøb mappen til Edb Åbn Word ved at klikke I følgende rækkefølge: Startknap Alle programmer Microsoft Office

Læs mere

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper.

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. Villy Andersen Frederiksberg den 8. september 2014. Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. For at få samling på nogle af de tidligere udsendte beskrivelser og vejledninger om Brothers Keeper (BK)

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 Picasa 3 - billedbehandling Dansk vejledning til Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 picasa.google.dk Åge Monrad UC Syddanmark Haderslev juni 2014 Enhver distribution uden forfatterens samtykke

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1 DesignPro I Side 1 Installer DesignPro DesignPro 5 DesignPro fra Avery, er fint layoutprogram, der har nogle store fordele frem for Publisher og Draw. Det er på Dansk, og så er det gratis. Programmet er

Læs mere

1. Opret din nye Google konto

1. Opret din nye Google konto Indhold 1. Opret din nye Google konto... 2 2. Test din nye konto... 5 3. Kom i gang med Gmail indstil sprog til dansk... 6 4. Gmail indhold på skærmen... 8 5. Skriv og send en mail... 9 Til:... 9 Cc:...

Læs mere

Introduktion til billeddatabasen

Introduktion til billeddatabasen Introduktion til billeddatabasen Colourbox.dk Colourbox.dk er den billeddatabase som Odense Kommune har købt licens til. Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er ubegrænset download af billeder. I materialet

Læs mere

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 TYPO3 manual DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 Det første afsnit, Introduktion til systemet, giver et hurtigt overblik over mulighederne.

Læs mere

Windows 7 Instruktionsvideo

Windows 7 Instruktionsvideo 1. Mus og tastatur (4:17) Du lærer vigtige taster på tastaturet at kende, samt hvordan du skal anvende musen i Windows 7. 2. Skrivebordet (4:39) Du lærer at arbejde med Skrivebordet i Windows 7 og kommer

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Filer og Mapper. Filer. Mapper

Filer og Mapper. Filer. Mapper Indhold Filer og Mapper... 3 Filer... 3 Mapper... 3 Stifinder... 4 Eksempler på stifinder... 5 Markering af drev, filer og mapper... 5 Vælg vilkårlige mapper/filer... 7 Selandias drev... 8 Opret ny mappe...

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Billedbehandling med PhotoFiltre

Billedbehandling med PhotoFiltre Billedbehandling med PhotoFiltre Programmer: PhotoFiltre 6.2.5 Microsoft Word 2003 Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik og edb layout - Almen Voksenuddannelse September 2007

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk PowerPoint Intro 2010 7 Arbejde med objekter Formål Udover at arbejde med almindelig tekst og punktopstillinger, kan du i PowerPoint indsætte diverse objekter. Med objekter menes der fx; billeder, figurer,

Læs mere

Vejledning i brug af GMAIL (Google)

Vejledning i brug af GMAIL (Google) Vejledning i brug af GMAIL (Google) Send meddelelser Har du ikke prøvet Gmail før? Her har du en trinvis vejledning i, hvordan du skriver og sender meddelelser: Klik på knappen Skriv i venstre side i Gmail.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender INDHOLDSFORTEGNELSE Windows 8.1... 5 KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade Sådan får du Windows 8.1 på din pc... 8 Startskærmen... 9 Skrivebordet... 10 Kvikguide til den nye brugergrænseflade... 11 Amulet-menuen...

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1 Side 1 Denne vejledning er et smalt grafikbillede man kan bruge i toppen af en mail lavet i PhotoFiltre 7 hvor man nu kan arbejde i lag. Med PhotoFiltre 7 er det nu endnu nemmere at sammensætte grafik

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i dagtilbud Begynder manual Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse IPad'en og dens dele Sådan ser ipad'en ud - Forsiden Sådan ser ipad'en ud - Bagsiden For at komme igang Hjemmeskærm som funktion

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk.

Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk. Stifinder Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk. Den bruges også til at Oprette, Slette, Flytte og Omdøbe, samt sortere i dem. Den traditionelle

Læs mere

iphoto Introduktion Lær iphoto at kende, og find ud af, hvordan du importerer og organiserer dine fotografier samt opretter et lysbilledshow og en

iphoto Introduktion Lær iphoto at kende, og find ud af, hvordan du importerer og organiserer dine fotografier samt opretter et lysbilledshow og en iphoto Introduktion Lær iphoto at kende, og find ud af, hvordan du importerer og organiserer dine fotografier samt opretter et lysbilledshow og en bog. 1 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 3 Velkommen til iphoto

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 13. marts, 2014 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13 2.b.

Læs mere

Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold

Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...4 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Billedeffekter...6 Skygge...7

Læs mere

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Opdag startskærmen. Startskærmen indeholder alle dine vigtigste oplysninger. Dynamiske felter sørger for, at du altid

Læs mere

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer VUC IT Niveau G Drev Mapper Filer Harddiske og andre lagringsmedier ( drev ) Det mest enkle er at tænke på disk-drev som et arkivskab. Drev navngives med et bogstav. Normalt navngives med C:, D:, E: osv.

