DBM NYT Dansk Balkan Mission

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DBM NYT Dansk Balkan Mission"

Transkript

1 DBM NYT Dansk Balkan Mission En tilstoppet skorsten Barneliv i roma-landsbyer Tandlæger i roma-landsbyer Et er nødvendigt på nye sprog og nye steder Nr. 3/4 September årg.

2 2 Dansk Balkan Mission er en landsdækkende kristen hjælpeorganisation, der særligt arbejder i Rumænien. Dansk Balkan Mission formidler skole- og hospitalsudstyr, medicin, tøj og sko, møbler m.m. yder hjælp til fattige og ensomme gamle i Câmpulung og omegn yder støtte til sygehusophold og medicinsk behandling til fattige familier yder hjælp og vandforsyning til romalandsbyer især i Arges amt bygger multihuse med sundhedsklinik og kirkesal udgiver kristen litteratur primært på rumænsk Dansk Balkan Mission Brændstrup Røddingvej 5 A 6630 Rødding Tlf: dbm@balkanmission.dk Web: Facebook: Dansk Balkan Mission Giro nr.: Bank: Nordea Revision: Deloitte, Esbjerg Bestyrelse: Formand: Niels Arne Skov, Brændstrup Næstfmd: Niels Peder Nielsen, Silkeborg Christian Fredensborg, Gram Lisbet Kaas, Brændstrup Gerda Skov, Brændstrup Redaktion: Knud W. Skov Forsidefoto: Besøg i Cetateni (2012) Siden sidst I Rumænien har medarbejderne afholdt 3 lejre for børn (og deres mødre/bedstemødre) i Valea Macelarului, Dragoslavele og Gamacesti. Alle 3 lejre var meget godt besøgt. Der er stadig indsamling til et hus i Schitu-Golesti. Målet er på kr. Vi er nået til ca kr. Inden et byggeri kan sættes i gang, skal der forhandles med den nyvalgte borgmester. Der er sendt flere lastbiler afsted med genbrugstøj til at rejse penge til arbejdet i Rumænien. Når DBM kan få tøj direkte fra containere giver det større overskud. Gode ideer til placering af containere modtages derfor gerne. I DK oversættes nu andagtsbogen Et er nødvendigt til farsi. En iransk asylansøger bruger 3 måneder i praktik hos DBM til at oversætte mest muligt af bogen. Herboende iranske kristne har tilbudt hjælp til projektet. Gaver modtages gerne, da bogen som andre bøger fra DBM vil blive til gratis uddeling. Medlemsbidrag bedes indbetalt snarest, for at DBM fortsat kan være fradragsberettiget. Vi mangler ca. 200 for at nå sidste års antal. Tak om I vil være med! red.

3 En tilstoppet skorsten af Knud W. Skov Et hverdagsproblem viser livsvilkår for en ældre kvinde i Gamacesti - og viser vigtigheden af at DBMs team ofte kommer i landbyerne og kan hjælpe...! Hun stod der lige så stille, tålmodigt og ydmygt. Det var som om hun pga. sin alder og som roma-kvinde slet ikke havde ret til at spørge. Gigi og jeg kom ned ad bakken i romalandsbyen Gamacesti, og vejen gik forbi indgangen til den grund, hvor hun boede. En kvinde på 91 Det var måske lidt for meget at sige, at hun boede der. For hun havde et lille hus på 3,5 x 2,5 m. i et hjørne af gårdspladsen. Det var alt, hvad der kunne blive til overs, når en kvinde som hun flyttede i aftægtsbolig. Gigi fortalte, at hun var 91 år, altid havde boet der i Gamacesti og nu boede i hjørnet af den yngste søns grund. Den yngste søn og et barnebarn (en mor med 4-5 børn omkring sig) stod også i gårdspladsen, så inden vi kunne besøge den ældre kvinde, måtte der tales med dem om vejret og om livets udfordringer. Der blev bla. peget op på taget af det store hus (hvor sønnen boede med sin datters mand og familie), for et eller andet var vist i stykker. Gigi fik talt færdig med de unge og vi kunne fortsætte samtalen med bedste-/oldemor på Vi gik med hende op ad trapperne til huset (uden gelænder) og indenfor. I det lille rum, som var hendes alderdomshjem, var der to korte brikse. De var sofaer og seng for hende og her sad hun, når hun spiste. Rummet var ialt knap 2x3 m stort. I det ene hjørne var årsagen til, at hun havde kaldt os indenfor. Her var hendes komfur eller rettere sagt, hendes to-trins varmeovn.

4 4 Nederst et hul til at tænde op i, oven på plads til at sætte en gryde i et hul over ilden og bagtil en skorsten med en krog til at hænge en kedel op. Desværre var hendes skorsten stoppet til, og hun magtede ikke mere at rense den. Derfor sad hun hver aften med røgen fra varmeovnen inde i huset, når hun skulle lave sin mad eller hun opholdt sig udenfor. Omsorg for denne kvinde Gigi talte med hende om mange ting om det at være gammel, om det at tro på Jesus som sin frelser og om hendes konkrete nød. Kvinden har tilknytning til pinsemenigheden, som har en lille kirkebygning ved indkørslen til byen. De kunne dog ikke hjælpe hende med Indsamling -multihus i Lazaresti den tilstoppede brændeovn. Gigi nævnte, at denne kirke ofte ikke har hjulpet med praktiske sider af livet. Det var tydeligt, at hun håbede, og Gigi vidste, at DBMs medarbejdere kunne løse hendes problem. Derfor blev det også aftalt, at Virgil en af de kommende dage skulle komme på besøg hos hende med redskaber, så han kunne enten rense eller ombygge ovnen. Da Gigi havde lovet hende den hjælp, var hun tydeligvis lettet. Hun fortalte højt om det og i alt fald hendes barnebarn, den unge mor med børnene omkring sig, talte højt med - og snart vidste alle naboerne, at hun ville få hjælp. Tænk engang, hvor lidt der skulle til for at kunne lette hverdagen for denne kvinde Der er stadig indsamling til et hus i Schitu-Golesti. Målet er på kr. For det beløb kan der købes grund og bygges et hus på ca. 120 m2 incl. el, varme og hegn. Vi er nået op på ca kr. TAK!

