Sådan går du til jobsamtale

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan går du til jobsamtale"

Transkript

1 A-KASSE Sådan går du til jobsamtale Gode råd til jobsøgning DECEMBER 2016

2 Indhold Sådan går du til jobsamtale 3 Før samtalen 4 De svære spørgsmål 12 På vej til jobsamtale 19 Under samtalen 20 Efter samtalen 23 Politisk ansvarlig: Mona Striib Redaktion: Vibeke Kold Illustration: Jørgen Stamp Produktion: Grafisk Team og FOAs trykkeri AK_Sådan går du til jobsamtale_a5_

3 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 3 Sådan går du til jobsamtale Jobsamtalen er det sidste trin på vej mod et nyt job. Bliver du indkaldt til en jobsamtale, er det altså, fordi du er fagligt kvali ficeret. Men om du får jobbet, afhænger af, hvordan du sælger dig selv det vil sige af dine personlige kompetencer. Jo flere ansøgere du skal konkurrere med, jo vigtigere er det, at du forbereder dig og gør et godt indtryk under samtalen. Men du skal ikke gå i panik, selvom du ved, der er mange, der skal til samtale. Tænk på samtalen som et ligeværdigt møde mellem dig og dine måske nye kolleger. Begge parter skal tage stilling til, om I vil have hinanden.

4 4 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE Før samtalen Formålet med jobsamtalen er, at de vælger dig i stedet for de andre ansøgere. Du skal derfor fremhæve alt det, der gør dig til den bedste ansøger til jobbet. Du kan øve dig på samtalen ved at lege prøve-jobsamtale med en ven, du føler dig tryg ved. Find ud af noget mere om arbejdspladsen, så du virker godt forberedt til samtalen. Hvis du kender en medarbejder på arbejdspladsen, kan du spørge vedkommende om løn- og arbejdsforhold. Og måske også få gode råd om, hvad du skal have på og spørge om og ikke spørge om. 3 x 3-modellen Uanset hvor meget du forbereder dig, så kan du aldrig forberede dig på alt. Men som minimum kan du forberede dig på at give ansættelsesudvalget: 3 gode grunde til, at du har søgt lige præcis det her job (motivation). 3 gode grunde til, at lige præcis DU skal have jobbet (kvalifikationer). 3 kloge spørgsmål, du selv kan stille.

5 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 5 3 gode grunde til, at du har søgt lige præcis det her job Selvom ansættelsesudvalget har læst din ansøgning og dit CV, er det ikke sikkert, de kan huske alt, hvad du har skrevet. Du kan derfor godt gentage og uddybe nogle af pointerne fra din ansøgning. Med 3 x 3-modellen får du et solidt fundament at stå på under samtalen. Også selvom ansættelsesudvalget ikke skulle spørge dig direkte: Giv os 3 gode grunde til, at du har søgt lige præcis det her job. For så kan du altid flette de planlagte svar ind, når det virker relevant i samtalen. Måske har du skrevet i ansøgningen, at du brænder for at arbejde med småbørn. Så kan du komme med nogle eksempler på, hvorfor du gør det. Det kan fx være, fordi de første år i et barns liv er de allervigtigste og derfor er det et stort og spændende ansvar at påtage sig at tage professionelt del i denne udvikling. du har lavet speciale på uddannelsen om leg og læring og har fået nogle indsigter, du gerne vil arbejde efter i praksis. du kan forstå, at netop denne institution arbejder særligt bevidst med leg og læring. 3 gode grunde til, at lige præcis du skal have jobbet Det er ikke nok, at du har lyst til jobbet og er meget motiveret for

6 6 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE at få det. Du skal også overbevise ansættelsesudvalget om, at netop du er den helt rigtige til jobbet. Hvis du skriver de 3 gode grunde ned som forberedelse til samtalen, kan det være med til at give dig den nødvendige selvtillid under samtalen. Du er faktisk god nok og vil være en gevinst for arbejdspladsen. I jobansøgningen har du skitseret de kvalifikationer, du har i forhold til jobbet. Nu skal der eksempler på, der viser, hvor god du er. Du kan både fremhæve dine faglige og dine personlige kvalifikationer: Jeg er meget fleksibel, når der er brug for det. På min sidste arbejdsplads var det tit mig, der blev flyttet over til en anden afdeling, hvis de manglende nogen på grund af sygdom eller ferie. Jeg er meget aktiv, når jeg arbejder. Altid i gang og god til at se, hvad der trænger til at blive gjort. Så jeg når en masse i løbet af en arbejdsdag. Du kan fx nævne noget, du har gjort godt i dine tidligere job eller på din skole, fx løst en konflikt eller hjulpet en kollega eller borger med et eller andet. Har du haft særlige ansvarsområder eller særligt gode resultater med noget, skal det også med. Teamleder på ældrecenter Man skal kunne høre, at de ved, hvad de taler om. Og man må meget gerne komme med nogle eksempler på, hvad man kan.

7 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 7 Du kan også henvise til ros, du har fået fra tidligere ledere, kolleger og borgere både generel ros og ros, du har fået i særlige situationer. Brug gerne nogle ord fra dit fag, så ansættelsesudvalget kan høre, du er fagligt kvalificeret. Men pas på ikke at lyde for teoretisk. Pas også på ikke at overdrive dine kvalifikationer. Leder af vikarkorps Der er nogle, der siger, at de kan noget, som de reelt ikke kan. Men det vil jo blive afsløret, når de starter i arbejdet. Der stilles ofte større krav til uddannede end til ikke-uddannede ansøgere. Gruppeleder på plejecenter Vi stiller de samme spørgsmål til sosuhjælpere og -assistenter. Men kravene til sosu-assistenternes svar og refleksionsniveau er større, fordi vi har større forventninger til deres faglighed.