Læs mere

Basicon Nodepult. Basicon Nodepult er den moderne afløser for det traditionelle nodestativ, men har derudover en lang række fordele:

Basicon Nodepult. Basicon Nodepult er den moderne afløser for det traditionelle nodestativ, men har derudover en lang række fordele: Basicon Nodepult Programmet Basicon Nodepult henvender sig til musikere, som ofte har behov for at medbringe deres forskellige nodesamlinger til forskellige orkestre. Basicon Nodepult er den moderne afløser

Læs mere

Billedoptimering i indkaldelsesbreve

Billedoptimering i indkaldelsesbreve Billedoptimering i indkaldelsesbreve Af Flemming Madsen I denne vejledning vil vi vise, hvordan du som skoleadministrator optimerer billeder i rtfdokumenter og dermed kan generere breve med skolens logo

Læs mere

Installationsvejledning Family Tree Maker

Installationsvejledning Family Tree Maker Side 1 af 10 Først og fremmest tillykke med din nye version, oversat til dansk af undertegnede. Håber du bliver lige så glad for alle dens muligheder, som så mange over hele verden er blevet det. Installation

Læs mere

I øjeblikket leverer vi i USA og Canada, og vi starter snart internationale leveringer.

I øjeblikket leverer vi i USA og Canada, og vi starter snart internationale leveringer. Velkommen! HP Photo Creations, som leveres i samarbejde med RocketLife, er en hurtig og nem måde at lave produkter med dine egne erindringsbilleder i professionel kvalitet. Du kan komme i gang med at lave

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Kursus i billed- og videobehandling med programmet Picasa 3.6

Kursus i billed- og videobehandling med programmet Picasa 3.6 KOM I GANG MED PICASA... 3 Systemkrav til din PC... 3 Installer PICASA... 3 Opret en konto og en webmail ved GOOGLE... 3 Importerer foto og videoklip fra kamera og mobiltelefon til PC... 4 Opret et PICASA

Læs mere

1 IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES

1 IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES Projekter Et Projekt, består af alle de ingredienser, der er samlet sammen til et bestemt design. Til en samplerquilt, kan man f.eks gemme alle de forskellige blokke man har tænkt sig at bruge. Emnerne

Læs mere

Nero Cover designer. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion.

Nero Cover designer. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion. Nero Cover designer. Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Start Nero og vælg i sidepanelet til venstre(åbnes ved

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen.

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen. Udarbejdelse af kommunikationsbøger Noter og øvelser i forbindelse med at udarbejde kommunikationsbøger vha. programmet Phraseit (Genlyd). Følgende øvelser og instruktion er baseret på at Phrase-it 2.1

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

PowerPoint 2007. Indhold UNI C

PowerPoint 2007. Indhold UNI C PowerPoint 2007 Indhold Kom i gang med PowerPoint... 3 Hvad er en præsentation?... 3 Faner og bånd... 3 Visning og valg af funktioner... 4 Ny præsentation... 5 Visninger... 6 Normalvisning... 6 Diassortering...

Læs mere

Indholdsfortegnelse Forord... 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Åbne Word 2013 i Windows 8... 15 Taster, mus/ergonomi samt flytte markøren rundt

Indholdsfortegnelse Forord... 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Åbne Word 2013 i Windows 8... 15 Taster, mus/ergonomi samt flytte markøren rundt 1 Indholdsfortegnelse Forord... 8 Målgruppen for denne bog 8 Arbejde med Word 2013 i skyen 8 Kommando versus funktion 8 Dokument, du kan bruge i praksis 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Start Office 2013-program

Læs mere

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer 17112014AS ipad for let øvede modul 10 ipad og computer Indledning I dette modul gennemgås nogle af de muligheder, der er for samspil mellem computeren og ipad'en. På ipad'en findes app'en itunes Store.

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Start Photoshop Elements 11 (Velkomstskærmen) Opret en ny kalender via Create-menuen... 16

Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Start Photoshop Elements 11 (Velkomstskærmen) Opret en ny kalender via Create-menuen... 16 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Photo Calendar (Kalender) 5 Photo Book (Fotobog)... 6 Contact Sheet (Kontaktark) 7 Billedpakke 8 Photo Collage (Foto collage) 8 Lave et Greeting Card (lykønskningskort)

Læs mere

Introduktion til FileMaker Pro 4.0/4.1

Introduktion til FileMaker Pro 4.0/4.1 1 Introduktion til FileMaker Pro 4.0/4.1 Hvad er en database? En database er en samling data, som er organiseret på en systematisk måde og er tilgængelig i digital form. Med andre ord er det en slags elektronisk

Læs mere

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Find det du skal bruge Klik på en fane på båndet for at

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple.

