Natur og Teknik QUIZ.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Natur og Teknik QUIZ."

Transkript

1 Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt og vand. (Forsøget hvor man kunne få hvid saltvand til at ligge i bunden og grønt vand til at ligge ovenpå). Hvorfor synker en dåse med almindelig cola til bunds, når en cola light flyder? Den almindelige cola har større massefylde end colalight? Cola Light indeholder nærmest kun vand. Almindelig Cola indeholder både sukker og vand. Derfor er almindelig cola tungere end vand (har større massefylde). (Colaforsøget). Hvorfor flyder et æg ovenpå saltvand men synker til bunds i almindeligt vand? Et æg vil synke til bunds i almindeligt vand fordi æggets massefylde er størst Et æg vil flyde på saltvand fordi saltvandets massefylde er størst. (Forsøget med det svævende æg). Hvor mange atomer indeholder et iltmolekylde? Et Ilt-molekyle består af to Oxygen-atomer. Oxygen kaldes for O Derfor hedder ilt O 2. Hvad hedder den luft vi ånder ud? Den luft vi ånder ud hedder CO 2. Den kaldes også kulilte eller kuldioxid. (Forsøget, hvor vi fik vand farvet blåt. Den blå farve viste CO 2 ). Hvorfor er der dag og nat på Jorden?

2 Det er dag, når Solen skinner ned på Danmark. Det er nat, når Danmark er på den side af Jorden, hvor Solen ikke skinner. (Kaldet skyggesiden). (Forsøget med Globus op på OHP en). Hvorfor er der altid koldt på Nord- og Sydpolen? Fordi de er de steder på Jorden, hvor der er længst til Solen. Hvad hedder den cirkel som går hele vejen rundt om Jorden og som er det sted på Jorden, hvor der er varmest? Ækvator. Hvorfor har vi årstider på Jorden? Vi har årstider på Jorden, fordi planeten står skævt i Rummet. Danmark ligger på den øverste del af Jorden kaldet Den Nordlige Halvkugle. Når vi har forår og sommer i Danmark, er Den Nordlige Halvkugle tættest på Solen. Når vi har efterår og vinter i Danmark, er Den Nordlige Halvkugle længst væk fra Solen. (Forsøget med Globus op på OHP en). Fylder varm eller kold luft mest? Varm luft fylder mere end kold luft. ( Forsøget, hvor varm luft i en flaske udvidede sig og dermed pustede en ballon op). (Forsøget, hvor varm luft i en flaske fik en 50-øre til at løfte sig fra flaskehalsen). (Forsøget, hvor vi ved at køle luften i en flaske ned fik skabt et undertryk som trak ægget ned i flasken). Nævn de 7 verdensdele og vis dem på et kort? Europa. Asien. Nordamerika. Sydamerika Sydpolen (Antarktis) Afrika. Australien..

3

4 Er alle metaller magnetiske? Der findes en masse metaller. F.eks. guld, sølv, aluminium o.s.v. Der findes kun fire metaller som tiltrækkes af en magnet. Den vigtigste er jern. (Forsøget, hvor vi prøvede at få en masse ting til at sætte sig på en magnet). Hvor mange poler (ender) har en magnet?. En magnet har 2 poler. En Nordpol og en Sydpol.. Hvilken pol på magneten er kraftigst?. Nordpolen og Sydpolen er lige kraftige på en magnet.. Hvorfor viser en kompasnål altid mod nord?. Fordi Jorden er en kæmpestor magnet. Kompasnålen tiltrækkes af Jordens geografiske Nordpol.. Hvordan kan man lave et søm til en magnet?. Inde i jern er der en masse små-magneter. Hvis man ensretter dem laver man en magnet. (Forsøget, hvor vi strøg en magnet samme vej hen ad et søm. Da vi havde gjort det mange gange blev sømmet magnetisk).. Hvorfor blinker vi med øjnene?. Vi blinker med øjnene for at de ikke skal tørre ud. Hver gang vi blinker kommer der vand ned over øjet. (Forsøget, hvor I skulle prøve ikke at blinke med øjnene i 60 sek).