8 8 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE Forstander for psykiatrisk bosted Mange spørger mest til den fysiske pleje samt til arbejdstider og løntillæg. Det virker lidt fattigt og vidner ikke om en højt udviklet faglighed. 3 kloge spørgsmål, du selv kan stille Spørgsmålene skal selvfølgelig passe til arbejdspladsen og faget og ikke allerede være besvaret i jobannoncen. Du kan fx spørge om: hvordan arbejdet er organiseret (selvstændige opgaver, arbejde i teams, i løbet af en arbejdsdag osv.) hvilke redskaber, du skal bruge i dit arbejde hvem dine nærmeste kolleger bliver (og fx deres uddannelse, og hvor længe de har været der) hvorvidt arbejdspladsen har nogle særlige værdier og metoder (tjek på hjemmesiden først) hvorvidt der er planlagt omstruktureringer eller projekter i det kommende år dine udviklings- og uddannelsesmuligheder hvilke kurser personalet har været på inden for det sidste år sygefraværet og vikarsituationen. Hvis du har ringet og snakket med arbejdslederen, kan du henvise til denne snak: Du sagde, at I er midt i nogle omfattende omorganiseringer. Hvad går de på mere konkret? Og hvad vil det betyde for mit og kollegernes arbejde, hvis I ansætter mig? Hvis der er noget, du har været utilfreds med på dine tidligere arbejdspladser, kan du lave et spørgsmål, der afklarer, om problemet også eksisterer på den nye arbejdsplads. Men lad være med at kritisere tidligere ledere og kolleger. Det giver et dårligt indtryk.

9 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 9 Leder af børnehave De fleste spørger selv om noget. Det har de vist lært, at de skal. Men faktisk kan jeg kun huske én pædagog, der spurgte om noget relevant. Hun spurgte til virksomhedsplanens ideal om selvforvaltning og ville gerne vide, hvad vi forstod ved det. Spørg gerne i fremtidsform, fx: Hvilke beboere vil jeg især få noget at gøre med? Hvad forventer I af mig med hensyn til (kom med nogle eksempler fra dit fag). Så lyder det, som om du allerede arbejder på arbejdspladsen. Jeg er god til (kom med nogle kvalifikationer, som det er godt at være god til i dit fag). Hvordan vil I kunne bruge disse kompetencer i afdelingen? Målret spørgsmålene til arbejdspladsen og det faglige område. På et plejehjem kan du fx spørge: I arbejder med leve-bo-miljøer. Kan I fortælle mere om, hvilke metoder I bruger? Er beboerne fx med til at lave mad? Hvor meget ATA-tid (ansigt-tilansigt-tid) regner I med til den enkelte beboer? Søger du ind i hjemmeplejen, kan du spørge: I skriver, at I bruger tværfaglige metoder til rehabilitering. Hvordan gør I det? Hvor mange besøg vil jeg skulle have om dagen?

10 10 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE Hvis ansættelsesudvalget allerede har svaret på de spørgsmål, du har forberedt svar på, kan du fortælle det til dem, når de spørger, om du har noget at spørge om: Jeg havde tænkt at spørge om, hvorvidt institutionen vil blive berørt af kommunens nedskæringer. Men det har I jo allerede svaret på. Men måske kunne I sige noget mere om, hvad det konkret vil betyde for den afdeling, jeg skal arbejde i? Hvad er de største problemer i jobsamtalerne? Svar fra arbejdsledere og tillidsrepræsentanter på FOAs fagområder Nr. Problem Pct. 1 At ansøgerne ikke formår at sælge sig selv 46 % 2 At ansøgerne ikke er forberedt på samtalen 24 % 3 At ansøgerne ikke virker motiverede og engagerede 24 % 4 At ansøgerne er nervøse 24 % 5 At ansøgerne bidrager for lidt til samtalen 22 % 6 At kemien er dårlig 16 % 7 At ansøgerne fortæller for meget om deres privatliv 6 % 8 At ansøgerne er for kritiske 5 % Svar fra 939 arbejdsledere og tillidsrepræsentanter i en undersøgelse af Ansættelser af nye medarbejdere på FOAs arbejdsmarked, 2014

11 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 11 Fakta Leder i hjemmeplejen Den gode jobsamtale Ifølge arbejdslederne på FOAs fagområder er en god jobsamtale en samtale, hvor ansøgeren virker motiveret og engageret og udstråler stor lyst til at få jobbet viser en stærk faglighed, der gør det klart, hvad han eller hun vil kunne bidrage med i jobbet og på arbejdspladsen gør et godt personligt indtryk virker godt forberedt på samtalen både lytter og spørger ind til forhold på arbejdspladsen. Ansættelser af nye medarbejdere på FOAs arbejdsmarked, 2014 Selvom personligheden er det vigtigste ved samtalen, er det ikke nok, at man virker sympatisk, hvis man ikke er fagligt velfunderet og kan reflektere over sin faglighed.

12 12 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE De svære spørgsmål Forbered dig på også at svare på spørgsmål, det måske ikke er så let at svare på. Alle svar er bedre end: Det ved jeg ikke Her er nogle forslag til svar på de svære spørgsmål: Hvad er dine svage sider? Her behøver du ikke være helt ærlig. Vælg noget, som du i forvejen arbejder med at forbedre, fx: Jeg snakker for meget Jeg er lidt genert Jeg er ikke så god til IT, eller hvad det nu kan være. Men det skal selvfølgelig ikke være en svaghed, der gør, at du er totalt uegnet til jobbet. Souschef i dagplejen Vi spørger om eventuelle skavanker, især i bevægeapparatet, fordi der er så mange løft i arbejdet. En kronisk sygdom er derimod ikke noget problem, hvis den er velreguleret. Teamleder på ældrecenter Vi spørger ikke direkte til stærke og svage sider, for det lægger bare op til nogle floskler. Men indirekte kommer vi alligevel rundt om spørgsmålet.

13 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 13 Er du stabil? Svar ærligt. Hvis de ringer til dine tidligere arbejdsgivere, vil de alligevel få at vide, at du fx har et dårligt helbred, eller at dine børn tit er syge. Hvis du engang har været ustabil, men ikke er det længere, er det vigtigt at få det sagt før de hører noget andet fra dine tidligere arbejdsgivere. Hvornår regner du med at gå på efterløn? Spørgsmålet stilles selvfølgelig især til ansøgere, der har rundet de 50 eller 60 år. Her er det klogest at sige, at du ikke har planer om at gå på efterløn foreløbig. Uanset hvad du i øvrigt har planlagt. Ansvarshavende sosuassistent på plejehjem Hun havde haft en depression for nogle år siden. Men det var overstået nu og betød ikke noget. Det var godt, at hun var åben om det. For alle bør have en chance.