5 - og samtidig give hende grund til at fortælle videre om den hjælp, hun fik. 5 Vigtig tilstedeværelse Dette er bare et af mange eksempler på, hvordan DBMs medarbejdere i dagligdagen møder roma-folkets mange udfordringer og behov for håndgribelig hjælp. Her handler det ikke bare om den rigtige teologiske forkyndelse (selv om den er ganske vigtig), men om at kunne se og hjælpe samtidig med at Ordet om Kristus holdes frem. Hvis ikke medarbejderne kunne bruge tiden på disse opgaver, så ville åbenhed og tilliden hos romafolket også være langt mindre, når større problemer dukker op. Derfor er forbøn for og støtten til de daglige medarbejdere så nødvendig. Forbøn Bed for DBMs rumænske medarbejdere: I Câmpulung Gigi Gugiu Virgil Flueras Daniel Chivu Adrian Dulgheru Diana Ene (rumænsk volontør) I Pucioasa Nico Vulpe Solomon Turculet

6 Børneliv i romalandsbyen af Knud W. Skov Børn lever, som deres forældre gør det muligt at leve. Det gælder også i roma-landsbyerne, hvor en isoleret livsstil - ofte forenet med en vis uvidenhed om sundhed og enkle hjælpemidler - fastholder mange i fattigdom under simple og barske vilkår. Det ses tydeligt i børnenes opdragelse og muligheder. 6 En duft at alt muligt Når man kommer til en roma-landsby, er det som at komme år tilbage i tiden. Måske med undtagelse af den høje muzak, der lyder hen over byen. Her er det meste in natura uforarbejdet og skævt, både hegn, tagspær og jordvejen. Næsen fyldes af duften af røg fra de små bål, duften af stærk mad, lugten af afføring fra mennesker og dyr og lugten af, at alting er halvfugtigt. Der er farverigt, for påklædning sker efter det muliges kunst ud fra det genbrugstøj, det har været muligt at få, og som ofte bæres i mange lag alt efter temperaturen. Tæt på naturen Børn i roma-landsbyer kommer til at leve langt nærmere på naturen end de allerfleste. Det giver sig selv, når der i nogle landsbyer stadig er nogle, der bor i jordhuler.

7 Det er også naturligt, når romabørn normalt ikke får lov at lege med de rumænske børn. Romalandsbyerne ligger ofte i udkanten af byerne eller isoleret i bjergene, så naturen er lige uden for døren. Da DBM medvirkede til etablering af strøm til de fleste husstande i roma-landsbyen ved Dragoslavele, var der bagerst i landsbyen en familie, der takkede særligt meget. Nu skulle de ikke længere være bekymret for at kunne opdage ulve og bjørne langs vandløbet, når de kom uden for huset i den mørke årstid. På arbejde med mor og far Når forældrene arbejder i naturen, følger børnene med. Ud over 4-6 års skolegang lever børnene med i livet i hele familien på tværs af generationerne. Pigerne hjælper mor og bedstemor med husholdning, børnepasning og med at hente rødder, bær og svampe i skovene på de rette årstider. Drengene bliver hurtigt trukket med i fædrenes arbejdsliv i skovene, på de simple hestekærrer og som daglejere for landbrug og lagerarbejde. Der er ingen tid til at tænke i teenageoprør, for der skal mad på bordet. Fuglefænger En dag i Gamacesti kom vi forbi en familie. Børnene var vældig optaget, for de havde fundet en måde at hjælpe familien med at skaffe kød til familien. Det var en simpel indretning med en næsten hel trækasse, en pind, lidt 7

8 8 snor og lidt majskerner. Sat på den rette måde bliver det til en fin fælde for duer og andre fugle. Det er ikke muligt for et barn i romalandsbyen at være for fin til naturen eller bare være optaget af at lege, så man ikke er med til at sørge for mad. Det er derimod helt naturligt og livsnødvendigt. Hele familiens opgave Når det går galt i en romafamilie ved ulykker eller fængselsophold, så er det også hele familien, der tager sig af hinanden og især af børnene. Gigi besøger mange romaer på hospitalets ortopædkirurgiske afdeling og hører da om, hvordan børnene i familien er flyttet til en søster eller til bedsteforældrene i den kritiske tid. Det samme gjaldt, da der i denne sommer var en større politiaktion i landsbyen Gamacesti, fordi nogle romaer havde taget andre romaer med stor gæld som lænkede slaver. Da blev ca. 30 børn anbragt hos deres bedsteforældre eller onkler/tanter for midlertidigt at bo hos dem. I den situation har DBMs team ydet en særlig indsats og der er sendt ekstra konserves som hjælp fra Danmark. Kønsroller og -idealer I landsbyen ved Schitu-Golesti var der samlet en flok børn til sang og bibelvers. Der var mange drenge og piger med. Den samling ændredes, da et par yngre mænd på ca. 20 red over torvet med blottet overkrop. De større teenagedrenge løb efter med beundrende tilråb. Her var deres ideal for at være mand.