5 Hvad skaber overfladespænding? Overfladespæning skabes af de atomer der er i vandmolekyler (H2O). De atomer hedder Hydrogen og Oxygen. De holder godt fast i hinanden og det skaber en hinde på overfladen af vandet (overfladespænding). Når man kommer sæbe i vand brydes overfladespændingen. (Forsøget, hvor vi fik en papbåd til at "sejle" ved at lægge et stykke sæbe på den). Hvordan skabes fossile brændstoffer? Det er faktisk døde planter, blade og dyr som har ligget i i jorden gennem millioner af år. Når man brænder dem kan man lave strøm eller varme. Hvordan kan man nedsætte drivhuseffekten? Ved at spare på strøm og varme. Ved at lave strøm og varme af vindenergi, solenergi og brintenergi. Altså uden fossile brændstoffer som danner CO2, der varmer Jorden op. Hvorfor stiger vandstanden i verdenshavene ikke, hvis Nordpolen smelter? Når en isterning kommer ned i et glas vand stiger vandet lige så meget som isen vejer? Derfor stiger vandstanden ikke, når isen smelter. Og derfor stiger vandstanden ikke i verdenshavene, når isen smelter på Nordpolen. Nordpolen er kun frosset vand. Vandstanden ER jo allerede steget da isen kom til Nordpolen. Hvorfor stiger vandstanden i verdenshavene hvis isen på Grønland og Sydpolen smelter? Hvis der smelter is på landjorden (f.eks. Grønland eller Sydpolen), vil verdenshavene stige. Det svarer jo til, at der kommer nyt smeltet vand ned i et glas med vand. Så vil vandstanden stige. Forsøget hvor vi kom is ned i to glas med vand. I det ene glas rørte isen ikke bunden. I det anden rørte isen bunden. Hvorfor kan du glide længere på is en på et gulvtæppe?

6 Der er mindre friktion på is end på gulvtæppet.

7 Hvad kaldes friktion også? Friktion kaldes også rullemodstand eller gnidningsmodstand. Hvad består brandtrekanten af? Der skal tre ting til at lave en brand. 1. Varme 2. Ilt 3. Brændbart materiale De tre ting kalder man for brandtrekanten. Forklar ud fra brandtrekanten, hvad der skal til for at slukke en ildebrand? Ved at fjerne 1 af de tre ting fra brandtrekanten (ilt, brændbart materiale eller varme) kan du få ilden til at gå ud. Forsøget, hvor vi slukkede ild på tre måder. 1. Ved at fjerne varmen. 2. Ved at fjerne ilten. 3. Ved at fjerne brændbart materiale. Hvad er lyd Lyd er svingninger. Når vi opfatter lyd er det luft, som er sat i svingninger. Høje lyde har hurtige svingninger og dybe toner har langsommere. Forsøgene med stemmegaflerne op til øret. Hvad er pladetektonik (også kaldet kontinentaldrift)? Pladetektonik betyder at planeten Jorden består af nogle kæmpestore plader som skubber på hinanden. Disse skub giver jordskælv, vulkanudbrud, tsunamier og kan også lave bjergkæder. Når pladerne skubber på hinanden er det lige som at skubbe to stykker papir mod hinanden.

8 Hvordan opstår statisk elektricitet? Man kan oplade en ballon med statisk elektricitet ved at gnide den på ens hår. Når du gnider ballonen mod dit hår tager du faktisk elektronerne væk fra nogle af atomerne i dit hår. De flyttes nu over på ballonen, som får en helt masse elektroner på sig. Den bliver derfor "elektrisk". Forsøgene hvor vi bøjede en vandstråle og rullede med en dåse uden at røre ved den.

1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? 4. Hvor i verden kan man opleve sidelæns bevægelses zoner?

1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? 4. Hvor i verden kan man opleve sidelæns bevægelses zoner? Opgave 1a.01 Geologiske kredsløb Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksterne omkring Vulkaner & jordskælv fra Geologisk Museum 1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? Oceanbundspladerne

Læs mere

Fra Støv til Liv. Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Fra Støv til Liv. Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Fra Støv til Liv Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Observationer af universet peger på, at det er i konstant forandring. Alle galakserne fjerner

Læs mere

Sug det op. Sug det op. Ingeniørens udfordring Elevhæfte. Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet;

Sug det op. Sug det op. Ingeniørens udfordring Elevhæfte. Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet; hu6 1 Sug det op Sug det op Ingeniørens udfordring Elevhæfte Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet; Engineer. Tekst og redaktion: Læringskonsulent, Experimentarium: Mette Rehfeld Meltinis

Læs mere

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand?

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? En undervisningsavis fra og vand 2004 Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? Volmer Vandhunds Store Vandvids-Quiz Hvad sker der,når vi trækker ud i toilettet?

Læs mere

DU STORE VERDEN. Af Troels Gollander

DU STORE VERDEN. Af Troels Gollander ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå DU STORE VERDEN Af Troels Gollander Dette er en pdf-fil med Du store verden Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder.

Læs mere

SDU og DR. Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? + + Atom-model: - -

SDU og DR. Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? + + Atom-model: - - SDU og DR Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? Atom-model: - - - + + - + + + + + - - - Hvad er et atom? Alt omkring dig er bygget op af atomer. Alligevel kan du ikke se et enkelt

Læs mere

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium Dette skolemateriale til omnimaxfilmen Delfiner er en bearbejdelse af et amerikansk skolemateriale til filmen. Det oprindelige materiale kan findes som pfd-fil på adressen: http://www.dolphinsfilm.com/fslearn.htm

Læs mere

HYDROGRAFI Havets fysiske og kemiske forhold kaldes hydrografi. Hydrografien spiller en stor rolle for den biologiske produktion i havet.