14 14 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE Ansvarshavende sosuassistent på plejehjem Jeg er meget opmærksom på, hvordan ansøgerne taler om be boerne på plejehjemmet og om gamle mennesker i det hele taget. Lyder det, som om de respekterer dem og ønsker at finde ind til de mennesker, de engang har været? Eller opfatter de dem bare som nogle stakler, der skal hjælpes? Hvor fleksibel er du med hensyn til arbejdstider? Svar ærligt. Du skal ikke love noget, du ikke kan holde. Det giver bare stress i dagligdagen. Hvad gør du, hvis en borger (bruger, beboer osv.) skælder dig ud? Forbered nogle eksempler på, hvordan du før har løst den slags konflikter. Hvem er du? Nogen arbejdsledere kan være lidt højtsvævende og finde på at stille dig nogle meget abstrakte spørgsmål. I virkeligheden handler det om, at de gerne vil vide noget mere om dig som person. På sådan et spørgsmål kan du fx fortælle om de ting, der betyder meget for dig i arbejds livet (fx at gøre dit arbejde godt) eller du kan fortælle, at du er en glad kvinde midt i livet, der elsker at danse til Rolling Stones. Hvis du har nogle holdninger, der måske kan provokere ansættelsesudvalget, er det klogt at holde dem for dig selv.

15 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 15 Hvis du er ledig: Hvorfor er du arbejdsløs? Kom med en forklaring, der ligger nær sandheden, men som ikke handler om, at der er noget i vejen med dig. Fx: Der skulle spares, og min afdeling blev nedlagt. Hvis du er blevet fyret på grund af samarbejdsproblemer, skal du have gennemtænkt din version af historien, før de ringer til den arbejdsleder, du havde problemer med. Hvis I snakker om din arbejdsløshed, kan du benytte chancen til at fortælle om alle de relevante ting, du har lavet, mens du var ledig. Leder af børnehave Jeg foretrækker ansøgere, der brænder for noget. Så er det nærmest lige meget hvad bare de brænder! Souschef i dagplejen Man skal ikke udbrede fordomme om mennesker, der opdrager deres børn på den ene eller den anden måde eller om forældre med anden etnisk baggrund end dansk. Teamleder i ældrecenter Det gør noget i mig, når de begynder på det med at kritisere tidligere chefer og kolleger. Så tænker jeg: Næste gang kan det blive mig, de fortæller om!

16 16 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE Fx taget kurser, deltaget i organisationsarbejde, passet din gamle mor osv. Hvis du er i arbejde: Hvorfor søger du væk fra den arbejdsplads, du er på nu? I stedet for at fortælle om, hvad du evt. er utilfreds med, kan du sige, at du vil prøve noget nyt. Så tror de ikke, at du er et brokkehoved. Leder af serviceafdeling i en fagforening Man skal kunne mærke, at ansøgeren vil jobbet og ikke er tvunget til at søge det. Det virker fx ikke godt at sige, at man er ved at falde for dagpengeretten og skal have et job nu! Men vær beredt på, at de kan tage referencer på dig hos din nuværende arbejdsgiver. Hvis du har nogle gode, faglige argumenter for, hvorfor du skifter, kan det måske være en god idé at komme med dem. Det kan fx være, du har været uenig i en pædagogisk retning, som du ved, de ikke har på den arbejdsplads, du nu søger ind på. Jo færre ansøgere der er til en stilling, jo stærkere står du i ansættelsessituationen og jo mere ærlig kan du være. Referencer Nogle arbejdsgivere henvender sig til dine tidligere arbejdsgivere, før de beslutter, om de vil ansætte dig. Her kan de fx spørge om dine faglige kvalifikationer, om du er stabil, hvor god du er til samarbejde osv. Nogle gange fremgår det af jobannoncen, at arbejdsgiveren vil tage referencer. Andre gange siger de det under samtalen. De må ikke gøre det uden at orientere dig. Hvis du ved, at en tidligere arbejdsgiver vil sige no

17 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 17 get ufordelagtigt om dig, kan du evt. henvise til en anden, der var glad for dig som medarbejder. Ændringer af arbejdsbetingelser Hvis du ønsker ændringer i arbejdsfunktioner eller arbejdsbetingelser, skal du inden samtalen tænke over, hvordan du vil spørge om det. Gruppeleder på plejecenter En kritisk situation skal ikke fylde for meget i samtalen. Man skal have en positiv tilgang til, hvorfor man lige præcis søger det her arbejde. Fakta Diskrimination?* Er du gravid? Skal du have flere børn? Hvad stemmer du på? Hvilken religion tror du på? Er du medlem af en fagforening? Hvilket køn danner du par med? Du får sikkert ikke jobbet, hvis du direkte nægter at svare på spørgsmålene. I stedet kan du fx svare, at du ikke kan se, hvilken relevans det har for, hvor godt du kan udføre jobbet. Hvis du ikke får det, kan du bagefter overveje, om du vil klage over et bestemt spørgsmål. Snak med din FOA-afdeling, hvis du vil klage. * Ifølge Lov om ligebehandling af kvinder og mænd og Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv.

18 18 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE Måske har du en dårlig arm, der forhindrer dig i at udføre bestemte arbejdsopgaver. Overvej forskellige løsninger, som du kan præsentere for ansættelsesudvalget. Måske er du enlig mor til små børn og kan derfor ikke nå at møde, før daginstitutionen åbner. Spørg åbent om det er muligt at møde senere. Og overvej om du kan finde alternative pasningsmuligheder, hvis det ikke er muligt at møde senere. Fakta Hvad skal du have i løn? På foa.dk kan du under temaet Løn se, hvilken løn du er berettiget til i dit nye job. Du kan måske også få et lokalt afltalt løntillæg. Spørg din nye TR eller din FOA-afdeling om dine muligheder. Leder af børnehave Vi spørger under samtalen efter en tidligere leder, vi kan snakke med. Hvis en ansøger har været på kant med en tidligere leder, spørger vi efter en anden. For det skal være en leder, der giver referencen.