9 I foråret 2016 kom et par bilfulde unge mænd tilbage fra en periode med arbejde i Tyskland. Gigi kunne efterfølgende fortælle, hvordan disse unge mænd havde samlet en flok yngre drenge og piger og der blev festet med både rigelig brug af alkohol og løse forhold. Et ideal om at være de stærke mænd, der tjener penge og kan vælge blandt pigerne, lever tydeligvis blandt de unge mænd og drengene. Fra barn til voksen i et nu Alle pigerne bærer på mindre søskende. Det er helt naturligt og det varer, indtil de selv har et barn på hoften. For pigerne er dem, der tager sig af børn og får børn. Nicu fortalte for nyligt, at han havde haft en børnesamling i en af romalandsbyerne. Da han kom til samme landsby igen, lagde han mærke til, at en af de større piger (på 13) manglede. Han spurgte efter hende og fik svaret, at hun passede sit barn! Desværre er det ganske normalt for de helt unge piger. De får ikke en teenagetid mellem barndom og voksenliv, for de bortgiftes gennem arrangerede ægteskaber og får børn som helt unge teenagere. Kun de piger, som får lov til at komme videre i skole, får en anden overgang til voksenlivet. Ifølge Nicu sker det dog alt for ofte blandt dem, der får mulighed for at få en ungdomsuddannelse, at de bliver den billige pige i klassen, som går på omgang mellem unge rumænske fyre. 9

10 10 Børnenes fremtid Der er meget få romabørn, der får mulighed for at bryde ud af det lukkede miljø. Den rumænske regering har valgt at støtte romabørn med ekstra stipendier, hvis de når til at komme på en videregående uddannelse. Det nyder Solomon i Pucioasa f.eks. godt af, da han er af roma-baggrund. Det er også et mål for Nicu at få etableret kvindegrupper med både bibelstudie, sundhed og børneopdragelse som temaer. Derigennem vil han gerne åbne de unge mødres øjne for, om der kunne være grund til at vente med ægteskaber og graviditeter for pigerne, at det er godt med skolegang og samtidig give dem mulighed for at tale om troen på Jesus i et samfund, hvor det ellers kun er mænd, der forventes at tale offentligt. Læs evt. mere om de unge pigers forhold på engelsk her: Tre unge mødre. Gigi har nyligt talt med to unge mødre fra Dragoslavele og faderen til en tredje. Gift som 16-årig Maria Babus blev som 16-årig gift med en 25-årig mand og flyttede ind hos sine svigerforældre i Gamacesti. Hendes svigermor gjorde livet rigtigt hårdt for hende ved at kræve en masse arbejde og da hun beklagede sig til sin mand, svarede han, at kone og børn kan man altid finde, men ikke forældre. På den måde blev hun gentagne gange både ydmyget og samtidig slået. Det hjalp heller ikke, da de fik datteren Maia, som nu er 2 år. Derfor vendte Maria tilbage til sine

11 forældre i Dragoslavele med Maia. Nu får hun kun besøg af sin mand en uge ind i mellem, når han er i humør til det. Det er også kun, når han er hos hende, at han går på arbejde. Marias mor mener at forholdet opstod fra den ene dag til den anden, hvilket ofte sker og ofte fører til skilsmisser og ulykke. Ofte er manglende uddannelse, ungdomsoprør og lyst til frihed, umoden lyst til seksualliv grundlag for disse ægteskaber. Fattige vilkår Florina, som nu er 17, blev gift som 15-årig. Hun er en af de piger, der gjorde en indsats for at lære alle bibelord i hjertebogen - og har lært så mange af de gode sange udenad. Marius Furdui Gigi talte også med Marius Furdui om datteren Luiza. Luiza er en god og klog pige, som har gennemført grundskolens 8 år. I dette efterår skal hun formentlig begynde på en erhvervsskole i Câmpulung. Hun kan tage en håndværker-uddannelse som skrædder og få et statsligt stipendium. 11 Hvis ikke piger som Luiza får lov at fortsætte med en ungdomsuddannelse ender de ofte med at blive gift helt unge. Luiza ses herunder i hvid bluse. Hun fik en brugt cykel og kommer ofte i multihuset og ønsker at leve et liv som kristen med Jesus. Hun har nu en datter på 1 år. Gigi spurgte hende til det at være gift. Florina svarede at det var lidt hårdt til at begynde med, men er efterhånden blevet godt. Hun og hendes mand har et lille hus; han slår hende ikke eller ydmyger hende offentligt og selv om hverdagene er hårde og pengene små, så har de det godt sammen.

12 Tandlæger i roma-landsbyer Et par dage efter lægebesøget, som blev omtalt i sidste DBM-nyt, besøgte Gigi Gamacesti. På gaden blev han spurgt, om tandlægerne var rigtige tandlæger? Mange, der blev behandlet, havde stadig en del smerter. Spørgsmålene gav anledning til undren, og Gigi spurgte flere om de også havde smerter. Det havde de, og smerterne havde varet i hele 4 dage. 12 Det viste sig, at årsagen var sparsommelighed. Prisen for at få trukket en tand ud hos en almindelig tandlæge er 70 lei. Da mange havde smerter i 3-4 tænder, havde de tænkt sådan, at ved at få trukket 4 tænder ud, kunne de spare i alt ca. 280 lei. Det kunne jo løse to problemer: smerten i tænderne og lommesmerterne. Med den viden kunne Gigi blot råde dem til at vente endnu et par dage indtil smerten ville fortage sig. Ved næste besøg var der ikke flere med ømme tænder. Volontør til DBMs arbejde En 19 årig ung kvinde har meldt sig som volontør for arbejdet i romalandsbyerne. Det er Diana Ene, som har fået et års ventetid, inden hun kan komme ind på tandlægestudiet på universitetet. I dette år vil hun hjælpe DBMs team med børnearbejdet i roma-landsbyerne. Husk Diana i forbøn.