HYDROGRAFI Havets fysiske og kemiske forhold kaldes hydrografi. Hydrografien spiller en stor rolle for den biologiske produktion i havet. 5 Når to havområder er forskellige, er det fordi de fysiske forhold er forskellige. Forholdene i omgivelserne er meget vigtige for, de planter og dyr, der lever her. Det kan være temperatur-, ilt- eller

Læs mere

1. Kræfter. 2. Gravitationskræfter

1. Kræfter. 2. Gravitationskræfter 1 M1 Isaac Newton 1. Kræfter Vi vil starte med at se på kræfter. Vi ved fra vores hverdag, at der i mange daglige situationer optræder kræfter. Skal man fx. cykle op ad en bakke, bliver man nødt til at

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr?

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vind og vejr Naturen og naturfænomener Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vejret er et naturfænomen med mange læringsmuligheder og også

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 ØVELSE 2.1 SMÅ FORSØG MED CO 2 At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). Indledning: CO 2 er en vigtig gas. CO 2 (carbondioxid) er det molekyle, der er grundlaget for opbygningen af alle organiske

Læs mere

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF?

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF? FORLØB NR. 3 Vidste du, at tekstilbranchen er en af verdens mest forurenende brancher? Mange tænker ikke over, hvor mange ressourcer der er forbundet med fremstilling af tekstil, og mange køber rigtig

Læs mere

Fremstilling af elektricitet

Fremstilling af elektricitet Hvad er strøm? For at forstå, hvad elektrisk strøm er, skal vi se nærmere på det mindste, denne verden er bygget op af - atomet. Atomerne består af en kerne, der er ladet med positiv elektricitet, og rundt

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER

BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER www.bloddonor.dk Hvorfor har vi blod i kroppen? Hvad laver blodet? Du tænker nok ikke ret meget over det i hverdagen, men blodet har en lang række vigtige opgaver i kroppen,

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

http://conservationbytes.com/2014/12/15/an-open-letter-to-environmentalists-on-nuclear-energy/

http://conservationbytes.com/2014/12/15/an-open-letter-to-environmentalists-on-nuclear-energy/ Først vil jeg dele dette åbne brev og hovedstudiet det bygger på. Det er underskrevet af de mennesker her i verden som ved mest om hvordan den fungerer og hænger sammen, altså mennesker der kan se mere

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

5. Indlandsisen smelter

5. Indlandsisen smelter 5. Indlandsisen smelter Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Indlandsisen på Grønland Grønlands indlandsis er den næststørste ismasse i Verden kun overgået af Antarktis iskappe. Indlandsisen dækker

Læs mere

Forsøg med Energi. af: Jørn Matzen, Janus Hendrichsen og Johan Galster. Redaktion: Mari Ann Skovlund Jensen - et materiale fra Skolernes EnergiForum

Forsøg med Energi. af: Jørn Matzen, Janus Hendrichsen og Johan Galster. Redaktion: Mari Ann Skovlund Jensen - et materiale fra Skolernes EnergiForum Forsøg med Energi af: Jørn Matzen, Janus Hendrichsen og Johan Galster Redaktion: Mari Ann Skovlund Jensen - et materiale fra Skolernes EnergiForum Kære læser Dette materiale er tænkt som en hjælp og et

Læs mere

80 Nanoteknologiske Horisonter

80 Nanoteknologiske Horisonter 80 Nanoteknologiske Horisonter KAPITEL 6 Kemi Små mønstre med stor virkning Mogens Havsteen Jakobsen, Peter Bøggild, Institut for Mikro- og Nanoteknologi En af naturens snedigste tricks er nanomønstre

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Dyr fra det lave saltvand 1

Dyr fra det lave saltvand 1 KOPIARK 68 (1) KYST OG HAV Dyr fra det lave saltvand 1 I skal indsamle dyr fra det lave saltvand. I kan bruge forskellige net, fx rejestrygere eller almindelige fiskenet. Det kan være en hjælp, hvis I

Læs mere

IONER OG SALTE. Et stabilt elektronsystem kan natrium- og chlor-atomerne også få, hvis de reagerer kemisk med hinanden:

IONER OG SALTE. Et stabilt elektronsystem kan natrium- og chlor-atomerne også få, hvis de reagerer kemisk med hinanden: IONER OG SALTE INDLEDNING Når vi i daglig tale bruger udtrykket salt, mener vi altid køkkensalt, hvis kemiske navn er natriumchlorid, NaCl. Der findes imidlertid mange andre kemiske forbindelser, som er

Læs mere