19 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 19 På vej til jobsamtale Før du går ud ad døren til jobsamtalen, skal du lige overveje, hvad du skal have med, og hvad du skal have på. Hvad skal du have med? Det virker godt, hvis du har nogle papirer med, du kan lægge foran dig. Det kan typisk være: Jobannoncen (gerne med nogle understregninger hist og her) Din jobansøgning og dit CV Eventuelle eksamenspapirer ikke fordi udvalget vil se dem, men det kan være med til at styrke din faglige selvtillid Hvis du er nyuddannet: Opgaver, du har skrevet, der kan være relevante for jobbet. for, hvordan ansættelsesudvalget oplever dig. Det er derfor vigtigt, at du tager noget tøj på, der passer til jobbet, og som du føler dig godt tilpas i. Det vil oftest sige: ikke for festligt tøj ikke for stram eller nedringet bluse ikke for høje hæle ikke for kraftig makeup ikke for mange og synlige tatoveringer ikke for mange piercinger. Hvis du har langt hår, kan du sætte det op, så det ikke falder ned i øjnene på dig under samtalen. Hvad skal du have på? Du er den, du er, og du ser ud, som du nu ser ud. Men under jobsamtalen gælder det om, at du bruger de ressourcer, du har, så overbevisende som muligt. For din fremtræden og din måde at være på betyder meget

20 20 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE Under samtalen Nu skal slaget slås. Hvis du har forberedt dig godt, er du allerede et skridt nærmere jobbet. Her er nogle gode råd til, hvordan du kommer godt igennem selve jobsamtalen. Til jobsamtalen vil du blive sat over for et panel, der kan bestå af alt fra én person (typisk din nye arbejdsleder) til en større gruppe af arbejdsledere, tillidsfolk, pårørende og kommende kolleger. Lad dig ikke skræmme af det. De ved godt, at du er nervøs, og de vil i langt de fleste tilfælde søge at gøre samtalen til en god oplevelse for alle. Hvis du er velforberedt, kan du bedre slappe af og være dig selv. Prøv ikke at være en anden person, end den du er. Teamleder på ældrecenter Husk at tage både jobannoncen, ansøgning, CV og dine noter med. Man skal først og fremmest være sig selv. Vi kan mærke det, hvis nogen prøver at forstille sig. Selvfølgelig kommer du til tiden. Tag derfor hjemmefra i god tid. Sig pænt goddag og giv hånd til alle i ansættelsesudvalget. Du må gerne give et fast håndtryk uden at det selvfølgelig skal gøre ondt på folk.

21 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 21 Lad lederen starte og styre samtalen. Men sørg for at få sagt det, du har forberedt, enten når du svarer på udvalgets spørgsmål, eller til sidst, hvor de sikkert spørger dig, om der er mere, du vil spørge om. Kig på dit medbragte papir, så de kan se, du har forberedt dig. Din fremtræden og dit kropssprog Se på den, der taler og på dem, du selv taler til. Hvis der er flere med til samtalen, skal du huske at snakke til dem alle sammen og ikke kun til lederen. Vær åben og interesseret. Tænk på, at du er så god, at du er blevet kaldt til samtale. Så er du også god nok til at få jobbet. Prøv at lade være med at vippe på stolen, tromme med fingrene eller, hvad du nu måtte have af dårlige vaner, når du er nervøs. Husk, det handler om jobbet og om, hvordan du passer til det og til arbejdspladsen. Fortæl derfor ikke lange historier fra dit privatliv. Teamleder i dagplejen Det er helhedsindtrykket og den oplevede motivation, der er afgørende for, hvem vi i sidste ende vælger af ansøgerne. Det handler om, hvem der bedst får vist, hvad de indeholder og kan byde på. Leder af børnehave Vi afviste en ansøger, fordi han virkede meget selvhævdende og helt manglede situationsfornemmelse.

22 22 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE Sig pænt farvel og giv hånd. Sig tak for en hyggelig samtale, og at du glæder dig til at høre fra dem. Eller hvad der nu falder dig naturligt. Leder af børnehave Det tæller positivt, hvis man har sødme og personlighed og virker markant og udadvendt. Selvom man er nervøs, skal man udstråle en vis personlig sikkerhed samt have nogle holdninger og komme frem med dem. Mange af kollegerne fylder meget, og den nye skal kunne matche det. Hvis der opstår problemer under jobsamtalen En sjælden gang kan du komme ud for, at noget går galt under samtalen. Det kan fx være: at arbejdslederen virker arrogant og stiller nogle ubehagelige spørgsmål at panelet griner sammen uden at inddrage dig at du finder ud af, at arbejdet eller arbejdspladsen slet ikke er noget for dig at du kommer til at sige noget, du ikke helst ikke skulle have sagt. Selvfølgelig kan du rejse dig og tage dit gode tøj og gå. Men det er nok bedst, at du bider tænderne sammen og gør samtalen færdig. Hvis du magter det, kan du også vælge at sætte ord på problemet. Måske kan det lette stemningen, så samtalen helt ændrer karakter.

23 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 23 Efter samtalen Efter samtalen har du sikkert en fornemmelse af, om det er gået godt eller skidt. Men du ved jo ikke, om de andre ansøgere har gjort det værre eller bedre. Derfor skal du nu til at vente på at høre, om du bliver ansat. Leder af børnehave Vi valgte hende simpelthen, fordi hun var bedst. Og det var hele ansættelsesudvalget enige om. Der var ikke noget i vejen med de 2 andre ansøgere. De var bare ikke lige så gode og sympatiske. Det kan også være, du har fundet ud af, at jobbet og arbejdspladsen slet ikke var noget for dig. Så skal du videre med din jobsøgning, men har nu fået flere erfaringer med, hvad du går efter. Af hensyn til andre ansøgere, der gerne vil have jobbet, bør du hurtigt fortælle det til arbejdspladsen. Hvis du ikke har hørt fra arbejdspladsen inden for ca. en uge, kan du ringe for at høre, hvordan det er gået. Hvis du får jobbet Så tillykke med det! Sørg for at få en skriftlig bekræftelse på, at du er ansat og fra hvornår. Bekræftelsen skal også indeholde dine ansættelsesbetingelser, lønforhold og eventuel ansættelsesperiode. Hvis du har været ledig, så husk at afmelde dig på Jobnet.