13 Et er nødvendigt på nye sprog og nye steder! Fængsler i Peru Norsk Luthersk Lægmandsmissions missionssekretær Ingar Gangås var i det tidlige forår på besøg i Bolivia og Peru. Da de, efter besøg hos lokale kristne i Bolivia, kom til Arequipa i Peru, mødte de deres evangelist Damián. Han fortalte, at han flere gange havde fået lov at komme ind i Arequipas fængsel. Han havde der haft flere kasser med bøger, især Hans Erik Nissens andagtsbog, Et er nødvendigt. Han fortalte også, at han havde fået anledning til at tale og holde møde for fangerne. Det var gribende at høre om fangerne, som kommer for at tage imod bøgerne på den måde og derved får mulighed for at høre og læse evangeliet. Det største sygehus i byen var også blevet besøgt flere gange, og ved én anledning havde Damián fået hjælp af otte kvinder, så de kunne nå omkring på alle afdelingerne. Tilsammen havde han indtil da uddelt mere end 300 bøger. Damián fortsætter som evangelist og kolportør for NLL hele Efter besøget i februar er han også blevet spurgt om at besøge et større fængsel i Puno ved Titicacasøen, hvor der sidder fanger med længere straffe for alvorligere forbrydelser. Hen over sommeren er der kommet invitation til at komme til kvindefængslet i Arequipa. Som følge af de mange ønsker om mission i fængslerne, har han spurgt om NLL kan trykke en mindre bog om, hvordan man kan lære Jesus at kende. Desuden er NLL blevet spurgt, om det kan være muligt at trykke Et er nødvendigt i 2000 eksemplarer i Bolivia. Det kan lade sig gøre, om det norske missisonsselskab finder et trykkeri i Bolivia og indsamler de nødvendige penge til projektet. Udgivet på russisk I august måned kom der en melding fra Luthersk Litteratur Mission i Sverige, at den oversættelse til russisk af andagtsbogen, som Hans Erik Nissen havde aftalt med dem kort før sin død, nu var udkommet. Bogen er udgivet af et privat tryk- 13

14 keri i samarbejde med en Union af Evangelisk Lutherske Kirker i Rusland samt den Ingermanlandske lutherske kirke. De 1500 bøger vil især blive brugt i området omkring Skt. Petersborg, men er også sendt ud til menigheder fra Murmansk i nord til Irkutsk i Østsibirien. Den vil også blive brugt på to præsteseminarier, hvor der er elever fra nogle af randstaterne omkring Rusland. Vi kan kun glæde os over, at den klare forkyndelse, som bogen rummer, når så langt ud. 14 Oversættelse til farsi En iransk asylansøger fik i august mulighed for at begynde på 3 mdr. praktik hos DBM. Han har fået til opgave at oversætte mest muligt af andagtsbogen Et er nødvendigt til farsi. Han har tidligere arbejdet som tolk for FNs kontor i Iran, så han er i træning med oversættelsesarbejde. Det vil ikke være muligt at nå hele andagtsbogen på 3 mdr. Derfor bliver der oversat udvalgte afsnit, især omkring jul, påske og pinse. Det er vigtige afsnit, hvor forkyndelsen af at Guds søn blev menneske, at Guds søn døde som retfærdig stedfortræder for os som syndere, at Guds ånd ønsker at bo i den enkelte kristne, står klart. En ankerbog I løbet af dette efterår vil en fortsættelse af hjertebogen blive trykt på rumænsk. Det er en lille ankerbog, hvor bibelcitaterne er udvalgt efter at have fokus på det kristne håb. Indtil videre afventer vi en aftale DET HÅB ER SOM ET ANKER FOR SJÆLEN; DET ER UROKKELIGT OG SIKKERT med bibelselskabet i Danmark for også at kunne trykke den her. Hjertebogen er blevet trykt og udgivet på farsi. Den ligger også parat til at blive trykt på spansk. Desuden har DBM en aftale om at kunne udgive den på norsk. DBM afventer dog i begge tilfælde hjælp til finansiering. Andagtsbogen Et er nødvendigt på engelsk, rumænsk og spansk kan bestilles til gratis uddeling. Eneste pris er porto fra DBM. Bestil via

15 Til oplysning om CPR-nr. vedr. skattefradrag - eller til aftale om PBS Navn: Adresse, postnr. by: CPR-nr. Bank: Reg. nr. konto nr. Beløb: pr. måned / kvartal / år fra dato: Dato: Underskrift: DBM er godkendt til at modtage gaver med skattefradrag iflg. ligningslovens 8A og 12 stk. 3. DBM foretager indberetning af gaver, hvor vi har CPR-nr. tilknyttet. Så får giveren skattefradrag (for 2016 højst kr kr.). Gaver kan sendes: via netbank til reg.nr. 2451, kto via girokonto nr via MobilePay eller Swipp til tlf (Husk afsender!) 15 For at beholde retten til, at gaver kan trækkes fra i skat, skal DBM opretholde sit medlemstal. Det koster kun 50,- kr. årligt at være medlem. Tak til de mange, der allerede har indbetalt medlemsbidrag. Få også gerne flere til at modtage bladet. Det sendes gratis! Den russiske andagtsbog ankom fra Skt. Petersborg i Rusland til DBM i Brændstrup som en dyr forsendelse.