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1af23 Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1. Forord. Denne brugervejledning er fremstillet for at hjælpe personer ved Lokalhistorisk Arkiver i ny Sønderborg kommune, som kun har ringe kendskab

Læs mere

Skifte til Outlook 2010

Skifte til Outlook 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Outlook 2010 ser meget anderledes ud end Outlook 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9 Ver. 1.8 RDS Side: 1 af 27 Indhold: Inden du kan benytte RDS-løsningen, skal din PC være opdateret...2 Login på RDS-løsningen...3 Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Karens vejledning til WordPress, september 2014 1

Karens vejledning til WordPress, september 2014 1 Karens vejledning til WordPress, september 2014 1 Karens WordPress vejledning september 2014 INDHOLD Hvad er WordPress 1 Generelt om WordPress 2 Frontend og backend 2 Skrive en blog-tekst (indlæg/post)

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling):

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): Kom godt i gang med CoinDB programmet fra PetriSoft (Holder styr på din Mønt- seddel- eller frimærkesamling) Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): CoinDB er et Windows program, der anvendes af mønt-

Læs mere

POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV

POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV KIRSTEN KRISTENSEN POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV Dette hæfte lærer dig at lave velfungerende præsentationer i programmet PowerPoint 2010. Du får en god introduktion til programmets brugerflade og de forskellige

Læs mere

SOFTWARE- BRUGSANVISNING P-touch

SOFTWARE- BRUGSANVISNING P-touch SOFTWARE- BRUGSANVISNING P-touch P700 P-touch P700 Dette dokuments indhold og dette produkts specifikationer kan ændres uden varsel. Brother forbeholder sig retten til uden varsel at foretage ændringer

Læs mere

Multimediepræsentation PowerPoint

Multimediepræsentation PowerPoint Multimediepræsentation PowerPoint Hvis du har arbejdet med et emne, som du skal fremlægge for andre, så kan det være en god idé, at arbejde med en multimediepræsentation. Du arbejder med billeder og korte

Læs mere

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011 1. Om 2. Valg af Google som gratis udbyder ved 3. Valg af browser 4. Oprette en mail-adresse (G-mail) og en konto ved Google 5. Hierarkisk opbygning af mappe- og filsystem i Google 6. Oprette mapper i

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er tænkt som en hjælp til, at landmandsbrugere hurtigt kan komme i gang med Dyreregistrering. Derfor er kun de mest nødvendige funktioner beskrevet.

Læs mere

portal.microsoftonline.com

portal.microsoftonline.com Office Online Office Online er et supplement til Officepakken, som du har liggende på computeren. Office Online ligger i skyen og åbnes i din webbrowser på adressen: portal.microsoftonline.com Du skal

Læs mere

Arbejd videre med statistik

Arbejd videre med statistik Danmarks Statistik databanker@dst.dk Arbejd videre med statistik Vejledning i PC-AXIS og Statistikbanken Danmarks Statistik juni 2003 1 www.dst.dk www.statistikbanken.dk Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2

Læs mere

Enten med kabel eller med trådløs forbindelse

Enten med kabel eller med trådløs forbindelse Internet Enten med kabel eller med trådløs forbindelse Internet Computer med kabel computer trådløs - router modem stikdåse verden udenfor Internetadresser Hovedregel eksempel: www.gammelby.eu (1 punktum

Læs mere

Velkommen til AgeForce

Velkommen til AgeForce Velkommen til AgeForce Kapitel 1... 2 Opret din egen profil... 2 Log ind - og log ud - på AgeForce.... 4 Kapitel 2... 5 Fanebladet Hjem din profil... 5 Kapitel 3... 6 Rediger din profil... 6 Rediger dine

Læs mere

Forord. Copyright 2001. Alle rettigheder forbeholdes.

Forord. Copyright 2001. Alle rettigheder forbeholdes. Slim U2 TA Scanner Utility Brugermanual Forord Copyright 2001 Alle rettigheder forbeholdes. Denne manual er designet til at assistere dig ved brug af Slim U2 TA Scanner Utility. Oplysninger i dette dokument

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er lavet

Læs mere

Daglig brug af Jit-klient

Daglig brug af Jit-klient Daglig brug af Jit-klient Indholdsfortegnelse Opret person...3 Alternativ oprettelse...3 Søgning af personer...4 Send besked...5 Vælg besked...6 Opret mappe...6 Opret skabelon...6 Slet mapper og skabeloner...6

Læs mere

Velkommen til 6. omgang

Velkommen til 6. omgang Velkommen til 6. omgang I dag Internet Hjemmeopgave 5 Mapper og filer Internet Vi så på faner sidst. og hurtigt på favoritter som ikke må forveksles med faner Favoritter Kan med fordel bruges til internetsider

Læs mere

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM En blandt mange af Family Tree Maker s styrker er evnen til at præsentere data på mange forskellige måder, og i dette skrift vil bogfunktionen blive gennemgået. Funktionen

Læs mere