24 24 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE Leder af børnehave Jeg synes, at de fleste af ansøgerne var ret kedelige. Faktisk var der kun én, der levede op til vores krav, så hende tog vi. Der var en god kemi, og hun faldt til med det samme, mens vi viste hende rundt. Hun virkede glad, havde humor, var frisk og fuld af gå-på-mod.

25 SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE FOA 25 Ansvarshavende sosuassistent på et plejehjem Hun opfyldte alle de faglige krav, boede tæt på og havde ikke haft en sygedag i 9 år. Det er vigtigt som nattevagt. Samtidig virkede hun sympatisk og frisk var ikke genert, men rap i replikken. Da hun blev spurgt, hvornår hun kunne starte, svarede hun: I nat! Og da vi spurgte til referencer, lagde hun et telefonnummer på bordet: hendes eget! Det, syntes vi, var sjovt.

26 26 FOA SÅDAN GÅR DU TIL JOBSAMTALE Hvis du ikke får jobbet Hvis du ikke har fået jobbet, kan du høre arbejdspladsen, om du eventuelt må komme på venteliste, eller om de vil bruge dig som vikar. Du kan også spørge, hvorfor de ikke valgte dig. Selvfølgelig kan det være, at der har været en ansøger, der bare overstrålede alle. Men det kan også være, du har gjort eller sagt noget, de ikke syntes om, og som du kan lære af og måske ændre på, når du søger det næste job. Og endelig kan det være, at du gjorde det helt rigtige, men at der bare var en, der gjorde det bedre. Teamleder på ældrecenter Havde jeg haft 5 job, så havde jeg ansat dem alle sammen.

27

28 DECEMBER 2016 Sådan går du til jobsamtale Gode råd til jobsøgning I pjecen får du gode råd til, hvordan du kan forberede og gennemføre en jobsamtale. Hvordan forbereder du dig på en jobsamtale? Hvad kan du svare på de spørgsmål, du får stillet under samtalen? Hvad kan du selv spørge om? Hvad kan du gøre for at virke overbevisende og troværdig? Hvad kan du gøre efter samtalen? A-kasse Staunings Plads København V Tlf foa.dk/a-kasse FOAs A-kasse er en moderne a-kasse tæt på dig. Vi har lokale kontorer overalt i Danmark, og vi kender dit fag og jobmarkedet. Vores vigtigste opgave er at sikre dig øko nomisk tryghed, hvis du skulle blive arbejdsløs og være din hjælpende hånd i jagten på dit næste job. Ud over dagpenge udbetaler vi også en række andre ydelser, fx efterløn og feriedagpenge. På foa.dk/a-kasse kan du vælge en lang række selvbetjeningsløsninger, og du kan kontakte os i både dag- og aftentimerne.

Til jobsøgende medlemmer af FOA Fag og Arbejde. Når du søger job. Gode råd til jobsøgning

Til jobsøgende medlemmer af FOA Fag og Arbejde. Når du søger job. Gode råd til jobsøgning Til jobsøgende medlemmer af FOA Fag og Arbejde Når du søger job Gode råd til jobsøgning Oktober 2009 1 Indholdsfortegnelse Hvad er det rigtige job for dig?...3 Hvor finder du det rigtige job?...4 FOA Job...4

Læs mere

Sådan finder du dit nye job

Sådan finder du dit nye job A-KASSE Sådan finder du dit nye job Gode råd til jobsøgning DECEMBER 2016 Indhold Hvad er det rigtige job for dig? 3 Brug dit netværk 5 Brug de sociale medier 7 FOA Job 8 Jobannoncer i medierne 9 FOA JobMatch

Læs mere

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Når du søger job. Gode råd til jobsøgning

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Når du søger job. Gode råd til jobsøgning Februar 2010 Til jobsøgende medlemmer F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Når du søger job Gode råd til jobsøgning Politisk ansvarlig: Dennis Kristensen Redaktion: FOAs A-kasse Illustration:

Læs mere

Hjælp til jobsøgningen

Hjælp til jobsøgningen Hjælp til jobsøgningen FOA Århus Jobmatch Hjælp til jobsøgningen I denne folder finder du inspiration til jobsøgning. Da det kan være længe siden, du sidst har lavet enten ansøgning, CV eller andet relateret

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud JANUAR 2017 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig over 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge befordringstilskud

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud SEPTEMBER 2015 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig under 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge

Læs mere

VELKOMMEN PÅ DIN NYE ARBEJDSPLADS

VELKOMMEN PÅ DIN NYE ARBEJDSPLADS F O A f a g o g a r b e j d e VELKOMMEN PÅ DIN NYE ARBEJDSPLADS Vi er glade for at skulle være kollega med dig, mens du er ansat hos os. Vi håber, at du vil falde godt til på arbejdspladsen, og at du kan

Læs mere

A-KASSE. Når du er ledig. Værd at vide JANUAR 2017

A-KASSE. Når du er ledig. Værd at vide JANUAR 2017 A-KASSE Når du er ledig Værd at vide JANUAR 2017 Indhold I arbejde igen vi hjælper dig på vej 3 Hvem kan hjælpe dig med hvad? 4 For at få dagpenge... 6 Jeg er blevet syg hvad nu? 13 Samtaler i a-kassen

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud JANUAR 2017 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig under 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge befordringstilskud

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud FEBRUAR 2015 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig under 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge befordringstilskud

Læs mere

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste pædagogmedhjælpere er medlem af FOA, som med ca. 200.000 medlemmer er langt den største

Læs mere

Kan du få voksenelevløn?