16 DBM savner medlemsbidrag Skal DBM vedblive at være fradragsberettiget modtager, så er det vigtigt at vi når højere op, end de ca. 190 som har betalt. Sidste år var vi 399 medlemmer. Det kunne vi vel også nå i år? Tak om I vil være med! Se mere side 15 DBM-Nyt udgives af Dansk Balkan Mission og indeholder orientering om vort arbejde. Bladet udsendes frit til alle interesserede. Dansk Balkan Mission Brændstrup Røddingvej 5 A, 6630 Rødding tlf dbm@balkanmission.dk kotryk, Astrup, 6900 Skjern

DBM NYT Dansk Balkan Mission

DBM NYT Dansk Balkan Mission DBM NYT Dansk Balkan Mission Besøg i Danmark af 6 medarbejdere fra Rumænien med bla. et besøg i Viborg - her på Borgvold. Her er også 3 med fra DBM Nr. 1/4 Marts 2016-23. årg. 2 Dansk Balkan Mission er

Læs mere

Dansk Balkan Mission. dbm - nyt

Dansk Balkan Mission. dbm - nyt Nr. 4 December 2015 22. årg. Dansk Balkan Mission dbm - nyt 1 2 Dansk Balkan Mission er en landsdækkende kristen hjælpeorganisation, der særligt arbejder i Rumænien. Dansk Balkan Mission formidler skole-

Læs mere

DBM NYT Dansk Balkan Mission

DBM NYT Dansk Balkan Mission DBM NYT Dansk Balkan Mission Dør til dør-besøg i Gamacesti og Dragoslavele Indvielse af hus i Cetateni Julepakker, litteraturprojekter og samarbejde med Bibelselskabet. Nr. 4/4 December 2016-23. årg. 2

Læs mere

Nr. 3 September 2015 22. årg. Dansk Balkan Mission DBM - NYT

Nr. 3 September 2015 22. årg. Dansk Balkan Mission DBM - NYT Nr. 3 September 2015 22. årg. Dansk Balkan Mission DBM - NYT 1 2 Dansk Balkan Mission er en landsdækkende kristen hjælpeorganisation, der særligt arbejder i Rumænien. Dansk Balkan Mission formidler skole-

Læs mere

Nr. 1 Marts 2015 22. årg. dbm - nyt

Nr. 1 Marts 2015 22. årg. dbm - nyt Nr. 1 Marts 2015 22. årg. Dansk Balkan Mission dbm - nyt 1 Dansk Balkan Mission er en landsdækkende kristen hjælpeorganisation, der særligt arbejder i Rumænien. Dansk Balkan Mission formidler skole- og

Læs mere

DBM NYT Dansk Balkan Mission

DBM NYT Dansk Balkan Mission DBM NYT Dansk Balkan Mission DBMs årsberetning for 2016 Glimt fra 25 års jubilæumsårsmøde To mænd ved navn Nicolae DBMs volontører igennem årene Husbyggeri i Schitu-Golesti Nr. 2/4 Juni 2017-24. årg. 2

Læs mere

DBM NYT Dansk Balkan Mission

DBM NYT Dansk Balkan Mission DBM NYT Dansk Balkan Mission 2 nye udgivelser med i familiejulepakker DBM hjalp i tide... Sådan oplevede koret turen til Danmark DBM medudgiver på flere småskrifter DBM medlemsskab via Betalingsservice!!

Læs mere

dbm - nyt Dansk Balkan Mission Nr. 3 September 2012 19. årg.

dbm - nyt Dansk Balkan Mission Nr. 3 September 2012 19. årg. Nr. 3 September 2012 19. årg. Dansk Balkan Mission dbm - nyt INDHOLD: Hvad sker der nu i landsbyerne? Tipsmidler Constantin Asavoaie Gymnasium og handelsskole Skolebørn i landsbyen 2 Dansk Balkan Mission

Læs mere

DBM NYT Dansk Balkan Mission

DBM NYT Dansk Balkan Mission DBM NYT Dansk Balkan Mission Der byggemodnes i Varfuri Formandens årsberetning Bekendelse og dåb i Gamacesti DBM-bøger spredes i flere lande Husbesøg og evangelisation Nr. 2/4 Juni 2018-25. årg. 2 Dansk

Læs mere

DBM - NYT. Dansk Balkan Mission

DBM - NYT. Dansk Balkan Mission Nr. 2 Juni 2014 21. årg. Dansk Balkan Mission DBM - NYT INDHOLD: Multihuset blev rejst i Gamacesti Når spørgsmålet lyder... Indvielse i Gamacesti 1. juni 2014 Årsberetning DBM s årsmøde El-installation

Læs mere

dbm - nyt Dansk Balkan Mission Nr. 1 Marts 2014 21. årg.

dbm - nyt Dansk Balkan Mission Nr. 1 Marts 2014 21. årg. Nr. 1 Marts 2014 21. årg. Dansk Balkan Mission dbm - nyt INDHOLD: Nybyggeri i Gamacesti Begravelse i Valea Macelarului Besøg af rumænske medarbejdere Daniela Coscodaru Tandlægehjælp til børn Hospitalet

Læs mere

Nr. 2 Juni 2015 22. årg. Dansk Balkan Mission DBM - NYT

Nr. 2 Juni 2015 22. årg. Dansk Balkan Mission DBM - NYT Nr. 2 Juni 2015 22. årg. Dansk Balkan Mission DBM - NYT 1 DBM-Nyt 2-2015 ny.indd 1 12-06-2015 10:55:24 2 Dansk Balkan Mission er en landsdækkende kristen hjælpeorganisation, der særligt arbejder i Rumænien.