Kan du få voksenelevløn? A-KASSE Kan du få voksenelevløn? Ledige over 25 år, der vil tage en pædagogisk assistentuddannelse MAJ 2015 Voksenelevordningen Er du fyldt 25 år og ønsker uddannelse til: Pædagogisk assistent Du har mindst

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud SEPTEMBER 2015 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig over 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge

Læs mere

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... I FOA kan vi godt se forskel på de problemer, som brandmanden og pædagogmedhjælperen oplever i hverdagen. Vi ved også, at

Læs mere

Jobsamtalen. Baggrund

Jobsamtalen. Baggrund Jobsamtalen AS3 2 Jobsamtalen er et afgørende tidspunkt i en ansættelsesproces for både dig og virksomheden. Det er her, I ser hinanden an og begge parter vurderer, om en ansættelse er en mulighed. AS3

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud FEBRUAR 2015 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig over 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge befordringstilskud

Læs mere

TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... FOA er med sine 200.000 medlemmer i den offentlige sektor langt den største fagforening for tekniske servicemedarbejdere

Læs mere

Kan du få voksenelevløn?

Kan du få voksenelevløn? A-KASSE Kan du få voksenelevløn? Ledige over 25 år, der vil tage en sundhedshjælperuddannelse eller en socialog sundhedsassistentuddannelse APRIL 2017 Voksenelevordningen Er du fyldt 25 år og ønsker uddannelse

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver du har, når din

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

A-KASSE. Når du er ledig. Værd at vide

A-KASSE. Når du er ledig. Værd at vide A-KASSE Når du er ledig Værd at vide JULI 2015 Indhold I arbejde igen 3 Udbetaling af dagpenge 5 Værd at vide under sygdom 14 Hvis du får arbejde på nedsat tid 17 Bliv dygtigere mens du går ledig 19 Hvis

Læs mere

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge?

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? A-KASSE Kontanthjælp Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? FEBRUAR 2016 Indhold Kontanthjælp Kontanthjælp 3 Kan jeg få kontanthjælp? 5 Kan jeg få støtte? 9 Hvor og hvornår skal jeg søge?

Læs mere

Tips og tricks til jobsøgning

Tips og tricks til jobsøgning Tips og tricks til jobsøgning Hvordan søger du målrettet et job? Opstil dine jobmål Tænk på indhold, branche, arbejdstid og geografi. Lav grundig research Søg viden om jobbet og virksomheden. Brug internettet

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

Kan du få voksenelevløn?

Kan du få voksenelevløn? A-KASSE Kan du få voksenelevløn? Ledige over 25 år, der vil tage en social- og sundhedsuddannelse MAJ 2015 Voksenelevordningen Er du fyldt 25 år og ønsker uddannelse til: Social- og sundhedshjælper Social-

Læs mere

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet September 2012 Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Et springbræt til arbejdsmarkedet Du skal snart starte i et løntilskudsjob på en arbejdsplads.

Læs mere

TILLIDS- REPRÆSENTANT

TILLIDS- REPRÆSENTANT TILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din arbejdsplads er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

Sådan søger du jobbet

Sådan søger du jobbet A-KASSE Sådan søger du jobbet Gode råd til jobsøgning DECEMBER 2016 Indhold Du kan søge på mange måder 3 Den gode jobansøgning 7 Den særligt gode jobansøgning 12 Fotos og illustrationer 19 CV et et bilag

Læs mere

A-KASSE. Når du er ledig. Værd at vide NOVEMBER 2015

A-KASSE. Når du er ledig. Værd at vide NOVEMBER 2015 A-KASSE Når du er ledig Værd at vide NOVEMBER 2015 Indhold I arbejde igen vi hjælper dig på vej 3 Udbetaling af dagpenge kend spillereglerne 4 Værd at vide under sygdom 9 Hvis du får arbejde på nedsat

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

A-KASSE. Når du er ledig. Værd at vide

A-KASSE. Når du er ledig. Værd at vide A-KASSE Når du er ledig Værd at vide januar 2015 Indhold I arbejde igen 3 Udbetaling af dagpenge 5 Værd at vide under sygdom 13 Hvis du får arbejde på nedsat tid 16 Bliv dygtigere mens du går ledig 18

Læs mere

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge?

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? A-KASSE Kontanthjælp Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? APRIL 2015 Indhold Kontanthjælp 3 Kan jeg få kontanthjælp? 5 Kan jeg få støtte? 9 Hvor og hvornår skal jeg søge? 9 Hvilke krav

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale 27.09.13 En komplet guide til dig, der skal holde ansættelsessamtale. Ved at bruge spørgerammer sikrer du dig, at du får afklaret ansøgerens kompetencer og

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Nye regler pr. 1/7 2006 Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og Sundhedssektoren FOA er dit sikkerhedsnet. FOA forhandler

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Tips til at lave en ansøgning

Tips til at lave en ansøgning Tips til at lave en ansøgning Det er ikke nemt at skrive en god ansøgning. Det kræver forberedelse og tålmodighed, hvis du skal opnå et godt resultat. Virksomheden kender dig som udgangspunkt ikke og du

Læs mere

Er du træt af dit job? opsagt eller ledig? ved at afslutte en uddannelse? ved at flytte? Find dit nye job på FOA Job.

Er du træt af dit job? opsagt eller ledig? ved at afslutte en uddannelse? ved at flytte? Find dit nye job på FOA Job. F O A F A G O G A R B E J D E Er du træt af dit job? opsagt eller ledig? ved at afslutte en uddannelse? ved at flytte? Find dit nye job på FOA Job Brugervejledning Indholdsfortegnelse: Hvad kan du bruge

Læs mere

FOA din partner på arbejdspladsen

FOA din partner på arbejdspladsen F O A F A G O G A R B E J D E FOA din partner på arbejdspladsen Fordele og medlemstilbud 2007 FOA er til for dig FOA Fag og Arbejde er et fagligt fællesskab, hvor vi er omkring 205.000 medlemmer. Som medlem

Læs mere

Eksempelhæfte 2 Lederstilling i en børnehave

Eksempelhæfte 2 Lederstilling i en børnehave Eksempelhæfte 2 Lederstilling i en børnehave Væksthus for ledelse www.lederweb.dk/rekrutteringsguiden Jobanalyse Lederstilling i daginstitutionen Mariehønen (fiktivt eksempel) Ansættelse af leder til Mariehønen,

Læs mere

Når du F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. er ledig

Når du F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. er ledig Januar 2010 Værd at vide: Når du F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E er ledig Indhold I arbejde igen vi hjælper dig på vej 3 Udbetaling af dagpenge kend spillereglerne 4 Tilmelding til jobcentret

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 200.000 medlemmer

Læs mere

Tips og tricks til jobsøgning

Tips og tricks til jobsøgning Tips og tricks til jobsøgning Hvordan søger du målrettet et job? Opstil dine jobmål : Tænk på indhold, branche, arbejdstid, geografi. Brug internettet HK Jobformidling har sin egen database på www.mithk.dk.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

BRUG DINE MULIGHEDER SOM LEDIG

BRUG DINE MULIGHEDER SOM LEDIG JUNI 2013 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E BRUG DINE MULIGHEDER SOM LEDIG Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag 2 FOA FAG OG ARBEJDE BRUG DINE MULIGHEDER SOM LEDIG Forord Den forkortede

Læs mere

Når du F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. er ledig

Når du F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. er ledig September 2011 Værd at vide: Når du F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E er ledig Indhold I arbejde igen vi hjælper dig på vej 3 Udbetaling af dagpenge kend spillereglerne 4 Tilmelding til jobcentret

Læs mere

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder?

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder? Hvordan håndteres den svære samtale i mindre virksomheder? 1. Den svære samtale 2. Forberedelse til samtalen 3. Afholdelse af selve samtalen 4. Skabelon til afholdelse af samtalen 5. Opfølgning på samtalen

Læs mere

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale Kunsten at gå til en god jobsamtale Tillykke Du er nu udvalgt til at komme til samtale hos en virksomhed omkring et job. Du skal derfor i gang med at forberede dig på at præsentere dig selv, så du bliver

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Når du F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. er ledig

Når du F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. er ledig Marts 2009 Værd at vide: Når du F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E er ledig Indhold I arbejde igen vi hjælper dig på vej 3 Udbetaling af dagpenge kend spillereglerne 4 Aktivt arbejdssøgende

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand TEKNIK-SERVICE Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Reiner Burgwald Formand, Teknik- og Servicesektoren En rimelig løn, et job med fornuftigt indhold, selvstændighed i jobbet og

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Vil du med i kassen? Politisk ansvarlig: Dennis Kristensen Redaktion: FOAs a-kasse. Forsidefoto: Mike Kollöffel. Layout: Joe Anderson.

Vil du med i kassen? Politisk ansvarlig: Dennis Kristensen Redaktion: FOAs a-kasse. Forsidefoto: Mike Kollöffel. Layout: Joe Anderson. F O A s A K A S S E Vil du med i kassen? Vil du med i kassen? Er udgivet af Fag og Arbejde FOAs a-kasse Pjecen henvender sig til ansatte, som arbejder inden for kassens faglige områder, og som kan optages

Læs mere

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Løbenummer: Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet. Skemaet kan benyttes til at kortlægge

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste hus- og serviceassistenter i den offentlige sektor er medlem af FOA. Mange lignende grupper vælger det samme.

Læs mere

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 A-KASSE Brug dine muligheder Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 Indhold Forord 3 Tag uddannelse 4 Uddannelsesmuligheder under ledighed 6 Sig ja til jobrotation

Læs mere

Værd at vide: Når du er ledig. F O A s A K A S S E

Værd at vide: Når du er ledig. F O A s A K A S S E Værd at vide: Når du er ledig F O A s A K A S S E Indhold I arbejde igen vi hjælper dig på vej 3 Udbetaling af dagpenge kend spillereglerne 5 Samtaler Sygdom Ferie CV Transporttid Rådighedssamtaler Arbejdskrav

Læs mere

Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål

Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål December 2005 Analysesektionen. Indholdsfortegnelse Baggrund og konklusioner s. 3 Spørgsmål om kompetenceudvikling og arbejdstilrettelæggelse

Læs mere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 1 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Bliv en helstøbt leder og få det bedste frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 2 Tip 1: Vær

Læs mere

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden Tryghed Ung på jobbet Udvikling Rettigheder Fællesskab Respekt meld dig ind nu......vi behøver hinanden Hey...kom og vær med Jeg synes, det er rigtig sjovt at være med i ungdoms - arbejdet i min afdeling.

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder FOA Kampagne og Analyse 12. juni 2013 Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder FOA har i perioden 26. april-6. maj 2013 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske

Læs mere

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen Nye kolleger er gode kolleger Gode argumenter for integration Etniske minoriteter er en del af det

Læs mere

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Februar for dig over 30

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Februar for dig over 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Februar 2011 AKTIVERING for dig over 30 INDHOLD Aktivering for dig over 30 side 3 Ansættelse med løntilskud side 3 Virksomhedspraktik side 4 Kurser eller uddannelse

Læs mere

Vil du med i a-kassen?

Vil du med i a-kassen? A-KASSE Vil du med i a-kassen? Det betaler sig JULI 2017 Indhold Vil du med i a-akassen? 3 Kontanthjælp er afhængig af formue og ægtefælle 4 Dagpengene er uafhængig af formue og ægtefælle 6 Hvad koster

Læs mere

Pårørende, tabu og arbejdsmarked

Pårørende, tabu og arbejdsmarked Pårørende, tabu og arbejdsmarked 1. Jeg oplever, at andre synes: Det er mere acceptabelt at have en fysisk sygdom end en psykisk sygdom 85,5% 437 Det er mere acceptabelt at have en psykisk sygdom end en

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

Vil du med i a-kassen?