Læs mere

DBM NYT Dansk Balkan Mission

DBM NYT Dansk Balkan Mission DBM NYT Dansk Balkan Mission Påskemøder i Roma-landsbyer DBMs årsberetning for året 2018 En sky af støv... "Et er nødvendigt" på slovakisk Sebastians protese monteret 30 symaskiner som nødhjælp! Nyt medlem

Læs mere

DBM NYT Dansk Balkan Mission

DBM NYT Dansk Balkan Mission DBM NYT Dansk Balkan Mission Formandsskift i DBM Medarbejdere på roma-konference Med Irene og Niels Peder i Rumænien Glimt fra sommerlejre i romalandsbyer Et er nødvendigt spredt flere steder i Europa

Læs mere

DBM - NYT. Dansk Balkan Mission. Nr. 3 September 2013 20. årg. INDHOLD:

DBM - NYT. Dansk Balkan Mission. Nr. 3 September 2013 20. årg. INDHOLD: Nr. 3 September 2013 20. årg. Dansk Balkan Mission DBM - NYT INDHOLD: Læs en speciel beretning om DBM s projekter i romalandsbyer med vandforsyning og multihuse m.m. 1 2 Dansk Balkan Mission er en landsdækkende

Læs mere

Dansk Balkan Mission. dbm - nyt. Indhold: Efterårsdage i Rumænien Personlig hjælp Bogprojekter Varme i skolen Forskelligt Byggeri i Gamacesti

Dansk Balkan Mission. dbm - nyt. Indhold: Efterårsdage i Rumænien Personlig hjælp Bogprojekter Varme i skolen Forskelligt Byggeri i Gamacesti Nr. 4 December 2013 20. årg. Dansk Balkan Mission dbm - nyt Indhold: Efterårsdage i Rumænien Personlig hjælp Bogprojekter Varme i skolen Forskelligt Byggeri i Gamacesti 2 Dansk Balkan Mission er en landsdækkende

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4.

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Bruger Side 1 17-05-2015 Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Dåbsvandet drypper fra barnets isse, og bedsteforældre blinker med våde øjne. Glæde og stolthed, slægtens og familiens nye

Læs mere

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting.

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting. Velkommen til friluftsgudstjeneste i Byoasen. Vi har jo virkelig været heldige med vejret, og vi har også virkelig været heldige med musikken, for i dag har vi fornøjelsen af akkompagnement til salmerne

Læs mere

LUCIA LÆSERAKETTEN 2019

LUCIA LÆSERAKETTEN 2019 LUCIA 68 LÆSERAKETTEN 2019 Lucia bag lås og slå STINE BANG ANDREAS BECK Husene ligger tæt op ad bjergsiden langs de stejle gader. Midt i det hele ligger et lille, gult hus. Foran huset leger børn i alle

Læs mere

dbm - nyt Dansk Balkan Mission INDHOLD:

dbm - nyt Dansk Balkan Mission INDHOLD: Nr. 2 Juni 2013 20. årg. Dansk Balkan Mission dbm - nyt INDHOLD: Kirken i Pucioasa Beretning 2012 Bogprojekter En udfordring Tjenesten - et privilegium Nye projekter Giv dem noget at spise DBM-Nyt 2-2013.indd

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Allehelgens dag, søndag den 2. november 2014 Vor Frue kirke kl. 17. Tekst: (Apok 21,1-7) Mt 5,13-16 Salmer: 571, 434, 332, 561, 52, 732 v.7-8, 560.

Allehelgens dag, søndag den 2. november 2014 Vor Frue kirke kl. 17. Tekst: (Apok 21,1-7) Mt 5,13-16 Salmer: 571, 434, 332, 561, 52, 732 v.7-8, 560. 1 Allehelgens dag, søndag den 2. november 2014 Vor Frue kirke kl. 17 Jesper Stange Tekst: (Apok 21,1-7) Mt 5,13-16 Salmer: 571, 434, 332, 561, 52, 732 v.7-8, 560. Gud, lær mig før din vinters gru som æblerne,

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

dbm - nyt Dansk Balkan Mission Nr. 1 Marts 2013 20. årg.

dbm - nyt Dansk Balkan Mission Nr. 1 Marts 2013 20. årg. Nr. 1 Marts 2013 20. årg. dbm - nyt Dansk Balkan Mission INDHOLD: Besøg fra Rumænien Bogprojekter Lia og Alexandru Hospitalet i Câmpulung Roma-museum Årsmøde 3. maj Kirken i Pucioasa 2 Dansk Balkan Mission

Læs mere

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Hvad Guds er Evangelium: Matt. 22,15-22 Salmer: 745, 367, 448; 728, 266 Her er en 20'er. [Vis en 20 krone-mønt frem!] I ved hvordan den ser ud, selv om I ikke kan se den ordentligt

Læs mere

dbm - nyt Dansk Balkan Mission Nr. 4 December 2012 19. årg.

dbm - nyt Dansk Balkan Mission Nr. 4 December 2012 19. årg. Nr. 4 December 2012 19. årg. dbm - nyt Dansk Balkan Mission INDHOLD: Kirken i Pucioasa Hjælp til hospitalet i Câmpulung Hilsen fra Speranta DBM Julepakker 2012 Bogprojekter En julehilsen Sundhedshus for

Læs mere

Lindvig Enok Juul Osmundsen Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1. Prædiken til Julesøndag Prædiketekst.

Lindvig Enok Juul Osmundsen Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1. Prædiken til Julesøndag Prædiketekst. Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1 Prædiken til Julesøndag 2014. Prædiketekst. Lukas 2,25-40 Et øjeblik i historien. Der sad de på kirkebænken juleaften, hele familien, og bedstefar sad med sit yngste

Læs mere

Ja, du gør alting nyt på jord, En sommer rig på nåde. Men klarest lyser dog dit Ord Af kærlighedens gåde.

Ja, du gør alting nyt på jord, En sommer rig på nåde. Men klarest lyser dog dit Ord Af kærlighedens gåde. PRÆDIKEN HØSTGUDSTJENESTE SØNDAG DEN 28.SEPTEMBER 2014 15.SETRIN AASTRUP KL. 10.15 VESTER AABY KL. 14.00 Tekster: Sl.73,23-28; Ap.G. 8,26-39; Luk. 10,38-42 Salmer: 729,728,730,Nat med mørke,11 Ja, du gør

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften.

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften. Jeg har glædet mig rigtig meget, til at fortælle jer om den forgangne uges oplevelser. Selvom den også har været præget af dårlige oplevelser, da vi f.eks. har været til begravelse, må den absolut største

Læs mere

O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN

O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN 4. søndag i advent 2016, Hurup Johannes 1, 19-28 O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN De har hørt om ham inde i Jerusalem.

Læs mere

DBM NYT Dansk Balkan Mission

DBM NYT Dansk Balkan Mission DBM NYT Dansk Balkan Mission DBM på vej i 25 år Velkommen til DBMs jubilæum/årsmøde Husbyggeri i Schitu-Golesti Uddeling af familiepakker til jul Bibeluddeling på hospital i Câmpulung Nr. 1/4 Marts 2017-24.

Læs mere

Kristendom på 7 x 2 minutter

Kristendom på 7 x 2 minutter Kristendom på 7 x 2 minutter Der er skrevet tusindvis af tykke bøger om kristendommen. Men her har jeg skrevet kort og enkelt, hvad den kristne tro går ud på. Det har jeg samlet i syv punkter, som hver

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28.

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28. Bruger Side 1 12-03-2017 Prædiken til 2.søndag i fasten 2017. Tekst. Matt. 15,21-28. Først. Hvor stærkt er et reb? Jeg har fået hængt et reb op her. Hvad kan det bære? Foreslå at vi hænger et barn op i

Læs mere

havde mæslinger og han er meget flink og rar, men det er jo lige meget, når det kommer til at gøre ondt. Niels Kresjans storebror, Knud var i Højrup

havde mæslinger og han er meget flink og rar, men det er jo lige meget, når det kommer til at gøre ondt. Niels Kresjans storebror, Knud var i Højrup 10. december Polio 10. DECEMBER Det bliver en dårlig dag, jeg ved det. Det bliver en rigtig, rigtig dårlig dag. I dag skal vi til Højrup og stikkes. Vaccineres mod børnelammelse, eller polio som nogen

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

20.s.e.trin. II. Strellev

20.s.e.trin. II. Strellev For nogen tid siden var det meget moderne at iføre sig en ja-hat. Når man har en ja-hat på, så fokuserer man på muligheder frem for begrænsninger. Man kalder problemer for udfordringer, for man kan klare

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31.

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Den bedste og den sværeste højtid. Pinse betyder 50. 50 dage efter påskedag. 50 dage efter Jesu opstandelse. Så længe tog det

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 1.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 1. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Luk. 2,

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 1.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 1. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Luk. 2, side 1 Prædiken til 1. s. e. Hellig 3 Konger. Tekst: Luk. 2, 41-52. Et glimt ind i Jesu barndomsliv. Et glimt som enhver kan genkende sig i. Lukas gav os Jesu egen historie og i den fortælles også ethvert

Læs mere

Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang 754 Se nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 33 Han som har hjulpet hidindtil - på Et trofast hjerte 245 - Opstandne Herre, du vil gå - på Det dufter

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

studie Kristi genkomst

studie Kristi genkomst studie 14 Kristi genkomst 81 Åbningshistorie En aften, mens jeg gik i gymnasiet, sad jeg og spiste sammen med en af mine klassekammerater, og vi talte om Jesu genkomst. Som teenager havde jeg mange spørgsmål

Læs mere

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os 5. søndag efter trinitatis Læsninger: Jer 1, 4-9 1. Pet 2, 4-10 Matt 16, 13-26 Salmer: Kære jer Salmerne til søndag bliver: I Vonsbæk: 747: Lysets engel 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt barnlille

Læs mere

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II I dag har vi et dejligt solskinsvejr, og det nyder vi i fulde drag, for det er småt med lyset for tiden. Mørket har magten uden for i disse dage. Det er mørkt når vi står op, og det begynder allerede at

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Vær ikke bange. Fællessamling. Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Vær ikke bange. Fællessamling. Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Vær ikke bange Tillæg til serien Det lover jeg dig ; om forfølgelse Mål: Børn hører, hvordan andre børn i verden lider pga. deres tro på Jesus. De opmuntres til ikke at være bange og ikke at give op, selvom

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja Dåbsritual tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja På din egen bekendelse, om din tro på Jesus, døber vi dig til Kristus i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn Nadverritual

Læs mere

KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE.

KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE. KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE. Viborg Domkirke. 27.9.2014 v/hartvig Wagner Tekst: 2 Kor 1,18-20. Salmer: 334 / 308 // 341 / 469 / 526,7 / 353 Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus

Læs mere

Studie 12 Menigheden 68

Studie 12 Menigheden 68 Studie 12 Menigheden 68 Åbent spørgsmål Enten/eller Er formålet med menigheden at støtte medlemmernes åndelige vækst, eller at tjene samfundet i kristen kærlighed? Set fra dit synspunkt, hvilken ville

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

21.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod /

21.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod / Når man får børn, vil man gerne give noget godt videre til dem. Man kan drømme om at give dem selvværd, gåpåmod og et lyst sind. Man kan forestille sig hvordan man vil lære sit barn at spille fodbold eller

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Det er jordens mest syge og dårlige undskyldninger for ikke at komme til festen. De kunne lige så godt sige: Jeg gider dig

Det er jordens mest syge og dårlige undskyldninger for ikke at komme til festen. De kunne lige så godt sige: Jeg gider dig Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 9. juni 2013 Kirkedag: 2.s.e.Trin/A Tekst: Luk 14,16-24 Salmer: SK: 422 * 331 * 289 * 68 * 492,4 * 31 LL: 422 * 331 * 68 * 492,4 * 31 Jeg har købt fem

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas (Luk 24, 46-53)

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas (Luk 24, 46-53) Kristi Himmelfart II 5. maj 2016 Sundkirken 10 Salmer: 257 Vaj nu, Dannebrog 300 Kom, sandheds Ånd 259 Din himmel-krone 66 Lyslevende 217 Min Jesus 251 Jesus, himmelfaren Bøn: Vor Gud og far Tak at du

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde; bed ham bønlig, du må blot stole på hans nåde!

Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde; bed ham bønlig, du må blot stole på hans nåde! PRÆDIKEN TRINITATISSØNDAG 15.JUNI 2014 VESTER AABY KL. 9 (DÅB) AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es.49,1-6; Ef.1,3-14; Matth. 28,16-20 Salmer: 749,285, 674,364,355 Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde;

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

Nytår I 2016, Ølgod og Strellev kirker

Nytår I 2016, Ølgod og Strellev kirker I evangeliet til i dag hører vi om, at et barn får sit navn. Og jeg kan lige så godt indrømme det: Jeg har et problem med navne. Alle, der har gået til konfirmationsforberedelse hos mig, eller til minikonfirmandundervisning,

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften side 1. Prædiken til Juleaften Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften side 1. Prædiken til Juleaften Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2016. Tekster. Luk. 2,1-14 Livet blev forandret af et barn. Det er en fælles oplevelse for alle mødre og fædre. Livet blev forandret da de mødte livet gennem den gave et barn

Læs mere

Fokus på barnet, som behøver en familie

Fokus på barnet, som behøver en familie VERDENS BEDE-WEEKEND FOR BØRN I NØD 2010 Silkeborg Baptistkirke - søndag d. 6. juni 2010. Viva Network kalder hvert år kristne over hele verden til bøn for børn i nød. Ved dagens gudstjeneste sluttede

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

22. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 18, 1-14

22. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 18, 1-14 22. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Mattæus 18, 1-14 Herre Jesus, stærk og mild, gyd din kraft, og tænd din ild i vort lunkne indre! Du, som gør den svage stærk, gør os varme for dit værk,

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

MUSHEMBA FOUNDATION nyhedsbrev

MUSHEMBA FOUNDATION nyhedsbrev Kære Venner af Mushemba Foundation & Trinity Skolen Vi er netop hjemvendt efter tre måneder i Tanzania, hvor vi har kunnet fordybe os endnu mere i arbejdet i Mushemba Foundation Tanzania og Trinity Skolen.

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35.

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35. 05-06-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2016. Tekst. Lukas 14,25-35. Det er en dårlig reklame tekst for kristendommen vi lige har læst. Ingen ville skrive sådan i en annonce eller i en

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

MISSION. Vækkelse på Afrikas Horn s10. Rhino Camp Uganda Håb og heling i flygtnigelejren s3. Singida Tanzania, hjælp til selvhjælp s6

MISSION. Vækkelse på Afrikas Horn s10. Rhino Camp Uganda Håb og heling i flygtnigelejren s3. Singida Tanzania, hjælp til selvhjælp s6 MISSION April-juni 2018. Årgang 21 Rhino Camp Uganda Håb og heling i flygtnigelejren s3 Singida Tanzania, hjælp til selvhjælp s6 Vækkelse på Afrikas Horn s10...overalt, hvor strømmen kommer, bliver der

Læs mere

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted.

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Philip, 17 år En ung mand Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Det er hans lærer, der kalder på ham, og Philip kommer imod mig fra det fjerneste hjørne i værkstedet, hvor der står en

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: + oplæring Ansøgt om Bevilget apr. 2014 mv. Bevilget sep. 2014 mv. Bevilget apr. 2015 mv. Bevilget sep. 2015 Bevilget apr. 2016

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen.

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen. 1. Hansen, Jensen og Sørensen er enten læge, advokat eller skolelærer. Skolelæreren, der er enebarn, tjener færrest penge. Sørensen, der er gift Hansen's søster, tjener mere end advokaten. Hvilket arbejde

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17,

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17, Bruger Side 1 08-05-2016 Tekst: Johs. 17, 20-26. Dette er en usædvanlig og helt speciel tekst, som vi lige har hørt. Et medhør ind i Guds eget lønkammer. Gud Fader og Gud søn taler sammen. Vi kalder kap

Læs mere

Studie. Kirken & dens mission

Studie. Kirken & dens mission Studie 21 Kirken & dens mission 116 Åbningshistorie Seks personer stod tavse og kiggede på, da han i fuld fart kørte fra gerningsstedet. To kvinder var på vej ud af et stormagasin med tunge indkøbsposer

Læs mere

Allehelgensdag d. 4. november 2018

Allehelgensdag d. 4. november 2018 Allehelgensdag d. 4. november 2018 Salmer: 732: Dybt hælder året i sin gang 218: Krist stod op af døde Nu står der blæst om cykelsti og gade 571: Den store hvide flok 217: Min Jesus, lad mit hjerte få

Læs mere