Vil du med i a-kassen? A-KASSE Vil du med i a-kassen? Det betaler sig MARTS 2017 Indhold Vil du med i a-akassen? 3 Kontanthjælp er afhængig af formue og ægtefælle 4 Dagpengene er uafhængig af formue og ægtefælle 6 Hvad koster

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle af

Læs mere

Gode råd om CV. Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside. www.jobnet.

Gode råd om CV. Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside. www.jobnet. Gode råd om CV Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside www.jobnet.dk Alle ledige medlemmer skal oprette et CV, som A-kassen efterfølgende

Læs mere

Management Summary Arbejdsmarkedsundersøgelse 2010

Management Summary Arbejdsmarkedsundersøgelse 2010 Management Summary Arbejdsmarkedsundersøgelse 2010 Dorte Barfod www.yougov.dk Copenhagen Marts 2010 1 Metode 2 Metode Dataindsamling: Undersøgelsen er gennemført via internettet i perioden januar/februar

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fraværs- politik

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fraværs- politik Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fraværs- politik Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver, du har,

Læs mere

Værd at vide: FOA FAG OG ARBEJDES ARBEJDSLØSHEDSKASSE. Når du er ledig

Værd at vide: FOA FAG OG ARBEJDES ARBEJDSLØSHEDSKASSE. Når du er ledig Værd at vide: FOA FAG OG ARBEJDES ARBEJDSLØSHEDSKASSE Når du er ledig Indhold I arbejde igen vi hjælper dig på vej 3 Udbetaling af dagpenge kend spillereglerne 5 Samtaler Sygdom Ferie CV Transporttid Rådighedssamtaler

Læs mere

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale FORBUND Stå stærkt som AMR Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale 2 FOA STÅ STÆRKT SOM AMR Indhold Sammen gør vi forskellen for arbejdsmiljøet 3 FOA giver dig 3 løfter 4

Læs mere

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker.

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker. Forord Hvad skal vi bruge en personalepolitik til? Personalepolitikken i Frederikshavn Kommune er et fælles ansvar, som vi skal forpligte hinanden på. På samme måde som vi forpligter hinanden på, at vi

Læs mere

LEDIGHED OG VEJEN TIL JOB.

LEDIGHED OG VEJEN TIL JOB. LEDIGHED OG VEJEN TIL JOB. Indhold. Jobsøgning. 5 Regler for ledige. 9 3 KOM I SPIL PÅ JOBMARKEDET. Jobsøgning er en svær kunst at mes tre. Der findes ingen standardløsninger på, hvordan du skriver den

Læs mere

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor!

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! 25 Brug din orlov - der er nok til både far og mor Udgivet af Minister for ligestilling Januar 2007 Distribution: Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Spørgeskema til medarbejdere 2010

Spørgeskema til medarbejdere 2010 Vi udvikler kvaliteten i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen i Hørsholm Kommune Og vi har brug for din hjælp! Spørgeskema til medarbejdere 2010 I samarbejde med Version 4 22/3 2010 Udfyldelsen af skemaet

Læs mere

Kort oversigt over skalaerne i de nye Tre-dækker II spørgeskemaer

Kort oversigt over skalaerne i de nye Tre-dækker II spørgeskemaer 2005 Kort oversigt over skalaerne i de nye Tre-dækker II spørgeskemaer I forbindelse med udviklingen af tre-dækker II har vi lagt vægt på at udvikle korte skalaer til brug for forskningen ( forskerskemaet

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper F O A F A G O G A R B E J D E Tekst: Britta Lundqvist. Foto: Biofoto/Johnny Madsen og Anders Tvevad. Layout: Joe Anderson og Maja Honoré. Tryk: FOA-tryk marts 2006. Det gør FOA for dig som pædagogmedhjælper

Læs mere

Vejledning om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet

Vejledning om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet 1 Vejledning om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet For at modtage dagpenge mens du er ledig, skal du stå til rådighed for det danske arbejdsmarked. Det gør du ved blandt andet at opfylde disse betingelser:

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Januar 2010. for dig over 30

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Januar 2010. for dig over 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Januar 2010 AKTIVERING for dig over 30 INDHOLD Aktivering for dig over 30 side 3 Ansættelse med løntilskud side 4 Virksomhedspraktik side 4 Vejledning og uddannelse

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel Tal om Trivsel genvej Til Trivsel og motivation er i g de hvad sk ber Til at opdage mistrivsel? mistrivsel? Mistrivsel kan være svær at få øje på, når medarbejderne ikke selv henvender sig og fortæller

Læs mere

Find dit nye job på FOA Job. Brugervejledning. Er du træt af dit job? opsagt eller ledig? ved at afslutte en uddannelse? ved at flytte?

Find dit nye job på FOA Job. Brugervejledning. Er du træt af dit job? opsagt eller ledig? ved at afslutte en uddannelse? ved at flytte? Oktober 2010 F O A F A G O G A R B E J D E Er du træt af dit job? opsagt eller ledig? ved at afslutte en uddannelse? ved at flytte? Find dit nye job på FOA Job Brugervejledning Indholdsfortegnelse: Hvad

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge?

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? A-KASSE Kontanthjælp Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? JANUAR 2017 Indhold Kontanthjælp 3 Kan jeg få kontanthjælp? 5 Når du har fået kon tanthjælp i et år 9 Kan jeg få støtte? 10

Læs mere

Meld dig ind i FOA. Får jeg den rigtige løn? Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade?

Meld dig ind i FOA. Får jeg den rigtige løn? Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade? ELEV Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Får jeg den rigtige løn? Meld dig ind i FOA Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade? Pædagogisk assistentelev Social- og sundhedshjælperelev

Læs mere

FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT

FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Dit område er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse: Sygeplejerskers Arbejdsmiljø, Trivsel og Helbred (SATH) 2015

Spørgeskemaundersøgelse: Sygeplejerskers Arbejdsmiljø, Trivsel og Helbred (SATH) 2015 1 Spørgeskemaundersøgelse: Sygeplejerskers Arbejdsmiljø, Trivsel og Helbred (SATH) 2015 Det psykiske arbejdsmiljø Hvilken arbejdsstatus har du lige nu? Spørgsmålene handler om, hvor megen indflydelse du

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere